Top Banner
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ 1. Το όζον (O 3 ) που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα α) εξομαλύνει τις θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ ηπείρων και θαλασσών. β) ρυπαίνει την ατμόσφαιρα της Γης και συντελεί στο φωτοχημικό νέφος. γ) προκαλεί εγκαύματα στην περίπτωση που εκτεθούμε για πολύ ώρα στον Ηλιο. δ) απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία, τις ακτίνες Χ και τις ακτίνες γ που προέρχονται από τον Ήλιο. 2. Ποιο αποτελεί υψηλότερο όρος; α) Ο Καύκασος. β) Οι Άλπεις. γ) Το Αραράτ. δ) Ο Άτλας. 3. Το οροπέδιο της Δοβρουτσάς βρίσκεται α) στην Αλβανία, κοντά στη Χειμάρρα. β) στη βόρεια Βουλγαρία. γ) στα Καρπάθια όρη, σε ρουμανικό έδαφος. δ) στο κρατίδιο των Σκοπίων. 4. Ο Ισημερινός είναι: α) Ο μέγιστος νοητός κύκλος που διέρχεται από τους πόλους της Γης. β) Ο μέγιστος νοητός κύκλος που διαγράφει την επιφάνεια της Γης και διέρχεται από το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς. γ) Ο μέγιστος σε μήκος γεωγραφικός παράλληλος. δ) Τίποτα από τα παραπάνω. 5. Το κράτος της Ζιμπάμπουε δεν συνορεύει με α) την Μοζαμβίκη. β) την Ζάμπια. γ) την Τανζανία. δ) την Μποτσουάνα. 6. Ζεσεοσκοπία είναι: α) Η πρόβλεψη των μελλοντικών γεγονότων από την αχλύ των βρασμένων φυτών. 1
114

ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

Dec 02, 2015

Download

Documents

apos
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

1. Το όζον (O3) που βρίσκεται στην ατμόσφαιραα) εξομαλύνει τις θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ ηπείρων και θαλασσών.β) ρυπαίνει την ατμόσφαιρα της Γης και συντελεί στο φωτοχημικό νέφος.γ) προκαλεί εγκαύματα στην περίπτωση που εκτεθούμε για πολύ ώρα στον Ηλιο.δ) απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία, τις ακτίνες Χ και τις ακτίνες γ που προέρχονται από τον Ήλιο.

2. Ποιο αποτελεί υψηλότερο όρος;α) Ο Καύκασος.β) Οι Άλπεις.γ) Το Αραράτ.δ) Ο Άτλας.

3. Το οροπέδιο της Δοβρουτσάς βρίσκεταια) στην Αλβανία, κοντά στη Χειμάρρα.β) στη βόρεια Βουλγαρία.γ) στα Καρπάθια όρη, σε ρουμανικό έδαφος.δ) στο κρατίδιο των Σκοπίων.

4. Ο Ισημερινός είναι:α) Ο μέγιστος νοητός κύκλος που διέρχεται από τους πόλους της Γης.β) Ο μέγιστος νοητός κύκλος που διαγράφει την επιφάνεια της Γης και διέρχεται από το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς.γ) Ο μέγιστος σε μήκος γεωγραφικός παράλληλος.δ) Τίποτα από τα παραπάνω.

5. Το κράτος της Ζιμπάμπουε δεν συνορεύει μεα) την Μοζαμβίκη.β) την Ζάμπια.γ) την Τανζανία.δ) την Μποτσουάνα.

6. Ζεσεοσκοπία είναι:α) Η πρόβλεψη των μελλοντικών γεγονότων από την αχλύ των βρασμένων φυτών.β) Ειδική θεραπευτική μέθοδος επί των κρυολογημάτων όπου τοποθετούμε πάνω στο δέρμα θερμές κομπρέσες.γ) Μέθοδος υπολογισμού του μοριακού βάρους διαφόρων χημικών ενώσεων.δ) Η πειραματική διαδικασία όπου εντοπίζουμε το σημείο βρασμού των υγρών ουσιών.

7. Τους αστεροειδείς συναντάμεα) μεταξύ Δία και Ποσειδώνα.β) μεταξύ Άρη και Δία.γ) οπουδήποτε στο ηλιακό μας σύστημα.δ) σε οποιοδήποτε ηλιακό σύστημα.

1

Page 2: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

8. Στις οργανικές ενώσεις ο άνθρακας μπορεί να ενωθεί με άτομαα) χαλκού.β) θείου.γ) ηλίου.δ) χλωρίου. 9. Η μέση μεγίστη θερμοκρασία του Ιουλίου είναι χαμηλότερηα) στο Ορμένιο.β) στη Νάξο.γ) στη Γαύδο.δ) στην Κέρκυρα.

10. Που βρίσκεται το τουριστικό θέρετρο Ελούντα;α) Στα Χανιά.β) Στο Ρέθυμνο.γ) Στο Ηράκλειο.δ) Στο Λασίθι.

11. Σε ποιο νομό βρίσκεται η Ιερά Μονή Πρέβελης;α) Χανίων.β) Ρεθύμνου.γ) Ηρακλείου.δ) Λασιθίου.

12. Η σχέση περιγράφει

α) ταχύτητα.β) διάστημα.γ) επιτάχυνση.δ) ενέργεια. 13. Οι τροχιές των κομητών μπορεί να είναια) ελλειπτικές.β) παραβολικές.γ) υπερβολικές.δ) όλα τα παραπάνω.

14. Όταν ρυθμίζουμε το contrast μιας οθόνης, ρυθμίζουμεα) την φωτεινότητά της.β) την ευκρίνεια των χρωμάτων της.γ) τον λόγο αντίθεσης του μαύρου με το λευκό.δ) τη διακριτικότητα της εικόνας.

15. Το μόριο που αποτελείται από τέσσερα άτομα είναια) του μεθανίου.β) της αμμωνίας.γ) της μεθανόλης.δ) του νιτρικού οξέος.

2

Page 3: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

16. Ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Ε – 65), του οποίου η κατασκευή θα ξεκινήσει το τέλος του 2007 και θα ολοκληρωθεί σε 5,5 χρόνια θα συνδέεια) το Βόλο με τα Ιωάννινα.β) την Καρδίτσα με την Κατερίνη.γ) τη Λαμία με τα Γρεβενά.δ) το Αγρίνιο με τη Λαμία.

17. Το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς βρίσκεται στην:α) Γερμανία.β) Ιαπωνία.γ) Βρετανία.δ) Ελβετία.

18. Το φαινόμενο κατά το οποίο μόρια ηλεκτρολυτών (οξέων – βάσεων – αλάτων) διαχωρίζονται σε ιόντα μελετήθηκε από τον α) Bohr.β) Dalton.γ) Arrhenius.δ) Rutherford.

19. Το Μινσκ είναι πρωτεύουσα τηςα) Λευκορωσίας.β) Λιθουανίας.γ) Εσθονίας.δ) Λετονίας.

20. Ο Μεσοζωικός αιώνας είναι η γεωλογική περίοδος που υπήρξε πριν:α) 2-3 εκατομμύρια χρόνια.β) 60 εκατομμύρια χρόνια.γ) 180 εκατομμύρια χρόνια.δ) 350 εκατομμύρια χρόνια.

21. Θαυμακός είναι η αρχαία ονομασίαα) του Δομοκού.β) του Αιγίου.γ) της Άμφισσας.δ) της Λαμίας.

22. Τα Ουράλια Όρη είναια) χαμηλότερα από το Μαίναλο.β) υψηλότερα από το Μαίναλο αλλά χαμηλότερα από τον Παρνασσό.γ) χαμηλότερα και από το Πήλιο και από την Πάρνηθα.δ) χαμηλότερα από την Πεντέλη.

23. Ποιο ζεύγος πόλεων έχει καταταχθεί κατά φθίνουσα σειρά πληθυσμού;α) Λονδίνο - Παρίσι.β) Κων/πολη - Μόσχα.γ) Ρώμη - Μαδρίτη.δ) Αγ. Πετρούπολη - Ρώμη.

3

Page 4: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

24. Η Ουέλινγκτον είναι πρωτεύουσαα) της νέας νότιας Ουαλίας.β) της Τασμανίας.γ) της Ν. Ζηλανδίας.δ) της Βικτωρίας.

25. Καθοριστικό παράγοντα για το είδος εξέλιξης ενός αστέρα αποτελεία) το είδος των αντιδράσεων του πυρήνα του.β) η φωτεινότητά του.γ) η απόσταση του από το κέντρο του γαλαξία του.δ) η μάζα του.

26. Σε ποια από τις παρακάτω κατστάσεις τα μόρια ενός υλικού εμφανίζουν την μεγαλύτερη κινητικότητα;α) Υγρήβ) Στερεήγ) Αέριαδ) Είναι σε όλες ίδια

27. Η τάση που παρέχει η ΔΕΗ στα σπίτια μας είναι:α) 220 V (βατ) β) 200 V (βατ)γ) 180 V (βατ)δ) 110 V (βατ)

28. Ποια πόλη δεν βρίσκεται στην Γαλλία;α) Η Νίκαια.β) Η Μασσαλία.γ) Η Λυών.δ) Η Λοζάννη.

29. Επιλέξτε το κατάλληλο ζεύγος των ποταμών που διαρρέουν αντίστοιχα την Γαλλία και την Γερμανία:α) Γαρούνας - Ρήνος.β) Βιστούλας - Ροδανός.γ) Ρήνος - Λίγηρας.δ) Δούναβης - Ρήνος.

30. Το μεγαλύτερο βάθος της Μεσογείου βρίσκεταια) στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σικελίας - Τυνησίας.β) στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου - Σητείας - Αιγύπτου.γ) 80 μίλια νοτιοανατολικά του Αγίου Όρους.δ) 60 μίλια νοτιοδυτικά της Μεθώνης.

31. Εκτάσεις ξηράς που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας υπάρχουνα) στη Γαλλία.β) στη Λιβύη.γ) στη Φινλανδία.δ) στη Ρωσία.

4

Page 5: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

32. Σε ποια από τις κοιλάδες της Ισπανίας ευδοκιμούν περισσότερο τα αμπέλια;α) Της Βαλέντσια.β) Του Γκουανταλκιβίρ.γ) Της Καρθαγένης.δ) Της Βαρκελώνης.

33. Σε ποια σειρά ύψους βρίσκεται ο Παρνασσός σε σχέση με τα υπόλοιπα βουνά της Ελλάδος;α) Στην 2η.β) Στην 7η.γ) Στην 15η.δ) Στην 3η.

34. Μια μόνο χώρα έχει μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ελλάδα:α) Η Πορτογαλία.β) Η Αυστρία.γ) Το Αζερμπαϊτζάν.δ) Η Ολλανδία.

35. Ο Οζερός είναι λίμνηα) της Θράκης.β) της Μακεδονίας.γ) της Ηπείρου.δ) της Στερεάς Ελλάδος.

36. Για τη Μεσόγειο ισχύει:α) Κάτω από τα 300 μέτρα βάθος, τα νερά της έχουν σταθερή θερμοκρασία 90 C.β) Το 70% των απωλειών των υδάτων της λόγω εξάτμισης, το αναπληρώνει από τον Ατλαντικό.γ) Χάνει 2-3 κυβικά χιλιόμετρα νερό την ημέρα λόγω εξάτμισης.δ) Η ανάπτυξη των αλιευμάτων είναι περισσότερη στο ανατολικό απ’ ότι στο δυτικό τμήμα της.

37. Το μεγαλύτερο ετήσιο αριθμό ημερών ηλιοφάνειας έχεια) η Καλαμάτα.β) η Ρόδος.γ) η Νάξος.δ) η Αθήνα.

38. H δεύτερη σε έκταση χώρα της Βαλκανικής είναια) η Ελλάδα.β) η Ρουμανία.γ) η Βουλγαρία.δ) η Σερβία.

39. Η νήσος Μαγιόρκα ανήκεια) στις Αζόρες.β) στη Καραϊβική.γ) στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Χαβάης.δ) στις Βαλεαρίδες.

40. Ποιος νομός δεν περιβρέχεται από τον Αλφειό και τους παραποτάμους του;α) Ο νομός Μεσσηνίας.

5

Page 6: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

β) Ο νομός Αχαΐας.γ) Ο νομός Αρκαδίας.δ) Ο νομός Κορινθίας.

41. Το μέσο υψόμετρο της Ευρώπης είναι:α) 200m.β) 350m.γ) 500m.δ) 650m.

42. Η πρωτεύουσα του Καναδά είναια) το Κεμπέκ.β) η Οττάβα.γ) το Μόντρεαλ.δ) το Ντιτρόιτ.

43. Ποια χώρα δεν συνορεύει με το Ιράκ;α) Η Τουρκία.β) Η Ιορδανία.γ) Η Συρία.δ) Το Τουρκμενιστάν.

44. Η Λουμπλιάνα είναι πρωτεύουσα της:α) Κροατίας.β) Σλοβενίας.γ) Βοσνίας.δ) Μολδαβίας.

45. Μια αστρονομική μονάδα ονομάζουμεα) την απόσταση Γης – Ηλίου.β) τα 340.000 km.γ) το ένα έτος φωτός.δ) το ένα parsec.

46. Όταν ο Ήλιος μας χάσει τα αποθέματα ενέργειάς του, θα μετατραπεί σεα) κομήτη.β) λευκό νάνο.γ) αστέρα νετρονίων.δ) μαύρο νάνο.

47. Κυκλαδίτικο νησί με αξιοποιημένο τουριστικά σπήλαιο βρίσκεται στηα) Μήλο.β) Αντίπαρο.γ) Νάξο.δ) Κέα.

48. Κρανίο ανθρώπου του Νεάντερνταλ βρέθηκε στο σπήλαιοα) Πετραλώνων Χαλκιδικής.β) Δυρού Λακωνίας.γ) Μελισσάνης Κεφαλλονιάς.

6

Page 7: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

δ) Αλιστράτης Σερρών.

49. Στην κορυφή του Ταϋγέτου το νερό βράζει στους:α) 92° β) 100°γ) 103°δ) 107°

50. Σε περιόδους διωγμών του μοναχικού βίου χρησιμοποιήθηκαν σαν ασκηταριά πολλές σπηλιές κοντά στη λίμνηα) Κορώνεια.β) Μεγάλη Πρέσπα.γ) Ιωαννίνων.δ) Καστοριάς.

51. Οι «μονωτές»α) αποτελούνται πάντα από νάιλον, πλαστικό ή άλλα χημικά παράγωγα του πετρελαίου.β) περιλαμβάνουν και μέταλλα όπως ο υδράργυρος.γ) επιτρέπουν τη διέλευση ηλεκτρικού φορτίου μέσα από τη μάζα τους.δ) δε διαθέτουν «ελεύθερα» ηλεκτρόνια.

52. Περισσότερο βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό αποτελούνα) οι υπεριώδεις ακτινοβολίες.β) οι ακτινοβολίες «α».γ) οι ακτινοβολίες «β».δ) οι ακτινοβολίες «γ».

53. Ο μικρότερος σε έκταση νομός της Ελλάδος είναι ο νομός:α) Κιλκίς.β) Αργολίδος.γ) Ευρυτανίας.δ) Πρεβέζης.

54. Ο παγκόσμιος πληθυσμόςα) βρίσκεται μεταξύ 5,5 και 6 δις.β) βρίσκεται μεταξύ 5 και 5,5 δις.γ) είναι διπλάσιος απ’ ότι 20 χρόνια πριν.δ) υπερβαίνει τα 6 δις.

55. Ένα τρίγωνο είναι ισοσκελές. Τότε λάθος είναι η παρακάτω πρόταση:α) Ένα ύψος του είναι ταυτόχρονα και διάμεσος.β) Μία διάμεσος είναι ταυτόχρονα και διχοτόμος του.γ) Μία διχοτόμος είναι ταυτόχρονα και ύψος και διάμεσος.δ) Όλα τα ύψη του είναι και διάμεσοι.

56. Μία μόνο λίμνη είναι μεγαλύτερη από την (ελληνική) Μικρή Πρέσπα:α) Η Κερκίνη.β) Η λίμνη της Καστοριάς.γ) Η ελληνική Μεγάλη Πρέσπα.δ) Η Βεγορίτιδα.

7

Page 8: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

57. Τα ένζυμαα) αυξάνουν την ταχύτητα μιας αντίδρασης προκαλώντας αύξηση της θερμοκ-ρασίας.β) λέγονται και βιοκαταλύτες.γ) είναι ανόργανοι καταλύτες.δ) καταλύουν ένα ευρύ φάσμα χημικών αντιδράσεων για το κάθε είδος τους.

58. Το Τυρρηνικό πέλαγος δεν βρέχει:α) Τη Σικελία.β) Τη Σαρδηνία.γ) Την Κορσική.δ) Τις Βαλεαρίδες νήσους.

59. Ως πλαγκτόν ορίζουμε:α) Τους οργανισμούς (φυτά και ζώα) που ζουν στη μεσόφαση νερού - αέρα.β) Τους μικρού μεγέθους οργανισμούς που ζουν σε όλα τα υδάτινα συστήματα εκτός από τα ταχέως κινούμενα νερά των ποταμών.γ) Όλους τους ζωικούς οργανισμούς, ανεξαρτήτως μεγέθους, με δυνατότητα αυτόνομης πλεύσης.δ) Τους οργανισμούς που ζουν στον πυθμένα.

60. Το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδος χαρακτηρίζεται από τηα) μεγάλη ποικιλία οικοσυστημάτων.β) μεγάλη αναλογία καλλιεργήσιμων εδαφών προς το σύνολο της επιφάνειάς της.γ) μεγάλη ποικιλία οικοσυστημάτων και ειδών.δ) το α΄ και το β΄.

61. Κυκλώνες από ψυχρά αέρια που κατεβαίνουν και σκεπάζουν τεράστιες εκτάσεις στην επιφάνεια του ηλίου ονομάζονταια) ηλιακοί πόροι.β) ηλιακές κηλίδες.γ) ηλιακοί πυρσοί.δ) προεξοχές.

62. Ένα σώμα έχει όγκο 100 mm3. Επομένως ο όγκος του σώματος είναι:α) 10-4 lt.β) 10-3 lt.γ) 10 cm3.δ) 0,1 cm3.

63. Η θερμόσφαιρα εντοπίζεταια) στην ατμόσφαιρα.β) στο εσωτερικό των ωκεανών.γ) στον μανδύα της γης.δ) στον εξωτερικό πυρήνα της γης.

64. Σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης επικρατούνα) ορθόδοξοι απ’ ότι διαμαρτυρόμενοι.β) καθολικοί απ’ ότι διαμαρτυρόμενοι.γ) μουσουλμάνοι απ’ ότι διαμαρτυρόμενοι.δ) ορθόδοξοι απ’ ότι καθολικοί.

8

Page 9: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

65. Η μεγαλύτερη αναλογία μαθητιώσης - σπουδαζούσης νεολαίας προς το σύνολο του πληθυσμού της χώρας παρατηρείταια) στην Ιρλανδία.β) στην Αυστρία.γ) στην Γερμανία.δ) στο Λουξεμβούργο.

66. Παγωμένοι χειμώνες και ζεστά ξερά καλοκαίρια επικρατούνα) στην Βαρκελώνη.β) στο Λονδίνο.γ) στην Μαδρίτη.δ) στην Κοπεγχάγη.

67. Η θάλασσα με τη μικρότερη περιεκτικότητα σε άλας είναια) η Κασπία θάλασσα.β) η Μαύρη θάλασσα.γ) ο Βόρειος παγωμένος ωκεανός.δ) ο Βοθνικός κόλπος.

68. Η μονάδα μέτρησης του ρυθμού παραγωγής ενέργειας στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων είναια) το Joule.β) το Watt.γ) το Ampere.δ) το Joule/sec.

69. Κοντά στη Νάπολη υψώνεταια) η Αίτνα.β) ο Βεζούβιος.γ) το Στρομπόλι.δ) τα Απέννινα.

70. Η τάιγκα είναι είδος βλάστησης που αποτελείται από:α) Βρύα και λειχήνες που σκεπάζουν το βόρειο τμήμα της Σιβηρίας.β) Δάση κωνοφόρων που υπάρχουν στα βουνά της κεντρικής Ευρώπης.γ) Δάση κωνοφόρων που σκεπάζουν το βορρά της Σκανδιναβικής χερσονήσου.δ) Ποώδη βλάστηση που σκεπάζει το μεγαλύτερο μέρος της Ρωσίας.

71. Τα περισσότερα είδη φυτών έχει:α) Η Μ. Βρετανία.β) Η Γαλλία.γ) Η Γερμανία.δ) Η Ελλάδα.

72. Στο Σούνιο υπάρχεια) αποξηραμένη λίμνη.β) εθνικός δρυμός.γ) η εκβολή του Ασωπού.δ) σε εξέλιξη η εξόρυξη ομώνυμων μαρμάρων.

9

Page 10: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

73. Η πρωτεύουσα της Ικαρίας είναια) το Βαθύ.β) ο Αγ. Κήρυκος.γ) το Γιαλισκάρι.δ) ο Εύδηλος.

74. Το κεφάλαιο της Φυσικής που μελετά τις ενεργειακές μεταβολές που συμβαίνουν κατά τη μετατροπή των μορίων του νερού από την υγρή φάση στην αέρια ονομάζεται:α) Μοριακή φυσική.β) Υδροστατική.γ) Μηχανική ρευστών.δ) Θερμοδυναμική.

75. Οι Κουρίλες νήσοια) βρίσκονται δυτικά του Μαρόκου.β) περικλείουν την Οχοτσκική Θάλασσα.γ) βρίσκονται ανοιχτά της Ν. Ζηλανδίας.δ) βρίσκονται στην Ινδονησία.

76. Η σπουδαιότερη αλιευτική χώρα της Ευρώπης είναια) το Ηνωμένο Βασίλειο.β) η Γαλλία.γ) η Φινλανδία.δ) η Νορβηγία.

77. Ποια είναι η σωστή κατάταξη - επί ελληνικού εδάφους - κατά φθίνουσα σειρά έκτασης;α) Βοσκότοποι - καλλιεργήσιμη γη - δάσηβ) Δάση - καλλιεργήσιμη γη - βοσκότοποι.γ) Καλλιεργήσιμη γη - δάση - βοσκότοποι.δ) Βοσκότοποι - δάση - καλλιεργήσιμη γη.

78. Με ποια πρόταση συμφωνείτε;α) Η καλλιεργήσιμη γη της Στερεάς είναι μεγαλύτερη από αυτή της Πελοποννήσου.β) Η Θράκη, τα νησιά του Ιονίου, του Αιγαίου και η Κρήτη έχουν μεγαλύτερη έκταση από τη Μακεδονία.γ) Οι βοσκότοποι των νησιών του Αιγαίου είναι υπερδιπλάσιοι αυτών της Θράκης.δ) Η Ελλάδα παράγει περισσότερο μαλακό σιτάρι απ’ ότι σκληρό.

79. Η μετατόπιση ως μέγεθος είναι:α) Θεμελιώδεςβ) Διανυσματικό γ) Μονόμετροδ) Κανένα από τα προηγούμενα

80. Το μεγαλύτερο ποσοστό δασών επί της συνολικής επιφάνειάς της κατέχει ηα) Μακεδονία.β) Θράκη.γ) Ήπειρος.δ) Στερεά Ελλάδα.

10

Page 11: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

81. Πατρίδα της σύγχρονης βιομηχανίας θεωρείταια) η Γερμανία.β) η Μ. Βρετανία.γ) οι Η.Π.Α.δ) η Γαλλία.

82. Η έκταση του Λονδίνου σε σχέση με αυτή της Αθήνας είναια) διπλάσια.β) τριπλάσια.γ) τετραπλάσια.δ) πενταπλάσια.

83. Βαθύπεδο αποτελεί (-ούν)α) η ευρύτερη περιοχή της Μαδρίτης.β) οι βόρειες ακτές της Κασπίας.γ) η έρημος της Μογγολίας.δ) οι εκβολές του Νείλου.

84. Τα Απαλάχια όρη δημιουργήθηκαν κατά τηνα) αλπική πτύχωση.β) καληδώνια πτύχωση.γ) ερκύνια πτύχωση.δ) τεταρτογενή περίοδο του καινοζωικού αιώνα.

85. Το φυσικό στενό θαλάσσιο πέρασμα που ενώνει δύο θάλασσες μαζί λέγεταια) ισθμός.β) διώρυγα.γ) φιόρδ.δ) πορθμός.

86. Όταν μία ακτίνα φωτός πέσει πλάγια από τον αέρα στο νερό:α) Tο φως εν μέρει ανακλάται και εν μέρει διαθλάται. β) Tο φως μόνο ανακλάται.γ) Tο φως μόνο διαθλάται.δ) Tο φως διασκορπίζεται στον αέρα.

87. Το «Ρεύμα του Λαμπραντόρ» μεταφέρεια) θερμό νερό στις δυτικές ακτές της Ευρώπης.β) ψυχρό νερό και στις δυτικές ακτές της Β. Αμερικής.γ) ψυχρό νερό και στις ανατολικές ακτές της Β. Αμερικής.δ) θερμό νερό στις ανατολικές ακτές της Ευρώπης.

88. Ποια από τα παρακάτω ποτάμια (επί ελληνικού εδάφους) έχουν καταταχθεί κατά φθίνουσα σειρά μήκους;α) Αχελώος - Πηνειός - Αλφειός.β) Πηνειός - Αλιάκμονας - Στρυμόνας.γ) Μόρνος - Αλιάκμονας - Έβρος.δ) Έβρος - Αχελώος - Αλιάκμων.

11

Page 12: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

89. Η διαδικασία που δρα εξισορροπητικά στην επιφάνεια του εδάφους λόγω της διάβρωσης είναια) η πτύχωση.β) το υποθαλάσσιο ρήγμα.γ) ο σεισμός.δ) η εξάτμιση των ωκεανών. 90. Στα τσουνάμι έχουμε μετατροπή τηςα) ηλεκτρικής ενέργειας σε δυναμική.β) χημικής ενέργειας σε κινητική.γ) ηλεκτρικής ενέργειας σε κινητική.δ) δυναμικής ενέργειας σε κινητική. 91. Όρμος ονομάζεταια) η θαλάσσια περιοχή που στερείται υπογείων ρηγμάτων και βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας.β) η περιοχή της θάλασσας που περιβάλλει το δέλτα ενός ποταμού.γ) η στενή λωρίδα ξηράς που εισέρχεται στην θάλασσα.δ) η στενή λωρίδα θάλασσας που εισέρχεται στην ξηρά.

92. Το θέρετρο Κάρλοβι Βάρι, γνωστό για τις ιαματικές πηγές του βρίσκεται στηνα) Αυστρία.β) Τσεχία.γ) Γερμανία.δ) Σλοβακία.

93. Το όρος Μακ Κίνλεϋ της Αλάσκαςα) είναι υψηλότερο των Άνδεων.β) είναι υψηλότερο της κορυφής Τιεν-Σαν της Σοβιετικής Ένωσης.γ) ξεπερνά τα 6000 μ.δ) έχει μικρότερο ύψος από το Αραράτ.

94. Βρύα και λειχήνες εκτός από την τούνδρα φυτρώνουν καια) στις ακτές της Αυστραλίας.β) στο εσωτερικό της Αυστραλίας.γ) στους υψηλότερους τόπους των ορέων της εύκρατης ζώνης.δ) στις σαβάνες της Αφρικής.

95. Ο τροπικός του Αιγόκερωα) διέρχεται από τη Μαδαγασκάρη.β) περιλαμβάνει περιοχές που το κλίμα τους είναι γενικά ψυχρότερο από τις αντίστοιχες περιοχές του τροπικού του καρκίνου.γ) βρίσκεται σε μεγαλύτερο από 350 νότιο γεωγραφικό πλάτος.δ) βρίσκεται σε μικρότερο από 250 νότιο γεωγραφικό πλάτος.

96. Ένα από τα παρακάτω θαλάσσια ρεύματα δεν είναι θερμό:α) Το Κούρο-Σίβα.β) Το Νότιο ισημερινό ρεύμα.γ) Το Βόρειο ισημερινό ρεύμα.δ) Το Ρεύμα Όγια - Σίβο.

12

Page 13: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

97. Πόλντερς είναι:α) Ειδική ράτσα αλόγων της Ασίας.β) Γη κερδισμένη κυριότατα από θάλασσα με τη βοήθεια αποξήρανσης ή προσχώσεων.γ) Τα υδάτινα περάσματα που δημιουργούν οι Σουηδοί για την ευκολότερη μεταφορά της ξυλείας τους.δ) Αρδευτικά κανάλια που μεταφέρουν τα νερά των ποταμών σε πιο απομα-κρυσμένες περιοχές.

98. Η θάλασσα, που κάλυπτε τον ελλαδικό χώρο κατά την προϊστορική περίοδο λεγόταν:α) Γκοντβάνα.β) Τηθύς.γ) Αιγηίδα.δ) Ατλαντίδα.

99. Στην Αφρική βρίσκονταια) οι Άνδεις και τα Απαλάχια όρη.β) το Κιλιμάντζαρο και τα Βραχώδη όρη.γ) ο Άτλας και το Τιμπεστί.δ) η Κένυα και το Αραράτ.

100. Κατά την έκλειψη ηλίου η σελήνη βρίσκεται σε φάσηα) πρώτου τετάρτου.β) νέας Σελήνης.γ) τριών τετάρτων.δ) πανσελήνου.

101. Η Μικρονησία βρίσκεταια) κοντά στη Μελανησία.β) στον Ινδικό ωκεανό.γ) στον Βόρειο Παγωμένο ωκεανό.δ) στις Αντίλλες.

102. Ο αστρικός μήνας σε σχέση με το συνοδικό μήνα:α) Είναι μικρότερος.β) Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες αν θα είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος. γ) Είναι μεγαλύτερος.δ) Είναι ίσος.

103. Ποια είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του κόσμου; α) Η Καλκούτα.β) Το Τόκυο.γ) Η Σανγκάη.δ) Το Πεκίνο.

104. Συγκριτικά με την αρχή του 20ου αιώνα ο πληθυσμός της Ελλάδος έχεια) διπλασιασθεί.β) τριπλασιαστεί.γ) τετραπλασιαστεί.δ) πενταπλασιάσει.

105. Κατατάξτε τις παρακάτω θάλασσες κατά φθίνουσα σειρά αλμυρότητας:

13

Page 14: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

α) Μαύρη, Βαλτική, Ερυθρά, Κασπία.β) Ερυθρά, Κασπία, Μαύρη, Βαλτική.γ) Κασπία, Ερυθρά, Μαύρη, Βαλτική .δ) Ερυθρά, Μαύρη, Βαλτική, Κασπία.

106. Ποια από τις παρακάτω δεν είναι πρωτεύουσα χώρας;α) Σαν Χοσέ.β) Τεγκουσικάλπα.γ) Αλαμπάμα.δ) Σώλσμπερυ.

107. Ένας μετασχηματιστής μετατρέπει:α) Το ημιανορθωμένο ρεύμα σε ανορθωμένο.β) Το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο.γ) Το εναλλασσόμενο σε συνεχές.δ) Τίποτα από τα ανωτέρω.

108. Όταν το ηλεκτρόνιο ενός ατόμου μεταπηδά σε τροχιά μεγαλύτερης ακτίνας γύρω από τον πυρήνα του λέμε ότι το άτομοα) διεγείρεται.β) ιονίζεται.γ) φορτίζεται θετικά.δ) φορτίζεται αρνητικά.

109. Η Βικτωρίαα) ήταν βασίλισσα της Αγγλίας τον 190 αιώνα.β) είναι λίμνη της Κίνας.γ) είναι πρωτεύουσα του Χονγκ - Κονγκ.δ) είναι πολιτεία των ΗΠΑ.

110. Το ιόν του οξονίου περιέχει άτομα υδρογόνου και οξυγόνου με αναλογία αντίστοιχα:α) 1:1.β) 2:1.γ) 3:1.δ) 3:2.

111. Ο Αλιάκμων πηγάζει απόα) το Σμόλικα.β) το Γράμμο.γ) τα Τζουμέρκα.δ) το Βέρμιο.

112. Η ανάλυση του λευκού φωτός από ένα πρίσμα δημιουργεί ένα φάσμα, που αποτελείται:α) Aπό 1 χρώμα.β) Aπό 4 χρώματα.γ) Aπό 8 χρώματα.δ) Aπό 7 χρώματα.

113. Πώς μπορούμε να διαχωρίσουμε ένα μίγμα, που περιέχει ρινίσματα σιδήρου και θείου;α) Με εξάτμιση.

14

Page 15: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

β) Με κλασματική απόσταξη.γ) Με μαγνήτιση.δ) Με διήθηση.

114. Ο πορθμός του Μαγγελάνου χωρίζεια) τη Βόρεια από τη Νότια Αμερική.β) τη Γη του πυρός από τη Νότια Αμερική.γ) τη νότια Αμερική από την Ανταρκτική.δ) τη Νέα Ζηλανδία από την Ανταρκτική.

115. Η περιεκτικότητα ενός διαλύματος μετριέται σεα) cps. β) bps.γ) ppm.δ) dpi.

116. Ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της Ελλάδος είναια) ο νομός Λάρισας.β) ο νομός Ιωαννίνων.γ) ο νομός Αιτωλοακαρνανίας.δ) ο νομός Έβρου.

117. Η Άκκρα είναια) έρημος της Μογγολίας.β) ακρωτήριο της νότιας Αυστραλίας.γ) πρωτεύουσα της Γκάνας.δ) λίμνη του Καναδά.

118. Η τρίτη σε έκταση ήπειρος της γης είναια) η Αμερική.β) η Αφρική.γ) η Ευρώπη.δ) η Ωκεανία.

119. Η «μεγάλη έκρηξη» απ’ την οποία – σύμφωνα με κάποιους «επιστήμονες» - δημιουργήθηκε το σύμπαν, έγινε πριν α) 5.000.000 χρόνια.β) 5.000.000.000 χρόνια.γ) 10.000.000.000 χρόνια.δ) 15.000.000.000 χρόνια.

120. Ποιας ηπείρου τη μεγαλύτερη επιφάνεια καταλαμβάνουν έρημοι;α) Της Ασίας.β) Της Ν. Αμερικής.γ) Της Αφρικής.δ) Της Αυστραλίας.

121. Το «φιόρε του Λεβάντε» είναι η α) Λευκάδα.β) Κέρκυρα.

15

Page 16: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

γ) Ιθάκη.δ) Ζάκυνθος.

122. Τα Πέντε Πηγάδια, όπου έγινε η νικηφόρος μάχη εναντίον των Τούρκων το 1912, βρίσκονται στη(ν)α) Μακεδονία.β) Ήπειρο.γ) Θεσσαλία.δ) Θράκη.

123. Ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Μισισιπή είναι ο:α) Οχάιο.β) Αρκάνσας.γ) Τένεσι.δ) Μισσούρι.

124. Πώς πρέπει να γραφτούν οι ακόλουθες λίμνες της Β. Αμερικής ξεκινώντας από τη μεγαλύτερη προς τη μικρότερη;α) Μίσιγκαν, Σκλάβων, Οντάριο.β) Σκλάβων, Μίσιγκαν, Οντάριο.γ) Μίσιγκαν, Οντάριο, Σκλάβων.δ) Σκλάβων, Οντάριο, Μίσιγκαν.

125. Ένας δρομέας των 1000 m διανύει τα πρώτα 500 m σε 55 sec τα επόμενα 300m σε 35sec και τα τελευταία 200m σε 35sec. Ποια είναι η μέση ταχύτητα του δρομέα;α) 8 m/min.β) 28,8 km/h.γ) 30 km/h.δ) 80 cm/sec.

126. Ένα κινητό κινείται με ταχύτητα V1=20m/sec και ένα άλλο κινείται με V2=144km/h. Τότε ισχύει:α) V1>V2.

β) V1+10=V2.

γ) V2=35m/sec.δ) V2-V1=20m/sec.

127. Πώς λεγόταν παλιά το Ηράκλειο της Κρήτης;α) Γούβες.β) Φαιστός.γ) Χάνδακας.δ) Μάλια.

128. Το απολιθωμένο δάσος της Ερεσού βρίσκεται στηα) Χίο.β) Λήμνο.γ) Λέσβο.δ) Σάμο.

16

Page 17: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

129. Η εντυπωσιακή πλατεία Σπιανάδα (η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων) βρίσκεται στη(ν)α) Ζάκυνθο.β) Λευκάδα.γ) Κέρκυρα.δ) Κεφαλλονιά.

130. Οι "θάλασσες" της Σελήνης, έχουν σκοτεινό χρώμαα) επειδή συσσωρεύεται νερό, που λόγω έλλειψης ατμόσφαιρας εμφανίζεται σκούρο.β) επειδή οι περιοχές αυτές σκεπάζονται από στερεοποιημένη λάβα και αντανακλούν λιγότερο το φως.γ) λόγω των ειδικά διαμορφωμένων επιφανειακών πετρωμάτων τους.δ) επειδή στις περιοχές αυτές υπάρχουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα.

131. Απέδειξε ότι το ηλεκτρόνιο διαγράφει ελλειπτική τροχιά γύρω από τον πυρήνα:α) Ο Bohr.β) Ο Rutherford.γ) Ο Sommerfeld.δ) Ο Avogadro.

132. Με την κλίμακα Mercalli μετράμε στους σεισμούςα) την ένταση.β) το μέγεθος.γ) το εστιακό βάθος.δ) την ταχύτητα των σεισμικών κυμάτων.

133. Το Κάιρο, η πρωτεύουσα της Αιγύπτουα) έχει πληθυσμό 10.000.000.β) είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αφρικής.γ) έχει επίσημη ονομασία την Αλ-Ζαζίρα.δ) έχει μικρότερο γεωγραφικό πλάτος από το αντίστοιχο του όρους Σινά.

134. Tι δεν αποτελεί μέρος ενός κομήτη;α) Η κόμη.β) Ο πυρήνας.γ) Η φωτόσφαιρα.δ) Η ουρά.

135. Ποια είναι η πόλη του Μότσαρτ και του Στράους;α) Η Βιέννη.β) Η Βουδαπέστη.γ) Η Πράγα.δ) Η Μπρατισλάβα.

136. Το μέσο πάχος του ηπειρωτικού φλοιού της Γηςα) δεν ξεπερνά την απόσταση Άργους – Ναυπλίου.β) υπερβαίνει τα 70 Km.γ) είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του πυρήνα.δ) είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του μανδύα.

17

Page 18: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

137. Ποια πόλη της Πελοποννήσου δεν έχει λιμάνι;α) Η Καλαμάτα.β) Το Άργος.γ) Το Αίγιο.δ) Το Γύθειο.

138. Πόσα είναι τα διαφορετικά διαμερίσματα της Ελλάδος;α) 10.β) 8.γ) 9.δ) 7.

139. Αιώνια χιόνιαα) δεν υπάρχουν στην Ελλάδα επειδή η μέση θερινή θερμοκρασία ακόμα και των πιο υψηλών περιοχών της είναι υπεράνω του μηδενός.β) υπάρχουν μόνο στον Όλυμπο.γ) υπάρχουν σε σκιερές χαράδρες των υψηλότερων Ελληνικών βουνών της ηπειρωτικής Ελλάδος.δ) δεν υπάρχουν στην Ελλάδα γιατί απαιτείται η ύπαρξη παγετώνων.

140. Η περιοχή με το χαμηλότερο ύψος βροχής σε παγκόσμιο επίπεδο είναια) η έρημος Γκόμπι στη Μογγολία.β) η έρημος Σαχάρα.γ) ο Νότιος Πόλος.δ) η έρημος Καλαχάρη.

141. Η έκταση της Ελλάδος είναι περίπου: α) 100.000 τετρ. χιλιόμετρα.β) 132.000 τετρ. χιλιόμετρα.γ) 112.000 τετρ. χιλιόμετρα.δ) 124.000 τετρ. χιλιόμετρα.

142. Παρεμφερής ασθένεια με τη χολέρα αποτελεί:α) Ο λοιμός.β) Η φυματίωση.γ) Ο λιμός.δ) Τίποτα από τα παραπάνω.

143. Τι ύψος έχει το Έβερεστ (η ψηλότερη κορυφή της Γης);α) 8248 μ.β) 8448 μ.γ) 8648 μ.δ) 8848 μ.

144. Πόσοι υδρογονάνθρακες είναι υγροί; α) Πέντε.β) Δέκα.γ) Δεκαπέντε.δ) Είκοσι.

145. Σε ποιο κράτος ανήκει η Γροιλανδία;

18

Page 19: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

α) Στις ΗΠΑ.β) Στον Καναδά.γ) Στη Μ. Βρετανία.δ) Στη Δανία.

146. Αποτελεί Παγκόσμια Σταθερά, η σταθεράα) του μαγνητισμού.β) της βαρύτητας.γ) του ηλεκτρισμού.δ) το β΄και γ΄.

147. Ο ποταμός Άρδας βρέχει το νομό:α) Ξάνθης.β) Ροδόπης.γ) Πέλλας.δ) Έβρου.

148. Η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Ευρώπης είναια) το Βέλγιο.β) η Μ. Βρετανία.γ) η Ιταλία.δ) η Σουηδία.

149. Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναια) η Ερμούπολη.β) τα Φηρά.γ) η Ιουλίδα.δ) ο Πύργος.

150. Η Ιερά Μονή Κεχροβουνίου βρίσκεται στηα) Σύρο.β) Άνδρο.γ) Τήνο.δ) Πάρο.

151. ΄΄Μακία΄΄ είναια) είδος βλάστησης από πρίνο, σχίνο, δάφνη.β) είδος βλάστησης από ασφάκες και λειχήνες.γ) παρεμφερές φυτό με αυτό του λυκίσκου.δ) ομάδα ιθαγενών της Ινδονησίας.

152. Δύο μόλις πρωτόνια περιέχει ο πυρήνας τουα) οξυγόνου.β) υδρογόνου.γ) ηλίου.δ) αζώτου.

153. Οι αστέρες της Κύριας Ακολουθίας ανήκουν στην κατηγορία τωνα) γιγάντων.β) υπεργιγάντων.

19

Page 20: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

γ) λευκών νάνων.δ) νάνων.

154. Η πρωτεύουσα της Σαντορίνης είναια) το Ημεροβίγλι.β) το Φηροστεφάνι.γ) τα Φηρά.δ) η Οία.

155. Η Αφροδίτηα) έχει θερμοκρασία επιφάνειας 400ο C περίπου.β) δύει δύο ώρες νωρίτερα από τον ήλιο.γ) είναι ο αμέσως μεγαλύτερος πλανήτης μετά τον Ερμή.δ) περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο σε χρόνο μεγαλύτερο από ένα γήινο έτος.

156. Το πάρσεκ είναια) σωματίδιο με θετικό φορτίο και μηδενική μάζα.β) σωματίδιο με αρνητικό φορτίο και μηδενική μάζα.γ) μονάδα μέτρησης διαστημικών αποστάσεων.δ) σωματίδιο που εκλύεται κατά την έκλυση ακτινοβολίας β.

157. Διαθέτουμε 1lt οξυγόνου και 1lt υδρογόνου σε ξεχωριστά δοχεία, στο ίδιο δωμάτιο.α) Οι δύο ποσότητες είναι ισοβαρείς.β) Οι δύο ποσότητες έχουν τον ίδιο αριθμό μορίων.γ) Οι δύο ποσότητες έχουν τον ίδιο αριθμό μορίων μόνο όταν η πίεση των δύο δοχείων είναι η ίδια.δ) Το δοχείο με το οξυγόνο έχει διπλάσια ποσότητα μορίων από το αντίστοιχο του υδρογόνου.

158. Το μεγαλύτερο πάχος του φλοιού της Γης παρατηρείται α) στις υφαλοκρηπίδες των ακτών του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού.β) στην Ανταρκτική.γ) στις Άλπεις.δ) στα Ιμαλάια.

159. Από τα παρακάτω ορυκτά τη μεγαλύτερη σκληρότητα εμφανίζεια) ο μπρούτζος.β) το ρουμπίνι.γ) το διαμάντι.δ) ο χαλαζίας.

160. Σήμερα στην Ελλάδα ενεργό ηφαίστειο υπάρχεια) στην Λέσβο.β) στο Ταίναρο.γ) στην Γαύδο.δ) στην Νίσυρο.

161. Οι κρεμάμενοι σχηματισμοί από τις οροφές των σπηλαίων ονομάζονταια) διαφράγματα.β) κολώνες.γ) σταλακτίτες.δ) σταλαγμίτες.

20

Page 21: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

162. Τα μεγαλύτερα μεγέθη σεισμών εμφανίζονταια) στη ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού.β) στην κεντρική Αφρική.γ) στο Θιβέτ.δ) στο μεσοωκεάνειο ρήγμα του Ατλαντικού.

163. Το Ληλάντιο Πεδίο βρίσκεται στηνα) Κρήτη.β) Εύβοια.γ) Λέσβο.δ) Χίο.

164. Το ακρωτήριο Κάβο Ντόρο βρίσκεται στηνα) Λακωνία.β) Εύβοια.γ) Χαλκιδική.δ) Μεσσηνία.

165. Μερική έκλειψη Σελήνης έχουμε ότανα) έχουμε Νέα Σελήνη.β) η Σελήνη βρίκεται στο πρώτο τέταρτο και η σκιά της καλύπτει τη Γη.γ) η Σελήνη μπαίνει εν μέρει στον κώνο σκιάς της Γης.δ) ένα μέρος της Γης μπαίνει στον κώνο σκιάς της Σελήνης.

166. Σε ποια από τις παρακάτω πόλεις βρέχει περισσότερο το καλοκαίρι απ’ ότι το χειμώνα;α) Μασσαλία.β) Βουκουρέστι.γ) Κων/πολη.δ) Ρώμη.

167. Ποια από τις παρακάτω χώρες εμφανίζει μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού;α) Η Ελλάδα.β) Η Τουρκία.γ) Η Δανία.δ) Η Σουηδία.

168. Η αρχαία Λίνδος βρίσκεται στηνα) Κάρπαθο.β) Κάλυμνο.γ) Ρόδο.δ) Κω.

169. Σε ποια χώρα βρίσκεται η αρχαία κατασκευή μεγαλίθων που έχει ηλικία 3.600 ετών και θεωρείται ότι ήταν ναός αφιερωμένος στη θεά της γονιμότητας;α) Stonehenge, Ηνωμένο Βασίλειο.β) Σικελία, Ιταλία.γ) Gozo, Μάλτα.δ) Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος. 

21

Page 22: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

170. Οι ευρωπαϊκές πόλεις που ξεπερνούν τα 5.000.000 κατοίκους είναια) τρεις.β) έξι.γ) εννιά.δ) δώδεκα.

171. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η αναλογία κοριτσιών είναι μεγαλύτερη απ’ ότι των αγοριών στη:α) Πορτογαλία.β) Ελλάδα.γ) Γερμανία.δ) Ολλανδία.

172. Η προβολή στην επιφάνεια της Γης, της υπόγειας θέσης διατάραξης της ισορροπίας των γεωλογικών στρωμάτων, που έχει σαν αποτέλεσμα την πρόκληση σεισμού ονομάζεταια) υπόκεντρο.β) εστία.γ) επίκεντρο.δ) εστιακό βάθος.

173. Οι Άλπεις καλύπτουν επιφάνεια:α) 50.000km2.β) 100.000km2.γ) 150.000km2.δ) μεγαλύτερη από 150.000km2.

174. Η πόλη της Ελλάδος με το μεγαλύτερο ύψος βροχής είναια) η Φλώρινα.β) το Νευροκόπι.γ) η Ρόδος.δ) τα Ιωάννινα.

175. Για τα βουνά της Πελοποννήσου Ζήρια (Ζ), Χελμός (Χ), Ερύμανθος (Ε), ισχύει: (Υψόμετρο = υ, ετήσιο ύψος χιονοπτώσεων = x):α) υ(Ζ)>υ(Χ)>υ(Ε) και x (Ζ)>x(Χ)>x(Ε).β) υ(Ζ)>υ(Χ)>υ(Ε) και x (Ζ)<x(Χ)<x(Ε).γ) υ(Ζ)>υ(Χ)>υ(Ε) και x (Ε)>x(Χ)>x(Ζ).δ) υ(Χ)>υ(Ζ)>υ(Ε) και x (Ζ)>x(Χ)>x(Ε).

176. Η αιολική ενέργεια προέρχεται απόα) το νερό.β) το έδαφος.γ) τον ήλιο.δ) τον άνεμο.

177. Το θερμότερο μέρος της γης βρίσκεταια) στην Ινδονησία.β) στην έρημο Γκόμπι.γ) στην «κοιλάδα του θανάτου» στην έρημο Μοχάβ.δ) στην έρημο της Αραβίας.

22

Page 23: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

178. Επιλέξτε τη σωστή φράση:α) Ο Πύργος έχει σχεδόν διπλάσιο ύψος βροχής από το Ναύπλιο.β) Στη Θεσαλλονίκη βρέχει γενικά πιο πολύ από την Καλαμάτα.γ) Η Αλεξανδρούπολη το καλοκαίρι είναι πιο ξηρή από τη Ρόδο.δ) Το χειμώνα στη Ρόδο βρέχει λιγότερο από την Καβάλα.

179. Το βαθύτερο σημείο της Μεσογείουα) είναι 3000 μέτρα.β) είναι 4000 μέτρα.γ) μπορεί να σκεπάσει τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο τοποθετημένους τον ένα επάνω στον άλλο.δ) είναι 3500 μέτρα.

180. Το μνημείο των Ίνκας «Μάτσου-Πίτσου» βρίσκεται α) στην Ουρουγουάη.β) στην Βραζιλία.γ) στο Περού.δ) στην Αργεντινή.

181. Το Κολοσσαίο βρίσκεται στηνα) Βενετία.β) Φλωρεντία.γ) Ρώμη.δ) Νάπολη.

182. Πιο βόρεια βρίσκεταια) το Διδυμότειχο από την Ορεστιάδα.β) το Ορμένιο από το Σουφλί.γ) το Σουφλί από το Διδυμότειχο.δ) τίποτα από τα ανωτέρω.

183. H πρωτεύουσα της Σικελίας είναι:α) Η Κατάνια.β) Το Παλέρμο.γ) Το Αγκριτζέντο.δ) Η Μεσσήνη.

184. Ο δείκτης διάθλασης στο νερό είναια) ίσος με 0.β) ίσος με 1.γ) μικρότερος από τον αντίστοιχο του κενού.δ) μεγαλύτερος της μονάδας.

185. Που βρίσκονται οι Συρακούσες, η πιο αξιόλογη πόλη της «Μεγάλης Ελλάδος»α) Στην Κορσική.β) Στη Σαρδηνία.γ) Στη Σικελία.δ) Στη Μάλτα.

186. Η περίφημη συνοικία «Μάλα Στράνα» βρίσκεται στη (στο)

23

Page 24: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

α) Πράγα.β) Μπρατισλάβα.γ) Μπρνό.δ) Κάρλοβι Βάρυ.

187. Ποια πόλη αποκαλείται το «Παρίσι της Ανατολής»;α) Η Βιέννη.β) Η Βουδαπέστη.γ) Η Πράγα.δ) Η Μπρατισλάβα.

188. Όταν λέμε ότι το PH (πεχά) ενός διαλύματος είναι 6,5, τότε το διάλυμα είναι:α) Βασικό. β) Όξινο.γ) Ουδέτερο.δ) Τίποτα από τα προηγούμενα.

189. Οι Κάννες, η πόλη όπου γίνεται το φεστιβάλ κινηματογράφου, βρίσκονται στηνα) Ισπανία.β) Ελβετία.γ) Γαλλία.δ) Ιταλία.

190. Ποιο είναι το μεγαλύτερο σε μήκος ποτάμι στην Ελλάδα;α) Ο Αλιάκμονας.β) Ο Πηνειός.γ) Ο Αξιός.δ) Ο Αχελώος.

192. Με ποια πρόταση συμφωνείτε;α) Η ατμόσφαιρα έχει πάχος 1100 km και το χαμηλότερο στρώμα της ονομάζεται τροπόσφαιρα.β) Η τροπόσφαιρα συγκεντρώνει τα 9/10 όλης της μάζας της ατμόσφαιρας. γ) Η τροπόσφαιρα βρίσκεται υπεράνω της στρατόσφαιρας.δ) Το παχύτερο στρώμα της στρατόσφαιρας φτάνει τα 80 km.

193. Η πόλη των «Εκθέσεων και της Μόδας» είναια) το Τορίνο.β) το Μιλάνο.γ) η Μπολώνια.δ) η Γένοβα.

194. Η πρωτεύουσα της Καταλονίας είναι ηα) Βαλένθια.β) Μάλαγα.γ) Σαραγόσα.δ) Βαρκελώνη.

195. Οι πηγές του Ηριδανού ποταμού βρίσκονται στους πρόποδεςα) του Υμηττού.β) του Λυκαβηττού.

24

Page 25: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

γ) του Φιλοπάππου.δ) της Πεντέλης.

196. Η «Βενετία του Βορρά» είναι τοα) Όσλο.β) Ρότερνταμ.γ) Άμστερνταμ.δ) Εδιμβούργο.

197. Το Τυρόλο έχει πρωτεύουσαα) το Σαλτσμπουργκ.β) την Στουτγάρδη.γ) το Ιννσμπουργκ.δ) το Τρέντο.

198. Μετασχηματιστής είναι η συσκευή που χρησιμοποιείται για τη μετατροπή:α) Της ισχύος του εναλλασσόμενου ρεύματος.β) Της περιόδου του εναλλασσόμενου ρεύματος.γ) Tης συνεχούς τάσης σε εναλλασσόμενη. -δ) Της συχνότητας του εναλλασσόμενου ρεύματος.

199. Η Βοημία γνωστή για τα περίφημα κρύσταλλά της βρίσκεται:α) Στην Σλοβενία.β) Στην Σλοβακία.γ) Στην Αυστρία.δ) Στην Τσεχία.

200. Πού οφείλεται η τρύπα του όζοντος;α) Σε ενώσεις άνθρακα, χλωρίου και φθορίουβ) Στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.γ) Στην επεκτεινόμενη ερημοποίηση των εδαφών.δ) Στην υγρασία της ατμόσφαιρας.

201. Το ξακουστό βασιλικό παλάτι «Παλάθιο Ρεάλ» με τα 2800 δωμάτια βρίσκεται στη (στο)α) Βαρκελώνη.β) Μαδρίτη.γ) Τολέδο.δ) Σεβίλλη.

202. Τι δημιουργεί ένας παγετώνας προερχόμενος από την πλαγιά ενός όρους όταν πλησιάζει σε επιφάνειες με ήπια κλίση; α) Απόθεση.β) Πρόσχωση.γ) Διάβρωση.δ) Ερημοποίηση.

203. Το μικρό κρατίδιο «Σαν Μαρίνο» βρίσκεται στο εσωτερικό τηςα) Γαλλίας.β) Ισπανίας.

25

Page 26: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

γ) Ελβετίας.δ) Ιταλίας.

204. Το κάστρο «Χρατσάν» βρίσκεται στηνα) Πράγα.β) Βιέννη.γ) Βουδαπέστη.δ) Λουμπλιάνα.

205. Οι πηγές του Σπερχειού βρίσκονταια) στην Οίτη.β) στα Βαρδούσια.γ) στον Τυμφρηστό.δ) στη Γκιώνα.

206. Ποια φυσικά μεγέθη λέγονται διανυσματικά;α) Αυτά που επιδέχονται διανυσματική ανάλυση.β) Αυτά τα οποία είναι ίσα με την διανυσματική ακτίνα του πέρατος μείον την διανυσματική ακτίνα της αρχής.γ) Αυτά τα οποία για να οριστούν πλήρως χρειάζονται: το μέτρο, τη διεύθυνση, τη φορά και το σημείο εφαρμογής.δ) Όλα τα μεγέθη π.χ.: η ταχύτητα, η δύναμη κ.α.

207. Ένα μόνο ποτάμι υπερβαίνει σε μήκος τον Σπερχειό:α) Ο Αξιός (στο ελληνικό τμήμα του).β) Ο Μόρνος.γ) Ο Γαλλικός (στο ελληνικό τμήμα του).δ) Ο Αλφειός.

208. Ο κεκλιμένος πύργος της Πίζας βρίσκεται στηνα) Γαλλία.β) Ελβετία.γ) Ισπανία .δ) Ιταλία.

209. Ποια από τις παρακάτω προτάσεις είναι λάθος;α) Το φως του ηλίου χρειάζεται 8 λεπτά περίπου για να φτάσει στη γη.β) Ο ήλιος είναι 1300 φορές μεγαλύτερος από τη γη περίπου.γ) Ο ήλιος απέχει από τη γη 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα περίπου.δ) Η περίμετρος του ισημερινού είναι δέκα φορές μικρότερη περίπου από την απόσταση γης - σελήνης.

210. Η πόλη Ραβέννα με τα περίφημα ψηφιδωτά της βρίσκεται στηνα) Γαλλία.β) Ιταλία.γ) Ισπανία .δ) Ελβετία.

211. Το έμβλημα της Βενετίας είναια) ο αετός.

26

Page 27: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

β) η τίγρη.γ) το λιοντάρι.δ) ο λύκος.

212. Το κοσμοπολίτικο νησάκι «Κάπρι» βρίσκεται απέναντι από τηνα) Γένοβα.β) Βενετία.γ) Αγκώνα.δ) Νάπολη.

213. Τα ανάκτορα των Βερσαλλιών βρίσκονται 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά απόα) το Παρίσι.β) την Μαδρίτη.γ) τις Βρυξέλες.δ) την Λυών.

214. Το εντυπωσιακό σιντριβάνι της Φοντάνα ντι Τρέβι βρίσκεταια) στην Βενετία.β) στην Φλωρεντία.γ) στο Μιλάνο.δ) στην Ρώμη.

215. Στοιχείο που βρίσκεται στην τέταρτη περίοδο του Περιοδικού Συστήματος και ανήκει στην έβδομη ομάδα,α) είναι μέταλλο.β) μπορεί να μεταπέσει σε θετικό ιόν.γ) έχει ατομικό αριθμό 35.δ) δεν συμμετέχει στις χημικές ενώσεις.

216. Ο Αίνος βρίσκεταια) στη Λέσβο.β) στη Βουλγαρία.γ) στην Κρήτη.δ) στην Κεφαλλονιά.

217. Το δεύτερο κατά σειρά ύψους όρος της Αφρικής μετά το Κιλιμάντζαρο είναια) η Κένυα.β) τα Αβησσυνιακά όρη.γ) το Καμερούν.δ) ο Άτλας.

218. Το μαραμπού είναια) είδος πτηνού.β) είδος λουλουδιού.γ) τετράποδο.δ) δένδρο.

219. Ποιο από τα παρακάτω νησιά βρίσκεται πλησιέστερα στα μικρασιατικά παράλια;α) Η Λέσβος.β) Η Σάμος.

27

Page 28: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

γ) Η Χίος.δ) Η Ρόδος.

220. Ποιo από τα παρακάτω νησιά έχει ηφαίστειο;α) Η Αμοργός.β) Η Ίος.γ) Η Θήρα.δ) Η Ανάφη.

221. Σε ποια χώρα βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας Κοζλοντούι;α) Στην Βουλγαρία.β) Στην Τουρκία.γ) Στη Ρουμανία.δ) Στην Σερβία.

222. Ρίγα και Βίλνιους είναι πρωτεύουσες αντίστοιχα των κρατών:α) Λετονίας - Λιθουανίας.β) Λευκορωσίας - Εσθονίας.γ) Εσθονίας - Λετονίας.δ) Λιθουανίας - Λευκορωσίας.

223. Τα ύδατα της Στυγός βρίσκονταια) στον Ερύμανθο.β) στο Παναχαϊκό.γ) στα Αροάνια Όρη.δ) στον Ταΰγετο.

224. Το μεγαλύτερο και μικρότερο πλάτος του Δούναβη είναι αντίστοιχα:α) 1500m και 100m.β) 2500m και 200m.γ) 1000m και 50m.δ) 1000m και 200m.

225. Ποια πρόταση είναι λανθασμένη; Υψηλότερα όρη έχεια) η Σάμος από τη Ρόδο.β) η Κεφαλλονιά από την Εύβοια.γ) η Κρήτη από την Πελοπόννησο.δ) η Χίος από τη Σαμοθράκη.

9226. Τα νησιά της Βασίλισσας Καρλόττας βρίσκονταια) στην Βορειοδυτική Σκωτία.β) στις μεγάλες Αντίλλες.γ) κοντά στον κόλπο της Αλάσκας.δ) στον Βόρειο παγωμένο ωκεανό.

227. Οι φάσεις του τετράχρονου κινητήρα είναι κατά σειρά:α) Εισαγωγή – συμπίεση – ανάφλεξη – εξαγωγή.β) Εισαγωγή- ανάφλεξη – συμπίεση – εξαγωγή.γ) Συμπίεση – εισαγωγή – ανάφλεξη – εξαγωγή.

28

Page 29: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

δ) Εισαγωγή – ανάφλεξη – εξαγωγή – συμπίεση.

228. Σε ποια πόλη ο Μάρτιος είναι ψυχρότερος από τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο;α) Στην Φλώρινα.β) Στην Πάφο.γ) Στην Καλαμάτα.δ) Στο Νευροκόπι.

229. Ένα αυτοκίνητο διένυσε το πρώτο ήμισυ μιας απόστασης με ταχύτητα 20km/h και το δεύτερο ήμισυ με ταχύτητα 30km/h. Άρα η μέση ταχύτητα του οχήματος ήταν: α) 50km/h.β) 25km/h.γ) 24km/h.δ) 26km/h.

230. Ηλιακός άνεμος είναια) ο άνεμος που φυσά στις ερήμους.β) ο άνεμος σε ορισμένες στιγμές έκτακτης λαμπρότητας του Ήλιου.γ) η συνεχής ροή σωματιδίων από τον Ήλιο προς το περιβάλλον.δ) η ροή ενέργειας από τον πυρήνα του Ήλιου προς τη φωτόσφαιρα.

231. Το 1 megabyte ισούται με α) 2096 kilobytes.β) 1024 kilobytes.γ) 5120 kilobytes.δ) 1000 kilobytes.

232. Τα νησιά Καϋμάν, που δεν απεικονίζονται σε όλους τους παγκόσμιους χάρτες, λόγω της μικρής τους έκτασης, έχουν περίπου 45.000 offshore εταιρείες και σχεδόν 260 τράπεζες. Τα νησιά αυτά βρίσκονται στηνα) Αμερική.β) Ασία.γ) Αυστραλία.δ) Αφρική.

234. Ο οδικός άξονας ΠΑΘΕ,α) ξεκινά από Πειραιά και καταλήγει Ελευσίνα.β) ξεκινά από Πάργα και καταλήγει Ελασσόνα.γ) ξεκινά από Πάτρα και καταλήγει Ευζώνους.δ) ξεκινά από Πρέβεζα και καταλήγει Ευζώνους.

235. Η Εγνατία Οδός συνδέεια) Θεσσαλονίκη, Καβάλα.β) Ηγουμενίτσα, Αλεξανδρούπολη.γ) Ιωάννινα, Κομοτηνή.δ) Κοζάνη, Ξάνθη.

236. Όταν στην Αθήνα η ώρα είναι 12 το μεσημέρι τότε στο Λονδίνο η ώρα είναι:α) 10 πμ.β) 11 πμ.

29

Page 30: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

γ) 1 μμ .δ) 2 μμ.

237. Με τα θερμόμετρα μετράμεα) υποκειμενικά τη θερμότητα ενός σώματος.β) αντικειμενικά τη θερμότητα ενός σώματος.γ) υποκειμενικά τη θερμοκρασία ενός σώματος.δ) αντικειμενικά τη θερμοκρασία ενός σώματος.

238. Ποιος από τους παρακάτω νομούς είναι ο μεγαλύτερος;α) Ροδόπης. β) Πέλλας.γ) Πιερίας.δ) Αργολίδας.

239. Η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη στο κόσμο είναια) η πόλη του Μεξικού.β) η Νέα Υόρκη. γ) το Τόκιο.δ) η Σαγκάη.

240. Η κοσμική σκόνη α) αιωρείται αποκλειστικά στην ενδοπλανητική ζώνη Δία - Άρη.β) ανακαλύπτεται απ’τη διάχυση του φωτός ενός φωτεινού άστρου στο σύννεφο της σκόνης.γ) πηγάζει από τα μεγάλα άστρα που ανήκουν στην τάξη των «κόκκινων γιγάντων».δ) είναι το κύριο συστατικό των αστεροειδών.

241. Ποια από τις παρακάτω ελληνικές πόλεις γνώρισε τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή αύξηση την τελευταία 40ετία;α) Η Αλεξανδρούπολη.β) Η Θεσσαλονίκη.γ) Το Αγρίνιο.δ) Το Ηράκλειο.

242. Η βενζίνη είναι μείγμα υγρών υδρογονανθράκων με κύριο συστατικόα) το προπάνιο.β) το βουτάνιο.γ) το οκτάνιο.δ) το μεθάνιο.

243. Ποιος πλανήτης λέγεται βραδινό αστέρι;α) Η Αφροδίτη.β) Ο Ήλιος. γ) Το φεγγάρι. δ) Ο Ερμής.

244. Μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική:α) Η γεννήτρια.β) Ο κινητήρας.γ) Ο συσσωρευτής.

30

Page 31: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

δ) Ο πυκνωτής.

245. Φωτόσφαιρα ονομάζουμεα) το ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας.β) το τμήμα της ατμόσφαιρας μεταξύ στρατόσφαιρας και τροπόσφαιρας.γ) το φωτεινό τμήμα που βλέπουμε γύρω από κάθε άστρο όταν το βλέπουμε από τηλεσκόπιο.δ) την αστραφτερή επιφάνεια του ηλίου.

246. Η Υεμένη βρίσκεταια) στην ινδική χερσόνησο.β) στην αραβική χερσόνησο.γ) στην Αφρική.δ) νότια του Μεξικού.

247. Οι αρχαιότεροι αστέρες του Γαλαξία μας βρίσκονταια) στις σπείρες του. β) στον πυρήνα του. γ) στην άλω του.δ) οπουδήποτε.

248. Πόσες ανατολές του Ήλιου βλέπουν οι αστροναύτες στην περιφορά γύρω από τη Γη;α) 3. β) 5 .γ) 1. δ) 16.

249. Ποιο είναι το ψηλότερο σημείο που περνά οδική αρτηρία στην Ελλάδα;α) Ο Μπράλος.β) Τα Πριόνια.γ) Η Καστανιά.δ) Η Κατάρα.

250. Το πολικό σέλας οφείλεταια) στα πολύ χαμηλά επίπεδα υγρασίας που υπάρχουν στην υψηλή ατμόσφαιρα των περιοχών των πόλων.β) στα θερμά ρεύματα αερίων που συσσωρεύονται σε μεγάλο ύψος στις περιοχές των πόλων.γ) στη διέγερση των ατόμων και των μορίων της ατμόσφαιρας από τη σωματιδιακή ακτινοβολία του ήλιου που φτάνοντας στη Γη ακολουθεί τις μαγνητικές γραμμές του γήινου μαγνητικού πεδίου.δ) στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των πόλων που έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανοδικά ρεύματα που διεγείρουν μόρια και άτομα της ατμόσφαιρας.

251. Ο Βερτίσκος κείται μεταξύ:α) Σερρών - Καβάλας.β) Σερρών - Θεσαλλονίκης.γ) Σερρών - Κιλκίς.δ) Σερρών - Δράμας.

252. Που υπάρχουν τα περισσότερα ηφαίστεια; α) Στην Κίνα. β) Στην Ιταλία.

31

Page 32: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

γ) Στην Ιαπωνία. δ) Στην Ινδονησία.

253. Ποια πόλη ανήκει στο Κοσσυφοπέδιο;α) Το Σεράγιεβο.β) Η Πρίστινα.γ) Τα Σκόπια.δ) Το Ντουμπρόβνικ.

254. Ο Χάροντας είναια) δορυφόρος του Δία. β) αστεροειδής.γ) δορυφόρος του Πλούτωνα.δ) περιοδικά εμφανιζόμενος κομήτης.

255. Η Αλικάντε είναι πόλη τηςα) Β. Ιταλίας.β) Ν. Ιταλίας.γ) Ισπανίας. δ) Γαλλίας.

256. Ποια από τις παρακάτω περιοχές δεν ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου;α) Η Μήλος.β) Η Λέσβος.γ) Η Θήβα.δ) Οι Μικροθήβες.

257. Θερμότερος είναι ο αστέρας που εμφανίζει χρώμαα) μπλέ.β) κόκκινο.γ) λευκό.δ) μαύρο.

258. Το στοιχείο που σε μεγαλύτερο ποσοστό συμμετέχει στη δομή της Γης είναια) το πυρίτιο. β) ο σίδηρος.γ) το θείο. δ) ο άνθρακας.

259. Το ποτάμι με τη μεγαλύτερη παροχή νερού είναια) ο Έβρος.β) ο Αχελώος.γ) ο Αλιάκμονας.δ) ο Πηνειός.

260. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Αφροδίτης είναι περίπουα) -500 C. β) 00 C.γ) 12000 C. δ) 4000 C.

32

Page 33: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

261. "Γράβες" ονομάζονται τα ενάλια σπήλαια που βρίσκονται α) στους Παξούς.β) στην Λαυκάδα.γ) στη Ζάκυνθο.δ) στην Ιθάκη.

262. Ο Βερίγγειος πορθμός χωρίζεια) τον Καναδά από τη Γροιλανδία.β) τη Σιβηρία από την Αλάσκα.γ) τη Φινλανδία από την Ευρωπαϊκή Ρωσία.δ) τη Σαουδική Αραβία από την Αιθιοπία.

263. Οι κινήσεις της γης είναι α) δύο, η περιστροφή και η περιφορά. β) τέσσερις, η περιστροφή, η περιφορά, η μετάπτωση και η κλόνηση. γ) τρεις, η περιστροφή, η περιφορά και η αιώρηση. δ) δεκατέσσερις.

264. Που βρίσκεται η πεδιάδα του Αναξίμανδρου;α) Στον Παρνασσό. β) Στην Αθήνα. γ) Στη Σελήνη.δ) Στον Όλυμπο.

265. Τι μήκος έχει η διώρυγα του Παναμά;α) 40 χλμ.β) 60 χλμ.γ) 80 χλμ.δ) 100 χλμ.

266. Το Μουσείο του Λούβρου βρίσκεται στο (στη)α) Μονακό.β) Παρίσι.γ) Λυών.δ) Μασσαλία.

267. Ποια ελληνική πόλη δεν είναι παραθαλάσσια;α) Η Πρέβεζα.β) Ο Πύργος.γ) Το Γύθειο.δ) Η Κυπαρισσία.

268. Το ελάχιστο πλάτος του πορθμού του Γιβραλτάρ είναι:α) 5km.β) 15km.γ) 30km.δ) 50km.

269. Ο «αγωγός»έχει σχέση με τα «μέταλλα» όπως ο μονωτής με

33

Page 34: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

α) τα «αέρια».β) τα «πλαστικά».γ) τα «υγρά».δ) τα «ηλεκτρόνια».

270. Ένας τραγουδιστής θέλει κάθε φορά που αλλάζει το χρώμα του προβολέα που τον φωτίζει, το πουκάμισό του να αλλάζει χρώμα, ενώ το παντελόνι του να φαίνεται πάντα μαύρο. Για το σκοπό αυτό πρέπει να φορέσεια) κόκκινο παντελόνι και άσπρο πουκάμισο.β) μαύρο παντελόνι και κίτρινο πουκάμισο.γ) μαύρο παντελόνι και άσπρο πουκάμισο.δ) μαύρο παντελόνι και ιώδες πουκάμισο.

271. Πως πρέπει να ταξινομηθούν οι παρακάτω χώρες κατά φθίνουσα σειρά πληθυσμού;α) Ιταλία, Ουκρανία, Ισπανία, Ρουμανία.β) Ισπανία, Ιταλία, Ουκρανία, Ρουμανία.γ) Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία, Ουκρανία.δ) Ιταλία, Ισπανία, Ουκρανία, Ρουμανία.

272. Ποιο είναι το όνομα της μεγάλης ηπείρου που υπήρχε πριν από 220 εκατομμύρια χρόνια περίπου, όταν όλες οι ήπειροι ήταν ενωμένες;α) Παγγαία.β) Γκοντβάνα.γ) Τηθύς.δ) Αιγηίδα.

273. Αν θεωρήσουμε τον ήλιο ίσο με ένα πορτοκάλι, τότε η Γη θα έχει μέγεθος κόκκου ρυζιούα) και θα βρίσκεται σε απόσταση 10 εκατοστών.β) και θα βρίσκεται σε απόσταση ενός μέτρου.γ) και θα βρίσκεται σε απόσταση 10 μέτρων.δ) και θα βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων.

274. Τα παρακάτω νησιά έχουν ταξινομηθεί κατά φθίνουσα σειρά έκτασης:α) Πελοπόννησος, Σικελία, Κύπρος, Κρήτη.β) Πελοπόννησος, Σαρδηνία, Κρήτη, Εύβοια.γ) Ρόδος, Λέσβος, Κεφαλλονιά, Κέρκυρα.δ) Λέσβος, Ρόδος, Νάξος, Πάρος.

275. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου: α) Προκαλεί χημικό φαινόμενο.β) Προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.γ) Eπηρεάζει τον γεννετικό κώδικα.δ) Μαυρίζει το δέρμα. -

276. Ρυθμίζει την ένταση του ηλεκτρικού ρεύματοςα) το ποτενσιόμετροβ) ο ροοστάτης-γ) ο μετασχηματιστήςδ) το αμπερόμετρο

34

Page 35: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

277. Ο «τροπικός του Αιγόκερω»α) ισαπέχει από τον Ισημερινό και το βόρειο πολικό κύκλο.β) ισαπέχει από τον Ισημερινό και το νότιο πολικό κύκλο.γ) έχει γεωγραφικό πλάτος 22,5ο. δ) είναι νοητή γραμμή της γης με σχήμα ελλειψοειδές.

278. Δεν είναι μέταλλο:α) Ουράνιο.β) Υδράργυρος.γ) Μόλυβδος.δ) Φώσφορος.

279. Ο χημικός τύπος του βουτανίου είναι:α) C4H10.β) C4H12.γ) C4H8.δ) C4H6.

280. Όταν μία οθόνη λέμε ότι είναι 19΄΄, εννοούμε ότια) η περίμετρός της είναι 19 ίντζες.β) η μεγαλύτερη πλευρά της είναι 19 ίντζες.γ) η μικρότερη πλευρά της είναι 19 ίντζες.δ) η διαγώνιός της είναι 19 ίντζες.

281. Ποια από τις παρακάτω δυνάμεις είναι δύναμη από απόσταση;α) Η ηλεκτρική δύναμη δύο φορτίων.β) Η τριβή.γ) Η δύναμη ενός ελατηρίου.δ) Η άνωση.

282. Ένα τρένο διανύει τη μισή διαδρομή με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων την ώρα και την υπόλοιπη μισή με ταχύτητα 60 χιλιομέτρων την ώρα. Πόσο χρόνο χρειάζεται το τρένο για να διανύσει ολόκληρη τη διαδρομή αν αυτή είναι 20 χιλιόμετρα; α) 30 λεπτά.β) Μία ώρα.γ) 20 λεπτά.δ) 40 λεπτά.

283. Σε ποια πόλη της Αυστραλίας κατοικούν οι περισσότεροι Έλληνες;α) Στο Σίδνεϋ.β) Στην Καμπέρα.γ) Στην Αδελαΐδα.δ) Στην Μελβούρνη.

284. Πιλότος στρέφει το αεροπλάνο του δεξιά κατά 900, πετά αριστερά κατά 2700, ύστερα αντιστρέφει την πορεία του και τέλος στρίβει αριστερά κατά 900. Αν η τελική πορεία είναι βόρεια τότε η αρχική του κατεύθυνση ήτανα) δυτική.β) ανατολική.γ) επίσης βόρεια.

35

Page 36: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

δ) νότια.

285. Το δεύτερο κατά σειρά ύψους όρος της Αττικής είναια) τα Γεράνεια Ορη.β) ο Πατέρας.γ) ο Κιθαιρώνας.δ) η Πεντέλη.

286. Τι μετράμε σε Ηz;α) Μήκος κύματος.β) Συχνότητα.γ) Περίοδο.δ) Ένταση ακτινοβολίας.

287. Πόσα περίπου χρόνια χρειάζεται το πλαστικό για να αποσυντεθεί στη φύση;α) 50.β) 100.γ) 150.δ) 450.

288. Πόσοι είναι οι εσωτερικοί πλανήτες; α) Δύο.β) Τρεις.γ) Τέσσερις.δ) Πέντε.

289. Η εναλλαγή των εποχών της γης οφείλεταια) Στην ελλειπτική περιφορά της γης γύρω από τον Ήλιο.β) Στην κλίση του άξονα περιστροφής της Γης.c) Στις ελκτικές αλληλεπιδράσεις της με τη Σελήνη.δ) Στην περιοδικότητα της δραστηριότητας των ηλιακών κηλίδων.

290. Να κατατάξετε τα παρακάτω νησιά ανάλογα με την έκτασή τους αρχίζοντας από το μικρότερο: Α: Εύβοια, Β: Ζάκυνθος, Γ: Νάξος, Δ: Κεφαλληνία, Ε: Λέσβοςα) Β, Γ, Ε, Δ, Α.β) Γ, Β, Δ, Α, Ε.γ) Γ, Β, Δ, Ε, Α.δ) Β, Γ, Δ, Ε, Α.

291. Με τη λέξη «μπεκ» εννοούμεα) τον καυστήρα του πετρελαίου.β) τον μεταλλικό σωλήνα του νερού.γ) τον ψεκαστήρα.δ) το σύστημα τροφοδοσίας των αυτοκινήτων.

292. Τον Ιούνιο γενικά ισχύει:α) Η ημέρα έχει 15 h και η νύχτα 9h.β) Η ημέρα έχει 16 h και η νύχτα 8h.γ) Η ημέρα έχει 14 h και η νύχτα 10h.δ) Η ημέρα έχει 17 h και η νύχτα 7h.

36

Page 37: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

293. Ποιο είναι το νοτιότερο σημείο της Ελλάδος;α) Οθωνοί.β) Γαύδος.γ) Καστελόριζο.δ) Οινούσσες.

294. Χρησιμοποιώντας έναν ανεμιστήρα μετατρέπουμεα) την ηλεκτρική ενέργεια σε φωτεινή.β) την ηλεκτρική ενέργεια σε μαγνητική.γ) τη μηχανική ενέργεια σε θερμική.δ) την ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική.

295. Το πρωτόνιο είναι σωματίδιο που:α) Eίναι διαφορετικό σε διαφορετικά στοιχεία.β) Eίναι αρνητικά φορτισμένο.γ) Kινείται γύρω από τον πυρήνα του ατόμου.δ) Bρίσκεται μέσα στον πυρήνα του ατόμου.

296. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό νομός της Θεσσαλίας;α) Ο νομός Λαρίσης.β) Ο νομός Μαγνησίας.γ) Ο νομός Τρικάλων.δ) Ο νομός Καρδίτσας.

297. Πώς αλλιώς ονομάζεται ο λευκόχρυσος;α) Άργυρος. β) Πλατίνα.γ) Χαλκός. δ) Φώσφορος.

298. Ξεπερνούν σε έκταση τα 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα:α) Τριχωνίδα, Βόλβη, Βεγορίτιδα.β) Τριχωνίδα, Κερκίνη, Κορώνεια.γ) Τριχωνίδα, λίμνη Καστοριάς, Βεγορίτιδα.δ) Τριχωνίδα, Βιστωνίδα, Μεγάλη Πρέσπα (στο ελληνικό τμήμα της).

299. Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής στην Ελληνική επικράτεια κατά φθίνουσα σειρά ύψους είναι:α) Όλυμπος, Τζουμέρκα, Παρνασσός, Καϊμακτσαλάν.β) Λευκά Όρη, Άγραφα, Ερύμανθος, Παρνασσός.γ) Όλυμπος, Γράμμος, Άγραφα, Ψηλορείτης.δ) Τύμφη, Όλυμπος, Πήλιο, Βαρδούσια.

300. Ο Δίας είναι όροςα) της Ρόδου.β) της Κύπρου.γ) της Νάξου.δ) της Θήρας.

37

Page 38: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

301. Σε ποιον από τους παρακάτω πλανήτες ανήκει η διπλανή χαρακτηριστικήφωτογραφία;

α) Στον Αρη.β) Στο Δία.γ) Στην Αφροδίτη.δ) Στον Ποσειδώνα.

302. Το εμβαδό της λίμνης Τριχωνίδας είναια) περίπου 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα.β) μεγαλύτερο από τις λίμνες Υλίκη, Ιωαννίνων, Παραλίμνη, Οζερός,. Βουλκα-ρία, Δοϊράνη, Καστοριάς (αθροιστικά).γ) υπερβαίνει τα 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα.δ) είναι μεγαλύτερο από τη Βιστωνίδα και την Κορώνεια (αθροιστικά)

303. «Δεν μετράμε μόνο την κίνηση με τον χρόνο αλλά και τον χρόνο με την κίνηση». Η φράση αυτή ανήκει στονα) Αριστοτέλη.β) Αρχιμήδη.γ) Αϊνστάιν.δ) Νεύτωνα.

304. Ο νομός Τρικάλων δεν συνορεύει με το νομόα) Λαρίσης.β) Ευρυτανίας.γ) Καρδίτσης.δ) Γρεβενών. 305. Στη Καμπότζη βρίσκεταια) το ηφαίστειο Μάουνα Κέα.β) ο ναός του Ανγκόρ.γ) το άγαλμα του Χριστού.δ) το Ταζ Μαχάλ.

306. Τα Μαστιχοχώρια, γνωστά για τη καλλιέργεια και την παραγωγή μαστίχας, βρίσκονται στην α) Λήμνο.β) Λέσβο.γ) Χίο.δ) Σάμο.

307. Με μεγαλύτερη δύναμη έλκονται 2 φορτία:α) 30 Cb και 0 Cb αντίστοιχα.β) 5 Cb και -1 Cb αντίστοιχα.

38

Page 39: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

γ) 50 Cb και 30 Cb αντίστοιχα.δ) -50 Cb και 0 Cb αντίστοιχα.

308. Η Αλπική πτύχωση απ’ όπου σχηματίστηκαν τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά όρη τελείωσε πρινα) 2-3 εκατομμύρια χρόνια.β) 20 εκατομμύρια χρόνια.γ) 60 εκατομμύρια χρόνια.δ) 100 εκατομμύρια χρόνια.

309. Δεν είναι ηλεκτρολύτης:α) Το διάλυμα θειικού ασβεστίου.β) Το διάλυμα καυστικού καλίου.γ) Το αλάτι.δ) Το τήγμα καυστικού νατρίου.

310. Τι ονομάζουμε εσωτερικούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος:α) Τους πλανήτες που βρίσκονται ανάμεσα στη Γη και τον Δια.β) Τους πλανήτες που βρίσκονται ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο.γ) Τους πλανήτες που δεν έχουν δορυφόρους.δ) Τίποτα από τα παραπάνω.

311. Ποια πρόταση ισχύει για το παρακάτω όρος;

α) Βρίσκεται στην Ιαπωνία.β) Καλύπτεται από αιώνια χιόνια.γ) Φιλοξενεί τις πηγές Νείλου.δ) Είναι το υψηλότερο όρος του Σουδάν.

312. Η Στυλίδα βρέχεται από το(ν) α) Μαλιακό κόλπο.β) Νότιο Ευβοϊκό κόλπο.γ) Παγασητικό κόλπο.δ) Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο.

313. Το ντεσιμπέλ είναι μονάδα, με την οποία μετράμε:α) Tον ήχο.β) Tο μήκος.γ) Tο χρόνο.δ) Tην ένταση του σεισμού

314. H Ταλίν είναι πρωτεύουσα της:

39

Page 40: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

α) Λιθουανίας.β) Εσθονίας.γ) Σλοβακίας.δ) Τσεχίας.

315. Το Weber είναι μονάδα μέτρησηςα) της ισχύος.β) της μαγνητικής ροής.γ) του δυναμικού.δ) της ηλεκτρικής αγωγιμότητας.

316. Με ποια πρόταση συμφωνείτε;α) Η ατμόσφαιρα έχει πάχος 1100 km και το χαμηλότερο στρώμα της ονομάζεται τροπόσφαιρα.β) Η τροπόσφαιρα συγκεντρώνει τα 9/10 όλης της μάζας της ατμόσφαιρας. γ) Η τροπόσφαιρα βρίσκεται υπεράνω της στρατόσφαιρας.δ) Το παχύτερο στρώμα της στρατόσφαιρας φτάνει τα 80 km.

317. Το Λιχτενστάινα) έχει πρωτεύουσα το Βατικανό.β) έχει πρωτεύουσα τη Βαντούζ. γ) έχει πρωτεύουσα τον Άγιο Μαρίνο.δ) αποτελεί το ίδιο πρωτεύουσα του ομώνυμου κρατιδίου.

318. Τα τεράστια νέφη ιονισμένου αερίου που εκτοξεύονται χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από την φωτόσφαιρα του ήλιου είναι οια) κηλίδες. β) εκλάμψεις. γ) στεμματικές συμπυκνώσεις. δ) προεξοχές.

319. Mε ποιά δύναμη του 10 εκφράζεται το «Νάνο;»α) 10-6.β) 106. γ) 109.δ) 10-9.

320. «Χαμσίν και Σιμούν» είναι:α) Άβαροι αρχηγοί, γνωστοί για τις ωμότητές τους εναντίον των Βυζαντινών.β) Οι Αιγύπτιοι «εγκέφαλοι» των πυραμίδων του Χέοπα.γ) Θυελλώδεις άνεμοι που περιέχουν κονιορτό.δ) Η πιο επιτυχημένη κυπριακή τηλεοπτική σειρά το 2005.

321. Σε κάθε χημική «βάση» υπάρχει πάντοτεα) οξυγόνο.β) υδρογόνο.γ) οξυγόνο και υδρογόνο.δ) άζωτο.

322. Ποια από τις παρακάτω πόλεις δεν είναι παραδουνάβια;α) Το Βελιγράδι.

40

Page 41: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

β) Η Βουδαπέστη.γ) Η Βιέννη.δ) Η Σόφια.

323. Ο εμπορικός δρόμος «Μαρία Χιλφεστράσε» βρίσκεται στηα) Ρώμη.β) Παρίσι.γ) Βιέννη.δ) Μόναχο.

324. Σε ποιες περιοχές έχουν καταγραφεί παγετοί τον Οκτώβριο;α) Στη Θεσαλλονίκη και στην Έδεσσα.β) Στην Πτολεμαΐδα και στην Τρίπολη.γ) Στη Φλώρινα και τη Λαμία.δ) Στην Καβάλα και στο Αγρίνιο.

325. Ποιος νομός της Ελλάδος βρέχεται από το Μυρτώο Πέλαγος;α) Αρκαδίας.β) Μεσσηνίας.γ) Μαγνησίας.δ) Αιτωλοακαρνανίας.

326. Με ποια χώρα, η Ελλάδα έχει τα μεγαλύτερα χερσαία σύνορα;α) Αλβανία.β) Π.Γ.Δ.Μ.γ) Βουλγαρία.δ) Τουρκία.

327. Το επόμενο διάγραμμα αποδίδει γραφικά (και αριθμητικά) τη συνολική βροχόπτωση στην Αθήνα, σε χιλιοστά ( mm) ύψους βροχής, για τον κάθε μήνα ενός έτους, με στοιχεία μιας δεκαετίας. Στο διάγραμμα οι μήνες του έτους Ιανουάριος, Φεβρουάριος , …, Δεκέμβριος συμβολίζονται με τους λατινικούς αριθμούς I, II, … XII .

ΜΗΝΙΑΙΟ ΥΨΟΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΕ (mm)

43,6

57,3

42,2

27,6

1714

10 1015,8 16,5

53,3

65,5

0

10

20

30

40

50

60

70

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII

ΜΗΝΕΣ

ΥΨ

ΟΣ

ΒΡ

ΟΧ

ΗΣ

ΣΕ

(m

m)

41

Page 42: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

Ποιο είναι με βάση τα δεδομένα του διαγράμματος, το μέσο ύψος της βροχόπτωσης στην Αθήνα κατά τους θερινούς μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο; α) 11 mm βροχής.β) 11,33 mm βροχής.γ) 12mm βροχή.δ) 11,66mm βροχής.

328. H πολυομβρότερη περιοχή της Ευρώπης βρίσκεταια) στη Σκωτία.β) στις Άλπεις.γ) στα σύνορα Βόρειας Αλβανίας – Σερβίας.δ) στον Καύκασο.

329. Στον κόλπο της Βεγγάληςα) εκβάλλει ο Ινδός ποταμός.β) ανήκουν τα νησιά Μαλδίβες.γ) βρίσκεται το δέλτα του Γάγγη.δ) το α΄ και το γ΄.

330. Επιλέξτε το ποτάμι που έχει λιγότερο μήκος απ’ τα υπόλοιπα:α) Παρανά.β) Λένας.γ) Ορινόκος.δ) Νίγηρας.

331. Ποια από τις παρακάτω δεν βρίσκεται στον Ινδικό ωκεανό:α) Μαλδίβεςβ) Γκαλαπάγκοςγ) Μαδαγασκάρη δ) Σεϋχέλλες

332. Ποιο από τα παρακάτω νησιά δεν ανήκει στα Δωδεκάνησα;α) Η Αστυπάλαια. β) Η Κάλυμνος. γ) Η Ικαρία.δ) Η Σύμη.

333. Ποιο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδος έχει τη μικρότερη πληθυσμιακή πυκνότητα;α) Η Ήπειρος.β) Η Θεσσαλία.γ) Τα Δωδεκάνησα.δ) Η Μακεδονία.

334. Η τούνδρα είναι περιοχήα) που αποτελείται από εκτεταμένα δάση κωνοφόρων.β) στεππωδών εκτάσεων που περιβάλλει της μεγάλες ερήμους του εσωτερικού της Ασίας.γ) με παρατεταμένο χειμώνα και ποώδη βλάστηση.δ) τίποτα από τα παραπάνω.

42

Page 43: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

335. Το εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας είναι περιοχή μεα) ψυχρό και μάλλον ξηρό χειμώνα και θερμό και άνυδρο καλοκαίρι.β) ήπιο και ξηρό χειμώνα και θερμό και άνυδρο καλοκαίρι.γ) ήπιο και υγρό χειμώνα και θερμό και άνυδρο καλοκαίρι.β) ψυχρό και μάλλον ξηρό χειμώνα και θερμό και μάλλον υγρό καλοκαίρι. 336. Ποιο είναι μεγαλύτερο νησί; α) Η Μ. Βρετανία.β) Η Γροιλανδία.γ) Η Ιρλανδία.δ) Το νησί Βόρνεο.

337. Ένα αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα V=72km/h. Επομένως ισχύει:α) Σε χρόνο t=5sec διανύει 110m.β) V=25m/sec.γ) Σε χρόνο 2 δευτερολέπτων διανύει 4.10-2 km.δ) Τίποτα απ’ όλα αυτά.

338. Πόσα ηλεκτρόνια περιστρέφονται γύρω από τον πυρήνα του οξυγόνου; α) Ένα.β) Δύο.γ) Τρία.δ) Τέσσερα.

339. Ποια από τις παρακάτω προτάσεις είναι λανθασμένη;α) Τα ρουλεμάν μετατρέπουν την τριβή ολίσθησης σε τριβή κύλισης.β) Η τριβή ολίσθησης έχει σταθερό μέτρο.γ) Η στατική τριβή έχει σταθερό μέτρο.δ) Τα λάστιχα των αυτοκινήτων λιώνουν εξαιτίας της τριβής.

340. Το χαρακτηριστικό του ήχου το οποίο μας επιτρέπει να διακρίνουμε μεταξύ τους δύο σύνθετους ήχους από διαφορετικές πηγές είναια) η χροιά.β) η ακουστότητα.γ) η ένταση.δ) το ύψος.

341. Ποια πρόταση είναι λανθασμένη;α) Ένα παγόβουνο ακτινοβολεί θερμότητα.β) Όσο πιο κρύο είναι ένα σώμα τόσο πιο έντονα ακτινοβολεί ψυχρότητα.γ) Κάθε σώμα που έχει θερμοκρασία χαμηλότερη από το περιβάλλον του, εκπέμπει λιγότερη θερμότητα από όση δέχεται. δ) Υπάρχει περίπτωση όπου υδρατμοί με θερμοκρασία πάνω από 1000C να δέχονται περισσότερη θερμότητα απ’ ότι εκπέμπουν.

342. Ο ξηρός πάγος είναι:α) Ο πάγος σε άνυδρο περιβάλλονβ) Το νερό στους 0°C.γ) Το στερεό διοξείδιο του άνθρακα. -δ) Το νερό στους -273° C.

43

Page 44: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

343. Η γυψοποίηση των μαρμάρων οφείλεται: α) Στην τρύπα του όζοντος.β) Στην αυξημένη υγραασίαγ) Στην όξινη βροχή. -δ) Στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

344. Επιλέξτε τη λανθασμένη πρόταση. Οι Τεχνολογικές Επιστήμεςα) έχουν μόνο θετικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο.β) με τα επιτεύγματά τους βελτιώνουν τις βιοτικές συνθήκες του ανθρώπου. γ) έχουν τη βάση τους στη Φυσική.δ) σημασιοδοτήθηκαν ιδιαίτερα από τον Γαλιλαίο και τον Νεύτωνα.

345. Το πιθανότερο μήκος ενός συνηθισμένου αυτοκινήτου είναι:α) 450cm.β) 4500mm.γ) 0,025km.δ) 4500cm.

346. Ποιος δεν είναι παραπόταμος του Δούναβη;α) Ο Τίσα.β) Ο Προύθος.γ) Ο Ινν.δ) Ο Οντερ.

347. Ένας άνθρωπος που έχει μάζα 80kgrα) στην επιφάνεια της θάλασσας έχει βάρος 800Νt.β) στην κορυφή ενός βουνού έχει λιγότερη μάζα, απ’ ότι στην επιφάνεια της θάλασσας.γ) έχει βάρος 80Νt.δ) έχει βάρος 8Νt

348. Ο ένας βαθμός της κλίμακας Κελσίου είναια) ίσος με το 1/273 της απόστασης μεταξύ της ένδειξης του θερμομέτρου όταν βρίσκεται σε νερό και πάγο και της ένδειξης όταν βρίσκεται μέσα σε καθαρό νερό που βράζει.β) ίσος με το 1/100 της απόστασης μεταξύ της ένδειξης του θερμομέτρου όταν βρίσκεται σε νερό και πάγο και της ένδειξης όταν βρίσκεται μέσα σε καθαρό νερό που βράζει.γ) η θερμοκρασία όπου το νερό έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητά του.δ) μικρότερος από τον ένα βαθμό της κλίμακας Κέλβιν.

349. Στο εσωτερικό της Ανταρκτικής α) έχει καταγραφεί θερμοκρασία 1800 C.β) το πάχος του πάγου είναι 400-500m.γ) επικρατεί συνήθως άπνοια.δ) το χρώμα του ουρανού κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι σχεδόν μαύρο.

350. Ποια φράση είναι σωστή; Το νερόα) θερμαινόμενο από τους 00 C στους 20 C μειώνει τον όγκο του και αυξάνει την πυκνότητά του.β) στο βυθό της θάλασσας των βορειότερων περιοχών έχει θερμοκρασία 40 C, ενώ στην επιφάνειά της ο πάγος δεν μπορεί να έχει θερμοκρασία μικρότερη των 0ο C.γ) όταν ψύχεται από τους 100 C στους 60 C αυξάνει τον όγκο του.

44

Page 45: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

δ) όταν ψύχεται από τους 100 C στους 60 C μειώνει την πυκνότητά του.

351. Σε ένα από δύο δοχεία με νερό, διαλύουμε αλάτι. Τότε, το αλατισμένο νερό:α) Θα βράσει σε χαμηλότερη θερμοκρασία απ’ ότι το μη αλατισμένο.β) Θα πήξει στους 00 C.γ) Θα πήξει στους 2770 Κ.δ) Θα πήξει σε θερμοκρασία μικρότερη των 00 C.

352. Ο ποταμός Αώος εκτός από το ελληνικό έδαφος διασχίζει καια) την Ευρωπαϊκή Τουρκία. β) τη Βουλγαρία.γ) την Αλβανία.δ) το κράτος των Σκοπίων.

353. Τα όρη Αχαγγάρ βρίσκονταια) στην Κίνα.β) στη Σιβηρία.γ) στην Αλγερία.δ) στην Μογγολία.

354. Ποια από τις παρακάτω πόλεις έχει τη υψηλότερη μέση μεγίστη θερμοκρασία Ιουλίου;α) Η Έδεσσα.β) Το Ηράκλειο.γ) Η Πάτρα.δ) Η Μεθώνη.

355. Ποια δεν αποτελεί αιτία μετατοπίσεων των πετρωμάτων που προκαλούν τους σεισμούς;α) Η επιβράδυνση της ταχύτητας περιστροφής της γης γύρω από τον άξονά της η οποία προκαλεί μετατοπίσεις στρωμάτων κάτω από το φλοιό της γης από τον Ισημερινό προς τους πόλους.β) Η συστολή του φλοιού της γης από τη συντελούμενη ψύξη του εσωτερικού της.γ) Οι αργές και μικρές αλλαγές των θέσεων του άξονα περιστροφής της γης.δ) Οι δυνάμεις που αναπτύσσονται στην επιφάνεια της γης γύρω από τις ακτές, από τις διαρκείς εναλλαγές πλημμυρίδας - αμπωτίδας.

356. Ποιο από τα παρακάτω δεν είναι κόλπος;α) Κυπαρισσιακός.β) Αμβρακικός. γ) Του Β. Ευβοϊκού.δ) Των Σποράδων.

357. Η παρακάτω πλατεία βρίσκεται

45

Page 46: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

α) στη Μόσχα.β) στο Βατικανό.γ) στο Παρίσι.δ) στο Πεκίνο.

358. Κατά την πλήρη καύση ενός υδρογονάνθρακα παράγονται:α) CO και H2O.β) CO2 + O2.γ) C και H2O.δ) CO2 + H2O.

359. Η έρημος της Ναμίμπ βρίσκεταια) στην Αυστραλία.β) στην Αιθιοπία.γ) στο Ζαΐρ.δ) νότια της Αγκόλας.

360. Η λίμνη Βιστωνίδας βρίσκεται στο νομόα) Κοζάνης.β) Καβάλας.γ) Ξάνθης.δ) Κιλκίς.

361. Ποιο σιρόπι βγαίνει από την ακατέργαστη ζάχαρη;α) Ροδοζάχαρη.β) Μουρουνόλαδο.γ) Μελάσα.δ) Ζαχαρόνερο.

362. Ποια από τις παρακάτω πόλεις βρίσκεται σε μεγαλύτερο γεωγραφικό πλάτος;α) Η Αθήνα.β) Πάτρα.γ) Η Κόρινθος.δ) Η Χίος.

363. Ποια οροσειρά ανήκει στην Ασία; α) Τα Καρπάθια όρη. β) Ο Άτλας. γ) Οι Άνδεις.δ) Το Καρακορούμ.

364. Η κυριότερη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό είναι α) οι πρωτεΐνες.β) οι υδατάνθρακες.γ) τα κορεσμένα λίπη.δ) η βιταμίνη C.

365. Οι πρωτεΐνες που λαμβάνουμε καθημερινά δεν πρέπει κανονικά να υπερβαίνουνα) το 10% των συνολικών θερμίδων.

46

Page 47: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

β) το 15% των συνολικών θερμίδων.γ) το 20% των συνολικών θερμίδων.δ) το 25% των συνολικών θερμίδων.

366. Τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδος είναι:α) 7.β) 8.γ) 9.δ) 10.

367. Τα φωτοβολταϊκά συστήματαα) βοηθούν τα πλοία να βρουν την πορεία τους τη νύχτα.β) διευκολύνουν τις τηλεπικοινωνίες.γ) παρέχουν ηλεκτροδότηση.δ) υπάρχουν σε κάθε συσκευή κινητού τηλεφώνου.

368. Ποια από τις παρακάτω χώρες δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση;α) Εσθονία.β) Λετονία.γ) Ουγγαρία.δ) Ουκρανία.

369. Το ηφαίστειο Αίτνα βρίσκεται στηνα) Σαρδηνία.β) Κορσική.γ) Μάλτα.δ) Σικελία.

370. Το Ερεβάν είναι πρωτεύουσα του (της) :α) Αζερμπαϊτζάν.β) Αρμενίας.γ) Γεωργίας.δ) Καζακστάν.

371. Η μεγαλύτερη λίμνη της Αφρικής είναι:α) Η λίμνη Νυάσσα.β) Η λίμνη Ροδόλφου.γ) Η λίμνη Τανγκανίκα.δ) Καμία από τις παραπάνω.

372. Κατά την πορεία τους δεν επηρεάζονται από την ύπαρξη ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίουα) τα ηλεκτρόνια.β) οι ακτινοβολίες «α».γ) οι ακτινοβολίες «β».δ) οι ακτινοβολίες «γ» και «x».

373. Η μικρότερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδος είναια) του Λάδωνα.β) του Σφηκιά.

47

Page 48: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

γ) του Στράτου.δ) του Καστρακίου.

374. Τα νησιά Κομόρες βρίσκονταια) στις Αζόρες.β) στην Πολυνησία.γ) στην Χαβάη.δ) κοντά στην Μαδαγασκάρη.

375. Αν υποδιπλασιάσουμε το ύψος υ κυλίνδρου με ακτίνα βάσης R, τότε το εμβαδό ΕΠ της παράπλευρης επιφάνειάς τουα) διπλασιάζεται.β) παραμένει σταθερό. γ) υποδιπλασιάζεται.δ) υποτετραπλασιάζεται.

376. Ο κομήτης Halley έχει περίοδοα) 28 χρόνια.β) 76 χρόνια.γ) 94 χρόνια.δ) 180 χρόνια.

377. Αν σε μία σφαίρα διπλασιάσουμε την ακτίνα της, τότε ο όγκος τηςα) διπλασιάζεται.β) τετραπλασιάζεται.γ) εξαπλασιάζεται.δ) οκταπλασιάζεται.

378. Το Μογκαντίτσιο είναι πρωτεύουσαα) της Κένυας.β) της Αιθιοπίας.γ) της Σομαλίας.δ) της Μοζαμβίκης.

379. Οι κεραυνοί δημιουργούνται από διαφορές δυναμικών πάνω απόα) 50.000m ύψος.β) 500.000m ύψος.γ) 5.000.000m ύψος.δ) 50.000.000m ύψος.

380. Οι ζώνες Βαν Άλεν:α) Είναι ειδικά φτιαγμένες ζώνες για συγκράτηση της μέσης των εγκύων γυναικών.β) Ονομάζονται οι ζώνες ασφαλείας σε ορισμένα πολυτελή μοντέλα για περισσότερη άνεση και ασφάλεια.γ) Είναι ορολογία της εδαφολογίας για διάφορες πτυχές του εδάφους.δ) Είναι ζώνες της ατμόσφαιρας της γης με έντονη σωματιδιακή ακτινοβολία.

381. Η ώρα είναι 3μ.μ ακριβώς. Ο λεπτοδείκτης θα ξανασχηματίσει με τον ωροδείκτη γωνία 90 μοιρών για δεύτερη φορά σε περίπουα) 60 δευτερόλεπτα.

48

Page 49: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

β) μισή ώρα.γ) 1 ώρα.δ) 12 ώρες.

382. Από τα ακόλουθα στοιχεία, στερεό είναι:α) Το υδρογόνο.β) O φώσφορος. γ) Το ιώδιο.δ) Ο υδράργυρος

383. Ποιας πόλης το μέσο ημερήσιο θερμομετρικό εύρος του Ιουλίου είναι μικρότερο;α) Της Λάρισας.β) Της Νάξου.γ) Της Κέρκυρας.δ) Της Αθήνας.

384. Το Ποντικονήσι βρίσκεται στη:α) Ζάκυνθο.β) Λευκάδα.γ) Κέρκυρα.δ) Κεφαλλονιά.

385. Ποια ελληνική πόλη δεν είναι παραθαλάσσια;α) Η Άρτα.β) Η Μυτιλήνη.γ) Η Ερμούπολη.δ) Η Πύλος.

386. Ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της γης είναια) ο Αμαζόνιος.β) ο Βόλγας.γ) ο Νείλος.δ) ο Μισισσιπής.

387. Ποιο από τα παρακάτω είναι το «ακουαφόρτε»;α) Το HNO3 (νιτρικό οξύ)β) το H2SO4 (θειικό οξύ)γ) Το H3PO4 (φωσφορικό οξύ)δ) Το ΗCL (υδροχλωρικό οξύ)

388. Θεωρούμε δύο δορυφόρους Α και Β από τους οποίους ο Β περιφέρεται σε διπλάσιο ύψος από την επιφάνεια της γης σε σχέση με τον Α. Τότε:α) Η ταχύτητα περιφοράς του Α είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του Β.β) Η ταχύτητα περιφοράς του Β είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του Α.γ) Περιφέρονται με ίσες ταχύτητες.δ) Η ταχύτητα περιφοράς του Α είναι διπλάσια από την αντίστοιχη του Β.

389. Η κεντρική μονάδα επεξεργασίας σε έναν Η/Υα) ταυτίζεται με το τροφοδοτικό.β) είναι τοποθετημένη στο σκληρό δίσκο.

49

Page 50: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

γ) είναι τοποθετημένη στο motherboard.δ) είναι ουσιαστικά η θέση που τοποθετούμε τη δισκέτα.

390. Η περιοχή της Ελλάδος με το χαμηλότερο ύψος βροχής είναια) η Ιεράπετρα.β) η Θήρα.γ) το Σούνιο.δ) το Άργος.

391. Η επιφάνεια της γης καλύπτεται από θάλασσα, σε ποσοστό:α) 90%β) 20%γ) 50%δ) 70% -

392. «Φωτοκύτταρο» είναια) το μικρότερο υλικό σωματίδιο που συνθέτει το φως. β) είδος φωτιστικού σώματος.γ) διάταξη που μετατρέπει τις μεταβολές του φωτός σε μεταβολές της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος.δ) το ίχνος που αφήνει σε φθορίζουσα πλάκα η πρόσπτωση ακτίνων Χ.

393. Το φαινόμενο όπου κοιτώντας υπό γωνία αντικείμενα που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, τα εντοπίζουμε σε διαφορετικό βάθος απ’ ότι πραγματικά είναι, οφείλεται στηνα) ανάκλαση του φωτός.β) διάχυση του φωτός.γ) διάθλαση του φωτός.δ) συμβολή του φωτός.

394. Δεν αποτελεί εφαρμογή της ηλεκτρόλυσης:α) Η επιμετάλλωση.β) Η γαλβανοπλαστική.γ) Η φόρτιση των συσσωρευτών.δ) Η διήθηση.

395. Σε τι διαφέρει το τηλέτυπο από τον τηλέγραφο;α) Στον τηλέγραφο μπορούμε να μεταβιβάσουμε μόνο γραπτά μηνύματα, ενώ στο τηλέτυπο γραπτά και ηχητικά.β) Στο τηλέτυπο μπορούμε να μεταβιβάσουμε μόνο γραπτά μηνύματα, ενώ στον τηλέγραφο γραπτά και ηχητικά.γ) Στο τηλέτυπο η μεταβίβαση των γραμμάτων γίνεται με κώδικα από ηλεκτρικούς παλμούς που παράγει το ίδιο το τηλέτυπο, ενώ στον τηλέγραφο οι παλμοί παράγονται από το χειριστή.δ) Τα μηνύματα με το τηλέτυπο στέλνονται με την ταχύτητα του φωτός ενώ με τον τηλέγραφο στέλνονται με την ταχύτητα του ήχου.

396. Σε ένα χάρτη κλίμακας 1: 5.000.000:α) 2 εκατοστά στο χάρτη είναι 10 χιλιόμετρα στην πραγματικότητα.β) 2 χιλιοστά στο χάρτη είναι 10 χιλιόμετρα στην πραγματικότητα.γ) 10 εκατοστά στο χάρτη είναι 50 χιλιόμετρα στην πραγματικότητα.

50

Page 51: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

δ) 80 χιλιοστά στο χάρτη είναι 40 χιλιόμετρα στην πραγματικότητα.

397. Η έλλειψη ικανού στρώματος όζοντος μπορεί να βλάψει την ανθρωπότητα επειδήα) δημιουργείται μεγαλύτερο ημερήσιο θερμομετρικό εύρος. β) το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» αναπτύσσεται ταχύτερα. γ) ευνοείται η τήξη των πάγων στις πολικές περιοχές.δ) η υπεριώδης ακτινοβολία περνά ανεμπόδιστα στην επιφάνεια της γης.

398. Πόσο χρόνο χρειάζεται το φως να φτάσει από τον ήλιο στη γη;α) 8 λεπτά.β) 1 ώρα.γ) 8 δευτερόλεπτα.δ) 1/360.000 του έτους φωτός.

399. Ένα στρέμμα είναι ίσο με την έκταση ενός τετράγωνου οικοπέδου πλευράς α) 10 μέτρων.β) 50 μέτρων.γ) 33,3 μέτρων.δ) 100 μέτρων.

400. Όταν ένας άνθρωπος υποστεί ηλεκτροπληξία, το πρώτο που προσβάλλεται είναια) το αναπνευστικό του σύστημα.β) το ανοσοποιητικό του σύστημα.γ) το νευρικό του σύστημα.δ) το μυϊκό του σύστημα.

401. Το μικρότερο σωματίδιο που μπορεί να παίρνει μέρος στο σχηματισμό χημικών ενώσεων και να παραμένει αναλλοίωτο στις διάφορες χημικές αντιδράσεις λέγεταια) μόριο.β) ηλεκτρόνιο.γ) πυρήνας.δ) άτομο.

402. Το «διαμάντι της Κυανής Ακτής» είναια) η Μασσαλία.β) η Ανδόρα.γ) η Νίκαια.δ) το Μονακό.

403. Ποια θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη;α) 200 C.β) 3000 K.γ) 270 F. δ) Όλες είναι ίσες.

404. Ο φώσφοροςα) είναι καλός αγωγός της θερμότητας και του ηλεκτρισμού.β) είναι τετρατομικό στοιχείο.γ) ζυγίζει περισσότερο απ’ ότι ισομοριακή ποσότητα χρυσού.δ) είναι μέταλλο.

51

Page 52: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

405. Η πορτοκαλάδα είναια) χημική ένωση.β) ομογενές διάλυμα.γ) βάση.δ) οξύ.

406. Η σελήνηα) είναι 50 φορές μικρότερη απ’ τη γη και έχει 81 φορές μικρότερη μάζα.β) έχει τροχιά κυκλική.γ) απέχει από τη γη 3.600.000 km κατά μέσο όρο.δ) η επιφάνειά της που παρουσιάζει στη γη, δεν είναι πάντα η ίδια.

407. Διάλυμα θειικού οξέος συναντάμεα) στα αποφρακτικά σκευάσματα που προορίζονται για το νιπτήρα και το νεροχύτη.β) στις μπαταρίες των αυτοκινήτων.γ) όταν διαλύσουμε λίπασμα τύπου 15 - 10 - 4 στο νερό.δ) σε παράκτιες περιοχές με υπέρμετρη ανάπτυξη φυτοπλαγκτόν.

408. Η ακτινοβολούμενη ενέργεια από τον ήλιο και τους άλλους αστέρες οφείλεταια) στις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στον πυρήνα.β) στις σχάσεις πυρήνων ουρανίου που συμβαίνουν στον πυρήνα.γ) στα ισχυρότατα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που σχηματίζονται στον πυρήνα.δ) στα ισχυρότατα ηλεκτροστατικά πεδία που σχηματίζονται στον πυρήνα.

409. Το γυαλί αποτελείται βασικά από ενώσεις τουα) χαλκού.β) θείου.γ) νατρίου.δ) πυριτίου.

410. Πότε η τριβή είναι επιθυμητή;α) Στους αγώνες και σε κατωφέρεια.β) Στην αναρρίχηση σε απότομο όρος.γ) Στο περπάτημα στον πάγο.δ) Στην πέδηση των οχημάτων.

411. Η σκληρότητα των ουσιών όπως π.χ. του διαμαντιού μετριέται στη κλίμακα:α) Mercalli.β) Decibel.γ) Mohs.δ) Beqerel.

412. Τυπικό παράδειγμα πυρηνικής σύντηξης αποτελεία) η εκπομπή ραδιενέργειας από το ουράνιο.β) ο κύκλος πρωτονίου-πρωτονίου.γ) η πλειονότητα των πυρηνικών αντιδράσεων στο κέντρο της γης. δ) ο βομβαρδισμός ραδιενεργών υλικών με νετρόνια.

413. Τι είναι ο αστρολάβος;

52

Page 53: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

α) Εργαστήριο διαστημικής τεχνολογίας. β) Γωνιόμετρο για την εξεύρεση του γεωγραφικού πλάτους.γ) Αστρολογικό εργαστήριο. δ) Αστεροσκοπείο.

414. Το Μέτσοβο είναι η περιοχή απ’ όπου πηγάζει:α) ο Αλιάκμονας.β) ο Άραχθος.γ) ο Αχελώος.δ) ο Πηνειός.

415. Πόσοι είναι κανονικά οι παλμοί μιας καρδιάς το λεπτό; α) 40. β) 70.γ) 90.δ) 50.

416. Για ποια περίσταση κατασκευάστηκε ο Πύργος του Άιφελ; α) Για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889 στο Παρίσι. β) Για την Παγκόσμια Έκθεση του 1958 στις Βρυξέλλες. γ) Για την Παγκόσμια Έκθεση του 1917 στο Παρίσι. δ) Για τα εγκαίνια του μετρό.

417. Τι είναι η διόπτρα;α) Ράβδος για τη μέτρηση επιφανειών. β) Εργαλείο για ξεχορτάριασμα. γ) Όργανο παρατήρησης.δ) Ακόντιο.

418. Τι είναι ένας μετρητής Γκάιγκερ;α) Αυτός που μετράει τους βιολιστές σε μια ορχήστρα. β) Είδος πουλιού που έχει εξαφανιστεί .γ) Συσκευή για τη μέτρηση της ραδιενέργειας.δ) Συσκευή για την ανίχνευση θησαυρών.

419. Οι αστέρες που αποτελούν τις Πλειάδες αποτελούν έναα) ανοικτό σμήνος.β) κλειστό σμήνος. γ) φυσικό ζεύγος αστέρων. δ) οπτικό συνολο αστέρων.

420. Σε τι χρησιμεύει ένας "κλωβός Φαραντέυ"; α) Προστατεύει από τις αστραπές τα όργανα μετρήσεων.β) Εξισώνει τις διακυμάνσεις πίεσης.γ) Διορθώνει τα προβλήματα ισορροπίας.δ) Προστατεύει από σκόνη, έντομα και πτηνά τα όργανα μετρήσεων.

421. Ποιό ζώο λέγεται στη Νότια Αφρική "καμηλάλογο";α) Η δρομάδα. β) Η καμηλοπάρδαλη.

53

Page 54: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

γ) Ο ιπποπόταμος. δ) Η ζέβρα.

422. Η πλημμυρίδα και η άμπωτηα) είναι μεγαλύτερη στις δυτικές ακτές των ηπείρων απ’ ότι στις ανατολικές. β) συμβαίνουν συνήθως μία φορά το 24ωρο η κάθε μία.γ) συμβαίνουν συνήθως 2 φορές το 24ωρο η κάθε μία.δ) είναι μεγαλύτερες όταν προέρχονται από τον ήλιο απ’ ότι όταν προέρχονται απ’ τη σελήνη.

423. Γιατί μερικά πουλιά πετούν σε σχηματισμό;α) Δεν κουράζονται τόσο γρήγορα.β) Είναι ένα θαύμα της φύσης. γ) Για να επικοινωνούν μεταξύ τους. δ) Επειδή επηρεάζονται από τα γεωμαγνητικά πεδία.

424. Πόσο ζύγιζε ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής του κόσμου;α) 100 κιλά. β) 10 κιλά. γ) 10 τόννους. δ) 35 τόννους.

425. Ποιος είπε το: "Και όμως κινείται";α) Ο Κολόμβος. β) Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι. γ) Ο Γαλιλαίος. δ) Ο Κοπέρνικος.

426. Ποια λειτουργικά συστήματα δημιουργήθηκαν πρώτα;α) Του πραγματικού χρόνου. β) Του πολυπρογραμματισμού. γ) Της ομαδικής επεξεργασίας.δ) Του καταμερισμού χρόνου.

427. Όταν έχουμε μερική ή ολική έκλειψη Σελήνης, σε ποια φάση βρίσκεται η Σελήνη;α) Σε Νέα Σελήνη.β) Στο πρώτο τέταρτο.γ) Σε Πανσέληνο.δ) Στο τελευταίο τέταρτο.

428. Η μεγαλύτερη σε έκταση ευρωπαϊκή χώρα μετά τη Ρωσία είναια) η Γερμανία.β) η Γαλλία.γ) η Πολωνία.δ) η Ουκρανία.

429. Η βροχή που πέφτει σε περιοχές με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση εξαιτίας οξειδίων του θείου, του αζώτου και του άνθρακα είναια) αλκαλικήβ) ευεργετικήγ) όξινη

54

Page 55: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

δ) βασική

430. Στην εικονική μνήμηα) ο χώρος των απόλυτων διευθύνσεων είναι μικρότερος από το χώρο των φυσικών διευθύνσεων. β) τίποτε από τα αναφερόμενα δεν είναι σωστό. γ) ο χώρος των απόλυτων διευθύνσεων είναι μεγαλύτερος από το χώρο των φυσικών διευθύνσεων. δ) ο χώρος των απόλυτων διευθύνσεων είναι ίσος με το χώρο των φυσικών διευθύνσεων.

431. Ο αστρικός μήνας είναι σε σχέση με το συνοδικό μήναα) μικρότερος.β) εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. γ) μεγαλύτερος.δ) ίσος.

432. Μια φάση εξέλιξης ενός αστέρα μάζας 10 ηλιακών μαζών είναια) πλανητικό νεφέλωμα. β) λευκός νάνος. γ) μαύρη τρύπα.δ) αστέρας νετρονίων.

433. Kατά τις παγετώδεις περιόδους η μέση στάθμη της θάλασσας:α) Παραμένει σταθερή.β) Ανέρχεται.γ) Κατέρχεται.δ) Τίποτα από τα παραπάνω.

434. Υπεύθυνοι για τη δημιουργία της «τρύπας του όζοντος» είναι οι:α) χλωροφθοράνθρακεςβ) υδατάνθρακεςγ) υδρογονάνθρακεςδ) αλκοόλη

435. Ποιο από τα παρακάτω είναι το πιο δραστικό μέταλλο;α) Το κάλιοβ) Ο χαλκόςγ) Ο σίδηροςδ) Το αργίλιο

436. Το πάρσεκ είναια) σωματίδιο με θετικό φορτίο και μηδενική μάζα.β) σωματίδιο με αρνητικό φορτίο και μηδενική μάζα.γ) μονάδα μέτρησης διαστημικών αποστάσεων.δ) σωματίδιο που εκλύεται κατά την έκλυση ακτινοβολίας β.

437. Από τα πιο κοντινά άστρα στον ήλιο, λαμπρότερο είναια) ο Αρκτούρος.β) η Ανδρομέδα.γ) ο Σείριος.δ) η Αλκυών.

55

Page 56: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

438. Μία μόνο πόλη έχει λιγότερο πληθυσμό από το Λονδίνο:α) Η Ρώμη.β) Το Παρίσι.γ) Η Μόσχα.δ) Η Κων/πολη.

439. Ο γαληνίτης είναια) στοιχείο.β) χημική ένωση.γ) το υλικό απ’ το οποίο συνίσταται η «ουρά» των κομητών.δ) το σύνολο των αστρικών ουσιών που συνθέτουν το δακτύλιο του Κρόνου.

440. Πάνω από 10 km από την επιφάνεια της γης το χρώμα του ουρανού είναια) μπλε.β) κόκκινο.γ) ιώδες.δ) πορτοκαλί.

441. Η «Γέφυρα των Στεναγμών» βρίσκεται στηνα) Φλωρεντία.β) Βενετία.γ) Μπολώνια.δ) Ρώμη.

442. Οι τριοδικοί καταλύτες στα αυτοκίνητα:α) Είναι υποχρεωτικοί για την ασφάλεια των επιβατών κατά την οδήγηση.β) Είναι χρήσιμοι γιατί αυξάνουν την ιπποδύναμη κατά 10% του κινητήρα.γ) Μειώνουν την εκπομπή μονοξειδίου του άνθρακα και άλλων δηλητηριωδών αερίων κατά 90%.δ) Μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου κατά 20%.

443. Ο Πηνειός της Θεσσαλίας πηγάζει απόα) τα Χάσια.β) τον Όλυμπο.γ) τα Τζουμέρκα.δ) τα Άγραφα.

444. Τα ραδιενεργά στοιχεία ανακαλύφθηκαν από α) τον Μπεκερέλ.β) από το ζεύγος Κιουρί.γ) από τον Μπορ.δ) από τον Ράδερφορντ.

445. Η επιφάνεια της γης έχει έκτασηα) 1000 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα.β) περίπου 4000 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα.γ) 200 τετραγ. εκατομμύρια χιλιόμετρα.δ) 900 τετραγ. εκατομμύρια χιλιόμετρα.

446. Ο Μαγνητικός χάρτης έχει χαραγμένες ενωτικές γραμμές όλων των σημείων που έχουνα) το ίδιο δυναμικό γεωμαγνητικού πεδίου.

56

Page 57: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

β) την ίδια μαγνητική απόκλιση.γ) την ίδια μαγνητική έγκλιση.δ) την ίδια μαγνητική έγκλιση αλλά διαφορετική μαγνητική απόκλιση.

447. Γιατί το πολικό σέλας εμφανίζεται στους πόλους;α) Γιατί εκεί το φαινόμενο της διάχυσης του ηλιακού φωτός είναι εντονότερο.β) Γιατί ευνοείται από το ημίφως της παρατεταμένης πολικής νύχτας.γ) Γιατί η ιονόσφαιρα βομβαρδίζεται περισσότερο κοντά στους μαγνητικούς πόλους από τα ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια του ήλιου.δ) Γιατί στους πόλους συγκλίνουν οι μαγνητικοί μεσημβρινοί, άρα και το παραγόμενο φως απ’ τη συνένωση των πολλών μαγνητικών πεδίων.

448. Το βαθύτερο σημείο του Ειρηνικούα) βρίσκεται νότια της Αλάσκας.β) ξεπερνά τα 12000 μέτρα.γ) εντοπίζεται νοτιοδυτικά απ’ το νησί Γκουάμ.δ) είναι πιο μικρό απ’ τη μεγαλύτερη υποθαλάσσια τάφρο του Ατλαντικού.

449. Το στοιχείο Mg είναια) ο κασσίτεροςβ) το μαγγάνιογ) το μαγνήσιοδ) ο μόλυβδος

450. Ποιο από τα παρακάτω είναι πιο ελαφρύ;α) Το μόριοβ) Το πρωτόνιογ) Το νετρόνιοδ) Το ηλεκτρόνιο

451. «Μπουζί» είναι το όργανο του αυτοκινήτουα) που βοηθάει στην ψύξη του κινητήρα.β) που συντελεί στην φόρτιση της μπαταρίας.γ) που αναλαμβάνει την ανάφλεξη του μίγματος του καυσίμου.δ) που μεσολαβεί για να φτάσει η κινητική ενέργεια του κινητήρα στους τροχούς.

452. Ποιο από τα παρακάτω δεν είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού;α) Το θείο.β) Το αργίλιο.γ) Ο χαλκός.δ) Το νάτριο.

453. Τι χρώμα έχει το ρουμπίνι; α) Πράσινο. β) Μωβ. γ) Κίτρινο.δ) Κόκκινο.

454. Το πρώτο στρώμα της ατμόσφαιρας του Ήλιου είναι:α) Το στέμμα.

57

Page 58: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

β) Η φωτόσφαιρα.γ) Ο ηλιακός άνεμος. δ) Η χρωμόσφαιρα.

455. Τα νησιά που αποτελούν την Ιαπωνία είναι η Χονσού, το Χοκάιντο, η Σικόκου καια) το Κίου - Σιού.β) το Ρίου - Κίου.γ) η Οκινάουα .δ) η Γιοκοχάμα.

456. Ποιο από τα παρακάτω διαλύματα είναι βασικό;α) Το ξύδι.β) Ο χυμός εσπεριδοειδών.γ) Το κρασί.δ) Το γάλα μαγνησίας.

457. Ποιο από τα τέσσερα βουνά της Ιβηρικής χερσονήσου είναι υψηλότερο;α) Η Σιέρρα Σεγκούρα.β) Η Σιέρρα Ντεγκουανταρράμα.γ) Η Σιέρρα Μορένα.δ) Η Σιέρρα Νεβάδα.

458. Ποιο από τα παρακάτω όργανα δεν μπορεί να μετρήσει θερμοκρασία;α) Υγρόμετρο.β) Θερμοηλεκτρικό όργανο.γ) Μανόμετρο.δ) Τα β΄ και γ΄.

459. Πόσες επαρχίες έχει ο νομός Έβρου;α) 3.β) 4.γ) 5.δ) 6.

460. Τα φυσικά συστατικά της γης που έχουν καθορισμένη χημική σύσταση, ονομάζονταια) τύρφη.β) μεταλλεύματα. γ) κοιτάσματα.δ) ορυκτά.

461. Το ψυχρόμετροα) είναι θερμόμετρο εξαιρετικής ακριβείας.β) μετράει τη θερμοκρασία και την υγρασία.γ) μετράει τη θερμοκρασία και την πίεση.δ) μετράει τις ημερήσιες μεταβολές της θερμοκρασίας.

462. Τα κοράλλιαα) είναι φυτά που εξελίσσονται σε νησιά.β) είναι ζώα που εξελίσσονται σε φυτά.γ) αφθονούν στις ψυχρές παρά στις θερμές θάλασσες.

58

Page 59: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

δ) είναι ζώα που αποτελούνται από ασβέστιο και καταλαμβάνουν συνολικά 30.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

463. Ποιο δεν αποτελεί σύννεφο;α) Σωρείτης.β) Χαλαζίας.γ) Μελανίτης.δ) Θύσανος.

464. Οι κυκλωνικές βροχές δημιουργούνται α) από την καθοδική κίνηση των ανέμων όταν προσπερνούν υψηλές οροσειρές.β) από ανοδικά ρεύματα του αέρα που συνοδεύουν τους κυκλώνες.γ) από θυσάνους αποκλειστικά.δ) από ανοδικά ρεύματα αέρα εντός κλειστών λεκανοπεδίων της τροπικής ζώνης.

465. Η αμμωνία NH3 είναι:α) αλκοόλη β) οξύγ) βάσηδ) άλας

466. Ποιο από τα παρακάτω δεν είναι γαιάνθρακας;α) ο λιγνίτηςβ) η τύρφηγ) ο χαλαζίαςδ) ο λιθάνθρακας

467. Η ινσουλίνη είναι ορμόνη που παράγεται:α) στους πνεύμονεςβ) στα νεφράγ) στον εγκέφαλοδ) στο πάγκρεας

468. Το βαθύτερο σημείο του Ινδικού ωκεανούα) απαντάται ανατολικά της Μαδαγασκάρης.β) βρίσκεται νοτιοδυτικά των ακτών της Ινδίας.γ) υπερβαίνει τα 9000 μέτρα.δ) βρίσκεται κοντά στην Ιάβα.

469. Στο Βόρειο παγωμένο ωκεανόα) η γροιλανδοσκανδιναβική λεκάνη είναι μικρότερη απ’ την αρκτική.β) οι πάγοι είναι συμπαγείς τουλάχιστο 11 απ’ τους 12 μήνες του χρόνου.γ) το μέγιστο βάθος της θάλασσας είναι 5000 μέτρα.δ) το μέγιστο βάθος της θάλασσας είναι μεγαλύτερο απ’ το αντίστοιχο του Ινδι-κού ωκεανού.

470. Ο ήλιος κινείται γύρω από το γαλαξίαα) με 100 km το δευτερόλεπτο και ολοκληρώνει την περιστροφή του σε 100.000.000 χρόνια.β) 200 km το δευτερόλεπτο και ολοκληρώνει την περιστροφή του σε 100.000.000 χρόνια.γ) 100 km το δευτερόλεπτο και ολοκληρώνει την περιστροφή του σε 200.000.000 χρόνια.δ) 200 km το δευτερόλεπτο και ολοκληρώνει την περιστροφή του σε 200.000.000 χρόνια.

59

Page 60: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

471. Τα πρωτόνια και τα νετρόνια ονομάζονται α) λεπτόνια.β) ραδόνια.γ) νουκλεόνια.δ) μιόνια.

472. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το υψηλότερο όρος είναια) το Παγγαίο.β) το Φαλακρό.γ) ο Βόρας.δ) η Ροδόπη.

473. Ποιο από τα παρακάτω φυτά δεν έχει φαρμακευτικές ιδιότητες;α) Σινάπι.β) Λινάρι.γ) Γιασεμί.δ) Φασκόμηλο.

474. Το μεγαλύτερο δέντρο στη γη είναια) το καουτσουκόδεντρο.β) ο ευκάλυπτος.γ) το κακαόδεντρο.δ) η σεκόγια.

475. Το κλίμα με δροσερό καλοκαίρι, ήπιο χειμώνα και πολλές βροχές είναι το α) ωκεάνιο.β) μεσογειακό. γ) τροπικό.δ) υποτροπικό.

476. Η Βραζιλία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγήα) σιταριού.β) τσαγιού.γ) καφέ.δ) καουτσούκ.

477. Το πολυπροπυλένιο παράγεται από το προπένιο μεα) συμπύκνωση.β) ενυδάτωση.γ) με πολυμερισμό.δ) διάσπαση.

478. Τον ιονισμό των μετάλλων ακολουθεί η εκπομπήα) πρωτονίων.β) φωτονίων.γ) ηλεκτρονίων.δ) ιόντων.

479. Σώμα βάλλεται υπό γωνία ως προς τον ορίζοντα. Η τροχιά που ακολουθεί είναι

60

Page 61: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

α) κυκλική. β) στην αρχή κυκλική που γρήγορα εξελίσσεται σε κατακόρυφη.γ) στην αρχή ελλειπτική που γρήγορα εξελίσσεται σε κατακόρυφη.δ) παραβολική.

480. Καλύτερος αγωγός του ηλεκτρισμού είναια) το ελαστικό σε σχέση με το γυαλί.β) ο χαλκός σε σχέση με το χάλυβα.γ) το γυαλί σε σχέση με το χαλκό.δ) ο χαλκός σε σχέση με το νερό. 481. Με προσθήκη ενός ακόμα ατόμου, το οξυγόνο μετατρέπεται σεα) υδρογόνο.β) ήλιο.γ) νερό.δ) όζον. 482. Τα μεσογειακά κλίματα έχουνα) υγρό και σχετικά ψυχρό χειμώνα και θερμό και ξηρό καλοκαίρι.β) ξηρό και ψυχρό χειμώνα και θερμό και υγρό καλοκαίρι.γ) σχεδόν ανύπαρκτο το χειμώνα και την Άνοιξηπολύ υψηλή ετήσια βροχόπτωση και με έντονη διάκριση ανάμεσα σε ξηρή και υγρή εποχή.δ) πολύ υψηλή ετήσια βροχόπτωση, με επίκεντρο τη ψυχρή περίοδο του έτους.

483. Το «μικρό καλοκαιράκι» παρατηρείταια) τις ανέφελες ημέρες στην καρδιά του χειμώνα όταν επικρατεί άπνοια.β) τον Οκτώβριο.γ) τον Μάιο, στα διαλλείματα των ημερών όπου επικρατεί αστάθεια στην ανώτερη ατμόσφαιρα. δ) στο τέλος Αυγούστου μετά την παύση των μελτεμιών.

484. Η λιθόσφαιρα:α) Είναι συνώνυμος του στερεού φλοιού.β) Έχει ελάχιστο πάχος υποκάτω των μεσοωκεάνειων τάφρων.γ) Συνιστά το στερεό φλοιό και το ανώτερο τμήμα του μανδύα.δ) Είναι το ανώτερο τμήμα του στερεού φλοιού.

485. Οι Σκανδιναβικές Άλπεις είναια) υψηλότερες από τις Δειναρικές και χαμηλότερες από τον Όλυμπο .β) υψηλότερες από τις Δειναρικές και από τον Όλυμπο.γ) χαμηλότερες από τις Δειναρικές και υψηλότερες από τον Όλυμπο.δ) χαμηλότερες από τις Δειναρικές και χαμηλότερες από τον Τυμφρηστό.

486. Το «έτος φωτός» είναι μονάδα μέτρησηςα) του χρόνου.β) του μήκους.γ) της ταχύτητας.δ) της επιτάχυνσης.

487. Οι ραδιοαστέρες εκπέμπουνα) ηλεκτρονικά κύματα.

61

Page 62: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

β) ραδιοφωνικά κύματα.γ) ηχητικά κύματα.δ) μαγνητικά κύματα.

488. Ποιος νομός είναι πιο αραιοκατοικημένος από το νομό Αργολίδος;α) Ευβοίας.β) Ηλείας.γ) Θεσπρωτίας.δ) Ξάνθης.

489. Τα πάλσαρς (παλλόμενοι αστέρες) είναια) ημιαστέρες.β) ραδιοπηγές.γ) φωτεινοί αστέρες.δ) αστρικά νέφη.

490. Αν η πόλη Α έχει γεωγραφικό μήκος 350 Ε και η πόλη Β, 700 W τότεα) η πόλη Α βρίσκεται πιο κοντά στον 1ο μεσημβρινό.β) η πόλη Β βρίσκεται πιο κοντά στον 1ο μεσημβρινό.γ) οι δύο πόλεις ισαπέχουν του 1ου μεσημβρινού.δ) δεν μπορούμε να αποφανθούμε.

491. Τα μελτέμια πνέουν στον Ελλαδικό χώρο περιοδικάα) από τον Ιούνιο ως το Σεπτέμβριο.β) από το Μάιο ως τον Οκτώβριο.γ) μόνο το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.δ) όλη τη διάρκεια του έτους με έξαρση το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.

492. Η κλίμακα Mercalli μετράα) θερμοκρασία.β) ένταση σεισμών.γ) ηλιακή ακτινοβολία.δ) ένταση ανέμου.

493. Με τη λέξη υποχλωριώδες οξύ ονομάζουμε την ένωση:α) HClΟ4.

β) HClO3.

γ) HClO2.

δ) HClO.

494. To αρνητικά φορτισμένο άτομο λέγεται καια) ηλεκτρόνιο.β) ποζιτρόνιο.γ) ήλιο.δ) ανιόν.

495. Από την κορυφή μιας τσουλήθρας αφήνουμε να κυλήσουν μία σφαίρα, ένα σφαιρικό κέλυφος και ένας κύλινδρος ίσων διαμέτρων το καθένα και ίσων μαζών. Στη βάση της τσουλήθραςα) θα φθάσει πιο καθυστερημένα η σφαίρα.

62

Page 63: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

β) θα φθάσει πιο καθυστερημένα το σφαιρικό κέλυφος.γ) θα φθάσει πιο καθυστερημένα ο κύλινδρος.δ) θα φθάσουν ταυτόχρονα και τα τρία σώματα.

496. Η δύναμη που ασκεία) η γη στη σελήνη είναι μεγαλύτερη από αυτή που ασκεί η σελήνη στη γη.β) η σελήνη στη γη είναι μεγαλύτερη από αυτή που ασκεί η γη στη σελήνη.γ) ο ήλιος στη γη είναι ίση με αυτή που ασκεί η γη στον ήλιο.δ) η γη σε ένα βαρύ κομμάτι σίδερο είναι ίση με τη δύναμη που ασκεί η γη σε ένα μικρό φτερό.

497. Όταν στην Αθήνα είναι 12 μεσημβρινή τότε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής είναι:α) 2 μμ.β) 11 πμ.γ) 4 μμ .δ) Τίποτα απ’ όλα αυτά (12 μμ).

498. Στο ελληνικό Αιγαίο υπάρχουν:α) 1757 νησιά.β) 569 νησιά.γ) 862 νησιά.δ) 2463 νησιά.

499. Η ηφαιστειότητα στο Νότιο Αιγαίο άρχισε περίπου πριν:α) 65 εκατομμύρια χρόνια.β) 33 εκατομμύρια χρόνια.γ) 3 εκατομμύρια χρόνια.δ) 500 χιλιάδες χρόνια.

500. Η Σαχαλίνη είναια) είδος μαστίχας που απαντάται στην Καλιφόρνιαβ) νησί κοντά στην Ιαπωνίαγ) λίμνη της Σιβηρίαςδ) έρημος της Αυστραλίας

501. Η βασική διαφορά μεταξύ αποσάθρωσης και διάβρωσης είναι:α) Αποσάθρωση είναι το σπάσιμο των πετρωμάτων με μηχανική ενέργεια, ενώ διάβρωση απαντά εκεί όπου επικρατεί η χημική δράση.β) Αποσάθρωση είναι η θραύση των ορυκτών και διάβρωση η θραύση των πετρωμάτων.γ) Αποσάθρωση είναι το σύνολο των διεργασιών που κατατείνουν στη χαλάρωση τωνπετρωμάτων και διάβρωση είναι η μεταφορά των θραυσμάτων των πετρωμάτων.δ) Η αποσάθρωση και η διάβρωση είναι συνώνυμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλάξ.

502. Τα Θαλάσσια Κύματα Βαρύτητας (tsunamis) προκαλούνται συνήθως απόα) ένα μεγάλο σεισμό μικρού βάθους.β) ένα μεγάλο στα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών σεισμό.γ) ένα μεγάλο υποθαλάσσιο σεισμό με διάρρηξη στο πυθμένα.δ) ένα μεγάλο σεισμό μεγάλου βάθους.

503. Οι βροχές στην Κρήτη μειώνονται όσο κατευθυνόμαστε

63

Page 64: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

α) ανατολικά και νότια.β) ανατολικά και βόρεια.γ) δυτικά και νότια.δ) δυτικά και βόρεια.

504. Η σωστή κατάταξη των πόλεων κατά φθίνουσα σειρά πληθυσμού είναι:α) Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλος, Καβάλα.β) Λάρισα, Ηράκλειο, Βόλος, Χανιά.γ) Καλαμάτα, Χανιά, Λαμία, Ναύπλιο.δ) Σέρρες, Χαλκίδα, Βόλος, Τρίκαλα.

505. Ποιο βουνό δεν περιλαμβάνει μικρές λίμνες στις υψηλότερες περιοχές του;α) Η Κυλλήνη.β) Η Οίτη.γ) Η Γκαμήλα.δ) Η Ίδη

506. Η λειτουργική μονάδα των νεφρών είναια) ο ουρητήρας.β) η ουρήθρα.γ) ο νεφρώνας.δ) η ουροδόχος κύστη.

507. Στη διαδικασία πήξης του αίματος συμμετέχουνα) το ασβέστιο.β) η βιταμίνη Κ.γ) τα αιμοπετάλια.δ) όλα τα παραπάνω.

508. Με την έλλειψη ποιου αδένα η ζωή σταματά ακαριαία;α) Της υποφύσεως.β) Του θυρεοειδούς.γ) Των λεμφαδένων.δ) Των σιελογόνων αδένων.

509. Η γλυκόζη παράγεται κατάα) την κυτταρική αναπνοή.β) τη φωτοσύνθεση.γ) τη διάσπαση των πρωτεϊνών.δ) τη διάσπαση των ουδέτερων λιπών.

510. Μόνο ένας νομός δεν παρουσίασε μείωση πληθυσμού την τελευταία 50ετία:α) Ο νομός Σάμου.β) Ο νομός Χίου.γ) Ο νομός Λευκάδος.δ) Ο νομός Κερκύρας.

511. Τα αρχαιότερα πετρώματα της Γης έχουν ηλικία περίπουα) 46 δισεκατομμύρια έτη.β) 4,6 δισεκατομμύρια έτη.

64

Page 65: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

γ) 46 εκατομμύρια έτη.δ) 460 εκατομμύρια έτη.

512. Οι μεγαλύτερες ποσότητες βωξίτη στην Ελλάδα βρίσκονται:α) Στην Πτολεμαΐδα.β) Στη Μεγαλόπολη.γ) Μεταξύ Παρνασσού-Γκιώνας.δ) Πουθενά από τις παραπάνω περιοχές.

513. Ποιο τμήμα του εσωτερικού της Γης βρίσκεται σε υγρή κατάσταση;α) Ο κατώτερος φλοιός.β) Ο μανδύας.γ) Ο εξωτερικός πυρήνας.δ) Κανένα από τα παραπάνω.

514. Το ηλιακό μας σύστημα αποτελείται από:α) 6 πλανήτες.β) 7 πλανήτες.γ) 8 πλανήτες.δ) 9 πλανήτες.

515. Το μεγαλύτερο σε όγκο τμήμα της γης αντιστοιχεία) στο φλοιό.β) στο μανδύα.γ) στον εξωτερικό πυρήνα.δ) στον εσωτερικό πυρήνα.

516. Ποιο νησί έχει «καλντέρα»;α) Η Τήνος.β) Η Ζάκυνθος.γ) Η Μύκονος.δ) Η Σαντορίνη.

517. Το επίκεντρο ενός σεισμού:α) βρίσκεται στο εσωτερικό της γης κατακόρυφα κάτω από την εστία του σεισμού.β) βρίσκεται στην επιφάνεια της γης κατακόρυφα πάνω από την εστία του σεισμού.γ) βρίσκεται στο εσωτερικό της γης κατακόρυφα πάνω από την εστία του σεισμού.δ) Δεν ισχύει τίποτε από τα παραπάνω.

518. Επιφανειακός καλείται ένας σεισμός όταν το εστιακό βάθος είναια) μεγαλύτερο των 10 km.β) αυστηρά μικρότερο των 10 km.γ) μικρότερο των 60 km.δ) μικρότερο των 150 km.

519. Ποιo από τα παρακάτω ελληνικά νησιά δεν ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του νοτίου Αιγαίου;α) Η Νίσυρος.β) Η Μήλος.γ) Η Σαντορίνη.

65

Page 66: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

δ) Η Αστυπάλαια.

520. Το μέγεθος ενός σεισμούα) καθορίζει το πλήθος των ζημιών γύρω από το επίκεντρό του.β) είναι ποσόν ανάλογο με την έντασή του.γ) τίποτα από τα παραπάνω.δ) δείχνει το ποσό της ενέργειας που εκλύεται από την εστία.

521. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης των τεκτονικών πλακών παρατηρείταια) καταστροφή λιθόσφαιρας.β) παραγωγή λιθόσφαιρας.γ) ούτε καταστροφή ούτε παραγωγή λιθόσφαιρας.δ) παραγωγή και καταστροφή λιθόσφαιρας..

522. Ο φλοιός της γης υπεράνω των ωκεανών σε σχέση με τον ηπειρωτικό φλοιό είναια) παχύτερος και ελαφρύτερος.β) παχύτερος και βαρύτερος.γ) λεπτότερος και βαρύτερος.δ) λεπτότερος και ελαφρύτερος.

523. Η σήψη των αποβιώσαντων οργανισμών ευνοείται σεα) ξηρά και θερμά κλίματα.β) ξηρά και υγρά ψυχρά κλίματα.γ) υγρά και θερμά κλίματα.δ) υγρά και ψυχρά κλίματα.

524. Ποιος δεν αποτελεί πλανήτη ή δορυφόρο του ηλιακού μας συστήματος; α) Ουρανός. β) Αρκτούρος.γ) Καλλιστώ. δ) Φόβος.

525. Να τοποθετηθούν τα παρακάτω γεγονότα κατά φθίνουσα σειρά θερμοκρασίας:α) Βρασμός νερού, βρασμός αλατόνερου, πήξη νερού, πήξη αλατόνερου.β) Βρασμός αλατόνερου, βρασμός νερού, πήξη νερού, πήξη αλατόνερου.γ) Βρασμός νερού, βρασμός αλατόνερου, πήξη αλατόνερου, πήξη νερού. δ) Βρασμός αλατόνερου, βρασμός νερού, πήξη αλατόνερου, πήξη νερού.

526. Για τα τελευταία τμήματα του πεπτικού σωλήνα ισχύουν:α) Το παχύ έντερο, προηγείται του λεπτού.β) Το λεπτό έντερο προηγείται του παχέος.γ) Το παχύ έντερο είναι μεγαλύτερο του λεπτού.δ) Το λεπτό έντερο είναι τρεις φορές μεγαλύτερο του παχέος.

527. Ποια χώρα συνορεύει με τη Βιρμανία;α) Η Ταϋλάνδη.β) Το Θιβέτ.γ) Η Ινδία.δ) Το Βιετνάμ.

66

Page 67: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

528. Η θερμοκρασία της ατμόσφαιραςα) μειώνεται συνεχώς όσο μεγαλώνει το υψόμετρο.β) μειώνεται συνεχώς μέχρι τα 10.000 μέτρα και ύστερα ανεβαίνει όσο πλησιά-ζουμε προς τον ήλιο. γ) μειώνεται συνεχώς με αρχικά γρήγορο ρυθμό ο οποίος στη συνέχεια μετριάζεται, για να πλησιάσει στο διάστημα το απόλυτο μηδέν.δ) τίποτα από τα παραπάνω.

529. Ποιο νησί δεν ανήκει στα Δωδεκάνησα;α) η Ρόδος. β) η Σκιάθος.γ) η Κως.δ) η Κάσος.

530. Αν σε ένα σώμα δεν ασκούμε δυνάμεις, τότε αυτόα) θα ηρεμεί πάντα.β) θα κινείται πάντα και δεν θα περιστρέφεται ποτέ.γ) θα κινείται πάντα και θα περιστρέφεται πάντα, με σταθερή όμως ταχύτητα.δ) τίποτα από τα παραπάνω.

531. Ποιο από τα παρακάτω δέντρα είναι φυλλοβόλο;α) Οξυά.β) Πεύκο.γ) Έ λατο. δ) Βελανιδιά.

532. Σε μια ανέφελη νύχτα του χειμώνα που συνοδεύεται και με άπνοια, η θερμοκρασίαα) παραμένει σταθερή μεταξύ των πεδιάδων και των γειτονικών ορέων έως 600-800 μέτρων περίπου.β) μειώνεται όταν κατεβαίνουμε από τις πλαγιές προς τις κλειστές κοιλάδες.γ) αυξάνεται όταν κατεβαίνουμε από τις πλαγιές προς τις κλειστές κοιλάδες.δ) παρατηρείται σημαντική μείωση της υγρασίας. 533. Η ενέργεια που έχει ένα περιστρεφόμενο σώμα εξαρτάταια) αποκλειστικά από τη μάζα του.β) αποκλειστικά από την ταχύτητα περιστροφής του.γ) αποκλειστικά από τον τρόπο κατανομής της μάζας του γύρω από τον άξονα περιστροφής της.δ) από όλα από τα παραπάνω.

534. Το ηλιοκεντρικό σύστημα του ηλιακού μας συστήματος συνέλαβε πρώτος οα) Αϊνστάιν.β) Κοπέρνικος.γ) Νεύτωνας. δ) Αρίσταρχος.

535. Η πεδιάδα της Λομβαρδίας βρίσκεται στηα) Γαλλία.β) Ισπανία.γ) Ιταλία.δ) Γερμανία.

67

Page 68: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

536. Πρωτεύουσα της Γεωργίας είναια) το Σουκούμι.β) το Μπατούμι.γ) το Πλεβέν.δ) η Τιφλίδα.

537. Η κατανάλωση καυσίμου, για ένα όχημα, ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια που προβλέπει ο κατασκευαστής. Ποια από τις παρακάτω προτάσεις δεν ισχύει;α) Αυτό οφείλεται στην κατεύθυνση και την ταχύτητα του αέρα.β) Αυτό οφείλεται στην ποιότητα του καυσίμου.γ) Αυτό οφείλεται στον βαθμό υγρασίας του αέρα.δ) Αυτό οφείλεται στην αφόρτιστη μπαταρία.

538. Ο νόμος της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής διατυπώθηκε από τον α) Ohm.β) Faraday.γ) Ampere.δ) Bohr.

539. Πόσοι νομοί υπάρχουν στην Ελλάδα;α) 52. β) 51.γ) 50.δ) 49.

540. Τι διαφέρει η ένταση των σεισμών από το μέγεθός τους;α) Η ένταση δείχνει την ενέργεια που ελευθερώθηκε, ενώ το μέγεθος τις βλάβες που προκάλεσε.β) Η ένταση των σεισμών δείχνει τα κατά τόπους αποτελέσματα των σεισμών (π.χ. τις βλάβες), ενώ το μέγεθος την ενέργεια που απελευθερώθηκε. γ) Το μέγεθος μας δείχνει τις βλάβες στην επικεντρική περιοχή, ενώ η ένταση την αισθητότητα του σεισμού.δ) Η ένταση μας δείχνει την σεισμική επιτάχυνση, ενώ το μέγεθος τις βλάβες.

541. Η λόχμη είναια) είδος κονταριού.β) η χαράδρα ενός βουνού.γ) μία μικρή έκταση με πυκνότατα δέντρα.δ) ειδικό εργαλείο του μεταλλουργού το οποίο αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες.

542. Το ετήσιο ύψος βροχής στις στέππες και στις έρημους είναι αντίστοιχα:α) 250-500 χιλιοστά και 0-250 χιλιοστά.β) 300-600 χιλιοστά και 250-500 χιλιοστά.γ) 200-500 χιλιοστά και 50-200 χιλιοστά.δ) 0-250 χιλιοστά και 250-500 χιλιοστά.

543. Ποιά από τις παρακάτω προτάσεις είναι λανθασμένη;α) Ο ύφαλος βρίσκεται χαμηλότερα από το σκόπελο.β) Ο σκόπελος είναι πιο επικίνδυνος από τον ύφαλο.γ) Οροπέδιο λέμε μία πεδιάδα πάνω σε βουνά.

68

Page 69: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

δ) Κοιλάδα λέμε μία πεδιάδα ανάμεσα σε βουνά.

544. Τη λεπτομερή διαδικασία της αστραπής μπορούμε να τη δούμε καλάα) δια γυμνού οφθαλμού.β) μέσω φωτογραφικής μηχανής.γ) με το ειδικό γυαλί της ηλεκτροσυγκόλλησης.δ) με ειδικούς φακούς υπερμετρωπίας.

545. Οι μουσώνες και τα μελτέμια (ετήσιες)α) είναι μη περιοδικοί άνεμοι.β) έχουν διαφορετικά αίτια.γ) πνέουν στις ίδιες θάλασσες.δ) έχουν τα ίδια αίτια.

546. Ποιο ζεύγος από το ανεμολόγιο είναι λανθασμένο;α) Βορειοανατολικός – γραίγος.β) Νοτιάς – όστρια.γ) Νοτιοδυτικός – Γαρμπής.δ) Νοτιοανατολικός – Μαΐστρος.

547. Η «Άλως» είναια) όπλο των Βυζαντινών.β) μηχανισμός του Αρχιμήδη προς αντιμετώπιση των Ρωμαίων.γ) οι κύκλοι που σχηματίζονται γύρω από τον ήλιο και τη σελήνη και προμηνύουν καλοκαιρία.δ) οι κύκλοι που σχηματίζονται γύρω από τον ήλιο και τη σελήνη και προμηνύουν κακοκαιρία.

548. Στις 22 Δεκεμβρίου έχουμεα) εαρινή ισημερία.β) φθινοπωρινή ισημερία.γ) χειμερινή ισημερία .δ) τίποτα από τα παραπάνω.

549. Πόσα χιλιόμετρα μπορεί να τρέξει ένας σκύλος σε 3 λεπτά, αν τρέχει με τη μισή ταχύτητα απ' ότι ένα αυτοκίνητο πού τρέχει με 40 χιλιόμετρα την ώρα;  α) 0,5.β) 1.γ) 2.δ) 3.

550. Η συνθήκη του Κιότο:α) Επέτρεψε την αύξηση της εκπομπής των ρύπων για την Ισλανδία και την Αυστραλία.β) Απαγόρευσε σε χώρες οι οποίες δεν έχουν πυρηνικά όπλα, να αποκτήσουν.γ) Δεν έγινε αποδεκτή από τις Η.Π.Α. και τη Ρωσία.δ) Καθόρισε ενιαίους προστατευτικούς μηχανισμούς για την απειλή της «τρύπας του όζοντος».

551. Έκλειψη Ηλίου έχουμε όταν:α) Ο Ήλιος κρύβεται πίσω από πυκνά νέφη.β) Η σκιά της Γης πέσει πάνω στη Σελήνη.γ) Η σκιά της Σελήνης πέφτει πάνω μας.δ) Ο Ήλιος εξαφανίζεται τελείως πίσω από τη Σελήνη

69

Page 70: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

552. Δύο πόλεις της γης έχουν την ίδια ώρα αν βρίσκονταια) στον ίδιο ισημερινό κύκλο.β) στον ίδιο μεσημβρινό κύκλο.γ) στο ίδιο ημισφαίριο.δ) στο ίδιο κράτος.

553. Η Μπαλκάς είναι λίμνηα) μεγαλύτερη της Αράλης.β) που κείται πιο ανατολικά από τη Βαϊκάλη.γ) στις όχθες της οποίας είναι κτισμένο το Ιρκούτσκ.δ) που ανήκει στο Καζακστάν.

554. Η σειρά των χρωμάτων του ουράνιου τόξουα) αλλάζει ανάλογα την εποχή.β) αλλάζει ανάλογα την ώρα της ημέρας.γ) αλλάζει ανάλογα με την διάμετρο της σταγόνας της βροχής η οποία διαθλεί το Φως.δ) παραμένει σταθερή πάντα.

555. Η θερμική αγωγιμότητα ενός σώματος είναι ιδιότηταα) χημική.β) φυσική.γ) ηλεκτρική.δ) θερμική.

556. Το μονοξείδιο του άνθρακαα) έχει αποπνικτική μυρωδιά .β) είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των υδροβίων φυτών.γ) είναι άοσμο .δ) είναι το κύριο συστατικό της τροπόσφαιρας.

557. Ο ποταμός Ζαμβέζηςα) διέρχεται από την Τανζανία.β) είναι μεγαλύτερος από το Κονγκό.γ) χύνεται στον Ινδικό ωκεανό.δ) πηγάζει από το Κιλιμάντζαρο.

558. Η Ζάμπιαα) είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα διαμαντιού στην Αφρική.β) συνορεύει με τη Ν. Αφρική.γ) περιλαμβάνει στο εσωτερικό της την έρημο Καλαχάρι.δ) δε βρέχεται από θάλασσα.

559. Η δημιουργία των απολιθωμάτωνα) ευνοείται όταν τα πτώματα παραμείνουν σε υγρό και σκοτεινό περιβάλλον.β) συντελείται από το ανθρακικό ασβέστιο του ατμοσφαιρικού αέρα.γ) γίνεται με το ανθρακικό ασβέστιο, το διοξείδιο του πυριτίου και το νερό.δ) προϋποθέτει την ύπαρξη ατμοσφαιρικού αέρα στην περιοχή όπου βρίσκονται τα πτώματα.

560. Ο πυρήνας της γης

70

Page 71: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

α) έχει μέση πυκνότητα πάνω από 7 φορές σε σχέση με την πυκνότητα του νερού.β) βρίσκεται σε υγρή μορφή.γ) περιλαμβάνει τη λιθόσφαιρα.δ) έχει μεγαλύτερο όγκο από το μανδύα και το φλοιό της γης αθροιστικά.

561. Το Ρίμινι βρίσκεται στηνα) Γαλλία.β) Ιταλία.γ) Σλοβενία.δ) Ελβετία.

562. Με ποιά πρόταση διαφωνείτε;α) Στην Ανταρκτική το ύψος των πάγων φθάνει τα 2 χιλιόμετρα.β) Στην Ν. Ζηλανδία και το Μαρόκο υπάρχουν αιώνια χιόνια.γ) Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία έχει παρατηρηθεί στη Λιβύη (59ο C υπό σκιά).δ) Αρκετές υποθαλάσσιες τάφροι ξεπερνούν τα 9000 km.

563. Κατανάλωση λιπαντικού σε ένα όχημα έχουμε ότανα) το σύστημα πέδησης είναι ελαττωματικό.β) κινούμαστε με πολύ υψηλές ταχύτητες.γ) ο κινητήρας (μίζα) είναι εκτός λειτουργίας.δ) ο συσσωρευτής (μπαταρία) δεν έχει υγρά.

564. Η Ντόχα είναι πρωτεύουσαα) του Κατάρ.β) της Υεμένης. γ) της Μαδαγασκάρης.δ) της Ινδονησίας.

565. Ποια ελληνική πόλη είναι παραθαλάσσια;α) Η Μεσσήνη.β) Το Άργος.γ) Η Λαμία.δ) Το Οίτυλο.

566. Στο εσωτερικό του ηλίου κυριαρχεία) η διάσπαση του υδρογόνου, ήλιο και οι αναπτυσσόμενες θερμοκρασίες είναι 20.000.000ο C.β) η σύντηξη του υδρογόνου, ήλιο και οι αναπτυσσόμενες θερμοκρασίες είναι 20.000.000ο C.γ) η διάσπαση του υδρογόνου, ήλιο και οι αναπτυσσόμενες θερμοκρασίες είναι 10.000.000ο C.δ) η σύντηξη του υδρογόνου, ήλιο και οι αναπτυσσόμενες θερμοκρασίες είναι 10.000.000ο C.

567. Η ξηρά καλύπτει την επιφάνεια της γης σε ποσοστόα) 20%.β) 30%.γ) 40% .δ) 45%.

568. Πλούσιες σε βιταμίνη Α είναια) το ψάρι και τα καρότα.β) το αυγό.

71

Page 72: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

γ) το ελαιόλαδο.δ) το πορτοκάλι.

569. Η ερυθρά κηλίδα είναι χαρακτηριστικό φαινόμενο που παρατηρείταια) στη Σελήνη.β) στην Αφροδίτη.γ) στο Δία.δ) στον Άρη.

570. Τήκεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία:α) Το νερό.β) Το ξίδι.γ) Ο υδράργυρος.δ) Ο χρυσός.

571. Το ύψος των βροχοπτώσεων σε ένα τόπο καθορίζεταια) από τη γειτνίασή του με τη θάλασσα και με υψηλά όρη.β) από τη γειτνίασή του με τη θάλασσα και με μεγάλες ηπειρωτικές μάζες.γ) από το γεωγραφικό πλάτος και τη γειτνίασή του με υψηλά όρη και με μεγάλες ηπειρωτικές μάζες.δ) από το γεωγραφικό πλάτος και τη γειτνίασή του με τη θάλασσα, με υψηλά όρη και με μεγάλες ηπειρωτικές μάζες.

572. Οι Μαγυάροι είναι οι α) Τσέχοι.β) Αυστριακοί .γ) Ρουμάνοι.δ) Ούγγροι.

573. Ποιες θάλασσες συνδέει η διώρυγα του Σουέζ; α) Τη Μεσόγειο και τη Νεκρά Θάλασσα. β) Τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό. γ) Τη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα.δ) Τη Μεσόγειο και την Κασπία Θάλασσα.

574. Η Ρωσία έχει έκτασηα) μεγαλύτερη από τη Βόρεια Αμερική.β) περίπου ίση με τη Νότια Αμερική.γ) μικρότερη από την Ευρώπη την Αυστραλία και όλες τις χώρες της κεντρικής Αμερικής αθροιστικά.δ) μικρότερη από το μισό της υπόλοιπης Ασίας.

575. Ένα λίτρο πετρέλαιο (νάφθα) που χρησιμοποιείται για την τροφοδότηση των κινητήρων Ντίζελ ζυγίζει:α) 850-900 gr.β) 1000-1050 gr.γ) 800-850 gr .δ) 950-1000gr.

576. Ένα σώμα έχει όγκο 50 lt. Τότε ο όγκος του σώματος είναι

72

Page 73: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

α) 0,005 m3.

β) 5.10-11 km3.

γ) 0,0005 m3.

δ) 5.10-12 km3.

577. Το παρακάτω εικονιζόμενο μοναστήρι

α) βρίσκεται στο Μέγα Σπήλαιο.β) είναι η μονή Κύκκου στην Κύπρο.γ) ανήκει στο νότιο Άθωνα.δ) είναι η Παναγία Σουμελά Βεροίας.

578. Τα Απέννιναα) είναι ισοϋψή με τον Όλυμπο.β) είναι ογκωδέστερα από την Ελληνική Πίνδο.γ) έχουν παγετώνες.δ) έχουν μικρότερα ύψη βροχής το καλοκαίρι από την Ελληνική Πίνδο.

579. Ποια κράτη δεν βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα;α) Ο Λίβανος και η Σαουδική Αραβία.β) Το Μαρόκο και η Συρία.γ) Η Βουλγαρία και η Τουρκία.δ) Η Αλγερία και η Πορτογαλία.

580. Το Ελ-Αλαμέιν βρίσκεται στηνα) Αίγυπτο.β) Λιβύη.γ) Λίβανο.δ) Αλγερία.

581. Η Ουλάν Μπατόρ είναι πρωτεύουσαα) της Μογγολίας.β) του Τουρκμενιστάν.γ) του Κιργιζιστάν.δ) του Ουζμπεκιστάν.

582. Η Γαλλία αποτελεί την 1η χώρα στον κόσμο σε παραγωγήα) σταφυλιών.β) βουτύρου.γ) ζάχαρης και λιναριών.δ) τυριών.

73

Page 74: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

583. Η περιοχή με το μεγαλύτερο ετήσιο ύψος βροχής βρίσκεταια) στην Ινδονησία.β) στην Κεντρική Αμερική.γ) στο Κονγκό.δ) στην Ινδία.

584. Ποια είναι η σωστή κατάταξη κατά φθίνουσα σειρά έκτασης;α) Νησιά Αιγαίου- Θράκη-Ήπειρος-Κρήτη.β) Νησιά Αιγαίου-Ήπειρος-Κρήτη-Θράκη.γ) Θράκη-Ήπειρος-νησιά Αιγαίου-Κρήτη.δ) Ήπειρος-νησιά Αιγαίου-Κρήτη-Θράκη.

585. Τι είναι ο σίφουνας; α) Ανεμοστρόβιλος.β) Σιφόνι.γ) Πλώρη φορτηγού πλοίου.δ) Τρικυμία.

586. Το Παννονικό λεκανοπέδιο βρίσκεταια) στην κοιλάδα του Πάδου.β) νοτίως του Αίμου και βορείως της Ροδόπης στη Βουλγαρία.γ) στη περιοχή της Ουγγαρίας.δ) μεταξύ Μαδρίτης-Βαρκελώνης.

587. Πώς λέγεται η πρωτεύουσα της Αλγερίας;α) Aλεξάνδρεια.β) Αλγέρι.γ) Κάϊρο.δ) Λιχτεστάιν.

588. Το μεγαλύτερο βάθος της Μεσογείου, το λεγόμενο φρέαρ των Οινουσσών, βρίσκεται κοντά στο ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου και έχει βάθοςα) 2850 μέτρα.β) 3850 μέτρα.γ) 4850 μέτρα.δ) 5850 μέτρα.

589. Tα Πυρηναία όρη ανήκουν α) στο Mονακό. β) στο Σαν Mαρίνο. γ) στην Aνδόρα.δ) στο Λιχτενστάιν.

590. Η κράμβη ευδοκιμεία) μόνο στα ζεστά μέρη του ισημερινού.β) μόνο στη ζώνη της τούνδρας.γ) μόνο στα υψίπεδα της κεντρικής Ευρώπης.δ) και στην Ελλάδα.

591. Το «Δάσος της Δαδιάς» βρίσκεται

74

Page 75: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

α) στη Σάμο.β) στον Έβρο.γ) στην περιοχή του ποταμού Αώου.δ) στον Όλυμπο.

592. Η σωστή κατάταξη των πλανητών καταφθίνουσα σειρά μεγέθους είναι:α) Κρόνος, Δίας, Αφροδίτη, Γη, Άρης.β) Δίας, Κρόνος, Γη, Αφροδίτη, Άρης.γ) Δίας, Κρόνος, Γη, Άρης, Αφροδίτη.δ) Δίας, Κρόνος, Άρης, Γη, Αφροδίτη.

593. Ο πορθμός της Μεσσήνης ενώνεια) τον Μεσσηνιακό κόλπο με τον Λακωνικό.β) την Τυρρηνική θάλασσα με το Ιόνιο πέλαγος.γ) την Αδριατική θάλασσα με το Β. Ιόνιο.δ) τη δυτική Μεσόγειο με τη θαλάσσια περιοχή της Τυνησίας.

594. Η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδος είναια) η Βιστονίδα.β) η Τριχωνίδα.γ) η Υλίκη.δ) η Αμβρακία.

595. Ποια από τις παρακάτω πόλεις έχει χαμηλότερο υψόμετρο;α) Γρεβενά.β) Φλώρινα.γ) Κοζάνη.δ) Τρίπολη.

596. Τα ΄΄Όρη της Λεκάνης΄΄ βρίσκονται στο νομό:α) Καβάλας.β) Θεσπρωτίας.γ) Πρεβέζης.δ) Ροδόπης.

597. Πιο ανατολικά βρίσκεται:α) Η Σαμοθράκη απ’ ότι η Νάξος.β) Η Καλαμάτα απ’ ότι το Καρπενήσι.γ) Η Φλώρινα απ’ ότι η Πάτρα.δ) Η Καβάλα απ’ ότι το Ηράκλειο.

598. Από τις χώρες της Βαλκανικής η Ελλάδα κατέχει πληθυσμιακώς τηνα) πρώτη θέση.β) δεύτερη θέση.γ) τρίτη θέση.δ) τέταρτη θέση.

599. Το μεγαλύτερο ποτάμι της Βαλκανικής είναι ο:α) Έβρος.β) Δραύος.

75

Page 76: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

γ) Αλιάκμων.δ) Αξιός.

600. Μια μόνο πόλη υπερτερεί της Αθήνας σε πληθυσμό:α) Βουκουρέστι.β) Λίβερπουλ.γ) Βαρκελώνη.δ) Κίεβο.

601. Αποξηραμένη λίμνη σήμερα αποτελεία) η Βόλβη.β) το Κοτύχι.γ) η Τάκα. δ) η Βιστονίδα.

602. Ο δακτύλιος του πλανήτη Κρόνου αποτελείται από α) κοσμική σκόνη.β) μετεωρίτες.γ) παγοκρυστάλλους.δ) όγκους αερίων.

603. Ο πορθμός της Κορέαςα) χωρίζει την Ιαπωνία από την Ασία.β) ενώνει τη Δυτική σινική θάλασσα.γ) ενώνει τη θάλασσα της Τασμανίας με τον Ειρηνικό.δ) ενώνει τη θάλασσα της Οχότσκ με την Ιαπωνία.

604. Ο σεισμός που προκαλείται από την κατάπτωση της οροφής ενός υπογείου σπηλαίου χαρακτηρίζεται ωςα) εγκατακρημνισιγενής.β) ηφαιστειογενής.γ) πλουτώνιος.δ) τεκτονικός.

605. Tο ύψος βροχής της Γλασκόβης είναια) υπερδιπλάσιο του Λονδίνου.β) ίσο σχεδόν με αυτό του Παρισιού.γ) πάνω από 2000mm.δ) 1,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό του Λονδίνου.

606. Αν ο ήλιος, η γη και κάποιος πλανήτης βρίσκονται σε ευθεία γραμμή και ο ήλιος με τον πλανήτη βρίσκονται προς το ίδιο μέρος της γης τότε λέμε ότι είναια) σε σύνοδο.β) σε συζυγία.γ) σε αντιστοιχία.δ) σε αντιπαράθεση. 607. Η γη είναι πιο κοντά στον ήλιοα) το χειμώνα (για το Β. ημισφαίριο).β) το καλοκαίρι (για το Β. ημισφαίριο).

76

Page 77: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

γ) την άνοιξη (για το Ν. ημισφαίριο).δ) το φθινόπωρο (για το Ν. ημισφαίριο).

608. Η Οχοτσκική θάλασσαα) είναι μικρότερη από τη Μαύρη Θάλασσα.β) έχει ψυχρότερο κλίμα από τη Νορβηγία.γ) ανήκει στα χωρικά ύδατα της Κίνας.δ) ανήκει στα χωρικά ύδατα της Κορέας.

609. Οι Κυκλάδες αποτελούνται από 39 νησιά, από τα οποία κατοικούνται μόνο τα α) 15.β) 20.γ) 24.δ) 30.

610. Ποια από τις παρακάτω πόλεις δεν είναι παραλιακή;α) Σεούλ.β) Μαδράς.γ) Κολόμπο.δ) Τσεν - Γιανγκ.

611. Πώς πρέπει να ταξινομηθούν οι παρακάτω χώρες κατά φθίνουσα σειρά έκτασης;α) Σουηδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία.β) Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Ισπανία.γ) Γαλλία, Ισπανία, Σουηδία, Γερμανία.δ) Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία.

612. Το Κισινάου είναι πρωτεύουσα της:α) Μολδαβίας.β) Λετονίας.γ) Αρμενίας.δ) Βοσνίας

613. Όταν στο Λονδίνο η ώρα είναι 6.00π.μ, ποιες από τις παρακάτω πόλεις έχουν τοπική ώρα που να διαφέρει από την αντίστοιχη του Λονδίνου έως και μία ώρα;α) Ρώμη, Παρίσι, Αθήνα, Τύνιδα.β) Μαδρίτη, Ρώμη, Βερολίνο, Βρυξέλλες.γ) Βελιγράδι, Παρίσι, Χάγη, Ρώμη.δ) Παρίσι, Μαδρίτη, Βαρσοβία, Βιέννη.

614. Ενδεκαετή κύκλο ακολουθούν οια) ολικές εκλείψεις του ηλίου.β) ηλιακοί άνεμοι. γ) ηλιακές κηλίδες.δ) ολικές εκλείψεις της σελήνης.

615. Η Μαλαισίαα) έχει έκταση μεγαλύτερη των Φιλιππίνων.β) έχει πρωτεύουσα την Κουάλα Λουμπούρ.γ) έχει πληθυσμό μεγαλύτερο της Τουρκίας.

77

Page 78: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

δ) συνορεύει με την Ινδία.

616. Η ηφαιστειακή δραστηριότηταα) είναι πιο συχνή πάνω από τα επίκεντρα των σεισμών.β) είναι πιο συχνή στην τροπική ζώνη.γ) μπορεί να συντελέσει στο φαινόμενο του ΄΄θερμοκηπίου΄΄.δ) το α και το γ.

617. Στο πρόβλημα της μελαγχολίας και της απαισιοδοξίας θα μπορούσε να βοηθήσει η κατανάλωσηα) βρώμης.β) οσπρίων.γ) οινοπνευματωδών.δ) καφέ.

618. Οι φυτικές ίνες βοηθούνα) στην τροφοδότηση του οργανισμού με ενέργεια.β) στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς.γ) στην καλύτερη πέψη των τροφών.δ) στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

619. Σε ποιο σημείο της Ελληνικής γης παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής;α) Στον Όλυμπο.β) Στα Λευκά Ορη.γ) Στα ορεινά των Ιωαννίνων.δ) Στα ορεινά της Ροδόπης.

620. Η «Νεκρά θάλασσα» δεν βρέχει α) την Ιορδανία.β) το Ισραήλ.γ) την Παλαιστίνη.δ) το Λίβανο.

621. Σε ποια από τις παρακάτω χώρες δεν ανήκουν τα Καρπάθια;α) Ρουμανία.β) Ουκρανία.γ) Σλοβακία.δ) Σερβία.

622. Ποιός ποταμός διασχίζει το Παρίσι;α) Σηκουάνας.β) Τάμεσης.γ) Τίβερης.δ) Ρήνος.

623. H Κριμαία είναια) επαρχία της Ελβετίας.β) πεδιάδα της Ρωσίας.γ) χερσόνησος της Μαύρης θάλασσας.δ) η μεγαλύτερη λίμνη της Φινλανδίας.

78

Page 79: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

624. Η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδος είναια) του Ταυρωπού.β) του Καστρακίου.γ) του Πολυφύτου.δ) των Κρεμαστών.

625. Ένα από τα παρακάτω κράτη δεν γειτονεύει με την Κολομβία:α) Ισημερινός.β) Βολιβία.γ) Βενεζουέλα.δ) Βραζιλία.

626. Ποια από τις παρακάτω λίμνες είναι μεγαλύτερη;α) Κορώνεια.β) Κερκίνη.γ) Καστοριάς.δ) Βόλβη.

627. Ποια από τις παρακάτω ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν διασχίζει ο Δούναβης;α) Πράγα.β) Βιέννη.γ) Βουδαπέστη.δ) Βελιγράδι.

628. Ο Άρης αποκαλείται "ερυθρός πλανήτης" επειδήα) είναι γεμάτος από κόκκινα σύννεφα.β) έχει πολύ μεγάλη θερμοκρασία.γ) η επιφάνειά του αποτελείται κυρίως από οξείδια του σιδήρου (σκουριά) που έχουν κόκκινο χρώμα.δ) είναι γεμάτος από λάβα.

629. Πρωτεύουσα της Σλοβακίας είναια) η Μπρυς.β) το Εστεργκόμ.γ) η Μπρατισλάβα.δ) το Καρλοβιβάρι.

630. Η λίμνη Χειμαδίτις βρίσκεται πλησίονα) της Φλώρινας.β) της Κοζάνης.γ) των Γρεβενών.δ) της Πτολεμαΐδας.

631. H Aζοφική θάλασσαα) παγώνει από το τέλος Νοεμβρίου ως τον Απρίλιο.β) βρίσκεται σε χαμηλότερο ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας.γ) δέχεται το μεγαλύτερο πλήθος ποταμών της Ευρωπαϊκής Ρωσίας.δ) τίποτα από τα ανωτέρω.

79

Page 80: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

632. Ένα από τα παρακάτω δεν είναι οροπέδιο, αλλά έρημος:α) Μάτο Γκρόσσο.β) Κολοράντο.γ) Θιβέτ.δ) Γκόμπι.

633. Οι προσχώσεις - που μεταφέρουν οι ποταμοί στις όχθες τους - επιφέρουνα) την απογύμνωση του εδάφους. β) τη σταδιακή ερημοποίηση του εδάφους.γ) σταδιακά αύξηση των μη καλλιεργήσιμων εκτάσεων πέριξ του Δέλτα. δ) την περαιτέρω γονιμότητα του εδάφους.

634. Οι Αλεούτιες νήσοια) ανήκουν στην Ινδονησία. β) ενώνουν την χερσόνησο της Καμτσάκας με την Αλάσκα.γ) βρίσκονται στο Βόρειο παγωμένο ωκεανό.δ) ελέγχονται διοικητικά από την Ιαπωνία.

635. Τον Εύξεινο Πόντο με την Αζοφική θάλασσα ενώνεια) ο πορθμός της Κριμαίας.β) ο πορθμός της Κέρτη.γ) ο πορθμός του Νερούμ.δ) ο πορθμός των Δαρδανελίων.

636. Που βρίσκεται το κάστρο του Κόμη Βλαντ Ντράκουλ, που ενέπνευσε τον Μπραμ Στόκερ για τη δημιουργία του κεντρικού ήρωα του μυθιστορήματός του «Δράκουλας»;α) Τουρκία.β) Γαλλία.γ) Ρουμανία.δ) Ιταλία.

637. Η Αντίς Αμπέμπα είναι πρωτεύουσαα) της Αιθιοπίας.β) της Κένυας.γ) του Κονγκό. δ) του Ζαΐρ.

638. Τα όρη Στανοβόια) είναι ψηλότερα από τον Όλυμπο.β) ανήκουν στη Μογγολία.γ) βρίσκονται στην ανατολική Σιβηρία.δ) βρέχονται από τη θάλασσα του Μπέριγκ.

639. Δεν αποτελεί ισχυρό οξύ τοα) υδροκυάνιο.β) υδροϊώδιο.γ) υδροχλώριο.δ) νιτρικό οξύ.

640. Τι δεν αποτελεί αίτιο της παλίρροιας;

80

Page 81: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

α) Η επίδραση της βαρομετρικής πίεσης και η περιστροφή της γης. β) Η γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία των ανέμων.γ) Η έλξη της σελήνης.δ) Η διαφορά θερμοκρασίας των υδάτων των θαλασσών.

641. Η Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία έχει περίπουα) ίσο πληθυσμό με τις Η.Π.Α.β) διπλάσιο πληθυσμό από τις Η.Π.Α.γ) το μισό πληθυσμό απ’ ότι οι Η.Π.Α.δ) όχι περισσότερους από 500.000 κατοίκους.

642. Πρωτεύουσα της Λιθουανίας είναια) η Ρίγα.β) το Μινσκ.γ) η Βίλνιους.δ) η Ταλίν.

643. Ποιoς ποταμός δε χύνεται στον Ινδικό ωκεανό;α) Ο Βραχμαπούτρας.β) Ο Σικιάνγκ.γ) Ο Τίγρης.δ) Ο Γάγγης.

644. Οι θαλάσσιες παλίρροιες οφείλονταια) στους υποθαλάσσιους σεισμούς.β) σε ακαθόριστα αίτια.γ) στην έλξη του ήλιου και της σελήνης.δ) στη διαφορετική θερμοκρασία ημέρας-νύχτας.

645. Η Μονή Καρακαλλά βρίσκεταια) στην Πάτμο.β) στην Κύπρο.γ) στη χερσόνησο του Σινά.δ) στο νομό Αργολίδας.

646. Η Τιτικάκα είναια) λίμνη της Ασίας.β) λίμνη της Αμερικής.γ) λίμνη του Καναδά.δ) η λίμνη από όπου πηγάζει ο Αμαζόνιος.

647. Η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας είναι ηα) Σεβίλλη.β) Μάλαγα.γ) Σαραγόσα.δ) Βιτόρια.

648. Η πιο βαθιά θάλασσα στο κόσμο είναια) του Μιντανάο.β) της Γροιλανδίας.

81

Page 82: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

γ) στην περιοχή του τριγώνου των Βερμούδων.δ) ανοικτά της Καραϊβικής.

649. Ο γαλαξίας μας ανήκει στην κατηγορία τωνα) ελλειπτικών γαλαξιών. β) σπειροειδών γαλαξιών.γ) ραβδοειδών γαλαξιών. δ) των ανώμαλων γαλαξιών.

650. Το πλησιέστερο όρος στον Πύργο της Ηλείας είναια) ο Ταΰγετος.β) το Παναχαϊκό.γ) ο Ερύμανθος.δ) το Μαίναλο.

651. Συστατικό στοιχείο ενός ηλεκτρικού κινητήρα είναια) ο ρώτορας.β) ο μετασχηματιστής .γ) ο πυκνωτής .δ) το φωτοστοιχείο.

652. Η πρωτεύουσα της Αυστραλίας είναια) η Καμπέρα.β) η Μελβούρνη.γ) το Σίδνεϋ.δ) η Ν. Ορλεάνη.

653. Ποια πόλη δεν ανήκε στο κράτος της αρχαίας Λυδίας;α) Κύμη.β) Μίλητος.γ) Σμύρνη.δ) Έφεσος.

654. Το βασικότερο συστατικό του σταλακτίτη και του σταλαγμίτη είναια) το ανθρακικό ασβέστιο.β) το νερό.γ) ο νιτρικός άργυρος.δ) το θειικό οξύ.

655. Ο Φενεός είναια) όρος της Αχαΐας.β) αποξηραμένη λίμνη της Κορινθίας.γ) δασική περιοχή του όρους Κυλλήνη της Κορινθίας.δ) σπήλαιο της Αχαΐας.

656. Γενικά, η χημική διάβρωση εξελίσσεται πιο γρήγορα σεα) ψυχρό, υγρό κλίμα.β) ψυχρό, ξηρό κλίμα.γ) θερμό, υγρό κλίμα.δ) θερμό, ξηρό κλίμα.

82

Page 83: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

657. Ποια χώρα έχει μεγαλύτερο πληθυσμό από το άθροισμα των πληθυσμών των τριών υπολοίπων;α) Βοσνία - Ερζεγοβίνη.β) Π.Γ.Δ.Μ.γ) Σερβία.δ) Σλοβενία.

658. Στον Ατλαντικό ωκεανό δεν χύνεται ο ποταμός:α) Αμαζόνιος.β) Αγ. Λαυρέντιος.γ) Κόγκος.δ) Λένας.

659. Ποιο από τα ακόλουθα μέσα μεταφοράς καταλήγει να αποθέτει καλά αποστρογγυλεμένα υλικά;α) Ο άνεμος.β) Οι παγετώνες.γ) Τα ποτάμια.δ) Οι κατολισθήσεις.

660. Σε ποιον ωκεανό εκβάλλει ο ποταμός Βραχμαπούτρας;α) Στον Ατλαντικό.β) Στον Ειρηνικό.γ) Στον Ινδικό.δ) Στον Αρκτικό.

661. Η μονάδα μάζας στο Διεθνές Σύστημα είναια) το κιλό.β) το γραμμάριο.γ) η λίμπρα.δ) η οκά.

662. Ένας μαγνήτης μπορεί να έλξει:α) Μία χάλκινη βίδα ή ένα πλαστικό «μπιμπελό».β) Κάθε μεταλλικό καρφί.γ) Ένα κέρμα από αλουμίνιο, χαλκό και ασήμι.δ) Τίποτα από όλα αυτά.

663. Η Αγχίαλος ήταν κάποτε πόληα) της Ν. Ιωνίας.β) του Πόντου.γ) της Βουλγαρίας.δ) πλησίον της Κων/πολης.

664. Με ποια απ’ τις παρακάτω προτάσεις συμφωνείτε;α) Η Νέα Γουινέα έχει υψηλότερα όρη από τις Άλπεις.β) Πρωτεύουσα της Σουμάτρας είναι η Τζακάρτα.γ) Η νήσος Τιμόρ βρίσκεται στη Νέα Καληδονία.δ) Η φυλή των Παπούα βρίσκεται στη νήσο Βόρνεο.

83

Page 84: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

665. Το Δέλτα του Νείλου έχει εμβαδόα) όσο και η Κρήτη.β) όσο και η Πελοπόννησος.γ) όσο ο νομός Αιτωλοακαρνανίας.δ) όσο η μισή ηπειρωτική Ελλάδα.

666. Ο πιο ορεινός νομός της Ελλάδος είναι ο νομός:α) Φωκίδος.β) Ευρυτανίας.γ) Φλώρινας.δ) Γρεβενών.

667. Η καύση του μονοξειδίου του άνθρακα (CO) είναι μία αντίδρασηα) ενδόθερμη.β) θετικής ενθαλπίας.γ) μονόδρομη.δ) αναγωγής.

668. Η Μέκκαα) είναι πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.β) απέχει από την ακτή τουλάχιστον 200 χιλιόμετρα.γ) βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας με το Ομάν. δ) έχει επίνειο τη Τζέντα.

669. Σκόπελος είναια) βράχος που βρίσκεται μόλις λίγο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.β) τμήμα στεριάς που εισχωρεί στη θάλασσα και συνδέεται με αυτήν από μία μόνο πλευρά.γ) στενή λωρίδα ξηράς που εισέρχεται στην θάλασσα.δ) βράχος που εξέχει μόλις λίγο πιο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

670. Η Ρίγα είναι πρωτεύουσα τηςα) Λετονίας.β) Σλοβακίας.γ) Εσθονίας.δ) Λιθουανίας.

671. Ποτάμι που χύνεται στο Ιόνιο πέλαγος είναια) ο Άραχθος.β) ο Στρυμόνας.γ) ο Λουδίας.δ) ο Αλφειός.

672. Στις «Κάτω Χώρες» ανήκουνα) το Βέλγιο και η Ολλανδία.β) η Δανία και η Ολλανδία.γ) η Σλοβενία και η Σλοβακία.δ) η Τσεχία και η Σλοβακία.

673. Ποια από τα παρακάτω σώματα δεν ανήκουν στο ηλιακό μας σύστημα;

84

Page 85: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

α) Μαύρες τρύπες.β) Κομήτες.γ) Αστεροειδείς.δ) Μετεωρίτες.

674. Προστιθέμενα με την κατάλληλη αναλογία, ποιος από τους παρακάτω συνδυασμούς χρωμάτων δε μπορεί να δώσει λευκό φως;α) Κίτρινο και μπλε.β) Πράσινο και πορφυρό.γ) Κυανό και κόκκινο.δ) Κόκκινο και μπλε.

675. Μία μπαταρίαα) γεννά αρνητικά φορτισμένα σωματίδια.β) γεννά θετικά φορτισμένα σωματίδια.γ) είναι μια αποθήκη ηλεκτρικού ρεύματος.δ) είναι μια αποθήκη χημικής ενέργειας που μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρική.

676. Σπουδαίος φυσικός του 17ου και 18ου αιώνα δεν ήτανα) ο Γαλιλαίος .β) ο Νεύτωνας.γ) ο Κοπέρνικος.δ) ο Αϊνστάιν.

677. Μια επιστημονική θεωρίαα) που δημιουργείται από την παρατήρηση ενός φαινομένου είναι νόμος της Φύσης.β) επιβεβαιώνει πάντα το πείραμα.γ) αποτελεί ένα από τα στοιχεία της επιστημονικής μεθόδου.δ) ελέγχεται από την παρατήρηση του φαινομένου.

678. Ποιο ζεύγος ορέων έχει γραφτεί κατά φθίνουσα σειρά υψομέτρου;α) Απέννινα – Όλυμπος.β) Άλπεις – Καύκασος.γ) Πυρηναία – Ροδόπη.δ) Σκανδιναβικές Άλπεις – Δειναρικές Άλπεις.

679. Αν ο ταχύτερος άνθρωπος αναπτύσσει ταχύτητα 45 km/h τότεα) υπάρχουν δρομείς που τρέχουν με 9 m/s.β) δεν υπάρχουν δρομείς που μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα 11 m/s.γ) ο ταχύτερος άνθρωπος μπορεί να κινηθεί με 11 m/s.δ) δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω.

680. Η δεύτερη σε μέγεθος λίμνη της Ελλάδος είναια) η Βεγορίτιδα.β) η Βιστωνίδα.γ) η Κορώνεια.δ) η Βόλβη.

681. Η «τριστέντσα» είναια) βερνίκι ξύλου.

85

Page 86: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

β) ισπανική «γεύση» κουζίνας.γ) ασθένεια των εσπεριδοειδών.δ) βελτιωτικό του σκυροδέματος.

682. Η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Αφρικής είναια) η Αίγυπτος. β) η Αλγερία. γ) το Σουδάν.δ) το Ζαΐρ.

683. Η σωστή σειρά ξεκινώντας από την επιφάνεια της γης και πηγαίνοντας προς τα πάνω για τα διάφορα είδη των αερίων στρωμάτων είναι:α) Ιονόσφαιρα – Στρατόσφαιρα – Τροπόσφαιρα. β) Στρατόσφαιρα – Ιονόσφαιρα – Τροπόσφαιρα.γ) Τροπόσφαιρα – Στρατόσφαιρα – Ιονόσφαιρα.δ) Ιονόσφαιρα – Τροπόσφαιρα – Στρατόσφαιρα.

684. Ποιο από τα παρακάτω δεν είναι αλογόνο;α) Φθόριοβ) Θείογ) Ιώδιοδ) Βρώμιο

685. Ποια από τις παρακάτω πόλεις έχει μεγαλύτερο υψόμετρο;α) Φλώρινα.β) Νευροκόπι.γ) Ιωάννινα.δ) Καρπενήσι.

686. Το στοιχείο που υπάρχει σε κάθε οργανική ένωση είναια) το άζωτο.β) το οξυγόνο.γ) το υδρογόνο.δ) ο άνθρακας.

687. Το μικρότερο φορτίο που υπάρχει στη φύση είναι α) το φορτίο του ηλεκτρονίου.β) το φορτίο του 1μCb.γ) το φορτίο του νετρονίου.δ) το φορτίο των κουάρκς.

688. Η ταχύτητα με την οποία πρέπει να εκτοξεύσουμε ένα σώμα από την επιφάνεια της γης για να διαφύγει από την έλξη της είναια) μικρότερη από την ταχύτητα του ήχου.β) μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου αλλά μικρότερη από την ταχύτητα των υπερηχητικών αεροπλάνων.γ) μεγαλύτερη από την ταχύτητα ενός δορυφόρου που περιφέρεται σε ύψος πάνω από την επιφάνεια της γης όσο και η ακτίνα της.δ) ίση (θεωρητικά) με την ταχύτητα του φωτός.

86

Page 87: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

689. Πιο πολυκόρυφο όρος είναι:α) Ο Άθωνας από την Πάρνηθα.β) Η Γκιώνα από τα Λευκά Όρη.γ) Το Μαίναλο από το Παγγαίο.δ) Τα Πυρηναία από τα Βραχώδη Όρη.

690. Τα Βραχώδη Όρη της Αμερικήςα) είναι χαμηλότερα από τις Άλπεις.β) έχουν ως υψηλότερο σημείο την κορυφή Κλήβελαντ.γ) είναι η περιοχή απ’ όπου πηγάζει ο ποταμός Γιούκων της Αλάσκας.δ) έχουν μεγαλύτερο μήκος από τις Άνδεις.

691. Ποιο είναι το βασικό συστατικό των ορμονών του θυρεοειδή αδένα;α) Το ιώδιοβ) Το φθόριογ) Το νάτριοδ) Το οξυγόνο

692. Η οροσειρά του Αίμου στη Βουλγαρία είναια) υψηλότερη από τα Λευκά Όρη στην Κρήτη.β) υψηλότερη από τον Ελληνικό Γράμμο.γ) χαμηλότερη από τον Παρνασσό.δ) χαμηλότερη από το υψηλότερο όρος της Μ. Βρετανίας.

693. Επιλέξτε το ζεύγος που εκφράζει παρόμοια σχέση με αυτή του «μανόμετρο - πίεση».α) Πεχάμετρο – οξύτητα.β) Βαρόμετρο – βάρος.γ) Οζονοθεραπεία – όζον.δ) Βολτόμετρο – αντίσταση.

694. Ποιο όρος έχει μεγαλύτερο μήκος;α) Οι Άλπεις.β) Τα Πυρηναία.γ) Τα Καρπάθια.δ) Τα Ουράλια.

695. Είναι αγωγός του ηλεκτρισμού:α) Το ανθρώπινο σώμα. β) Το πλαστικό νήμα.γ) Το στεγνό ξύλο.δ) Το μάρμαρο.

695. Όταν λέμε ότι ένα σώμα "εξαχνώνεται" εννοούμε ότι:α) Μετατρέπεται από στερεό σε υγρό.β) Μετατρέπεται από υγρό σε στερεό.γ) Μετατρέπεται από υγρό σε αέριο.δ) Μετατρέπεται από στερεό σε αέριο.

696. Όταν ένα λεωφορείο επιταχύνεται, τα σώματα των επιβατών κινούνται προς τα πίσω. Αυτό οφείλεται:

87

Page 88: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

α) Στη διαφορά βάρους λεωφορείου-επιβατών.β) Στην αδράνεια των επιβατών.γ) Στην τριβή του λεωφορείου με το έδαφος.δ) Στη μεγάλη ταχύτητα του λεωφορείου.

697. Τα ηχητικά κύματα δε διαδίδονται:α) Στα υγρά.β) Στα στερεά.γ) Στα αέρια.δ) Στο κενό.

698. Το χώμα είναι:α) Στοιχείο.β) Mείγμα.γ) Xημική ένωση.δ) Διάλυμα.

699. Τα μέταλλα είναι "ελατά". Αυτό σημαίνει ότι:α) Είναι μονωτές.β) Γίνονται λεπτά φύλλα.γ) Είναι όλκιμα.δ) Γίνονται λεπτά σύρματα.

700. Κινητό διανύει το πρώτο ήμισυ της διαδρομής του με ταχύτητα 2m/sec και το δεύτερο ήμισυ της διαδρομής με ταχύτητα 4m/sec. Άρα ολόκληρο το τμήμα της διαδρομής το διανύει με μέση ταχύτηταα) 3m/secβ) 6m/secγ) 2,66m/secδ) Τίποτα από τα παραπάνω

Α Π Α Ν Τ Η Σ Ε Ι Σ

1. δ 2. γ 3. β 4. γ 5. γ 6. γ 7. β 8. δ 9. β 10. δ

11. β 12. γ 13. δ 14. γ 15. β 16. γ 17. γ 18. γ 19. α 20. γ

21. α 22. α 23. δ 24. γ 25. δ 26. γ 27. α 28. δ 29. α 30. δ

31. δ 32. β 33. β 34. δ 35. δ 36. β 37. β 38. α 39. δ 40. δ

41. δ 42. β 43. δ 44. β 45. α 46. δ 47. β 48. α 49. α 50. β

51. δ 52. δ 53. γ 54. δ 55. δ 56. δ 57. β 58. δ 59. β 60. γ

61. β 62. δ 63. α 64. β 65. α 66. γ 67. δ 68. δ 69. β 70. γ

88

Page 89: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

71. δ 72. β 73. β 74. δ 75. β 76. δ 77. α 78. γ 79. β 80. β

81. β 82. γ 83. β 84. γ 85. δ 86. α 87. γ 88. α 89. α 90. δ

91. δ 92. β 93. γ 94. γ 95. α 96. δ 97. β 98. β 99. γ 100. β

101. α 102. α 103. γ 104. γ 105. β 106. γ 107. γ 108. α 109. α 110. γ

111. β 112. δ 113. γ 114. β 115. γ 116. γ 117. γ 118. β 119. δ 120. δ

121. δ 122. β 123. δ 124. α 125. β 126. δ 127. γ 128. γ 129. γ 130. β

131. γ 132. α 133. γ 134. γ 135. α 136. α 137. β 138. α 139. γ 140. γ

141. β 142. δ 143. δ 144. β 145. δ 146. δ 147. δ 148. α 149. α 150. γ

151. α 152. β 153. δ 154. γ 155. α 156. γ 157. γ 158. δ 159. γ 160. δ

161. γ 162. α 163. β 164. β 165. γ 166. β 167. γ 168. γ 169. γ 170. β

171. α 172. β 173. δ 174. δ 175. γ 176. δ 177. γ 178. α 179. γ 180. γ

181. γ 182. δ 183. β 184. δ 185. γ 186. α 187. β 188. β 189. γ 190. α

191. α 192. α 193. β 194. β 195. β 196. γ 197. γ 198. γ 199. δ 200. α

201. β 202. α 203. δ 204. α 205. γ 206. γ 207. δ 208. δ 209. β 210. β

211. γ 212. δ 213. α 214. δ 215. γ 216. δ 217. α 218. α 219. β 220. γ

221. α 222. α 223. γ 224. α 225. δ 226. δ 227. α 228. β 229. γ 230. γ

231. β 232. α 233. γ 234. γ 235. β 236. α 237. γ 238. β 239. α 240. β

241. α 242. δ 243. α 244. β 245. δ 246. β 247. γ 248. δ 249. δ 250. γ

251. β 252. δ 253. β 254. γ 255. γ 256. δ 257. α 258. β 259. α 260. δ

261. α 262. β 263. δ 264. γ 265. γ 266. β 267. β 268. β 269. β 270. γ

271. α 272. α 273. γ 274. δ 275. δ 276. β 277. β 278. δ 279. α 280. δ

89

Page 90: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

281. α 282. α 283. δ 284. β 285. γ 286. β 287. δ 288. α 289. β 290. δ

291. γ 292. α 293. β 294. δ 295. δ 296. α 297. β 298. α 299. β 300. γ

301. β 302. δ 303. α 304. β 305. β 306. γ 307. β 308. β 309. γ 310. β

311. β 312. α 313. α 314. β 315. β 316. α 317. β 318. δ 319. δ 320. γ

321. γ 322. δ 323. γ 324. β 325. α 326. γ 327. β 328. γ 329. γ 330. γ

331. β 332. γ 333. β 334. γ 335. α 336. β 337. γ 338. β 339. γ 340. α

341. β 342. γ 343. γ 344. α 345. α 346. δ 347. α 348. β 349. γ 350. α

351. δ 352. γ 353. γ 354. α 355. δ 356. δ 357. β 358. δ 359. δ 360. γ

361. γ 362. δ 363. δ 364. β 365. δ 366. γ 367. γ 368. δ 369. δ 370. β

371. δ 372. δ 373. α 374. δ 375. γ 376. β 377. δ 378. γ 379. δ 380. δ

381. γ 382. β 383. β 384. γ 385. α 386. γ 387. α 388. α 389. γ 390. β

391. δ 392. γ 393. γ 394. δ 395. γ 396. β 397. δ 398. α 399. γ 400. α

401. δ 402. γ 403. β 404. β 405. β 406. α 407. β 408. α 409. δ 410. γ

411. γ 412. β 413. β 414. β 415. β 416. α 417. γ 418. γ 419. α 420. α

421. β 422. γ 423. α 424. δ 425. δ 426. γ 427. γ 428. δ 429. γ 430. δ

431. α 432. δ 433. γ 434. α 435. β 436. γ 437. γ 438. α 439. β 440. γ

441. β 442. γ 443. α 444. β 445. β 446. β 447. γ 448. γ 449. γ 450. δ

451. γ 452. α 453. δ 454. β 455. α 456. δ 457. δ 458. γ 459. γ 460. δ

461. β 462. δ 463. β 464. β 465. γ 466. γ 467. δ 468. δ 469. γ 470. δ

471. γ 472. β 473. γ 474. δ 475. α 476. γ 477. γ 478. β 479. δ 480. β

481. δ 482. α 483. β 484. γ 485. γ 486. β 487. β 488. γ 489. β 490. δ

491. β 492. β 493. δ 494. δ 495. β 496. γ 497. δ 498. δ 499. γ 500. β

501. γ 502. γ 503. β 504. α 505. δ 506. γ 507. δ 508. α 509. β 510. δ

511. β 512. γ 513. γ 514. δ 515. β 516. δ 517. β 518. γ 519. δ 520. δ

90

Page 91: ΑΣΕΠ-Γεωγραφία - Φυσικές Επιστήμες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

521. γ 522. γ 523. γ 524. β 525. β 526. α 527. α 528. δ 529. β 530. β

531. α 532. β 533. δ 534. δ 535. γ 536. δ 537. δ 538. β 539. β 540. γ

541. γ 542. γ 543. β 544. β 545. δ 546. δ 547. δ 548. δ 549. β 550. α

551. γ 552. β 553. δ 554. δ 555. β 556. γ 557. γ 558. δ 559. γ 560. α

561. β 562. δ 563. β 564. α 565. δ 566. β 567. β 568. α 569. γ 570. γ

571. δ 572. δ 573. α 574. β 575. α 576. β 577. α 578. α 579. β 580. α

581. α 582. α 583. δ 584. δ 585. α 586. γ 587. β 588. γ 589. γ 590. δ

591. β 592. β 593. β 594. β 595. α 596. α 597. β 598. γ 599. α 600. γ

601. γ 602. γ 603. α 604. α 605. α 606. α 607. α 608. β 609. γ 610. δ

611. γ 612. α 613. β 614. γ 615. β 616. β 617. β 618. γ 619. β 620. δ

621. δ 622. α 623. γ 624. δ 625. β 626. γ 627. α 628. γ 629. γ 630. δ

631. α 632. δ 633. δ 634. β 635. β 636. γ 637. α 638. γ 639. α 640. δ

641. β 642. γ 643. β 644. γ 645. δ 646. β 647. α 648. α 649. β 650. β

651. α 652. α 653. α 654. α 655. β 656. γ 657. γ 658. δ 659. δ 660. γ

661. α 662. β 663. γ 664. α 665. β 666. α 667. γ 668. δ 669. δ 670. α

671. α 672. α 673. α 674. δ 675. δ 676. δ 677. γ 678. γ 679. δ 680. δ

681. γ 682. γ 683. γ 684. β 685. δ 686. δ 687. α 688. γ 689. γ 690. α

691. α 692. γ 693. α 694. δ 695. δ 696. β 697. δ 698. β 699. β 700. γ

91