Top Banner
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΑΓΩΓΗΣ» ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ» EDUC-556DL 01 Διαδικτυακή και Μικτή Μάθηση Από τη φοιτήτρια Μαρία Καλιτσουνάκη ID: U141N0291 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δρ. Μαρία Σολωμού Εαρινό εξάμηνο 2015
11

Κόντρα στο ρεύμα

Aug 11, 2015

Download

Education

maria_kal
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Κόντρα στο ρεύμα

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ

ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ 

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΑΓΩΓΗΣ» ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ»EDUC-556DL 01 Διαδικτυακή και Μικτή Μάθηση

Από τη φοιτήτρια

Μαρία Καλιτσουνάκη ID: U141N0291  

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δρ. Μαρία Σολωμού

Εαρινό εξάμηνο 2015

Page 2: Κόντρα στο ρεύμα

Περιεχόμενα

1. Σκοπός

2. Θεωρητικό υπόβαθρο

3. Περιγραφή περίπτωσης

4. Πορεία διδασκαλίας

5. Συμπεράσματα

6. Αναφορές

Page 3: Κόντρα στο ρεύμα

Σκοπός

Το πρόγραμμα αποσκοπεί:

Στην κατανόηση από τους μαθητές της έννοιας της κλιματικής αλλαγής και των αιτιών του φαινομένου.

Στη σύνδεση των κλιματικών αλλαγών με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τη λειψυδρία και την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Στην ευαισθητοποίηση και την ανάληψη ενεργού ρόλου από τους μαθητές σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Στην εξοικείωση των μαθητών με ομαδοσυνεργατικές μεθόδους μάθησης για την επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος.

Page 4: Κόντρα στο ρεύμα

Θεωρητικό υπόβαθρο

Τα παιδαγωγικά μοντέλα της εγκατεστημένης μάθησης και των κοινωνικών θεωριών μάθησης, τα οποία υποστηρίζουν ότι η μάθηση πραγματοποιείται μέσα από τις αλληλεπιδράσεις των ατόμων απαιτώντας κοινωνική διάδραση και ομαδική συνεργασία. Επιπλέον υποστηρίζουν ότι γνώση και η μάθηση δεν είναι αποκομμένες από τη δράση αλλά συνδέονται στενά με τη βιωματική εμπειρία.

(Βρασίδας, Ζεμπύλας και Πέτρου, 2005)

Η χρήση τεχνολογικών εργαλείων μπορεί να διευκολύνει τη διδασκαλία και να υποστηρίξει την ενισχυμένη αλληλεπίδραση στο πλαίσιο του μαθήματος και την προώθηση ομαδοσυνεργατικών μεθόδων. Επιπλέον οι νέες τεχνολογίες παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας νοητικών μοντέλων και αναπαραστάσεων και υποστηρίζουν την κριτική σκέψη.

(CARDET, 2013; Βρασίδας, Ζεμπύλας & Πέτρου, 2005)

Page 5: Κόντρα στο ρεύμα

Περιγραφή περίπτωσης

Η παρούσα μικτή διδασκαλία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί από τους μαθητές του Ολοήμερου τμήματος στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Βασίζεται στο εκπαιδευτικό πακέτο «Κόντρα στο ρεύμα», που παρέχει η οργάνωση ActionAid σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές και τις συνέπειές τους.

Στο τμήμα συμπεριλαμβάνονται 16 μαθητές, από την Α’, Β’,Γ’,Δ’ και Ε’ δημοτικού.

Το σχολείο βρίσκεται σε αγροτική περιοχή του Νομού Ηρακλείου Κρήτης, σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νομού.

Το πρόγραμμα αναμένεται να έχει διάρκεια 20 διδακτικών ωρών και να ολοκληρωθεί εντός 2 μηνών.

Page 6: Κόντρα στο ρεύμα

Πορεία διδασκαλίας Εισαγωγή στο πρόγραμμα με την προβολή του σχετικού

βίντεο (https://vimeo.com/119935291) .

Σε κάθε μαθητή μοιράζεται ένα καρτελάκι- ταυτότητα. Με βάση αυτά τα καρτελάκια οι μαθητές χωρίζονται σε 4 ομάδες στο πλαίσιο των οποίων θα δουλεύουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Αφήγηση του παραμυθιού του προγράμματος και πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων που προτείνονται από αυτό.

Συζήτηση στην τάξη γύρω από τις έννοιες: φαινόμενο του θερμοκηπίου, διοξείδιο του άνθρακα, εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Παρακολούθηση βίντεο σχετικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου (https://www.youtube.com/watch?v=CxUK2TizQ4g).

Page 7: Κόντρα στο ρεύμα

Πορεία διδασκαλίας Θεατρικό παιχνίδι με θέμα τον κύκλο του νερού

και των συνεπειών της αύξησης εκπομπών CO2. Οι μαθητές σχηματίζουν ένα κύκλο όπου ο καθένας αντιπροσωπεύει ένα στάδιο του κύκλου του νερού( πχ θάλασσα, βροχή). Ένας μαθητής αναλαμβάνει να παίξει το ρόλο του κακού (διοξείδιο του άνθρακα) που επηρεάζει κάθε φυσικό φαινόμενο, προκαλεί κλιματικές αλλαγές και διασπάει τον κύκλο του νερού.

Πραγματοποίηση στο πλαίσιο των ομάδων του ηλεκτρονικού παιχνιδιού που παρέχει η οργάνωση WWF στην ιστοσελίδα της (http://www.wwf.gr/footprint). Στόχος είναι να αντιληφθούν οι μαθητές πόσο CO2 εκλύουν στην ατμόσφαιρα οι καθημερινές τους συνήθειες που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας.

Page 8: Κόντρα στο ρεύμα

Πορεία διδασκαλίας

Εντός των ομάδων τους οι μαθητές αναλαμβάνουν να χρωματίσουν των «κοσμοχάρτη», ώστε να γνωρίσουν σε ποια σημεία του κόσμου παρουσιάζονται αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2 ).

Οι μαθητές μέσα στις ομάδες τους φτιάχνουν τον δικό τους κατάλογο με καθημερινές δράσεις κατά των κλιματικών αλλαγών, ψηφίζονται οι 5 πιο αποτελεσματικές και οι μαθητές κατασκευάζουν την αφίσα του προγράμματος.

Παραγωγή βίντεο από τους μαθητές, βασισμένου στο παραμύθι του προγράμματος, με θέμα τις κλιματικές αλλαγές και τις πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητο να ληφθούν για τη μεταβολή της κατάστασης.

Page 9: Κόντρα στο ρεύμα

Πορεία διδασκαλίας

Οι μαθητές χωρισμένοι στις ομάδες τους παίρνουν μέρος σε ένα κυνήγι θησαυρού:

χρήση 4 φορητών συσκευών (tablets), μία ανά κάθε ομάδα

χρήση της εφαρμογής geocatching.

Από τον εκπαιδευτικό έχει δημιουργηθεί μια γεωκρύπτη εντός της αυλής του σχολείου η οποία περιέχει μια αφίσα του CO2.

Στόχος είναι οι μαθητές να υποδυθούν τους ντετέκτιβ, να συνεργαστούν με τους συμμαθητές τους και να ανακαλύψουν την κρυψώνα του CO2.

Κερδισμένη είναι η ομάδα που ανακαλύπτει πρώτη τη γεωκρύπτη με τη χρήση της εφαρμογής.

Page 10: Κόντρα στο ρεύμα

Συμπεράσματα Στην παρούσα παρουσίαση μικτής μάθησης έγινε προσπάθεια να συνδυαστούν με

το βέλτιστο δυνατό τρόπο μια ποικιλία εποπτικών μέσων και συμμετοχικών δραστηριοτήτων.

Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της οργάνωσης Actionaid «κόντρα στο ρεύμα» αποτελεί το διδακτικό σενάριο εντός του οποίου αναπτύσσεται η διδασκαλία.

Συνδυάζονται παραδοσιακές και εναλλακτικές μέθοδοι κατά πρόσωπο διδασκαλίας (αφήγηση, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, διάλογος).

Ενσωματώνονται στη διδασκαλία δραστηριότητες με τη χρήση των ΤΠΕ στις οποίες οι μαθητές ενημερώνονται (προβολή βίντεο), συμμετέχουν σε παιγνιώδεις δραστηριότητες (διαδικτυακό παιχνίδι της οργάνωσης WWF, κυνήγι θησαυρού) και αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους (παραγωγή βίντεο).

Οι σημαντικότερες δραστηριότητες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ομάδων εργασίας, ώστε οι μαθητές να συμμετάσχουν σε κοινότητες μάθησης.

Οι μαθητές προσεγγίζουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα μέσα από αυθεντικές μαθησιακές εμπειρίες.

Page 11: Κόντρα στο ρεύμα

Αναφορές

Βρασίδας, Χ., Ζεμπύλας, Μ., & Πέτρου, Α. (2005). Σύγχρονα παιδαγωγικά μοντέλα και ο ρόλος της εκπαιδευτικής τεχνολογίας. Στο Σ. Ρετάλης, (επιμ.), Οι Προηγμένες Τεχνολογίες Διαδικτύου στην Υπηρεσία της Μάθησης. (σσ. 35-58). Αθήνα: Καστανιώτη.

CARDET (2013). Αυθεντική Μάθηση. Έκθεση στα πλαίσια του έργου Ανάπτυξη Αυθεντικών Περιβαλλόντων Μάθησης μέσω της Συνεργασίας Σχολείων και Επιχειρήσεων. Λευκωσία: CARDET Press

ActionAid Hellas Education (n.d.). Ανάκληση από http://education.actionaid.gr/kontra

WWF (n.d.). Ανάκληση από http://www.wwf.gr/footprint/