Top Banner
Κύριλλος και Μεθόδιος Έλενα Μπουλιγαράκη Θρησκευτικά Β2
10

κύριλλος και μεθόδιος

Jul 30, 2015

Download

Education

bouligarae
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: κύριλλος και μεθόδιος

Κύριλλος και Μεθόδιος

Έλενα ΜπουλιγαράκηΘρησκευτικά

Β2

Page 2: κύριλλος και μεθόδιος

Τα δύο αδέλφια μιλούσαν την ελληνική, ενώ είχαν σπουδάσει,

ιδιαίτερα ο Κύριλλος, τη σλαβική , την εβραϊκή, τη συριακή και την αραβική γλώσσα, Η γνώση αυτών των γλωσσών τους διευκόλυνε στη μετέπειτα διακονία τους.

Ο Μεθόδιος, του οποίου το κοσμικό όνομα ήταν Μιχαήλ, γεννήθηκε το 815. Ήταν άνθρωπος της πράξης και είχε ξεκινήσει καριέρα στον πολιτικό στίβο. Διορίστηκε διοικητής της Θεσσαλίας, ενώ αργότερα έγινε μοναχός σε ένα μοναστήρι στον Όλυμπο.

Ο Κύριλλος, του οποίου το κοσμικό όνομα ήταν Κωνσταντίνος, γεννήθηκε το 827. Σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη, έγινε ιερέας και μετέπειτα έφτασε στο βαθμό του επισκόπου. Δίδαξε τη Φιλολογία, Φιλοσοφία και Θεολογία.

Η ζωή τους…

Page 3: κύριλλος και μεθόδιος

Το 863, μετά απo αίτημα του Σλάβου ηγεμόνα της

Μοραβίας Ρατισλάβου, όταν αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ήταν ο Μιχαήλ ο Γ', ο Πατριάρχης Φώτιος επέλεξε τους Μεθόδιο και Κύριλλο, οι οποίοι διακρίνονταν για τη σοφία τους, για το δύσκολο έργο του εκχριστιανισμού των Σλάβων. Οι δύο ιερωμένοι δέχτηκαν με μεγάλη προθυμία και χαρά, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα υπηρετούσαν το θέλημα του Θεού και θα οδηγούσαν στο δρόμο της σωτηρίας τους λαούς των περιοχών που βρίσκονταν πάνω από τα βόρεια σύνορα της Αυτοκρατορίας.

Το έργο του εκχριστιανισμου των

Σλάβων

Page 4: κύριλλος και μεθόδιος

Προκειμένου να διευκολύνουν την προσέγγισή τους

προς τους λαούς αυτούς, χρησιμοποίησαν ένα νέο αλφάβητο, βασισμένο στο ελληνικό, το οποίο μπορούσε να αποδώσει τους φθόγγους της σλαβικής γλώσσας, και το οποίο εφηύρε ο Κύριλλος. Σε αυτό το αλφάβητο που ονομάστηκε Γλαγολιτικό, μετέφρασαν την Αγία Γραφή, πoλλά λειτουργικά και θεολογικά βιβλία, καθώς και τη Χριστιανική λειτουργική υμνολογία. Επάνω στο Γλαγολιτικό αλφάβητο στηρίζεται και η σημερινή Κυριλλική γραφή των σλαβικών εθνών και πάνω σε αυτό αναπτύχθηκε ολόκληρη η γραμματεία τους.

Ένα νέο αλφάβητο

Page 5: κύριλλος και μεθόδιος

Ο Κύριλλος παρέμεινε στη Ρώμη μέχρι το

θάνατό του, το Φεβρουάριο του 869. Ετάφη με τιμές στον προσωπικό τάφο του Πάπα Avδριαvού τoν Β', ενώ αργότερα μετακινήθηκε στη βασιλική του Αγίου Κλεμεντίνου στη Ρώμη, όπου και σήμερα φυλάσσονται τα λείψανά του.

Το χριστιανικό διαφωτιστικό και αποστολικό έργο συνεχίζει ο μεγαλύτερός του αδελφός Μεθόδιος, ο οποίος απεβίωσε στις 6 Απριλίου 885 ως επίσκοπος Μοραβίας.

Ο θάνατος τους

Page 6: κύριλλος και μεθόδιος

Η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τους Aγίους

Κύριλλο και Μεθόδιο στις 11 Μαΐου. Το 1980 ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β' κήρυξε τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο συμπροστάτες της Ευρώπης [2] [3] [4] μαζί με τον Άγιο Βενέδικτο. Οι Κύριλλος και Μεθόδιος θεωρούνται επίσης άγιοι από την Λουθηρανική και την Αγγλικανική εκκλησία.

Η εορτή τους

Page 7: κύριλλος και μεθόδιος
Page 8: κύριλλος και μεθόδιος
Page 9: κύριλλος και μεθόδιος
Page 10: κύριλλος και μεθόδιος

Πηγές:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%B9_%CE%9A%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%9C%CE%B5%CE%B8%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%82

https://www.google.gr/search?q=%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%82+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%BC%CE%B5%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%82&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=mqvSUv3BNYKKyAO90oHoAQ&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1092&bih=532

ΤΕΛΟΣ