Top Banner
Η Νίκη της Σαμοθράκης
9

η νίκη της σαμοθράκης3

Jul 26, 2015

Download

Documents

Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: η νίκη της σαμοθράκης3

Η Νίκη της Σαμοθράκης

Page 2: η νίκη της σαμοθράκης3

Η Νίκη της Σαμοθράκης είναι μαρμάρινο γλυπτό άγνωστου καλλιτέχνη της ελληνιστικής εποχής που βρέθηκε στο ναό των «Μεγάλων Θεών» Καβείρων στη Σαμοθράκη, παριστάνει φτερωτή τη θεά Νίκη και εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου από το 1884.

Page 3: η νίκη της σαμοθράκης3

Σήμερα υπάρχουν 3 φτερωτά αγάλματα. 1 αυθεντικό και 2 αντίγραφα.

1. Από την αρχαιολογική αποστολή του

Κάρολου Σαμπουαζό στις 15 Απριλίου

του 1863 και εκτίθεται στο μουσείου του Λούβρου στο

Παρίσι.

2. Ρωμαϊκό αντίγραφο , το βρήκαν Αυστριακοί

αρχαιολόγοι και εκτίθεται στο μουσείο Kunsthistorisches

Museum της Βιέννης

3.Αμερικανική αποστολή του Karl Lehmann και της Phyllis Williams-Lehmann το 1949 και εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο της

Σαμοθράκης. (Αντίγραφο)

Page 4: η νίκη της σαμοθράκης3

Το άγαλμα έχει ύψος 3,28 μ (με τα φτερά) και 5,58 με το πλώρη του πλοίου πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο σήμερα. Φιλοτεχνήθηκε σε λευκό παριανό μάρμαρο για να τιμήσει τη θεά Νίκη αλλά και μια ναυμαχία – δεν είναι βέβαιο ποια. Ήταν αφιερωμένο σε ναό της Σαμοθράκης και χρονολογείται μεταξύ και 220 και 190 π.Χ.

Page 5: η νίκη της σαμοθράκης3

• Σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου το έχουν τοποθετήσει σε μια βάση και αυτή με τη σειρά της είναι στερεωμένη σε μαρμάρινη πλώρη πλοίου.

• Το ιερό της Σαμοθράκης ήταν αφιερωμένο στους Καβείρους, θεότητες της γονιμότητας, οι οποίοι προστάτευαν τους ναυτικούς και έδιναν δύναμη σε όσους πολεμούσαν. Η τοποθέτηση του αγάλματος της Νίκης σε ένα ακρόπλωρο αποτελούσε θρησκευτική πράξη απόδοσης φόρου τιμής σ’ αυτές τις θεότητες για τη βοήθεια που προσέφεραν στους νικητές-αναθέτες.

Page 6: η νίκη της σαμοθράκης3

Τα κομμάτια του γλυπτού βρέθηκαν τμηματικά και στην αρχή η Νίκη εκτίθετο στο Λούβρο δίχως τον κορμό και τα φτερά της αλλά και δίχως την πλώρη, τα κομμάτια της οποίας οι Γάλλοι ειδικοί στην αρχή είχαν εκλάβει ότι ανήκαν σε τύμβο και τα είχαν αφήσει στη Σαμοθράκη.

Page 7: η νίκη της σαμοθράκης3

Η ανεύρεση άρχισε το 1863 από μια αρχαιολογική αποστολή στην οποία επικεφαλής ήταν ο Κάρολος Σαμπουαζό (1830-1909) (Charles Champoiseau) υποπρόξενος της Γαλλίας στην Αδριανούπολη. Ενώ έσκαβαν σε μια χαράδρα στις 15 Απριλίου του 1863, στα βόρεια του νησιού, ένας Έλληνας εργάτης φώναξε στον Σαμπουαζό «Κύριε, εύραμεν μια γυναίκα!» - ήταν η μισή Νίκη της Σαμοθράκης.

Page 8: η νίκη της σαμοθράκης3

Φύλλο εργασίας 1

Page 9: η νίκη της σαμοθράκης3

Η μεταφορά