Top Banner
№ 15 (53) ВІД 11 КВІТНЯ 2013 РОКУ РЕКОМЕНДОВАНА ЦІНА 1,50 ГРН МЕНСЬКА РАЙОННА ГАЗЕТА Сім’я Дробишів: «Ми скрізь разом - і вдома, і на роботі» СТОР. 4 «Теплицями Мена займається дуже слабо» СТОР. 2 ОПИТУВАННЯ Чому Ви читаєте «Менщину»? Дмитро Михайленко Ми вирішили дізнатися у вас, шановні читачі, чому ви вже цілий рік читаєте нашу газету, які теми для вас є найбільш цікавими та що "Менщині" потрібно змінити чи започаткувати у своїй роботі. Дякуємо всім, хто брав участь у опитуванні, за щирість та відверті відповіді. ОЛЕНА КЛИМЕНКО, ІРИНА ГОРБАЧ, ТЕТЯНА КОВАЛЬОВА, НАТАЛІЯ ДОМАЩЕНКО - ФАХІВЦІ ІЗ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ МЕНСЬКОГО РАЙОННОГО ЦЕНТРУ СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ ДЛЯ СІМ’Ї, ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ: - У «Менщині» цікаві опитування, читаю залюбки. Вітаю з річницею та бажаю успіху колективу газети. - З газети можна дізнатися про заходи, які проводилися в районі, і на яких не було змоги потрапити. - Читаю «Менщину», бо там моя кума анекдоти гарні пише. І на сайті «Менщини» також багато чого цікавого є по- читати. - Газета цікава, пишуть про новини нашого району, про цікавих людей. Приємно побачити своїх знайомих на сторінках газети. ЮРІЙ МАКУХА, ВІТАЛІЙ РАК, АНДРІЙ КАРМА, СЕРГІЙ КОНДРАТІЙ - СЛУЖБОВЦІ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ: - Статті цікаві, про події в районі читаю, оголошення також дуже корисні бувають. Буває, що у «Нашому слові» нема такого, що у «Менщині» є, гарно працюєте. - Газета нова, хочеться, щоб вона була більш критичною до влади, показувала все у правдивому світлі, без підлабузни- цтва до чиновників. - Хочеться більше статей про спортивні події та інформації про спортивні досягнення нашого району. Наприклад, чому Фесюн обіцяв і не зробив хокейний майданчик. - У місті є багато проблем, на які потрібно за допомогою такої незалежної газети, як ваша, звертати увагу місцевої вла- ди, щоб не думали, що люди нічого не помічають. ВІРА НОВИК - ПРИВАТНИЙ НОТАРІУС: - «Менщина» мені подобається. Насамперед тим, що вона у своїй роботі охоплює багато сфер життя. Цікаво по- читати про людей молодих та середнього віку, у газеті є багато цікавої інформації. Мені особисто у «Менщині» по- добається рубрика «Опитування» через те, що на цікаві за- питання відповідають люди різного віку та різних профе- сій. Газета така, яка вона є на сьогоднішній день, для мене найкраща, нічого змінювати не потрібно, а лише й надалі працювати у тому ж дусі. Успіхів вам! ЮРІЙ СТАЛЬНИЧЕНКО - ЗАСТУПНИК МЕРА: - «Менщина» відрізняється іншим ракурсом у викладенні інформації завдяки колективу, який складається з молодих людей. Я «Менщину» передплачую і коли йду забирати га- зету з поштової скриньки, передчуваю, що отримаю цікаву та корисну інформацію про життя нашого міста та району. Іноді буває таке, що газета допомагає в поточному житті міськради; завдяки деяким публікаціям вносив поправки в свою роботу, для того, щоб менянам жилося краще.
8

«Менщина» № 15 (53) від 11.04.2013

Mar 13, 2016

Download

Documents

Менська районна газета
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: «Менщина» № 15 (53) від 11.04.2013

№ 15 (53) ВІД 11 КВІТНЯ 2013 РОКУ РЕКОМЕНДОВАНА ЦІНА 1,50 ГРНМЕНСЬКА РАЙОННА ГАЗЕТА

Сім’я Дробишів: «Ми скрізь разом - і вдома, і на роботі»

СТОР. 4

«Теплицями Мена займається дуже слабо»

СТОР. 2

ОПИТУВАННЯ

Чому Ви читаєте «Менщину»?Дмитро Михайленко

Ми вирішили дізнатися у вас, шановні читачі, чому ви вже цілий рік читаєте нашу газету, які теми для вас є найбільш цікавими та що "Менщині" потрібно змінити чи започаткувати у своїй роботі. Дякуємо всім, хто брав участь у опитуванні, за щирість та відверті відповіді.

ОЛЕНА КЛИМЕНКО, ІРИНА ГОРБАЧ, ТЕТЯНА КОВАЛЬОВА, НАТАЛІЯ ДОМАЩЕНКО - ФАХІВЦІ ІЗ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ МЕНСЬКОГО РАЙОННОГО ЦЕНТРУ СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ ДЛЯ СІМ’Ї, ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ:

- У «Менщині» цікаві опитування, читаю залюбки. Вітаю з річницею та бажаю успіху колективу газети.- З газети можна дізнатися про заходи, які проводилися в районі, і на яких не було змоги потрапити.- Читаю «Менщину», бо там моя кума анекдоти гарні пише. І на сайті «Менщини» також багато чого цікавого є по-

читати.- Газета цікава, пишуть про новини нашого району, про цікавих людей. Приємно побачити своїх знайомих на сторінках

газети.

ЮРІЙ МАКУХА, ВІТАЛІЙ РАК, АНДРІЙ КАРМА, СЕРГІЙ КОНДРАТІЙ - СЛУЖБОВЦІ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ:

- Статті цікаві, про події в районі читаю, оголошення також дуже корисні бувають. Буває, що у «Нашому слові» нема такого, що у «Менщині» є, гарно працюєте.

- Газета нова, хочеться, щоб вона була більш критичною до влади, показувала все у правдивому світлі, без підлабузни-цтва до чиновників.

- Хочеться більше статей про спортивні події та інформації про спортивні досягнення нашого району. Наприклад, чому Фесюн обіцяв і не зробив хокейний майданчик.

- У місті є багато проблем, на які потрібно за допомогою такої незалежної газети, як ваша, звертати увагу місцевої вла-ди, щоб не думали, що люди нічого не помічають.

ВІРА НОВИК - ПРИВАТНИЙ НОТАРІУС:

- «Менщина» мені подобається. Насамперед тим, що вона у своїй роботі охоплює багато сфер життя. Цікаво по-читати про людей молодих та середнього віку, у газеті є багато цікавої інформації. Мені особисто у «Менщині» по-добається рубрика «Опитування» через те, що на цікаві за-питання відповідають люди різного віку та різних профе-сій. Газета така, яка вона є на сьогоднішній день, для мене найкраща, нічого змінювати не потрібно, а лише й надалі працювати у тому ж дусі. Успіхів вам!

ЮРІЙ СТАЛЬНИЧЕНКО - ЗАСТУПНИК МЕРА:

- «Менщина» відрізняється іншим ракурсом у викладенні інформації завдяки колективу, який складається з молодих людей. Я «Менщину» передплачую і коли йду забирати га-зету з поштової скриньки, передчуваю, що отримаю цікаву та корисну інформацію про життя нашого міста та району. Іноді буває таке, що газета допомагає в поточному житті міськради; завдяки деяким публікаціям вносив поправки в свою роботу, для того, щоб менянам жилося краще.

Page 2: «Менщина» № 15 (53) від 11.04.2013

2 М Е Н Щ И Н А№ 15 (53) ВІД 11 КВІТНЯ 2013 РОКУ

ГОСПОДАРСТВО

Олександр Андрійченко: «Теплицями Мена займається дуже слабо»Дмитро Михайленко

Вирощує плантації розсади прямо у хаті. Має колекцію з 300-от сортів помідорів. Взагалі не купує овочів у магазині. Знайомтесь - чоботар, який любить городину більше за чоботи, Олександр Андрійченко.

"Менщина" запитала Олександра про особли-вості раннього вирощуван-ня овочів у теплиці - коли і як ставити теплицю, як правильно доглядати за го-родиною, які сорти він ре-комендує та скільки кошту-ватиме теплиця її власнику.

БУЛО "ТАБУ" НА ПОМІДОРИ

- Колись у Мені було "табу" на помідори. Люди думали, що у нас вони рос-ти просто не будуть. Час показав, що якщо з розу-мом займатися, то можна мати гарний врожай не лише помідорів, а й та-ких традиційно південних культур, як кавуни та дині. Головне, знати гарний сорт та як за ним доглядати. На мою думку, Мена дуже сла-бо займається теплицями, у Центральній та Західній Україні це відбувається на-багато сильніше, - розмір-ковує Олександр.

ЧАС ВСТАНОВЛЮВАТИ

- Зараз теплицю саме час ставити. День побільшав, температура піднялася - для городини почалися сприятливі умови. Якщо стаються приморозки, то в теплицю я ставлю електро-обігрівач.

Встановлювати теплицю потрібно із заходу на схід в довжину, для рівномір-ного освітлення. Місце, де стоятиме теплиця, пови-нно бути і не вітряним, і без затінку. Затінок потрібен лише тоді, коли вирощують квіти.

РОЗМІР І ЦІНА

- У мене теплиця розбір-на, заводська, купив через інтернет за тисячу гривень.

Розмір середній - 6 на 3 ме-три. Такої теплиці вистачає на звичайну родину з 4-5 чоловік. А ще можна зро-бити теплицю самостійно з дерева , так обійдеться зна-чно дешевше, десь гривень 200-300.

ПРО РОЗСАДУ ТА УЛЮБЛЕНІ СОРТИ

- Висіяв насіння у люто-му - спочатку перець, по-тім баклажани, потім по-мідори. У теплицю розсаду буду висаджувати на цьому тижні, а на відкритий грунт тоді, коли загроза примо-розків мине.

Маю 300 сортів помідо-рів, щорічно використовую близько 40, щось постійно змінюю. Мій улюблений - Міс Америка та Загадка. З перцю - Італійський чобіт, Ізумруд, Інгрід. З баклажа-нів - Чорний красень, Гелі-ус. У роботі використовую і наше насіння, і голланд-ське, і японське.

ПРО ДОБРИВА

- Найкраще городину підживлювати курячим по-слідом; його потрібно роз-бавити у воді в пропорції 1 кілограм посліду на 10 літрів води, дати постояти три дні, щоб не спалити рослини, і можна викорис-

товувати. Хоча можна ку-пити готовий концентрат, який продається в магази-нах, його розводять водою і відразу використовують.

ПРО ПОЛИВ

- Щоб зекономити час, воду і власне здоров'я, я рекомендую встановлю-вати систему крапельного зрошення рослин. При та-кій системі вода викорис-товується раціонально, і рослина отримує ідеальне зволоження. Коштує така система для теплиці 3 на 6 метрів близько 400 гри-вень. Вона проста і в уста-новці, і у використанні.

КОЛИ ОЧІКУВАТИ НА ВРОЖАЙ?

- У теплиці вже у травні можна мати перший вро-жай помідорів та перцю. На грунті - у червні.

Я вже й не пам'ятаю, коли востаннє купував овочі в магазині. Зазвичай вистачає свого, вирощено-го власноруч. У минулому році надавили 100 літрів томатного соку, дітям ві-таміни на зиму - вже весь випили.

ЧОТИРИ ВРОЖАЇ НА РІК

- Якщо серйозно займа-

тися теплицями: правиль-но будувати, опалювати та освітлювати, то з них мож-на жити, якщо, звісно, мати ринок збуту вирощеної продукції. Наприклад, до мого знайомого теплични-ка покупці приїжджають прямо додому, купують на місці, нікуди їхати не треба.

Зараз у нашому регіоні сприятливі умови для цьо-го бізнесу. При комерцій-ному підході в теплицях можна мати чотири врожаї на рік.

ТЕПЛИЦЮ - В КОЖЕН ДІМ!

- Коли жив у п'ятиповерхівці, то в мене було 300 вазонів квітів. Ви-рощував їх для себе, тоді ще ніхто квітами не торгу-вав, лише мінялися. Люблю працювати з рослинами, більше ніж з чоботами, - усміхається Олександр.

Займатися рослинни-цтвом дуже цікаво - постій-но з'являються нові сорти, нові технології, постійно можна вдосконалюватися.

Вважаю, що теплиця по-винна стояти у кожному домашньому господарстві, від неї лише прибуток, збитків бути просто не може. Родина буде ласува-ти смачними овочами, ще й заробити можна.

У хату Олександра Андрійченка весна прийшла вже давно

Чернігівські дорожники витратили на капітальний ремонт доріг лише сьому частину отриманих коштів

Державна фінансова інспекція в Чернігівській облас-ті провела ревізії фінансово-господарської діяльності Служби автомобільних доріг у Чернігівській області та ДП «Чернігівський облавтодор» ПАТ «ДАК «Авто-мобільні дороги України», повідомляє “Чернігівський монітор”.

НАШІ ГРОШІ

Куди пішли гроші, які призначалися на ремонт доріг?Як з’ясували фахівці Держфініспекції в області, у 2010-

2012 рр. Служба автомобільних доріг області одержала 520 мільйонів гривень бюджетних коштів на будівництво, реконструкцію, ремонт, утримання та розвиток мережі ав-томобільних доріг загального користування. Здавалося б, гроші не малі. Але як ними розпорядилися?

72 млн грн було перераховано підрядним організаці-ям для погашення кредиторської заборгованості, 13 млн грн — на утримання Служби, 17 млн грн — на роботи, пов’язані з розробкою проектів та для виконання інших

послуг, 197 млн грн — ДП «Чернігівський облавтодор» та 221 млн грн — іншим підрядним організаціям за виконані роботи.

Більш детальний аналіз витрат фінансових потоків встановив, що з 520 млн грн на капітальні ремонти було спрямовано лише 74,4 мільйона гривень. Тобто 14% від загальної суми фінансування. Решта пішла на утримання доріг (ямковий ремонт, витрати на зведен-ня тимчасових будівель та споруд, зимове чергування) та інше.

КОЛОНКА РЕДАКТОРА

Нам рікСергій Лавський

Доброго дня, шановні читачі!

Нам рік. Газета “Менщина” вперше вийшла у світ 14 квітня 2012 року, якраз у переддень Пасхи. Під словом “нам” я маю на увазі не лише редакційний колектив, а й вас, шановні чи-тачі. Адже як було написано ще в першому номері, ця газета існує для читачів і завдяки читачам.

Наразі у нашій спільноті майже тисяча сімей, які щотижня читають “Менщину”.

Звісно, при нинішній вартості газети і розмірі тиражу «Менщині» доводиться існувати на межі фантастики. Але ж вона існує і розвивається. Ми щодня доводимо, що можна і потрібно працювати професійно і чесно, не продаватися політикам, не рекламувати шахраїв, не “прогинатися” перед сильнішими і не йти на компроміси з совістю...

У результаті нам не лише не соромно за свою роботу, але і є чим похвалитися. Оскільки у роботі стараємося уникати загальних фраз і говорити конкретно, тож і зараз будемо до-тримуватися цього принципу.

За рік ми випустили у світ 53 номери газети. Завдяки рубриці “Люди Менщини” знайомилися з новими

людьми або відкривали для себе заново “старих”. За рік геро-ями цієї рубрики стало більше двадцяти чоловік. Ще стільки ж особистостей показали нам рубрики “Вчителі Менщини” та “Лікарі Менщини”.

Щоб краще роздивитися шлях у майбутнє ми старалися дослідити наше минуле. І в результаті для рубрики “Історія Менщини” було підготовлено близько 15 матеріалів.

Не забували знайомитися з досвідом людей, як живуть за кордоном Менщини. Для однойменної рубрики було підго-товлено також близько 15 матеріалів.

І це лише ключові рубрики. Усі новини й історії, які з’явилися на сторінках “Менщини”, порахувати вже досить непросто.

Ми старалися, щоб кожен матеріал був живим - написаним від серця і з розумом. Керуючись цим принципом Надія Дя-тел розповідала душевні історії про людей, Наталія Карпен-ко знайомила нас з освітянами Менщини, життя за кордоном нашого району тримала під контролем Юлія Максименко. Роксолана Осєдач, Тетяна Слабченко, Оксана Вербицька та Володимир Лавський привносили в газету сучасне, прогре-сивне світобачення. Сергій Трегубенко аналізував політичні процеси. Світлана Плющ просто і доступно розповідала про економічні та підприємницькі питання. Дмитро Михайленко знаходив позитив практично у будь-якій темі. Олексій Мороз знайомив нас із цікавими людьми і місцями, Юлія Ющенко - з історією нашого краю. Над задачею, як зробити так, щоб у на-ших дітей було щасливе життя, працювала Олена Майстрен-ко. І це ще не всі автори, які назавжди вписали свої імена в історію “Менщини”, і, сподіваюся, принесли щось хороше і у ваше життя.

Не існувала б газета без дизайнерів і верстальників Мари-ни Скоробагатько, Ольги Болви, Віталія Плюща і без усього колективу друкарні “Домінант”.

Дуже важливу роль в житті газети зіграли люди, з рук яких ви щотижня отримували “Менщину”: листоноші та продавці торгових закладів.

І звісно ж проект не існував би без його співзасновників: Анатолія і Віктора Скиб та Віктора Захарченка...

Отож це наше спільне свято. З Днем народження вас, ша-новні жителі Менщини!

Page 3: «Менщина» № 15 (53) від 11.04.2013

3М Е Н Щ И Н А № 15 (53) ВІД 11 КВІТНЯ 2013 РОКУ

102

Правоохоронці шукають користу-вачів неліцензованих програмСтарший інспектор по роботі з населенням та громадськими формуваннями Менського РВ УМВС України в Чернігівській області Лариса Кулич

На території району з 25 березня по 17 квітня прово-диться оператино-профілактична операція «Пірат». Ме-тою операції є виявлення та документування протиправ-них діянь у сфері охорони авторських і суміжних прав з використанням всесвітньої інформаційної системи за-гального доступу Інтернет та телекомунікаційних мереж, незаконного використання або розповсюдження творів і комп’ютерних програм.

Якщо у Вас є будь-яка інформація про порушення за-конодавства з вище зазначеного питання просимо по-відомляти до Менського РВ УМВС на адресу м. Мена, вул. Червона Площа, 8 або за телефонами: 2-15-60, 102.

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ

Роман Боюн став депутатом Блистівської радиРайдержадміністрація

У неділю, 7 квітня, відбулися проміжні вибори депута-тів по округу №1 Блистівської сільської ради. Обранцем став Боюн Роман Анатолійович, позапартійний, само-висуванець, завідуючий Блистівським поштовим від-діленням. За нього проголосував 31 виборець із 42-ох (74%).

КОНКУРС

Найкраща читачка області живе у СлобідціМенська районна бібліотека

У четвер, 4 квітня, в приміщенні Чернігівської обласної бібліотеки ім. Островського відбулося обласне свято юних читачів Чернігівщини "Діти, що читають - майбутнє України" в рамках Всеукраїнського конкурсу "Найкращий читач 2013".

КОНКУРС

Талант з багатодітної родини живе у БерезніРайдержадміністрація

У четвер, 4 квітня, в Чернігові відбувся обласний етап щорічного Всеукраїнського конкурсу-фестивалю «Таланти багатодітної родини».

ПРАВОПОРЯДОК

Луценко розповів, що в нього було погане ліжкоТВі

Екс-міністр Юрій Луценко розповів у яких умовах його утримували у виправній колонії.

У номінації "Художнє та авторське виконання" друге міс-це виборола учениця Березнянської ЗОШ І-ІІІ ст. Миросла-ва Таран з власним твором «Україна».

У фестивалі брали участь талановиті та обдаровані діти із багатодітних та малозабезпечених сімей, які прожива-ють в сільській місцевості і мають вік від 9 до 16 років.

За умовами конкурсу переможці та призери другого ета-пу фестивалю-конкурсу стають учасниками фіналу, який проходитиме в «Міжнародному дитячому центрі «Артек».

Конкурс проводиться з метою відродження та популя-ризації цінностей багатодітної української родини, ство-рення умов для всебічного розвитку дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей.

Обласний етап був проведений Департаментом сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації спільно з Чернігів-ською обласною громадською організацією Всеукраїнсько-го союзу жінок-трудівниць «За майбутнє дітей України».

Перше місце посіла учениця 7 класу Слобідської ЗОШ І-ІІ ступенів Марина Біленька, яка відмінно справилась з літературною вікториною "Чи уважний я читач?", конт-рольною з української "Голос батьків з усіх віків" та пред-ставила найкращий щоденник читача.

Переможницю нагородили подарунками. Менська ра-йонна бібліотека, в свою чергу, подарувала піврічну під-писку на журнал "Юна леді".

Мета конкурсу - стимулювання в дітей інтересу до чи-тання якісної сучасної літератури, виявлення читацьких уподобань та заохочення до читання дітей, які не читають.

"Я не буду говорити про “зручності” у цій камері, бо вона була побудована в 1861-му. Очевидно, що мене випробовували. Я насправді ніколи не потребував осо-бливого комфорту. Для мене абсолютно байдуже, яке ліжко. Погане було ліжко - залізне, дуже таке незручне. Відсутність фактично туалету, відсутність вікна, з’їдені грибком стіни", - сказав він.

Екс-міністр додав, що найгірше для нього було по-збавлення руху.

"Але найстрашніше, коли ти був весь час у русі, а тут тебе раптом кинули, і в тебе нема ні книжки, ні телефо-ну, про інтернет байдуже й говорити і нема навіть з ким поговорити. І ти не розумієш, чи ти ще комусь потрібен", - сказав він.

До слова, екс-міністр МВС Юрій Луценко за 2 роки пе-ребування у в’язниці схуд на 3 розміри одягу (за слова-ми дружини).

Нагадаємо, 7 квітня вранці Президент України Віктор Янукович помилував кількох засуджених, серед них – екс-глава МВС Юрій Луценко

Мирослава Таран Марина Біленька

Юрій Луценко до і після. Джерело: news.tochka.net

ПРЕС-РЕЛІЗ

Для зареєстрованих безробітних організують громадські роботиТамара Кот, директор Менського районного центру зайнятості

Зараз, коли минули снігопади і настає довгоочікувана весна, занепокоєння викликає сміття, яке з’являються з під куп танучого снігу. Місто та села залишаються непри-браними, мають непривабливий вигляд. Саме тому для благоустрою та прибирання територій населених пунк-тів, а також для упорядкування меморіалів, пам’ятників та братських могил будуть організовані громадські ро-боти, до участі у яких залучатимуться безробітні грома-дяни.

Участь незайнятого населення у таких роботах підвищує мотивацію до праці, підтримує матеріально та мінімізує утриманські настрої.

20 березня 2013 року Уряд затвердив постанову «Про затвердження Порядку організації громадських та інших робіт тимчасового характеру».

Документ прийнятий з метою визначення порядку орга-нізації, фінансування громадських та інших робіт тимчасо-вого характеру.

Громадські та інші роботи тимчасового характеру вико-нуються виключно на створених для цього тимчасових ро-бочих місцях. З особами, які беруть участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру, роботодавці укладають у письмовій формі строкові трудові договори на строк, що сумарно протягом року не може перевищува-ти 180 календарних днів. Про участь осіб у таких роботах роботодавці вносять записи до трудових книжок відповід-но до законодавства про працю.

Фінансування організації громадських робіт, до яких залучаються зареєстровані безробітні, здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів та коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страху-вання на випадок безробіття рівними частинами пропо-рційно сумі витрат на їх організацію.

Необхідно наголосити що, відповідальність за цільове використання коштів, а також відповідність громадських робіт інтересам територіальної громади та належність їх до суспільно корисних робіт покладається на місцеві ор-гани влади.

ЗАКОН

15 квітня впроваджуються нові Правила дорожнього рухуТелеканал новин «24»

З 15 квітня набувають чинності зміни до Правил дорожнього руху. Нововведення зумовлені необхідністю приведення чинного законодавства до міжнародних стандартів, зазначають у ДАІ.

Зокрема, передбачене обов’язкове використання ближ-нього світла поза межами населених пунктів від жовтня до травня, та більш жорсткі правила перевезення дітей.

Щодо терміну дії документів, водійські права, які були видані в період з 1993 по 2011 роки, діятимуть безстро-ково, кажуть у ДАІ. А от нові видаватимуться на 20 років.

ПІДПРИЄМНИЦТВО

Платники єдиного податку другої групи звітуватимуть раз на рікМенська міжрайонна державна податкова інспекція

Таких підприємців на Менщині більше 450. Це понад 50% від усіх підприємців єдинщиків.

За результатами роботи 2013 року платники єдиного по-датку другої групи повинні будуть заповнювати та подава-ти декларацію не раз на квартал, а раз на рік. Тобто декла-рація за 2013 рік буде подаватися у 2014 році протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року.

Якщо ж протягом року платник єдиного податку ІІ групи перейде до іншої групи або на загальну систему оподат-кування, то доведеться подати декларацію за період, що передує такому переходу, у строки, передбачені для квар-тального звітного періоду.

Page 4: «Менщина» № 15 (53) від 11.04.2013

4 М Е Н Щ И Н А№ 15 (53) ВІД 11 КВІТНЯ 2013 РОКУ

Макошинська благодійна організація “Нащадки Аратти”

«Народився я 13 січня 1925 року в селі Остапівка, де і проживаю по сьогоднішній день.

Був я у матері один. Виховували мене дід та баба. Батько залишив нас і пішов до другої жінки, мама робила...

Ріс, як і всі діти в селі. Байдики тоді не били, робота зна-ходилась усім. Я дитинство і не дуже пам'ятаю. Найбільшу згадку з мого життя у мене залишило моє перебування в Німеччині. Забрали мене в 1943 році, було мені 18 років. Працював я у двох хазаїнів. Три дні на тиждень робив у Кріштіана Фридріха, а чотири дні у Мартіна Бадекса. Ха-зяїни були небагаті, середняки, але дуже хороші люди. Робота була в полі: садив картоплю, сапав, убирав овочі. Скотину порав. Годували нас добре. Їли ми за одним сто-

АРТИСТИ МЕНЩИНИ

Сім'я Дробишів: "Ми скрізь разом - і вдома, і на роботі, і на виступах"Дмитро Михайленко

Цю родину в Мені знають майже всі. Кожна концертна програма в районному Будинку культури обов'язково включатиме виступи чи самих Дробишів, чи їх вихованців. "Менщина" вирішила більше дізнатися про цю артистичну сім'ю і розповісти про неї вам, шановні читачі.

До речі, цим матеріалом ми започатковуємо ру-брику «Артисти Менщи-ни», у якій розказувати-мемо про місцевих діячів культури, про проблеми цієї галузі та про прикла-ди позитивних перетво-рень.

СПІТКНУВСЯ - ПОБАЧИВ - ОДРУЖИВСЯ

- Познайомились ми 12 років тому на менській дис-котеці, - розповідає Альо-на, - Юра спіткнувся через мою ногу і таким чином звернув на мене увагу. Ми раніше трішки знали одне одного, через те, що батьки наші працювали на “філь-тровому”, але про серйоз-ні відносини ніхто тоді не думав.

- Я в той час служив у ар-мії по контракту, - пригадує Юрій, - грав у оркестрі на трубі. Коли побачив Альо-ну, зрозумів, що це осо-блива дівчина, яка призна-чена Богом саме для мене. Почали зустрічатися, через рік ми вже жили разом, а ще через чотири - одружи-лися. Заради неї я готовий на все.

ПІСЛЯ ВЕСІЛЛЯ - В ІНСТИТУТИ

- Одразу після весілля ми обоє вступили до педаго-гічних інститутів на заочну форму навчання, - каже Альона, - я в Чернігів, Юра - в Ніжин. Перед цим я вже

мала освіту - закінчила Хар-ківське училище культури, про яке мріяла з дитинства, коли займалася у дитячій музично-театральній студії "Експромт", яку очолювала Наташа Чичкан.

- Я до того часу також закінчив училище, - додає Юра, - чернігівське музич-не. Вступити до нього мене підштовхнули викладачі Менської музичної школи - Анатолій Попович та Ві-талій Москальський. Вони повірили в мій потенціал, як професійного музикан-та, за що я їм дуже вдячний.

БУТИ ВСЮДИ РАЗОМ - ЦЕ ВІД БАТЬКІВ

- Ми скрізь разом - і вдома, і на роботі, і на ви-ступах. Раніше працювали разом у Будинку культури, тепер - у музичній школі. Вдома також все разом робимо: і готуємо, і будує-мо. Розуміємо одне одного без слів, достатньо просто піймати погляд. Деякі ка-жуть, що так не можна, що такі сім'ї довго не існують, але ми впевнені, що це не так. Бути завжди разом - це просто супер!

- Це, мабуть, передалося мені від батьків, - міркує Альона, - адже і батьки пра-цювали на одній роботі, і дідусь з бабусею. Взагалі, щось містичне в мені є, бо і народилася я якраз на річ-ницю весілля своїх батьків - 11 серпня.

- Дуже радий, що в мене така дружина, якби була “бухгалтерша”, то давно вигнав би, - жартує Юра. - Вдома з Альоною обго-ворюємо спільні пробле-ми по роботі, плануємо майбутні виступи. Вона допомагає мені у роботі з барабанщицями, бо іноді виникають такі питання, де потрібна порада дорослої жінки.

Вдома можемо разом і заспівати, і затанцюва-ти. Друзі кажуть, що у нас "співоча хата": творча ат-мосфера, завжди лунає музика. Нашою сімейною піснею раніше була "Гуцул-

ка Ксеня", а зараз "Дружба" - "мы так близки, что слов не надо..."

ВКЛАДАЄМО ДУШУ В КОЖНУ ДИТИНУ

- Для кожної дитини шукаємо індивідуальний підхід, репертуар та на-вантаження. Дитячий та-лант треба ростити так, щоб його не зламати, щоб від самого процесу дитина була у захваті. А результа-ти будуть неодмінно, куди їм діватися, - усміхається Альона. - У мене всі діти академконцерт у музичній школі здали на 12 балів. Одна дівчинка дуже бояла-ся виступів на сцені, було таке, що навіть тікала. За-раз вона гарна вокалістка.

З дітьми їздимо висту-пати в Ніжин, Короп, Кача-нівку, Іржавець, Корюківку - всюди займаємо призові місця, найчастіше друге.

Головна мета кожного ви-ступу - виховати в дітях високе почуття власної гідності, допомогти обрати правильний шлях по жит-тю, вберегти від негативно-го впливу вулиці.

Дітей, після виступів, во-зимо до себе додому - від-святкувати разом з бать-ками, через те, що в Мені нема нормального кафе. З батьками дружимо, маємо дуже близькі відносини, тримаємося всі разом.

ЗІ СЛЬОЗАМИ НА ОЧАХ ПРОСИМО ЗНИЖКУ

- Хотілося б відкрити ве-лику школу мистецтв, яка могла б вмістити в себе більше дітей, ніж зараз вмі-щує в себе музична школа. Щоб фінансування було не болючою темою, яку вирі-шують батьки, а щоб його вистачало і на інструменти,

і на апаратуру, і на костюми з декораціями. Зараз вою-ємо за кожну копійку, при купівлі необхідного про-симо знижки - це доводить до сліз, - надірвався голос у Альони.

Одного разу старень-кий автобус серед поля обломився з дітьми, деко-раціями, ще й з надутими кульками. Поки ловили попутній транспорт діти сиділи в автобусі й співали. Ледь встигли тоді дібрати-ся на виступ.

Але все рівно, цю роботу не змінимо ні на яку - до ді-тей дуже звикли, живемо з ними одним життям. Діти приїжджають займатися і з Феськівки, і з Волосківців, приїжджали навіть по снігу.

У МЕНІ НЕ ТАК, ЯК УСЮДИ

- Мена зараз рухається у напрямку цирку та танців.

Вокал дуже тяжко розви-вається, основною при-чиною є відсутність гарної апаратури. Для своїх за-нять ми були вимушені ку-пувати деяку апаратуру за власні кошти, - додає Юрій. - Фольклор приходить у за-непад через те, що бабусі співають самі, а молодих не вчать. Жителі Мени більше люблять попсову естраду, а не живу народну пісню, яка народилася на нашій землі і відображає нашу самобут-ню культуру. У всьому ж сві-ті навпаки - саме фольклор цінується дуже високо.

У Коропі наших дітей пригостили печивом та чаєм. Одна з мам, яка до такого не звикла, знітилася. На що її донька сказала: "Мамо, звикай до сервісу, ми ж тепер "звьозди"

Альона та Юрій Дробиши зі своїми вихованцями

ЖИВА ІСТОРІЯ

Білець Олександр Павлович: «Найстрашніше в житті – бої на фронті, смерть сина і коли згоріла хата»лом з хазяїнами...

Був я в Німеччині 2 роки. Потім вступили наші, забрали мене у запасний полк. Підучили мене два тижні і відправи-ли на фронт. Пройшов я Чехославаччину, звільняв Прагу, Дрезден, пройшов пів Германії. Готувались йти на амери-канців...

Додому я повернувся в 1949 році. Після війни жив з матір'ю, увесь час працював: був ковалем, майстром-на-ладчиком, робив на фермі. Потім женився, виростив двох дітей. Син дуже рано покинув цей світ...

Пам'ятаю і той час, коли голодували. Ми, правда, дуже не голодували, бо річка нас виручала. Дід робив у рибгуртку. Видавали рибу. Корова була. Так і вижили.

Найстрашніше в житті – це були бої на фронті, смерть сина і коли згоріла хата.

У 86 років я залишився без хати. Жив у чужих людей. А

тепер купив простору хату, гарну, та жити нема коли. Не-дочуваю я дуже. Та ще пораюсь по господарству. Держу двох коней, корову, овечок. У мене непогана пенсія, мені вистачає і на їжу, і на одяг.

Хотілось б мені сказати, щоб знали – німці по-людьскому відносились до тих, хто чесно робив. А ще, що найбільшим щастям було повернення додому».

Матеріал підготовлений в рамках проекту “Клуб спілкування поколінь “Осінь життя”. Проект реалізується в рамках програми “Місце зустрічі - діалог” при підтримці німецького фонду “Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє”

Page 5: «Менщина» № 15 (53) від 11.04.2013

5М Е Н Щ И Н А № 15 (53) ВІД 11 КВІТНЯ 2013 РОКУ

ЩАСЛИВЕ ДИТИНСТВО

Вірус «раннього розвитку»Ольга Михайлицька, ZN.UA

Вірус під назвою «ранній розвиток дітей» уразив багатьох молодих батьків у великих містах. Усі раптом зацікавилися навчанням читання з двох років, англійської мови й музики — з трьох, далі за наростаючою: драмгурток, гурток із фото, хореографія тощо...

Мабуть, широкий розмах цього лиха пов’язаний із тим, що підросла генерація непрацюючих мам із вели-кими амбіціями. Зазвичай це освічені жінки від 25 до 30 років, котрі або вклада-ють у свою єдину дитину все те, що вони самі недо-отримали в дитинстві, або реалізують у такий спо-сіб творчу енергію. Свою енергію. Буває й навпаки. Працюючі мами бояться, що через свою зайнятість не зможуть дати дитині чогось і компенсують від-сутність своєї уваги різно-манітними заняттями. Але де ж золота середина?

«МЫ РОЖДЕНЫ, ЧТОБ СКАЗКУ СДЕЛАТЬ БЫЛЬЮ»

Десять років тому, коли щойно з’явилися кубики Нікітіна, розвиваючі ігри, це була така чудова но-винка! І мами, котрі діста-ли відпустку на три роки, із захопленням заходи-лися в це грати. Спочатку від ідеї раннього розви-тку була сама суцільна користь. Поки це не стало модно.

У чому полягав прин-цип раннього навчання й розвитку? Граючи, на-вчати потроху діточок ан-глійської — у пісеньках, ліплення — з ляльковим

театром, читання — за ви-вісками. Саме в грі, бо за-вдання було — не навчити дітей предмета, а показати розмаїття світу, навчити мати задоволення від ін-телектуальних і творчих занять, поспілкуватися з власними дітьми.

Але жорстока «тітка Мода» потихеньку на-бирала обертів, і ось уже на голову дитини об-рушуються нескінченні, численні курси й заняття. Матусі дивувалися: чому малюк плаче й не хоче йти на заняття? Він і так уто-мився після садка, йому додому хочеться, до мами, до своїх іграшок, до теле-візора, зрештою. А його тягнуть на якісь зовсім не потрібні йому заняття, від-ривають від мами, а, ли-бонь, він так за нею скучив за день!

ПРИНЦИП ЧЕРВ’ЯКА

У Дейла Карнегі зустрі-чається дуже дохідливий образ: «Коли ви йдете ло-вити рибу, ви насаджуєте на гачок черв’яка. Хоча особисто ви віддаєте пере-вагу полуниці з вершками. Але риба любить черв’яків, тому ви пропонуєте їй черв’яка, а не полуничку».

Давайте скажемо чесно: всі додаткові заняття (у більшості випадків) втіша-ють честолюбство батьків. Так, звісно, зустрічаються діти з яскраво вираженими здібностями й потребами. Ці здібності треба розви-вати, пестити й вирощува-ти. Але більшості малюків вистачає їхніх занять у ди-тячому садку. Стандартна програма середньої групи дитячого садка містить лі-плення, малювання, му-зичні заняття, математику, конструювання, читання, природознавство й фіз-культуру. У деяких садках є ще платні уроки інозем-ної мови й ритміки. Для маленької людинки це вже

чимало.Дитинча не розуміє, що

іноземна мова необхід-на для його майбутньої кар’єри. Воно любить ці уроки тому, що вчителька молода та гарна («полунич-ка з вершками») й ласкаво з ним розмовляє. Або не любить — коли вчителька не подобається.

У ДІТЕЙ МАЄ БУТИ ДИТИНСТВО

Безтурботне дитинство, наповнене спокоєм і радіс-ним чеканням нового дня. Іграшки, машинки, стриба-лочки й квач. Із казками, читаними на ніч матусею, не тому, що так треба, а тому, що так солодко сидіти в мами на руках і не боятися. По-переду довге життя, і все це життя належить учитися. А дитинство промайне швид-ко, і нехай залишаться про це дитинство чисті, світлі спогади. Якщо цього немає, діти, напхані різноманітни-ми знаннями й навичками, але обділені батьківською увагою й любов’ю, рано чи пізно потрапляють до дитя-чого психолога. Із скаргами на енурез, поганий сон, не-товариськість. Неконтактні, затиснуті, чудово навчені діти. Не позбавляйте їх такої простої радості: гратися, ка-тати машинки, малювати ка-ля-маля, пустувати. Цей час швидко мине.

Звісно, всі бажають сво-єму чаду тільки найкра-щого. Залишити дитину в спокої, аби вона росла «як трава», — також не най-ліпший варіант. Інша річ, що займатися з дитиною є сенс заради її благополуч-чя, а не для того, аби було що пред’явити друзям і знайомим. Дитині потріб-но, аби ви допомогли їй розвиватися в її власному темпі й самі брали діяльну участь у її розвитку. Адже виховання, зрештою, озна-чає не вплив, а взаємодію, співпрацю з дитиною. І най-

головніше в ньому — це не притупити природну до-питливість дитини й відпо-відати на всі її запитання. Не страшно, якщо дитина навчиться читати, тільки пішовши до школи в семи-річному віці. Гірше, коли вона ще до школи втратить інтерес до навчання як до діяльності, нав’язаній їй від самого народження. Адже річ не в тому, скіль-ки й чого знатиме малюк, а в тому, яким він виросте — допитливим і творчим чи озлобленим занудою, котрий багато про що чув, але нічого не хоче.

НЕДОЛІКИ «РАННЬОГО СТАРТУ»

У наші дні звідусюди чує-мо слова про те, що ми жи-вемо в «інформаційному суспільстві», що головним сьогодні є інтелект. Із цьо-го багато батьків роблять висновок: дитина має за-знавати величезних інте-лектуальних навантажень буквально з пелюшок. У цьому вбачають запоруку успішної кар’єри, благо-получного життя тощо. Насправді ранній старт не завжди дає переваги. По-стараємося аргументувати цю позицію та проілюстру-вати її конкретними при-кладами.

Мозок дитини дозріває поступово. Спочатку до-зрівають нервові центри, відповідальні за дихання та травлення, потім — за рух і лише потім — за емоційний контроль, волю й читання. Якщо примусово порушити цю послідовність, якщо по-чати розвивати центри чи-тання до того, як дозріють попередні, становлення дитини може відхилитися від норми.

Надмірна інтелектуальна напруга викликає приплив крові до кори головного мозку. При цьому збідню-ється кровопостачання центрів, відповідальних за

дихання, травлення, сер-цебиття, у результаті чого виникають спазми судин — і, відповідно, дитина отримує цілий букет за-хворювань. Причини спаз-мів у дитячому віці також пов’язані й із психологіч-ною напругою, що дуже й дуже часто виникає в тих, кого завчасно саджають за парти.

У багатьох дітей психо-логічна напруга викли-кана іншою загальною причиною — високий ін-телектуальний потенціал сусідить із низьким рівнем соціалізації, емоційною не-чутливістю. Аби цього, не приведи Господи, не ста-лося з вашою дитиною, не забувайте: вона все-таки не об’єкт, а суб’єкт навчан-ня, не ходячий «пентіум», а маленька людина, зі своїми смаками, вподобаннями й інтересами.

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ БАТЬКАМ

Для того, аби батьки надмірно не захоплюва-лися занадто раннім і над-то «всебічним» розвитком свого чада, психологи ра-дять їм дотримуватися не-хитрих правил. Ось деякі з них.

Не перетворюйте успіхи малюка на привід проде-монструвати перед знайо-мими його незвичайні зді-бності. Із цього він винесе одне: я займаюся не тому, що мені цікаво, а для того, аби здивувати матусиних подруг.

Не женіться за модними рамками Монтессорі, куби-ками Нікітіна тощо. Можли-во, розпочати варто зі зви-чайної дитячої пірамідки й дерев’яного конструктора — адже це також розвива-ючі ігри.

Сьогодні існує безліч розвиваючих методик, але зовсім не обов’язково до-тримуватися принципів єдиної. Виберіть у кожній

те, що близьке та зрозуміле вам і цікаве малюкові.

Вирішивши зайнятися раннім розвитком, не ску-повуйте підряд усі посібни-ки. Нехай дитина спочатку засвоїть щось одне.

Ніхто вам не скаже, в яко-му віці треба навчати вашу дитину кольорів або цифр. Лише ви самі можете вирі-шити, з чого розпочинати заняття. Головне — не пе-рестарайтеся й не переван-тажте малюка знаннями, а рухайтеся вперед поступо-во — від дуже простого до простого, від простого — до трішки складнішого.

Відмовтеся від спокуси виділити для «розвитку» певний час. У цих заняттях регулярність — не най-головніше. Набагато важ-ливіше для них хороший настрій батьків і малюка, захопленість і бажання «розвиватися». Прислу-хайтеся до дитини, котра раптом захопилася лише буквами або лише складан-ням кубиків. Нехай вона за-ймається тим, що їй цікаво, а не тим, що у вас зараз за розкладом.

Не наполягайте на занят-тях, коли дитина захоплена грою в ляльки чи машинки. А коли вас саме зараз охо-пила розвиваюча сверб-лячка, попросіться в її гру.

Найкраща «методика» розвитку — спілкування. Ваші заняття будуть однобо-кими, якщо між ними ви не розмовлятимете з дитиною. Про що? Та про все на світі...

МИНУЛЕ І СУЧАСНЕ

Центр Мени. Універмаг. Фото з архіву Сергія Василенка. Орієнтовно 1975 рік. Центр Мени. Універмаг. Фото Дмитра Михайленка. 9 квітня 2013 року

Page 6: «Менщина» № 15 (53) від 11.04.2013

6 М Е Н Щ И Н А№ 15 (53) ВІД 11 КВІТНЯ 2013 РОКУ

ПОНЕДІЛОК, 15 КВІТНЯ

1+1 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 19.30, 23.30, 3.55 ТСН6.45, 7.10, 7.30, 8.05, 9.10 «Сніданок з 1+1»7.25 М/ф «Бернард»10.00, 17.10 Т/с «Величне століття. Роксолана-2» (1)11.40 Х/ф «Тількі ти»13.40, 4.15 «Не бреши мені-2»14.40, 5.05 «Сімейні мело-драми-3»15.40, 0.15 «Секретні матеріа-ли шоу-бізнесу»16.45, 23.50 «ТСН. Особливе»20.15, 21.15 Т/с «Вероніка-2: Втікачка» (1)22.20, 1.15 «Гроші»

Iнтер7.00, 7.30, 8.00, 8.30, 9.00, 12.00, 18.00 Новини7.10, 7.35, 8.10, 8.35 «Ранок з ІНТЕРом»9.10, 12.25 Т/с «Фродя»13.25 «Слідство вели... з Леонідом Каневським»14.20 «Судові справи»15.15 «Сімейний суд»16.10 «Жди меня»17.55, 19.05 Т/с «Жіночий лікар»20.00 «Подробиці»20.30 Т/с «Повороти долі»22.25 Т/с «Голубка»

СТБ6.00 «Чужі помилки. Дівчина без минулого»6.45, 16.00 «Все буде добре!»8.45, 18.20 «Неймовірна правда про зірок»10.05 «Зіркове життя. У шлю-бі зі звіром»11.05 «Зіркове життя. Багато-дітні родини»12.05 «Один за всіх»14.00 «Зважені та щасливі»18.00, 22.00 Новини20.00 «Слідство ведуть екстрасенси»21.00 Т/с «Наречений» (1)22.25 «Детектор брехні-3»23.35 «Битва екстрасенсів»

ТРК «Україна»6.10, 5.30 Т/с «Дорожній патруль-5» (1)7.00, 17.00, 19.00, 3.35 Події7.20 Ранок з Україною9.20, 14.00, 17.20 Т/с «Слід» (1)10.00 Т/с «Своя правда» (1)15.35, 3.10 Щиросерде зі-знання16.00, 4.45 Критична точка18.00 Т/с «Нерівний шлюб» (1)19.20, 3.55 Ток-шоу «Говорить Україна»20.00 Т/с «Операція «Кукло-вод» (1)21.45 Х/ф «Зелена миля» (2)

ICTV6.25, 7.40 Ділові факти6.35 Т/с «Таксі»6.55 Т/с «Леся+Рома»7.50 Факти тижня8.45 Факти. Ранок9.15, 19.10, 0.50 Надзвичайні новини10.10 Х/ф «Вихід Дракона»12.10 Анекдоти по-українськи12.25, 13.00 Т/с «Вулиці роз-битих ліхтарів»12.45 Факти. День13.40, 21.55 Т/с «Прокурор-ська перевірка»14.40, 20.05 Т/с «Морські дияволи-6. Долі»16.30 Х/ф «Бригада. На-щадок»18.45 Факты. Вечір23.05, 3.30 Свобода слова

Новий канал6.00 Очевидець. Найшокуюче6.40, 7.10, 7.40, 8.45 Підйом6.45, 19.15 Піранії7.30, 8.30, 19.00, 0.00 Ре-портер9.00 Х/ф «Брюс всемогут-ній» (1)11.00, 17.55, 20.00 Т/с «Воро-ніни» (1)13.25, 14.35 Kids’ Time13.30 М/с «Качині історії» (1)14.45 Т/с «Друзі» (1)15.50 Т/с «Кадетство» (1)16.50 Т/с «Щасливі разом» (2)21.00 Ревізор-223.00 Т/с «Світлофор» (1)

НТН8.10, 3.05 «Агенти впливу»9.00 Х/ф «Марія з Назарета» 2 с. (1)11.00 Т/с «Зворотний відлік»14.35 Т/с «Даїшники»18.30 «Лохотрон»19.00, 23.30, 1.35, 4.05 «Свідок»19.30 Т/с «Вулиці розбитих ліхтарів-9»21.30 Т/с «Криміналісти: мис-лити як злочинець» (2)22.30 Т/с «CSI: Маямі-9» (2)

ВІВТОРОК, 16 КВІТНЯ

1+16.00 «Служба розшуку дітей»6.05, 7.00, 8.00, 9.00, 19.30, 23.50 ТСН6.45, 7.10, 7.30, 8.05, 9.10 «Сніданок з 1+1»7.25 М/ф «Бернард»10.00, 17.10 Т/с «Величне століття. Роксолана-2» (1)11.45, 12.40, 20.15, 21.15 Т/с «Вероніка-2: Втікачка» (1)13.40, 4.05 «Не бреши мені-2»14.45, 4.55 «Сімейні мело-драми-3»15.45, 0.30 «Секретні матеріа-ли шоу-бізнесу»16.45, 0.05 «ТСН. Особливе»22.20, 1.30 «Міняю жінку-7»

Iнтер6.00, 20.30, 4.50 Т/с «Поворо-ти долі»7.00, 7.30, 8.00, 8.30, 9.00, 12.00, 18.00 Новини7.10, 7.35, 8.10, 8.35 «Ранок з ІНТЕРом»9.10 Т/с «Петрівка, 38. Коман-да Петровського»11.20, 12.45 Д/с «Слідство вели... з Леонідом Канев-ським»13.40 «Судові справи»15.05 «Сімейний суд»16.00 Т/с «Анюта»17.55, 19.05 Т/с «Жіночий лікар»20.00, 2.55 «Подробиці»22.25 Т/с «Голубка»

СТБ6.40, 16.00 «Все буде добре!»8.40, 18.20 «Неймовірна правда про зірок»10.00 «Зіркове життя. Недо-люблені діти»11.00 «Гордість Країни»13.15 «Зважені та щасливі»18.00, 22.00 Новини20.00 «Слідство ведуть екстрасенси»21.00 Т/с «Наречений» (1)22.25 «Кохана, ми вбиваємо дітей»

ТРК «Україна»6.10 Т/с «Дорожній па-труль-5» (1)7.00, 17.00, 19.00, 4.00 Події7.20 Ранок з Україною9.20, 13.50, 17.20, 21.45 Т/с «Слід» (1)10.00 Т/с «Вендета по-російськи» (1)11.50 Х/ф «Повір, все буде добре» (1)15.35 Щиросерде зізнання16.00, 4.55 Критична точка18.00 Т/с «Нерівний шлюб» (1)19.20, 4.20 Ток-шоу «Говорить Україна»20.00 Т/с «Операція «Кукло-вод» (1)23.15 Т/с «Сліпа куля-3: Агент для спадкоємиці» (2)

ICTV6.35, 7.45 Ділові факти6.45 Т/с «Таксі»7.10 Т/с «Леся+Рома»7.50, 0.50 Провокатор8.45 Факти. Ранок9.15, 19.10 Надзвичайні новини10.10, 16.40 Т/с «Убивча сила»12.20, 13.00 Т/с «Вулиці роз-битих ліхтарів»12.45 Факти. День13.40, 21.55 Т/с «Прокурор-ська перевірка»14.50, 20.05 Т/с «Морські дияволи-6. Долі»18.45 Факты. Вечір23.00 Х/ф «Солдат» (2)

Новий канал6.00 Очевидець. Найшокуюче6.40, 7.10, 7.40, 8.45 Підйом6.45, 19.15 Піранії7.30, 8.30, 19.00, 0.15 Ре-портер9.00, 16.50 Т/с «Щасливі разом» (2)11.05, 17.55, 20.00 Т/с «Воро-ніни» (1)13.25, 14.35 Kids’ Time13.30 М/с «Качині історії» (1)14.45 Т/с «Друзі» (1)15.50 Т/с «Кадетство» (1)21.00 Т/с «Кухня 2» (1)22.05 Т/с «Світлофор» (1)

НТН6.40 Т/с «Серця трьох» (1)8.30 Ранковий «Свідок»9.00 «Кримінальні справи»10.00 Д/с «Хвороби-вбивці»10.30 Т/с «Висяки»12.35 Т/с «Бандитський Петербург-10»14.30, 19.30 Т/с «Вулиці роз-битих ліхтарів-9»16.45, 19.00, 23.30, 1.35, 3.40 «Свідок»17.00 Т/с «Ера стрільця»21.30 Т/с «Криміналісти: мис-лити як злочинець» (2)22.30 Т/с «CSI: Маямі-9» (2)

СЕРЕДА, 17 КВІТНЯ

1+1 6.00 «Служба розшуку дітей»6.05, 7.00, 8.00, 9.00, 19.30, 23.25 ТСН6.45, 7.10, 7.30, 8.05, 9.10 «Сніданок з 1+1»7.25 М/ф «Бернард»10.00, 17.10 Т/с «Величне століття. Роксолана-2» (1)11.45, 12.40, 20.15, 21.15, 22.15 Т/с «Вероніка-2: Втікачка» (1)13.40, 4.10 «Не бреши мені-2»14.45, 5.00 «Сімейні мело-драми-3»15.45, 0.10 «Секретні матеріа-ли шоу-бізнесу»16.45, 23.45 «ТСН. Особливе»

Iнтер7.00, 7.30, 8.00, 8.30, 9.00, 12.00, 18.00 Новини7.10, 7.35, 8.10, 8.35 «Ранок з ІНТЕРом»9.10 Т/с «Петрівка, 38. Коман-да Петровського»11.20, 12.45 Д/с «Слідство вели... з Леонідом Канев-ським»13.40 «Судові справи»15.00 «Сімейний суд»16.00 Т/с «Анюта»17.55, 19.05 Т/с «Жіночий лікар»20.00, 3.05 «Подробиці»22.20 Т/с «Голубка»

СТБ6.10 «Чужі помилки. Олеся у країні жахів»6.50, 16.00 «Все буде добре!»8.50, 18.20 «Неймовірна правда про зірок»10.15 «Зіркове життя. Осо-бливо небезпечні кумири»11.10 «Зіркове життя. Тіло на показ»12.05 «Кохана, ми вбиваємо дітей»14.00 «Зважені та щасливі»18.00, 22.00 Новини20.00 «Слідство ведуть екстрасенси»21.00 Т/с «Наречений» (1)22.25 «Хата на тата»

ТРК «Україна»6.10 Т/с «Дорожній па-труль-5» (1)7.00, 17.00, 19.00, 3.30 Події7.20 Ранок з Україною9.20, 12.50, 17.20, 21.45 Т/с «Слід» (1)10.00, 20.00 Т/с «Операція «Кукловод» (1)11.50 Ток-шоу «Нехай говорять»15.30 Щиросерде зізнання16.00, 4.25 Критична точка18.00 Т/с «Нерівний шлюб» (1)19.20, 3.50 Ток-шоу «Говорить Україна»23.15 Т/с «Сліпа куля-3: Агент для спадкоємиці» (2)

ICTV6.30, 7.40 Ділові факти6.40 Т/с «Таксі»7.05 Т/с «Леся+Рома»7.45 Несекретні файли8.45 Факти. Ранок9.15, 19.10 Надзвичайні новини10.10, 16.30 Т/с «Убивча сила»12.20, 13.00 Т/с «Вулиці роз-битих ліхтарів»12.45 Факти. День13.30, 21.55 Т/с «Прокурор-ська перевірка»14.40, 20.05 Т/с «Морські дияволи-6. Долі»18.45 Факты. Вечір23.00 Х/ф «Сфера» (2)

Новий канал6.00 Очевидець. Найшокуюче6.40, 7.10, 7.40, 8.45 Підйом6.45, 19.15 Піранії7.30, 8.30, 19.00, 0.15 Ре-портер9.00, 16.50 Т/с «Щасливі разом» (2)11.05, 17.55, 20.00 Т/с «Воро-ніни» (1)13.25, 14.35 Kids’ Time13.30 М/с «Качині історії» (1)14.45 Т/с «Друзі» (1)15.50 Т/с «Кадетство» (1)21.00 Т/с «Кухня 2» (1)22.05 Т/с «Світлофор» (1)

НТН5.20 Х/ф «Хід конем» (1)6.40 Т/с «Серця трьох» (1)8.30 Ранковий «Свідок»9.00 «Кримінальні справи»10.00 Д/с «Реальні злочинці»10.30 Т/с «Висяки»12.35 Т/с «Судмедексперти»14.35, 19.30 Т/с «Вулиці роз-битих ліхтарів-9»16.45, 19.00, 23.30, 1.35, 4.00 «Свідок»17.00 Т/с «Ера стрільця»21.30 Т/с «Криміналісти: мис-лити як злочинець» (2)22.30 Т/с «CSI: Маямі-9» (2)

ЧЕТВЕР, 18 КВІТНЯ

1+1 6.00 «Служба розшуку дітей»6.05, 7.00, 8.00, 9.00, 19.30, 23.20 ТСН6.45, 7.10, 7.30, 8.05, 9.10 «Сніданок з 1+1»7.25 М/ф «Бернард»10.00, 17.10 Т/с «Величне століття. Роксолана-2» (1)11.45, 12.40, 13.40 Т/с «Веро-ніка-2: Втікачка» (1)14.45, 5.05 «Сімейні мело-драми-3»15.45, 4.15 «Секретні матеріа-ли шоу-бізнесу»16.45, 23.40 «ТСН. Особливе»20.15 «Вероніка-2: Втікачка» (1)21.15 «Пекельна кухня-3»

Iнтер7.00, 7.30, 8.00, 8.30, 9.00, 12.00, 18.00 Новини7.10, 7.35, 8.10, 8.35 «Ранок з ІНТЕРом»9.10 Т/с «Повернення Мухтара»11.05, 12.20 Д/с «Слідство вели... з Леонідом Канев-ським»13.15 «Судові справи»15.05 «Сімейний суд»16.00 Т/с «Анюта»17.55, 19.05 Т/с «Жіночий лікар»20.00, 2.50 «Подробиці»22.20 Т/с «Голубка»

СТБ6.30, 16.00 «Все буде добре!»8.15, 18.20 «Неймовірна правда про зірок»9.50 «Зіркове життя. Що при-ховують герої Маргоші?»10.50 «Зіркове життя. Війна за спадщину»11.50 Х/ф «Від серця до серця» (1)13.40 «Зважені та щасливі»18.00, 22.00 Новини20.00 «Слідство ведуть екстрасенси»21.00 Т/с «Наречений» (1)22.25 «Кулінарна династія»

ТРК «Україна»6.10 Т/с «Дорожній па-труль-5» (1)7.00, 17.00, 19.00, 3.35 Події7.20 Ранок з Україною9.20, 12.50, 17.20, 21.45 Т/с «Слід» (1)10.00, 20.00 Т/с «Операція «Кукловод» (1)11.50 Ток-шоу «Нехай говорять»15.30 Щиросерде зізнання16.00, 4.30 Критична точка18.00 Т/с «Нерівний шлюб» (1)19.20, 3.55 Ток-шоу «Говорить Україна»23.15 Х/ф «Заручники» (2)

ICTV6.30, 7.40 Ділові факти6.40 Т/с «Таксі»7.05 Т/с «Леся+Рома»7.50 Максимум в Україні8.45 Факти. Ранок9.15, 19.10 Надзвичайні новини10.10, 16.40 Т/с «Убивча сила»12.30, 13.00 Т/с «Вулиці роз-битих ліхтарів»12.45 Факти. День13.40, 21.55 Т/с «Прокурор-ська перевірка»14.55 Т/с «Морські дияво-ли-6. Долі»18.45 Факты. Вечір20.05 Т/с «Морські дияволи»23.00 Х/ф «Прошивка» (2)

Новий канал6.00 Очевидець. Найшокуюче6.40, 7.10, 7.40, 8.45 Підйом6.45, 19.15 Піранії7.30, 8.30, 19.00, 0.15 Ре-портер9.00, 16.50 Т/с «Щасливі разом» (2)11.05, 17.55, 20.00 Т/с «Воро-ніни» (1)13.25, 14.35 Kids’ Time13.30 М/с «Качині історії» (1)14.45 Т/с «Друзі» (1)15.50 Т/с «Кадетство» (1)21.00 Т/с «Кухня 2» (1)22.05 Т/с «Світлофор» (1)

НТН7.30 Т/с «Серця трьох» (1)8.30 Ранковий «Свідок»9.00 «Кримінальні справи»10.00 Д/с «Таємниці кримі-нального світу»10.25 Т/с «Висяки»12.30 Т/с «Судмедексперти»14.35, 19.30 Т/с «Вулиці роз-битих ліхтарів-9»16.45, 19.00, 23.30, 1.35, 4.10 «Свідок»17.00 Т/с «Ера стрільця-2»21.30 Т/с «Криміналісти: мис-лити як злочинець» (2)22.30 Т/с «CSI: Маямі-9» (2)

П’ЯТНИЦЯ, 19 КВІТНЯ

1+1 6.05, 7.00, 8.00, 9.00, 19.30, 4.35 ТСН6.45, 7.10, 7.30, 8.05, 9.10 «Сніданок з 1+1»7.25 М/ф «Бернард»10.00, 17.10 Т/с «Величне століття. Роксолана-2» (1)11.40 Т/с «Вероніка-2: Втікач-ка» (1)12.40 «Пекельна кухня-3»14.40, 3.50 «Сімейні мело-драми-3»15.40 «Секретні матеріали шоу-бізнесу»16.45 «ТСН. Особливе»20.15 «Вечірній Київ»22.10 Х/ф «Перевізник» (2)

Iнтер7.00, 7.30, 8.00, 8.30, 9.00, 12.00, 18.00 Новини7.10, 7.35, 8.10, 8.35 «Ранок з ІНТЕРом»9.10 Т/с «Повернення Мухтара»11.05, 12.20 Д/с «Слідство вели... з Леонідом Канев-ським»13.15 «Судові справи»15.05 «Сімейний суд»16.00 Т/с «Анюта»17.55, 19.05 Т/с «Жіночий лікар»20.00, 2.55 «Подробиці»20.30 «Шустер Live»

СТБ6.05 «Чужі помилки»6.50 Х/ф «Сім няньок» (1)8.15 Х/ф «Кохання Аврори» (1)10.10 Х/ф «Надійний засіб»18.10, 22.00 Новини18.20 Х/ф «За двома зайця-ми» (1)20.00, 22.35 «Холостяк-3»

ТРК «Україна»6.10 Т/с «Дорожній па-труль-5» (1)7.00, 17.00, 19.00, 3.30 Події7.20 Ранок з Україною9.20, 12.50, 17.20, 21.50 Т/с «Слід» (1)10.00, 20.00 Т/с «Операція «Кукловод» (1)11.50, 4.25 Ток-шоу «Нехай говорять»15.30 Щиросерде зізнання16.00 Критична точка18.00 Т/с «Нерівний шлюб» (1)19.20, 3.50 Ток-шоу «Говорить Україна»23.20 Т/с «Мент у законі-3» (2)

ICTV6.25, 7.40 Ділові факти6.35 Т/с «Таксі»6.55 Т/с «Леся+Рома»7.45 Стоп-108.45 Факти. Ранок9.15, 19.10 Надзвичайні новини10.10, 16.40 Т/с «Убивча сила»12.20, 13.00 Т/с «Вулиці роз-битих ліхтарів»12.45 Факти. День13.50, 21.55 Т/с «Прокурор-ська перевірка»14.55, 20.05 Т/с «Морські дияволи»18.45 Факти. Вечір23.00 Х/ф «V» означає вен-детта» (2)1.30 Провокатор2.25 Х/ф «Прошивка» (2)4.00 Т/с «Дружини футбо-лістів»

Новий канал6.00 Очевидець. Найшоку-юче6.40, 7.10, 7.40, 8.45 Підйом6.45, 19.15 Піранії7.30, 8.30, 19.00, 0.15 Ре-портер9.00, 16.50 Т/с «Щасливі разом» (2)11.05, 17.55, 20.00 Т/с «Воро-ніни» (1)13.25, 14.35 Kids’ Time13.30 М/с «Качині історії» (1)14.45 Т/с «Друзі» (1)15.50 Т/с «Кадетство» (1)21.00 Т/с «Кухня 2» (1)22.05 Т/с «Світлофор» (1)0.35 Т/с «Таємне коло» (2)1.35 Т/с «Вероніка Марс» (1)2.20 Т/с «Ріццолі і Айлс» (2)3.00, 3.55 Зона ночі3.05 Українці Надія4.00 Зірка Вавілова4.45, 5.20 Зона ночі Культура

НТН6.00 Х/ф «34-й швидкий» (1)7.15, 0.15 Т/с «Морські піхотинці»14.50 Т/с «Вулиці розбитих ліхтарів-9»16.45, 19.00 «Свідок»17.00 Т/с «Ера стрільця-2»19.30 Т/с «Снайпер-2. Тунгус»23.00 Х/ф «У серпні 44-го» (1)

СУБОТА, 20 КВІТНЯ

1+1 6.00 «Ремонт +»6.10 Х/ф «Принцеса моєї мрії» (1)8.00 «Світське життя»9.00 «Хто там?»10.15 М/ф «Енгрі Бердс»10.20, 10.45 М/с «Чіп і Дейл» (1)11.05 «Світ навиворіт-4: В’єтнам»12.05 «Тачки»12.30, 20.00 «Великі пере-гони»14.40 Х/ф «Крихітко із Беверлі-Хіллз» (1)16.35 «Вечірній Київ»18.30 «Розсміши коміка»19.30, 4.55 ТСН22.10 Х/ф «І цілого світу за-мало» (1)0.40 Х/ф «Життя в рожевому кольорі» (2)

Iнтер10.55 Х/ф «Екіпаж»13.50 Т/с «Кремінь»17.55, 20.30 Т/с «Кремінь 2»20.00, 3.25 «Подробиці»22.45 «Великий бокс. Бій за участю С. Федченко»0.10 «Бокс. Тайсон Фьюрі-Стівен Каннінгем»1.25 Х/ф «Маньчжурський Кандидат» (3)

СТБ6.20, 2.10 Х/ф «Земля Санні-кова» (1)7.55 «Караоке на Майдані»8.55 «Їмо вдома»10.00 «ВусоЛапоХвіст»10.40 «Хата на тата»12.35 «Холостяк-3»16.10 «Як вийти заміж з Анфісою Чеховою»17.20 Х/ф «За двома зайця-ми» (1)19.00 «Україна має талант!-5»21.55 «МастерШеф. Прихова-на правда»22.50 «Україна має талант!-5» Підсумки голосування23.20 «Детектор брехні-3»0.25 Х/ф «Кохання Аврори» (1)

ТРК «Україна»6.00 Срібний апельсин7.00, 19.00, 3.20 Події7.10, 9.00 Т/с «Інтерни» (1)10.00 Таємниці зірок11.00 Найкращий кухар на селі-212.00 Т/с «Дорожній па-труль-5» (1)14.00 Т/с «Дорожній па-труль-6» (1)15.50 Х/ф «Слідами Фенікса» (1)18.00, 19.20 Т/с «Квиток на двох» (1)22.20 Х/ф «Точка вороття» (1)1.00, 3.40 Т/с «Мент у за-коні-3» (2)

ICTV6.50 Козирне життя7.20, 4.00 Х/ф «Міський коммандо»9.00 Зірка YouTube10.00 Дача10.35 Квартирне питання11.30 За кермом12.00 Дивитися всім!12.40 Максимум в Україні13.35 Т/с «Розвідники: Остан-ній бій»18.45 Факти. Вечір19.00 Т/с «Мисливці за кара-ванами»22.45 Х/ф «Адреналін» (2)0.15 Х/ф «Адреналін-2: Висо-ка напруга» (2)1.55 Х/ф «V» означає вендет-та» (2)

Новий канал7.15 Парад рад8.10, 10.00 Ревізор-211.55 Уральські пельмені13.40 Люди ХЕ14.00 Нереальна історія14.40 Файна Юкрайна15.00 Т/с «Щасливі разом» (2)16.45, 0.00 Х/ф «Чарлі та шоколадна фабрика» (1)19.00 Х/ф «Гаррі Поттер і Смертельні реліквії: Частина 1» (1)22.00 Хто зверху?-22.10 Х/ф «Джинси-талісман 2» (1)

НТН6.55 «Залізний Оскар»7.25 Т/с «Вогнем і мечем» (1)11.30 «Речовий доказ». Ален Делон Радянського Союзу12.00, 1.00 «Головний свідок»12.55 Х/ф «У серпні 44-го» (1)15.15 Т/с «Шериф-2» (1)19.00 Т/с «Краповий берет»22.45 Д/с «Реальні злочинці»23.15 Х/ф «Заміна-3: пере-можець отримує все» (2)1.45 «Речовий доказ»

НЕДІЛЯ, 21 КВІТНЯ

1+1 6.00 Х/ф «І цілого світу за-мало» (1)7.50 Мультфільм (1)8.10 «Ремонт +»9.00 «Лото-Забава»10.10, 10.35 М/с «Чіп і Дейл» (1)11.00 «Кулінарні курси з Ю.Висоцькою. Італія. Венеція»11.40 «Неділя з Кварталом»12.35, 20.15 «Голос країни-3»15.15, 2.45 Х/ф «Секта»19.30 «ТСН-тиждень»22.30 «Світське життя»23.30 «Що? Де? Коли? Зіркові війни»0.30 Х/ф «Нене» (3)

Iнтер6.40 «Великий бокс. Бій за участю С. Федченко»8.00 «Бокс. Тайсон Фьюрі-Стівен Каннінгем»9.30 «Школа доктора Кома-ровського»10.05 «Орел і Решка»11.05 «Смачне побачення»12.00 Т/с «Кремінь 2»16.10 Т/с «Генеральська невістка»20.00, 3.05 «Подробиці тижня»20.45 «Великі танці»23.15 Х/ф «Велика різниця»

СТБ6.50 «Їмо вдома»7.55 «Кулінарна династія»9.50 «Караоке на Майдані»10.45 Т/с «Наречений» (1)15.00 «Україна має талант!-5»19.00 «Битва екстрасенсів»20.00 «Один за всіх»22.00 «Слідство ведуть екстрасенси»

ТРК «Україна»6.00 Срібний апельсин6.45 Події7.00 Х/ф «Слідами Фенікса» (1)9.00 Ласкаво просимо10.00 Герої екранів11.00 Т/с «Дорожній па-труль-6» (1)14.00 Найрозумніший15.45 Х/ф «Любка» (1)19.00, 3.50 Події тижня20.00, 21.00 Т/с «Інтерни» (1)23.00 «Великий футбол»0.30 Т/с «Шахта» (2)

ICTV7.00 Квартирне питання7.50 Анекдоти по-українськи8.10 Дача8.50 Основний інстинкт9.20 Дивитися всім!10.30 ОлімпіЛяпи11.30 Козирне життя12.00 Мульт особистості12.25 Кримінальний облом13.25 Т/с «Розвідники: Війна після війни»18.45 Факти тижня19.30 Х/ф «Механік»21.10 Х/ф «Протистояння»23.05 Т/с «Таксі»0.25 Х/ф «Адреналін» (2)2.00 Х/ф «Адреналін-2: Висо-ка напруга» (2)

Новий канал6.50 Парад рад7.45 Церква Христова8.00 Запитайте у лікаря8.25 М/с «Боб Губко Прямо-кутні Штанці» (1)8.55 М/с «Пінгвіни з Мадагас-кару» (1)10.00 М/ф «Скубі Ду і меч самурая» (1)11.35, 22.00 Педан-Притула Шоу13.05 Хто зверху?-215.00 Т/с «Щасливі разом» (2)16.25 Х/ф «Гаррі Поттер і Смертельні реліквії: Частина 1» (1)19.20 Х/ф «Гаррі Поттер і Смертельні реліквії: Частина 2» (1)23.30 Х/ф «Переростки» (3)1.25 Т/с «Ріццолі і Айлс» (2)2.20, 3.15 Зона ночі2.25 Леопольд, або втеча від свободи2.50 Портрет, написань глибиною

НТН7.35 Т/с «Шериф-2» (1)11.30, 3.20 «Легенди карного розшуку»12.00, 4.20 «Агенти впливу»13.00 Х/ф «Марія Магдали-на» (1)15.00 Т/с «Снайпер-2. Тунгус»19.00 Т/с «Даїшники»23.00 Д/с «Таємниці кримі-нального світу»23.30 Х/ф «Нелегал» (2)1.35 Х/ф «Казино Джек» (1)3.50 «Речовий доказ»4.50 «Уроки тітоньки Сови»

– ПРОГРАМА ТЕЛЕПЕРЕДАЧ

Page 7: «Менщина» № 15 (53) від 11.04.2013

7М Е Н Щ И Н А № 15 (53) ВІД 11 КВІТНЯ 2013 РОКУ

АФІША

ГУМОР

Підготувала Ольга Болва

ПРЯМА ЛІНІЯ

У середу, 17 квітня, з 9.00 до 10.00 пряму телефонну лінію з жителями району проведе завідуючий сектору містобуду-вання, архітектури, житлово-комунального господарства та будівництва райдержадміністрації Андрій Михайлович Ющенко (тел. 2-24-90).

РОМАНТИЧНА КОМЕДІЯ «КОХАННЯ – ЦЕ ВСЕ, ЩО ТОБІ ПОТРІБНО»

(Данія, Швеція, Італія, Франція, Німеччина, 2012)

Дата: 12, 13, 19, 20, 26, 27, 28 квітня.Час: 20:00.Місце: ЦКДМ (кінотеатр).Ціна квитка: 5 грн.

КОМЕДІЯ «ВОЛКИ И ОВЦЫ»

Прем’єра

Дата: 14 квітня.Час: 19.00.Місце: Чернігівський моло-діжний театр.Ціна квитка: 40 грн.Час виїзду: 17.15.

САТИРИЧНА КОМЕДІЯ НА 2 ДІЇ «СТРАСТІ ЗА ГУСКОЮ»

За мотивами п’єси М. Куліша

Дата: 18 квітня.Час: 19.00.Місце: Чернігівський дра-матичний театр.Ціна квитка: 20-40 грн.Час виїзду: 17.15.

МУЗИЧНИЙ ПРОЕКТ СОЛІСТА ВІА «СИНЯЯ ПТИЦА» ВОЛОДИМИРА ПРЕОБРАЖЕНСЬКОГО

Дата: 25 квітня.Час: 19.00.Місце: Чернігівський дра-матичний театр.Ціна квитка: 80-160 грн.Час виїзду: 17.15.Попередній запис та довід-ки за телефоном 3-18-48.

Бібліотекар районної бібліотеки Оксана Буйна

Оскар Вегенер, 14-літній хлопчина, зачитуючись пригодниць-кими романами Жюля Верна, Едгара Алана По, Артура Конан Дойла, навіть не здогадувався, які пригоди чекають на нього самого.

Оскар був звичайним дрібним злодієм, а тому багате вбрання і висока статура загадкового пана привернули його увагу. Спро-ба пограбувати чоловіка і втекти від нього не вдалася. Якимось чином, його знайшли і… викрали. Оскар опиняється у полоні.

Подальше знайомство з не менш дивною темношкірою Елі-зою, пихатою і зверхньою Шарлоттою, лише підлило масла у вогонь. Йому роблять неабияку заманливу пропозицію, і хло-пець, хоч і не одразу, погоджується, адже дивний чоловік, як ви-явилося, великий мандрівник і вчений-натураліст, Карл Фрідріх Донхаузер.

Отже, невеличка експедиція із чотирьох чоловік вирушає на пошуки пригод… А що ж то за пригоди без перешкод, небезпек, шаленої круговерті подій, що не дають нашим героям перевести

СМС-ЧАТ«Газета «Менщина» запрошує усіх бажаючих писати СМС-повідомлення на різноманітну тематику в рубрику «СМС-чат».

Номер 094-990–31–52.

ПОГОДА

На вихідних у районі буде хмарноrp5.ua

СУБОТА, 13 КВІТНЯ

Ранок: від +3°С до +7°С.Хмарно.Вітер 2-3 м/с.

Вечір: від +11°С до +7°С.Хмарно.Вітер 5-4 м/с.

Фаза місяця: новий місяць.

РЕЦЕПТ

Пиріжки «Бомбочки»Підготувала Ірина Михайленко

Інгредієнти:

Тісто: борошно - 3-3,5 ст., вода (окріп) - 1 ст., росл. олія - 4 ст.л., цукор - 1 ч.л., сіль - 1 ч.л..

Начинка: помідори - 5 шт., бринза (або сир) - 200 гр, час-ник - 2 зуб., зелень, сіль.

Приготування:

Помідори порізати кружальцями. Бринзу розім’яти вилоч-кою, якщо сир, то посолити, видавити через часничницю час-ник, додати порізану зелень і перемішати.

У воді (окропі) розмішати цукор і сіль, додати рослинне масло. Додати борошно. Вимісити м’яке тісто. Дати тесту відпочити 30 хв.

Розкачати половину тесту в великий тонкий пласт. Розкласти на тісто кружечки помідорів не ближче ніж 3 см один від одного.

На помідор викласти начинку.Розкачати другий пласт тіста, накрити їм перший з начинкою.Cтаканом відповідного діаметру вирізати пиріжки по конту-

рах кожного кружечка помідора, так чинимо з усіма пиріжками.Смажити пиріжки у великій кількості розпеченого рослинно-

го масла з обох сторін.Викласти на паперовий рушник для усунення надлишку олії.

КАЛЕНДАР

Свята та пам’ятні дні11 КВІТНЯ, ЧЕТВЕР

Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона

Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів

12 КВІТНЯ, П’ЯТНИЦЯ

Всесвітній день авіації і космонавтики

13 КВІТНЯ, СУБОТА

Всесвітній День рок-н-ролу

14 КВІТНЯ, НЕДІЛЯ

День ДАІ МВС України

15 КВІТНЯ, ПОНЕДІЛОК

День працівників кримінального розшуку України

День фахівця з радіоелектронної боротьби

17 КВІТНЯ, СЕРЕДА

Всесвітній день боротьби з гемофілією

18 КВІТНЯ, ЧЕТВЕР

Міжнародний день астрономії

НЕДІЛЯ, 14 КВІТНЯ

Ранок: від +6°С до +8°С.Хмарно.Вітер 2-3 м/с.

Вечір: від +12°С до +7°С.Хмарно.Вітер 2 м/с.

Фаза місяця: новий місяць.

ЩО ПОЧИТАТИ

«Місто заклиначів дощу» Томаса Тімаєраподих? На їхньому шляху стають лиховісні істоти, і не менш лихо-вісні і підступні люди. Взяти хоча б жінку-воїна, рудоволосу фу-рію, що володіє п’ятьма видами бойових мистецтв, різними ви-дами зброї, і яка з упертою наполегливістю переслідує вченого і його друзів. І можна не сумніватися, що вона досягне своєї мети. І ніщо не стане на заваді, навіть набридливий журналіст-тюхтій Макс Пеппер, якого їй нав’язали.

Несподівано вся компанія опиняється у давно забутому і загу-бленому «місті заклиначів дощу», але ще й досі тут живе плем’я - «люди верхнього світу»… За допомогою винаходу вченого шу-качі пригод дізнаються, що вони - шановані гості, більше того, давнє пророцтво здійсниться, адже четверо - Охоронець, Від-ьма, Злодій, Королева - нарешті з’явилися… І їм випала велика честь - оборонити стародавню цивілізацію від жахливих ство-рінь.

Що ж, пригоди продовжуються… А про все, що сталося далі, можна прочитати в книжці, яка знаходиться в читальній залі ди-тячої бібліотеки.

- Люся, який у тебе блиск для губ класний!- Та це я млинці їла...

Оголошення в лікарні: "Немає грошей - будь здоров!"

Блондинка відправила чоловікові sms: "Коханий, ти за-був вдома телефон".

Даішник гальмує машину, звідти вивалюється в мотлох п'яна дама, випльовує на дорогу цукерку і говорить:

- Уявляєш, з лікером попалася!

Останні новини:Сьогодні близько сьомої вечора Василь Вірастюк пере-

ходячи дорогу на червоний збив "Таврію".

- Вовочка, а ти школярик?- Я не школярик, я садист. Я в садочок ходжу.

У психлікарні крик з палати: Я посланник бога! І крик з іншої: Я нікого не посилав!

Хлопець запитує у двох дівчат:- Дівчата, а як вас звати?- Не кажи!- Добре, Ань!- Ну Іро, я ж просила!

Бермудський трикутник: диван - кухня - комп'ютер. Ох, і багато народу в ньому пропало.

Забудьте про біль у суглобах. Забудьте про гіпертонію і карієс. Забудьте про все, що вас досі турбувало, адже те-пер у вас є я - склероз!

- Завжди підозрював дружину! Сьогодні спеціально прийшов додому на дві години раніше!

- Hу як? Застукав?- Ще б! Я так і знав, що вона, коли мене немає, надіває

мої тапочки!

Не відриваючи очей від тумбочки, на якій лежали: нігті, вії, перука, щелепа. Він плакав і молився:

- Господи, урятуй мене від того, що зараз вийде з ванни!

- О, хлопці, по якому поводу п'янка?- Покупку обмиваємо.- А шо купили?- 3 пляшки горілки.

Телефонний дзвінок, слухавку бере дитина. Пошепки:- Ало?- Добрий день, а тато дома?Дитина тихо-тихо:- Так, але він зайнятий...- А мама вдома?- Вона теж дуже зайнята...- А ще вдома хтось є?- Дядечки міліціонери...- Ну поклич хоча б їх!- Не можу, вони теж дуже-дуже зайняті...- Господи, та чому ж вони всі так зайняті?!Дитина все так же пошепки:- Вони мене шукають...

П'яний Валєра задував свічки на свій День народження і так і не зрозумів, за що його вигнали з церкви!

Page 8: «Менщина» № 15 (53) від 11.04.2013

8 М Е Н Щ И Н А№ 15 (53) ВІД 11 КВІТНЯ 2013 РОКУ

Адреса: 15600, Україна, Чернігівська обл., м. Мена, вул. Червоноармійська, 23.Телефони: (04644) 5-01-52, (094) 990-31-52.Факс: (04644) 3-15-55.Емейл: [email protected] Сайт: menshchyna.info

Газета набрана і зверстана в редакції газети «Менщина», віддруковано на поліграфічній базі ПАТ «ПВК «Десна», м. Чернігів, пр-т Перемоги, 62. Друк офсетний. Обсяг – 2 друковані аркуші.Тираж 912 примірників.Індекс – 68016.

Менська районна газета «Менщина»Реєстраційне свідоцтво: серія ЧГ № 513-162 ПР від 05.04.2012 р.Засновник Лавський С.В.. Видавець ФОП Скиба А.О.Редактор Сергій ЛавськийДень виходу – четвер

Як купити газету?Газету «Менщина» можна купити у таких торгових точках міста:

– редакція газети «Менщина» (вул. Червоноармійська);– фотостудія «Фото-цифра» (вул. Червона Площа);– Троїцький базар;– магазин №2 (вул. Воровського);– магазин №6 (вул. Сидоренка);– магазин №8 (вул. Леніна);– магазин «У Миколи» (вул. Шевченка);– магазин «Лотос» (вул. Червоноармійська);– магазин «Ніагара» (вул. Жовтнева);– магазин «Маркет» (вул. Червона Площа);– магазин «Продукти» (вул. Жовтнева); – магазин «Орхідея» (вул. Шевченка);– магазин «Злагода» (вул. Радянська);– магазин «Світ» (вул. Жовтнева);– магазин «Ваш Майстер» (вул. Червона Площа);– магазин «Хуторок (вул. Урицького);– магазин «Авангард» (вул. Жовтнева);– магазин «Каскад» (вул. Леніна);– магазин «Смак» (вул. Леніна);- магазин «Віктан» (вул. Шевченка);- магазин «Промінь» (вул. Гоголя);- магазин «Продукти» (вул. 8 Березня);- магазин «Продукти» (вул. 1 Травня);- аптека ім. В. І. Смирнова (вул. Суворова).

Також газету можна придбати у кожному поштовому відділенні району.

Рекомендована ціна - 1,50 грн.

РЕДАКЦІЙНІ ОГОЛОШЕННЯРЕКЛАМА

Як опублікувати безкоштовне оголошення в газеті?Зробити це можна одним із нижченаведених способів.

1) Надіславши СМС-повідомлення на номер 094-990-31-52.

2) Надіславши листа на адресу [email protected]

3) Надіслати листа на адресу м. Мена, вул. Червоноармійська, 23.

Текст оголошення має бути не більшим 20 слів.

Оголошення друкуються в порядку черги, за наявності вільного місця.

Як передплатити газету?Щоб передплатити газету «Менщина», потрібно звернутися до листоноші, поштового відділення або завітати до редакції.

Вартість передплати (з доставкою):

на місяць – 6,52 грн,

на три місяці – 18,96 грн,

на півроку – 36,27 грн,

на рік  – 71,34 грн.

Як опублікувати рекламу в газеті?Щоб опублікувати рекламу в газеті «Менщина», потрібно звернутися до відділу реклами редакції.

Вартість місця для реклами в газеті «Менщина»:

- 1 кв. см – 1 грн.- стандартний рекламний блок (візитівка 8х5 см) – 40 грн.

При періодичному розміщенні 4-х і більше рекламних блоків – знижка 20%.

Продаю

Кримський ракушняк без посередників

Доступні ціни

Тел.: 097-888-61-83, 066-933-31-55, 093-621-13-12

ВИРОБИ З ДЕРЕВАВікна з дерева зі склопакетом - знижка 30%, двері, дверні коробки, віконні та балконні рами, туалети.

Тел.: 066-204-95060, 2-18-53

Готель «Десна», 3-й поверх

МАГАЗИН «ЛОНДОН»проводить повний РОЗПРОДАЖ товару

Вул. Толстого, 8

ТОВАРИ І ПОСЛУГИ

Нерухомість

Терміново продам будинок з газом в с. Киселівка. Тел. 099-273-43-35, 066-863-36-17

Продається 10 соток земельної ділянки під забудову в Мені по вулиці Шахновського, район Нахалівка. Тел. 2-35-26

Продам земельну ділянку під забудову, 10 соток. Є сарай, погріб, літня кухня, фундамент 10х10м. Нахалівка. Тел.: 095-138-02-25

Продам будинок в Осьмаках. Сарай, погріб, колодязь, під двором газ. Приватизовано.Тел. 095-822-33-98.

Продам земельну ділянку 0,12 га. Є старий будинок, газ, вода поруч. Радянська 47, приватизовано. Тел.: 099-918-41-14, 067-461-07-82

Продам приватизовану земельну ділянку в Данилівці, 0,5га. На ділянці є: жилий будинок, господарчі будівлі, скважина, поруч ліс. Тел. 066-445-35-10

Господарство, техніка

Продам мобільный телефон у гарному стані. Модель LG290, сенсор. Тел. 099-520-49-87

Продам металеві гаражні ворота. Для трактора, мікроавтобуса. Розмір 3,3х2,5 метри. Тел.: 2-41-55, 063-468-48-34

Транспорт

Продам “ВАЗ-21074” 2007 р.в., пробіг 41 тис. км, колір синій, обробка, тонування, збірка - Росія. Ціна 30 тис. грн. Тел.097-769-36-92

Одяг

Бальне плаття для дівчинки віком 1-3 роки, на корсеті, в подарунок колготки і бант за кольором (червоний), розмір - 105, в гарному стані. Ціна - 130 гривень. Тел. 093-085-10-99

Продам весняні напівчобітки для дівчинки. 26 розмір, б/в, у гарному стані. Колір - рожевий. Ціна - 69 гривень.Тел. 093-085-10-99

Послуги

Спиляю непотрібні дерева у господарстві. Попиляю дрова. Тел.: 2-22-16, 066-560-50-91

Розкодування, пошук і налаштування каналів супутникового телебачення. Тел. 095-385-23-93.

Виконаємо внутрішні будівельні роботи (гіпсокартон, стяжка, шпаклівка, електрика та інше). Тел. 063-792-19-80

РОБОТА

Інтернет-портал «Труд» (Державна служба зайнятості)

ВАКАНСІЇ

8 квітня

Тракторист

«Агроресурс - 2006»1148 грн

Водій

«Агроресурс - 2006»

1148 грн

Охоронник

ПРАТ «Корпорація Інтер-агросистема»

1500 грн

Головний бухгалтер

ТОВ «Мітленд»1200 грн

Підсобний робітник

ПРАТ «Корпорація Інтер-агросистема»

1500 грн

Охоронник

ПП «Менський аграр-ник»

1147 грн

Зоотехнік

СК «Куковицький»1350 грн

5 квітня

Пресувальник сиру

Філія «Менський сир» ППКФ «Прометей»

1350 грн

Підсобний робітник

ТОВ «ІАС ЛТД»1500 грн

Інспектор з кадрів

ТОВ «Успіх - Мена»2000 грн

4 квітня

Апаратник очищення стічних вод

Філія «Менський сир» ППКФ «Прометей»

1300 грн