Top Banner
Σxoλεία, Νοσοκομεία, Τέχνες Τουρισμός-Επισιτισμός ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ Κ.Ε.Μ.Π.ΚΡ. 611 Κάθε Τετάρτη. Εφηµερίδα της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς Νο 1422, 20 Μάη 2020 www.sekonline.gr τιμή 2 ευρώ 19 ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤ Ι ΚΗ Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες σελ. 8, 9, 12, 13, Ποιοι στέρησαν την αντιφασιστική νίκη από τους λαούς; σελ. 10-11 Η άποψή μας σελίδα 3
19

Νο 1422, 20 Μάη 2020 ιμή 2 ερώ Σxoλεία ... · Καρλ Μαρξ, Το κομμουνιστικό μανιφέστο Έχει περάσει πάνω από ενάμισης

Oct 24, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • Σxoλεία, Νοσοκομεία, ΤέχνεςΤουρισμός-ΕπισιτισμόςΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ

    Κ.Ε.Μ.Π.ΚΡ.

    611

    Κάθε Τετάρτη. Εφηµερίδατης Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς

    Νο 1422, 20 Μάη 2020 www.sekonline.gr τιμή 2 ευρώ

    19

    ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ

    Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

    σελ. 8, 9, 12, 13,

    Ποιοι στέρησαν τηναντιφασιστική νίκηαπό τους λαούς;

    σελ. 10-11

    Ηάποψήμας

    σελίδα 3

  • Νο 1422, 20 Μάη 2020 Ελλάδα - Τουρκία - Κύπροςσελ.2 εργατικη αλληλεγγυη

    Αντιδραστικοί ανταγωνισμοί απ’ όλες τις πλευρές

    Στις 2000 έχουν φτάσει μέχριτώρα οι προβολές στο facebo-ok και το youtube από τη δια-δικτυακή εκδήλωση παρουσίασηςτου βιβλίου «Ελλάδα-Τουρκία: ησύγκρουση των υποϊμπεριαλισμών»του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου τηνπερασμένη Παρασκευή 15/5. Σχεδόνοι μισές από αυτές τις προβολές έγι-ναν στη διάρκεια της ζωντανής με-τάδοσης, ενώ στην ίδια την εκδήλω-ση μέσω της πλατφόρμας zoomσυμμετείχαν αγωνιστές και αγωνί-στριες από την Κύπρο, την τουρκικήμειονότητα της Θράκης και αλλού.

    Τη συζήτηση άνοιξε ο ΣωτήρηςΚοντογιάννης, από τη συντακτικήεπιτροπή της Εργατικής Αλληλεγ-γύης, ξεκινώντας από τη διαπίστωσηότι οι ελληνοτουρκικοί ανταγωνισμοίβρίσκονται στο χειρότερο επίπεδοτων τελευταίων 25 χρόνων. Αναφέρ-θηκε στο ψευδές αφήγημα περίαποκλειστικά τουρκικής επιθετικότη-τας, δίνοντας την πραγματική εικόνατων επιθετικών κινήσεων της Ελλά-δας όσον αφορά τον εναέριο χώρο,την υφαλοκρηπίδα, τον αγωγό EastMed που έχει επιθετική γεωστρατη-γική σημασία -να εμπεδώσει τη συμ-μαχία Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου.Η πρώτη χώρα που έκανε συμμαχίεςγια το μοίρασμα των ΑΟΖ ήταν η Ελ-

    λάδα που συμμάχησε με το Ισραήλ,την Κύπρο και σε πρώτη φάση τηνΑίγυπτο, χαράσσοντας χάρτες μεβάση τους οποίους έχει ήδη αρχίσεινα “πουλάει” οικόπεδα προς εκμε-τάλλευση.

    Συνέχισε λέγοντας ότι το βιβλίο εί-ναι κρίσιμο στο να εξηγήσουμε αυτάτα φαινόμενα και να σταματήσουμετην απειλή του πολέμου. Πατώνταςπάνω στις θεωρίες των μεγάλωνεπαναστατών για τον ιμπεριαλισμό(Λένιν, Μπουχάριν, Λούξεμπουργκ)μπορούμε να προσδιορίσουμε τακαθήκοντα της Αριστεράς και τηςεργατικής τάξης, που είναι να στα-θεί ενάντια στον πόλεμο, αλλά καιενάντια στο σύστημα.

    Στο βιβλίο περιέχεται και το άρ-θρο της Μαρίας Στύλλου “Ο ιμπε-ριαλισμός σήμερα”, γραμμένο το1984, που εξηγεί τις αλλαγές πουέχουν μεσολαβήσει από εκείνη τηνεποχή. Πώς από τον ιμπεριαλισμότων αρχών του 20ου αιώνα φτάσαμεστις συγκρούσεις των υποϊμπεριαλι-σμών. Ελληνικός και τουρκικόςυποϊμπεριαλισμός αναπτύχθηκανσυμμετρικά, ανταγωνίζονται για τημοιρασιά των Βαλκανίων και της Μ.Ανατολής σε σφαίρες επιρροής καιαυτό το κάνουν αναζητώντας συμ-μάχους -γι' αυτό βλέπουμε να δημι-

    ουργούνται “άξονες”. Έκλεισε τονίζοντας ότι καθήκον

    της αριστεράς είναι να εξηγεί τηναντιδραστική φύση αυτής της σύγ-κρουσης και να ξεσκεπάζει τη “δικήτης” άρχουσα τάξη για την ανατρο-πή της. Κανένα κοινό συμφέρον δενέχει η εργατική τάξη με την άρχου-σα τάξη της “πατρίδας της”.

    Στη συνέχεια ο Ντίνος Αγιομαμί-της, από την Εργατική Δημοκρατία,έδωσε την εικόνα των επιπτώσεωντων ανταγωνισμών στην Κύπρο καιστην εργατική τάξη των δυο κοινο-

    τήτων, καθώς και των αγώνων ενάν-τια σε αυτές τις πολιτικές (περισσό-τερα κάτω).

    ΣυγκρούσειςΑκολούθησαν μια σειρά παρεμβά-

    σεις. Ο Λέανδρος Μπόλαρης, συγ-γραφέας-ιστορικός, τόνισε ότι τοσύστημα είναι σε κρίση και το ίδιοισχύει για τον ιμπεριαλισμό, λέγον-τας ότι δεν υπάρχει σταθερή προ-οπτική για τις άρχουσες τάξεις, αντί-θετα η προοπτική των εργατών είναιη ρεαλιστική. Ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ,δάσκαλος από την Ξάνθη, θύμισεπως κάθε φορά που οξύνονται οισυγκρούσεις, την πληρώνει ο κό-σμος της μειονότητας. Το '74, τονπόλεμο στην Κύπρο ακολούθησε μιαπερίοδος που δεν μπορούσε κανείςαπό τη μειονότητα να κάνει τίποτα,από αγορά σπιτιού, μέχρι τη μετακί-νηση, ή ακόμα και να αποκτήσει δί-πλωμα οδήγησης. Τόνισε πως είμα-στε πάλι σε μια τέτοια περίοδο, επι-σημαίνοντας τις πρόσφατες ρατσι-στικές επιθέσεις στους εργάτες τηςμειονότητας που γύρισαν από τηνΕυρώπη με αφορμή τον κορονοϊό.

    Ο Νίκος Λούντος, από την συντα-κτική επιτροπή του περιοδικού Σοσια-λισμός από τα Κάτω, στάθηκε στοτρέχον αφήγημα ότι η Τουρκία είναι

    μια “αναθεωρητική δύναμη” στην πε-ριοχή, άρα αντικειμενικά πιο επικίνδυ-νη. Τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύεικαι ότι το αφήγημα οδηγεί ακόμη καιτμήματα της αριστεράς στην παγίδανα συνταχθεί με την “δική της” άρ-χουσα τάξη. Υπογράμμισε επίσης ότιη εργατική προοπτική βγαίνει στοπροσκήνιο καθώς καθεστώτα πουφαίνονταν ακλόνητα σε όλη την ευρύ-τερη περιοχή έχουν να αντιμετωπί-σουν εξεγέρσεις (Λίβανος κλπ).

    Ο Μουσταφά Τσολακαλί ξεκίνησεαναφέροντας το παράδειγμα τουγνωστού τουρκοφάγου βουλευτή τηςΝΔ Συρίγου που λέει “ετοιμαστείτεγια συγκρούσεις” και τόνισε μεταξύάλλων ότι οι κυβερνήσεις καλλιερ-γούν τον φόβο για να κρύψουν τιςπολιτικές τους πίσω από τον εθνικι-σμό. Ο Πάνος Γκαργκάνας, από τηνΕργατική Αλληλεγγύη, σημείωσε ότιείναι επιτακτικό να κερδίσουμε τονκόσμο με το μέρος μας. Τόνισε ότιαυτό είναι εφικτό, γιατί έχουμε πλή-θος από επιχειρήματα. Οι εργάτεςδεν έχουν τίποτα να κερδίσουν πολε-μώντας για τις βραχονησίδες τη δε-καετία του '90 ή για τα ορυκτά καύσι-μα τώρα. Για αυτή τη συζήτηση είναιανεκτίμητο ένα τέτοιο βιβλίο.

    Αφροδίτη Φράγκου

    Ένα τέτοιο βιβλίο είναι πολύ επίκαιρο.Ο ανταγωνισμός Ελλάδας Τουρκίαςείναι παιχνίδι με τη φωτιά: κινδυ-νεύουν ανά πάσα στιγμή να μας οδηγήσουνσε νέες συγκρούσεις και πολέμους με τιςγνωστές συνέπειες, αθώα θύματα. Η σύγ-κρουση μεταφέρεται σε όλα τα επίπεδα.Πρώτα και κύρια είναι ο ρατσισμός που χρει-άζεται για να δικαιολογηθούν όλα αυτά.

    Στις αρχές του χρόνου είχε φτάσει ένα κα-ράβι με πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολήτο οποίο προσέγγισε το λιμάνι της Πάφου.Ξεκίνησε κυριολεκτικά ένας πόλεμος να μηναφήσουν αυτούς τους ανθρώπους στη στε-ριά. Είναι μια πολιτική πολύ συγκεκριμένηκαι συγκροτημένη από την κυβέρνηση καιδεν αφορά όλους τους ξένους. Αφορά τουςφτωχούς ξένους, τους εργάτες. Σημερινή εί-δηση, ο νέος “συντοπίτης” μας είναι ο πρίγ-κηπας της Σαουδικής Αραβίας ο οποίος πή-ρε κυπριακή υπηκοότητα γιατί αγόρασε δυοδιαμερίσματα σε έναν από τους πύργουςπου κατασκευάζει η οικογένεια Αναστασιάδηστη Λεμεσό.

    Ο ρατσισμός αφορά και τους Τουρκοκύ-πριους. Η Κύπρος είναι ένα νησί που δεν εί-χε ούτε ένα περιστατικό κορονοϊού, ήτανόλα εισαγόμενα από τα αεροδρόμια. Όμωςη κυβέρνηση δεν έκλεισε τα αεροδρόμια καιτα λιμάνια, έκλεισε τα οδοφράγματα στηΛευκωσία, δηλαδή τη διέλευση των απλώνανθρώπων, ελληνοκύπριων και τουρκοκύ-πριων, που συναντιόντουσαν από τις δυοπλευρές. Αυτό δεν πέρασε έτσι, κάναμε μίααπό τις πιο σημαντικές κινητοποιήσεις των

    τελευταίων χρόνων και καταφέραμε να σπά-σουμε τον κλοιό αυτόν και να συναντηθούμεΤουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι στη μέσητης γραμμής που χωρίζει τον κυπριακό βορ-ρά από το νότο. Ενώ σταματάει η καραντίνα(καταστήματα, πτήσεις, τουρισμός κλπ), γιατα σημεία διέλευσης στα οδοφράγματα κα-μία λέξη. 1500 Τουρκοκύπριοι που εργάζον-ται στον Νότο, εδώ και δυο μήνες, δεν μπο-ρούν να δουλέψουν και μένουν απλήρωτοι.

    Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στη χειρότε-ρη φάση του ανταγωνισμού εμείς το κατα-

    γράφουμε καθημερινά. Όλες οι διαδικασίεςδιευθέτησης του κυπριακού έχουν πάει στονβρόντο. Αντίθετα, οξύνονται όλα τα προ-γράμματα που αφορούν εξορύξεις, πωλή-σεις θαλασσίων τεμαχίων κλπ.

    Αυτές οι πολιτικές χρειάζονται απαντή-σεις. Υπάρχουν οι δυνατότητες; Ναι. Το σύν-θημα των 1500 Τουρκοκύπριων σήμερα στοοδόφραγμα ήταν “οι εργάτες ενωμένοι θα νι-κήσουν”. Έχουμε χρόνια να ακούσουμε τέ-τοια συνθήματα σε τέτοια ένταση και είναιπολύ ενθαρρυντικά. Σήμερα έχουμε Δικοινο-

    τική Πρωτοβουλία Συγγενών Αγνοουμένων,δηλαδή συγγενείς αγνοούμενων και από τιςδυο πλευρές έχουν φτιάξει μια κοινή επιτρο-πή κάτω από τον τίτλο “ο κοινός πόνος μαςενώνει”. Έχουμε δικοινοτικές χορωδίες.Έχουμε την Πλατφόρμα Ειρήνης που συμμε-τέχουν πάνω από 80 οργανώσεις και από τιςδυο πλευρές και οργανώνει συχνά κινητοποι-ήσεις με συμμετοχή και από τις δυο πλευ-ρές. Έχουμε Πλατφόρμα Εκπαιδευτικών πουοργανώνει επισκέψεις εκπαιδευτικών και μα-θητών από τη μία στην άλλη πλευρά.

    Ένας ολόκληρος κόσμος έχει δει τις κοροϊ-δίες του Αναστασιάδη. Σήμερα αυτός ο κό-σμος ψάχνει την προοπτική στη δική μας κα-τεύθυνση. Όσο κι αν φαίνονται μαύρα ταπράγματα επειδή σε επίσημο επίπεδο δενπροχωράει τίποτα, μέσα στην ίδια την κοινω-νία και στην εργατική τάξη αλλάζουν πολλά.Πολύς κόσμος συνειδητοποίησε ότι έχουμε 23νεκρούς από τον κορονοϊό όχι επειδή ήταναπρόσεκτοι αλλά επειδή κάποιος είχε διαλύ-σει τα δημόσια νοσοκομεία. Δεν είχαν μέτραπροστασίας και όταν πήγαν να περιθάλψουντα πρώτα κρούσματα διαδόθηκε ο ιός και πολ-λά νοσοκομεία αναγκάστηκαν να κλείσουν.

    Θα είναι και αύριο στους δρόμους οι νο-σηλευτές, οι γιατροί, οι οικοδόμοι, οι Τουρ-κοκύπριοι. Αυτό δεν μπορεί πια κανείς να τοσταματήσει και αυτό μας δίνει την ελπίδα καιτην προοπτική ότι μπορούμε να σταματή-σουμε -όπως σταμάτησαν οι εργάτες τονΑ'ΠΠ- τους ανταγωνισμούς στο δικό μας τρί-γωνο, Άγκυρα-Αθήνα-Λευκωσία.

    Ντίνος Αγιομαμίτης

    ΚΥΠΡΟΣ “Οι εργάτεςενωμένοι θα νικήσουν”

    Άμα είσαι πλούσιος Σαουδάραβας αγοράζεις Κυπριακή υπηκοότητα

  • 20 Μάη 2020, Νο 1422H άποψή μας εργατικη αλληλεγγυη σελ.3

    “Πώς ξεπερνά η αστική τάξη τις κρίσεις; Απότο ένα μέρος καταστρέφοντας αναγκαστικά μά-ζες από παραγωγικές δυνάμεις. Από το άλλο,καταχτώντας νέες αγορές και εκμεταλλευόμενηπιο βαθιά τις παλιές. Πώς λοιπόν; Προετοιμά-ζοντας πιο ολόπλευρες και πιο τεράστιες κρί-σεις και ελαττώνοντας τα μέσα για να προλα-βαίνει τις κρίσεις”

    Καρλ Μαρξ, Το κομμουνιστικό μανιφέστο

    Έχει περάσει πάνω από ενάμισης αιώναςαπό τότε που ο Μαρξ προειδοποιούσεμε αυτά τα λόγια για την τάση του κα-πιταλισμού να τρεκλίζει από κρίση σε κρίση.Πολλά έχουν αλλάξει από τότε, αλλά οι άρχου-σες τάξεις παραμένουν αμετανόητες.

    Οι (φιλο)ευρωπαϊκές εφημερίδες πανηγυρί-ζουν με την είδηση ότι ο γαλλογερμανικός άξο-νας της ΕΕ αποφάσισε να προτείνει τη δημι-ουργία κοινού Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 500δισ ευρώ. Η “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη” είναι πα-

    ρούσα, λένε, οι χώρες-μέλη που αντιμετωπί-ζουν δυσκολίες θα μπορούν να δανειστούν φτη-νά από ένα τέτοιο ταμείο που έχει ακλόνητη τηνεμπιστοσύνη των αγορών.

    Οι ίδιοι σοβαροφανείς “αναλυτές” και πολιτι-κοί που μας έλεγαν ότι το ελληνικό δημόσιοπρέπει να πάψει να δανείζεται, αντίθετα πρέπεινα εξασφαλίζει υπερπλεονάσματα του προϋπο-λογισμού για να κάνει το δημόσιο χρέος “βιώσι-μο”, τώρα διαφημίζουν ως λύση τον μεγαλύτε-ρο δανεισμό.

    Θηλιά“Μα πρόκειται για έκτακτα μέτρα λόγω του

    κορονοϊού” έρχεται αμέσως η δικαιολογία απότα ίδια στόματα. Μόνο που ο κορονοϊός δυστυ-χώς σκοτώνει ανθρώπους και όχι το χρέος. Τοχρέος μπορούμε και πρέπει να το διαγράψουμεμόνο εμείς με τους αγώνες μας, αλλιώς όσουςγλυτώσουν από την πανδημία θα τους πνίξει ηθηλιά του χρέους.

    Πρέπει να θυμηθούμε ότι οι προκάτοχοι τουΣταϊκούρα και του Μητσοτάκη, ο Αλογοσκού-φης και ο Καραμανλής έλεγαν ότι τα φτηνά δά-νεια σε ευρώ είναι αναπτυξιακά, το ΑΕΠ τρέχειπιο γρήγορα από το χρέος, όλα πάνε καλά. Καιύστερα ήρθε το Κραχ του 2008-2010 και τα

    Μνημόνια. Τότε ισχυρίζονταν ότι δεν ήξεραν τιέρχεται, τώρα όμως ξέρουν πολύ καλά και ξα-ναπαίρνουν το ίδιο ρίσκο με την προοπτική ότιθα φορτώσουν ξανά τον λογαριασμό στις πλά-τες της εργατικής τάξης.

    Αυτή την προοπτική πρέπει να τη σταματή-σουμε. Δεν έχουμε ανάγκη από νέα δάνεια απότην ΕΕ, αν σταματήσουμε να πληρώνουμε τατοκοχρεολύσια για τα παλιά δάνεια θα βρούμεαρκετά λεφτά για τις άμεσες ανάγκες. Αν τοκράτος σταματήσει να επιδοτεί τους καπιταλι-στές και προχωρήσει σε επίταξη των μεγάλωνεπιχειρήσεων και των τραπεζών χωρίς αποζη-μίωση για τους μεγαλομέτοχους που τις λυμαί-νονται, μπορούμε να βάλουμε σε κίνηση την οι-κονομία προστατεύοντας την απασχόληση,τους μισθούς και τις συντάξεις που τώρα κινδυ-νεύουν.

    “Και ποιος θα τα κάνει όλα αυτά”; είναι τοερώτημα. Δεν υπάρχει άλλη δύναμη πέρα απότο οργανωμένο εργατικό κίνημα που να μπορείνα επιβάλει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Ο κόσμοςπου αυτή τη στιγμή βγαίνει στον αγώνα ενάντιαστις κυβερνητικές επιθέσεις στα σχολεία, στανοσοκομεία, στο μηνιάτικο και τις δουλειέςόλων των εργαζόμενων σε όλους τους κλά-δους, έχει κάθε συμφέρον να κάνει δική του τηναντικαπιταλιστική προοπτική.

    Γι' αυτό, η πρώτη απάντησή μας στους απα-τεώνες που κυβερνάνε είναι να οργανώσουμε,να συντονίσουμε και να κλιμακώσουμε τουςαγώνες που έχουν ξεκινήσει, να τους κάνουμεπανεργατικό κύμα αντίστασης. Και παράλληλανα δυναμώσουμε την αντικαπιταλιστική, τηνεπαναστατική αριστερά που δεν παύει ούτεστιγμή να θυμίζει στην τάξη μας ότι έχει ένανολόκληρο κόσμο να κερδίσει.

    Λένε ότι ο δολοφόνος πάντα επι-στρέφει στον τόπο του εγκλήμα-τος. Αυτό ακριβώς κάνει η κυβέρνη-ση της ΝΔ στην περίπτωση της ΕΡΤ:

    Το στρατηγικό και επιχειρησιακόσχέδιο που προωθεί για το 2020-24,αποτελεί, μετά το “μαύρο” του 2013επί Σαμαροβενιζέλων, τη μεγαλύτε-ρη επίθεση τόσο στους εργαζόμε-νους της δημόσιας ραδιοτηλεόρα-σης όσο και στην κοινωνία και τηνενημέρωσή της.

    Το πρώτο πράγμα που κάνει τοσχέδιο είναι ότι ανοίγει το δρόμοστην ακόμα μεγαλύτερη μείωση τουπροσωπικού. Το 2009/10 εργάζον-ταν στην ΕΡΤ 3500 εργαζόμενοι συν1000 συμβασιούχοι. Σήμερα ο αριθ-μός των εργαζόμενων δεν ξεπερνάτους 2200, μια κυνική ομολογία ότιτα τελευταία δέκα χρόνια χάθηκανπάνω από 2500 θέσεις εργασίας. Κιόμως η Διοίκηση της ΕΡΤ δεν βλέπειτην ώρα να επιβάλει “εθελούσια”έξοδο για τουλάχιστον άλλους 400εργαζόμενους και βέβαια για τουςυπόλοιπους αποζητεί περισσότερη“ευελιξία” σε σχέσεις εργασίας-προσλήψεις-απολύσεις, αφού πρώ-τα θα τους έχει περάσει από “κινητι-κότητα” και “αξιολόγηση”.

    Η συρρίκνωση δεν περιορίζεταιστο επίπεδο του προσωπικού, αλλάαφορά την ΕΡΤ ως φορέα. Το παρά-δειγμα των 19 περιφερειακών σταθ-μών που θα είναι οργανωμένοι στηβάση των 11 περιφερειών της χώ-ρας είναι το πιο χαρακτηριστικό, κα-θώς μέσω της ενοποίησης επιχειρεί-ται η κατάργηση πολλών από αυτών.Δεν είναι όμως το μόνο. Ανάλογεςείναι οι επιλογές πχ για τα βραχέα(κατάργηση), για την ΕΡΤ SPORTS(κλείσιμο καναλιού μετά τους Ολυμ-πιακούς Αγώνες), για την ακίνητηπεριουσία της ΕΡΤ (κτίρια της ΕΡΤέχουν ήδη λεηλατηθεί από διάφοραυπουργεία).

    Το κενό της συρρίκνωσης θα κα-λυφθεί με τις ήδη ξεκινημένες συ-νέργειες στο πρόγραμμα, τις εξωτε-ρικές παραγωγές, την εργασία ou-tsourcing, τους εργολάβους κλπ.Δεν είναι τυχαίο ότι στα έξοδα τοκονδύλι “προς τρίτους” είναι αυξη-μένο κατά 4 εκατομμύρια περίπου,ενώ για τη μισθοδοσία κομμένο κατά3 εκατομμύρια. Το σχέδιο γιγαντώ-νει την εισόδο των ιδιωτών με κακο-πληρωμένους εργαζόμενους στιςεταιρίες αυτές και εξίσου κακοπλη-ρωμένους και χωρίς σταθερή σχέσητους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

    Συνέχεια στη σελ. 15

    19 Μάη, Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

    Νέο τεύχοςΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣαπό τα κάτωwww.socialismfrombelow.gr

    Να κάνουμε την αντίστασηπανεργατική

    Ετοιμάζουννέο “Μαύρο”στην ΕΡΤ

  • Νο 1422, 20 Μάη 2020 Το εργατικό κίνημασελ.4 εργατικη αλληλεγγυη

    Σε μεγάλη κινητοποίηση στις 28 Μάη στις 11πμ στοΣύνταγμα προχωρούν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό. Η κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως για να ανοί-ξουν τα μαγαζιά και οι εργαζόμενοι του κλάδου συνεχί-ζουν τη μάχη που άνοιξαν με τη διαδήλωση στις 28 Απρί-λη.

    Ο Βασίλης Μυρσινιάς ενημερώνει για τις δράσεις της“Καμαριέρας”:

    “Με εξορμήσεις ενημέρωσης σε μαγαζιά του κλάδουαλλά και συμμετοχή στη συγκέντρωση-συνέντευξη Τύπουτου συνδικάτου συνεχίστηκε η δράση της αντικαπιταλιστι-κής κίνησης στον επισιτισμό-τουρισμό “Καμαριέρα”. Σεμαγαζιά του κέντρου της Αθήνας αλλά και των Αμπελοκή-πων που παρεμβήκαμε πολύ θετικό ήταν ότι πολύ περισ-σότεροι συνάδελφοι σε σχέση με πέρυσι ίδια εποχή γνώ-ριζαν το Συνδικάτο Αττικής και μάλιστα η διαδήλωση στις28 Απρίλη είχε ακουστεί δυνατά.

    Η νέα ανακοίνωση της Καμαριέρας έδινε τον τόνο γιασύγκρουση με τις επιλογές τη κυβέρνησης ενόψει ανοίγ-ματος των επιχειρήσεων της εστίασης για τις 25 Μάη. Αυ-τά θα τα αναδείξουμε με την διαδικτυακή εκδήλωση τηςΚαμαριέρας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Μάηστις 6μμ και ακόμη περισσότερο με τη συγκέντρωση πουτο συνδικάτο ανακοίνωσε για την Πέμπτη 28 Μάη. Τώραχρειάζεται να κλιμακώσουμε τη δράση με απεργία εκείνητη μέρα για να συμμετέχουν όλοι και όλες- είτε έχουν πιά-σει δουλειά είτε όχι”.

    Η κινητοποίηση ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπουπου έδωσε το συνδικάτο επισιτισμού το πρωί του Σαββά-του 16/5 στο Σύνταγμα. Παρευρέθηκαν δεκάδες εργαζό-μενοι από τον χώρο του επισιτισμού-τουρισμού. Με πανόήταν εκεί η “Καμαριέρα”, το σωματείο εργαζομένων τουξενοδοχείου Marriott και του Royal Olympic, που βρίσκεταισε κινητοποιήσεις για την πληρωμή των δεδουλευμένων.

    “Τη Δευτέρα έχουμε συγκέντρωση έξω από το ξενοδο-χείο. Ο εργοδότης και διευθύνων σύμβουλος παρακρατάπαράνομα μισθούς από το Μάρτιο, πριν την κρίση δηλα-δή, και αρνείται να βάλει χέρι στα αποθεματικά”, δήλωσεο Σπύρος Πετρολέκας, πρόεδρος του σωματείου εργαζο-μένων στο Royal Olympic.

    O Γιώργος Χατζούδας, μάγειρας, αντιπρόεδρος στο σω-ματείο εργαζόμενων του Marriott είπε ότι “τα σωματείαδεν μπαίνουν σε αναστολή, έχει φτάσει η κατάλληλη ώραγια αντεπίθεση τώρα που θα ξανανοίξουν τα ξενοδοχεία”.

    Μ.Ν.

    Γονείς - Εκπαιδευτικοί αντιδρούν παντούΗεπαναλειτουργία των σχολείων σε μη ασφαλείς συνθήκεςπροκαλεί αντιδράσεις διεθνώς.

    Στη Βρετανία το συνδικάτο των εκπαιδευτικών έχει εγγράψειπερισσότερα από 7.500 νέα μέλη από την περασμένη Κυριακήόταν ο Τζόνσον ανακοίνωσε το ξανάνοιγμα των σχολείων απότην 1η Ιούνη. “Όλοι αυτοί οι συνάδελφοι οργανώθηκαν γιατίθεωρούν ότι δεν είναι ασφαλές να ξαναπάνε για δουλειά” δή-λωσε στην εφημερίδα Socialist Worker, ο Άλεξ Κέννυ, συνδικα-λιστικό στέλεχος του συνδικάτου.

    “Δεν πιστεύω ότι η επιστροφή των παιδιών στα νηπιαγωγείακαι τα δημοτικά γίνεται για το καλό τους. Γίνεται για να επι-στρέψουν οι γονείς στις δουλειές τους” εκτιμάει η δασκάλαΝτέμπι Μπράουν, μιλώντας στην ίδια εφημερίδα. “Τα σχολείαμας δεν είναι φτιαγμένα ώστε να τηρούνται οι κανόνες φυσικήςαπόστασης. Οι αίθουσες είναι μικρές, το ίδιο και τα προαύλια,τα εστιατόρια κλπ”.

    “Κάναμε διαδικτυακή συνέλευση που πολύ γρήγορα ξεπέρα-σε τους 100 σε συμμετοχή. Μπήκε σε ψηφοφορία το να αρνη-θούμε να επιστρέψουμε την 1η Ιούνη κι όλοι ψήφισαν ναι” δή-λωσε ο Στέφαν Σίμς, περιφερειακός γραμματέας του σωματεί-ου των εκπαιδευτικών στο Ανατολικό Λονδίνο. Το ίδιο και οι μα-θητές. “Οργανωθήκαμε μέσω διαδικτύου κι έχουμε ξεκινήσεισυλλογή υπογραφών” λέει η 15χρονη μαθήτρια Κουίβε. “Πόσαπαιδιά θα είμαστε στην τάξη, πως θα τρώμε μεσημεριανό, πώςθα μπαίνουμε όλοι μαζί, την ίδια ώρα, από την ίδια μικρή είσο-δο; Θέλουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Δεν θα πάμε τυφλά σε μιαεπικίνδυνη κατάσταση, ρισκάροντας την υγεία των οικογενειώνμας”.

    Στη Γαλλία τα σχολεία ήταν προγραμματισμένα να ανοίξουντην περασμένη Δευτέρα, παρότι το επιστημονικό συμβούλιοθεωρούσε ότι είναι “πολύ νωρίς” και το 76% των Γάλλων συμ-φωνούσε ότι τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν κλειστά μέχρι

    το Σεπτέμβρη. Και στη Γαλλία η βιασύνη για το άνοιγμα τωνσχολείων είχε να κάνει με την επιστροφή των εργαζόμενων γο-νιών στη δουλειά, την επανέναρξη της παραγωγής και την ανα-ζωογόνηση της κερδοφορίας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργόΕντουάρντ Φιλίπ αυτό ήταν απαραίτητο γιατί “οι ναυαρχίδεςτης βιομηχανίας μας απειλούνται”. Παρ' όλα αυτά πολλά σχο-λεία δεν άνοιξαν χάρη στην άρνηση των εκπαιδευτικών να επι-στρέψουν. Τρία σωματεία εκπαιδευτικών παρότρυναν τα μέλητους να ζητήσουν άδεια για λόγους υγείας κι αν τους την αρ-νιόνταν να κατέβαιναν σε απεργία. “Όλοι στο σχολείο ήτανέτοιμοι να απεργήσουν κι έτσι η διεύθυνση υποχώρησε” λέει ηΆγκαθα, δασκάλα σε σχολείο της Μασαλίας. “Σε ένα άλλο σχο-λείο, μόλις ένας στους δέκα πήγε για δουλειά. Δεν πρέπει ναρισκάρουμε τις ζωές των παιδιών και των γονιών τους για τακέρδη των αφεντικών” συνέχισε.

    Σ.Μ.

    Τα σχολεία δεν είναι ασφαλή για να ανοίξουνΣε ακατάλληλα σχολεία κλήθηκαν ναεπιστρέψουν οι μαθητές/τριες και οιεκπαιδευτικοί αυτή τη Δευτέρα. Μια σει-ρά σύλλογοι γονέων, μαθητές κι εκπαι-δευτικοί καταγγέλουν ότι τα σχολείαανοίγουν με τις ίδιες μεγάλες ελλείψειςπου είχαν πριν την επιδημία, με λίγες καικακοπληρωμένες καθαρίστριες, με κα-κές υποδομές κλπ.

    Χειρότερη είναι η κατάσταση στις ερ-γατογειτονιές.

    Ότι “βαφτίζει το κρέας ψάρι” σχολιάζειο Σύλλογος Γονέων του 5ου ΓΕΛ Περι-στερίου τη διαφήμιση της επαναλειτουρ-γίας από την κυβέρνηση. “Ας δώσουμεκαι εμείς οι γονείς την πραγματική εικό-να... Υπάρχουν 6 τουαλέτες για 245 περί-που παιδιά... Φουσκωμένο ταβάνι, μού-χλα, οξειδωμένοι μεγάλοι σωλήνες...Εμείς οι γονείς και οι μαθητές που ζού-σαμε την τραγική κανονικότητα, δεν μπο-ρούμε να ανεχτούμε την μαγική εικόνατης νέας κανονικότητας που παρουσιά-ζεται σε μιας βδομάδας μπαλώματα” κα-ταλήγουν.

    Οι γονείς της 4ης δημοτικής κοινότη-τας Αθηνών (Σεπόλια, Κολωνός) εκφρά-ζουν την έντονη ανησυχία τους για “τοπρόβλημα της ανεπαρκούς καθαριότη-τας στα σχολεία, όπως αυτή διαμορφώ-

    νεται από την έλλειψη μόνιμου βοηθητι-κού προσωπικού καθαριότητας”.

    Αντίστοιχα και οι γονείς της 6ης κοινό-τητα του δήμου Αθήνας (Κυψέλη, Βικτώ-ρια), που σε ανακοίνωση της Ένωσήςτους τονίζουν ότι “παρά τις διαβεβαι-ώσεις του Υπουργείου πως θα μοιρα-στούν τα παιδιά με τέτοιο τρόπο, ώστεθα τηρούνται οι προϋποθέσεις απόστα-σης που έχει ο ΕΟΔΥ ορίσει, εμείς γνω-ρίζουμε από πρώτο χέρι τα τεράστιαπροβλήματα των κτιριακών εγκαταστά-σεων των σχολείων. Αίθουσες κομμένεςστα δυο, σκουριασμένα κάγκελα καιβρύσες, σπασμένα πλακάκια, υπόγειεςαίθουσες που δεν αερίζονται κλπ... Δενείναι λύση η «μετάταξη» των καθαρι-στριών από τα δημοτικά και τα νηπιαγω-γεία”.

    Πρόκληση Κεραμέως“Η Κεραμέως συνεχίζει να προκαλεί,

    και για να φτιασιδώσει την επίθεση, στή-νει σόου με τα παπαγαλάκια της σταΜΜΕ ότι όλα είναι εντάξει στα σχολεία.Τίποτα δεν είναι εντάξει!

    Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί γνωρί-ζουν καλά ότι τα σχολεία άνοιξαν χωρίςπροετοιμασία, σε άθλιες συνθήκες και μερίσκο τις ζωές και την υγεία εκπαιδευτι-

    κών και μαθητών” υπογραμμίζει μεταξύάλλων το Δίκτυο Εκπαιδευτικών “Η Τάξημας” σε προκήρυξη που μοιράστηκε σεδεκάδες πύλες σχολείων, τη Δευτέρα18/5.

    “Η κυβέρνηση θεωρεί συνωστισμό τονκόσμο που βγαίνει στις πλατείες αλλάθεωρεί ότι τα σχολεία είναι ασφαλή χω-ρίς μάσκες, απολυμαντικά, καθαρίστριεςκαι καθηγητές. Σε κάθε σχολείο οι εκπαι-δευτικοί δίνουν τεράστιο αγώνα να ορ-γανώσουν την είσοδο, το μάθημα, τηνέξοδο για να τηρήσουν τα μέτρα ασφα-λείας. Οι ελάχιστες καθαρίστριες- απλή-ρωτες εδώ και μήνες- παίζουν το ρόλοτου παιδοφύλακα στα προαύλια” σχολιά-ζουν οι Μαθητές/τριες Anticapitalista. “Κιεπειδή εμάς μας νοιάζει η Δημόσια καιΔωρεάν Παιδεία για όλους και όλες χω-ρίς εξαιρέσεις και πάνω απ' όλα για κάθεφτωχό παιδί που το απολυτήριό του είναιο μόνος τρόπος να ψάξει για δουλειά,λέμε πώς: οι μέρες της Κεραμέως είναιμετρημένες! Ενώνουμε τον αγώνα καιτην αντίστασή μας με τους καθηγητέςπου βρίσκονται σε κινητοποιήσεις συνε-χώς, με τους φοιτητές, τους εργαζόμε-νους στα νοσοκομεία που παλεύουν μετα ίδια θηρία, και με όλη την κοινωνία”καταλήγουν.

    ΕΠΙΣΤΙΣΜΟΣ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΚινητοποίηση στις 28 Μάη

    Διαμαρτυρία στη Βρετανία ενάντια στην επισφαλή επιστροφή στη δουλειά.

    Φω

    τό: G

    uySm

    allm

    an

  • 20 Μάη 2020, Νο 1422εργατικη αλληλεγγυη σελ.5

    “Την περασμένη Δευτέρα που άνοι-ξαν τα σχολεία για την Γ'Λυκείου, δενπήγε ούτε ένα παιδί στο δικό μουσχολείο. Μόνο οι καθηγητές. Δενυπάρχουν οι όροι που να διασφαλί-ζουν την Υγεία μας. Εγώ για παρά-δειγμα κάνω μάθημα σε προ.κατ.

    Πολλά παιδιά που ξέρω παρότι διά-βαζαν όλο το χρόνο, πήγαιναν φρον-τιστήριο κλπ, αποφάσισαν να μη δώ-σουν εξετάσεις. Οι γονείς τους ξέμει-ναν από δουλειά τον καιρό της κα-ραντίνας, δεν μπορούσαν να συνεχί-σουν να πληρώνουν για την προετοι-μασία τους κι έτσι τώρα δεν θα συμ-μετέχουν στις εξετάσεις. Άλλα παι-διά, που πάνε μάλιστα στην Γ' Λυ-κείου, δεν έχουν ούτε υπολογιστή,ούτε ίντερνετ και παρά τις ελλείψειςσε μέτρα ασφάλειας αναγκάζονται ναπηγαίνουν σχολείο γιατί ο,τι μάθουν,θα το μάθουν εκεί”.

    ΣπυριδούλαΜαθήτρια Anticapitalista

    Έχουμε ξεκινήσει τον αγώνα απότις 14 Απρίλη με τη διαμαρτυρίαστο Υπουργείο Παιδείας και συνεχί-ζουμε διαδηλώνοντας κάθε βδομά-δα διεκδικώντας ότι δεν θα περάσειτο νομοσχέδιο της Κεραμέως.

    Σε πολλές ΕΛΜΕ γίνονται συνε-λεύσεις, αλλά η ΟΛΜΕ καθυστερείνα ορίσει τη συνέλευση προέδρων.Από τη μεριά μας σαν Παρεμβάσειςπροτείνουμε να κηρυχθεί 48ωρηαπεργία και αμέσως μετά νέες συ-νελεύσεις για να κλιμακώσουμε.

    Χρήστος Κουρνιώτης,μέλος ΕΛΜΕ Ζεφύρι-Άνω Λιόσια-

    Φυλή

    Η μεγαλειώδης συγκέντρωση δεί-χνει την οργή των εκπαιδευτικών γιατα μέτρα του Υπουργείου. Αισιοδο-ξούμε ότι το μέτρο της εισαγωγήςκαμερών στις αίθουσες θα καταρ-γηθεί στην πράξη κι ότι κανείς εκ-παιδευτικός, μαθητής και γονιόςδεν θα δεχτεί να μπει ο “ΜεγάλοςΑδερφός” στα σχολεία. Το ίδιο καιτο πολυνομοσχέδιο. Δεν θα το αφή-σουμε να περάσει. Κι ακόμα κι αν τοψηφίσουν θα το καταργήσουμεστην πράξη.

    Σχετικά με την επαναλειτουργίατων σχολείων πιστεύουμε ότι δεν θαέπρεπε να ανοίξουν τώρα. Για τόσεςλίγες μέρες, το υγειονομικό ρίσκοείναι πολύ μεγάλο συγκριτικά με τοπαιδαγωγικό όφελος. Θα έπρεπε ναπαραμείνουν κλειστά όλο το καλο-καίρι ώστε να παρθούν τα κατάλλη-λα μέτρα και να ανοίξουν όπως πρέ-πει το Σεπτέμβρη. Αυτό σημαίνει τά-ξεις με λιγότερα παιδιά, μόνιμοι διο-ρισμοί για να υπάρχουν αρκετοί εκ-παιδευτικοί ώστε να “μοιραστούν” οιμαθητές σε περισσότερα τμήματα,προσλήψεις καθαριστριών με αξιο-πρεπείς μισθούς και όρους εργα-σίας, προμήθεια επαρκούς ποσότη-τας μασκών, αντισηπτικών, χώρο καιπρόσληψη γιατρού σε κάθε σχολείοκλπ. Δεν νομίζω όμως ότι η κυβέρνη-ση έχει σκοπό να πάρει τα οποιαδή-ποτε ωφέλιμα μέτρα. Θέλουμε ναανοίξουν τα σχολεία, αλλά όπωςπρέπει. Με γνώμονα τη μόρφωσηκαι τη δημόσια υγεία κι ασφάλεια.Όχι με οικονομικά κριτήρια.

    Ανθή Βέλληπρόεδρος ΣΕΠΕ Γλυφάδας-Βάρης -

    Βούλας-Βουλιαγμένης

    Μοναδικό κριτήριο για ο,τι γίνεταιπρέπει να είναι το καλό των παιδιών.

    Όχι των ιδιωτικών συμφερόντων.Χρειάζεται να δώσουμε και στουςγονείς να καταλάβουν τι πάει να πε-ράσει το νομοσχέδιο της Κεραμέ-ως. Κανείς δεν θέλει τα παιδιά τουνα πηγαίνουν σε σχολεία μπιγκμπράδερ. Τα σχολεία δεν θα είναιποτέ πια ίδια κι εννοώ ότι θα αλλά-ξουν προς το χειρότερο.

    Σταυρούλα Τσακανίκανηπιαγωγός

    Η διαδήλωση είναι η μεγαλύτερηπου θυμάμαι τα τελευταία χρόνια.Πολύ ελπιδοφόρα. Οι συνδικαλιστι-κές ηγεσίες χρειάζεται να λάβουν τομήνυμα για το πώς πρέπει να συνεχί-σουμε.

    Η απάντηση πρέπει να είναι μια.Όλοι οι εργαζόμενοι σε πρωτοβάθμιακαι δευτεροβάθμια εκπαίδευση ναπροχωρήσουμε σε απεργία. Ήδη συ-ζητιέται στους συλλόγους η πρότασήμας για 48ωρη απεργία με προοπτικήκλιμάκωσης. Δεν πρέπει να περιμέ-νουμε την ψήφιση για να κάνουμε“συμβολικά” μια διαμαρτυρία εκείνητην ημέρα. Χρειάζεται να κλιμακώ-σουμε με στόχο να παρθεί πίσω τονομοσχέδιο – έκτρωμα. Και έτσι ναεπιβάλουμε με τους δικούς μαςόρους το πώς θα ανοίξουν από Σε-πτέμβρη τα σχολεία. Με μαζικέςπροσλήψεις και μονιμοποιήσεις εκ-παιδευτικών και με καλύτερες σχολι-κές εγκαταστάσεις. Αλλιώς δεν μπο-ρούμε να πάμε στο απαραίτητο μέ-τρο των περισσότερων τάξεων με λι-γότερα παιδιά. Άμεσα χρειάζεται ναπάμε όλοι σε συνελεύσεις και αυτόςο κόσμος που κατεβαίνει στους δρό-μους γεμάτος οργή, να επιβάλειαπεργία, σπάζοντας τους δισταγ-μούς τόσο των συνδικαλιστικών ηγε-σιών, όσο κι ενός κομματιού της αρι-στεράς του κλάδου.

    Όσο για τα παιδιά που δίνουν πα-νελλήνιες, το Δίκτυο Εκπαιδευτικών“Η Τάξη μας” έχει την πρόταση πουκαταθέτουμε προς ψήφιση και στιςσυνελεύσεις μας. “Όχι εξετάσεις.Ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθ-μια εκπαίδευση”. Ειδικά σε αυτές τιςσυνθήκες. Έχει γίνει σε αντίστοιχεςπεριπτώσεις, όπως με τα παιδιά στοΜάτι, το ίδιο να γίνει και τώρα.

    Μάνος Καρτέρης,μέλος ΣΕΠΕ Αργοσαρωνικού

    Πόρου Γαλατά Δίκτυο Εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας”

    Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, φοιτητές/τριες, μαθη-τές/τριες και γονείς διαδήλωσαν στο κέντροτης Αθήνας, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλη-τήριο που κάλεσαν οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτι-κών σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία - ΔΟΕ, ΟΛΜΕ,ΟΙΕΛΕ, την Τετάρτη 13/5, ενώ ένα ακόμα μαζικόσυλλαλητήριο ήταν σε εξέλιξη το μεσημέρι τηςΤρίτης 19/5, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύηπήγαινε στο τυπογραφείο.

    Βασικές διεκδικήσεις των διαδηλωτών είναι ηάμεση απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχε-δίου, να μην μπουν κάμερες στις σχολικές αίθου-σες, και να μην παίζονται παιχνίδια με την Υγείαμαθητών κι εκπαιδευτικών, που καλούνται να επι-στρέψουν σε σχολεία που δεν πληρούν τις υγει-ονομικές προϋποθέσεις. "Στο δρόμο έως να φύγειη Κεραμέως" ήταν ένα από τα συνθήματα που δεί-χνουν τις διαθέσεις στέλνοντας καθαρό μήνυματόσο προς την Υπουργό Παιδείας, όσο και προςτις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες για απεργιακήκλιμάκωση. Η πίεση στη συνδικαλιστική ηγεσία εί-ναι απαραίτητη καθώς το ΔΣ της ΟΛΜΕ βάζει προ-οπτική για συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ στη 1ή 4 Ιούνη, παρότι η Κεραμέως λέει ότι θα καταθέ-σει το ν/σ τέλος Μάη!

    Η μεγάλη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δεν είναιχαρακτηριστικό μόνο της Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη,στα Χανιά, στο Ηράκλειο, την Ξάνθη, την Αλεξαν-δρούπολη, τα Τρίκαλα, τη Λέσβο παντού, οι δρόμοιγέμισαν από τον κόσμο της εκπαίδευσης. Σε κάποιασημεία όπως στην Πάτρα μαζί με τους εκπαιδευτι-κούς διαδήλωσαν και οι εργαζόμενοι των δημόσιωννοσοκομείων, ενώ στην Αθήνα το παρών έδωσαν καιμια σειρά συλλογικότητες, ανάμεσά τους ο Συντονι-σμός Εργατικής Αντίστασης και η Ανταρσία στις γει-τονιές της Αθήνας. Από το μικρόφωνο της συγκέν-τρωσης χαιρέτησε ο γιατρός του ΓΝΑ Γεννηματάς,Χρίστος Αργύρης, μέλος του Συντονιστικού Νοσοκο-μείων και του Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ.

    Η μαζικότητα των διαδηλώσεων είναι ενδεικτικήτης αγωνιστικής διάθεσης των εκπαιδευτικών καιτων πιέσεων που δέχονται οι ηγεσίες των ΟΛΜΕ καιΔΟΕ, προκειμένου να κλιμακώσουν απεργιακά.

    Αυτό φαίνεται κι από τις συνελεύσεις στις οποίεςπροχωρούν μια σειρά σύλλογοι δασκάλων και κα-θηγητών και αυτή τη βδομάδα. Οι δάσκαλοι τωνΧανίων σε μια μαζική συνέλευσή τους την Παρα-σκευή 15/5 αποφάσισαν μεταξύ άλλων τον κοινόαπεργιακό βηματισμό με τους καθηγητές της δευ-τεροβάθμιας εκπαίδευσης και 48ωρη απεργιακή κι-νητοποίηση όταν ανοίξουν τα σχολεία της πρωτο-βάθμιας. Την οργάνωση του αγώνα την αναλαμβά-νει ανοιχτή απεργιακή επιτροπή. Ταυτόχρονα απο-φάσισαν τη μη εφαρμογή της τροπολογίας που βά-

    ζει κάμερες στις τάξεις και την αποχή από τη διαδι-κασία της αξιολόγησης. Για να φτάσουν σε αυτέςτις αποφάσεις χρειάστηκε να ξεπεράσουν προσπά-θεια συνδικαλιστών από τη συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙ-ΖΑ που επέμεναν στο να μην παρθούν αποφάσεις.“Ήταν η πιο μαζική συνέλευση τα τελευταία χρό-νια. Πάνω από 100 άτομα έκατσαν μέχρι το τέλοςγια να πάρουν τις αποφάσεις. Εκτός από την απερ-γιακή πρόταση, προτείναμε τη συμμετοχή μας στοαντιφασιστικό συλλαλητήριο της Κυριακής και ψή-φισμα για ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμί-δες της εκπαίδευσης, που επίσης υπερψηφίστη-καν” σημείωσε ο Σεραφείμ Ρίζος μέλος του Δ.Σ ΣΕ-ΠΕ Χανίων.

    Αυτή και πολλές ακόμα εικόνες από τις συνελεύ-σεις ήρθαν στη διαδικτυακή σύσκεψη του ΔικτύουΕκπαιδευτικών “Η Τάξη μας” που έγινε το απόγευ-μα του Σαββάτου 16/5.

    “Η συνέλευσή μας είχε πάνω από 70 άτομα. Απότη μεριά των συνδικαλιστών που πρόσκεινται στοΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δεν έμπαινε καμία προοπτικήαπεργιακής μάχης. Η συζήτηση έδωσε σε πολλούςσυναδέλφους να καταλάβουν ότι αν δεν μπουν οι ίδι-οι να στηρίξουν μια αγωνιστική πρόταση, τότε δενθα βγει αγωνιστική απόφαση. Πολύς κόσμος βράζει.Κόσμος που μέχρι τώρα δεν ήταν ενεργός συνδικα-λιστικά, δεν είναι στις Παρεμβάσεις ή στην επανα-στατική αριστερά. Η τροπολογία με τις κάμερεςήταν το κερασάκι στην τούρτα” μετέφερε η ΝτίναΓκαρανέ, καθηγήτρια στη Γ' ΕΛΜΕ.

    “Μετά από πολύ καιρό η Ξάνθη είδε μια τόσο με-γάλη κινητοποίηση” είπε ο δάσκαλος Τζεμαλί Μη-λιαζήμ, αναφερόμενος στη διαδήλωση της Τετάρ-της 13/5. “Πάνω από 300 άτομα συμμετείχαν, πουγια την Ξάνθη είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός,ενδεικτικός της οργής των συναδέλφων. Πολλοίδεν το περίμεναν. Με συναδέλφους που συζητάμεόλοι εκφράζουν την αγωνία αν θα κλιμακώσουμετις κινητοποιήσεις. Η αριστερά του κλάδου είναιπίσω από τις διαθέσεις του κόσμου. Παίζει ρόλο τιπρωτοβουλίες θα πάρουμε από τη μεριά μας γιανα εκφράσουμε αυτή την οργή”.

    Το Δίκτυο Εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας” διεκδικεί“από τις ομοσπονδίες μας ΟΛΜΕ - ΔΟΕ γύρο συ-νελεύσεων και απεργιακή απόφαση. Να αποφασί-σουν σαν πρώτο βήμα άμεσα 48ωρη απεργία καικλιμάκωση στην συνέχεια σε διαρκείας. ΕΛΜΕ καιΣΕΠΕ να οργανώσουν συνελεύσεις, σε ανοιχτούςχώρους. Να βάλουμε μπροστά επιτροπές αγώνα,απεργιακές επιτροπές, επιτροπές αναπληρωτών,για να οργανώσουν τις συνελεύσεις και την απερ-γία και μαζί με μαθητές, φοιτητές και γονείς πα-νεκπαιδευτικό μέτωπο αγώνα”.

    Στέλιος Μιχαηλίδης

    Απεργία - για να φύγει η Κεραμέως

    19/5, Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, Αθήνα.Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

  • Εκατοντάδες υγειονομικοίσυμμετείχαν στην απεργια-κή συγκέντρωση στην 3ηκαι 4η ΥΠΕ την περασμένη Πέμ-πτη 14 Μάη, στο πλαίσιο της στά-σης εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ.

    «Ήταν η πιο μαζική συγκέντρω-ση στις ΥΠΕ τα τελευταία δυοχρόνια», μας είπε ο Γιάννης Κού-τρας, μέλος ΔΣ του ΣωματείουΕργαζόμενων στο ΙπποκράτειοΘεσσαλονίκης και της ΕΝΙΘ. «Ηπλειοψηφία ήταν νοσηλεύτριες/ές,που μάλιστα προχώρησαν επί τό-που σε μίνι συνέλευση. Οι ΥΠΕάρ-χες απουσίαζαν και οι δυο, δεί-χνοντας έτσι την απαξίωσή τουςπρος τους εργαζόμενους, ενώόταν κάποια στιγμή εμφανίστηκε οδιοικητής της 4ης ΥΠΕ, μας είπεότι δεν γνώριζε καν ότι υπήρχεστάση εργασίας το οποίο βέβαιαδεν τον τιμά σαν διοικητή.

    Το Συντονιστικό Νοσοκομείωνσυμμετείχε με πανό, ενώ παρουσίαείχαν και επικουρικές/οί από το Ιπ-ποκράτειο που απειλούνται με από-λυση. Συγκεκριμένα, πρόκειται για25 περίπου εργαζόμενες/ους, νο-σηλευτικό και λοιπό προσωπικό,των οποίων η σύμβαση λήγει αρ-χές Ιούνη. Παρά το γεγονός ότι ηπροκήρυξη με την οποία προσλή-φθηκαν πέρσι ήταν για μέχρι δυοχρόνια, η τότε διοίκηση του Ιππο-κράτειου τους υπέγραψε για έναχρόνο με την υπόσχεση ότι θα ανα-νεώσουν. Όμως τώρα είναι στοναέρα, ενώ οι συνάδελφοι/ισσεςπου μπήκαν με την ίδια προκήρυξησε άλλα νοσοκομεία συνεχίζουνγια έναν ακόμα χρόνο. Μάλιστα οιπροϊστάμενοι τους πρότειναν ναμην περιμένουν την ανανέωση καινα υπογράψουν το τετράμηνο πουδίνουν σε όλους για τον κορονοϊό,χάνοντας έτσι τον ένα χρόνο.

    Από την πίεση τη δική τους καιτου Σωματείου, η διοίκηση έστειλεαίτημα για την ανανέωση των συμ-βάσεων και αυτή τη στιγμή περιμέ-νουμε απάντηση από το γραφείο

    του Κοντοζαμάνη. Είναι άλλο έναδείγμα των ψεύτικων υποσχέσεωντης κυβέρνησης για στήριξη τουΕΣΥ. Μόλις την περασμένη Τετάρτηο Κικίλιας είπε επί λέξει στη Βουλήότι πρόθεσή τους είναι να μονιμο-ποιήσουν τους επικουρικούς νοση-λευτές που μπαίνουν αυτή τη στιγ-μή στο σύστημα Υγείας, αλλά είναιακριβώς οι επικουρικοί νοσηλευτέςαυτοί που απολύονται στο Ιπποκρά-τειο. Είμαστε αποφασισμένοι νακερδίσουμε την παράταση που έτσικι αλλιώς τη δικαιούνται και να διεκ-δικήσουμε τη μονιμοποίηση όλων».

    Πάγιες ανάγκες«Είμαστε νοσηλευτές, βοηθοί

    ακτινολόγοι, διάφορες ειδικότη-τες», μας είπε η Λίτσα Σιούστη απότους επικουρικούς του Ιπποκράτει-ου που απειλούνται με απόλυση.«Καλύπτουμε πάγιες ανάγκες, οιπερισσότεροι είμαστε από το 2017στο ΕΣΥ με κάθε είδους συμβάσεις.Οι ανάγκες είναι τεράστιες, το βιώ-νουμε από την πρώτη στιγμή πουμπήκαμε στο σύστημα και ειδικά σεαυτή την περίοδο που κληθήκαμενα επανδρώσουμε και έξτρα τμή-μα, αυτό του κορονοϊού, πέρα απότο δικό μας. Πώς μπορούν να επαν-δρωθούν δυο τμήματα από έναπου είναι ήδη υποστελεχωμένο;

    Τα κενά στο Ιπποκράτειο είναιήδη υπέρογκα. Οι συνάδελφοι εί-ναι κυριολεκτικά ήρωες για το πώςκαταφέρνουν να διεκπεραιώνουντην ημέρα με τα μέσα που έχουν.Οι μόνιμοι έχουν κουραστεί κι αυ-τοί, πρέπει να ξεκουραστούν, ναβγουν σε άδειες. Όσοι μένουν πί-σω πρέπει να έχουν εμπειρία, όχινα είναι για πέντε μήνες στο νοσο-κομείο, μετά να φεύγουν και να έρ-χονται άλλοι. Έχουμε να κάνουμεμε ανθρώπους, όχι με άψυχα αντι-

    κείμενα, για να ανακυκλώνονταισυνεχώς οι εργαζόμενοι.

    Το υπουργείο λέει ότι έχει δι-πλασιάσει τις ΜΕΘ, ότι θα προχω-ρήσει σε μονιμοποιήσεις, ότι θαφροντίσει για την παραμονή τωνεπικουρικών. Όμως δεν διευκρινί-ζει για ποιους μιλά. Για όσουςμπήκαν επί κορονοϊού και όσοιυπηρετούμε ήδη θα πεταχτούμεστο δρόμο; Οι επικουρικοί, οιΟΑΕΔ, όλοι οι συμβασιούχοι στη-ρίζουμε πολλά χρόνια το ΕΣΥ, αλ-λά φαίνεται να μην τους ενδιαφέ-ρει. Δεν θέλουμε να μείνουμε μό-νο για τέσσερις μήνες ακόμα καιμετά να δούμε την έξοδο χωρίςάλλη επιλογή για παραμονή.

    Είμαστε σε κινητοποιήσεις. Συμ-μετείχαμε στη συγκέντρωση στονοσοκομείο την Ημέρα των Νοση-λευτών/τριών στις 12 Μάη και στησυγκέντρωση στις ΥΠΕ στις 14Μάη. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμεό,τι χρειαστεί για να κερδίσουμετην ανανέωση των συμβάσεών μαςπου νόμιμα διεκδικούμε».

    Λ.Β.

    Νο 1422, 20 Μάη 2020 Το εργατικό κίνημασελ.6 εργατικη αλληλεγγυη

    “Δεν θέλω να μας διχάσουν”

    Είμαι νοσηλεύτρια ΔΕ στον Άγιο Σάββα. Δουλεύω 34 χρόνια στα πιοβαριά παθολογικά τμήματα, σε χημειοθεραπευτικά παλιότερα. Σεαυτά τα χρόνια έχω εκπαιδεύσει πολλές συναδέλφισσες ΤΕ και δενθέλω τώρα να μας διχάσουν, να μας διαιρέσουν σαν προσωπικό.

    Διέλυα τις χημειοθεραπείες και έχω ήδη δυο αποβολές, δεν το δέχομαισαν άτομο να με υποβιβάσουν, πώς να το κάνουμε; Θέλουμε οι νοσηλεύ-τριες να είμαστε ένας ενιαίος κλάδος. Η δουλειά μας στο νοσοκομείο εί-ναι η ίδια. Μόνες μας απόγευμα, μόνες μας νύχτες, σαββατοκύριακα, αρ-γίες. Ήδη υπάρχουν διαφορές πχ μισθολογικές που είναι άδικες γιατί κά-νουμε τα ίδια πράγματα, τώρα θα τις γιγαντώσουν. Να δικαιούνται οι ΤΕκάποιο ποσό παραπάνω λόγω του πτυχίου, άντε το καταλαβαίνω, αλλάμέχρι εκεί.

    Η πλειοψηφία των νοσηλευτριών στα νοσοκομεία είμαστε ΔΕ. Αν γίνει αυ-τός ο νόμος, μετά ποιος θα κάνει τις βάρδιες; Εμείς δεν πρόκειται να δε-χτούμε, από τη μια να μας υποβιβάζουν και από την άλλη να κάνουμε όλεςτις δουλειές μόνες μας χωρίς ΤΕ. Γιατί τώρα και φάρμακα θα βγάλουμε καιστη νοσηλεία θα τρέξουμε και παντού, δεν περιοριζόμαστε μόνο στις δικέςμας δουλειές σαν βοηθοί. Τους προειδοποιούμε λοιπόν ότι μετά από αυτότο νόμο θα είμαστε με το θερμόμετρο και θα στρώνουμε κλίνες, θα βοηθάμετον ασθενή στα βασικά, δηλαδή να πλυθεί, να φάει κλπ, ό,τι ακριβώς θα λέειο νόμος, δεν θα υπερβαίνουμε τα καθήκοντά μας. Τι θα σημαίνει αυτό; Θακαταρρεύσουν τα νοσοκομεία και η ευθύνη θα είναι όλη δική τους.

    Ελένη Καραμάνου,νοσηλεύτρια ΔΕ στον Άγιο Σάββα

    Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Αγία Όλγα πραγματοποιούν οιεργαζόμενοι του νοσοκομείου την Τετάρτη 20 Μάη, με κύριο αίτημα τηνανανέωση των συμβάσεων των συναδέλφων τους στη φύλαξη.

    Όπως μας είπε ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στο νοσοκομείο: «Η κι-νητοποίηση οργανώνεται από τους εργαζόμενους στη φύλαξη και την επι-τροπή αγώνα με τη στήριξη του Σωματείου. Μετά την νίκη στον Άγιο Σάββα,όπου οι εργαζόμενοι στη φύλαξη κέρδισαν απεργιακά την παράταση τωνσυμβάσεών τους, η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα δώσει παράταση σε όλουςτους συμβασιούχους όλων των νοσοκομείων, φύλακες, τραπεζοκόμους, κα-θαρίστριες, όλες τις υποστηρικτικές λειτουργίες. Για τη φύλαξη του Αγία Όλ-γα όμως, τρέχει ήδη διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. Αυτό σημαίνει είτε ότι η πλει-οψηφία των ήδη εργαζόμενων θα πρέπει να φύγει όταν βγουν τα αποτελέ-σματα είτε ότι, ακόμα και ολιγόμηνη παράταση να πάρουν, δεν θα μπορούννα κάνουν χρήση των μορίων των μηνών αυτών για να διεκδικήσουν μια καλύ-τερη θέση στην προκήρυξη.

    Μιλάμε για απίστευτα παιχνίδια και γραφειοκρατικές διαδικασίες που γίνον-ται από το υπουργείο στις πλάτες των εργαζόμενων και εις βάρος συνολικάτης δημόσιας Υγείας που έχει άμεση ανάγκη για προσωπικό. Απαιτούμε νασταματήσει ο διαγωνισμός, να μείνουν όλοι οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισ-σες που βρίσκονται ήδη στα νοσοκομεία στη δουλειά και να μονιμοποιηθούν.Απαιτούμε χιλιάδες επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Καμιά σκέψηγια επιστροφή των εργολάβων, αντίθετα να πεταχτούν έξω και από τα νοσοκο-μεία στα οποία έχουν παραμείνει».

    ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ

    Ημητέρα μου διαγνώ-στηκε με όγκο άνωτων 12 εκατοστών με καρ-κινικές ενδείξεις στα μέσα Μάρτη. Όταν προσπαθήσαμενα κλείσουμε ραντεβού στο μοναδικό αντικαρκινικό Νο-σοκομείο της Βόρειας Ελλάδας δεν υπήρχε δυνατότητα,καθώς δεν λειτουργούσαν τα απογευματινά ιατρεία καιόλα τα πρωινά ήταν κλεισμένα για τον επόμενο μήνα.

    Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, λόγω της επείγουσας κα-τάστασης, να πρέπει να απευθυνθούμε σε ιδιωτική κλι-νική. Η ιδιωτική κλινική μας είπε κυνικά "με τον παράσου και την επόμενη μέρα γίνεται η εγχείρηση".

    Τι γίνεται όμως στη περίπτωση που κάποιος δεν δια-θέτει μερικές χιλιάδες ευρώ; Σε πόσους ανθρώπουςεπιβαρύνθηκε η κατάσταση της υγείας τους και ακόμαπόσοι πέθαναν έμμεσα λόγω κορονοϊού; Γιατί τα νοσο-

    κομεία να υπολειτουργούν πε-τώντας απ' έξω μια τεράστια με-ρίδα ασθενών; Δεν θα έπρεπε να

    διενεργούνται προληπτικά τεστ για τον κορονοϊό και όχινα κλείνουν ιατρεία; Εντέλει μπορούν οι ιδιωτικές κλινι-κές να αντικαταστήσουν το δημόσιο σύστημα υγείας;

    Όπως φάνηκε από τους θανάτους λόγω αμέλειαςστην ιδιωτική κλινική Ταξιάρχες το κέρδος μπαίνει πάνωαπό την υγεία. Τελικά οι μόνοι που επωφελήθηκαν ήτανοι ιδιωτικές κλινικές, καθώς μεγάλη μερίδα ασθενώναναγκάστηκε να καταφύγει σε αυτές, πολλές φορέςαναγκαζόμενοι να πάρουν δάνειο για να αντεπεξέλθουν!Δεν θέλουμε υγεία για όσους έχουν τον "παρά" αλλά γιαόλο το κόσμο που έχει ανάγκη. Η υγεία δεν είναι πολυτέ-λεια αλλά αναφαίρετο δικαίωμα όλης της κοινωνίας.

    Ιωάννα Κατλαμούση, Θεσσαλονίκη

    Καταγγελία

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η πιο μαζικήσυγκέντρωση στις ΥΠΕ

    Θεσσαλονίκη 14 Μάη, Απεργιακή συγκέντρωση στις ΥΠΕ

  • Σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας προχωρούν οι τραυμα-τιοφορείς στο νοσοκομείο Γεννηματάς, οργισμένοι από τις συν-θήκες εργασίας τους εν μέσω πανδημίας. Οι κινητοποιήσειςτους ξεκίνησαν αυθόρμητα τη Δευτέρα 18 Μάη το πρωί, όταν αρνή-θηκαν να πιάσουν δουλειά διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτήμα-των τους με βασικό τις άμεσες προσλήψεις προσωπικού. Η απόφασήτους είναι για καθημερινές στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στονοσοκομείο.

    «Τη Δευτέρα οι τραυματιοφορείς είπαν “τέλος η υπομονή μας” καιαπαίτησαν να έρθει εδώ και τώρα προσωπικό», μας είπε η ΑργυρήΕρωτοκρίτου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκο-μείο Γεννηματάς. «Συγκεντρώθηκαν εκεί που είναι η στάση τους, έξωαπό το κτίριο επειγόντων και αρνήθηκαν να ξεκινήσουν τη βάρδια, λέ-γοντας -και δίκαια- ότι στην ειδικότητά τους δεν έχει έρθει ούτε έναςνέος εργαζόμενος. Είναι 35 άτομα, εκ των οποίων οι 13 συμβασιούχοι(10 του ΟΑΕΔ, 3 επικουρικοί), για ένα τεράστιο νοσοκομείο που επι-πλέον έχει ένα καινούργιο κρίσιμο τμήμα, αυτό που διαχειρίζεται ταύποπτα περισταστικά και ό,τι έχει να κάνει με τον κορονοϊό. Μιλάμεγια κόσμο που δουλεύει με φορεία δεκαετιών, που κοψομεσιάζεται,που η πλειοψηφία τους είναι άνω των 50 ετών, που δεν είναι καν σταΒΑΕ, ενώ μεταφέρουν όλα τα περιστατικά.

    Μας κάλεσαν αμέσως σαν Αγωνιστική Πρωτοβουλία για να μας ενη-μερώσουν και να ζητήσουν τη στήριξή μας. Παρότι καλέσαμε και ταυπόλοιπα μέλη του Σωματείου, η ανταπόκρισή τους ήταν μικρή ωςαρνητική. Όσοι ήρθαν προσπάθησαν να βάλουν προσκόμματα στηνκινητοποίηση, λέγοντας στους τραυματιοφορείς ότι δεν είναι καλυμ-μένοι συνδικαλιστικά, γεγονός που τους εξόργισε ακόμα περισσότε-ρο. Επί τόπου, 15 άτομα, όλη η πρωινή βάρδια κι εμείς, πήγαμε στοδιοικητή και απαιτήσαμε συνάντηση μαζί του. Μετά από κάποιες υπεκ-φυγές, το ραντεβού κλείστηκε για το μεσημέρι. Ξανά διάφοροι εκπρό-σωποι του Σωματείου πρότειναν αυτό να γίνει δι' αντιπροσωπείας.Ούτε ένας από τους τραυματιοφορείς δεν το δέχτηκε. Και κάπως έτσι

    η πρωινή βάρδια ξεκίνησε δουλειά γύρω στις 10πμ...Μέχρι την ώρα του ραντεβού ένας από τους εργαζόμενους έγραψε

    τα αιτήματά τους σε ένα χαρτί. Η είδηση έφτασε μέχρι τους ασθενείςκαι τους συνοδούς τους. Η συνάντηση έγινε στο αμφιθέατρο και εκείήρθαν όλοι, τομεάρχες, προϊστάμενοι, συνδικαλιστές, ακόμα και όσοι“δεν είχαν χρόνο” το πρωί. Ο διοικητής αποχώρησε μέσα σε δέκα λε-πτά αφού είπε κάτι αερολογίες. Τη θέση του πήρε κυριολεκτικά συν-δικαλίστρια του ΔΣ του Σωματείου που το μόνο που έκανε ήταν ναεπαναλαμβάνει κάτι αόριστες υποσχέσεις για προσλήψεις και μετά ναεξαπολύει επιθέσεις στην Αριστερή Πρωτοβουλία αλλά και στουςτραυματιοφορείς που δεν εκτιμούν τις προσπάθειές τους.

    Η απάντηση από τη μεριά μου ήταν άμεση κι αυτό την εξόργισεακόμα περισσότερο μέχρι που αποχώρησε. Παρά τις κάποιες αμφιβο-λίες που προέκυψαν αν και πως θα συνεχιστεί ο αγώνας χωρίς κάλυ-ψη από το Σωματείο, η απόφαση ήταν για στάση εργασίας την επόμε-νη μέρα 1μμ-3μμ με παράσταση στη διοίκηση και συνέχιση με τον ίδιοτρόπο τις επόμενες μέρες μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων. Οιτραυματιοφορείς δεν είναι μόνοι. Ήδη και οι γιατροί των επειγόντωνπου κάνουν τη διαλογή για τον κορονοϊό, αντιδρούν στις οδηγίες τηςαρμόδιας επιτροπής και σκέφτονται και αυτοί να προχωρήσουν σεστάσεις εργασίας ζητώντας κάλυψη από το Σωματείο».

    20 Μάη 2020, Νο 1422Το εργατικό κίνημα εργατικη αλληλεγγυη σελ.7

    ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Πανελλαδικά ξανά την Πέμπτη 21/5Σε νέα πανελλαδική στάση ερ-γασίας από τις 11πμ έως τις3μμ προχωρούν οι εργαζόμε-νοι στα δημόσια νοσοκομεία στις 21Μάη, ύστερα από απόφαση της ΠΟ-ΕΔΗΝ. Συγκεντρώσεις την ίδια μέραθα γίνουν στις 12 το μεσημέρι έξωαπό το υπουργείο Υγείας για την Ατ-τική και τις ΥΠΕ για την περιφέρεια.

    Στο κέντρο της απεργιακής κινη-τοποίησης βρίσκεται η νέα προκλη-τική επίθεση της κυβέρνησης στονοσηλευτικό προσωπικό, με ΠράξηΝομοθετικού Περιεχομένου πουπροωθεί το υπουργείο Υγείας καισπάει τον κλάδο τους σε όσους/εςέχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευσηκαι σε όσους/ες έχουν δευτεροβάθ-μια δημιουργώντας εργαζόμενουςπολλών ταχυτήτων. Όπως αναφέρειστην ανακοίνωσή του το Συντονιστι-κό Νοσοκομείων, ο λόγος που το κά-νουν είναι «για να αποκτήσουν έναπροσωπικό “πασπαρτού”, νοσηλευ-τές που δεν είναι μόνο νοσηλευτέςαλλά και ό,τι άλλο χρειάζεται κάθενοσοκομείο και τμήμα. Αφού δεν εί-σαι “εκπαιδευμένος” δεν μπορεί ναείσαι και βοηθός νοσηλευτή, μπο-ρείς όμως να είσαι και λίγο τραυμα-τιοφορέας, λίγο γραμματέας, λίγοσεκιούριτι ή λίγο καθαριστής. Και ανμπορείς να είσαι όλα αυτά αλλά όχιαποκλειστικά νοσηλευτής γιατί να

    γίνουν προσλήψεις σε άλλους κλά-δους; Αυτή είναι η μεθόδευση τωνφωστήρων του υπουργείου, αυτή εί-ναι η απάντησή τους στους χιλιάδεςνοσηλευτές και νοσηλεύτριες πουτα έδωσαν όλα μέσα στην κρίση».

    Η πρώτη απάντηση στη νέα επίθε-ση δόθηκε την περασμένη Πέμπτη14 Μάη με τη στάση εργασίας πουκάλεσε η ΠΟΕΔΗΝ. Δεκάδες εργα-

    ζόμενοι/ες, κύρια νοσηλεύτριες/έςαλλά και όλων των ειδικοτήτων, απόπολλά νοσοκομεία της Αττικής συγ-κεντρώθηκαν την ίδια μέρα έξω απότο υπουργείο Υγείας για να βροντο-φωνάξουν ότι η διάσπαση δεν θα πε-ράσει. Η απόφαση της πολιτικήςηγεσίας του υπουργείου να κλείσειτις πόρτες του στους συγκεντρωμέ-νους και να αρνηθεί να συναντηθεί

    με τους εκπροσώπους τους, το μόνοπου κατάφερε ήταν να τους εξοργί-σει ακόμα περισσότερο. Με πανόσυμμετείχε ο Σύλλογος Εργαζόμε-νων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββαςκαι το Συντονιστικό των Νοσοκομεί-ων, ενώ αντίστοιχη συγκέντρωσηέγινε την ίδια μέρα έξω από την 3ηκαι 4η ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη.

    Η νέα πανελλαδική απεργία έρχε-

    ται ως συνέχεια της κινητοποίησηςτης περασμένης Πέμπτης αλλά καιόλων των μαχών που βρίσκονται σεεξέλιξη στα νοσοκομεία ενάντια στιςαπολύσεις επικουρικών και συμβασι-ούχων, ενάντια στην επιστροφή τωνεργολάβων, για προσλήψεις και μο-νιμοποιήσεις, για μέσα ατομικήςπροστασίας, για αύξηση της χρημα-τοδότησης του ΕΣΥ. Από το Γεννη-ματάς και το Αγία Όλγα μέχρι το Ιπ-ποκράτειο Θεσσαλονίκης, οι εργα-ζόμενοι ξεσηκώνονται απέναντι στιςδιοικήσεις και το υπουργείο Υγείαςπου τους έχουν κυριολεκτικά κηρύ-ξει τον πόλεμο (βλέπε κείμενα δί-πλα). Στον Άγιο Σάββα, μετά τηναπεργιακή νίκη των εργαζόμενωνστη φύλαξη που κέρδισαν την ανα-νέωση των συμβάσεών τους, ο αγώ-νας συνεχίζεται για μονιμοποιήσεις,προσλήψεις, άδειες, αναγνώρισητου νοσηλευτικού προσωπικού καιόχι υποβάθμισή του. Για όλα αυτά, οΣύλλογος Εργαζόμενων καλούσεσύσκεψη-συζήτηση στο προαύλιοτου νοσοκομείου την Τρίτη 19 Μάημε στόχο τη μαζική συμμετοχή στηνέα στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ.Ενώ και στον Ερυθρό οι τραυματιο-φορείς ετοιμάζονται για παράστασηδιαμαρτυρίας στη διοίκηση του νο-σοκομείου τη Δευτέρα 25 Μάη.

    Λένα Βερδέ

    ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ“Το πρωί βοηθοί,τη νύχτα

    προϊστάμενες”

    Οι νοσηλεύτριες ΔΕ είμαστε πολλάχρόνια στα νοσοκομεία, δουλεύου-με κυλιόμενο, βγάζουμε όλες τιςβάρδιες, κάνουμε κάθε νοσηλευτική πράξη,μεταγγίζουμε, παραλαμβάνουμε χειρουρ-γεία, κάνουμε τα πάντα. Και το χειρότεροείναι ότι το πρωί είμαστε βοηθοί, το από-γευμα νοσηλεύτριες και το βράδυ ακόμακαι προϊστάμενες γιατί βγάζουμε τη νύχταμόνες με τριάντα και σαράντα χειρουργη-μένους ασθενείς και βαριά καρκινοπαθείς.

    Αν περάσει αυτό, ποιος θα κάνει τις νύ-χτες; Γιατί για μένα θα είναι πλέον υπέρβα-ση καθήκοντος. Πού θα βρεθεί το προσωπι-κό να καλύψει αυτές τις βάρδιες; Εξυπηρε-τούμε τους πάντες, εκπαιδεύουμε τον κάθεκαινούργιο και συμβασιούχο που έρχεταιείτε είναι ΤΕ είτε όχι και το ευχαριστώ είναιαυτό. Δουλεύουμε διπλά και μάλιστα με τε-ράστια μισθολογική διαφορά, ειδικά από ταμνημόνια και μετά, 200 ευρώ, μεταξύ τηςκάθε κατηγορίας. Είναι εντελώς άδικο κιαυτό που πάει να γίνει τώρα ακόμα παρα-πάνω. Ας το σκεφτούν ποιος θα κάνει τιςβάρδιες πριν αποφασίσουν να το περά-σουν.

    Μαρίνα Οικονόμου, νοσηλεύτρια ΔΕ στον Άγιο Σάββα

    14 Μάη, Απεργιακή συγκέντρωση υγειονομικών στο Υπουργείο Υγείας

    18 Μάη, Οι τραυματιοφορείς του Γεννηματάς αρνούνται να πιάσουν δουλειά

  • Να μην προχωρήσουν οι εξώσεις εκα-τοντάδων προσφύγων από το Campτου Ελαιώνα στις 31 Μάη με την έναρ-ξη του προγράμματος εξώσεων από τις δο-μές και τα σπίτια, απαίτησε το μεσημέρι τηςΔευτέρας αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ καιπρόσφυγες στην πλατεία Συντάγματος. Στησυνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση μετην κ. Μελίνα Δασκαλάκη, πρόεδρο της ΕΑΤΑκαι του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών καιΠροσφύγων του Δήμου Αθήνας στο κτίριοτου δήμου στην οδό Ξενοφώντος που μια ει-ρωνεία της τύχης το έφερε να γειτονεύει μετο κτίριο της “Στέγης Βιομηχανίας”, του ΣΕΒ.

    Στο πλευρό των προσφύγων, οικογενειώναπό τη Συρία, τον Λίβανο και το Καμερούν