Workshop Fair Fashion - wat kun je zelf doen.

Post on 14-Jul-2015

68 Views

Category:

Design

3 Downloads

Preview:

Click to see full reader

Transcript

Workshop Fair Fashion

Wat kun je zelf doen?

19 juni 2014

Awearness Fashion is een platform voor promotie en presentatie van duurzaamheid in mode. Wij geloven in de kracht van storytelling & verbinding.

Wij willen het verhaal achter een kledingstuk transparant maken zodat de consument, de retailer, de financier, de student, de docent en de ontwerper vervolgens hun eigen duurzame keuzes kunnen maken. We doen dit door het organiseren van fashion shows, expertmeetings, lezingen en workshops maar ook door op onze website toegankelijke informatie te bieden. 

FACTS & FIGURESFACTS & FIGURES

Wereldwijd wordt er jaarlijks 80 miljard kilo textiel geproduceerd.

De Nederlandse consument geeft ongeveer 20 miljard euro per jaar uit aan reguliere kleding, gemiddeld is dit 472 euro per Nederlander.

Nederlanders zijn bereid ca. 10% meer te betalen voor een duurzaam kledingstuk.

De gemiddelde levensduur van een kledingstuk is ongeveer 3 jaar. Voor fast fashion is dit korter. Sommige kleding wordt zelfs weggegooid na één keer dragen of wordt ongedragen weggedaan.

Jaarlijks gooien we in Nederland samen zo’n 235 miljoen kilogram textiel weg, daarvan wordt ruim een kwart gerecycled. 

Een katoenen t-shirt kost 2700 liter water. De katoenproductie is verantwoordelijk voor 2,6% van het wereldwijde waterverbruik. De helft van alle textiel wordt gemaakt van katoen. 

FACTS & FIGURESFACTS & FIGURES

In de kleding- en textielindustrie is vooral het ‘veredelen’ milieubelastend: koken, bleken, wassen en verven.

Wereldwijd zijn 30 miljoen mensen werkzaam in de textielindustrie.

In de kledingindustrie werken mensen meer dan 10 uur per dag, 6 dagen in de week onder slechte omstandigheden.

Van een t-shirt van €29,- gaat er maar 18 cent naar degene die ‘m maakte.

De merkenvergelijkingssite RankaBrand heeft 350 Nederlandse en Duitse kledingmerken doorgelicht op duurzaamheid. 63 procent van de bedrijven vindt een duurzaam beleid belangrijk (10 procent stijging ten opzichte van 2011) – wat niet betekent dat ze ernaar handelen. 

Slechts 2 van de mega-winstgevende bedrijven hebben 'een begin gemaakt' met het verhogen van loon.

FACTS & FIGURESFACTS & FIGURES

Milieucentraal heeft een overzicht van keurmerken en de criteria die zij hanteren, zoals Made By en Oekotex. Het ene concentreert zich op milieu, het andere op eerlijke handel of arbeidsomstandigheden. 

Veel dieren die eindigen in een tas, schoen hebben een leven geleid vol ongemak, pijn en stress. Het looien van 1 kilo leer in veel ontwikkelingslanden kost honderden liters water. Vaak wordt dit water vervolgens vol chemicaliën onverantwoord geloosd.

Kinderen vanaf 12 jaar werken in de leerindustrie van landen als India, Bangladesh, Pakistan en Marokko.

In 2020 wordt er verwacht dat een kwart van de kleding online wordt aangeschaft. Fysieke winkels gaan dienen als inspiratiebron voor de consument. Het verkopen van producten blijft voor de winkelier natuurlijk de focus, maar de klant wil voor meer komen. Winkelen wordt een beleving. De consument is meer en meer op zoek naar producten met een goed verhaal.

FAIR FASHIONKernbegrippen duurzaamheid in mode

WAT WIJ WILLEN? Shoppen zonder WAT WIJ WILLEN? Shoppen zonder schuldgevoel.schuldgevoel.

Wij willen graag shoppen zonder Wij willen graag shoppen zonder schuldgevoel.schuldgevoel.

SJ Company heeft jonge vrouwen uit de sloppenwijken in Bangkok opgeleid om deze riemen te kunnen vervaardigen.

Expresso Fashion is een voorbeeld van een grotere winkelketen die kiest voor een helder MVO-beleid, ze hebben zich al in 2004 aangesloten bij Fair Wear Foundation en volgen in hun materiaalkeuzes de richtlijnen van Made-By. Ook doneren ze elk seizoen kleding aan goede doelen, zoals de Voedselbank en Dress for Succes.

‘Het Arnhempje’, een heus Arnhems fairtrade product in wording, een hemdje bedacht door leerlingen van het Montessori College in Arnhem gemaakt in Bangladesh.

De collectie van Ecological Textiles uit Nederland bestaat o.a. uit biologische katoen, hennep, ecologische zijde en gerecyclede polyester. Eén van de Nederlandse fashiondesigners die gebruikt maakt van de stoffen van Ecotextiles is Elsien Gringhuis uit Arnhem.

Okimono Eco-t-shirts is een superhip merk uit het Modekwartier in Arnhem. De shirts zijn naast eco (GOTS) ook fair en worden gemaakt in limited editions.

MLY maakt veel gebruik van natuurlijke, biologisch afbreekbare vezels. Geprinte stukken worden grotendeels digitaal gedrukt, waarbij veel minder water wordt verbruikt dan bij andere drukprocessen. Ook worden hiervoor biologisch afbreekbare inkten gebruikt.

Hasmik Matevosyan Radicale Vernieuwer van de toekomst 2014Paradigm Shift in Fashion – een nieuw businessmodel en project Patch

Bij Mode Met een Missie in het Modekwartier werken vrouwen met een kwetsbare achtergrond in speciaal opgezette mode-ateliers aan het label Mode met een Missie, dat ontworpen is door jonge, Nederlandse modeontwerpers. Vrouwen leren het vak en worden toegeleid naar werk.

Bij Mode met een Missie in het Modekwartier werken vrouwen met een kwetsbare achtergrond in speciaal opgezette mode-ateliers aan het label Mode met een Missie, dat ontworpen is door jonge, Nederlandse modeontwerpers. Vrouwen leren het vak en worden toegeleid naar werk.

Het idee achter het virtuele pashokje met 3D technieken is dat je nooit meer uit de kleren hoeft om te kijken of een outfit leuk staat en je goed past. De Bijenkorf werkt er sinds kort mee.

Eindexamencollectie van Lisa Konno, ArtEZ 2014: "Extended Materials" gaat over het hergebruiken en veredelen van resttextiel.

LENA werkt met een abonnementen systeem en biedt een variatie aan abonnementen aan met elk een bijbehorend aantal kledingstukken die je kunt lenen. Deze kun je wisselen wanneer jij wil – net zoals bij een bibliotheek..

Vaak gooien we spullen te snel weg terwijl deze vaak, na een eenvoudige reparatie, weer bruikbaar zijn. Het Repair Café (ook in Arnhem) helpt het repareren en zo de levensduur verlengen.

Removable prints van Refinity: de wasbare losse prints kunnen vaker gedragen worden maar ook gewisseld worden met een andere print.

Koninklijke aandacht voor het kledingproject van WE Fashion: truien gemaakt van herwonnen vezels tijdens bezoek op 27 mei jl.

In de toekomst: een nieuwe outfit maken van oude kleding en een 3D printer?

www.awearness-fashion.nlwww.awearness-fashion.nl

Bronnen en dank aan: Awearness Fashion, Schone Kleren Bronnen en dank aan: Awearness Fashion, Schone Kleren Campagne, Fair Wear Foundation, Kiesduurzamemode.nu, Campagne, Fair Wear Foundation, Kiesduurzamemode.nu, Textilia, Milieu Centraal, Electrolux, Refinity, MLY, Textilia, Milieu Centraal, Electrolux, Refinity, MLY, Ecotextiles, Elsien Gringhuis, SJ Company, Kledingbibliotheek, Ecotextiles, Elsien Gringhuis, SJ Company, Kledingbibliotheek, Repair Café, Anton Luiken, Bijenkorf, Lisa Konno, Expresso Repair Café, Anton Luiken, Bijenkorf, Lisa Konno, Expresso Fashion, Inti Knitwear, Arnhem Mode Incubator, Okimono, Fashion, Inti Knitwear, Arnhem Mode Incubator, Okimono, Bijenkorf, Mode met een Missie, Greenpeace, Gemeente Bijenkorf, Mode met een Missie, Greenpeace, Gemeente Arnhem.Arnhem.

Deze workshop is mede mogelijk gemaakt door:Deze workshop is mede mogelijk gemaakt door:

top related