Project B(2012-2013) - A1_1

Post on 21-Jul-2015

47 Views

Category:

Education

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

Transcript

5o ΕΠΑ.Λ. ΠΑΤΡΑΣ

ΟΤΑΝ ΟΔΗΓΩ ΔΕΝ ΠΙΝΩ!!! ΤΙ ΠΙΝΩ ΟΤΑΝ ΟΔΗΓΩ???

EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΤΑΞΗ Α’ - ΤΜΗΜΑ Α1

ΘΕΜΑ:

Υπεύθυνοι ΕκπαιδευτικοίΠατσιαλού Κωνσταντίνα - Σταμπουλή Ιωάννα

Πώς επιδρά το αλκοόλ στην οδήγηση 

Αυξάνει το χρόνο αντίδρασης

Μειώνει τις λειτουργικές ικανότητες

Μειώνει την ικανότητα εκτίμησης του κινδύνου

Μειώνει την οπτική γωνία

Απόψεις σχετικά με το αλκοόλ και την οδήγηση

«Όταν πιω λίγο, οδηγώ καλύτερα»  

 «Εμένα δεν με πιάνει το ποτό» 

«Θα πιω καφέ μετά και θα συνέλθω» 

«Θα ξαπλώσω λίγο και μετά μπορώ να οδηγήσω»  

«Τους καλούς οδηγούς το αλκοόλ τους επηρεάζει λιγότερο» 

Μην παίζετε με τη ζωή σας και τις ζωές των άλλων 

Α Π Α Ρ Α Β Α Τ Η Α Ρ Χ Η

«ΔΕΝ ΠΙΝΩ αν πρόκειται να οδηγήσω

και ΔΕΝ ΟΔΗΓΩ

αν έχω πιει»

Γιατί το αλκοόλ και η οδήγηση δεν συνδυάζονται

Η οδήγηση είναι μια απαιτητική και δύσκολη διαδικασία.Ο εγκέφαλος ενός οδηγού που κινείται σε μέτρια κυκλοφορία επεξεργάζεται 300 πληροφορίες το λεπτό. Τα ποτά περιέχουν αιθυλική αλκοόλη, η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις σε λειτουργίες που έχουν άμεση σχέση με την ικανότητά μας για ασφαλή οδήγηση.

μειώνει τη στάθμη εγρήγορσης

μειώνει την ικανότητα αναγνώρισης κινδύνου μειώνει την ικανότητα παρακολούθησης αλλαγής των συνθηκών

Το αλκοόλ:

μειώνει την ικανότητα συνδυασμού πληροφοριών

BAC (gr

αλκοόλ / 100ml

αίματος)

Συντελεστής

αύξησης της

πιθανότητας

θανατηφόρου

ατυχήματος

0 1

0.02 – 0.04 1.4

0.05 – 0.09 11.1

0.10 – 0.14 48

0.15+ 380

Αλκοολισμός Χαρακτηρίζεται από: μειωμένη ικανότητα ελέγχου χρήσηςτης ουσίας έντονη και συνεχή πνευματική ενασχόληση με το «ναρκωτικό» αλκοόλ διαστρεβλωμένο τρόπο σκέψης άρνηση ως μηχανισμό άμυνας

Οδηγεί σε πρώιμο θάνατο από λήψη υπερβολικής δόσης οινοπνεύματος οργανικές επιπλοκές που σχετίζονται με τον εγκέφαλο, το ήπαρ, την καρδιά και πολλά άλλα όργανα, αυτοκτονία, ανθρωποκτονία, αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και άλλα τραυματικά συμβάντα

Α λ κ ο ο λ ι κ ό Σ τ ε ρ η τ ι κ ό Σ ύ ν δ ρ ο μ οΈνας αλκοολικός, μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή που μειώνει την πρόσληψη αλκοόλ, εμφανίζει 2 ή και περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

Υπερδραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος (εφίδρωση ή ταχυκαρδία)

Αδρό τρόμο των χεριών Αϋπνία

Ναυτία ή εμετό

Παραισθήσεις ή ψευδαισθήσεις μικρής διάρκειας (οπτικές, απτικές ή ακουστικές)

Ψυχοκινητικό εκνευρισμό

Άγχος

Μείζονες επιληπτικές κρίσεις

Τι συμβαίνει όταν το αλκοόλ μπαίνει στο σώμα

Το αλκοόλ εισέρχεται στο στομάχι. Εκεί αφομοιώνεται μια μικρή ποσότητα. Το υπόλοιπο πηγαίνει καθαρό στο αίμα και κατόπιν εξαπλώνεται σε όλο το σώμα. Η παρουσία φαγητού στο στομάχι καθυστερεί την απορρόφηση του από το αίμα.

Ποτά με επίπεδο αλκοόλ πάνω από 20% παραμένουν για μεγαλύτερο διάστημα στο στομάχι από ποτά με χαμηλότερο επίπεδο αλκοόλ.

Το σώμα των γυναικών αφομοιώνει μικρότερη ποσότητα αλκοόλ.

Το ήπαρ τελικά διαλύει το αλκοόλ το οποίο μετά αποβάλλεται από τα ούρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. η κατανάλωση «σκληρών» αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα φαίνεται να μειώνεται, η κατανάλωση κρασιού να παραμένει περίπου σε σταθερά επίπεδα, ενώ αυξάνεται εντυπωσιακά η κατανάλωση της μπίρας.

Το ποσοστό καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ στους ενήλικες άνδρες φτάνει το 42,5% ενώ στις γυναίκες το 13,6%.

Τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης και στα δύο φύλα, παρατηρούνται στην ηλικία 55 - 64 ετών.

Στατιστικά

Η κατανάλωση στους νέους

Η μεγάλη πλειοψηφία (65,4%) των εφήβων καταναλώνει αλκοολούχα σε χώρους όπου σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο απαγορεύεται η κατανάλωση τους από άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών.

Τα αποτελέσματα έρευνας από όλες τις χώρες της Ευρώπης έδειξαν συχνή κατανάλωση οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού για το 5% των εφήβων 11 ετών, το 11% των εφήβων 13 ετών και το 29% των εφήβων 15 ετών.

Θνησιμότητα από νοσήματα σχετιζόμενα με το αλκοόλ σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται ότι έχει σχέση με 60 τύπους διαταραχών και σωματικών κακώσεων.

Η θνησιμότητα που οφείλεται στο αλκοόλ εκτιμάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι φτάνει παγκοσμίως σε 1,8 εκατ. θανάτους (το 3,2% της παγκόσμιας θνησιμότητας). Οι εκτιμήσεις αυτές αναγάγουν το αλκοόλ στο δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για την Ευρώπη, μετά το κάπνισμα.

Σε έρευνα για τους τραυματισμούς από τροχαία που έκαναν εισαγωγή σε νοσοκομεία της Αθήνας, υπολογίσθηκε ότι το 10% των τραυματισμών μπορούν να αποδοθούν άμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ.

Εκτιμάται ότι περίπου 5.000 θάνατοι ετησίως οφείλονται σε αιτίες που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Οι νέοι πλήττονται περισσότερο. Στην ηλικιακή ομάδα των 15 - 29 ετών, το 10% των θανάτων μεταξύ των κοριτσιών οφείλεται σε κατάχρηση αλκοόλ, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 25% για τα αγόρια.

JUST ONE FOR THE ROAD

ΕΝΑ ΑΤΥΧΗΜΑ«Μαμά βγήκα με τους φίλους μου. Πήγα σε ένα πάρτι και θυμήθηκα αυτό που μου είχες πει, να μην πιω αλκοόλ. Μου είχες ζητήσει να μην πιω επειδή θα έπρεπε να οδηγήσω μετά, έτσι ήπια ένα αναψυκτικό.

Ήμουν υπερήφανη για μένα, γιατί είχα ακούσει αυτό που τόσο γλυκά με είχες συμβουλεύσει πριν φύγω, να μην πιω αν πρέπει να οδηγήσω, σε αντίθεση με αυτό που μου έλεγαν οι φίλοι μου. Έκανα τη σωστή επιλογή, η συμβουλή σου ήταν η σωστή.

Όταν το πάρτι τέλειωσε όλοι μπήκαν στα αυτοκίνητά τους χωρίς να είναι σε θέση να οδηγήσουν. Εγώ πήρα το αμάξι μου, ήμουν σίγουρη ότι ήμουν καθαρή. Δεν μπορούσα να φανταστώ μαμά αυτό που με περίμενε....Τώρα είμαι εδώ ξαπλωμένη στην άσφαλτο και ακούω έναν αστυνομικό να λέει: «το παιδί που προκάλεσε το δυστύχημα ήταν μεθυσμένο".Μαμά η φωνή του ακούγεται τόσο μακρινή. Το αίμα μου είναι παντού στην άσφαλτο και εγώ προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να μην κλάψω. Ακούω τους γιατρούς να λένε ότι αυτή η κοπέλα δεν θα τα καταφέρει. Είμαι σίγουρη ότι το άλλο παιδί που οδηγούσε δεν το είχε καν φανταστεί όταν έτρεχε τόσο πολύ. Στο τέλος αυτός είχε αποφασίσει να πιει και εγώ τώρα πρέπει να πεθάνω.Γιατί το κάνουν αυτό μαμά; Αφού ξέρουν ότι θα καταστρέψουν ζωές; Ο πόνος που νιώθω είναι σαν να με καρφώνουν χιλιάδες μαχαίρια. Πες στην αδερφή μου να μην φοβηθεί, στον μπαμπά να είναι δυνατός.Κάποιος έπρεπε να πει σ’ αυτό το παιδί ότι δεν έπρεπε να πιει αν θα οδηγούσε. Ίσως αν του το έλεγαν οι δικοί του όπως έκανες εσύ, τώρα να ήμουν ζωντανή....Η ανάσα μου γίνεται όλο και πιο αδύνατη και αρχίζω να φοβάμαι μαμά......Αυτές είναι οι τελευταίες μου στιγμές και είμαι τόσο απελπισμένη.Θα ήθελα τόσο να σε αγκαλιάσω μαμά.... και να σου πω πόσο σε αγαπάω. Σε αγαπάω μαμά.... αντίο»

Αυτές οι λέξεις γράφτηκαν από μία δημοσιογράφο που ήταν παρούσα στο συγκεκριμένο δυστύχημα. Η κοπέλα ενώ πέθαινε ψιθύριζε αυτές τις λέξεις και η δημοσιογράφος τις έγραφε σοκαρισμένη. Η ίδια η δημοσιογράφος άρχισε μία εκστρατεία εναντίον της οδήγησης που γίνεται υπό την επήρεια αλκοόλ.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΥΛΛΕΧΤΗΚΑΝ ΑΠΟ TO INTERNET

Με τη συγκεκριμένη εργασία ασχολήθηκαν οι μαθητές:

1. ΓΙΑΓΚΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

2. ΤΣΟΡΑΠΕ ΝΤΕΝΑΝΤΑ

3. ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ ΣΠΥΡΟΣ

4. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΟΙ

top related