Program stručnog usavršavanja P G odgajatelja i stručnih … · 2016-12-01 · Istraæivanja pokazuju da darovitost, ukoliko se primjereno ne potiËe, nestaje do devete godine

Post on 30-Jan-2020

2 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

Transcript

KORAK PO KORAKKOKOKORARARAKKK POPOPO K K ORORORRRRAKAKAKp u Ë k o o t v o r e n o u Ë i l i π t e

PuËko otvoreno uËilište

‘Korak po korak’

razvija cjelovit sustav

unapreenja kvalitete

rada odgajatelja i

struËnih suradnika

koji ukljuËuje struËno

usavršavanje,

mentorsku podršku i

nakladniËku djelatnost.

Mreæa trenera i mentora

omoguÊuje odræavanje

seminara u svim

regijama.

1) Zbog jednostavnosti i preglednosti teksta koristili smo muški rod imenica odgajatelj/ica, ravnatelj/ica itd. - koje se u ovom tekstu odnose i na žene i na muškarce.

Program stručnog usavršavanja

odgajatelja i stručnih suradnika1)

u vrtićima

P G

1 1

1 2

Letak Helena 2011-2012.indd 1Letak Helena 2011-2012.indd 1 9/20/11 8:41 AM9/20/11 8:41 AM

Živjeti različitosti

U svakodnevnom æivotu Ëesto zaboravljamo da naše reakcije i ponašanja vuku korijene iz našeg djetinjstva, porijekla, obitelji iz kojih dolazimo, naših iskustava. Provoditi i æivjeti interkulturalan odgoj i obrazovanje u vrtiÊu znaËi imati na umu i poštivati podrijetlo i iskustva djece i odraslih s kojima dolazimo u svakodnevni kontakt. Pola-znici Êe uvidjeti koji su faktori rizika povezani s interkulturalnim uËenjem, kako se startne pozici-je generacijski prenose, kako se razvijaju predra-sude i stereotipi i kako ih prenosimo na djecu, što je opresija i kako je moæemo prepoznati, kako moæemo raditi na stvaranju grupnog identiteta te kako moæemo graditi savezništvo u djelovanju za društvenu pravdu.

Edukacija traje 36 sati, a provodi se kroz dva trodnevna modula.Kotizacija iznosi 1.621 kn.

Stvaranje interkulturalnog okruženja u vrtiću i odgoj

za različitosti

Ova edukacija odgajateljima pomaæe u procjeni primjerenosti multikulturalnog materijala u vla-

stitom okruæenju kako bi se izbjegao ‘turistiËki’ pristup razliËitim kulturama, te kako bi se primi-jenile nove strategije koje u djece potiËu razumi-jevanje i prihvaÊanje razliËitosti.

Edukacija traje 12 sati, a provodi se tijekom dva dana. Kotizacija iznosi 590,40 kn.

Metoda PERSONA DOLL za rad s djecom na

uvažavanju različitosti

Metoda ‘Persona Doll’ poznata je kao jedna od najmoÊnijih i najvrjednijih za rad s djecom na po-štivanju razliËitosti. ‘Persona Doll’ (Lutka-osoba) omoguÊuje djeci da izraze svoje osjeÊaje i mišlje-nje o diskriminirajuÊim situacijama i doæivljajima koje im ‘ispriËa’ lutka, te tako uËe uoËavati ne-pravdu, zauzimati se za sebe i za druge, jaËati emocionalnu pismenost, razvijati samopoštovanje i izgraivati vlastiti identitet.

Edukacija traje 12 sati i provodi se tije-kom dva dana. Kotizacija iznosi 590,40 kn ili 947,10 ukoliko je u cijenu edukacije ukljuËena i lutka.

Kulturne raznolikosti kroz univerzalni jezik plesa

Svaka kultura nosi odreeni identitet, svoju spe-cifi Ënost koja se Ëesto odraæava kroz ples. Ti stari obiËaji i predaje koji opstaju i prenose se s gene-racije na generaciju, priËaju nam njihovu povijest. Kroz ritam i ples iz Afrike, Ëaroliju i mudrost iz Kine, priËe i poeziju iz Japana, ova radionica nudi jedan novi pristup uËenju razliËitih kultura. U ko-tizaciju je ukljuËen CD s glazbom koja se moæe primjenjivati u radu s djecom. Radionica je namijenjena polaznicima koji su za-vršili uvodnu radionicu ‘Kreativni ples’.

Radionica traje 4 sata, a kotizacija iznosi 332 kn.

Interkulturalizam i življenje različitosti

Letak Helena 2011-2012.indd 2Letak Helena 2011-2012.indd 2 9/20/11 8:41 AM9/20/11 8:41 AM

Inkluzija djece s teškoćama u razvoju

Edukacija odgajateljima i struËnim suradnicima pruæa okvir za organiziranje sustava podrške u vrtiÊu u uvjetima inkluzije. Taj okvir saËinjavaju tri bitna elementa: organiziran struËni tim, indi-vidualiziran odgojno-obrazovni plan i prilagodbe u vrtiÊu. Prilagodbe se odnose na materijalno i prostorno okruæenje, kao i na naËin i oblike dava-nja uputa te poticanje suradniËkog uËenja. Pritom se vodi raËuna o unapreenju sveukupne kvalitete rada.

Seminar traje 30 sati, a obiËno se provodi tijekom tri vikenda. U kotizaciju koja iznosi 1.476 kn ukljuËen je i priruËnik ‘Kurikulum za inkluziju’.

Darovito dijete u vrtiću

Istraæivanja pokazuju da darovitost, ukoliko se primjereno ne potiËe, nestaje do devete godine djetetova æivota. Na ovoj edukaciji odgajatelji Êe nauËiti kako poticati razvoj djetetovih sposobno-sti, kako izraditi individualizirani program za da-rovito dijete, kako produbljivati i poticati širenje temeljnih znanja i iskazanih sposobnosti djeteta te kako osnaæiti roditelje u odgoju darovitog dje-teta.

Edukacija traje 18 sati a provodi se tijekom tri dana. Kotizacija iznosi 922,50 kn.

Podržavanje stilova učenja djece

Stil uËenja je kao otisak prsta, ne postoje dva ista, a defi nira se razvijanjem profi la uËenja za svako pojedino dijete u skupini (Willis, Hodson; 1992.). Cilj edukacije je dati sudionicima okvir za objektivno promatranje i oblikovanje okruæenja za uËenje po mjeri dinamiËkog procesa uËenja izvor-nog pojedinom djetetu ali i okvir za objektivno defi niranje procesa uËenja samog odgajatelja sa

svrhom da vlastite preferencije u uËenju odvoji-mo od prakse koju kreiramo za dijete. Objektiv-no promatranje stila uËenja provode odgajatelji ukljuËeni u neposredan rad s djecom korištenjem metoda i obrazaca za praÊenje primjenjivih u od-gojnoj skupini. Odgajateljima se posreduju znanja za prepozna-vanje dispozicija, talenata, preferencija u ka-rakteristikama fi ziËkog okruæenja za uËenje, te meudjelovanja dispozicija i talenata u razvojnom procesu djeteta.

Seminar traje 12 sati, provodi se tijekom dva dana (najËešÊe petak i subota). Kotizacija iznosi 590,40 kn.

Kreativnost kao razvojna kategorija

Kreativnost leæi u svima nama. Kreativna sposob-nost se moæe nauËiti, poboljšati i s vremenom poveÊati. Ukoliko se primjereno potiËe, djeËja kreativnost se moæe razvijati. Polaznici Êe steÊi nova znanja o kreativnosti kao razvojnoj kategori-ji, nauËiti kako poticati i razvijati djeËju kreativ-nost te vjeæbati prepoznavanje raznih elemenata djeËje kreativnosti.

Radionica traje 6 sati. Kotizacija iznosi 270,60 kn.

Modeliranje poželjnog dječjeg ponašanja

Kako ‘izaÊi na kraj’ s ‘teškim’ ponašanjem djeteta? Kako bolje razumjeti mehanizam djetetova pona-šanja i modelirati svoje ponašanje i ponašanje okoline? Sudionici Êe proÊi kroz tri faze dekodaci-je i odgovora na djetetovo ponašanje: ponašanje kao dimenzija komunikacije djeteta, prikupljanje informacija i funkcionalna procjena, te plan po-drške poæeljnom ponašanju.

Radionica traje 6 sati. Kotizacija iznosi 270,60 kn.

NOVO

Pravo na primjeren odgoj i obrazovanje

Letak Helena 2011-2012.indd 3Letak Helena 2011-2012.indd 3 9/20/11 8:41 AM9/20/11 8:41 AM

Uvodni ‘Korak po korak’ u radu s djecom rane dobi

Tijekom ove edukacije polaznici Êe produbiti ra-zumijevanje povezanosti teorije i prakse pristupa usmjerenog na dijete, vaænosti okruæenja na rani razvoj djeteta, nauËiti koristiti rezultate proma-tranja za planiranje razvojno-primjerenih aktivno-sti, osvijestiti vaænost igre kao najprimjerenijeg oblika uËenja djeteta, nauËiti uspostavljati rutine koje utjeËu na razvoj povjerenja i sigurnosti u dje-ce, nauËiti kako osjetilne igre, tjelesne aktivnosti i Ëitanje promiËu ostvarivanje razvojnih zadataka

Razvojno-primjerena praksa

djece rane dobi, upoznati strategije suradnje i zajedništva s roditeljima i osvijestiti da je konti-nuirano struËno usavršavanje odgajatelja osnovni preduvjet kvalitetnog rada s djecom jasliËke dobi.

Edukacija traje 36 sati, a obiËno se provodi tijekom tri vikenda. U kotizaciju koja iznosi 1.621 kn ukljuËen je i priruËnik ‘Kurikulum za jaslice: razvojno-primjereni program za rad s djecom do treÊe godine’.

Napredni ‘Korak po korak’ u

radu s djecom rane dobi

Na naprednom seminaru odgajatelji Êe se upoznati s novim spoznajama neuroznanosti o razvoju moz-ga, nauËit Êe kako pratiti i biljeæiti razvoj djeteta koristeÊi Protokol za praÊenje i procjenjivanje ra-zvoja djece rane dobi, te kako dobivene podatke koristiti u svrhu izrade razvojne mape djeteta. Na seminaru Êe se govoriti i o kompetencijama djece rane dobi te o smislenijim naËinima ukljuËivanja roditelja u æivot djece u vrtiÊu.

Edukacija traje 12 sati, a provodi se tijekom dva dana. Kotizacija iznosi 590,40 kn.

Uvodni ‘Korak po korak’ u radu s djecom predškolske dobi

Ova edukacija je svojevrstan brand UËilišta i goto-vo je nezaobilazna za sve odgajatelje koji ulaze u profesiju, kao i za one koji æele osvjeæiti postavke razvojno-primjerenog pristupa. Sudionicima daje vezu izmeu teorijskog uporišta razvojno-primje-renog pristupa i njegove primjene u praksi, sazna-nja o vaænosti i naËinu formiranja okruæenja za uËenje djece, o vaænosti igre, individualizaciji i naËinima prilagodbe plana i programa, o naËinima praÊenja i biljeæenja djetetova razvoja, kao i o strategijama ukljuËivanja roditelja u svijet predš-kolskog odgoja.

Letak Helena 2011-2012.indd 4Letak Helena 2011-2012.indd 4 9/20/11 8:41 AM9/20/11 8:41 AM

Edukacija traje 36 sati, a provodi se tijekom šest dana. U kotizaciju koja iznosi 1.621 kn ukljuËen je i priruËnik ‘Kurikulum za vrtiÊe: razvojno-primjereni program za rad s djecom od treÊe do šeste godine’.

Napredni ‘Korak po korak’ u radu s djecom predškolske dobi

Napredni seminar se sadræajno prirodno nasla-nja na uvodni i razvija kompetencije odgajatelja kao refl eksivnog praktiËara, te pruæa moguÊnost dubljeg uvida u svaku od postavki razvojno-pri-mjerenog kurikuluma. Kroz obilje ulomaka iz istraæivanja, iskustvenih primjera i AV zapisa, uz korištenje instrumenta ‘ISSA-ina defi nicija kvali-tetne pedagoške prakse’, odgajatelji Êe steÊi do-datna znanja koja Êe im pomoÊi da ovaj pristup implementiraju u svojoj praksi.

Edukacija traje 36 sati, a provodi se tijekom šest dana. Kotizacija iznosi 1.621 kn.

Uvodna radionica ‘Kreativni ples’

Kroz interaktivne oblike rada ova radionica polazni-cima nudi upoznavane tehnika kreativnog plesanja u razliËitim kontekstima. Sudionici Êe nauËiti kako stimulirati djeËje æelje i sposobnosti da se izraze kroz pokret, potaknuti djeËju maštu i kreativnost u izraæavanju emocija, raspoloæenja i ideja, kako upotrijebiti druge umjetniËke forme (knjiæevnost, slikarstvo…) u kombinaciji s plesom i pokretom.

Radionica traje 4 sata, a kotizacija iznosi 332 kn.

Kurikulum za vrtiće - Razvojno-primjereni program za djecu od 3 do 6 godina

Ovaj priruËnik sluæi kao praktiËan sa-vjetnik odgajatelji-ma u neposrednom radu s djecom, ali i kao korisno i poticajno štivo za sve sudionike odgojno-obrazov-nog procesa.

Cijena priruËni-ka iznosi 145 kn.

Kurikulum za jaslice - Razvojno-primjereni program za rad s djecom do treće godine

Ovaj priruËnik od-gajateljima nudi praktiËne savjete koji im pomaæu u stvaranju si-gurnog, zdravog i poticajnog okruæenja za dje-cu rane dobi.

Cijena priruËnika iznosi 145 kn.

Literatura

Letak Helena 2011-2012.indd 5Letak Helena 2011-2012.indd 5 9/20/11 8:41 AM9/20/11 8:41 AM

Kvaliteta i razvoj

Uspješno mentoriranje u pristupu usmjerenom

na dijete

Uspješni odgojno-obrazovni sustavi i sami vrtiÊi prepoznali su mentorstvo kao neophodnu podrš-ku odgajateljima u unapreenju kvalitete rada. Seminar je namijenjen odgajateljima, struËnim suradnicima i ravnateljima koji æele praktiËno usvojiti mentorske vještine, ali i nove teorijske spoznaje o djelovanju mentorskog procesa kako bi uspješno podræali svoje kolege u primjeni me-todologije usmjerene na dijete.

Edukacija traje 24 sata, a obiËno se provodi tijekom dva vikenda. U kotizaciju koja iznosi 1.197 kn ukljuËen je i priruËnik ‘Uspješno mentoriranje odgajatelja u pristupu usmje-renom na dijete’.

Literatura

Mentorska podrška u vrtiću

Na poziv vrtiÊa mentori PuËkog otvorenog uËili-šte ‘Korak po korak’ pruæaju konkretnu podršku odgajateljima u planiranju unapreenja kvali-tete rada. Rad se obiËno organizira u dvomje-seËnim sastancima s odgajateljima i struËnim ti-mom vrtiÊa na kojima se raspravlja o kvaliteti po-uËavanja, razmjenjuju se primjeri dobre prakse, resursi i materijali za rad, gledaju i komentiraju video-snimke koje ilustriraju kvalitetnu praksu, razvijaju planovi za unapreenje rada i prati se njihova implementacija.

Broj susreta i godišnji plan rada dogovara se na temelju potreba odreene ustanove.

Koraci prema kvalitetnoj praksiPriruËnik za profesionalni razvoj odgajateljaOdgajatelji se Ëesto pitaju: ‘Koliko je kvalitetna moja praksa?’Ovaj priruËnik im daje odgovor i omoguÊuje da prepoznaju jesu li napravili tek prve korake, ili se njihova praksa moæe smatrati kvalitetnom, ili su napravili i ‘korak dalje’. PriruËnik nudi više od 400 primjera aktivnosti koje odgajatelji mogu poduzeti kako bi usavršavali svoju praksu.

Cijena priruËnika iznosi 90,00 kn.

Teorija u praksiPriruËnik za profesionalni razvoj odgajateljaPriruËnik opisuje kako najznaËajnija istraæivanja i teorije iz podruËja odgoja i obrazovanja djece prevesti u praksu usmjerenu na dijete, te zašto je to vaæno za djeËji razvoj i uËenje.

Cijena priruËnika iznosi 150,00 kn.

USKORO IZLAZI IZ TISKA

Letak Helena 2011-2012.indd 6Letak Helena 2011-2012.indd 6 9/20/11 8:41 AM9/20/11 8:41 AM

Međunarodno priznanje za kvalitetu rada

odgajatelja

PuËko otvoreno uËilište Korak po korak akreditirano je za izdavanje ISSA Certifi -

kata za visoku kvalitetu prakse usmjerene na dijete, što pridonosi dignitetu struke i razvija kulturu kvalitete u odgojno-obra-

zovnoj praksi. Ukoliko smatrate da Vaπ rad zadovoljava

visoke kriterije kvalitete, obratite nam se. Želite li doznati više informacija o postup-

ku certifi ciranja, pogledajte na: http://www.korakpokorak.hr/?hr/vrtici-praksa-kvaliteta-izvrsnost/3

Literatura

Uspješno mentoriranje odgajatelja u pristupu usmjerenom na dijete

PriruËnik je namijenjen mentorima (odgajatelji-ma, struËnim suradni-cima i ravnateljima), a obuhvaÊa teme poput: temeljna znanja i vješti-ne potrebne za procjenu kvalitete rada odgaja-telja, davanje povratne informacije mentorira-

nom odgajatelju, vrste pomoÊi koju pruæa mentor, komunikacijske vještine mentora itd. PriruËnik nudi i odgovor na pitanje kako odgajatelju pomoÊi u stvaranju plana za unapreenje kvalitete rada koristeÊi ISSA Pedagoške standarde.

Cijena priruËnika je 90 kn.

Kompetentni odgajatelji 21. stoljeća - ISSA-ina defi nicija kvalitetne pedagoške prakse

ISSA sa zadovolj-stvom predstavlja novu verziju ISSA Pedagoških stan-darda pod nazivom ‘Kompetentni odgajatelji 21. stoljeÊa’- ISSA-ina defi nicija kvalitetne pedagoške prakse’.Dokument ‘Kompetentni odgajatelji 21. stoljeÊa’ je sastavni dio naprednih Korak po korak radionica i nije u slobodnoj prodaji. Želite li vidjeti integralnu verziju dokumen-ta, pogledajte na internetskoj stranici www.korakpokorak.hr

P R I R U » N I K

Biblioteka Korak po korak

Uspjeπno mentoriranje

odgajatelja u pristupu

usmjerenom na dijeteUspjeπno mentoriranje

odgajatelja u pristupu

usmjerenom na dijete

04.indd 2

7/18/07 12:08:28 PM7/18/07 12:08:28 PM

Uspješan dječji vrtić

Razvoj kulture vrtiÊa u kojoj se djelatnici meusobno podræavaju u cilju unapreenja prakse i u kreiranju zajedniËke vizije razvoja, osnovni je cilj ove edukacije. Ona istodobno odgovara na pitanja kako voditi tim vrtiÊa na putu kompleksne, osobne i profesionalne pro-mjene, kako postavljati realne i konkretne ciljeve unapreenja rada i postati djelotvorniji, te kako izraditi akcijski razvojni plan za poboljšanje djelotvornosti vrtiÊa.

Neophodno je da se u tim koji sudjeluje u edukaciji ukljuËe ravnatelj, struËni suradnici i 4-6 odgajatelja. Edukacija traje 22 sata. Provodi se tijekom tri dana, a nakon mjesec dana slijedi follow-up sastanak. Kotizacija iznosi 1.640 kn.

Letak Helena 2011-2012.indd 7Letak Helena 2011-2012.indd 7 9/20/11 8:41 AM9/20/11 8:41 AM

PU»KO OTVORENO U»ILI©TE KORAK PO KORAK

Ilica 73, 10000 Zagreb T (+385 1) 4854 935F (+385 1) 4854 022

M 091 4674 980 korakpokorak@korakpokorak.hr

Nives MilinoviÊ, ravnateljica nives@korakpokorak.hrHelena BuriÊ, voditeljica Programa za vrtiÊe helena@korakpokorak.hrSanja BrajkoviÊ, voditeljica Programa za škole sanja@korakpokorak.hrSunËana VidakoviÊ, asistentica suncana@korakpokorak.hr

www.korakpokorak.hr

Ostala izdanja

‘Dijete, vrtić, obitelj’ je prepoznat kao ravnopravan partner europskim Ëaso-

pisima iz podruËja ranog odgoja i obrazovanja. Rezultat je ulazak u mrežu europskih nacionalnih Ëasopisa pod nazivom ‘Djeca u Europi’. Godišnje izlaze 4 broja ‘Dijete, vrtiÊ, obitelj’ i 2 broja ‘Djeca u Europi’, na 32 stranice. Redovna godišnja pretplata iznosi 231 kn. Individualni

pretplatnici ostvaruju 30% popusta - 162 kn, a udruge odgajatelja 15% - 196 kn.

Kad kraljevna piše kraljevićuOvaj priruËnik daje smjernice o tome kako izbjeÊi teškoÊe pri uËe-nju Ëitanja, kako ih otkloniti, kako Ëitati aktivno s razumijevanjem te kako djecu motivirati na Ëitanje. Namijenjen je odgajateljima, uËite-ljima i roditeljima.Cijena je 150 kn.

Integrirano poučavanjeOvaj priruËnik predstavlja prvi cjelovit i zaokruæen prikaz integriranog pouËavanja. Tekst

se poziva na najrecentnija istraæivanja i upotpunjen je vlastitim primjerima i primje-rima iz prakse hrvatskih škola, no niz interesantnih promišlja-nja pomoÊi Êe i odgajateljima u razjašnjavanju nedoumica o ovakvom pristupu radu. Cijena priruËnika je 140 kn.

Dora i naočaleOvu slikovnicu moæete kori-stiti kao poticaj za razgovor s djecom o razliËitostima koje postoje meu ljudima. Sve slikovnice su tiskane velikim tiskanim slovima i ËitaËe poËetnike potiËu na samostalno Ëitanje.

Cijena je 75 kn.

Mara i tataOva Êe slikovnica pomoÊi djeci samohranih roditelja

da se ne osjeÊaju usamljeno i potaknuti ih da svoja razmišljanja podijele s vršnjacima i odraslima, a ostaloj Êe djeci pomoÊi u razumijevanju vršnjaka i prijatelja koji ne æive s oba roditelja.

Cijena je 75 kn.

Mango za djedaOva slikovnica moæe biti polazište za razgovor s

djetetom koje proæivljava iskustvo gubitka bliske osobe, kao i pomoÊ u razvijanju djeËjeg ra-zumijevanja æivotnog ciklusa.

Cijena je 60 kn.

Letak Helena 2011-2012.indd 8Letak Helena 2011-2012.indd 8 9/20/11 8:41 AM9/20/11 8:41 AM

top related