Mersi̇n'i̇n kurtuluşu

Post on 15-Apr-2017

235 Views

Category:

Education

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

Transcript

3 OCAK 1921 MERSİN’İN KURTULUŞU

ÖZEL TOROS İLKOKULU 3-B

KÜÇÜK YÜREKLERDE BÜYÜK VATAN SEVGİSİ

• 1918 ve 1923 tarihlerini kapsayan dönem,Türkiye tarihinin en karanlık dönemlerinden birisini oluşturur. Bu dönemde bir taraftan emperyalizme karşı siyasal bağımsızlık mücadelesi verilirken, öte yandan Osmanlı Devleti’nin otoritesini yitirmesiyle oluşan iktidar boşluğu doldurulmaya çalışılmıştır. Bu otorite boşluğunu dolduran ise kendisine ulusal egemenlik ve ulusal bağımsızlığı rehber edinen ve meşrûiyetini doğrudan halktan ve halka ait Müdafaa-i Hukuk ruhundan alan TBMM’dir. Kuvva-i Milliye ruhunun yani yerel-sivil direnişin ana ilkesi ise “Ulusal Kurtuluş” olmuştur.

• İlk önceleri silahlı mücadele dışı direniş hareketlerinde bulunan bu cemiyetler, 15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgal edilmesiyle silahlı direniş yoluna yönelmişler, özellikle Güney Cephesi’nde Antep, Urfa, Maraş ve Mersin gibi kentlerde örgütlenerek, şehir savaşlarını yönlendirmişlerdir. 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Ateşkes Antlaşması akabinde, 17 Aralık 1918’de Müslüman Hintli askerlerin çoğunluğu oluşturduğu İngilizler tarafından işgal edilen Mersin, daha sonra gönüllü Ermeni birliklerden oluşan Fransızlara terk edildi. 

• 1917 yılında başlayan işgalin, 20 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Ankara Antlaşması ile sona ermesi sağlanmış ve Fransa 21 Aralık 1921 tarihine kadar Çukurova’yı boşaltmayı kabul etmiştir. Böylece bölgede meydana gelen emperyalist işgal sona ererek, esaret altındaki yerler kurtarılmıştır. Bölgenin Türk askerine devir-teslimi ise 5 Ocak 1922’de sona ermiştir.

• ÖZEL TOROS İLKOKULU

• 3-B SINIFI

top related