Jasminum sp . ( Yasemin )

Post on 03-Jan-2016

51 Views

Category:

Documents

3 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Jasminum sp . ( Yasemin ). Çin kökenli, 6 m.’ ye kadar boylanan, sürgünleri sarılıcı ve çok hızlı gelişmeli bir türdür. 5-7 adet mızrak şeklinde yaprakçıktan oluşan tüylü yapraklar bitkiye hoş bir koku kazandırırlar. Akdeniz ve güney Ege sahillerimizde rahatlıkla yetiştirilebilir. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript

Çin kökenli, 6 m.’ ye kadar boylanan, sürgünleri sarılıcı ve çok hızlı gelişmeli bir türdür. 5-7 adet mızrak şeklinde yaprakçıktan oluşan tüylü yapraklar bitkiye hoş bir koku kazandırırlar. Akdeniz ve güney Ege sahillerimizde rahatlıkla yetiştirilebilir.

Beyaz, pembe yada kırmızı, yıldız şekilli çiçekler nefis bir koku yayar. Sıcak bölgelerde erkenden , Şubat ayında başlayan çiçeklenme yaz boyu sürer.

Jasminum officinale (Beyaz çiçekli yasemin ) Güney ve batı bölgelerimizde çok

yetiştirilir. Sıcak iklimlerde herdem yeşilken soğuk iklimlerde yapraklarını döker. Uç kısımlarında yazın açan çiçekleri hoş kokuludur ve çiçeklenme uzun süre devam eder.

Jasminum nudiflorum (Kış yasemini) Çalımsı , sürünücü stolonları olan ,

yatık ,uçta yükselici , yaprağını dökmeyen , sarılıcı bir bitkidir. Gövdesi ve dalları çaprazdır. Karşılıklı yapraklar 3’lü oval – dikdörtgendir. Çiçekler çok sayıda huni şeklinde , yan durumlu ve kokusuzdur. Çanak yapraklar açılmış ve tüp şeklinde , taç

yapraklar parlaktır.

Yapraklanmadan önce çiçeklenir. Çiçeklenme zamanı kış sonu ve

ilkbahardır.

Jasminum nudiflorum

Boyu 3-5 m. olup , anavatanı Çin’dir.

Tam güneş , kısmi gölge , ılıman iklim ister. Soğuğa iyi dayanır. Zengin ve az çok sıkı olan her çeşit toprakta yetişir. Herhangi bir bakım , ilgi istemeyen bir bitkidir. Sadece ölü ve aşırı büyümüş dallar budanır.

İlkbahar ve yazın alınan çeliklerle ve doğal olarak meydana gelen daldırmayla üretilir.

Teraslar için uygundur. Yetiştirilmesi kolaydır.

Jasminum ‘ Revolutum ’ ( Sarı yasemin )

Bahçeler için değişik formları bulunan Jasminum humile türünün bir hibritidir. Her dem yeşil veya buna yakın yarı çalı görünümünde , 5-7 yaprakçıktan oluşan koyu yeşil yaprakları ve koyu sarı renkte , hafif kokulu , küme şeklinde çiçekleri olan bir bitkidir. Çiçeklenme zamanı yaz mevsimidir. Anavatanı Himalaya dağlarıdır.

Ilıman iklimlerde , çim bahçelerinde soliter veya grup halinde kullanılabilir. Ilık ve güneşli ortamlar , biraz kum ilave edilmiş hafif humuslu topraklarda iyi yetişir. Düzenli sulama ister.

Köklendirilmiş sürgün veya daha zor bir yol olsa da Jasminum fruticans ’a aşı yapılarak üretilir.

Jasminum humile

Jasminum humile

Jasminum azoricumJasminum azoricum

Jasminum azoricum

Jasminum grandiflorum

Jasminum mesnyi

Jasminum sambac

Jasminum sambac

top related