Inteligentno programiranje CNC stroja Automatska · PDF file40 7-8 / 2008 DRVO & NAMJEŠTAJ Piše: Ana Urukalo R adi se o austrijskom internetskom portalu koji je namijenjen....

Post on 06-Feb-2018

219 Views

Category:

Documents

1 Downloads

Preview:

Click to see full reader

Transcript

40 7-8 / 2008DRVO & NAMJEŠTAJ

Piše: Ana Urukalo

Radi se o austrijskom internetskom portalu koji je namijenjen svim

tvrtkama i institucijama koje se bave dr-vom a koje na jednostavan i brz način žele pronaći odgovarajući kadar; s dru-ge strane, radi se o sveobuhvatnoj ponu-di poslova iz područja šumarstva i pre-rade drva za sve oni koji su u potrazi za svojim radnim mjestom. Holzjob.at daje pregled aktualnih poslova te se tjedno ažurira. Radi se o portalu koji je osmi-šljen i realiziran u Austriji, zemlji koja se ne srami radnih mjesta u šumarstvu i drvnoj industriji kao što je, nažalost, još uvijek slučaj u Hrvatskoj. Apsurdno je samo što je on možda baš zato u Hr-vatskoj potrebniji no ikad jer gotovo da danas nema poslodavca u drvnoj bran-

ši koji nema problema kad je u pitanju pronalaženje kvalifi ciranog kadra. U ze-mljama poput Austrije, Njemačke, Fin-ske i drugim zemljama s dugom tradici-jom prerade drva, ti su poslovi cijenjeni i u društvu te je tamo biti inženjer drvne

tehnologije jednako vrijedno kao i inže-njer strojarstva.

Možete li zamisliti portal namijenjen isključivo poslodavcima i posloprimcima u šumarstvu i drvnoj industriji? Hrvatska ga treba pod hitno!

Portal za zapošljavanje: specijalnost drvna industrija!

VIŠE O TOME

www.holzjob.at

Piše: Goran Burazer

Članak ukratko objašnjava proces moderne izrade pločastog namje-

štaja po mjeri (za poznatog kupca), s naglaskom na problematiku tehnič-ke pripreme bušenja (općenitije: CNC obrade) ploča prije konačnog spaja-nja (radioničke montaže). Razrađuje se ideja automatizacije procesa inteli-gentnim programiranjem CNC stro-ja, čime je proces moguće znatno una-prijediti. Rezultat je brža CNC obra-da i bolje iskorištenje stroja, uz znatno umanjen ljudski faktor koji često uzro-kuje skupe pogreške.

Izrada pločastog namještaja po mjeriDanas pločasti namještaj po mjeri (za poznatog kupca) uglavnom nastaje ova-ko:

1. Kupac u dogovoru s trgovcem/kon-struktorom/dizajnerom iz palete ponu-đača bira njemu značajne karakteristi-ke (varijacije izgleda, funkcionalnosti i tehničkih rješenja). U tom zajednič-kom otkrivanju namještaja koji kupac želi presudnu ulogu igra i dosadašnje iskustvo ponuđača.

2. Prije odluke o kupnji namještaj se precizno vizualizira, naglašavaju se bit-ne karakteristike, iskazuje (izračunava) se prodajna cijena. Budući da se radi o namještaju po mjeri, prodajna cije-na mu je najčešće ovisna o gabaritima i drugim parametrima (materijal, boja, okov i sl.), pa je za njen izračun po-

nekad potrebno provesti i dio tehnič-ke pripreme proizvodnje, što usporava proces i predstavlja gubitak resursa u slučaju da kupac ne prihvati ponudu.

3. Kupac je prihvatio ponudu, ugovo-reni namještaj treba proizvesti i mon-tirati.

4. Tehnička priprema proizvodnje: izračun sastavnice repromaterijala (uklj. krojnu listu s kantiranjem), priprema radioničke obrade (izrada potrebne do-kumentacije, npr. radni nalog s radio-ničkim nacrtom), priprema CNC obra-de (ako se za bušenje i dodatnu obradu ploča koristi CNC stroj) itd.

5. Proizvodnja prema pripremljenoj dokumentaciji: rezanje, kantiranje i obrada ploča (bušenje, krivolinijsko re-zanje, dodatna obrada npr. lakiranje), te radionička montaža elemenata.

6. Na samom kraju procesa, montaža gotovog namještaja/interijera na tere-nu (kod kupca). Eventualne pogreške u prethodnim fazama otkrivaju se u ovoj točki (trenutak istine), uz visoku cije-nu: reklamacija donosi troškove ponov-ne izrade, putovanja na terensku mon-tažu, narušenog ugleda na tržištu.

Detaljnije ćemo se baviti dijelom toč-ke 4 (tehnička priprema proizvodnje) koji se odnosi na pripremu obrade plo-ča na modernom CNC stroju.

Priprema (CNC) obrade pločaNakon rezanja i kantiranja, a prije spa-janje elemenata (radioničke montaže), ploče je potrebno obraditi rezanjem kri-vulja i utora, bušenjem rupa i sl. To se

može raditi ručnim alatom, „običnim“ mehaničkim strojevima ili računalno kontroliranim (CNC) strojevima. Raz-matrat ćemo jednu ideju automatizaci-je pripreme CNC obrade ploča.

Rezultat pripreme je shema bušenja (obrade) svake pozicije (izrezane i kan-tirane ploče). Svaka od 6 ploha ploče na sebi može imati jednu ili više obra-da. Najčešće obrade pri izradi ploča-stog namještaja su bušenje rupe (pa-rametri: koordinate, promjer, dubina) i izrezivanje utora (parametri: koordi-nate početka, smjer, dubina, duljina).

Obrade se zadaju pomoću softve-ra koji pogoni CNC stroj, a dolazi sa samim strojem (npr. BiesseWorks, WoodWop, Genesis i sl.). Služeći se takvim softverom, moguće je za sva-ku plohu svake ploče zadati potreb-ne obrade. Taj proces se sada odvija uglavnom ručno, pojedinačno (pro-

jekt po projekt, poziciju po poziciju, plohu po plohu), tako što operater među dosadašnjim datotekama sa za-danim bušenjem pronađe najsličniju i onda još malo podesi parametre. Ako nikad nije imao sličnu obradu, napra-vi je ispočetka, primjeni i snimi. Pro-ces je spor i uglavnom predstavlja usko grlo za iskorištenje stroja (jer operater ne stigne pripremati posao stroju) i često se događa da skupi stroj stoji i čeka.

Za serijsku proizvodnju namještaja ili proizvodnju po narudžbi namještaja iz dobro defi niranog programa (katalo-ga) ovo nije problem, jer se sav posao može unaprijed pripremiti, ali ovakva ručna, pojedinačna priprema usporava proizvodnju namještaja po mjeri.Dobra vijest je da se opisani proces može gotovo potpuno automatizirati i znatno ubrzati.

Automatska priprema CNC obrade za izradu pločastog namještaja po mjeri (1. dio)

Inteligentno programiranje CNC stroja

INTERNET I INFORMATIZACIJA

top related