Folia Entomologica Hungarica 22/1-11. (Budapest, 1969)ben, 1968 áprili. s 23-tól 26-ig, amelyet az Állami Természettudo mányi Múzeum, Görlitz, az Állami Állattani Múzeum,

Post on 28-Feb-2021

0 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

Transcript

R O V A R T A N I K Ö Z L E M É N Y E K F O L I A E N T O M O L O G I C A H U N G A R I C A

(SERIES NOVA) TOM. XXII. 1969. Nr. U .

Társasági élet

Rovatvezető : Dr. MÉSZÁROS ZOLTÁN

Beszámoló a X I I I . Nemzetközi Rovartani Kongresszusról (Moszkva, 1968. V I I I . 2-9)

Több mint 70 országból egybegyűlt, mintegy 3500 entomológus kerek egy héten át találkozót adott egymásnak a Szovjetunió fővárosában, hogy a m e g t a r t o t t , kb. 1000 előadáson túlmenően személyes ismer­kedéseknek, közvetlen eszmecseréknek i s alkalmat adjon. A valósá­gos szakember-tömegnek befogadására a moszkvai Lomonoszov egyete­met jelölték k i , amelynek hatalmas épülettömbjei, ill. az ezekben rejlő előadótermek és kiszolgáló helységek valóban alkalmasnak bizonyultak egy i l y e n óriás-kongresszus megrendezésére.

Az összegyűlt nagyszámú entomológus jelentős része (csaknem 1800 fő) hazai szakember v o l t , mutatván a tudományos és alkalmazott rovartan o t t a n i kiemelkedő és elismert szerepét.Tekintélyes számú küldöttséggel szerepeltek a nyugati nagy államok i s , p l . az Egye­sült Államokból 177,Angliából 152 személy érkezett. A s z o c i a l i s t a országok közül Csehszlovákiából 88, Lengyelországból 85, Német Demokratikus Köztársaságból 63, Romániából 40, Bulgáriából 23 en­tomológus érkezett és tagtársaink közül az alábbiak vettek részt a magyar küldöttségben:

Természettudományi Múzeumból: Dr. KASZAB ZOLTÁN, a MTA levelező t a g j a , Dr. MÓCZÁR LÁSZLÓ, a biológiai tudományok doktora, Dr. STEINMANN HENRIK, a biológiai tudományok kandidátusa.

ELTE, Állatrendszertani Intézetéből: Dr. BERCZIK ÁRPÁD, a biológiai tudományok kandidátusa.

Fol. Ent. Hung., X X I I . 1969. 263

Növény Védelmi Kutató Intézetből: Dr. UBRIZSY GÁBOR, a MTA levelező t a g j a , Dr. SZELENYI GUSZTÁV, a biológiai tudományok doktora, Dr. JERMY TIBOR, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, Dr. NAGY BARNABÁS, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa.

ELTE, Általános Állattani Intézetéből: Dr. VARGA ZOLTÁN.

Martonvásári MTA Mezőgazdasági Kutató Intézetéből: Dr. DOLLNKA BERTALAN, a biológiai tudományok kandidátusa.

Magyarország delegációjának méltatlanul k i s száma intő figyelmez­tetés az illetékesek felé.

A nagyszámú és jól szervezett szovjet rendezőbizottság - a nálunk i s jól ismert BEI-BIENKO elnök és GILJAROV főtitkár vezetése a-l a t t - hatalmas munkát végzett, hogy egy nagyobb f a l u lakosságá­v a l vetekedő kongresszusi tagság se szakmai, se személyi vonatko­zásban ne szenvedjen hiányt. Az utóbbi vonatkozásban a szovjet idegenforgalmi ( i n t u r i s z t ) szervezet i s jelentős munkát vállalt magára.

A kongresszus ünnepélyes megnyitójára a Kreml Kongresszusi Palo­tájában került sor, ahol az elnöklő BEI-BIENKO bevezető előadása előtt számos üdvözlő beszéd és köszöntés hangzott e l az illetékes szovjet tárcák m i n i s z t e r h e l y e t t e s e i és más vezető személyiségek részéről. A megnyitónak kiemelkedő magyar vonatkozású eseménye v o l t , amidőn a Szovjet Rovartani Társaság Dr. BALOGH JÁNOS egye­temi tanárt, a MTA levelező tagját, választmányunk tagját t i s z t e ­l e t b e l i tagjává választotta.

Az üdvözlések, beköszöntők és elnöki megnyitó után rövid beszéd­ben Ismertette a szovjet rovartan eredményeit BEI-BIENKO elnök, majd az orosz, valamint szovjet zene, operairodalom és b a l e t t k i ­váló részleteiben gyönyörködhetett a kongresszus. A megnyitó ün­nepségek után ugyanezen palota fogadótermében nagy fogadás v o l t , amelyen alkalom n y i l o t t régi Ismerősökkel való találkozásra, s u j ismerettségek kötésére.

Augusztus 5-tól azután a résztvevők szabadon választhattak a napi,

kb. 200 előadás között, amelyeket orosz, angol, f r a n c i a és német nyelvek egyikén t a r t o t t a k az előadók (tolmácsberendezés csak a megnyitó napján,a kongresszusi palotában v o l t ) . Az orosz nyelven elhangzott előadásokat rövid angol összefoglalás, a nyugati n y e l ­veken elhangzókat pedig orosznyelvü összefoglalás i s m e r t e t t e . Az előadásoknak ez a rendszere v i s z o n t nem s e g i t e t t e elő a hozzászó­lásokat, mert ezekre gyakran kevés, vagy semmi idő sem j u t o t t .

Az előadások közötti általános tájékozódást egyébként a kongresz-szus elején megkapott 325 oldalas könyvecske i s elősegi t e t t e , mely az előadások kivonatát tar t a l m a z t a .

Az előadások a következő szekciók, i l l e t v e szimpozionok keret hangzottak e l (zárójelben az előadások száma):

I . Szisztematika, f a u n i s z t i k a , földrajzi elterjedés (60) I I . Morfológia, filogénia, paleontológia (99)

I I I . Genetika és citológia (27) IV, Fiziológia, biokémia (120) V. ökológia, biocönológia, természetvédelem (96)

V I . B i o f i z i k a ; a rovarok morfofiziológiai mechanizmusa (46) V I I . A rovarok és atkák betegségei (57)

V I I I . Biológiai védekezés (49) IX. Vegyi védekezés és toxikológia (67) X. Mezőgazdasági rovartan (69)

X I . Erdészeti rovartan (41) X I I . Orvosi, állatorvosi rovartan (37)

X I I I . Haszon-rovarok (35) Speciális szimpozionok előadásai (101) Filmbemutatók (42)

A jelenlévő magyar szakemberek közül néhányat (Dr. 3ZELENYI GUSZ­TÁV, Dr. UBRIZSY GÁBOR, Dr. JERMY TIBOR, Dr. NAGY BARNABÁS) az a megtisztelés ért, hogy egy-egy szekció, vagy szimpozion elnökéül kérték f e l . Tagtársaink részérői a következő előadások hangzottak e l : DOLINKA B. - ORABY F.T.: D i f f e r e n t cytoplasmic m a l e s t e r i l e donors

and resistance of corn to f r i t - f l y (Oscinella f r i t L.).

JERMY T.: On some behavioural aspects of host s p e c i f i c i t y i n phy­tophagous i n s e c t s .

KASZAB Z.: Entomologische Expeditionen i n der Mongolei. NAGY B.: Vergleich verschiedener Eangmethoden i n der S i g n a l i z a -

t i o n der Hanfmotte (Grapholitha sinana F e l d . ) . SÍRINGER Gy. - NAGY B.: E f f e c t of photoperiod and temperature on

the diapause of Grapholitha sinana Eeld. (Lepid.: Tor-t r i e idae) .

A kongresszus vezetősége gondoskodott - az I n t u r i s z t révén i s -hogy a nagyszámú külföldi szervezetten i s felkereshesse Moszkva nevezetességeit; de ezen alkalmakon kivül i s , a kongresszus heté­ben a szovjet főváros minden zugában találkozni l e h e t e t t az Ízlé­ses kék-fehér-arany szinü csillogó kongresszusi jelvényes sétá­lókkal, intézmény- és muzeum-1átogatokkal.

Az anyagiakkal bővebben ellátott entomológusok, családtagjaikkal együtt a kongresszus a l a t t , vagy után - többnapos kirándulások keretében - e l j u t h a t t a k Leningrádba, a Krim félszigetre, a Kauká­zusba és a Bajkál-tó mellé Í B . Külön érdekesség v o l t a kongresz-szus idejére eső szünnapon rendezett Moszkva-csatornái hajókázás­nak i s , ahol a kb. 1500 résztvevő végül egy k i s nyires-nyáros er­deifenyves félszigeten kötött k i ; a némileg könyörületes idő még rövid rovargyűjtést i s engedett a gombákban inkább bővelkedő er­dőcskében.

A szovjet entomológusok Írásaikkal már előre felhivták a f i g y e l ­met a közelgő nagy kongresszusra; az Entomologicseszkoe obozrenie 1968/2. száma, a Zascsita r a s z t e n i j I 9 6 8 / 7 . száma több, figyelmet érdemlő cikkben f o g l a l j a össze ez alkalomból a szovjet r o v a r t a n i tudomány legfontosabb tudományos és g y a k o r l a t i eredményeit. A szovjet entomológus gárda erőfeszítése nem v o l t hiábavaló, mert a kongresszus valóban páratlan alkalmat nyújtott a legszélesebbkörü szakmai eszmecserékre, barátságos találkozókra, s egyben a szov­jetorosz föld és főváros egy-egy reprezentatív részének - l e g ­alább futólagos - megismerésére.

Dr. Nagy Barnabás

A I I I . Entomológiai Szimpózium (Görlitz, 1968. IV. 23-26)

Eddig még nem számoltunk be azokról a szimpóziumokról, amelyeknek harmadikát 1968. tavaszán rendezték Görlitzben (NDK). Minthogy ezek a tudományos összejövetelek egyre tágabb érdeklődést k e l t e ­nek, érdemes lesz elöljáróban röviden v i s s z a p i l l a n t a n i történe­tükre. Az I . szimpóziumot az Opavai Sziléziai Múzeum alapításának 150. évfordulója alkalmával, a Múzeum ünnepségeinek keretében Lr. ZLENEK TESAR, a múzeum állattárának vezetője I 9 6 4 szeptemberében Opavában (CSR) rendezte. A szimpózium témájaként a középeurópai faunakutatás fejlesztését jelölte meg és annak a reményének adott kifejezést, hogy a jövőben két évenként hasonló szimpóziumokon számolhatunk be az elért eredményekről. Ezen az I . szimpóziumon 4 nemzet (cseh, l e n g y e l , magyar, német) 37 kutatója v e t t részt. A mesterien összeállított program, a jól megválasztott előadások, rendezvények és kirándulások már eleve biztosították a szimpózium sikerét. A I I . szimpótiumot 1966-ban szintén a Sziléziai Múzeum rendezte Opavában, amelyen már 6 nemzet (az előbbieken kivül Aus z t r i a ) képviseltette magát 74 résztvevővel. Az összejövetel színvonala az elsőét i s felülmulta. Szervezője megint Lr. TESAR v o l t , a k i most egyre több lehetőséget nyújtott a r r a , hogy a rokon témakörben dolgozók egymást személyesen megismerjék és tapaszta­l a t a i k a t , problémáikat kötetlen normában i s megbeszélhessék. A rendezőség nem fel e d k e z e t t meg a vendégek szórakozásáról sem, szinház, kirándulás, közös vacsora és fogadás teremtettek szokat­l a n u l meleg hangulatot. A szimpózium végén az NIK-kcllégák részé­ről az a ja v a s l a t hangzott e l , hogy a következő szimpóziumot Né­metországban rendezzék meg, amit a résztvevők örömmel e l i s f o ­gadtak, így került 3or a I I I . szimpózium megrendezésére Görlitz­ben, 1 9 6 8 . április 23-tól 26-ig, amelyet az Állami Természettudo­mányi Múzeum, Görlitz, az Állami Állattani Múzeum, Dresden, a Né­met Entomológiai Intézet, Eberswalde és talán még más muzeumok és intézmények megbízásából Dr. WOLFRAM LUNGER, a görlitzi múzeum igazgatója szervezett meg. Ô* i s éppen olyan odaadással, ügyszere­c e t t e l készitette elő és f o l y t a t t a l e a nagy s i k e r t arató prog­ramját, mint az első kettőét L r . TESAR. Már az előkészítő munka

kiválóságára mutat, hogy a görlitzi szimpóziumra a már eddig meg­j e l e n t 6 középeurópai nemzeten kivül a Szovjetunió és Bulgária i s küldött l - l " résztvevőt. A szimpózium székhelyének homlokzatát t e ­hát már 8 nemzet lobogója d i s z i t e t t e . A megjelentek száma 101-re u g r o t t , közöttük - mint mindig — természetesen a vendéglátó nem­zet f i a i v o l t a k legtöbben. Április 22-én délután értem Görlitzbe, ahol elsősorban az erre a célra felállított irodát kerestem meg. Ott a résztvevők minden ügyes-bajos dolgát, mint szállás, jegyek a rendezvényekre, programok, ismertetők, s t b . percek a l a t t és szívélyesen intézték e l a görlitzi múzeum dolgozói. Elég sokan érkeztünk már aznap és igy már az első este alkalom n y i l t a már ismert és még nem ismert kollégák üdvözlésére. Különösen érdekes v o l t az olyan kollégákkal való első személyes találkozás, akiket már levelezés utján 10-20 éve ismerünk. Az első napon (IV.23) délelőtt a plenáris ülést Dr. DUNGER n y i t o t t a meg mint házigazda és meleg baráti szavakkal üdvözölte az összesereglett szakembere­ket és vendégeket. Majd a délelőtt folyamán 4, délután pedig 7 rövid, de érdekes előadásra és ezek megvitatására került sor. A második napon (IV.24) a résztvevők érdeklődési körüknek megfelelő csoportokra oszolva hallgatták meg a további előadásokat (5 szek­ció, összesen 20 előadással). Minden előadás után lehetőség n y i l t a hozzászólásokra és kérdésekre, néhány előadást parázs v i t a kö­v e t e t t . Az előadások zöme f a u n i s z t i k a i jellegű v o l t , vagy ahhoz szorosan kapcsolódott. Nyilvánvaló, hogy még nagyon sok tennivaló akad a középeurópai f a u n i s z t i k a terén i s . Külön szekció f o g l a l k o ­z o t t az alkalmazott rovartan problémáival, amelyek közül 3 előadó sz e r i n t i s mind súlyosabban j e l e n t k e z i k a taxonomusokban, szisz­tematikusokban mutatkozó hiány. Egyre kevesebb a kutató, a k i a kártevőket, hasznos, vagy egyéb állatokat meg tu d j a határozni, ami természetesen súlyosan hátráltatja az alkalmazott rovartan­n a l , növényvédelemmel foglalkozó kutató munkáját i s . (Mi lesz ak­kor, amikor a meg nem becsült munka, a meg nem érdemelten al a ­csony fizetések mi a t t jóformán nem lesz már szisztematikus?, ami­kor majd „kísérleteznek", de nem tudják, hogy mivel?) Jóleső érzéssel h a l l o t t u k v i s z o n t , hogy az előadások során több izben dicsérő szavakkal emlékeztek meg a magyar entomológusok színvona­las munkájáról. Az előadások elhangzását követő szünet után Dr. PETERSEN (Eberswalde) n y i t o t t a meg a plenáris záróülést. A l e n -

gyei delegáció vezetője, Dr. KANIA b e j e l e n t e t t e , bogy a IV. Ento-mológiai Szimpóziumot 1969 őszén Lengyelországban, St e t t i n b e n kí­vánják megrendezni és erre a jelenlévőket már most s z e r e t e t t e i meghívja. A szimpózium a j a v a s l a t o t örömmel elfogadta. Dr. PETER­SEN ezután j a v a s l a t o t t e r j e s z t e t t elő,amely s z e r i n t - miután ezek a szimpóziumok egyre szélesebbkörü érdeklődést keltenek - a t o ­vábbiak szervezése érdekében állandó bizottságot k e l l alakítani, amelybe a szimpózium minden középeurópai nemzet 2-2 szakemberét választja be. Egyben a tagok személyére vonatkozólag i s t e t t j a ­v a s l a t o t , amelyet a plenáris ülés jóváhagyott. (A magyar entomo-lógusok közül Dr. KASZÁS ZOLTÁNt és j e l e n sorok iróját választot­ták a bizottságba.) A társaság este a közeli „Landeskrone" kirán­dulóhelyen közös vacsorán v e t t részt. Április 25-re a rendezőség a Z i t t a u i hegységbe h i r d e t e t t kirándulást, amelyen mintegy 7C személy v e t t részt. Két autóbusszal utaztunk a hegység lábáig, majd onnan gyalogosan jártuk be a hegység legfestőibb sziklás bérceit. Sajnos a hosszantartó kánikulai időjárás után erősen l e ­hűlt a levegő,a sürü köd nagyon sok látnivalót t a k a r t e l előlünk. A kirándulás ennek ellenére nagyon jól sikerült, hiszen i t t ke­rülhetett leginkább sor sok egyéni tudományos probléma megbeszé­lésére i s . Április 26-án a résztvevők elbúcsúztak G-örli.. .tői és vendéglátóiktól. Egy részük még Drezdába u t a z o t t , ahol az Állami Állattani Múzeum igazgatójának,Dr. R.HERTEL-nek szívélyes fogad­tatásában v o l t részünk. Egyben lehetővé t e t t e , hogy a múzeum gaz­dag gyűjteményeit megtekinthessük. Nagyon szép emlékekkel gazda­godva mondtunk bucsut Németországnak és annak a reményünknek ad­tunk kifejezést, hogy a résztvevők nagy részével 1969-ben Stet-tinben ismét találkozni fogunk. Tegyük még hozzá, hogy nagyon ör­vendetes és hasznos volna, ha a következő szimpóziumokon hazánk­ból nemcsak egy entomológus venne részt.

Dr. Endrődi Sebő

K R Ó N I K A :

Egy nagynevű alkalmazott entomológiai munka, u j, t e l j e s e n átdolgo­z o t t , bővített kiadásban j e l e n t meg: BALACHOWSKY, A.S. (1966): Entomologie appliquée a l ' A g r i c u l t u r e . A második kötet első f e j e ­zetének - P. BOYEY: Superfamille des T o r t r i c o i d e a - jelentős ma­gyar vonatkozása i s van. A f e j e z e t 267 fényképfelvétele közül 66 magyar eredetű, ezeket Dr. REICHART GÁBOR tagtársunk készítette. Ebből az alkalomból érdekes statisztikáról szereztünk tudomást. Nevezett tagtársunknak 1941-1968 években - vagyis 27 év a l a t t -50 magyar, f r a n c i a , jugoszláv és román szakkönyvben 2261 - túl­nyomórészt r o v a r t a n i - fényképe j e l e n t meg nyomtatásban. Ezen kí­vül magyar, német, l e n g y e l , csehszlovák, s z o v j e t , bolgár és a l ­bán folyóiratokban i s 1202 r o v a r t a n i tárgyú fényképfelvétele j e ­l e n t meg.

Tagtársunk, Dr. SZABÓ JÁNOSNÉ (OKI) kiemelkedő színvonalú - a BCG témakörről i r t - pályamunkájával elnyerte a „Fodor József-dij" I . fokozatát.

Dr. BALOGH JÁNOS egyetemi tanár és Dr. LOKSA IMRE egyetemi docens, Társaságunk választmányi t a g j a i , 1968.X.23-n több, mint négyhóna­pos gyüjtőutról tártek haza. Útjuk során Ceylonban, Ausztráliá­ban, Uj-Guineában és Hawaiban a ta l a j - a l a p f a u n a feltárásán és felmérésén dolgoztak. Mintegy 500, feldolgozásra alkalmas mintát hoztak haza.

A bázeli CIBA v e g y i p a r i RT svájci növényvédelmi entomológusok, valamint vegyészeti gyárak rovarászai részére tapasztalatcserét szervezett Bázelben, 1968.YI.21-n. A téma a növényvédelemben egy­re nagyobb szerephez jutó rovarprognosztika v o l t . A t a p a s z t a l a t ­cserén Dr. MANNINGER G. ADOLF tagtársunk, a Növényvédelmi Kutató Intézet tudományos osztályvezetője t a r t o t t előadást a prognoszti­ka hazai helyzetéről, majd szinkron német szövegmondással bemu­t a t t a a magyarországi prognózismódszerékről készült k i s f i l m e t .

A „Magyarország Állatvilága" (Fauna Hungáriáé) sorozatban 196S-ban a következő r o v a r t a n i vonatkozású füzetek j e l e n t e k meg:

Sr. ENURŐDI SEBŐ: Ormányosbogarak IY. - Curculionidae IV (X.kötet, 7.füzet EH. 88.sz.)

Dr. GOZMÁNY LÁSZLÓ: Nappali lepkék - Diurna (XVI.kötet, 15 füzet, EH. 91.sz.)

Dr. STEINMANN HENRIK: Álkérészek - Plecoptera (V.kötet, 8 füzet, EH. 92.sz.) Megjelent továbbá a XVI/A jelű lepkés-kötet függelékeit és muta­tóit tartalmazó füzet i s , m e l l y e l a faunamunka első lepkés-kb'tetí teljessé vált:

Dr. JOLSVAY LAJOS: Függelék (Mutatók) - Appendix (Indices) (XVl/A kötet, F.füzet, EK.90.sz.) 1969-ben fognak megjelenni a következő r o v a r t a n i tárgyú füzetek:

N. Dr. BAJÁRI ERZSÉBET - Dr. MÓCZÁR LÁSZLÓ: Fürkészdarázsal-katuak IV. - Ichneumonoidea IV. (II.kötet, 6.füzet)

BENEDEK PÁL: Poloskák V I I . - Heteroptera V I I .

Az USA Szövetségi Tudományos Akadémiájának meghívott vendégeként Dr. JERMY TIBOR tagtársunk részt v e t t és előadást t a r t o t t a Ne -zetközi Biológiai Program USA Nemzeti Bizottsága által a k a l i f o r ­n i a i Santa Barbarában 1968. március 18-23 között megtartott mun­kaértekezleten. Az értekezlet, melyen az USA illetékes kutatóin kívül hat külföldi kutató v e t t részt, az USA kutatási intézményei számára tematikai javaslatokat dolgozott k i a rovarok és a növé­nyek közötti kölcsönhatás kutatásához, mely az USA IBP-programjá-nak egy részét képezi.

Dr. JERMY TIBOR: „Biológiai védekezés a növények kártevői e l l e n " c. munkája nivódijat kapott.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ösztöndíjasaként Dr. NAGY BAR­NABÁS tagtársunk 1968. november 11-n Bécsbe u t a z o t t , ahol az Ügy­nökség r o v a r t a n i laboratóriumában fél éven át f o g l a l k o z i k a r o ­varkártevők e l l e n i autocid módszer kutatásával.

A Nemzetközi Atomenergia Bizottság vendégeként Dr. JERMY TIBOR tagtársunk az 1968. májusában Bécsben „Az autocid módszer a l k a l ­mazása a kártevő rovarok e l l e n i védekezésben" cimen megta r t o t t kerekasztal konferencián v e t t részt és t a r t o t t előadást.

Az Országos Atomenergia Bizottság kiküldöttjeként Dr. JERMY TIBOR tagtársunk részt v e t t a Minszkben 1968. október 7-12-n az izotó­pok és napsugárzások szovjetunióbeli alkalmazásának 20 éves év­fordulója alkalmából megtartott konferencián.

E helyen ismét egy ujabb kandidátusi fokozatról számolhatunk be. Dr. JENSER GÁBOR tagtársunk, a Kertészeti Kutató Intézet tudomá­nyos munkatársa „A p i r o s gyümölcs-takácsatka (Metatetranychus u l -mi KOCH) a magyarországi gyümölcsösökben'1 c. értekezésével a „me­zőgazdasági tudományok kandidátusa" tudományos fokozatot nyerte e l .

„A rovarvilág zenészei" cimmel az egyenesszárnyuakról készült k i s f i l m e t mutatott be a Magyar Televizió 1968. december 14-n. A f i l m e t RÁCZ GÁBOR tagtársunk rendezte, tudományos munkatársa pe­di g Dr. NAGY BARNABÁS választmányi tagunk v o l t .

Több jugoszláviai mezőgazdasági intézmény a Novi Szad-i Egyetemen 1968.XII.19-20-n kétnapos növényvédelmi szimpóziumot rendezett, melynek témája a kukorica növényvédelme v o l t . A szimpóziumon Dr. DOLINKA BERTALAN tagtársunk „A kukorica rezisztenciája és t o l e ­ranciája fritléggyel (Oscinella f r i t L.) és kukoricamollyal (Os-t r i n l a nubilális HEN.) szemben Martonvásáron" cimmel, Dr.MÉSZÁROS ZOLTÁN tagtársunk pedig „A kukoricát kárositó Lepidoptera-fajok fenológiai és gradológiai vis z o n y a i , különös t e k i n t e t t e l az elő­rejelzésre" cimmel t a r t o t t előadást.

A Magyar Rovartani Társaság t i s z t i k a r a és választmánya az 1969« évben

Elnök: Dr. Jermy Tibor I . alelnök: Dr. Dudich Endre I I . alelnök: Dr. Móczár László Titkár: Dr. Mészáros Zoltán Szerkesztő: Dr. Steinmann Henrik Pénztáros: Zairké G i z e l l a Ellenőr: Szalkay József Jegyző: Dr. Agócsy Pál Könyvtáros: Dr. Nagy Barnabás

Választmányi tagok 1969-ig: Dr. Balogh János Dr. Bognár Sándor Dr. Endrődi Sebő Dr. Fodor Jenő Kovács I . Endre

Választmányi tagok 1970-ig: Dr. Soós Árpád Dr. Kaszab Zoltán Dr. Loksa Imre Dr. Mihályi Ferenc Dr. Szelényi Gusztáv

Választmányi tagok 1971-ig: Dr. Gozmány László Seprős Imre Dr. Szabó János Barna Dr. Szalay-Marzsó László Dr. Székessy Vilmos

Számvizsgáló bizottság t a g j a i : Dr. Martinovich Valér Dr. Papp Jenő Dr. Sáringer Gyula

top related