Clara - Floare din ceruri

Post on 31-Mar-2016

288 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Profil biografic al fericitei sore Clara Bosatta

Transcript

Soarele îsi trimite primele razepeste placutul tinut din PianelloLario (Como) când în casa Bosattase naste al unsprezecilea boboc,Dina. E 27 mai 1858: sunt de atun-ci o suta cincizeci de ani.

Doi ochi din cer încep a se oglindiîn apele de azur ale lacului Como.Mama îi spune surorii Marcellina,de unsprezece ani: «Pentru Dina,ocupa-te tu».

Marcellina o pregate-ste pe Dina pentru pri-ma Împartasanie. Su-fletul ei are candoareacrinului: o adolescen-ta în floare ce se de-schide la iubirea luiDumnezeu care o atra-ge cu totul la sine.

În acel colegiu, unde atâteacopile sepregatescpentru viata,Dina deja lapaisprezeceani, îsi începeactivitateade studenta-muncitoare.Un mod de a-si platiîntretinerea,oferindu-sicontributiaei prin micimuncigospodaresti.

«O, de-ar fi sufletul meu ca

si crinii!»

Marcellina doreste ca Dina sa poatastudia si într-o zi o conduce la Grave-dona, la Maicile Canossiene.

Profil biografic al fericitei sore Clara Bosatta

«Iata ziua ceamai solemna si

cea mai fericitadin viata mea...».

În catunul vecin din Camlago, parohulCarlo Coppini, ajutat de Marcellina Bo-satta si de alte fete curajoase din acelloc, a pornit o opera de caritate în folo-sul batrânilor singuri si al copilelor or-fane. Îi cere Dinei sa faca parte dingrupul tinerelor.

Dina sufera. Nu acesta este visul ei. Dar apoiîntelege: Domnul e cel care o doreste la azilul dinCamlago si i se consacra Lui împreuna cu soraMarcellina si cu alte însotitoare. Se va numi soraClara. În carnetelul ei de însemnari, la 28 iunie1878, sarbatoarea Preasfintei Inimi, noteaza:

Sora Clara estealbina benefica a micului «stup»:

Dina viseaza sadevina sora caMaicile Canossiene,sa se dedice ca siele rugaciunii siapostolatului.Însa nu acesteasunt planurile luiDumnezeu. Dina se întoarce laPianello, pastrândîn taina inimii o întrebare: «Cevoiesti, Doamne,de la mine?»

Sora Marcellina va confirma:«Era îngerul de iubire careîntarea sufletele, împaca ini-mile, înveselea casa».Iar ea, privindu-le cu duiosiepe tinerele orfane promite:

«Voi avea multa iubi-re pentru fete, le voivorbi cu blândete...».

«Vreau sa-i iubesc pe toti».

Dar la 1 iulie 1881, martir alpreotiei sale, moare parin-tele Carlo Coppini.Pe patul de moarte profete-ste: «Va veni un altul careva face mult mai mult decâtmine».

«Preasfânta Providenta a lui Dum-nezeu ai grija de noi»

«Deci sora Claranu se va mai întoarce

printre noi?»

E noiembrie când,la usa parohiei,bate parinteleAlois Guanella, un muntean din Valchiavenna. Sora Marcellinasi celelalte suntprudente: oare elva fi succesorulparintelui Carlo?

Domnul lumineaza ochiilor si, în sfârsit,recunosc în parinteleAlois un dar al Providentei. Se încredin-teaza directiunii sale spirituale.

Parintele Guanella recunoaste în sora Marcellina pe femeia pu-ternica pe care sa conteze pentru opera de caritate la care Dom-nul îl cheama si vede în sora Clara un suflet ales, chemat la culmeaiubirii si a eroismului. El va scrie despre aceasta: «Sora Clara aparcurs cu generozitate drumul perfectiunii crestine practicândtotodata nevinovatia si pocainta. Ea a fost perfect întemeiataîn umilinta... Dumnezeu a condus-o pe caile sufletelor tari».

Aproape în fiecare noapte, cele doua surori,cu o stratagema, se introduc în biserica pa-rohiala pentru adoratii fervoroase. Parinte-le Guanella e cel care le îndruma în iubireaeuharistica: «Isus din Preasfântul Sacra-ment e soarele ce lumineaza si încalzeste.În adoratie se formeaza calugaritele bune».Se face ziua când se întorc la Azil pentru acontinua sa-l iubeasca pe Isus în aproapele.

În primavara lui 1886parintele Guanella o tri-mite pe sora Clara laComo, ca responsabila aCasei Divinei Providen-te. O noapte de calato-rie în barcuta carestrabate apele din La-rio.Fetele orfane din Cam-lago se întreaba:

Parintele Guanella îida sorei Clara o ascul-tare care o va costamult: sa mearga înfiecare zi la Dongopentru a preda.De la acest sacrificiu,sora Clara începe saparcurga caile plinede bucurie si de dure-re ale vietii mistice.

Îsi oferatânara eiviata...În toamna lui1886 se îm-bolnaveste.ParinteleGuanella o re-cheama pesora Clara laPianello.Euharistia,

Rastignitul si Maria Îndurerata sunt mângâiereazilelor sale de suferinta. Noaptea spirituluiapasa peste ea care, ca si Mielul jertfit, simteasupra-i greutatea pacatelor lumii.

La Como soraClara sedaruieste cutotul pe sineînsasi pentruopera de caritate care se vedenascându-seîn saracie siîn truda.

E anul 1887.Sora Clara are 29 deani. Cu voce slaba,dar sigura, zice: «În curând voi pleca.Nu voi ajunge sa vadînflorind trandafirii,nu voi ajunge în primavara».Tânara viata a soreiClara palpita pentruCerul de acum aproa-pe: «Totul din iubirepentru Dumnezeu,totul pentru paradis:e prea frumos paradisul!».

E ora 18,00, în Vinerea Sfânta din 20 aprilie 1887. În razorul parfumatal Fiicelor SfinteiMaria a Divinei Providente, Mirele Isus culegecea mai placutmirositoare floare,pentru a o rasadi în gradinile pereneale Cerului.

Roma, San Pietro.La 21 aprilie1991 Ioan Paul IIo proclama«Fericita»pe sora Clara Bosatta.

Iar noi o invocam:

Fericita Clara,

roaga-tepentru noi.

Texte de sora M. T. Nocella - Fotograme din «La Beata ChiaraBosatta. La grandezza nell’umiltà», regia de C. De Biase, prod.FSMP - Alte fotografii: Arhivele FSMP. Traducerea în limbaromâna de D.na Cecilia Lujinschi.

top related