Az elektronikus építési napló vezetése

Post on 30-Dec-2015

72 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Az elektronikus építési napló vezetése. 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről. Összeférhetetlenségi szabályok 11 . § 72 72   Hatályon kívül helyezte: 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet 55. § ge ). Hatálytalan: 2014. I. 1-től . - PowerPoint PPT Presentation

Transcript

Az elektronikus építési napló vezetése

Összeférhetetlenségi szabályok 11. §72

72  Hatályon kívül helyezte: 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet 55. § ge). Hatálytalan: 2014. I. 1-től.

Az építésügyi és építésfelügyeleti hatóságok kijelöléséről szóló 343/2006. Korm. rendelet

hatáskörök és illetékességi területek, foglalkoztatási feltételek és összeférhetetlenség

MŰSZAKI FMVELLENŐR

- a felelős műszaki vezető nem végezhet építésügyi műszaki szakértői és építési műszaki ellenőri tevékenységet azon építmény kivitelezése során, ahol részben vagy egészben építési-szerelési munkát vezet, - a felelős műszaki vezető nem láthat el felelős műszaki vezetői feladatokat olyan építési-szerelési munka esetében, ahol az építésügyi műszaki szakértői, illetve építési műszaki ellenőri tevékenységet olyan gazdálkodó szervezet (Ptk. 685. § c) pontja) végzi, amelynek tagja, illetve amellyel munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll. - a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozó építési beruházások esetében a felelős műszaki vezető az építésügyi műszaki szakértői, építési műszaki ellenőri tevékenységeket folytatóknak hozzátartozója nem lehet, velük munkavégzésre irányuló jogviszonyban nem állhat.

Mikor kell építési naplót vezetni?Nem kötelező minden építési tevékenység végzéséhez építési naplót vezetni, de MINDEN• építésügyi hatósági engedélyhez vagy• tudomásulvételi eljáráshoz kötött, valamint• a Kbt. hatálya alá tartozóépítőipari kivitelezési tevékenység végzéséről építési naplót kell vezetni.

Mikor kell írni a naplóba?

(4a)199 Az építési naplót naprakész állapotban kell tartani úgy, hogy minden munkavégzési napon történjen bejegyzés. Ha munkavégzés nem történik, napi jelentés nem szükséges, viszont ezt a tényt - a várható munkafolytatási nap megjelölésével - az utolsó munkavégzési napon be kell jegyezni.

A napló vezetése 26. §

Az e-főnapló vezetése a fővállalkozó kivitelezőnek vagy megbízása esetén a fővállalkozó kivitelező felelős műszaki vezetőjének, az e-alnapló vezetése az alvállalkozó kivitelezőnek vagy megbízása esetén az alvállalkozó kivitelező felelős műszaki vezetőjének a feladata.

A naplóvezetés átadása I.

(3) A fő- vagy megrendelő vállalkozó kivitelező a vele szerződéses viszonyban álló alvállalkozó e-alnaplójának vezetését átvállalhatja. A fő- vagy megrendelő vállalkozó kivitelező, az alvállalkozó e-alnapló vezetésének átvállalása esetén ezen alvállalkozóval szerződéses viszonyban álló további alvállalkozó e-alnaplójának a vezetését is átvállalhatja.

A naplóvezetés átadása II.(5)228 Az a vállalkozó kivitelező, aki a saját építési naplójának vezetését átadta, az átadás időtartama alatt nem vállalhatja át az alvállalkozója építési naplójának vezetését.(6) Minden átvállalt e-alnapló vezetését a saját napló vezetésétől elkülönülten, külön-külön kell végeznie az átvállaló vállalkozó kivitelező felelős műszaki vezetőjének.(7)229 Az átvállalt e-alnaplóba történt, átvállaló általi bejegyzésekkel kapcsolatosan az e-alnapló vezetésére eredetileg kötelezett alvállalkozó az e-alnaplóban észrevételt tehet vagy az e-építési naplóban rögzített nyilatkozatával bármikor visszaveheti az e-építési napló vezetését. Ebben az esetben az alvállalkozó további alvállalkozójának az e-alnapló vezetésének átadására vonatkozó megállapodása is megszűnik.

Mindenkinek CSAK a SAJÁT naplóját kell vezetnie!

Mindenkinek CSAK a SAJÁT naplóját kell

vezetnie!

Hol kell lennie a naplónak?

Az építési naplót az építőipari kivitelezési tevékenység végzésének ideje alatt - a 26. § (8)-(10) bekezdésben foglaltak figyelembevételével - az építési munkaterületen hozzáférhetővé kell tenni.(9)231 Az e-főnaplónak és az e-alnaplónak azokat a munkarészeit, amelyek nem kerültek még az e-építési napló internetes alkalmazásban rögzítésre, a helyszínen elérhetővé kell tenni azok számára, akik abba bejegyezhetnek, vagy akik abba betekinthetnek.

SAJÁT ADATOK FELVITELE

I. E – NAPLÓ KÉSZENLÉTBE HELYEZÉSE

II. FŐNAPLÓ KÉSZENLÉTBE HELYEZÉSE

III. ALNAPLÓK MEGNYITÁSA

NAPLÓVEZETÉS

IV. NAPLÓK ZÁRÁSA

Személyes profil – mindenkiKamarai adatok – FMV, MEKépviselt cég – kivitelezők esetén KÖTELEZŐ!

Írásbeli szerződéssel kell hogy rendelkezzen az alvállalkozó kivitelező, a műszaki ellenőr és a

felelős műszaki vezető (Mintaszerződések: www. e-epites.hu)

A szerződéseket (kivétel a kivitelezési szerződések) nem kell feltölteni az elektronikus építési naplóba.De az építésfelügyeleti ellenőrzés során be kell mutatni, illetve az esetleges jogviták esetén van fontos szerepe! (Az árat ki lehet törölni, a hatóság részére ha kéri a szerződést be kell mutatni.)

VAN MEGOLDÁS!http://www.mkik.hu/hu/tszsz

• Magyarországon történő építési beruházásoknál

• Szerződési teljesítésekből eredő viták esetén• Vitarendezési lehetőség• Peres eljárások gyorsítása

TSZSZ

NAPLÓVEZETÉS – NAPI JELENTÉS

1. Szerepkör kiosztása – NAPI JELENTÉSÉRT FELELŐS

2. Szerződés feltöltése3. Munkaterület átadása

(Tulajdonosi) Nyilatkozat

Üzemelteti a Lechner Lajos Tudásközpont Nonprofit Kft.

1111 Budapest, Budafoki út 59. E/3. + E-mail: enaplohelpdesk@

e-epites.hu + Visszajelzés + Változások

Verzió: 1.10.0 - (2014.10.08. 18:00)

Ha nem történt kifizetés és nincs visszaadva a munkaterület:

Nincs használatba vételi engedély!!!Ezt az építésügyi hatóság felhívására, ezt az

építtetőnek kell pótolnia 60 napon belül

ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉSI NAPLÓ VEZETÉSÉVEL KAPCSOLATOS FŐBB SZABÁLYTALANSÁGOK

Építtetői részről:- nincs feltöltve a jogerős építési engedély határozat és a hozzátartozó záradékolt tervrajzok- tulajdonosi (társtulajdonosi) hozzájárulás hiányzik

Napló vezetésért felelős részéről:- nem vezetik naprakészen a naplókat (Csak a kitöltött címlappal és nyilvántartási résszel rendelkező építési napló tekinthető meglévőnek!)- kivitelező MKIK regisztrációja nincs meg- az építési termékekre vonatkozó teljesítménynyilatkozatok feltöltése

A Váci Járási Építésügyi Hivatal illetékességi területén (Vác, Dunakeszi és Szob – 39 település) kb. 180 elektronikus építési naplót nyitottak 2013. október 1-jétől, ennek 80-85%-nál volt valamilyen szabálytalanság.Építési főnapló készenlétbe helyezésének elmulasztása: építtető (fővállalkozó kivitelező): max: 200.000.- Ft (150.000.- Ft)Napló vezetésére vonatkozó követelmények megsértése: kivitelező (FMV) 80.000.- Ft

Ha egy napon csak alvállalkozónk dolgozik kell e a főnaplót írni?

Mindenkinek CSAK a SAJÁT naplóját kell vezetnie!

Ha változik a műszaki tartalom miatt a szerződés összege és/vagy a határidő azt hogyan kell egyszerűen kezelni?

MINDKÉT ÉRDEKELT FÉL MÓDOSÍTHATJA ÉS/VAGY FELTÖLTHETI A SZERZŐDÉST!

Sajáterős kivitelezésnél mik a naplóvezetés szabályai?

FMV nyilatkozatot elég – e a felületen kitölteni, vagy papír alapon is kell?

Több ütemben történő megvalósítás esetén, módosul- e az alábbi séma?

Egy főnaplóval kezdik, ha kész az első ütem, az FMV nyilatkozata alapján szüneteltetik a naplóvezetést amíg nem kezdik a második ütemet. Vagy:Lezárják a naplót és újat nyitnak a II. ütemnél már csak azért is mert elképzelhető, hogy mások lesznek a szereplők + használatba vétel.

Lezárás után nyomtatásra hozzá lehet - e férni a naplóhoz?

Önellenőrzés kérése

• Lehetséges• A kérés esetén a hiányosságok, leírása első

figyelmeztetésnek számít, de nem büntethető

top related