24. lipnja 1900. Pjevačko tamburaško društvo “Porin” U ...„Joško Rendić“ 1980., kada je uz Tamburaški orkestar , svirala limena glazba, pjevao pjevački zbor, klapa „Vala“,

Post on 03-Feb-2020

2 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

Transcript

24. lipnja 1900.

Pjevačko-tamburaško društvo “Porin”

U Supetru, 4.7.2010.

Pišu nam iz Supetra na Braču da se ondje utemeljilo pjevačko tamburaško društvo “Porin”. Dostavljeni program svečanosti veoma je biran... Mladom društvu najiskrenija čestitanja.

Supetar se s ondašnjih 1892 stanovnika, nakon osnivanja Supetarske glazbe (1877.) i Filharmoničkog društva ( 1878.) obogatio s dvjema vrijednim glazbenim ustanovama: Pjevačko-tamburaškim

društvom “Porin” i Školom glasovira

UPRAVITELJSTVO PJEVAČKO-TAMBURAŠKOG DRUŠTVA “PORIN”

Predsjednik: don Juraj Dorotić

ZborovoĎa: Rudolf Dalibor Wunsch

Tajnik: Ivan Bjaţević

Svečani otvor društva 24. lipnja 1900.

Program koncerta,

24.6.1900.

Uz duţnost zborovoĎe u društvu “Porin” g.Wunsch , kao vrstan pijanist ujedno je i učitelj klavira.

Odlaskom g. Wunscha , gasi se “Porin” , a nastavlja radom “Hrvatska Supetarska glazba” i nekolicina ljubitelja glasovira i pjevanja gajilo mjesni glazbeni ţivot.

Tamburaška svirka obnavlja se kada u školu dolazi novi nastavnik glazbenog odgoja Ţeljko Turniški, početkom pedesetih godina prošlog stoljeća.

Osniva učenički tamburaški orkestar , koji uspješno sudjeluje na mnogim republičkim smotrama, gdje osvajaju brojne nagrade: prvo mjesto u regiji, u Hrvatskom glazbenom sastavu su proglašeni prvim pionirskim i omladinskim sastavom u Hrvatskoj.

Tamburaško se društvo nekoliko puta osipalo zbog odlaska članova na školovanje, zbog financijskih razloga, zbog...

Ali uvijek se ponovno obnavljalo.

Renesansu je doţivjelo obnovom rada KUD-a „Joško Rendić“ 1980., kada je uz Tamburaški orkestar , svirala limena glazba, pjevao pjevački zbor, klapa „Vala“, ţenska klapa, lutkarsko kazalište. Društvo je tada brojalo preko 100 članova. Voditelj je ponovno maestro Ţeljko Turniški.

Nezaobilazan je bilo koji praznik bez nastupa KUD-a., sviraju u gotovo svim mjestima na Braču, gostuju u Lošinju , snimaju za televiziju, sudjeluju aktivno u turističkim dogaĎanjima u Supetru, uglavnom, prisutni su u kulturnom ţivotu Brača.

SLOBODNA DALMACIJA VJESNIK, 29.7.1983.

SELCA, 19.12.1989.

Nakon smrti Ţeljka Turniškog tamburaši nekoliko godina pauziraju .

Ponovno su zasvirali 1993. pod stručnim voditeljstvom Dragana Smiljana. I ponovno procvat, gostovanja , aktivnosti ...

Nekoliko godina zbog „raznoraznih razloga“ tamburaši su ponovno utihnuli.

Ali ne za dugo. Stari tamburaši, uglavnom tamburašice okupljaju se ponovno 2007. Stručni voditelj je prof.Daniel Kelava , pomlaĎuju se, aktivni su, ţivahni još uvijek i, nadamo se, dugo.

U proljeće, 2009. na poticaj Tamburaškog orkestra, knjiţnice i Turističke zajednice

osniva se folklorna skupina “Ciciljona” koja pleše bračke plesove i ubrzo prerasta u samostalno društvo.

U nedjelju ispred Crkve sv. Martina Tamburaški orkestar iz Supetra sa svojim gostima je pred brojnim Supetranima i gostima u prekrasnom okruţenju Jobove ulice proslavio 110. roĎendan.

Bio je to pravi razlog svečarskom raspoloţenju u kojem su , osim tamburaša, sudjelovali i pjevači klape“Vala“, plesači iz Ciciljone i voditeljica Jasna Damjanović.

Prisjetili smo se samih početaka, kao i svih godina nakon toga, ilustriranih desecima fotografija, članaka,dokumenata sakupljenih u Power Point prezentaciji koja se prikazivala gledateljima dok su uţivali u koncertu. U raznovrsnom programu čulo se i Vivaldija, Zajca , Mascagna,Offenbacha, hrvatske narodne, plesalo se i sviralo bračke plesove, čuli stari supetarski napjevi.

Tamburaši su zahvalili svim voditeljima: pok. Ţeljku Turniškom, Draganu Smiljanu koji je došao s njima proslaviti, i naravno, sadašnjem voditelju prof.Danielu Kelavi.

Koncert su svi učesnici završili s „Odlaskom“ koji nije bio samo oproštaj u ovom predivnom doţivljaju već i poziv da to druţenje traje još dugo.

top related