Микитенко Валентина Григорівна вчитель біології та хімії Старосільської ЗОШ І-ІІІ ст.

Post on 15-Jan-2016

59 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Микитенко Валентина Григорівна вчитель біології та хімії Старосільської ЗОШ І-ІІІ ст. ФОРМУВАННЯ ЖИТТЄВИХ ТА СОЦІАЛЬНИХ КОМПЕТЕНЦІЙ ШЛЯХОМ РОЗВ ’ ЯЗАННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ ПРОБЛЕМ НА УРОКАХ БІОЛОГІЇ. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript

ФОРМУВАННЯ ЖИТТЄВИХ ТА СОЦІАЛЬНИХ

КОМПЕТЕНЦІЙ ШЛЯХОМ РОЗВ’ЯЗАННЯ

ЕКОЛОГІЧНИХ ПРОБЛЕМ НА УРОКАХ БІОЛОГІЇ.

Микитенко Валентина Григорівна вчитель біології та хімії

Старосільської ЗОШ І-ІІІ ст.

Компетентність – це здатність приймати рішення й нести відповідальність за їх реалізацію у різних галузях людської діяльності. Поняття компетентності передбачає сукупність фізичних та інтелектуальних якостей людини і властивостей, необхідних людині для самостійного й ефективного виходу з різних життєвих ситуацій, щоб створити кращі умови для себе в конструктивній взаємодії з іншими.

ОСНОВНІ ГРУПИ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ:

саморозвитку та самоосвіти; -інформаційні; -комунікативні; -полікультурні; -соціальні;-продуктивної творчості;

ОСНОВНИМИ КРИТЕРІЯМИ ЖИТТЄВИХ ТА СОЦІАЛЬНИХ КОМПЕТЕНЦІЙ Є:

1. Вміння брати відповідальність за свої вчинки.

2. Вміння приймати рішення. 3. Вміння робити вибір. 4. Вміння безконфліктно співіснувати

в колективі та у сім’ї.

Елементами життєвої компетентності є знання, уміння і навички, життєвий досвід, фізичний потенціал, задатки та здібності, риси характеру, креативність та інтелект, духовність особистості. На уроках біології вчителю потрібно формувати вміння в учнів самостійно шукати, аналізувати та осмислювати інформацію; використовувати сучасні інформаційні технології.

Одним з етапів підготовки учнів до самостійного життя, практичної діяльності та розв’язанню екологічних проблем я вважаю роботу над створенням навчально-дослідних проектів, спрямованих на розв’язання певних екологічних проблем, що дозволяє зблизити зміст навчання з реальним життям.

Дуже важливо наблизити екологічну освіту до повсякденного життя – сприяти усвідомленню школярами того, що розв’язання екологічних проблем залежить практично від поведінки та вчинків кожного, там, де він живе, вчиться, працює.

Водночас процес формування екологічної культури особистості має бути поступовим, безперервним і всеосяжним. Найефективнішим буде таке екологічне виховання учнів, яке максимально наближається до їхньої життєдіяльності, коли учні зможуть користуватися здобутими знаннями з біології в господарській діяльності та побуті.

На узагальнюючому уроці у 9 класі з теми «Формування поведінки та психіки людини» я дітям пропоную ознайомитися із десятьма корисними порадами, які можна використати в будь-якому випадку: від сварки в сім’ї чи з сусідом по парті до міжнародного конфлікту.

Діти з великою цікавістю працюють із текстом «Уроки гусей». Учням пропонується прочитати текст, відкриваючи по черзі колонки « Факти» і «Уроки».

Після опрацювання матеріалу відбувається обговорення даного тексту та підведення підсумків.

Під час вивчення з учнями 7 класу процесу фотосинтезу, я дітям пропоную обговорити в командах запропоновані дії, та визначити ті з них, що імпонують їм найбільше і які вони оберуть для використання у своєму повсякденному житті.

Коли вивчаємо тему «Охорона природи» - 7 клас, я пропоную учням зробити конкретні кроки щодо оптимізації витрат води у їхньому повсякденному житті. Даю завдання: ,,Прочитайте та обговоріть з товаришем наведені дії. Визначте ті з них, які кожен із вас обере для себе особисто ”.

Доцільно викори-стовувати творчі завдання, задачі та вправи на уроках біології, які сприяють форму-ванню життєвих та соціальних компе-тенцій у дітей.

ДОСЛІДНИЦЬКО-ЕКОЛОГІЧНІ ЗАДАЧІ Й ЗАВДАННЯ

Вони розвивають екологічну ініціативу, вчать систематизувати знання в аспекті досліджуваної проблеми. Дослідно-екологічні задачі й завдання є навчально-пізнавальними проблемами, з різними варіантами розв’язків, у ході виконання яких учень, використовуючи відомі йому способи розв’язування, робить самостійні висновки, які мають теоретичну і практичну значущість.

КРЕАТИВНО-ЕКОЛОГІЧНІ ЗАДАЧІ І ЗАВДАННЯ

Забезпечують розвиток екологічного мислення дітей.

В основу задачі покладено певна проблемна ситуація, пов’язана з дефіцитом інформації і часу, альтернативними розв’язуваннями екологічної проблеми, усуненням деякого діалектичного протиріччя.

ЕКОЛОГІЧНО-КОРЕКЦІЙНІ ЗАДАЧІ

Пов’язані з необхідністю сформувати рефлексивну позицію учня, забезпечення умов для вироблених вмінь, пов’язаних із самоаналізом і самооцінкою за умови прийняття рішення в певній екологічній ситуації.

У сучасному динамічному світі дуже важко знайти своє місце випускникам школи, тому що більшість з них не володіє навичками саморозвитку і самовдосконалення. Задача вчителя — благословити в життя компетентну особистість,здатну до самореалізації.

top related