прості та складні речовини. 5 клас

Post on 30-Jun-2015

31759 Views

Category:

Documents

2 Downloads

Preview:

Click to see full reader

Transcript

Прості та складні речовини.

5 клас.

Чим відрізняються між собою слідуючі речовини?

2О 2Н ОН 2 2СОЦі речовини відрізняються між собою хімічним складом, а саме: перші дві складаються з одного елемента, наступні дві – з двох .

Отже, ми бачимо, що хімічні речовини можуть бути двох видів, а саме: • ті, що складаються з атомів одного елемента – їх називають прості;• ті, що складаються з атомів двох та більше елементів – їх називають складні.

Речовини

Прості Складні

Чому в природі існує більше складних речовин, ніж простих?

Складних речовин існує в природі та створено людиною значно більше, ніж простих. Учені довели, що атоми різних хімічних елементів здатні сполучатися один з одним у різній кількості та послідовності. Це подібно до того, як у мові сполученням певної кількості букв утворюється розмаїття слів.

Із запропонованих речовин виберіть прості та складні і запишіть їх у схему:

2О ОН 2

2Н2СО

ОННС 52

Неорганічні й органічні речовини.

Складні

Органічні Неорганічні

Ви знаєте багато речовин. Але які з них органічні, а які неорганічні?

Тіла неживої природи складаються з неорганічних речовин, таких, наприклад, як вода, кухонна сіль, залізо, алмаз, графіт, золото, кисень, сірка.

вода Кухонна сіль

золото сірка

залізо алмазграфіт

Органічні речовини входять до складу живих організмів. Вони складаються з певної кількості атомів Карбону, з’єднаних між собою. До органічних речовин належать цукор, олія, поліетилен, мило.

олія мило

поліетилен

цукор

Цукрова тростина

Велике значення для живих організмів мають такі органічні речовини, як білки, жири і вуглеводи. Так, з білка побудовані клітини живих організмів. Джерелом енергії для них є вуглеводи. Прикладом вуглеводів можуть бути сахароза і глюкоза. Вони містяться в овочах і фруктах та надають їм солодкого смаку. Глюкоза входить до складу крові людини. Жири є також джерелом енергії для людини та тварин. Крім того, прошарок жиру захищає багатьох тварин взимку від переохолодження.

Органічні та неорганічні речовини різняться між собою, проте в них багато спільного. До їх складу входять атоми однакових хімічних елементів. Наприклад, до молекули органічної речовини білка, крім атомів Карбону, входять атоми Оксигену, Гідрогену, Нітрогену, Сульфуру. Водночас атоми цих елементів є у складі неорганічних речовин. Карбон входить до складу вапняку, вуглекислого газу, вугілля.

•Чим відрізняється проста речовина від складної?

•Наведіть приклади.

•Як поділяють складні речовини?

•Яке значення для живих організмів мають органічні речовини?

•Чи потрібні нам неорганічні речовини?

top related