YOU ARE DOWNLOADING DOCUMENT

Please tick the box to continue:

Transcript

I

TRANSPORT MULTIMODAL

INTRODUCEREAmploarea transportului containerizat, care introduce conceptul modern al transportului multimodal, a schimbat sistemul de livrare a mrfurilor, nlocuind modelul din port n port cu modelul din u n u. Mai mult de att, diferite companii din industrie i agricultur i-au schimbat metodele de producie, astfel nct s poat folosi transportul containerizat la export i s preia avantajele transportului multimodal.

Transportul multimodal poate fi urmrit ca un lan care interconecteaz diferite moduri de transport: maritim, terestru i aerian ntr-un proces complet care s asigure eficiena la un cost atrgtor al transportului mrfurilor prin procedeul din u n u, responsabilitatea revenind unui singur operator de transport, cunoscut drept Operator de Transport Multimodal, utilizndu-se pentru aceast operaie un singur document de transport.Conceptul nu este nou, el s-a dezvoltat odat cu apariia containerizrii la sfritul anilor 50, atunci, importantele ascensiuni tehnice din domeniul transporturilor au influenat pozitiv dezvoltarea modern a transporturilor multimodale.

Neregularitile guvernamentale ale diferitelor moduri de transport de la sfritul anilor 70 i nceputul anilor 80 au permis n diferite moduri ca un transportator s coopereze cu altul, s-i coordoneze operaiunile ntr-un mod inovativ.

Alt important realizare n domeniul transporturilor o reprezint ndeprtarea restriciilor la transport i privatizarea companiilor de transport deinute de stat n diferite locuri de pe glob la sfritul anilor 80.

n mod asemntor cu dinamica pieei de azi i continua schimbare a tehnologiilor, companiile trebuie s fie flexibile, s rspund rapid competiiei i schimbrilor de pe pia.

n ultimii 20 de ani, creterea competiiei a condus ciclul de afaceri la dezvoltarea diferitelor instrumente manageriale i tehnici de supravieuire a companiilor de transport. Calitatea managerial, competiia bazat pe concuren, sursele externe de finanare i schimbarea managementului, sunt cteva exemple ale acestor instrumente utilizate pentru obinerea competitivitii. Ultimul obiectiv este de a crete valoarea produselor livrate clienilor (manufacturate) n locul materiilor prime, la preuri competitive.

Eforturile de reducere a costurilor i mbuntirea serviciilor ctre clieni au rezultat din integrarea tuturor activitilor n lanul de livrare, incluznd i lanul de transport.

De aceea, este evident c oricine ar conduce aceste activiti i ar face derularea lor mai efectiv i eficient va avea avantajul costului redus al produsului, serviciului respectiv i implicit prin aceasta i rolul conductor al competiiei.

Cu dezvoltarea logisticii i managementului lanului de aprovizionare, ca un instrument managerial al strategiei competiionale, care permite companiilor s ctige rolul conductor n ceea ce privete costurile, transportul multimodal a ctigat o importan crescnd prin facilitarea lanului global de aprovizionare.

I. ISTORIA OPERATORILOR DE TRANSPORT MULTIMODAL

Operatorii de Transport Multimodal provin din variate origini. Cele mai comune sunt descrise dup cum urmeaz:

Transportatori unimodali naionali ca armatorii, linii aeriene, operatori de transport rutier sau cale ferat trebuie s fie ncurajai s intre n domeniul transportului multimodal, dovedind c au resursele necesare.

Alternativ ei pot fi ncurajai s-i uneasc forele i prin unirea resurselor s furnizeze elementele componente ale sistemului de transport multimodal ca: nave, containere, echipamente de tratare, pentru a reduce cererea de investiii.

ntreprinderile de transport unite n special ntre rile intracontinentale i vecinii lor de tranzit, s fie n stare s nving dificultile cum ar fi criza de capital, lipsa de antrenament managerial i personal tehnic. Din cauza economiei, legturile comerciale i instituionale stabilite n rile respective, ca ntreprinderile unite, poate deveni convenabil s funcioneze ca Operatori de Transport Multimodal. n domeniul navigaiei, transportului aerian i pe cale ferat, mai multe ntreprinderi unite exist deja nu numai n rile dezvoltate dar i n rile n curs de dezvoltare. Joint venture din navigaia de linie naional i companiilor de navigaie strine. n afar de oferirea unei pri a comerului ctre navigaia de linie naional, liniile strine pot oferi ajutor tehnic i financiar substanial pentru a permite liniilor naionale s adopte tehnologi moderne de transport i s ctige o parte cinstit din afacere. Ca afacere joint venture, va fi necesar s se asigure c este reinut n ara gazd controlul efectiv al noii organizaii i c interesele naionale vor fi adecvat protejate. Apariia unui mare consoriu de containere i grupuri puternice din Operatorii de transport Multimodal posesori de nave constituie o ameninare pentru afacerile de expediii, deoarece expeditorii, care au fost vechii clieni, acum gsesc mai convenabil i avantajos s se apropie de Operatorii de Transport Multimodal direct. Cel mai potrivit pentru operatorii de expediii este s se reorganizeze singuri i poate cea mai bun cale s fac asta va fi s intre n domeniul transportului multimodal. S-a estimat c unul din cinci operatori de expediii din lume sunt localizai n ri n curs de dezvoltare i rile n tranziie, iar marea majoritate se ocup cu tratarea mrfurilor generale. Pot forma organizaii pentru transport multimodal separate sau comune cu linii de navigaie sau organizaii de expeditori, se pot asocia cu firme asemntoare lor din rile nvecinate, inclusiv rile intracontinentale, formnd multe organizaii la nivel regional. Multe case de expediii dein i controleaz cteva elemente ale sistemului de transport multimodal, ca trailere, camioane i alte vehicule rutiere, depozite de mrfuri i de containere, interpretnd o varietate de servicii cum ar fi procurarea i coordonarea diferitelor moduri de transport: grupri ale mrfii, pachete i bunuri pentru export, documentaie, formaliti de export/import, formaliti vamale, care apar n transportul multimodal.

Intermediari ca agenii de navigaie, agenii vamali, firme de stivuire, care execut n prezent cteva servicii armatorilor sau destinatarilor i pot, individual sau n comun, s furnizeze servicii de transport multimodal.

Depinznd de resursele lor financiare, operatorii de transport multimodal naionali pot cpta nave, echipamente, utilaje de transport intern, sub un program special.

Astfel, n ordinea investiiilor minime, un operator de transport multimodal poate navlosi nave i s foloseasc containere nchiriate, amnnd astfel investiiile mari pentru nave i echipamente.

Dar cu toate c operatorii de transport multimodal acioneaz ca operatori principali, ei pot fi nevoii s angajeze numeroi crui multimodali, incluznd pn i armatorii marilor nave de transport containerizat ca sub-contractani, este de dorit ca poziia financiar a Operatorilor de Transport Multimodal s fie suficient de puternic ca s asigure ncrederea sub-contractanilor. Extinderea investiiilor financiare solicitate vor depinde de tehnologia de transport adoptat pentru operaiunile de transport multimodal i de scara de aplicaie.

Serviciile oferite de un Operator de Transport Multimodal

Serviciile din poart n poart sunt mai sofisticate i mai ample dect operaiunile de transport modale, dar mult mai simplificate pentru clieni. Importatorii i exportatorii trebuie s gseasc un singur partener, Operatorul de Transport Multimodal, oferind o gam de servicii bine structurate.

Comandanii, nu mai trebuie s fac multe aranjamente cu diferii operatori modali i crui de-a lungul transportului. Operatorul de Transport Multimodal asigur clientului un pre bun i sigur, i d posibilitatea de a alege procedura potrivit, de aceea tranzaciile de comer internaional pot fi fcute ntr-un mod mai rapid i eficient.

Deoarece Operatorul de Transport Multimodal acioneaz ca partener principal i accept obligaiile pentru ntreaga operaiune de transport, el trebuie ntotdeauna s fie un furnizor de servicii de transport recunoscut total.

Aceasta este principala condiie care trebuie satisfcut, altfel, Operatorul de Transport Multimodal, nu va fi niciodat n postura s opereze dup bunul plac, s execute servicii substaniale sau s fie luat n serios.

Dac, compania este o simpl furnizoare de servicii n numele altcuiva, atunci sunt acoperite afacerile altora i nu acioneaz pentru propriul ctig. Pentru a ncheia un contract de transport multimodal, Operatorul trebuie s fie recunoscut cu puteri contractuale depline, pentru a negocia i ncheia orice contract.

Deoarece, un contract este, n general, o nelegere executorie prin lege, cnd se emite un contract de transport multimodal, Operatorul de Transport Multimodal este partea care-i asum responsabilitile pentru ndeplinirea contractului, protejnd diferite activiti de care este nevoie pentru mutarea bunurilor.

Deci, trebuie s aib libertatea necesar de aciune, fr de care nu va fi recunoscut ca avnd puterea legal de a ncheia contracte multimodale de transport.

Pentru a fi recunoscut, un Operator de Transport Multimodal trebuie s aib statut independent de cru.

Pentru a determina dac Operatorul de Transport Multimodal are statut independent, cea mai simpl metod este s privim la schimbul de documente de transport folosite n afaceri zilnic.

Pentru a fi recunoscut ca furnizor, Operatorul de Transport Multimodal trebuie s capete un statut relevant n ara lui, fiind de exemplu, liceniat de o autoritate potrivit, n caz c este necesar un sistem de liceniere. O autoritate potrivit poate fi i o unitate guvernamental sau, de exemplu, o asociaie recunoscut de Operator, acesta poate fi ndreptit s furnizeze certificatul profesional.

Pentru a fi recunoscut pe plan internaional la un nivel mai mare, un Operator de Transport Multimodal (dei nu este mandatat) ar trebui s uneasc o organizaie profesional la nivelul naional, regional sau subregional.

Criteriile pentru acreditarea companiilor sunt acelea c ele trebuie s fie membre a asociaiei naionale, s dispun capaciti financiare adecvate i s aib o experien managerial suficient la nivelul executiv. Ele trebuie s aib asigurare obligatorie valid i acreditare de la FIATA Multimodal Transport Bill Of Lading pentru operaiunile de transport.

Pentru a putea deveni Operator de Transport Multimodal, conform legislaiei franceze, trebuie ndeplinite urmtoarele criterii:

demonstrarea abilitilor profesionale ca furnizor (candidatul trebuie s aib cinci ani de practic ca operator de transport);

onorabilitatea bazat pe absena unei practici comerciale interzise i a unei suspendri de activiti a operatorului de transport;

capacitatea financiar, ca garanie c Operatorul de Transport Multimodal are acces la mijloace financiare suficiente pentru a face fa la angajrile fa de sub-contractori.

Cinci ri din America de Sud (Bolivia, Columbia, Ecuador, Peru i Venezuela) grupate n nelegerea Cartagina au adoptat n 1994 o lege comun pentru transportul internaional multimodal.

n art. 32, se specific, c pentru a fi nregistrat ca Operator de Transport Multimodal, operatorul trebuie s fie o entitate legal; trebuie s aib o reprezentare legal i un sediu n ar, i n fiecare ar andin unde vrea s opereze; trebuie s aib cte 80.000 SDR n capital (bunuri) sau n garanie; i trebuie s aib cteva forme de acoperire.

Pentru a deveni un Operator de Transport Multimodal, indiferent dac sistemul naional de autorizare exist i fr a ine seama dac deine deja cteva certificate profesionale recunoscute, operatorul va avea nevoie s aib resurse financiare solide cu care s opereze.

O condiie esenial, pentru orice transportator multimodal, este:

minimum necesar de fonduri pentru a se angaja n activitile de transport relevante;

istorie financiar stabil i o reputaie n afaceri solid, precum i relaii comerciale bune cu instituiile financiare, clieni (cumprtori i vnztori), sub-furnizori (sub-distribuitori), ali operatori de pia i companii de asigurare;

abilitatea de a-i dovedi credibilitatea ca furnizor internaional de servicii de ncredere.

Avnd n vedere natura afacerilor Operatorului de Transport Multimodal, el poate avea achiziii de servicii de transport de la sub-furnizori pe un fundament de pre-pltire, fiind important ca operatorul s aib un bun management al lichiditilor.

Pentru a ajuta situaia cash flow-ului i pentru a oferii clienilor cteva mici elemente ca facilitatea de credit, un Operator de Transport Multimodal poate oferii clienilor si securitatea unei garanii bancare prin care banca garanteaz s acopere creditele la valoarea nominal, pentru servicii specifice prestate de acesta.

Pentru a avea o garanie emis de banc un Operator de Transport Multimodal nu trebuie neaprat s-i depoziteze ntregul capital ntr-o banc. El poate s nominalizeze suficiente active pentru a acoperi valoarea garaniei, n acest fel banca ar fi obligat s-l crediteze.

Operatorul de Transport Multimodal trebuie s fie ntotdeauna perceput ca un furnizor de servicii demn de ncredere, fcnd afaceri eficiente i solide.

n comerul internaional i n sectorul de transport, Operatorul de Transport Multimodal nu poate fi pe cont propriu. Pentru a da siguran clienilor, bncilor, trebuie s fie bine structurat, s aib putere financiar i s aib un renume n integritatea afacerilor. Este de recomandat pentru un numr mic de ntreprinztori, ageni de impresariat, brokeri s primeasc resurse i s se consolideze ntr-o singur aciune.

Unui Operator de Transport Multimodal i se cere s redacteze documentaia de transport care acoper transportul de bunuri dintr-un loc n altul. Acest document de transport trebuie s se bazeze pe recomandrile Camerei Internaionale de Comer, cunoscute ca Regulile UNCTAD/ICC ale Documentaiei de Transport Multimodal. Aceeai documentaie de transport poate fi folosit n multe cazuri pentru a favoriza circulaia unor mari sume de bani transferai de la vnztor la cumprtor.

Vnztorii i cumprtorii, bncile i companiile de asigurri, i respectiv ministerele guvernamentale asociate comerului i transportului internaional, au nevoie s fie familiarizai cu istoria i securitatea financiar a Operatorilor de Transport Multimodal, la fel de bine cum sunt familiarizai cu armatorii internaionali.

Singurul document multimodal de transport negociabil sau nu al Operatorului de Transport Multimodal este evidena contractului transport multimodal i dovada c bunurile au fost luate pentru transport de acesta.

Acesta este un pas important ctre simplificare n ceea ce privete clientul, comparativ cu multitudinea de documente i formaliti pe care armatorul trebuie s le mnuiasc cu etapele de transport incluznd: diferite negocieri modale contractuale;

costul (i timpul) unor asemenea negocieri;

pregtirea documentaiei import/export;

completarea formularelor de procedur statutar(clieni);

acoperirea de asigurri pentru fiecare transport.

Pentru emiterea unui document transport multimodal, Operatorul de Transport Multimodal preia toate formalitile i responsabilitile, astfel elibernd transportatorii de toate activitile dificile.

Operatorul de Transport Multimodal, acionnd ca principal, sub-contracteaz toate serviciile, altele dect acelea pe care le poate furniza prin propria organizaie, ctre alte entiti transportatoare. El are responsabilitatea i justificarea pentru toate negocierile de transport, pli, cereri.

Operatorul de Transport Multimodal va include totul ntr-un singur pre pentru toate serviciile pe care i le-a asumat succesiv prin lanul de transport din poart n poart. Orice s-ar ntmpla clientul (armatorul sau destinatarul) va plti preul prestabilit.

Operatorul de Transport Multimodal i va asuma responsabilitatea pentru reuita ntregii operaiuni, pentru convenirea preului i va suporta orice fluctuaie de pre i alte cheltuieli neprevzute.

Operatorul de Transport Multimodal se protejeaz mpotriva problemelor neprevzute i cheltuielilor neateptate, el nu ofer doar o gam larg de servicii de transport ci ofer clienilor posibilitatea de reducere substanial a cheltuielilor n comerul lor internaional, oferindu-le i toate aspectele relevante ale operaiunilor de transport multimodal.

nfiinarea unei companii specializat n transportul multimodal

nfiinarea unei companii de transport multimodal de la zero nu este o sarcin uoar, este posibil nc s porneti cu un capital de investiii relativ modest, scopul fiind s nu porneti ca Operator de Transport Multimodal posesor de nave.

Operatorul de Transport Multimodal are nevoie de dou aspecte principale: oameni competeni i relaii n alte ri.

Oameni: cel mai important aspect al Operatorului de Transport Multimodal este nalta calificare i personalul motivat cu o bun cunoatere a procedurilor de transport internaionale. Pe lng navigaia de linie i liniile aeriene, asemenea personal poate fi gsit n general numai n industria de expediie, din acest motiv organizaiile care nu dein nave devin Operatori de Transport Multimodal.

Contacte: al doilea aspect principal este contactul att de acas ct i din strintate cu alte organizaii angajate n acelai cmp de activiti. Controlul strict asupra ntregului lan de transport este absolut necesar pentru succesul operaiunilor de transport multimodal.

Depinznd de volumul de afaceri, ar trebui plasat un reprezentant al Operatorului de Transport Multimodal n oficiul ageniei pentru a supraveghea cu atenie sporit afacerile.

O companie care dorete s devin Operator de Transport Multimodal, trebuie s porneasc prin stabilirea reelelor de baz ale oficiilor i ageniilor din propria ar i din rile strine.

Dac, compania este stabilit intracontinental operatorul de Transport Multimodal va trebui n primul rnd, s stabileasc:

o filial sau un agent n locul sau punctul de expediere;

un agent sau o filial ntr-un port sau altul la captul rutei;

un agent la fiecare punct de transport de pe rut;

un agent la toate destinaiile din ara respectiv.

Acest lan de oficii i agenii devine nceputul unei reele care este eventual construit pentru a dirija traficul n regiunile lumii selectate de Operator.

Noul Operator de Transport Multimodal va avea putere de decizie asupra ntregii pri a lumii peste care se concentreaz, poate fi o rut tiut pentru casa de expediii, unde expeditorul acioneaz deja ca un agent, aceasta este probabil cea mai bun metod de a porni la drum.

Acionnd ca partener principal este destul de diferit dect dac acionezi ca agenie. Astfel potenialul Operator de Transport Multimodal va trebui s supravegheze n amnunime piaa pentru a selecta rutele n ordinea:

fluxului anual de marf;

fluctuaiilor sezoniere;

structurile i nivelele costurilor de transport pentru fiecare caz;

structurile i nivelele costurilor pentru fiecare facilitate de vnzare intermediar;

practicilor curente a contractelor de vnzare;

riscurile posibile i constrngerile pentru fiecare transport de legtur i pentru facilitile de vnzare.

nainte de a lua o decizie privind gradul de risc comercial, potenialul Operator de Transport Multimodal trebuie s aib o viziune clar asupra mrimii i tipului noii companii, asupra afacerilor pe care le vor atinge, ca i asupra proiectelor profitabile bazate pe atingerea acelor nivele ale afacerii.

Pentru determinarea posibilelor ntinderi ale afacerii, potenialul Operator de Transport Multimodal, va trebui s identifice o serie de armatori/deintori care vor putea s suporte noul risc.

Armatorii sunt acei transportatori care controleaz tonajele potrivite pentru transportul multimodal, pe rutele alese. Ei pot fi regionali, strini sau chiar grupuri multinaionale.

Informaiile pot fi culese din unele surse cum ar fi:

statisticile comerului naional;

Camera de Comer;

Consiliul de promovare a exportului;

Consiliul Transportatorilor;

Autoritatea Vamal i Ministerul Transportului.

Avnd identificai potenialii clieni, este esenial s se obin angajamentele lor preliminare n susinerea noului Operator de Transport Multimodal.

Aceste angajamente trebuie s se obin pe baza afacerilor economice stricte. Protecia nu va avea un caracter permanent. Afacerile protejate i costurile mari fac doar ca exporturile i importurile s fie mai scumpe i mai puin competitive pe piaa global.

Este esenial de amintit c transportul este un serviciu, dac nu exist comer de exemplu datorit preurilor de producie necompetitive, nu va mai fi nici o cerere pentru transport.

II. FURNIZORII DE SERVICII DE TRANSPORT

Exist diferite tipuri de servicii internaionale furnizoare de transport, acestea sunt grupate n dou mari categorii: acelea care opereaz un mijloc de transport i acelea care nu opereaz nici un mijloc de transport. Principala atenia este ndreptat asupra celei de-a doua categorie, numit uneori FREIGHT FORWARDER.

Ocupaia freight forwarder-ului este caracterizat printr-o nepotrivire considerabil n mrimea i organizarea companiilor. Mrimea i organizarea afecteaz: diversitatea i ncrederea serviciilor oferite clienilor, capacitatea de a vinde servicii i de a stabili contacte internaionale, gradul de vulnerabilitate al circumstanelor economice, ca i instruirea profesional, dezvoltarea resurselor umane i oportunitile de avansare a personalului. Pot fi gsite patru tipuri de freight forwarder n diferite ri:

a) Grupa 1

Aceast grup include cele mai importante ntreprinderi n temeni de capital, organizare, numr de angajai, faciliti fizice i echipament. Acestea sunt n general filiale locale ale unor importante companii strine de freight forwarder, dei legislaia local poate cere ca statul s dein 51% din capitalul filialelor. Sunt caracterizate printr-o structur bine organizat, cu funcii clar definite, aplicarea tehnicilor de management modern, frecvent sub controlul managerilor seniori strini, i conectate la reeaua de transport internaional. Investiiile depind de viabilitatea comercial, perspective fiscale i financiare.

b) Grupa 2

Aceast grup include ntreprinderi care sunt controlate de membrii unor grupri etnice de origine strin, muli dintre ei sunt nscui sau au naionalitatea din alte ri. Unele ntreprinderi formeaz un ciorchine intermediar n mrimea i scopul serviciilor, nefiind structurate ca i companiile grupei 1. Cteodat ele tind s beneficieze de un suport puternic acordat de ali membri ai gruprilor lor etnice, care au deja succes i putere n aciunile pe care le ntreprind.

c) Grupa 3

Aceast grup cuprinde ntreprinderi cu capital naional/local exclusiv. Cteva ntreprinderi, n general, au intrat recent n sectorul freight forwarder (majoritatea de la jumtatea anului 1980). Ele sunt lipsite de o baz financiar solid i nfrunt multe probleme n management i organizare; capacitatea lor limitat n mnuirea fondurilor mari este incompatibil cu cererea din comerul modern. Cu toate c unele dintre ele pot evolua eficient i profitabil, au dificulti n primirea i pstrarea chiar a unei pri modeste din pia. Ele rar au contacte internaionale i nu sunt n lanul transportului internaional. Uneori, ele ofer suport pentru comerul naional de import i export. n cele mai multe cazuri, ele sunt vulnerabile n perioada de slab cretere economic. Recent, obinnd un avantaj n procesul de liberalizare, cele mai de succes dintre aceste ntreprinderi au intrat n cteva forme de speculaii financiare comune cu operatori internaionali de transport.

d) Grupa 4

Aceast grup este format din operatori neoficiali care nu au o structur potrivit sau existen legal. Ele au devenit numeroase, nu pltesc licene sau taxe i ncalc consemnele de comer individuale n care ele reuesc s furnizeze servicii mai ieftine, dect freight forwarder. Activitatea lor este n mare msur limitat de eliberarea de vam, unde legturile lor personale sunt valabile. Ele pot fi numite direct navlul de rambursare, dar intervin n afaceri i n organizare.

La aceste patru grupe, se mai adug cteva companii de comer care i fac propriile lor taxe vamale i expediaz prin departamente n organizaiile lor. Aceste ntreprinderi au caracteristici comune, evolueaz rapid n raport cu cererea de pia, nevoile armatorilor i destinatarilor. Sunt de obicei ntreprinderi private, patronate, investitori care i-au asumat riscul i antreprenori cu o singur motivaie profit.

Ei nu sunt mpovrai de o istorie cu proceduri tradiionale de servicii civile, nu sunt inhibai de prerile angajailor condiionate de nevoia de siguran a vieii i protecia competiiei.

ntreprinderile sunt competitive, nu sunt un monopol i nu-i permit s se relaxeze prea mult n iluzia securitii. Concureaz unii cu ali i din ce n ce mai mult cu singurul, mod de guvernare, organizarea transporturilor proprii.

Aceste ntreprinderi realizeaz c acum clienii cer mbuntirea produselor i serviciilor, de aceea au nevoie de reducerea timpului de rspuns i o flexibilitate mai mare pentru a face fa schimbrilor continue a cerinelor pieei, de asisten n rezolvarea problemelor de afaceri i realizarea scopului lor. ns, aceste ntreprinderi trebuie s ofere o mai mare siguran timpului de tranzit i opiunilor de pre, proceduri simplificate pentru realizarea afacerilor, multe parteneriate n beneficiul clienilor.

Furnizorii de servicii de transport trebuie s-i schimbe atitudinea, din oferirea de servicii de baz n oferirea de servicii destinate, care se potrivesc cu opiunile specifice clienilor.

III. CONTRACTAREA SERVICIILOR N TRANSPORTUL MULTIMODAL

Toi transportatorii multimodali au nevoie s sub-contracteze cteva servicii cu ali crui i furnizori de servicii. Sub-furnizorii, atunci, devin o extensie a afacerii Operatorului de Transport Multimodal i sunt o parte integrant a imaginii acestuia. Atta timp ct sub-contractorii selectai nu au acelai nivel nalt al nelegerii serviciului ca i Operatorul de Transport Multimodal, afacerea va eua.

Cum s perceap un Operator de Transport Multimodal acest nivel de obligaii al unui sub-furnizor este pasul principal. i poate da seama prin cele cteva investiii financiare fcute de un furnizor n transportul multimodal sau printr-o structur de plat bazat pe rezultate sau alte formule adaptate la condiiile locale, astfel:

Stabilirea unui Joint-venture ca o regul general, o organizaie este mai puternic n ara proprie dect ntr-una strin. Este neaprat necesar, ca pe rutele de comer selectate pe care Operatorul de Transport Multimodal va aciona, s aib un partener echitabil, care va fi colaboratorul de la captul rutei comerciale. Acesta trebuie ales nu ca un agent, ci ca un real partener al organizaiei.

Joint-venture va aduce beneficii ambelor pri, cnd ambele vor avea sprijinul expertizelor celuilalt partener din ara lui de origine. Poate fi un angajament comun, permind transportul de marf n ambele direcii, i ca rezultat, viabilitate financiar.

Cnd selecteaz partenerii, un Operator de Transport Multimodal trebuie s ia n considerare, nu numai capacitatea comun a potenialului partener, ci i ce afaceri sau capacitate de transport i echipamente va aduce potenialul partener (de exemplu: nave, containere, echipament de siguran, vehicule rutiere i altele asemeni).

Creterea consoriului de containere mari ntr-un Operator de Transport Multimodal puternic operator de nave nu trebuie s fie neaprat n interes naional, mai ales pentru rile cu o flot maritim limitat. Un numr de civa coordonatori de navluri s-ar putea, de exemplu, grupa mpreun i apoi s stabileasc parteneriate cu linii de navigaie sau grupuri de armatori/deintori. Acest concept poate fi extins n rile nvecinate. Cteva asemenea organizaii vor furniza suficient suport financiar, pentru a crea ncrederea i confidena sub-furnizorilor.

O alt alternativ ca poteniali parteneri joint-venture pot fi marii fabricani sau ntreprinderile de comer. Asemenea parteneriate i-au manifestat n cteva rnduri tendina pentru companii de transport multimodal puternice operatoare de nave, pentru a domina scena transportului internaional.

Comunicaiile potrivite un element crucial pentru succesul oricrui Operator de Transport Multimodal, este calitatea sistemului su de comunicaii. Fr comunicaii bune este imposibil s furnizezi nivelul de informaii cerut de ctre armatori i destinatari. n particular, urmrirea containerelor cum se mic ntr-o ar dintr-un loc n altul este de o mare importan.

Sistemul avansat de informaii asupra mrfii (ACIS)

ACIS (Advance Cargo Information System) furnizeaz informaii n timp real despre poziia ncrcturilor n sistemele de transport. Dezvoltnd calitatea i disponibilitatea informaiei nseamn un mai bun management al procesului de decizie dect nainte.

Cu o asemenea unealt, Operatorul de Transport Multimodal nu reacioneaz la situaiile de transport potrivnice, dar pot lua decizii potrivite cu mult nainte ca situaia s devin potrivnic.

Acest program de aciune s-a dezvoltat n stabilirea unui sistem de informaie a logisticii de transport. Acest sistem, numit ACIS, este un sistem bazat pe computer care urmrete echipamentul de transport i marfa, bazat pe un software puternic dezvoltat de experii UNCTAD n sediul operatorilor de transport. n cadrul proiectului se asigur pregtirea operatorilor sistemului.

ACIS este un nume generic dat unei cutii de unelte cu aplicaii pe calculator destinate pentru producerea de informaii de management pentru a adresa problemele de tranzit multimodal al mrfii i resursele transportului. Fiecare aplicaie este independent de cealalt, dar este construit modular pentru a permite schimbul liber de date ntr-o form standard acceptat industrial.

ACIS conine compartimente corespunztoare diferitelor module i interfee, fiecare avnd aplicaii standard; rolul lor este de a urmri transportul echipamentelor i al mrfii n/din porturi, prin ci ferate, pe ape i mai trziu pe osele. Modulele de urmrire n port i pe cale ferat au fost dezvoltate i sunt deja instalate n multe ri africane. Modulele sunt personalizate dup nevoile rii i vor fi legate mpreun prin Sistemul de Informaii de Baz.

ACIS este un sistem pro-activ n timp real care furnizeaz operatorilor de transport i auxiliarilor date credibile i imediate despre operaiile de transport dnd informaii despre unde se afl bunurile i transportul de echipamente; aceasta permite operatorilor de transport s mbunteasc zi de zi managementul i luarea deciziilor. Ca rezultat ACIS produce regulat statistici i indicatori de performan care la nivelul operator permite managementului s remedieze deficienele i la nivelele naionale /subregionale furnizeaz date pentru planificri macroeconomice.

ACIS va juca un rol important n dezvoltarea relaiilor de comer i pe deasupra n integrarea subregional deoarece va permite tuturor operatorilor care aparin sistemului s comunice, prin moduri i interfee, informaia vital care este cerut de ei ca s mbunteasc eficiena transportului. Costurile transportului de bunuri va fi redus, pentru c ACIS ca unealt de management furnizeaz datele cerute de operatori permindu-le utilizarea maxim a infrastructurii existente i a capacitii echipamentelor.

Asemenea date acumulate, la scar regional, va permite planificrii macro-economice a transportului s ntrein modelele optime de distribuie modal.

ACIS ofer urmtoarele faciliti:

informaii mbuntite pentru a ajuta controlul operaiilor de transport individuale;

informaii avansate despre micrile ncrcturii individuale, oferind posibilitatea managerilor de transport s planifice utilizarea optim a reelelor de transport, a echipamentelor i a facilitilor portuare, ducnd la mbuntirea timpilor de tranzit ai bunurilor;

baz de date disponibile ctre tere pri, nregistrate ca avnd interes pentru mrfurile i transportul lor, informndu-le despre situaia localizrii i strii mrfurilor i echipamentelor de transport;

baz de date a planificrii raionale a corporaiei de ctre operatorii de transport;

nregistrare pe termen lung a datelor de micare a transportului care s construiasc baze de date naionale i subregionale, s permit guvernelor i instituiilor s analizeze problemele regionale, subregionale i naionale, s investigheze oportunitile de investiie n sectorul de transport.

Utiliznd sistemele de comunicaii existente i micro-tehnologiile rapide, ACIS este destinat s furnizeze o reea de informare legnd punctele fizice de-a lungul suprafeei variabile a rutelor de transport.

ACIS folosete metodologii implementate care sunt practice, testate i soluii care sunt testate n practic. ACIS folosete soluii tehnologice aplicabile n mprejurri dificile.

Sistemul ACIS ofer faciliti de proceduri automate care s nving limitele cauzate de mprejurare, lipsa iniial de resurse umane pregtite, i s permit accesul la distan. Metodologia unificat de design i procedurile automate vor ajuta s asigure c profesionitii vor fi capabili s opereze i s ntrein sistemul, la nivel naional i subregional, urmrind completarea proiectului.

ACIS este destinat s schimbe cultura transportului prin promovarea parteneriatului de afaceri ntre cei implicai cu tranzitul cargo, chiar dac acetia sunt operatori sau clieni att la nivel naional ct i la nivel internaional.

ACIS este un sistem necesar care asigur informaii asupra progresului mrfii astfel nct presiunile pieei pot fi aplicate ca s identifice i s rezolve cauzele ntrzierii i alte probleme. n mod curent, fr ACIS, muli operatori se ascund n spatele unui zid de tcere cauzat de lipsa de informaii ca s apere ineficiena i birocraia.

Uneltele de management coninute de ACIS sunt module software care acoper patru moduri de transport: porturi, ci ferate, strzi i lacuri/ruri.

Fiecare este destinat s fie un subsistem independent, coninnd microcomputer, hardware i pachete software i pot fi un singur microcalculator sau o reea local de microcalculatoare, n funcie de dimensiunea i nevoile operatorului.

Modulul ntotdeauna servete un mijloc de transport i un operator. Modulele sunt destinate s lucreze n reele de telecomunicaii cu grade variate de complexitate. Funcia lor principal este s colecteze date de la punctele selectate de-a lungul rutei de transport ca s asiste managementul operaional n identificarea problemelor de logistic.

Datele sunt de asemenea prelucrate pentru statistic i pentru generarea indicatorilor de performan.

Pachetele de aplicaii sunt special scrise pentru fiecare mijloc de transport n baza cerinelor detaliate ale sistemului. Ele iau n considerare aspectele speciale ale dezvoltrii locale. Designul centralizat al softului asigur reutilizarea modulelor, oriunde n sectoarele respective de transport, cu mici modificri sau fr modificri.

Sistemul ACIS conine patru compartimente. Acestea sunt descrise mai jos. Toate modulele conin un pachet de cursuri bazate pe calculator pentru utilizatori.

Sistemul de porturi ACIS, numit PortTracker, conine patru module soft de baz, care sunt operaionale i sunt listate mai jos:

Sistemul de Transfer al Manifestului permite armatorilor s transmit electronic date manifest n porturi peste granie i vice-versa, folosind mesajul manifest standard UND/EDIFACT. Acest modul furnizeaz informaii asupra intrrii/ieirii de mrfuri (cargo) n port, pe mare;

Modulul de Planificare a Operaiilor n Port monitorizeaz micrile navelor, serviciile portuare i gradul de ocupare al danelor;

Modulul Port de Trecere urmrete cargoul prsind portul prin orice fel de transport de suprafa i mnuit (manipulat) de transportatori;

Modulul de Statistici Portuare este bazat pe Indicatorii de Performan i pe Sistemul Uniform a Statisticilor Portului ale UNCTAD.

Dou module operaionale pot fi integrate n PortTracker.

Un modul de Mnuirea Cargoului care nregistreaz operaiile de-a lungul cheiului (incluznd monitorizarea echipamentului de manipulare) i modulul Terminalului de Containere.

Partea component din ACIS care se ocup de ci ferate este RailTracker. Aceast parte conine cinci sub-module soft de baz pentru supravegherea cargoului i a echipamentului:

RailTraffic urmrete materialul rulant i ncrcturile;

RailStats este un Sistem Uniform al Statisticilor Cilor Ferate i Indicatorilor de Performan, produs din date culese de alte module RailTracker;

RailInterchange este un modul pentru monitorizarea schimbului de trafic de grani ct i schimbul ntre cile ferate (nu neaprat la grani);

RailCommunications se ocup de comunicaiile intra i inter ci ferate;

RailTutorial care asigur pregtirea utilizatorilor pentru modulele menionate mai sus printr-un modul soft standard.

Componenta rutier sistem a ACIS ului, RoadTracker, este diferit de RailTracker datorit naturii transportului rutier; este destinat s aib trei submodule de baz:

Road Bill Data Entry nregistreaz facturile rutiere ntr-o locaie central;

DataBase o baz de date a vehiculelor care este construit unei baze de date centrale a vehiculelor comerciale;

RoadStatistics care analizeaz notele de plat rutiere.

Un modul opional, Border/Junction Crossing , similar modulului Port Gate Pass, poate s monitorizeze traficul rutier n punctele de grani i traseele principale.

De asemenea, urmrirea transportului cargo pe autostrzi este mult mai greu de fcut fa de alte moduri de transport pentru c sunt muli transportatori rutieri de diferite dimensiuni care utilizeaz rute diferite, rezultnd o rezoluie sczut a sistemului rutier.

RoadTracker a fost n parte dezvoltat dar nu este nc implementat.

LakeTracker este o component destinat s urmreasc mrfurile n serviciile pe ape interioare. La baz este derivat din RailTracker i conine dou submodule principale:

LakeTraffic care monitorizeaz traficul pe ape interioare;

LakeStatistics care produce statistici i indicatori de performan.

Un modul Tracker-Interface va administra schimbul informaiilor ntre ACIS i alte sisteme de informaii care sunt computerizate. Acesta include Sistemul Informaiei de Management al Autoritii Portuare, Sistemele Client i variate Sisteme de Curare i Sisteme Agent Forwarding. Acesta va asigura interfaa neunificat cu viitoare sisteme externe cu care ACIS va fi conectat.

Este ntr-un fel greu s se aprecieze cantitativ, n acest stagiu, beneficiile economice globale pentru implementarea complet a sistemului ACIS ntr-o ar.

De departe numai unele module au fost implementate.

O evaluare independent a ACIS-ului raporteaz urmtoarele beneficii:

informaii mbuntite pentru a ajuta controlul operaiilor a operatorilor individuali de transport;

informaii avansate asupra micrii mrfurilor individuale, oferind oportunitatea de a planifica utilizarea optim a reelei de transport, a echipamentelor i a facilitilor, conducnd la mbuntirea timpului de tranzit al bunurilor;

faciliti de date ctre orice parte nregistrat care are un interes legat de o ncrctur i transportul ei;

o baz de date pentru planificare naional a operatorilor de transport;

nregistrri pe termen lung a datelor micrilor de transport pentru a construi baze de date naionale i subregionale pentru a permite guvernelor i instituiilor s analizeze problemele n ordine s investigheze oportunitile de investiii alternative n sectorul de transport.

Cile ferate, ca entiti singulare, sunt poate cele mai simple ca s arate cantitativ beneficiile de a fi ctigat n asigurarea utilizrii resurselor i a veniturilor.

Alte beneficii din introducerea modulului ACIS RailTracker au fost raportate dup cum urmeaz:

managerii de trafic vor fi capabili s optimizeze productivitatea avnd posibilitatea s localizeze capacitile de transport n orice moment n reea, att cele n uz ct i cele libere, n ntreinere sau reparaie;

posibilitatea nregistrrii datelor fiecrui vagon sau locomotive permite o ntreinere mai uoar;

monitorizarea permanent a capacitilor de transport din reea incluznd vagoanele strine care includ taxele de nchiriere;

aceeai cale ferat sufer pierderi considerabile n transportul de marf per rut.

Transportatorii freight forward au fost n particular interesai s cunoasc toate amnuntele despre marfa lor n reeaua de cale ferat.

Trgnd o concluzie din datele primite de la beneficiari i bazate pe calculele fcute de experi independeni, se poate spune c ACIS este un proiect care ofer mari nelegeri a rezultatelor economice pozitive i n acelai timp contribuie n susinerea dezvoltrii ca rspuns la nevoile din sectorul de transport. Este de asemenea clar c n loc s se fac investiii viitoare, este economic mai nelept s se investeasc ntr-un sistem de management ca ACIS dect s se nlocuiasc capacitile de transport.

IV. ASPECTE GENERALE ALE

TRANSPORTULUI MULTIMODAL

Integrarea modurilor de transport, a interferenelor i a serviciilor conexe, ca i ntreaga responsabilitate a operatorilor, devine pe zi ce trece mai complex. Operatorii importani de transport ofer cu toii o gam larg de servicii, acoperind distana de la punctul de origine al mrfurilor pn la cel de destinaie, garantnd accesul non-stop la tehnicile de management, la mijloacele din dotare i disponibilitatea la momentul oportun.

Intrarea n for a Conveniei Naiunilor Unite asupra transportului intermodal de marf din 1980 a fcut ca comitetul pentru transport a UNCTAD n strns legtur cu prile comerciale competente i structurile internaionale pentru elaborarea documentelor necesare transportului multimodal bazate pe Regulile de la Haga i Haga-Visby, s pun la dispoziia comerului internaional diferite reguli care vor fi acceptate de comunitatea internaional fiind pe deplin compatibile cu ultimele revizuiri ale Camerei Internaionale de Comer (ICC) i UCP, care vor deveni valabile n viitorul apropiat.

Aceast abordare integratoare a procesului de distribuie va depinde de extinderea politicilor naionale att n direcia dezvoltrii produciei i comercializrii acesteia, ct i n aceeai msur, asigurrii procesului de distribuie. Chiar dac se depun eforturi nsemnate, ce au ca rezultat eficientizarea procesului de producie, n mai multe ri n curs de dezvoltare nici mecanismele de vnzare i nici cele de distribuie nu au fost mbuntite suficient.

Distribuia eficient presupunnd asigurarea pentru consumator a disponibilitilor produselor, ct i buna calitate a acestora, acest lucru implicnd schimbarea mentalitii, de la fragmentarea modurilor de transport, la o abordare integratoare a mijloacelor de transport, avnd drept scop o optimizare total a sistemului de distribuie.

Operatorul de transport multimodal dorete s foloseasc regulile ca baz pentru contractele de transport multimodal, care vor avea de adugat alte clauze referitoare la depozitarea opional, transportul, taxele percepute, plngerile dintre pri, jurisdicia, arbitrajul i aplicarea ligii pentru mulumirea acestor cerine.

Studiind temeinic o serie de probleme la zi legate de natura mrfurilor, locurilor de expediere i destinaie, reglementrile cu privire la activitatea de comer i transporturi internaionale, tarifele n vigoare pentru fiecare modalitate de transport, rutele posibile ce pot fi utilizate ntre diferite zone geografice, expeditorii i pot aduce o contribuie substanial la rezolvarea n mod corespunztor a problemelor de transport pe mai multe ci, dintre care:

creterea n ritm accelerat a volumelor de mrfuri transportate, prin folosirea raional a capacitii mijloacelor de transport atrase n circuitul internaional, efectuarea tuturor transporturilor ncredinate de mandani;

creterea vitezei de deplasare a mrfurilor de la locul de producie la locul de consum, prin micorarea timpului afectat operaiunilor de ncrcare-descrcare, urgentarea operaiunilor de re-predare, re-expediere, transbordare;

asigurarea integritii cantitative i calitative a mrfurilor pe timpul transportului, prin indicarea folosirii mijloacelor specializate cele mai adecvate naturii acestora i efectuarea unor operaiuni de meninere a calitii;

ndrumarea mrfurilor pe rutele optime de transport, care s permit ajungerea fr pierderi a mrfurilor la destinaie, ntr-un timp rezonabil i cu cheltuieli ct mai reduse;

elaborarea unor documente de transport i de expediie care s garanteze cumprtorului c va primi marfa n cantitatea, de calitatea i la timpul stabilite, iar vnztorului c va ncasa preul stabilit prin contract.

Din pcate, armonizarea procesului n ceea ce privete mediul legal n domeniul transportului multimodal nu s-a materializat nc.

n ciuda expansiunii internaionale a transportului multimodal, n momentul de fa nu exist un cadru legal internaional. Sistemul actual cuprinde un mixaj ntre conveniile internaionale care reglementeaz transporturile unimodale (maritime, feroviare, rutiere i aeriena) i adesea n conflict regional cu legile i reglementrile naionale i termenii standard ai contractelor.

n timp ce transportul multimodal implic siguran i eficien n deplasarea mrfurilor dintr-un loc n altul, absena unor reguli internaionale care s guverneze transportul succesiv al mrfurilor creeaz probleme majore n domeniul transporturilor, n ceea ce privete responsabilitatea i rspunderea pentru pierderea sau deteriorarea mrfurilor n lipsa unui cadru juridic omogen pe ntreg parcursul mrfurilor dintr-un loc n altul.

n ultimele decenii au fost diferite ncercri de uniformizare a regimului care s guverneze transporturile multimodale, cum ar fi:

1974 au fost elaborate o serie de reguli de ctre Camera Internaional de Comer

1980 a fost semnat Convenia Transporturilor Multimodale sub egida Naiunilor Unite. Se definete operatorul de transport multimodal care ar putea oferi ncrctorilor o opiune de transport din u n u, rspunderea n acest caz fcnd apel la documentul de transport multimodal. Din pcate aceast convenie a avut suport sczut, ea intrnd n vigoare n momentul n care va fi ratificat de 30 de naiuni semnatare, n anul 2004, fiind adoptat doar de 10 dintre acestea.

V. EVOLUIA TRANSPORTULUI MULTIMODAL

Mijlocul de transport utilizat pentru deplasarea mrfurilor sau persoanelor determin ncadrarea ntr-unul din modurile de transport. Distingem aadar urmtoarele moduri de transport: maritim, aerian, rutier, feroviar sau pe ci navigabile interioare.

n situaia n care bunurile trebuie s parcurg un traseu care implic utilizarea mai multor mijloace de transport, pentru fiecare dintre acestea este necesar ncheierea unui contract distinct cu tot ce presupune acesta: documente de transport, rspunderi, obligaii, etc.

Cruia bunurilor utiliznd diferite mijloace de transport dintr-un punct de origine, via unul sau mai multe puncte de interfa, pn ntr-un punct de destinaie, efectuat de un singur operator de transport, care emite propriul su document de transport constituie operaiunea de transport intermodal.

Rspunderea pentru transportul mrfurilor este asumat n totalitate de ctre operatorul de transport intermodal fa de expeditor, rspundere, care la rndul su este mprit ntre cruii modali.

Pornind de la premiza c o operaiune de transport este performat de un singur operator de transport intermodal utiliznd unul sau mai multe transporturi modale, n funcie de rspunderea operatorului de transport modal, distingem transportul de mrfuri: unimodal, combinat i multimodal.

Transportul unimodal. Este cel efectuat de obicei de ctre un singur cru, cu un singur mijloc de transport, care emite propriul su document de transport, iar modul de transport este dat de tipul mijlocului de transport utilizat, distingnd n acest sens urmtoarele moduri de transport: maritim, pe ci navigabile interioare, feroviar, rutier sau aerian.

n situaia n care mrfurile trebuie s parcurg o rut care implic utilizarea mai multor mijloace de transport, pentru fiecare dintre aceste rute este necesar ncheierea unui contract distinct pentru fiecare segment de transport, care presupune documente de transport, rspunderi, obligaii, asigurri, etc.

Transportul combinat. Spre deosebire de prima perioad, operatorul de transport preia sarcina ncheierii contractelor de transport modale, acesta contractnd serviciile de transport necesare cu fiecare operator de transport n parte, n funcie de necesiti.

Astfel, ncepnd cu cea de-a doua perioad s-a introdus i un nou sistem al rspunderii, aa numita rspundere n reea, n baza documentelor de transport combinat (conosamentele FIATA FBL-COMBICOBILL), care acoper distana de la depozit la depozit utiliznd dou sau mai multe moduri de transport.

De asemenea transportul combinat poate fi oferit de un agent de expediii internaionale (Freight Forwarder), care emite un document de transport combinat i care acioneaz ca principal contractant (NVOCC Non Vessel Operator Common Carrier) i nu ca simplu agent pentru expeditor sau primitor.

Principalele probleme ridicate de transportul combinat deriv din regimul rspunderii pentru daunele nelocalizate, n care este dificil, dac nu imposibil, de precizat cine este rspunztor pentru daune i ce sistem este aplicabil.

Transportul multimodal. A treia perioad a debutat prin organizarea de ctre operator a unui lan de transport care utilizeaz cel puin dou moduri de transport diferite i care acoper distana dintre un loc de origine, via unul sau mai multe puncte de interfa, pn ntr-un punct de destinaie, prin emiterea unui singur document, n baza cruia se pltete un singur cost de transport i prin care operatorul i asum rspunderea pentru ntregul lan de transport, att pentru prejudiciile localizate, ct i pentru cele nelocalizate.

Rspunderea n transportul multimodal, prevede aplicare, pentru prejudiciile localizate, regimul stabilit pentru fiecare mod de transport, iar pentru daunele nelocalizate se aplic regimul uniform al rspunderii stabilite prin Convenia Naiunilor Unite privind transportul multimodal din 1980 (neratificat de Romnia), valabil pentru statele semnatare de la data intrrii n vigoare a conveniei, sau regimul mixt al rspunderii stabilit prin regimul uniform UNCTAD/ICC din 1991 care se aplic voluntar, n baza conveniei prilor.

Dezvoltarea sistemului de transport multimodal implic efortul comun al operatorilor de transport, exportatorilor/importatorilor, dar i al voinei politice (puterii legislative/executive). Deocamdat sistemul multimodal nu este suficient dezvoltat n Romnia, principalele cauze fiind:

lipsa cererii derivate din insuficienta cunoatere de ctre expeditori i primitori a beneficiilor acestui mod de transport, a prevederilor INCOTERMS 2000 i a Brourii 500 a Camerei Internaionale de Comer;

absena unui cadru legal adecvat, n ceea ce privete reducerea, simplificarea i armonizarea procedurilor vamale, bancare sau de alt natur, care s favorizeze integrarea transportului multimodal n contextul global, s ncurajeze operatorii naionali s dezvolte sisteme competitive sau s coopereze mcar cu operatorii strini. De asemenea, cadrul legislativ ar trebui s permit operatorilor de transport s-i asume rspunderea pentru ntregul lan de transport n condiii echitabile, s asigure compatibilitatea cu uzanele i practicile internaionale, astfel nct s se asigure costuri mai mici, s stabileasc o poziie egal pentru importuri i exporturi, nct s nu existe posibilitatea ca operatorii de mrfuri de import s aplice politici de pre sczute, n detrimentul interesului mrfurilor;

insuficienta responsabilitate manifestat n unele moduri/interfee de transport, ceea ce descurajeaz operatorii de transport multimodal s i asume riscurile inerente transportului din u n u.

Autoritatea naional n domeniul transporturilor, Ministerul Transporturilor, Locuinei i Turismului, elaboreaz proiecte de acte normative i aprob norme tehnice destinate asigurrii compatibilitii sistemului naional de transport cu sistemele de transport internaionale, elaboreaz politici pentru dezvoltarea transporturilor multimodale i a transportului combinat, coordoneaz modurile de transport printr-o abordare multimodal, innd seama de capacitile existente sau de cele prevzute pentru fiecare mod de transport i de promovarea unei dezvoltri raionale a transporturilor combinate, cu respectarea reglementrilor specifice fiecrui mod de transport.

Termeni utilizai n transportul multimodal

Contractul de transport multimodal este contractul prin care operatorul de transport se oblig pentru plata unui navlu/tax s transporte sau s procure transportul unor mrfuri n sistem multimodal de la un loc sau port de origine, via unul sau mai multe puncte de interfa, pn ntr-un port sau punct de destinaie.

Operatorul de transport multimodal poate fi definit ca fiind orice persoan care/n numele cruia se ncheie un contract de transport multimodal, care acioneaz ca parte principal n lanul de transport (nu ca simplu agent sau intermediar) i care i asum responsabilitatea pentru executarea contractului.

Cruul este persoana care execut efectiv actul de transport sau o parte din acesta, indiferent dac se identific sau nu cu operatorul de transport multimodal.

Expeditor este orice persoan care ncheie un contract cu un operator de transport multimodal.

Destinatar este persoana care ridic sau recepioneaz mrfurile de la operatorul de transport.

Documentul de transport multimodal poate fi document de transport multimodal orice document care evideniaz un contract de transport multimodal, care poate fi ncheiat ntr-o form negociabil sau nu. Acest document de transport multimodal este dovada pn la proba contrar c operatorul de transport multimodal a primit n custodia sa bunurile aa cum sunt ele descrise n cuprinsul documentului, desigur cu excepia rezervelor stipulate atunci cnd acestea exist.

Efectele fa de primitori i de terele pri.

Regulile Camerei de Comer Internaional (ICC) pentru documentele de transport combinat arat c fa de efectul de eviden prima facie, proba contrar nu este admisibil cnd documentul a fost transferat legal unei tere persoane de bun credin.

Efectele privitoare la livrarea mrfurilor

Mrfurile vor putea fi predate de ctre cru destinatarului numai la prezentarea unui document de transport multimodal n original:

care a fost emis ca fiind la purttor to bearer;

care a fost emis ca fiind negociabil, cu destinatarul la ordin, caz n care acesta trebuie s fie endorsat n mod corespunztor;

care a fost emis ca fiind nominativ, fiind negociabil sau nu, caz n care destinatarul dup dovedirea identitii i predarea originalului poate primi mrfurile;

cnd nu s-a emis nici un document, mrfurile pot fi predate unei persoane nominate de ctre expeditor sau persoanei care a dobndit drepturile expeditorului sau destinatarului nominat n contractul de transport.

VI. REGLEMENTRI INTERNE PRIVIND TRANSPORTUL COMBINAT I MULTIMODAL DE MRFURI

Conform Ordonanei de Guvern 19/1997 privind transporturile, sistemul naional de transport are caracter strategic, constituie parte integrant a sistemului economic i social i are urmtoarele componente:

infrastructurile de transport rutier, feroviar, naval i aerian;

mijloacele de transport;

operatorii de transport i ai activitilor conexe transporturilor;

sisteme de management al traficului i sistemele de poziionare i navigaie.

Infrastructurile de transport sunt destinate desfurrii activitilor de transport, activitilor conexe transporturilor i activitilor privind administrarea infrastructurilor respective. Infrastructurile destinate activitilor de transport sunt reelele de ci rutiere, feroviare, navale i aeriene.

Mijloacele de transport sunt mijloacele mobile, cu sau fr propulsie; amenajate pentru transportul de persoane sau de bunuri, special destinate s se deplaseze pe o cale de comunicaie rutier, feroviar, naval sau aerian.

Operatorii de transport sunt transportatori, romni sau strini, care au acces egal i nediscriminatoriu la infrastructura deschis accesului public. Prin transportatori se nelege, persoane fizice sau juridice, autorizate s efectueze transporturi, interne sau internaionale, de persoane sau de bunuri, n interes public sau n interes propriu, cu mijloace de transport deinute n proprietate sau nchiriate.

Transporturile executate de persoane juridice sau fizice, n condiii nediscriminatorii de acces pentru teri, pe baza unui contract de transport, contra plat, se clasific astfel:

transporturi de interes public denumite i transporturi publice. Contractul de transport se ncheie ntre transportator i beneficiarul de transport i se probeaz, pentru transportul de persoane, printr-un titlu de transport nmnat pasagerului, iar pentru transportul de mrfuri, printr-un document specific de transport. Contractul de transport poate fi ncheiat direct cu transportatorul sau prin intermediar de transport, autorizai de Ministerul Lucrrilor Publice, Transporturilor i Locuinei;

transport n interes propriu trebuie s constituie accesoriul unei alte activiti economice executate de persoana care l organizeaz, iar bunurile transportate trebuie s fie proprietatea acesteia ori s fie rezultatul activitii sale. Transporturile n interes propriu de persoane sau de bunuri se execut fr perceperea unui tarif sau a echivalentului acestuia n bunuri sau servicii;

transport n interes personal executat de persoane fizice n vederea asigurrii deplasrii unor persoane sau bunuri, precum i transportul n folos propriu, organizat de persoane fizice sau juridice pentru activitile proprii, cu mijloacele de transport pe care le dein n proprietate sau le folosesc n baza unui contract de nchiriere, este transport n interes propriu i trebuie s constituie accesoriul unei alte activiti economice executate de persoana care l organizeaz, iar bunurile transportate trebuie s fie proprietatea acesteia ori s fie rezultatul activitii sale.

Operatorii activitilor conexe transporturilor sunt persoane fizice sau juridice care efectueaz activitile ce se desfoar n legtur cu sau n timpul transportului.

Persoanele fizice sau juridice care efectueaz transporturi de bunuri i de persoane, altele dect cele n interes personal, se autorizeaz de ctre Ministerul Lucrrilor Publice, Transporturilor i Locuinei.

Autoritatea naional n domeniul transporturilor, Ministerul Lucrrilor Publice, Transporturilor i Locuinei elaboreaz proiectele de acte normative i aprob norme tehnice destinate asigurrii compatibilitii sistemului naional de transport cu sistemele de transport internaionale, precum i aplicrii reglementrilor specifice adoptate de autoritile aeronautice ale statelor membre ale Comunitii Europene, elaboreaz politici pentru dezvoltarea transporturilor multimodale i transportului combinat, coordoneaz modurile de transport printr-o abordare multimodal, innd seama de capacitile existente sau de cele prevzute pentru fiecare mod de transport i de promovarea unei dezvoltri raionale a transportului combinat, cu respectarea reglementrilor specifice fiecrui mod de transport.

Urmtoarele moduri de transport fac parte integrant din sistemul naional de transport:

transportul rutier;

transportul feroviar;

transportul naval;

transportul aerian;

transportul multimodal i combinat.

TRANSPORTUL TERESTRU

Transportul rutier

Prin aplicarea Ordonanei de Guvern nr. 44/1997 se constituie cadrul general pentru organizarea i efectuarea n siguran a transporturilor rutiere pe teritoriul Romniei, pentru asigurarea desfurrii fluente i n siguran a transporturilor rutiere de persoane i mrfuri cu respectarea principiilor liberei concurene i a msurilor de protecie a mediului nconjurtor, a drepturilor i intereselor legitime ale persoanei fizice i juridice i pentru satisfacerea necesitilor de aprare a rii.

Ministerul Transporturilor, n calitate de organ de specialitate al administraiei publice centrale, are urmtoarele atribuii:

a) elaboreaz strategiile de dezvoltare a activitilor de transport rutier;

b) elaboreaz reglementri specifice n domeniul transporturilor rutiere;

c) elaboreaz programe de dezvoltare i modernizare a sistemului naional de transport rutier, de siguran rutier i de protecie a mediului;

d) asigur condiiile unui mediu concurenial normal n activitatea de transport rutier, n corelaie cu celelalte moduri de transport;

e) stabilete norme obligatorii pentru operatorii de transport;

f) stabilete condiiile tehnice pe care trebuie s le ndeplineasc vehiculele rutiere, precum i metodologia de omologare pentru circulaie a autovehiculelor i remorcilor, precum i cea de inspectare tehnic periodic a acestora;

g) stabilete condiiile tehnice i metodologia de omologare i certificare a echipamentelor, pieselor de schimb i materialelor pentru vehiculele rutiere;

h) asigur controlul respectrii reglementrilor specifice de ctre utilizatorii infrastructurilor i de ctre operatorii de transport rutier:

i) asigur dezvoltarea cercetrii i elaborarea de studii n domeniul transporturilor rutiere.

Transportul rutier prezint avantajul c se realizeaz direct din poart n poart i cu o mare rapiditate. Efectuarea transportului direct permite o mai bun conservare a mrfii i reducerea cheltuielilor cu ambalarea i manipularea intermediar.

Conform Ordonanei de Guvern nr. 95/1998 se nfiineaz n subordinea Ministerului Transportului, Autoritatea Rutier Romn, pentru transportul rutier, desemnat s asigure, n principal, inspecia i controlul, n trafic, al strii tehnice a autovehiculelor rutiere i remorcilor, precum i al ndeplinirii condiiilor de operare a transporturilor rutiere, inspecia i controlul respectrii reglementrilor interne i internaionale privind condiiile de siguran a transporturilor rutiere i de protecie a mediului, licenierea operatorilor de transport rutier, punerea n aplicare a normelor tehnice i a reglementrilor specifice transporturilor rutiere, controlul constituirii fondului special al drumurilor publice, pe baza mputernicirii date de Ministerul Transporturilor.

Ministerul Transporturilor, n calitate de autoritate de stat n domeniul transporturilor rutiere, are urmtoarele obligaii:

a) exercit autoritatea de registru i inspecie n transporturile rutiere;

b) certific ncadrarea vehiculelor rutiere n normele tehnice privind sigurana circulaiei rutiere, protecia mediului i folosina conform destinaiei;

c) certific ncadrarea n normele de poluare i siguran a circulaiei a vehiculelor rutiere destinate transportului internaional de mrfuri sau cu alte caractere speciale;

d) autorizeaz activitile de transport rutier internaional, direct sau n tranzit, n conformitate cu prevederile legale i ale acordurilor i conveniilor internaionale la care Romnia este parte.

Transportul feroviar

Organizarea i efectuarea transporturilor pe cile ferate romne sunt reglementate prin Ordonana de Urgen a Guvernului Romniei nr. 12/1998.

Conform legislaiei, transportul feroviar public constituie, prin natura sa, un sector strategic de interes naional, reprezint un serviciu esenial pentru societate, contribuie la libera circulaie, la promovarea unor interese majore ale economiei, la deplasarea persoanelor, a mrfurilor i a altor bunuri, n interiorul rii i n traficul internaional, cu un grad nalt de siguran, n condiii ecologice, eficiente i ndeplinete sarcini specifice pentru nevoile de aprare a rii.

Transporturile feroviare publice se efectueaz numai pe baz de contract. Contractul se ncheie i se execut n conformitate cu prevederile Codului Comercial, ale Regulamentului de Transport pe cile ferate din Romnia i ale acordurilor i conveniilor internaionale la care Romnia este parte.

Conform Hotrrii de Guvern nr. 582/1998 se nfiineaz Societatea Naional de Transport Feroviar de Marf CFR Marf S.A., denumit n continuare CFR Marf, societate comercial pe aciuni cu personalitate juridic.

Scopul CFR Marf este realizarea de profit prin desfurarea activitii de transport feroviar de mrfuri, precum i al satisfacerii nevoilor de aprare a rii i are ca obiect de activitate:

efectuarea de transporturi de mrfuri n trafic intern i internaional;

transportul mrfurilor n trafic combinat;

expediii de mesagerie, coletrie, containere i vagoane, precum i alte bunuri;

camionarea unitilor de transport intermodal la domiciliul clientului;

lucrri de ntreinere i reparaii la locomotive, mijloace de transport i utilaje mecanizate;

comer intern i import-export;

schimb valutar, n condiiile legii;

operaiuni de nchiriere i leasing;

transportul cu ferry-boat-ul de mrfuri i pasageri;

activiti de intermediere;

consultan i expertize, n condiiile legii;

recepii tehnice;

instruiri, colarizri i autorizri de personal;

marketing, publicitate, reclam, editare de publicaii i imprimate;

asigurarea pazei i ordinii;

declarant i comisionar vamal, fr plata garaniei pentru taxele vamale;

producie, turism, prestri de servicii precum i transport bazat pe alte tehnologii dect cea feroviar;

cercetare, proiectare, informatic, nvmnt, asisten medical i psihologia muncii, psihologie aplicat, perfecionare profesional.

CFR Marf are dreptul s dein sau s participe la capitalul social al altor societi comerciale i s decid, n condiiile legii, asocierea cu persoane juridice, romne sau strine, cu excepia societilor rezultate din reorganizarea SNCFR.

CFR Marf, potrivit obiectului su de activitate, mpreun cu CFR SA i cu ceilali operatori de transport, asigur desfurarea traficului feroviar n condiii de siguran a circulaiei feroviare pe ntreaga reea feroviar, exercitnd toate atribuiile ce-i revin potrivit legii.

Prin Ordonana de Guvern nr. 95/1998 se nfiineaz Autoritatea Feroviar Romn, organismul tehnic specializat al Ministerului Transporturilor, desemnat s asigure, n principal, inspecia de stat i controlul siguranei circulaiei n transportul feroviar, licenierea operatorilor de transport feroviar, autorizarea examenelor i emiterea atestatelor, certificatelor i licenelor dup caz, pentru personalul din sigurana circulaiei, cercetarea evenimentelor i accidentelor feroviare.

Autoritatea Feroviar Romn este o instituie public cu personalitate juridic, n subordinea Ministerului Lucrrilor Publice, Transporturilor i Locuinei, finanat integral din venituri extrabugetare, care i desfoar activitatea potrivit reglementrilor n vigoare.

Autoritatea Feroviar Romn are un rol deosebit de important n asigurarea calitii serviciilor feroviare oferite de operatorii naionali i de noi operatori privai.

Autoritatea Feroviar Romn trebuie n primul rnd s fie arhivarul tuturor reglementrilor tehnice, al instruciilor de serviciu i al tehnologiilor specifice din exploatrile feroviare. Cu un management de bun calitate, Autoritatea Feroviar Romn va avea viitor i va fi util n dezvoltarea transportului feroviar din Romnia.

TRANSPORTUL AERIAN

n baza Hotrrii de Guvern nr. 3/2001 a luat fiin, n cadrul Ministerului Transporturilor, Inspectoratul Aviaiei Civile, care se organizeaz la nivel de direcii generale.

n cadrul Ministerului Transporturilor funcioneaz Departamentul Aviaiei Civile n subordinea cruia se afl urmtoarele servicii:

1. Inspectoratul Aviaiei Civile;

2. Direcia Serviciilor de Transport Aerian;

3. Direcia Aeroporturi, Trafic Aerian i Faciliti.

Conform Hotrrii de Guvern nr. 405/1993 se nfiineaz Autoritatea Aeronautic Civil Romn, ce are ca obiect de activitate asigurarea aplicrii reglementrilor aeronautice naionale i supravegherea respectrii lor de ctre persoanele juridice i fizice, romne sau strine, care desfoar activiti aeronautice civile, ori proiecteaz sau execut produse i servicii pentru aviaia civil pe teritoriul Romniei, precum i executarea prevederilor, nelegerilor i acordurilor aeronautice internaionale la care statul romn este parte.

n realizarea obiectivului su de activitate, Autoritatea Aeronautic Civil Romn are urmtoarele atribuii:

a) stabilete norme, proceduri i instruciuni de aplicare a reglementrilor naionale n domeniul aeronauticii civile, n concordan cu cele internaionale, privind proiectarea, certificarea, construirea, exploatarea i repararea tehnicii de aviaie pentru asigurarea navigabilitii;

b) avizeaz studiile privind realizarea n ar sau pentru procurarea din import a tehnicii de aviaie civil i asigur autorizarea i supravegherea tehnic a unitilor care proiecteaz, construiesc, exploateaz, ntrein, repar i opereaz tehnica de aviaie, inclusiv pentru cele care stocheaz i distribuie produse de aviaie;

c) aprob documentaia de exploatare tehnic a aeronavelor, supravegheaz respectarea acesteia i stabilete msuri privind navigabilitatea, inclusiv msuri de suspendare a autorizaiei de funcionare;

d) elibereaz, valideaz, suspend sau retrage certificatele de navigabilitate i de nmatriculare emise aeronavelor civile i alte documente similare;

e) emite directive de navigabilitate privind tehnica de aviaie, aprob formularistica pentru evidena obligatorie n exploatarea aeronavelor;

f) stabilete cerinele operaionale minime pentru echipamentele destinate navigaiei aeriene i controlului circulaiei, pentru mijloace de dirijare i control al traficului aerian i de informare aeronautic i meteorologic;

g) stabilete programele minimale necesare cursurilor de pregtire n domeniul calitii, navigabilitii i securitii zborurilor n aeronautica civil, metodologiile de control n zbor al personalului navigant, exercit controlul n zbor al acestui personal i asigur prin convenii cu operatorii aerieni;

h) la solicitarea Ministerului Transporturilor, particip la cercetarea evenimentelor de zbor produse pe teritoriul Romniei sau n afara acestui teritoriu.

TRANSPORTUL FLUVIAL

n Romnia transportul fluvial este reglementat prin Hotrrea de Guvern nr. 160 din 13.03.1996, prin care se reglementeaz transportul fluvial de pasageri i/sau de mrfuri n trafic direct ntre Romnia i alte state. Acest tip de transport se va efectua numai de ctre navele care arboreaz pavilionul romn sau pavilionul celuilalt stat.

Prin transportul fluvial n trafic direct ntre Romnia i un alt stat se nelege transportul pasagerilor i/sau al mrfurilor care se ncarc i se descarc n porturile aparinnd unuia dintre cele dou state, indiferent de locul de origine i de destinaia final a pasagerilor i/sau a mrfurilor.

Mrfurile i/sau pasagerii care se transport n trafic direct ntre Romnia i un alt stat pot fi mbarcate/mbarcai pe nave care arboreaz pavilionul unui stat ter, n urmtoarele situaii:

dac ntre Romnia i statul respectiv exist un acord bilateral prin care se prevede n mod expres c navele sub pavilionul statului respectiv pot participa la traficul direct dintre Romnia i alte state;

dac aceast situaie este n mod expres admis prin conveniile i acordurile internaionale la care Romnia este parte;

dac expeditorii mrfurilor i/sau pasagerilor, sau armatorii navelor sub pavilion ter obin o autorizaie de la Ministerul Transporturilor din Romnia.

TRANSPORTUL NAVAL MARITIM

Conform Ordonanei de Guvern nr. 42/1997, Autoritatea Naval Romn este organismul tehnic specializat al Ministerului Transporturilor, desemnat s asigure, n principal, inspecia i supravegherea desfurrii n siguran a navigaiei n apele naionale navigabile, inspecia navelor sub pavilion romnesc n apele internaionale, coordonare a activitilor de cutare i salvare pe mare, controlul respectrii reglementrilor interne n domeniul transporturilor navale, a acordurilor i conveniilor internaionale la care Romnia este parte, nmatricularea navelor sub pavilion romn, atestarea i brevetarea personalului navigant, precum i cercetarea evenimentelor i accidentelor de navigaie.

Prin aceast ordonan se stabilesc normele specifice aplicabile transportului naval, modul de organizare a sistemului instituional din acest domeniu i organismele care fac parte din acest sistem, normele specifice privind desfurarea n siguran a navigaiei, precum i normele specifice aplicabile mijloacelor de transport naval sau care efectueaz activiti auxiliare acestora.

n sensul acestei ordonane, sunt considerate activiti de transport naval urmtoarele:

a) activiti de transport mrfuri i/sau persoane cu nave, care cuprind:

transporturile publice maritime sau fluviale de persoane i/sau mrfuri, efectuate de persoane juridice;

transporturile publice maritime sau fluviale de persoane i/sau de mrfuri n folos propriu;

transporturile publice maritime sau fluviale de persoane i/sau de mrfuri n interes personal.

b) activiti conexe activitilor de transport naval, care cuprind:

serviciile de siguran n porturi i pe ci navigabile, denumite n continuare servicii de siguran, precum i pilotajul navelor maritime la intrarea i ieirea din porturi;

activitile n legtur cu operarea navelor, cum ar fi ncrcare-descrcarea navelor, depozitarea, stivuirea, amararea, sortarea, marcarea, paletizarea, pachetizarea i alte activiti privind mrfurile, expediiile interne i internaionale.

c) activiti auxiliare activitilor de transport naval, care cuprind:

activitile privind ntreinerea infrastructurii de transport naval, cum ar fi semnalizarea terestr i plutitoare pentru navigaie, dragajul de ntreinere pentru asigurarea adncimilor n porturi i pe cile navigabile;

alte activiti, cum ar fi: executarea de construcii hidrotehnice specifice transportului naval, lucrri de scafandrerie, supravegherea navelor fr echipaj, serviciile pentru nave de agrement i turism, reparaii la nave, aprovizionarea navelor.

Funcia de autoritate de stat n domeniul siguranei navigaiei este ndeplinit de Autoritatea Naval Romn, organ tehnic de specialitate din subordinea Ministerului Transportului, conform art. 4 din Hotrrea de Guvern 1133/2002 i are urmtoarele atribuii:

aduce la ndeplinire obligaiile ce revin statului din acordurile i conveniile internaionale la care Romnia este parte privind domeniul de activitate al ANR;

controlul statului pavilionului i controlul statului portului;

elaborarea, avizarea i dup caz, supunerea spre aprobare Ministerului Lucrrilor Publice, Transporturilor i Locuinei a proiectelor de acte normative i normele obligatorii privind construcia, ntreinerea i repararea navelor,navigaia n apele naionale, sigurana navigaiei n porturi, acord brevete, certificate de capacitate, atestate i certificate de conformitate personalului navigant romn;

coordonarea activitilor de asisten, cutare i salvare n apele naionale navigabile i a aciunilor n caz de calamiti naturale i sinistru naval;

protecia apelor navigabile mpotriva polurii de ctre nave;

efectueaz inspecia i controlul navelor, indiferent de pavilionul acestora, n apele naionale navigabile i n porturile romneti privind respectarea prevederilor legale naionale n domeniu i ale acordurilor i conveniilor internaionale la care Romnia este parte;

sancionarea contraveniilor, cercetarea evenimentelor i accidentelor de navigaie;

nmatricularea i evidena navelor sub pavilion romn;

evidena, atestarea i brevetarea personalului navigant;

supravegherea tehnic, clasificarea i certificarea navelor.

TRANSPORTUL MULTIMODAL I COMBINAT

n sensul Ordonanei de Guvern nr. 88 din 30 august 1999 privind stabilirea unor reguli pentru transportul combinat de mrfuri, prin transportul combinat se nelege transportul de mrfuri pentru care autocamionul, remorca, semiremorca cu sau fr autotractor, cutie mobil sau containerul de 20 picioare sau mai mare, se deplaseaz sau sunt deplasate, dup caz, pe cile rutiere, pe parcursul iniial i/sau final, iar restul transportului se efectueaz pe calea ferat sau pe o cale navigabil interioar ori pe un parcurs maritim ce depete 100 de km n linie dreapt.

Parcursul rutier iniial i/sau final poate fi:

ntre punctul de ncrcare a mrfii i cea mai apropiat staie de cale ferat de expediie adecvat acestui mod de transport, pentru parcursul iniial i ntre cea mai apropiat staie de cale ferat de destinaie adecvat i punctul de descrcare a mrfii, pentru parcursul final;

pe o raz care s nu depeasc 150 km n linie dreapt de la portul fluvial sau maritim de mbarcare sau debarcare.

De asemenea Ordonana de Guvern nr. 88/1999 instituie obligativitatea efecturii de transporturi combinate, altele dect cele n interes propriu numai pe baz de contract, iar documentul de transport trebuie s conin n mod obligatoriu urmtoarele meniuni:

1) numele i adresa expeditorului i destinatarului;

2) natura i greutatea mrfii;

3) indicarea staiei feroviare de expediie i de destinaie sau dup caz a porturilor fluviale/maritime de mbarcare i de debarcare;

4) locul i data primirii mrfurilor de transportat;

5) locul unde urmeaz s fie livrat marfa.

Meniunile prevzute mai sus vor fi nscrise naintea executrii transporturilor i vor fi confirmate prin aplicarea tampilelor de ctre staiile de cale ferat sau de ctre operatorul portuar din porturile fluviale sau maritime respective, atunci cnd pe parcursul efectuat pe calea ferat sau pe ci navigabile interioare ori maritime a fost finalizat.

Transportul combinat de mrfuri pe teritoriul Romniei va fi efectuat de ctre operatorii de transport care dein licen, autorizaie de transport n condiiile legii.

n ceea ce privete dezvoltarea infrastructurilor de transport multimodal i integrarea acestora n sistemul european de transport, Romnia a ratificat prin Ordonana de Guvern nr. 20 din 27 ianuarie 2000 Acordul Multilateral de Baz privind transportul internaional pentru dezvoltarea Coridorului Europa-Caucaz-Asia, semnat la Baku la 8 septembrie 1998.

n urma semnrii acestui acord n Portul Constana Sud, pe lng terminalele existente s-a construit i un terminal de containere nou. Rolul acestui terminal este:

cel mai important terminal de containere n zona Mrii Negre; prin dezvoltarea acestui terminal 70% din traficul total va fi preluat de acest terminal;

terminal potenial pentru traficul de tranzit pe Dunre i o legtur cu importantele terminale de containere de pe Dunre;

cea mai important dezvoltare a sectorului sudic al Portului Constana.

Acest terminal de containere este cel mai important din zona Mrii Negre pe lng alte terminale existente: Bourgas, Varna, Batumi, Poti, Odessa, Illychevsk.

Programul de reabilitare a reelei feroviare va integra i terminalele actuale de containere din Constana i Constana Sud, de asemenea reeaua de autostrzi va include aceste terminale. Un exemplu ar fi Coridorul IV: Berlin-Ndlac-Deva-Bucureti-Constana-Istanbul.

Odat cu dezvoltarea Coridorului IV acesta va avea legturi i cu coridorul estic n cadrul terminalului de la Bucureti. Acest coridor estic cuprinde terminalele intermodale de la Buzu Sud, Bacu, Galai, Socola, Suceava, Botoani. Tot din acest coridor estic fac parte i terminalele de la Cristeti Jijia i Dorneti, folosite pentru transferul containerelor ntre vagoane cu osii de 1,435 m i 1,524 m ecartament cale ferat.

Cu toate aceste terminale, portul Constana este integrat n sistemul de transport european prin Coridorul 4, 7 i 9, prin creterea transportului multimodal.

Alt pas important care s-a fcut, a fost dotarea cu dou nave tip ferry-boat. Pe aceste dou nave se pot transporta mrfuri n vagoane complete, transcontainere i autovehicule gen TIR, pe relaiile: Constana Izmir/Mersin (Turcia); Constana Samsun (Turcia); Constana Poti/Batumi (Georgia).

Principalele avantaje generate de realizarea acestei linii de ferry-boat sunt:

continuitatea transportului;

reducerea timpului de staionare a navelor ferry-boat n portul Derince (Turcia);

reducerea duratei medii a unui voiaj (tur-retur) de la 8 la 4 zile;

diminuarea preului de transport cu 4-5 USD/ton;

eliminarea operaiunilor de transbordare a mrfurilor cerute n aceast zon.

Prin dezvoltarea transportului multimodal de mrfuri, Societatea Naional de Transport Marf SA se aliniaz standardelor europene prin modernizarea parcului de vagoane i a infrastructurii. Ca o msur important care a fost luat de ctre CFR Marf este achiziionarea unui numr de 60 vagoane tip RO-LA produse n Ungaria.

Conform directivelor Uniunii Europene, transportul gen RO-LA va deveni obligatoriu n ceea ce privete tranzitul transportului rutier de mare capacitate. Acest sistem de transport combinat nsoit asigur o maxim protecie mediului ambiant i infrastructurii rutiere, ceea ce l face atractiv att pentru beneficiarii de transport ct i pentru transportatori.

Urmare a acestei politici, transportul gen RO-LA cunoate o dezvoltare deosebit n ri ca Austria, Ungaria, Elveia i Slovenia, ri care au introdus o politic restrictiv n ceea ce privete circulaia autovehiculelor grele pe drumurile publice i care favorizeaz prin subvenii dezvoltarea sistemului RO-LA.

n condiiile n care reorganizarea activitii de transport combinat la CFR Marf a intrat ntr-o nou etap, precum i ale creterii generale nregistrate n activitatea de transport feroviar n cursul anului 2000, comparativ cu anul 1999, n cadrul acestui sector s-a nregistrat o cretere a traficului total uniti de transport intermodal (UTI) transportate pe calea ferat, cu 13,67, ceea ce reprezint o cretere semnificativ a acestui trafic. Defalcat, se remarc o dezvoltare a activitii n traficul de export derulat n UTI-uri cu 41,2% i n cazul transporturilor de UTI-uri derulate prin terminalele de transcontainere, un exemplu ar fi c n anul 2000 au fost derulate 1.539.999 tone.

VII. REGLEMENTRI EUROPENE I INTERNAIONALE PRIVIND TRANSPORTUL MULTIMODAL

Pe msura dezvoltrii schimburilor economice internaionale i a modernizrii mijloacelor de transport pe plan mondial, s-a simit nevoia unei organizri internaionale care s promoveze acest tip de transport.

Transportul multimodal este considerat ca potenial pentru mbuntirea serviciilor de transport i practicarea unor costuri mici.

Romnia colaboreaz n cadrul Comisiei Economice a ONU pentru Europa, organism specializat, creat n 1947, cu sediul la Geneva. n cadrul Comisiei Economice a ONU pentru Europa a fost creat n 1947 Comitetul pentru Transporturi Interioare (CTI), jucnd un rol important n cooperarea pe linia dezvoltrii i facilitrii transporturilor interioare auto, pe calea ferat i pe ap.

Ideea de transport containerizat a aprut n jurul anului 1950. pionerii au fost companiile americane Sea-Land i Matson, care au fcut mari investiii n adaptarea navelor, construcia containerelor i amenajarea terminalelor.

n 1956 a fost iniiat de Comisia Economic a ONU pentru Europa i semnat la Geneva Convenia CMR (Convention relative au contract de transport international des marchandise par route) de ctre Austria, Frana, Germania, Iugoslavia, Italia, Olanda.

Acest tip de transport a nceput n anul 1956 n Oceanul Atlantic de Nord, iar mai trziu ntre aceast zon i Europa de Vest.

Cu timpul, aceste reguli au fost mbuntite pe fiecare segment de transport. Un exemplu ar fi: Convenia Internaional de la Brusseles din 10.10.1957, care se refer la limitarea obligaiilor proprietarilor de nave; Convenia de la Geneva se refer la limitarea obligaiilor proprietarilor de nave pentru transportul auxiliar.

Odat cu dezvoltarea transportului multimodal, diferite ri aprob reglementri i legi naionale pentru desfurarea n bune condiii a acestui tip de transport, cum ar fi:

Argentina prin legea nr. 24.9.21 publicat n Buletinul Oficial din 12.01.1998;

Brazilia prin legea nr. 9.61 din 19.02.1998;

China prin Codul Maritim din 1993 n Cap. IV.Sect.8: Clauza cu privire la Contractul de Transport Multimodal; Regulamentul Internaional pentru Transportul Multimodal de Mrfuri n Containere din anul 1997.

Pe plan mondial transportul multimodal mai este reglementat i prin Convenia Naiunilor Unite privind Transportul Multimodal al Bunurilor, de la Geneva din 1980 i prin Sistemul Uniform UNCTAD/ICC adoptat n 1991, iar la nivel regional sunt valabile i hotrrile Organizaiilor Regionale i Subregionale, ca de exemplu: Decizia Comunitii ANDEAN din 1993, Piaa Comun a Sudului (Mercosu, 1995), Asociaia Latino-American de Integrare (ALADI, 1996) i Asociaia Naiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN, 2001).

Romnia aprob diferite reglementri pentru a se dezvolta i moderniza reelele de transport naional i european.

O astfel de reglementare este Legea nr. 203 din 16.05.2003, prin care se reglementeaz dezvoltarea reelei de transport pentru toate tipurile de transport.

Componentele reelei de transport sunt:

infrastructura de transport;

reeaua de management al traficului;

reeaua sistemului de poziionare i navigaie.

Reeaua trebuie s asigure urmtoarele:

mbuntirea continu a libertii de micare a persoanelor i mrfurilor pe ntreg teritoriul Romniei n cele mai bune condiii sociale, de mediu i de siguran posibile, n conformitate cu realizarea obiectivelor pe care Romnia i le-a propus n vederea aderrii la Uniunea European;

accesul nediscriminatoriu al utilizatorilor la infrastructurile de transport, n condiii economice acceptabile, de calitate i siguran;

s permit dezvoltarea echilibrat i utilizarea tuturor modurilor de transport, inndu-se cont de avantajele lor comparative;

utilizarea optim a capacitilor de infrastructur de transport existente;

interoperabilitatea n cadrul modurilor de transport i s ncurajeze intermodalitatea dintre diferitele moduri de transport.

Reeaua cuprinde infrastructura de transport care la rndul ei cuprinde reelele de ci rutiere, feroviare, navigabile interioare i nodurile/punctele de distribuie a reelelor.

Reeaua de ci rutiere cuprinde autostrzi, drumuri expres i drumuri naionale, existente sau care urmeaz s fie realizate i care ocolesc principalele centre urbane pe rutele identificate pe reea i joac un rol important n traficul pe distan lung i furnizeaz legturi cu alte moduri de transport.

Reeaua de ci feroviare cuprinde reeaua feroviar de mare vitez i reeaua feroviar convenional. Reeaua feroviar de mare vitez va fi realizat dup anul 2015, n funcie de nelegerile cu rile vecine i va cuprinde linii special construite pentru mare vitez i linii special modernizate pentru mare vitez, care au caracteristici deosebite ca rezultat al unor restricii topografice, de relief sau de sistematizare urban, pentru care viteza trebuie adaptat de la caz la caz.

Reeaua de ci navigabile interioare cuprinde fluviul Dunrea, rurile pe poriunile lor navigabile, canale navigabile, precum i diferite brae care asigur legtura dintre acestea. Aceast reea include i porturile interioare, care ndeplinesc urmtoarele condiii:

sunt deschise traficului comercial;

sunt amplasate pe reeaua de ci navigabile interioare;

sunt interconectate cu alte rute europene de transport;

sunt echipate cu instalaii de transbordare pentru transport intermodal sau cu un volum anual de trafic de marf de minimum 500.000 tone.

Porturile maritime permit dezvoltarea transportului maritim i constituie noduri/puncte de distribuie a reelei, care permit realizarea legturii dintre transportul maritim i alte moduri de transport. Infrastructura porturilor maritime trebuie realizat astfel nct s poat primi nave care sunt utilizate pentru furnizarea serviciilor de transport de mrfuri i de persoane pe distane lungi, scurte sau navigaie costier, inclusiv pentru transportul cu nave tip ferry-boat.

Aeroporturi aeroporturile care fac parte din reeaua de aeroporturi sunt clasificate n funcie de volumul i tipul traficului pe care l deservesc i n conformitate cu funciile pe care le au n reea.

Reeaua de transport combinat cuprinde totalitatea infrastructurilor de transport care permit efectuarea transportului combinat i acestea sunt: cile ferate i cile navigabile interioare care sunt adecvate transportului combinat i rutele maritime care, mpreun cu eventuale parcursuri iniiale i/sau finale de transport rutier, permit transportul de mrfuri pe distan lung, instalaiile de transbordare a mrfurilor ntre modurile de transport (auto/feroviar/naval-feroviar/naval/auto) din terminale.

Aceast trecere n revist a problemelor ridicate de transportul combinat a fost ncheiat printr-un sumar al prevederilor principale ale Conveniei Naiunilor Unite privind transportul multimodal, semnat n 1980 la Geneva. Aceast Convenie s-a ncheiat sub auspiciile UNCTAD, iar prevederile sale sunt n conformitate cu regimul stabilit de Regulile Hamburg.

Convenia este aplicabil pe un singur contract de transport multimodal, ntre un operator de transport multimodal acionnd ca principal i un expeditor, pentru micarea de trecere a mrfurilor de la un punct de recepie dintr-o ar, la un punct de livrare ntr-o alt ar, utilizndu-se mai mult de o form de transport. De asemenea, este esenial ca, fie locul n care mrfurile sunt preluate n custodie, fie locul unde sunt livrate, s se gseasc ntr-o ar contractant.

Una dintre problemele perpetue pe care o ntlnesc elaboratorii unei convenii multimodale este dac s adopte o soluie uniform sau o soluie tip reea n privina rspunderii juridice a operatorului multimodal.

Reglementri internaionale privind transportul multimodal rutier

n cadrul preocuprilor internaionale pentru unificarea normelor privind transportul rutier au fost elaborate mai multe convenii care faciliteaz dezvoltarea n continuare a transporturilor internaionale rutiere. Cu toate eforturile fcute, nu toate aspectele au putut fi reglementate unic, astfel c n prezent exist reglemen


Related Documents