YOU ARE DOWNLOADING DOCUMENT

Please tick the box to continue:

Transcript
Page 1: Mussolini (12)

BENITO AMILCARE ANDREA MUSSOLINI(29 IULIE 1883-28 APRILIE 1945)

BIANCA DINU

Page 2: Mussolini (12)

Mussolini s-a nascut la 29 iulie 1883 in Predappio – un orasel din Romagna. Mama sa era invatatoare, iar tatal, Alessandro, era mester fierar, cam palavragiu si vorbaret, amator de femei si de bautura, corespondent al ziarelor anarhiste din Forli si care se mandreste ca scrie despre socialism si revolutie.

Page 3: Mussolini (12)

Parintii lui Mussolini

Page 4: Mussolini (12)
Page 5: Mussolini (12)

 Familia Mussolini o scoate greu la capat. Tatal a izbutiti totusi sa construiasca o mica batoza, pe care o inchiriaza taranilor, iar mama, Rosa, nascuta Maltoni, contribuie cu salariul ei la gospodarie. Cand moare, in 1905, la varsta de 46 de ani, istovita de munca dupa o viata de devotament, Alessandro se instaleaza ca hangiu la Forli. Acolo traieste cu Anna Giudi, vaduva unui taran ruinat.

Page 6: Mussolini (12)
Page 7: Mussolini (12)

Alessandro, cu toate ca e privilegiat in comparatie cu umilii zileri, cunoaste si el, in mod direct, vitregia timpurilor. In noua lui familie, caci Anna Guidi are cinci fete, cea mai tanara dintre ele, Rachele, nascuta in 1892 si care va deveni mai tarziu nevasta lui Benito, conduce gospodaria Chiadinilor, din Forli, pentru un salariu de trei lire pe luna. Seara, in familia Mussolini, ca a multor altor italieni, singura mancare era mamaliga, „polenta”, carnea fiind o mancare cu totul rara, daca nu chiar necunoscuta. Cu toate acestea, Mussolini nu cunosc mizeria propriu-zisa si nici saracia lucie in care traiau atunci numeroase familii italiene. Copilaria lui Benito se desfasoara la adapostul grijilor legate de munca si de foame. E un baiat bataios, certaret, care-si disputa cu inversunare partea lui din micile furtisaguri la care se dedau copiii tuturor satelor in vagabondajele lor.

Page 8: Mussolini (12)
Page 9: Mussolini (12)

 „Acum douazeci si cinci de ani eram un copil mandru si violent – va scrie el – Unii dintre tovarasii mei mai au si astazi pe cap cicatrice lasate de pietrele aruncate de mine. Nomad din instinct, mergeam de dimineata pana seara de-a lungul fluviului si furam cuiburi de pasari si fructe. Mergeam, la slujba la biserica o insoteam pe mama Il ajutam pe tata in munca lui umila si grea”

Page 10: Mussolini (12)

 Familia Mussolini locuia pe atunci intr-o casa simpla dar inzestrata cu strictul necesar. Una dintre odai, atata vreme cat a trait mama lui Mussolini, era folosita ca sala de curs. Mama, pe care Benito a iubit-o cu duiosie, a avut grija sa-i asigure o invatatura temeinica. Ea il inscrie la colegiul Salesienilor din Faenza, unde disciplina este stricta, iar tratamentul diferit al elevilor – regula. In sufragerie, de pilda, exista trei mese: pentru nobili, pentru bogati si pentru saraci. Musolini, mandru, certaret – i-a spus mamei lui: „Intr-o zi Italia se va teme de mine” – spumega in tacere, arunca o calimara unui profesor in obraz, incearca sa fuga, este adus inapoi, il raneste cu briceagul pe un coleg de clasa. Totusi este mentinut, fiind un elev bun, dar familia n-are bani si trebuie sa-l retraga pe Benito de la colegiu dupa ce-i fusese respinsa o cerere de bursa.

Page 11: Mussolini (12)
Page 12: Mussolini (12)

 Se inscrie ca intern la colegiul din Forlimpopoli. In curand este exclus din cauza comportarii lui si continua cursurile ca extern, locuind la o batranica. Continua sa fie acelasi strengar fara bani, care gaseste pe neasteptate o pasiune pentru muzica. A fi licean e un privilegiu de care nu se bucurau toti italienii de varsta lui.      

         In 1896, Mussolini nu-i decat elev la colegiul din Forlimpopoli; canta din trombon in fanfara, e un element turbulent si asista intr-o zi la plecarea emigrantilor in Brazilia.

Page 13: Mussolini (12)

 Se inscrie in 1900 in Partidul socialist si timp de un an incearca sa se angajeze insa nimeni nu-l accepta. La 18 ani se dedica cu disperare aventurilor amoroase, alearga dupa fete incercand sa-si calmeze dorinta si sa-si consume puterile, sa se potoleasca in acest soi de frenezie. Frecventeaza balurile satului, se ia la bataie. Din aceasta perioada dezordonata ii va ramane toata viata gustul pentru cuceririle rapide si un sifilis prost tratat. Din fericire pentru el, in februarie 1902 este ales ca suplinitor si astfel din februarie pana in iunie va preda in scoala, va cunoaste viata de invatator, insa il plictiseste.

Page 14: Mussolini (12)

 Nesatisfacut, in iunie 1902 se gandeste sa plece in Elvetia si o si face. In Elvetia Benito este un necunoscut care trebuie sa supravietuiasca. Munceste din greu ca zidar, indura foametea; opulenta hotelurilor de lux pentru turisti il revolta. Hainele ii sunt botite, murdare. Petrece o noapte intr-o lada sub podul mare din Lausanne si cand iese de acolo dis-de-dimineata e arestat pentru vagabondaj. Traieste intr-o saracie lucie. Dar aceasta perioada e scurta. Printre emigrantii italieni, intelectualii sunt putini. In scurt timp, Mussolini se afirma ca un revoltat curajos. In curand este remarcat. Devine secretarul Asociatiei zidarilor din Lausanne, da lectii de italiana, scrie cateva articole.

         In locul mizeriei, incepe o viata boema, dezordonata si exaltata. Isi formeaza o cultura, cunoaste oameni in fata carora se afirma.

Page 15: Mussolini (12)
Page 16: Mussolini (12)

Reuseste sa se faca atat de bine cunoscut incat, la 6 aprilie 1904, este expulzat din cantonul Geneva, dupa ce a fost semnalat consulului Italiei ca anarhist. Trece in Franta, unde ramane un timp la Annemasse. Apoi se reintoarce in Italia unde isi desfasoara cadrul militar si unde da dovada de o disciplina de invidiat insa dupa eliberare isi reia viata dezordonata. In casa parinteasca acesta se indragosteste de Rachele – care are 16 ani – cea mai mica fata a Annei si care-i va deveni sotie. Rachele e blonda, gratioasa, si se vorbeste ca ar fi fiica adulterina a Annei si a tatalui lui Benito, dar lui putin ii pasa. La 1 septembrie 1910 se naste Edda, fiica lor.

Page 17: Mussolini (12)
Page 18: Mussolini (12)

Intemeindu-si altfel un camin cu Rachele, Benito nu mai cauta post de invatator. Conduce, redacteaza, pagineaza, pentru 120 de lire pe luna, ziarul socialist din Forli. Articolele lui sunt violente, anticlericale, si antireformiste: „Socialismul – scrie el – este poate cea mai mare drama care a agitat colectivitatea omeneasca.” Si ia chiar parte la luptele taranesti din Romagna.

         La 14 octombrie 1911, in timp ce Mussolini sta pe terasa cafenelei „Garibaldi” este arestat. Benito Mussolini este transportat la inchisoarea San Giovani in Monte, din Bologna, prezentandu-i-se opt capete de acuzare: indemn la greva insurectionala, violente impotriva agentilor autoritatii, sabotaj. O luna mai tarziu are loc la Forli procesul. Este condamnat la 6 luni inchisoare.

Page 19: Mussolini (12)
Page 20: Mussolini (12)

Mussolini si nasterea fascismului În 1912, după ce a fost eliberat , a fost numit

redactor la ziarului de partid “Avanti”considerat la vremea respectivă cel mai important ziar socialist din Italia. În 1914 a izbucnit primul Război Mondial. Partidul Socialist condamna războiul ca pe o luptă imperialistă dusă pe cheltuiala claselor muncitoare şi cerea ca Italia să rămână neutră. Dar Mussolini vedea conflictul ca pe un eveniment care avea să zguduie din temelii societatea, netezind drumul spre revoluţie.In acelasi an Mussolini şi-a dat demisia de la “Avanti” şi a înfiinţat o nouă publicaţie, “Il populo d’ Italia” în care milita pentru intrarea Italiei în război.

Page 21: Mussolini (12)
Page 22: Mussolini (12)

Exclus din Partidul Socialist, Mussolini a acceptat sprijin financiar din partea unor companii,ca Fiat,care aveau de caștigat din contractele de armament, în eventualitatea intrării în război. Articolele lui au dus la declanşarea revoltei din mai 1915 în favoarea intrării Italiei în război. In cursul anului 1918 el a cautat să creeze prin publicația lui o nouă mișcare menită să promoveze atât naționalismul, cât și reforma socială. El incerca să atragă de partea sa soldații care n-aveau nici o tragere de inimă să se întoarcă la sărăcia de la sat sau de la oraș după terminarea războiului. În iulie 1918, el a incetat să mai susțina că „Il Popolo d’Italia” este socialist, afirmând în schimb că este „ziarul combatanților și producătorilor”.

Page 23: Mussolini (12)

Mussolini credea că a venit timpul să treacă de la vorbă la faptă. Așadar, în martie 1919, el a

organizat întalnirea inaugurală a noii mișcări, „Fasci di Combattimento”, adică „Grupul de Luptă”.N-au

venit decât 100 de persoane la întâlnirea de la Milano.Nu aveau prea multe în comun,în afară de

ura fața de Statul liberal și disprețul față de retorica luptei de clasă a socialiștilor.

Dar la alegerile din noiembrie 1919, fascismul a eşuat pretutindeni. Fasciştii nu au obţinut nici un

loc în Parlament.Încercând să organizeze mai eficient fascismul, în octombrie 1921, Mussolini a

înfiinţat Partidul Naţional Fascist. În noiembrie 1921, Mussolini a fost acceptat ca lider la

partidului.

Page 24: Mussolini (12)

Personalitatea lui a fost cea mai pregnantă din mișcarea fascistă și publicația lui făcea cunoscute activitațile fasciste. El susținea că fără un lider ca el, fascismul ar fi lipsit de unitate căci diversele

facțiuni s-ar risipi. Avându-l pe Mussolini ca lider, fascismul putea fi

prezentat ca o mișcare națională având ca icoană o nouă Italie. Ziaristul Mussolini descria violența fascistă nu ca pe o simplă formă de banditism, ci

ca pe un rău necesar dacă Italia trebuia scapată de bolșevism. Metoda de convingere a lui Mussolini a

dat roade. Spre sfârşitul anului 1921, partidul fascist avea 200 000 de membri. Mulţi treceau de partea fascismului pe care îl considerau în stare să asigure statul disicplinat după care tânjeau demult.

Page 25: Mussolini (12)

BOLȘEVÍSM s. n. ansamblu de poziții ideologice radicale și de practici revoluționare, apărut în mișcarea social-democrată din Rusia. (< rus. bolșevizm, fr. bolchevisme)

Page 26: Mussolini (12)

După ceva timp Mussolini a decis că cel mai bine era să intre în război. Astfel că s-a înrolat în armată . A fost numit  caporal pentru meritele din timpul războiului( precum un alt caporal celebru, Adolf Hitler).  A fos trimis în zona operaţiilor unde a fost grav rănit de explozia unei  grenade. Experienţa militară a lui Mussolini  este povestită în opera sa “Diario Di Guerra”(Jurnal de razboi).

Page 27: Mussolini (12)

În martie 1919, mai exact la 23 martie, Mussolini fondează la Milano primul grup politic de orientare fascistă (a se vedea Fascism), fasci di combattimento ['fa:ʃʃi di kombat:i'me:nto ].

Inițial programul grupului său politic avea o orientare strict naționalistă, căutând să atragă categoria largă a veteranilor Primului Război Mondial. Ca un laitmotiv, Mussolini insista pe refacerea gloriei Romei antice.

Mai târziu, realizând că grupul său țintă de veterani de război nu este suficient pentru realizarea țelurilor sale politice, Mussolini adaugă o altă componentă programului său fascist, care se adresa specific italienilor bogați, proprietari de companii și terenuri.

Page 28: Mussolini (12)

Cuvântul fascism provine de la fascie, un mănunchi

de nuiele cu o secure legată la mijloc ce simboliza puterea.

Fascia era purtată în Imperiul Roman ca un semn

al puterii şi a devenit emblema Partidului Fascist creat de Benito Mussolini.

Page 29: Mussolini (12)

Marșul asupra Romei (Marcia su Roma)

În octombrie 1922, Mussolini organizează "Marșul asupra Romei" (Marcia su Roma). La ordinul său, mii de fasciști se îndreaptă spre Roma pentru a prelua puterea. Intimidat și temându-se de un război civil, regele Victor Emanuel III îl desemnează pe Mussolini drept prim-ministru. În anii următori, Mussolini preia treptat întreaga putere, luându-și titlul de "Il Duce" și impunând în Italia cultul propriei personalități.

Page 30: Mussolini (12)
Page 31: Mussolini (12)

Cultul lui Mussolini sau „il Duce” cum avea sa fie tot mai bine cunoscut, incepuse in 1926. Se intentiona sa se construiasca sprijinul popular pentru dictator si pentru a-i coplesi pe potentialii sai oponenti, scotand in evidenta presupusele sale talente, aproape supraomenesti. El trebuia sa fie infatisat nu ca un politician oarecare ci ca mantuitorul Italiei, un barbat ales de destin pentru a mantui tara de amenintarea socialista si de politicienii democrati corupti si care sa-i redea Italiei maretia.

Page 32: Mussolini (12)

Regimul folosea toate metodele de propaganda pe care le avea la dispozitie pentru a-si transmite mesajul. Ziare aflate sub controlul statului ii laudau marinimia si mai ales se mandreau citand parerile unor admiratori straini, mai ales daca erau oameni de stat importanti. Se povestea ca Mussolini era atat de devotat muncii sale incat trudea pana la 20 de ore pe zi in slujba guvernului. Lumina din biroul lui ramanea aprinsa aproape toata noaptea in sprijinul acestei afirmatii si pentru a masca faptul ca in realitate dictatorul se culca destul de devreme.

         Ziarele mai sugereau ca il Duce era infailibil. Umbla o vorba ca „Mussolini are intotdeauna dreptate”, idee pe care dictatorul o incuraja cu afirmatii de genul „de multe ori as vrea sa ma insel, dar pana acum nu s-a intamplat niciodata asa si evenimentele s-au petrecut chiar asa cum am prevazut eu”.

Page 33: Mussolini (12)

 Toate acestea nu-l multumeau insa pe deplin; dictatorul tinea foarte mult sa fie vazut ca un om de cultura. Ca urmare, s-a facut cunoscut faptul ca citise si isi insusise toate cele 35 de volume ale Enciclopediei Italiene si mai citise si aproape totii clasicii literaturii europene, inclusiv operele complete ale lui William Shakespeare.

         Nu se stie sigur pe cati i-a pacalit Mussolini prin „Cultul ducelui”. Multi, poate cei mai multi au fost extrem de sceptici, dar pe multi italieni i-a facut sa creada ca nu se putea concepe alta varianta in afara de regimul fascist. Volumul colesitor al propagandei care proslavea puterea si geniul lui Mussolini a franat o potentiala opozitie. In aceasta directie, cultul personalitatii si-a atins cu siguranta scopul.  

Page 34: Mussolini (12)
Page 35: Mussolini (12)

Obiectivele lui Mussolini

  Obiectivul principal al Ducelui era sa-si mentina si sa-si consolideze puterea, iar actiunile sale pe plan intern i-au adus un sprijin public substantial.

         Cand a venit la putere in 1922, Mussolini nu avea un program de politica externa precis conturat. Era clar ca renuntase complet la parerile antiimperialiste si antirazboinice din tineretea sa, dar nu era clar in ce masura adoptase parerile aliatilor sai politici – nationalistii. El sprijinise convingator intrarea in primul razboi mondial si condamnase rezulatatele tratatului de pace – „victorie mutilata” – dar nu era limpede in ce fel vedea revizuirea acestor rezultate.

Page 36: Mussolini (12)

  Nu exista un „plan general” de politica externa, dar in primele luni de guvernare, noul prim ministru a inceput sa contureze un obiectiv general – in cuvintele sale „sa faca din Italia o mare putere, respectata si de temut”. Italia trebuia sa obtina acest statut de mare putere prin intarirea armatei, intriga diplomatica, si, daca era cazul, chiar prin razboi. Intr-o buna zi, Italia trebuia sa fie puterea dominanta in zona mediteraneana, sa-si dezvolte si chiar sa-si extinda imperiul colonial in Africa, iar Balcanii sa constituie sfera ei de influenta. Il Duce avea sa fie arhitectul acestorlucrari in decursul carora el avea sa faca din italieni un popor mai energic si mai egresiv. A risipit sume imense de bani pe conflictele coloniale si a tarat Italia intr-un razboi mondial dezastruos, care a avut ca rezultat prabusirea fascismului, izbucnirea razboiului civil si chiar moartea Ducelui.

Page 37: Mussolini (12)

Caderea lui Mussolini

Opinia publica era impartita in privinta deciziei de a intra in razboi in iunie 1940. Multi italieni aveau retineri in acest sens, dar un numar destul de mare spera intr-o victorie rapida si profitabila. Acest optimism s-a destramat curand odata cu infrangerile din Grecia si Egipt. Au fost dezamagiti mai ales acei italieni care crezusera in propaganda fascista despre o armata de „opt milioane de baionete” si forte aeriene care sa „intunece soarele”, atunci cand si-au dat seama de haosul organizatoric, armamentul invechit si saracia instructiei militare. Spre sfarsitul anului 1940 populatia Italiei se saturase de razboi pana peste cap. Increderea in infaibilitatea Ducelui le fusese serios zdruncinata. In cursul anilor 1941 si 1942 a crescut si mai mult dezamagirea populatiei italiene, pe masura ce infrangerile veneau una dupa alta, lipsurile cresteau si programul de lucru se prelungea. Gruparile din opozitie, de la comunisti la catolici, incepusera sa isi exprime nemultumirea. Regimul era perfect constient de aversiunea profunda fata de razboi si de dispretul tot mai mare fata de Duce.

Page 38: Mussolini (12)

 Spre sfarsitul anului 1942, fruntasii fascisti, mai cu seama ginerele sau Ciano, inclinau sa faca pace. Stiind ca acesta nu va accepta, el a fost prezentat regelui iar apoi arestat. Odata cu demiterea lui Mussolini s-a prabusit si regimul fascist.

         A fost eliberat de germanii din luxoasa sa inchisoare din muntii Apenini, avand sa traiasca ultimii doi ani ca un conducator marionetal unei Italii de nord dominate de germani.

Page 39: Mussolini (12)

În primăvara lui 1945, când era clar că Axa pierduse războiul, după înfrângerea totală a armatelor germane din nordul Italiei, Benito Mussolini, împreună cu amanta sa, Clara Petacci, încearcă să fugă spre Elveția.

Cei doi se ascund într-o vilă, pe malul lacului Como, vilă ce fusese pregătită de mult ca refugiu în caz de dezastru. Partizanii italieni comuniști îi capturează la Dongo și fără judecată, „pentru crime împotriva poporului italian”, îi execută prin împușcare. Cadavrele lor sunt duse la Milano și atârnate cu capul în jos, agățate de călcâie de o bară de acoperiș, împreună cu cadavrele altor câtorva demnitari fasciști, în fața unei benzinării mari a companiei Esso din Piazzale Loreto. La spectacol au asistat mii de italieni și numeroși militari ai armatei americane.Înainte de a fi atârnate, cadavrele au fost lăsate o vreme pe jos, în piațeta Loreto, înconjurate de mulțime. Unii loveau cadavrele cu picioarele, iar craniul lui Mussolini a fost strivit .

Page 40: Mussolini (12)
Page 41: Mussolini (12)

Cele 10 ciudatenii ale dictatorului 1. Născut în data de 29 iulie 1883, Benito

Amilcare Andrea Mussolini avea înclinaţii spre violenţă încă din copilărie. La vârsta de 10 ani, avea reputaţia de mare bătăuş şi a fost exmatriculat pentru că înjunghiase un coleg de şcoală cu un cuţit în mână. Nu după mult timp, a repetat atacul în acelaşi mod asupra unui alt coleg de la noua şcoală unde fusese mutat după exmatriculare. El a înfipt un cuţit chiar şi în mâna uneia dintre prietenele sale.

Page 42: Mussolini (12)

2. Un alt obicei al lui Mussolini era să ciupească de fund oamenii aflaţi în biserică, în timpul slujbei, pentru că îi plăcea să-i vadă cum se sperie şi se enervează şi să îi audă cum ţipă de durere. Era văzut adesea în fruntea bandelor de derbedei care devastau gospodăriile ţăranilor pentru a se amuza apoi pe seama necazului acestora.

Page 43: Mussolini (12)
Page 44: Mussolini (12)

3. În privinţa gusturilor culinare, dictatorul italian avea două feluri de-a fi, în funcţie de împrejurări. Obsesivă pentru el era pofta de pâine. Îi plăcea foarte mult pâinea. Indiferent unde şi cu cine se afla, printre soldaţii săi sau vorbind de la tribună ţinând un discurs nazist mobilizator, Mussolini avea la el o bucată de pâine.

Page 45: Mussolini (12)

4. În schimb, când se afla la restaurant, se arăta a fi foarte pretenţios începând cu vesela şi terminând cu aspectul şi calitatea meniului şi cu prestaţia ospătarilor. Făcea mofturi, găsind cusururi la orice.

Page 46: Mussolini (12)

5. Paradoxal însă, s-a aflat de la militari că odată, când mânca împreună cu soldaţii săi, a găsit în porţia sa de supă un şoarece. Mussolini l-a ignorat pur şi simplu şi a înghiţit supa până la ultima lingură, ca şi cum nimc nu s-ar fi întâmplat. Nici măcar nu a icnit, spre mirarea soldaţilor care abia s-au abţinut să nu vomite.

Page 47: Mussolini (12)

6. Lui Mussolini îi plăceau încăperile mari, somptuoase. Acestea îl făceau să se simtă sigur pe sine, puternic. Vizitatorii lui treceau printr-un hol mare şi lung până să ajungă în cabinetul său de lucru. Aceasta era o tactică psihologică de intimidare folosită de Il Duce, un alt fel de a-şi manifesta puterea.

Page 48: Mussolini (12)

7. De asemenea, se fotografia adesea la bustul gol. Acest lucru asocia cu puterea şi virilitatea unui împărat roman. Iniţial, Mussolini se înconjurase de oameni luminaţi, cu gândire liberă, însă nu s-a simţit bine între ei, pentru că nu putea să îi domine aşa cum ar fi vrut şi a sjuns în final să îşi recruteze oamenii numai din rândul celor foarte supuşi, care nu erau în stare să îl contrazică sau să îşi impună propriile lor puncte de vedere.

Page 49: Mussolini (12)

8.Benito Amilcare Andrea Mussolini s-a autointitulat Il Duce. Se ruşina însă de unul dintre numele sale, Andrea - un nume comun, de altfel, la bărbaţii italieni - pentru că, în mintea lui, sugera feminitatea. Nu-l pomenea pe acesta niciodată şi îi plăcea mult să folosească iniţialele BM.

Page 50: Mussolini (12)

9. Viaţa lui personală a fost la fel de agitată, patetică şi impulsivă ca şi comportamentul său de dictator. Deşi era căsătorit şi avea cinci copii, Mussolini avea amante cu care se mândrea în public, fără nicio rezervă. Îi plăcea chiar să se ştie despre el că este un afemeiat, considerând acest lucru o calitate pentru un lider puternic. Publicaţia italiană Oggi a dezvăluit în anii trecuţi o scrisoare a fiului lui Mussolini, Romano, din care reieşea că dictatorul italian o avusese ca amantă chiar şi pe ultima regină a Italiei, Maria Jose de Savoia.

Page 51: Mussolini (12)

Mussolini a avut 14 amante simultan

10. Fost gazetar socialist devenit ideolog fascist, autoproclamat patriot aflat pe statele de plata ale serviciilor britanice, “Excelenta Sa Benito Mussolini, Duce al Fascismului si Fondator al Imperiului” – ca sa folosim titulatura oficiala a dictatorului italian – era nu doar un sot infidel, ci si un amant inca si mai lipsit de fidelitate. Din recent publicatul jurnal intim al amantei sale oficiale, Claretta Petacci, desecretizat (dupa cum prevede legislatia italiana) la 70 de ani dupa redactarea acestuia, aflam ca dictatorul fascist considera ideea de a se culca numai cu o femeie ca find “complet aberanta”. Sotia si metresa oficiala nu ii erau de ajuns – in total, Benito Mussolini a avut nici mai mult, nici mai putin de 14 amante deodata.

Page 52: Mussolini (12)

Pe autoarea jurnalului, Claretta Petacci – fiica unui medic al Vaticanului – a cunoscut-o in 1922, cand ea era o fetiscana de 20 de ani, iar el avea 49 de ani, o sotie si cinci copii (printre care Romano, si tatal politicienei românofobe Allesandra Mussolini). Patru ani mai tirziu, Claretta Petacci avea sa-i devina amanta oficiala (“post” detinut pina la uciderea ei si a lui Mussolini de catre partizani) . Nu si singura amanta, asa cum ar fi vrut ea, pentru “ca l-a prins in flagrant” pe Mussolini cu multe altele: Alice De Fonseca Pallottelli, Cornellia Tanzi, Giulia Brambilla Carminati, Romilda Ruspi si inca 9 rivale.

Page 53: Mussolini (12)
Page 54: Mussolini (12)

O alta casatorie?

Pana in 2005 a ramas necunoscut faptul ca Benito Mussolini e posibil sa se fi casatorit cu Ida Irene Dasler in 1914 in Milano,unde ea a fost trimisa sa studieze medicina cosmetica.

In 1915 s-a nascut fiul lor,Benito Albino Mussolini,care a fost luat de catre guvernul italian(cu toate ca acesta nega relatia dintre Mussolini si Ida).Lui i s-a spus ca mama sa este moarta.Intra in Marina Regala,dar moare la varsta de 26 de ani,dupa repetate injectii.

Cat despre Ida,ea este internata in Spitalul de boli psihiatrice din Venetia,unde si moare in 1937 in urma unui accident vascular.

Curios este faptul ca,dupa accidentul lui Mussolini cand acesta era caporal,Idei i-a fost trimisa de catre guvernul Italiei o pensie de razboi.

Page 55: Mussolini (12)
Page 56: Mussolini (12)

Familia extinsa Alessandra Mussolini

Alessandra Mussolini (n. 30 decembrie 1962, Roma, Italia) este o politiciană italiană neofascistă, membră a Parlamentului European.

Alessandra Mussolini este fiica Annei Maria Scicolone și a lui Romano Mussolini, al treilea fiu al liderului fascist interbelic al Italiei, Benito Mussolini. Una din mătușile sale este actrița italiană Sophia Loren.

NEOFASCÍSM s.n. Mișcare politică și ideologică care reia doctrina și metodele fascismului

Page 57: Mussolini (12)
Page 58: Mussolini (12)

 Rămășițele pământești ale „Ducelui” au fost înmormântate în secret, de teama unor demostrații ale credincioșilor săi suporteri . În 1957-1958, la cererea văduvei sale, Benito Mussolini a fost deshumat și înmormântat lângă Predappio.

Page 59: Mussolini (12)

Citate din Benito Mussolini

“Nu eu am creat fascismul: eu doar l-am extras din subconştientul italienilor.”

“Războiul este pentru bărbat, ceea ce maternitatea este pentru femeie. Din punct de vedere filozofic şi doctrinar, eu

nu cred în pacea eternă.” “Este bine sa ai incredere in ceilalti, dar sa nu o

faci este excelent.”

Page 60: Mussolini (12)
Page 61: Mussolini (12)
Page 62: Mussolini (12)

Related Documents