YOU ARE DOWNLOADING DOCUMENT

Please tick the box to continue:

Transcript
Page 1: Bik-boekje 2012

Bikboekje 2012Groningen-Friesland-Drenthe

Kunstprojectenvoor het primair onderwijs

Page 2: Bik-boekje 2012

© 2012 uitgave Bikopleiding, Hanzehogeschool, Minerva Contact: [email protected]@pl.hanze.nl

Vormgeving Julia de Jong / www.juliaja.nlEindredactie Hanny van Schijndel, Eline StalmanTekst en beeld Caroline Babendererde, Yvonne Blaauw, Elzemien Brouwer, Stefan Kirschbaum, Michiel Rasker, Eline Stalman

Informatie en bemiddeling www.beroepskunstenaarsindeklas.nl Contact: [email protected]

Wil je dit bikboekje digitaal?Ga dan naar: thinkbik.blogspot.com

Page 3: Bik-boekje 2012

InhoudsopgaveInhoud

Contact30

Eline StalmanIllustrator / beeldend kunstenaar

26

Michiel RaskerComponist / geluidsontwerper

22

Stefan KirschbaumSlagwerker / musicus

18

Elzemien BrouwerZangeres / dirigent

14

Yvonne BlaauwInstallatie / conceptueel kunstenaar

10

Caroline BabendererdeMusicus / violiste

6

VoorwoordHanny van Schijndel

4

Page 4: Bik-boekje 2012

Voorwoord

Soms hoor je de stilte en soms bruist en borrelt het...

Lentefiedels, lentekriebels, overal is geluid en van alles kun je muziek maken. Je eigen lijf, je handen, je stem… Je bent je eigen instrument! Een kikkervis op straat, je droomwereld in beeld, de galm van Groningen, een zangeres in de kerk. Klassiek met Armin van Buuren, Vivaldi, composities van kin-deren, vioolmuziek in de klas. Techno, Latin, House. Fascinerende beelden in het donker, intrigerende voorwerpen met een eigen leven… In alles schuilt een verhaal, muzikaal èn beeldend. De school swingt de pan uit!

Deze nieuwe projecten zijn tot stand gekomen tijdens de Bikopleiding 2011-2012. Caroline Babendererde, Yvonne Blaauw, Elzemien Brouwer, Stefan Kirsch-baum, Michiel Rasker en Eline Stalman zijn begeleid door het Bikteam van het Noorden: Anne Stoer, Marie-ke Satter, Elly van den Brand en Hanny van Schijndel. Gastdocenten stelden hun expertise ter beschikking en de betrokken cultuurcoördinatoren leverden een belangrijke bijdrage.

Page 5: Bik-boekje 2012

10 jaar Bik

Tien jaar lang hebben we kunstenaars begeleid op weg naar een carrière als kunstenaar in de klas. De Bik als toegevoegde waarde voor cultuureducatie in het primair onderwijs, waar ruimte is voor kunstbeleving, experiment en samenwerking. We hebben partners gevonden in de culturele omgeving van de school en voor het onderwijs is de Bik een begrip geworden. De Bikopleiding staat voor professionaliteit en het unieke creatieve proces.

We wensen onze nieuwe bik’ers veel succes!

Hanny van SchijndelStudieleider Bikopleiding, Hanzehogeschool MinervaGroningen, Friesland, Drenthe

Bik & cultuureducatie

Kunst prikkelt de fantasie en het voorstellingsvermo-gen van kinderen en doet een beroep op àlle intelligen-ties.

Page 6: Bik-boekje 2012

6

Caroline BabendererdeMusicus / violiste

Op 6-jarige leeftijd ben ik met viool spelen begonnen. Na mijn studietijd in Groningen en Antwerpen koos ik het or-kestvak. Altijd op zoek naar inspiratie en uitdaging, heb ik in diverse orkesten in binnen- en buitenland gewerkt. Op dit moment speel ik in het symfonieorkest NNO en het kamerorkest Van Wassenaerconsort. Ik nodig kinderen uit in mijn muzikale wereld en wil hen de magie van muziek laten beleven.

[email protected] | 0650234174

Page 7: Bik-boekje 2012

7

Mijn viool

Ik speel verschillende muziekstukken op mijn viool voor de kinderen en vraag welke emoties mijn muziek bij hen oproept. Luisteren, voelen, zien en ervaren staan centraal. Ik laat zien en vertel wat de muziek met mij doet en wat muziek voor mij betekent. De kinderen mogen ook zelf op de viool spelen. Welke rol speelt muziek in jouw leven?

Mijn muziek, mijn passie

groep 1 t/m 6 | 1 x 45 min

Page 8: Bik-boekje 2012

De wereld van een orkestOntmoet het NNO

Ik speel viool en vertel over mijn werk als orkestviolist. De kinderen bereiden zich voor op een bezoek aan het NNO. Wat zou je willen weten? We maken een repetitie mee, we zien het symfonieorkest aan het werk, kijken achter de schermen èn we ontmoeten de musici. Dan gaan we zelf aan de slag. Aandacht, concentratie en natuurlijk goed luisteren… Het is vooral spannend om samen te musice-ren!

groep 3 t/m 8 | 2 x 60 min + 1 x 90 min

8

Page 9: Bik-boekje 2012

LentefiedelsSpelen met Vivaldi

In vier lessen werken we aan een muzikale uitvoering. De ‘lente’ van Vivaldi staat centraal. We onderzoeken de op-bouw van deze compositie. De kinderen bespelen diverse instrumenten, begeleid door mijn vioolspel. Kinderen le-ren improviseren èn ze arrangeren hun eigen lentegeluid! Ook mogelijk i.s.m. koordirigent Elzemien Brouwer. Koor en orkest komen samen en dan beleven de kinderen hoe het is om een ècht concert te geven voor publiek op een bijzondere locatie!

2

groep 5 t/m 8 | 3 x 60 min + 2 x 75 min

9

Page 10: Bik-boekje 2012

Yvonne BlaauwInstallatie / conceptueel kunstenaar

In mijn werk onderzoek ik de alledaagse realiteit. Niets is wat het lijkt. De meest vanzelfsprekende dingen zijn soms het meest mysterieus. Ik maak installaties, objecten en fo-to’s. Ik wil kinderen kennis laten maken met hedendaagse kunst. Kunst kan meer zijn dan een voorwerp dat je mooi of lelijk vindt. Voor mij is kunst een communicatiemiddel. Een manier om elkaar beter te leren begrijpen.

10

www.yvonneblaauw.com | [email protected] | 0614127776

Page 11: Bik-boekje 2012

Een raar apparaatEen nutteloze uitvinding?!

Kinderen maken kunstobjecten van allerlei voorwerpen uit de kringloop. Als je twee voorwerpen met elkaar verbindt, ontstaat er een multifunctionele uitvinding. We kijken naar de Japanse Chindogu, een uitvinding die op het eerste ge-zicht handig lijkt, maar geen enkel praktisch nut heeft. Kunnen nutteloze dingen waarde of betekenis hebben? On-derzoek, inventief spel, construeren met materiaal èn een piepklein beetje filosofie staan centraal in deze workshop.

11

groep 3 t/m 8 | 1x 90 min

Page 12: Bik-boekje 2012

Het museumcollectiefEen samengesteld gebouw

Het Groninger Museum bestaat uit verschillende onder-delen, ontworpen door vier architecten met elk hun eigen visie en stijl. Hoe gaat dat eigenlijk, samenwerken met an-dere kunstenaars? Na een architectuurrondleiding door het Groninger Museum bouwen kinderen in groepjes hun eigen installatie. Ze werken met allerlei materialen. De groepjes ‘architecten’ reageren op elkaar tijdens het bouwen. Kinde-ren ontdekken verrassende resultaten tijdens dit proces.

groep 3 t/m 8 | 2x 90 min, 1x 120 min

12

Page 13: Bik-boekje 2012

Stel je voor...Op een onbewoond eiland

Je gaat naar een onbewoond eiland. Je mag drie voorwer-pen uitkiezen. Wat neem je mee? Voorwerpen die écht bij jou passen en die iets over jou vertellen. Kinderen tekenen voorwerpen die veranderen in donkere silhouetten. In het schimmenspel zien we die voorwerpen tot leven komen. Kinderen verbeelden, beschrijven en verwoorden hun fan-tasie. Denken, tekenen, toneelspelen en dichten. Alles komt samen in een voorstelling over het imaginaire leven op een onbewoond eiland. Ook i.s.m. Eline Stalman.

2

groep 3 t/m 8 | 6x 90 min

13

Page 14: Bik-boekje 2012

Elzemien BrouwerZangeres / dirigent

‘Ik hou van zingen!’ Zingend presenteer ik mijzelf aan de kinderen. Ik nodig hen uit om dat ook te doen. Als zange-res en dirigent wil ik mensen speels overhalen hun stem op eigen wijze te gebruiken. Zingen is leuk en leerzaam; een krachtig instrument in het basisonderwijs. Dé kracht van zingen vind ik dat het mensen met elkaar verbindt. Dat wil ik kinderen ook graag laten ervaren.

14

www.zangstudiobrouwer.nl | [email protected] | 0614162321

Page 15: Bik-boekje 2012

Zing dan!

Zingen is een middel om je te uiten. Net zo gewoon als pra-ten of schrijven. Om zich die taal eigen te maken, doen de kinderen allerlei bewegingspelletjes en stemoefeningen. Al doende leren ze een nieuw lied. Luisteren, imiteren, bewegen en improviseren zijn de ingrediënten van deze workshop. Zingen is gewoon, nee, zingen is bijzonder en ongewoon leuk! Doe mee en ZING DAN!

15

Zingen doe je zo

groep 1 t/m 8 | 1x 60 min

Page 16: Bik-boekje 2012

De galm van GroningenBeleef het met jouw stem!

Klinkt je stem anders in de klas dan in het trappenhuis van de school? Hoe komt dat? Geïnspireerd door de werkwijze van componist Merlijn Twaalfhoven gaan de kinderen experimenteren met hun stem en de galm op een bijzondere locatie; een kerk, fa-briek, stationshal... Door te reageren op elkaar, de ruimte en de galm ontstaat een unieke compositie ter plekke. Die nemen we op!

16

groep 7/8 | 3 x 60 min

Page 17: Bik-boekje 2012

LentefiedelsVan binnen naar buiten

We gaan zingend naar buiten in een feestelijke optocht. Ook figuurlijk worden de kinderen uitgedaagd om zingend naar buiten te treden. De kinderen maken een compositie geïnspireerd op ‘De vier jaargetijden’ (lente) van Antonio Vivaldi. Hoe klinkt bij jou de lente? Eigen rapteksten wor-den geschreven en ingestudeerd. Dit project is ook moge-lijk i.s.m. violiste Caroline Babendererde. De finale is een heus concert in een kerk of andere locatie voor publiek!

217

groep 5/6 en 7/8 | 5 x 60 min

Page 18: Bik-boekje 2012

Stefan KirschbaumSlagwerker / musicus

Ik ben slagwerker en paukenist bij het Noord Nederlands Orkest. Ik bespeel meerdere instrumenten, in diverse mu-ziekstijlen en ben altijd op zoek naar kippenvelmomenten! Dat wil ik graag met anderen delen. Tijdens mijn work-shops is iedereen actief betrokken, met verschillende slag-werkinstrumenten kun je zonder voorkennis toch samen muziek maken. Ik wil kinderen spelenderwijs muziek leren beluisteren, maken èn beleven. Samen toewerken naar een unieke muzikale groepservaring is mijn uitdaging.

18

www.slagwerkfabriek.nl | [email protected] | 0634485405

Page 19: Bik-boekje 2012

Aan de SLAGmet slagwerk en orkest

Als slagwerker van een symfonieorkest geef ik in de klas een korte demonstratie. Ik introduceer mijn instrumenten en daarna gaan de kinderen zelf aan de slag. Met behulp van grafische notatie kruipen de kinderen in de huid van een orkestmusicus en een dirigent. De kinderen leren verschillende ritmes door middel van bodypercussion en drummen op prullenbakken in een drumcirkel. Luisterend, naspelend en vooral samenspelend gaan we op zoek naar onze ‘eigen groove’.

19

groep 3-8 | 1 x 60 min / 90 min

Page 20: Bik-boekje 2012

School meets NNO‘Tribute to Armin van Buuren 2012’

Spelenderwijs verkennen we de verschillende facetten van het samen musiceren. De kinderen bezoeken een repetitie van het Noord Nederlands Orkest. Vooraf beluisteren en ontleden we samen een stuk uit de repetitie en oefenen we een vereenvoudigde versie op slagwerkinstrumenten. Tij-dens de repetitie van het NNO herkennen de kinderen de muziek, waar we in de klas mee hebben gewerkt. Op deze manier leren kinderen luisteren naar muziek!

groep 5-8 | 1 x 90 min / 2 x 60 min

20

Page 21: Bik-boekje 2012

Top 40 RemixJouw eigen versie

Naar welke muziek luister je graag? Wat hoor je dan? We werken met de bouwstenen melodie, harmonie en ritme en maken gebruik van verschillende muziekstijlen. Hoe klinkt een technoversie of latinversie van jouw favoriete popnum-mer? De klas kiest een top40 nummer, dat analyseren we, we componeren onze eigen versie en oefenen deze in. Uit-eindelijk spelen de kinderen op instrumenten tijdens een live optreden hun eigen remix! Het project is samen met geluidsontwerper Michiel Rasker ontwikkeld.

2

groep 5-8 | 4 x 60 / 90 min

21

Page 22: Bik-boekje 2012

Michiel Rasker Componist / geluidsontwerper

Ik ben componist, geluidsontwerper en producer, afgestu-deerd aan de Academie voor Popcultuur. Ik run een studio aan huis. Mijn specialiteit is toegepaste muziek, bijvoor-beeld voor film, reclame en poëzie. Daarnaast maak ik au-tonoom werk en geef ik les aan kinderen en volwassenen. In mijn workshops probeer ik kinderen uit te dagen in hun creativiteit en ze mee te nemen in de inspirerende wereld van de muziekproductie.

www.michielrasker.nl | [email protected] | 0628884675

22

Page 23: Bik-boekje 2012

Bik Beats Studio op school

In deze turbo-workshop gaan we aan de slag met een ei-gen mini-productie. Er wordt een kleine muziekstudio op-gebouwd op school. We gaan componeren, opnemen en produceren met behulp van de computer. We maken ge-bruik van traditionele instrumenten en muziektheorie tot de nieuwste software en modern gemak. Met ideeën van de kinderen bouwen we een eigen compositie. Op de beamer wordt het proces zichtbaar gemaakt. De muziek wordt pro-fessioneel gemixt en op cd afgeleverd.

groep 3 t/m 8 | 1 x 90 / 120 min

23

Page 24: Bik-boekje 2012

Soundspace Medialab Muziek en geluidsontwerp bij nieuwe media

We gaan geluiden ontwerpen en muziek componeren bij een thema, film, toneelstuk, verhaal of gedicht. Er wordt een studio opgebouwd. Door middel van moodboards, sto-ryboards, onconventionele geluiden, samples, en (virtuele) instrumenten worden ideeën omgezet naar passende com-posities. Deze wordt vervolgens gemonteerd en gemixt. Kinderen worden bewuster van de relatie tussen geluid en beeld of andere (nieuwe) media en ze leren hoe ze zelf-standig muziek kunnen maken met behulp van software op de computer en Ipad.

groep 3 t/m 8 | 3 x 90 / 120 min

24

Page 25: Bik-boekje 2012

2

Smash UpTop 40 Remix

We maken een remix van een momenteel populair num-mer. We bestuderen, interpreteren en ontleden onderdelen uit de muziek. Met behulp van moderne techniek, muziek-software, opname- en studioapparatuur maken de kinderen met traditionele, onconventionele en virtuele instrumenten zelf een nieuwe compositie. Ze leren hoe de basiselemen-ten ritme, harmonie en melodie met elkaar de muziek vor-men. De remix komt op cd welke tijdens een knallende live-performance wordt gepresenteerd. Dit project is sa-men met Stefan Kirschbaum ontwikkeld.

groep 3 t/m 8 | 4 x 90 / 120 min

25

Page 26: Bik-boekje 2012

Eline StalmanIllustrator / beeldend kunstenaar

In mijn werk probeer ik de toeschouwer mee te nemen in gedroomde werelden en verhalen. Mijn werk kenmerkt zich door een poëtische sfeer. Ik maak zowel autonoom als toe-gepast werk. In mijn educatieve projecten wil ik kinderen uitdagen om hun fantasie te gebruiken en te ontwikkelen. Ik kies hierbij voor eenvoudig, inspirerend materiaal dat de verbeelding prikkelt. Bij de gemaakte beelden ontstaan nieuwe verhalen en de kinderen verrassen zichzelf.

www.elinestalman.nl | [email protected] | 0618563116

26

Page 27: Bik-boekje 2012

Dingen met een verhaalFantaseren bij gevonden voorwerpjes

Ieder kind krijgt een klein voorwerp uit mijn kistje. De kin-deren associëren en fantaseren een verhaal in één beeld bij het voorwerp. Dit beeld wordt getekend met houtskool en daarna afgemaakt met zwart en witte verf.In dit project zien en ervaren kinderen hoe je tot een ver-haal in beeld kunt komen. Alle voorwerpen om ons heen hebben een verhaal. En alles is mogelijk in een verhaal. De kinderen doorlopen allemaal hun eigen creatieve ontwerp-proces.

groep 2 t/m 8 | 1 x 90 min

27

Page 28: Bik-boekje 2012

Vreemde VervormselsVan krantenpapier en ijzerdraad

We bezoeken het kikkerbeeld van Jan Steen in Groningen. Het beeld bestaat uit verschillende fases waarin een kikker verandert in een vreemd, onbekend dier. Het beeld is de inspiratiebron. De kinderen kijken naar het beeld en con-centreren zich op de vervorming. Door te vervormen met krantenpapier en ijzerdraad worden nieuwe diersoorten ge-creëerd. Hierbij bedenken de kinderen een eigen identiteit en omschrijving. De kunstwerken zijn te bezichtigen op de Vreemdedierententoonstelling!

groep 5 t/m 8 | 3 x 90 min

28

Page 29: Bik-boekje 2012

Stel je voor...In je eigen droomwereld

Hoe ziet jouw zelfbedachte wereld eruit? De kinderen wer-ken met gekleurd folie, structuren en stift op sheet aan een droomwereld. We projecteren de beelden op een groot wit doek in het donker en de kinderen spelen erachter met zelfgemaakte silhouetten. Spannend! Wat verandert er aan jou? En wat doe je in deze droom? De kinderen schrijven gedichten bij hun beelden. We sluiten af met een presen-tatie voor publiek. Dit project is ook mogelijk i.s.m. Yvonne Blaauw.

groep 3 t/m 8 | 6 x 90 min

29

Page 30: Bik-boekje 2012

30

Contact

Eline [email protected] 18 56 31 16

Michiel [email protected] 28 88 46 75

Stefan [email protected] 34 48 54 05

Elzemien [email protected] 14 16 23 21

Yvonne [email protected] 14 12 77 76

Caroline [email protected] 50 23 41 74

Onze projecten zijn in overleg aan te passen aan de wensen van de school. Ook ontwikkelen wij graag projecten op maat.

Page 31: Bik-boekje 2012

31

Onze projecten zijn in overleg aan te passen aan de wensen van de school. Ook ontwikkelen wij graag projecten op maat.

Page 32: Bik-boekje 2012

Het Bikboekje 2012 is mede mogelijk gemaakt door bovenstaande sponsoren

beroepskunstenaarsindeklas.nl thinkbik.blogspot.com