Top Banner

of 11

Zenei jogdíjfelosztás - érthetően (2016)

Jul 08, 2018

Download

Documents

artisjus
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • 8/19/2019 Zenei jogdíjfelosztás - érthetően (2016)

    1/11

    1

    ZENEI JOGDÍJFELOSZTÁS –érthetőenARTISJUS FÜZETEK

  • 8/19/2019 Zenei jogdíjfelosztás - érthetően (2016)

    2/11

  • 8/19/2019 Zenei jogdíjfelosztás - érthetően (2016)

    3/11

    4 5

    A PÉNZ ÚTJA02adatbázis

    regisztráció alapján mű-

    és jogosulti adatbázis

    kezelése

    beazonosítás manuális

    ügyintéző munkatárs keresi meg a jogdíjzetőáltal szolgáltatott adatokból a művet

    az artisjus műadatbázisában

    • title matchinga jogdíjzető által szolgáltatott adatokból (pl. kód, cím,

    előadó, szerző neve) automatikus beazonosító szoftverkeresi meg a művetaz artisjus műadatbázisában

    audio ujjlenyomatnem a jogdíjzető által szolgáltatott adatokból,

    hanem a rádiós- televíziós műsorból (!)automatikus beazonosító szoftver

    adatszolgáltatásfelhasználói adatszolgáltatások

    formátumának egyeztetése,adatfogadás

    felosztásiszabályok

    a szerzők döntése, az egyesület leg-főbb szerve útján – az alkalmazást

    a munkaszervezet végzifelhasználói adatszolgáltatások

    formátumának egyeztetése,adatfogadás

    KIFIZETÉS

    SZERZŐ, ZENEMŰKIADÓ,KÜLFÖLDI JOGKEZELŐ

     JOGDÍJFIZETŐ

    Az Artisjus egyesületbenmaguk a szzk döka felosztás szabályairól –választott testületük,a Küldögyűls újá.

  • 8/19/2019 Zenei jogdíjfelosztás - érthetően (2016)

    4/11

    6 7

    BESZEDÉSÉlőzenés rendezvényeknél (koncerteknél) az alap jogdíjmértéka rendezvény áfa nélküli bevételének 9%-a. Rendszeresennagyobb összegű jogdíjat zető szervezők esetében 5-6%

    a kedvezményes díjmérték. Ha pedig vendéglátó üzletben szer-veznek élőzenés rendezvényt, akkor nem százalékos, hanemx díjjal kell kiegészíteni a szokásos jogdíjat.

    ADATSZOLGÁLTATÁSÉvi 15 000 élőzenés rendezvényről érkeznek elhangzási adatokaz Artisjushoz. Jogi értelemben elsősorban a rendezvény szerve-zője (= a jogdíjzető) köteles arra, hogy az elhangzott művekrőlpontos adatokat adjon, de ebben sok esetben a fellépők nyúj-tanak neki segítséget.

    HOGY KAPHATOK BIZTOSAN JOGDÍJAT?

    1. Vigyen magával a fellépésre artisjusosműsorbejelentő lapotEzt kitöltve a koncert után át kell adni a szervezőnek, jelezve,hogy ezzel segítséget nyújtasz neki az Artisjus felé való el-számolásban.

    ÉLŐZENÉS JOGDÍJAK03 2. Msnap e-mailben is küldje ela szervezőnek a plalistetÁltalában az is segít, ha a koncertszervezői kapcsolat-

    tartónak a koncert utáni napon elküldik e-mailben isa lapot. Ha az e-mailre másolatban az Artisjus e-mailcímét is ráteszi, azzal jelezni tudja a szervezőnek, hogya koncertről már mi is tudunk.

    3. Negedévente adja le fellépéseiadatait az Artisjsnl

    Segítség lehet az is, ha a fellépő közvetlenül az Artis- jusnál is leadja az általa játszott művek listáját. Erre jelenleg a legalkalmasabb mód az, ha negyedéventee-mailben elküldi fellépéseinek listáját és az egyes kon-certek során előadott műsorukat az [email protected] címre.

    AZ EREDménYES ELLEnőRZéS éRDEkébEnAZ ALÁbbI ADATOkAT céLSZERű mEG-küLDEnI:

    • koncert időpontja• koncert pontos helyszíne• szervező neve, esetleg elérhetősége• koncert hossza• zártkörű rendezvények esetén a rendezvény jellege(családi/céges)

    Felosztás

    A könnyűzenei területen rendezvényenként zajlika felosztás. Egy rendezvény jogdíját az ott élőbenelhangzott zeneművek szerzői kapják meg.

    A komolyzenei rendezvényekre az adott évbenbezetett teljes jogdíjat egy nagy közös jogdíjalap-ba gyűjtjük, és az adott év összes elhangzására azelhangzások száma és időtartama alapján arányosanosztjuk fel.

     A vendéglátó háttér élőzene esetében pedigmintavételes a felosztás: a jogdíjzetők a leggyak-rabban játszott műveik listáját adják meg, és egyes

    kisegítő algoritmusok alkalmazásával ezekre osztja felaz Artisjus a teljes jogdíjat.

    50%-os szabl

    A több fellépős rendezvények, fesztiválok esetén, ha afellépéseknek kevesebb mint feléről érkezik műsorköz-lés, akkor csak a rendezvényre bezetett jogdíj 50%-aosztható fel. Később, ha a hiányzó műsorok is beér-keznek, a fennmaradó összeg is kizethető.

    Felosztsi időszak

    Könnyűzene: félévente (májusban és novemberben).Komolyzene, vendéglátó: évente (májusban)

    Statisztika (2015)

    Könnyű:Szerzők és jogutódok száma: 7.710

    Művek száma: 33.739Magyar jogdíj aránya: 75%

    Komoly:Magyar szerzők és jogutódok száma: 807Magyar művek száma: 2.885Magyar jogdíj aránya: 59%

  • 8/19/2019 Zenei jogdíjfelosztás - érthetően (2016)

    5/11

  • 8/19/2019 Zenei jogdíjfelosztás - érthetően (2016)

    6/11

    10 11

    BESZEDÉSAmikor lemezt ad ki egy kiadó, az előadóval (zenészek -kel, énekesekkel) közvetlenül állapodik meg, és közvet-lenül zet nekik royaltyt. A dalok szerzőivel azonban

    nincs ilyen közvetlen szerződés, hanem az Artisjus útjántörténik a kizetés.Hosszú múltra visszatekintő európai iparági megálla-

    podás szerint ezek az ún. mechanikai jogdíjak 9-10%-ottesznek ki a hanghordozó nagykereskedelmi árából.A kisebb, független, induló kiadók a teljes legyártottmennyiségre előre zetnek jogdíjat – a régebb óta rend-szeresen működő kiadók viszont negyedévente,a tényleges forgalom alapján zetnek.

    SZERZŐI KIADáS,MAGáNKIADáSA „szerzői kiadás” a saját dalaikat, saját zeneműveiketsaját előadásukban rögzítő, kiadói háttérrel nem rendel-kező szerzők megjelenési lehetősége. Mivel a szerző ésa kiadó ugyanaz a személy, az Artisjus ilyenkor mechani-kai jogdíjat nem szed be a szerző javára.

    Sokszor mégis a szerzők saját műveiket is inkábbrendes kiadói szerződés alapján, jogdíjzetéssel adjákki (magánkiadás), hogy kedvezőbb helyzetbe kerüljenekpéldául a MAHASZ felosztásaiban.

    ADATSZOLGÁLTATÁSA lemezkiadó másodpercre pontos adatot szolgáltata felvételen szereplő művekről és a példányszámról,ez mind a jogdíj kiszámításához, mind a felosztáshoz

    nélkülözhetetlen.

    FELOSZTÁS SZABÁLYAIEz az Artisjus legegyszerűbb felosztási sémája: az adotthordozóra beérkezett pénz másodpercarányosan kerülszétosztásra a hordozón szereplő művek szerzői között.

    FELOSZTáSI IDŐSZAKA mechanikai jogdíjak felosztása folyamatosan zajlik.A kedvezményszerződéses kiadók esetében, mivel a jog-díjak bezetése negyedéves rendszerességű, a felosztásés kizetés is negyedévente történik.

    STATISZTIKA (2015)Magyar szerzők és jogutódok száma: 4.877Magyar művek száma: 25.161Magyar jogdíj aránya: 59%

    BESZEDÉSA zikai hordozók értékesítése drasztikusan csökken, a digitális értékesítés jelentiazt az új területet, ahol a hangfelvételek ma is értékesíthetők. Még hosszú időkell ahhoz, hogy az üzleti modellek igazán kikristályosodjanak: jelenleg a letöltéses

    alapú zeneáruházak (pl. iTunes, Dalok.hu) mellett egyre nagyobb teret hódítanakaz előzetéses streaming szolgáltatások (pl. Spotify, Deezer), ahol százalékosalapú jogdíjat kell felosztani az összes, adott időszakban meghallgatott zenemű jogosultjai között.

    ADATSZOLGÁLTATÁSAz online felhasználások minden korábbinál nagyságrendekkel nagyobb elhang -zásiadat-forgalmat generálnak. Bár léteznek már új, egységes adatszolgáltatásiformátumok, melyek implementálásában az Artisjus az elsők között jár, egy-egy újszolgáltatás elindulásakor hosszabb idő telik el, mire a gördülékeny adatszolgálta-tás és feldolgozás beindul.

    FELOSZTÁSA letöltéses (download) típusú felhasználásoknál olyan egyszerű a jogdíjfelosztás,

    mint a hangfelvétel-kiadásnál: minden egyes zetős letöltés egyedileg beazo-nosítható, és a rá eső jogdíj a szerzőnek könnyen kizethető. Az előzetésesstreaming-szolgáltatásoknál a jogdíj az összes elhangzási gyakoriság alapján kerülkizetésre.

    ℹ STATISZTIKA (2015)Magyar szerzők és jogutódok száma: 7.254Magyar művek száma: 44.796Magyar jogdíj aránya: 48%

    HANGFELVÉTEL  JOGDÍJAK

    ONLINEZENEBOLTOK05 06

  • 8/19/2019 Zenei jogdíjfelosztás - érthetően (2016)

    7/11

    12 13

    BESZEDÉSAz országban több tízezer üzlet szolgáltat zenét a vásárlóinak, ésezzel növeli szolgáltatásának színvonalát és jövedelmezőségét.Elsősorban háromféle felhasználóval találkozunk: vendéglátóhe-

    lyek, kereskedelmi üzletek és szállodák. A zetendő jogdíj nem abevétel százalékában, hanem tételes díjként van meghatározva- az üzlet típusától függően a mérettől, befogadóképességtől,településkategóriától, nyitva tartástól, stb. függ.

    ADATSZOLGÁLTATÁSTöbb tízezer zenefelhasználó, akik könnyedén és szabadon változ-tathatják, hogy mikor milyen zenét játszanak... E helyek túlnyomótöbbségére igaz, hogy nem tudható, pontosan milyen műsor futnáluk, és nem kötelezhetők arra, hogy ezt ők maguk gyeljék.Közben a technika fejlődése miatt egyre több olyan hely van,ahol már van lehetőség a tényleges elhangzási adatok gyelembevételére. Ezek a professzionális háttérzene-szolgáltatók általkiszolgált helyek, ahol személyre szabott zenei műsor szól. Ez anem túl távoli jövőben jelentősen átrajzolhatja a gépzenei jogdíjakfelosztását.

    FELOSZTÁSA gépzenei jogdíjakat ráosztással, más elhangzások adatai alapjánzetjük ki a szerzőknek. Hogy milyen adatforrásokat használjonaz egyesület a felosztáshoz, és milyen arányban, abban mindig aszerzők, pontosabban az ő demokratikusan választott képviselőik(Küldöttgyűlés) döntenek.

    GÉPZENEI  JOGDÍJAK07 ÍME A JELENLEGI (2015) GÉPZENEIRÁOSZTÁSI TORTA:

    28% élőzenei elhangzások41% hangfelvétel-jogosítási adatok

    25% rádiós játszások6% televíziós játszások

    Hangfelvétel-kiadásonként csak 5000 példányt vesz gyelem-be a jogdíjfelosztás. Minden hangfelvétel-kiadási adat alapjánszámított gépzenei jogdíj legfeljebb az egyéb jogdíjak 30-szorosösszegében kerülhet kizetésre. 3 év adatait vesszük gyelembe afelosztáskor: az aktuális év adatait teljes értékűen, az azt megelő -zőt feles, a 2 évvel ezelőttit pedig negyedelő szorzóval.

    ÚJDONSáG 2014-TŐL: Kísérleti jelleggel, max 5% keretéig a httérze-nei szolgltatók ltal adott jtszsi lista (plalist) alapjn kerülnekfelosztsra a jogdíjak, a ténlegesen elhangzott művek jogosltjainak.

    FELOSZTáSI IDŐSZAKA gépzenei jogdíjakat évente egyszer osztjuk fel, a májusi-júniusinagyfelosztások során.

    ℹ  STATISZTIKA (2015) Magyar szerzők és jogutódok száma: 10.600Magyar művek száma: 66.570

    28% 41% 25% 6%

  • 8/19/2019 Zenei jogdíjfelosztás - érthetően (2016)

    8/11

    14 

    HÁTTÉRAz üreshordozó-díj a szerzői jog válasza a tömeges magáncélúzenei és lmes másolásokra. Ez a díj teszi lehetővé, hogy bárkiszabadon készíthessen ilyen másolatot – azzal, hogy a szerzőket,

    előadókat, kiadókat kompenzálja. A beszedett összeg 25%-a2013 óta a Nemzeti Kulturális Alaphoz kerül, ahol többek között akönnyűzene támogatását szolgáló Cseh Tamás Programot tartjafenn. A másik 75% felosztásra kerül: a zeneszerzők-szövegírókrésze az Artisjusnál, az előadók része az EJI-nél, a kiadóké aMAHASZ-nál. A lmes szerzők és előállítók a FILMJUS-tól kapnak jogdíjat, a vizuális alkotók pedig a HUNGART-tól.

    BESZEDÉSÉvről évre készülnek fogyasztói felmérések, arról, hogy milyenhordozókra milyen tartalmat másolnak az országban. Ezeket mostmár nagyobb közgazdasági elemzés is kíséri. Ezek segítenek ab-ban, hogy meg lehessen állapítani, hogy a zenei és lmes magán-másolások mekkora értéket jelentenek a társadalom egészének– és így az ebből az alkotóknak járó részt is kalkulálni lehessen. Adíj nem százalékos, hanem hordozótípusonként, kapacitás alapjánkerül megállapításra.

    FELOSZTÁS SZABÁLYAIEz a másik tipikus „ráosztásos” jogdíjnem a gépzene mellett.Az NKA-nak járó 25% átutalása után az első lépés az említett jogkezelők közti szétosztás, amelynek arányait képhordozók éshanghordozók tekintetében maga a törvény tartalmazza.

    ÜRESHORDOZÓ-DÍJ08

    Ezt követően a megkapott összeget mindegyik jogkezelő (Artis- jus, EJI, MAHASZ, FILMJUS, HUNGART) a saját felosztási szabály-zata alapján osztja fel. Az Artisjusnál a zeneszerzői-szövegírói-írói jogdíjak felosztásánál a következő adatforrásokra támaszkodunk.

    HANGHORDOZÓK

    47% hangfelvétel-jogosítási adatok38% rádiós zenei játszások10% rádiós irodalmi játszások5% letöltéses internet jogdíjak

    KÉPHORDOZÓK

    50% TV zenei elhangzások50% TV lmzenei elhangzások

    Hangfelvétel-kiadásonként csak 5000 példányt vesz gyelembe a jogdíjfelosztás, de szerzői kiadások adatai is bekerülnek. Ezeknéla számlával igazolt értékesítések után jár az üres hordozó díj.Minden hangfelvétel-kiadási adat alapján számított üres hordozódíj legfeljebb az egyéb jogdíjak 10-szeres összegében kerülhetkizetésre. 3 év adatait vesszük gyelembe a felosztáskor:az aktuális év adatait teljes értékűen, az azt megelőzőt feles,a 2 évvel ezelőttit pedig negyedelő szorzóval.

    ℹ STATISZTIKA (2015)Magyar szerzők és jogutódok száma: 11.454Magyar művek száma: 86.968

    50% 50%

    47% 38% 10% 5%

  • 8/19/2019 Zenei jogdíjfelosztás - érthetően (2016)

    9/11

    16 17

    BESZEDÉSAz Artisjusnak több mint 80 külföldi közös jogkezelő szervezettelvan kölcsönös képviseleti szerződése, így társszervezetein keresz-tül a Föld mintegy 140 országában képviseli a magyar szerzőket.

    A jogdíjak beszedését mindig a helyben működő közös jogkezelőtársaságok végzik.

    FELOSZTÁS SZABÁLYAIAz említett közös jogkezelő szervezetek nemzetközi adatbázisaibaminden új szerzőt és bejelentett új művet automatikusan eljutta-tunk. A jogdíjak felosztását a helyi jogkezelő társaság végzi el asaját szabályzata alapján.

    A külföldről érkező adatok feldolgozása és a jogdíjak kizetéseegész évben folyamatosan történik.

    KÜLFÖLDI JOGDÍJAK09

  • 8/19/2019 Zenei jogdíjfelosztás - érthetően (2016)

    10/11

    18 19

    KAPCSOLATArtisjus Szerzői Ügyfélszolgálat1016 Budapest, Mészáros u. [email protected](+36-1) 488-2666

    artisjus

     JANUÁR

    FEBRUÁR

    MáRCIuS

    ÁPRILIS

    MáJuS

     JÚNIUS

     JÚLIUS

    NOVEMBER

    HATáRIDŐ: nem védett alapműre készültátdolgozások bejelentésea 2016-os bizottsági elbíráláshoz

    FÜGGŐSZáMLáK-FELOLDáSA (TÉL)

    HATáRIDŐ: műbejelentések a 2015-benelhangzott művekre nézvea 2016-os „nagyfelosztáshoz”

    FELOSZTÁS REPROGRÁFIAHATáRIDŐ: szerzői kiadások számláinak

    benyújtása

    FELOSZTÁS IRODALOM SUGÁRZÁS

    FELOSZTÁS NAGYFELOSZTÁS #1RÁDIÓ, TELEVÍZIÓ, VENDÉGLÁTÁS, SZÓRAKOZTATÓKONCERT, KOMOLYZENE

    FELOSZTÁS NAGYFELOSZTÁS #2ÜRES HANG- ÉS KÉPHORDOZÓ, GÉPZENE (HANGFEL-VÉTEL ADATOK ALAPJÁN, „HNY”), FILMZENE

    FÜGGŐSZáMLáK-FELOLDáSA (NYÁR)

    FELOSZTÁS SZÓRAKOZTATÓ KONCERTEKFÜGGŐSZáMLáK-FELOLDáSA (Ősz)

    2016. JANUÁR 31.

    2016. FEBRUÁR 26.

    2016. FEBRUÁR 28.

    2016. MÁRCIUS 11.2016. MÁRCIUS 31.

    2016. ÁPRILIS 5.

    2016. MÁJUS 16.

    2016. JÚNIUS 27.

    2016. JÚLIUS 22.

    2016. NOVEMBER 4.2016. NOVEMBER 25.

    FELOSZTÁSINAPTÁR (2016)10

    AZ ONLINE JOGDÍJAK ÉS A HANGHORDOZÓK uTáN JáRÓ MECHANIKAI JOGDÍJAK FELOSZTáSA ÉS KIFIZETÉ-SE EGÉSZ ÉVBEN FOLyAMATOSAN ZAJLIK.

  • 8/19/2019 Zenei jogdíjfelosztás - érthetően (2016)

    11/11

    artisjus