Top Banner
Zakelijk! is een uitgave van BrugMedia. Jaargang 3, nummer 2, juni 2009 Interview met Burgemeester Oosterhof Het succes van Vervoerplaats.nl Een overzicht van netwerk- clubs
24

Zakelijk week 25

Mar 22, 2016

Download

Documents

BrugMedia B.V.

Zakelijk week 25
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Zakelijk week 25

Zakelijk! is een uitgave van BrugMedia. Jaargang 3, nummer 2, juni 2009

Interview metBurgemeester Oosterhof

Het succes van Vervoerplaats.nl

Haal uw Haal uw Haal uw Haal uw Haal uw Haal uw voordeel uitvoordeel uitvoordeel uitvoordeel uitvoordeel uitvoordeel uitvoordeel uitvoordeel uitvoordeel uit

NetwerkenNetwerkenNetwerkenNetwerkenNetwerkenNetwerken

Een overzicht van netwerk-clubs

Page 2: Zakelijk week 25

Rondvaartbedrijf“HET MEPPELERDIEP”Zomerdijk 90d Zwartsluis

tel. 038 - 3867466www.meppelerdiep.nl

Met ons luxe partyschip “Het Meppelerdiep”organiseren wij uitstapjes of een vaarroute naar keuzespeciale wensen zijn bespreekbaar, bijna alles is mogelijk!

Arrangementen: warm-koud buffet, visbuffet, ijsbuffet, lunch of een kof� etafel voor uw personeel of zakenrelaties,

dit alles in combinatie met onze boot en de “haal- en brengservice” (i.c.m. ons arrangement) met onze bus.

Ons schip biedt plaats aan maximaal 120 personen (ons schip is rolstoelvriendelijk)

en is van alle gemakken en vereiste faciliteiten voorzien.

DAGTOCHTEN | RONDVAARTEN | PARTYTOCHTEN | BEDRIJFSFEESTEN | BUSTOCHTEN

Bedrijfsfeestje op het water?

Oost

Werkt altijdwww.aboost.nlT 0900-9896

Aanpakkers nodig?Bel AB Oost!

Oost

Page 3: Zakelijk week 25

inhoudsopgave

Redactie en fotografie:Felix de Fijter - 06 28 55 27 45

EindredactieHenri Bouwmeester 06 - 15 88 19 40

Directie:Henri en Mirriam Bouwmeester

Wilt u adverteren in dit magazine? Dat kan!Acquisitie KampenBarry Kiel: [email protected] Tel. 06 15 88 19 47Arnold Langenberg: [email protected] Tel. 06 15 88 19 49Klaas Kruithof: [email protected] Tel. 06 15 88 19 33 Acquisitie Zwartewaterland eo.Harry Kleijn: [email protected] Tel. 06 15 88 19 51Hermieke L’ amie: [email protected] Tel. 06 15 88 18 37Acquisitie DrontenJohan Schurink: [email protected] Tel. 06 15 88 19 39

Of kijk voor meer informatie op www.zakelijkmagazine.nlHeeft u zelf nieuws waarvan u vindt dat het in Zakelijk! thuishoort? Bel: (038) 3331027 of mail de redactie: [email protected] (ovv. Zakelijk! Magazine) .

CopyrightArtikelen uit deze uitgave mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van BrugMedia, behoudens de door de wet gestelde uitzonderingen. Aan de inhoud van dit blad kunnen geen rechten worden ontleend. Zakelijk! is een handelsnaam van BrugMedia.

3

9

10

12

16

18

20

Netwerken

is niet saai

TLO Repro

is groot

in printen

Vervoerplaats.nl

maakt

vliegende start

BrugMedia start

Zakelijk!tv

Oosterhof

verwacht mooie

tijden

voor Kampen

Een overzicht

van netwerk-

clubs

Kampen drijft

steeds meer op

eenpitters

Henri BouwmeesterDirecteur Brugmedia

NetwerkenSpeedlunch, netwerkontbijt. Prikkelende benamingen voor nieuwe netwerkbijeenkom-sten, die naar mijn idee vooral bedoeld zijn voor snelle jongens in strakke maatpakken op zoek naar snel-meer. Mij niet gezien. Ik ga niet voor de lol ergens lunchen met twaalf verschillende gesprekspartners in een uur. Al-leen van de gedachte al krijg ik onverteerbare brokken in mijn keel. Zakendoen is voor mij niets meer of minder dan een handeltje drijven, waar je uiteindelijk allebei beter van moet worden. Daar komt ook wederzijds vertrouwen en respect bij kijken. Vertrouwen bouw je niet in een paar minuten op tijdens een speedlunch. De Amerikanen snappen het beter. Als zij naar een netwerkbijeenkomst gaan, bereiden ze zich terdege voor. Zo maken ze een ‘lijstje’ van zakenlieden die ze willen ontmoeten. Bij ons gaat het hier vaak al mis en loopt het uit op de bekende ouwe-jongens krentenbrood-reünie.

Nieuwe contacten, new business, daar gaat het om. Als Amerikanen contact leggen, heb-ben ze vooral tijd voor elkaar. Echt luisteren naar elkaars business-verhalen, zodat je te weten komt waar je raakvlakken hebt. Tijdens zo’n eerste ontmoeting is het ‘not done’ om direct tot zakendoen over te gaan. Vooral tijd nemen voor elkaar, bouwen aan vertrouwen! Heb je geen raakvlakken, maar je kent iemand van een ander bedrijf die dat waarschijnlijk wel heeft.. doorspelen! Zo bouw je aan een stevig en vertrouwd netwerk en is de net-werkbijeenkomst bijna altijd zinvol.

Bericht over zakelijkebewegingen op de regionale markt, brengt interviews en bedrijfsportretten, interessante columns van lokale specialisten en informatieve artikelen, gepresenteerd in een frisse leesbare stijl. Alles bestemd voor de ondernemer uit de regio.

4

Page 4: Zakelijk week 25

Netwerken is niet saai

Wellicht heeft u het wel eens meegemaakt. Leunend tegen een statafel staat u met een fijn glas bier op een zoveelste businessborrel en u vraagt zich af: wat doe ik hier? Ik wil naar huis! businessborrel en u vraagt zich af: wat doe ik hier? Ik wil naar huis! Netwerken is belangrijk in de zakenwereld, zegt men. Maar voor velen Netwerken is belangrijk in de zakenwereld, zegt men. Maar voor velen een gruwel. Zakelijk! helpt u een handje.

De juiste mensen kennen, daar kom je verder mee. Zeker in crisistijd. Netwerken is dé manier om aan een nieuwe opdracht te komen, klanten te vinden en goed op de hoogte te blijven. Immers: twee weten meer dan één. Maar wat is netwerken? Hoe doe je het? En wat moet je wel en niet doen?

Netwerken is het leggen en onderhouden van contacten die u verder kunnen hel-pen in uw werk, uw carrière en privéleven. Maar dat is slechts één kant van de me-daille. Dat netwerk is er niet alleen voor u, het is de bedoeling dat ook de anderen er iets wijzer van worden. Netwerken is geven en nemen. Dus ook u helpt mensen in uw netwerk aan informatie en nieuwe contacten en geeft iemand net die tip over die ene leuke baan die goed bij haar past. Zo helpt u elkaar.

VertrouwenDe basis van een goed netwerk is ver-trouwen. Het doel is het delen van kennis, informatie en contacten. De crux is dat u weet wat u wilt bereiken en hoe u uw net-werk gebruikt, onderhoudt en uitbreidt.

Klinkt leuk allemaal, maar het moet er wel een beetje inzitten bij jezelf, zegt Rob Alferink, een fervent Kamper netwerker.

“Je wordt geen goede netwerker van de een op de andere dag. Zoiets groeit. Als je een brede belangstelling hebt voor wat er in de stad gaande is, kom je vanzelf met allerlei mensen in aanraking.” Alferink is jarenlang actief geweest in het bedrijfs- en het verenigingsleven. En nog steeds is hij maatschappelijk actief betrokken. “M’n netwerk is als een olievlek verder gegroeid. Je leert mensen kennen en langzaam maar zeker leg je ook de linkjes tussen de een en de ander.”

GekunsteldAlferink netwerkt graag, maar het moet niet te geforceerd worden. “Al die netwerk-avonden van tegenwoordig komen op mij een beetje gekunsteld over, ‘t is een hype. Je contacten moeten voortkomen uit een oprechte belangstelling en je moet niet alleen maar harken. Je moet ook bereid zijn wat voor een ander te doen.”

Netwerken gaat makkelijker als u weet wat uw doelen zijn, want dan kunt u er met anderen over praten. Experts van carrierètijger.nl stellen dat u op een rij moet zetten wat u op korte termijn op uw werk moet realiseren. Zo kunt u gerichter netwerken. Inzicht in uw doelen op lan-gere termijn krijgt u door zelfonderzoek te doen. Waar bent u goed in, wat wilt u

ontwikkelen en waar wilt u over vijf jaar staan? Maar bedenk hierin ook wat u voor anderen kunt betekenen.In principe is iedereen die u kent of ge-kend hebt én die een positieve indruk van u heeft, uw netwerk. Uw vrienden, familie, oude klasgenoten, docenten, mensen van de sportvereniging, of (oud-)collega’s. Uw netwerk is groter dan u denkt. Bovendien hebben mensen uit uw netwerk zelf ook weer een netwerk. Met goed netwerken moet u dus bijna bij iedereen aan tafel kunnen komen.

“Netwerken moet eigenlijk niet leiden tot vriendschappen”, zegt Alferink. “Hoogstens tot zakelijke vriendschappen. Ik zeg altijd maar dat je moet proberen in de infor-mele sfeer een relatiekring op te bouwen. En niet alleen de hoge piefen. Je netwerk moet gemêleerd zijn; van mensen bij de gemeente tot mensen van welke vereni-ging dan ook.”

KaartenbakHet is aan te raden uw eigen netwerk eens nauwkeurig in kaart te brengen. Elk netwerk bestaat uit een aantal velden. Een veld is bijvoorbeeld uw vorige werk, uw sportvereni-ging of mensen die u van een opleiding kent. In uw mailprogramma of kaartenbak is het han-dig dat onderscheid ook aan te brengen.

Nie

uws

uit

de r

egio

4

Page 5: Zakelijk week 25

Nieuw

s uit de regio

5

Zalsman Kampen bv - Haatlanderdijk 14 - Postbus 255 - 8260 AG Kampen T 038 337 18 00 - F 038 337 18 02 - [email protected] - www.zalsman.nl

drukkerij sinds 1857

Maak kennis met onze liefde voor het vak.

B I J K O N I N K L I J K E B E S C H I K K I N G

H O F L E V E R A N C I E R

1. Netwerk het liefst met mensen waar u het goed mee kunt vinden. Dat zorgt er ook voor dat u elkaar begrijpt in wat u nodig hebt. Bovendien is een goede netwerkrelatie gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Wees dan ook open en oprecht in uw interesse in anderen: anderen prikken er meteen doorheen als u een praatje komt maken met een verborgen agenda.

2. Verzamel visitekaartjes en berg ze gesystematiseerd op. Schrijf bij het kaartje waar u diegene hebt ontmoet, en wat jullie eventueel voor elkaar kunnen betekenen.

3. Als u weet wat u wilt en daar met anderen over praat, komen informatie en contacten van uw netwerkpartner vaak als vanzelf naar boven.

4. Houd er ook tijdens een gesprek op jouw verzoek rekening mee dat netwerken altijd wederzijds is. Netwerken begint vaak met het meedenken met een ander, oftewel: u begint meestal met geven voordat u gaat nemen.

5. Zorg ervoor dat u een goede naam hebt en houdt. Verwijs bijvoorbeeld geen mensen door naar jouw contacten als u twijfelt aan hun motieven.

6. Denk bij netwerken ook aan de lange termijn. Misschien kunt u nu nog niets met een contact, over een half jaar blijkt u ineens een vraag te hebben waar dit contact u mee kan helpen.

7. Bedank mensen die iets voor u hebben gedaan de volgende dag nog even met een mailtje, en vertel wat u eraan gehad hebt.

8. Krijgt u een uitnodiging waarop u niet kunt ingaan, laat dat even weten. Zo houd u uw contacten warm.

9. Waardeer het als u van iemand een tip krijgt, ook al kunt u er zelf niets mee. Misschien kunt u een ander er blij mee maken. Vertel dat ook aan de tipgever. “Het sloot niet aan bij mijn ervaring, maar ik denk dat een vriendin daarvoor uitermate geschikt zou zijn. Is het goed als ik dit aan haar doorgeef?”

10. Bent u met iemand op goede voet, stuur een kaartje met verjaardagen en laat ook eens iets van u horen als u hem of haar niet nodig hebt.

(Bron: carriéretijger.nl)

Netwerken kan natuurlijk bij uitstek op borrels, verjaardagen en congressen, maar tegenwoordig zijn er online ook voldoende mogelijkheden. Het virtueel sociaal netwerk Linkedin is actief sinds mei 2003. Zes jaar later heeft de site wereldwijd meer dan veertig miljoen geregistreerde leden. LinkedIn groeit de laatste jaren zeer sterk. In 2007 was het het snelst groeiende sociale netwerk in de VS met 189 procent groei. Nederland is verhoudingsgewijs een van de grootste gemeenschappen. De gemiddelde Linke-dIn-gebruiker is een man van 41, heeft 15 jaar werkervaring en verdient zo’n 100.000 dollar per jaar. Het belangrijkste doel van de website is geregistreerden te laten profiteren van elkaars (zakelijke) netwerk. Dat gebeurt door contacten te leggen met anderen die u vertrouwt.

Tien neTwerkTips

Page 6: Zakelijk week 25

Onderscheidend. Sinds 1932

AUTO SCHADEHERSTEL KAMPEN

In ons HBC Smart Repair Center worden dit soort schades snel, goedkoop en kwalitatief hoogwaardig verholpen. Ook voor schade aan uw caravan

Wij zijn een offi cieel FOCWA Euro garant bedrijf!

• GROTE SCHADE • KLEINE SCHADE • EEN KRASJE OF DEUKJE IN DE LAK • BESCHADIGDE BUMPER OF DASHBOARD

Autoschadeherstel Kampen Ertstraat 4 8263 BN Kampen, Tel. 038 - 332 13 45

[email protected]

Dé specialist in payrolling!

Vraag naar onze zéér scherpe payrolltarieven

voor meer info: vraag naar Geert Wienholds

Broederstraat 178261 GN KampenTel. (038) 331 12 00

Page 7: Zakelijk week 25

Column

7

Inclusief overhemd, stropdas en sokken naar keuze!

R.M. Fashion Geerstraat 27 • Kampen • 038 - 332 67 43

ZakelIjke actIe2-delig kostuum (los indeelbaar) vanaf . . . . . . . . . . . . . . . . . . 275,-Ook verkrijgbaar als 3-deligvanaf . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 299,-

Welk signaal ontvangt u?Vanwege de enorme vraaguitval en het grotendeels

ongewijzigde aanbod op veel terreinen van onze economie, is in één oogopslag helder dat er sprake is van sterk verhevigde concurrentie. Met andere woorden de veel kleinere taart (de vraag) moet met hetzelfde aantal mensen (bedrijven met hun personeel) worden gedeeld.

Dit betekent dat wij als ondernemers, om ons deel van de taart te behouden, nog helderder zullen moeten aantonen dat wij iets bijzonders doen voor onze klanten. Zulke bijzondere din-gen dat onze klanten ook werkelijk klant willen blijven, omdat wij hen aantoonbaar toegevoeg-de waarde bieden. Daarom zal de klant voor ons blijven kiezen.

Belangrijk daarbij is wel om alle beschikbare marktinformatie beschikbaar te hebben en te benutten. Een voorbeeld met desastreuze ge-volgen, waarbij dit over het hoofd werd gezien, was de Japanse aanval op 7 december 1941 op Pearl Harbor. Samenvattend kunnen wij stellen dat de Amerikanen – heel menselijk – eigenlijk helemaal niet konden bevatten dat iemand hen zou durven aanvallen.

En dat beeld is goed te vergelijken met de situatie van veel ondernemingen nu. Stel u heeft al jaren een stabiele omzet en winst, dan kun je je toch eigenlijk niet voorstellen dat dit beeld in de afgelopen maanden zo plotseling blijkt te zijn omgekeerd. Ook dat is heel menselijk.

In de tweede helft van 1941 voelde iedereen dat tussen de Verenigde Staten en Japan ieder moment een oorlog kon uitbreken, maar nie-mand wist waar en wanneer. Men deed zijn uiterste best de cruciale inlichtingen te vinden.

Toch werd sommige informatie gewoon ge- negeerd. Zo voorspelde de Britse Intelligence Service op 23 november 1941 dat Japan de oor-log waarschijnlijk in de eerste week van decem-ber zou beginnen. Deze voorspelling baseerden zij op de beweging van de Japanse koopvaar-dijvloot. Het was hen namelijk opgevallen dat alle Japanse koopvaardijschepen op weg waren naar de thuishaven en daar in de eerste week van december 1941 zouden aankomen. Daarnaast werd de beschikbare informatie vaak niet juist beoordeeld. Wellicht door arrogantie en bevooroordeelde aannames. De Ameri-kaanse piloten waren beter dan de Japanse, de Japanners zouden geen goede – laat staan betere – vliegtuigen kunnen bouwen en een eventuele aanval op Pearl Harbor zou, als die al plaats zou vinden, vanuit het zuiden komen en het zou dan om een klassieke zeeslag gaan.

De Japanners op hun beurt benutten simpele inlichtingen wel. Zij ‘wisten’ dankzij met het blote oog vastgestelde informatie vanuit welke richting de Amerikanen de aanval verwachtten. De Amerikanen voerden namelijk slechts ver-kenningsvluchten in zuidelijke richting (naar de grote Japanse marinebasis op het zuidelijk van Hawaï gelegen eilandje Truk) uit. En zelfs toen de Japanners de aanval op Pearl Harbor al hadden uitgevoerd, konden de Ame-rikanen dit nog niet geloven en verzuimden zij

om op andere plaatsen in de ‘regio’ maatregelen te nemen om de kwetsbaarheid voor luchtaan-vallen te verminderen. Zo kon het gebeuren dat, zes uur na de aanval op Pearl Harbor, op de Filip-pijnen 130 Amerikaanse vliegtuigen, keurig in rijen geparkeerd, werden gebombardeerd. Men had verzuimd de Japanse oorlogsverklaring aan de Amerikaanse opperbevelhebber van de Filip-pijnen te melden. Ook wij als bedrijfsleven maken dergelijke fouten: onderschatting van de concurrentie, overschatting van de eigen positie en te veel aandacht voor verouderde concepten. Voor de hand liggende marktsignalen worden over het hoofd gezien. De Amerikanen werden keihard wakker ge-schud, zij veegden hun moraal bij elkaar en vochten terug. Met onder andere onze 5 mei weer gevierde bevrijding tot gevolg. Door open te staan voor alle beschikbare infor-matie, de huidige b(iz)arre situatie te accepteren en outside the box te denken, kunt u ook nu de altijd aanwezige kansen waarnemen en pak-ken. En besef goed dat mensen zowel in goede als in slechte economische tijden bereid zijn te betalen voor producten die hen helpen hun problemen op te lossen. Oftewel producten die de klant iets opleveren. Dus laten wij ons, wakker geschud, onvoorwaardelijk op de klant richten en op die manier sterker uit de crisis te voorschijn komen. De signalen die wij ontvangen hebben, sterken ons in onze overtuiging ons onvoorwaardelijk te richten op uw financiële rust, zekerheid en groei. Of het nu uw verzekeringen, hypotheek of pensioen betreft.

Veltman

Page 8: Zakelijk week 25

NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW NIEUW

OOK KUNT U TERECHT BIJ ONS VOOR:AFPLAKMATERIALEN, PROFESSIONELE KWASTEN EN

ROLLERS, SCHILDERSBENODIGDHEDEN, ETC.

www.gerritvandewetering.nl

Ingang:Neringstraat 68263 BG Kampen038 - 331 63 23

PROFESSIONELE VERF VOOR DE VAKSCHILDER:

• Muurverven• Grondverven en Primers• Lakken

• Transparante lakken en vernissen• Betonverven• Specialties

Axxent personeel, dé partner voor kundig personeel!

Axxent Personeel | Rondweg 25 | Wezep | tel. 038 - 375 83 32 | www.axxentpersoneel.nl

Axxent personeel is dé partner voor kundig personeel dat graag de handen uit de mouwen steekt. Een flexibel kwaliteitsbedrijf dat personeelstekorten vaak op kor-te termijn kan oplossen. Axxent streeft naar detachering op maat: de juiste persoon op de juiste plaats. Wij investeren dan ook in

een goed beeld van de kwalitei-ten en eigenschappen van onze medewerkers. Door middel van bezoeken aan de werkplek, ge-sprekken met en feedback van de opdrachtgevers leer je mede-werkers kennen. Kwaliteit is niet het enige dat garant staat voor een succesvolle samenwerking.

Factoren zoals karakter, werk-instelling, normen en waarden spelen een grote rol en bepalen of er prettig samengewerkt kan worden. Ons personeel wordt op basis van deze criteria geselec-teerd en gedetacheerd, zodat u het werk met een gerust hart aan ons kunt overlaten.

Page 9: Zakelijk week 25

Posters, bouwtekeningen, vloerbedekking, deuren en plaatmateriaal. Je kunt het zo gek niet bedenken, of TLO Repro kan het respectievelijk printen of er een print op aanbrengen. Het bedrijf aan de Neringstraat 20 in Kampen is toonaangevend in het grote werk en draait voor het kleine de hand niet om.

Of zoals eigenaar Koos Ras het zegt: “groot is onze specialiteit, klein onze rou-tine”. Zijn dochter Demelza Ras vult aan: “Wij zijn de enige hier in Kampen die op groot formaat printen. Voor elk product heb je een aparte machine nodig en die hebben wij. Behalve printen kunnen we ook kopiëren en bestanden digitaliseren.”

“Wij kunnen kasten vol archief op één simpel schijfje zetten”, verzekert Koos Ras.

“Verder kunnen we onder andere van alles inscannen, autocad-bestanden overzetten naar plopbestanden en leveren we ook printwerk voor beursvloeren. Ook kunnen we lamineren op groot formaat. Mochten we iets niet zelf kunnen, dan weten wij altijd een bedrijf om het aan uit te beste-den.”

Onder de klanten van TLO Repro bevin-den zich winkels, bouwbedrijven, scholen

en particulieren om een paar voorbeelden te noemen. Maar ook de gemeente Lelystad is een klant, die naar tevreden-heid gebruikmaakt van de diensten van TLO Repro. Het bedrijf bestaat tien jaar en viert dat binnenkort met een feestje in de vorm van een open dag. TLO Repro heeft het klantenbestand van Wessels Print overgenomen. Wie nog een klantenkaart heeft van dat bedrijf kan het saldo te gelde maken bij TLO Repro.

TLO ReproNeringstraat 20tel. 038-3337677www.tlo-repro.nl

Bedrijfsprofiel

9

BrugMedia kan het voor je regelen. Dit betekent dat jij een middag met de ca-mera wordt gevolgd tijdens je nieuwe baan. Je belevenissen zijn hierna terug te zien op BrugTV! Natuurlijk kun je al-leen meedoen met toestemming van

opMisschien sta je dagelijks voor de klas maar zou je best een middag als bouwvakker op een steiger willen staan. Of je werkt al jaren op kantoor maar droomt stiekem van een carrière op een podium.

Wil jij voor een dag(deel) een totaal ander beroep uitoefenen en je werk voor heel even inwisselen?

je werkgever. Dit houdt in dat het bedrijf je werkgever. Dit houdt in dat het bedrijf waar je nu voor werkt een advertentie plaatst waar je nu voor werkt een advertentie plaatst tegen een gereduceerde prijs. Dat betekent tegen een gereduceerde prijs. Dat betekent niet alleen naamsbekendheid voor het bedrijf maar ook een werkdag om nooit te vergeten!Heb je interesse en is je baas bereid hier aan mee te werken? Mail of schrijf dan naar Brug-Media waarom jij graag mee wilt doen met ‘Wisselwerk’ en welk beroep je voorkeur heeft. Vergeet behalve je motivatie niet je naam, adres en de gegevens van het bedrijf waar je nu voor werkt in te vullen.

De gegevens kun je mailen of sturen naar:BrugMedia, [email protected] 179, 8260 AD Kampen. O.v.v.: ‘Wisselwerk BrugTV’

Je ontvangt dan binnenkort een reactie met informatie over wat een ‘Wisselwerkdag’ zowel voor jou als je huidige werkgever inhoudt. Reageer snel en wie weet ben jij binnenkort terug te zien op BrugTV!!

TLO Repro is groot in printen

Page 10: Zakelijk week 25

KAMPEN – Het Kamper bedrijf Vervoerplaats.nl heeft sinds haar lancering op 5 mei een vliegende start doorgemaakt. Er hebben zich inmiddels 75.000 mensen aangemeld. Zakelijk! sprak met de bedenker van Vervoerplaats.nl David Bremer.

Na twee weken 75.000

bezoekersbezoekers

Nie

uws

uit

de r

egio

10

Op bevrijdingsdag werd Vervoerplaats.nl wereld-kundig gemaakt. Via de Kamer van Koophandel kon Bremer zijn idee op een ondernemersbeurs in Hardenberg uit de doeken doen en daar kon Vervoerplaats.nl rekenen op een staande ovatie. “Aan het begin van mijn speech schakelde ik zogenaamd een rijder in om een wagen met appels naar de beurs te komen brengen, en die kwam aan het eind de zaal binnengereden. Het was natuurlijk een set-up, maar de reacties wa-ren lovend. Het idee sloeg echt aan.”De site is de eerste online marktplaats waar vraag en aanbod op gebied van vervoer bij elkaar ko-men. Op Vervoerplaats is het voor particulieren en bedrijven mogelijk te zoeken naar transport-mogelijkheden voor gekochte of verkochte goederen. Ook is het mogelijk een geplande rit in de aanbieding te zetten. De vergoeding voor een rit komt door onderhandeling per e-mail of telefoon tot stand.

RTLNa een aantal weken loopt de site boven ver-wachting goed, zegt Bremer. “We hebben ruim wachting goed, zegt Bremer. “We hebben ruim 75.000 bezoekers gehad. Er is een groot aanbod van rijders, alleen zijn de particulieren die een rit zoeken nog wat in de minderheid.” Bremer, die zijn werkzame leven zelf ook als vervoerder begon, haalde met z’n idee al de camera’s van RTL en TV Oost en ook in de ko-lommen van het Algemeen Dagblad en het Friesch Dagblad werd aandacht besteed aan Vervoerplaats.nl. “Het bezoekersaantal loopt in hoog tempo op”, zegt Bremer. “Dat het zo snel zou gaan, had ik nooit verwacht. Het verspreidt zich als een olievlek.”De gebruikers van Vervoerplaats zitten op het moment vooral in Limburg, Oost-Nederland en Noord-Holland. “De ‘verre plaatsen’ zou je kunnen zeggen. Het blijkt wel dat vooral mensen uit die regio de logistieke problemen hebben waar wij op proberen in te haken”, aldus Bremer.

Hoewel de cijfers een positief verhaal vertellen, is niet iedereen enthousiast over Vervoerplaats. “Het zijn aardige cijfers voor een beginnende site, maar het is de vraag of het concept besten-

dig zal blijken”, zegt Cor Molenaar, hoogleraar dig zal blijken”, zegt Cor Molenaar, hoogleraar dig zal blijken”, zegt Cor Molenaar, hoogleraar dig zal blijken”, zegt Cor Molenaar, hoogleraar e-commerce. “Als je de koopprocessen van men-sen bestudeert, blijkt dat ze veel waarde hechten aan de fysieke controle over het product dat ze kopen. “Als je een scootmobiel koopt van 700 euro, wil je ‘m toch eerst zien voordat iemand dat apparaat voor je ophaalt. En wat als de scootmo-biel kapot blijkt te zijn bij aankomst? Zie ‘m dan nog maar eens terug te brengen. Er is wel markt voor, maar ik denk niet dat die markt heel groot is. Je weet het natuurlijk nooit. Ook Marktplaats is klein begonnen.” Bremer: “Ik zou zo’n scootmobiel ook niet via Vervoerplaats laten vervoeren. Het gaat om de minder waardevolle spullen die niet met de post meekunnen.”

Digitale angstMolenaar erkent dat de meeste Nederlanders hun digitale angst wel kwijt zijn geraakt. “Het vertrouwen van gebruikers van bijvoorbeeld Marktplaats is gestegen. Over kleine aankopen wordt niet meer zo angstig gedaan. Maar als het

om grote voorwerpen gaat, blijft de voorzichtigom grote voorwerpen gaat, blijft de voorzichtig-heid nog wel bestaan. Men wil graag zien wat heid nog wel bestaan. Men wil graag zien wat men koopt. En voor die kleine producten zijn er men koopt. En voor die kleine producten zijn er alternatieven, zoals verzending onder rembours.”Bremer blijft evenwel heilig geloven in Vervoer-plaats.nl. “Ik geloof hier echt in. Ik heb nog niet één negatieve reactie ontvangen.” Niet alleen particulieren willen gebruik maken van Vervoer-plaats.nl, ook koeriersdiensten haken in op het idee. Er was zelfs een vrouw die gehandicapt is maar wel erg van autorijden houdt. Ze vond het fantastisch. ‘Nu kan ik lekker autorijden, en ik krijg er nog een paar cent voor ook.’”

Het concept richt zich vooralsnog op het ver-voer van voorwerpen, maar in de toekomst wil Bremer de service uitbreiden naar personen-vervoer en vrachtvervoer. “We willen ook de internationale markt op. Er liggen al contacten in België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland.” Of het zover komt is nog even afwachten, maar Bremer is optimistisch, zeker wat betreft Nederland. “Ons land is hier echt aan toe.”

Vervoerplaats.nl maakt vliegende start

Page 11: Zakelijk week 25

IMPACT maakt impact!Wat betekent dàt nu weer? Dat leggen we u uit!

kunt u vinden op de Gildestraat 8, 8263 AH te Kampen.Het postadres is Postbus 184, 8262 AD te Kampen.

Kijk ook eens op www.impact.nl of mail voor informatie of een offerte naar [email protected]

Natuurlijk kunt u ook bellen naar 038 – 331 59 44. Sinds 2 juni 2009 hebben wij een nieuwe vestiging in Dronten, aan De Boorn 15, 8253 RA.

is de nieuwe naam voor Industrie & Mens Kampen (I&M).

heeft als missie: het bieden van passende arbeid en ontwikkelingsmogelijkheden aan mensen die om welke reden dan ook [tijdelijk] niet kunnen deelnemen aan het reguliere arbeidsproces.

biedt die mensen passende arbeid en ontwikkeling. Niet alleen in het werk/leerbedrijf op de Gildestraat 8, maar ook in de vorm van tientallen detacheringen en begeleid werken plekken bij vele bedrijven en instellingen in Kampen en Dronten. IMpact heeft nu ook ook een vestiging in Dronten!

heeft een eigen drukkerij, meerdere montage- en verpakkingsactiviteiten, bezorgt post, onderhoudt openbaar groen en is actief in schoonmaak en catering.

biedt, samen met dochterbedrijf Prakton, een compleet pakket dienstverlening aan op het gebied van test & training, loopbaanadvies, detachering, begeleid werken, re-integratie en werk/leerplekken.

• EHBO basis en herhaling(ook zonder lidmaatschap)

• VAARBEWIJS 1 en 2

• VEILIG WERKEN LANGS DE WEG

• VCA (Basis en VOL)

(vraag naar subsidieregeling!)

• HEFTRUCKCHAUFFEUR (ook in Pools!)

• REANIMATIE CURSUS incl. AED

• HOOGWERKERSCURSUS

• Levering verbandmaterialen

• Levering AED

• BHV basis en herhaling

• Veilig werken met Shovel

• Veilig hijsen

• Managementtrainingen

Stoomstraat 7 Kampen • Tel. 038 - 333 58 61 • Fax 038 - 333 58 62email: [email protected] • www.hofstra-trainingen.nl

Page 12: Zakelijk week 25

Nie

uws

uit

de r

egio

12

Lastige kale mannenen aspergesoep

Een nog wat slaperig ogende eigenaar Bas Brink zwaait gastvrij de deuren open. Er moet allereerst ruimte gemaakt worden. Stoelen en tafels worden in rap tempo versleept. Bas Brink is zelf niet te beroerd om de handen uit te mouwen te steken, maar de korte nacht-rust na het feest van gisteravond breekt hem al snel op. Met een: “Ik ga nog even naar mijn ‘kantoor’ boven”, verdwijnt hij.Inmiddels is ook de mobiele regieset uitge-laden. De forse flightcase vers van de tim-merman, gevuld met schermen, mengtafels en regelpanelen, had vrijdagavond op de valreep voor flink wat herrie gezorgd. De bouwer van de flightcase was vergeten dat de wieltjes onder de bak het ding ruim tien centimeter hoger maken en daardoor paste hij niet meer in Brug-bus..... Koortsachtig overleg volgde. Uiteindelijk bracht Brugme-dia-buurman Jan Spoor van Spotjo licht en geluid uitkomst met een tijdelijke ruilhandel in bussen.

Lastige kale mannenHet podium in de Herderin begint met verstrijken van de tijd steeds duidelijker de

vormen te krijgen van een opname-set. De belichting, de camera’s en de vele meters kabels brengen een Hilversums sfeertje.Er dient zich een uitdaging aan. Een reser-vecamera heeft het begeven en van een andere camera blijkt de belichting zwaar af te wijken. Maandenlang is er probleemloos gewerkt en juist nu, vlak voor de opnames, zit er van alles tegen. De crew laat zich niet zo maar voor het blok zetten en een ver-vangende camera is alweer geregeld. Even later wordt in Utrecht een camera in de auto gelegd met bestemming Hasselt. “Met twee uur kan-ie hier zijn”, wordt opgelucht

meegedeeld. “Wel lang, twee uur voor Utrecht-Hasselt, die vent rijdt zeker zo’n 45 kilometer autootje”. Genoeg gedold, aan-pakken weer!In de ruimte tussen de keuken en de opname-set heeft Janita Kroes van Hoofd-kwartier zich met haar visagie-koffer geïn-stalleerd. Met een bakje koffie in de hand controleert ze de make-up voor de ver-lichte theater-spiegel. De gasten kunnen komen. Janita is er klaar voor. “Kale mannen zijn altijd lastig” , vertelt ze lachend en zich er geheel onbewust van dat er minimaal drie zullen komen opdraven. “Sommige

Brugmedia startmet regionaal business-class

programma

Brugmedia is onlangs gestart met de eerste serie van drie opnames van het nieuwe regionale business-class programma: Zakelijk!tv. Voor de TV-ploeg is het op de opnamedag vroeg reveille. De opbouw van de set op locatie staat volgens het draaiboek gepland om 07.00 uur. Stipt om 07.00 uur parkeert de bus van BrugTV voor de deur van de Herderin in Hasselt. Het 400 jaar oude Hasseltse restaurant- en zalencentrum dat tegenwoordig als culinair centrum door het leven gaat, heeft zich als decor voor de opnames ingekocht.

In de hoedanigheid van bijzonder geïnte-resseerde fotojournalist en nieuwbakken TV-baas maakte Henri Bouwmeester onder-staande sfeerreportage over altijd lastige kale mannen, gegroeide flightcases, Hollandse Belgen, meedenkers en aspergesoep.

Zakelijk!tv

Page 13: Zakelijk week 25

Nieuw

s uit de regio

13

blijven glimmen. Overigens zijn mannen veel ijdeler dan vrouwen. Mannen willen het liefst nog beter in beeld dan ze zijn. Vrouwen laten het allemaal wat meer over zich heenkomen. Maar ja, die zijn het na-tuurlijk ook gewend, al die make-up”.

MeedenkersRegisseur Peter Derksen komt samen met een cameraman binnenlopen. Het duo uit Doetinchem van Zinopsis Media Produc-tie i.o.v. GraafschapTV is mooi op tijd.10.00 uur scherp! Koud binnen neemt de re-gisseur meteen de taak op die van hem verwacht wordt. De opstelling van de set is het niet helemaal. Weer schuiven. Peter weet wat hij wil en ondanks zijn betrek-kelijk jonge leeftijd van 24 jaar, heeft hij al een schat aan ervaring. Voor GraafschapTV regisseerde hij meer dan 70 afleveringen van een soortgelijk zakelijk programma. Tijdens de try-out van Zakelijk!tv ver-baasde hij iedereen door zijn professio-nele coaching en overzicht. “Ik heb HBO-bedrijfskunde gedaan en hier ben ik bij toeval ingerold. Regisseren is veel leuker”. Het plezier voor het vak is hem goed af te zien. Met een lachend gezicht en vlotte gebaren wordt ‘de set gezet’.Op de stoel voor de spiegel van Janita heeft Francois van Langevelde van Brou-wers Accountants als een van de eerste gasten plaatsgenomen. Janita gaat direct aan de slag, tenslotte volgen straks nog negen gasten die klaargemaakt moeten worden voor hun TV optreden. Onder het schminken vertelt Van Langevelde, als soort warming-up voor de opname, over zijn werk. “We zijn onder andere door de

recessie meer meedenkers geworden. Ook zijn we nu meer betrokken bij reorganisa-ties en dergelijke”. Op de set ontstaat plot-seling de nodige beroering als blijkt dat de vervangende camera is aangekomen in Hasselt... Belgie. Het gemopper is niet van de lucht. Hollandse Belg! Besloten wordt de defecte camera open te leggen in de hoop dat het euvel wordt opgespoord. Gelukkig hebben de meeste gasten en ook presentator Gerrit van der Kooij de Herderin in Hasselt wel weten te vinden.

CulinairBas Brink en zijn kok voorzien ieder-een van een heerlijke aspergesoep en zalmsandwiches. Brink heeft de Herderin sinds 1999 onder zijn hoede. Het interi-eur van het culinair centrum is uitermate geschikt voor opname van Zakelijk!tv. De bibliotheekachtige achtergrond geeft de juiste zakelijke uitstraling. “We hebben het vanwege onze kookstudio omgedoopt in culinair centrum. Die omschrijving dekt beter de lading. Soms merken we ook dat mensen daardoor een drempel voelen. Culinair is een bepaald begrip, maar we serveren ook gewoon een lekker kopje koffie en heerlijke huis- tuin- en keuken-gerechten”.

De floormanager laat rondgaan dat de eerste opnamen kunnen beginnen. Gerrit van der Kooij zit al aan de tafel en neemt het script nog maar een keer door. Als de opnames beginnen, toont de voormalige Tros-icoon van het programma Kamer-breed zich een ware rots in de branding. Van der Kooij gaat los! Professioneel loodst hij de gasten door het programma. De vragen worden losjes maar duidelijk

neergelegd. Gerrit van der Kooij is in zijn element. Scherp en gefocused. Vanuit zijn ooghoeken houdt hij de floormanager nauwlettend in de gaten. Er is weinig dat hem ontgaat.Bij de regie heerst een gezonde spanning. Peter Derksen zwaait de scepter. ,,Camera drie, kom op, ik wil close, kom op, kom op. Camera twee, let op, uitdraaien, uit-draaien, uitdraaien. Oke! Wie Peter een keer aan het werk heeft gezien, kijkt nooit meer normaal televisie. In je achterhoofd hoor je hem bij elk willekeurig praatpro-gramma zijn aanwijzingen eruit gooienAan tafel hebben de gasten nergens weet van. Ze krijgen ruim de tijd om hun ver-haal te doen. Halverwege het programma, dat in totaal een half uur duurt, wordt tot slot een gezamenlijk onderwerp bespro-ken. Uiteraard komt de recessie ter tafel. Het is opvallend hoe positief het gros van de gasten zich door de recessie slaat. Aan het einde van de discussie presenteert de kok heerlijke hoogstandjes. De laatste ‘aftiteling’ volgt. Via het ‘oortje’ krijgt Gerrit van der Kooij door ‘geanimeerd te blijven praten want dat geeft een leuk plaatje’. De ervaren presentator grapt het advies weg en laat zich het toetje niet verpesten. De opnames zijn goed verlopen, vlot en precies volgens het tijdschema. Terwijl de gasten en nog wat publiek gezellig nababbelen, verdwijnt de eerste gast richting afschmink. Achter de schermen wordt het verloop van de dag gevalueerd. Tevredenheid overheerst, al zijn er nog wel wat verbeterpunten. Het afbouwen kan beginnen. Bas Brink is de hele show in zijn etablissement goed bevallen. Ons ook. Uiteindelijk is het 19.00 uur als de Brugbus Hasselt weer uitrijdt.

TV CircusHalf juni staat een tweede serie van drie opnames gepland. Het merendeel van de gasten is door ons al uitgekozen en ook de locatie is verzegd. Als u, na de bouwva-kantie, dit hele tv-circus een dag of avond in uw showroom, winkel of horecagele-genheid wilt, een geweldige reclame- en netwerkstunt rijker kunt worden, neemt u dan contact op met BrugMedia.Gezien de belangstelling vragen wij u, ook als u interesse heeft voor een later tijdstip, hetzij als (betalende) gast, hetzij als opna-melocatie, er rekening mee te houden dat het door u gewenste tijdstip niet altijd re-aliseerbaar is. Als publiek een uitzending bijwonen kan alleen op uitnodiging.Voor meer inlichtingen en/of boekingen belt u met Harry Kleijn 06 1588 1951.

Page 14: Zakelijk week 25

8504

erfgrens

erfg re ns

Spoordwarsstraat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

36725

43140

erfgrens

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.P.

P.

50710

17902,5

6198

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

8306

4800

4800

4800

4800

4800

7240

2918

40800

OPTIE

Royale bedrijfsruimtenSpoordwarsstraat, IJsselmuiden

Goudplevier 1238271 GB IJsselmuiden

Tel. (038) 333 56 20Fax (038) 332 33 82

[email protected]

E e n v e r t r o u w d a d r e s

Ruimte Oppervlakte

1 72,48 m2

2 t/m 6 39,90 m2

7 164,50 m2

8 52,70 m2

Prijs op aanvraag

TE KOOP/TE HUUR

BEDRIJFSRUIMTE/KANTOORRUIMTE

8504

erfgrens

erfg re ns

Spoordwarsstraat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

36725

43140

erfgrens

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.P.

P.

50710

17902,5

6198

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

8306

4800

4800

4800

4800

4800

7240

2918

40800

OPTIE

Royale bedrijfsruimtenSpoordwarsstraat, IJsselmuiden

Goudplevier 1238271 GB IJsselmuiden

Tel. (038) 333 56 20Fax (038) 332 33 82

[email protected]

E e n v e r t r o u w d a d r e s

Ruimte Oppervlakte

1 72,48 m2

2 t/m 6 39,90 m2

7 164,50 m2

8 52,70 m2

Prijs op aanvraag

8504

erfgrens

erfg re ns

Spoordwarsstraat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

36725

43140

erfgrens

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.P.

P.

50710

17902,5

6198

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

8306

4800

4800

4800

4800

4800

7240

2918

40800

OPTIE

Royale bedrijfsruimtenSpoordwarsstraat, IJsselmuiden

Goudplevier 1238271 GB IJsselmuiden

Tel. (038) 333 56 20Fax (038) 332 33 82

[email protected]

E e n v e r t r o u w d a d r e s

Ruimte Oppervlakte

1 72,48 m2

2 t/m 6 39,90 m2

7 164,50 m2

8 52,70 m2

Prijs op aanvraag

8504

erfgrens

erfg re ns

Spoordwarsstraat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

36725

43140

erfgrens

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.P.

P.

50710

17902,5

6198

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

8306

4800

4800

4800

4800

4800

7240

2918

40800

OPTIE

Royale bedrijfsruimtenSpoordwarsstraat, IJsselmuiden

8504

erfgrens

erfg re ns

Spoordwarsstraat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

36725

43140

erfgrens

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.P.

P.

50710

17902,5

6198

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

8306

4800

4800

4800

4800

4800

7240

2918

40800

OPTIE

Royale bedrijfsruimtenSpoordwarsstraat, IJsselmuiden

Goudplevier 1238271 GB IJsselmuiden

Tel. (038) 333 56 20Fax (038) 332 33 82

[email protected]

E e n v e r t r o u w d a d r e s

Ruimte Oppervlakte

1 72,48 m2

2 t/m 6 39,90 m2

7 164,50 m2

8 52,70 m2

Prijs op aanvraag

TE KOOP/TE HUUR

BEDRIJFSRUIMTE/KANTOORRUIMTE

8504

erfgrens

erfg re ns

Spoordwarsstraat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

36725

43140

erfgrens

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.P.

P.

50710

17902,5

6198

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

83064800

4800

4800

4800

4800

7240

2918

40800

OPTIE

Royale bedrijfsruimtenSpoordwarsstraat, IJsselmuiden

Goudplevier 1238271 GB IJsselmuiden

Tel. (038) 333 56 20Fax (038) 332 33 82

[email protected]

E e n v e r t r o u w d a d r e s

Ruimte Oppervlakte

1 72,48 m2

2 t/m 6 39,90 m2

7 164,50 m2

8 52,70 m2

Prijs op aanvraag

TE KOOP/TE HUUR

BEDRIJFSRUIMTE/KANTOORRUIMTE

8504

erfgrens

erfg re ns

Spoordwarsstraat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

36725

43140

erfgrens

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.P.

P.

50710

17902,5

6198

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

8306

4800

4800

4800

4800

4800

7240

2918

40800

OPTIE

Royale bedrijfsruimtenSpoordwarsstraat, IJsselmuiden

Goudplevier 1238271 GB IJsselmuiden

Tel. (038) 333 56 20Fax (038) 332 33 82

[email protected]

E e n v e r t r o u w d a d r e s

Ruimte Oppervlakte

1 72,48 m2

2 t/m 6 39,90 m2

7 164,50 m2

8 52,70 m2

Prijs op aanvraag

TE KOOP/TE HUUR

BEDRIJFSRUIMTE/KANTOORRUIMTE

8504

erfgrens

erfg re ns

Spoordwarsstraat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

36725

43140

erfgrens

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.P.

P.

50710

17902,5

6198

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

8306

4800

4800

4800

4800

4800

7240

2918

40800

OPTIE

Royale bedrijfsruimtenSpoordwarsstraat, IJsselmuiden

Goudplevier 1238271 GB IJsselmuiden

Tel. (038) 333 56 20Fax (038) 332 33 82

[email protected]

E e n v e r t r o u w d a d r e s

Ruimte Oppervlakte

1 72,48 m2

2 t/m 6 39,90 m2

7 164,50 m2

8 52,70 m2

Prijs op aanvraag

8504

erfgrens

erfg re ns

Spoordwarsstraat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

36725

43140

erfgrens

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.P.

P.

50710

17902,5

6198

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

8306

4800

4800

4800

4800

4800

7240

2918

40800

OPTIE

Royale bedrijfsruimtenSpoordwarsstraat, IJsselmuiden

Goudplevier 1238271 GB IJsselmuiden

Tel. (038) 333 56 20Fax (038) 332 33 82

[email protected]

E e n v e r t r o u w d a d r e s

Ruimte Oppervlakte

1 72,48 m2

2 t/m 6 39,90 m2

7 164,50 m2

8 52,70 m2

Prijs op aanvraag

8504

erfgrens

erfg re ns

Spoordwarsstraat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

36725

43140

erfgrens

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.

P.P.

P.

50710

17902,5

6198

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

8306

4800

4800

4800

4800

4800

7240

2918

40800

OPTIE

Royale bedrijfsruimtenSpoordwarsstraat, IJsselmuiden

Page 15: Zakelijk week 25

Schitterende bedrijfshal vanbouwjaar 2003 gelegen op indus-trie terrein Zendijk te IJsselmui-den. Deze ruim opgezette en goedafgewerkte bedrijfshal met ver-dieping heeft een totale opper-vlakte van ca. 268 m². Het perceel

is circa. 303 m². Het geheel isvoorzien van kantoor, kantine enbedrijfsruimte. De bereikbaarheidvan het pand is uitstekend warbijde uitvalsweg naar de N50 zeergunstig zijn gelegen. Vraagprijs en huursom op aanvraag

TE KOOPSpoorstraat 17IJsselmuiden

Wonen Werken & Genieten: schitterende woning met bedrijfs-ruimte en kantoor gelegen aan deSpoorstraat 17. Het adembene-mende uitzicht over IJssel methaar uiterwaarden en de karakte-ristieke stad Kampen, Maakt ditobject een UNIEK bedrijfspand.

Deze woning met schitterend uit-zicht is gebouwd in 1999 en heefteen ruime indeling.De b.g.g. en 1e verdieping zijn voorzien van kantoren en kantine.

De bedrijfsruimte is gebouwd in1999 heeft een opp. van ruim 375 m2, en heeft een hoogwaardigekwalitatieve afwerking.

Vraagprijs € 895.000,- k.k.Voor gedetailleerdere informatie kunt u geheel vrijblijvend informerenbij ons kantoor. Tel: (038) 333 56 20

TE KOOP – TE HUUR Kleiland 8bIJsselmuiden

Goudplevier 1238271 GB IJsselmuiden

Tel. (038) 333 56 20Fax (038) 332 33 82

[email protected]

E e n v e r t r o u w d a d r e s

TE KOOP/TE HUUR BEDRIJFSRUIMTE/KANTOORRUIMTE

Page 16: Zakelijk week 25

Nie

uws

uit

de r

egio

16

Oosterhof verwacht mooie tijden voor Kampen

“Een beetje trotskan geen kwaad”

Oosterhof werd bij zijn aantreden burge-meester van een heringedeelde gemeente. Kampen, IJsselmuiden en de kleine omlig-gende kernen werden samengevoegd. “Dat is eigenlijk vrij gemakkelijk gegaan”, blikt Oosterhof terug. “Vaak zie je dat zo’n sa-menvoeging veel wrijving en ongenoegen meebrengt, in ons geval niet.” Die herinde-ling heeft Kampen volgens Oosterhof geen windeieren gelegd. “Hierdoor is Kampen een stuk beter in de zakelijke markt gezet.”

Met name op infrastructureel vlak is Kam-pen onder het bewind van Oosterhof fors

veranderd. “Het spoor eindigde in Kampen op een blok, de N50 stopte in een hoop zand en de bereikbaarheid over het water stelde weinig voor. Nu krijgen we een Han-zelijn, waardoor we verbinding krijgen met de Randstad en het noorden van Neder-land. De N50 is fors opgewaardeerd en met de nieuwe haven zijn de mogelijkheden op het water ook flink uitgebreid. Het begint langzaam maar zeker weer wat op hetHanzeverhaal te lijken in Kampen.”

Is het moeilijk om een stad te be-sturen die enerzijds haar historie wil bewaren en anderzijds wil groeien?“Je moet altijd het verleden, het heden en de toekomst in het oog houden. Dat kan prima hand in hand gaan. Het verleden, onze binnenstad, daar mogen we trots op zijn, en dat moeten we koesteren. Maar daaromheen kun je kijken naar mogelijkhe-den die er voor onze stad zijn. Ik denk dat we dat goed hebben gedaan. We bewaren de eigenheid van de stad, maar tegelijk richten we ons vizier op de toekomst.”

Hoe ziet Kampen er volgens u uit over een jaar of vijftien?

Na een kleine negen jaar stapt Jan Oosterhof in september op als burgemeester van Kampen. Onder zijn leiding heeft Kampen zich klaar gemaakt voor een forse groeispurt. Grote infrastructurele plannen staan op stapel waardoor vanuit Kampen de Randstad in zicht komt. “Kampenaren zouden wel wat minder bescheiden mogen zijn.

“We kunnen rekenen op een groei tot 55 à 60.000 inwoners. Dat is fors, ja. Maar het is niet zo dat wij allemaal huizen gaan bouwen om zoveel mogelijk mensen naar Kampen te trekken. Door verbetering van de bereikbaarheid en de leefbaarheid wordt Kampen er gewoon aantrekkelijker op. Kampen heeft een ambitie en inves-teringsklimaat voor een stad van 150.000 inwoners. Maar dat is geen keuze, het komt naar ons toe, en dan moet je faciliteren. Je moet bedenken dat Kampen groeit terwijl andere gebieden in vergelijkbare situaties juist te maken hebben met krimp. Ik denk ook dat die groei goed is voor de stad. De kritische massa neemt toe, waardoor het ondernemersklimaat in de stad er ook op vooruit zal gaan.”

Wat is de slag die Kampen volgens u op zakelijk vlak moet slaan?“Ik zou willen werken met vaste accountma-nagers. Een centraal frontoffice van waaruit de zaken geregeld worden voor onderne-mend Kampen. Je hebt als ondernemer een heel aantal vergunningen nodig, en dat is ook wel belangrijk. Maar ik vind dat je die dingen bij een persoon zou moeten kunnen regelen. Het moet wat eenvoudiger worden.”

Foto: Felix de Fijter

Page 17: Zakelijk week 25

Nieuw

s uit de regio

17

Du Crocq & l’Argent Postbus 330 8250 AH DrontenTel: 0321- 335090Fax: 0321- [email protected]

Wilt u uw liquiditeitspositiegezond houden?

Besteed uw debiteurenbeheer en/of incassozaken aan ons uit!

Wenst u meer informatie over onze lage tarieven, neem dan contact

met ons op via onderstaand telefoonnummer.

VAN PIJKEREN AUTO’S B.V.Kleiland 4 • 8271 RV • IJsselmuiden

Tel: 038 - 331 47 90 • Fax: 038 - 332 77 46E-mail: [email protected]

NIEUWEBEDRIJFSAUTO’So.a. Citroën Jumpers, Citroën Jumpy’s, Fiat Ducato’s

(in diverse types en uitvoeringen)

150 bedrijfsauto’s & 4x4’s:

www.vanpipijkerjkerjkerenautos.nljkerjker

NERGENS GOEDKOPER!!!Kom langs en verbaas uzelf!

Oosterhof had het niet altijd gemakkelijk als burgemeester. Vaak werd er in de raad getwist over de zondagsinvulling en soms stond Oosterhof recht tegenover de chris-telijke fracties. “Soms is het goed tegen de stroom in te gaan”, blikt Oosterhof terug.

Kijkt u met trots terug op uw tijd als burgemeester?“Het geluk is geweest dat we in de achter-liggende periode met de diverse colleges altijd dezelfde kant op wilden, in zijn ge-heel. Als burgemeester heb ik daar geluk mee gehad.“

Het was toch zo nu en dan toch ook wel spannend?“De focus ligt in veel discussies in Kampen op de zondag. Daar moeten we eens over-heen kijken. Word ik daar moe van? Eerder teleurgesteld. Want volgens mij is Kampen helemaal niet zo conservatief als vaak wordt beweerd. Is het zwembad dicht op zondag? Nee. En de horeca? Ook niet. Een Hanzestad staat van nature voor ‘leven en laten leven.’

Hebt u zich wel eens eenzaam ge-voeld in uw standpunten?

“Nee. Eenzaam heb ik me nooit gevoeld. Er zijn natuurlijk wel tegenstellingen geweest. Ik heb wel gemerkt dat het in Kampen geen zin heeft om alleen tegen de stroom in te roeien. Je moet het ge-zamenlijk doen, al kan het soms geen kwaad om eens van je te doen spreken. Als een vijver te stil is, moet je er een steen in gooien. Kampen moet in bewe-ging blijven, de stad moet leven.”

Wat had u willen veranderen in Kampen?“Kampenaren mogen van mij wel wat

minder bescheiden zijn. Het zijn noeste werkers die niet houden van kapsones, maar volgens mij hebben we hebben ge-noeg in huis om trots op te zijn. Dat merk je ook wel als er kritiek komt van buitenaf. Want dan staat Kampen op de achterste benen. ‘Ho eens even!’, zeggen we dan. ‘We hebben het hier wel over Kampen.’ Ik houd wel van die mentaliteit hoor, dat harde werken. Daar kom je ook het verste mee in tijden van tegenslag, maar we mogen trots vertellen over onze stad. Ook aan de bui-tenwacht.”

Foto: Pedro Sluiter

Page 18: Zakelijk week 25

Ondernemersvereniging Kampen, niet echt een borrelclub. De Ondernemersvereniging Kampen is in de eerste plaats bedoeld voor winkeliers in de Oudestraat, de Geerstraat en de Broederstraat, vertelt voorzitter Fré Helleman. “We behartigen de belangen van deze winkeliers bij de ge-meente Kampen en bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel. We komen als club maandelijks bij elkaar om te vergaderen. Onze leden kunnen dan eventuele knelpunten naar voren brengen.” Helleman kijkt dan wat de vereniging in deze situaties kan betekenen. “Soms bemiddelen we bij een conflict over bijvoorbeeld een bouw-vergunning. Recent hebben we de winkeliers vertegenwoordigd in de discussie rondom de renovatie van de Kamper toren. Aanvankelijk zou de hele straat worden afgesloten, maar we hebben bedongen dat er een werkplatform op vier meter hoogte wordt gerealiseerd. Zo kan de Oudestraat gewoon openblijven.” De Ondernemersvereniging is niet echt een bor-relclub. “Eén keer in het jaar gaan we uit eten, en dan zijn de partners ook uitgenodigd. Verder zijn we er vooral voor de zaken.” Ongeveer 120 winkeliers zijn aangesloten bij de vereniging, zo’n zestig procent van het totaal. “Dat is nog te weinig, dat moet omhoog. Al zijn er ook ketenwinkeliers zoals Scapino en Free Re-cord Shop die geen lid mogen worden.”

Industriële Club Kampen, het nuttige en het aangename.Bij de Industriële Club (IC) Kampen zijn ongeveer 130 lokale ondernemingen in Kampen aange-sloten. “De naam dekt de lading niet helemaal”, zegt secretaris Hans Both. “We zijn geen club van kolenmijnen en steenovens, maar een ver-eniging waar iedere ondernemer vanaf vijf man personeel lid mag worden.” “We willen het nuttige met het aangename verenigen”, zegt Both. “Enerzijds onderhouden we contacten met de verschillende overheden, maar we komen ook bij elkaar om elkaar beter leren kennen. Onze club is zo breed als Kampen breed is; overigens zijn ook ondernemers uit IJs-selmuiden welkom.” “We hebben een vrij groot bestuur”, vervolgt Both. “De dagelijkse leiding is in handen van drie man en daarnaast hebben we nog wat sectievoorzitters voor de verschil-lende bedrijventerreinen. Daar wordt het echte werk gedaan.” De IC onderhoudt geregeld contact met de gemeente en andere overhe-

den om daar ook de belangen van de leden te behartigen. De IC organiseert drie keer per jaar een vergade-ring. Daarnaast zijn er nu en dan ook uitjes voor de leden. “Soms nodigen we een spreker uit, of we gaan op bezoek bij een van de ondernemers. Als het formele gedeelte achter de rug is, gaan we borrelen. Belangrijk voor een club als de onze is natuurlijk dat er flink wordt genetwerkt.”

Ondernemersvereniging IJsselmuiden, nieuwe voorzitter gezocht Ondernemersvereniging IJsselmuiden was een aantal jaar geleden een beetje doodgebloed. Maar sinds kort wordt er ook in IJsselmuiden weer flink aan getrokken, vertelt secretaris Francois Goosen van de vereniging. “Langzaam maar zeker proberen we de vereniging weer een beetje op de rails te zetten”, zegt Goosen. De ondernemersvereniging is aan het vernieuwen de oude garde van de club langzaam maar zeker wegvloeit van de ledenlijst. “Dat is wel een goede zaak, want onze vereniging had voor de doorsnee ondernemer in IJsselmuiden niet zo gek veel meer te bieden.”

Op dit moment zijn er ongeveer vijftig à zestig ondernemers aangesloten bij de ondernemers-vereniging, maar van Goosen mag dat wel weer wat groeien. We willen uitbreiden zodat we voor alle ondernemers in IJsselmuiden wat te bieden hebben. Dus ook voor de gebieden Zendijk en Spoorlanden.” Het bestuur van de vereniging be-legt elke maand een vergadering en twee maal per jaar is er een algemene ledenvergadering. Ook nodigt Goosen wel eens een spreker uit om iets toe te voegen. “Maar zoals gezegd staan we aan het begin van een nieuwe periode. We zoe-ken bijvoorbeeld nog een nieuwe voorzitter. Wie zich geschikt acht, mag gerust bellen.”

Vereniging Ondernemers Contacten (VOC) Kampen, tegenhanger van de ICDe VOC Kampen is een vereniging voor het mid-den- en kleinbedrijf, zegt secretaris Marinus de Groot. “De kleinere ondernemers van één tot vier werknemers en ZZP’ers zijn welkom.”We zijn een diverse club, zegt De Groot. “Alle branches die je kunt bedenken zijn vertegen-woordigd. accountants, administrateurs, arbo-dienstverlening en natuurgenezers, je vindt ze

Nie

uws

uit

de r

egio

18

Deze clubs staan om u te springen

Op netwerkvlak is er in Kampen en omgeving voldoende te vinden. Voor iedere ondernemer en winkelier is er wel een passende club. Lidmaatschap kan handig zijn. Niet alleen om te netwerken, maar ook om de lijntjes naar bijvoorbeeld de gemeente kort te houden. Een overzicht.

Page 19: Zakelijk week 25

allemaal bij de VOC.” “We zijn een beetje de tegenhanger van de Industriële Club”, zegt De Groot. “Je kunt ook als eenmans-bedrijf lid worden, waardoor we wat laagdrem-peliger zijn.” Nu en dan werkt de VOC wel samen peliger zijn.” Nu en dan werkt de VOC wel samen met de IC om bijvoorbeeld een informatieve met de IC om bijvoorbeeld een informatieve bijeenkomst te organiseren.”De VOC komt zo’n vier à vijf keer per jaar bij el-kaar en daar zijn dan ongeveer 25 ondernemers aanwezig. In totaal telt de club zo’n 65 leden. Volgens De Groot werpt lidmaatschap van de VOC zeker zijn vruchten af. “Je kunt veel leren van je mede-ondernemers. Zelf zit ik bijvoorbeeld in de arbodienstverlening en vanuit dat vakgebied heb ik een aantal leden van onze vereniging wat kunnen bijbrengen. Die kennisoverdracht kan heel nuttig zijn.”

Rond de Tafel, Op je veertigste moet je wegwezen Rond de Tafel is een jonge herenclub; leden mo-gen maximaal 40 jaar oud zijn. “En daarna moet je er ook echt uit”, zegt Hans de Boer, secretaris van ‘de Tafel’. “We hebben als doelstelling de persoonlijke ontwikkeling van de leden te stimu-leren, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Ook willen we vriendschappen bevorderen, zo-wel nationaal als internationaal. Daartoe werken we samen met andere Tafels.” In mei bezochten mensen van de Tafel in Kampen daarom hun Europese tafelgenoten in een tweejaarlijkse euro meeting in Zweden. Tenslotte wil Rond de Tafel ook in de maatschap-pij een steen bijdragen door goede doelen te ondersteunen. “Dat kan om grote of kleine initi-atieven gaan. Een schuur bouwen bij een zorg-boerderij, of het verkopen van een exclusieve sigaar voor een goed doel.”Volgens De Boer is het een goede zaak dat er een leeftijdsgrens zit op lidmaatschap bij de Kamper Tafel. “Je moet je als 25-jarige afvragen wat je bij de vijftigplussers van de Rotary moet zoeken. Onder jonge mensen kun je dan beter uit de voeten.” De Tafel is een relatief kleine club met 17 leden. “We moeten telkens zoeken naar nieuwe aanwas vanwege de natuurlijke afvallers die de veertig zijn gepasseerd. Dit jaar gaan we de twintig halen.”

Soroptimisten, Ladies onlyDe Soroptimisten is een damesclub, met het opschrift ‘Vakvrouwen voor vrouwen’. “Alle leden binnen onze club moeten een ander be-roep hebben”, zegt voormalig bestuurslid Joke

Alferink. “We vinden

verscheidenheid belangrijk, want in diversiteit

kun je het beste kennis uitwisselen”, zegt Alferink. Toch regeert het bestuur wat de invul-ling van de club niet met ijzeren hand. “Op me-disch vlak zijn er wel leden wiens vakgebieden aan elkaar grenzen. Dan vragen we: zitten jullie elkaar niet in de weg? Is dat niet het geval, dan is elkaar niet in de weg? Is dat niet het geval, dan is er niets aan de hand.”Ook de Soroptimisten noemen zich een service-club. “De doelstelling is om met onze vakkennis iets bij te dragen aan de maatschappij. Zo heb-ben we scholieren geholpen bij hun vakkeuze. Ook ondersteunen we UAF. Dat is een organisa-tie die vluchtelingstudenten probeert op te van-gen. Soms komen er studenten met geweldige papieren Nederland binnen, maar hier kunnen ze daar dan niet mee uit de voeten. Ze hebben een beetje omscholing nodig, en daarin probe-ren wij financieel een steentje bij te dragen.”De Soroptimisten zijn niet exclusief Kampens; ook Zwollenaren zijn welkom. Op dit moment telt de groep ongeveer dertig leden. “Wel zo prettig”, vindt Alferink. “Als het te groot wordt, ken je elkaar niet meer.”

Women in Mind, vrouwen geven elkaar daadkrachtWomen in Mind, afgekort W.I.M., is een club voor ondernemende vrouwen. “Ondernemend in de breedste zin van het woord”, aldus Mirriam Bouwmeester, één van de oprichters. “Je hoeft dus niet per se een zaak te hebben. Je kunt ondernemend zijn als je een groot gezin onder je hoede hebt, maar ook op de afdeling waar je werkt.” W.I.M. Is een brede vereniging, zegt Bouwmeester. “Vrouwen uit allerlei branches zijn vertegenwoordigd. De bedoeling van onze vereniging is dat we elkaar versterken en door te netwerken proberen we elkaar ook meer daadkracht te geven.” In 2006 werd W.I.M. Opge-richt en inmiddels telt de club zo’n 25 leden uit Kampen en IJsselmuiden. “Een keer per maand komen we bij elkaar”, vertelt Bouwmeester. “Die avonden zijn dan altijd informatief. Iemand houdt ‘n lezing over haar vakgebied of over iets hobbymatigs. De vereiste is dat we er allemaal wat aan hebben.” Een keer per jaar wordt beke-ken of de club nieuwe leden kan verwelkomen. “Je kunt je ervoor aanmelden, maar we selecte-ren wel. Het is niet de bedoeling dat één bran-che overheerst in W.I.M. Het moet een gemixte club blijven. Een groep vrouwen waarin een positieve sfeer is en het draait om zowel de groei van het individu als de groei van de groep.”

Lions ClubDe Lions Club maakt onderdeel uit van een wereldwijde organisatie, net als bijvoorbeeld de Rotary Club. “Voor ons is het belangrijk dat we maatschappelijk actief zijn binnen de gemeen-schap waarin we zelf functioneren. Dat kan lokaal, nationaal of internationaal zijn. Officieel heet het dat we streven naar een klimaat van onderling begrip tussen de volkeren van de wereld evenals het bevorderen van goed over-heidsbestuur en burgerzin ”, vertelt president Hans Bolwerk van de club. Zo heeft de Lions Club bijvoorbeeld geld ingezameld voor een Club bijvoorbeeld geld ingezameld voor een concert in de Buitenkerk, maar is er ook geld bijeengebracht voor een verloskamer in Afrika. “De Lions Club bestaat niet alleen uit onderne-mers”, vertelt Bolwerk. “Er is bijvoorbeeld ook een kunstenaar lid, en we hebben een rector van een scholengemeenschap in de gelederen. We willen maatschappijbreed zijn en daar letten we op bij onze ledenwerving. Ik ben drogist, dus er komt niet nog een drogist bij.” Je kunt niet zomaar lid worden van de Lions Club, die twee keer per maand bij elkaar komt. “Op dit moment is het nog zo dat je er voor gevraagd moet wor-den, maar er zit een verandering aan te komen.” De Lions Club lijkt in een aantal opzichten op de Rotary Club. “Een beetje rivaliteit is er wel”, zegt Bolwerk. “We zeggen wel eens: ‘Als je voor de Lions niet gevraagd wordt, kun je altijd nog naar de Rotary.’ Maar dat is gekheid.”

Rotary Club“De Rotary Club is een serviceclub”, zegt voor-zitter Jan Bouma. “We denken na over onze beroepsethiek en kijken hoe we op onze manier dienstbaar kunnen zijn voor de samenleving.”In dat kader ondersteunt de Rotary Club, net als de Lions Club, de nodige projecten in binnen- en buitenland. Zo is de Rotary bezig met een project in Palabana, Afrika, waar behoefte is aan een aantal waterputten. “Daar brengen we dan geld voor bij elkaar. Een van onze leden heeft een aantal schilderijen gemaakt die we vervol-gens voor 20.000 euro hebben verkocht.”“Maar we zijn ook lokaal bezig. Bijvoorbeeld bij bij de Voedselbank in Kampen. En in het ver-leden hebben we ook wel eens actie gevoerd voor de arme kant van Kampen”, aldus Bouma. Ook de Rotary is een internationale club. “Maar we bepalen zelf onze agenda.” Sommigen zien de Rotary als een notabelenclub, maar dat is een misvormd beeld, zegt Bouma. “In het verle-den ging die vlieger misschien op, maar we zijn zeker geen snobclub. Onze leden hoeven niet financieel daadkrachtig te zijn, maar ze moeten wel goed in het aanzien staan in de lokale ge-meenschap van Kampen.” Voor de Rotary moet je in principe gevraagd worden, al is het ook mogelijk om lidmaatschap aan te vragen.

Nieuw

s uit de regio

19

Page 20: Zakelijk week 25

Nie

uws

uit

de r

egio

20

Kampen drijft steeds meer op eenpitters

Forse toename vraagt om Forse toename vraagt om herziening sociaal stelselherziening sociaal stelselHet aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) is de Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) is de afgelopen jaren explosief toegenomen. Landelijk, maar afgelopen jaren explosief toegenomen. Landelijk, maar ook lokaal. Van de drieduizend bedrijven in Kampen, ook lokaal. Van de drieduizend bedrijven in Kampen, zijn er liefst tweeduizend zzp´er. Deskundigen twijfelen zijn er liefst tweeduizend zzp´er. Deskundigen twijfelen over de vraag of het sociale stelsel wel is toegerust voor over de vraag of het sociale stelsel wel is toegerust voor zoveel eenpitters.

(Door Felix de Fijter)

Je doet er vandaag de dag wellicht goed aan je eerst eens achter de te oren krabben voordat je de stoute zzp-schoenen aan-trekt. Want met al dat economisch nood-weer valt het ook voor een groot aantal zzp’ers niet mee het hoofd boven water te houden. In 2009 wordt voor het eerst sinds jaren geen groei verwacht van het aantal zelfstandigen. Het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (EIM) re-kent op een groeistilstand.

Dat was een paar jaar geleden wel anders. Waren er in 2003 nog zo’n vijftigduizend nieuwe starters, in 2008 waren het er vol-gens de Kamer van Koophandel meer dan honderdduizend. Aanvankelijk was weer een hogere groei verwacht voor 2009, maar de prognoses zijn bijgesteld.

Evengoed is de groei naar inmiddels een miljoen zelfstandigen explosief te noemen. Arjan van den Born promoveerde in maart op een onderzoek naar zzp’ers. Volgens Van den Born, zelfstandige organisatieadviseur van beroep, ligt de verandering van het Nederlandse arbeidsklimaat ten grond-slag aan de grote toename van het aantal eenpitters. “De creatieve en innovatieve sectoren hebben in Nederland hun intrede gedaan waardoor we in hoog tempo zijn doorgeschakeld van een industriële eco-nomie naar een kenniseconomie”, zegt Van den Born. “Vroeger hadden we de grote fabrieken, waar werknemers een baan voor het leven hadden. In een kenniseconomie hebben we juist flexibele, hoogopgeleide mensen nodig.” Innovatie vindt plaats in projectgroepen, zegt Van den Born. “Deze groepen worden voor een bepaalde tijd gevormd en dus zijn per definitie tijdelijke, flexibele mensen nodig.”

KampenOok in Kampen en Ook in Kampen en Zwartewaterland is een Zwartewaterland is een forse groei zichtbaar forse groei zichtbaar van het aantal eenpitvan het aantal eenpit-ters. Waren er in 2003 nog ters. Waren er in 2003 nog een kleine achttienhoneen kleine achttienhon-derd, inmiddels zijn dat er derd, inmiddels zijn dat er bijna 2000. “Een groei van zo’n tien probijna 2000. “Een groei van zo’n tien pro-cent”, zegt accountmanager Kampen Knillis cent”, zegt accountmanager Kampen Knillis van der Schaaf van de Kamer van Koophanvan der Schaaf van de Kamer van Koophan-del. Van der Schaaf denkt dat de stijging in del. Van der Schaaf denkt dat de stijging in Kampen met name verklaard kan worden Kampen met name verklaard kan worden door de hoge mate van ondernemerszin in door de hoge mate van ondernemerszin in de regio Kampen. “De mensen hier stellen de regio Kampen. “De mensen hier stellen veel prijs op hun vrijheid. Overigens is de veel prijs op hun vrijheid. Overigens is de crisis in Kampen nog niet terug te zien. De crisis in Kampen nog niet terug te zien. De stijging gaat onverminderd door.”stijging gaat onverminderd door.”

“Veel functies zijn in de jaren tachtig en ne“Veel functies zijn in de jaren tachtig en ne-gentig bovendien gestandaardiseerd”, stelt gentig bovendien gestandaardiseerd”, stelt Van den Born. “In die tijd had ieder bedrijf Van den Born. “In die tijd had ieder bedrijf bijvoorbeeld nog een eigen boekhoudpakbijvoorbeeld nog een eigen boekhoudpak-ket. Voordat je daarin je weg had gevonket. Voordat je daarin je weg had gevon-den, was je zomaar een halfjaar verder. Nu, den, was je zomaar een halfjaar verder. Nu, met alle standaardpakketten en software met alle standaardpakketten en software als Microsoft Word en Excel, ben je als nieuals Microsoft Word en Excel, ben je als nieu-we kracht na een maandje ‘done learning’. we kracht na een maandje ‘done learning’. De stap om van baan te verwisselen is kleiDe stap om van baan te verwisselen is klei-ner geworden en ook voor zelfstandigen ner geworden en ook voor zelfstandigen is het een stuk eenvoudiger om voor een is het een stuk eenvoudiger om voor een bedrijf aan de slag te gaan.” bedrijf aan de slag te gaan.”

Voorzitter Wim de Braak van het Platform Voorzitter Wim de Braak van het Platform Zelfstandige Ondernemers denkt dat het Zelfstandige Ondernemers denkt dat het arbeidsklimaat in Nederland gunstiger is arbeidsklimaat in Nederland gunstiger is geworden voor zzp´ers. “Begin deze eeuw geworden voor zzp´ers. “Begin deze eeuw werd negatiever gedacht over zelfstanwerd negatiever gedacht over zelfstan-digen. ‘Dat zijn van die figuren die aan digen. ‘Dat zijn van die figuren die aan anderen geld wilden verdienen’, was de anderen geld wilden verdienen’, was de idee. Veel beleidsmakers oordeelden over idee. Veel beleidsmakers oordeelden over zelfstandigen, terwijl ze zelf in loondienst zelfstandigen, terwijl ze zelf in loondienst

zaten. Dat ne-gatieve beeld bestaat niet meer zo. Zzp’ers staan te boek als hardwer-kende en kun-dige mensen, die bovendien hun afspraken nakomen.”

AutonomieVan den Born, die voor zijn onderzoek met zo’n zestig zzp’ers sprak, denkt dat verlangen naar

Page 21: Zakelijk week 25

Nieuw

s uit de regio

21

autonomie en flexibiliteit voor de zzp’ers een belangrijke persoonlijke drijfveer is om loondienst voor het zelfstandige leven te verruilen. “Autonomie heeft veel te maken met zelfstandigheid, maar ook met profes-sionaliteit. Zzp’ers willen hun vak graag uit-oefenen en willen niet belemmerd worden door een baas en bedrijfspolitiek. Je ziet dat in bedrijven veel aandacht wordt ge-geven aan het managen van professionals. Maar dat is juist het punt, ze willen niet gemanaged worden. Professionals willen gewoon hun vak uitoefenen.”

De groei van het aantal eenpitters is zo snel gegaan, dat de politiek vrij plotseling voor moeilijke vragen is komen te staan. Niet in de laatste plaats omdat er nog geen sluitende definitie voor de zzp’er is gevonden. Waar het EIM spreekt over ongeveer 250.000 zzp’ers, telt FNV Zelf-standigen er bijvoorbeeld 700.000. Het EIM zegt alleen te kijken naar de ´echte zzp´er´ en dat is volgens het instituut iemand die het werk wat een ander in loondienst ver-richt, zelfstandig voor zijn rekening neemt en daar qua inkomen volledig afhankelijk van is. Op zo´n manier kan volgens FNV nooit een representatief beeld ontstaan. De vakbond vind dat iedereen die zelfstandig ondernemer is en voor eigen risico werkt tot de zzp’ers gerekend moet worden. Van den Born begrijpt de kritiek wel. “Maar we moeten er niet te moeilijk over doen. Voor negentig procent van de gevallen hebben we een duidelijk beeld. Eigenlijk zijn er twee varianten. Je hebt de zelfstandige professional die z’n kennis of z’n kunde verkoopt, de freelance journalist, de freelance timmerman of de freelance coach. Daarnaast heb je de zelf-standig ondernemer; de eenmanspizzaria of de webshop.”

HokjeMinister Donner stuurt binnenkort een brief naar de Tweede Kamer over deze kwestie. Mogelijk besluit het kabinet de Sociaal Economische Raad opdracht te geven om met een heldere definitie te ko-men. Volgens Van den Born wordt het tijd dat de overheid de wetgeving opnieuw onder de loep neemt, en dan onderkent dat er mensen zijn met verschillende pet-ten op. “Je kunt de zelfstandigen niet in een hokje plaatsen. Ikzelf ben in loondienst bij de universiteit, als freelancer verhuur ik mezelf aan grote bedrijven, en met drie andere jongens heb ik een eigen bedrijf. Ik

ben alles. Werkgever, werknemer en zelf-standige.”En daar zit volgens Van den Born de crux. “Eigenlijk is onze sociale structuur – het klinkt gek – in grote lijnen gebaseerd op marxistisch gedachtegoed. Er is een grote werkgever in driedelig zwart, met bolknak en wandelstok en er zijn de zielige werk-nemers die aan de lopende band staan. In zo´n structuur is het heel logisch dat de werknemer beschermd wordt. Dat moet ook. Maar door de intrede van de zzp´er is er een derde vorm ontstaan. De zelf-standige. Omdat we in Nederland vooral in werkgever–werknemer-relaties denken, worden de zzp’ers nauwelijks beschermd. Dat is een groot probleem.”

Van den Born doelt vooral op sociale ze-kerheid. De helft van de zelfstandigen is niet verzekerd tegen arbeidsongeschikt-heid en bouwt ook geen pensioen op. Met name de hoge kosten zijn een sta-in-de-weg en bovendien worden niet alle zzp’ers toegelaten bij verzekeringsmaatschap-pijen. Nu het aantal eenpitters zo sterk groeit, kan dat wel eens problemen ople-veren, voorzien deskundigen. Ze vrezen uitholling van het sociale zekerheidsstelsel omdat zzp´ers veel minder bijdragen aan de sociale zekerheid. Hierdoor ontstaat mogelijk een ´solidariteitsprobleem´.

Chronisch ziekenOnder meer FNV Zelfstandigen en PZO zetten daarom een basisverzekering voor zelfstandigen op poten. “Bijna voor ieder-een toegankelijk, helder en overzichtelijk. What you see is what you get”, vertelt directeur Gonggrijp niet zonder trots. “En het loopt storm.” De kosten zijn laag, tussen de veertig en zestig euro per maand, maar dekt dan ook slechts voor een periode van maximaal twee jaar en vergoedt maximaal dertigduizend euro per jaar. “De meeste mensen zijn korter ziek”, verklaart FNV. Chronisch zieken zijn echter na twee jaar het bokje, beaamt ook Gonggrijp.

Kamerlid Mei Li Vos van de PvdA vindt dat de politiek mede daarom moet overwegen de wetgeving voor collectieve verzeke-ringen te verruimen, zodat zelfstandigen zich voor dezelfde prijs evengoed tegen arbeidsongeschiktheid kunnen verzeke-ren. “Moeten we gezien het grote aantal zelfstandigen de verzorgingsstaat en alle zekerheden die ze regelt voor haar inwo-ners niet meer openstellen voor deze groep werkenden?”

Risico dekkenHet voordeel van zo’n collectieve verzeke-ring is volgens Vos dat zelfstandigen niet individueel maar met velen bijdragen aan hun verzekering. “Met z’n duizenden het risico afdekken dat iemand honderd wordt en 35 jaar pensioen mag genieten is veel goedkoper dan dat ‘lang leven risico’ in je eentje proberen te verzekeren.” Volgens Vos wordt de verzorgingsstaat een stuk robuus-ter als ook zelfstandigen mogen meedoen met collectieve regelingen. “Onze gene-ratie is namelijk niet meer een leven lang in loondienst en kiest geen baan voor het leven meer. Onze generatie werkt nu eens voor een baas, en dan voor zichzelf en dan weer parttime voor een baas. Realiteit voor iedereen onder de veertig.”

Volgens Van den Born staat minster Don-ner voor een grote uitdaging. “Ik verwacht namelijk niet dat de groei van zzp’ers nu definitief is gestokt, al laat het laatste kwartaal van 2008 een stagnatie zien.” De groei kan juist ook toenemen in cri-sistijd. “Houdt de recessie aan, gaan be-drijven hun mensen ontslaan, dan is de zekerheid van een vaste baan ook niet zo gek groot meer. De onzekerheid kan toe-nemen en meer mensen zullen de stap wagen. Daar moeten we in Nederland op voorbereid zijn.”

Page 22: Zakelijk week 25

Luxe kantoorunits, fl exibel in te delen, zakelijk en professionele uitstraling, centrale ligging, optimale bereikbaarheid en ruime parkeergelegenheid!

Het moderne kantoor verzamelgebouw is centraal gelegen en direct vooraan op het bedrijventerrein Zendijk te vinden met uitstekende parkeermogelijk-heden op eigen terrein. Het kantoor verzamelge-bouw is voorzien van een tweetal centrale sanitaire ruimtes en een alarminstallatie.De luxe kantoorunits zijn � exibel in te delen vanaf een oppervlakte vanaf 25 m2 en voorzien van intercom, airco, kitchenette en een centrale receptie cq ontvangstruimte. Ook grotere kantoorunits behoren tot de mogelijkheden. De bereikbaarheid is optimaal via de nabij gelegen N50, nabij gelegen treinstation en bus verbinding met een halte voor de deur.

Zie ook redactioneel stuk in deze krant

Tasveld 10

IJS

SE

LMU

IDE

N

prijs v.a.

¤ 110,-/m2

TE HUUR Flexibelekantoorunits

vanaf 25 m2 Kampen

Europa-allee 8 8265 VB Kampen

IJsselmuiden Burg. van Engelenweg 72 8271 AT IJsselmuiden

@ [email protected] W www.ijsselmakelaardij.nl

(038) 3371000

• Werkdruk (bar) 200-500• Opbrengst (l/u) 1260• Watertemperatuur 30-90 oC • Vermogen 19,5 kW (diesel) • Afmetingen (lXbXh) 300x150x150 cm

• Gewicht met leegwaterreservoir - enkelasser ca. 1350 Kg - tandemasser ca. 1500 Kg

• Vermogen van de brander 105 kW

De Mobi Equip is een uitermate stille en effi ciënte hogedrukreinigerdie zonder elektriciteit kan.

Reserveer de Mobi Equip: bel 038 - 477 23 64

verhuur mobiele hogedrukreiniger

Page 23: Zakelijk week 25

Column

23Vanaf 1 juni 2009 opent Flexwerk Uitzendbu-reau B.V., naast de twee bestaande vestigingen in Elburg en Hattem, een nieuwe vestiging in Kampen. Met deze derde regionale vestiging richten wij ons op opdrachtgevers en professio-nals in Kampen en omstreken.

Flexwerk Uitzendbureau B.V. bemiddelt in alle branches. Welke vacature u ook ingevuld moet hebben, wij hebben de kandidaat. Of vinden die!Wanneer het gaat om uitzenden, werving en selectie, payroll services en detacheren in de sectoren kantoor, techniek, transport en logis-

tiek, industrie, horeca en automatisering. Te allen tijde kunt u terecht bij Flexwerk Uitzend-bureau BV.

Door ons uitgebreide netwerk zijn wij in staat op korte termijn de passende kandidaat voor uw functie te vinden. Niet alleen door actief te werven via onze eigen website, maar ook door uw vacature op externe vacaturesites te plaatsen. Kosteloos uiteraard. Datzelfde geldt overigens ook voor het plaatsen van uw vaca-ture in onze etalage én in de regionale dag- of huis-aan-huisbladen.

Wilt u meer weten over onze dienstverlening of heeft u een vacature? Neem gerust contact met ons op, wij gaan graag voor u aan de slag!

Flexwerk Uitzendbureau B.V.Broederstraat 118261 GN Kampentel: 038-333 42 76fax: 038-333 42 77www.flexwerk-uitzendbureau.nl

Het geld is Het geld is onderweg

Indien uw herinneringen geen resultaat opleveren kan inschakeling van een incas-sobureau uitkomst bieden.Het ingeschakelde incassobureau zal uw nalatige debiteur aanmanen voor het saldo van de openstaande facturen, verhoogd met rente en incassokosten.De kosten van het incassobureau worden dan gedekt door de geïncasseerde incas-sokosten. U betaalt dan geen extra kosten voor het inschakelen van een incassobu-reau.

Vanzelfsprekend kunnen incasso-opdrach-ten aan één van de bij ons kantoor werk-zame advocaten worden verstrekt. Deze weg biedt een grote kans op succes en u krijgt bijstand van een advocaat die van de hoed en de rand weet. Bovendien is een advocaat, in tegenstelling tot een incasso-kantoor of deurwaarder, bevoegd om met een beslagverlof ter zekerstelling van uw vordering beslag te laten leggen op goede-ren en zaken van uw debiteur.

Het is ook mogelijk –en wellicht uit kosten-oogpunt aantrekkelijker- dat uw incasso-opdrachten worden uitgevoerd door onze incassoafdeling. Het voordeel daarvan is dat de incassoafdeling grotendeels op ‘no-cure no-pay’ basis mag werken, hetgeen een advocaat in Nederland op grond van gedragsregels niet is toegestaan. Door inschakeling van onze incassoafdeling blijven uw kosten tot een minimum be-perkt, terwijl bovendien wordt getracht de kosten voor de incasso op de wanbetaler te verhalen.

Slaagt onze incassoafdeling niet of onvol-doende, dan staan onze incasso advocaten voor u klaar om de vordering alsnog via

een gerechtelijke procedure voor u te in-nen. Mocht u te maken hebben met een nalatige debiteur, dan kan dit een reden zijn om uw vordering uit handen te geven. Arslan Wiekeraad & Ter Wee helpt u graag verder. Mr. A. Arslan is aangesloten bij de Vereniging van Incasso-advocaten (VIA). Een advocaat die is aangesloten bij de VIA is gespecialiseerd in incassozaken en is bij uitstek geschikt om vorm te geven aan uw debiteurenbeleid. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Arslan Wiekeraad en Ter Wee Advocaten tel. 038 4600111www.awtw.nl te Zwolle.

Arslan Wiekeraad & Ter Wee

Wellicht komt het u bekend voor. U heeft al een tijdje geld Wellicht komt het u bekend voor. U heeft al een tijdje geld tegoed, maar uw klant betaalt niet. “Het geld is onderweg, tegoed, maar uw klant betaalt niet. “Het geld is onderweg, maar...” Het aantal uitvluchten lijkt eindeloos, en uw maar...” Het aantal uitvluchten lijkt eindeloos, en uw nota wordt niet voldaan.

Page 24: Zakelijk week 25

Aan de Industrieweg 3-5 te Kampen ontwikkelt Cam pensisProject ont wik keling 22 bedrijfsunits.

De bedrijfsunits hebben een oppervlak-te varierend van ca. 100 m2 tot 242 m2

over één of twee verdiepingen.

Verkoopprijzen v.a.� 80.500,-v.o.n. excl.

btw

22 bedrijfsunits aan de Industrieweg in Kampen

Bruto

unit-opper-

vlakte vanaf

100 m2

Ontwikkeling Informatie en verkoop

Burgwal 29, Kampen

(038) 331 35 63Industrieweg 3 C-1, Kampen

(038) 333 66 04

Locat ie

HUUR OOK MOGELIJK

(bel voor info!)