Top Banner
YOGA DERVIŠA Samadeva gestualna eufonija Nadahnuta naukom pokreta, koja se naučavala tijekom stoljeća u derviškim bratovštinama, yogom, tai čijem i modernim tehnikama poput euritmije ili strečinga (rastezanja), yoga derviša (samadeva gestualna eufonija) jest lagana psihotjelesna metoda. Ova metoda djeluje blagotvorno i ljekovito na rad organa, misića, na koncetraciju, pamćenje, na fizičku i psihološku ravnotežu. Naše geste kojih nismo svjesni, pokazatelji su naših osjećaja i osnovnih nagona; u obrnutom slučaju, neki pokreti utječu na naše raspoloženje. Vježbanjem eufonijskih pokreta sadržaj naše podsvijesti se profinjuje, preobražava i postaje skladniji. Efekti stresa proizašli iz modernog načina života se ublažavaju i uređuje se djelovanje pojedinih organa, te se uveliko poboljšavaju sposobnosti koncentracije, koordinacije i pamćenja. Osoba koja vježba gestualnu eufoniju pronalazi, ukoliko to stvarno želi, kako funkcioniraju tijelo i duh te napreduje prema istinskom poznavanju bitka. Gestualna eufonija nam omogučava smanjivanje razine fizičke i psihičke boli. Samadeva gestualna eufonija se odnosi na drevne mudrosti koje su poučavale o jedinstvu tijela, uma, ljubavi I duhovnosti. To je istinsko učenje o bitku u svojoj cjelovitosti, plod rada Enneae Tess Griffith s liječnicima, terapeutima, profesorima yoge te dervišima, učiteljima svetih plesova. To je učenje koje nam pomaže da osluškujemo sve razmjere bića i okoline, koje nas
26

Yoga derviša - sa slikama

Nov 29, 2014

Download

Documents

sirius5
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Yoga derviša - sa slikama

YOGA DERVIŠA

Samadeva gestualna eufonija

Nadahnuta naukom pokreta, koja se naučavala tijekom stoljeća u derviškim bratovštinama, yogom, tai čijem i modernim tehnikama poput euritmije ili strečinga (rastezanja), yoga derviša (samadeva gestualna eufonija) jest lagana psihotjelesna metoda. Ova metoda djeluje blagotvorno i ljekovito na rad organa, misića, na koncetraciju, pamćenje, na fizičku i psihološku ravnotežu. Naše geste kojih nismo svjesni, pokazatelji su naših osjećaja i osnovnih nagona; u obrnutom slučaju, neki pokreti utječu na naše raspoloženje.

Vježbanjem eufonijskih pokreta sadržaj naše podsvijesti se profinjuje, preobražava i postaje skladniji. Efekti stresa proizašli iz modernog načina života se ublažavaju i uređuje se djelovanje pojedinih organa, te se uveliko poboljšavaju sposobnosti koncentracije, koordinacije i pamćenja. Osoba koja vježba gestualnu eufoniju pronalazi, ukoliko to stvarno želi, kako funkcioniraju tijelo i duh te napreduje prema istinskom poznavanju bitka. Gestualna eufonija nam omogučava smanjivanje razine fizičke i psihičke boli.

Samadeva gestualna eufonija se odnosi na drevne mudrosti koje su poučavale o jedinstvu tijela, uma, ljubavi I duhovnosti. To je istinsko učenje o bitku u svojoj cjelovitosti, plod rada Enneae Tess Griffith s liječnicima, terapeutima, profesorima yoge te dervišima, učiteljima svetih plesova. To je učenje koje nam pomaže da osluškujemo sve razmjere bića i okoline, koje nas vodi k istinskom poznavanju sebe, naših tjelesnih, osjećajnih i umnih razina.

Pri primjeni gestualne eufonije svatko vježba svojim ritmom, prema svojim sposobnostima, te se usredotočuje na ono što proživljava i uči prepoznavati što se u njemu zbiva, odnosno osluškuje bez napora, uspoređivanja ili prosuđivanja , da bi se prihvatio onakav kakav jest. Zbog toga se ove vježbe mogu prakticirati u bilo kojoj životnoj dobi, jer nisu posebno fizički zahtjevne. 

Arkane - specifične, strukturne vježbe gestualne eufonije - usklađuju muskulaturu, dajući joj elastičnost, te je oslobađaju nepotrebnih naprezanja. Štoviše, apsorbcija kisika i popuštanje napetosti doprinose boljem funkcioniranju dišnih, probavnih i

Page 2: Yoga derviša - sa slikama

urogenitalnih organa.

Usvajanjem ritma i ispravnog držanja, u skladu s vlastitim sposobnostima i morfologijom, pokreti u gestualnoj eufoniji nam pomažu da pronađemo životni ritam fizičkog tijela, umanjimo umor, poboljšamo djelovanje svih osjeta, te omogučimo energetskim centrima tijela (meridijanima,čakrama, nadi-ima i lataif-ima) bolje upijanje nutarnjih i vanjskih sila. Time postajemo prisutniji kako u vlastitom bitku, tako i u vanjskom svijetu.

Slijedom sporih ili brzih pokreta, glazbe , govora ili tišine, gestualna eufonija se vježba u grupi, gdje glavnu ulogu imaju istinski doživljaji emocije. Sklad, koji se postupno stvara dok se prepuštamo doživljavanju bitka, sad i ovdje, dovodi nas neminovno do činjenja fluidnih pokreta i stvara u nama određene osjećaje. Samadeva gestualna eufonija je zdravstvena metoda koja dovodi do mira i ravnoteže tijela, osjećaja i uma.

PSIHOTJELESNE TEHNIKE

Psihotjelesne tehnike namijenjene su onim pojedincima koji žele održavati vlastitu zdravstvenu ravnotežu a posebno onima koji boluju od posljedica stresa. Ove metode nisu nadomjestak, vec dodatak klasičnom liječenju.

Pomažu nam da svladamo ne samo tjelesne, emocionalne i intelektualne teškoće, već sve ostale životne situacije. Pojedinačne i grupne tečajeve koje održavaju terapeuti i liječnici mogu pratiti pojedinci svih dobi iz svih socijalnih i profesionalnih krugova.

Ove metode nam omogućavaju da smanjimo tjelesne i psihološke poremećaje, te nam pomažu u usavršavanju kvalitete života. Pomoću psihofizičkih tehnika učimo pokretati psihološke i fizičke snage za koje smo mislili da ne postoje: time nastojimo ovladati neurovegetativnim i psihološkim stanjima.

To pokretanje nevidljivih, duševnih snaga, koje su dosad bile neupotrebljene, bit je naših metoda; mi koristimo sposobnost koja postoji u svakom pojedincu da pozitivno i kreativno transformira načine funkcioniranja, stavova, mišljenja ili osjećanja, jednom rječju: življenja!

Pristup ovim metodama iziskuje odgovornost svakog sudionika. Time nase metode jačaju volju za životom, te poviše fizičkog blagostanja, učenik pronalazi jasnoću misli i psihološku ravnotežu.

Samadeva gestualna eufonija se odnosi na drevne mudrosti koje su poučavale o jedinstvu tijela, uma , ljubavi i duhovnosti. To je istinsko učenje o bitku u svojoj cjelovitosti, plod rada Ennea-e Tess Griffith s liječnicima, terapeutima, profesorima yoge te dervišima, učiteljima svetih plesova. To je

Page 3: Yoga derviša - sa slikama

učenje koje nam pomaže da osluškujemo sve razmjere bića i okoline, koje nas vodi istinskom poznavanju sebe, naših tjelesnih, osjećajnih i umnih razina.

NADI YOGA IRDRISA LAHOREA

Mirnoća, opuštenost, gipkost, i dobro zdravlje: svi oni koji prakticiraju yogu prepoznaju ove učinke na životno blagostanje. Nadi yoga je zasigurno najprilagođeniji način za primjenjivanje ovog umijeća.

Uistinu, pronalazi najdjelotvornije pokrete i položaje za sve tipove osoba, kako bi uskladili

pojedinačnu ravnotežu i podržali razvoj blagostanja, očuvali zdravlje, što vodi do mirnoće i vjere u sebe.

Saznati više o nadi-yogi

LOU YONG TAO TÖ QI

Page 4: Yoga derviša - sa slikama

Harmonično strujanje energije

LouYongTaoTöQi je kineska energetska metoda zdravlja i dugovječnosti. U sklopu je kineske medicine vec više od 5000 godina. Cilj ove metode jest harmonično strujanje energije u tijelu da bi se uspostavila tjelesna i psihološka ravnoteža . Qi energija struji meridijanima poput onih u akupunkturi. Posebnost Lou Yong Tao Tö Qi jest da se brzo uči.

Dok se Qi Gong ili Tai Chi uče mjesecima i godinama, Lou Yong Tao Tö Qi se savladava za jedan vikend te nije potrebno vježbati dugo vremena da bi se uvidjeli učinci: oni se osjete već nakon prve vježbe!

Ova metoda djeluje izravno na tijelo i duh jer se radi o kompletnoj psihotjelesnoj aktivnosti koja je povezana i s pokretima i mirovanjem tijela, ne djeluje samo na koncentraciju , vec sadrži i treći sastavni dio, a to je moć vizualizacije.

Princip Lou Yong Tao Tö Qi ia jest provođenje Qi energije iz beskonačnog prostora i prirode prema tijelu, kako bi Qi postao fluidan u tijelu, a posebno na onim mjestima gdje je blokiran. Te blokade su zapravo poremećaji ili bolesti...

Saznati vise o Lou Yong Tao Tö Qi

YOGA DERVIŠAPsihotjelesna tehnika koja integrira različite discipline Istoka i Zapada sa sufijskim

plesovima derviša

Slušati i plesatiSamadeva gestualna eufonija znači na perzijskom « slušati-plesati ». To je ravnoteža između zvuka (gla zbe) i geste (pokreta). Izmjenom opuštajućih i dinamičnih vježbi, koje su skup yoge, tai čija, strečinga i istočnjackih plesova, ovainovativna ali ipak tradicionalna metoda nam pomaže  u potrazi za onim najautentičnijim i najdubljem što nosimo u sebi, da dosegnemo stvarnu ravnotežu tjelesnog i duhovnog.

Prema riječima Ennea-e Tess Griffith, koja je stvorila ovu metodu, gestualna eufonija  « donosi osječaj opužtanja te neusporedivo blagostanje - preporod i oslobađanje svih nagomilanih negativnosti ». Ona pruža muskarcima i ženama današnjice tjelesni i psihicki boljitak koji doprinosi boljem prilagođavanju

Page 5: Yoga derviša - sa slikama

svim životnim situacijama, osobnim ili profesionalnim, oslobađanju stresa, tjeskoba, depresije...Da bi ovoj metodi osigurala vjerodostojnost, Ennea Tess Griffith se posavjetovala s liječnicima i stručnjacima za zdravlje i boljitak.

Učinci  gestualne eufonijeSamadeva gestualna eufonija je dio « znanosti o pokretima » koja se stoljećima poucčava u pojedinim bratovštinama derviša. Ona djeluje na muskulaturu, odstranjujući suvišne napetosti, dajući potrebni tonus njihovom djelovanju, te na tjelesnu i psihološku ravnotežu, na san, koncentraciju , pamčenje i na sve organe. Djelovanje na tjelesno i psihičko smirenje čini ovu tehniku djelotvornom anti-stres metodom koja, u par minuta dnevno, omogučuje očuvanje  zdravlja.

Zdravlje

Dobro zdravlje rezultat je harmoničnog funkcioniranja svih organa te psihološke ravnoteže i jasnog rasuđivanja koji su usklađeni u odgovarajućoj situaciji. Poput kozmičkog / svemirskog sustava, ljudsko biće je nadahnuto samoregulacijskom ? silom, životnom energijom – Oya- koja održava ravnotežu između različitih komponenata/sastojaka, tijelo-srce-duh, a time i funkcioniranje organa, emocija i

razuma. Ova sila održava dobro zdravlje, a kad ona oslabi, pojavljuju se prvi zdravstveni poremećaji. Pomoću tradicionalnih istočnjackih liječenja kao sto su akupunktura, ayurvedska i tibetanska liječenja, yunani, djelujemo na to energetsko strujanje, a također i tjelesnim tehnikama yoge, tai čija, relaksacije/opustanja te samadevom, gestualnom eufonijom.

 PokretiArkane su temeljne pozicije ove metode i nose poetične nazive: razigrani vodoskok, trska na vjetru, plamene iskre...Taj specifični niz vježbi ima temeljit učinak na sve organske sisteme te takodjer i na energetsko strujanje.

 Psihičko djelovanjeSvaki osjećaj ima dvostruki izgled, tjelesni i psihički: doživljaj i njegov prikaz. Zbog toga je moguće, putem tjelesne vježbe,  ponovo uravnotežiti emocionalni

Page 6: Yoga derviša - sa slikama

zivot. Naši pokreti i naše geste su izraz naših emocija i temeljnih impulsa; u suprotnom, pokreti utječu na ove temeljne elemente. Drugim riječima, vježbe gestualne eufonije djeluju na našu podsvjest te ju mijenjajući usklađuju.

Pažnja

Temeljni element vježbanja jest pažnja: prema gestama, položajima, načinu disanja; pažnja prema osječajima koji se pojavljuju, pažnja prema mislima koje dolaze... vježbe gestualne eufonije su povlašteni momenti povratka vlastitom bitku i pažnje prema bližnjem   te mogućnost postupnog uvođenja u svoj život umjetnost pokreta, emocija pa čak i razmišljanja koja u potpunosti odgovaraju stvarnosti trenutka.

Neurobiologija Nedavna otkrića u neurobiologiji omogučuju nam naučno osvjetljenje ovih pradavnih znanja. Proučavanje efekata pažnje, asimetričnih pokreta, uloge glazbe, direktne percepcije veze između pokreta i emocije, itd., dokazuju stvaranje novih moždanih sprega koje omogučuju ispravnije geste, prilagođenije osjećaje, bolju sposobnost koncentracije i pamčenja. Psiho-neuro-endokrino-imunologija pojašnjava molekularne veze između psihe, nervnog sistema i svih tjelesnih sistema, te se tako pridružuje najstarijim liječničkim tradicijama.

Kome je namjenjena samadeva gestualna eufonija

Gestualna eufonija namjenjena je onima koji imaju osobitu sklonost prema svim oblicima tjelesnog izražavanja, ali i onima koji se osjećaju otuđenima od vlastitog tijela te se žele s njim uskladiti. Može se vježbati u ražlicitim sredinama: sportskim klubovima, poduzećima, bolnicama, školama, staračkim domovima, centrima za mentalno bolesne,

zatvorima...

Gestualna eufonija potiče vitalne snage putem imunitarnog sistema te se obraća svima onima koji žele održati dobro zdravlje ili ozdraviti, te se koristi kao dodatak liječenju ali ni u kojem slučaju nije njegov nadomjestak.

Page 7: Yoga derviša - sa slikama

Model-vježbaSamadeva gestualna eufonija otkriva se putem tečaja, na primjer vikendom ili putem « model-vježbi » koje se prakticiraju sedmično, i traju oko jedan sat do sat i trideset minuta. Model-vježba, srž gestualne eufonije, započinje povratkom ka spokojstvu i   otklanjanju dnevnih problema. Potom slijede rastezanja da bi se izbjegle ozljede misića. Dinamični dio vježbi sastoji se od različitih oblika tradicionalnih plesova gdje se usklađuju pokreti glave, ruku  i nogu. Glavna točka model-vježbe su « arkane », posebni niz vježbi, te vrlo spori « meditativni pokreti ». Završava se ponovnim povratkom ka  spokojstvu, relaksacijom te « krugom poštovanja », razmjenom doživljaja uz poštivanje osobnosti i različitosti.

MODEL –

VJEŽBA

Skladnost, struktura i terapeutski učinci poprimaju osobitu važnost redovitim vježbanjem sedam glavnih arkana u obliku « model-vježbe ».

Strukturirana « model - vježba « samadeve gestualne eufonije odgovara najvitalnijim potrebama muškarca  i žene danas. Redovitim vježbanjem sedam glavnih arkana u smislu « model-vježbe» povečavamo pozitivne učinke na fizičkoj, psihičkoj i energetskoj razini, te omogučavamo intenzivno osluškivanje sebe , ulaskom u dodir s vlastitim bitkom i  mudrošću koje najčešće gušimo u sebi, poistovjećujući se s emocijama, mehaničkim mislima i površnim radnjama.

Page 8: Yoga derviša - sa slikama

« Model-vježba«, koja traje sat i petnaest minuta, održava se u devet faza:

1-počinjemo s pet minuta mirovanja kako bismo osjetili moć tisine, i usredotočili se na disanje2-vježba opuštanja zatiljka te energetska vježba dlanova3-vježba istezanja sa specifičnim disanjem4-dinamični pokreti kojima se obraća pažnja na ritam, koordinaciju i osjećaj prostora5-sedam osnovnih arkana6-Meditativni pokreti (polaganim kretnjama oslikavamo slova abecede  u prostoru)7-pet minuta mirovanja i usredotočenost na disanje8-relaksacija (arkana opuštanja)

9- »krug poštivanja »: deset minuta izmjene misli i doživljaja u uzajamnom poštivanju

Redovitim vježbanjem glavnih arkana  postajemo svjesni njihovih skladnih, strukturalnih i terapeutskih učinaka.

UPUTE I DJELOVANJE PSIHOTJELESNIH TEHNIKA

Primarna uputa: Bolje spriječiti nego liječiti – održati blagostanje i dobro zdravlje. Djelovanje:

1. Premorenost i stres

2. Poremečaji u zglobovima, udovima i kralježnici

3. Psihološki, psihosomatski ili živčani poremečaji

4. Poticanje imunološkog sustava

Page 9: Yoga derviša - sa slikama

5. Dopuna liječenju boli

6. Dopuna za opće održavanje dobrog zdravlja te smanjenje gotovo svih poremećaja.

SEDAM GLAVNIH ARKANA

Sedam glavnih arkana samadeva gestualne eufonije su vrlo jednostavne vježbekoje obnavljaju životnu snagu. Namijenjene su svim uzrastima, od 3 do 99 godina. Nekad davno, u tajnim bratovštinama, derviši su ih nazivali "vježbama pomlađivanja".

Arkane jačaju i istovremeno opuštaju tijelo, donose mu novu energiju i uravnotežuju psihu, regeneriraju duh koji postaje živahan, te usporavaju starenje. Uz pomoć samadeva vježbi dobit ćete potrebnu energiju za cjelovit i miran život. Svi koji vas okružuju - supružnik, roditelji, djeca, prijatelji, suradnici – također mogu uživati u blagodatima učinaka. Bit ćete u dobroj tjelesnoj formi i imat ćete unutarnji mir. Povećat ćete intelektualni kapacitet, a sve vaše sposobnosti bit će stimulirane i usklađene.

Samadeva gestualna eufonija u uskoj je vezi s yogom, tai chi chouanom, euritmijom, relaksacijom, laganom gimnastikom i plesom. Ona pokreće sve tjelesne, emotivne i umne snage, te nam pomaže da se prilagodimo situacijama iz svakodnevnog života.

Svi mi težimo dobrom zdravlju i dugotrajnom životu. Kako ostati mlad? Jesu li su tajna vječne madosti i besmrtnosti alkemičara i taoista stvarnost ili legenda? Samadeva gestualna eufonija nas poučava tehnikama koje nam omogućuju dobro zdravlje i da doživimo poznu dob a da ne ostarimo, drugim riječima - da ostanemo mladi u tijelu, srcu i  umu.

U drevnim školama mudrosti učitelji su prenosili tehnike i metode tjelesnog, emotivnog, intelektualnog i duhovnog zdravlja. Samadeva gestualna eufonija jest jedna od najefikasnijih adaptacija tih metoda za modernog muškarca i ženu , a posebice 7 glavnih arkana koje se zasnivaju na znanju prenesenom iz Sarman škola, duhovnih bratovština derviša Srednjega istoka.

Page 10: Yoga derviša - sa slikama

OPIS

ARKANA 1: RAZIGRANI VODOSKOKOva arkana djeluje prvenstveno na živčani sustav i usklađuje energije. Ona služi kao zagrijavanje a cilj joj je buđenje i aktiviranje energetskih središta – čakri; fizička i energetska tijela se pripremaju za slijedeće arkane.

ARKANA 2: TRSKA NA VJETRUOva arkana djeluje prvenstveno na probavni sustav i krlježnicu. "Kretanje je izvor svega. Svaki pokret je manifestacija arhetipa, volje Iskona."

Adjita Djeemash 

ARKANA 3: PLES KUKOVAOva arkana djeluje prvenstveno na živčani sustav i regulira energije."Ono što otkrivamo u vlastitom tijelu, ne bismo mogli otkriti ni na kom drugom mjestu na svijetu."

Idris Lahore, "Tišina tijela" 

ARKANA 4: POZDRAV SUNCUOva arkana je vježba zdravlja par excellence. Djeluje na sve tjelesne funkcije, a posebno na cirkulaciju krvi, srce i zglobove."Sedam glavnih arkana su nastale kroz evoluciju ljudskog bića. Omogućuju nam da  ponovo pronađemo put ljudske duše kroz vrijeme i evoluciju svjetova."

Page 11: Yoga derviša - sa slikama

                                                                   Idris Lahore       

ARKANA 5: RADOST ŽIVOTAOva arkana djeluje prvenstveno na kožu, bubrege i mjehur. Ima detoksikacijski učinak."Istezanjem oslobađamo napetosti iza kojih se skrivaju Život, Radost, Ljubav, osnovne kvalitete ljudskog bića."

Idris Lahore

ARKANA 6: ISKRE PLAMENAOva arkana djeluje prvenstveno na probavni i imunološki sustav, na leđa i vrat te uravnotežuje psihu."Osvještenjem tijela otkrivamo se poput hijeroglifa u svemiru."

Ennea Tess Griffith       ARKANA 7: PLES PLANETAOva arkana harmonizira prvenstveno živčani i endokrini sustav, psihu te donosi tjelesni boljitak, emotivno pročiščenje i jasnoću uma. Sama, vrteći ples, poznat je zahvaljujući vrtećim dervišima iz Konye. Samu im je prenio Rumi, učitelj  i osnivač njihove bratovštine. Pomoću Same postižemo skladnost s praiskonskim kretanjem, od planeta do atoma. Sama je vježba koja nam donosi intezivnu energiju, cjelovitost te novu radost življenja. Kažu da Sama osnažuje tijelo, pročišćava srce i razbistruje misli.

ISKUSTVAiskustvo : Ariana

Započela sam vježbati Yogu Derviša jednom tjedno  s grupom prijateljica prije nekoliko godina. Koristile smo video kazete sa 7 glavnih arkana kako bismo imitirale pokrete koje smo tijekom vremena usvojile, te nam kasnije više nisu bile potrebne. Nakon vježbanja dijelile bismo vlastite doživljaje, a ponekad i opaske. U početku smo imale više-manje poteškoća u praćenju ritma, no s vremenom smo uspostavile harmoniju u pokretima. Neke od nas imale su više poteškoća pri vježbanju četvrte arkane, Pozdrav Suncu, jer se trebalo postaviti na koljena a nismo imale tepih na podu, no tijekom vremena ta poteškoća je nestala.

Prije početka vježbanja odredile bismo nakanu  u smislu razrješenja nekog vlastitog ili zajedničkog problema.  S vremenom sam osjetila  kako se neke stvari u mom životu mijenjaju u smislu da lakše prihvaćam teškoće u životu, a isto tako ih i s većom lakoćom razrješavam. Zanimljiva je činjenica

Page 12: Yoga derviša - sa slikama

da harmonija, koja se stvara s grupom prijateljica pri vježbanju,  nastavlja teći, te  postoji i u svakodnevnom životu, u obitelji i na poslu. Stvara se i "neka tajna veza" između svih nas.Inače sam nestrpljiva osoba i volim biti u centru pažnje, no otkako vježbam Yogu Derviša, obraćam više pažnje  drugima, jer se okrećem prema sebi i pokušavam se usredotočiti na vlastito svjesno djelovanje, što mi  omogućava da zapažam djelovanje ljudi oko sebe.Od 2009. godine redovito polazim tečaj Yoge Derviša u Bruxellesu s učiteljicom. Vježbe su postale sastavni dio mog života, tjelesna i duhovna hrana.

Željela bih ovim putem zahvaliti svim prijateljima i prijateljicama, učiteljima i učiteljicama koji su mi omogućili da dođem u kontakt s Yogom Derviša  i slijedim Samadeva učenje.

                                                                   

Ariana, galeristica iz Bruxellesa

iskustvo : Amal

Poštovana Ennea,

Nakon tečaja gestualne eufonije, željela bih izraziti zahvalnost  ovoj metodi koja djeluje čudotvorno na svim nivoima mog bića.

Iako meditiram svaki dan, još uvijek je moj um opterećen  mislima koje zaokupljaju svu moju pažnju.U posljednje vrijeme osjetila sam potrebu za prakticiranjem samadeva pokreta kako bih pokušala iskorijeniti taj svoj misaoni nemir. Zahvaljujući Josette i tečaju gestualne eufonije osjetila sam povratak  smirenosti i harmoniji. Unutarnje emocije koje su se pojavile tijekom tečaja ostale su prisutne i u svakodnevnici, te sam primijetila da su moje reakcije prema vanjskim događajima bile smirenije i bez otpora.Za mene je veoma značajna činjenica da sam doživjela stanje smirenosti jer tome težim, to je moj cilj; svakog trenutka se borim da dosegnem taj unutarnji mir. Pokreti gestualne eufonije su probudili u meni duboku nostalgiju.

Hvala vam,

                                                                       Amal, glumica iz Maroka

Dervish Yoga – The Sufi Secret of Eternal Youth

Page 13: Yoga derviša - sa slikama

“Rumi fell into ecstasy and felt as his own soul began to whirl. He who had never danced before, who had never practiced the Sama, began whirling round and round in the goldsmith’s shop. For the first time he recognised his own soul, which, like the soul of Shamz his master, rose up majestically from his body, lifting him toward the heavens.”-Idris Lahore, “Rumi and the Soul of the Goddess Samadeva”  (from Dervish Yoga for Health and Longevity)

Inspired by the science of movements taught for centuries in secluded Dervish brotherhoods, and also yoga, tai chi, and more recent methods like eurythmy and stretching, Dervish Yoga or Samadeva Gestural Euphony is a new art of movement that stimulates and harmonizes all our physical, emotional, mental, and spiritual resources, allowing us to be more at peace, more creative, and more joyful in our daily lives. Consisting of slow, meditative movements that mobilize and strengthen our powers of attention and dynamic, dance-like movements that fill us with a new energy, Dervish Yoga brings deep harmony to every level of our being. It relaxes and invigorates our body, harmonizes our psyche, sharpens our mind, and we learn through our body to listen to ourselves, to our profound inner being.

Effects of practicing Dervish Yoga

Dervish Yoga has beneficial effects on our muscles, eliminating our unnecessary tensions and giving us the energy we need for our active lives, and also on our physical and psychological equilibrium, the quality of our sleep, our concentration and memory, and all the organs of our body. Practicing Dervish Yoga, we’re relaxed physically and psychologically, and this makes it a superb anti-stress method, helping us stay healthy and fit with just a little practice every day.

Health

We’re healthy when all our organs are functioning harmoniously and when we’re in a state of psychological equilibrium, with a clear mind, ready to adapt to whatever situation life presents us. Like all systems in the universe, we have a self-regulating force, or vital energy, that maintains the equilibrium between our different constituent parts, between the organs of our body, our mind, and our emotions. This self-regulating force keeps us healthy, but

Page 14: Yoga derviša - sa slikama

troubles start to appear when it’s not circulating correctly. Traditional Eastern forms of medicine like acupuncture, Ayurvedic, Tibetan, and Yunani medicine aim to rebalance this energetic circulation, and certain movement techniques like Dervish Yoga also have this effect of rebalancing our body’s energy flow.

Movements

The Seven Major Arkanas are the cornerstone of Dervish Yoga; this specific series of movements (with evocative titles like “The Cascading Fountain,” “Reeds in the Wind,” and “Sparks of Fire”) has a profound action on all our organic systems and our energetic circulation.

Emotions

Every emotion has two sides, physical and psychological, what we feel and how it manifests. This means it’s possible to rebalance our emotional life by having an action on our body. Above and beyond what we usually perceive, our movements and gestures are the expression of our emotions and our deeper inner movements, and the same is true in the other direction; our movements have an influence on our emotions and our inner life. Practicing euphonic movements like Dervish Yoga has a harmonizing action on our emotions and also a positive action on our unconscious.

Attention

The most important thing when we practice Dervish Yoga is our attention – our attention to our movements, our positions, our breathing, our emotions, and our thoughts. Practicing Dervish Yoga is a privileged moment for returning to ourselves and for being present to other people; with time and practice, it helps us bring into our lives an art of moving, feeling, and even thinking that is in total harmony with the reality of the present moment.

Neurobiology

Recent discoveries in neurobiology shed scientific light upon this ancient knowledge. The effects of attention, asymmetrical movements, and music, and the connection between our movements and our emotions have been studied; new connections in our brain are created, permitting more appropriate movements, more harmonious emotions, and an improved capacity of concentration and memory. The science of psychoneuroimmunology has revealed the molecular connections between our psyche, nervous system, and all the systems of our body, substantiating what the most ancient medical traditions tell us.

Who can practice Dervish Yoga?

Anyone interested in or enthusiastic about different forms of body expression, and also anyone who feels alienated from their body and wants to come back into relationship with it. Dervish Yoga is practiced in very diverse settings: yoga centers, fitness studios, schools, businesses, hospitals, centers for the physically and mentally handicapped, and retirement homes, to name a few. Dervish Yoga stimulates our forces of healing and so is also for anyone who wants to regain or maintain their health, as a complement to medical treatments (that it does not substitute).

Page 15: Yoga derviša - sa slikama

The model session

Dervish Yoga or Samadeva Gestural Euphony can be discovered during weekend workshops and classes, and also during weekly model sessions lasting between an hour and an hour-and-a-half. The model session, the heart of Dervish Yoga, always begins with a moment of meditation to clear the day’s problems, followed by stretching exercises to prepare our muscles. The dynamic section includes different forms of traditional dance that coordinate our head, arms, and legs, while the central part of the model session is the Arkanas and Meditative Movements, slow movements that mobilize our capacities of attention. The session concludes with a meditation, a relaxation, and a short verbal exchange.

Order Dervish Yoga for Health and Longevity by Idris Lahore, Ennea Tess Griffith and Emma Thyloch

The Seven Major Arkanas

Arkana 1

   The first Arkana, “The Cascading Fountain,” is a kind of warm up, awakening and activating our energetic centers; after practicing “The Cascading Fountain,” our physical and energetic bodies are optimally prepared for the following Arkanas.

Arkana 1, The Cascading Fountain

Arkana 2

   The second Arkana, "Reeds in the Wind," acts upon our digestive system and vertebral column.   What we can't discover through our body, we can't discover in any other place in the world; practicing the seven major Arkanas, we learn to know ourselves through our own body. 

Page 16: Yoga derviša - sa slikama

Arkana 2, Reeds in the Wind

Arkana 3

   The third Arkana, "Hip Dance," acts mainly upon our nervous system and regulates our body’s energies. When we practice this Arkana regularly, it correctly realigns our hips and sacrum, the foundation of our vertebral column. The result is that the energies circulate much better the length of our entire vertebral column, and afterwards throughout our entire body.

Arkana 3, Hip Dance

Arkana 4

   The fourth Arkana, "Sun Salutation," is the ultimate exercise for health. It acts upon all our body’s functions, especially our heart and blood circulation and also our joints.    When we practice the Sun Salutation, we pass again through all the stages of our human evolution. When he stands upright, man is who he truly is: a being who one day acquired the vertical position, like a bridge between heaven and earth. When he bows, he is like the plant, like the reed swaying in the wind. When he is kneeling, on all fours, he is like the animal. And when he prostrates himself on the ground, he returns again to the mineral kingdom.

Page 17: Yoga derviša - sa slikama

Arkana 4, Sun Salutation

Arkana 5

   The fifth Arkana, "Stretching of the Joy of Life," acts mainly upon our skin, kidneys, and bladder, and also has a detoxifying action.    Stretching is a tension followed by a relaxation. The tension created when we stretch has a homeopathic effect; we live with many tensions, most of the time without even noticing it; when we practice "Stretching of the Joy of Life," we increase the tension for a moment so we can relax it even more afterwards, with a practically instantaneous effect of well-being.

Arkana 5, Stretching of the Joy of Life

Arkana 6

   The sixth Arkana, "Sparks of Fire," acts mainly upon our digestive and immune systems. It also has positive effects on our back and neck and harmonizes our thoughts and emotions.    When the movements begin to degenerate in a person’s body, they harden and rigidify in him. When the inner movement of his emotions and thoughts is no longer harmonious, this movement is also blocked and hardens in his physical body. Practicing "Sparks of Fire" dissolves these tensions and brings a new movement of harmony in our body, thoughts, and emotions.

Page 18: Yoga derviša - sa slikama

Arkana 6, Sparks of Fire

Arkana 7

   The seventh Arkana, "Sama" or "Dance of the Planets," mainly reharmonizes our nervous and endocrine systems. It also harmonizes our psyche and brings us physical well-being, emotional purification, and mental clarity.    Sama, the whirling movement or whirling dance, is known especially thanks to the whirling dervishes of Konya and Rumi, the master who founded their brotherhood.    Through the Sama, we enter into resonance with the primordial movement of all things that are in movement, from the planets above us down to the smallest atoms inside us. The Sama is an exercise that gives us greater energy and intensity, wholeness, and a new joy of living. It fortifies our body, purifies our heart, and clarifies our thoughts.

Arkana 7, Dance of the Planets

      For more detailed information on the Seven Major Arkanas, and above all how to practice them, the book Dervish Yoga for Health and Longevity provides step-by-step instructions and illustrative photographs. A Dervish Yoga instructional DVD is also available.

Dervish Yoga - The Sufi Secret of Eternal Youth "Rumi fell into ecstasy and felt as his own soul began to whirl. He who had never danced before, who had never practiced the Sama, began whirling round and round in the goldsmith’s shop. For the first time he recognised his own soul, which, like the soul of Shamz his master, rose up majestically from his body, lifting him toward the heavens."                                          -Idris Lahore, "Rumi and the Soul of the Goddess Samadeva"

Page 19: Yoga derviša - sa slikama

                                                                (from Dervish Yoga for Health and Longevity)   Inspired by the science of movements taught for centuries in secluded Dervish brotherhoods, and also yoga, tai chi, and more recent methods like eurythmy and stretching, Dervish Yoga or Samadeva Gestural Euphony is a new art of movement that stimulates and harmonizes all our physical, emotional, mental, and spiritual resources, allowing us to be more at peace, more creative, and more joyful in our daily lives. Consisting of slow, meditative movements that mobilize and strengthen our powers of attention and dynamic, dance-like movements that fill us with a new energy, Dervish Yoga brings deep harmony to every level of our being. It relaxes and invigorates our body, harmonizes our psyche, sharpens our mind, and we learn through our body to listen to ourselves, to our profound inner being. 

                                                                                                                                                  Photo: Pierre Christophe © Editions EccE 

                                                   

Effects of practicing Dervish Yoga Dervish Yoga has beneficial effects on our muscles, eliminating our unnecessary tensions

and giving us the energy we need for our active lives, and also on our physical and psychological equilibrium, the quality of our sleep, our concentration and memory, and all

the organs of our body. Practicing Dervish Yoga, we’re relaxed physically and psychologically, and this makes it a superb anti-stress method, helping us stay healthy

and fit with just a little practice every day. 

Health

We’re healthy when all our organs are functioning harmoniously and when we’re in a state of psychological equilibrium, with a clear mind, ready to adapt to whatever situation life presents us. Like all systems in the universe, we have a self-regulating force, or vital energy, that maintains the equilibrium between our different constituent parts, between the organs of our body, our mind, and our emotions. This self-regulating force keeps us

healthy, but troubles start to appear when it’s not circulating correctly. Traditional Eastern forms of medicine like acupuncture, Ayurvedic, Tibetan, and Yunani medicine aim

to rebalance this energetic circulation, and certain movement techniques like Dervish Yoga also have this effect of rebalancing our body’s energy flow.

Movements

The Seven Major Arkanas are the cornerstone of Dervish Yoga; this specific series of movements (with evocative titles like “The Cascading Fountain,” “Reeds in the Wind,”

Page 20: Yoga derviša - sa slikama

and “Sparks of Fire”) has a profound action on all our organic systems and our energetic circulation.

Emotions

Every emotion has two sides, physical and psychological, what we feel and how it manifests. This means it’s possible to rebalance our emotional life by having an action on our body. Above and beyond what we usually perceive, our movements and gestures are the expression of our emotions and our deeper inner movements, and the same is true in the other direction; our movements have an influence on our emotions and our inner life.

Practicing euphonic movements like Dervish Yoga has a harmonizing action on our emotions and also a positive action on our unconscious.

Attention

The most important thing when we practice Dervish Yoga is our attention – our attention to our movements, our positions, our breathing, our emotions, and our thoughts.

Practicing Dervish Yoga is a privileged moment for returning to ourselves and for being present to other people; with time and practice, it helps us bring into our lives an art of

moving, feeling, and even thinking that is in total harmony with the reality of the present moment.

Neurobiology 

Recent discoveries in neurobiology shed scientific light upon this ancient knowledge. The effects of attention, asymmetrical movements, and music, and the connection between our movements and our emotions have been studied; new connections in our brain are created, permitting more appropriate movements, more harmonious emotions, and an

improved capacity of concentration and memory. The science of psychoneuroimmunology has revealed the molecular connections between our psyche, nervous system, and all the

systems of our body, substantiating what the most ancient medical traditions tell us.

Who can practice Dervish Yoga?

Anyone interested in or enthusiastic about different forms of body expression, and also anyone who feels alienated from their body and wants to come back into relationship

with it. Dervish Yoga is practiced in very diverse settings: yoga centers, fitness studios, schools, businesses, hospitals, centers for the physically and mentally handicapped, and retirement homes, to name a few. Dervish Yoga stimulates our forces of healing and so is also for anyone who wants to regain or maintain their health, as a complement to medical

treatments (that it does not substitute).

The model session

Dervish Yoga or Samadeva Gestural Euphony can be discovered during weekend workshops and classes, and also during weekly model sessions lasting between an hour and an hour-and-a-half. The model session, the heart of Dervish Yoga, always begins with a moment of meditation to clear the day’s problems, followed by stretching exercises to prepare our muscles. The dynamic section includes different forms of traditional dance that coordinate our head, arms, and legs, while the central part of the model session is the Arkanas and Meditative Movements, slow movements that mobilize our capacities of attention. The session concludes with a meditation, a relaxation, and a short verbal exchange.                                                

Page 21: Yoga derviša - sa slikama

                                                                                                                           Photo: Pierre Christophe © Editions EccE