Top Banner
Warmbeton eaterprogramma vrijdag 13 februari Vrijdag 13 februari is er een Warmbeton presentatie in het GEVELtheater, 11.30 – 12.30 uur. Daarin zullen materiaal, proces en techniek worden toegelicht. Vervolgens is er ’s-middags, 15.00 - 16.00 uur, bij Material Xperience een presentatie waar het accent meer zal liggen op architectuur en beleving. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor architect Matthias Bauer, MBA/S, architect van de spectaculaire villa H36 in Stuttgart. Eduard Böhtlingk zal dan namens het Architectenteam Warmbeton ook het plan voor een Warmbeton paviljoen bij TU/e presenteren. ‘Alle gevelfuncties – bouwkundig, bouwfysisch en constructief – verenigen in één materiaal’, kan dat? Ja, dat is wat Warmbeton doet. Warmbeton combineert thermische isolatie met constructieve draagkracht. Dat resulteert in een monoliete gevel; geen sandwich-constructies, geen koudebruggen, wel kozijnloze beglazing. Zo ontstaan nieuwe architectonische mogelijkheden en tegelijkertijd kwaliteit en comfort voor de gebruiker. Het ontwikkelingsproject Warmbeton is gestart in 2012 bij TU/e, in opdracht van een consortium van cement- en betonbedrijven. In de huidige onderzoeksfase ligt de focus op integratie en afstemming van architectonische, constructieve en bouwfysische kwaliteiten. Inmiddels is een groot aantal partijen betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van prototypes. In 2015 zal een Warmbeton paviljoen worden gebouwd op de campus van de TU-Eindhoven. Voor presentatie op de vakbeurs GEVEL2015 is een gevelelement als mock-up gemaakt; dit element demonstreert de potentiële architectonische kwaliteiten en de industriële maakbaarheid. Ook roept het op tot discussie over toepassing in de bouwpraktijk. Ultra-lichtbeton De belangrijkste grondstof voor ultralicht-beton is geëxpandeerd glas. De korrel- grootte is zodanig dat alle zand en grind hiermee kan worden vervangen. Zo bestaat 2/3 van het betonvolume uit lucht dat is opgesloten in kleine glasbolletjes, vervaar- digd uit recyclingglas. Lambda-waarde: 0,14 W/mK. Binnen een wanddikte van 50 cm kan hiermee een Rc van 3,5 m 2 K/W worden bereikt. Bij die dikte kunnen de gevels ook vloerdragend zijn (druksterkte 10 N/mm 2 ). Beglazing In de mock-up voor GEVEL2015 is drievoudig isolatieglas toegepast, met een unieke combinatie van zonlichtreflectie en transparantie. Het glas is gelijmd op een metaalstrip in het betonoppervlak. Specificatie: Trisolide Brilliant met SunGuard SuperNeutral 70/35. LTA/ZTA=61/32 en U-waarde = 0,7 W/m 2 K. Matthias Bauer Eduard Böhtlingk
2

Warmbeton op Gevel 2015

Jul 18, 2015

Download

Technology

Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Warmbeton op Gevel 2015

WarmbetonTheaterprogramma vrijdag 13 februariVrijdag 13 februari is er een Warmbeton presentatie in het GEVELtheater, 11.30 – 12.30 uur. Daarin zullen materiaal, proces en techniek worden toegelicht.

Vervolgens is er ’s-middags, 15.00 - 16.00 uur, bij Material Xperience een presentatie waar het accent meer zal liggen op architectuur en beleving. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor architect Matthias Bauer, MBA/S, architect van de spectaculaire villa H36 in Stuttgart.Eduard Böhtlingk zal dan namens het Architectenteam Warmbeton ook het plan voor een Warmbeton paviljoen bij TU/e presenteren.

‘Alle gevelfuncties – bouwkundig, bouwfysisch en constructief – verenigen in één materiaal’, kan dat? Ja, dat is wat Warmbeton doet.

Warmbeton combineert thermische isolatie met constructieve draagkracht. Dat resulteert in een monoliete gevel; geen sandwich-constructies, geen koudebruggen, wel kozijnloze beglazing. Zo ontstaan nieuwe architectonische mogelijkheden en tegelijkertijd kwaliteit en comfort voor de gebruiker.

Het ontwikkelingsproject Warmbeton is gestart in 2012 bij TU/e, in opdracht van een consortium van cement- en betonbedrijven. In de huidige onderzoeksfase ligt de focus op integratie en afstemming van architectonische, constructieve en bouwfysische kwaliteiten. Inmiddels is een groot aantal partijen betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van prototypes.

In 2015 zal een Warmbeton paviljoen worden gebouwd op de campus van de TU-Eindhoven. Voor presentatie op de vakbeurs GEVEL2015 is een gevelelement als mock-up gemaakt; dit element demonstreert de potentiële architectonische kwaliteiten en de industriële maakbaarheid. Ook roept het op tot discussie over toepassing in de bouwpraktijk.

Ultra-lichtbeton De belangrijkste grondstof voor ultralicht-beton is geëxpandeerd glas. De korrel-grootte is zodanig dat alle zand en grind hiermee kan worden vervangen. Zo bestaat 2/3 van het betonvolume uit lucht dat is opgesloten in kleine glasbolletjes, vervaar-digd uit recyclingglas. Lambda-waarde: 0,14 W/mK. Binnen een wanddikte van 50 cm kan hiermee een Rc van 3,5 m2 K/W worden bereikt. Bij die dikte kunnen de gevels ook vloerdragend zijn (druksterkte 10 N/mm2).

Beglazing In de mock-up voor GEVEL2015 is drievoudig isolatieglas toegepast, met een unieke combinatie van zonlichtreflectie en transparantie. Het glas is gelijmd op een metaalstrip in het betonoppervlak. Specificatie: Trisolide Brilliant met SunGuard SuperNeutral 70/35. LTA/ZTA=61/32 en U-waarde = 0,7 W/m2K.

Matthias Bauer Eduard Böhtlingk

Page 2: Warmbeton op Gevel 2015

illustraties: Böhtlingk architectuur

Organisatie Warmbeton is een initiatief van het Cement&BetonCentrum en CRH Sustainable Concrete Centre in samenwerking met Booosting.

Team Booosting Architectenteam Warmbeton Eduard Böhtlingk Allard de Goeij Rob Korver

Research TU-Eindhoven, faculteit Bouwkunde

Partners Bartels ingenieursbureau bureaubakker Cementbouw Betonmortel DGMR ENCI Betonlaboratorium Guardian Glass Geelen Beton Janssen de Jong LIAS Benelux Mebin Scheuten Glas Sweegers en De Bruin Zonneveld ingenieurs

Meer informatie Uitgebreide informatie over Warmbeton is te vinden op: www.cementenbeton.nl