Top Banner
Lørdag 24. august 2013 Start ved Voss Idrettshall fra kl. 10.00. Dyranut kl. 13.00 www.vossgeilo.no
34

Voss-Geilo program 2013

Mar 19, 2016

Download

Documents

Voss-Geilo arrangeres for første gang lørdag 24. august 2013. Det venter 160 km og 2150 høydemeter i spektakulær vestlands- og høyfjellsnatur. Voss-Geilo is arranged for the first time on the Saturday 24th August 2013. 160 km and 2150 height meters is waiting the participants in a new bike race, in spectacular nature in Western Norway.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Voss-Geilo program 2013

37. gang - 1. juni 2013

1

Lørdag 24. august 2013Start ved Voss Idrettshall fra kl. 10.00. Dyranut kl. 13.00

www.vossgeilo.no

Page 2: Voss-Geilo program 2013

2

Vi håper og tror at dette turrittet blir et kjærkomment tillegg til mangfoldet av allerede eksisterende turritt. Vi håper også at vår ”lavskulder” profil faller i smak. Les vår artikkel ”Voss-Geilo, et annerledes turritt” på neste side.

Et arrangement som dette, med start og mål i to ulike fylker krever mye av oss som arrangør. Derfor var det naturlig å se etter en samarbeidspartner. Vi fant den perfekte samarbeidspartneren i Geilo IL som har mange års erfaring med store arrangement som Skarverennet og terrengsykkelrittet Skarverittet. Vi er sikker på at Geilo IL vil bidra til å gjøre Voss-Geilo og Dyranut-Geilo til en minnerike opplevelser. Velkommen til Sykkelfesten på Hardangervidda.

Sykkelhilsen

Nils Olaf SolbergDaglig leder for Bergen-Voss

Geilo IL er sammen med sponsorer fra ”hele landsbyen” meget stolt vertskap for målgang, og sammen med Bergen CK ansvarlig arrangør for dette nye turrittet.

Vi er spent og klar, også til å suge til oss inntrykk og tilbakemeldinger for å få til en stadig utvikling – vi håper at Voss-Geilo kan bli noe du ønsker å gjenta, kanskje hvert år?

Hos oss er det tradisjon for at ”alle stiller opp” for at gjestene skal føle seg velkommen og trives – vi skal gjøre alt vi kan.

Velkommen!

Roger EspeliDaglig leder Geilo IL

Velkommen!Det er en glede å ønske velkommen til den første utgaven av Voss-Geilo, Norges nye nasjonale turritt, også kjent som ”Sykkelfesten på Hardangervidda”.

Voss, Hardanger, Måbødalen, Hardangervidda, Hallingskarvet og inn i det nye sentrum i landsbyen Geilo i nasjonalpark kommunen Hol, kan det bli bedre?

Page 3: Voss-Geilo program 2013

Lørdag 24. august 2013

3

Våre sponsorer og samarbeidspartnere:

sponsorer Bergen CK:

samarBeidspartnere:

sponsorer geilo idrettslag:

Eidfjord fjell & fjord Hotel

Page 4: Voss-Geilo program 2013

4

Vi satser på sikkerhet! Med bakgrunn i mange års erfaring fra turrittet Bergen-Voss, og samtaler med Norges Cykleforbund, Vegvesenet og Politiet, velger Bergen Cykleklubb og Geilo IL å tenke i nye baner med nysatsningen Voss-Geilo. Vi vil gjøre alt vi kan for at din sikkerhet kommer i første rekke, og vi håper med denne oppfordringen at du vil gjøre det samme. Voss-Geilo skal bli det vakreste, det mest spektakulære, det mest utfordrende, det morsomste og samtidig det tryggeste turrittet i Norge!

Turritt i NorgeI følge reglementet til Norges Cykleforbund er definisjonen av turritt: “Turritt er et av Norges Cykleforbunds (kretser og klubber) tilbud til alle sykkelinteresserte, og har som formål å være til inspirasjon for mosjon og trening.” Dette i motsetning til aktive ritt som er ren konkurranse-sykling. Aktive ritt stiller større krav til lukket løype, færre deltakere, flere funksjonærer og servicepersonell som følger rytterne fra start til mål - noe som ikke er mulig i turritt med flere tusen deltakere.

Norges Cykleforbund ønsker ifølge generalsekretær Bjørn Sætre i større grad å skille mellom turritt og aktive ritt. Konkurransearenaen til Junior, Senior og Master skal være de aktive rittene. Turrittene skal være mosjonsarrangement til glede for massene.

Skillet mellom turritt og aktive ritt er i ferd med å viskes ut i Norge. De beste mosjonistene

bruker like gjerne turrittene som de aktive rittene til å måle krefter. Det knyttes også stor prestisje til mange av de norske turrittene, noe mediadekningen viser. Tidligere proffsyklist og rittleder for

Bergen-Voss, Bo André Namtvedt, forteller at han vant to gull og en bronse i NM samme

år som han hadde bestetid på Bergen-Voss. Den seieren som fikk to siders oppslag i avisene var Bergen-Voss...

Turritt i utlandetI utlandet finnes det flere store turritt der opplevelser underveis er minst like viktig som sluttiden. Et godt eksempel er amatørutgaven av den belgiske brosteinsklassikeren “Flandern Rundt”. Etter målgang er det de beryktede brosteinsbakkene som huskes, ikke hvor lang tid rittet tok. Arrangøren har faktisk ikke organisert tidtaking, deltagerne må i stedet stemple inn ved alle matstasjonene for å få status som fullført. Ruten går gjennom matstasjonene

VoSS-GeILo - et annerledes turritt...

Page 5: Voss-Geilo program 2013

Lørdag 24. august 2013

5

der alle må stå i kø for å få sin pose med belgiske vafler og en flaske saft. De fleste som har vært med på “Flandern Rundt” setter allikevel dette turrittet høyt på listen av sykkelopplevelser...

Det svenske turrittet “Vänern Rundt” går over tre etapper og fokuserer mer på turen enn på sluttiden i mål. Da en gjeng fra Bergen CK gjestet Vänern Rundt i 2008 og spurte om resultater etter første dag, ble de ledd av: ”–Du er ikke i Norge nå. Dette er et turritt. Alle er vinnere!”

SeNk SkuLDreNe!Vi ønsker å gjøre Voss-Geilo (og Dyranut-Geilo) til et “lavskulder-arrangement” (må ikke forveksles med lavterskel-arrangement). Deltakere skal nok få tatt seg ut i den grad de ønsker det, men vi oppfordrer alle til å senke skuldrene noen hakk i forhold til egne, og ikke minst andres forventninger til sluttid. Med Voss-Geilo har vi en gylden anledning til å starte noe nytt. Vi ønsker å flytte fokuset fra tiden i mål til de store opplevelsene underveis.

Fortsatt tidtakingVi kommer til å ha tidtaking og ønsker raske syklister så vel som tursyklister og mosjonister velkommen til start! Men vi vil at tiden helst skal komme i andre, tredje eller syvende rekke etter alle de store opplevelsene underveis. Naturopplevelser har blitt et av våre varemerker, både under Bergen-Voss og nå Voss-Geilo, men gode opplevelser handler også om den gode turen, samholdet og hyggelig fellesskap i feltet.

Tidtaking har flere funksjoner under et turritt. Mål og mellomtider er viktige verktøy for sikker avviklingen av arrangementet og overvåkning av deltakere i traseen. Tidtaking er også en viktig motivasjonsfaktor for mange deltakere. De som ønsker å ha et treningsmål for sesongen bruker gjerne sluttiden i sine yndlingsritt til nettopp dette.

Deltakerne skal kunne søke opp sin egen tid på nettet (og gjerne få den på sms ved målpassering), men som arrangør ønsker vi ikke å fokusere på anvendt tid eller noen annen rangering av deltagerne. Alle som fullfører Voss-Geilo eller Dyranut-Geilo er vinnere, noe tidtakings- og resultatservice og ikke minst speakertjenesten vil gjenspeile.

Ny traséTraséen fra Voss til Geilo er utfordrende rent løypemessig. Du vil møte krappe svinger (f. eks på og av Hardangerbroen), inn og ut av forkjørsveier, flere krysninger av motsatt kjørebane, krevende klatringer og spektakulære utforkjøringer. Våre funksjonærer har ikke myndighet til å dirigere den øvrige trafikken og da vi syklister flere ganger har vikeplikt, må vi være innstilt på å sette en fot i bakken og vente på tur. Dette er spesielt viktig det første året når vi prøver ut en helt ny trasé. Alle skal forholde seg til gjeldende trafikkregler og funksjonærenes anvisninger. Deltakere som ikke overholder dette vil bli diskvalifisert!

”Safer Cycling” guiderVi ønsker å verve flere erfarne syklister som ”Safer Cycling Guides” (forbilder) under rittet, ikke ulik Safer Cycling-konseptet til Europas største turritt, Vattenfall Cyclassic i Hamburg. Guidene skal være synlige under rittet, oppfordre andre deltakere til fornuftig kjøring og motivere de som har en tung

dag på sykkelsetet. Vi begynner med egne klubbryttere, men vil etter hvert også

oppfordre andre klubber i regionen til å verve “Safer Cycling Guides”. Til slike oppgaver kan vi også bruke våre kontinentalryttere som ellers ikke får deltatt i turritt. (Se NCFs reglement for turritt).

Vi markedsfører Voss-Geilo og Dyranut-Geilo som ”Sykkelfesten på Hardangervidda”

og det er nettopp det vi håper arrangementet skal bli - en sykkelfest fra start til mål. Både for de som sykler med en snitthastighet opp mot 40 km/t, og for de som ønsker å bruke god tid til Geilo. Alle skal føle seg som vinnere - både etter målgang og på festen utpå kvelden.

Vi ønsker med dette å senke terskelen for at enda flere skal delta på turritt, og for å høyne sikkerheten for alle deltakerne.

Sykkelvennlig hilsen

Bergen CK og Geilo IL.

Page 6: Voss-Geilo program 2013

6

FRODE ESTIL«OL-gullet kom iposten etter to år»

MADS KAGGESTAD«Jeg hadde ikke sjans,de syklet altfor fort»

ANNE KATRINE AAS«Jobber for at de reneskal få som fortjent»

MORTEN HEIERDAL«Jeg merket ikke atbolingen endret meg»

EN MORS KAMP«Jeg håper jeg fårsønnen min tilbake»

ANTIDOPING NORGE OG NORGES IDRETTSFORBUND 2013renidrett.no

Holdningskampanjen «Ærlig talt» er et samarbeid mellom Antidoping Norge og Norges idrettsforbund. Kampanjen, som inngår som en del av Antidoping Norges 10-årsmarkering i 2013, består av et magasin, brosjyrer, markedsmateriell, foredrag og kortfilmer. Ønsker du å benytte

noe av dette i ditt nærmiljø, ta kontakt på [email protected] eller les mer på renidrett.no. Følg kampanjen på facebook.no/renidrett.

«Jeg tror på idéen om ren idrett. Å vinne på

ærlig måte, ikke juks»EIRIK VERÅS LARSEN

Page 7: Voss-Geilo program 2013

Lørdag 24. august 2013

7

Page 8: Voss-Geilo program 2013

8

RITTREGLEMENTAlle deltakerne må følge NCF’s lover og de vanlige trafikkregler. Funksjonærer har plikt til å påse at reglene blir overholdt. Alle ryttere skal ha lys foran og bak. Ved avvik vil rytter bli nektet start! Spurt mot mål er ikke tillatt!

Lys er påbudt pga sykling i tunneler (hvit forran og rødt bak). Det er deltagerens ansvar at lyset fungerer. Vi har lyskontroll flere steder i traseen. Deltagere uten fungerende lys blir tatt ut av rittet. Dette for din egen sikkerhet.

FØLGEBILER OG PRIVAT LANGING ER IKKE TILLATT! Av hensyn til sikkerheten vil langing og bruk av private følgebiler medføre diskvalifikasjon!

MAT OG DRIKKE MELLOM VOSS OG GEILOULVIK 11.30–13.30: Vann, saft og sportsdrikke EIDFJORD 12.00–15.00: Vann, saft, sportsdrikke, skiver med fårepølse/syltetøy og frukt.VØRINGSFOSSEN 13.00–17.00: Vann, saft og sportsdrikke.DYRANUT 14.00–18.30: Vann, saft, sportsdrikke, skiver med fårepølse og syltetøy og frukt. Suppe.HAUGASTØL 13.30–19.30: Vann, saft, sports-drikke og noe annet godt til de siste milene.

ALDERSGRENSEAldersgrensen er satt til 17 år. Aldersgrense = antall år man fyller i løpet av 2013.

PREMIERINGPins til alle deltakere. Diplom og deltakergave til i målområdet. Husk å ta med startnummer ved henting av diplom og deltakergave.

LISENSAlle ryttere skal være forsikret gjennom enten helårs- lisens eller engangslisens. Engangslisens er fastsatt og administrert av NCF. For 2013 koster denne kr. 200,-. De som har helårslisens eller aktiv lisens trenger ikke engangslisens. For detaljert info om lisens for turritt: www.sykling.no (NCF).

TIDTAKING / STARTNUMMERLes om montering av startnummer med innebygd tidsbrikke på side 17.

RITTKONTORStartnummer til Voss-Geilo hentes på rittkontorethos BoA Sykler på Krambua, Fjøsangerveien 207som holder åpent tirsdag 20. og onsdag 21. augustkl. 10-20. De som ikke kan hente startnummereti Bergen gjør dette på Voss før start. Rittkontoret i idrettshallen på Voss er åpent kl. 08.30–10.00.Startnummeret til Dyranut-Geilo hentes på Dyranut før start. Betjent rittkontor kl. 12.00–13.00.

LØYPE OG LØYPEPROfILSe neste side (10-11).

HVOR OG NÅR SKAL JEG STARTE?Se side 16 for oppstilling i startområde.

MILJØAlle må ta vare på eget boss, tomme flasker, geltuber og energibarer etc. Dette må ikke kastes langs sykkeltraseen, men i bosskorger ved matstasjoner eller ved ankomst Geilo! Vi sykler i Norges flotteste natur. La oss beholde det slik! Husk at forsøplingsloven gjelder, selv om du deltar på et sykkelritt. Blir forsøpling observert av våre funksjonærer, vil det medføre diskvalifisering!

TIPS TIL DELTAKERNESykkelen må være i god stand før start. Alle bevegelige deler bør være velsmurte. Ta med reserveslange, dekk og verktøy. Det er viktig at dekkene er nye men innkjørte, slik at du unngår punkteringer i løypen! Det er spesielt viktig at du ikke bruker slitte bremseklosser på sykkelen. Det er flere tekniske utforkjøringer på Voss-Geilo og her bør ikke bremsene svikte.

Husk at du skal på høyfjellet. Ta derfor med en lett jakke på baklommen i tilfelle det blir dårlig vær.

RITTINfORMASJON

Du skal bruke heldekkende

hjelm!

Du skal bruke hvitt lys foran og rødt lys bak!

Tempostyreer ikke tillatt!

Page 9: Voss-Geilo program 2013

Lørdag 24. august 2013

9

TEKNISK SERVICEBoA Sykler gir service til deltakerne i startområdet ved Idrettshallen på Voss og ved drikkestasjonen i Ulvik. Intersport Geilo stiller mer service på matstasjonene i Eidfjord, Dyranut og drikke-stasjonene ved Vøringsfossen og Haugastøl. Du får hjelp ved punktering og utstyr. NB! I store deler av løypen er ikke serivce tilgjengelig – du må derfor selv kunne skifte slange ved punktering.

GI BESKJED VED UHELLRøde Kors Hjelpekorps følger rittet hele veien. Det er førstehjelpsutstyr på alle matstasjoner! Flere oppsamlerbiler følger rittet. Gi beskjed om at du har brutt til brytetelefonen.

VIKTIGE TELEfONNUMMERBrytetelefonen: 454 45 817 (Oppsamlerbli) Røde Kors: 900 27 711 (ved mindre uhell) Medisinsk nødtelefon: 113 (ved alvorlige uhell)

BAGASJE og GARDEROBE

VOSS-GEILO FØR START: Idrettshallen på Voss har garderober til omkledning før rittet. Bagasjebil for transport av deltakernes bagasje vil stå oppstilt utenfor Voss Idrettshall. Bagasje må merkes med navn og startnummer (bagasjelapp vedlagt), og avhentes i Geilo sentrum etter målgang.

DYRANUT-GEILO FØR START: Vi har desverre ikke garderobe på Dyranut. Bussen/Lastebilen som returnerer til Geilo vil kunne ta bagasje med til Geilo som avhentens i Geilo sentrum etter målgang.

ETTER måLGANG: Reiser du hjem igjen på lørdag og ikke har overnatting på Geilo kan du dusje på Highland Lodge. Henvend deg i resepsjonen.

OVERNATTING PÅ GEILOPå Geilo finner du hoteller og pensjonater i alle prisklasser. Se også www.vossgeilo.no under ”Overnatting”.

SYKKELPARKERING PÅ GEILOGEILOJORDET: Gratis lørdag 24. frem til kl. 20.00. Highland Lodge (over natten-parkering) på hotellet (kr 100,- for hotellets gjester, øvrige

kr 150,-). Bemannet lørdag kl. 16.00–21.00. Søndag kl. 07.00–12.00.

PERSON- OG SYKKELTRANSPORT fRA BERGENFremmøte ved BoA Sykler - Fjøsangerveien 207, lørdag morgen 24. august: Innlevering av sykler mellom kl. 06:30–07:00. Siste avgang med buss kl. 07:30!Bussbillett/sykkelkvittering fåes ved påstigning.NB! Tilbudet forutsetter at du har kjøpt transportpakke gjennom påmeldingssystemet vårt. Sykkeltransport er på eget ansvar.

PERSON- OG SYKKELTRANSPORT fRA GEILOFremmøte ved Geilohallen - Lienvegen 85, lørdag morgen 24. august: Innlevering av sykler mellom kl. 05:30–06:00. Siste avgang med buss kl. 06:30!Bussbillett/sykkelkvittering fåes ved påstigning.

PERSON- OG SYKKELTRANSPORT fRA GEILO (DYRANUT-GEILO)Fremmøte ved Geilohallen - Lienvegen 85, lørdag morgen 24. august: Innlevering av sykler mellom kl. 10:30–11:00. Avgang med buss kl. 11:30!Bussbillett/sykkelkvittering fåes ved påstigning.NB! Tilbudet forutsetter at du har kjøpt transportpakke gjennom påmeldingssystemet vårt. Sykkeltransport er på eget ansvar.

SYKKELRETUR: GEILO-VOSS/BERGENInnlevering av sykler på Geilojordet i Geilo sentrum, lørdag 24. august frem til kl. 20.00.Sykkelkvittering fåes ved innlevering. Utlevering på Voss (Voss Idrettshall, Idrottsvegen 13) søndag 25. august mellom kl. 18.00–18.30. Sykkelkvittering fåes ved innlevering. Utlevering i Bergen (BoA Sykler, Fjøsangerveien 207) søndag 25. august mellom kl. 19.30–20.30. Sykkelkvittering fåes ved innlevering.

NB! Tilbudet forutsetter at du har kjøpt transportpakke gjennom påmeldingssystemet vårt. Sykkeltransport er på eget ansvar.

Page 10: Voss-Geilo program 2013

10

VoSS-GeILo LØYPeN

DYrANuT-GeILo LØYPeN

Løypen er 160km: Fra Voss mot Hardanger. Ned Skjervet til Granvinsvannet. Over Ulviksfjellet til Ulvik. Utover Ulviksfjorden, over Hardangerbroen og innover Eidfjorden. Opp Måbødalen, over Hardangervidda og i mål på Geilo.

Løypen er 55km og følger R7 fra Dyranut forbi Haugastøl og Ustaoset til mål på Geilo.

Page 11: Voss-Geilo program 2013

Lørdag 24. august 2013

11

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 110 120 130 140 150 160

100

200

300

400

500

600

700

800

900

1000

1100

1200

VoSS/DYrANuT-GeILo LØYPeProFIL

Løypeprofilen til Voss-Geilo. Den store utfordringen blir nok den 35km lange stigningen fra Eidfjord til Dyranut - opp Måbødalen. Selv en Tour de France-rytter ville hatt en urolig natt før denne stigningen.

Løypen kommer til å være skiltet med oppfordring om å kjøre forsiktig i spesielt vanskelige deler av traséen. Følg arrangørs påbud under hele turrittet.

MÅBØDALeN

Vi sykler inn på Gamleveien opp Måbødalen ca 4,5 km etter Øvre eidfjord

Pga ras på Gamleveien må vi i år gjennom

biltunnel Måbøtunnelen

Ved utgangen av Måbøtunnelen sykler vi til høyre, inn på gamleveien

igjen, og følger den helt til Vøringsfossen

drikkestasjon

etter Vøringsfossen

drikkestasjon skal vi

ut i hovedveien igjen

på vei videre opp mot

Dyranut.

Page 12: Voss-Geilo program 2013

12

STArToMrÅDeT PÅ VoSS- Garderober i Voss idrettshall.- Rittkontor i kafeteria ved Voss idrettshall.- Bagasjeinnlevering i parkeringsområdet til Voss idrettshall.- Sykkelservice utenfor idrettshallen.

- Startoppstilling i Hestabakkvegen, se neste side! (Kun veien, ikke benytt fortauet!)

INGeN PrIVATPArkerING INNe PÅ PLASSeN ForAN VoSS IDreTTSHALL Mellom 09:30 og 10:30 vil Hestabakkvegen (startområde) være stengt for trafikk inn og ut av idrettshalen.

STArToMrÅDeT PÅ DYrANuT (kL. 13:00)Dyranut-Geilo starter ved matstasjon på Dyranut. Tidtakermatten er plassert like etter matstasjonen.

IDreTTSHALLeN PÅ VoSS

Inngang rittkontor

Inngang

garderobe

Bagasje-transport

Page 13: Voss-Geilo program 2013

Lørdag 24. august 2013

13

Etter målgang blir du møtt av Skarvekjerringer og får din velfortjente pin og deltakerpremie.RøDE KORS er lett tilgjengelig, og ”AKTIV HELSE” tilbyr massasje for rask restitusjon.

Du vil få en herlig gryte med reinsdyrkjøtt og forfriskende Geilovann.Underholdning med musikk og aktive speakere, samt innbydende restauranter og åpne butikker gir deg godfølelsen. På Geilojordet i umiddelbar nærhet, kan du hente bagasjen din og parkere sykkelen om du vil (frem til kl. 20.00).

Du som har bestilt retur av sykkelen til Voss/Bergen leverer den også her. Sentrumsnære HIGHLAND LODGE tilbyr dusj og garderober, samt ”over natten parkering” av din sykkel.På HIGHLAND LODGE er det også hagefest med grilling og konsert – dørene åpner kl. 19.00.

Se neste side for aktiviteter i målområdet på Geilo.

VeL BLÅST oG VeLkoMMeN TIL GeILo!

Page 14: Voss-Geilo program 2013

14

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

STATOIL

PARKERING

GEILO STASJON

SENTRUM

Rv.7 - Oslo

Rv.7 - Berge

n

GEILOHALLEN

HIGHLAND LODGE

GEILOJORDET

SCENE

RITT KONTOR

MÅL

• GEILOJORDET• HIGHLAND LODGE

TRANSPORT TIL START

• BAGASJEUTLEVERING • SYKKELPARKERING (DAGTID)• SYKKELRETUR TIL VOSS/BERGEN

• DUSJ/GARDEROBER • SYKKELPARKERING (OVER NATTEN)• HAGEFEST

RK & FYSIO

MÅLoMrÅDeT PÅ GeILo

Page 15: Voss-Geilo program 2013

Lørdag 24. august 2013

15

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

STATOIL

PARKERING

GEILO STASJON

SENTRUM

Rv.7 - Oslo

Rv.7 - Berge

n

GEILOHALLEN

HIGHLAND LODGE

GEILOJORDET

SCENE

RITT KONTOR

MÅL

• GEILOJORDET• HIGHLAND LODGE

TRANSPORT TIL START

• BAGASJEUTLEVERING • SYKKELPARKERING (DAGTID)• SYKKELRETUR TIL VOSS/BERGEN

• DUSJ/GARDEROBER • SYKKELPARKERING (OVER NATTEN)• HAGEFEST

RK & FYSIO

Page 16: Voss-Geilo program 2013

16

oPPSTILLING I STArToMrÅDeT PÅ VoSS

Start kl. 10:00Snittfart over 36 km/t

I påmeldingssystemet valgte du mellom fire hastighetsgrupper. Her finner du starttidene fra Voss.

START: Innkjørsel til Voss idrettshall.Startoppstilling i Hestabakkvegen.OBS! Kun veien, ikke benytt fortauet!

Det blir noen hundre syklister i flere av hastighetsgruppene, men våre funksjonærer kommer manuelt til å dele de startende inn i mindre grupper og slippe de avgårde. Skal du sykle med noen du kjenner er det bare å stille opp sammen med de ved start, så havner dere i samme pulje.

Alle må være klar til start 15 minutter før angitt tid.

Husk at dette blir en ”lavskulder” start på et ”lavskulder” ritt.

Start kl. 10:02–10:08Snittfart 32–36 km/t

Start kl. 10:10–10:22 Snittfart 25–31 km/t

Start kl. 10:24–10:28Snittfart under 25 km/t

Over 36 km/t

32 - 36 km/t

25 - 31 km/t

Under 25 km/t

Start

Page 17: Voss-Geilo program 2013

Lørdag 24. august 2013

17

Vi bruker et tidtakersystem der tidtakerbrikken er innebygget i sykkelstartnummeret.

Startnummeret festes foran på sykkelstyret med strips.

Mellomtider går via antenner langs veien.

Startnummer/brikke trenger ikke leveres inn etter målgang.

MoNTerING AV TIDTAkerBrIkkeN:

Front

Front Bak

Bak

Page 18: Voss-Geilo program 2013

18

Page 19: Voss-Geilo program 2013

19www.jaegerbil.no

ÅSANEMyrdalsvn. 20 Tlf: 55 33 48 00

MINDEKanalvn. 111Tlf: 55 33 55 00

TOYOTA NORHEIMSUND • TOYOTA SOTRA

VOSSStrandavn. 500Tlf: 56 52 30 20

Veil pris Auris Hybrid fra Active 271.100 kr. inkl. frakt, lev- og reg. omkostninger Forbruk blandet kjøring, utslipp CO2 og NOx: Auris Hybrid: fra 0,38 l/mil, fra 87 g/km, fra 5,7 mg/km. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Vi tar forbehold om trykkfeil.

NYE Auris Hybrid

I tråd med Toyotas filosofi “Always a better way”, jobber vi stadig med å forbedre oss. Vi lanserer nye Auris og Auris Hybrid - en favoritt i kompaktklassen som nå også representerer Toyotas nye formspråk. Elegante linjer og lavt tyngdepunkt kombineres med et dynamisk grilldesign og LED-kjørelys. Auris Hybrid byr på alt det som har gjort Toyotas hybridteknologi anerkjent og populær. Stillegående, lettkjørt og usedvanlig drivstofføkonomisk. Det er kanskje derfor våre hybridbil-eiere er våre mest fornøyde kunder.

Auris Hybrid Active har utstyr som : • Automatgir • Automatisk klimaanlegg • Ryggekamera • Cruise Control • Fjernstyrt dørlås • Toyota Touch multimedia berøringsskjerm • El. justerbare vinduer • DAB + digitalradio • LED baklys og kjørelys • Aluminiumsfelger + mye, mye mer

Se mer på toyota.no

Lanseringstilbud

Nye Auris Active Toyota Touch & Go

Navigasjon uten tillegg i prisen

Verdi 6 400,-

ÅrEts ViktigstE bilNYHEt

Page 20: Voss-Geilo program 2013

20

funksjonærene og politiet sine anvisninger. STOPP om du får beskjed om det!

uLVIkSFJeLLeTFør avkjørselen mot Ulviksfjellet har syklistene vikeplikt for møtende trafikk. Følg funksjonærene og politiet sine anvisninger. STOPP om du får beskjed om det!Veien over Ulviksfjellet er generelt smalt ov svingete. Hold godt til høyre i veibanen! Forsiktig ned fjellet mot Ulvik! Her er det bratt nedover og flere skarpe svinger. NB! Unngå forbikjøring!

uLVIk TIL HArDANGerBroeNHer er det stort sett fin asfaltert vei. Pga veiarbeid kan det forekomme noen partier med dårlig asfalt. Før avkjørsel mot Hardangerbroen (Vallavik) har syklistene vikeplikt for møtende trafikk. Følg funksjonærene og politiet sine anvisninger. STOPP om du får beskjed om det!

HArDANGerBroeNVoss-Geilo er det første store arrangementet som får bruke Hardangerbroen etter åpningen. Vi skal benytte gang- og sykkelveien og kan møte fotgjengere som ønsker å betrakte dette praktbygget. Her må fotgjengere og syklister ta hensyn til hverandre! Noen syklister ønsker kanskje også å nyte utsikten fra broen. Gi i såfall tydelig tegn om du har tenkt å stoppe midt på broen og trekk deg til siden, slik at syklister bak klarer å komme seg forbi.

VIkTIGe ForSIkTIGHeTSreGLerDet er viktig at alle, såvel erfarne som mindre erfarne, overholder følgende forsiktighetsregler, samt følger arrangørs anvisninger i løypen:

VoSS SeNTruM TIL SkJerVeTHold maksimalt 2 rekker i bredden. Ikke ta opp hele veibanen, slik at vi skaper irritasjon for den øvrige trafikken. Du skal holde deg i høyre kjørebane dette pga. fare ved kryssing og møtende trafikk. Dette gjelder generelt for hele rittet. Før avkjørselen mot Skjervet har syklistene vikeplikt for møtende trafikk. Følg funksjonærene og politiet sine anvisninger.STOPP om du får beskjed om det!

NeD SkJerVeT oG LANGS GrANVINSVANNeTForsiktig ned Skjervet! Her er det bratt nedover og flere skarpe svinger. NB! Unngå forbikjøring! Her er det lite å tjene og alt å tape! Ved innkjøring på hovedveien nedenfor Skjervet har syklistene vikeplikt for møtende trafikk. Følg

Page 21: Voss-Geilo program 2013

Lørdag 24. august 2013

HArDANGerBroeN TIL ØVre eIDFJorDVi skal sykle rundt Eidfjordtunnelen mellom Hardangerbroen og øvre Eidfjord. Både før og etter tunnelen har syklistene vikeplikt for møtende trafikk. Følg funksjonærene og politiet sine anvisninger. STOPP om du får beskjed om det!

ØVre eIDFJorD TIL VØrINGSFoSSeNFør avkjørselen til gamleveien opp Måbødalen har syklistene vikeplikt for møtende trafikk. Følg funksjonærene og politiet sine anvisninger. STOPP om du får beskjed om det!

Pga ras må vi innom en av biltunnelene opp Måbødalen (Måbøtunnelen 1893m). Før tunnelen har syklistene vikeplikt for møtende trafikk. Følg funksjonærene og politiet sine anvisninger.STOPP om du får beskjed om det!

Etter Måbøtunnelen sykler vi inn på gamleveien igjen. Her er ikke det trafikk, men veien er smal. Ta det med ro og vis hensyn til andre, så kommer alle seg opp bakken.

VØrINGSFoSSeN TIL DYrANuTEtter Vøringsfossen drikkestasjon har syklistene vikeplikt for møtende trafikk. Følg funksjonærene og politiet sine anvisninger. STOPP om du får beskjed om det!

Fra Vøringsfossen til Dyranut kan du møte endel med og motgående turisttrafikk. Hold maksimalt 2 rekker i bredden. Slipp medgående trafikk frem der du kan.

DYrANuT - HALNe - HAuGASTØLCa 2 km øst for Halne er det dårlig asfalt med mye sprekker.

Ørterndammen og ned til Haugastøl: FARE! mange krappe svinger. Svært viktig å holde seg i høyre fil.

På Haugastøl er det fare vedrørende kryssende trafikk til Rallarvegen, rett etter broen ved Vegmannsbu. Generelt mye trafikk i dette området.

HAuGASTØL - uSTAoSeT - GeILoCa 2 km øst for Haugastøl, utforkjøring etter ei lang slette, farlig sving til venstre (uoversiktlig) viktig å holde seg i riktig fil. Hold avstand. Vær oppmerksom på kryssende trafikk i Ustaoset sentrum, ved butikk - stasjonsområdet.

Bro 1 km vest for Tuftelia, veldig smal, her er det utplassert vakter. NB Følg anvisninger!I 40 sone før målgang: Kryssing av RV 7 opp til Geilo sentrum, vikeplikt for møtende trafikk! Følg funksjonærene og politiet sine anvisninger.

God tur!

21

Page 22: Voss-Geilo program 2013

22

KVF ramme og gaffel

OCLV Carbon BB90

Integrerte bremserAsymmetrisk E2-styrerør

U5 Vapor Coat

Kompromissløs aerodynamikkØkt aerodynamikk med 10–15 % og lavere vekt.

Bremsene er integrert i rammen for minimal luftmotstand og maksimal effektivitet.

Bransjeledende karbonteknologiFor over tjue år siden utviklet Treks ingeniører vår karbonfremstillingsprosess OCLV (“Optimum Compaction, Low Void”).

Mer komfort, bedre kjøreegenskaperTreks asymmetriske E2-gaffel/styrerør er det første styrerøret som er spesifikt formet for å håndtere begge deler.

Vår 5 gram “tunge” lakkering gir lettest mulig sykkel. Ingen dekaler, minimalt med lakk. Her handler det kun om sykkelen!

Bredere er bedreBB90 er det bredeste krankhuset som produseres for landeveissykler. Det gjør rammen lettere, stivere og gir raskere akselerasjon.

SpeSialiSter på landeveiSracere

Velg blant to uovertrufne sykkelserier i racingklassen.

MAdOnE HELt nyE MAdOnE er utviklet fra bunnen av. Madone har ekstremt gode aerodynamiske egenskaper og er enda lettere, uten at det går på bekostning av sykkelens karakteristiske komfort og kjøreegenskaper.

Page 23: Voss-Geilo program 2013

23

OCLV Carbon BB90

IsoSpeed ramme og gaffel Power transfer Construction

Endurance geometri

Bontrager IsoZone styre

Bransjeledende karbonteknologiFor over tjue år siden utviklet Treks ingeniører vår karbonfremstillingsprosess OCLV (“Optimum Compaction, Low Void”).

Det tok over to år med konstruksjon og testing å perfeksjonere Domanes høytytende og ultrastabile geometri.

Trek har utviklet en “frikobling” som gjør at seterøret kan rotere uavhengig av overrør og setestag. Dette øker den vertikale smidigheten til det dobbelte av konkurrentenes sykler.

Bredere er bedreBB90 er det bredeste krankhuset som er tilgjengelig på en landeveissykkel. Det gjør rammen lettere, stivere og gir raskere akselerasjon.

Gjør brostein til silkeføre. Vibrasjoner fra krevende veier kan føre til at du blir nummen, utslitt eller mister kontrollen.

Power Transfer Construction utgjøres av to unike egenskaper som bare finnes på Treks Performance-rammer for racing: vårt asymmetriske E2-styrerør, og vårt brede BB90-kranklager.

Fjøsangerveien 20755 27 14 50 - www.boasykler.no

Trek Madone og doMane fås i 3 geometrier , 8 størrelser og 10 modeller.

dOMAnE HELt nyE dOMAnE er smidig, stabil og kraftig. Den er en revolusjon innen komfort, perfekt når dagene blir lange eller underlaget krevende. Mindre juling = Sparte krefter.Sparte krefter = Høyere fart. Så enkelt er det.

Page 24: Voss-Geilo program 2013

24

Page 25: Voss-Geilo program 2013

Lørdag 24. august 2013

25

VIkTIGe TeLeFoNNuMre

oppsamlerbiler: 454 45 817(bryt av rittet)

røde kors: 900 27 711 (ved mindre uhell)

Ambulanse: 113 (ved alvorlige uhell)

GI BeSkJeD VeD uHeLLRøde Kors Hjelpekorps følger rittet hele veien. Foruten løypevakterfra Røde Kors, så befinner det seg beredskapslag hver 20. km av traseen. Flere oppsamlerbiler følger rittet. Gi beskjed om at du har brutt til ”Brytetelefonen” (454 45 817).

VIkTIGe TeLeFoNNuMre

I tilfelle noe uventet skulle skje med deg i rittet, er det godt å være forberedt!klipp ut denne listen med viktige telefonnumre og ta med i lommen!

Page 26: Voss-Geilo program 2013

2626

Voss-Geilo- lave skuldre og store opplevelserTekst: Atle Kvålsvoll - daglig leder i AVANTIS Aktiv.

Etter en sommer hvor veldig mange nordmenn nok en gang har brukt ferien foran TV- skjermen og fulgt TV2 sendingene fra Tour de France, så arrangeres det de

neste ukene mange fine turritt for de som ønsker å teste egen form på to hjul.

Nykommeren Voss-Geilo er absolutt et av de mest spennende turrittene, både når det gjelder løypeprofil og ikke minst muligheten for naturopplevelser.

Det er meget gledelig at interessen for turritt er økende, sykkel har virkelig blitt en folkesport. Samtidig fører dette til noen utfordringer, da det er mange ”ferskinger” som skal sykle i flokk med flere. Ambisjonene er forskjellig, noen har som målsetting å komme gjennom rittet på en bra måte; rett og slett

komme til mål. Mens andre ønsker å sette ny rekord og da er det viktig å få feltet til å jobbe sammen i såkalt ”kjedeformasjon”. Vi skjønner at det ligger noen utfordringer når nivået og forutsetningene er så forskjellige.

Turritt skal være til glede for deltakerne, man skal ha følelsen av å være på tur, som navnet tilsier. For at flest mulig skal få denne opplevelsen, må alle legge til side sitt ego og sette sikkerheten i høysetet. Jeg har selv vært med på noen få turritt de siste årene og har stor forståelse for at det kan gå galt. For de som har bra rutine med å ligge i et sykkelfelt, så er det noen reaksjoner som går på autopilot. Men for den som er ny i gamet så gjelder ikke det samme, man vurderer ofte på en helt annen måte enn den ”tradisjonelle” måten. Dette fører ofte til farlige situasjoner som da kan ende i velt enten med andre syklister eller enda verre krasj med bil, sykle utfor veien etc.

Et samspill mellom den rutinerte og uerfarne i et sykkelfelt er noe som jeg gjerne skulle ha sett mer av. Det fører til en helt annen og bedre opplevelse for den urutinerte, samt at den erfarne får gleden av å videreformidle det sykkelspesifikke som er opparbeidet gjennom flere år. Om man bruker noen minutter ekstra har jo ingen betydning i forhold til hva man kan oppleve på å samarbeide. Og det er lite

26

Page 27: Voss-Geilo program 2013

Lørdag 24. august 2013

27

som skal til. Noe så avgjørende som å kunne ligge riktig på hjul for å spare krefter, er ikke noe alle får til med en gang. Da trenger man noen som kan gi tips og ikke minst skape trygghet i situasjonen. Å gi rom for å slippe inn noen foran seg i stedet for spisse albuer er enkel å få til. Om man vil.

I Voss-Geilo får man virkelig bruk for kreftene, når bakken fra Eidfjord til Dyranut på drøye 30 kilometer skal forseres. Snittstigningen er på 8% så det kan være smart å ha trent litt i lange bakker på forhånd. I så lange bakker er det viktig å finne riktige gir og tråkkfrekvens. Jeg vil anbefale å holde mellom 90 og 100 tråkk pr minutt. Kjører man for tunge gir så blir man stinn og stiv i muskulaturen. Varier med å sitte og stå på sykkelen, det gir litt ulik belastning på muskulaturen i en så lang bakke.

Det er bare å glede seg til en fantastisk opplevelse som på sikt helt sikkert vil bli et veldig populært turritt. Ja og da mener jeg TURritt.

God tur!

Hilsen Atle Kvålsvoll

FAkTAom Atle kvålsvoll

atle Kvålsvoll er daglig leder i AVANTAS Aktiv (tidligere totalConsult). atle er også personlig trener for thor Hushovd og er coach ved olympiatoppen. Han er dessuten med i et team av rådgivere i tV2s treningstilbud sportY (www.tv2sporty.no)

atle Kvålsvoll er tidligere proffsyklist, og var mest kjent som hjelperytteren til greg lemond. atle deltok i tour de France 6 ganger, og var med på fellestarten i ol i 1984 i los angeles.

atle Kvålsvolls treningsmetoder er mest kjent for å ha gitt thor Hushovd topplasseringer i de store klassikerne, etappe-seiere i tour de France, og ikke minst - verdensmestertittel i 2010.

atle Kvålsvoll mener at Voss-geilo har et stort potensiale, for å tilføre utrolig mange sykkelentusiaster og trimmere, både sykkelglede og skikkelig god fysisk form gjennom treningsprogrammet som dette rittet krever.

AVANTAS Aktiv - et unikt tilbud til bedrifter

AVANTAS aktiv er et komplett tilbud til bedrifter som vil ta ut gevinsten av en sunn organisasjon - både gjennom de ansattes bedre fysisk form og lagbygging med trim som en rød tråd.

AVANTAS aktiv har som mål å bedre den fysiske form til hele organisasjonen med spesielt fokus på å få med de som i dag er inaktive. gjennom bedre fysisk form øke følelsen av velvære, trivsel, samhold, offensivitet, utholdenhet og pågangsmot. gjennom dette vil bedriften legge grunnlaget for å bedre sin konkurransekraft, og ikke minst, gjennom et lavere sykefravær.

treningsopplegget bygger på kunnskapen om motivasjon for å trene. dette handler om å etablere riktige holdninger, men også om litt konkurranse og gruppepress. Bedriftens ansatte deles inn i lag som konkurrerer mot hverandre. alle kan delta, både trente og utrente. et av målene underveis i prosessen, er å skape humør og samhold i bedriften, noe som er uvurderlig i et større perspektiv.

Bedriftstilbudet gjennomføres i løpet av et år, og AVANTAS Aktiv sine trenere gir kontinuerlig tilbakemelding om deltakernes og lagenes utvikling underveis.

Kontaktinformasjon: www.avantas.nootto Ulseth: [email protected], tlf. 92 09 48 88atle Kvålsvoll: [email protected], tlf. 41 93 42 90

Page 28: Voss-Geilo program 2013

Gjør som Meny på Voss:

• Morsom intern konkurranse• Alle deltar ut fra egne forutsetninger

• Oppfølging fra idrettskjendiser• Enda bedre humør

• Enda bedre kundebehandling• Enda bedre lønnsomhet

Mer info på www.avantas.noKontakt: [email protected]

kom i form med AVANTAS Aktiv!

VI FÅr

BeD

rIFTeN I ForM

Page 29: Voss-Geilo program 2013

Sportsernæringssponsor Geilo IL

Page 30: Voss-Geilo program 2013

30

Håndsignaler må være TYDELIGE og skal helst varsle endringer i god tid slik at resten av gruppen oppfatter signalene. Signaler må meldes av flere bakover i gruppen slik alle får den samme beskjed. De bakerste syklistene i gruppen ser ofte ikke hvilken signaler de fremste i gruppen gir.

reTNINGSeNDrINGVed veikryss skal evt. retningsendringer varsles med en tydelig utstrakt arm til venstre eller høyre.

SToPP eLLer VÆr kLAr TIL Å SToPPeNår fremste i gruppen kommer til trafikklys, eller hindringer som medfører oppbremsing, skal hånden rekkes tydelig opp. Tegnet trenger ikke nødvendigvis bety at feltet skal stoppe, men syklister bakover i gruppen vil da være forberedt på en oppbremsing.OBS! Det kan være farlig å bremse med kun en hånd på styret. Gi tydelig tegn og brems så med begge hender på styret.

HINDrINGer I VeIeNEn av de vanligste årsaker til velt er hindringer i veien. Dette kan være flasker, sykkelpumper, steiner eller rett og slett dårlig veidekke.

Pek ned på den siden av sykkelen hvor hindringen ligger slik at de bak blir varslet og kan unngå hindringen.

HINDrINGer VeD VeIkANTeNMøter du en hindring ved veikanten er det viktig å melde dette bakover i gruppen. Hindringen kan for eks. være en bil, en fotgjenger eller en syklist dere kjører forbi.

Vift tydelig bak ryggen med hånden i god tid før du møter hindringer og sving så unna slik de bak deg forstår at de skal gjøre det samme.

Trygghet i feltet– grunnleggende tegn for bedre kommunikasjon

Lørdag 24. august 2013

Page 31: Voss-Geilo program 2013
Page 32: Voss-Geilo program 2013

SQUEEZY tilbudtil Voss-GeiloSQUEEZY EnergipakkeINNEHOLDER: Super Energy DrinkEnergy gel 125 ml.Energy Bar FruitSuper Energy Bar Cola+koffeinRecovery Bar1 flaske 0,75 l.2 porsjonsposer gel m/u koffein

NB! Husk Crampfix for bedret væskebalanse og mot kramper. Sportsernæringssponsor Bergen CK

Page 33: Voss-Geilo program 2013
Page 34: Voss-Geilo program 2013

3434

www.bergenvoss.no

Lørdag 31. mai 2014

38. GANG arrangør:

Vestlandsklassikeren Bergen-Voss165 km og 2100 høydemeter - fra Bergen, gjennom Hardanger og målgang på Voss. Bergen-Voss er ikke bare en av landets største og mest kjente sykkelbegivenheter, men også et av verdens vakreste turritt.

Løypen:• Bergen (start)• Gullbotn (240 moh)• Kvamskogen (454 moh)• Nordheimsund (km 90)• Kvanndal (km 115)• Granvin (km 135)• Skjervet (260 moh)• Voss (mål 165 km)

100

200

300

400

500

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 110 120 130 140 150 160 165

Løypeprofil

Tar du utfordringen,gir vi deg minnene.

Lørdag 31. mai 2014. Kryss av i kalenderen allerede nå!