Top Banner
TELEVIZIJA www.armat.si www.herk.si Utrip tV programa Vaš kanal - brezplačen izVod - št. 76 - aVgUst 2011 Do kdaj (še) izklop antenskega oddajanja?
40

Vaš mesečnik avgust 2011

Mar 25, 2016

Download

Documents

Casopis za Dolenjsko, Posavje in Belo krajino
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Vaš mesečnik avgust 2011

T E L E V I Z I J A

www.armat.si

www.herk.si

Utrip tV programa Vaš kanal - brezplačen izVod - št. 76 - aVgUst 2011

Do kdaj (še) izklop antenskega oddajanja?

Page 2: Vaš mesečnik avgust 2011

UNM Univerzitetni prostor Novo mesto

IndustrijskiinženiringŠegova ulica 112, Novo mesto

T: 07 393 22 [email protected]

Organizacijske študijeNovi trg 5, Novo mesto

T: 059 074 [email protected]

Uporabne družbene študijeKidričeva 9, Nova Gorica

T: 05 333 00 [email protected]

Fudš Sass

InformatikaNovi trg 5, Novo mestoT: 07 373 78 [email protected]

Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu

fisnmsi

Referat FIŠ

2. prijavni rok(MAG): 22. 8.–23. 9. 2011(VS in UN): 22. 8.–29. 8. 2011

3. prijavni rok (VS in UN): 1. 10.–5. 10. 2011

1. prijavni rok: (Inženiring in vozila VS)1. 9.–30. 9. 2011

2. prijavni rok (MAG in DR): 16. 8.–25. 9. 2011(VS in UN): 22. 8.–29. 8. 2011

3. prijavni rok (VS in UN): 1. 10.–5. 10. 2011

2. prijavni rok (VS, MAG in DR):22. 8.–23. 9. 2011

3. prijavni rok (VS, MAG in DR): 1. 10.–7. 10. 2011

Prijavi se!

Vas veseli prodaja, delo z ljudmi, ste komunikativni, vztrajni in zanesljivi?

Želite zaslužiti?

Pisne prijave pošljite do 15. septembra: Televizija Vaš kanal, Podbevškova 12, 8000 Novo mesto ali na [email protected].

T E L E V I Z I J A

V našo družbo vabimo in dobro nagradimoSTROKOVNE SODELAVCE ZA TRŽENJE (m/ž)

oglasnega prostora in posebnih projektov na televiziji Vaš kanal in v brezplačniku – časopisu Vaš mesečnik.

Zaželene izkušnje na področju trženja medijev. Pomoč, podpora in stimulativno plačilo zagotovljeno.

Page 3: Vaš mesečnik avgust 2011

3Vaš mesečnikšt. 76, avgust 2011

»In če je bilo do danes morda še vedno samoumevno, da je Vaš kanal prisoten skorajda povsod, bo morda že jutri samoumevno drugačno dejstvo,« sem svojo skrb, tudi kot v javno svarilo, zapisala v junijski številki Vašega mesečnika.

Bila sem presenečena nad odzivom, oglasili so se bralci in gledalci, resno zaskrbljeni, da se kamere Vašega kanala ne bodo več pojavile v njihovem kraju, na njihovem dogodku … A naši zvesti novinarji in vrli snemalci, in teh je kar nekaj, so (kljub vsemu navkljub) še vedno med ljudmi in na terenu. Danes še.

Je pa marsikdo, ki lahko gleda televizijo le prek antene, ostal brez slike Vašega kanala, brez njim dragega programa in domače novice. Ne, nismo prenehali delovati, le nismo si več ne mogli ne smeli dovoliti, da bi na račun vse večjega izčrpavanja lastnih resursov plačevali tako visoke stroške za oddajanje programa v Multipleksu A, s katerim upravlja Javni zavod RTV Slovenija. Zato smo ga bili začasno primorani zapustiti. Menili smo, da najdlje do septembra. Pred vrati je bil namreč nov medijski zakon, ki naj bi tudi Vašemu kanalu zagotavljal večletne koncesije za nepridobitne programske vsebine in vnovično neodplačno antensko oddajanje, za kar sem se tudi osebno vseskozi prizadevala. Verjela sem v njegovo sprejetje in v to, da se bo uredilo tisto, kar je predvsem drugo stran, z nasprotnimi interesi, najbolj bodlo v oči. A to ni imelo s statusi posebnega pomena, ki ga ima tudi televizijski program Vaš kanal, nobene stične točke …

In po vseh priporočilih, priznanjih in zagotovilih ter pisnih in zvočnih zapisih o pomembnosti tega medija in neizmerni moralni(!) podpori regionalnemu televizijskemu programu Vaš kanal kot tudi po formuli, ki se v »hiši odločanja« običajno obnese, v njegovo sprejetje nismo podvomili.

Verjetno nikoli ne bomo pozabili tistega petkovega večera, ko smo zaključevali petkove novice in potem kar ekipno, kot tedaj, ko smo navijali za zlato Primoža Kozmusa, čakali na izid glasovanja v prepričanju, da je večletna bitka končno dobljena. Toda z rezultatom 38 glasov za in 39 glasov proti je predlog zakona Državni zbor tako že v prvem branju zavrnil.

»Ne, ne! ... Saj ni res … ne morem verjet … j…« Ne, ne morem in nočem zapisati besed razočaranja vseh tistih, ki so verjeli in bili prepričani, da smo vredni zaupanja in da je končno potrdilo našemu vsestransko priznanemu in nič kolikokrat potrjenemu delu v javno dobro tisti, tako zelo potrebni glas »ZA« v parlamentu, ki ga na koncu ni bilo. Mešani občutki tistega petka – solze, bes, grožnje, razočaranje … so se dotaknili prav vseh. Kako nedojemljivo in nerazumno je to politično (dvo)kolesje.

Predlog Zakona o medijih je torej padel. In to za en sam samcat glas. Sesule so se sanje, v katere smo tako skrbno vlagali ne samo vsa svoja prizadevanja, da se bo končno zgodila … tista svetla luč na drugi strani tunela, temveč se odrekali tudi dobršnemu delu plač in honorarjev.

Sodelavci so verjeli in upali skupaj z mano … Toda pride trenutek, ko nimaš več ne volje ne upanja, ko si pravzaprav zaradi nečesa, a ne veš zakaj in česa, izgubil še eno, praktično že izbojevano bitko … Ko ti je hudo, ko pravzaprav spoznaš, da boli. Se čutiš izdanega in izigranega. A trenutek nemoči mine. Oblije te nova moč, nov vir energije, nov zagon. Ekipa je pripravljena na nove, pa čeprav drugačne zmage.

Koncesij torej (še) ne bo! Brezplačnega oddajanja tudi ne! Naročnine ni!

In ni se iztekla formula za izhod iz medijske krize, za nadaljnje delovanje programov v javnemu in kulturnemu interesu, ki jim je država dodelila status posebnega pomena z namenom ustvarjati program tudi za malega človeka in ljudi na obrobju, ki imajo pravico biti obveščeni.

V tej »na vse konce nepredvidljivi in razglašeni državi« očitno »lepa« beseda že dolgo ne najde več pravega mesta.

Obeta se nam negotova (?) medijska jesen …

Piše: Irena Vide

Spet Smo verjeli zaman,

da Se bo zgodila tiSta

»Svetla luč na drugi Strani

tunela …«

ekipa vašega kanala

Page 4: Vaš mesečnik avgust 2011

4 št. 76, avgust 2011Vaš mesečnik

vaš

kan

al

Regionalni televizijski program Vaš kanal, ki ima status posebnega pomena in deluje v javnem in kulturnem interesu, je vse do decembra 2009, oddajal svoj program neodplačno. S prehodom na digitalno oddajanje, ki ga je uvedla država ob ugasnitvi analognega oddajanja, pa je tudi oddajanje regionalnega programa Vaš kanal preko DVB-T, to pomeni preko prizemnega oddajanja, postalo plačljivo. Po dosedanji ureditvi so namreč stroški, ki jih plačujemo za oddajanje programa pri javnem operaterju RTV Slovenija - na Multipleksu A - iz meseca v mesec višji, tako da sedaj znašajo že preko deset tisoč(!) evrov na mesec. Novi medijski zakon, ki se je pripravljal kar dve leti in ki je prav ta teden v prvem branju v DZ, naj bi sicer ponovno uvedel neodplačno oddajanje programov s statusi posebnega pomena, torej tudi programa Vaš kanal, toda do dokončne uskladitve in njegovega sprejetja, poznavajoč situacijo v državi, bo verjetno preteklo še kar nekaj časa. »Izid« pa je težko napovedati.

ZAKAJ (začasni) izklop antenskega oddajanja?

Vaš kanal

Multipleks A

Digitalni signal televizije Vaš kanalznotraj oddajanja multipleksa A

Page 5: Vaš mesečnik avgust 2011

5št. 76, avgust 2011 Vaš mesečnik

vaš

kan

al

Visokim stroškom produkcije te-levizijskega programa in nove tehnične opreme pogojene z di-gitalizacijo, tako visokih stroškov oddajanja, torej še dodatnega stro-ška, ki ga prej ni bilo, ne zmoremo več plačevati. O vsem tem smo, glede na družbeno odgovornost in pravico državljanov do obveščeno-sti ter status in pomen medija, že v začetku leta obvestili tudi vlado in pristojna ministrstva, lokalne sku-pnosti ter tukajšnje gospodarstvo.

Naj ponovno povem, da naša televizija ni komercialna, temveč ima status posebnega pomena. Ta ji je ob njeni pridobitvi sicer nala-gal obvezne programske vsebine v javnem interesu in stroge omejitve pri oglaševanju, a tudi omogočal podporo pri tehnični infrastrukturi, sofinanciranju vsebin in zagotavljal neodplačno oddajanje. A situacija se je drastično spremenila. Medij-ska zakonodaja še vedno nalaga obveznosti, ki jih moramo izpolnje-vati za ohranjanje statusa, vzela pa je praktično vse pravice, razen

možnosti javljanja na razpise. Pa še tam je krčenje proračuna na Mi-nistrstvu za kulturo krepko zarezalo v medijski sklad.

Zato smo bili prisiljeni sprejeti ta ukrep in začasno prekiniti oddaja-nje preko digitalnega prizemnega sistema.

Množični klici in številna sporočila naših gledalcev, da so ostali brez Vašega kanala, ki je zanje izjemen in izrednega pomena, so še en dokaz več, kako pomemben vir in-formacij je Vaš kanal za vse, ki so pripravljeni zanj celo plačevati, a za to žal ni zakonske osnove.

Že vrsto let je moralna podpora na-šemu programu resnično izjemna. In to tako s strani države, lokalnih skupnosti, gospodarstva, kulturnih ustanov, športnikov, društev .. . in množice posameznikov. Toda zgolj od moralne podpore, na kar opo-zarjamo in smo opozarjali pristoj-ne, preprosto ne bomo mogli več zagotavljati programa v javnem in kulturnem interesu.

Zvestim gledalcem programa Vaš kanal se zahvaljujemo za vso pod-poro in sporočamo, da pospešeno iščemo ustrezne rešitve, za čim prejšnjo ponovno vzpostavitev pri-zemnega oddajanja.

Spremljanje programa Vaš kanal preko nekaterih kabelskih opera-terjev in IP sistema pa bo še naprej potekalo nemoteno. Vse oddaje so na voljo tudi na naši spletni strani www.vaskanal.com.

Irena Vide, direktoricain odgovorna urednica

V Novem mestu, 11. julija 2011

Irena Vide, direktorica in odgovorna urednica

»Po dosedanji ureditvi so stroški, ki jih plačuje Televizija Vaš kanal za oddajanje svojega programa na DVB-T na multipleksu A, to je na javnem multipleksu oddaj-nikom in zvezam RTV Slovenija, so stroški iz meseca v mesec višji, tako da sedaj po zadnjem izraču-nu znašajo že preko deset tisoč evrov«, pojasni irena Vide, direk-torica in odgovorna urednica Tele-vizije Vaš kanal.

Zato že mesec in pol televizijskega

Na potezi je državaTelevizija Vaš kanal, ki ima status posebnega pomena in deluje v javnem in kul-turnem interesu, je vse do decembra 2009, oddajala svoj program neodplačno. S prehodom na digitalno oddajanje, ki ga je država uvedla ob ugasnitvi analognega oddajanja, pa je tudi oddajanje našega televizijskega programa postalo plačljivo.

programa, ne oddajamo prek digi-talnega prizemnega sistema«, še dodaja Videtova.

Svoj pogled na zatečeno stanje, so po zadnji seji novomeškega občin-skega sveta pred poletnimi počitni-cami, podali tudi nekateri svetniki:

raFko kriŽman, Zveza za Do-lenjsko»Moram reči, da me žalosti dej-stvo, da Televizija Vaš kanal, tre-nutno del gledalcev ne more infor-

mirati o dogajanju v širši regiji JV Slovenije. Menim, da bi morala obveščenost občanov zagotavljati država. Smo tudi lokalne skupnosti zainte-resirane, sem zato da se sofinanci-rana program, a pod določenimi pogoji; vendar po-navljam, država je tista, ki mora poskr-beti, da ta stvar živi«!

FranCi bačar, SLS»S finančno podporo v današnjih časih ne bo enostavno. Moral-no podporo, bi Dolenjci zagotovo dali.«.

gregor maCedoni, Gremo Gor! Lista Gregorja Macedonija»Menim, da je pomen regionalne-ga obveščanja zelo velik. Prepričan sem, da je regionalna televizija Vaš kanal dokazala, da zna veliko na-rediti. Menim, da je potrebno sis-tem obveščanja v smislu javnega servisa zgraditi od nacionalnega navzdol; se pravi vsi državljani uporabniki elektro omrežja plaču-jemo neko storitev za javno obve-ščanje. Ta kolač je sedaj nesime-trično razdeljen med nacionalno televizijo in drugimi televizijami, ki v takšni zgodbi sodelujejo. Mislim, da tega koraka ni bilo narejenega; podpiram sofinanciranje s strani lokalnih skupnosti, si pa seveda želim znotraj tega sofinanciranja, da je to bolj opredeljeno. Dejansko naj bo televizija tista, ki vzpodbuja, da službe v lokalnih skupnosti bolj kvalitetno opravljajo svoje delo.«

Naš program je ves čas, prek posameznih kabelskih

operaterjev in IP siste-ma praktično viden po vsej Sloveniji, oddaje in pojasni-lo o vzrokih zača-snega odklopa, pa si oglejte na naši spletni stra-

ni www.vaskanal.com.

Rafko Križman Franci Bačar Gregor Macedoni

Page 6: Vaš mesečnik avgust 2011

6 št. 76, avgust 2011Vaš mesečnik

vaš

kan

al

Lokalna novica še kraljica?Zaradi vse višjih stroškov digitalnega oddajanja smo bili na Televiziji Vaš kanal v začetku julija prisiljeni začasno prekiniti oddajanje prek digitalnega prizemnega sistema. V naši medijski hiši dnevno sprejemamo vprašanja bralcev Vašega me-sečnika (ki so oziroma ste tudi naši gledalci), kdaj boste znova lahko gledali televizijski program Vaš kanal, ki ima status posebnega pomena ter deluje v javnem in kulturnem interesu že polnih enaindvajset let. Objavljamo prispevke, ki smo jih v minulih tednih na to temo objavili v informativni oddaji Novice. Vse zapisano si lahko ogledate na spletni strani www.vaskanal.com, kjer so dostopne tudi vse številke časopisa Vaš mesečnik.

PONEDELJEK, 11. julij 2011Izklop signala

Regionalni televizijski program Vaš kanal gledalci od petka, 8. julija, ne morejo spremljati prek prize-mnega oddajanja. Zaradi vse višjih stroškov oddajanja smo bili na naši televiziji prisiljeni začasno prekiniti oddajanje prek digitalnega prize-mnega sistema.

Televizija Vaš kanal, ki ima status posebnega pomena in deluje v jav-

nem in kulturnem interesu, je vse do decembra 2009 oddajala svoj program neodplačno. S prehodom na digitalno oddajanje, ki ga je dr-žava uvedla ob ugasnitvi analogne-ga oddajanja, pa je tudi oddajanje našega televizijskega programa po-stalo plačljivo. »Po dosedanji ureditvi so stroški, ki jih plačuje Televizija Vaš kanal za prizemno oddajanje svojega programa na multipleksu A, ki ga upravlja Javni zavod RTV Sloveni-ja, iz meseca v mesec višji, tako da sedaj po zadnjem izračunu znašajo že prek deset tisoč evrov,« pojasnjuje IRENA VIDE, direktori-ca in odgovorna urednica Televizi-je Vaš kanal.

Visokih stroškov produkcije televi-zijskega programa, ki jo pogojuje digitalizacija, in dodatnih visokih

stroškov za oddajanje, ki jih prej ni bilo, trenutno ne zmoremo več pla-čevati. Moralna podpora našemu programu je sicer izjemna; tako smo v minulih treh dneh prejeli množične prošnje po vrnitvi televi-zijskega programa.

»Zato vse gledalce našega televi-zijskega programa Televizije Vaš kanal obveščam, da iščemo inten-zivne rešitve in tudi nove ukrepe za čimprejšnje vnovično oddaja-nje tudi v prizemni tehniki,« še dodaja Videtova.

Spremljanje televizijskega progra-ma Vaš kanal prek posameznih kabelskih operaterjev in IP sistema bo tudi v prihodnje potekalo nemo-teno.

SREDA, 13. julij 2011Poslanci ogorčeni Regionalnega televizijskega progra-ma Vaš kanal že nekaj dni ne od-dajamo prek digitalnega prizemne-ga sistema, saj smo ga bili zaradi vse višjih stroškov digitalnega od-dajanja prisiljeni začasno prekiniti. Na obstoječe stanje se množično odzivajo gledalci, ki so ostali brez našega programa; odzvali pa so se tudi nekateri poslanci. Zatrdili so, da bodo naredili vse, da se takoj vzpostavi zakonsko stanje za ne-odplačno oddajanje programov v javnem interesu, kot je to bilo do

decembra 2009.

Naj spomnimo: s prehodom na digitalno oddajanje, ki ga je drža-va uvedla lani ob ugasnitvi analo-gnega oddajanja, je tudi oddajanje našega televizijskega programa postalo plačljivo. Po sedanji ure-ditvi so stroški za oddajanje pro-grama pri javnem operaterju RTV Slovenija iz meseca v mesec višji. Informacijski mrk, ki je nastal v teh dneh, je nedopusten in pomeni

za Belo krajino še dodaten korak nazaj, je ogorčena poslanka SD renata brunskole. »Ljudje v Beli krajini si zagotovo, tako kot ljudje drugod po Sloveniji, zaslužimo sveže informacije, zaslužimo in-formacije regionalnega, lokalnega in širšega pomena in Televizija Vaš kanal Novo mesto nam to ve-dno nudi v največji možni meri.« Tudi novomeška poslanca Ivan Grill in Franci Kek sta nad nasta-limi razmerami zaskrbljena; prepri-

čana sta, da naša televizija oddaja-nje programa v javnem interesu ne bi smela plačevati. »To je nedopu-stno in tu mora država ukrepati ter najti rešitev iz tega nevzdržnega položaja, da boste lahko brezplač-no prenašali tiste programe, ki so za to okolje in javno dobro seveda

nujno potrebni,« je povedal Ivan Grill, poslanec SDS.

»Regionalne televizije, na prvem mestu novomeška televizija Vaš kanal, so še zadnji branik pred komercializacijo medijskega pro-stora,« je prepričan Franci Kek, poslanec ZARES.

Enakega mnenja je tudi poslanec Franc bogovič iz SLS, ki še doda-ja, da je nedopustno onemogočati delovanje medija, ki je za tukajšnje ljudi izrednega pomena.

»Na vaši TV je mesto za dobro in-formacijo, za glas gospodarstva,

za glas lokalnih skupnosti; za vse to, o čemer se enostavno ne sli-ši več v nacionalnih medijih, kjer prevladuje aferaštvo. Na osnovi tega je stanje duha v Sloveniji ta-kšno, kot je .«

Naš program je prek posameznih kabelskih operaterjev in IP sistema praktično viden po vsej Sloveniji, oddaje in pojasnilo o vzrokih za-časnega odklopa pa si preberite na naši spletni strani www.vaskanal.com.

Page 7: Vaš mesečnik avgust 2011

T E L E V I Z I J A

7št. 76, avgust 2011 Vaš mesečnik

vaš

kan

al

Četrtek, 14. julij 2011Podpora televizijskemu programu Vaš kanal je izjemna

Regionalnega televizijskega progra-ma Vaš kanal, kot smo že poroča-li, že nekaj dni ne oddajamo prek digitalnega prizemnega sistema, saj smo ga bili zaradi vse višjih stroškov digitalnega oddajanja pri-siljeni začasno prekiniti. Na obsto-ječe stanje se množično odzivajo gledalci iz Dolenjske, Posavja, Bele krajine in od drugod. Podpora našemu programu je iz-jemna na državni ravni, v lokalnih skupnostih, gospodarstvu, kultur-nih ustanovah, med športniki in v društvih.

»Mislim, da to ni sprejemljivo, saj bi morali lokalni organi, predvsem pa tudi država, poskrbeti, da se to lahko realizira ter omogoči pre-bivalstvu, da lahko to spremlja,« je menil dr. boris dular, član UO Atletskega kluba Krka.

»Zagotovo je to velika izguba spre-jemanja tovrstnih informacij na Dolenjskem in jaz upam, da se bo zadeva uredila. Kot slišim, so te-žave s plačilom. Sponzorji, javite se, pomagajte naši lokalni televi-ziji, da bo lahko novice oddajala še v bodoče,« pa je javni apel po-slal igor primc, nekdanji vrhunski atlet.

Tudi Belokranjci, ki večinoma naš program spremljajo prek prize-mnega digitalnega oddajanja, so jezni in se počutijo izigrane.

tadej Fink, vodja kulturnih progra-mov ZIK Črnomelj»Mislim, da je to … ne bom re-kel katastrofa, ampak ena velika škoda, kajti Vaš kanal pomeni vez med dogajanjem v naši širši regiji in večina ljudi je ravno prek Va-

šega kanala seznanjena z dogaja-njem.«

andreja brancelj bednaršek, di-rektorica Belokranjskega muzeja»Ljudje so se na to navadili in naj-

brž bodo tisti, ki jim bo to onemo-gočeno, zelo prizadeti.«

boštjan, občan iz Metlike»Ta televizija je lokalnega pomena in je dobro obveščala ljudi, sedaj pa ne vemo, kaj se na področju Bele krajine dogaja, saj tega si-gnala nimamo več. Nacionalna te-levizija o Beli krajini poroča samo takrat, kadar je to njim v prid.«

Jože Cajnar, direktor Kmetijske za-druge Metlika»Ljudje radi slišijo kaj novega o dogajanju v njihovem okolju, tako da je škoda zgubljati besede o tem, ali je to pomembna televizi-ja ali ne. Menim pa, da je nujno, da se ta zadeva čim prej reši, ker je tako stanje, kot je ta trenutek, nedopustno, predvsem pa za ljudi izredno žaljivo.«

peter črnič, direktor RIC-a Bela krajina»RTV lahko pokriva nekaj dogod-kov v regiji, nikakor pa ne vseh. Zato mislim, da imajo ključen po-men regionalne televizije.«

Tudi v Posavju gledalci pogrešajo program Vašega kanala.

milena rožman, Bizeljsko»Družinski člani smo gledali te-levizijo Vaš kanal, predvsem smo bili navdušeni, ker so bile infor-

macije lokalne (iz našega okolja) in razmeroma hitre, zato sedaj pogrešamo aktualne domače in-formacije.«

Ivan Šeler, Pišece »Navajeni smo bila na Vaš kanal in zmeraj smo spremljali poročila, obzornik je bil, Posavski obzornik, pa Dolenjski itd. In vse to zdaj po-grešamo.«

Naš program je prek posameznih kabelskih operaterjev in IP sistema praktično viden po vsej Sloveniji, oddaje in pojasnilo o vzrokih za-časnega odklopa pa si preberite na naši spletni strani www.vaskanal.com.

Petek, 15. julij 2011Svet regije JV Slovenije protestira proti odklopu

Župani enaindvajsetih občin ra-zvojne regije Jugovzhodna Sloveni-ja so na današnji seji Sveta regije med drugim govorili o možnostih prihodnjega razvoja regije. Sezna-nili so se tudi z začasno ukinitvijo oddajanja regionalnega televizij-skega programa Vaš kanal prek digitalnega prizemnega sistema ter ga označili za nesprejemljivega. Državo so pozvali, naj takoj pristo-pi k reševanju te težave.

Vlada je z varčevalnimi ukrepi zarezala tudi na področje lokalne infrastrukture, zato so župani za-skrbljeni, kako bodo v prihodnje lahko uresničili razvojne projekte. Regija JV Slovenija je v program-skem obdobju 2007–2013 ime-la odobrenih 53 milijonov evrov razvojnih sredstev. »Do sedaj je počrpala pravzaprav vse, ostaja še osem milijonov, osem milijonov sredstev, ki jih bo lahko črpala v

letih 2012, 2013 in 2014. O teh osmih milijonih govorimo za 23 občin, za šesti javni razpis razvo-ja regij,« je pojasnila mag. mojca špec potočar, direktorica Razvoj-nega centra.Kot smo že poročali, smo bili za-radi vse višjih stroškov digitalnega oddajanja prisiljeni začasno preki-

niti oddajanje našega programa. alojzij muhič, predsednik Sveta re-gije, župan MO Novo mesto»Za nas v regiji pomeni to izjemni medij, ker poroča o vseh dogod-kih, zato absolutno protestiramo proti odnosu, ki ga ima država do tega medija.« Zato so na kulturno in gospodarsko ministrstvo poslali protestno izjavo, v kateri pozivajo, naj pristojni takoj pristopijo k reševanju nastalih raz-

Page 8: Vaš mesečnik avgust 2011

8 št. 76, avgust 2011Vaš mesečnik

vaš

kan

al

mer.mojca čemas stjepanovič, župa-nja Občine Črnomelj»Če je država dodelila televiziji poseben status, to pomeni tudi neko obvezo. Ljudem je treba omogočiti, da dobijo sprejem ozi-roma so obveščeni o dogajanju na njihovem območju.«

dr. Vladimir prebilič, župan Obči-ne Kočevje»Župani se moramo združiti in se s pristojnimi na državni ravni dogovoriti, da se ta sredstva tudi zagotovi.«

dušan skerbiš, župan Občine Mir-na»Tudi s pomočjo Vašega kanala je bila naša bitka za samostojno ob-čino Mirna prepoznavna v sloven-skem prostoru.«

od trenutka, ko smo prenehali di-gitalno oddajati, ves čas prejema-mo številna vprašanja, kje je moč spremljati televizijski program Vaš kanal. Vnovič vas seznanjamo, da je naš program prek posameznih kabelskih operaterjev in ip siste-ma ves čas viden, in to praktično po vsej sloveniji.

Ponedeljek, 18. julij 2011Padec novega medijske-ga zakona

Predlog novega Zakona o medijih na zadnji seji pred parlamentarni-mi počitnicami ni prestal glasova-nja v Državnem zboru – poslanci so z 39 glasovi proti in 38 za odločili, da predlog zakona ni primeren za

nadaljnjo proceduro.Na ministrstvu za kulturo v odzivih na odločitev poslancev menijo, da je zavrnitev zakona bolj posledica trenutnega stanja v parlamentu kot pa vsebine zakona.Nesprejetje novega medijskega za-kona obžalujemo tudi v naši me-dijski hiši, saj je ta med drugim medijem s statusom posebnega pomena in programom, ki delujejo v javno dobro – tako kot televizijski program Vaš kanal –, zagotavljal koncesije kot stabilen vir financi-ranja. Novi zakon je predvidel tudi neodplačno digitalno oddajanje. A kot poročamo v zadnjih dneh, smo ga bili prav zaradi vse višjih stro-škov nedavno prisiljeni prekiniti.kaj o vsem tem menijo tukajšnji župani in poslanci ter kaj lahko storijo, da bo lokalna novica spet prisotna v vseh domovih, bomo poročali v prihodnjih dneh.

Četrtek, 21. julij 2011 Malo denarja za Vaš kanal

V teh dneh medijske hiše, ki so se javile na redni letni javni razpis ministrstva za kulturo za sofinanci-ranje programskih vsebin medijev v letu 2011, prejemajo obvestila o uspešnosti. Dvema projektoma naše medijske hiše je komisija na-menila vsega 75 tisoč evrov, kar je skupaj le 23 odstotkov od vredno-sti prijavljenih projektov.

Televizija Vaš kanal je na razpis prijavila dva projekta, Novice in Iz sveta kulture, za kar smo letos to-rej prejeli le 75 tisočakov. Sredstva za razpis pa so, zatrjuje Vojko Sto-par, direktor Direktorata za medije, praktično enaka kot lani.

Vojko stopar, generalni direktor Direktorata za medije »Res pa je, da so pričakovanja medijev vsako leto večja, kar je tudi razumljivo glede na splošno situacijo, še zlasti glede upada oglaševanja.«

Direktorica naše televizije pa odgo-varja …

irena Vide, odgovorna urednica in direktorica Televizije Vaš kanal»Bo že držalo, da je denarja na oglaševalskem trgu vedno manj, pa vendarle naša medijska hiša

še vedno deluje v javnem intere-su in prav za ta javni interes, za dva projekta, za katera se je naša medijska hiša prijavila, smo dobili žal kar 44 % manj kot v minulem letu. Na rezultat ocenjevanja, se bo naša medijska hiša pritožila.«

glede na današnje obvestilo in trenutne razmere na medijskem trgu se v naši medijski hiši spra-šujemo, kako v prihodnje sploh še zagotavljati javni interes.

PONOVNI VKLOP TELEVIZIJE VAŠ KANALponedeljek, 5. september 2011

Spoštovani bralci Vašega mesečnika in zvesti gledalci regionalnega televizijskega programa Vaš kanal!

tik pred zaključkom redakcije in oddaje časopisa v tiskarno vam želim sporočiti, da smo z velikimi napori uspeli poiskati zača-sno rešitev za ponovni vklop antenskega televizijskega oddajanja Vaš kanal! Vsem, ki ste program naše televizije v času prizemnega digitalnega izklopa pogrešali in nas v tako izjemno velikem številu ter na različne načine podpirali pri prizadevanjih in iskanjih možnosti ponovnega vklopa, se v svojem imenu in v imenu celotnega kolektiva televizije Vaš kanal iskreno zahvaljujem. Sporo-čam vam, da boste regionalni televizijski program Vaš kanal lahko ponovno spremljali zelo kmalu, predvidoma od 5. septembra dalje.

Želim pa poudariti, da bomo v primeru, če do kon-ca leta ne bomo našli ustrezne rešitve ne na držav-ni in ne na lokalni ravni, primorani tovrstno odda-janje televizijskega programa Vaš kanal prekiniti.

televizija Vaš kanal spet pri vas doma. kmalu.

Irena Vide, direktorica in odgovorna urednica Televizije Vaš kanal

Page 9: Vaš mesečnik avgust 2011

9št. 76, avgust 2011 Vaš mesečnik

vaš

kan

al

Četrtek, 4. avgust 2011Apel predsedniku vlade

Ob koncu oddaje pa še o do-gajanju v naši medijski hiši, kjer si še vedno prizadevamo, da bi bil naš program dostopen vsem gledalcem jugovzhodne Slovenije tudi prek digitalnega prizemnega sistema. Vsako-dnevni klici občanov namreč

sporočajo, da je to območje zelo slabo pokrito s širokopa-sovnim omrežjem, posledično pa so številni ljudje ostali brez edinega regionalnega televizij-skega programa, ki jih sezna-nja z dogajanji v regiji.To še posebej velja za obmo-čje Bele krajine, zato so danes tamkajšnje županje na predse-dnika vlade naslovile posebno pismo in ga pozvale h takoj-šnjemu reševanju nastale pro-blematike. Renata Brunskole, županja Občine Metlika in poslanka v DZ»Glede na to, da smo na op-tičnem omrežju izpadli, oce-njujemo, da nam mora vlada na drugi strani pomagati in s tem pomagati tudi naši edini televiziji posebnega pomena.«

Županje pričakujejo, da bodo pristojni organi takoj proučili možnosti neodplačnega odda-janja regionalnega televizijske-ga programa Vaš kanal prek di-gitalnega prizemnega sistema. Na ta način bi vsaj delno zago-tovili enake pogoje obveščanja prebivalcev JV regije v primer-javi z ostalimi območji države.

Renata Brunskole, županja Občine Metlika in poslanka v DZ»27 tisoč prebivalcev Bele krajine ima ustavno pravico do informiranosti in zatorej tudi do dostopnosti signala Televi-zije Vaš kanal Novo mesto, ki je za nas izrednega pomena.«

Prav zato pričakujejo takojšnji odziv vlade, so še zapisale be-lokranjske županje.

Page 10: Vaš mesečnik avgust 2011

10 št. 76, avgust 2011Vaš mesečnik

vaš

kan

al

Župani o vlogi in pomenu Televizije Vaš kanalNOVO MESTO

Televizija Novo mesto s svojim delom v okviru regionalnega pro-grama omogoča izražanje mnenj in interesov različnih skupin civilne družbe in ustvarja odprt informacij-sko-komunikacijski sistem, potre-ben za kakovostno, na informaci-jah utemeljeno odločanje o javnih zadevah. In prav pluralno komuni-ciranje prek množičnih medijev je osrednji element demokracije. Osnovna naloga omenjene televizi-je je seznanjanje gledalk in gledal-cev z dogodki in novicami, o ka-terih nacionalni mediji navadno ne poročajo. Svoje poslanstvo opravlja profesionalno ter vsestransko, saj celovito, ažurno in nepristransko vsak dan poroča o dogodkih, po-membnih za Dolenjsko, Belo kraji-no in Posavje. Njena posebna odlika je v tem, da je poročanje kritično, a ne kri-tizersko, še posebej pa so lahko ustvarjalci programa ponosni na programsko vsestranskost. Velik del programa namreč posvečajo la-stnim, nekomercialnim vsebinam – informativnim, gospodarskim in drugim strokovnim temam, kultur-nim, športnim, umetniškim in izo-braževalnim vsebinam.Zaradi vsega naštetega menim, da so upravičeni do sofinanciranja programa. A trenutno stanje doka-zuje, da pristojni žal te vrednosti lokalnih televizij niso prepoznali. Pridružujem se mnenju županj in županov, ki so ugotovili, da je to korak v preteklost, ne v prihodnost.

Alojzij Muhič, župan MO Novo mesto

OBČINA KRŠKOPomembnost regionalnih medijev se zrcali skozi prizmo obveščanja ljudi v lokalnem okolju o dogod-kih, ki imajo neposreden vpliv na življenje občanov in jih nacionalni mediji prezrejo.Regionalni mediji imajo velik vpliv na razpoloženje ljudi v tem delu Slovenije, kajti v domove števil-

nih prinašajo za ljudi spodbudne informacije o projektih, ki pritičejo razvoju posameznih občin, o dru-štvenem in družabnem življenju v naših krajih, kar je posebej po-membno v času, ko na nacional-ni ravni težko zasledimo pozitivne informacije.Televizija Vaš kanal je regionalna televizija, ki se je s svojo strokovno uredniško politiko distancirala od rumenih tem in cenenega poroča-nja, kar je glede na razmere mnogo zahtevnejše, predvsem pa dražje. Slednja miselnost in pa kakovosten informativni program sta pripeljala do navezanosti ljudi na ta medij, saj so ga ti sprejeli za svojega.Že pred časom smo ocenili medij kot kredibilen in s potencialom za razvoj, zato smo sodelovali pri vzpostavitvi dopisništva iz Posavja, prav tako osebno sodelujem pri pri-pravi osnutka programa finančne sanacije medija, v nadaljevanju pa bo problematika izpostavljena tudi na seji Občinskega sveta Občine Krško. Kot poslanec se zavzemam za medijsko zakonodajo, s katero bi omogočili, da bi Televizija Vaš kanal, ki ima program s statusom posebnega pomena, oddajala prek oddajnikov RTV Slovenija. Mislim, da bi morala to podpreti tudi dr-žava.

Franci Bogovič, župan Občine Krško

OBČINA KOSTANJEVICA NA KRKI

V bodoče bom podpiral vaše usmeritve oziroma stališče o jav-nem interesu vaše hiše. Žal pa kot aktivni upravljalec ne mo-rem nastopati, ker občina ni ura-dno družbenik Vašega kanala.

Mojmir Pustoslemšek, župan Občine Kostanjevica na Krki

OBČINA BREŽICERegionalna Televizija Vaš kanal že dobri dve desetletji prinaša lokalne novice o dogodkih in aktivnostih lokalnega okolja v domove prebi-valcev Posavja, Dolenjske in Bele krajine. V času, ko medije zanima-jo predvsem »rumene« in razvpite teme, je ohranitev medija s statu-som posebnega pomena, ki prebi-valce seznanja z novicam iz okolja, kjer živijo, še toliko bolj potrebna in pomembna. Regionalni pro-gram Vaš kanal seznanja gledalce z dosežki soustvarjalcev življenja v lokalnem okolju ter s predstavlja-njem različnih dogodkov podpira tako posameznike kot društva in organizacije, ki sodelujejo pri ra-zvoju na področju gospodarstva, izobraževanja, kulture, športa … Občina Brežice prepoznava pomen regionalnega televizijskega progra-ma Vaš kanal, ki deluje v javnem

interesu, kar dokazujemo s podpo-ro programu. Regionalno televizijo podpiramo pri vseh prizadevanjih, da pri seda-nji vladi doseže posluh za lokalne medije. Žal aktualna vlada nima občutka za enakomeren razvoj vseh področij naše Slovenije, med katerimi je prav gotovo pravica vseh državljanov, tudi nas izven Ljubljane, do objektivnega poro-čanja in obveščanja o aktivnostih v lokalnem okolju, kjer prebivamo in ustvarjamo.

Ivan Molan, župan Občine Brežice

OBČINA METLIKAUstavna pravica do informiranosti Belokranjk in Belokranjcev je tista prva, zaradi katere je brezplačna zagotovitev digitalnega signala in s tem obstoj in delovanje Televizi-je Vaš kanal tudi na območju Bele krajine nujno potrebna. Pričakujem razrešitev problema ob dejstvu, da bosta prevladala razum in podpora Televiziji Vaš kanal ne glede na ide-ološko, strankarsko ali katero dru-go pripadnost tistih, ki so na ravni države odgovorni za zagotovitev informiranosti državljank in drža-vljanov Republike Slovenije.

Renata Brunskole, županja Občine Metlika

OBČINA SEVNICARegionalna televizija Vaš kanal je za področje Posavja, Dolenjske in Bele krajine zelo pomemben me-dij. V nastali situaciji je ključnega pomena skupno zavzemanje in angažiranje vseh županov občin, ki smo oddaljene od središča države kot ekonomskega, razvojnega in tudi medijskega centra. Regionalni mediji, kot je televizija Vaš kanal, v pomembni meri pripomorejo k močni lokalni in regionalni zavesti ter decentralizirani usmeritvi razvo-ja države.

Srečko Ocvirk, župan Občine Sevnica

OBČINA DOLENJSKE TOPLICE

Regionalna televizija Vaš kanal je postala med občani Dolenjskih To-plic v zadnjih letih poleg lokalnega glasila najbolj priljubljeno sredstvo javnega obveščanja za področje lo-kalnih zadev. Ne išče senzacij, zato slovi po nepristranskem, uravnote-ženem poročanju.

Kot taka mora ostati v medijskem prostoru. Zato naša občina podpira prizadevanja za njeno ohranitev in za prizemno oddajanje.

Jože Muhič, župan Občine Dolenjske Toplice

OBČINA IVANČNA GORICA

Celovito obveščanje občanov o ak-tualnih dogajanjih v občini je vse-kakor ena izmed pomembnejših nalog vsakega župana in občinske uprave. Ena izmed najbolj primer-nih možnosti za to je vsekakor do-bra lokalna televizija, ki najbolje pozna lokalne probleme in pričako-vanja občanov. Spričo precejšnega števila občin in velike razdroblje-nosti je iluzorno pričakovati, da bi to poslanstvo zadovoljivo opravila nacionalna televizija. Regionalna televizija Vaš kanal tako učinkovito in pravočasno zadosti potrebam po obveščanju občanov o dogajanju na lokalni ravni in s tem več kot opravičuje svoj obstoj.

Kot kaže, pa je obstoječ model fi-nanciranja delovanja v današnjih spremenjenih in zaostrenih raz-merah nezadosten. Interes Občine Ivančna Gorica je, da lokalna tele-vizija deluje. Seveda pa je, ob obi-lici drugih nalog in obveznosti ob-čine, skoraj nemogoče pričakovati, da bi glavno breme pri tem nosile občine. Na vsak način pa sem pre-

Page 11: Vaš mesečnik avgust 2011

11št. 76, avgust 2011 Vaš mesečnik

vaš

kan

al

pričan, da bomo s skupnimi mo-čmi našli ustrezno rešitev.

Dušan Strnad, župan Občine Ivančna Gorica

OBČINA TREBNJE

Lokalna televizija Vaš kanal je dra-gocena v dolenjskem medijskem prostoru. Posebno ker dela v jav-nem interesu. Vaš kanal pokriva dogajanje na Dolenjskem in širše z lokalnimi novicami in kulturni-mi dogodki ter poroča o življenju v naših občinah. Rešitev vidim predvsem v kratkoročnih ukrepih za saniranje stanja in zagotovitev dolgoročne stabilnosti. Da t.i. Od-dajniki in zveze pri RTV Slovenija zaračunavajo nemogoče visoke zneske za oddajanje signala, je skrajno nedopustno, saj smo to mrežo pomagali graditi tudi Do-lenjci prek RTV naročnine. Upam v pošteno rešitev zdajšnjih zapletov, ki bodo koristili televiziji Vaš Kanal, dolenjskim občinam ter gledalkam in gledalcem tega popularnega te-levizijskega kanala.

Alojzij Kastelic, župan občine Trebnje

OBČINA MOKRONOG-TREBELNO

Težko, pravzaprav nemogoče je razumeti, da smo v času globalne informacijske in medijske ekspan-zije nenadoma ostali brez tako po-membnega lokalnega medija, kot je to VAŠ KANAL. Osebno sem nad tem zelo ogorčen. S številnimi občani delim prepriča-nje, da je treba čim prej nekaj ukre-niti, da se spet vzpostavi oddajanje prek digitalnega prizemnega siste-ma. V Občini Mokronog-Trebelno, in sam osebno, se bomo odločno zavzemali za zagotovitev financi-ranja vnovičnega oddajanja prek digitalnega prizemnega sistema.

Anton Maver, župan Občine Mokronog-Trebelno

OBČINA SEMIČRegionalna televizija Vaš kanal ima tako za Občino Semič kot za šir-šo regijo izreden pomen. Prek nje so naši občani ažurno obveščeni o vseh dogajanjih v občini, saj TV Vaš kanal vsa dogajanja zelo te-meljito pokriva. Zato je program Vašega kanala med občani Občine Semič tudi zelo priljubljen. Zaradi izklopa oddajanja regional-nega televizijskega programa TV Vaš kanal prek digitalnega prize-mnega sistema prebivalci naše ob-čine in Bele krajine na sploh pro-grama več ne morejo spremljati, kar pomeni, da niso več seznanjeni z dogajanjem v občini in v širši JV regiji, saj nacionalna televizija to področje zelo slabo pokriva. Našim občanom je tako kratena ustavna pravica biti seznanjen z dogodki z domačega območja in iz širše re-gije.

Moj apel poslancem JV Sloveni-je, da čim prej pripravijo ustrezno besedilo amandmaja k predlogu Tehničnega zakona o avdiovizual-nih medijskih storitvah, ki naj vse-buje možnost dodelitve večletnih koncesij televizijskim programom s statusom posebnega pomena, s či-mer bi se zagotovilo dolgoročnejše in stabilnejše financiranje in s tem tudi načrtovanje dejavnosti TV Vaš kanal, kot je bilo predvideno že v Predlogu Zakona o medijih, ki pa ni bil sprejet.

Želim, da Televizija Vaš kanal ob-drži predvajanje vsebin v javnem interesu, zato je treba ukrepati hi-tro na vseh ravneh: državni, občin-skih, gospodarskih in pri lastnikih. Sama bom v nakazani smeri ukre-pala nemudoma.

Polona Kambič, županja Občine Semič

OBČINA ŠKOCJAN Novica je vedno dobrodošla in zanimiva. Novica iz domačega, poznanega okolja je vedno zani-mivejša, pritegne gledalce in po-slušalce, vnese veselje, včasih ne-mir, vedno pa pomeni vsebino za vsakdanji sproščujoč pogovor. Dolenjci smo radi prisluhnili vsebi-nam, s katerimi so nas seznanjali sodelavci Televizije Vaš kanal Novo mesto, pa najsi bodo to novice in-formativnega značaja ali prispevki s področij kmetijstva, gospodar-stva, kulture, zdravstva itd. Pogre-šamo ta znani nam kanal in lah-ko rečemo, da dogajanja v širšem lokalnem okolju več ne poznamo. Želim, da se finančne razmere na televiziji Vaš kanal kar se da hitro sanirajo. Občinski proračun nima razpoložljivih finančnih sredstev za ta namen. Kot župan občine pa si bom v lokalnem okolju oseb-no prizadeval, da bi se več naših

občanov, obrtnikov in podjetnikov odločalo za oglaševanje storitev in proizvodov oziroma svoje ponudbe za trg.

Jože Kapler, župan Občine Škocjan

OBČINA ŠENTJERNEJProblematika glede oddajanja regi-onalnega televizijskega programa Vaš kanal prek prizemnega odda-janja je po oceni naših občanov ne-gativno sprejeta, saj so na Vašem kanalu spremljali novosti, dogodke in novice, ki so se aktualno dogaja-le v Občini Šentjernej. Treba je po-udariti, da je to pomemben medij-ski kanal. Vendar pa, glede na to, da signala na isti valovni dolžini, ki ga je predvajal Vaš kanal, ni več, so to gledalci nekako sprejeli in se odvadili spremljati omenjeni kanal. Seveda Občina Šentjernej podpira in zagovarja povrnitev signala v pr-votno stanje, vendar pa sredstev, ki jih Vaš kanal potrebuje za vzposta-vitev frekvence za oddajanje pro-grama, nikakor ne more financirati iz proračunskih sredstev občine, ker je to za občinski proračun pre-velik zalogaj in tudi sredstva za to vrstno financiranje niso bila pred-videna. Menimo, da so finančna sredstva, ki jih televizija Vaš kanal potrebuje za predvajanje programa in za vnovično vzpostavitev signala na ukinjeni frekvenci, potrebna z državne, ne pa lokalne ravni.

Franc Hudoklin, župan Občine Šentjernej

OBČINA ČRNOMELJ

Kot županja Občine Črnomelj se vseskozi aktivno zavzemam za re-šitev problematike izklopa oddaja-nja regionalnega televizijskega pro-grama Vaš kanal prek prizemnega digitalnega omrežja. Zavedam se, da je televizija Vaš kanal edina regionalna televizija s statusom posebnega pomena, ki pokriva ob-močje Občine Črnomelj. Prebivalci naše občine so z izklopom odda-janja regionalnega televizijskega programa Vaš kanal prek digitalne-ga prizemnega sistema ostali brez edinega regionalnega programa, ki deluje v javnem interesu. Ker ob-močje Občine Črnomelj ni pokrito s širokopasovnim omrežjem elek-tronskih komunikacij, tako večina prebivalcev ne more spremljati televizije Vaš kanal, prek katere so bili vsakodnevno seznanjeni z novi-cami z našega območja. Prebival-cem naše občine je tako odvzeta ustavna pravica do celovitega in nepristranskega informiranja, kar pomeni, da smo diskriminirani v primerjavi z ostalimi prebivalci Slo-venije. Kot županja se zavzemam

za čim hitrejšo spremembo zako-nodaje, ki bo omogočala brezplač-no oziroma neodplačno oddajanje televizijskih programov s statusom posebnega pomena.

Županja Občine ČrnomeljMojca Čemas Stjepanovič,

OBČINA MIRNA PEČ

Televizija Vaš Kanal je pomemben regionalni medij, ki ga pogrešamo tudi v Mirni Peči, saj ga lahko gle-dajo le redki občani. Ker ima sta-tus posebnega pomena in deluje v javnem interesu, bi ga morala sofinancirati država v večji meri kot do sedaj. Kot župan in posla-nec v Državnem zboru RS se bom v največji meri prizadeval za vno-vično predvajanje programa prek digitalnega prizemnega sistema. Tudi občine občutimo sedanjo kri-zo in imamo vse manj prihodkov v proračunih, vendar smo dolžni o svojem delu obveščati svoje obča-ne, zato se vse bolj poslužujemo spletnih in drugih načinov javnega obveščanja. Vendar pa so regional-ne novice televizije Vaš Kanal zelo dragocene in morajo ostati.

Zvonko Lahžupan Občine Mirna Peč

OBČINA MIRNA

Regionalna Televizija Vaš kanal je vseskozi korektno in obširno po-ročala o prizadevanjih Mirnčanov za ustanovitev samostojne občine Mirna. Zabeleženi so bili trenutki veselja ob referendumski izjasnitvi in trenutki žalosti ob neustanovitvi občine v državnem zboru, kot tudi trenutki zmagoslavja po razsodbi na ustavnem sodišču RS. Tudi po zaslugi Janeza Janežiča je tele-vizija Vaš kanal Novo mesto vse-skozi vestno spremljala dogajanja v prejšnji krajevni skupnosti Mirna in današnji občini Mirna. Zabeleže-ni in posredovani širši javnosti so bili tudi uspehi mirnskih športnikov (badmintonistov, skakalk, balinar-jev in nogometašev), kulturnikov in rast ponosa Mirne, to je gradu Speča lepotica, ki ga je dr. Marko Marin dvignil iz ruševin. Mirnčani si ne predstavljamo, kako bi bilo, če ne bi imeli naše in vaše televizi-je Vaš kanal, zato pričakujemo, da se čim prej razrešijo težave, zaradi katerih ne moremo več spremljati oddaj in informacij iz našega oko-lja. Tako občani občine Mirna in jaz kot župan podpiramo prizadevanja vodstva in novinarjev, da se nasta-la situacija čim prej razreši v korist vseh nas, to je tistih, ki smo redno spremljali program Vašega (in Na-šega) kanala.

Dušan Skerbiš, župan občine Mirna

Page 12: Vaš mesečnik avgust 2011

Smo dobri gospodarji?Oddaja Smo dobri gospodar-ji? je tedenska specializirana oddaja z gospodarskimi vsebi-nami, ki jo v regionalnem tele-vizijskem programu Vaš kanal ustvarjamo neprekinjeno že dvanajsto leto zapored. V slovenskem »televizijskem prostoru« je to edina od-daja, ki brez premora že več kot dese-tletje obravna-va gospodarske teme. V trinajsto sezono na televiziji Vaš kanal vstopamo v torek, 13. sep-tembra, ob 20. uri s 625. oddajo smo dobri gospodar-ji?. V prvi oddaji nove sezone bomo pregledali, kaj so kame-re Vašega kanala zabeležile v letošnjem poletju. Pravijo, da se obeta negotova gospodar-ska jesen; aktualno dogajanje bomo spremljali, na ogled pa ga postavili v oddajah Smo dobri gospodarji?.

Turizem in mi»Vozi me vlak v daljave, vozi me v širni svet …,« je refren, ki nam ga vsakič, ko vidimo vlak, prikliče spomin. V sep-

tembrski oddaji Turizem in mi, ki bo v programu Televizije Vaš kanal premier-no predvajana v petek, 2. septembra, ob 20.30, o d s t i r amo tančico zgo-dov inskega razvoja vlakov pri nas. Z vlakom se je ekipa oddaje Tu-rizem in mi peljala po »gorenj-ski progi« ter med vožnjo doži-vela marsikaj zanimivega. Ne zamudite oddaje na Vašem kanalu v petek, 2. septembra, ob 20.30.

12

obzo

rnik

št. 76, avgust 2011Vaš mesečnik

vsaktorek

ob 20.00

vsak

prvi petek

ob 20.30

Slovenski turizem se vse bolj uveljavlja Izvirne ideje, ki imajo tržni potencial, so danes še posebej v turizmu, ki je pod vplivom ne-nehnih sprememb, cenjene bolj kot kadar koli prej. Člani mednarodnega Združenja vodilnih evropskih hotelirsko-turističnih šol EURHODIP, ki združuje 150 šol in univerz iz 35 držav, članica je tudi Slovenija, so med 13. in 17. julijem na konferenci v Parizu govorili na temo z naslovom Prestižni turizem.Glavno sporočilo konference je bilo, da je potrebno mlade sode-lavce v turizmu naučiti nasmeha in storitev, ki bodo presegla gostova pričakovanja. V sklopu konferen-ce je bila tudi volilna skupščina; združenje odslej vodi Cees van der Klip, bivši dekan visoke hotelske šole iz nizozemskega Maastrichta. Pomembno vlogo je prevzela tudi Slovenija. Helena Cvikl, direktori-ca Višje strokovne šole za gostin-stvo in turizem iz Maribora (od leta 2003 je bila generalna sekretarka združenja), je postala podpred-sednica združenja EURHODIP. Slovenski turizem je v Parizu med evropsko turistično stroko zablestel še enkrat v polnem sijaju. General-ni direktor Direktorata za turizem in internacionalizacijo Marjan Hri-bar je prejel najvišjo nagrado, ki jo podeljuje združenje, in sicer za aktivno delovanje na področju ka-kovosti v gostinstvu in turizmu ter za spodbujanje strokovnega in po-klicnega izobraževanja na področju gostinstva in turizma.

Za uspeh slovenskega turizma v Parizu sta najbolj zaslužna Helena Cvikl, di-rektorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor, ter Marjan Hribar, generalni direktor Direktorata za turizem in internacionalizacijo; Cviklova je postala podpredsednica združenja EURHODIP, Hribarju pa je Združenje vodilnih evropskih hotelirsko-turističnih šol podelilo najvišjo strokovno nagrado.

Page 13: Vaš mesečnik avgust 2011

13

obzo

rnik

št. 76, avgust 2011 Vaš mesečnik

vsaktorek

ob 20.00

vsak

prvi petek

ob 20.30

Deset kilometrov nove kanalizacijeV Kočevju bodo v dveh letih zgradili deset kilometrov nove kanalizacije s petimi pripadajoči-mi črpališči ter tako 1900 gospodinjstvom omogočili priklop na centralno čistilno napravo. Doslej je v mestu več kot 90 odstotkov prebivalcev že priključenih na kanalski sistem.

Slobodan Jovič Božo Vidmar

Naložba je ocenjena na 2,9 milijo-na evrov, glavnino (60 odstotkov) prispeva evropski kohezijski sklad, deset odstotkov bo primaknila dr-žava, trideset odstotkov pa bo za-gotovila občina. Občina Kočevje je za slovenske razmere dobro pokrita s kanalizacijskim sistemom; obsto-ječa čistilna naprava, z 28.000 populacijskimi enotami, je trenu-tno polovično izkoriščena. »Do-končna ureditev odvajanja in či-ščenja komunalnih odpadnih voda

Pogodbo o dograditvi kanalizacijskega sistema v Občini Kočevje sta podpisala žu-pan dr. Vladimir Prebilič in predsednik uprave izvajalske družbe CGP Novo mesto Marjan Pezdirc.

Odprli informacijsko središče gENOb 10. obletnici delovanja je podjetje GEN energija v neposredni bližini krške nuklearke v začetku julija odprlo svoje informacijsko središče.

Slobodan Jovič Goran Rovan

Gre za poslovno stavbo, kjer bo po-leg poslovnih prostorov podjetja še center vodenja proizvodnih podjetij – Nuklearne elektrarne Krško, Ter-

moelektrarne Brestanica, Savskih elektrarn, v njem pa bodo tudi zaposleni iz Gen-I-ja, hčerinske družbe GEN-a, ki vse bolj uspešno trgujejo z električno energijo. V novih prostorih je tudi interaktivni multimedijski izobraževalni center.Gradnja poslovne stavbe, v katerih je zdaj 57 zaposlenih, je stala 7 milijonov evrov. V zgradbi je tudi center vodenja elektrarn, saj posta-ja skupina GEN vse pomembnejši dobavitelj elektrike. »Letno doba-vljamo v slovenskem prostoru ne-kje 3,5 teravatne ure, kar predsta-vlja približno 30 % vse porabljene električne energije. Seveda pa tr-gujemo z bistveno večjimi vsotami, na ravni pravzaprav cele porabe slovenske energije v enem letu, to je 13 teravatnih ur. Predvsem delu-jemo na Balkanu in tudi v Avstriji, Italiji in Nemčiji,« je povedal Mar-tin novšak, direktor GEN energije.

Obiskovalci si v novem interaktiv-nem izobraževalnem središču, ki so ga poimenovali »Svet energije«, lahko ogledajo različne eksperi-

mente. Tako jim nazorno pokažejo, kako npr. se po zraku prenaša ele-ktrika, ki omogoča, da neonska luč zasveti. »Predstavljamo pa teme, povezane z elektriko in energeti-ko, se pravi proizvodnjo električne energije. V kletnem prostoru (t.i. »eksperimentariju«) je na voljo 17 eksponatov, eksperimentov, ki so namenjeni samostojnemu pre-izkušanju, odkrivanju različnih fe-nomenov iz sveta elektrotehnike,« pojasnjuje tanja Jarkovič iz Službe za odnose z javnostmi.Gen energija je usmerjena pred-vsem v obnovljive vire, tako sofinan-cirajo gradnjo verige HE na spodnji

Savi, obnovili bodo plinske agregate v brestaniški elektrarni, pripravljajo pa se tudi na gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem.

je ključna za doseg boljših pogojev za življenje vseh občanov tako na družbenem kot na gospodarskem področju. Z izvedbo projekta pa bomo lahko tudi v prihodnosti zagotavljali pogoje za zaščito in ohranitev naravnih danosti,« je poudaril župan občine dr. Vladimir prebilič. Z gradbenimi deli bo CGP Novo mesto začel sredi prihodnje-ga meseca; novo kanalizacijsko omrežje bodo zgradili v Šalki vasi, na Bregu in v Podgorski ulici v Kočevju. »Za nas je to v času, ko gradbincem ravno ne cvetijo roži-ce, pomemben posel. Pri delu ne pričakujem večjih težav, saj gre za klasičen kanalizacijski projekt,« je ob podpisu pogodbe poudaril marjan pezdirc, predsednik upra-ve CGP Novo mesto. Glede na ča-sovni načrt naj bi gradnjo zaključili sredi leta 2013, celoten projekt pa v letu 2014. Ob zaključku projekta bo tako v Kočevju kar 98 odstotkov prebivalcev priključenih na javno kanalizacijsko omrežje.

Novo stavbo ob desetletnici družbe sta simbolično namenu predala Martin No-však, direktor GEN Energije, in minister za finance Franc Križanič.

Interaktivno izobraževalno središče »Svet energije«

Stane Rožman, direktor NEK, gostitelj Martin Novšak, finančni minister Franc Križa-nič, Franc Bogovič, župan Občine Krško, in ostali visoki gostje na razgledni ploščadi, ki so jo uredili na strehi poslovne stavbe.

Page 14: Vaš mesečnik avgust 2011

naro

čena

obj

ava

14 št. 76, avgust 2011Vaš mesečnik

Ob 20-letnici podjetja Iskra Pio

Z optimizmom naprej Družba Iskra – Pio s sedežem v Šentjerneju letos praznuje dvajseto obletnico de-lovanja, ki so jo zaposleni na čelu z direktorjem Andražem Rumpretom obeležili v sklopu letošnjega občinskega praznika.

Na slavnostni akademiji v poča-stitev obletnice so se na dvorišču podjetja zbrali zdajšnji in nekdanji sodelavci, njihove družine in po-slovni partnerji. andraž rumpret, direktor in solastnik družbe, je v nagovoru orisal zgodovino pod-jetja, ki je imelo svoje vzpone in padce, a je danes stabilno v svo-jem poslovanju in v lokalnem oko-lju uživa ugled. Osnovna dejavnost

družbe je sicer projektiranje in iz-delava opreme za čisto in čistilno tehnologijo. Dodatna programa sta validiranje prostorov in proi-zvodnja ALU stavbnega pohištva.

Družba je bila ustanovljena leta 1991 po stečaju tedanjih Uporov in je začela dejavnost z 18 zapo-slenimi, od tega so bili trije inženir-ji. Po 20 letih so se razvili v družbi z 68 zaposlenimi, med njimi je 21 inženirjev. „Strojev za proizvo-dnjo uporov že dolgo ne proizva-jamo več. Ker je bila tedanja ele-ktronska industrija v krizi, smo se popolnoma usmerili v farmacijo, ki

pa je precej zahtevnejši trg. Razvili smo nov tip čistilnikov, nove linije, naprave so postajale vse bolj zah-tevne, začeli smo vgrajevati znanje in se širiti,“ pravi Rumpret. Danes

projektirajo in izdelujejo opremo za čisto in čistilno tehnologijo, kot so brezprašne komore za vzpo-stavitev čistih, sterilnih pogojev, laf sobe, izolatorji, zračni tuši, raztehtalnice, sobe za vzorčenje in čisti prostori. Izvajajo pa tudi validacijske postopke – merjenja prašnih delcev v prostoru, vlage … Kot je v govoru poudaril di-rektor, občutijo krizo, predvsem v

segmentu investicijske opreme, a kljub temu optimistično zrejo v priho-dnost. Odpuščali niso, pa tudi

obeti za naprej so dobri. Njihova poslovna partnerja sta namreč med drugimi Krka in Novartis, s katerima sklepajo posle tako

doma kot v tujini.Na akademiji se je prvi mož pod-jetja zahvalil sodelavcem, ki so pred 20 leti skupaj z njim ustano-vili Iskro – Pio na ruševinah teda-

njih Uporov. Zahvalo za 20 letno pripa-dnost podjetju je prejelo 8 zaposlenih.Kulturno noto so prireditvi dodali člani Šentjernejske-ga in Vinogradniškega okte-ta, Pihalni orkester Občine Šentjernej in Martin Krpan ter tenorist marko Železnik. Dobrote za pogostitev so pri-

spevali vinogradniki in kmečke žene, katerih društva Iskra Pio tudi podpira. Tako so na prireditvi izročili štiri tisoč evrov Pihalnemu orkestru, katerega podpornik so.

Oprema za potrebe farmacevtske industrije

Osnovna dejavnost družbe je projektiranje in izdelava opreme za čisto in čistilno tehnologijo. Dodatna programa sta validiranje prostorov in proizvodnja ALU stav-benega pohištva.

Direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Franci Bratkovič, direktor Iskre Pio d.o.o. Andraž Rumpret in župan Občine Šentjernej Franc Hudoklin

Direktor Iskre PIO d.o.o. Andraž Rum-pret

Danes projektirajo in izdeluje-jo opremo za čisto in čistilno tehnologijo, kot so brezprašne komore za vzpostavitev čistih, sterilnih pogojev, laf sobe, izolatorji, zračni tuši, razteh-talnice, sobe za vzorčenje in čisti prostori.

Page 15: Vaš mesečnik avgust 2011

15št. 76, avgust 2011 Vaš mesečnik

Joj, ta pribor … (1. del)Končuje se čas piknikov in na sploh zabav na prostem, ko se ne ukvarjamo s strogim bontonom pri jedi. Ob uživanju hrane v pri-jetni in intimni družbi ne mislimo na položaj vilic, noža, žlice … A ker se septembra spet vračamo v resnejše poslovno okolje, ki zahteva od nas tudi ustrezno vedenje, pokukajmo tokrat v tej rubriki na mizo. Osredotočili se bomo na pribor.Pravilno ravnanje s priborom namreč ni tako samoumevno, kot mislijo nekateri. Pri vsako-dnevnih obedih sicer večinoma uporabljamo žlico, vilice in nož. A ne pustimo se presenetiti na poslovnih srečanjih v gostilnah in restavracijah.

Žlica Velika žlica za juho leži na desni strani krožnika. Če je predvide-na še kakšna hladna ali druga predjed, leži žlica za juho kot drugi kos pribora na vaši desni strani krožnika, torej levo od skrajno desnega noža za predjed. Za juho, postreženo v jušnih sko-delicah, uporabimo bolj okroglo žlico za juho, ki leži na desni strani krožnička pod jušno skodelico. Žlico držimo v prednostni roki (desničarji v desni, levičarji v levi roki). Napolnimo jo le do dveh tretjin, tako je manj možnosti, da se bomo polili.

NožNož primemo v desno roko (če ste desničar). Za vsako jed je običajno predviden poseben nož. Mali nož (npr. za kruh in maslo) leži na krožničku za kruh, nož za predjed leži na zunanji desni strani krožnika ter je običajno krajši in ožji od noža za glavno mesno jed. Noža ne uporablja-mo, če ne jemo jedi, za katero je namenjen. Nož za ribe je posebne oblike in ima rahlo zavito topo koničasto rezilo. Ta leži na desni strani krožnika, praviloma med nožem za predjed in nožem za glavno mesno jed. Nož za glavno mesno jed je največji med vsemi noži v pogrinjku. Desertni nož je najmanjši in leži nad krožnikom, z ročajem obrnjenim proti desni strani. Posebna sta tudi nož za sir in prav tako nož za pico, ki ima običajno nazobčano rezilo. ViliceTudi vilice so različnih oblik in veli-kosti. Običajno jih primemo v levo roko (velja za desničarje). Če ne uporabljamo noža, držimo vilice v desni roki. Vilice nosimo k ustom

vedno rahlo nagnjene. Če jih uporabljamo kot »lopatico« (na primer pri rižu ali krompirju), jih obrnimo tako, da konice »gleda-jo« navzgor. Vilice za predjed so manjše in krajše od vilic za glavno jed in ležijo na zunanji levi strani krožnika. Posebne oblike so vilice za ribe, ki ležijo na levi strani med vilicami za predjed in vilicami za glavno jed. Vilice za glavno jed so največje od vseh in ležijo tik ob krožniku na levi strani. Najmanjše so desertne vilice. Posebne vilice uporabljamo za fondi, ko hrano namakamo v posodo z vročim oljem. Servirne vilice uporablja-mo za nalaganje narezane hrane s skupnega servirnega pladnja na posamezni krožnik. Servirnih vilic seveda ne položimo na svoj krožnik, ampak nazaj na servirni pladenj.

Vilice in žlicaČe smo si izbrali testenine, pri hranjenju uporabljamo vilice in žlico. A pri tem moramo vedeti, da nosimo k ustom le vilice.

RokeZ rokami trgamo kruh, ki ga odla-gamo na poseben manjši krožnik. Kruha nikoli ne grizemo.

10 namigov1. Pribor jemljemo z zunanje

strani. Če nam na koncu ka-kšen del ostane, to pomeni, da smo uporabljali napačni pribor, zato moramo obnoviti pravila pri uporabi pribora.

2. Pribora nikoli ne oblizujemo.3. S polnimi usti ne govorimo.4. Med jedjo ne cmokamo in ne

srkamo.5. Komolcev ne naslanjamo na

mizo.6. Z rokami ne krilimo in ne

telovadimo.7. Če nam pribor pade na tla, ga

pobere natakar in ga zamenja s čistim.

8. Kruha v omake ne pomaka-mo.

9. Če si jed sami damo na kro-žnik, pri tem ne pretiravamo.

10. Iz skupnih posod, skled in s pladnjev jedi ne jemljemo s svojim priborom.

Piše: Irena Potočar Papež

SOBOTA: 27. avgust 201109.00 Pohod do jame Velika

Prepadna: odhod iz avtobusne postaje v Straži (malica iz nahrbtnika)

12.00 Ogled Vzletišča Peter

NEDELJA: 28. avgust 2011Otroški dan v Straži10.00 zabava na vodi, kajak, kanu,

rafting14.00 likovna delavnica, plesna

delavnica, družabne igre, bralni kotiček, igre z žogo, jahanje konj in prevoz z »lojternikom«

15.30 nastop čarodeja in čarodejna delavnica

PONEDELJEK: 29. avgust 201116.00 Likovna delavnica, ki bo pote-

kala ves teden od ponedeljka do petka pod vodstvom Mance Može. Delavnica je namenjena vsem generacijam

18.00 Dan gasilcev TOREK: 30. avgust 201110.00 Otvoritev novih prostorov vrtca

Krkine lučke na Stari cesti17.00 Oživljanje z eksternim ADE

(defibrilatorjem), prikaz in praktična delavnica, ki jo vodi predavatelj prve pomoči pri RK Novo mesto

19.00 predavanje mag. farm. Mojce Galeša z naslovom »Prva pomoč v lekarni – samozdra-vljenje kdaj, kako in koliko časa«

SREDA: 31. avgust 201119.00 Koncert MePZ Dvor ČETRTEK: 01. september 201118.00 Predstavitev in degustacija vin,

kruha in salam ob zvokih dueta Mavrica

Program 25. straške jeseni

PETEK: 02. september 201119.00 Koncert pihalnega orkestra

Krka 19.45 Podelitev priznanj jubilantom

krvodajalcem 20.30 Spust lučk po reki Krki

SOBOTA: 03. september 201110.00 Čistilna akcija – očistimo reko

Krko, ki jo bo izvajal Potapljaški klub Novo mesto

13.00 Balin pokal občine Straža v Športnem parku Breza

17.00 Finalno tekmovanje za Sloven-skega Martina Krpana 2011

18.00 8. srečanje ljudskih pevcev in godcev z naslovom »Ko bi jaz vedela« - Lukna

20.00 Veseli večer z ansamblom Kok band s predskupinami

NEDELJA: 4. september 201108.00 Razstava šarklov TD Straža in

ročnih del DU Straža 09.00 Odhod konjenice po meji občine

Straža – odhod konjenice bo iz naselja Prapreče

10.00 Sveta maša, ki jo bo vodil upo-kojeni ljubljanski škof g. Uran

14.30 V križišču v Straži osrednja prireditev, POVORKA: »TD 365 dni v letu«

Po povorki sledi gasilska veselica z bogatim srečelovom in ansamblom POGUM

PONEDELJEK: 05. september 201107.00 do 10.30 Krvodajalska akcija, na Centru za transfuzijsko dejavnost SB Novo mesto

VEČINA PRIREDITEV SE BO ODVIJALA POD ŠOTOROM

Page 16: Vaš mesečnik avgust 2011

Na parkirišču Revoza se je zbralo več kot 20 katrc – nekatere dobro vzdrževane, druge zanimivo predelane.

Člani kluba R4, ki ima sedež v Beogradu in povezuje katraše iz bivše skupne države

16 št. 76, avgust 2011Vaš mesečnik

Novomeško tovarno je sredi julija, ob počastitvi visokega jubileja, obiskala mednarodna kara-vana 25 lastnikov katrc. Tudi sedanji prvi mož Revoza sodi v skupino tistih, ki so poslovno ka-riero začeli prav z modelom Renault 4. »Takrat sicer še na drugačnih osnovah kot danes, ročno izdelane, ni bilo še avtomatov in robotizacije. Smo pa tako pričeli s proizvodnjo modela, ki smo ga kmalu začeli tudi izvažati ter na ta na-čin graditi naš sistem kakovosti in uspešnosti. Mislim, da smo lahko ponosni na pot, ki nam jo je utrla »štirica«, na osnovi katere smo v nada-ljevanju ustvarili druge modele, ki jih še danes proizvajamo v naši tovarni,« je opisal zgodovin-

sko vrednost »katrce« aleš bratož, predsednik uprave Revoza. »Ta avto je bil in je še danes neuničljiv; ne dež ne sonce mu nista mogla do živega. Na »katr-ci« je okrog 6500 zvarnih točk, na današnjih avtomobilih pa 2700,« nam je razkril skriv-nost Vojko grobovšek, upokojeni tehnolog. Je morda prav to razlog, da je Renault 4 večen? V devetnajstih letih so v novomeški tovarni izdelali več kot 575 tisoč vozil Renault 4. Tudi zadnja »katrca« iz redne proizvodnje je bila narejena v Re-vozu.

Legendarna »katrca« letos praznuje 50 let. V petih desetletjih so jih proizvedli več kot osem milijonov, sestavljali pa v 27 državah sveta. V novomeškem IMV-ju, predhodniku današnjega Revoza, so jo začeli proizvajati leta 1973. Model sodi med večne ikone avtomobilske industrije.

Aleš Bratož, predsednik uprave

Vojko Grobovšek

Page 17: Vaš mesečnik avgust 2011

Razstava ob 50-letnici R4 je bila na ogled tako obiskovalcem kot zaposlenim v Revozu Omizje “Kako smo katrco izdelovali v Novem mestu’”

Lastnikom katrc so se pridružili člani Kluba IMV, zaposleni in novinarji.

Postanku v Revozu je sledil še ogled Muzeja avtomobilske in priko-ličarske industrije na Dolenjskem Katrca “šolska tabla sprejema podpise”

Omizje “Katrco vozim še danes”

Rok Istenič, Renault Nissan

Slovenija, je predsatvil

komercialno akcijo ob

50-letnici katrce

17št. 76, avgust 2011 Vaš mesečnik

Ima jih kar 53

V Novo mesto se je pripeljal tudi Jan Mli-nar iz Žirov, evropski rekorder po številu »katrc«; ima jih kar triinpetdeset.

Jan je prejel tudi naziv "miss katrca 2011" po izboru Revozove komisije.

Page 18: Vaš mesečnik avgust 2011

18

obzo

rnik

št. 76, avgust 2011Vaš mesečnik

POGREBNE IN POKOPALIŠKE STORITVE

OKLEŠEN(07) 33 70 200 - NON STOP

Nudimo vam vse storitve na enem mestu.Trudimo se biti najboljši ter najugodnejši.

O k l e š e n d . o . o . , K R o k u 2 6 , N o v o m e s t o

Kostanjevičani znajo stopiti skupajV Kostanjevici na Krki so proslavili občinski praznik, ki ga v najmanjšem sloven-skem mestecu praznujejo 16. avgusta v spomin na ta dan leta 1252, ko so bile Kostanjevici podeljene mestne pravice.

Slobodan Jovič Goran Rovan

Ob tej priložnosti so županu moj-mirju pustoslemšku predali žu-pansko verižico, ki sta jo oblikovali eva seljan in Janja Baznik. Na njej je 28 krajevnih insignij, ki predsta-vljajo nove simbole vseh naselij v občini. Na slavnostni seji so Jožetu Colariču, predsedniku uprave in generalnemu direktorju Krke, po-delili ključ mesta Kostanjevica na Krki in naziv častni meščan. Pode-

lili so še tri kostanjeviške srebrnike, ki so jih prejeli prostovoljni gasilski društvi Kostanjevica na Krki in Pre-kopa ter robert zagorc, poveljnik občinskega štaba Civilne zašči-

te in občinski gasilski poveljnik, za nesebično pomoč ob lanskih poplavah. Slavnostna govornica,

Župan Mojmir Pustoslemšek ter prejemniki priznanj in nagrad občine Kostanjevica na Krki

ministrica za obrambo dr. ljubica Jelušič, je Kostanjevičane postavila za zgled zaradi njihove požrtvoval-

Županska verižica, ki sta jo oblikova-li Eva Seljan in Janja Baznik, ima 28 krajevnih insignij, ki predstavljajo nove simbole vseh naselij v občini.

Občinski praznik praznujejo 16. avgusta, na dan, ko so bile 1252 leta Kostanjevici na Krki podeljene mestne pravice.

nosti v reševanju v lanskoletnih po-plavah, ko so se izjemno izkazali s pomočjo prizadetim.

Page 19: Vaš mesečnik avgust 2011

19št. 76, avgust 2011 Vaš mesečnik

na

vaše

m k

anal

u

0

5

25

75

95

100

�� �g�as �a� ��s�� ��� 9� � 65��

16. avgust 2011 15:52:52

Poslansko vprašanje

Trinajstega septembra se na zaslo-ne Vašega kanala vrača tudi serija pogovorov s poslanci državnega zbora. Z njimi se bo voditeljica

tjaša pureber pogovar-jala o vladni krizi,

kako se izvleči iz recesije in ali so poslanci pri tem opravili svojo nalogo. Oddaja je na

sporedu vsakih štirinajst dni, ar-

hivske posnetke pa si lahko ogledate tudi na naši sple-

tni strani vaskanal.com.

Vaš krog

Ne zamudite prve po poči-tniške oddaje

Vaš krog. Gostili bomo krajinarske-

ga arhitekta andreja strgarja, strokovnjaka na področju urejanja vrtov in parkovnih površin. 5. 9., ob 19:55.

Izdajatelj: Televizija Novo mesto, d. o. o.

Odgovorna urednica: Irena VideGlavni urednik: Slobodan Jovič

Uredniški odbor: Mojca Kren, Marko Meso-jedec, Tjaša Pureber, Petra Prijanovič

Lektoriranje: Irena Potočar Papež(Oglasov v uredništvu ne lektoriramo.)

Naslov uredništva: Podbevškova 12, 8000 Novo mestoTelefon: 07/39 30 860, faks: 07/39 30 870www.vaskanal.com

Marketing in oglaševanje:tel. 07/39 30 876, 39 30 867, faks: 07/39 30 877e-mail: [email protected]

Oblikovanje in grafična priprava: Fotografika, Boštjan Colarič, s. p.

e-mail: [email protected]: Delo-TČR, d. d., LjubljanaDistribucija: Pošta Slovenije, d. o. o.Št. vpisa v razvid medijev: 803

Prepovedana je vsakršna reprodukcija, distribucija, predelava in objava vsebin ali delov vsebin ter ogla-sov brez dovoljenja uredništva Vašega mesečnika.

T E L E V I Z I J A

www.armat.si

www.herk.si

Utrip tV programa Vaš kanal - brezplačen izVod - št. 76 - aVgUst 2011

Do kdaj (še) izklop antenskega oddajanja?

Foto: Jernej Piko

Pokličite župana!

V prvih jesenskih oddajah bosta gosta:

14.9., ob 19:55 Jože muhič, žu-pan občine Dolenjske toplice

21.9., ob 19:55 mojca čemas stjepanovič, županja občine Čr-nomelj

Belokranjski in Posavski obzornik

Prvi jesenski utrip iz Posavja, si na Vašem ka-nalu oglejte v Posa-vskem obzorniku, ki bo v četrtek 8.9., ob 20:30. Utrip iz

Vsak

drugi torek,

ob 20.30Vsak

drugi torek,

ob 20.30

vsak

ponedeljek,

ob 19.55

vsak

drugi četrtek,

ob 20.30 Vsak

ponedeljek,

ob 20.30

Bele krajine pa teden dni kasneje, v Belokranjskem obzorniku, ki bo v televizijskem programu Vaš kanal, v četrtek 15.9. ob 20:30. .

Dolenjski obzornik

Poletno počitniško razkošje se počasi umika prihajajoči jeseni. V uredni-štvu Dolenjskega obzornika bomo tudi v priho-dnje dali prostor dogodkom v vašem okolju. Želimo si, da trud, ki ga v dogodke vložijo posa-mezniki ali skupine pokažemo tudi drugim in jih s tem spodbudimo h kreativnosti. V prvem jesenskem Obzorniku, ki si ga boste lahko ogledali že v torek 6. septembra ob 20.30, se bomo sprehodili po gozdni učni poti Ajdovček. Dolga je nekaj več kot 2 kilometra in je nastala ob sodelovanju med kra-jevnim Zavodom za gozdove in podružnično Osnovno šolo v Aj-dovcu. Zveza združenj borcev in

Zavod za turizem Novo mesto sta 27. avgusta ljubite-ljem hoje, sprehodov in pohodnikom kot novo turistično za-nimivost ponudila

»Pot ob žici Novega mesta«. S potjo želijo

ohraniti zgodovinski spo-min na zaporo, ki so jo ita-lijanski okupatorji okoli Novega

mesta postavili s 135 bunkerji in kilometri bodeče žice. Žužember-ški grad, ki stoji na skali nad Krko, vhod vanj pa je z osrednjega trga v Žužemberku, je eden najslikovi-tejših gradov na Slovenskem z več kot tisočletje dolgo zgodovino. Pre-verili smo kakšne zgodbe odstira

grad danes.Čarobnost poletja bomo za-ključili z utrinki iz prireditve Noč na Krki v Novem me-stu, ki jo prireditelji pripra-vijo vsakokrat ob iztekajočih počitniških dneh, in je bila

že deseta zapovrstjo. Pripravili so različne delavnice za mlade,

panoramske vožnje s splavom, tradicionalni »beli« teniški turnir in seveda kot vedno – spust lučk po reki Krki.

Razkrijte karte

Čarobni pone-deljek z Blaže-no. Prva oddaja nove sezone televizijskih od-

daj bo na programu Televizije

Vaš kanal predvaja-na v ponedeljek, 5. septembra, ob 20.30. Vsak po-nedeljek zvečer bom tako znova

odgovarjala na vaša vprašanja z raz-

ličnih področij življenja.

Page 20: Vaš mesečnik avgust 2011

VPIS V IZREDNI

ŠTUDIJ POTEKA OD 1. 9.

DO 1.10. 2011

KMETIJSKA APOTEKA

in vinski laboratorijnovo mesto, 07/302 31 99AGRO NASVET d.o.o., Smrečniko-va ulica 45 (Pri vrtnariji v Šmihelu)

» Vse za trgateV » 20 vrst kvasovk » hrana za kvasovke, encimi,

čistila, barvila ... » sredstva za kletarjenje » refraktometri, škarje za trgatev » analize vina » če prinesete povprečen grozd

vam brezplačno izmerimo zrelostni indeks in svetujemo čas trgatve

izkoristite nasVet agronoma

deloVni čas: pon. - pet: 8.-18. ure, sobota: 8.-12. ure

10

00 f

/s

- 2

50 b

ar

Vreček agro d.o.o., M. Vadnova 22, 4000 Kranj , T 04 23 41 740, 040 831 441, www.vrecek-agro.si

ovratnica proti lajanju

Daljinski upravljalec kot pomoč pri šolanju psa

Ali vaš pes neprestano laja? Rešitev je ovra-tnica proti lajanju! Ko pes zalaja, se iz ovra-tnice sprosti sprej z vo-njem po limoni. Sprej je neškodljiv za psa in okolico, psu ne prizadene bolečine, ampak ga preprosto preseneti. Že v nekaj dneh se pes odvadi lajanja. Nič več težav s sosedi!

12,7 mm / 15,1 g

9 mm / 5,1 g

6,35 mm / 3,4 g

ZračnE pušKE

loki in saMostreli

novo! vrata za pse in mačKE!

škropilnice

samokolnice

črpalke z elektro in bencinskim motorjem

traktorske črpalke za namakanje

pršilniki

šKropilniCE/naMakalni sisteMi

noVo! črpalKa Za prEčrpaVanjE gnojEVKE

20 Vaš mesečnik št. 76, avgust 2011

Page 21: Vaš mesečnik avgust 2011

Slika je simbolna. * Vključuje DDV in velja za operativni leasing pri Porsche Leasing SLO d.o.o. za obdobje 60 mesecev in 10.000

prevoženih km/leto. Enkratni strošek obdelave znaša 60 EUR. V primeru, da prevozite 15.000 km/leto, znaša cena mesečnega obroka

249 EUR, za obdobje 60 mesecev. Izračune za druga obdobja in število prevoženih kilometrov preverite na www.vw-allinclusive.si.

www.volkswagen.si

Brez pologa Fiksnimesečni obrok

232 €/mesec

Vzdrževanjevozila

Zimskepnevmatike

Obveznozavarovanje

Popolnokasko kritje

Podaljšanojamstvo

Predstavljajte si, da boste brez začetnega pologa kar 5 let brez skrbi vozili bogato opremljen

Polo All inclusive 1.4 63 kW (85 KM). Fiksni strošek 232 € na mesec* vključuje prav vse: obvezno

zavarovanje, popolno kasko kritje, komplet zimskih pnevmatik, stroške vzdrževanja ter

5-letno jamstvo. Edini dodatni strošek, ki ga boste imeli, bo plačilo goriva, letno nadomestilo

za uporabo cest in po potrebi nakup vinjete. Pohitite, število vozil v ponudbi je omejeno.

Emisije CO2: 139 g/km. Kombinirana poraba goriva: 5,9 l/100 km.

NOVO

Polo ALL INCLUSIVE

za 232 EUR/mesec*

VWoglasPoloFLAT_A4_dealer.indd 1 23.6.11 11:09

www.avto-slak.si

TrebnjeObrtniška ulica 51

07/34 81 480service

www.avtoslak.si

Page 22: Vaš mesečnik avgust 2011

•Pripravadvorišča-polaganjetlakovcev,robnikov,kulirplošč•Zidanješkarpe-kamnitebetonske•Izkopiinizdelavaštern•Obnovakopalnic,polaganjeploščic•Izkopi,nasipi,navozimateriala,utrjevanje•Rigolanjeinzemeljskadelavvinogradih,sadovnjakihingozdovih

GRadbenadelaVukšiničFrancis.p.

Telefon:041720272

22 št. 76, avgust 2011Vaš mesečnik

• predšolskiotroci,• mladina,• odrasli,• maturanti,• valetanti.

041625949

Vse,kizahajajovplesnošoloUrškaNovomestodružijoljubezendoplesa,dobraglasbainprijetnadružba.

Česeželitenaučitikakoseobvarovatipredtujiminogamiindabododrugivarnipredvašimipotempokličite

Dančulovič Ninoslav s.p., Vorančeva 5, Novo mestoTel: 07 3375 080, mobitel: 041 236 375; 041 612 070

Servis NINOSERVIS GOSPODINJSKIh APARATOV IN BELE TEhNIKE

www.servis-nino.siemail: [email protected]

MONMETAL Oštir Johannes s.p., Brezina 28, 8250 Brežicetel/fax: 07 496 42 75, gsm: 041 636 585

e-mail: [email protected]žite se našim zadovoljnim strankam.

voda • plin • ogrevanje • vse vrste toplotnih črpalk • sončni

kolektorji • talno, zidno, stropno hlajenje in gretje

Vse inštalacije izdelamo na ključ.

ENOTA ZA IZOBRAŽEVANJE ODRASLIH

Vpis v izredno izobraževanjeza šolsko leto 2010/2011

Programi poklicno tehniškega in srednjega strokovnega

izobraževanja:

Avtokaroserist, avtoserviser, inštalater strojnih inštalacij, klepar krovec,mehatronik operater, oblikovalec kovin-orodjar, bolnièar -negovalec,elektrikar, raèunalnikar, zidar, tesar, peèar-polagalec keramiènih oblog,mizar

Prekvalifikacije:

Strojni tehnik, avtoservisni tehnik, elektrotehnik, tehnik raèunalništva,gradbeni tehnik, lesarski tehnik, zdravstvena nega, logistièni tehnik, predšolska vzgoja, kemijski tehnik, farmacevtski tehnik, kozmetièni tehnik,tehnik mehatronike.

Programi srednjega poklicnega

izobraževanja:

Vse informacije, priznavanje predhodne izobrazbe, oceno trajanja izobraževanja in stroškov dobite na tel.št.

, še bolje pa osebno na Šolskem centru Novo mesto v pisarni EIO vsak delovni dan od 9.00 do 17.00. Kontaktirate nas lahko tudi na elektronski naslov

(07) 39 32 202, GSM (031) 396-340

[email protected]

Vpis bo 16. 09. 2010 ob 17. uri na šolskem centru

Iz razliènih poklicev v vse navedene programe

Vpis v izredno izobraževanjeza šolsko leto 2011/2012Vpis bo 15.09.2011 ob 17. uri v šolskem centru

Page 23: Vaš mesečnik avgust 2011

•lasnakozmetikaMatrixinLakme

•ličenje

T E L E V I Z I J A

23št. 76, avgust 2011 Vaš mesečnik

Cirila Adja Muhič s.p., t.073380145, f.073380147

GLOBUSS PAPIRNICA

Nudimo vam pester izbor kakovostnih

šolskih in pisarniških potrebščin.

Rozmanova 15, Novo mesto

; vodenje poslovnih knjig za zdravnike, odvetnike, sindikate, društva, podjetja, sp-je, kmete, za cerkev ...

; pomoč od ustanovitve do registracije podjetja

že 20 let z vami

Naj računovodski servis 2010!

www.oriks.si

MIRA LALIČ, s.p., Danila Bučarja 22, Novo mesto

teL.: 07 33 73 380, GSM: 041 682 470e-mail: [email protected]

poDRužNIcA žužeMBeRk: teL.: 07 30 88 606

LOKAR RADO s.p.

Dolnja Prekopa 20,8311 Kostanjevica na Krki

tel.: 07/49 87 310, gsm: 041 630 456e-mail: [email protected]

www.instalacije-lokar.informacija.net

dobava in montaža toplotnih črpalk • inštaliranje vodovodnih

in plinskih napeljav• toplotne oz. centralne

inštalacije in vzdrževanje

• inštalacije talnega ogrevanja•diamantno vrtanje•čiščenjehišnihinvečjih

kanalizacij

Page 24: Vaš mesečnik avgust 2011

24 št. 76, avgust 2011Vaš mesečnik

Sreèko ŠIMEC S.P.

Stopièe 122, 8322 STOPIÈE

tel/fax: 07/30 80 070, gsm: 041/616 565

IZOLACIJSKE FASADE SLIKOPLESKARSTVO

MEDNA

RO

DN

A POSLOVNA ©OLA

INTERN

ATIO

NA

L BUSINESS SCHOOL

IBS LJUBLJANA

IBS Mednarodna poslovna šola Ljubljana vas vabi k vpisu v program Mednarodno poslovanje. Če se bo za študij odločilo dovolj študentov iz Novega mesta in okolice, ga bomo organizirali tudi v Novem mestu.

Program Mednarodno poslovanje ima dve usmeritvi in sicer Medna-rodno poslovanje s tujimi jeziki in Mednarodno poslovanje s trajno-stnim razvojem.

Mednarodno poslovanje s tujimi jeziki je edini slovenski poslovni pro-gram, ki vsebuje 60 % poslovnih predmetov in 40 % tujih jezikov in tako daje podlago za vsako delovno mesto, kjer je treba delati s tujino. Druga študijska usmeritev, Mednarodno poslovanje s trajnostnim ra-zvojem, ki je prav tako edina te vrste v Sloveniji, pa namesto druge-ga tujega jezika ponuja znanje o varstvu okolja in etike. Ta usmeritev usposablja za zaposlitev v javnem sektorju, okoljevarstvenih, izobraže-valnih in drugih organizacijah, ki želijo poslovati na družbeno in okolj-sko odgovoren način.

Pri študiju se boste srečali z zanimivimi in uporabnimi predmeti kot so Strateški menedžment mednarodnega podjetja, Trajnostni mene-džment, Poslovna dokumentacija, Mednarodni marketing, Slovenska javna uprava in institucije EU, Ekonomika trajnostnega razvoja, Oko-ljevarstveno pravo in poslovanje, Mednarodna poslovna etika, Kultura evropskih narodov, Mednarodno poslovanje in naravno okolje in več tujimi jeziki.

Vabimo vas na informativno srečanje v sredo, 7. 9. 2011 ob 16.00 uri na Mencingerjevi 7 v Ljubljani. Na srečanju vam bomo povedali, kako je potekal študij dosedanjih generacij, lahko pa se boste srečali tudi s predstavnikom študentske organizacije.

IBS Mednarodna poslovna šola Ljubljana, Mencingerjeva 7, 1000 Ljubljana, tel. 01/2811340, e-naslov: [email protected]

Center za izobraževanje in kulturo Trebnje, Kidričeva ulica 2, Trebnjewww.ciktrebnje.si, T: 07/34 82 100, 34 82 103; E: [email protected]

Cik trebnje vabi v sklopu projekta CVŽU dolenjska k obisku predavanj, predstavitev in delavnic,

ki potekajo na točkah vseživljenjskega učenja na lokacijah:

dom starejših občanov trebnje, prvi in tretji torek v mesecu

galerija likovnih samorastnikov trebnje,četrti torek v mesecu

krajevna knjižnica mirna,drugi torek v mesecu

krajevna knjižnica mokronog,drugi ponedeljek v mesecu

kulturni dom šentlovrenc,druga in četrta sreda v mesecu

krajevna knjižnica šentrupert,prvi ponedeljek v mesecu

Urnik in vsebine si lahko ogledate na spletni strani www.cvzu-dolenjska.si / točke vseživljenjskega učenja .

Informacije in prijave: 07 / 34 82 108, www.ciktrebnje.si

2x dekorativnaodeja Luka

odeja iz bambusovih vlaken

Obiščite nas v Studiu Dormeo (Qlandia) Novo Mesto. Akcija velja do 30.9.2011. oz. do razprodaje zalog.

2x dekorativna

odeja iz bambusovih vlaken

samo 6475 € 12950 €

Page 25: Vaš mesečnik avgust 2011

RAK imunske terapije na

roče

na o

bjav

a

Diagnoza rak, ena izmed zelo pogostih in naj-težjih zahrbtnih bolezni današnjega časa, je vsekakor šok za človeka, vendar ni enosmerna ulica, na koncu katere ga čaka smrt, ampak vmesno stanje v dinamičnem obrambnem procesu med celicami tumorja, ki se izmuzne-jo imunski obrambi, in tistimi, ki jih imunski sistem uniči. Zato je imunski sis-tem prvi in najbolj pomemben člen, ki je odločilen za to, ali se bo neka bolezen sploh pojavila in kako bo potekala.

Najnovejše metodeZato smo na našem inštitutu s pomočjo tujih ustanov in znan-stvenikov razvili naravno dopol-nilno metodo, ki spada med edinstvene in najbolj učinkovite naravne dopolnilne metode, ki potrjujejo velike univerzitetne študije, še po-sebej na Japonskem in v Ameriki.kombinacija imunskega programa s terapijo 24-karatnega zlata – ultrazvočna - nano mist tehnologija prinese takojšnje in trajne rezulta-te. zato je dandanes zlato vse pomembnejše v sodobni medicini in pri najtežjih obolenjih, kot so rak, aids, vse oblike artritisa, collitis, cronova bolezen. Že leta 1890 je nemški bak-teriolog Robert Koch za svoje odkritje prejel

Nobelovo nagrado. Zato je zelo pomembno, da vsako zdravljenje raka, tako kot na klinikah v tujini, vsebuje imunološki del. Naše imunske terapije so naravne dopolnilne metode, ki so lahko samostojne ali pa kot metode skupaj s konvencionalno, ortodoksno medicino.

Raziskave potrjujejo, da: iz-boljšajo imunski sistem na najvišjo raven, čistijo orga-nizem najtežjih strupov, iz-boljšajo krvno sliko, krepijo telesno odpornost na različne virusne in bakterijske okužbe, v kombinaciji s kemoterapijo in obsevanjem zmanjšajo ali eliminirajo negativne učinke

terapij, in kar je najpomembnejše - vpliva-jo na rakaste celice, ki odmirajo v skladu z delovanjem imunskih mehanizmov. tako se bolezen v mnogih primerih ustavi, pride do zmanjšanja ali pa celo do izginotja tumorjev.

navajam enega izmed naštetih primerov: rak na plJUčiH.Gospodu Stavku, staremu 56 let, so pred 3 meseci diagnosticirali mikrocelularni karcinom levega pljučnega krila s progresom bolezni na bronhije in desno stran, prav tako pa tudi šte-

Pomoč in svetovanje: Inštitut za zdravje in lepoto, d. o. o., Rogaška SlatinaTel.: 03 581 31 13Mob.: 041 319 243

Diagnoza rak ni enosmerna ulica, na koncu katere čaka smrt. Chron in collitis sta ozdravljivi bolezni.

InformacIje: tel.: 07/39-33-267spletna stran: http://www.esnm-visja.si

e-pošta: [email protected]

informativni dan za vpis 2011/2012 za višješolska programa

POSLOVNI SEKRETAR in EKONOmIST (računovodja)

IZREDNI ŠTUDIJ – 2 letiv torek, 6. septembra 2011, ob 16. uriDuga prijava za vpis od 1. septembra 2011!

vilne metastaze na jetrih.Onkologi mu niso dali upanja za ozdravitev in so ga poslali domov. Njegova žena, ki je zdrav-nica in dela v bolnišnici, je bila nad tako od-ločitvijo kolegov zelo ogorčena, saj ni pričako-vala takega odgovora. V bolnišnici, kjer dela, je dobila našo številko, saj je sama spoznala paciente, ki so ozdraveli z našimi imunskimi terapijami. Poklicala nas je in takoj smo nare-dili celoten imunski program in terapije. Odšli so tudi v Aviano na kliniko po drugo mnenje in tudi pokazali naš program. Zdravniki so mu dejali, naj nadaljuje z imuno terapijami. Po enem mesecu in pol jemanja naših terapij je gospod Stavko odšel na kontrolo. Pokazalo se je, da metastaze na jetrih niso več vidne in tudi na pljučih je prišlo do zmanjšanja, ne-kje pa celo do izginotja tumorjev. Gospod se tudi izredno dobro počuti, zdravniki ne morejo verjeti, da je v tako dobrem stanju, saj bi po njihovem mnenju moral kmalu umreti.

Avtocenter BrdAr d.o.o.Birčna vas 66 - 8000 Novo mesto - SlovenijaTel/fax: 07 30 79 020, 07/30 79 021GSM: 041/757 415, 041/632 021

Imamo sklenjene pogodbe za kleparska in ličarska popravila za vse znamke vozil z vsemi vodilnimi zavarovalnicami.Obveščamo stranke, da v primeru poškodovanega vozila rešu-jemo quick check kasko škodne primere za vse znamke vozil za Zavarovalnico Maribor in Tilio (neposredno na našem servisu)

(velja za poškodovana vozila, ki jih bomo popravili v naši delavnici)

• servisiranje vozil• kleparsko-ličarska

dela•polnjenje klim• avtovleka

•optika• avtoelektrika•premontaža gum•diagnostična

popravila

bon za brezplačno vleko do 100 km

25št. 76, avgust 2011 Vaš mesečnik

Page 26: Vaš mesečnik avgust 2011

SPECIALNA gLAVA IN REZILA za lahke motorne kose• rezila za košnjo vseh vrst

trave, gostega plevela, enoletnega podrastja in manjšega grmičevja

• enostavna in hitra menjava rezil

• prihranek časa in goriva• izreden učinek košnje, saj

rezila ne mulčijo, ampak režejo

• kosec po uporabi ostane čist

proizVodnJa in prodaJa:Kovinostrugarstvo Martin Janžekovič s.p.

Radovica 36, 8330 Metlika

Gsm: 041 818 271Tel.: 07 3058 800Faks: 07 3058 801

[email protected] www.janzekovic.si

26 št. 76, avgust 2011Vaš mesečnik

Tel.: 07/393 4 740, Tel.: 07/393 4 751www.veterina-nm.sie-mail:[email protected]

AMBULANTA ZA MALE ŽIVALI

delovni čas: pon. - pet.od 7.00 - 19.00 ure

sob. od 7.00 - 11.00 ure

izven delovnega časa pokličite 112

VETERINARSKA LEKARNA

delovni čas:pon. sreda:

od 7.00 - 18.00 uretor., čet., pet.:

od 7.00 - 15.00 uresobota:

od 7.00 - 11.00 ure

Šmarješka c. 2, 8000 Novo mesto

» svetovanje s področja geodetske dejavnosti » izdelava geodetskih načrtov » ureditev in izravnava meje » parcelacije » izvedba postopkov za pridobitev hišne številke » sprememba katastrske kulture » vpis objektov v uradne evidence » zakoličbe objektov

Miha Ban, geodetske meritve, d.o.o.Pod Trško goro 10, Novo mesto

T: 07 33 26 361M: 041 445 595E: [email protected]

Gostilna na letališcu v precni Â07/33 48 168 Â031 654 916

dostava hrane tudi na dom Novo mesto z okolico

od 15 - 21. ure, od torka do nedelje

otroško igrisce z igrali

» mehiška hrana » pizze » postrvi » lignji » malice » kosila » jedi po narocilu

PONUDBA: izdelovanje lesenih ostrešij • lesene brunarice • nadstreški •prekrivanje streh s kritinami Bramac, Creaton, Tondach, Salonit, Tegola...

ROLESF®

d.o.o.

Dolgoletna tradicija.

Dol. Sušice 17, 8350 Dolenjske Toplice, tel.: (07) 39 37 530f a k s : (07) 39 37 531e-pošta: [email protected]

ZASTOPANJE IN PRODAJA »VELUX« STREŠNIH OKEN

ROLESF®

d.o.o.

Dolgoletne izkušnje

tel.: (07) 39 37 530, faks: (07) 39 37 531, e-pošta: [email protected]

PONUDBA: izdelovanje lesenih ostrešij • lesene brunarice • nadstreški • prekrivanje streh s kritinami Bramac, Creaton, Tondach, Salonit, Tegola...

Dol. Sušice 17 8350 Dolenjske Toplice

Page 27: Vaš mesečnik avgust 2011

Največ za vašo varnost!telefon: 07 30 20 000, splet: www.gvs.si

27št. 76, avgust 2011 Vaš mesečnik

Sama ga nisem porabila prav nič, saj sem si že pred tremi leti, takrat še v zdaj bivšem salonu Mič Styling v Novem mestu, odstranila dlačice z IPL laserjem. Ne rečem, da ni nikjer nobene, lahko pa brez težav vsako posebej spulim, ko pride na plano. Spomnim se, kako je bilo pred leti, ko se je že mudilo zvečer ven, jaz pa sem v zadnjem hipu opazila, da je pod pazduho že malo robato ... , pa

NOVA SEZONA

LOV NA DLAČICEPoletje se končuje in čas je, da se vprašamo, kolikokrat smo se brile in koliko časa smo za to porabile.

je bilo treba še bolj hiteti in se na hitro obriti.September je najboljši mesec v letu, da se za trajno znebite te nadloge. Zakaj? V času poletja, ko je koža izpostavljena močnemu soncu in je povrhu še zelo rjava, se teh tretma-jev ne more izvajati, saj ni varno, ker bi lahko nastale opekline.Za trajno odstranitev je potreb-nih okoli 7 do 8 tretmajev, včasih kakšen več, včasih kakšen manj. Tretma je neboleč, saj v Hiši lepote ART-PE uporabljamo najnovejšo in najnaprednejšo IPL+RF eLite napravo, ki istočasno pri delovanju uporablja tehnologijo radiofre-kvence, IPl energije in kontaktnega hlajenja tkiva. Prav je, da veste, da je podjetje ART-PE tudi uvoznik in prodajalec teh profesionalnih

naprav, ki jih uporabljajo v več kot petindvajsetih salonih po Sloveniji. Tudi usposabljanja izvaja ravno naše podjetje, tako da bolj usposoblje-nega osebja, z več izkušnjami in z boljšim poznavanjem tehnologije ne morete najti.Dlačice se lahko odstrani z vseh (pre)delov telesa, najbolj pogosti so bikini linija, noge, pazduhe in obraz.Negativni stranski učinki niso znani, koža je takoj po tretmaju sicer lahko pordela, ker je razdražena. Končni učinek pa je gladka, mehka koža, brez mozoljev ali vraščenih dlačic, kar je velikokrat težava pri naših strankah, a jih odpravimo.Glede na čas, glede na naše izkušnje (opravili smo tretmaje na več kot 300 strankah) in glede na posebno ugodno ponudbo, ki vam jo nudimo s spodnjim kuponom, predlagam,

da ne razmišljate dolgo in se čim prej naročite na brezplačni pregled in test kože.

Vabljeni k obisku naše povsem prenovljene spletne strani: www.art-pe.si in Facebook profila, kjer nas lahko kontaktirate in se prijavite za brezplačno stilsko preobrazbo, uredili vas bomo od glave do pet.

- UGODNE CENE DODATKOV

- m2 OD 5,32 EUR (DDV že vključen v ceno)

- UGODNA DOSTAVA

- POKLIČITE ZA BREZPLAČNO PONUDBO

STREŠNIKI GOLOB d.o.o., Malenska vas 12,8216 Mirna Peč, tel.: (07) 30 78 990www.stresniki-golob.si

naro

čena

obj

ava

IPL+RFTRAJNA ODSTRANITEV DLAÈIC

-42%PRI PLAÈILU 6 TRETMAJEV HKRATI Z GOTOVINO

VELJA DO 20.09.2011 - MeseènikPopu

st v

elja

le s

kup

onom

Page 28: Vaš mesečnik avgust 2011

ŠTIRI TAČKE

Ekipa oddaje Štiri tačke ima novo masko-to. Deset let ste gledalci poznali in vzeli za svojo bernko Tiso, ki se je prikupila mno-gim gledalcem.Po njeni smrti lansko leto je Nataši družbo v oddaji eno leto delala mala yorkica Zoya sama, dokler se ni skotila Tisina vnukinja Bajka.Zdaj je spet tako, kot ste bili gledalci vajeni: voditeljica nataša bešter in dve kosmatinki, bernka Bajka in yorkica Zoya.

Beštrovi so nam povedali, da se psički odlično razu-meta, kljub temu da je Baj-ka še mlada in zelo nagajiva. Seveda z njo že obiskujejo malo šolo, da se bo naučila osnovnih vaj poslušnosti . Nataša in dino že pripravljata nove prispev-ke, ki jih boste od septembra naprej v oddaji Štiri tačke gle-dali na Televi-ziji Vaš kanal.

vsako drugo

sredo

ob 18.15

28 Vaš mesečnik št. 76, avgust 2011Vaš mesečnik

Cilj je finale Po dobrem letu premora se je v začetku letošnje sezone na atletske stadione vrnil aktualni svetovni in olimpijski prvak Primož Kozmus. Z njim in njegovo ekipo smo se pred odhodom na svetovno prvenstvo pogovarjali o najpomembnejši letošnji tekmi, ki bo v južnokorejskem Dajguju.

Primož je imel v minulih sezonah kar nekaj težav s poškodbami tik pred največjimi tekmami, zato so v njegovi ekipi način treningov v letošnji sezoni nekoliko spremenili.marjan ogorevc, glavni trener»Obremenitve smo stopnjevali bolj postopno, bili smo zelo previdni, da ne bi preveč obremenjevali ko-

lena, kajti v prejšnjih sezonah je imel prav poškodbe na tem delu. Trening vsebuje manjše obremeni-tve, več specialnih vaj in prilagaja-nje za ključno naslednje leto.«

primož kozmus, metalec kladiva»Letos poškodb ni bilo, tudi trening je bil tako naravnan, da je bila za to veliko manjša verjetnost. Leto-šnjo sezono smo vzeli kot preho-dno leto. Vadil sem dva dni in en dan počival, tako da je bilo dovolj časa za regeneracijo.«Poleg običajnih treningov so se v letošnji sezoni odločili še za po-možne vaje, za katere je zadolžen Severin Lipovšek, ki poleg tega skrbi tudi za Primoževo prehrano in masaže. severin lipovšek, pomožni trener, maser»V bistvu so to t.i. stabilizacijske

vaje, gre za okrepitev trupa. Na-menjene so predvsem zavarova-nju pred poškodbami hrbta in za zmanjšanje bolečin, ki so Primoža pogosto spremljale. Nekatere vaje so namenjene zmanjšanju bolečin v kolenu. Letošnje leto je bilo ne-kakšen uvod, v naslednji sezoni pa bomo tempo povečali, vse seveda

z enim ciljem: to so olimpijske igre v Londonu.«Tako kot smo od Primoževe ekipe že vajeni, svojih ciljev pred tekmo leta ne skrivajo.marjan ogorevc, glavni trener»To svetovno prvenstvo je etapni cilj in zaradi tega nismo pretiravali - cilj je finale.«primož kozmus, metalec kladiva»pričakujem uvrstitev v deseteri-co, bo pa borba. tu ti lahko že pol metra prinese nekaj mest, bomo pa videli, kako se bo tekma raz-pletala. ta vzhod mi je pisan na kožo. Vsaj do sedaj sem se dobro počutil in ne vidim razloga, zakaj sedaj ne bi bilo tako.«Primož bo v Dajguju prvič nastopil v soboto, 27. avgusta, ko bo na kvalifikacijah lovil rezultat za fina-le, ki bo dva dni kasneje.

Besedilo in foto: Robert Sajovec

Marjan Ogorevc, Primož Kozmus in Severin Lipovšek

Page 29: Vaš mesečnik avgust 2011

29Vaš mesečnikšt. 76, avgust 2011 Vaš mesečnik

• popravilo in servisiranje osebnih, dostavnih in lahkih tovornih vozil

• popravilo vetrobranskih stekel

• vulkanizerstvo• polnjene klimatskih

naprav

AVtoSerVIS StIbrIč

teL: 07/33 23 455GSM: 041 614 164

E-pošta: [email protected]

Andrej Stibrič s.p., Bršljin 41, 8000 Novo mesto

CEMENTNI IZDELKI01 361 79 36

tlakovci, robniki, palisade, škarpnice, plošče ...

T E L E V I Z I J A

Novi trg 10 (1. nadstropje)Novo mestoTel.: 07/33 79 435

Okulistični pregledi za očala in kontaktne leče

Izdelava in montaža: polic, stopnic, tlakov, stebrov, nagrobnikov, nagrobnih napisov

Kamnoseštvo PlutOtovec 15, 8340 Črnomelj

lOkacIja: Industrijska cona kanižarica

www.kamnosestvoplut.si, [email protected]

Tel./fax: 07/ 30 56 380GSM: 040 517 517GSM: 040 507 507

Page 30: Vaš mesečnik avgust 2011

30 št. 76, avgust 2011Vaš mesečnik

OsnOvna šOla za Odrasle (brezplačnO)

Programi srednjega Poklicnega in strokovnega izObraževanja » administratOr (spi) » trgOvec (spi) » gastrOnOmske in hOtelske stOritve (spi) » gastrOnOmija (pti) » ekOnOmski tehnik (pti in ssi) » gastrOnOmija in turizem (ssi) » predšOlska vzgOja (ssi)

višješolski strokovni Programi, ki jih kot študij na daljavo izvaja zavod irc ljubljana » OrganizatOr sOcialne mreže » lOgističnO inženirstvO » ekonomist

informativni dan: 12.9.2011, ob 17.00 uri na cik trebnje

vabilo k vpisu 2011/2012

Več o izobraževalni ponudbi na www.ciktrebnje.si

informacije in prijave:CIK TREBNJE, Kidričeva ulica 2, 8210 Trebnje

T: 07 / 34 82 100, E: [email protected]

Page 31: Vaš mesečnik avgust 2011

31št. 76, avgust 2011 Vaš mesečnik

Bolečine v ramiBolečine v rami so zelo pogosta teža-va, zaradi katere pacienti iščejo po-moč. Poleg tega, da jih zelo boli, je za takšno stanje lahko veliko vzrokov, ki jih je treba odkriti. V večini primerov je že dovolj natančen fizioterapevtski pregled skupaj z dobro anamnezo, ki ga lahko dopolnimo še z diagnostič-nim ultrazvokom ali celo magnetno resonanco (samo v resnejših prime-rih po priporočilu zdravnika). Ravno zaradi velikega obsega giba, ki ga omogoča zanimiva anatomija ramenskega obroča, je rama zelo občutljiva za poškodbe zaradi preobremenitve (kot v športu, na delovnem mestu, pri gospo-dinjskih delih itd.), nesreč (padci, prometne nesreče itd.) in ostalih pridruženih bolezni (kot po možganski kapi, diabetesu, težavah s ščitnico itd.). Kljub temu da je vzrokov veliko, kot je ruptura rota-torne mašete, burzitis, zamrznjena rama, kalcificirajoča tetiva ali »kristalčki v rami«, nestabilnost sklepa ..., pa pacienti poročajo o podobnih simptomih. Pogosto navajajo tope ali rezke bolečine, ki niso jasno locirane, izžarevajo lahko v nadlahet po sprednji/zadnji strani, v lopatico, vrat ali celo v podlahet vse do zapestja in prstov (največkrat v palec, kazalec in sredinec). Pri nekaterih je prisotna tako zmanjšana gibljivost, da ne morejo seči niti do zadnjice ali celo za vrat, kar postane zelo moteče pri opravljanju osnovnih vsa-kodnevnih higienskih opravil in pri delu. Neredko se težave prične-jo nedolžno z blago poškodbo (kot pri manjšem padcu, pri dvigu težjega bremena, pri udarcu roke v žogo ...), kar se lahko pozneje (v dveh do šestih tednih) razvije v pravo nočno moro in sledi vse zgoraj našteto. Zato je treba k reševanju težav pristopiti pravoča-sno in takoj opredeliti, ali gre za akutno ali kronično bolečino. Pri prvem pregledu skupaj ocenimo stanje in na podlagi celotne slike vsakega posameznika določimo program terapije. Zelo uspešna metoda pri lajšanju ali odpravi teh težav so osteopatske tehnike, ki so del manualne terapije v fizioterapiji. Še posebno so učinkovite v kombinaciji z gibalno terapijo in ultrazvokom. Ob pravočasnem ukrepanju so rezultati zelo učinkoviti.

Fizioterapija Corpus Izidor Ivanović, s. p. Seidlova c. 46, NOVO MESTO; M: +386 (0) 31 331 819

W: www.corpus.si (v izdelavi)

Piše: Anamarija Janežič kozmetik

Čas beži in kot bi mignil, bo prišla jesen. Vzemimo si še kakšen dan zase in se prepustimo wellnessu. Naj bo naš wellness morje, ki ponuja veliko doživetij. Nudi namreč veliko možnosti za sprostitev, športne dejavnosti in krepitev zdravja. Ena izmed izredno pomembnih sestavin, ki jih ponuja morje, so alge, ki so nepogrešljiv element v vsakda-njem življenju. Alge s pomočjo morske vode in sončne energije ustvarjajo organske sestavine, ki so za naše telo zelo priporočljive. Najdemo jih v zdravilih, koz-metičnih proizvodih, prehrani in drugje. Nabirati jih je treba na predelih, kjer je voda čista in neoporečna. To je lahko v večjih globinah na odprtem morju ali tam, kjer je ustrezen nadzor nad onesnaževanjem. Delimo jih na morske in sladkovodne, na rdeče, zelene, rjave ... Poznamo jih skoraj 20 tisoč vrst in vsaka je nekaj posebnega. V kozmetični industriji se uporablja približno 50 vrst alg, vendar število teh narašča. Raziskovanje morja in morskih sestavin (tudi alg) je zelo atraktivna in perspektivna

dejavnost, zato se znanstveniki s tem intenzivno ukvarjajo. Alge potrebujejo za svoj obstoj sonč-no svetlobo, zato jih ne najdemo globlje od 200 m.

V medicini uporabljajo več vrst alg in njihovih kombinacij. Na splošno alge dobro delujejo na jetra in prebavila. FUCUS rja-ve alge imajo več zdravilnih učinkov, saj vsebujejo veliko mineralov, elementov v sledeh, vitamine in alginat. Znane so kot skladišče železa, kalcija, fos-forja, klora, vitaminov C, B. Zelo pomemben je njihov razstruplje-valni učinek, pomembno vlogo pa imajo tudi pri izboljšanju strukture las, kože in nohtov.Skratka, alge so resnično nepo-grešljive. Prepustite se razvajati z algami in potopite se v svet morske lepote.

BEAUTY SPA CENTER ZA NEGO OBRAZA IN TELESACegelnica 248000 Novo mestoTel.: 07 3325671Mob.: 051 224-066www.spa-center.si

Piše Izidor Ivanović

MORSKE AlgE

Ponudba ne velja za dodatna ležišča in otroško ležišče Baby pedic. Ponudba velja do 30.9. oz. do razprodaje zalog. Za več informacij obiščite prodajni Salon Dormeo v Qlandii Novo mesto.

Z nakupom vrhunskega ležišča Dormeo ceneje do robotskega sesalnika.Privoščite si katerokoli ležišče Dormeo in se hkrati razvajajte z robotskim sesalnikom Solac kar 50 % ceneje!

Ne odlašajte z odločitvijo in si življenje poenostavite še danes! Medtem ko boste vi počivali na novem ležišču, bo robotski sesalnik samodejno posesal vaš dom.

39900 €PRIMER: cena za ležišče Aloe Vera (90 x 200 cm) + robotski sesalnik =

Redna cena robotskega sesalnika:

36940 €

Page 32: Vaš mesečnik avgust 2011

32 Vaš mesečnik št. 76, avgust 2011

v ob

jekt

ivu

Vaš mesečnik

TRADICIONALNI PIKNIKIz ene najlepših in najbolj ure-jenih ulic, Belokranjske ceste v Novem mestu, vodi smer v Go-tno vas, znano po prijazni kmetiji Žefran, ki jo vsako leto obiščejo otroci iz novomeških vrtcev. Tam se rada ustavi tudi pustna povor-ka na čelu z gotensko kamelo, saj na dvorišču tudi v današnjih časih še vedno zadiši po doma-

čih dobrotah iz kru-šne peči. V bližini

si je Jože Žefran zgradil svoj dom, kamor med poletnimi

počitnicami – letos je

b i l o t o

že desetič – vaščane tradicionalno povabi na piknik. Staro in mla-do se tako enkrat letno sreča in druži, vaščani ob hrani in jedači izmenjajo aktualne informacije, prizadevne gospe pa nikoli ne pozabijo speči številnih dobrot, ki se jih najbolj razveselijo naj-mlajši. Jože pa je letos dodatno presenetil; mize je postavil pod avtomobilski nadstrešek Armat ter vaščane tako zaščitil pred vročim soncem. Armat avtomo-bilski nadstrešek se je preverje-no izkazal za večnamensko upo-rabnega. "Roštiljada" je vedno dobrodošla

Srečanje vaščanov v Gotni vasi je bilo letos že desetič

Jože Žefran, pobudnik in organizator tradicionalnih srečanj

Marija Žefran

Golf Rabbit in Polo Bunny. Bogato opremljena po izjemni ceni.

Polo Bunny že za

10.480 EURGolf Rabbit že za

13.980 EUR

že

15

le

t z

va

mi

Računovodstvo, knjigovodstvo, finančne stoRitve za s.p. in d.o.o.

Konto,jožica Piškur s.p., Rakovnik 29, Šetruperttel.: 07 3434 710Gsm: 041 451 897

• vodenje glavne knjige s saldakonti in enostavno knjigovodstvo• obračun osebnih dohodkov• obračun ddv-ja• izpisi virmanov• statistična poročila• vodenje osnovnih sredstev in drobnega inventarja• izdelava vseh obračunov in letnega poročila o poslovanju• izdelava investicijskega programa in poslovnih načrtov

STROJNE INSTALACIJEInstalacije Koprivc d.o.o., Lunačkova 16, 8233 Mirna

GSM: 041 747 784, fax: 07 30 47 914

SOLARNI SISTEmI, OgREvALNEIN pLINSkE INšTALACIJE

Page 33: Vaš mesečnik avgust 2011

GASILEC V DUŠIbožo Vidmar s fotoaparatom in tudi kamero beleži vse, včasih pa ujame tudi »kaj več«, kar se po-membnega dogaja v Semiču, Beli krajini in širše. Med številnimi te-

mami, ki jih vestno beleži, je tudi gasil-stvo; marsikatera gasilska zgodba je v javnost prišla prav po njegovi zaslugi. Ob pra-znovanju časti-tljivega jubile-ja, 80-letnici delovanja, so mu v PGD

Stranska vas po-delili plaketo za zasluge pri

razvoju društva. Božo, ki je gasilec v duši, je bil priznanja neizmerno vesel.

33Vaš mesečnikšt. 76, avgust 2011

v ob

jekt

ivu

Vaš mesečnik

NOVA UČNA POTGorjanci so ena najbolj priljublje-nih turističnih točk Dolenjske; to še posebej velja za Planinski dom pri Gospodični, ki jo vsakodnevno

obišče nekaj deset pohodnikov. V bližini doma je izvir Gospodična, ena od znamenitosti Gorjancev, ki po zapisih Janeza Trdine prina-ša večno mladost in lepoto. »Na Gorjance se je možno povzpeti z več strani, najbolj priljublje-ne poti vodijo iz Gabrja, Novega mesta, Dolža in Kostanjevice na Krki. Septembra bomo odpr-li novo planinsko oziroma učno pot, za domom pa zgradili zašči-tni oporni zid,« je razkril bližnje načrte tone progar, predsednik Planinskega društva Krka Novo mesto. Z vsakoletnimi obnovami in izboljšavami novomeški pla-ninci skrbijo, da lepote Gorjancev ostajajo nedotaknjene.

KULTURNI PRESEŽEK V Krki so konec julija organizirali že peti, zdaj že tradicionalni, kul-turni večer v Kostanjevici na Krki. V atriju Galerije Božidarja Jakca so tokrat gostili državni plesni an-sambel ruski kozaki, eno najbolj prepoznavnih glasbeno-plesnih zasedb na svetu. Ruske kozake z območja ob Donu, ki od leta 1991 navdušujejo občinstvo povsod po svetu, sestavlja kar 50 plesalcev, pevcev in instrumentalistov. S svo-jimi predstavami pod umetniškim vodstvom leonida milovanova prenašajo temeljne vrednote ko-zakov: pogum, ponos, ljubezen in pravičnost.

KUHALI GOLAŽTopliška noč je že stalnica v sklopu praznovanja občinskega praznika Občine Dolenjske Toplice in letos ni bilo nič drugače. Tako so sobotni dan, 16. julija, zaznamovali številni dogodki za vse generacije, ki so jih Topličani, pa tudi obiskovalci, ki se pod obronke Kočevskega roga pogosto vračajo, že vajeni. A nekaj je vseeno bilo drugače. Golaž 3Ž je prvič kuhal novi žu-pan Jože muhič, družbe pa mu za razliko od prejšnjih let nista delala župnik in žandar, ampak prva moža pobratenih občin

Rekovac in Tuhelj, dr. dragan prodanović in dr. armando slaviček. Je pa enak ostal na-men: izkupiček od prodaje je šel v dobrodelne namene, tokrat za socialno ogrožene otroke domače osnovne šole. Pestro pa ni bilo le na julijsko soboto, ampak so se prireditve vrstile praktično skozi ves mesec. »Kot prireditelji smo lahko letos nadvse zadovoljni. Vse prireditve so bile namreč zelo dobro obiskane,« je povedal bo-jan potočar, direktor Kulturno-kongresnega centra, ki je poleg domače občine in TIC-a budno skrbel, da je vse teklo kot po maslu. Reportažo s kuhanja gola-ža si lahko ogledate na spletni strani www.vaskanal.com v avgustovski oddaji Turizem in mi.

Page 34: Vaš mesečnik avgust 2011

34 Vaš mesečnik št. 76, avgust 2011

v ob

jekt

ivu

Vaš mesečnik

VSESTRANSKO VPET V ŠPORTrafko križman, kljub zamenjavi delovnega mesta, spomladi je prevzel vodenje novomeške Komunale, je še vedno zelo vpet v športna dogajanja dolenjske prestolnice, kjer deluje kot volonter v organih društev. Še bolj pa je dejaven na državnem nivoju, kjer kot predsednik Komisije za objekte in predsedujoči Odboru športa

za vse, opravlja tudi funkcijo podpredsednika Olimpijskega komi-teja Slovenije. Julija letos ga je Vlada Republike Slovenije, imeno-vala za obdobje šestih let, v najvišje strokovno državno športno telo – Strokovni svet za šport Republike Slovenije.

Na fotografiji Aleša Fevžerja je predsedstvo OKS na junijski skup-ščini; vodil jo je predsednik Janez kocijančič s tremi podpredse-dniki bogdanom gabrovcem, brankom Žnidaričem in rafkom križmanom.

PUN nepremičnine d.o.o.Kersnikova ulica 10a, 1000 Ljubljanae-mail: [email protected]. pun-nepremicnine.si

Za podrobnejše informacije pokličite:• 01/433-5040 • 031/271-617 • 031/426-589

Cene od 61.751,00 EUR do 191.705,00 EUR + ddv brez parkirnega mesta, velikosti od 26,60 m2 do 95,18 m2 + shramba

Inve

stito

r: Z

IL in

ženi

ring,

d.d

., Lj

ublja

na

UjEMITE PRILOžNOST!

ODLIČNI POGOjI!

Vrtovi na Krki Novo mesto

KOMAJ ČAKA, DA BO BABI

Televizijska voditeljica ana bešter (poznate jo iz oddaj Avantura, Razgibanica s čustvi, Štiri tačke, Znani in zanimivi ...), ki smo jo pred leti gostili tudi na Vašem kanalu, kjer je na slavnostni akade-miji kot posebna go-stja podelila ekran po-pularnosti za najboljšo televizijsko oddajo (dolenjski medijski viktor), v tridesetem letu pričakuje prvega otroka, ki se ga ne ve-selita le z možem ro-kom, ampak sta tega nadvse vesela tudi Anina starša, ki že ve-selo kupujeta stvari za dojenčka. Mami Nata-ša komaj čaka, da bo babi, zato je bodoče-mu vnuku ali vnukinji že kupila sobico in to prav v Novem mestu pri robertu strniši iz Kreative, ki sodeluje pri oblikovanju in do-bavah otroških sobic s tujimi proizvajalci.

Page 35: Vaš mesečnik avgust 2011

BREZ PANIKE

Mladinska oddaja Brez pani-ke se po krajšem poletnem premoru z voditeljico katjo Cimermančič vrača na male zaslone. V petek, 9. sep-tembra, boste lahko občutili uživaške vibracije, ki jih je naša ekipa za-beležila na treh naj-odmev-n e j š i h g l a s -

benih fest i-v a l i h

t e g a polet ja:

Rock Oto-č c u , Švicu in Schengen-festu. Štirinajst dni kasneje pa ne spreglejte pogovora z zoranom predinom, razi-skovali pa bomo tudi, kako si mladi lahko pridobijo več samozavesti. Bodite z nami!

vsak drugi

petek

ob 20.00

35Vaš mesečnikšt. 76, avgust 2011

v ob

jekt

ivu

Vaš mesečnik

PAN–JAN SHOWTik pred začetkom poletja je uspešno trebanjsko podjetje PAN-JAN na Lanšprežu pripravilo predstavitev športnih avtomobilov. Številni obiskovalci so uživali v drznih vožnjah, glavna »zvezda« pa je bil avto Škoda Fabia S2000 s kar 270 konjskimi močmi. Zverinico je vozil lanskoletni državni prvak v reliju Aleks Humar, ki je nekaj srečnežev popeljal tudi na sovoznikovem sedežu. In čeravno so se vozili zgolj nekaj minut, so vožnjo doživeto opisali z eno besedo – noro. Noro je bilo tudi v večernem zabavnem programu, ko je obiskovalce v topli poletni noči dodobra razgrela vroča špela grošelj.

PESTRA PONUDBADružinsko podjetje Kristal iz Renč je v novomeški Qlandii, poleg že delujoče v nakupovalnem sredi-šču BTC, odprlo še eno trgovino, v kateri nudijo pestro ponudbo kakovostnih izdelkov za dom in gospodinjstvo. Na fotografiji sta lastnica in ustanoviteljica podje-tja Verica zorn ter njena hči Eri-ka medvedec.

Page 36: Vaš mesečnik avgust 2011

36 Vaš mesečnik št. 76, avgust 2011

v ob

jekt

ivu

Vaš mesečnik

EKOlucionarno!Biološka čistilna naprava nove generacije

1. NE POTREBUJE ELEKTRIKE 2. NE POVZROČA IZPUSTOV TOPLOGREDNIH PLINOV 3. NI AKTIVNEGA BLATA 4. DO 10X CENEJŠE OBRATOVANJE 5. NE POSEGA V VIDEZ OKOLICE (PODZEMNI VKOP) 6. PRIMERNA ZA ČIŠČENJE VSEH VRST ODPADNIH VODA 7. NESLIŠNA 8. NI NEPRIJETNEGA VONJA 9. HITER ČAS OBDELAVE ODPADNE VODE (DO 6 UR) 10. TAKOJ PRIPRAVLJENA ZA IZPUST V NARAVO ALI KANALIZACIJSKI SISTEM

10+ razlogov ZA

+ NARAVA OČISTI SAMAPokličite že danes in si zagotovite svojo

biološko čistilno napravo H2E.

E G

EKO GEA

www.ekogea.com

E| [email protected] I| www.h2e.si T| 03 491 07 60

NOVO NA SVETOVNEM TRŽIŠČU ČISTILNE NAPRAVE IZ ROSTFREIA!

Razstava Gorana Rovana

Kozjanci Na gradu Podsreda so odprli fotografsko razstavo z naslovom Kozjanci, katere avtor je goran rovan, posavski dopisnik TV Slovenija. To je že njegova šesta samostojna razstava. Predstavil je 88 portretov ljudi s Koz-janskega, ki jih je ujel v objektiv fotografskega aparata na različnih prireditvah. Kot je v spremnem katalogu, ki je izšel ob razstavi, zapisal teo Hrvoje oršanič, priznani fotograf naravoslovne fotografije in direktor Kozjanskega parka, je ta razstava namenjena Kozjancem, ki so s svojo pojavnostjo tudi gradniki fotografske zgodbe potovanja v izraznost in mistiko obraza. Po njegovem avtor odlično prepozna spontanost trenutka, vzdušje ter karakter sodelujočih in pri ustvarjanju portretov najde trenutke diskretne sproščenosti, ki izražajo osebnost in/ali razpoloženje portretiranca. Razstava bo odprta do 31. oktobra.

Slobodan Jovič, Foto: Tomi Naglič in Matic Romih

Obiskovalci so si na podstrešju gradu Podsreda ogledali portrete Kozjancev Atrij gradu je bil na otvoritvi premajhen za vse obiskovalce

Direktor Kozjanskega parka Teo Hrvoje Oršanič je na otvoritvi v čast avtorju zaigral s Petrom Dirnbekom.

Goran Rovan

Page 37: Vaš mesečnik avgust 2011

Poletni utrinki

Vaš mesečnikšt. 76, avgust 2011 37Vaš mesečnik

ČAROBNI OTOK KOSSnemalec Vašega kanala matej r. škof je del letošnjega poletja preživel na grškem otoku Kos. Otok je poln prelepih plaž, grške kulture in ostankov zgodovinskih stavb, ki kažejo na to, da je bil ta otok poseljen že pred 2000 leti. Matej se je

odpravil tudi na vulkanski otok Nissyros ter si od blizu pogledal še delno delujoči krater Stefanos, ki je otok ustvaril.

NORVEŠKAAh, Norveška … Pred norim bombnim julijskim napadom. V vročem juniju. Vroč vsaj za skandinavske pojme, saj se brhke blond domačinke že pri dvajsetih stopinjah plusa nemudoma odločijo za to, da povsem minimizirajo količino

(in dolžino!) svojih oblačil. Norveška, kjer je cena piva v gostilni devet evrov in ti ne preosta-ne nič drugega kot to, da rundo častiš s po-močjo bančne karti-ce. Kjer so ljudje prav nesramno prijazni za

naše »naj sosedu crkne krava« pojme in kjer je edina lepša stvar od zalih deklet narava, ki

jih obdaja. Dva tedna v avtodomu pet Novomeščanov, okrepljeni z ba-bičino zelenjavo in zrezki ter podkrepljeni z dvema platojema domačega piva. Sicer pa stari pregovor veli, da se gre na pivo na jug in ne na sever. "Pregrešno draga, a odlična destinacija!", je zaključil Jure marolt.

Poletne počitnice preživljamo na različne načine: večina se sicer vsaj za kakšen dan odpravi na morje, mnogi gredo v gore, nekateri pa brezskrbne dni preživljajo ob rekah in jezerih. So pa tudi takšni, ki dopustniške dni izkoristijo za raziskovanje bližnjih in daljnih dežel. Ustvarjalci televizijskega programa Vaš kanal in časopisa Vaš mesečnik so imeli zelo pestre počitnice; nekatere poletne utrinke tokrat tudi objavljamo.

SALSA NA MORJU Na okoli 400 km dolgo pot smo se podali plesalci novomeškega Plesne-ga kluba Salson. Skoraj 15 m dolga jadrnica Bavaria 47 nas je teden dni gostila na svojem krovu in polni novih

doživetij smo se varno vrnili v pristan v Biogradu. Kornati, Biševo, Korčula, Hvar,

Brač je le nekaj dalmatinskih otokov, ki so nam svoje lepote ponudili na ogled. Ko en-

krat doživiš morje z njegove perspektive, tega ne pozabiš nikoli, pravi mario murko.

TRŽNICA Z RAKIMesto Kampot na Tajskem poleg plantaž znamenitega »kampot popra« slovi tudi po odličnih morskih specialitetah je preveril Jernej petrovič. Fotografiji sta nastali na tamkajšnji tržnici oziroma »crab marketu« (direkten prevod – rakova tr-žnica, tržnica z raki), ki je v neposredni bližini morja. Ribiči so imeli uspešen dan, nalovljene rake pa so ženice nato skuhale.

RAFTING Po KRKIPoletni meseci so primerni za spuste po reki Krki. S stra-škim Rafting klubom Gimpex sta se na 12 kilometrov dolgo premagovanje lehnjakovih slapov in brzic, od Zagradca do Žu-žemberka, podali tudi naši novinarki mojca kren in Živa zakšek. Med člani posadke je bil sicer tudi direktor trebanjske komunale Šte-fan Velečič.

ČARI ŠPANSKIH MESTNaša novinarka Živa zakšek je dopust izkori-stila za potepanje po Andaluziji, ki jo obdajata Sredozemsko morje in Atlantski ocean. Od-krivala je čare španskih mest, kot so Sevilla, Cadiz in Granada, ter skrivnosti Gibraltarja, edine angleške kolonije v Evropi. Med drugim je obiskala tudi Tarifo, kjer se Evropa najbolj približa Afriki.

Page 38: Vaš mesečnik avgust 2011

AvtOhišA vrtiN, ČrNOmelj, Prodaja vozil: 07/35 66 101, www.avto.net/ahvrtin

RenaUlt tWinGo ŽE ZA

7.990 €

RenaUlt meGane

ŽE ZA

12.990 €

RenaUlt modus ŽE ZA

9.490 €

RenaUlt CLio • ELEKTRIČNI PAKET• KLIMA• RADIO CD MP3

ŽE ZA

8.990 €

RenaUlt LaGuna

ŽE ZA

19.990 €

RenaUlt sCeniC

ŽE ZA

14.990 €

P O R a b a P R i m e š a n e m c i K l U 4 , 0 - 7 , 5 l / 1 0 0 k m . e m i S i j e c O ² 1 0 6 - 1 7 4 g / k m

*4 leta garancije ali 80.000 km velja za megane, clio, twingo, Scenic in modus ter 150.000 km za laguno preko Renault Financiranja. Velja prvi od izpolnjenih pogojev.

DoDatni Bon za 200EUR

DoDatni Bon za 400EUR

DoDatni Bon za

400EUR

DoDatni Bon za

500EUR

DoDatni Bon za

200EUR

DoDatni Bon za

200EUR

Slik

e so

sim

boln

e. R

enau

lt ni

ssan

Slo

veni

ja, d

.o.o

., du

najs

ka 2

2, 1

511

ljub

ljana

.

38 Vaš mesečnik št. 76, avgust 2011

v ob

jekt

ivu

Vaš mesečnik

proizvodnja:• peči za trdo kurjavo (od 20 do 50 kW ali več

po naročilu)• peči za olje (od 20 do 35 kW)• peči za centralno ogrevanje (kombinirana

peč z dvojnim kuriščem - ekonomik plus)• električne peči za centralno ogrevanje• po naročilu izdelujemo bojlerje, hidroforje

(raznih velikosti do 300 l iz črne in nerjaveče pločevine) in hranilnike tople vode od 500 do 2000 litrov ali več.

tel.: 03/546 12 04, gsm: 041/766 526

Trnovlje, 3000 CeljeObrtna cesta 52

ekonomIkPeč za centralno ogrevanje na drva, pelete, brikete. Možnost kurjenja tudi na olje

ekonomIk pluspeč na drva + peč na olje

ležeči ali pokončni bojler

mAGmA plusElektrična peč

peči si lahko ogledate v trgovini Termotehnika v novem mestu

OB KATRCI SE NA OGLED POSTAVIJO

Organizaciji dogodka ob 50-letnici »ka-trce«, ki so ga sre-di julija pripravili v novomeški tovarni Revoz, sta se posve-tili nevenka bašek zildžović in Urška bahor. Za vključitev zaposlenih v dogodek in njihovo obveščanje pa sta poskrbeli Re-nata Bele in doroteja Jug Hutar.

PET DESETLETIJ ZADRUGEKmetijska zadruga Trebnje, ki šteje okoli 740 članov, zaposluje več kot 160 ljudi in deluje na območju šestih občin, letos praznuje abra-

hama. Nastala je z združitvijo manjših zadrug, danes pa velja za eno najuspešnejših. Sprva so se ukvarjali le s kmetijstvom, danes pa ta dejavnost predstavlja le še tretjino prihodkov, ostali dve tretjini namreč prinaša trgovina. Da kljub težki gospodarski situaciji dobro posluje-jo, sta zaslužna tudi predsednik uprave Marjan Jevnikar in direktor ludvik Jerman, ki smo ju v objektiv ujeli na Lanšprežu ob praznovanju 50. obletnice zadruge.

V PRAVIH ROKAHNa slavnostni seji, s katero so obeležili občin-ski praznik, so Jožetu Colariču, predsedniku uprave in generalnemu direktorju Krke, podelili ključ mesta Kostanjevica na Krki in naziv častni meščan. Glede na to, da je Colarič na čelu naj-uspešnejša slovenskega podjetja in da odlično krmari »Krkino barko«, ki šteje že več kot osem tisoč članov, je mestni ključ najmanjšega slo-venskega mesta zanesljivo prišel v prave roke.

Page 39: Vaš mesečnik avgust 2011

Preprečimo rast količine odpadkov!Da bi preprečili napovedano nadaljnjo rast količine odpadkov, bi se morali vsi vključiti v prizadevanja za spremembo kulture in vedenjskih vzorcev v smeri čiste in reciklirajoče družbe.

naro

čena

obj

ava

ODLAGAJ: ostanek

odpadkov

LOČUJ: embalažo,

steklo, papir, biološke odpadke

Sicer pa ima večina občanov že nekaj časa na voljo možnost ločevanja vseh, ne le biološko razgradljivih odpadkov. Nekate-ri so se na to navadili in jim je že enako samoumevno kot redno umivanje zob, veliko pa jih še vedno najraje vse smeti odvrže v prvi zabojnik, ki je pri roki. Ne-kateri zato, ker bi morali v stanovanju poiskati dodatni prostor in namestiti več košev za smeti, nekateri zato, ker so pre-pričani, da bi bilo preveč naporno, če bi se

v družini morali navaditi odmetavati od-padke v različne koše, nekateri pa tudi v prepričanju, da z računom za odvoz smeti komunalnemu podjetju plačajo, da nje-govi zaposleni ločujejo smeti, ali pa smeti ne ločujejo v prepričanju, da komunalno podjetje vse smeti potem odloži na odla-gališču odpadkov.A bistvo ločevanja odpadkov ni v tem, da bi hotela komunala ločevanje odpadkov preložiti na občane, ampak v tem, da je le z odlaganjem v ločene zabojnike mogo-če zagotoviti, da so odpadki uporabni za recikliranje, kompostiranje in drugo pre-delavo. Če so vsi odpadki zmešani skupaj,

niso več uporabni za recikliranje, predela-vo, ampak le za odvoz na deponijo, kjer jih zakopljejo.

Predvsem pa sta recikliranje in predela-va odpadkov vse bolj nujna, ker surovi-ne niso na voljo v neomejenih količinah, smetišča zavzemajo vse večje površine zemljišč, uničujejo tudi rodovitno zemljo. Predvsem pa je mogoče z recikliranjem in pridelavo odpadkov zagotoviti nova de-lovna mesta, pa ne zgolj za smetarje, ki praznijo zabojnike v smetarske tovornja-ke, ampak za inovatorje, za usposobljene kadre z različnih področij. Določene odpadke je mogoče uporabi-ti za pridobivanje toplote in električne energije, kompost je uporaben za biolo-ško pridelavo hrane, v elektronskih na-pravah je veliko dragih in redkih materia-lov, ki jih potrebuje industrija. Ločevanje odpadkov je tudi spodbuda za zmanjševanje količine odpadkov. Manj kot jih ustvarimo, manj prostora v sta-novanju zavzamejo koši za različne vrste smeti. Zmanjševanje količine odpadkov je mogoče z bolj načrtnim in premišljenim nakupovanjem.Zmanjšanja količine odpadkov ni moč doseči zgolj z zakonodajo, ampak je po-treben preskok v vedenjskih vzorcih in kulturi.

Za mojo lepo dolino, Komunala Novo mesto, d. o. o.

39Vaš mesečnikšt. 76, avgust 2011 Vaš mesečnik

Page 40: Vaš mesečnik avgust 2011

40 Vaš mesečnik št. 76, avgust 2011

v ob

jekt

ivu

Vaš mesečnik

AvTomobIlskI nAdsTreškIArmat d.o.o., Šentjanž, Prodaja: Kočevarjeva ul. 2, Novo mesto

T: 07 39 33 400/408F: 07 39 33 419 www.avtomobilski-nadstreski.siE: [email protected]

To^a, sneg, de@, ledTo^a, sneg, de@, led

www.avtomobilski-nadstreski.si

V saMo 3 URaH do noVega!