Top Banner
JAARBERICHT 2011 Betrokken & Deskundig!
28

Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

Mar 07, 2016

Download

Documents

Betrokken en Deskundig, dat is het thema van het jaarverslag van Trias Jeugdhulp. Twist Ontwerp en Advies heeft wederom een vast stramien ontworpen dat vaker gebruikt kan worden voor het jaarverslag. Dit om de kosten laag te houden. Fotografie van de interviews is gedaan door www.eva-posthuma.nl
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

jaarbericht 2011

betrokken & Deskundig!

Page 2: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

Voorwoord 03

In vogelvlucht 2011 •Afscheid Jan Jacob de Groot 04•Wisselingen Raad van Toezicht 04•Missie, visie & ambitie 04•Trias on Tour 04

Kerncijfers personeel 05

Interview: Tommy Roosendaal 06

In vogelvlucht 2011 •Opening Ivoor 08 •Projecten met gemeenten 08

Kerncijfers cliënten 08

1000-jongerenplan 08

Projecten gemeenten 09

Interview: Arjan Scholten 10

Kerncijfers cliënten 12

In vogelvlucht 2011 •TegastbijKoninginBeatrix 13•Meten = weten 13 •Trias Jeugdhulp Magazine 13 •Ik+Jij=Wij 13

Interview: Brigitte van Woerden 14

In vogelvlucht 2011 •Communiceren in 140 tekens 16•Training en resultaat 16•Held van de Jeugdzorg 16 • JOO oogst succes 16•Doelmatig en doeltreffend 16•Onderzoek naar ORS-SRS 17•Met raad en daad 17

Interview: Ruben Maestre 18

2011: een goed financieel jaar 20 •Balans 20•Staat van baten en lasten over 2011 21

Interview: Wouter van den Hul 22

In vogelvlucht 2011 •Samenwerking Vitree 24

RvB, MT & Raden 23

Sponsoring 25

Interview: Anouk Bezoen 26

Colofon 28

inhoudsopgave

Page 3: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

“Geen dag is hetzelfde”. Dit hoor ik onze mede-werkers menigmaal zeggen. Feitelijk ook niet

zo verwonderlijk, omdat ieder mens uniek is en daardoor ook de vraag naar hulp altijd een speci-fiek karakter draagt. Dit maakt dat het werken in de jeugdhulpverlening boeiend is en blijft. Om jezelf in tijden van blijvende en ingrijpende veranderingen staande te houden, is het belangrijk je verbonden te weten met kinderen, gezinnen en families in de knel, hulp te bieden op basis van deskundigheid en gericht zijn op het bereiken van een resultaat.

2011 was voor Trias Jeugdhulp een spannend jaar. Op basis van de gedeelde visie met collega jeugdhulp- aanbieders en de provincie Overijssel onder de titel Succesvol ondersteunen van kinderen, gezinnen en families, werd voor het eerst de jeugdzorg georga-niseerd op basis van trajectfinanciering, een uniek experiment in Nederland. Uit het over 2011 bereikte resultaat blijkt dat Trias Jeugdhulp in het eerste jaar van deze nieuwe manier van financieren succesvol heeft geopereerd.

Het experiment rondom trajectfinanciering is nog niet afgerond. Samen met de collega-organisaties en de provincie is er bewust gekozen voor een leertra-ject. Dit traject beschouwen wij als een uitstekende opmaat van de transitie en de transformatie van de jeugdzorg van provincie naar gemeenten. Trias Jeugdhulp gaat deze spannende en uitdagende tijd met vertrouwen tegemoet. Hierin geven wij mede-werkers de ruimte om uit te blinken, ze te laten focussen op resultaat en we stimuleren hen altijd om open te staan voor samenwerking, zowel intern als in het netwerk.

Hartelijke groet,

Fokko WitteveenRaad van Bestuur

betrokken en Deskundig

3

Page 4: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

4

in vogelvlucht 2011 Afscheid Jan Jacob de Groot Zomer 2011 neemt voorzitter Jan Jacob de Groot afscheid van de Raad van Toezicht (RvT). Jan Jacob is ernstig ziek, in november 2011 ontvangen wij het droevige nieuws van zijn overlijden. Jan Jacob de Groot was vele jaren nauw betrokken bij Trias Jeugd-hulp; eerst als voorzitter van de holding (1999-2004) en later als voorzitter RvT. De uitzonderlijke kracht van Jan Jacob was dat hij het vermogen had om brug-gen te slaan en verbindingen te leggen. Een plein op het terrein van locatie Reggeberg in Hellendoorn is omgedoopt tot het Jan Jacob de Grootplein.

Wisselingen Raad van ToezichtHerman Eggink volgt Jan Jacob de Groot tijdelijk op als voorzitter en de Raad van Toezicht (RvT) verwel-komt Bert van Rijkom en Gerjan Kamerling. De RvT buigt zich in 2011 over de toekomstige bestuurlijke inrichting van Trias Jeugdhulp, als gevolg van de krimp in de dienstverlening en bezuinigingen op landelijk niveau. In mei verschijnt er een adviesrapport van BMC en in november komt er een communiqué. Trias Jeugdhulp gaat in 2012 verder met een eenhoofdige Raad van Bestuur in de persoon van Fokko Witteveen.

Missie, visie & ambitie Met onder meer stellingen op ons intranet en een caravan-tour langs medewerkers, jeugdzorgboeren, gezinshuisouders, jongeren 12+ en pleegouders

verzamelt de Raad van Bestuur eind 2010 input voor een nieuwe meerjaren missie, visie en ambi-tie. Begin 2011 ligt er een concept. Trias Jeugdhulp organiseert twee dialoogsessies met samenwer-kingspartners en cliënten. Moeten we ons presen- teren als een eerste- of tweedelijns voorziening, of een combinatie daarvan? Dienen wij een hulpver-lenende of een dienstverlenende organisatie te zijn? En wat verstaan we onder deze begrippen? Dit alles leidt tot de uitgave ‘Op eigen kompas’ ( juni 2011), een brochure met daarin de missie, visie en ambitie voor 2011-2014.

Trias on Tour Om nader kennis te maken met elkaar en kennis te delen benadert Trias Jeugdhulp wethouders en ambtenaren in West-Overijssel voor een Trias-tour. De deelnemers bezoeken in juni en september een aantal locaties van ons. Ze horen meer over ambulante hulp zonder indi-catie, autisme en de samenwerking met het Dr. Leo Kannerhuis. En ze bezoeken een jeugdzorg-boerderij en werkgevers die deelnemen aan het 1000-jongerenplan dat kwetsbare jongeren perspec-tief biedt voor de toekomst. Als follow up geeft Trias Jeugdhulp de gemeenten inzicht in de cijfers; het aantal kinderen, jongeren en gezinnen dat per gemeente gebruikt maakt van pleegzorg, ambulante hulp en diverse andere vormen van hulpverlening.

Page 5: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

5

2010 2011 Medewerkers totaal 459 424 Aantal FTE 313 296 Voltijd 52 49 Deeltijd 398 364 Oproep 9 11 Ziekteverzuimpercentage 5,26% 7.22% excl. zwangerschapsverlof

Ziekteverzuimpercentage 6,58% 9.15% incl. zwangerschapsverlof

Aantal medewerkers per leeftijdscategorie 2011

man vrouw > 50 32 65 35-50 37 140 20-35 18 132 < 20 0 0 Totaal 87 337 20,52% 79,48%

Kerncijfers personeelPeildatum: 1 januari 2012

Sponsoring in natura

Dames Facilitair Bedrijf

Locatie Poortenaar Kampen

Page 6: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

Ruimte voor nieuwe ideeën en de projectmatige manier van werken; aspecten die Tommy (23) er

toe bewogen over te stappen van 24-uurszorg naar individueel trajectbegeleider. “Ik wilde meer zien van de jeugdzorg.” Voor het 1000-jongerenplan* bege-leidt Tommy kwetsbare jongeren terug naar school en werk. Jongeren die naast mindere startkwalifica-ties voor de arbeidsmarkt ook kampen met schulden, een verslaving of gedragsstoornis. Hoe Tommy die begeleiding invult bepaalt hij zelf, het doel is altijd gericht op het krijgen en behouden van werk. Een grote verantwoordelijkheid die hij graag pakt en bovendien ook teruggeeft aan de jongeren waarmee hij samenwerkt.

Als twintiger voelt Tommy ‘zijn’ jongeren goed aan. “Ik hoef ze niet de les te lezen, maar sta open voor hun ideeën en geef ze de kans om zich te ontwik-kelen. Door jongeren serieus te nemen en oprechte interesse te tonen, maak je ze belangrijk.Essentieel in dit werk is zorgvuldig luisteren naar wat er gezegd wordt en vervolgens goed door te vragen. Zowel bij de begeleiding van een jongere als bij de werving van nieuwe leer-werkbedrijven. Ik leer elke dag door dingen gewoon te doen en op te pakken én ik leer door de ervaringen van collega’s.”

“Ik maak veel gebruik van motiverende gespreks-technieken en de Melba-methode: aan de hand van 29 basiscompetenties worden de capaciteiten van

een jongere in kaart gebracht. Eén van mijn jonge-ren wilde graag in een autogarage werken, maar had hiervoor niet de juiste papieren. Doordat hij in het verleden kampte met een angststoornis zou hij niet tot zijn recht komen in een groot bedrijf. Uiteindelijk kwam ik uit bij een kleinschalig autodemontagebe-drijf waar hij voldoende tijd en ruimte krijgt om het vak te leren in de praktijk. Hier combineert hij zijn liefde voor het uit elkaar halen van scooters met zijn droom om bij een autobedrijf te werken. Het gaat nu super met deze jongere.”

“Ik kijk vooral in mogelijkheden en in kansen. Andere organisaties, zoals re-integratiebureaus, zie ik niet als concurrent. Ik probeer juist te kijken naar wat ze voor het 1000-jongerenplan kunnen betekenen. Ook als iemand niet binnen onze doelgroep valt, probeer ik toch mee te denken. Als er voor deze jongere geen plek is bij Trias Jeugdhulp, waar dan wel? Een groot netwerk is onontbeerlijk in mijn werk”.

* In Overijssel krijgen 1000 jongeren (16-27 jaar) begeleiding bij het vinden van een baan, opleiding en stabiele woon- en leefsituatie. Trias Jeugdhulp is één van de drie organisaties die met de inzet van individueel trajectbegeleiders de uitvoering verzorgt. www.1000jongeren.nl

Tommy Roosendaal:

‘Ik kijk in mogelijkheden

“Door jongeren serieus te nemen

maak je ze belangrijk”

en in kansen’

Page 7: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

‘Ik kijk in mogelijkhedenen in kansen’

Page 8: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

-

in vogelvlucht 2011

8

Opening Ivoor De 25e juni staat een bijzondere opening op het programma. In Raalte opent Trias Jeugdhulp een nieuwe vestiging op het mooie, landelijk gelegen terrein Ivoor. Hier bundelen Zozijn, Koos kinderopvang, ROC Landstede en Trias Jeugdhulp hun krachten met diverse vormen van hulp, zorg, opvang en onderwijs. Kinderen, jongeren en volwassenen die naast elkaar en met elkaar optrekken in een mooie groene leefomge-ving met planten en dieren. Ondanks de regen bezoeken maar liefst 2500 mensen de Open Dag.

Projecten met gemeenten In Zwolle nemen we in 2011 deel aan een project ambulante hulp zonder indicatie voor kinderen tot 6 jaar en hun ouders/verzorgers. Deze laag-drempelige ambulante hulp moet voorkomen dat kinderen later een beroep doen op geïndiceerde jeugdzorg. Ook het project met de gemeente Hardenberg (2011-2013) heeft tot doel om in een zo vroeg mogelijk stadium ondersteuning te bieden, gericht op het opgroeiende kind -9 maanden tot 23 jaar en zijn directe omgeving. Eén gezin, één plan, één coördinatie en één budget. Werkwijze: Triple P (niveau 4 en 5 voor Trias Jeugdhulp). In Kampen loopt er in 2011 eveneens een project voor een vernieuwend, laagdrempelig ambulant aanbod, in samenwerking met meerdere partijen, om het beroep op zwaardere vormen van jeugdzorg te beperken.

Het jaar 2011 stond in het teken van de invoering van de trajectfinanciering, de regionalisering en daarmee ook de invoering van het hoofd- en onderaannemer-schap in de Provincie Overijssel. Het Twentse deel van de pleegzorg is ondergebracht bij Jarabee waardoor het aantal pleegzorgplaatsingen bij Trias Jeugdhulp sterk verminderd is.

Nieuwe ontwikkelingenMet ingang van 2011 wordt er gekeken hoeveel cliënt-zorgtrajecten er gestart en beëindigd zijn. Een cliënt- zorgtraject omvat daarbij alle hulpvormen/trajecten die een cliënt gedurende een aaneengesloten periode binnen Trias Jeugdhulp heeft gehad. Het komt daarbij sporadisch voor dat een cliënt gedurende een kalen-derjaar meerdere zorgtrajecten heeft. Dit is het geval wanneer een cliënt, na een periode uitgeschreven te zijn geweest, opnieuw een herhaald beroep doet op geïndiceerde Jeugdzorg.

Hoofd- en onderaannemerTrias Jeugdhulp fungeert bij een aantal cliënten als onderaannemer, waarbij Trias Jeugdhulp de kosten declareert bij de hoofdaannemer. De aantallen cliënten waar het hier om gaat worden apart genoemd onder de noemer OFS (Overige Financiering Stromen)

Kerncijfers cliënten

1000-jongerenplan regio IJssel-Vecht 2011

• 431jongerenonderbegeleiding• 219jongerenactiefaanhetwerk

Zie ook pagina 6!

Page 9: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

9

Door alle hierboven omschreven ontwikkelingen zijn de aantallen jongeren die bij Trias Jeugdhulp in zorg zijn geweest niet vergelijkbaar met eerdere jaren.

Doorstroom: In zorg op 1-1-2011: 938Gestart: 583Afgesloten: 593Ambulant: 341Verblijf Deeltijd: 109Verblijf 24-uur: 143 (incl. pleegzorg)Waarvan uitval: 19

Wachtlijst per 31-12-2011: 164 (incl. 4 OFS) Dit is ook inclusief 106 cliënten die reeds een vorm van hulp binnen Trias Jeugdhulp ontvangen

Uitstroom cliënttrajecten per divisie: Divisie 1: 193Ambulant: 121Verblijf Deeltijd: 41Verblijf 24-uur: 31

Divisie 2: 319Ambulant: 205 (incl.Spoedzorg)Verblijf deeltijd: 23Verblijf 24-uur: 91

8 lees verder op pagina 12

Verblijf 24-uur 24%Verblijf deeltijd 18%Ambulant 58%58%

24%

18%

Afgesloten Cliëntzorgtrajecten

Projecten gemeentenIn 2011 nam Trias Jeugdhulp deel aan een aantalgemeentelijkeexperimentenenpilots.Zieookpagina8.

• Experiment2elijnsambulante hulpzonderindicatieinKampen 14 trajecten • Pilot‘SamenGroterGroeien’ in Hardenberg 1 traject • Projectnietgeïndiceerde ambulante begeleiding 0-6 jarigen in Zwolle 24 trajecten • Experiment2elijnsambulantehulp zonder indicatie in samenwerking met scholen in Zwolle 3 trajecten

Page 10: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

‘Ik wil altijd zoveel mogelijk weten wat er achter een cijfer zit’

Page 11: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

Arjan Scholten:

‘Ik wil altijd zoveel mogelijk weten wat er achter een cijfer zit’

“Ik breng onder meer de in- en uitstroom van cliën-ten in beeld, het aantal kinderen en jongeren op

de wachtlijst en de duur van de wachttijd”, zegt Arjan (50) over zijn werk als consulent cliëntenlogistiek. “Voor teamleiders en managers is deze informatie van belang om hun werk goed te kunnen doen. Maar ook externe partijen willen informatie van ons, zoals de Provincie, Bureau Jeugdzorg Overijssel en brancheor-ganisatie Jeugdzorg Nederland. Voordat je betrouw-bare informatie uit een systeem kunt halen, moeten die gegevens wel eenduidig zijn ingevoerd. Hulpver-leners worden niet altijd blij van administratie. We moeten dus goed bepalen wat we precies willen weten en onszelf steeds afvragen of de verkregen informatie antwoord geeft op de vraag. Met dit bewustzijn probe-ren we de registratiedruk zo laag mogelijk te houden.”

“Ondanks alle informatie blijft het mensenwerk. Als je in een fabriek fietsen maakt, weet je dat de produc-tietijd voor iedere fiets gelijk is. In de hulpverlening werkt dit niet zo. Wanneer de verwachte eindtijd van een zorgtraject niet klopt, kloppen ook prognoses niet. Daarbij zeggen cijfers alleen niet alles”, benadrukt Arjan. “Ik wil vaak weten wat er achter zit. Voorbeeld: een jongen staat al negen maanden op de wachtlijst voor ambulante hulp. Dat is heel lang. Navraag leerde dat de jongen op verzoek van zijn ouders nog niet geholpen werd. Dan kun je dat verklaren en weet je waarom de wachttijden zo lang zijn.”

“Hoe kunnen we de beste en zo kort mogelijke hulp bieden waarmee de cliënt tevreden op eigen kracht verder kan? Mijn functie is ondersteunend aan deze vraag.” Zo stond Arjan mede aan de wieg van het digitale Schakelpunt. “Dat geeft inzicht in de actuele capaciteit van Trias Jeugdhulp, de mogelijkheden per basisteam en het aanbod van samenwerkings-partners. Het Schakelpunt geeft ook informatie over veranderingen in wet- en regelgeving. Het bevordert de doorstroming en maakt dat we kunnen schake-len van de ene hulpvorm naar de andere; waar zijn problemen en waar liggen de oplossingen. In het verlengde hiervan kan een interne zorgtafel georgani-seerd worden. Hier bespreken we met teamleiders en gedragswetenschappers kinderen en jongeren waar-bij sprake is van een knelpunt. Binnen onze moge-lijkheden bekijken we waar ruimte is, zodat we zo snel mogelijk een oplossing kunnen bieden. Inzicht in cijfers is hierbij erg belangrijk.”

“We moeten onszelf steeds afvragen

of de verkregen informatie antwoord

geeft op de vraag”

Page 12: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

12

Niet gerekend bij de Divisies: Jeugdzorgboerderijen: 74Ambulant: 8Verblijf Deeltijd: 45Verblijf 24-uur: 21

Hoofdaannemer: 7

OFSIn zorg op 1-1-2011: 30Gestart: 20Afgesloten: 32Waarvan uitval: 3In zorg op 31-12-2011: 19

Leeftijdsopbouw over 2011:

Het aandeel van de groep 0 - 4 jaar daalt al een aantal jaren achter elkaar. Het aandeel van de groep 13 - 17 jaar daarentegen stijgt gedurende de afgelopen jaren.Het aandeel van jongeren in de basisschool- leeftijd, 5 - 12 jaar, blijft constant rond de 48%.

8 vervolg van pagina 9

Verdeling jongens en meisjes ‘in zorg’ over geheel 2011Jongens: 831Meisjes: 584

We zien hier een verdergaande verschuiving ten opzichte van vorige jaren. Het percentage jongens loopt op van 52% in 2007, via 53% in 2008 en 55% in 2009 en 2010 naar 59% in 2011.

jongens: 59%meisjes: 41%

59%

41%

Verdeling jongen / meisje

35%

15%

24%

24%

2%

Leeftijdsopbouw

Aantal percentage 2011 2010 2009 0 - 4 jaar: 205 15% 16,5% 22% 5 - 8 jaar: 337 24% 23,8% 25% 9 - 12 jaar: 345 24% 24% 23%13 - 17 jaar: 499 35% 33,1% 29%18+ : 29 2% 2,6% 1%

0 - 4 jaar: 15%5 - 8 jaar: 24%9 - 12 jaar: 24%13 - 18 jaar: 35%18+ : 2%

Page 13: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

13

hoogtepunten 2011 Te gast bij Koningin BeatrixTot zijn grote verrassing ontving Fokko Witteveen in 2011 een telefoontje van Paleis Noordeinde … of hij samen met twee collega’s het jaarlijkse Koninginne-dagconcert op Noordeinde wilde bijwonen! Marinus Winkels (ambulant hulpverlener) en Erna van den Berg (gedragswetenschapper) togen samen met Fokko naar de hofstad. Ze genoten 20 april van een wel heel bijzonder concert, onder leiding van Jaap van Zweden met prachtige muziek van Stravinsky en Mendelssohn. Daarna raakten ze op informele wijze nog even in gesprek met Hare Majesteit. Een speciale gebeurtenis waarop onze gasten met veel plezier terugkijken.

Meten = weten In 2011 gaan drie onderzoeken van start die de effectiviteit van onze hulpverlening moeten aanto-nen. Praktikon onderzoekt de werkzame factoren van het 1000-jongerenplan. Is het succes te danken aan de Individueel Traject Begeleiders (ITB-ers)? Welke rol spelen de jongeren en wat is de bijdrage van de werkgevers? De resultaten verwachten we medio 2012. Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) richt zich vanaf mei 2011 op het gebruik van ORS-SRS, de Outcome en Session Rating Scales, die onze colle-ga’s ambulant gebruiken om een resultaat van een contact en de verbintenis met een cliënt te meten. Als derde gaan we de effectiviteit van een cliënttra-ject meten met nieuwe, specifieke vragenlijsten.

Trias Jeugdhulp MagazineIn februari 2011 valt voor de eerste keer het kleurige Trias Jeugdhulp Magazine op de mat bij samenwer-kingspartners, beleidsmedewerkers van provincie en gemeenten en andere relaties. Het magazine geeft halfjaarlijks in woord en beeld een actueel inkijkje in de ontwikkelingen bij Trias Jeugdhulp.

Ik+Jij=WijAan het begin van het jaar maken we kennis met ‘Ik+Jij=Wij’. Tijdens deze training staan medewerkers stil bij het eigen functioneren en communiceren vanuit het perspectief van het kind/jongere en de ouders. (Pleeg)ouders en (ex-)cliënten vertellen hun verhaal. Kleine dingen maken al een verschil, zo blijkt uit de training, die iedere deelnemer extra bewust maakt van het dagelijks handelen. De komende jaren volgen vrijwel alle medewerkers - direct of indirect betrokken bij ouders en kinderen - de training.

Page 14: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

“Mensen hebben veel meer mogelijkheden dan ze soms beseffen. Kansen creëren; daar zit

voor mij de drive.”

Brigitte van Woerden (55) is gedragswetenschapper voor basisteam pleegzorg en basisteam Poortenaar in Kampen (0-18): “Een onderdeel van mijn werk is de vertaalslag van wensen van ouders en kinderen naar concrete doelen. Ik probeer hun woorden letterlijk mee te nemen in het hulpverleningsplan. Wat willen zij bereiken?” “De doelen verwerken we in dagelijkse dingen die dicht bij de kinderen staan. En dan kan theedrinken ook sociale vaardigheid zijn. Luisteren naar elkaar, wat heb je vandaag meegemaakt? Voor collega’s op de groep werkt het net zo: Je bent nu niet alleen aan het voetballen, maar je geeft ook leiding aan kinde-ren die moeten leren om sportief met elkaar om te gaan. Hoe doe je dat? Wat zeg je dan? Welke feedback geef je? Wat zijn jouw instrumenten?”

Brigitte vertelt: “Op een dagbehandeling krijg je heel goed zicht op wat kinderen gestrest maakt; is dat iets in henzelf of in de omgeving? Als je aansluit bij hun spel dan zie je kinderen opbloeien. Dan kun je weer positieve dingen vertellen zoals: Wat heeft dit kind een heerlijke fantasie, we hebben zo gelachen met z’n allen, hij nam de hele groep mee! Dan zie je ouders ook weer genieten. En wordt de prognose van een kind stukken beter.

Soms is er geen contact tussen ouders onderling of woont een kind bij oma en heeft oma geen contact met moeder. Dan blijkt tijdens de dagbehandeling dat een kind, dat spaak loopt in zijn omgang met anderen, eigenlijk schreeuwt om zijn moeder ... Oma vond het moeilijk, maar wilde toch meewerken aan het plan voor een beter contact, in het belang van haar klein-zoon. Er kwam onder meer een foto van moeder in de huiskamer en het contact verbeterde. Heel bijzonder hoe het gedrag van het jongetje daarna veranderde.”

In 2011 draaide Brigitte ook mee in de casuïs-tiekgroep van het centrum van Jeugd en Gezin in Kampen: “In het voorliggende veld kun je nog meer creëren om mensen buiten de hulpverlening te houden, denk aan coaching van een tienermoeder. Maar je kunt er niet alles mee opvangen.

Hulpverlenen betekent: de dialoog aangaan, verbon-denheid, de juiste vragen stellen. Wanneer je goed aansluit, raken cliënten gemotiveerd om doelen te bereiken en ervaren ze zelf de meerwaarde.”

Brigitte van Woerden:

‘Motivatie is heel

“Als je aansluit bij hun spel, zie je

kinderen opbloeien”

Page 15: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

belangrijk’

Page 16: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

in vogelvlucht 2011

16

Communiceren in 140 tekensSociale media zijn geen trend, maar een blijvend thema. Vooral jongeren zijn zeer actief op sociale media (91% CBS, 2011). Met een eigen pagina op Twitter, Facebook en LinkedIn maken we sinds 2011 gebruik van nieuwe mogelijkheden in de communicatie en interactie met onze doelgroepen.

Training en resultaatTrias Jeugdhulp beschikt over een flink aantal, wisse-lende trainingen voor alle leeftijden. De pubers zijn bij TReND aan het goede adres, dit kennis- en trainings-centrum in Zwolle zag in 2011 het levenslicht. TReND biedt ook trainingen elders op locatie. Van weerbaar-heid tot ‘Weet wat je date’ en hygiëne. Voor de jongere kinderen is er via De Beuk en andere Trias-locaties ook het nodige mogelijk: omtrent boosheid, echtscheiding, rouwverwerking en andere actuele onderwerpen.

Held van de Jeugdzorg Twee van de drie Overijsselse nominaties in 2011 - uit bijna dertig sterke inzendingen - betroffen Trias Jeugd-hulp: Hans de Boer begeleidt vol enthousiasme jonge-ren bij het vinden van een baan, opleiding en stabiele woon- en leefsituatie (1000-jongerenplan). Tweede genomineerde familie Middag vormt al vele jaren een warm en stimulerend pleeggezin voor kwetsbare jongeren. Zij ervaren dit gezin als een veilige thuisha-ven en vertrekpunt om hun eigen leven vorm te geven. Derde genomineerde, Kirsten Zenker van Jarabee was

uiteindelijk de gelukkige winnaar. Zij begeleidt jonge moeders die in een moeilijke situatie verkeren en geeft ze kans op een herstart in het leven. Een aantal van die jonge moeders droeg Kirstin Zenker voor.

JOO oogst succesIn 2011 experimenteren we met JOO; een beveiligde digitale wereld waar jongeren samen met ouders en anderen (docenten, vrienden, familie) aan hun doelen kunnen werken. Jongeren en hun ouders/verzorgers kunnen er vragen stellen aan hun hulpverlener en onderling ervaringen uitwisselen. De uitkomsten van het experiment zijn ronduit positief. Projectleider Marinus Winkels gaat de komende twee jaar samen met jongeren, ouders en hulpverleners aan de slag om JOO uit te breiden. Een bredere samenwerking met andere partijen behoort tot de mogelijkheden. Op dit moment zijn er al bijna 100 mensen die werken met JOO.

Doelmatig en doeltreffend Trias Jeugdhulp wil met het systematisch verzamelen van ‘practice based evidence’ haar werkwijze (door)ontwikkelen, op basis van de best beschikbare informa-tie over doelmatigheid en doeltreffendheid (evidence-based practice). Deze ambitie past in de landelijke trend van de wetenschappelijke onderbouwing van de effectiviteit van hulpverlening. Echter: Trias Jeugdhulp meet niet de effectiviteit van een interventie, maar de effectiviteit van een cliënttraject. Nieuwe initiatieven, zoals het werken met meerdere vragenlijsten gaan begin 2012 van start.

16

Page 17: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

17

Onderzoek naar ORS-SRSTrias Jeugdhulp is landelijk de enige jeugdhulp- organisatie die al lange tijd - sinds 2006 - intensief bezig is met ORS-SRS*, een instrument om een behan-delsessie en de behaalde resultaten van de hulp, te evalueren. De relatie tussen cliënt en hulpverlener neemt hierbij een belangrijke plaats in. * ‘Outcome Rating Scale’ en ‘Session Rating Scale’. Najaar 2011 valt het besluit om een onderzoek te koppelen aan ORS-SRS. Biedt het instrument een meer-waarde bij intensieve hulp aan multiprobleemgezinnen? Maakt ORS-SRS de hulp effectiever? En kan de hulp dan ook met minder contactmomenten toe? Er zijn inmid-dels verschillende organisaties die de ORS-SRS kennis van Trias Jeugdhulp inkopen, onder meer via trainingen.

Met raad en daad De Jongerenraad van Trias Jeugdhulp organiseert in 2011 de landelijke dag van het Jeugd Welzijns Beraad (JWB), regio Oost. Honderd jongeren discussiëren over thema’s als: ‘Hoe gaat jouw organisatie om met seksualiteit?’ en ‘Krijg je de juiste hulp?’ Deze en andere activiteiten koppelt de Jongerenraad halfjaarlijks terug in de nieuwsbrief Yes Jongerenraad. De Pleegouderraad vertegenwoordigt in 2011 zowel pleeggezinnen van Trias Jeugdhulp als gezinnen van Jarabee, een over-gangsfase naar wederom een eigen Trias Pleegouder-raad (2012). De Cliëntenraad timmert in 2011 aan de weg voor nieuwe leden, terwijl de Ondernemingsraad - voltallig met elf mensen - zich in werkgroepen buigt over trajectfinanciering, -hulpverlening en vele andere onderwerpen voor instemming en advies.

Activiteit Zomerfeest 2011

Present bij Ekiden

Sponsoring ABN AMRo

Page 18: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011
Page 19: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

19

Ruben Maestre:

‘Specialisme isonze troef’

Ruben (34) kan bogen op een ruime ervaring als hulpverlener in de jeugdzorg. Al 15 jaar werkt

hij als pedagogisch medewerker op diverse behan-delgroepen van Trias Jeugdhulp met tieners bij wie het thuis niet meer gaat. “Ik werk graag met pubers. Je hebt het dan niet meer over opvoeden, maar het begeleiden naar volwassenheid. Tieners kunnen zelf keuzes maken en dat is ook wat ik ze altijd voor-houd: Ga je linksaf of ga je rechtsaf?”

Na een studie Intensieve Ambulante Gezinsbegeleiding (IAG) komt Ruben nu ook bij kinderen en jongeren achter de voordeur. Als ambulant hulpverlener biedt hij preventief hulp aan gezinnen waar opvoedingspro-blemen spelen. De gezinnen worden aangemeld via deelnemende scholen in Zwolle die signaleren dat een leerling vast loopt. “Het is een laagdrempelige manier van hulpverlening, omdat het vrijwillig is. In een kort-durend, maar intensief traject probeer ik ouders weer in hun kracht als opvoeder te zetten en te voorkomen dat de problemen verergeren.”

Ruben ervaart dat medewerkers bij Trias Jeugdhulp veel ruimte krijgen in de uitoefening van hun func-tie. “Dat geldt zowel voor het werk op de groep als in mijn ambulante functie. We zijn allemaal profes- sionals, maar een professionele aanpak kan soms juist onprofessioneel zijn. Of anders gezegd; oncon-ventioneel, niet helemaal volgens het boekje. Maar

die aanpak werkt dan wel! Uiteraard staat in alles wat we doen de zorg voor de kinderen voorop. Dat is en blijft het uitgangspunt.

Met een aantal jongeren heb ik nog wel eens contact. Het is fijn om, soms jaren later, van een jongere te horen dat je het goed hebt gedaan. Zo was er een jongen met wie ik op de groep grote conflicten heb gehad. Na zeven jaar kreeg ik een kerstkaartje van hem. Die kleine dingen, dat maakt me trots.”

Door zijn werk heeft Ruben veel contact met andere welzijnsorganisaties en gemeenten. “Ik merk dat we bij Trias Jeugdhulp al ver zijn, onder meer met bepaalde methodieken en werkwijzen. Je hoort sommige orga-nisaties nu bijvoorbeeld praten over oplossingsgericht werken. Dat doen wij al jaren. Datzelfde geldt voor een competentiegerichte aanpak en het bieden van maatwerk. Ik heb zoveel bekwame en gespecialiseerde collega’s, waardoor we een diversiteit aan cliënten met uiteenlopende problematiek kunnen helpen. Ik durf wel te zeggen dat specialisme onze troef is.”

“In een kortdurend intensief traject

zet ik ouders weer in hun kracht”

Page 20: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

20

2011: een goed financieel jaar Over 2011 heeft Trias Jeugdhulp een positief exploi- tatieresultaat behaald van € 351.000 (2010: positief € 43.000). Voor 2011 was een negatief exploitatie- resultaat begroot van € 90.000. Er is dus sprake van een positieve afwijking tussen het begrote en het gerealiseerde resultaat ad € 441.000.

De solvabiliteit, gedefinieerd als het eigen vermogen in relatie tot het totale vermogen, is met 19% verhoogd ten opzichte van 2010 (17%). Trias Jeugdhulp is in financiële zin gezond. Gezien de toenemende financiële risico’s die de toekomst met zich meebrengt (mogelijke verdere bezuinigingen, trajectfinanciering en transitie naar gemeenten) is een solvabiliteit van 19% ook zeker noodzakelijk.

De liquiditeit - gedefinieerd als de som van de vor- deringen en de liquide middelen gedeeld door de kort-lopende schulden - is gestegen van 0,89 per 31 decem-ber 2010 tot 1,07 per 31 december 2011. De liquiditeit van Trias Jeugdhulp is goed te noemen.

In 2011 zijn investeringen gedaan voor een bedrag van bijna € 0,5 miljoen. De bijna € 0,5 miljoen betrof onder meer diverse verbouwingen (€ 111.000), (ICT software € 78.000), installaties (€ 178.000), transport-middelen (€ 36.000), evenals diverse investeringen in inventarissen (€ 90.000) .

Voor 2012 zijn investeringen begroot ad ca. € 0,6 miljoen. Onder meer betreft dit verbouwingen en herinrichting van panden.

31/12/2011 31/12/2010ACTIVA € €

Vaste activaMateriële vaste activa 8.003.844 8.156.941

Vlottende activaVorderingen 647.456 373.303Liquide middelen 3.951.723 3.751.889

Totaal activa 12.603.023 12.282.133

PASSIVA

Eigen vermogen 2.382.525 2.031.675Voorzieningen 2.456.605 1.833.261Langlopende schulden 3.473.251 3.781.271Kortlopende schulden 4.290.642 4.635.926

Totaal passiva 12.603.023 12.282.133

Balans

Page 21: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

21

Staat van baten en lasten over 2011

herziene realisatie 2011 begroting 2011 realisatie 2010 € € € BATEN Subsidies Provincie Overijssel 22.656.682 21.979.730 28.514.542Subsidies Gemeente Kampen 95.425 95.000 94.943 Opbrengsten onderaanneming 384.604 280.000 0Opbrengsten LKH/Karakter 2.669.610 2.766.000 2.238.395 Overige opbrengsten 609.939 377.406 316.235 Totaal baten 26.416.260 25.498.136 31.164.115

LASTEN Personeelskosten 18.869.687 18.176.807 21.098.971Vaste accommodatiekosten 888.224 901.569 1.121.357 Variabele accommodatiekosten 777.372 773.222 902.229Apparaatskosten 2.533.221 2.193.738 2.526.614 Verzorgingskosten 2.627.110 3.002.800 5.471.613Kosten hoofdaanneming 369.796 540.000 0

Totaal lasten 26.065.410 25.588.136 31.120.784 SALDO VAN BATEN EN LASTEN 350.850 -90.000 43.331

Page 22: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

22

“We hadden thuis een autistische buurjongen, die elke maandag bij ons kwam eten. Heel

interessant hoe dingen bij hem werkten. Dat bijzon-dere, dat intrigeerde mij, trok echt mijn aandacht. Zo ben ik het wereldje ingerold.”

Wouter (30) werkte met verstandelijk gehandicap-ten en in de psychiatrie. Sinds 2009 is hij pedago-gisch medewerker op een 24-uurs behandelgroep voor jongeren van 12 tot 18 jaar: “Middelengebruik, problemen op school, drugs dealen, het komt hier allemaal voorbij. Jongens, meiden, verschillende leeftijden … de groep wisselt voortdurend. Altijd nieuwe prikkels en er wordt telkens iets nieuws van je verwacht. Dat vind ik leuk!”

Wouter vertelt: “Ik kan op deze werkplek veel van mezelf laten zien. Ik houd wel van een lolletje, gekkigheid en soms lekker keten. Dat werkt heel goed. Net als af en toe een bulder kunnen geven … ook dat heeft soms impact! Later bij het voetbal-len, kruisen onze blikken en hoor je ‘sorry’. Dan merk je dat ze het wel waarderen, de grenzen die je aangeeft.”

“Als mentor probeer je een vertrouwensband te krijgen om vooruit te komen. Ik ben niet iemand die boven een ander gaat staan. Ik loop ook liever een stuk de wijk in dan dat ik met een jongere op kantoor ga zitten. Ik ben wel eens gaan ‘rappen’ om contact

te krijgen. Heftige teksten van de Osdorp Posse … die jongen wist niet wat hem overkwam. ‘Ken jij die muziek ook?’ Dat vond ie gaaf, dat bracht de klik. En dan kun je werken aan doelen.

Het mooie van Trias Jeugdhulp is dat we hier alles in huis hebben; van trainingen tot ambulant, tot 24-uurs zorg. We werken breed met elkaar samen in een basisteam. Als het ergens met een jongere niet lekker loopt, kun je intern wat schuiven en dan gaat iemand als een speer. Dat is de kracht van Trias Jeugdhulp.”

Wouter: “Het lijntje met de 24-uurs zorg is bijzonder. Je ontlast ouders even, maar koppelt ook vrijwel direct weer terug: ‘jullie blijven verantwoordelijk’. Het is niet van: ‘hier heb je ’m’. Je moet het sámen doen. Dat werkt heel goed. Niet alleen de jongere behandelen, maar ook het contact leggen met de ouders. De ouderbegeleider kan hier veel in beteke-nen; huisbezoeken, luisteren, aandacht geven. Het moet gelijk opgaan, dan komt het goed.”

Wouter van den Hul:

‘Soms lekker keten

“Ik ben weleens gaan rappen,

om contact te krijgen”

Page 23: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

werkt heel goed’

Page 24: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

-

Jongerenraad

Trias on Tour

in vogelvlucht 2011

24

Raad van Bestuur• Fokko Witteveen (voorzitter)• Bas Hidding (lid ad interim) peildatum 1 maart 2012

• Joke van Dorsten (bestuurssecretaresse)

• Bob Slots, controller

Managementteam• Marianne Berton, divisiemanager • Anneli Reiner, divisiemanager • Henry Overweg, hoofd Financiën• Saskia Mudde, hoofd Onderzoek Ontwikkeling en Cliëntenlogistiek(OOC) • Jack Westerbeek, hoofd Personeel informatisering Communicatie en Organisatie (PICO)• Jeroen Piksen, hoofd Facilitair Bedrijf

Raad van Toezicht • Bert van Rijkom (voorzitter)• drs. Jan Jacob de Groot †• drs. Herman Eggink• prof. dr. Rutger Jan van der Gaag• mr. Simone van Ruth• mr. Astrid Riemslag• Gerjan Kamerling

Ondernemingsraad• Mariska van der Stoel (voorzitter)• Bregje van de Lisdonk (secretaris)

Samenwerking Vitree De samenwerking tussen Trias Jeugdhulp en Vitree wordt begin 2011 bekrachtigd met de handtekening van de bestuurders van beide organisaties. Met de intentieverklaring geven wij aan open te staan voor het verkennen van verdergaande vormen van samenwerking. Een externe (onafhankelijke) partij krijgt in 2011 de opdracht om te onderzoeken wat de meer-waarde en mogelijkheden zijn van een inten-sieve samenwerking tussen beide organisaties. Een advies volgt voor de zomer van 2012.

Page 25: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

25

Pleegouderraad• Marielle Roelofsen (voorzitter)• Ria van Lingen (secretaris)

Cliëntenraad• Gerard Geist (extern voorzitter)• Dianne Kamermans• Ron Lokate• Johan Mastenbroek• Michiel Woelders

Jongerenraad• Rida Houtzager• Bas Rodijk• Luc Ribberink• Sylvester Weulink• Brennain Hazes• Melvin van de Wetering• John Kemerink• Robin van der Moolen • Nienke Kuiper• Sathana Vimalarajah

• Begeleidster Cliëntenraad: Helma Galenkamp • Begeleidster Jongerenraad: Hermien Wieberdink

Sponsoring 2011 In toenemende mate zijn er organisaties en bedrij-ven die in het kader van Maatschappelijk Betrokken Ondernemen Trias Jeugdhulp willen steunen; finan-cieel of in natura of een combinatie van deze twee. In 2011 mochten we steun ontvangen van:

Fondsen:• Stichting Hervormd Weeshuis Zwolle• Jeugdsportfonds Zwolle• Nationaal Fonds Kinderhulp

Ook interesse in sponsoring/Maatschappelijk Betrokken Ondernemen? Wij leggen u graag vrijblijvend de mogelijkheden voor. Belt of mailt u: (038) 456 46 00 / [email protected] Afdeling Communicatie.

Met dank alvast voor uw getoonde belangstelling!

• Van Wijhe Verf• KARWEI Zwolle• Wilgenhaege Vermogensbeheer • Lydia Mossel, karateka• NCP Groep• Marrion Hoogenboom, tuinontwerp • Eldi Bouw

• Rotary Club Zwolle IJsselland• Randstad Zorgt• Fitplaza• ABN AMRO Foundation• Windesheim; School of Human Movement and Sports• Parochiële Caritas Instelling (PCI) Zwolle

Page 26: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011
Page 27: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

27

Anouk Bezoen:

‘Iets kleins kan al heel groot zijn’

“om daadwerkelijk aan te sluiten, moet je je eigen kader los durven laten. Iets kleins kan

al heel groot zijn. Je moet kijken vanuit de gezin-nen; waar zitten die? Mijn beeld van ‘goed’ hoeft niet hetzelfde te zijn als dat van een ander.”

Anouk (28) werkt als pedagogisch medewerkster op een 24-uurs groep. Hier verblijven kinderen van 6 tot 12 jaar met een hulpvraag op het snijvlak van orthopedagogiek en psychiatrie. De groep krijgt sinds 2009 gestalte in samenwerking met Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie. Anouk combineert het groeps-werk tijdelijk met een aantal beleidstaken, vanwege de Master Healthcare and Social Work, die ze volgt.

”Op de Vlindergroep hebben we voornamelijk te maken met twee groepen kinderen. Kinderen met forse hechtingsproblematiek die een lastige jeugd hebben gehad, waarbij ouders door hun eigen situ-atie in beslag werden genomen. En kinderen met een autisme-spectrumstoornis; ouders lopen tegen heftig gedrag aan wat (tijdelijk) niet alleen te ‘hande-len’ is. Structuur helpt voor beide groepen kinderen heel goed. Regels geven duidelijkheid en rust. En als je op een jonge leeftijd noemt wat goed gaat, dan willen kinderen daar meer van doen. Je hebt ouders daar bij nodig!”

“Bij Trias Jeugdhulp steken we sterk in op het oplos-singsgericht werken. We richten ons op het nu, wat wil je als ouder(s) anders? Je reikt heel concreet handvatten aan. Hoe ziet jouw dag eruit, wat zijn de lastige momenten? Hoe heb je dat andere keren toch kunnen stroomlijnen? We sluiten aan en kijken ook wat er in het eigen netwerk mogelijk is; dat levert de mooiste dingen op. Mensen schromen soms om een ander om hulp te vragen, die drempel moet je ook over, samen. Het gaat om kleine stappen, zelfvertrou-wen opbouwen. Dan kan een kind dat bij ons is, ook weer naar huis.”

“Vanwege bezuinigingen in de geestelijke gezond-heidszorg (Karakter), sluit de groep in mei 2012 nood-gedwongen: Het is succesvol en je moet het weer loslaten … Dat vraagt om creativiteit, om deze kinde-ren toch verder te helpen.” Op 1 mei start Anouk voltijd bij de crisisopvang voor jongeren in Zwolle. Ze staat er positief in: “Naast de kans om weer een ander facet van de hulpverlening te zien, lijkt het me mooi om in gezamenlijkheid een crisis om te buigen tot een constructieve situatie voor alle partijen.”

“Mensen schromen soms om een

ander om hulp te vragen”

Page 28: Trias Jeugdhulp Jaarbericht 2011

s a m e n t o e k o m s t m a k e ncolofonDit is een uitgave van Trias Jeugdhulp

TekstFrederica Martens & Louise SchijfCommunicatie Trias Jeugdhulp

Vormgevingwww.twistontwerp.nl

Fotografiewww.eva-posthuma.nl Archief Trias Jeugdhulp

Drukwww.mailtraffic.nl

Trias Jeugdhulp, april 2012

Trias JeugdhulpEmmawijk 11, 8011 CM Zwolle(038) 456 46 [email protected] www.facebook.com/triasjeugdhulp www.twitter.com/triasjeugdhulp

Trias Jeugdhulp biedt met ruim 400 medewerkers én 400 pleegouders hulp bij opgroeien en opvoeden in Overijssel. Wij bieden onze hulp bij voorkeur thuis, of in de directe omgeving van de cliënt. De cliënt heeft altijd zeggenschap en regie over de aanpak. Jaarlijks maken bijna 2000 kinderen, jongeren tot 27 jaar en opvoeders gebruik van advies en praktische ondersteuning of intensievere vormen van behandeling. Soms bieden we voor korte tijd hulp, andere hulp is langdurig. Dit is afhankelijk van de vraag en behoefte van de cliënt. Trias Jeugd-hulp werkt actief samen met andere partijen en is onder meer partner in het 1000-jongerenplan; begeleiding bij het vinden van een baan, opleiding en een stabiele woon- en leefsituatie.

Ekiden 2011

Jongerenraad