Top Banner
Scrie un text de tip argumentativ, de 15 – 20 de rânduri, despre ură, pornind de la ideea exprimată în următoarea afirmaţie: „Pe când iubirea, de orişice fel ar fi ea, luminează viaţa şi-o îndulceşte, ura o-ntunecă, o umple de amărăciune şi-o face nesuferită”. (Mihai Eminescu, Opere) Introducere: Cine oare nu a incercat macar o data sa inteleaga dedesubturile iubirii si urii?... Mă număr printre cei care susţin ideea enunţată în citatul dat şi anume aceea că iubirea, de orice fel, este sentimentul care luminează şi face viaţa mai frumoasă, pe când ura nu face altceva decât să aducă amărăciune şi frustrare în viaţa oamenilor.(opinie proprie+ipoteza-atentie, relationare cu citatul!!!) Cuprins În primul rând, atât iubirea pe care o dăruim cât şi cea pe care o primim, ne face să privim viaţa şi din alte puncte de vedere şi să uităm de lucrurile materiale. Aşa, noi oamenii, ne dăm seama că având iubire avem o viaţă frumoasă şi învăţăm să preţuim momentele cu adevărat minunate. Acest lucru îl poate face orice tip de iubire, fie ea părintească, pasională, pentru prieteni sau pentru oricare dintre semenii noştri, dar consider că dacă în viaţa unui om se regăsesc toate acestea, acel om poate spune că este cu adevărat împlinit. Fireşte că iubirea aduce şi suferinţă, dar numai cunoscând toate trăirile pe care iubirea le aduce ne vom da seama că nu există sentiment mai înălţător ca acesta.(argument 1 cu exemplificare ) În al doilea rand, sunt de parere că ura nu ar trebui să existe în viaţa noastră întrucât ne face să uităm de noi, să nu acordăm atenţie lucrurilor frumoase din viaţă şi să ne concentrăm doar pe a le face rău celor din jurul nostru. Astfel nu vom deveni decât nişte oameni frustraţi care îşi vor da seama în
23

Texte Argumentative

Nov 26, 2015

Download

Documents

TheHelper

Texte-Argumentative
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Texte Argumentative

Scrie un text de tip argumentativ, de 15 – 20 de rânduri, despre ură, pornind de la ideea exprimată în următoarea afirmaţie: „Pe când iubirea, de orişice fel ar fi ea, luminează viaţa şi-o îndulceşte, ura o-ntunecă, o umple de amărăciune şi-o face nesuferită”. (Mihai Eminescu, Opere)

Introducere:

Cine oare nu a incercat macar o data sa inteleaga dedesubturile iubirii si urii?...

Mă număr printre cei care susţin ideea enunţată în citatul dat şi anume aceea că iubirea, de orice fel, este sentimentul care luminează şi face viaţa mai frumoasă, pe când ura nu face altceva decât să aducă amărăciune şi frustrare în viaţa oamenilor.(opinie proprie+ipoteza-atentie, relationare cu citatul!!!)

Cuprins

În primul rând, atât iubirea pe care o dăruim cât şi cea pe care o primim, ne face să privim viaţa şi din alte puncte de vedere şi să uităm de lucrurile materiale. Aşa, noi oamenii, ne dăm seama că având iubire avem o viaţă frumoasă şi învăţăm să preţuim momentele cu adevărat minunate. Acest lucru îl poate face orice tip de iubire, fie ea părintească, pasională, pentru prieteni sau pentru oricare dintre semenii noştri, dar consider că dacă în viaţa unui om se regăsesc toate acestea, acel om poate spune că este cu adevărat împlinit. Fireşte că iubirea aduce şi suferinţă, dar numai cunoscând toate trăirile pe care iubirea le aduce ne vom da seama că nu există sentiment mai înălţător ca acesta.(argument 1 cu exemplificare )

În al doilea rand, sunt de parere că ura nu ar trebui să existe în viaţa noastră întrucât ne face să uităm de noi, să nu acordăm atenţie lucrurilor frumoase din viaţă şi să ne concentrăm doar pe a le face rău celor din jurul nostru. Astfel nu vom deveni decât nişte oameni frustraţi care îşi vor da seama în

Page 2: Texte Argumentative

final că viaţa a trecut pe lângă ei şi nu s-au bucurat de lucrurile cu adevărat importante.(argument 2/contraargument cu sustinere)

Concluzie

Aşadar, fiecare are dreptul de a alege ceea ce face cu viaţa lui dar în cele din urmă toţi ne vom da seama că, asa cum am sustinut prin cele afirmate anterior, prin iubire toate lucrurile frumoase sunt posibile, că acest sentiment ne face mereu să tresărim de emoţii şi ca nu mai există vreunul care să dea mai multă frumuseţe vieţii, pe când ura ne va aduce doar o viaţă tristă şi întunecată.(reformularea ipotezei+perspectiva generalizatoare asupra temei eseului)

Text argumentativ despre cumpătare

Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre cumpătare, pornind de la următoarea afirmaţie: Tot ce e folositor poate fi stricăcios; e numai chestie de măsură (Titu Maiorescu, Cugetări şi aforisme).

Afirmaţia lui Titu Maiorescu este pe deplin îndreptăţită, întrucât şi în opinia mea

cumpătarea este necesară în orice împrejurare, prin cumpătare înţelegând măsură

şi o oarecare detaşare de orice aspecte ale vieţii, cosiderate bune sau rele.

În primul rând, folositoare pot fi orice acumulări materiale sau cognitive,

dar când ele devin ţeluri în sine, acestea pot deveni ,,stricăcioase" prin

Page 3: Texte Argumentative

pierderea măsurii.

De exemplu, bunăstarea materială este de dorit, dar nu în detrimentul onestităţii

sau a binelui propriei familii, ca în nuvela Moara cu noroc de Ioan Slavici.

În al doilea rând, evoluţia tehnologică a făcut viaţa mai uşoară, mai confortabilă

pentru oameni, dar este ea oare şi sănătoasă? Un efect nefast al tehnologizării

accentuate din ultimele decenii este poluarea, cu efecte atât de nocive

asupra sănătăţii noastre. Alimentarea cu produse care nu pot fi numite ecologice,

de exemplu, are ca efect dezvoltarea unor boli incurabile în rândul populaţiei.

Prin urmare, bunurile şi darurile vieţii sunt bune doar dacă sunt folosite cu chibzuinţă,

adică cu măsură sau cumpătare.

Text argumentativ despre orgoliu Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre orgoliu.

După părerea mea, persoanele orgolioase cad deseori în ridicol şi stârnesc râsul celor din jur.

În primul rând, oamenii orgolioşi sunt aproape întotdeauna lipsiţi de simţul umorului, gata să ia orice în serios, fiind incapabili să facă haz de necaz.

Page 4: Texte Argumentative

În al doilea rând, persoanele orgolioase nu reuşesc să menţină relaţii amiabile cu cei din jur, inclusiv familia. Acest lucru se datorează faptului că acest tip de persoane este caracterizat de o impulsivitate ieşită din comun, care izbucneşte şi la auzirea unor lucruri neînsemnate, pe care, de cele mai multe ori, nu trebuie să le punem la suflet.

În concluzie, putem afirma că orgoliul cauzează răni adânci şi poate stârni râsul celor din jur.

Text argumentativ despre cunoaştere 2

Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre cunoaştere, pornind de la ideea identificată/ ideile identificate în următoarea afirmaţie: Aproape toate nefericirile vieţii ne vin de la ideile greşite pe care le avem despre ceea ce ni se întâmplă (Stendhal).

Cunoaşterea reprezintă reflectarea în conştiinţă a realităţii existente independent de subiectul cunoscător. De aceea, interpretarea greşită a realităţii sau lipsa de cunoaştere poate atrage repercusiuni grave.

Din punctul meu de vedere, cunoaşterea necesită inteligenţă, care este înnăscută, educaţie corespunzătoare şi înţelepciune, care se acumulează în timp, în funcţie de experienţele personale ale fiecăruia.

De cele mai multe ori, oamenii au tendinţa să judece ceea ce li se întâmplă, dar şi pe semenii lor, în funcţie de propriile criterii, fără a încerca să cunoască adevărul, să privească evenimentele, ca şi pe cei din jur, în mod obiectiv, detaşat.

Page 5: Texte Argumentative

Pe de altă parte, ideile greşite pe care le avem despre ceea ce ni se întâmplă pot avea uneori consecinţe tragice. Un exemplu în acest sens este Ana, unul dintre personajele feminine ale romanului Ion de Liviu Rebreanu. Tânăra interpretează în mod greşit faptele lui Ion şi ajunge să creadă că el o iubeşte, când, de fapt, căsătoria lor făcea parte din planul bine stabilit al lui Ion, acesta urmărind să obţină pământurile tatălui ei, Vasile Baciu. În cele din urmă, comportamentul brutal al lui Ion, dar şi indiferenţa acestuia duc la sinuciderea Anei.

În concluzie, cunoaşterea este esenţială în viaţa de zi cu zi, ajutându-ne să percepem corect ceea ce ni se întâmplă.

Text argumentativ despre câştig Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre câştig, pornind de la ideea identificată/ ideile identificate în următoarea afirmaţie: Cine vrea să câştige prea mult riscă să piardă (La Fontaine).

După părerea mea, dorinţa de a câştiga mult vine însoţită de o multitudine de riscuri.

În general, oamenii care nu se mulţumesc cu ceea ce au şi doresc să obţină şi mai mult, indiferent de ceea ce sacrifică pentru a-şi atinge scopul, ajung să piardă şi puţinul pe care îl au.

Un exemplu de personaj care vrea să câştige prea mult şi din această cauză pierde totul este Ion, protagonistul romanului cu acelaşi nume al lui Liviu Rebreanu. Acesta nu se mulţumeşte cu pământurile obţinute de la socrul său, Vasile Baciu, şi încearcă să fie alături de femeia iubită, Florica. Aceasta însă se căsătorise cu rivalul lui Ion, George Bulbuc, care îl surprinde pe Ion când vine într-o noapte la Florica şi îl ucide cu sapa.

Prin urmare, cel care vrea să câştige prea mult riscă să piardă totul,

Page 6: Texte Argumentative

ajungând să fie consumat de această dorinţă.

Text argumentativ despre enigma frumuseţii

Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre enigma frumuseţii, pornind de la ideea identificată/ ideile identificate în următoarea afirmaţie: Frumuseţea e o enigmă (Dostoievski).

După părerea mea, frumuseţea este o enigmă, deoarece nu este o calitate obiectivă, ci în totalitate subiectivă, întrucât depinde de privitor.

În primul rând, putem spune că există atâtea feluri de frumuseţi câţi privitori sunt, astfel un lucru poate fi considerat frumos sau urât de diferiţi privitori, nefiind ceva general-valabil.

În al doilea rând, frumuseţea poate fi considerată o enigmă, în special în cazul în care privitorul nu poate justifica frumuseţea unui obiect, deşi acesta îl consideră frumos.

În concluzie, frumuseţea reprezintă o enigmă atât timp cât ea nu este un dat general-valabil, ci o reflectare în sufletul privitorului.

Text argumentativ despre adevăr

Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre adevăr, pornind de la ideea identificată/ ideile identificate în următoarea afirmaţie: Fără a

Page 7: Texte Argumentative

folosi bine libertatea, nimeni nu poate spori în cunoaşterea adevărului (Vasile Someşanul).

Adevărul a fost considerat încă din cele mai vechi timpuri, drept una dintre cele mai importante valori absolute. Reprezentând un mijloc prin care omul îşi manifestă libertatea, adevărul este definit drept o concordanţă între cunoştinţele noastre şi realitatea obiectivă.

Din punctul meu de vedere, adevărul se află într-o relaţie strânsă cu libertatea, o relaţie caracterizată prin interdependenţă.

În primul rând, libertatea însăşi nu poate fi disociată de adevăr şi de bine, căci altfel s-ar transforma în anarhie.

În al doilea rând, adevărul este o formă de manifestare a libertăţii individului, însă nu adevărul său individual, ci acela negociat cu pluritatea de adevăruri care constituie norma legală şi cea morală.

În concluzie, adevărul poate fi văzut ca o modalitate de manifestare a libertăţii omului, dar numai şi numai dacă e unul negociat, raportat la adevărul colectivităţii.

Text argumentativ despre dragoste

Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre dragoste.

După părerea mea, dragostea reprezintă unul dintre cele mai de preţ sentimente pe care le poate manifesta o fiinţă umană. Dragostea este un sentiment de afecţiune faţă de o persoană de sex opus sau faţă de un obiect la care ţinem foarte mult, având o încărcătură sentimentală deosebită.

Page 8: Texte Argumentative

Din punctul meu de vedere, acest sentiment de dragoste poate fi, în primul rând, spontan, imprevizibil sau fără noimă. În al doilea rând, sentimentul de dragoste se poate manifesta în timp, acesta amplificându-se pe parcurs.

Uneori, manifestarea sentimentului de dragoste este împiedicată de anumite prejudecăţi, cum ar fi: sociale, rasiale, religioase sau de altă natură. Spre exemplu, în tragedia Romeo şi Julieta, scrisă de William Shakespeare, se ajunge la un final tragic, pornind de la o pasiune înflăcărată ce încalcă regulile sociale.

În concluzie, dragostea poate fi privită ca o pasiune apărută din senin sau ca un sentiment complet raţional, dezvoltat, progresiv, în timp.

Text argumentativ despre admiraţie Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre admiraţie.

După părerea mea, admiraţia este un sentiment altruist. Ea presupune să fii capabil să recunoşti calităţile de excepţie ale semenilor, atunci când le întâlneşti şi să le apreciezi la justa valoare.

În opinia mea, admiraţia nu înseamnă că tu eşti mai prejos, ci dimpotrivă, conştiinţa că tu poţi fi mai sus.

În primul rând, admirând calităţile şi acţiunile unui om, putem identifica astfel modele de atitudine şi de acţiuni, pe care să le poţi urma la rândul tău.

În al doilea rând, trebuie să le identificăm şi să le percepem corect, iar când vine vorba să aplicăm ceea ce admirăm, nu este recomandat să reproducem întocmai, ci să aducem nişte inovaţii personale şi originale.

În concluzie, este foarte important să ştii să admiri corect, iar prin acest fapt poţi fi şi tu admirat la rândul tău pentru asta, chiar şi de persoana pe care o admiri.

Page 9: Texte Argumentative

Compunere despre divinitate

Redactaţi o compunere, de 10-15 rânduri, în care să vorbiţi despre relaţia voastră personală cu divinitatea.

Relaţia fiecăruia dintre noi cu divinitatea este foarte importantă, deoarece totul se petrece cu voia lui Dumnezeu, iar noi trebuie să-I fim recunoscători, căci El este responsabil de existenţa noastră.

După părerea mea, sufletul reprezintă o biserică, deoarece cu toţii îl purtăm pe Dumnezeu alături de noi, în sufletul nostru, acesta devenind, precum biserica, casa lui Dumnezeu.

În interiorul acestei "biserici sufleteşti", ne putem ruga şi putem medita, la fel ca într-o biserică adevărată, chiar dacă nu avem parte de prezenţa unui preot.

Având la dispoziţie această alternativă, cea a bisericii sufleteşti, nu este recomandat să neglijăm adevărata biserică.

Text argumentativ despre sinceritate

Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre sinceritate.

Page 10: Texte Argumentative

După părerea mea, a fi sincer înseamnă a nu avea nimic de ascuns, a spune tot ceea ce gândeşti sau simţi.

Din punctul meu de vedere, sinceritatea este importantă şi apreciată, deoarece un om sincer obţine mai uşor respectul celor din jur decât cineva care nu spune lucrurile direct şi clar.

Persoanele sincere, însă, se pot confrunta cu probleme, deoarece, câteodată, sinceritatea nu este privită bine.

În primul rând, a fi sincer implică a spune adevărul şi, nu de multe ori, adevărul este acceptat.

În al doilea rând, oamenii preferă să audă o minciună, decât adevărul care doare şi care poate fi deranjant. Astfel, cei care sunt sinceri, nu sunt întotdeauna agreaţi pentru această calitate.

În opinia mea, între sinceritate şi insultă este uneori o linie extrem de subţire, deoarece o părere sinceră, dar dură, despre o persoană, poate fi jignitoare.

Sinceritatea exagerată poate duce la dispute şi, în acest caz, nu mai este o calitate, ci devine un defect.

În concluzie, sinceritatea trebuie preţuită, deoarece ea implică spunerea adevărului, în limitele bunei-cuviinţe, iar acest lucru nu ar trebui să lipsească din viaţa noastră

Text argumentativ despre curaj

Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre curaj.

Page 11: Texte Argumentative

După părerea mea, curajul, indiferent dacă este spontan, fără ezitări sau deliberat şi lucid, reprezintă o calitate extrem de admirabilă.

Din punctul meu de vedere, curajul spontan presupune o anumită doză de inconştienţă, el fiind declanşat prin intermediul instinctelor.

În primul rând, acest tip de curaj poate fi extrem de primejdios, iar în al doilea rând, toate fiinţele sunt înzestrate cu acest tip de curaj bazat pe instincte.

În schimb, curajul lucid nu este bazat pe instincte, ci pe raţiune, care ne diferenţiază de animale. De cele mai multe ori, oamenii sunt felicitaţi pentru curajul de care au dat dovadă, chiar dacă în majoritatea cazurilor acesta este spontan, fiind declanşat de nişte automatisme naturale.

În concluzie, curajul este demn de admirat, indiferent de tip.

Text argumentativ despre iubire

Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre iubire, pornind de la ideea

identificată/ ideile identificate în următoarea afirmaţie: Curiozitatea dă naştere pasiunii

(F.M. Dostoievski).

După părerea mea, curiozitatea dă naştere pasiunii, deoarece atracţia faţă de necunoscut este caracteristică naturii umane.

În primul rând, este cunoscut faptul că, în general, oamenii se simt atraşi de ceea ce nu cunosc, de ceea ce le este străin, de persoanele şi lucrurile pe

Page 12: Texte Argumentative

care nu le înţeleg pe deplin şi cărora încearcă să le dezlege enigma.

În al doilea rând, misterul dă naştere curiozităţii şi reprezintă de multe ori elementele esenţiale care se află la baza pasiunii şi a iubirii. Un exemplu în acest sens este dragostea rigăi Crypto faţă de lapona Enigel, ea făcând parte dintr-o lume complet diferită şi necunoscută lui Crypto.

În concluzie, curiozitatea dă naştere pasiunii, dar, de multe ori, după dezlegarea misterelor faţă de care se manifestă curiozitatea, pasiunea este spulberată.

Text argumentativ despre modul în care neadevărul influenţează calitatea relaţiilor interumane

Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre modul în care neadevărul influenţează calitatea relaţiilor interumane.

După părerea mea, neadevărul are o mare influenţă asupra calităţii relaţiilor interumane, deoarece adevărul este unul dintre principalele elemente care stau la baza relaţiilor interumane.

În primul rând, neadevărul are în majoritatea cazurilor o influenţă negativă asupra calităţii relaţiilor interumane, decepţia şi minciuna fiind principalele modalităţi prin care se manifestă neadevărul.

În al doilea rând, neadevărul poate avea şi o influenţă pozitivă, deoarece, uneori, adevărul poate fi prea crud. Astfel, ascunderea adevărului poate avea un efect benefic.

În concluzie, putem admite că neadevărul are o extrem de mare influenţă asupra calităţii relaţiilor interumane, neadevărul sau ascunderea adevărului reprezentând unul dintre multele defecte ale fiinţelor umane.

Page 13: Texte Argumentative

Text argumentativ despre rolul familiei în conturarea personalităţii

Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre rolul familiei în conturarea personalităţii.

După părerea mea, familia are un rol extrem de important în conturarea personalităţii, deoarece fiecare dintre noi alegem un model de urmat din cadrul familiei noastre.

În primul rând, familia este una din cele mai vechi forme de comunitate umană, ce asigură menţinerea continuităţii biologice şi culturale a societăţii, satisfacerea nevoilor personale, asigurând sentimentul siguranţei, iar rolul acesteia nu se mai poate rezuma doar la asigurarea condiţiilor de viaţă pentru copil şi la supravegherea acestuia, ci trebuie văzută ca primul factor în educaţia şi instrucţia copilului.

În al doilea rând, familia este prima şcoală a copilului, iar contribuţia pe care o are poate favoriza sau îngreuna activitatea şcolii. Astfel, familia îi dă copilului primele informaţii despre lumea înconjurătoare, primele norme şi reguli de conduită, dar şi mediul propice necesar satisfacerii trebuinţelor şi dorinţelor sale.

În concluzie, putem admite că familia are un rol important în conturarea personalităţii, având în vedere faptul că educaţia oferită de familie reprezintă factorul principal în dezvoltarea copilului.

Text argumentativ despre copilărie 3

Page 14: Texte Argumentative

Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre copilărie, pornind de la ideea

identificată/ ideile identificate în următoarea afirmaţie: Există vârsta de aur: e vârsta

copilăriei, a neştiinţei; de îndată ce ştim că vom muri, copilăria s-a terminat

(Eugen Ionescu).

Consider că afirmaţia lui Eugen Ionescu potrivit căreia Există vârsta de aur: e vârsta

copilăriei, a neştiinţei; de îndată ce ştim că vom muri, copilăria s-a terminat este pe deplin adevărată deoarece copilăria este vârsta atât de preţioasă, dar şi trecătoare.

În primul rând, atunci când suntem copii, nu percepem viaţa aşa cum o percepe un adult, pentru noi lumea înconjurătoare este un tărâm de basm în care şi cele mai mici lucruri ni se par atât de bucurătoare.

În al doilea rând, copilăria îţi oferă fără să realizezi şansa de a trăi singurele momente contemplative ale existenţei tale.

În concluzie, fiecare avem spiritul de copil la orice vârstă în sufletul nostru şi de aceea trebuie să o valorificăm, deoarece vârsta este ambalajul, spiritul de copil este mereu în noi.

Text argumentativ despre educaţie Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre modul în care educaţia primită în şcoală influenţează devenirea ulterioară a tinerilor.

Page 15: Texte Argumentative

După părerea mea, educaţia primită în şcoală are un rol extrem de important în devenirea ulterioară a tinerilor, deoarece aceasta modelează caracterul elevilor.

În primul rând, educaţia primită în şcoală, alături de educaţia oferită de părinţi, are un rol major în dezvoltarea caracterului, a personalităţii şi, în special, a comportamentului în societate.

În al doilea rând, educaţia primită în şcoală nu are mereu efecte benefice în devenirea ulterioară a tinerilor, deoarece, atunci când această educaţie diferă de cea oferită de părinţi, tânărul devine confuz şi, din instinct, alege să respecte educaţia oferită de părinţi, astfel ignorând-o pe cea oferită în şcoală.

În concluzie, putem admite că educaţia primită în şcoală are o influenţă majoră în devenirea ulterioară a tinerilor şi fără aceasta, încă ne-am mai afla în epoca de piatră.

Text argumentativ despre rolul familiei în conturarea personalităţii

Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre rolul familiei în conturarea personalităţii.

După părerea mea, familia are un rol extrem de important în conturarea personalităţii, deoarece fiecare dintre noi alegem un model de urmat din cadrul familiei noastre.

În primul rând, familia este una din cele mai vechi forme de comunitate umană, ce asigură menţinerea continuităţii biologice şi culturale a societăţii, satisfacerea nevoilor personale, asigurând sentimentul siguranţei, iar rolul acesteia nu se mai poate rezuma doar la asigurarea condiţiilor de viaţă pentru copil şi la supravegherea acestuia, ci trebuie văzută ca primul factor în

Page 16: Texte Argumentative

educaţia şi instrucţia copilului.

În al doilea rând, familia este prima şcoală a copilului, iar contribuţia pe care o are poate favoriza sau îngreuna activitatea şcolii. Astfel, familia îi dă copilului primele informaţii despre lumea înconjurătoare, primele norme şi reguli de conduită, dar şi mediul propice necesar satisfacerii trebuinţelor şi dorinţelor sale.

În concluzie, putem admite că familia are un rol important în conturarea personalităţii, având în vedere faptul că educaţia oferită de familie reprezintă factorul principal în dezvoltarea copilului.

Text argumentativ despre prietenie

Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre prietenie, pornind de la ideea

identificată/ ideile identificate în următoarea afirmaţie: O prietenie adevărată nu ţine seama

decât de propriile ei legi. Iubeşti pe cineva, pentru că îl iubeşti, nu pentru că e inteligent,

bun moral, bogat sau sărac (Mircea Eliade).

Cred că marile prietenii, dar şi marile iubiri, în viaţă, la fel ca şi în literatură,

se bazează pe o alegere spontană, independentă de calităţile sau defectele celui

care ne este prieten sau de care ne-am îndrăgostit. O dovadă care să-mi susţină

Page 17: Texte Argumentative

afirmaţia aş extrage-o din romanul Micul prinţ de Antoine de Saint-Exupéry,

în care prietenia este prezentată în manieră metaforică prin intermediul unui băieţel

care îmblânzeşte o vulpe. Faptul că o prietenie adevărată nu ţine seama decât

de propriile ei legi este subliniat în mod indirect chiar de afirmaţia vulpii. Ea îi spune

micului prinţ că nu poţi vedea bine decât cu inima. Esenţialul e invizibil pentru ochi.

Dar prietenia reprezintă şi o legătură bazată pe anumite afinităţi spirituale greu

de înţeles de cei care se află în afara acestei legături, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul

prieteniei dintre mondenul Fred Vasilescu şi intelectualul de modă veche G.D. Ladima,

personajele romanului Patul lui Procust de Camil Petrescu. În ciuda faptului că Fred

are preocupări total diferite de cele ale lui Ladima, mondenul aviator îl consideră pe

visătorul Ladima un frate bun, singura persoană din lume căreia i-ar putea încredinţa

taina nefericitei lui iubiri.

În concluzie, cum spunea şi Aristotel, prietenia înseamnă un suflet în două trupuri;

o inimă în două suflete.

Text argumentativ despre relaţia dintre

Page 18: Texte Argumentative

rolul şi importanţa ideilor Scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre relaţia dintre rolul şi importanţa ideilor, pornind de la ideea identificată/ideile identificate în următoarea afirmaţie: Ideile controlează lumea (James Abraham Garfield).

Motorul lumii a fost întotdeauna acţiunea. A acţiona înseamnă a lua atitudine,

iar atitudinea este declanşată întotdeauna de o idee.

Este foarte adevărat că pentru a schimba ceva în viaţa ta personală sau în lumea

în care trăieşti trebuie să acţionezi. Atitudinea contemplativă sau pasivitatea este

păguboasă şi uneori chiar (auto)distructivă. A lua atitudine înseamnă a avea curajul

de a acţiona în numele a ceea ce crezi. De la lucruri simple, până la cele măreţe.

Pe de altă parte, ideile formează un teritoriu aparte în care omul poate să fie liber

şi să-şi exploreze limitele imaginaţiei, să se sustragă presiunii cotidiene.

Retragerea în lumea ideilor poate fi o formă de evadare, de plonjare din banalitate

într-un alt univers, compensativ. În universul ideatic, individul reuşeşte să obţină

o libertate de care este privat în lumea faptică.

Toate lucrurile importante din lumea de azi, reperele civilizaţiei umane, au avut

ca punct de plecare o idee care s-a înfăptuit prin acţiune. De aceea, consider

că importanţa ideilor în viaţa omului este semnificativă şi că acesta ar trebui încurajat

Page 19: Texte Argumentative

să acorde timp dezvoltării ideilor sale, dar şi punerii lor în practică.

A trăi numai în lumea ideilor înseamnă a fi un visător, iar a trăi doar sub semnul

acţiunii, preluând ideile altora, înseamnă a fi un robot.

În concluzie, cred că mersul lumii, evoluţia acesteia, este rezultatul fericitei puneri

în acţiune a unor idei valoroase. Prin idee influenţezi lumea, doar în măsura în care

ideea e urmată de faptă. Ideile nu pot controla lumea decât dacă se înfăptuiesc

Prietenul la nevoie se cunoaste – text argumentativ

Sintagma “prietenul adevarat la nevoie se cunoaste” trezeste in unii dintre noi un sentiment de fericire, iar pentru restul, prietenul adevarat pare doar un lucru irealizabil, care in realitate nu exista. Prietenii sunt un lucru extraordinar, pentru ca sunt acele persoane langa care tu alegi sa traiesti. In viata ai nevoie de prieteni, insa de prieteni adevarati, nu de cei care traiesc pe spatele tau ca niste paraziti.

In primul rand, un prieten adevarat este cel care iti intinde (in adevaratul sens al cuvantului) o mana de ajutor, este cel care ramane alaturi de tine. De exemplu, daca te afli in situatia in care trebuie sa zugravesti o camera, iar de unul singur nu prea reusesti, ii poti cere ajutorul celui mai bun prieten, si care la randul sau, va trebui sa-ti ofere ajutorul pe care il astepti, fara a urmari vreo recompensa. Asta in cazul in care iti este un prieten adevarat.

In doilea si ultimul rand, un prieten adevarat trebuie sa fie alturi de tine atat

Page 20: Texte Argumentative

la bine, cat si la rau, sa fie alturi de tine indiferent de situatia prin care treci. Sa ne imaginam o situatie in care ai de impartasit “o mana” de sentimente, dar nu poti gasi in acel moment persoana potrivita. In acest sens, cea mai potrivita persoana este cel mai bun prieten al tau, un prieten caruia i-ai putea spune cam toate trairile tale, dar care sa te inteleaga si sa-ti spuna ca meriti toata atentia sa.

Prin urmare, un prieten il poti considera adevarat doar atunci cand iti este alaturi atat la bine, dar mai ales la rau si incearca sa te ajute cu cat poate, si care nu urmareste beneficii. Fapt pt care o prietenie adevarata ar trebui sa se bucure de ajutorul pe care il poti oferi. Ajutorul fiind reciproc. Poti recunoaste o prietenie adevarata prin atentia pe care o primesti.

Adevar

Afirmaţia lui Cioran este valabilă pentru noi toţi. Nimic nu este mai adevărat decât faptul că oamenilor le place să fie minţiţi. Cu toţii negăm realitatea, fie că e vorba de ceea ce suntem, de societatea în care trăim sau, de ce nu, de modul în care banii se obţin. Toţi încercăm să fentăm într-un fel sau altul realitatea. Vrem ca lumea să ne considere mai buni şi vrem să profităm de orice şansă de a ne fi mai bine cu un minimum de efort. Dar până la urmă ce are dacă este aşa? De ce Emil Cioran spune acest lucru cu atâta dezamăgire?

În primul rând, lăsând ipocrizia caracteristică nouă tuturor la o parte, pot spune ca noi, oamenii, avem nevoie cu toţii de minciuni, de iluzii. Adevărul, pe lângă faptul că doare, ne şi dezarmează. Adevărul i-a determinat pe unii oameni chiar să recurgă la masuri extreme, cumar fi suicidul. Cert este că fiecare dintre noi a pus măcar o dată un biletla loto, fiecare am fost impresionaţi de viaţa pe care o vedem în filmeşi în romane sau de averile care se pot câştiga la bursă. Toate aceste şanse ne fac viaţa mai frumoasă şi ne motivează să mergem mai departe cu speranţa că în viitor norocul va fi de partea noastră.

În al doilea rând aş putea spune chiar, că în unele aspecte ar trebui sa le mulţumim acestor negustori de iluzii pentru faptul că nedetermină să vedem cu alţi ochi viaţa. Aceşti negustori, pe de altăparte, sunt şi ei oameni ca noi, oameni interesaţi de binele lor.Diferenţa este că ei conştientizează mai bine decât noi faptul că până la urmă nimeni nu-ţi dă nimic degeaba. Fie că este

Page 21: Texte Argumentative

vorba de banci care oferă prima rată gratuit, de patronii de cazinouri şi, de ce nu, de artişti,cu toţii au ca scop prezentarea unei realităţi mai puţin dure. Negustorii trăiesc din fericirea noastră, iar noi trăim din minciunile lor.

În concluzie, pot spune că, atâta timp cât nu ne lăsăm duşi de val devenind dependenţi de ceea ce vând aceşti negustori de iluzii, putem privi minciuna ca un mod mai uşor şi mai plăcut de a trece prin viaţă.

MuncaSunt de acord cu afirmaţia: Trebuie să existe o anumită concordanţă între acţiuni şi planuri, dacă vrem să scoatem din ele toate roadele pe care le pot da, întrucât munca eficientă reprezintă un deziderat al lumii de astăzi.

În primul rând, în domeniul afacerilor a fi eficient înseamnă să supravieţuieşti. De exemplu, în agricultură trebuie cultivate acele legume care sunt mai mult căutate pe piaţă. Vara, desigur, sunt căutate legumele şi fructele de sezon, atât de aşteptate de lume. Dar pentru aceasta, cu mult înainte, s-a produs o conjuncţie judicioasă a planurilor cu acţiunile. Chiar de Anul Nou, cei care doresc să scoată profit din munca la câmp, pregătesc aşa-numitele răsaduri. Pe urmă, sunt etape – şi ele preconizate, când răsadurile sunt duse şi plantate în câmp, tratate, irigate etc.

În al doilea rând, în domeniul sportului, există concordanţă între acţiuni şi planuri, astfel încât în perioada competiţiei, sportivul să fie în formă optimă. Există pentru succes în sport, o planificare ştiinţifică a antrenamentelor, dar şi a perioadei de refacere; cu alte cuvinte, cantonamentul şi odihna.

În concluzie, începutul unei acţiuni trebuie pus în acord cu momentul de competiţie, iar momentele/ etapele intermediare trebuie valorificate, pentru ca într-adevăr, rezultatul să apară ca o încununare a muncii depuse: finis coronat opus.

Page 22: Texte Argumentative

Impactul mass-mediei asupra comunităţiiUna dintre caracteristicile lumii moderne este globalizarea informaţiei, care nu ar fifost posibilă fără dezvoltarea spectaculoasă a mijloacelor de comunicare în masă.

Eu consider că impactul pe care mass-media îl are asupra societăţii contemporane este unul complex, vizând, deopotrivă, consecinţe benefice şi riscuri majore. În primul rând, /Pe de o parte, mass-media asigură accesul rapid, facil, la informaţii diverse din toate domeniile, fiindcă fiecare om al mileniului trei poate dispune – cu costuri reduse – de mijloacele tehnologice necesare. Astfel, prin intermediul audiovizualului, al presei scrise, al internetului, al reţelelor de telefonie, putem primi încâteva minute informaţii de ultimă oră, putem să ne documentăm şi să comunicăm,fără efort. De exemplu, posturile de televiziune ne oferă grupaje de ştiri din toatecolţurile lumii, iar diversele canale specializate asigură instruirea în domeniul ştiinţelor sau delectarea în sfera culturii. Tot astfel, mijloacele computerizate oferă posibilităţinelimitate de accesare a unor biblioteci sau muzee virtuale, de informare şi implicare în viaţa publică, de comunicare prin reţele de socializare etc. În al doilea rând, /Pe de altă parte, însă, stilul publicistic specific mass-mediei secaracterizează prin expresivitate stridentă menită spre a capta interesul, prinsubiectivism, prin forţă persuasivă, astfel încât permite manipularea informaţiilor şi,implicit, a majorităţii receptorilor. Este evident faptul că mass-media poate avea unimpact negativ, prin selectarea sistematică a ştirilor vizând violenţa, delincvenţa, acte antisociale etc., prin promovarea nonvalorilor şi a unor antimodele. Mai mult chiar,articole, emisiuni, filme sau jocuri care etalează agresivitatea, violenţa, imoralitatea implică riscul major de a influenţa negativ psihologia şi comportamentul copiilor sau aladolescenţilor. De aceea, sunt necesare acţiuni ferme pentru a controla şi diminuaaceste disfuncţionalităţi ale mijloacelor mediatice. În concluzie, mass-media reprezintă cel mai important mijloc de comunicare însocietatea contemporană, având un uriaş potenţial de transmitere a informaţiei, dar şi capacitatea de a o manipula

Page 23: Texte Argumentative