Top Banner
1.7.2. Materiale metalice Curs 4 Materialele metalice se obţin din minereuri şi zăcăminte minerale care conţin metale, în urma procedeelor de extracţie, preparare şi prelucrare metalurgică. Aceste materiale se vor utiliza în construcţia organelor de maşini în funcţie de proprietăţile mecanice. Astfel, materialele metalice se împart în două grupe mari: feroase şi neferoase. 1.7.2.1. Materiale metalice feroase Aliajele metalice la care proporţia masică a fierului este mai mare decât a oricărui alt element al aliajului fac parte din grupa materialelor metalice feroase. Fierul pur nu este utilizat ca material de construcţie din cauza rezistenţei sale mici. În schimb, este utilizat în electrotehnică datorită proprietăţilor magnetice speciale. Elementul de aliere cel mai important al fierului este carbonul. În funcţie de conţinutul de carbon şi de tratamentul termic se obţin diferite aliaje care se clasifică în fonte şi oţeluri. Fontele şi oţelurile conţin, pe lângă fier şi carbon, şi alte elemente cum ar fi: fosfor, mangan, sulf şi siliciu. Aceste elemente se află în cantităţi relativ mici dar influenţează proprietăţile acestor materiale. Fontele
36

tehnologi neconventionale

Sep 30, 2015

Download

Documents

PopLaurentiu

referat scurt
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

www.referat.ro

1.7.2. Materiale metalice Curs 4

Materialele metalice se obin din minereuri i zcminte minerale care conin metale, n urma procedeelor de extracie, preparare i prelucrare metalurgic. Aceste materiale se vor utiliza n construcia organelor de maini n funcie de proprietile mecanice. Astfel, materialele metalice se mpart n dou grupe mari: feroase i neferoase.

1.7.2.1. Materiale metalice feroase

Aliajele metalice la care proporia masic a fierului este mai mare dect a oricrui alt element al aliajului fac parte din grupa materialelor metalice feroase. Fierul pur nu este utilizat ca material de construcie din cauza rezistenei sale mici. n schimb, este utilizat n electrotehnic datorit proprietilor magnetice speciale. Elementul de aliere cel mai important al fierului este carbonul. n funcie de coninutul de carbon i de tratamentul termic se obin diferite aliaje care se clasific n fonte i oeluri. Fontele i oelurile conin, pe lng fier i carbon, i alte elemente cum ar fi: fosfor, mangan, sulf i siliciu. Aceste elemente se afl n cantiti relativ mici dar influeneaz proprietile acestor materiale.

Fontele

Fontele sunt aliaje ale fierului cu un coninut de carbon cuprins ntre 2 i 6,67% i nu sunt maleabile fr un tratament termic suplimentar. Structura fontei este determinat de elementele de aliere, carbon i siliciu, elemente care se afl n proporii mici.

n funcie de structur, fontele pot fi clasificate astfel:

- fonte albe, n care tot carbonul este legat sub form de carbur de fier (cementit), din care cauz structura n ruptur are culoare alb; au n compoziie un coninut sczut de siliciu, sunt foarte dure i fragile, nedeformabile, se prelucreaz greu prin achiere, motiv pentru care aceste materiale se utilizeaz pentru turnarea de piese cu duritate mare i rezisten mare la uzur cum ar fi piesele pentru mainile de sfrmat i mcinat sau piese care nu mai necesit prelucrare ulterioar turnrii.

- fonte pestrie, au carbonul att legat sub form de cementit ct i liber sub form de grafit; nu au utilizare n construcia utilajelor din industria alimentar.

- fonte cenuii, carbonul apare sub form de grafit lamelar sau nodular; conin peste 1,5% siliciu, iar prezena grafitului imprim structurii n ruptur o culoare cenuie. Fontele cenuii cu grafit lamelar se noteaz Fel urmat de valoarea rezistenei minime la traciune, exprimat n daN/mm2. Rezistena la traciune crete de la 100 pn la 400 N/mm2 odat cu distribuia mai fin a grafitului. Grafitul lamelar imprim fontelor bune proprieti de amortizare i rezisten la compresiune de circa patru ori mai mare dect rezistena la traciune.

Fontele cu grafit nodular se noteaz cu Fgn urmat de valoarea rezistenei minime la rupere, daN/mm2 i de alungirea minim la rupere, %. Aceste fonte se preteaz cel mai bine procesului tehnologic de turnare. De asemenea, pot fi prelucrate uor prin achiere. Microstructura de baz, forma, mrimea i distribuia grafitului imprim fontelor cenuii proprietile mecanice i fizico-chimice. Rezistena la traciune este sensibil mai mare dect a fontelor cu grafit lamelar. Grafitul mrete conductibilitatea termic i reduce foarte mult conductibilitatea electric a fontelor cenuii.

O alt clasificare a fontelor, din punct de vedere a utilizrii lor n construcia utilajelor din industria alimentar, cuprinde urmtoarele grupe:

1. Fonte maleabile: fonte cu proprieti bune de turnare, cu rezisten comparabil cu a oelurilor carbon, care se pot suda i se pot prelucra prin achiere.

- fonta maleabil neagr, structura n ruptur prezint culoare neagr datorit cementitei care se transform ntegral n grafit; se noteaza cu Fmn urmat de valoarea rezistenei minime la rupere, daN/mm2 i de alungirea minim la rupere, %;

- fonta maleabil alb, prezint culoare alb argintie n ruptur, numai cementita primar se transform n grafit; se noteaza cu Fma urmat de valoarea rezistenei minime la rupere, daN/mm2, i de alungirea minim la rupere, %;

- fonta maleabil cu structur ferito-perlitic, are n ruptur culoare gri-cenuie, este format din cementit primar i o parte din cea secundar.

2. Fonte rezistene la coroziune: fonte aliate cu Si, Ni, Cr i Cu care prezint rezistena la coroziune mult mbuntit. Acestea pot fi:

- Fonte cu Si care conin pn la 17% Si i sunt rezistente la aciunea acizilor organici (acid azotic, acid sulfuric) din produsele alimentare; n schimb, nu sunt rezistente la aciunea acidului sulfuros.

- Fonte cu Cr, conin 20-35% Cr, sunt foarte stabile la aciunea acidului sulfuros, a acizilor organici i acidului sulfuric;

- Fonte cu Ni, cu un coninut de 14-32% Ni, rezistente la aciunea acidului sulfuric, acetic, oleic i stearic. Fontele cu un coninut mai mare de 18% Ni sunt foarte puin atacate de hidroxizi alcalini care le corodeaz intercristalin.

Fontele pot fi elaborate n furnale fonte de prim fuziune sau n cubilouri fonte de a doua fuziune. n construcia mainilor, utilajelor i echipamentelor din industria alimentar se folosesc numai fonte de a doua fuziune care se toarn pentru obinerea de semifabricate din care urmeaz a se realiza piesele. Din aceast categorie de fonte fac parte: fonte cenuii nemodificate (cu grafit sub form lamelar), fonte cenuii modificate (cu grafit sub form de noduri), fonte maleabile, fonte aliate, fonte antifriciune i fonte cu destinaie special.

Fontele sunt cele mai utilizate materiale pentru fabricarea pieselor turnate care nu vin n contact cu produsele alimentare. Astfel de piese sunt batiurile mainilor, carcasele electromotoarelor, arztoare pentru gaze etc. Tot din font sunt executate i prile componente ale unor utilaje tehnologice folosite n industria alimentar cum ar fi: corpul mainii pentru splarea cutiilor goale de conserve, calota extern a cazanului duplicat etc.Fonta cenuie este utilizat pentru construcia corpului i a capacelor la rezervoare. Dac n rezervoare se depoziteaz soluii alcaline se folosete fonta cu adaos de 0,4-0,8% Cr i 0,5-1% Ni. n cazul depozitrii acizilor se folosete fonta cu adaos de Si i Mo.

Oelurile

Oelurile sunt cele mai utilizate materiale de construcie i se obin prin reducerea coninutului de carbon din font. Aceste aliaje ale fierului conin pn la 2% carbon i sunt forjabile - pot fi prelucrate plastic la cald sau la rece prin presare sau prin lovire. Structura i proprietile oelurilor sunt determinate de elementele de aliere, respectiv de compoziia chimic a acestora. Unul sau mai multe elemente introduse n compoziie mbuntesc proprietile mecanice i fizico-chimice ale oelului.

n funcie de compoziia chimic, se deosebesc urmtoarele tipuri de oeluri:

- Oeluri nealiate (oeluri carbon), care sunt aliaje de Fe-C i nu mai au n compoziie alte elemente adugate intenionat; conin n cantiti mici elemente nsoitoare de exemplu, n scopul dezoxidrii: Si < 0,5%, Mn < 0,1%, Al, Ti < 0,25%, Cu, S, P.

- Oeluri slab aliate, care, pe lng fier, carbon i elemente nsoitoare, mai conin i alte elemente adugate n mod intenionat, denumite elemente de aliere, suma acestor elemente fiind mai mic de 5 %.

- Oeluri mediu aliate, suma elementelor de aliere este cuprins ntre 5 % i 10 %;

- Oeluri nalt aliate, suma elementelor de aliere este mai mare de 5 %.

Oelurile mediu aliate i nalt aliate sunt cele mai utilizate n construcia utilajelor.

A. Oelurile nealiate sunt oeluri carbon care pot fi prelucrate la cald, prezint o contracie mai mare dect fontele i au o fluiditate sczut, proprietate ce influeneaz operaiile de turnare. Elementele nsoitoare din structur se afl n cantiti foarte mici (Si pn la 0,5%, Mn pn la 0,8%, P i S pn la 0,05%). Variaia coninutului de elemente nsoitoare determin schimbarea proprietilor fizico-mecanice ale aliajului. Coninutul de carbon din aceste oeluri determin att structura ct i duritatea acestor materiale. Din punctul de vedere al duritii, oelurile carbon se pot clasifica astfel:

- oeluri moi, coninutul n C este cuprins ntre 0,05 i 0,3% iar duritatea HB = (80-140);

- oeluri semidure, coninutul n C variaz ntre 0,3 i 0,6 % iar duritatea HB = (140-200);

- oeluri dure, cu 0,60-0,90% C i duritatea HB = (200-250);

- oeluri extradure, cu 0,6- 1,4 % C i duritatea HB = (250-300).

Oelurile nealiate se mpart n dou grupe: oeluri carbon turnate n piese i oeluri forjate i laminate.

Caracteristicile oelurile carbon turnate de uz general se regsesc n SR ISO 3755-94, respectiv STAS 600-82 sunt descrise. Conform STAS 600-82 aceste oeluri sunt simbolizate OT (400, 450, 500, 550, 600, 700), valoarea numeric reprezentnd rezistena minim la traciune (rupere) msurat n [N/mm2]. n conformitate cu SR ISO 3755-94 oelurile carbon turnate n piese se simbolizeaz prin dou numere, primul reprezint limita de curgere [N/mm2] iar al doilea rezistena la rupere [N/mm2] iar W reprezint capacitatea de sudare uniform (de exemplu, pentru OT 400, simbolizarea este 200 - 400 W).

Oelurile forjate i laminate sunt folosite pentru obinerea din lingou, a semifabricatelor forjate (arbori cotii pentru motoare, etc.) sau laminate (table, benzi, evi rotunde i rectangulare etc.) i sunt cele mai utilizate oeluri deoarece se pot prelucra direct prin achiere sau semifabricatul se poate realiza prin deformare plastic la cald sau la rece.

Din punct de vedere al utilizrii oelurile carbon forjate i laminate se mpart n trei categorii:

a) oeluri carbon pentru construcii de maini;

b) oeluri pentru scule: nu sunt utilizate n construcia utilajelor din industria alimnetar.c) oeluri cu destinaie special (oeluri pentru construcia cazanelor i a recipientelor sub presiune, oeluri pentru evi laminate la cald etc.).

Principalele tipuri de oeluri utilizate la construcia utilajelor din industria alimentar fac parte din categoria oelurilor pentru construcii de maini i a oelurilor cu destinaie special.

a) Oelurilor carbon pentru construcii sunt: oeluri carbon de uz general, oeluri carbon de calitate i oeluri carbon superioare.

Oeluri carbon de uz general pentru construcii de maini, simbolizate OL (oel laminat la cald), urmat de dou cifre care exprim rezistena minim la traciune (32, 34, 37 etc. n N/mm2). De exemplu, OL 37 reprezint un oel carbon de uz general, laminat la cald, cu rezistena la traciune de minim 370 N/mm2 (MPa). n STAS 500/2-80 sunt prezentate caracteristicile mecanice de rezisten i tehnologice ale oelurilor de uz general pentru construcii. Aceste oeluri nu se trateaz termic. n funcie de rezistena la rupere, aceste oeluri sunt utilizate pentru diverse domenii, conform indicaiilor din standard. De exemplu, pentru: elemente de structuri metalice de uz general supuse la solicitri mici cum ar fi flane montate pentru recipieni de joas presiune, mufe pentru evi OL 30; elemente de construcii metalice supuse la solicitri moderate cum sunt supori, armturi, nituri, flane, lanuri, piese ambutisate la cald i la rece OL 32; elemente de construcii metalice supuse unor solicitri ridicate, ca arbori drepi i cotii, uruburi de precizie, roi dinate pentru viteze periferice moderate din OL 60.

Oeluri carbon de calitate, simbolizate OLC, simbol urmat de dou cifre (10, 15, 20, 35, 45 etc. conform STAS 880-80) care indic n sutimi de procente coninutul mediu de carbon. De exemplu, OLC 45 este un oel carbon de calitate cu un coninut de carbon de 0,45%. Aceste tipuri de oeluri sunt nealiate, prezint un grad ridicat de puritate datorat elaborrii ngrijite i se pot trata superficial. Coninutul de carbon indicat este util n alegerea tratamentului termic ce urmeaz a fi aplicat. Principalele domenii de utilizare sunt indicate n tabelul 1 din STAS 880-80. Caracteristicile oelurilor carbon de calitate sunt urmtoarele:

- OLC 10, 15, 20 sunt oeluri de cementare, au rezisten bun la uzare i la oc, de exemplu piese cu frecare superficial mare i ocuri pe miez, cum ar fi: boluri, caneluri, roi dinate, organelor de maini pentru asamblare prin filetare;

- OLC 25, 35, 45 sunt oeluri de mbuntire, utilizate pentru piese care necesit rezisten mare i tenacitate ridicat, arbori cotii, roi dinate mbuntite etc.;

- OLC 60 este utilizat pentru piese cu proprieti elastice - arcuri, buce elastice sau piese rezistente la uzur pene, arbori, roi dinate, valuri.

n mod obinuit, oelul carbon de calitate se folosete tratat termic, n scopul mbuntirii proprietilor, prin clire, mbuntire iar pentru piesele supuse la solicitri mari cementare, nitrurare, carbo-nitrurare. Acestor oeluri li se poate aplica i tratament termic superficial prin cureni de nalt frecven.

Oelurile carbon superioare sunt notate cu simbolul OLC urmat de dou cifre care indic sutimi de procente ale coninutului mediu de carbon i litera X. i acestea sunt oeluri nealiate, ngrijit elaborate i care pot fi tratate superficial.b) Oelurile carbon pentru scule sunt oeluri nealiate pentru scule, cu un coninut de carbon cuprins ntre 0,7 i 1,4%. Simbolizate OSC urmat de un numr (7, 8, 9 etc.) conform STAS 1700-92 aceste oeluri prezint o duritate ridicat, rezisten la uzare, clibilitate bun pe o adncime de 2 pn la 4 mm i stabilitate la temperaturi ridicate.c) Din categoria oelurilor cu destinaie special, n industria alimentar se utilizeaz:

Oeluri pentru construcia cazanelor i recipientelor sub presiune, care au coninutul de carbon cuprins ntre 0,09 i 0,33%, notate R sau K, conform STAS 2883-80. Oelurile care au n simbol litera R (de exemplu R 360) sunt n tabla pentru recipiente sub presiune care lucreaz la temperatura mediului ambiant i la temperaturi sczute, conform STAS 2883/2 91. Oelurile care au n simbol litera K (de exemplu, K 410) sunt oeluri destinate tablei pentru recipiente sub presiune care lucreaz la temperatura mediului ambiant i la temperaturi ridicate, conform STAS 2883/3-88. Aceste oeluri de livreaz sub form de virole de cazane de aburi, tamburi pentru recipiente sub presiune dup ce au fost prelucrate la rece prin ndoire i sudare.

Oeluri carbon laminate la cald pentru evi, STAS 8183-80, simbolizate OLT urmat de un numr care reprezint rezistena minim la traciune, de exemplu, OLT 35 reprezint oel pentru evi fr sudurp, de uz general, cu rezistena minim de 350 N/mm2. De exemplu, OLT 65 este destinat confecionrii evilor pentru presiuni ridicate.

B. Oelurile aliate

Oelurile aliate conin pe lng fier i carbon i elemente de aliere cromul, nichelul, manganul, siliciul, wolframul, molibdenul, vanadiul, cobalt, niobiu etc. care determin o variaie a proprietilor mecanice i fizico-chimice.n scopul unei alegeri uoare, mrcile de oel sunt grupate i standardizate dup destinaie. O astfel de clasificare se gsete n literatura de specialitate [Na83], [Pa85], [Al97], .a.

Din punct de vedere al procedeului de obinere a pieselor, oelurile aliate se mpart n dou categorii:

a) Oeluri aliate turnate n piese;

b) Oeluri aliate forjate i laminate.

a) Oeluri aliate turnate n piese

Oeluri aliate pentru construcii de maini, turnate n piese, STAS 1773-88, simbolizate prin cifre i litere. De exemplu, T 40 VM 17 este un oel aliat pentru turnare (T indic starea turnat), cu 0,40% C, aliat cu V i Mn, coninutul de Mn element principal de aliere, este de 1,7%. Acestor oeluri li se aplic tratamente termice de normalizare, clire i revenire.Oeluri aliate refractare i anticorozive turnate n piese, STAS 6885-92, simbolizate la fel ca oelurile precedente. Din aceste oeluri se fabric piese care lucreaz n medii de gaze corozive i la temperaturi nalte.Oeluri inoxidabile turnate n piese, STAS 10718-92, simbolizate la fel ca celelalte oeluri aliate turnate. Aceste oeluri au o larg utilizare n industria alimentar, construcii metalice deoarece se folosesc pentru piese care lucreaz n medii cu temperaturi de maxim 300oC.Oeluri aliate austenitice manganoase turnate n piese, STAS 3718-88. Aceste oeluri nu sunt utilizate n industria alimentar.b) Oeluri aliate forjate i laminate

Aceste oeluri sunt folosite pentru semifabricate forjate i laminate cum ar fi plci, bare, table, evi etc. n funcie de structura chimic, acestor oeluri li se pot aplica tratamente termice ca: cementarea, mbuntirea, clirea n masa de material, nitrurarea.Standardele romneti clasific oelurile slab i nalt aliate n urmtoarele categorii:

1. Oeluri aliate pentru construcii de maini. Acestea sunt oeluri slab aliate, de larg utilizare, care conin crom, molibden, nichel, mangal, siliciu i pot fi clasificate astfel:

- oeluri aliate de cementare (au un coninut de C mai mic de 0,2-0,25%);

- oeluri aliate de mbuntire (au mai mult de 0,2-0,25% C);

- oeluri aliate de nitrurare (conin n structur Al).

Simbolul acestor oeluri trebuie s indice n primul rnd coninutul de C, apoi elementele principale de aliere i coninutul cel mai mare al elementului de aliere. De exemplu, 13 CrNi 35 este un oel de cementare, conine 0,13% C, elementele de aliere sunt Cr i Ni iar coninutul mediu de Ni este de 3,5%. Principalele utilizri ale acestor oeluri sunt indicate n STAS 791-80. Oelul aliat 18 CrNi 20 este utilizat pentru organe de maini destinate n special pentru pompe de injecie i transmisie cu roi dinate.

2. Oeluri aliate rezistente la coroziune i refractare (inoxidabile)

Aceste oeluri sunt nalt aliate i au o larg utilizare n construcia utilajelor specifice industriei alimentare deoarece rezist la aciunea agenilor chimici i a mediului ambiant. Caracterul anticoroziv este dat de Cr care se adaug n proporie de peste 12%. Oelul rezistent la coroziune are sub 0,3% C i un coninut mare de elemente de aliere. Caracteristicile mecanice ale acestor oeluri sunt date n STAS 3583-88. Notarea oelurilor rezistente la coroziune se efectueaz printr-un simbol format din cifre i litere, simbol ce poart denumirea de marc. Cifrele din faa simbolului literal indic coninutul n carbon n sutimi de procente iar cele de la sfritul simbolului indic coninutul mediu al elementului principal n zecimi de procente, iar literele semnific elementele de aliere coninute n oel. De exemplu, cazanele, conductele i alte recipiente care intr n contact cu alimentele sunt executate din tabla de oel cu marca 7 TNC 180. Acest material conine 0,07% C, 18% Cr iar elementele de aliere sunt T titan, N nichel i C- crom.

Utilajele tehnologice care vin n contact cu produsele, n diverse faze de fabricaie, au prile componente executate din oel inoxidabil. Astfel de utilaje sunt de exemplu: separatoarele utilizate la separarea fraciunilor sau impuritilor din lichide, evaporatoarele utilizate n operaiile de concentrare a unor soluii (concentrarea sucurilor de roii), instalaiile de uscare etc.

Materialele utilizate n construcia instalaiilor, utilajelor i mainilor din industria alimentar trebuie s prezinte o stabilitate chimic ridicat rezisten mare la oxidare i coroziune pentru a nu modifica caracteristicile alimentelor, buturilor etc.

Instalaiile din industria laptelui, crnii, berii, zahrului, conservelor, vinurilor i buturilor alcoolice se fabric din table laminate la rece, evi trase sau laminate, lustruite, din oeluri inoxidabile aliate cu Cr-Ni, Cr-Ni-Mo stabilizate sau nu cu titan sau niobiu.

n cazul instalaiilor de producie sau de transport al produselor alimentare, cnd produsele vin n contact un timp limitat cu instalaiile se pot folosi i oeluri inoxidabile aliate cu Al-Cr, Ti-Mo-Cr, Mo-Cr sau aliate numai cu crom.

Dac contactul dintre produsul alimentar i instalaie sau recipient este ndelungat (stocare, producie) se utilizeaz numai oeluri inoxidabile cu Mo i Ti care au stabilitate chimic superioar.2. Oeluri aliate pentru scule, oeluri care conin pe lng carbon i elemente de aliere ca: wolfram, crom, vanadiu, nichel, molibden. n funcie de coninutul de carbon i de elemente de aliere, acestea pot fi:

- oeluri pentru scule achietoare i aparate de msur conin ntre 0,7 i 2,2% C iar fiecare element de aliere se situeaz, n general, sub 6%, a cror indicaii de utilizare se regsesc n STAS 3611-88;

- oeluri rapide, care conin pn la 0,6% C i elemente de aliere ntr-un procent ridicat - de exemplu, wolfram 20%; aceste oeluri au termostabilitate ridicat (600o 650oC) i pot lucra la viteze de 50-60 m/min. Indicaii cu privire la modul de utilizare a acestor oeluri se regsesc n STAS 7382-88.

i aparate de msurat 3. Oeluri pentru arcuri - aparin oelurilor slab aliate, conin 0,16-0,8%C i urmtoarele elemente de aliere: crom, mangan, siliciu, vanadium. Standardizate conform STAS 795-92 sunt utilizate pentru fabricarea diferitelor tipuri de arcuri (lamelare, elicoidale, de torsiune).4. Oeluri pentru rulmeni utilizate n construcia rulmenilor, indicate n STAS 1456/1,3-89, respectiv SR ISO 6290-95, sub simbolurile RUL 1 i RUL 2. n anumite cazuri se utilizeaz i oeluri aliate de mbuntire 41MoCr11, STAS 791-88.1.7.3. Tratamente mecanice, termice i termochimice

Tratamentul aplicat materialelor metalice reprezint un ansamblu de procedee tehnologice de schimbare a proprietilor mecanice, fizice i chimice ale acestora datorit modificrii structurii lor. Asupra metalelor pot fi aplicate urmtoarele tipuri de tratamente: mecanice, termice i termochimice.Tratamentul mecanic este procedeul tehnologic de schimbare a caracteristicilor mecanice (limita de proporionalitae, limita de curgere, rezistena la traciune) ale materialelor, prin modificarea structurii cristaline. Modificarea structurii este realizat prin deformare plastic la rece, stratul superficial se ecruiseaz, i mrete duritatea iar n el apar tensiuni remanente de compresiune. Ca urmare, crete rezistena la oboseal i uzur. Acest tratament se aplic local, n zonele pieselor cu concentratori mari de tensiune (de exemplu, pe razele de racord dintre tronsoane la arbori de mare importan).

Tratamentele termice sunt procedee tehnologice de modificare a proprietilor fizice, chimice i tehnologice ale materialelor metalice n stare solid. Tratamentul termic folosit uzual este clirea urmat de revenire joas sau nalt. Tratamentul combinat se numete mbuntire. Modificarea structurii se realizeaz prin nclziri i rciri controlate. Tratamentele termice se aplic n urmtoarele scopuri:

- pentru anularea deformaiilor reelei cristaline i micorarea duritii materialelor;

- n scopul modificrii structurii aliajelor i nlturrii tensiunilor proprii;

- pentru ndeprtarea structurii aliajelor de aceea din starea de echilibru;

- apropierea structurii aliajelor clite de structura din starea de echilibru.

Tratamentele termochimice constau n difuzia termic sau absorbia unui element de aliere (carbon, azot, crom, aluminiu, siliciu) n stratul superficial a materialului, numele tratamentului derivnd. Scopul tratamentului este de a obine structuri mecanice i fizico-chimice diferite, pentru cele dou zone, de exemplu piese din oel cu miez tenace i suprafa dur. Noile proprieti obinute pe zona superficial sunt: duritate ridicat, rezisten la uzare, rezisten la coroziune, proprieti antifriciune.1.7.4. Materiale metalice neferoase

Metalele i aliajele neferoase sunt utilizate din ce n ce mai mult n componena mainilor, utilajelor i instalaiilor din industria alimentar datorit proprietilor mecanice superioare. Aceste materiale, alturi de rezisten la oxidare i la coroziune au i o bun conductibilitate termic i electric. Dup densitate i specificul lor, metalele neferoase pot fi grupate n:

- metale neferoase uoare (densitatea < 4,5 kg/dm3), ca de exemplu Al, Ti, Mg;

- metale neferoase grele (densitatea 4,5 kg/dm3), ca de exemplu Cu, Ni, Zn, Sn, Pb;

- metale neferoase nobile, ca de exemplu Au, Ag, Pt.

Dup elementul principal de aliere, materialele neferoase cuprind urmtoarele aliaje: aliaje pe baz de aluminiu, cupru, magneziu, nichel, staniu, zinc, titan etc. Aluminiu i aliajele sale

Aluminiu se afl n scoara pmntului n proporia cea mai mare 8,15%, dup oxigen i siliciu. Se gsete numai sub form de combinaii cum ar fi: silicai de aluminiu cu alte metale i oxizi de aluminiu cu diveri ali oxizi. Cel mai important minereu de aluminiu este bauxita oxid de aluminiu hidratata (Al2O3 3H2O), din care se extrage aproape toat producia de aluminiu. Aluminiu este un metal de culoare alb, uor masa specific este 2,7g/cm3, foarte moale i plastic, care se topete la temperatura de 658oC. Conduce foarte bine cldura i electricitatea. n medii acide aluminiul se dizolv sub form de ioni Al3+ cu degajare de hidrogen. n contact cu soluiile alcaline formeaz sruri de aluminiu numite aluminai, n schimb este rezistent la aciunea acizilor organici. Rezistena la coroziune este determinat de comportarea stratului de oxid de aluminiu care se formeaz spontan i uniform pe suprafaa metalului. Pelicula format natural n contact cu aerul are grosimea de 0,01 -0,03 m, este compact, dur, are o foarte bun aderen i are un caracter amfoter. Se dizolv n soluii puternic acide i puternic bazice, ceea ce permite coroziunea intens a metalului. n mediile neutre i in ap stratul de oxid este stabil, existnd doar posibilitatea coroziunii punctiforme mai ales n soluii de cloruri.

Aluminiu se gsete sub urmtoarele sortimente: n stare pur, tehnic i impurificat. Aluminiu pur este mai rezistent la coroziune dect aluminiul tehnic. Aluminiu tehnic este impurificat cu fier, siliciu, cupru, zinc i titan i prezint o coroziune mai avansat fa de cel pur. Aluminiu impurificat cu fier prezint o rezisten sczut la coroziune, plasticitate i prelucrabilitate redus. Aciunea sa catalitic de distrugere a vitaminelor l face neutilizabil n contact cu produsele alimentare la care se urmrete pstrarea vitaminelor, ndeosebi a vitaminei C.

Aluminiu impurificat cu Cu are o rezisten la coroziune mult mai sczut dect cel impurificat cu Fe.

Titrul aluminiului este dat de coninutul n aluminiu, exprimat n procente.

Aliajele de aluminiu prezint proprieti fizico-mecanice superioare aluminiului. n compoziia aliajelor de aluminiu intr urmtoarele metale: cuprul, siliciul, manganul i zincul, coninutul lor total n aliaj fiind, de obicei, mai mic de 5%. Aceste elemente de aliere au ca scop i mbuntirea caracteristicilor mecanice de rezisten ale aluminiului.

Cele mai rspndite i utilizate sunt aliajele din sistemul Al-Si, Al-Mg, Al-Cu-mg, Al-Mg-Mn, Al-Mg-Si, Al-Zn-Mg-Cu. n industria alimentar, aliajele aliminiului sunt utilizate n construcia recipientelor i a armturilor uoare, a rezervoarelor, conductelor i la confecionarea produselor din industria ambalajelor. De exemplu, aliajele Al-Cu sunt utilzate pentru turnarea unor piese puternic solicitate n construcia de maini, cum ar fi: tambure de frn, pistoane, chiulase, blocuri motoare. Aliajele Al-Si (Silumin) intr n categoria aliajelor uoare de aluminiu i au un coninut de Si cuprins ntre 4 i 22%. Aliajul este foarte bun pentru turnare datorit fluiditii i este rezistent la coroziune, fiind utilizat n zonele cu umiditate.

Utilizarea aluminiului i a aliajelor sale n industria alimentar se datoreaz urmtoarelor proprieti pe care le posed:

- densitate mic, de 2,7 g/cm3, n raport cu a fierului de 7,8 g/cm3 i a cuprului de 8,95 g/cm3. Aceasta important proprietate influeneaz favorabil manipularea i transportul produselor ambalate.

- maleabilitate, caracteristic ce permite deformarea plastic prin diferite procedee, cum ar fi ambutisare, ntindere prin presare automat etc., utilizate n industria ambalajelor;

- rezistena mecanic ridicat - ambalajele din aluminiu i mai ales din aliaje ale acestuia;

- ambalajele din aluminiu nu sufer procesul de coroziune electrochimic ca n cazul ambalajelor din tabl cositorit;

- produsele coroziunii sunt albe, nu sunt catalitic active, nu sunt toxice, nu influeneaz gustul, nu distrug vitaminele, iar aluminiul are proprietatea de a apra produsele alimentare de microorganisme i de a le pstra aroma i prospeimea;

- aluminiu prezint o rezisten ridicat la aciunea aerului i a agenilor chimici datorit unei pelicule extrem de fine de trioxid de aluminiu care se formeaz pe suprafaa metalului, cu rol de autoprotecie. Aceast pelicul se formeaz spontan, uniform i cu cretere de volum, cu o grosime de ordinul sutimilor de microni, fiind o pelicul dur, neporoas.

- foliile de aluminiu asigur etaneitatea la gaze, opacitate la raze ultraviolete i vizibile, reflect cldura i lumina.

n industria alimentar este recomandat s se utilizeze numai aluminiu cu o puritate de 99,5% deoarece aceast valoare a titrului i imprim rezisten fa de un numr mare de produse alimentare cum ar fi: uleiurile vegetale, laptele, smntna, untul, iaurtul, margarina, carnea, apa mineral, siropul de zahr etc.

Aluminiul prezint o bun stabilitate la temperaturi cuprinse ntre -2000 i 6500C. Are o rezisten ridicat la ap, vapori, lumin i compui aromatici i este uor. Se caracterizeaz printr-un transfer termic foarte bun ceea ce prezint importan pentru procesul de congelare i decongelare.

n scopul evitrii coroziunii metalelor, n msura n care este necesar, produselor li se adaug o cantitate foarte mic de inhibitor de coroziune. De exemplu, n cutiile de conserve se adaug substanele coloide; zahrul i grsimile au rol de inhibitor fa de aluminiu.

Tratamentele chimice i electrochimice aplicate aluminiului i imprim acestui metal o protecie corespunztoare prin formarea n mod dirijat pe suprafaa acestuia a unei pelicule de oxizi.

Protecia cea mai eficient a aluminiului fa de aciunea produselor se realizeaz prin lcuirea suprafeei care vine n contact cu alimentele. Acest mod de protecie este aplicat n special ambalajelor, cum ar fi: butoaie pentru bere, cutii de conserve etc.

Lacurile utilizate n industria alimentar sunt lacuri stabile, pe baz de rini sintetice, fenolice, epoxidice, clor-cauciuc sau copolimeri vinilici, care nu modific gustul sau mirosul produselor.

n scopul confecionrii de capsule pentru lichide sub presiune sau capsule cu diametru mare se folosete folia cu grosimi cuprinse ntre 0,12 i 0,2 mm.

Tabla de aluminiu ce prezint grosimi cuprinse ntre 0,22 i 0,25 mm este utilizat la confecionarea cutiilor de conserve, cutiilor pentru buturi (bere, sucuri), capacelor (tip Omnia, Keller) pentru borcane de sticl utilizate n industria conservelor sau capsulelor filetate pentru diverse tipuri de butelii (pentru buturi alcoolice).

Tabla cu grosimea mai mare de 1 mm este folosit pentru ambalaje de dimensiuni mai mari, conducte, recipiente, cisterne, butoaie pentru transportul berii din aliaj Al-Mg-Si sau aliaj mai dur Al-Mn cptuite la interior cu Al cu puritate 99,5%; bidoane pentru pstrat laptele, smntna, frica, ngheata i brnza de vaci (nu schimb gustul i mirosul) din aliaj Al-Si-Mg sau Al-Si-Mg-Mn cptuite la interior cu Al pur; bidoane pentru lapte proaspt din aliaj Al-Mn sau Al-Mg care au duritate suficient, dar nu rezist fa de laptele acid.

Din aluminiu i aliajele sale mai pot fi confecionate tuburi suple (deformabile), tratate la interior cu lac de protecie n stare polimerizat, de tip alimentar, pentru ambalarea produselor sub form de past, past de pete, past de ficat, past de tomate etc., diverse repere ale utilajelor, ambalaje aerosol (aproximativ 80% din ambalajele aerosol sunt produse din aluminiu sau aliaje ale sale) [Ba99].

Aliajele Al-Cu sunt utilizate pentru turnarea unor piese puternic solicitate n construcia de maini cum ar fi: pistoane, chiulase, blocuri motoare, tambure de frn.

Aliajele Al-Si (Silumin) intr n categoria aliajelor uoare de aluminiu i au un coninut de Si cuprins ntre 4 i 22%. Aliajul este foarte bun pentru turnare datorit fluiditii i este rezistent la coroziune, fiind utilizat n zonele cu umiditate.

Staniul

Staniul, denumit i cositor, de culoarea gri strlucitor are masa specific 7,28 g/cm3 i temperatura de topire de 2320C. Acest metal este foarte maleabil, caracteristic ce permite obinerea de foi cu grosimea de la 0,002mm pn la 0,003mm. Prezint duritate i tenacitate sczut. Caracterul amfoter al acestuia l determine s reacioneaz att n mediu acid ct i n mediu alcalin. Acizii organici atac puin staniul n absena aerului, dar n prezena acestuia atacul este puternic. Din punct de vedere a rezistenei chimice, staniul este rezistent la umiditate, pe suprafaa metalului se formeaz un strat de oxid de staniu care l protejeaz de aciunea mediului exterior.

Staniul, metal netoxic, este folosit mult n industria alimentar ca material de ambalare datorit proprietilor sale, elasticitate i rezisten la coroziune. Este rezistent la umiditate. Dar, fiind un metal scump, nu permite folosirea sa pe scar larg. n absena aerului, acizii organici atac puin Sn, dar n prezena acestuia atacul este puternic.

Foliile de staniu (staniol) cu grosimi variabile sunt utilizate pentru ambalarea brnzeturilor, mezelurilor etc.

Aliajele staniu plumb (2%Sn i 98%Pb cu temperatura de topire de peste 300o C) sunt utilizate la lipit n tehnologia confecionrii cutiilor de conserve.

Aliajele staniu plumb antifriciune sunt folosite la construirea utilajelor pentru turnarea cuzineilor pe lagre de oel.

Staniu ofer o bun protecie fierului mpotriva oxidrii i a coroziunii. Aceasta a dus la fabricarea tablei cositorite, material utilizat pe scar larg n industria alimentar n scopul confecionrii cutiilor pentru conserve.

Cuprul i aliajele cuprului

Cuprul este un metal de culoare roiatic care are masa specific de 8,95 g/cm3 i se topete la temperatura de 10830C. Cuprul este rezistent n abur i n ap dar este atacat de oxigen chiar la temperatura obinuit. n mediu acid corodeaz la un pH cu limitele cuprinse ntre 0 i 7 iar n mediu puternic alcalin la un pH mai mare de 11,6. Sub aciunea umiditii i a CO2 se acoper cu un strat verde instabil la acizi.

Cuprul prezint rezisten ridicat la coroziune chimic i electrochimic, conductibilitate electric i termic deosebit i plasticitate ridicat, motiv pentru care poate fi prelucrat uor prin deformare plastic la rece. n industria alimentar este utilizat pentru confecionarea unei game variate de aparate i instalaii, cum ar fi: construcia rezervoarelor pentru depozitarea i transportul acidului acetic, a aparatelor de distilare i rectificare n industria fermentativ, a autoclavelor n care se face scindarea grsimii n acizi grai i glicerin n industria uleiurilor, a cazanelor duplex pentru fierberea siropului i a esenelor i pentru pregtirea diverselor amestecuri n industria produselor zaharoase, a instalaiilor din industria fermentativ etc.

Conductibilitatea termic ridicat a cuprului determin utilizarea lui n construcia aparatelor schimbtoare de cldur. Pot fi menionate: condensatoare, evi fierbtoare, serpentine de prenclzire i rcire, instalaii frigorifice, coloane de distilare n industria uleiului, industria fermentativ, n industria zahrului, a amidonului i a glucozei etc.

De precizat este faptul c, n contact cu laptele, cuprul nu rezist la coroziune. Acest metal este atacat, de asemenea, de soluiile alcaline diluate n prezena oxidanilor. Rezist la coroziune n soluiile alcaline apoase, neaerate i n contact cu substanele detergente curente.

Prin alierea cuprului cu metale ca staniu, zinc, aluminiu, beriliu se poate obine o mbuntire a proprietilor acestui metal.

Aliajele cuprului

Aliajele cuprului sunt cunoscute sub denumirea de alame i bronzuri.

Alamele sunt aliaje Cu-Zn, cu maximum 50% Zn, care uneori pot conine i alte elemente de aliere cum ar fi: Al, Ni, Fe, Pb. n funcie de coninutul n zinc i de structur, alamele pot fi grupate n [H95]:

c) alame cu un coninut de pn la 39% Zn, uor prelucrabile la rece, mai greu la cald, greu prelucrabile prin achiere;

d) alame cu un coninut de Zn cuprins ntre 46% i 50%, greoi prelucrabile la rece, bine prelucrabile la cald i uor prelucrabile prin achiere;

e) alame cu un coninut de Zn cuprins ntre 39% i 46%.

Alama special conine i alte elemente de aliere, ca de exemplu Ni, Al pentru mrirea rezistenei i duritii sau Mn, Sn pentru mbuntirea rezistenei la coroziune (rezistenei la cald i a stabilitii la aciunea apei de mare).

Alpacaua este un aliaj Cu-Zn la care o parte a cuprului a fost nlocuit cu nichel (10 pn la 25%), pentru mbuntirea rezistenei la coroziune.

Aliajele Cu-Zn folosite pentru lipite sunt standardizate conform STAS 294-80.

Cele mai utilizate alame sunt [Ba99]: alama roie, 85% Cu - 15% Zn; alama galben, 65% Cu - 35% Zn; metalul Muntz, 60% Cu - 40% Zn. Aceste materiale se folosesc pentru evi de condensatoare.

n industria alimentar alamele sunt utilizate i pentru construirea aparatelor care lucreaz n mediu apos datorit proprietilor anticorosive. Din alam sunt confecionate tobele rotative pentru umezirea tutunului, cupele benzilor de transport, instalaiile de umezire prin vaporizare dar i diverse piese cu destinaie special cum ar fi matriele de presare a pastelor finoase.

Bronzurile sunt aliaje Cu-Sn cu un coninut de peste 60% Cu, standardizate conform STAS 197/1-80, care pot avea ca elemente de aliere aluminiu, plumb, nichel, siliciu, beriliu, cadmiu etc. Aceste metale se prelucreaz prin turnare i sunt cele mai utilizate n domeniul construciei mainilor i utilajelor. Se fabric lagre, melci i roi melcate solicitate puternic, axe, armturi de presiune, fitinguri, pompe, piese care funcioneaz n mediu coroziv etc.

Bronzurile cu staniu sunt utilizate n industria laptelui pentru confecionarea pompelor pentru lapte, a lagrelor de alunecare pentru pompe i a pieselor solicitate la cavitaie i coroziune.

O utilizare larg au i bronzurile cu aluminiu, siliciu, nichel deoarece sunt mai ieftine, se toarn uor, prezint proprieti mecanice bune i rezisten la coroziune.

Bronzurile cu aluminiu sunt aliaje de culoare aurie, care conin i alte elemente de aliere ca Ni, Fe, Mn, Si, standardizate conform STAS 198-88 i ISO 428-2000. n comparaie cu alte tipuri de bronzuri, acestea prezint o rezisten mecanic i la coroziune ridicate. Rezistena la agenii corozivi se datoreaz reaciei aluminiului cu oxigenul i producerea unui strat dur de alumin (oxid de aluminiu). Acest strat impermeabil protejeaz aliajul de Cu mpotriva agenilor chimici agresivi.

n construcia utilajelor din industria alimentar se folosesc numai aliaje cu 7-11% Al deoarece la un coninut mai mare de aluminiu duritatea va fi prea ridicat i va face dificil prelucrarea lor. Diferite piesele turnate se vor realiza din bronzul BzAl9T (cu 9%Al, turnat). Marca BzAIWFeT este utilizat pentru armturi rezistente n medii acide i care necesit rezisten mecanic mare. Bronzul BzAl9FeNiT i BzAHOMnT este destinat fabricrii de roi dinate, melci, roi melcate, armturi pentru abur supranclzit etc.

Bronzurile cu Al sunt utilizate n instalaii speciale cu proprieti anticorozive, la echipamentele folosite la alimentrile cu ap, echipamente n contact cu apa de mare.

Bronzurile cu siliciu conin ca element de aliere i Zn, Fe, Mn. Aflat n proporie de pn la 4%, Si formeaz cu Cu o soluie omogen cu o rezisten mecanic mare. Acest material este utilizat n construcia aparatelor ce funcioneaz la presiuni nalte.

Bronzurile cu nichel sunt utilizate la construirea condensatoarelor, evaporatoarelor, schimbtoarelor de cldur etc. Bronzul este utilizat pentru piese turnate cu rezisten mecanic mare i rezisten la coroziune, de exemplu, tuburi, evi, flane, fitinguri etc. Cel mai utilizat aliaj este acela cu 70% Cu i 30% Ni.

n general, bronzurile sunt utilizate la confecionarea pompelor pentru industria fermentativ, transportul grsimilor etc.; n industria conservelor, la producerea pieselor aparatelor care vin n contact direct cu materia prim palete, pistoane n instalaiile pentru pasta de roii.

Nichelul i aliajele nichelului

Nichelul este un metal de culoare alb-cenuie, cu masa specific de 8,9 kg/cm3 i punctul de topire de 14550C. Se obine din minereuri sulfurice sau silicatice prin metode metalurgice complicate. Poate fi prelucrat uor prin deformare plastic la rece deoarece este un material maleabil, tenace i ductil. Nichelul este sensibil la difuzia sulfului caz n care manifest o tendin de fisurare la prelucrarea la rece i de fisurare la cald la sudare i la prelucrarea la cald (fragilitate a limitelor grunilor).

Din punct de vedere termodinamic, Ni este instabil n medii acide, nu poate fi corodat n medii cu pH = 9-12. n medii acide viteza de coroziune a Ni este mic datorit supratensiunii ridicare de ionizare a metalului i a tendinei sale de pasivare n soluii aerate. Prezint stabilitate la aciunea apei lipsite de cloruri dar este corodat puternic de apa carbonatat i cu coninut de cloruri. Prezint stabilitate ridicat la aciunea bazelor i la aciunea coroziv a atmosferei. Acizii organici au o influen redus asupra Ni.

Nichelul este utilizat n construcia aparatelor folosite n industria alimentar datorit proprietilor fizico-mecanice, tehnologice i rezistenei ridicate la coroziune.

Rezistena nichelului la aciunea agenilor atmosferici determin folosirea sa la nichelarea galvanic a recipientelor pentru pstrarea apei. Prezint rezisten i fa de aburul supranclzit, fa de soluii alcaline, acizi organici i anorganici.

nalta rezisten la coroziune a nichelului i netoxicitatea sa au dus la utilizarea acestui metal ca nlocuitor parial al oelurilor inoxidabile n industria alimentar. Se confecioneaz pompe, conducte, armturi, schimbtoare de cldur, rame de filtru etc. Nichelul mai este utilizat pentru nichelarea recipientelor din oel, la prepararea catalizatorilor de nichel n industria alimentar.

Nu se recomand folosirea nichelului n industria crnii deoarece acest metal nu este rezistent la aciunea sulfului.

Aliajele nichelului

Aceste aliaje se obin prin alierea nichelului cu Si, Mn, Cu, Cr, Fe, Al i Mo, prezint proprieti mecanice superioare, rezisten la coroziune i rezisten electric.

Nichelul se dizolv n cupru n orice proporie i de aceea aliajele Ni-Cu se pot prelucra prin turnare, deformare, achiere, dar i prin lipire i sudare. Aliajul Ni-Cu (2/3 Ni i 1/3 Cu), cunoscut sub denumirea de aliaj Monel este utilizat, datorit proprietilor anticorozive i rezistenei la acizi, la fabricarea unor aparate n industria zahrului, a uleiului, n panificaie precum i n industria frigului, n special a aparaturii supuse, alternativ, la umezire i la uscare.

Aliajele cu 30% Cu, de exemplu NiCu30-Fe ca i aliajul 66% Ni - 29% Cu - 3% Alsunt foarte rezistente la coroziune, mai stabile dect nichelul aliat.

Aliajele Ni-Mo sunt utilizate n mediile putenic corozive. De exemplu, aliajul compus din 58% Ni -16% Mo -16% Cr -4% W -5% Fe estel foarte stabil la aciunea coroziv a atmosferei, apei, soluiilor de sruri neutre i alcaline [Ba99].

Aliajele Ni-Cr au un coninut de maximum 20% Cr, coninut ce le imprim o rezisten ridicat la coroziune i rezisten la cald. Aliajele pe baz de NiCr20, de exemplu Inconel care conine 76% Ni, 15,5% Cr, 8% Fe, 0,5% Mn, 0,2%Si, 0,08%C [Hu95] este rezistent i la temperaturi nalte de pn la 1150oC, fiind utilizat la rotoarele turbinelor, la schimbtoarele de cldur, elemente de asamblare, recipiente i conducte.

n industria alimentar aliajele nichelului se folosesc pentru fabricarea pompelor, a conductelor, a armturilor, a ramelor de filtru, a schimbtoarelor de cldur etc.

Aliajele Ni-Cu-Mn care au n coninut 40-43% Ni, 0,5-1,5% Mn i restul Cu poart denumirea de constante i sunt utilizate pentru fabricarea termocuplurilor i a rezistenelor electrice.

Metalele neferoase Zn i Pb i aliajele lor sunt puternic toxice i este interzis utilizarea lor n industria alimentar. n ceea ce privete zincul, exist reglementri legislative ce prevd alimentele care nu trebuie pstrate sau preparate n vase de zinc.

ntrebri recapitulative1. Fontele aliate cu Si, Ni, Cr, Cu sunt:

a) fonte rezistente la coroziune;

b) fonte maleabile.2. Ce reprezint simbolul oelului OL 37?

a) oel carbon de calitate;

b) oel carbon de uz general pentru construcii;

c) oel laminat la cald cu rezistena la traciune (rupere) de minim 370 N/mm2.

3. Ce reprezint simbolul oelului OLC 45?

a) un oel carbon de calitate cu un coninut de carbon de 0,45%;

b) un oel turnat.

4. Care dintre elementele urmtoare se gsesc n compoziia oelurilor aliate?

a) Cr, Ni, Mn, Si, W, Mo, V, Co, Nb;

b) Cu, Zn, Sn.

5. Caracterul anticoroziv al oelurilor aliate rezistente la coroziune i refractare (inoxidabile) este dat de:

a) Cr;

b) Cu.

6. Tratamentul termic aplicat metalelor reprezint un ansamblu de procedee tehnologice de schimbare a:

a) proprietilor mecanice;

b) proprietilor fizice;

c) proprietilor chimice;

d) nsuirilor estetice.

7. Care dintre metalele i aliajele neferoase enumerate mai jos au o larg utilizare n construcia utilajelor din industria alimentar?

a) Al i aliajele sale;

b) Sn;

c) Cu i aliajele sale;

d) Ni i aliajele sale;

e) Pb i aliajele sale.

Powered by http://www.referat.ro/cel mai tare site cu referate