Top Banner
Academia de Studii Economice Bucureşti Facultatea: Cercetări de Marketing Tehnologie comerciala Studenti: Georgescu Elena- Madalina Ile Darius 1
10

tehnlog-comerc (1).doc

Sep 16, 2015

Download

Documents

Darius Ile
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

Tehnologie comerciala

Academia de Studii Economice Bucureti

Facultatea: Cercetri de Marketing

Tehnologie comercialaStudenti: Georgescu Elena- Madalina

Ile Darius

Bucureti 2015Boutique-Restaurant Chocolat1. Prezentarea generala a magazinului

Povestea Chocolat ncepe n Centrul Istoric al Micului Paris ntr-o frumoas zi de primvar. Primul Boutique Restaurant i-a deschis uile pe 14 martie 2006 n Calea Victoriei, dezvluind o atmosfer rustic cu mobilier din lemn i vesel de lut, reprezintnd un concept inedit in peisajul bucuretean, inspirat din localurile foarte populare n Frana anilor `30.

Anul 2011 a adus o reinventare a conceptului, ncepnd cu decorurile boutique-urilor i pn la produsele din meniu. Chocolat Crateur de Got continu extinderea conceptului Boutique Restaurant World Unique Concept i deschide a doua locaie, intr-o zi de octombrie n zona Pieei Dorobani.

Boutique-Restaurant Chocolat , in traducere directa magazin-restaurant, un concept nou in Romania, imbina intr-o singura locaie magazinul (specializat pe ciocolaterie, patiserie si desert) si restaurantul (specific franuzesc, adaptat)2. Studierea amplasamentului

Cu 3 restaurane si 5 insule in cele mai populare mall-uri din Bucuresti si Brasov, Chocolat vizeaz intotdeauna locaiile premium. Cele trei restaurante se afla in: centrul istoric pe Str. Stravropoleos, langa Ateneul Roman pe Str. Episcopiei si la Piaa Dorobani pe Str. Radu Beller. Vorbim de locaii ultra-centrale, vad puternic si potenial comercial care se muleaz pe profilul clientului vizat de lanul de restaurante.Restaurantul situat pe Str. Radu Beller, din apropierea Pietei Dorobanti, este pus in valoare de faptul ca se afla intr-o cladire pe colt fiind vizibil din doua strazi, iar suprafata la strada fiind dublata. Totodata restaurantul se bucura si de un trafic intens pietonal. Singurul minus ar fi lipsa locurilor de parcare.3. Designul exterior

In functie de zona, restrictiile urbanistice si tehnice alte locatiei, Chocolat incearca sa se deosebeasca prin cateva elemente cu care si-au stabilit identitatea de-a lungul timpului, elemente precum pergola pentru terasa (unde este tehnic posibil), intrarea principala care este evidentiata printr-un cadru din lemn sculptat iar in partea superioara reclama luminoasa cu logo-ul Chocolat si culorile specifice brandului (chocolat noir, cafe au lait, cream vanilla).

Restaurantul din zona Dorobanti nu are o pergola sa acopere terasa pentru ca nu exista una. Pe timp de vara terasa consta intr-un rand de mese care ocupa jumatate din trotuarul existent. Cu toate acestea fatada cladirii foloseste cateva elemente decorative combinate in jocuri de nuante si volume de diferite materiale (lemn, tencuiala decorativa si metal) precum: incadrarea intrarii, o cornisa stilizata ce se intinde de-a lungul fatadei realizata din lemn sculptat si vopsit in nuanta cafe-au-lait si cubuletele colorate plasate vertical pe fiecare stalp intre spatiul vitrat. Inca de la exterior toate aceste decoratii joaca un rol foarte important si creaza o trimitere subtila la culorile Macarons du Paris, a cafelei si alte produse ce se regasesc in meniul Chocolat.

4. Designul interior Ideea noului Chocolat, la rebranding-ul din 2011 a pornit de la dorinta de reimprospatare a spatiului intr-un loc de poveste a ciocolatei, dominat de forme organice si elemente din natura stilizate. Inca de pe tavan "ciocolata topita" (pergola) se unduieste intr-o curba eleganta ce te invita calduros in restaurat si acopera tot interiorul localului unde creeaza o atmosfera intima in toate zonele de sedere. Scaunele cu "coroane" (elementul decorativ in partea din partea superioara a scaunului) sunt precum niste personaje care populeaza spatiul chiar si atunci cand nu sunt oameni, iar mobilierul magazinului cu forme organice lipsite de muchii si colturi pun produsele in evidenta, precum bijuteriile.

Chocolat a adus frumosul la rang de criteriu eliminator i a desvrit un ideal: un lan de cafenele i restaurante unde nimic nu este lsat la voia ntmplrii, unde toate detaliile construiesc un univers al rafinamentului culinar. Vesel revolt bazalt, scaune n form de evantai, uniforme create de designer-ul Ctlin Botezatu au venit s completeze un meniu nou care poate fi descris ca fusion, cu accente franuzeti, produse originale i reinterpretri ale unor preparate clasice.

Zona magazinului (boutique-ul) isi doreste strict cat mai mult spatiu de expunere a produselor. Dulapurile si spatiile de depozitare sunt inspirate din mobilierul clasic al bucatariilor frantuzesti, insa stilizate pe conceptul Chocolat, simple cu rol functional si decorativ. Iluminatul in aceasta zona a boutique-ului se face cu ajutorul unor spoturi directionate pe produse, punandu-le in evidenta. In restaurant, iluminatul este generat de trei candelabre clasice care amplifica atmosfera de poveste folosind lumina calda, prietenoasa, creand o apropiere suplimentara fata de client.

Zona restaurantului propriu-zis este separata de boutique. La intrare ai doua optiuni, in stanga se afla boutique-ul de unde poti cumpara pentru acasa produsele Chocolat, iar in dreapta restaurantul in sine.

Organizarea meselor este orientata pentru a oferi cat mai multe locuri la fereastra. Fiecare masa asigura un loc intim, fiind imbratisat de scaunele inalte, iar lumina oferita de corpurile de iluminat coborate din tavan vegheaza nestingherit deasupra mesei.

Localul dispune si de o zona de nefumatori intr-un spatiu separat de niste ferestre subliniate cu tocuri din lemn precum rama unui tablou armonios.Muzica jazz, smooth lounge Aceste doua stiluri de muzica fac parte din muzica ambientala, folosita cel mai frecvent in locatii si restaurante de lux, volumul ei fiind unul potrivit astfel incat sa nu deranjeze interactiunea dintre persoanele aflate in locatie, dar nici sa se simta absenta acesteia.

5. Organizarea de ansamblu si sistemul de amenajare a salii de vanzare

Trucul comercial pe care se bazeaza succesul acestui concept este faptul ca pentru a cumpara un produs de la boutique, trebuie sa intri in restaurant, pe langa bar, unde esti intampinat de personal. Fara sa vrei esti atras de reclama produselor si observand ambientul si atmosfera placuta, vei dori sa ramai, in restaurant, la masa.Zona boutique-luiZona restaurantului propriu-zis este separata de cea a boutique-lui. La intrare ai doua optiuni, in stanga se afla boutique-ul de unde poti cumpara pentru acasa produsele Chocolat, iar in dreapta restaurantul in sine. Astfel fluxul este separat inca de la intrare pentru cele doua tipuri de clienti si pentru a nu se creea discomfort pentru clientii din restaurant.

6. Sortimentul comercial

Chocolat Createur de Gout ofera o paleta original de gusturi, de la srat la dulce, o gam de savori i de arome ale cror secrete numai aici le poti gasi, cu ingrediente 100% naturale, ntotdeauna proaspete i de cea mai bun calitate. Meniul Chocolat e facut sa surprinda prin preparate sofisticate si cu prezentari spectaculoase, devenind un haut gastronomie / grande cuise un rai al prajiturilor, al patiseriei si al deserturilor. La Chocolat toate formele de ciocolata se imbina intr-o armonie de texturi, cuprinzand totul intr-un desert distinct si fermecator o prajitura unica si originala Apoteoza vedeta anului 2013.

Anul 2014 a adus crearea a peste 30 de noi produse n meniul Chocolat, venite ca o completare a seleciei de prjituri, dar i cu preparate care s diversifice meniul de restaurant. Adresndu-se celor mai exigente gusturi, Chocolat pune n fiecare farfurie pasiune i dragoste pentru buctrie, printre preparatele cele mai apreciate fiind Risotto nero di seppia cu caracati i sos de ampanie, Ficat de gsc caramelizat servit pe mr copt cu sos de ciocolat sau Psti de fasole verde din Kenia truff cu linte i roii proaspete. Deserturile sunt i ele o parte integrant a conceptului, urmnd linia perfecionrii gustului, prin sortimentele vaste de macarons, praline, produse de patiserie sau prjituri selecte si originale marca Chocolat.Conceptul aduce traditia coacerii painii mai aproape de consumatori, toate specialitatile de paine si de patiserie sunt coapte chiar in fata clientilor, in sectiunea de Boutique. De asemenea, meniul cuprinde o intreaga sectiune de produse pe care clientii Chocolat le pot savura acasa. Boutique Restaurant Chocolat respecta traditia romaneasca aducand amintirea sarbatorilor si bucuria gustului reunite in cele mai bune produse traditionale romanesti cozonacul Chocolat cu multa crema de ciocolata, nuci, stafide, rom si autentica pasca.

7. Stilul de etalare

Abordeaza stilul boutiquerilor frantuzesti cu vitrine mari pozitionate pe toata latimea magazinului. Vitrinele sunt astfel concepute incat sa puna in valoare produsele. Foarte multe produse sunt expuse pe plan Vertical, astfel incat vizibilitatea acestora sa fie cat mai ridicata, deasemenea crescand usurinta clientilor de a alege produsul dorit.Zona produselor expuse este mai lumitat decat restul boutique-ului. Produsele sunt luminate cu o lumina calda galbuie astfel incat coloritul produselor sa nu fie unul rece, ci unul cald atragator, sa creeze o atmosfera calduroasa si primitoare.

In spatele rafturilor cu produse se afla un tapet ce contine multe culori, combinatia de culori expusa in spatele produselor de pe raft, dau senzatia de diversificare si pare ca amplifica numarul produselor expuse.

8. Concluzii, recomandari- Este un restaurant/boutique care se pliaza foarte bine pe gusturile pietei tinta vizate, prin locatie, ambient si stil. - Un dezavantaj al restaurantelor/butique Chocolat este lipsa de parcari proprii;- Deseori terasa consta in cateva mese amplasate pe trotuar, clientii fiind deranjati de trecatori. O solutie ar fi ingradirea teraselor astfel incat deranjul provocat de trecatrori sa fie cat mai mic. 1