Top Banner
God jul og godt nyttår til alle i Fana prosti! : et magasin for Skjold Menighet - 6/03 med artikler og reportasjer fra hele Fana prosti Barnas kirkekunst Kreative Fana-barn setter nå sitt preg på «Barnas Katedral», Nykirken. Dette fantastiske glassmaleriet er laget av elever i klasse 6C ved Skjold skole. Mer barnekunst på side 12. Lyset gir liv Lyset er et sentralt motiv i julen. Teologiprofessor og salmedikter Arve Brunvoll ser på lyset som utgangs- punket for alt. Side 6-7 Torsdagstreff Annenhver torsdag møtes Inger Espelid og Reidun An- dreassen i Skjold kirke sam- men med 70 andre eldre til treff. Side 4 «Hørkelpørkel» Elever fra Midttun skole har sentrale roller når Belsvik- stykket «Kong Hørkelpør- kel» har première i Birke- land kirke. Side 8-9 FOTO: HELGE HANSEN
16

skjold 5 skjold 5fellesmenighetsblad.no/arkiv/skjold_5-03.pdfsidig. Vi kan ikke sitte å sture fordi vi er eldre. Vi ser at de samme kommer igjen gang på gang, det må da være et

Jan 30, 2021

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • God jul og godt nyttår til alle i Fana prosti!

    : et magasin for Skjold Menighet - 6/03med artikler og reportasjer fra hele Fana prosti

    Barnas kirkekunstKreative Fana-barn setter nå sitt preg på «Barnas Katedral»,Nykirken. Dette fantastiske glassmaleriet er laget av eleveri klasse 6C ved Skjold skole. Mer barnekunst på side 12.

    Lyset gir livLyset er et sentralt motiv ijulen. Teologiprofessor ogsalmedikter Arve Brunvollser på lyset som utgangs-punket for alt. Side 6-7

    TorsdagstreffAnnenhver torsdag møtesInger Espelid og Reidun An-dreassen i Skjold kirke sam-men med 70 andre eldre tiltreff. Side 4

    «Hørkelpørkel»Elever fra Midttun skole harsentrale roller når Belsvik-stykket «Kong Hørkelpør-kel» har première i Birke-land kirke. Side 8-9

    FOTO

    : HEL

    GE H

    ANSE

    N

    skjold side 1.qxp 08.12.03 00:10 Page 1

  • Når kvelden kommer, er byens ju-lepynt vissenbrun. Alle glade jule-sanger er terpet opp til vemmelse ivaremagasinenes salgsfremmen-de høyttalere. Engler har dalt ned iskjul så lenge at de kan bemanneet helt fallskjermkompani. Ru-dolfs røde nese har forlengst blå-net - og bjelleklang, bjelleklangborer i skallen som drypptortur.Halvparten av det norske folk harspist høytidsmåltidet på julebordetter julebord og regner bare fiske-pudding som mat fra nå av.

    Er det blitt slik blant oss at når ju-len omsider inntreffer, er denover? Det eneste som står igjen erde gamle nedskrevne beretningerom merkverdige ting i Betlehems-traktene. Men hva har nå det medsaken å gjøre; den slags er mest forfundamentalistiske vestlendingerbosatt i Bergens-traktene?

    Denne signaturen mener ommeg selv at han har et temmelignormalt balansepunkt - selv omhan har et talemål som bare bru-ker to kjønn i substantivendelser.

    Det er naturligvis et selvbedragblant mange - julens budskap omfred med Gud og hjertene, er evigaktuelt og kan erobre nye genera-sjoner.

    Men allerede en dag ut i desem-ber ble jeg grepet av et julesinne.En forretningskjede ropte ut fra

    sine annonser: «Presanger til alledu er glad i.» Den som har mange åvære glad i, biter naturligvis på ogblir nysgjerrig. Det var da julerase-riet slo inn over sjelekrokene somdesemberstorm mot norskekys-ten. Jeg skal ikke repetere produk-tene - men prisene. For hvis du erglad i noen, skal du kjøpe julepre-sanger til slike priser: 9995 kroner,4895, 3595, 6295, 1995 kroner.

    Det er ikke det at alle priser slut-ter på «95» for ikke å gå opp i helehundretall. Hvor dumme trorsalgspsykologene at vi er? Minmanglende julestemning gjelderderimot det utrolige forsøket på åprise graden av hengivenhet for«alle du er glad i. Får du en pakketil 120 kroner, er jeg bare sånn pas-se glad i deg. For ikke å snakke omhvis jeg finner en høyinteressantpocketbok til 50 kroner!

    Naturligvis nytter det ikke åkomme trekkende med gamle da-ger. Det er andre tider; andre for-hold, annen økonomi - så mye erannerledes. Ikke komme trekken-de med de gamle juler som haddeet sentralt punkt like glitrendesom juletreet: nærhet - tid til nær-het. Stor nøkternhet i gaver og go-der, ja - men en fin opplevelse aven jul som ikke var utslitt en må-ned i forveien.

    Jeg skal ikke moralisere for mye.

    Godtfolk får velge sin egen stil.Men er det ikke noe, et eller annetsted underveis, vi har løpt fra i vel-standsmaset? Noe vi bør tilbake til- for å bevare oss?

    Jeg tenkte jeg skulle ønske deggod jul i denne spalten i dag. Degog alle du er glad i. God jul er ikkeet spørsmål om hengivenhetstegntil 2000, 5000 eller 10 000 kroner.Med god jul mener jeg tid til å levelitt med hverandre etter alt masetog alle hektiske innspurter avmange slag i en førtid.

    Og «gaven til alle du er glad i» nårselve kvelden er der - og i dageneetter? Gi bort hjertet ditt. Et venne-ord, et lite kjærlighetsord. Vi treng-er det alle mer enn noen gang. Småsom store, gamle og unge. Et litesom er - for å sitere et menneskejeg en gang kjente og hadde mangen god jul sammen med - «Så liteat et hjerte kan lukke seg om det, såstort at hav og fjell blir som intet».

    Da kunne det nok hende at deØsterlands vise som kom klakken-de forbi på sine huskende kameleri leting etter noe fint i verden, kun-ne stoppe opp: -Hei, stjernemenn,her stanser vi en stund og tar enkaffekopp til nistematen. Her inneer det i hvert fall noe som ligner ...

    God slik jul! ●

    Arne Brekke

    2

    Tegn, desember2003Bladet utgis av me-

    nighetsrådet i sam-arbeid med BKF og de

    andre menighetene iFana, og sendes til alle hjem i me-nigheten. Vi tar med glede i motartikler av ulike slag og gjerneogså reportasjetips.

    Lokalredaksjon: Bjørn Moe. [email protected]

    Levering av stoff:Stoff kan leveres til menighets-kontoret eller på e-post: [email protected]

    Digitale bilder: Velg helst høyoppløsning på kameraet

    Sentralredaksjon:Redaktør: Dag A. Kvarstein.Redaksjonsråd: Hans J. Morvik,Bjørn Moe, Therese Mokkelbost,Frode Høyte, Dag Vaula, Karl Jo-han Kirkebø, Sverre Trætteberg.Telefon: 55 59 32 11 Epost: [email protected]

    Internett: www.bkf.no

    Grafisk produksjon: Dragefjellet ProduksjonTlf: 55 23 25 47 www.dragefjellet.cjb.net

    Trykk:Grafisk Trykk, Straume

    Vissen julepynt

    Lenge før de tre vise menn begynteå smøre mat pakkene for den langereisen, hadde vi brukt opp julenher på berget. Så er det da velheller ikke hit de skal?

    Arne BrekkeFOTO: BJØRN MOE

    skjold 5_skjold 5.qxp 22.09.14 13:30 Side 2

  • 3

    AV IDAR KLØVNING

    Åpen barnehage i Skjold kirke er et til-bud til barn og foreldre hver tirsdagog torsdag kl. 10-14. Her myldrer avbarn fra noen få måneder og helt opptil seks år. Vi møtte noen foreldre ogbarn som mer enn gjerne ville fortelleom barnehagen.

    Hildegunn Bruvik og Marit John-sen, er henholdsvis «gammel og ny» ibarnehagen. Hva er det som lokkerdem dit gang på gang?

    - Først og fremst det å få gjøre noesammen med barna våre. I mange ak-tiviteter blir vi skilt fra hverandre,men her kan vi være sammen. Det erviktig. Og så er det en fin avvekslingfra hverdagen. Vi gleder oss til å kom-me til barnehagen.

    Savner fedreI flokken av mødre ser jeg også en far,og tenker at han må være et interes-sant intervjuobjekt. Jeg spør hva hansynes er viktig, og om det er noe hansavner her.

    - Gutten min Olav på 2 år treffer an-dre barn her, de leker, synger og hardet veldig gøy. Fellesskapet med an-dre barn og voksne i samme situasjontrekker oss hit.

    Det er Eivind Olsvik som svarer. Hanjobber som nordisk koordinator formannsforskning ved Nordisk Insti-tutt for kjønnsforskning og er spesieltopptatt av likestilling. Han savner fle-re fedre i denne morsdominerte flok-ken.

    - Kvinner må oppfordre menn til å ta

    ut en større del av permisjonstiden.Menn kan selvsagt være like gode om-sorgspersoner som kvinner. Dessu-ten må menn selv være mer på huggetog ta ansvar i forhold til omsorgenmed barna.

    Ikke noe dumt å siJeg møter også Sabina og Sofie på 4 og

    5 år som oppglødd forteller om hva dehar gjort i dag.

    - Sofie satt på lekebilen mens jegskubbet. Det var kjempegøy. Så har visyklet, synget og leket. Etterpå skal vimale.

    I tillegg har Lena lest og vist bilderfra en bok spesielt for de store barna.

    Sofie kommer ikke på noe dumt å siom barnehagen. Hun er fornøyd oggleder seg til hver gang de kommer.Sofie har flere års fartstid her. Sabinaderimot kom til Norge for noen måne-

    der siden. Hun tar mildtog frimodig fra meg pen-nen for å vise at hun kanskrive norske bokstaver.Dette stedet gir henne ty-deligvis god og viktigspråktrening. Hun strålernår hun prater. ●

    PEPPERKAKEBAKING. I slut-ten av november sto det pepper-kakebaking på programmet i Åpen Barnehage. Her er Sebas-tian Myklebust og Solveig Atkinsi aksjon. FOTO: BJØRN MOE

    -Vi gleder oss til å komme til barnehagen Åpen barnehage i Skjold kirkeer et tilbud til barn og foreldrehver tirsdag og torsdag kl. 10-14. Her myldrer av barn franoen få måneder og helt opp tilseks år. Vi møtte noen foreldreog barn som mer enn gjerneville fortelle om barnehagen.

    FAR OG SØNN: Eivind Olsvik er en av få menn i Åpen Barnehage i Skjold kirke. Her sammen med sønnenOlav. FOTO: IDAR KLØVNING

    skjold 5_skjold 5.qxp 22.09.14 13:30 Side 3

  • 4

    AV IDAR KLØVNING

    Annenhver torsdag møtes de i kirkensstorsal. «Jeg blir så glad når jeg ser deg»ljomer ut i salen fra de 70 fremmøttenår de synger «Hevenu shalom a le-chem» som åpningssang. Derifra gårdet slag i slag med en perfekt blandingav humør og alvor. Sjefen sjøl, AslaugHellevang, legger særlig vekt på at hitskal alle kunne komme og trives entende går mye, lite eller ingenting i kirkenutenom treffene:-Programmet må være både lett og all-sidig. Vi kan ikke sitte å sture fordi vi ereldre. Vi ser at de samme kommerigjen gang på gang, det må da være etgodt tegn på at de trives.

    Det er en egen komitè for treffet. Denbestår av Aslaug, Ingeborg Ulvik, Sver-re Kolaas, Berit Ådland og EldbjørgVoksø. I tillegg er det flere arbeidslagsom deler på kjøkkentjeneste.

    -Hva driver komitèen til å jobbemed dette?

    - Vi er glade i mennesker, vi vil gjørenoe for at andre skal ha det bra og deter fint å møtes sammen med mange tillek og alvor.

    På et bord nede i salen sitter to da-mer som smiler og prater. Reidun ogInger svarer villig på spørsmål:

    - Hva som lokker oss hit? Jo, det erførst og fremst stemningen, det godehumøret. Det er koselig å være her, viføler oss velkommen og det er fint åkomme ut blant folk. Og så er det etallsidig program. Vi lærer stadig nyeting. Prikken over i-en er avslutningenmed en av prestene. De er både triveli-ge og flinke, liksom kjapp i replikken.

    Aslaug nevner også litt av program-met ellers gjennom året:

    – Vi har en busstur til et sted i Horda-land litt sent på våren, i romjulen harvi en fest for alle eldre som ønsker åkomme, vi har rømmegrøtfest på vå-ren og ellers på treffene inviterer vifolk utenfra som kommer og fortellerom noe de har gjort eller er opptatt av.Eksempel på tema denne høsten er:Jakob Sande, «Med Nesttun gjennomhistorien», «Færøyene i ord og toner.»

    Aslaug ønsker også nye velkommentil treffene.

    - Det er plass til flere. ●

    Det er en glede å kunne invitere DEG til enspesiell opplevelse med Sola Fide sin årligejulekonsert. Vi prøver å formidle essenseni julens budskap på en litt annerledesmåte, med norske julesanger i gode korar-

    rangement, samt julemusikk fra utlandetsom er mindre kjent hos oss, men som ikkedesto mindre bidrar til en høytidsstemt at-mosfære.

    I år har vi vært så heldig å få vår faste ak-kompagnatør; Tove Kragset, til å skredder-sy helt nye arrangement for koret. Disse vilvi selvfølgelig presentere på konsertene.

    Ellers byr vi på både øm stillferdighet ogbrusende jubel, så det skulle være noe forenhver smak. Sola Fide har nemlig én ho-vedmålsetning for alle sine konserter: At

    de skal være en spesiell opplevelse for vårtpublikum. Vi håper at du vil tilbringe endesemberkveld sammen med oss. ●

    Hjertelig velkommen !

    • 14. desember kl 20.00 i Skjold Kirke• 17. desember kl 19.30 i Domkirken

    Billetter, kr 130,- kan kjøpes ved døren30 min. før konsert eller bestilles på [email protected] eller tlf 55 29 63 32/9504 04 39. www.fi.uib.no/~solafide

    Skjold-kirke.noSkjold menighet har siden i vår hatt egenhjemmeside. Gå til skjold-kirke.no, såkommer til frem til en åpningside og såkan du klikke deg videre fre til under-grupper og ymse anna. Særlig når detgjelder å være oppdatert på gudstjenste-lister og arrangementer så er hjemmesi-den som regel bedre enn menighetsbla-det. Redaktør for hjemmesiden er JanErik Lien. Ta kontakt med ham på [email protected]. Da kan du leve-re stoff til siden eller komme med syns-punkter på den. Velkommen innom. ●

    Salmer og sangerSØNDAG 18. JANUAR kl. 18.30 ønsker vibåde store og små til en kveld hvor visynger salmer og sanger - og hvor vi fårhøre både hvordan sangen ble til – oghvorfor den ble til favoritten vår.

    Vi skal synge – lytte – ha bordkonkur-ranser – noen å bite i – alt for å gjøre«salmekvelden» til en god, artig opple-velse i mørketiden. Du kan være med åbestemme salme og sang utvalget den-ne kvelden ved å komme med ønsker.Hele desember måned vil det stå en øn-skebrønn i kirken. Der kan du legge dittønske – om du har ett. Kanskje vil detvise seg at du har en «vinner» den 18.januar - om du bruker ønskebrønnen?

    Visste du at den populære salmen«Amazing grace» har tilknyting til slave-handelen, ikke fordi det er slaver påplantasjene i Amerika som har skrevethan, men fordi salmedikteren selv haddetatt del i slavehandelen. Salmen «Ama-zing grace» er gjendiktet og omsatt tilnorsk: «Kom, kom og hør et gledens ord»og «Forunderleg, eit vrak som meg».

    Vil du vite mer om denne og andre –foreslå en - kom – syng og lytt. ●

    Formiddagstreffet

    Sola Fides årlige julekonsert

    Det er et mylder av menneskernår de møtes til treff. Stem -ningen er lett og trivelig, herskal alle kunne finne seg godttil rette.

    TRIVELIG: Et av høydepunktene er når vi kan for-syne oss fra et flott dekket bord. FOTO: I. KLØVNING

    skjold 5_skjold 5.qxp 22.09.14 13:30 Side 4

  • 5 desember 2003

    AV KJERSTI KROKEIDE

    Kyrkja og seremoniane knytta til detkyrkjelege livet hadde stor innverk-nad på korleis folk kledde seg og ted-de seg.

    Om lag 60 aktørar deltok, kledde iklede som representerer folkedrakt-tradisjonen i Fana frå rundt 1870fram mot 1920. I tillegg var «Formid-dagskoret» med og sytte for stødigsalmesong.

    Manns- og kvinnesidePå kvar si manns-og kvinneside fekktilhøyrarane i løpet av programmetsjå utdrag av dei kyrkjelege seremo-niane i den rekkefølgja som var van-leg ein messesøndag. Først inn-gangskonene med sine følgjekoner,deretter vart fire konfirmantaroverhøyrte.

    Så baud presten inn til almentskriftemål. Vidare vart tre «dåpsbarn»i følgje med gudmødre og fadrar førtfram. Dei tre dokkene var kledde idåpsklede frå tre ulike periodar.

    Presten las lovtale over ein nyleg av

    død «høgtståande» mann, og det vartlyst til ekteskap.

    Staseleg brudefølgjeTil slutt skreid eit staseleg brurefølgjeopp kyrkjegolvet: Først to føregangs-menn, så brureparet, deretter følgdepresten, så følgde resten av brureføl-gjet på etter alder og vørdnad: Førstbrureparet sine foreldre, så to brur-koner, vidare to bruresveinar og tobrurpiker. Aller sist kom tamburenog spelmannen. Det heile vart musikalsk ramma

    inn av salmesongen til Sondre Brat-land, til tonefølgje ved Sigbjørn Ape-land på trøorgel. ●

    Salmar og drakt-skikk i Fana for hundre år sidan:

    Det vart ei reise tilbake i tid,til den gong ulike gjeremål ogsosial status avgjorde korleisein tok seg ut i klesvegen.Flotte drakter og festkledepynta opp då kulturdagane iFana og Ytrebygda opna i Fanakyrke 26. oktober. Bunads-gruppa i Fana Ungdomslag vararrangørar i samarbeid medFana kulturkontor.

    Velkledd kulturkveld

    BRUREPARET. Brura ber Milleshaugkruna fråslutten av 1600-talet. FOTO: KJERSTI KROKEIDE

    KONE: Ei av inngangskonene med følgjekone. FOTO: TORGEIR HÅGØY

    KLEDD OPP: Slik så konfirmantane ut for hundre år sidan. FOTO: TORGEIR HÅGØY

    Nytt

    felles 5.qxp 07.12.03 22:47 Page 5

  • desember 2003 6

    - Har du sett lyset? Spørsmålet stillesav utallige religiøse retninger, ogmange gjør krav på å ha svaret. Teolo-giprofessor og salmedikter Arve Brun-voll har mange svar på hva lyset betyr iden kristne troen. Han har litt å velge i:I bibelen forekommer ordet lys flerehundre ganger.

    - Selve forutsetningen- Lyset er i bibelen ikke bare ett feno-men blant mange, men utgangspunktfor alt. Det starter på første blad medat Gud befalte «Det bli lys» (1. Mos.1).Lyset er livets opphav. Og når Jesuskaller seg selv for «Verdens lys» er lysetnødvendig for at «den nye verden» el-ler Guds rike, skal komme til syne. Sliklyset er en forutsetning for livet i denskapte verden, er Kristus en forutset-ning for livet i Guds rike, for forløsningog frelse, forklarer Brunvoll.

    - I filosofien og i mange østlige reli-gioner er «det å se lyset» synonymtmed å nå et høyt nivå av erkjennelse,så å bli i stand til å begripe de storesammenhengene. Er det også slik ikristen tro?

    - Bare delvis. Lysmotivet i bibelenkan handle om å gripe sannheten ogvisdommen, men ofte er lyset et sym-bol på noe dypere. Moses møtte Gudsom et sterkt lys, det samme gjør hyr-dene på marken og Jesu venner etteroppstandelsen. Lyset er altså et ut-trykk for Guds nærvær, men det stop-per ikke der. Lyset gir næring til selvelivet, det er livgivende. Og da snakkerjeg ikke om fotosyntesen, men om detevige livet, om frelsen, sier han.

    Lyset– livets oLyset var det første Gud skapte – det var selve forutsetningen for den videre skapelsen. I naturen er det sollyset som får planter til å blomstre, som gir oss oksygen til å puste i,som kort sagt gjør det levelig på den blå planeten i Melkeveien. Naturvitenskapen kaller den livgivende prosessen for fotosyntesen, teologien kaller det frelse.

    SENTRALT: Arve Brunvoll, teologiprofessor ogsalmedikter, sier at begrepet lys er svært sentralti bibelen og i kristen tro. FOTO: DAG KVARSTEIN

    AV DAG KVARSTEIN

    felles 5.qxp 07.12.03 22:47 Page 6

  • 7 desember 2003

    Mer lysbruk i kirkenTeologen og salmedikteren har ogsåfattet interesse for bruken av lys i kir-ken, i seremonier og i gudstjenesteli-turgien. Han mener å se klare tenden-ser til at lyset, og da gjerne levende lys,brukes i stadig større grad.

    - Lysmessene som nå holdes i nes-ten alle kirker, er ikke et gammelt fe-nomen. Så vidt jeg vet oppstod det på1960-tallet da kirken begynte å satsepå ungdomsarbeid. Lyset er et symbolpå Gud som er lett å fatte for bådeungdom og barn.

    Lysgloben har også kommet påplass i svært mange kirkerom i løpetav de ti siste årene. Her kan folk selvtenne et lys og sette det på plass i sir-kelen av lys som omkranser korset.

    - Å tenne lys for noen er en fin hand-ling som kan hjelpe oss til konsentra-sjon og bønn. Når vi står foran lysglo-ben representerer lysene gjerne denvi tenker på og ber for.

    Dåpslyset som tennes for det ny-døpte barnet, er også en ung tradisjoni norske kirker. Det lille dåpslyset blirtent ved hjelp av det store Kristus-ly-set som står framme i koret. Slik syn-liggjøres det at barnet får Guds lys iseg gjennom dåpen.

    - Bør ikke brukes ukritiskI den reformerte kirke er det enkelte

    retninger som er skeptiske til bruk avlys i kirkelig sammenheng. Levendelys ble blant kalvinistene sett på somen arv fra katolsk seremonimakerimed røtter til hedensk folketro. Sym-bolene og ritualene skulle ikke skyggefor ordet. I Den lutherske kirken er ly-set for lengst tatt inn igjen i kirkevar-men. Men Arve Brunvoll synes likevelikke man skal bruke lyset ukritisk i kir-kerommet.

    - Skal lyset ha en funksjon, må detvære klart hva det skal symbolisere.Bruk av lys kun for å skape stemning,

    er jeg ikke så begeistret for. For eksem-pel synes jeg det er merkelig at manofte kommer inn i kirken med tentelys. Skal det ha noen mening, må lyse-ne tennes inne i kirken, gjerne vedhjelp av Kristus-lyset ved alteret.

    - Lyset som symbol har stor betyd-ning i kirken, og det er et godt pedago-gisk hjelpemiddel. Men det kan gå in-flasjon i lysbruken. Vi må passe på atlysene ikke slår hverandre i hjel. Blirdet for mange lys, forsvinner kontras-ten mot mørket, og lyset mister sinkraft, sier Arve Brunvoll. ●

    opphav«I ham var liv, og livet var

    menneskenes lys.»

    (Joh. 1,4)

    Du Ord frå alle æverog evig Gud av GudDu liv for alt som lever frå deg går ljoset utEit ljos som skin her nedei denne mørke verdÅ sæle syn og glede at du Guds Son er her

    ARVE BRUNVOLLS GJENDIKTNING AV JOH. 1, SALME NR. 80 I SALMEBOKEN)

    Nytt

    LYSMESSER. I de fleste kirker er det lysmesser i førjulstiden. Tradisjonen oppstod her i landet på1960-tallet. Her fra lysmesse i Birkeland kirke. FOTO: FRODE HØYTE.

    Rigmor Tømmernes (bil-det) har en opplyst tilværel-se. I lampebutikken SlettenEkspert på Nesttun har hunmer enn 500 skinnendelamper og lys.

    Her er koselige nattbords-lamper som skaper lun

    stemning, avslørende spot-lights og herskapelige krys-tallysekroner. I førjulstidener adventstaker i ymse vari-anter en stor slager. Variasjo-nen er stor, og vi fristes til åtenke at lamper bokstaveligtalt fungerer som lyspunkt i

    mørketiden for lett høstde-pressive nordmenn.

    - Selv liker jeg tiffanylam-pene veldig godt, ser hun ogpeker på noen lamper i ta-ket laget av sammensatteglassbiter. De er så fargerikeog flotte å se på, sier hun. ●

    Lyspunkt i mørketiden

    felles 5.qxp 07.12.03 22:47 Page 7

  • 8 desember 2003

    AV DAG KVARSTEIN

    Du har helt sikkert hørt densæregne sunnhordlandsrøs-ten fortelle om Dustefjerten,Bollefisen og Kavringreven påradioen. Nå har Belsvik skapten helt ny merkelig verden.Det handler om Kong Hørkel-pørkel og orgelet. Den mismo-dige kongen får på nyåret ut-folde seg i kirken, sammenmed organisten og skoleelever.

    For Rune Belsvik er kirke-rommet også en helt ny arena.

    - Jeg har aldri gjort noe i kir-kerommet før, bortsett fra åbli døpt. Dette blir spennen-de.

    Orgel og litteraturForestillingen er en del avprosjektet «orgelsprell» somAmund Dahlen har satt i gang.Han har ambisiøse mål:

    - Jeg ønsker å skape begeist-

    ring for musikk,og spesielt fororgel. Kanskjekan møtet meddenne forestil-lingen føre til atvi får en bedrerekruttering tilorganistyrket.

    Det finnes orgler i hver bygd her i lan-det. Orgelet er et instrument for livetsstore øyeblikk og har fremdeles stor be-tydning i norsk kulturliv, utbasunererorganisten.

    Dette er ikke første gang Amund Dah-len samarbeider med forfattere og la-ger en forestilling som er et musikalsk-litterært samspill. I fjor vinter ble en avNoregs viktigste forfattere, Jan Kjær-stad, invitert til Birkeland kirke. Hanleste fra sine bøker om Jonas Werge-land, som jo hadde et spesielt forholdtil orgler.

    - Jeg håper at folk gjennom forestil-lingen og «orgelsprell» kan få en litt an-nen holdning til orgelet og kirken.

    Under forestillingen får organistDahlen en sentral rolle. Kan skal im-provisere musikk som gir en atmosfæreav både glede, depresjon og frykt.

    Alle er konger og dronningerMed på laget denne gangen har Dahlenog Belsvik fått 5.-klassinger fra Midttunskole. Samtlige skal spille enten kongereller dronninger! For i Kong Hørkelpør-kels verden er alle enten konge ellerdronning. Og de gjør ikke stort annetenn å drive dank mens de speiler seg,spiller Ludo eller steller hverandresfingernegler. Men så skjer det noe.Kong Hørkelpørkel forsvinner og et or-gel begynner å gi ulyd fra seg ... ●

    PREMIERE 30. JANUAR I BIRKELAND KIRKE: KONG HØRKELPØRKEL-FORESTILLING. 5.KLASSE FRA MIDTTUN SKOLE DELTAR. AMUND DAHLEN SPILLER ORGEL. INSTRUKTØR: ANNICKE GILL, VESTLANDSKE TEATERVERKSTED.

    Kongelig orgeldr

    - Prosjektet var så merkelig atjeg ikke kunne si nei til ut-fordringen. Jeg skulle skrive etskuespill med et orgel i hoved-rollen! Det utbryter RuneBelsvik, forfatteren som er enmester i å skape sin egen rareverden av underlige figurer somvi likevel kjenner oss så godtigjen i. Og mannen som fikkidéen til det hele heter AmundDahlen og er organist iBirkeland kirke.

    Nytt

    FORFATTEREN: Rune Belsvik FOTO: H. DVERGSNES

    ØVER: For tiden øver 5.-klassingene fra Midttun skole for harde livet i Birkeland kirke sammen med organistAmund Dahlen. FOTO: DAG KVARSTEIN

    Orgelentusiast og forfatterskrue lager forestilling:

    felles 5.qxp 07.12.03 22:47 Page 8

  • «På ein vakker stad under himmelen låg eit ørlite land som lenge var fylt av glede og gode dagar.

    Alle som budde i det vesle landet var kongareller dronningar. Ingen bestemte over andreenn seg sjølv. For eksempel bestemte kongSvint berre over kong Svint. Medan dronningJytteblekka berre bestemte over dronningJytteblekka. Alt var godt og i full orden. Dessu-tan budde eit stort orgel i eit stort hus i detvesle landet under himmelen. Eit orgel somvar fullt av nydeleg musikk til glede og gledeog atter glede. Slik var dagane - rolege og vakresom perler på ei snor. Dei glitra og glatra ogglutra som gull. Straks dagen var ferdig med åskina, la han seg til ro i natta sitt store, mørkesmykkeskrin.»

    Slik starter fortellingen. Vi skal ikke røpe helehandlingen, men vi kan si at orgelet på enmåte uttrykker kongens sjelsliv. Det betyrbåde ulyder og harmonniske toner fra orgeletunder himmelen. ●

    desember 2003

    drama

    Kong Hørkelpørkel og orgelet under himmelen

    TEGNING: LARS SLETTEBØ.

    istEIN

    «Alt som hadde

    glitra og glatra

    og glutra, byrja

    å sitra og satra

    og sutra.»

    SKUESPILLERE: Victoria Talleraas spiller dronningBeate og Jonas Elven er kong Svint. FOTO: DAG KVARSTEIN

    felles 5.qxp 07.12.03 22:47 Page 9

  • 10 desember 2003

    ET MENNESKE Å PRATE MEDNÅR LIVET ER SOM VERST

    Hvordan har du det…

    EGENTLIG?Krisetelefon 815 33 300Epost-tjeneste: www.kirkens-sos.no

    I prostiet arbeides det nåmed å gi et tilbud om sorg-grupper. Det er planlagt åstarte opp grupper i løpet avvåren. Det har allerede vært igang sorggruppetilbud i Sto-retveit menighet, og ved åsamarbeide om grupper iprostiet kan menighetenesressurser utnyttes bedre

    Gruppene vil bestå av 4-6personer, og med to gruppe-ledere. Invitasjon til pårø-rende vil bli gitt av prestenei den enkelte menighet.

    Det har meldt seg noengruppeledere, men det er øn-skelig med flere. Ansvarligfor sorggruppene er prostietsdiakoner, i samarbeid medprestene. Bak tiltaket står etdiakoniutvalg i prostiet somer sammensatt av represen-tanter for alle menighetene.

    Info/påmelding, kontakt:Diakon Tone Totland, Birke-land Kirke tlf 55 36 22 80/915 32 323.Diakon Lene Gunnarson,

    Skjold kirke tlf.55 11 85 70Diakon Johnny Rogne, Sto-retveit kirke tlf. 55 30 81 10

    KursprogramLørdag 17. jan. 9.30-15.00:Uformell samling, foreles-ninger ved prest Jarle Veland og prest Ragnar Tesdal.

    Torsdag 22 jan. kl. 19.00-21.00: Veiledning av gruppeledere ved veilederIngeborg Paulsen. ●

    Under hovedtemaet «Skapt iGuds bilde» fortsetter Slette-bakken menighet å invitere tilsamtaler og refleksjon omvesentlige livsspørsmålgjennom sin dialoggruppe.

    Hensikten med gruppen er å utvikleden enkeltes evne til å lytte til andrestrosopplevelser og styrke egen forstå-else av tros- og livsspørsmål.

    Påmelding er ikke nødvendig og dener åpen for alle uansett hvilken menig-het du tilhører. Har du spørsmål, takontakt med Ragnvald Hemstad, tlf.55 27 05 26 eller med en av prestene påmenighetskontoret, tlf. 55 28 06 12

    Samtaleleder: Ragnvald Hemstad. Møtetider våren 2004 er følgende ons-

    dager: 14. januar , 28.januar, 11.februar,25.februar, 10.mars, 24.mars, 21.april,5.mai, 26.mai alle dager fra kl 19 – 21 iSlettebakken kirke. ●

    Dialog - en fortsettende samtale om tro og livssyn

    Kurs for sorggruppeledere i Fana Prosti

    felles 5.qxp 07.12.03 22:47 Page 10

  • AV DAG KVARSTEIN

    6. januar settes stykket opp for sjettegang, også i år med en folkemusikerfra Telemark. En av landets dyktigstefolketonetolkere, Ingvill Marit BuenGarnås, fremfører diktet på trettendedag jul i kirken

    Hadde avskrevet kirkenBrynhild Utne kom til Bergen som læ-rer i 1987. Men det var først i 1998 hunengasjerte seg i Storetveit menighet,da hun ble valgt inn i menighetsrådetog kulturutvalget.

    Lenge hadde hun et perifert forholdtil kirken:

    -Jeg had-de nok påmange må-ter avskre-vet kirken,for jeg trod-de at kir-kens folkvar kulturfi-endtligegledesdre-pere. Dethenger noksammenmed minopplevelse

    av kirken som autoritær og stivbent imin egen oppvekst.

    -Men her i Storetveit oppdaget jeg atkirkens folk var helt annerledes. Jegfant menneskelig varme, og også enstor åpenhet for kultur, sier BrynhildUtne.

    Høyt under taketDe siste årene har hun sammen medandre kulturinteresserte i menighe-ten arrangert en rekke kulturkvelderog foredrag. Det har handlet om his-torie, litteratur, nyreligiøsitet og kir-kekunst. Kjente kunstnere og kultur-personligheter har funnet veien tilStoretveit kirke, blant annet erkeber-genske Helge Jordal, som leste fraJobs bok.

    - Kirken må ha rom for at hele denmenneskelige virkeligheten kankomme fram gjennom ulike kulturyt-ringer. Og det er høyt under taket heri Storetveit kirke, sier Brynhild Utne.

    Mystisk visjonsdikt«Draumkvedet» er et visjonsdikt,nedskrevet i Telemark på 1800-tallet.Det er en av skattene i den norske lit-teraturen. Det finnes flere varianterav diktet, og mange har tonesatt det.

    Diktet handler om visjonene til OlavÅsteson. Han faller i dyp søvn på jul-aften og våkner ikke før trettende dag

    jul. Han rir til kirken og forteller omsin vandring gjennom dødsriket.

    «Draumkvedet» bærer preg av ka-tolske oppfatninger om himmel oghelvete, skjærsild og prøvelser, og bletrolig laget tidlig på 1500-tallet. Kam-pen mellom det gode og det onde ersentralt i fortellingen.

    Sju slektsleddKvederen Ingvill Marit Buen Garnåskjenner diktet godt, ikke minst gjen-nom den rike folkemusikktradisjo-nen i slekta. Moren heter Agnes BuenGarnås, og onkelen er den kjente fol-kemusikeren Knut Buen. I sju slekts-ledd bakover er det toneangivendefolkemusikere i familien.

    Ingvill Marit Buen Garnås har vun-net Landskappleiken flere ganger.

    - Rører ved stengerBrynhild Utne en selve ildsjelen bakarrangementet. Uten henne haddeikke moderne bergenserne år etter årfått høre middelalderkvadet.

    - Folketonene bærer med seg enegen atmosfære som rører vedstrenger i oss. Selv om Fantoft stavkir-ke ikke er gammel, opplever man endåm av gammel tid der, sier hun. ●

    FANTOFT STAVKIRKE 6. JANUAR KL. 19.00. BILLETTER KR. 100,-

    11 desember 2003

    Visjonærkultur-bærer

    Hun har fått telemarksmålet og den gamle bondekulturen inn medmorsmelka. Moren var født iMorgedal, faren var treskjærer fraHardanger - begge sterke kultur-bærere. Brynhild Utne bærer medstolthet arven videre, de siste årenesom entusiastisk, frivillig kultur-arbeider i Storetveit menighet.Visjonen var å lage en oppsetningmed «Draumkvedet» i Fantoftstavkirke.

    Eg la me ne um joleaftan,sterkan svevnen fekk,

    vakna 'kji fyrr um trettandagjen,då fokkji at kjyrkjun gjekk.

    For månen skin'e,å vegjine fadde so vie.

    Eg hev vori meg upp mæ skyå neatt på svarte dikji.

    eg hev set at heite helviteå ein dell av himmerikji.

    For månen skin'e,å vegjine fadde so vie.

    FRA «DRAUMKVEDET», I MOLKTE MOES VERSJON

    Brynhild Utne foran Fantoft StavkirkeFOTO: DAG KVARSTEIN

    Ingvill Marit Buen Garnås

    felles 5.qxp 07.12.03 22:47 Page 11

  • 12 desember 2003

    Ikke minst har barn fra Fana bi-dratt til å gjøre «Barnas Kate-dral» til det den er; en manife-

    stasjon over Guds fortsatte ska-pelse. Fantastiske glassmalerieri plexiplass er hengt opp foranvinduene, veggene er prydetmed små ikoner og ned fra taketdrysser det morsomme, fargeri-ke fugler. Kom og se! ●

    Fargerik kirkekunst:

    Skaperglede i barnas katedral

    STEMNING. Er det mulig å få fram selve julestemningen påen bedre måte enn dette? Glassmaleriet over er laget av elever i klasse 6c ved Skjold skole.

    IKONER. Elever fra Fjellsdalen skole på Bønes har laget ikoner, små fargerike øyeblikksbilder av håp og tro, mot dehvitkalkede vennene i Nykirken. (Bildet helt til venstre).

    HANDLINGER. «Gode handlinger i byen» heter glassmaleri-et i midten, øverst, laget av elever i 7C på Skjold skole.

    VINDU. 4. klasse ved Kringlebotn skole har laget «tjenestensvindu» (I midten, nederst). ALLE FOTO: DAG KVARSTEIN.

    Nykirken i Bergen er gjennom hele førjulstidenpreget av barnlig skaperglede.

    Velkommen til

    tlf. 55 91 98 00www.fanasparebank.no

    KONTORFULLMEKTIG 25% stilling i Slettebakken menighetSlettebakken menighet har ledig 25% stilling som kontorfullmektig

    I den forbindelse søker vi etter en dyktig medarbeider som vil få sin arbeidsplass i et travelt, men trive-lig arbeidsmiljø. Den som tilsettes vil få kontoroppgaver tilknyttet korrespondanse, føring av kirkebø-ker og attester, postrutiner, ta imot henvendelser angående dåp, vigsler og begravelser.

    Vi søker etter en medarbeider med relevant utdanning og praksis fra kontor, og det vil bli lagt særligvekt på vennlig personlig fremtreden og god evne til samarbeid. Stillingen lønnes etter regulativ.

    Nærmere informasjon om stillingen, kan du få hos daglig leder Inger-Helene Jæger, tlf. 55 28 06 12. Tiltredelse etter avtale.Den som ansettes må være medlem av Den norske kirke.

    Søknad med CV, vedlagt kopi av vitnemål og attester, sendes:Slettebakken Menighet, Vilhelm Bjerknesvei 31, 5081 Bergen.Søknadsfrist: 05.01.2004.

    Nytt

    felles 5.qxp 07.12.03 22:47 Page 12

  • 13

    ANSATTE I MENIGHETEN

    Administrasjonsleder Ingvar Kjøltelefon, arbeid . . . . .55 11 85 78telefon, privat . . . . . .959 16 856e-post . . . . . [email protected]

    Kateket Idar Kløvningtelefon, arbeid . . . . . 55 11 85 72telefon, privat . . . . . 55 10 31 97e-post . . . [email protected]

    Klokker Dagny Gilje Antonsentelefon, arbeid . . . . .55 11 85 70telefon, privat . . . . .55 26 78 39e-post . [email protected]

    Soknediakon Lene Merete Gunnarsontelefon, arbeid . . . . .55 11 85 76telefon, privat . . . . .55 10 28 77e-post . [email protected]

    Kantor Guro Rotevatn Budertelefon, arbeid . . . . . 55 11 85 77telefon, privat . . . . . 55 10 42 99e-post . . [email protected]

    Kirketjener Knut Ytre-Haugetelefon, arbeid . . . . .55 11 85 73telefon, privat . . . . . 55 91 20 08e-post . . [email protected]

    Barnehagestyrer Lena Å. Austevolltelefon, arbeid . . . . . 55 11 85 70telefon, privat . . . . .55 91 35 96

    Menighetsrådsleder Monica Grimsgaardtelefon . . . . . . . . . .55 13 11 59

    Sokneprest Arne Brekketelefon, arbeid . . . . .55 11 85 75telefon, privat . . . . .55 13 76 62e-post . . . . [email protected]

    Kapellan Bjørn Moetelefon, arbeid . . . . . 55 11 85 74telefon, privat . . . . . 55 13 06 10e-post . . . . . [email protected]

    Skjold Menighetskontor telefon . . . . . . . . . . 55 11 85 70telefaks . . . . . . . . . 55 11 85 82

    Kirkens konti:Menighetsbladet . .3411.32.01101Skjold Menighet . .3411.32.01101Kirkekorets orgelkonto . . . . .3411.18.09722Givertj. diakoni . .3418.18.00889

    AKTIVITETER I MENIGHETEN

    Skjold søndagsskoleSkjold kirke kl. 11.00Karin S. Volden . . . . .55 13 11 99

    Steinsvik i KFUK-speidereSkjold kirke, tirsdager Synnøve Moe Engevik .55 13 93 69

    1. Nordås KFUM-speidereSkjold kirke, onsdager, Anders Rotevatn . . . .55 13 67 81

    Skjold kirkekorSkjold kirke, mandag 18.00-19.30Dag Høieggen . . . . . 55 13 11 58

    CantusSkjold kirke, tirsdager 19.45-22.00Guro R. Buder . . . . . . 55 11 85 77Mobil . . . . . . . . . . . 412 05 127

    SkalaDanse- og dramagruppe for 6.-8. klassinger. Skjold kirke, mandager 18.00 -19.30. Jørgen S. Rotter . . . . 55 13 08 37

    Søråshøgda barnekorSøråshøgda skole, tors. fra 17.30Anita Bjørndal . . . . . 55 13 45 08eller Liv Nordal . . . . . 55 13 62 78

    Extasis (Skjold Ten – sing)Skjold kirke, onsdager 19.00 21.30.Charlotte Milde . . . . . 55 13 44 41 . . . . . . . . . . . . . . . 47 63 21 28

    UndergroundFredager 19.00 - 23.00Ingvar Kjøl . . . . . . . 55 11 85 78

    Skjold kirkelagBerit Ådland . . . . . . 55 13 37 65og Gerd Dale . . . . . . 55 13 27 29

    MisjonsforeningHver andre tirsdag i mnd. kl.19.00

    BibelgrupperKontakt menighetskontoretTelefon . . . . . . . . . . 55 11 8570

    BønnegruppeMandag 9.30 i Skjold kirke.Anders Askeland . . . . 55 92 42 80

    BarnehageHver tirsdag og torsdag kl.10-14. Kontakt menighetskonto-ret eller Lena A. Austevoll . . . . . . . . . . . . . . .55 11 85 70

    Hvem-hva-hvor i Skjold menighet Menighetskontoret: Tlf. 55 11 85 70 • Faks 55 11 85 82 • Epost: [email protected]

    skjold 5_skjold 5.qxp 22.09.14 13:30 Side 13

  • 14

    AV BJØRN MOE

    Her var det speideraktiviteter ogmye moro på lørdag.

    På søndag var foreldre og søs-ken invitert til gudstjeneste ogspeideropptagelse. Under guds-tjensten var det blant annet dra-matisering av Jesus og de ti spe-dalske.

    Etter gudstjenesten var detopptagelse av både nye meiser,stifinnere og vandrere.

    Natursti og pølsegrilling av-sluttet årets høsttur. ●

    Speidere på høst-tur til Os

    Alpha-kursI samarbeid med Baptistkirken starter Slettebakken Menighet opp et nytt Alpha kursvåren 2004. Kurset går på tirsdagskvelder fra kl 19.30 – 22. Oppstart er i Baptistkirkentirsdag 27.januar. Kurset blir deretter holdt hver annen gang i Slettebakken kirke og iBaptistmenigheten og siste gang er 30 mars 2004. Det blir også Alpha- weekend på Rad-øytunet 20. – 21.februar. Alpha- kurset gir en innføring i sentrale emner i den kristnetro. Hver kveld innledes med et enkelt måltid som gir anledning til å bli kjent med men-nesker i menighetene. Kurset er for alle som er interessert i å vite mer om kristen tro.Nærmere informasjon om kurset fås i kirken eller ved henvendelse til menighetskontoret.Påmelding til menighetskontoret innen 20.januar 2004. ●

    Minnegudstjeneste Ved et årsskifte er det godt å stoppeopp å se både tilbake på året som hargått og prøve å se fremover på det nyeåret. Vi foretar vel gjerne mange entype oppsummering av hvordan detgamle året har vært både med hensyntil gleder og sorger. Spesielt når årethar vært vanskelig med tap av kjære el-ler med andre store omveltninger kan etnytt år både fylle oss med håp om at detnye året skal bli bedre men også medfrykt for at også det nye året skal blivanskelig. Vi ønsker derfor å ha en spe-siell samling i kirken for i fellesskap, ibønn og ettertanke både legge frem forGud våre tap, sorg og savn og be omhjelp og velsignelse over det nye året.Nyttårsdag kl 20.30 blir det derfor min-negudstjeneste i Slettebakken kirkeved begge prestene. De som har mistetnoen de siste år, de som sitter med savnog sorg inviteres spesielt til dennegudstjeneste. Alle andre i menighetensom vil oppleve fellesskapet og få tidog et rom for ettertanke og bønn, øn-skes også vel møtt i kirken denne kvel-den. Noen vil gjerne lure på tidspunk-tet, dette er valgt for ikke å kollideremed nyttårstaler eller familiearrange-ment som kan være vanlige en slik dag.Vi håper den første dag i det nye åretkan avsluttes med lystenning, bønn,stillhet og trøst i kirkefellesskapet. ●

    Tankekors ......tar pause i vårsemesteret pga Alpha -kurs. ●

    PensjonisttreffDet første pensjonisttreffet i 2004 blironsdag 4. februar kl 11.30 i menighets-salen. Vi får da besøk fra Frelsesarme-en. Sett av tiden og bli med i et hygge-lig felleskap. ●

    6-års bokSøndag 1.februar er det familieguds-tjeneste med utdeling av 6-årsbok tilmenighetens seksåringer. Det vil blisendt brev til våre seksåringer med in-vitasjon, men fordi noen kan ha flyttetpå seg uten at vi har klart å fange detteopp ber vi dere være oppmerksom pådenne gudstjenesten og informere dedere kjenner. Ta kontakt med menig-hetskontoret dersom du har spørsmåleller ikke har fått brev til din 6 åring in-nen midten av januar. ●

    Jentespeideren var også iår på høsttur. Med speider -telt, det vil si lavoer, ogalt nød vendig utstyr drogde siste helgen iseptember til Fer stad vollennær Halhjem i Os.

    PÅ TUR: Anne Aspevik blir tatt opp som vandrer. Bak gjør gruppeleder Synnøve Moe Engevik seg klar til neste opptagelse.

    JulefestDiakoniutvalget inviterer til jule-fest i menighetssalen tirsdag30.desember 2003 kl 13.00. Billet-tene er gratis og kan hentes på me-nighetskontoret innen 19.12. Detblir tale ved sokneprest Jorunn M.Johnsen , sang og musikk, gangrundt juletreet og servering avmiddag og kaffe. ●

    skjold 5_skjold 5.qxp 22.09.14 13:30 Side 14

  • 15

    Mest har nok damene i salgsbodenestått på, men som alltid: Ingen opp-gave for liten, ingen for stor. Alle be-høves. Takk til alle dere som bidromed gaver, opptredener og praktiskarbeid, og takk til alle dere som støt-tet kirken arbeid økonomisk.

    Alle bilag er enda ikke gjort opp,men resultatet ser ut til å bli om-kring 95.000.- norske kroner. Igjentakk. ●

    Julemessen innbrakte nær100 000 kroner

    JuletrefesterFormiddagstreffets juletrefest.Mandag 29.desember kl. 18 – 21. En-tre kr. 100.-. Påmelding innen 18. de-sember til menighetskontoret; 55 1185 70. Velkommen. Barnas juletrefest. Lørdag 3. januarkl. 1600. Påmelding til menighetskon-toret. Tlf 55 11 85 70. Velkommen. ●

    Julemessen 2003 er historie. Mange flittige hender harbidratt med mange forberedelser.

    LYS: Damene som dyppet lys en hel lørdag får stå som representanter for alt det frivillige arbeidet omkring julemessen.

    GLADE LODDSELGERE: Lars Olav Hammer, Linn S. Pettersen og Mona Johannessen Edvis. FOTO: BJØRN MOE

    Trekningsliste for hovedlotteriet,Julemessen 2003

    1.gev.: Fruktkurv: Irma Nordås

    2.gev.: Regntøy: Synne Isaksen

    3.gev.: Genser: Ellen Fasmer

    4.gev.: Playmobil: Marie Heum

    5.gev.: Vest: Randi Sæterdal

    6.gev.: Alpefiol: Ida Nybø

    7.gev.: Kransekake: Benedikte Milde

    8.gev.: Kaffetrakter: Grete N. Støle

    9.gev.: Sovepose: Karl Erik Alm

    10.gev.: Strikkejakke: Astrid Gursli

    11.gev.: Teddybjørn: Camilla Vertseter

    12.gev.: Duk/servietter: Astrid Breivik

    13.gev.: Gulvlysestaker: Guri Skodvin

    14.gev.: Kransekake: Eldbjørg Voksø

    15.gev.: Ryggsekk: Mona Torkelsen

    16.gev.. Fruktkasse: Olaug Børkje

    17.gev.: Dukke+klær: Lind Skjold

    18.gev.. Oleannagenser: Michael Troye

    19.gev.: Sykkel: Edith Taule

    20.gev.: Vogge/dokke: Bjørg Drange

    21.gev.: Klipp Sørås: Birgitte Pedersen

    22.gev.: Klipp: Sørås Stan og Lars Dale

    23.gev.: Klipp Sofus: Sveinung Sellevold

    24.gev.: Juleduk: Anna Fergevåg

    skjold 5_skjold 5.qxp 22.09.14 13:30 Side 15

  • 14. desember, 3. søndag i advent 11.00 Tekst: Matteus 11, 11 – 19.

    Høymesse. Kpl. Moe. Dåp. Nattverd. Offer. Kirkekaffe.

    19.30 Konsert med Sola Fide.

    19. desember19.30 Julekonsert med orgelstudenter

    fra Grieg-akademiet.

    21. desember, 4. søndag i advent11.00 Tekst: Johannes 3, 26 - 30.

    Høymesse. Kpl. Moe.Nattverd. Dåp. Offer. Kirkekaffe.

    24. desember, Julaften.Tekst: Lukas 2, 1- 14.

    14.00 Familiegudstjeneste, spr. Brekke16.00 Familiegudstjeneste, spr. Brekke23.30 Midnattsmesse, kpl.Moe

    Tekst: Lukas 2, 1 – 20.

    25. desember, Juledag.13.00 Tekst: Johannes 1, 1- 14.

    Høytidsgudstjeneste. Spr. Brekke. Nattverd. Offer. Merk tiden!

    26. desember. Se Fana og Birkeland kirker.

    28. desember. Søndag etter jul.11.00 Tekst: Johannes 1, 16 – 18.

    Høymesse. Spr. Brekke. Dåp. Nattverd. Offer.

    1. januar 2003. Nyttårsdag.13.00 Tekst: Matteus 1, 20b – 21.

    Nyttårsgudstjeneste. Kpl. Moe. Nattverd. (Merk tiden.)

    4. januar. Kristi åpenbaringsdag.11.00 Tekst: Johannes 8, 12.

    Høymesse. Kapellan Moe.Nattverd. Offer. Kirkekaffe.

    11. januar. 1. søndag e. Kr. Åp.11.00 Tekst: Johannes 1, 29 – 34.

    Høymesse. Soknepr. Brekke Speiderne deltar.Dåp.Nattverd. Offer. Kirkekaffe.

    18. januar. 2. søndag e. Kr. Åp.11.00 Tekst: Johannes 4, 5 – 26.

    Kapell. Moe / Kat. KløvningPresentasjon av konfirmanter.Nattverd. Offer. Kirkekaffe.

    25. januar. 3. søndag e. Kr. Åp.11.00 Tekst: Johannes 4, 27 – 22.

    Spr. Brekke / Kat. KløvningPresentasjon av konfirmanter.Nattverd. Offer. Kirkekaffe.

    1. februar. Vingårdssøndagen11.00 Tekst: Lukas 17, 7- 10

    Høymesse. Kap. Moe Nattverd. Offer. Kirkekaffe.

    8. februar. Såmannssøndagen11.00 Tekst: Markus, 4, 26 – 32.

    Høymesse. Spr. Brekke. Dåp. Nattverd. Offer. Kirkekaffe.

    15. februar. Kristi forklarelsesdag11.00 Familiegudstj. Min kirkebok.

    Sokneprest Brekke.Dåp. Offer. Kirkekaffe.

    Vilde Høgås Bjørndal HavnMaria Sæle OenJulie StokkeKristina Konstanse UlvikTobias LunengUlrik Grung RollElias Wæhle OlsenGyda Hodne HagebergThea Hawkins JacobsenHelga Brekke AadlandJulie Skrugstad NielsenThea Louise StigenTiril Teige ThomassenMia Eide DahlingKristoffer Skaugrud AndreassenMarthe HauglandStine Olsen

    Døpt i andre kirkerWilliam André Skår Kallestad, BirkelandFredrik Svendsen, FanaIngvar Mjanger Rafteseth, BirkelandViktor Bouwer Knudsen, OsTuva Blikra Erichsen

    Silje Gulbrandsen og John Henrik Wollan

    I andre kirkerBirthe Lien og Henry Martin Hansen,Domkirken

    Bjarne BlokhusArthur KnudsenTarald RiiseKnut Roald Henriksen

    Edgar Mikael MonsenSverre HoffInga BruaasVally SeglemAslaug Mowinckel NilsenOle HenriksenOve UllestadKenneth AndersenAlf Knag-DanielsenJan JansenOlaf Konrad LundeBerent Odd KryviEnnenNelly GrindeElfrida KreybuAslaug GjelsvikErna BrunstadMarie Risnes NilsenMarit Jonette RevdalJan Devik JansenRobert SandblostRolf Jahn Lunde

    Returadresse:Skjold menighetSkjoldlia 555236 Rådal

    BFULLDISTRIBUSJON

    skjold 5_skjold 5.qxp 22.09.14 13:30 Side 16