Top Banner
Sint-Jozefinstituut Kessel-Lo Vormingsinstituut voor de Begeleiding van Gehandicapten Stellen voor:
12

Sint-Jozefinstituut Kessel-Lo

Jan 10, 2016

Download

Documents

ALEX RAMOS

Vormingsinstituut voor de Begeleiding van Gehandicapten. Sint-Jozefinstituut Kessel-Lo. Stellen voor:. Schone Schijn. Onder alle middeltjes om een vrouw aantrekkelijk te maken is het doeltreffendste nog altijd: haar gelukkig maken. Schone schijn. Niets is wat het lijkt. - PowerPoint PPT Presentation
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Sint-Jozefinstituut Kessel-Lo

Sint-JozefinstituutKessel-Lo

Vormingsinstituut voor de Begeleiding van Gehandicapten

Stellen voor:

Page 3: Sint-Jozefinstituut Kessel-Lo

Onder alle middeltjes om een vrouw aantrekkelijk te maken

is het doeltreffendste nog altijd: haar gelukkig maken.

Page 4: Sint-Jozefinstituut Kessel-Lo

Schone schijn

Niets is wat het lijkt.

Schoonheid is een relatieve, maar tegelijk ook universele beleving.

Zelfs al zou men het niet verwachten, mensen met een verstandelijke handicap zijn ook gevoelig voor lichamelijke esthetiek.

Page 5: Sint-Jozefinstituut Kessel-Lo

Schone schijn

Leerlingen van het 6de en 7de

beroeps- en technisch onderwijs

(schoonheidsverzorging en haarzorg)

worden in contact gebracht met volwassen

vrouwen met een verstandelijke handicap.

Page 6: Sint-Jozefinstituut Kessel-Lo

Doelstellingen

De leerlingen maken kennis met de esthetische beleving van vrouwen met een mentale handicap.nuanceren hierdoor hun beeld op deze mensen en ze leren met hen omgaan op een geruststellende en gestructureerde manier.

Page 7: Sint-Jozefinstituut Kessel-Lo
Page 8: Sint-Jozefinstituut Kessel-Lo

Doelstellingen

De vrouwen zelf maken kennis met het belang van het verzorgen van hun eigen lichaam en de mogelijkheden om zich mooi te maken.

worden aangemoedigd om te genieten van hun lichaam en anderen toe te laten in die lichamelijkheid (overwinnen van angst).

Page 9: Sint-Jozefinstituut Kessel-Lo

VerloopVan 4 januari 2003 tot 21 maart 2003.De leerlingen worden tijdens de les godsdienst door een medewerker van VIBEG ingeleid in de leefwereld van vrouwen met een verstandelijke handicap.De vrouwen brengen 6 bezoeken, onder begeleiding van VIBEG, aan de salons waar de lessen gelaatsverzorging, haarzorg en hand- en nagelverzorging plaatsvinden.

Page 10: Sint-Jozefinstituut Kessel-Lo

EvaluatieNa afloop van de sessies worden de leerlingen in de lessen godsdienst, schoonheidsverzorging en haarzorg bevraagd op hun ervaringen. “Ik vond het subliem om mee te maken en is absoluut voor herhaling vatbaar! Zoveel dankbaarheid voor een klein gebaar!”

“Ze waren heel dankbaar en bloeiden helemaal open. Het was een goede ervaring voor ons.”

“Deze mensen zijn blij dat je met hen bezig bent; en ook al is het niet perfect, ze genieten er met volle teugen van en zijn je achteraf zo dankbaar. Ook met een beetje make-up zijn ze zo fier als een gieter en laten ze zich aan iedereen zien. Dit is zeker voor herhaling vatbaar.”

Page 11: Sint-Jozefinstituut Kessel-Lo

Evaluatie

De deelnemende vrouwen met een mentale handicap kunnen hun bedenkingen kwijt bij VIBEG.

Page 12: Sint-Jozefinstituut Kessel-Lo

Besluit

Omdat het enthousiasme bij leerlingen en deelnemende vrouwen met een verstandelijke handicap telkens erg groot is na afloop, en het 'leren over zichzelf en elkaar' geslaagd kan worden genoemd, is het project over de jaren heen uitgegroeid.

De hoop bestaat dat dit project een structurele plaats kan krijgen in de realisatie van de leerplannen voor de leerlingen van het 6de en 7de jaar beroeps- en technisch onderwijs van de afdelingen schoonheidsverzorging en haarzorg.