Top Banner
Sicilien
28

Sicilien miniguide

Mar 11, 2016

Download

Documents

Faktaer, kort og gode råd om Sicilien
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Sicilien miniguide

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000 1

Sicilien

Vi t

ager

forb

ehol

d fo

r æ

ndri

nger

og

evt.

tryk

fejl.

Page 2: Sicilien miniguide

2 Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk

Page 3: Sicilien miniguide

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000 3

Bravo Tours byder hermed hjerteligt velkommen til Sicilien og Italien!

Vi håber, du får en fantastisk og uforglemmelig ferie. Foran venter en ferie med histori-ske og natur-oplevelser og/eller ren afslapning på de dejlige strande. I denne miniguide findes oplysninger, der kan hjælpe dig til lige præcis den ferie, du ønsker.

Bravo Tours ønsker at bevare den gode danske service. Derfor besøger vi hotellerne næsten hver dag. Her er du velkommen med spørgsmål, for at tilmelde dig udflugter eller bare for at snakke med en af vores dansktalende rejseledere.

De præcise tidsrum for hotelbesøgene findes i informationsmappen på hotellet.

Bravo Tours’ servicekontor i Terrasini er åbent næsten hver dag, og vi har også en service-/nødtelefon, så man altid kan få fat i en rejseleder, der taler dansk. Service- og nødtelefonens nummer og åbningstid kan ses i informationsmappen. Telefonnummer står også i den velkomstfolder, du fik ved ankomsten.

Vi ønsker god fornøjelse med læsningen og glæder os til at tage ansvaret for din ferie!

Med venlig hilsenTeam SicilienBravo Tours

Velkommen t i l Sici l ien!

Page 4: Sicilien miniguide

4 Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk

Sicilien er med sine 25.700 kvadratkilo-meter Middelhavets største ø - lidt mindre end Jylland. Kystlinjen er 1.030 kilometer lang, og Sicilien er skilt fra Ita-lien af det tre kilometer lange Messina-stræde. Sicilien er en meget smuk ferieø med noget for enhver smag. Øen har en fasci-nerende historie og kultur fra grækere, romere, arabere og mange andre folke-færd, der i tidens løb har domineret øen.Der er smukke badestrande, livlige byer, høje bjerge og frodige dale. Kort sagt er Sicilien nem at forelske sig i.Her kan man se frem til en ferie med afslapning på stranden, romantisk atmos-fære og udsøgt italiensk mad.

Fakta om SicilienStatsform: ...............RepublikAreal: .......................27.700 km2

Befolkningstal: .......5.037.000Hovedstad: ..............Palermo Religion: ..................Katolikker ca. 90 %

Muslimer ca. 2 % Andre ca. 8 %

Sprog: ....................... Italiensk, sicilianskGuvernør: ................Raffaele LombardoValuta: ......................Euro Geografisk område: Middelhavsområdet.

Nabolande: ..............Tunesien, MaltaStørste vulkan: .......Etna (3.323 metre over

havet).Erhverv: ................... Fiskeri, vinproduktion,

turisme, landbrug.

Info om PalermoPalermo er Siciliens hovedstad og Italiens femtestørste by. Officielt er antallet af indbyggere 700.000, men uofficielt bor der cirka en million mennesker. Tallet varierer efter, hvor mange forstæder man tæller med. Palermo er en af de italienske byer, der har flest uregistrerede indbyg-gere.Palermo er alt det, Sicilien har, i koncen-treret form, og så er storbyen alligevel helt sin egen. Det er en by, hvor man tyde-ligt ser den kulturelle sammensmeltning, der har været hverdagen i århundreder.I hjertet af Palermo kan man opleve den sicilianske kultur på nært hold. Her ligger de gamle bygninger, opført at forskelige folkefærd gennem tiderne; her ligger gamle, antikke forretninger, nye moderne mærkevarebutikker, store markedsplad-ser, fortryllende restauranter, hyggelige caféer sammensmeltet med sicilianernes pulserende trafik.

Info om Sici l ien

Page 5: Sicilien miniguide

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000 5

Info om CefalúCefalú er en charmerende by med cirka 14.000 indbyggere. Byen menes at være grundlagt omkring 400 år før vores tidsregning.Cefalú ligger smukt ud til havet i et beta-gende landskab. Den hvide sandstrand er fantastisk og er besøgendes og beboernes samlingssted hele sommeren. Den gamle fæstning og den normanni-ske domkirke i byen er med til at skabe byens profil og atmosfære. Domkirken ligger højere end de omkringliggende bygninger og rager derfor op og kan ses på lang afstand. Torvet foran domkirken er udsmykket med blomstrende træer og traditionelle caféer.Langs byens hovedstrøg ligger adskillige butikker, hvor turisterne kan købe områ-dets keramikprodukter og andre speciali-teter. Der er også et væld af interessante vinforretninger i gademiljøet.Der findes adskillige gode, små restau-ranter med fiskeretter og pastaretter som specialitet. Selv om man kan spise et udmærket måltid på strandpromenaden, er det en fordel at bevæge sig lidt længere ind i byen ad de små, hyggelige gader for at finde restauranter og pizzeriaer, hvor

der i højere grad bliver værnet om de sicilianske traditioner.

Page 6: Sicilien miniguide

6 Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk

His tor ieSiciliens historie kan via hulemalerier på bl.a. De Egadiske Øer dateres helt tilbage til 10.000 år før vores tidsregning. Det er dog i tiden 800 f.v.t., at historien rigtig gik i gang. Her erobrede først fønikerne og siden grækerne Sicilien og gjorde det til en handelsplads og mellemstation for transport af vigtige mineraler fra Tosca-na, Frankrig og Spanien. Sicilien blev en del af Stor-Grækenland. Grækerne var på øen indtil ca. 230 f.v.t., da romerne erobrede by efter by. I denne periode blev de ellers frie bønders jord konfiskeret og givet til romerske rig-mænds godser, der blev drevet af hen-synsløse forpagtere. Sicilien har siden lidt under den skæve jordfordeling, hvilket kan have været med til at skabe fordelin-gen af det rige Norditalien og det fattige Syditalien.Da romerriget blev delt i år 395, var Sici-lien i en periode invaderet og erobret af germanske stammer. Det varede indtil år 550, da det østromerske, byzantinske, rige efter 15 års krig vandt øen. Det Byzanti-ske Rige fik stor betydning for religionen på Sicilien. Det ses på mange af kirkerne.Efter ca. 300 års byzantinsk styre kom araberne til magten, idet en byzantinsk officer ville overtage magten og derfor

bad arabere fra Tunesien om hjælp. Det endte med at araberne i stedet overtog styret. Araberne gjorde Palermo til øens hovedstad. Sicilien blomstrede op i denne periode, idet araberne viste sig at være dygtige handelsfolk. De var også gode kunstnere og håndværkere og indførte dyrkning af citroner, appelsiner og suk-kerrør.Araberne havde kontrol over Sicilien i lidt mere end 200 år, før normannerne kom til. Ironisk nok var det en arabisk emir, der ville vælte den herskende emir og derfor bad normannerne om hjælp. Ligesom araberne tog normannerne selv al magten.Kong Roger I regerede Sicilien klogt og vist, og i stedet for at smide araberne ud samarbejdede han og indsatte dem i embedsstillinger. Han indførte religi-onsfrihed, hvilket på den tid var meget usædvanligt. Efter hans død overtog hans søn, Roger II, og også under hans styre blomstrede Sicilien. Det begyndte dog at smuldre under de efterfølgende konger Vilhelm I og Vilhelm II. Vilhelm II døde barnløs og dermed blev magten overtaget af det tysk-romerske riges kronprins, Henrik VI af Hohen-staufen, da han var gift med Roger II’s

Page 7: Sicilien miniguide

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000 7

datter. Herefter fulgte en blodig periode styret af terror indtil år 1220, da Hen-rik VI’s søn blev kronet til konge. Han for-måede indtil sin død i år 1250 at få Sicilien til at blomstre igen.Ved hans død indførte pavestolen fransk herredømme på Sicilien, da paven var trætte af normannernes egenrådighed. Den franske kong Ludvig den Helliges yngre bror, Karl af Anjou, bosatte sig i Napoli og lod Sicilien styre af brutale embedsmænd. Det blev sicilianerne så frustrerede over, at de påskemandag 1282 statede histori-ens korteste revolution - Den sicilianske Vesper. Sicilianerne angreb franskmæn-dene, og hvis de ikke kunne udtale ordet cicero korrekt, blev de dræbt. Fransk-mændene flygtede, og det lykkedes ikke for Karl af Anjou at finde folk til at generobre øen.Da Karl af Anjou døde, gik magten til spanierne, og dermed kom en periode på 400 år med feudale tilstande, hvor fat-tigdom og undertrykkelse for alvor gjorde sit indtog. Da Bourbonerne, der var den napolitan-ske linje af den spanske Bourbon-gren, overtog magten i 1734, var Sicilien endnu i middelalderen modsat resten af Europa,

der havde gennemgået stor forandring under renæssancen. Beboerne hungrede efter forandring og nye reformer. Karl III påbegyndte nye reformer, og de adelige og de gejstlige fik fjernet mange af deres privilegier.I 1860 blev Sicilien en del af et forenet Italien, hvor Guiseppe Garibaldi stod i spidsen for oprøret mod Bourbonerne. Foreningen gjorde dog ikke øboerne rigere. Tværtimod.I 1946 efter Anden Verdenskrig blev Italiens konge afsat og landet gjort til republik. Samtidig fik Sicilien begræn-set selvstyre. Nu har Sicilien selvstyre, der kan sammenlignes med Færøernes. Sicilianerne bestemmer selv inden for bl.a. landbrug, industri, kommunal be-skatning, turisme, handel og håndværk. Udenrigspolitik, statsskat og lovgivning styres fra Rom.

Page 8: Sicilien miniguide

8 Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk

SeværdighederAgrigento En historisk Siciliansk by med brostens-belagte gader, der kan dateres tilbage til 582 f.v.t., og adskillige gamle monumen-ter.Man kan bl.a. besøge byens ældste kirke, Santa Maria dei Greci, der er bygget på fundamentet af et græsk Athena-tempel fra femte århundrede f.v.t. Man kan også besøge domkirken San Gerlando, hvor man kan teste den fine akustik.Det mest berømte er Templernes Dal lige uden for byen. Mange af de ca. 20 temp-ler er yderst velbevarede. Man kan bl.a. se Concord-templet, der er et af de bedst bevarede græske templer i verden.

Arkæologisk museum- PalermoMuseet ligger i et gammelt gejstligt palads fra 1500-tallet og indeholder en af de fineste sicilianske arkæologiske samlin-ger. Her kan man se fundene fra Himera i en sal, fundene fra Etruska i en anden, og i en tredje sal finder man samlingen fra Silinunte - bl.a. de berømte metope-udsmykninger fra templerne.Åbningstider: Tirs. til fre. kl. 8.30-14.00 og 14.30-18.30. Lør. til man. 8.30-13.30.

DomkirkenDomkirken ligger i hovedstaden Palermo og er en af Europas længste kirker. Bygge-riet blev påbegyndt i 1100-tallet, og siden er der bygget meget til og om. Inden man begyndte byggeriet, lå der en moské, der tidligere havde været byzantinsk kirke, og således er det Palermos ældste hellige plads.Moskeen indgik muligvis som en del af byggeriet, da man visse steder kan se dekorative skriftbånd med citater fra ko-ranen. Domkirken er mest imponerende udefra, men indeholder gamle sarkofager fra bl.a. Kong Roger II.Åbningstider:Mandag til søndag kl. 9.00-17.30.

EriceNær Trapani ligger denne lille by højt oppe på en platform, hvorfra der er en fantastisk udsigt. Det siges, at man ved klart vejr kan se til Afrika (Tunesien). Byen er formet som en trekant og er forførende middelalderpræget i karak-teren med en fin bymur, brolagte gader, stenhuse med udsmykkede porte, små torve, åbne pladser og mange kirker. Man kommer ind i byen gennem Porta Trapa-

Page 9: Sicilien miniguide

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000 9

ni, og et af de spændende steder at besøge er Chiesa Matrice, et fæstningslignende monument med et rigt udsmykket loft. Da disse bygninger blev opført, blev de bygget oven på ruiner med sten fra disse. Stenene her stammer fra et tempel og en slotsruin fra 100-tallet.Erice er som nævnt fyldt med smukke seværdigheder. Blandt andet kan man besøge Real Duomo, Torre di re Federico, San Martino, San Guiliano, San Giovan-ni og Ruderi Monastero ss Salvatore. Ved køb af en samlet tur: fem euro. Ellers to euro pr. seværdighed. 12-18-årige får 50 % rabat, og børn under 12 år har gratis entre.Åbningstider: April-juni: Kl. 10.00-18.00.Juli-august: Kl. 10.00-20.00.Byen er mere eller mindre bilfri, og parkering foregår uden for byen. Det er en god idé med fornuftigt fodtøj, da der er bakket terræn med snævre, stejle brostensgader. Erice ligger på toppen af bjerget Monte san Giuliano, og turen derop er derfor præget af bjergkørsel.Kør ad motorvej A29 mod Trapani, drej af ved afkørslen Erice.

MarsalaMarsala er en af Siciliens mest kendte vine. Den produceres i området med samme navn. Her kan man besøge mange vinproducenter, der gerne giver smags-prøver på de fantastiske vine.I vingårdenes butikker, der er åbne hele dagen, kan man købe diverse Marsala-vine. Midtpunktet af Marsala er torvet Piazza della Republica. Her ligger en katedral, der blev grundlagt af norman-nerne. Rundt om torvet findes små, hyg-gelige butikker og caféer.Kør ad motorvej A29 mod Mazara del Vallo. Ved motorvejens slutning følges hovedvej 115 mod Marsala.

Museo delle Saline (saltmuseum)Mellem Trapani og Marsala er kysten fyldt med saltsletter. Produktionen af salt var størst i 1800-tallet, da man eksporte-rede salt til bl.a. Norge. Langs kysten kan man se vandpumperne, der tidligere pum-pede vand i bassinerne til saltproduktio-nen. Syd for Trapani ligger Nubia med saltmuseet, der viser de forskellige stadier i den gamle saltudvindingsproces.

Page 10: Sicilien miniguide

10 Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk

Page 11: Sicilien miniguide

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000 11

Riserva della ZingaroSiciliens første naturreservat, der blev anlagt i 1980 og strækker sig syv kilome-ter hen ad den klipperige kyst mellem Scopello og San Vito lo Capo på øens nordvestlige ende. Her findes vandrestier i forskellige sværhedsgrader og længder. Man kan følge de indre, smukke områder eller kysten, og visse steder finde små bugter med strande. I reservatet vokser vilde orkidéer, nelliker, iris, dværgpalmer og mange andre planter. Blandt dyrear-terne findes høge, ørne, pilgrimsfalke, ugler, pindsvin og ræve. Man kan komme ind på området både fra sydsiden og fra nordsiden. Ved begge indgange findes informationsboder, hvor man får udleve-ret et kort over området og ruterne, man kan følge. Ved den sydlige indgang findes to små kiosker. Toiletter og museer findes inde på reservatet. Der findes ingen restauranter på området, så pak en mad-pakke og nyd en picnic i naturen. Entré koster cirka tre euro for voksne og to euro for 8-14-årige. Børn under otte og seniorer over 65 år har gratis adgang. Der er åbent hver dag kl. 07.00-19.00.I det rolige naturområde på reservatet fin-des mange af Siciliens lækreste strande. På sydsiden ligger Cala Capreria efter ti minutters gang. I reservatet findes mange

ruter, man kan følge, hvis man har mod på en dejlig vandretur i naturen. Den kor-teste rute er seks kilometer og tager cirka to timer. Husk praktisk fodtøj.Kør ad motorvej A29 mod Trapani, drej af ved afkørsel Scopello og følg skiltning: Natura reservate.

Santa Maria la Nuova - MonrealeDomkirken i Monreale er indvendigt nok Syd-Italiens smukkeste kirke. Den består af flere end 6000 m2 sammenhængende mosaik i guld og storslåede farver. Mosa-ikken fortæller den bibelske historie fra begyndelsen. Kirken er 102 meter lang og 40 m bred og blev bygget af Vilhelm II, der drømte, at han modtog en befaling fra Jomfru Maria om at bygge en kirke, et kloster og en borg på stedet.Åbningstider:Mandag til søndag kl. 8.00-18.00.

Teatro Massimo - PalermoEr med sine 7.730 m2 et af Europas stør-ste operahuse, og selve salen kan rumme 3.200 gæster. Byggeriet blev færdigt i 1897 efter 22 års arbejde og er et impone-rende skue ude såvel som inde. Åbningsti-der: Tirsdag til søndag kl. 10.00-14.30 dog undtaget under prøver.

Page 12: Sicilien miniguide

12 Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk

Page 13: Sicilien miniguide

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000 13

ApotekDer er et utal af apoteker på Sicilien. Man kan kende dem på skiltet med et grønt kors, hvor der står FARMACIA. De fleste apoteker har åbent mandag-fredag kl. 09.00-13.00 og 16.00-20.00. Personalet på apotekerne er som regel venligt og hjælpsomt, og mange kan tale en smule engelsk. Husk at få en kvittering og den originale recept med, så udgifterne kan refunderes af sygesikringen i Danmark. Medicinen i Italien er normalt stærkere end dansk medicin.

AviserDer kan købes britiske og tyske aviser i enkelte kiosker, men det er ikke til at opstøve en skandinavisk avis.

BadehåndklæderMange hoteller tilbyder badehåndklæder til at anvende inden for hotellets område. Sololie efterlader fedtpletter, som hotellet tager et ekstragebyr for at fjerne.

Bil og benzinBravo Tours samarbejder ikke med et biludlejningsfirma, men rejselederne hjæl-

per gerne med at leje bil.Det er en god idé at få udlejningsfirmaet til at skrive på et stykke papir, hvilken benzin der skal på bilen. Desuden er det meget vigtigt, at bilen fyldes helt op inden bjergkørsel, da der kan være langt imellem benzintankene. DrikkepengePå Sicilien tillægger restauranter oftest et servicegebyr kaldet ”coperto” på regnin-gen. Det er gebyr for borddækning og brød, som man ikke kan undgå. Synes man, at man har fået en ekstra god ser-vice, er det god skik at lægge cirka 10 % i drikkepenge. Synes man, at rengørings-personalet på hotellet giver god service, er det god skik at lægge cirka en euro om dagen.

Ekstra trøjePå udflugterne er der aircondition i bus-sen, og derfor er det en god idé at have en ekstra trøje med. Der kan desuden også være koldt i bjergområderne.

ElektricitetPå Sicilien er spændingsforskellen 230 volt som i Danmark. Strømstikkene kan

A-Å

Page 14: Sicilien miniguide

14 Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk

dog se anderledes ud, end vi er vant til. Man kan købe adaptere i kiosker og mini-markeder. Der kan forekomme strømaf-brydelser pga. overbelastning på elnettet. Fremmedsprog Sicilianerne er generelt ikke glade for at tale fremmedsprog. De er lidt flove over deres formåen og lader hellere helt være.Dog kan man oftest komme omkring ved hjælp af lidt fransk og engelsk.

HæveautomaterDer er hæveautomater overalt i byerne. Ved de fleste kan man vælge mellem ita-liensk, engelsk, tysk og spansk tekst. De fleste kort accepteres: VISA, EuroCard, American Express osv.Der hæves i euro, og oftest kan man selv bestemme, om beløbet skal trækkes i euro eller danske kroner på bankkontoen.

InternetPå de fleste hoteller er der internetad-gang. Se informationsmappens forreste side med hotelinfo. Der findes desuden caféer med internetadgang i byerne.

KlapvognKan i begrænset antal lejes hos rejsele-derne.

KreditkortDe almindelige internationale kreditkort kan oftest bruges på restauranter, hotel-ler, barer og butikker. Normalt tillægges ikke et gebyr som i hæveautomaterne. KriminalitetDe fleste sicilianere er ærlige folk, og ved indkøb osv. kan man regne med, at man ikke bliver snydt eller får for lidt penge tilbage. Men som alle andre steder i ver-den findes opfindsomme lommetyve.

LægeSicilien har et meget velfungerende sund-hedsvæsen, og det er nemt at få fat i den hjælp, der behøves.På Hotel Città del Mare er der lægemod-tagelse i hovedbygningen. Der er åbent dagligt kl. 10.00-12.00 og 17.00-19.00.Kontakt receptionen eller rejselederne på Bravo Tours’ nødtelefon, hvis der er be-hov for lægehjælp uden for disse tidsrum.Lægen på Hotel Città del Mare tager et undersøgelsesgebyr, selv om man viser det gule sygesikringsbevis. Gem kvit-teringerne for undersøgelse, recept og medicin, så kan udgifterne refunderes af den offentlige sygesikring i Danmark (Borgerservice på rådhuset).I tilfælde af indlæggelse på hospital eller lægeordineret sengeleje dækker forsikrin-gen fra den første dag, lægen har ordine-ret indlæggelsen. Erstatning fra forsik-ringen kræver dokumentation i form af lægeerklæring. Forsikringsselskaberne har forskellige regler.I Cefalú er der læge på hotellerne og et fremragende, velfungerende hospital i byen. Ring altid til Bravo Tours’ nødtelefon, hvis der er tvivl om, hvor du skal henven-de dig. Rejselederne er der for at hjælpe dig! Nødtelefonen er åben hele døgnet.

MarkederDer er markeder mange steder på Sici-lien. I Palermo alle dage.Tirsdag: TerrasiniTorsdag: MonrealeFredag: TerminiLørdag: Cefalú

Page 15: Sicilien miniguide

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000 15

Page 16: Sicilien miniguide

16 Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk

På Sicilien er der som i så mange andre sydeuropæiske lande adskillige markeder.Især markederne i Palermo er spændende at besøge. Der er markeder med tøj, tasker, smykker, elektronikvarer, keramik, frugt, grønt, fisk osv. Man kan gøre masser af gode fund til at tage med hjem som minde om denne dejlige Middelhavsø.Sicilianerne har en tendens til at benytte hvert et gadehjørne til deres egen lille markedsplads, så i mange byer kan man se gadesælgere, der har en vogn fyldt med frugt og grønt fra eget landbrug. Sælgerne står oftest og sælger hele dagen, og er de ikke ved varerne, kan man finde dem på en bænk i skyggen i nærheden.Pas på tegnebog, taske og andre værdigen-stande, da der kan forekomme tyverier. Tag købmandsgenet med og prut dig til de bedste priser. Få altid en kvittering, når du handler på et marked. Der er lov om dette i Italien, og kan man ikke vise en kvittering, risikerer man at få en bøde. Det er dog ekstremt sjældent, at denne lov praktiseres.

NødhjælpVed akut behov for hjælp kan man altid ringe på Bravo Tours’ service- og nødtele-fon. Ellers findes disse sicilianske akut-numre: Ambulance/Politi - 113 Politi -112 Turisthjælp (fx motorstop) - 11

Politi: Der er forskellige former for politi på Sicilien:Statspoliti: PoliziaBypoliti: Polizia Municipale Skattepoliti: Guardia di finanzaMilitærpoliti (og færdsel): Carabineri

PostI Terrasini findes et postkontor foran kirken på torvet.På Città del Mare findes et postkontor lige ved indgangen til hotellet. I Cefalú ligger et postkontor på gaden Via Vazzana.I Palermo findes et stort postkontor ”Pa-lazzo delle poste” på gaden Via Roma.Postkontorerne har normalt åbent man-dag-fredag kl. 8-13.30 og lørdag kl. 8-12.30.Almindelige postkort og frimærker kan købes i adskillige små kiosker og boder. Postkortene kan sendes i de røde postkas-ser, der er mærket ”poste” eller afleveres i receptionen på hotellet. Postgangen hjem til Danmark tager cirka en uge - afhængig af årstiden. Et frimærke koster 0,67 euro. Frimærke hedder ”fran-cobolli” på siciliansk.

Påklædning Sicilien er et katolsk land, og i kirker, ka-tedraler og andre hellige steder skal man være tækkeligt påklædt.

Page 17: Sicilien miniguide

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000 17

Så husk en trøje/sjal til at dække skuldre og lange bukser til at dække knæ.

SafeboxMedbring kun få kontanter. Opbevar resten og andre værdigenstande i en sikkerhedsboks. På alle hoteller findes safeboxe på værelset eller i receptionen. Bravo Tours anbefaler at leje en.

Sirocco En østenvind, der blæser fra Afrika ud over havet og kan ramme Sicilien. Den kan opleves som en tåge af sand, der læg-ger sig over byen, og luften føles meget tør.

Scootere Scootere og motorcykler kan lejes mange steder. Det er nemt at komme omkring på disse små transportmidler, men trafik-ken på Sicilien er meget anderledes end i Danmark. Enhver paragraf i færdselslo-ven betragtes som en fornærmelse mod den personlige frihed! Italienere - og sicilianere i særdeleshed - har et afslappet forhold til forbud. Ikke alle rejseforsikrin-ger dækker skader, der opstår ved kørsel på scootere og motorcykler.

VandVandet i vandhanerne på Sicilien er ikke farligt at drikke, men det har en anden

bakterieflora end vand i Danmark. Man kan dog sagtens anvende vandet til tand-børstning og kaffebrygning.Vi anbefaler i stedet at købe drikkevand i form af kildevand på flaske i kiosker, minimarkeder og supermarkeder.Der er meget varmere på Sicilien end i Danmark, så det er derfor meget vigtigt at drikke rigeligt vand!

VekslingDer kan veksles kontanter på de fleste hoteller - der selv bestemmer kursen, der derfor er dårligere end bankernes.Bankerne har som regel åbent mandag-fredag klokken 8.30-13.30 og 14.30-15.30.For tiden er det svært at veksle danske kro-ner om til euro. De eneste steder, man kan være heldig at finde en bank, der vil veksle danske kroner, er i Palermo. Husk pas!

ÅbningstiderDa der sædvanligvis er siesta på Sicilien, har butikkerne oftest åbent mandag-fredag kl. 09.00-13.00 og 16.00-19.30. Enkelte butikker har åbent om søndagen.Sicilianernes tidsbegreb er anderledes end vores, så selv om der står åbningsti-der på en butik, kan man ikke altid regne med dem.Åbningstider kan desuden blive ændret med meget kort varsel.

Page 18: Sicilien miniguide

18 Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk

Kort over Sicil ien

PalermoCefalú

Termini

n1

n6

n4

n2

n3

Palermo

Cefalú

Termini

Terrasin

Hotel Le CaletteHotel Santa Lucia Hotel Acasia Resort Fiesta Hotel Garden Beach Club Hotel Costa VerdeHotel Citta del Mare

n

n

n

n

n

n

1

2

3

4

5

6

n5

Terrasini

Page 19: Sicilien miniguide

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000 19

Kort over Palermo

4

3

2

1

6

5

7

8

9

10

1. Maria Kirken 2. Teater Biondo 3. Regeringshuset 4. Den Engelske have 5. Universitet fysik/kemi 6. Villa Filippina 7. Piazza del Carmine 8. Teater Politeama 9. Katedralen 10. Teater Massino 11. Piazza Villa Gaibaldi 12. Marked (mad) 13. Skammens springvand

12

13

Page 20: Sicilien miniguide

20 Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk

Kort over Cefalú

4

3

2

1

6

5

7

8

9

1. Katedralen 2. Arabisk vaskeri 3. Posthuset 4. Togstationen 5. Bank 6. Turistinformation 7. Mandralisk Museum 8. Kloster 9. Rocca di Cefalú

Page 21: Sicilien miniguide

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000 21

Kort over Terrasini

4

3

2

1

6

5

7

8

9

1. Katedralen/Torvet 2. Hotel Cal Rossa 3. Lægeklinik 4. Biblioteket 5. Torre A (udsigstårn fra det 16. århundrede) 6. Servicekontoret 7. Hotel Terrasini 2000 8. Plazzo D’Aumale (Museum) 9. Turistinformation

Page 22: Sicilien miniguide

22 Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk

PalermoEn heldagsudflugt til den pulserende storby Palermo, der i middelalderen var en af Europas mest indflydelsesrige og berømte byer. Byen har været styret af forskellige udenlandske magter, hvilket har sat sit præg på arkitektur, skikke og befolkning. Vi starter turen en smule uden for Palermos bykerne med et besøg i Monreale, der er berømt for sin smukke katedral med over 6.000 kvadratmeter guldmosaikker.Derefter kører vi med bussen ind til cen-trum af Palermo, hvor man kan opleve den spændende historie og den pulse-rende rytme i en af Italiens største byer. På byrundturen kommer vi bl.a. forbi Teatro Massimo Vittoria Emanuela, hvis brede trappe er en kendt baggrund til én af scenerne i Godfather-filmtriologien. Vi passerer rådhuset og ”Skammens Fon-tæne” ved Piazza Pretoria. 36 skulpturer forsøger forgæves at skjule deres kønsdele foran 20 bassiner. Og vi går videre til den mægtige katedral i Palermos centrum. Efter rundturen er der tid til på egen hånd at slentre i de gamle bykvarterer eller handle på markedet, der breder sig over flere kvarterer.

Dansktalende rejseleder og engelskta-lende guide.Heldagsudflugt.Obs: Husk at bestille frokostpakke i receptionen på hotellet dagen inden udflugten. Medbring billet.

Etna og TaorminaFølg med på en heldagsudflugt til Euro-pas største aktive vulkan. Vi stopper i 2.000 meters højde og nyder den impone-rende udsigt, de fascinerende stenede la-vastrømme og de rygende kratere. Herfra kan man på egen hånd tage svævebanen eller terrænkørende biler op til 2.900 meters højde - mod betaling.På toppen findes et mageløst landskab, og man kan vandre langs kraterets kanter - et minde for livet.Hvis man bliver nede i 2.000 meters højde, kan man udforske Etnas sidekra-tere på nært hold. På toppen af Etna kan der være meget koldt, så medbring ekstra trøje og bukser. Godt og fornuftigt fodtøj er også nødven-digt, da der ved kraterne er meget ujævnt terræn. Vær forsigtig! Vejene til og fra Etna går gennem et bjerglandskab. Efter at have udforsket

Oplevelser med Bravo Tours

Page 23: Sicilien miniguide

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000 23

Etna triller vi ud til kysten og den smukke by Taormina. Byens centrum er bygget på en høj, hvorfra der er en enestå-ende udsigt over østkysten. I centrum er der små hyggelige caféer, butikker og et gammelt græsk amfiteater.En heldagsudflugt ud over det sædvan-lige.Dansktalende rejseleder.Heldagsudflugt.Obs: Husk at bestille frokostpakke i receptionen på hotellet dagen inden ud-flugten. Medbring billet.

Page 24: Sicilien miniguide

24 Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk

Italien har et af verdens ældste og bedst kendte køkkener. Her på Sicilien har man det bedste af to verdener - Italiens retter med pasta og tomat tilsat de mange forskellige friske råvarer fra Sicilien. Her findes rigeligt med frisk frugt og grønt takket være klimaet med milde vintre og lange somre, der gør dyrkningen mindre sæsonbetonet end i Nordeuropa. Fx kommer jordbærrene allerede i april, appelsiner kan plukkes hele vinteren, og selv visse banansorter vokser her. Øvrige specialiteter for Sicilien er rød chili og kapers.Mange turister tror, at de skal have det ægte italienske køkken, når de kommer til Sicilien. Men Siciliens madkultur skiller sig meget ud fra fastlandets. Øens attrakti-ve placering har bevirket, at mange lande har gjort krav på øen, hvilket også har sat sit præg på madkulturen. Derfor er det sicilianske køkken inspireret af arabere, spaniere, franskmænd og mange andre.På Sicilien består måltiderne ofte af mange retter.

Anti pasto - appetitvækkerKan være en samling af mange kolde ret-ter - blandt andre marineret fisk og skal-dyr eller salamipølser, grøntsager og ost.

Primi piatti - forretDette er som regel en pasta- eller risbase-ret ret. Blandt favoritterne er pasta alla norma (æg, tomater, løg og ost). Risotto er et samlingsnavn for mange risretter, der er tilberedt med blandt andet safran og grøntsager.

Secondi piatti – hovedret (varm ret)Den varme ret, der som regel serveres med kød eller fisk - muligvis tilberedt med tomat og citron.

Contorni - tilbehørSædvanligvis er det tilbehør til den var-me ret og skal bestilles separat. Det kan fx være grøntsager, kartofler, pommes frites eller salat, da det sjældent indgår i hovedretten.

Dolci - dessertDette er Siciliens mesterværk. På menu-erne kan man se desserter, der ikke findes andre steder i hele Italien. Nogle af de kendte søde sager er cassata - en lille kage fyldt med ost og kandiseret frugt, hak-kede pistacienødder og chokolade. En af Italiens nationaldesserter er tiramisú, der betyder ”gøre glad”.

Sici l iansk og I tal iensk mad

Page 25: Sicilien miniguide

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000 25

Må jeg bede om menukortet? .............................................................. Avete un menuHvad koster det? ..................................................................................... Quanto costa?Kan jeg få regningen? ............................................................................ Il conto, per favore?Morgenmad .............................................................................................. Prima colazioneFrokost ....................................................................................................... PranzoAftensmad ................................................................................................ CenaBlæksprutte (tiarmet) ............................................................................. CalamariBlæksprutte (ottearmet) ......................................................................... PolipoMuslinger .................................................................................................. CozzeSkaldyr ....................................................................................................... Frutti di mareRejer ........................................................................................................... GamberettiFisk .............................................................................................................. PesceTunfisk ....................................................................................................... TonnoKylling ........................................................................................................ PolloOksekød .................................................................................................... VitteloLam ............................................................................................................. AgnelloSvinekød .................................................................................................... MaialeLange, flade pastastænger .................................................................... FettucineForskellig formet pasta .......................................................................... OrrechietteBrede, korte nudler................................................................................. PappardelleKorte, rørformede pasta ....................................................................... PenneFlade, båndformede ægnudler ............................................................ Tagliatelle- med auberginer ..................................................................................... alla noma- med fløde ................................................................................................ alla pannaKrydret tomatsovs, ofte med ansjos .................................................. ArrabiattaKødfars med tomater og basilikum .................................................. BologneseBasilikum, hvidløg, pinjekerner og parmesanost .......................... PestMuslinger, hvidløg og oliven ............................................................... VongoleVand ........................................................................................................... Acqua naturaleDanskvand ................................................................................................ Acqua gassata/frizzante Rødvin/Hvidvin ...................................................................................... Vino rosso/Vino biancoØl ................................................................................................................. BirraFriskpresset appelsinjuice .............................................................................Spremuta di aranciaFriskpresset citronjuice .................................................................................Spremuta di limone

Mad- og dr ikkeleksikon

Page 26: Sicilien miniguide

26 Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk

Her er en række italienske ord og sætninger, der kan være til hjælp på ferien.

Minipar lør

Godmorgen.................... Buon giornoGod eftermiddag .......... Bouna seraGodaften ........................ Bouna seraGodnat ............................ Bouna notteHej/farvel (uformelt) ... CiaoFarvel (formelt) ............. ArrivederciJa .................................. SiNej .................................. NoTak .................................. GrazieIngen årsag .................... PregoUndskyld ........................ Scusa (uformelt)

Mi scusi (formelt)Hvordan har du det? ... Come stai?Jeg har det godt ............ BeneHvad koster det? .......... Quanto costa?Det er dyrt...................... É caroJeg forstår ikke .............. Non capiscoTaler De engelsk? ......... Parla inglese?Hvad er klokken? ......... Che ora é?Hvor? ............................... Dove?Hvornår? ........................ Quando?Hvad? .............................. Cosa?Hvor er apoteket? ......... Dove la farmacia?

Ugedagene:Mandag ........................... LuendiTirsdag ............................ MartediOnsdag ............................ MercolediTorsdag ........................... GiovediFredag ............................. VenerdiLørdag ............................. SabatoSøndag ............................ Domenica

Tal:1 .................................. Uno2 .................................. Due3 .................................. Tre4 .................................. Quattro5 .................................. Cinque6 .................................. Sei7 .................................. Sette8 .................................. Otto9 .................................. Nove10 .................................. Dieci100 .................................. Cento1000 ................................. Mille

Page 27: Sicilien miniguide

og deltag i konkurrencen om et gavekort værdi kr. 5.000 27

Dagen før hjemrejse står der i informa-tionsmappen på hotellet, hvornår bus-sen kommer til hotellet for at køre til lufthavnen. Der står også, hvornår flyet letter fra Palermo, og hvornår det lander i Danmark.Ifølge de internationale hotelregler skal hotelværelset forlades senest kl. 12 på afrejsedagen. Man kan leje et værelse frem til afrejse, såfremt der findes ledige værelser på hotellet.All Inclusive stopper, når man tjekker ud fra hotellet.

Inden afrejse fra hotelletKontrollér, at alt er husket på værel-set. Betal telefonregningen til hotellet, aflevér nøglen og tøm safeboxen. Husk pas, penge og rejsebevis. Bøger, blade og aviser, der ikke ønskes med til Danmark, kan efterlades på hotellet, så andre gæster kan få glæde af dem.

ToldreglerFra Sicilien til Danmark må der afgiftsfrit medbringes:800 cigaretter, 200 cigarer, 1.000 gram røgtobak10 liter spiritus, 20 liter hedvin90 liter bordvin, 110 liter øl Ubegrænset eau de toilette og parfume

I lufthavnenHav pas og rejsebevis ved hånden, så det er klar ved indtjekningen.

Hjemrejse

Page 28: Sicilien miniguide

28 Tilmeld dig vores nyhedsmail på www.bravotours.dk www.bravotours.dk

Vi t

ager

forb

ehol

d fo

r æ

ndri

nger

og

evt.

tryk

fejl.

Vi taler dansk.Også når vi er x-tra langt væk

Danskernes rejselyst har aldrig været større end nu. Ikke kun de traditionelle charterrejsemål i det sydlige Europa er populære. Rundrejser i eksotiske lande i fjerne egne af verden tiltrækker flere og flere. Hos Bravo Tours kalder vi det XL-rejser - x-tra langt væk.

GRATiS inSPiRATionSMødeREn løve jager og dræber en gnu. Palmebladene hvisler over en kridhvid strand med krystalklart vand. Bønder passer risplanter på terrasse-anlagte marker i Asien. Aboriginere kaster med boomerang og spiller på digeridoo ved Ayers Rock. Kom til et gratis inspirationsmøde og se og hør om mulighederne for at få en oplevelse for livet. Se hvor og hvornår, vi holder inspirationsmøder på www.bravotours.dk

BeSTiL deT FAnTASTiSke XL-kATALoG nuBravo Tours står i gæld til Columbus, Marco Polo, Dr. Livingstone og andre opdagelsesrejsende, der satsede alt for at finde ukendte områder af verden. Nu er der ikke mere at opdage, men nu kan alle opleve de fremmede steder langt væk fra vores daglige base. Bestil det flotte XL-katalog på 228 sider fra Danmarks tredjestørste rejsearrangør.

Bestil kataloget på telefon 70 10 10 87 eller på www.bravotours.dk

www.bravotours.dk

Tlf. 96 27 38 45

AUSTRALIEN · BALI · CAMBODJA · INDIEN · KINA · MALAYSIA

NEPAL · NEW ZEALAND · NORDKOREA · THAILAND · TIBET · VIETNAM

Oplev verdenOplev BRAVO TOURS XL 2010 - 11

Dalgas Plads 16 · 7400 Herning | Farvergade 4 · 1463 København K.