Top Banner
S Disediakan Oleh : Nassruto
19

Scabies dan Pediculosis

Jan 11, 2017

Download

Health & Medicine

Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
 • SKABISDisediakan Oleh : Nassruto

 • Infestasi skabisDefinisi infestasi skabis jangkitan oleh hama bertina (female mite) sarcoptes scabiei.

  Epidemiologi Merupakan jangkitan global terutama kawsan tropikal Kadar prevelans yang tinggi di negara-negara miskin Jangkitan ini mempunyai kaitan yang rapat dgn tahap kebersihan yg rendah

 • Patofisiologi kpd jangkitan scabiesSarcoptes scabiei jantan dan bertina akan menembusi epidermis untuk mebuat korekan (borrow),tertapi hanya s. scabies yg bertina sajaha akan tinggal tetap serta bertelurApabila prosses peneluran ini berlaku,sejenis cecair dirembeskan oleh hama tersebut .cecair ini menyebabkan kulit menjadi sensitif dan amat gatal.

 • inflamasi yang berlaku akan menyebabkan vesikal terbentuk.Lubang korekan tersebut menjadi habitat dimana telur akan menetas dan menyebabkan rebakan semula.

 • Transmisi jangkitanMelalui close contact.Jangkitan adalah berbentuk personal skin to skin contact.Jangkitan merebak kepada mereka dalam lingkungan yang hampirBiasanya menjangkit seluruh keluargaTerjadi juga diasrama,khemah pelarian yang tahap kebersihan yg rendah.

 • Faktor-faktor pengalak kepada jangkitanTempat tinggal yg sesak (crowding). KemiskinanSexual promisculity

  Skabis boleh hidup dipakaian atau lain-lain linen selama 2 hari,tanpa mendapat apa makanan oleh itu masalah kawalan infestasi ini perlu kepada pemusnahan hama,bukan saja merawat pesakit

 • Ciri- ciri klinikalLesi yang gatal terutama pada waktu malamPada kebiasaanya terdapat dikawasan genital,umblikus,trunkus dan ekstrimiti.Lesi ini kadang kala dijangkiti oleh jangkitan sekunder

 • Patofisiologi jangkitanSarcoptes scabei yang betina akan mengorek lubang di epidemis (burrow) dan mengeluarkan telur .Disamping telur hama tersebut ia akan mengeluarkan cecair/sekresi yang akan menyebabkan kulit menjadi gatal.Sekresi yang amat gatal ini akan menyebabkan .pesakit tersebut mengaru-garu ,seterusnya akan menyebabkan jangkitan sekunder oleh bakteria.

 • Ciri lesi skabisLesi yang gatalLesi terutamanya dikawasan genital,umbilicus, trunkus & ekstrimitiLesi ini kadang kala di jangkiti oleh jangkitan sekunder.

 • penyiasatan pemeriksaan kukuran korekan / lesi pemeriksaan m engunakan kanta pembesar di tempat lesiBuka burrow tersbut dengan berhati-hati dengan neddle(hama tersebut akan melekat di jarum tersebut)Pindahkan hama tersebut ke slaid dan periksa dibawah mikroskop dengan power yang rendah (x 10)

 • Rawatan dan pengurusanPesakit perlu mandiSapukan bahagian yang dijangkiti dgn ubat scabicides. Eg .jangitan di jari,semua jari hingga ke lengan hendaklah disapu ubat.Biarkan sehingga 8 hingga 12 jam.lakukan 3 hari berturut-turut.Tukar setiap hari pakaian, underwear dan cadar.pakaian hendaklah dijemur di panas terik atau direndam dalam air yang panas.

 • Sambungan..Untuk mengurangkan pruritus,sistemik anti pruritus boleh digunakan.eg;tab chlorpheniramineRawatan mesti seluruh keluarga yang tinggal serumah.Jika ada jangkitan sekunder ,antibiotik topikal boleh digunakan.Jika masalah berpanjang dan tidak sembuh setelah dirawat,perbincangan hendaklah dialkukan dengan peg.perubatan untuk rujukan klinik pakar kulit.(klinik kulit akan mengunakan intralesional corticosteroid suspension atau photochemotheraphy.

 • pedikulosis

 • pedikulosisInfestasi kutu dari famili pediculidae yang menyerang manusiaTerbahagi kepada 3 jenis yang utama pediculous capitis yang membiak di scalp dan leher serta bertelur di rambutPediculous corporis yang hidup dibadan manusi tertapi bertelur dilinen dan pakaiaan.Pediculous pubis.kutu ini hidirerambut tubuh seperti kawasan pubic,dada dan axila

 • Etilogi / parasitologi Kutu mempunyai jangka hayat hidup selama 1 bulan.Telurnya akan menetas dalam masa semingguSeekor kutu boleh mengeluarkan 5 6 biji telur dalam sehariParasit ini hidup dengan menhisap darah ditemapat yang dijangkiti.

 • Ciri-ciri klinikal jangkitan kutuTerdapat rasa kegatalan dikawasan yang dijangkitiTerdapat juga lesi,biasanya berbentuk urticariaexocriations(kemerahan) dan crust (kupingan) kadang kala dapat dikesanTelur kutu kelihatan di rambut

 • penyiasatanKes pediculosis biasanya didiagnosakan melalui pemerhatian klinikal sahaja. kadang kala perlu kepada kanta pembesar untuk memastikan lesi terbentuk.

 • Pengurusan dan rawatanGamma benzene hexachoride solution 1%Malathion 0.5 %Caranya :- larutan tersebut di sapu/lumur dikulit kepala (scalp) atau kawasan yang dijangkiti jika di kepala tutup dengan tuala selama 15 30 minit ,kemudian bilas dengan air yang bersih.Buat selama 2 -3 hari berturut-turut.kemudian ulangan kembali 1 minggu kemudian.Larva dan telur kutu boleh dirawat menggunakan air yang dicampur cuka dengan kar 5 : 1.Rawatan perlu merangkumi seluruh ahli keluarga.

 • pencegahanPeningkatan kebersihan diriKurangkan kepadatan sesebuah bilikPenjagaan kebersihan kulit kepala dan rambut secara berkala.Pendidikan kesihatan.