Top Banner
Pariz je grad koji nikada ne posustaje. Koliko god puta da mu se vratite uvek ćete doživeti neko novo, fantastično iskustvo. Sačekaće vas svetski poznate znamenitosti i muzeji, vrhunska moda, pariski kafei, gastronomske poslastice i, naravno, mogućnost da šetate duž obale slavne Sene. I upravo to bogatstvo koje grad ima da ponudi posetiocu koji se prvi put nađe na njegovim ulicama može da predstavlja pravi izazov. Odakle krenuti? Nudimo vam pomoć u vidu vodiča koji bi trebalo da vam prvi boravak u Gradu svetlosti učini prijatnijim i lepšim Obavezno videti! Pogled na grad sa vrha Ajfe- lovog tornja (La Tour Eiffel) savršen je način da se upišete na listu turista koji su imali tu čast da ... Potom se bacite na zeleni travnjak parka Marsova polja (Parc du Champ de Mars) ili pređite s druge strane Sene, kako biste napravili savršen selfi s Trokadera (Jardins du Trocadéro), s gorostasnim Ajfe- lom u pozadini. Najpoznatija katedrala iz perioda rane gotike Notr Dam (Notre Dame), veća od dva Se- nina ostrva, ponosno se uzdiže nad gradom, predstavljajući njegovo geografsko i duhovno središte. Neka ona bude vaša sledeća stanica na putu uživa- nja. Simetrične, kule-bliznaki- nje i tri portala sa skulpturama, najprepoznatljiviji su delovi katedrale, građene od 12. do 14. veka. Pre nego što uđete unutra da se divite prekrasnim vitra- žima, od kojih neki datiraju još iz srednjeg veka, ne zaboravite da pogledate skulpture jezivih “gargoyles-a” (čudovišna stvorenja) i predivne oluke koji krase krov zgrade. TEKST Ana Hanna FOTOGRAFIJE Paris Tourism Office Ajfelov toranj Ajfelov toranj 24 Saveti | TRAVEL MAGAZINE 25 TRAVEL MAGAZINE |
4

Saveti - Travel · PDF fileSaveti | TRAVEL MAGAZINE ... i IRCAM (centar za muzička i akustička istraživanja). Nazvan je po Žoržu Pompiduu, ... Rentirajte bicikl na nekoj od Vélib

Feb 16, 2018

Download

Documents

lymien
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Saveti - Travel · PDF fileSaveti | TRAVEL MAGAZINE ... i IRCAM (centar za muzička i akustička istraživanja). Nazvan je po Žoržu Pompiduu, ... Rentirajte bicikl na nekoj od Vélib

Pariz je grad koji nikada ne posustaje. Koliko god puta da mu se vratite uvek ćete doživeti neko novo, fantastično iskustvo. Sačekaće vas svetski poznate znamenitosti i muzeji, vrhunska moda, pariski kafei, gastronomske poslastice i, naravno, mogućnost da šetate duž obale slavne Sene. I upravo to bogatstvo koje grad ima da ponudi posetiocu koji se prvi put nađe na njegovim ulicama može da predstavlja pravi izazov. Odakle krenuti? Nudimo vam pomoć u vidu vodiča koji bi trebalo da vam prvi boravak u Gradu svetlosti učini prijatnijim i lepšim

Obavezno videti!Pogled na grad sa vrha Ajfe-lovog tornja (La Tour Eiffel) savršen je način da se upišete na listu turista koji su imali tu čast da ... Potom se bacite na zeleni travnjak parka Marsova polja (Parc du Champ de Mars) ili pređite s druge strane Sene, kako biste napravili savršen selfi s Trokadera (Jardins du Trocadéro), s gorostasnim Ajfe-lom u pozadini.

Najpoznatija katedrala iz perioda rane gotike Notr Dam (Notre Dame), veća od dva Se-

nina ostrva, ponosno se uzdiže nad gradom, predstavljajući njegovo geografsko i duhovno središte. Neka ona bude vaša sledeća stanica na putu uživa-nja. Simetrične, kule-bliznaki-nje i tri portala sa skulpturama, najprepoznatljiviji su delovi katedrale, građene od 12. do 14. veka. Pre nego što uđete unutra da se divite prekrasnim vitra-žima, od kojih neki datiraju još iz srednjeg veka, ne zaboravite da pogledate skulpture jezivih “gargoyles-a” (čudovišna stvorenja) i predivne oluke koji krase krov zgrade.

t e K S t Ana Hanna f O t O G r a f I j e Paris Tourism Office

Ajfelov toranj

Ajfelov toranj

24

Saveti

| TRAVEL MAGAZINE 25TRAVEL MAGAZINE |

Page 2: Saveti - Travel · PDF fileSaveti | TRAVEL MAGAZINE ... i IRCAM (centar za muzička i akustička istraživanja). Nazvan je po Žoržu Pompiduu, ... Rentirajte bicikl na nekoj od Vélib

Mona Liza i Miloska Venera, dela neprocenjive umetničke vrednosti, su ono što se u Parizu ne sme propustiti. Dakle, Luvr (Louvre)! Nekad rezidencija francuskih kraljeva, Luvr je postao jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svetu. Nalazi se u središtu Pariza, na obali reke Sene. Sa 65.300 umet-ničkih dela, sasvim sigurno će vam razgaliti dušu. Pažnja! fotografisanje Mona Lize strogo je zabranjeno!

Vrt Tuileries (Jardin des Tuileries) i Vrt Palas Rojal (Jardin du Palais Royal) su vaša sledeća vrata koja bi tebalo da odškrinete. Tuileries je jedan od dva najstarija pariska parka, kreiran u 16. veku.

Centar Pompidu (Centre Pompidou) je kompleks u delu grada Bobur, izgrađen u stilu “haj-tek” arhitekture. U njemu su smešteni republička biblio-teka, Muzej moderne umetnosti i IRCAM (centar za muzička i akustička istraživanja). Nazvan

je po Žoržu Pompiduu, bivšem predsedniku Francuske.

Među pariskim muzejima, koji su na listi najznačajnijih, pored već pomenutih, nalaze se i Muzej Orsej (Musée d’Orsay), smešten u velikoj železničkoj stanici izgrađenoj 1900. godine. Izložena dela obuhvataju period od sredine 19. veka do 1914. i u njemu se nalaze radovi umetnika kao što su: Dega, Roden, Mone, Mane, Renoar, Sezan, Van Gog i drugi.

Ako vas zanima etnologija i antropologija posetite Muzej čoveka (Musee de l’Homme). Ako ste ljubitelj Pikasa tu je Pikasov muzej (Musée Picasso), dok ćete u Rodenovom muzeju (Musée Rodin) uživati u rado-vima poput: “Mislilac”, “Kapije pakla”, “Balzak, “Poljubac” i mnogim drugim. Za znatiželj-ne svakako treba spomenuti i Pariske katakombe.

Novi muzej u Parizu, koji izgleda poput ogromnog staklenog oblaka, zanimaće

najpre ljubitelje arhitekture. Delo je slavnog američkog arhitekte Frenka Gerija. Muzej Fondacija Luj Viton (Fondati-on Louis Vuitton) obuhvata više galerija i predstavlja savremena umetnička dela u vlasništvu biznismena i šefa modnog koncerna LVMH Bernara Arnoa. Četrdeset metara visoki džin od stakla i betona smešten je na rubu idilične Bulonjske šume na severu Pariza.

Jedan od najlepših pogleda u Parizu pruža se sa vrha Trijumfalne kapije (Arc de Triomphe), spomenika na Trgu Šarla de Gola. Ovaj slavoluk je podignut u znak sećanja na

borce za Francusku, posebno one iz Napoleonovih ratova.

Priroda je Parizu podarila brdo visoko 120 metara (sre-ćom, postoji uspinjača). To je Monmartr, na kojem se nalazi crkva Sakr Ker (Basilique du Sacré-Coeur). Crkva je visoka još dodatna 83 metra i na njenu kupolu se možete popeti. Izvanredan pogled na čuvene krovove Pariza.

I za kraj Versaj (Château de Versailles)! Rezidencija francuskih kraljeva, smeštena na 11 hektara površine, kod grada Versaja, jugozapadno od Pariza, okružena sa 815 hektara parkova.

Notr Dam

Luvr

LuvrPogled sa Notr Dama

Centar Pompidu

Vrt Tuileries

KatakombeRodenov muzej

Saveti

26 | TRAVEL MAGAZINE 27TRAVEL MAGAZINE |

555 NALEPNICA PUTOVANJA

Više od 555 nalepnica pomoću kojih dete može samo da

napravi najlepša mesta na koja bi volelo da otputuje!

raspusti i praznici mogu se provesti na raznim mestima: na divnim pešča­nim plažama, pored bazena, u kampu

ili na skijanju na planini. Listajući stranice ove knji­ge, uz malo mašte, može­te obići sva ta mesta!

www.kcknjizara.rs

Page 3: Saveti - Travel · PDF fileSaveti | TRAVEL MAGAZINE ... i IRCAM (centar za muzička i akustička istraživanja). Nazvan je po Žoržu Pompiduu, ... Rentirajte bicikl na nekoj od Vélib

Gde jestiPariz je izlog čuvene francu-ske kuhinje. Većina restorana pripada “bistronomie” (bistro + gastronomie) pokretu, potaknu-tom vrhunskim kuvarima koji su odlučili da nekada uglađene restorane (često okićene Miše-linovim zvezdicama) zamene bistroima, malim restoranima bez stoljnjaka i pretenciozne posluge, gde će na temelji-ma tradicionalne kuhinje, a sledeći principe “haute cuisine”, ponuditi kreativne obroke za razumnu cenu. Vrlo privlačan koncept, priznaćete! Zanimlji-vost je da vam u većini restora-na vodu niko neće naplatiti.

Ipak, za gastronomsku avan-turu treba se pripremiti. Dobri restorančići se uglavnom ne nalaze na turistički promet-nim lokacijama, pa je poželjno da obilaske organizujete u skladu s lokacijom na kojoj ste želeli da predahnete. Provoditi previše vremena u pariskom metrou zaista je greh. Imajte u vidu da hranu donose u više navrata i da ručak može da potraje. U većini restorana neophodno je rezervisati sto unapred, nekada i više nedelja. Računajte na to ako imate posebnih želja ili preporuka.

Proverite kakav je bistro Au Pied de Fouet u bulevaru ST-Germain, Bistrot Paul Bert ili

neo-bistro u kome vlada sasvim opuštena atmosfera - Racines 2, u blizini Luvra. Ako ogladnite na Monmartru oprobajte sreću u restoranu Le Miroir, a u Le Pantruche-u na Pigalu. Možda ste čuli za izuzetno popularan Bones, Džejmsa Henrija? Divne braserije u art nuvo stilu, kao što je Bouillon, su vanvremenske.

Za brzi ručak između obila-ska znamenitosti razmislite o tipičnim francuskim baget sen-dvičima, koje ćete naći u pekari Huré, u blizini Notr Dama, ili o restoranu koji se nalazi u bivšoj mesari u kojoj se prodavalo konjsko meso - CheZaline. Kla-sični pariski otvoreni sendviči (tartines) serviraju se u pekari

Poilâne, gde ćete naći i vrlo dobar hleb.

Kafeterije gde uz kafu možete dobiti i lagani obrok su Café Sa-int-Régis, u blizini Notr Dama, Le Progrès, na Monmartru, uvek pun kafe Le Verre à Pied i uvek pun Le Clown Bar, u Le Marais-u, istorijskoj četvrti Pariza.

Poznavaoci gastronomskih prilika u francuskoj prestonici kažu da se Pariz ne sme napu-stiti bez degustacije kolača u Pierre Hermé-u ili Ladurée-u, tople čokolade u poslastičarnici Angelina i slado-leda u čuvenom Berthillon-u.

Trokadero

Orsej

Marsova polja

Crkva Sakr Ker

Mulen Ruž

Pariz

Pariz je izlog čuvene francuske kuhinje Proleće je idealno vreme za posetu gradu Parižani znaju da uživaju u čarima svog grada

Saveti

28 | TRAVEL MAGAZINE 29TRAVEL MAGAZINE |

STILSKE IGREDa li verujete da basna o gavranu i lisici može da se ispriča na više od 70 zanimljivih načina?

Vesti u žutoj štampi, SMS poruke, us­pavanke, ređalice i razbrajalice samo su neki od njih. Uz maštovite ilustra­

cije, ova knjiga posta­je izuzetan pokretač stvaralaštva.

www.kcknjizara.rs

Page 4: Saveti - Travel · PDF fileSaveti | TRAVEL MAGAZINE ... i IRCAM (centar za muzička i akustička istraživanja). Nazvan je po Žoržu Pompiduu, ... Rentirajte bicikl na nekoj od Vélib

KretanjeŠetnja Parizom predstavlja zadovoljstvo, naročito ako njegovim ulicama koračate u udobnim cipelama, i odličan je način za upoznavanje sa njego-vim najznačajnijim znamenito-stima. Međutim, ne zaboravite da Pariz nije samo srce grada koje možete prepešačiti. I pri pr-vom susretu sa gradom plani-rajte jednu turu panoramskim autobusom (Batobus), koja će vam omogućiti da vidite dalje i šire. Uskočite i u brod koji plovi Senom, a koji će stati na osam stanica, kako bi njegovi putnici videli što više od onoga što Grad svetlosti ima da ponudi.

Parižani vas neće gledati čudno ako se odlučite da njihovim gradom prokrstarite na dva točka. Rentirajte bicikl na nekoj od Vélib biciklističkih stanica, ostavite ga na drugoj... i uživajte! Poželjno je da imate svoju kacigu.

Metro je brz, efikasan i bez-bedan. Na svakoj stanici ćete naći mapu, koja će vam olakšati

Okrug, koji vam omogućava da relativno brzo i jednostavno stignete do većine znamenitosti, koji je s ostalim delovima grada povezan odličnim saobraćajnim vezama, a u kome ima mnogo prodavnica, restorana i kafića, jeste oblast oko Louvre-a i Les Halles-a, Le Marais-a, St-Germa-in des Prés-a, Latin Quarter-a.

Ako ste pristalica nešto dru-gačijeg okruženja razmotrite ponudu smeštaja oko Monmar-tra. Hipsterima se preporučuje oblast oko Kanala St Martin.

Hotelske sobe su često male. Nemojte da vas iznenadi ako u jeftinijem hotelu ne bude lifta ili klima uređaja. Doručak gotovo nikada nije uključen u cenu. Kafa i kroasan u kom-šiluku mnogima su privlač-nija opcija. Ako se odlučite za rentiranje stana odlazak na obližnju pijacu, u pekaru ili u lokalni supermarket, približiće vam način života Parižana, što će vaše upoznavanje sa njihovim gradom učiniti sadržajnijim.

Gde odsestiMesto za odsedanje u Parizu, naravno, zavisi od budžeta i lo-kacije koju želite. Svaki pariski arondisman ima svojih draži. Teško je danas, kada je ponuda hotela, hostela i privatnog smeštaja tako bogata izdvojiti mesto i komotno ga preporučiti. Ipak, na ovom mestu možemo vam dati neke smernice koje bi mogle da vam znače prilikom izbora smeštaja. Ipak ste u Parizu prvi put.

Bukirajte smeštaj una-pred i na vreme rezervi-šite popularne restorane. Ulaznice za najznačajnije znamenitosti kupite putem interneta.

Turistička organizacija Pariza (parisinfo.com) prodaje ulaznice za sve znamenitosti, ali i i karte za transport. Naručite ih onli-ne i sačekaće vas u hotelu po dolasku u Pariz.

Krstarenje brodom niz Senu je odličan način da uspostavite brz kontakt sa Parizom, tačnije sa lepota-ma koje turistima može da ponudi.

Gledajte na grad očima lo-kalaca, priključivši se nekoj od tura koje vode griteri.

Top sAvETI

kretanje. Grad je sa aerodromi-ma Šarl de Gol i Orli povezan autobuskim i voznim linijama koje su vrlo česte. Dakle, u Parizu sve funkcioniše kako treba, pa je na vama da se malo informišete i puno uživate.

Krstarenje Senom

Monmartr Trijumfalna kapija

Sena, gradska lepotica

Jelisejska polja

Čuveni pariski krovovi

Saveti

30 | TRAVEL MAGAZINE 31TRAVEL MAGAZINE |