Top Banner

Click here to load reader

Román Filmhét

Mar 10, 2016

ReportDownload

Documents

Román Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2010. október 11-17.

 • oktber 11-17.

 • 2ROMN FILMHT2010. Oktber 11-17.

  A romn #lm - Eurpa djazottja

  Nemrgiben egy budapesti beszlgetsen amelynek tmja a romn $lm

  volt felmerlt a krds, hogy miben rejlik a romn $lmesek sikere, mirt

  van az, hogy mr vek ta fontos djakat kapnak a nemzetkzi fesztivlokon

  s az egsz vilg rdekldssel kveti munkssgukat. A vlasz sszetett.

  Elssorban ltezik egyfajta tvolsgtarts a kzponti tmtl a romniai

  tmenet amelyet hol a humor, hol a tragdia eszkztrt felhasznlva

  mutatjk be, st gyakran legalbb annyira kedlyesek, mint amennyire

  keserek. Ugyanakkor a $atal rendezgenerci tagjai a legklnbzbb

  terletekrl csppentek bele a $lmes vilgba s ennek tulajdonthat,

  hogy nincsenek megfertzve a rgi generci $lmes sztereotpii ltal. A

  $atalok lecsupasztottk, egyszerstettk a $lmkszts technikjt, vala-

  mint a kzvetlen mltat s a jelent bemutat ltsmdjuk is ugyanezt a

  nyomvonalat kveti.

  Vgezetl, az jhullmos $lmesek kvetkezetesen elkerlik a tanulsgok

  levonst s nem hoznak tletet semmi felett. Filmjeikben a szabad l-

  tsmd frissessgt s btorsgt csodlhatjuk. Mindenki megtapasztal-

  hatja ezt, hiszen a 2010-es Romn Filmht vlogatsa kivl pldja min-

  dezeknek.

  Dr. Brndua Armanca

  Igazgat, Budapesti Romn Kulturlis Intzet

  !"#$%&

 • oktber 11-17.

  3

 • 4Az Mesk az Aranykorbl Romnia nem szokvnyos trtnete, elssorban vrosi legendkra pl, amelyek akkoriban szjrl szjra terjedtek; ltalban valban megtrtnt esemnyeken alapultak, majd jelentsen gazdagodtak a meslk fantzijban. Egy nosztalgitl sem mentes idutazs a vergdsekkel teli htkznapokba, az Mesk az Aranykorbl bemutatja a furfangos tllsi technikkat, amelyeket nap mint nap alkalmazni kellett a vratlan s kellemetlen helyzetekben, amelyeket a logiktl mentes kommunista rezsim generlt.

  Mesk az aranykorbl I-II.Amintiri din epoca de aur I-II.

  (2009, 75+69 perc)rendezk: Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno H$er, Rzvan Mrculescu sConstantin Popescufbb szerepekben: Viorel Comnici, Vlad Ivanov, Ion Spdaru, Gabriel Spahiu

  ROMN FILMHT

 • oktber 11-17.

  5

  A szrakoztat anek-dotkon tl, a rendezk megprbljk rekon-strulni a beteges tr-sadalmi rendszert irnyt elveket, hiszen ezeknek ksznhetjk a vicces trtneteket, valamint elnzen s rokonszenv-vel lltanak emlket a kisembernek, a halad szellemeknek s az arany-kor tovbbi szereplinek.

  Djak:

  Gopo 2010

  legjobb hang

 • 6Egy Duna-menti brtnben Silviu (George Pitereanu) ngy v alatt felmszik a cella rangltrn s lesz a Gr. Szabadulsa eltt kt ht-tel, vratlan ltogatja rkezik, akitl megtudja, hogy Olaszorszgbl visszatrt az anyja, s magval akarja vinni az ccst. Tisztban van az anyja negatv hatsval, de mindssze t nap ll rendelkezsre, hogy megoldst talljon a problmra. Az t nap vgtelenn nylik, miutn szerelmes lesz egy 2atal szociolgus gyakornokba, Anba (Ada Condeescu). Az rzelmek viharban s az id fogsgban Silviu inkbb becsukja a szemt Szabadsg, szl, t, az els csk. Most mr minden megtrtnhet. s ha ftylni akar, ftyl!

  Djak: Thriller de la Beaune, Franciaorszg: - Sang Neuf, els2lmesek djaBerlini Filmfesztivl: a zsri fdja / Ezst Medve dj/Alfred Bauer-dj (j per-spektvk a mvszetben).

  Ha ftylni akarok, ftylk

  ROMN FILMHT

  Eu cnd vreau s *uier, *uier (94 perc, 2010) rendez: Florin erbanforgatknyv: Ctlin Mitulescu s Florin erbanproducer: Ctlin s Daniel Mitulescu

 • oktber 11-17.

  7

  rendez: Igor Cobileanskiforgatknyv: Mara Nicolescufbb szerepekben: Mircea Diaconuproducer: Domino Film

  A 2lm cmben is szerepl fszerepl, Tache, egy 61 ves srs, aki-nek tudomsra jut, hogy mindssze kt hnap van htra az letbl. Sem tbb, sem kevesebb. A kegyetlen hr hallatn, Tache nem veszti el a fejt s rdbben, hogy mg neki is vannak magasztos tervei: egy hetedht orszgra szl temets s egy klns helyen tallhat, mg klnsebb rk nyughely. Az egsz lete sorn sszegyjttt vagyonkja 6000 dollr, ami lehetv teszi, hogy pomps temetsrl lmodozzon. Hogy minden a legnagyobb rendben menjen, a srs megbz egy luxustemetsekkel foglalkoz vllalkozst. Minden gy megy, mint a karikacsaps, mg meg nem tudja, hogy a rgta htott helyet valaki mr megvsrolta. A fr2, aki emberek szzait hantolta el, sajt brn tapasztalja meg az aki msnak vermet s monds igazsgtartalmt.

  Tache(2009, 76 perc)

 • 8A 60-as vek Romnijban egy moziv alaktott teherautn kt fr2 rkezik egy erdlyi faluba. Feladatuk, hogy szovjet propaganda2lme-ket vettsenek az embereknek. Azonban senki sem fogadja ket, gy tnik, hogy a falusiakat egyltaln nem rdekli a kommunista celluloid-propaganda. Hamarosan feszltt vlik a mozisok s a helyiek kapcsolata, amelyet srgsen or-vosolni kell. Az egyik helyzetbl a msikba trtn tmenetet leginkbb a fekete humor jellemzi, amely egyarnt magba foglalja a veszlyt, a ktelkedst s klcsns gyanakvst. Tragdinak, vagy egy megvltstrtnetnek vagyunk tani.

  Filmkaravn

  ROMN FILMHT

  Caravana cinematogra8c (2009, 100 perc), rendez: Titus Muntean fbb szerepekben: Mircea Diaconu, Doru Boguadjak: Baltic Events 2008 Best Pitch, SEE Cinema Network legjobb forgatknyv

 • oktber 11-17.

  9

  Cele ce plutesc (2009, 119 perc), rendez: Mircea Daneliucforgatknyv: Mircea Daneliucfbb szerepekben: Valentin Popescu, Nicodim Ungureanu, Olimpia Melinte

  A 2lm Avram, egy eurpai vendgmunks trtnete. Fel2-gyel arra, hogy az olaszok sokat 2zetnek a jl kpzett kutykrt, ugyanis a bevndorlk miatt egyre jobban fltik az rtkeiket. s meg is van a vilgrenget

  tlet! Visszatr Romniba, hogy rz-vd kutyatenyszt-telepet nyisson, hogy azutn azokat Olaszorszgba exportlja. Azonban p-pen egy Rmbl nemrg kitoloncolt tbor kzelben van a telep. Akarva-akaratlanul az olaszorszgi bevndorl-krzis felti fejt a Duna mentn is.

  Lebegk

 • 10

  Felicia, nainte de toate (2010, 108 perc) rendez: Rzvan Rdulescu s Melissa de Raafforgatknyv: Rzvan Rdulescufbb szerepekben: Ozana Oancea, Vasile Mentzel, Ileana Cernat

  A Felicia, szemnk fnye egy keser s olykor vidm mese arrl, hogy 19 kibeszletlen v egy napba srtve, ho-gyan bomlaszt fel egy csaldot. Felicia tvozsa a szleitl (ami minden vben rendszeresen megtrtnik) a szoksos felhajtssal jr. A

  lny ksn kezd el pakolni, az anya kiads reggelit kszt, az apa meg attl fl, hogy ez az utols alkalom, amikor a lnyt lthatja. Kzben a nvr, Iulia telefonl, hogy nem fog idben megrkezni, hogy kivigye a reptrre. A taxi meg nehezen halad a bukaresti dugban. Nem elg, hogy a repl-foglalst kell intzze, kzben ki van tve a kt csald hollandiban l ex-frj s a gyerek, illetve az apja s a nvre segtsge zaklatsnak is. Mindez, valamint a kommunikci megsznse az anyjval, vilgosan bemutatja Felicia fjdalmas lettjt, s a 19 v tvolmarads kvetkez-mnyeit.

  Djak: TIFF 2010 Ozana Oancea legjobb plyakezd sznsz s a leg-jobb szereprtelmezs, Rzvan Rdulescu legjobb forgatknyv

  Felicia, szemnk fnye

  ROMN FILMHT

 • oktber 11-17.

  11

  Lumea vzut de Ion B. Dokumentum8lm (2000, 60 perc)rendez. Alexander Nanu, forgatknyv: Alexander Nanu, producer: HBO Romnia, szerepl: Ion Brldeanu

  A Ion B. szerint a vilg az egyik legfon-tosabb romn mvsz mesbe ill trtnete, a HBO Romnia leg-jabb produkcijban.A hatvankt ves Ion Brldeanu taln az egyetlen hiteles, br kiss megksett kpviselje a miori-tikus pop-artnak. Ion Brldeanu hajlktalan, egy koszos matracon alszik egy msodik kerleti tmbhz tvben. Ide, ebbe a szedett-vedett otthonba gyjti mindazt az rtket, amit a krnyk laki szemtknt eldob-tak. gy jut azokhoz a knyvekhez, folyiratokhoz, amelyektl msok knny szvvel megvltak. A jelenleg 62 ves Ion B. gyerekkortl raj-zolt, valamint kollzsokat ksztett (az n 2lmjeim). Munki a szemt alatt vszeltk t az vtizedeket, most pedig a nemzetkzi hrnv ka-pujban ll a mfaj nagyjai, Richard Hamilton, Tom Wesselmann vagy Andy Warhol trsasgban (akikrl Ion B. nem hallott eddig)A HArt Galria tulajdonosa, Dan Popescu s Ovidiu Fene, Ionic b-csi felfedezje, nem kevesebbre vllalkoztak, mint hogy bevezessk egy hajlktalan ember letmvt a kortrs romn mvszetbe.

  Ion B. szerint a vilg

 • 12

  Medalia de onoare (2010, 104 perc)rendez: Clin Netzerforgatknyv: Tudor Voicanproducer: Scharf Advertising, Pandora Film, CNCfbb szerepekben: Victor Rebengiuc, Camelia Zorlescu, Mimi Brnescu, Ion Lucian, Constantin Drgnescu, Gabriel Spahiu.

  Clin Netzer msodik 2lmje a Maria utn. A 2lm a hetvent ves Ion trtnete, aki kimondottan feszlt kapcsolatban l a felesgvel s 2val. A 2a Kanadba emigrlt, miutn az apja szksi szndk miatt 1989-ben feljelentette. Egy szp napon meghvt kap a cotroceni-i elnki palotba, amelyben rtestik, hogy az llamf rdemkereszttel tnteti ki a msodik vilghborban vghezvitt tettei elismerseknt, amelyekrl azonban mit sem tud.

  rdemrend

  ROMN FILMHT

 • oktber 11-17.

  13

  A meghvhoz mellkelt levl felsorolja vitzi tetteit. Br tudja, hogy semmit sem tett azrt, hogy hsknt tekintsenek r, mgis elfogadja az rdemkeresztet, amelyet arra hasznl fel, hogy visszanyerje a csaldja s a bartai tisztelett. Vajon mennyi ideig kpes leplezni a csalst?

  Djak:

  Szaloniki Nemzetkzi Filmfesztivla zsri klndja: Silver Alexander, legjobb forgatknyv:Tudor Voican, legjobb fr2sznsz:Victor Rebengiuc, 2lmkritikusok dja (FIPRESCI),a Grg Rdi s Televzi Tech-nikai Szvetsgnek klndja.

  Torini Filmfesztivl : Kznsgdj

 • 14

  ROMN FILMHT

  A Zld Hold egy road movie a 2atal genercirl s annak prob-lmirl. Egy aktulis trtnet, a boldogsgkeres 2atalokrl, akik az igazit az Internetrl akarjk felszedni, akik mvszeti tr-gyakat vsrolnak, luxusautkat vezetnek s pszichedelikus zent hallgatnak, akik szmra az let a sznhz, a pnz, s a szerelem krl forog.

  Zld Hold

  Luna verde (2010, 78 perc)

  rendez: Alexa Visarionforgatknyv: Alexa Visarionproducer: Castel Film CNC tmogatsfbb szerepekben: Ioana Anastasia Ant

Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.