Top Banner
GAVSÜL AZAM HZ. PÝR ABDÜLKADÝR GAYLÂNÝ RÝSALET-Ý GAVSÝYYE (ÇEVÝRÝSÝ VE ÞERHÝ) ELL HACC HÜSEYÝN VEDAD Ý s t anbu l 1985
39

Risaleti Gavsiyye - Abdulkadir Geylani

Sep 28, 2015

Download

Documents

TheChucky

Risaleti Gavsiyye - Abdulkadir Geylani
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • GAVSL AZAM

    HZ. PR ABDLKADR GAYLN

    R S A L E T -

    G A V S Y Y E

    (EVRS VE ERH)

    E L L H A C C

    H S E Y N V E D A D

    s t a n b u l1 9 8 5

  • N D E K L E R

    1)NSZ..............................................................1-4

    2)HZ.PR ABDLKADR GEYLN'NN HAYAT-I

    MECAZLER.......................................................5-11

    3)MUKADDME.................................................15-39

    3)ABDLKADR GEYLAN HAZRETLERN RSALET-

    GAVSYYES (EVRS VE ERH)...................40-174

    3)SONSZ....................................................175-179

  • Kapaktaki eski yazlarn latin harfleri ile yazlm metni:

    Daire ierisinde tura yazs:YA HAZRET EYH SEYYD ABDLKADR GEYLN

    Turann sanda: Kuddse Srrehl l Turann solunda imza: Ketebeh Nazif Turann sa altndaki tarih: 1327 Daire etrafndaki rubai:

    "Kutbu aktab zaman seyy id i s lr mem ehi ahan c ihan Hazret i Gavs l Azam erefi rtbesi gr ol mehi vli gherinKademeyninde olup cmle vel gerdenham

  • NSZ

    B i s m i l l a h i r R a h m a n i r R a h i m

    Biz insanlara Sevgili Efendimiz Hz.Muhammedi veO'nun mmetinin en hayrllarndan Hz.Pir AbdlkadirGeylani'yi daha nice ilahi rehberleri lutfu ile gndermiolan ve kendi nurlu yolunda yrmeyi nasip eden Cena-b Hakk, Feyyaz Mutlak, Rabbi Rahim Hazretlerine laykolduu ve kendine hamd eyledii vechiyle hamd ve -krlerimizi arz ederiz.

    Allah'mzn, "ve ma erselnake illa rahmetellilalemin - Biz seni ancak alemlere rahmet olarakresul eyledik," erefine nail ederek, zayf kullar ilahihakikat ve hidayet yollarna sevk etmeye klavuz kld,Hatemen Nebiyyin, Sultanl Enbiya, Hz.Fahri Alem Sev-gili Muhammed Mustafa Efendimize, aline, ashabna, ev-ladna, ezvacna ve O'nun ilahi nurlu yolundan yrye-rek, selamet bulmu gnllere salat ve selam ederiz.

    Sevgili Efendimizden alt asr sonra bizzat Efendi-miz tarafndan iaret edilmi ve insanlar doru yola sevkile vazifeli olarak bu ilahi yolda zuhur etmi, nesebi anave baba tarafndan Efendimize intikal eden, insanlar da-laletten alarak, saadete kavuturmay hedef edinmi, ev-liyai kiramn reisi, Kutbl Arifin, Gavsl Vaslin, BazlEheb, ahlak ve fazilet numunesi Hz. Sultan AbdlkadirGeylani'ye de salat ve selam olsun.

    1

  • Allah'mzn yce ilahi varlna layk vehiylehamd sena etmemizin mmkn olmad gibi iki cihanserveri Sevgili Efendimiz ve O'nun evlad hakikisi olanSevgili Pirimiz iin medhiye yazmak da mmkn deil-dir. Zira onlar medhetmeye g yetmez.

    Hz.Pir Abdlkadir Geylani hakknda pek ok kitapyazlmtr. Biz bu kitapta onun insanlara nurlu ufuklaraan ilmi, bilgisi ve manevi feyizleri ile yol gsteren ki-il iine dair ksa ve zl bir bilgi vererek. Allah'mznHz.Pirimize ltfetmi olduu "Risaleti Gavsiyye" adleserini aslna sadk kalarak tercme etmeye ve ondananladmz manay insanlara aktarmaya gayret ettik.

    Hz.Pir Abdlkadir Geylaninin manevi yolda pek-ok eserleri vardr. Btn bu eserlerinde yazm olduuhakikatler Hz.Peygamberimizde zuhur eden ilahi haki-katleri amaya matuftur. Allah'mz Hz.Pirimizden bu hu-susiyetleri hakikat ve eriat ile am olduundan kendi-si hakknda menfi bir sz sylenememitir.

    Pi r imiz in k i tap lar pekok o lmas na ramen,"Risaleti Gavsiyye" bunlar arasnda zellikli bir konu-ma sahiptir. Zira bu eserde kendisinin ilahi kemalat ileilgili Allah'mz tarafndan tebir edilen makam ve husu-siyetleri alarak anlatlmtr.

    Risaleti Gavsiyyede son derece mull bir lisankullanlmtr. Allah'mzn Hz.Pirimize ltfetmi olduu

    2

  • ilahi kelamlarda hem manevi yaam ve makamlar, hemdnyevi yaam, hem de btn bunlarn zerinde Al -lah'mzn bunlara bak tarzn gsteren bir ifade vardr.

    Allah'mzn Risaleti Gavsiyyede Hz.Pirimize ver-mi olduu hususiyetle indirmi olduu ilahi kelamlarayn zamanda insann tekaml iin bir tertip vazetmek-tedir. Btn eserlerinin adeta bir zeti olan ve kendisininilahi makamlarn anlatan bu kitab Trkeye evirmekleHz.Pirimizin daha iyi anlalabileceini dndk.

    Tabiidir ki bu kitaptaki almalar, bizim anlad -mza gre ifade edilmitir. Risaleti Gavsiyyeyi bir tek an-lay ile deerlendirmek mmkn deildir. lahi kelamolmas hasebiyle, manas namtenahi olduundan asr -lar boyunca okunan bu eser her okuyann makam ve an-layna gre mteaddit defalar ve eitli ekil lerde tefsirve idrak edilmitir.

    Bugn alan "Hatml Velayet" i le "lillahil Va-hidil Kahhar" srr da anlatlmaya gayret edilmitir.Allah'mzn srlarnda namtenahi ini ve klar vardr.Allah ilahi srlarn aarak, kendini izah etmitir.

    Bir hadisi erifte, Sevgili Efendimiz, "Sizler l-medike Hakk' gremezsiniz ' buyurmutur.

    Bunun manas dnyevi dnceler ve beer ha-li i le Hakk' grmenin mmkn olamayacadr.

    3

  • Hz.Pirimizin dnyevi, cismani hali kendisini buzaviyeden grenlere bir perdedir. Lakin uhrevi hali idrakedildiinde akllara durgunluk verecek srlarn mebdeiolduu grlr.

    Ancak kendisi de Hz.Pirimiz gibi "Sebl Mesani"srrndan gelen Kadiri Tarikinin 4. Piri Sanisi Hz.AhmetSreyya Emin Beyefendi bu noktaya iareten, "Benkendime "Rabbim" demi olsam ne olurmu," bu-yurmaktadr.

    Eer bu gzellikleri anlatma ve bu kymetli eserinhususiyetlerini aktarabilmeyi bir nebze baarabilmiisek, kendimizi mutlu sayarz.

    Eer istemeyerek bir hata yapm ve yanl anla-maya mahal vermi isek, balanmay dileriz.

    Hvettevfikr Refik ELL HACC HSEYN VEDAD

    stanbul 1985

    4

  • HZ. PRABDLKADR GEYLAN'NN

    HAYAT-I MECAZLER

    B i s m i l l a h i r R a h m a n i r R a h i m

    Hz.Pirimiz Taberistan ile ran arasnda Hazar De-nizi ve Sarp dalarla evrili son derece yeil ve mnbitbir blge olan Gilan (Geylan, Cilan) blgesinde bulunanNif kasabasnda dnyay terif etmitir.

    Babas, Ebu Salih Abdullah bin Cengidost'tur.Kendisine ksaca "Musa Cengidost" da denir. Cengi-dost Farsada, hayrsever manasna gelir.

    Annesi Abdullahes Semainin kz Fatmanm keri -mesi mml Hayr Hanmefendidir.

    Hz.Pir Abdlkadir Geylani Hicri 470 (Miladi 1077)ylnda Ramazann ilk gecesi dnyaya gelmitir.

    560 Hicri senesinde Hz.Pirimizde kulun ars zu-hur etmi, ir tihallerinden 7 gn nce "Sefere hazr ol,"beyan ilahisi sadr olmu ve 561 ylnn Rebl ahir ay -nn 9. gecesinde yats vaktinden sonra Alemi Beka'y te -rif buyurmulardr.

    5

  • Dnyaya gelii olan 470 senesi, ebcet hesab ile"Ak" kelimesine, hayat mecazisinin dnyevi sresiolan 91 yl, "Kemal" kelimesine, Hakk'a yrd 561yl ise, "Kemali Ak" terkibine tekabl etmektedir.

    Bu husus Hz.Pirimizde "akn" mana olarak mu-kabili olan "Vedud" isminin ve bu isimle birlikte "kema-li atan" bir dier deyile "Hatml Velayet" srrnn dazuhur bulmu olduunun bir ifadesidir.

    Bundan dolay kendisi hakknda "Ak ile geldiKemali Ak ile Hakk'a yrd," denmitir.

    smi "Ebu Muhammed Abdlkadir"dir. Gilanblgesinde olmas hasabiyle bir lakab da "Geylan" ol-mutur. Bunun dnda da pekok lakablar olduu haldebunlardan en ok bilinenleri,

    "Muhyiddin,""Bazl Eheb,""Sultanl Arifin,""Gavsl Azam,""Gavsullah," tr.

    Hz.Pirimizin nesebi hem ana, hem de baba tara-fndan Sevgili Efendimize balanr. Bu bakmdan onunnesebine "Silseletl Zeheb - Altn zincir" ve "Hase-nel Hseyni" isimleri de verilmitir.

    6

  • Doduu zaman Ramazan ay boyunca gndzleriannesini emmemitir. Daha pekok harikuladelikleri ya-nnda, ocukluu srasnda Nif ahalisinin annesine, o-cuun yiyip yemediini sorarak, Ramazann geliini vekn rendikleri sylenmitir.

    Hayat Mecazisinin bir dneminde, btn pey-gamberlerin ve Peygamberimizin de yapm olduu gibiobanlk da yapmtr. Esasen obanlk, manevi hususi -yetleri olan bir meslektir. Zira "Sizler ailelerinizin o-banlarsnz," buyrulmutur.

    Genliinde tarla srd bir srada, gtt hay-vanlarn kendisine, "Ey Abdlkadir, sen bu i iinyaratlmadn," dediklerini iitince annesine gelerek,durumu anlatm ve Badat'a ilim tahsiline gitmek iinmsaadesini istemitir ve 18 yanda ilim tahsili iinBadat'a gitmitir.

    Aylarca susuzluk ekmekte olan Badata, Hz.Piringelii ile birlikte saanak yamurlar gelir. Uzun zamandrsuya hasret olan toprak suya, insanlar da rahmeti ilahi -ye'ye kavuurlar. Hatta gittii dergahn eyhi Ebu Said elMbarek Hazretleri yamura ramen mridlerine, birmanevi gnln geleceini, o bakmdan kapy ak tut-malarn ikaz eder.

    Badat'ta birok il im adamndan Kur'an, fkh, ha-

    7

  • dis, edebiyat ilimlerini tahsil eden Hz.Abdlkadir Geyla-ni her bakmdan en iyi ekilde yetiir.

    Bylelikle slam, insan kalblerini diri ltecek olan birteblicisine 6. asr banda kavumu olur.

    Kesin olmamakla birlikte, Badatta yaplan ara-trmalarda Hz.Pirimizin eitimi ile ilgil i almalarn 8sene gibi gayet ksa bir zamanda ikmal ettii sylenir.

    Hz.Pir bu sk eitimi mteakip Allah'mzn Hz.Pi-rimizde tatbik etmi olduu hususi yetimenin bir para-s olarak 25 yl sresince uzlette bulunmu zaman zamanBadat'tan uzaklam ve insanlar ile pek fazla grme-mitir. Bu hal 521 ylma kadar srm ve bundan sonraBadata dnerek sohbet ve iradlarna balamtr.

    Bu ilahi eitim dneminde eyhi Ebul DabbasHazretlerinin kz ile evlendii, bir olu olduu ve onun-la Hacca gittii sylenir.

    Hz. Sultanmz orta boylu, zayf bnyeli, geni g-sl, uzun siyah sakall, atk kal, hafif (bazen de gr)sesli, il imde ve vefakarlkta emsali bulunmayan bir veliidi.

    Gayet az konuur, ok skt ederdi. Konutuu za-man, son derece ilgi ekici hatralarn beli bir lisan ileanlatrd.

    8

  • Kapsn alan herkesi, zengin fakir ayrdetmeden,kabul eder, geri evirmezdi. Cuma gnleri dnda evin-den kmaz, Cuma gnleri ise dergaha ve camiye kar-d.

    Hz.Pirimizin Badatta insanlar iradettii ve ilahikemalatm ltfettii dergah ve klliyesi elan Badatngneyinde Bab eyh mahallesindedir. Seluklu zama-nndan gnmze kadar bu klliye byk bir ilgi gr-mtr.

    Geylani manzumesi merkezi trbe olan ve oradangelien bir klliyeden mteekkildir. En fazla Osmanl za-mannda restorasyon ve tamir grdnden Osmanl mi-marisi hviyetindedir.

    Klliyenin ilk binas Hanbeli fkh alimi Ebu Saidel Mbarek bin Ali el Muharremi tarafndan yaptrlmolan medresedir. Ebu Said el Mbarekin vefatndan son-ra Hz. Abdlkadir Geylani hocasnn yaptrm olduumedreseyi gelitirerek, bir tekke ilave etmitir.

    Hz.Pirimiz Hakk'a yrdnde medrese hcrele-rinden birine defnedilmi ve zerine bir trbe ina edil -mitir.

    1508 ylnda Safevilerin Badat istila etmesi sra-snda baka ehli snnet trbeleri gibi Hz.Pirin trbesi dehasar grmtr.

    9

  • Kanuninin Irakeyn seferinde trbe tamir ve ihyaedilerek Mimar Sinan tarafndan Cami, medrese ve ima-retten oluan bir klliye ina edilmitir.

    Bu klliye daha sonra,

    1574'de Badat Valisi Elvanzade Ali Paa 1638'de Sultan Murat 1674'te Hseyin Paa 1708'de 3. Ahmet 1861'de Sultan Abdlaziz 1904'te Sultan Ablhamid tarafndan restore edil-

    mitir.

    Klliyenin etraf yksek duvarlarla evrili olup3865 ebadnda trbe ve caminin etrafnda (U) eklin-de ifte revak bir avlu ve avlunun etrafnda yer alanmedrese, tekke ve imaret yaplarndan olumakta olup,avlunun ortasnda namazgah yer almaktadr.

    Trbe klliyenin ekirdeini tekil eder. Trbeye 3ynden 4 kap ile giri lir. Ana giri eyvan eklinde olup,iki yannda ykseltilmi 2 oda yer almaktadr. Esas trbemakam kare eklinde olup, zeri kubbe ile rtldr.

    Sandukann tamam gmten olup, zerindeayet, kitabe ve geometrik yldz ve bitki sslemeleri olanbir Osmanl eseridir. Trbenin kasna harim duvar ze-rine ykseke oturtulmu zerine ise soan karnl bir

    10

  • kubbe konmutur. Bu kubbe firuze ve sar renklerin ha-kim olduu bitki motifleri ve hal desenli iniler ile ss-lenmi kaln bir kitabe kua ile kaplanmtr.

    Ebu Said el Mbarekin yaptrm olduu medresehakknda bugn hibir ey bilinmemektedir. Ancak klli -yenin bugnk camii Iraktaki btn camilerden farklolup, en geni kubbeye sahip Irak Camiidir ve Irakta tekrnektir.

    11

  • MUKADDME

    B i s m i l l a h i r R a h m a n i r R a h i m

    Hz.Abdlkadir Geylani Sultanmzn maneviyatiinde bir hususiyeti vardr. Sevgili Peygamberimiz ilahiahlak ve dini ikmal iin gnderilmitir. nsanlarn haslet-leri arasnda her yeni eye itiraz olduundan, slamn in-san gnllerinde yerleebilmesi iin zamana ihtiya var-d.

    Peygamberimizden sonra Hulefai Raidin ve Onikimam slamn ana kaidesinden amadan, saltanata d-nmeden Efendimizin anlatt ekilde yrmesini sa-lamaya altlar. Hem Hulefai Raidin, hem Oniki mamslama ok byk hizmetler etmi ve bu yolda bykgayretler sarfetmilerdir.

    Efendimizden sonra eriat Muhammediye Onikimam ile yrm ise de, devlet yetkisini ellerinde tutan-lar Muaviyenin ayrlklara sebep tekil eden uydurmala-rn tercih etmiler ve imamlar aleyhine bu fikirleri kulla-narak, dini ifsad etmilerdir.

    Sevgili Efendimiz slam bizlere bildirdii zamanslamn hususi manevi terakkileri ile ilgili olan zellikle-rini de bildirmitir. O gne kadar slamn eriatn yerle-tirmek ile ilgili almalar yapldndan bu hususiyet ileilgili almalar ikinci planda kalr gibi olmutur.

    15

  • slam eriat olarak oturduktan sonra Allah'mz s-lamn manevi ynlerinin almas ve velayet hususiyetle-rinin aklanmas iin Hz.Piri gndermitir.

    O'nun zuhuru ile o gne kadar eitli mezheplerinortaya kmas neticesinde karmakark olan eriat anla-y dorulmu ve Muhammedi yolun hakikati ile birlee-rek sarlmaz bir ilim ve hidayet kayna halinde yenidenortaya kmtr. Onun iin kendisine dini ihya eden ma-nasna gelen "Muhyiddin" lakab verilmitir.

    Hz.Peygamberimizin Selman Faris Hazretlerine,"Ey Selman sizin taraflarda bir zat zuhur edecek-tir. man lker (Sreyya) yldznda dahi olsa oeli ile alacak ve insanlara verecektir," buyurduuhadisi erif mehurdur.

    Efendimiz bu hadiste srr tarikat, el tutma ve sey-ri slk yollarn da amtr. Bu durum ilahi bir tertip veprogram iaret etmektedir.

    Gelmi gemi peygamberan ilahi bir nizam veprogramn devamll iinde grnmlerdir. Allah'mzher yeni peygamberin zuhurunda daha ileri il im ve bilgiikramnda bulunmutur. Ancak kitap verdii Peygamber-lere verdii bir zellik ile onlarda eriat hkmlerini ya-zl olarak bildirmitir.

    Peygamberlerde olduu gibi Allah'mz evliyasnda

    16

  • da bu ilahi tatbikat yapm ve o evliyann peygamberle-rin varisleri olduunu bildirmitir. Sevgili Efendimiz busrra iareten "El ulemai veresetl enbiya," buyur-mutur.

    Btn peygamberan ve evliya Allah'mzn ilahiprog ram dah i l inde i c raat ta bulunmu la r, insanlaraAl lah' doru olarak bildirip anlatmlardr.

    Allah'mzn Hz.dem'de am olduu "kemalat"isimleri vardr. Hz.dem'den Sevgili Efendimize kadarnbvvete ait olan kemalat isimleri peygamberler ilealmtr.

    Peygamberimiz ile "Hatemen Nebiyyin," noktaszuhur bulmu ve Allah'mz arzu ettii i lahi kemalat isim-lerini Hatemen Nebiyyin'den sonra zuhur edecek olan s -lam Evliyasnda amtr.

    Rabbimizin her velisi iin arzu etmi olduu ilahikemalat isimleri, o velide zuhur eder. Bu isimler Rabbi-mizin lutfu ile evvela Deryay Nuru Muhammed'de doarve zuhur ederler.

    Onun iin Efendimiz hem "Hatemen Nebiyyin"hem "Hatml Veli"dir. nklab Kebir'in yaklam oldu-u zamanda ise, bu ilahi kemalat isimleri Hatml Velayetile hatme erer.

    17

  • Hz.Pirimizin Hilafetullah'a mazhariyeti icab Al-lah'mzn hususi esmas kendilerinde zuhur bulmutur.

    "Menakb Tacl Evliya ve Burhanl Asfiya"adl eserde, Allah'mzn 99 Esmai Hsnasnn pek ou-nun "Kutbl Aktab" ifade ettii ve bunun zahir mana-snn "Gavsl Azam"dan baka bir kutup yoktur," demekolduu ifade edilerek, Hz.Gavsl Azam'm esmas ylecesralanmtr:

    Seyyid, Meyyid, Kerim, Azim, erif, Zarif,mam, Hemam, Salik, Nasik, Mmin, Mufin,Mnim, Muksim, Tayyib, Tabib, Mutayyib,Cevat, Mnkat, Kaim, Saim, Abid, Zahid,Sacid, Vacid, Taki, Naki, Kamil, Lazil,Zeki, Saki, Cemil, Celil, Maz, Mnas,Said, Reid, Sahi, Vaki, Vafi, Parisa,Nakib, Necib, Hazi, Hau, Sahib, Sakib,Varis, Haris, Vasi, Bari,Faik, Lik, Rasih, amih, Veli,Tahir, Zahir, Muti, Mimi Lebib, Habib,ahid, Raid, Zait, Kait, Basir,Muhzib, Delil, Sadk, Hazik,Sultan, Burhan, Hsn, Hseyni, Alim, Hakim,Muin, Mbeyyin, Misbah, Miftah, akir, Zakir,Melaz, Meaz, Salih, Nasih, Falih, Vazh,

    Allah'mzn Efendimizden sonra gelecek olan veyaknlk vermi olduu ilah gnllerde bir arzusu vardr.

    18

  • Bu cmleden olarak Mehdi Resul de, Allah'mzn kya-mete yakn zuhur edecek olan bir mihenk tadr kiHz.sann geleceinin ve Hz.Mehdinin haber verilmesinceden belirlenmi bir programn olduunu ve bununbir tesadf olmadn gstermektedir.

    lahi nizamn bir program vardr. nanmayanlarbil-melidirler ki, manevi program Allah'mzn bir arzusu-dur ve hi aksamadan tatbik olunmakta ve yrmekte-dir.

    Nitekim Efendimizden sonra insanlara kemalat vebilgi, ah Velayet Hz.Ali i le sunulmutur. Hz.Ali Efendi -miz bu yolla hakikate erilip gzellik kazanlacan vekendisinin ah Velayet olduuna dair srlar da ayn i la-hi program dahilinde bildirilmitir.

    Hz.Ali'den zuhur eden kemalat sahibi veliler veReis' l Mridin olanlar da ilahi vazifelerini yapmlar-dr. Sevgili Pirimiz elbette bu ilahi programda mhim biryere sahiptir.

    Hz.Pirimiz Sevgili Efendimizin evlad hakikisi ola-rak hem Efendimizin vcud kitab olan Kur'ann zahirieriatini hem de Kur'ann batn olan Sevgili Efendimizinsnneti seniyyesi ile yry ve yaay tarzn birletire-rek, dini slam yeniden ihya etmeye memur bir mrsel -dir.

    19

  • O slama son derece byk hizmetler etmi ve ila-hi vazifesini hakkyla ikmal etmi bir veliyullahtr. Allahondan gani gani raz olsun. Amin.

    Onu hasseten Efendimiz bildirmi ve dikkat edilir -se imana dair olarak zikretmitir. Demek ki gelecekte s-lamda yanl yorum ve anlatmlarn meydana geleceinive bu durumun da Hz.Pirimizin eli ve makam velayettezuhur edecek evliyas ile dzelti leceini bildirmitir.

    Peygamberler iinde nasl nebiler ve resuller varise, Hz.Pirimiz de evliya arasnda hususi olarak seilmive ilahi ilim ve bilgi ile tehiz edilmi ve devir am birvelidir.

    O'nun at bu r slama yeni bir veche vermitarikatler fiiliyata gemi ve bundan sonra ylece yrn-mtr.

    Manevi yol Hz.Pirimiz i le kurumlamtr. Bu ilahivazife kendisine Rabbimiz tarafndan ltfedilmi veEfendimiz de kendisini desteklemitir. Onun at bu -r bu gne kadar devam etmi ve edecektir.

    Hz.Pir dini slamn ruhi ve ilahi zelliklerini izahederek insan faktrnn zelliini ap anlatm veHz.Muhammed'in eriatm fevkalade gzel tatbik etmi-tir. Bu hakikatler "Sebl Mesani"de zuhur etmitir.

    20

  • Rabbimiz Hz.Pirimiz ile slamm velayet hususiyet-lerini ve manevi inceliklerini aarak anlatmtr. Bununiin evliya, "duyan gelsin bana," buyurmutur.

    Hz.Pirimiz, "Ben sizler zerine gnderilmibir terbiyeciyim," buyurmutur.

    Efendimizin, "Ben gzel ahlak ikmal iingnderil-dim," beyannda ve btn evliyai kiramda ol-duu gibi Hz. Pirimiz de ilahi ahlak retmek iin gay-ret gstermitir.

    Hz.Pirin ilahi vazife iindeki rol ok mhimdir. Oinsanlarn ilahi ahlakla muttasf olmasn salayarakHakka dnmelerine imkan veren bir eitimin tatbikatnyapmtr. Bu Allah'mzn Hz.Pirimiz ile de insanlarayapm olduu bir ikram ilahiyedir.

    Hz.Pir Abdlkadir Geylani, "Ben btn evliya-nn varaca en son noktaya kadar gittim. SonraRabbim bana bir pencere at ve namtenahi sey-rettim," buyurmutur.

    Rabbim Hz.Pir Abdlkadir'in "pencere ald venamtenahi seyrettim," ilahi beyann aarak ylebuyurdu:

    Hz.Pir, o pencerenin kendisidir. O pencerenin ila-hi aleme kendisinden kendisine dnk olan vechesi ba-

    21

  • zl ehebdir. Birok alemde olduu gibi kesret aleminednk olan vechesi de Gavsl Azam'dr. Esfele safilinolan bu alemde de bu isim ile icradadr.

    O pencerenin kesret alemine bakndaki tatbikat-ta Allah "Gavsl Azam" ismi ile fiili icrasn tatbik edi-yor, ki bu vechesi velayeti kiram ve peygamberan tara-fndan mahade edildii iin o noktay tasdik ve teyid-dedirler.

    Dier vechesi ise, Allah'a bakt iin namtenahi-dir. Allah' tam anlam ile bilip anlamak mmkn olma-d iin "Bazl Eheb" ismi ile o noktann sonsuz venamtenahi olduu ifade edilmek istenmitir.

    "Bazl Eheb" "Allah'n doan" manasna ge-lir. "El Baz" Farsa asll bir kelime olup, "Doan kuu"manasna geldii gibi ayn zamanda avclarn keklik av-lamak iin kafeste gtrdkleri keklie de verilen isim-dir.

    Mridi Kamil, "ledn" ilminin aklarn avlamakiin vazifeli mecazi manada bir ku gibidir. Bu bakmdan"Bazl Eheb" deyimi bu ilahi yolda olanlar iin zarif birrnek ve bir nktedir. Bu deyim ayn zamanda maneviilahi yolda, ilahi terakkinin Hz.Pir'in yolunda uarak veyksek bir hzla zuhur ettiinin bir ifadesidir.

    Bununla ilgili olarak baz manevi gnllerde;

    22

  • "Ene Bazl Eheb Ell Hacc H. V.""Ene Bazl Mereb Ell Hacc H. V." zuhuratla-

    r olmutur.

    te bu hakikat iinde olan velinin hali tam idrakesmad iin, onun kdemi tekmil evliyann ba ze-r inded ir. Btn evl iya bunu tasdik e tmit i r. Bu s rHatml Velayet srr ile de almaktadr.

    Allah'mzn Hz.Pirimizde am olduu srlardanbazlar insanlar tarafndan Allah'mzn o insanlardakiarzusu kadar anlalmtr. "Byle bir ilahi noktayaherkes teslim olsa gerektir."

    Hz.Abdlkadir Geylani'deki srlar insanlar kendimakamlarna gre anlamlardr. Ayn srlar Hatml Ve-layette de vardr ve bu gn o noktadan almaktadr.

    Hatml Velayetteki hususlardan biri de Velayetilahiye srlardr. O lemlerde mevcut velayet srlarn,at halde Velayeti lahiye srlarn henz amam veidrake getirmemitir. Bu bakmdan o zat hakknda "ba-kir" beyan zuhur etmitir.

    Yllar sonra Hz.Bahaeddin zuhur etmi, ilahi ma-kamlarda bir noktaya kadar gelmi ve kendisinde dahaileri geme arzusu zuhur etmiti. Hangi zata gitmi ise,derdine derman olamamt.

    23

  • llerde yalnz ve mahzun dolarken, Hzr (AS)zuhur ederek, "Ya Bahaeddin, Badatta eyh Ab-dlkadir Geylani'ye git. Ondan istimdad et. An-cak O sana yardm edebilir," buyurur.

    Hz.Bahaeddin Badad'a varr. Hz.Sultanmznmakamnda ak ile yle terennm eder:

    Padiah her d alem ah Abdlkadirest Serveri evlad dem ah Abdlkadirest Afitab mahitab ar krsiyyi kalem Nurukalbest nuru azam ah Abdlkadirest

    Her iki alemin sultan ah Abdlkadirdir. Evlad demin hakan ah Abdlkadirdir. Arn, Krsinin, Kalemin Ay, hem Gnei E n b y k n u r d a n b i r k a l b n u r u a h A b d l kadir'dir.

    Bunun zerine Hz.Pirimiz ruh ve vcud beraberzuhur ederek yle buyurur:

    "Ya Bahaeddin, kalbini (bendini) bana ylenaket ki, sana nakibend (kalb balayan) desin-ler."

    Bundan sonra Hz.Bahaeddin ah BahaeddiniNakibend olmutur ve ilahi feyz datmtr.

    24

  • Byk Trk airi Nab, Hz.Abdlkadir Geylanihakknda, "Cem'i kutbiyyet, gavsiyyet ve ferdiyyetile se() stun zre durur barigehi rif ati eyh"der.

    Yani Hz.Abdlkadir'in yksek huzur makam (izniile grlecek grme yeri) "Kutbiyyet", "Gavsiyyet"ve "Ferdiyyet" denilen stun zere kurulmutur.

    Kutup, eyada,Gavs, kalblerde,Ferdiyyet, hem eyada, hem kalblerde (Hakk arzu-

    su kadar) tasarruf eder.

    Hz.Abdlkadir Geylani yle buyurur:

    Berr u bahr ire mridim etse figan bir an Ederim dmannn nakdi vcudun itlaf Ererim tiri kaza gibi vcudu hasne ntikamm klcm men edemez bend u glaf

    "Karada ve denizde bir mridim figan etseve benden imdad istese, kaza oku gibi o an d-mann vcudu zerine atlr ve ldrrm. ntika-mm klc ne balanr ve ne klfa sokulur."

    Dervi Yunus Hz.Pir Abdlkadir Geylani iin yleterennm etmektedir:

    25

  • Seyyah olup u alemi ararsan Abdlkadir gibi bir er bulunmaz Ceddi Muhammed'dir eer sorarsan Abdlkadir gibi bir er bulunmaz

    Gn gelir dervileri dirilir Ayetiyle ihyalar sorulur Kudretinden ksmetleri verilir Abdlkadir gibi bir er bulunmaz

    Hakk Teala yeri g dzeli Ho nazar eylemi ona ezeli Evliyalar seremesi gzeli Abdlkadir gibi bir er bulunmaz

    Benim eyhim beni Hakk'a gtrr Nice mkllerim anda bitrrMuhammed'in sancam gtrr

    Abdlkadir gibi bir er bulunmaz

    Giderler gazaya alarlar satrDaima yaparlar ho gnl hatr

    Badatta trbesi nur olmu yatr Abdlkadir gibi bir er bulunmaz

    Cmle evladna yeil yarar Ak gelir bu canma dolar Ona dervi olan Hakk'a ular Abdlkadir gibi bir er bulunmaz

    26

  • Dervi Yunus biz ekelim zahmeti stmzde hazr ola himmeti Olum demi ona Resul Hazreti Abdlkadir gibi bir er bulunmaz.

    Bizler de bu manevi yolu aynen tasdik ediyoruz.Mrid dervileri daima kontrol eder, selamete getirme-ye alr. Onun iin bugn selametteyiz. Bu ilahi Kadiriyolunda gzellik kazanlacaktr.

    Sevgili Pirimiz, tasavvuf hakknda, olu Hz.Abdr-rezzakl Irak'ye yazm olduu vasiyetinde yle buyur-maktadr: "Ey oul, tasavvuf kaal ii olmayp, haliidir, iyi ahlak numunesidir. Ey oul, tasavvufsekiz ksma ayrlmtr.

    1. Seha2. Rza3. Sabr4. aret5. Gurbet6. Sof giymek7. Seyahat8. Fakr

    27

  • Sehavet: brahim (AS)'n mazhardr.Rza: shak (AS)'n iardr.Sabr: Eyyb (AS)'a mahsustur.aret: Zekeriyya (AS)'nn mazhardrGurbet: Yusuf (AS)'n iardr.Sof giymek:Yahya (AS)'n mazhariyetindendir.Seyahat'a: gelince Hz.sa bununla mtehallidir.Fakr: Benim ceddim (SAV)'de bulunurdu."

    Sevgili Pirimizden sonra olu ve manevi evladolan Abdrrezakl Iraki Hazretlerinden yryen kol Ka-diriye'nin 3. Piri Sanisi Ziyaeddin Abdurrahman HalisTalabani Hazretlerine kadar gelmitir.

    Talabani hazretlerinden itibaren Halisiye koluadyla yrmtr. Talabani Hazretlerinden bir kol dahagelmitir ama sr kolu Bekrl Cezbi Hazretlerinden yr-m, Bekr' l Cezbi hazretlerinden de Ahmet SreyyaEmin Beyefendi Hazretleri almtr.

    Bu kol pek bilinmediinden biroklar DrdncPiri Saninin farknda deildir. Halisiye kolu srda olanbir koldur ve biz bu koldan gelmekteyiz.

    28

  • Hz.Sreyya'nn halifesi olan Hsn Bey Hazretleribir nefesinde,

    Cem oldu aklar Pirim Abdlkadir'in Yolunda sadklar Pirim Abdlkadir 'in

    Elim verdim eline Kurban oldum diline Canm feda yoluna Pirim Abdlkadir'in

    Sana derim ey kii kar dilden tevii Oda yanmaz dervii Pirim Abdlkadir'in

    Arsnn balym Bahesinin glym Bann blblym Pirim Abdlkadir'in

    Hak katnda uludur ki cihan doludur Halisiye koludurPirim Abdlkadir'in buyurmaktadr.

    29

  • Allah, "bildiin isimlerimle bana dua et, sa-na bilmediin isimlerimi aaym, yakin olarak te-nezzl edeyim, bilmediin isimlerle dua edersenyine ayn tatbikat yaparm," buyuruyor.

    O yzden "Yarabbi bildiim ve bilmediimisimlerinle sana iltica ediyorum ," demek makbulolur.

    "Lillahil vahidil kahhar" isminde btn isimlermahviyyettedirler, onun iin Allah'mz o byk gnde,"getirin btn isimleri," diye buyurduunda, btn isim-lerinin tecelliyat kendisinde topladndan, getirilecekbir isim kalmaz. Allah'mz bu suali sadece ald vela-yet noktasna tevcih buyurmaz, zira bu tatbikatn zatenonda yapmtr.

    Geenlerde bir dua zuhur etmiti, bunu mteakip"Ene Abdlkadir Geylani bizlere ve manevi evlat-lara yaptrn dua makbulum oldu ," buyurdu.

    Tevazu ile tevbe ve istifar ettiimde devam etti,"Yaptn dua Hatml Velayet noktasndadr. Odua iindeki kemalat ile btn dervianm aynkemalat noktasna ulat," buyurdu.

    Hatml Velayetle btn makamlarn hususiyeti-nin zat olduu bilinip tasdik edilmitir.

    30

  • Allah'mzn bu makamlarda (ulvi ve sfli) sfat vezat isimlerini zikretmesi bir bakma "lillahil vahidilkahhar" srrnn tatbikatta olmas demektir.

    Evliya insanlara daima ilahi hakikatleri ulvi ve sf-li, hayr ve errin bir olduunu bildirdikleri ve tevhidianlattklar halde insanlar Hakk'tan erri tenzih etmekte-dirler. Bu hal sevgiden ileri gelmektedir.

    Ancak er denilen ey daimi deildir. Hayr bilmekiindir. O halde ulvi ve sfli vcudda birlik vardr. Onuniin de Muhyiddini Arabiye itiraz etmilerdir. Ancak bu-gn hereyin zdd i le bilinmesi ilmen de grlmektedirve tam tevhid vardr.

    Hz.Pirimiz Vahdeti Vcudu da izah etmi ve anlat-mtr. Bu nokta Hz.Muhyiddini Arabide zuhur etmitir.Bu husus Hz.Muhyiddini Arabide, "Herey Allah'tr,"diye zuhur etmi.

    Hz.Pirimiz ise, ayn hususu, "Allah, 'herey be-nim' buyurdu," diyerek ifade eylemilerdir.

    Allah'mz kulunda "Abd" ismini "Kadir" ismi ileyaratm ve "Allah" ismi ile ilahi hakikatini amtr.

    Vahdeti Vcud, maddenin, manann, ilerin birli -i, uluhiyettir.

    31

  • Hz.Pirimize kadar gelmi olanlar Efendimizin eri-atn tam tatbik ederek, gzellik kazanmlardr. AncakHz. Pirimizin zamanna gelinceye kadar, insanlarn Al-lah'mzn eriatini kendilerine uydurmak iin icat ettikle-ri bir yn mezhepler ortaya kmtr.

    Hz.Pirimiz slamm manevi yoldan hakikatine er-meleri iin insanlar velayet makam ile ekmitir. Tarika-tler bu ilahi ilmi retmek iin kurulmu olan ilahi okul-lardr. Bu okullarn temelinde Hz.Abdlkadir Geylanininbyk katks vardr. mam Caferi Sadk da, ceddiHz.Muhammedin eriatnn doru renilmesi iin kendievini okul haline getirmitir.

    Hz.Pirimiz maneviyat, velayet ynnden anlat-mtr. Onun iin "Gavsl Azaml Muazzam"dr.

    Dier tarikatler de pirlerinin kurduklar ilahi okul-lardr. Bu bakmdan hepsi Hz.Abdlkadir Geylani Efen-dimizden feyzmend olmulardr. Allah'mz bu ilahi okulhususiyetini Hz.Pirimiz ile amtr.

    Hz.Pir bu okulun kurucusu ve Allah'mzn bu hik-meti ilahiyesinin insanlar arasnda yaylmasna sebeptekil eden ilahi gnl sahibidir.

    Bu ilahi okulun tertibi icab eyh ve dervi, babaevlat gibi en yakndrlar. Nasl baba ile evlat arasnda

    32

  • veraset var ise, eyhin yetitirdii evlatlar da onun ilmenvarisleridir (maneviyatta "babalk" srr).

    Allah'mz Sevgili Pirimize, "Evladm Abdlka-dir," demekle bu ilahi yolu am, "Bendeki ilmin va-risidir," buyurarak bu ilahi okulun hususiyetlerinden bi -rini amtr.

    Hz.Pirimiz ayn zamanda nbvetten de hissementolan bir slam velisidir. Kendisinde nbvvet, risalet vevelayet srlar almtr. Bu hakikat ve Gavsiyyete da-ir bilgiler Hz.Pirimiz tarafndan alarak anlatlmtr.

    Risaletin hususiyetlerinden bir tanesi de Allah'm-zn hakikatini insanda ap bildirmesidir. Bu hakikati bil -dirdikten sonra Gavsl Azam ismi ile btn alemlerdeAllah'n arzuyu ilahisinin hkmranln grmek mm-kn olur.

    Bu kitapta Hz.Pirimizin kerametleri ile ilgili konu-ya deinmedik. Allah'mzn insanlarn gzel bir noktayagelmeleri iin Hz.Pirimizden ltfetmi olduu namtena-hi ikram ilahiyesinin anlatm balbana ve namtena-hi bir konudur. Esasen Hz.Pirimizin bizatihi varl enbyk keramettir.

    En byk ikram ilahi, Allah'mzn kelamdr. Obakmdan Allah'mzn Hz.Pirimize hitab olan RisaletiGavsiyye'sinin anlalp idrak edilmesi ok mhimdir.

    33

  • Bu cmleden olarak Hz. Sreyya Beyefendi'ninaadaki szleri son derece aklaycdr:

    "Can men, bunu anla ki kudreti tasarrufbaka, tasarrufu kudret bakadr.Kudreti tasarrufher evliyaullahta vardr. Feamma tasarrufu kudretZati Sahibr Rahmana mahsustur. nk bu v-cudu mukadesl fehimel azaml muazzam noktaigayn gidermi olmakla zamanmzda andan gay-re henz mestur ve gayri malum olmutur."

    Hz. Sreyya bir baka hadisinde byle zuhuratla-rn saysnn 6-7 yi gemeyeceini, Hz.Muhammed,Hz.Ali, Hz.Abdlkadir Geylani ve kendisinin bunlardanolduunu ifade buyurmaktadrlar.

    Bu durumda olan bir velinin her hali keramet ol-duu iin bu kitapta Hz.Pirimizden zuhur eden keramet-lerin tadat edilmesi gibi bir gayrete giriilmemesi uygungrlmtr.

    Allah'mzn Hz.Pirimize hitaplar dnyevi makam-lar ve ilahi terakkiyi iaret etmektedir. Btn isimler gi-bi "Gavs" ismi de Allah'mzn isimlerinden bir isimdir.

    Rabbimiz Hz.Pirimize bunlar Gavsl Azam maka-mndan hitap ederek retmitir. Bu bakmdan RisaletiGavsiyye'nin balangcnda "Gavsl Azam" makam, bubeyanlarn o makama gre okunarak idrak edilmesi ge-

    34

  • rektiini ikaz etmektedir. Bu kitap bu ekilde okunur ise,Rabbimizin himmeti ile terakkiye vesile olacaktr.

    Bu kitapta Hz.Pirimizin Allah'mz ile mkalemesi72 konuma cmlesinden ibarettir. Bunun bir manas daEfendimizden sonra 72 frkaya blnd grlm olanslamn her bir frkasna Allah'mz tarafndan yaplmolan bir uyarnn mahade edilmesidir. Ancak bu frka-lar iinden "Frkai Naciye" efdaldir. Zira "Frkai Naci-ye" Efendimizin tam snnetinde yryen ve ilahi hakika-te ermi bir frkadr.

    Allah'mzn Hz.Pirimize hitaplar ve bunlarn ma-nalar aadaki ekilde dere ve izah olsa gerektir.

    1. "Kaale - buyurdu," hitab

    Bu hitap dorudan, Allah'a ait ve kiiyi hedef al -mayan bir hitaptr. Bu hitap ile gelen mkalemelerde ila-hi alemler ve dnyevi hallere dair hkmler beyan olun-mutur. Allah'mzn kendi vcudundan tekilatlandrmolduu varlklar zerine olan bu hkmler Vacibul V-cud'a ait hkmlerdir.

    2. "Smme seelt fekult Ya Rabbi - son-ra sordum ve Ya Rabbi dedim" hitab

    Kulun bir talebi yani kuldan Allah'a bir iltica var-dr. Bu talep ruhun aslna olan talebidir yani abdiyyetin

    35

  • mabudiyyetten talebidir ve "kul" isminin ruhani olma is-teidir.

    Allah'mzn kemalatmm gerek "Gavs" iin, gerekGavs'm insanlara anlatmn bilmek ve bildirmek ve ge-rekse O'nun ilahi kemalatm ikmal iin ltfetmi olduubir hitaptr.

    lahi kemalat ve mecburiyet iin Allah'n mrebbiismi olan "Rabb" ismi ile Allah'a ilticadr.

    Hz.Pirimiz "Ben insanlar zerine gnderilmiolan bir mrebbiyim," buyurur.

    Bunun bir manas da Hz.Pir'de Allah' mzn"Rabb" isminin tecellisinin bulunduu ve bu isimle in-sanlara mrebbi olduudur.

    Bu kendisinin "her bilicinin zerinde bilici ol-duunu," beyan buyuran Allah'a kulun ilticadr.

    Ayetteki "cehul" kelimesinin bir manas da kulungerek reticisinin Allah olduu mmilik noktasn ia-ret eder.

    3. "Ve kaale l - ve bana buyurdu," hitab

    Bu hitab ilahinin bir manas da "hitabm ben-den bana"dr.

    36

  • Burada Allah'mz yaknlk verdii gnle hitap et-mekte ve at noktann anlatlmasn alm olduugnl ehline brakmaktadr. Bu noktadaki anlay ve ke-malat yksek olduundan avama dorudan sylenmesihalinde arma olur. Bu hitaptan murat insan kamil ya-ni velayettir ve btn alemlerdeki insanlar iin geerli -dir.

    nsann hedef alnarak hitap edilmi olmasndanmaksat dem srrnn ald gnldr. Deryay NuruMuhammed'in grnerek hitap ettii noktadr. Bilhassa"ve" balac ile balayan hitab beyanlar daha sonraHatml Velayet zuhuru ile alarak, idrak olunacak haki -katleri ifade etmektedirler.

    4. "Ya Gavs - Ey Gavs," hitab

    Bu beyanlarda Allah'mzn "Gavs" ismi ile btnvarlklar zerindeki hkm ilahisi anlatl r. Bu bakmdanhitap "Gavs" isminedir. Bu da gavsiyyetin Allah nezdin-deki yetkisini gsterir ve kudreti ilahisini anlatr.

    Bu ayn zamanda Allah'mzn yaknlk verdii in-san gnlnn insanlar zerindeki yetkisinin de bir ifade-sidir. Kur'an Kerim'de de (Maide 35'de) "ilahi rehber bulu-nuz," hitab mevcuttur.

    Bu ayet insanlar arasnda zuhur eden ilahi rehber-lerin durumunu belir tir. Bu ilahi rehberlerin iinden se-

    37

  • ilmi olup, hkm hem bu alemde, hem ilahi alemde vehem de kalblerde yryenler "Gavs" ismine mazhardr-lar.

    5. Kaalel Gavs Reeytr Rabbe smme seel-t - Gavs, "Rabbi grdm sonra sordum," buyur-du," hitab

    Bu hitap Risaleti Gavsiyyede iki yerde bulunmak-tadr. Bir tanesi ak konusunda dieri mira konusunda-dr.

    Akn manas Allah'mzn kendisidir. Allah'mzbunun byle olduunu kendi "Hve" ismi ve "Vedud" is-mi ile izah buyurmutur. Allah'mz i lahi ak idrakini vemakamlarn birok isim ile ifade buyurmutur.

    Allah'mz, "Btn bu alemleri ak iin yarat-tm," buyurmaktadr. O halde alemlerdeki hakikatlerianlamak, Allah'mzn bu hakikati at isimleri idrak,ak anlamak demektir.

    Ak anlald zaman ilahi kemalat ikmal olmuolur. lahi ak renip bilen ilahi kemalat sahibi olur. Bukemalat "Gavs" ismi ile btn varlklar zerinde mreb-bi olmutur.

    Ayn hitap Risaleti Gavsiyyenin son paragrafndada mirac ile ilgil i olarak zikredilmektedir.

    38

  • nsann da Allah'n bir paras olduunun idraki -dir. Kii Allah'a mirac yapt zaman Allah ile Allah ol -mu demektir. Allah'a varm ve hakiki vuslata ermiolan iin sual ve cevap biter ve yle bir kimsenin kldnamaz gerek idrak noktasna varr ve "namazn bendenbana" beyan zuhur eder.

    ELL HACC HSEYN VEDAD

    39