Top Banner
Programfüzet 2016
26

Programfüzet 2016

Dec 30, 2016

Download

Documents

buidieu
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
 • Programfzet

  2016

 • 2

  SSZEBESZLNK II. Ifjsggyi Kongresszus

 • 3

  SSZEBESZLNK II. Ifjsggyi Kongresszus

  TARTALOMJEGYZK

  Egymsra utalva 4

  A kezdemnyezk 5

  A kongresszus programja 6-7

  Plenris eladsok 8-11

  Problma s megoldsfkusz mhelyek 12-18

  Plenris eladsok 19-21

  A komromi vr 22

  A programok helysznei 23

  Ha minden ktl szakad 24

 • 4

  SSZEBESZLNK II. Ifjsggyi Kongresszus

  EGYMSRA UTALVA

  Eddig az ifjsgszakmai trben (ahol a fiatal nem egy terlet alanyaknt, hanem a maga teljessgben s egyedisgben ltszik) nem voltak olyan tallkozsi alkalmak, konferencik, amelyek szolglhatnk egyfell a szakmai-tudomnyos muncibvtst, msfell a szakemberek trsas krnyezetnek biztostst. Az ssze-beszlnk I. Ifjsggyi Kongresszus 2014 oktberben kerlt megrendezsre, s szndka szerint szolglta a fiatalokkal foglalkoz diszciplnk s szakmk kztti diskurzus erstst s az ifjsggy integratv meg-kzeltsnek elsegtst. Teret adott az ifjsggy: az ifjsgszociolgia, pedaggia-kultrakzvetts, ifjsgi szocilis munka, ifjsgpolitika legjabb innovciinak bemutatsra s hozzfrsi lehetsget biztostott a szakpolitikk clkitzsei, a tudomnyos nvumok s a szakmai gyakorlat megismersre, szembestsre.

  Mind a rsztvevi, mind a szervezi-tudomnyos oldalrl egyrtelmnek ltszik az igny a Kongresszus so-rozatt formlsra, amelynek msodik alkalma az egymsra utaltsgot kvnja kifejezni mind a genercik kztt, mind a fizikai vagy diszciplinris hatrokon tnylva.

  Ennek tkrben az sszebeszlnk II. Ifjsggyi Kongresszus EGYMSRA UTALVA cmmel kerl megren-dezsre. Vrunk valamennyi az ifjsggy irnt rdekldt, de elssorban az ezt (is) hivatsuknak tekintket: pedaggusokat, a nevelstudomny kpviselit, szociolgusokat, szocilis munksokat, politolgusokat, pszi-cholgusokat, ifjsgsegtket, civil vezetket stb.

  Nagy dm habil Ph.D. Horvth Kinga habil Ph.D. A Szervezbizottsg elnke A Tudomnyos Bizottsg elnke

 • 5

  SSZEBESZLNK II. Ifjsggyi Kongresszus

  A KezdemnyezKSzervezk:

  Kzremkdk:

  Tudomnyos bizottsg:Horvth Kinga (elnk), gh Attila, Horvth gnes, Kozma Tams, Nagy dm, Puknszky Bla, Stredl Terzia, Trencsnyi Lszl. Szervezbizottsg:Nagy dm(elnk), Brcz Lvia, Monostori va, Salamon Eszter.

  Tmogatk:Erasmus+ program, Pallas Athene Domus Animae Alaptvny

  A projekt az Eurpai Bizottsg tmogatsval valsul meg, de tartalma nem felttlenl tkrzi az Eurpai Bizottsg vagy a Magyar Nemzeti Iroda vlemnyt, amely intzmnyek felelssge a projektre nem terjed ki.

  Funded by theErasmus+ Programmeof the European Union

 • 6

  SSZEBESZLNK II. Ifjsggyi Kongresszus

  PROGRAM

  2016. augusztus 26. pntek9.00-10.00 rkezs, regisztrci

  10.00-10.20 Megnyits, kszntk

  10.20-12.30 Trkp plenris eladsok

  Genercik - egymsra utalva Ferge Zsuzsa

  Trsvonalak Krmer Balzs

  Passzivits-aktivits Rad Pter

  Leszakadban?! L. Ritk Nra

  12.30-14.00 Ebd

  14.00-15.30 Mhelymunkk problmafkusszal

  Rural youth - fiatalok elvndorlsa vidkrl (Brcz Lvia Eperjesi Tams)

  Fiatalok s migrci (Oross Dniel Holczer Mnika)

  Kzssgi terek nlkl (Pekker Bernadett Trencsnyi Lszl)

  Az ifjsgi szakma hinya (Krpti rpd Horvth gnes)

  Cserljnk panaszt! (r Tibor Szeifer Csaba)

  tmeneti ifjkor (Szkely Levente Fazekas Anna)

  Elveszett gyermekek orszga? (Fldes Petra Leiner Kroly)

  15.30-16.00 Kvsznet

  16.00-17.30 Mhelymunkk problmafkusszal (msodik fordul)

  18.00-19.00 Idegenvezets a komromi vrban

  19.00-21.00 Fogads

  P

  P

 • 7

  SSZEBESZLNK II. Ifjsggyi Kongresszus

  2016. augusztus 27. szombat8.00-9.00 rkezs

  9.00-10.30 Mhelymunkk mdszertani fkusszal

  Fiatalok helybentartsa, visszatrse (Brcz Lvia Eperjesi Tams)

  Mobilits, beilleszkeds, visszailleszkeds (Oross Dniel Holczer Mnika)

  A posztmodernits kzssgi terei (Pekker Bernadett Trencsnyi Lszl)

  Formlis ifjsgszakmai kpzs(ek) (Krpti rpd Horvth gnes)

  Rszvtel minden szinten (r Tibor Szeifer Csaba)

  Iskolai ifjkor (Szkely Levente Fazekas Anna)

  Nem adjuk fel! - az integrci tjai (Fldes Petra Leiner Kroly)

  10.30-11.00 Sznet, kv

  11.00-12.30 Mhelymunkk mdszertani fkusszal (msodik fordul)

  12.30-14.00 Ebd

  14.00-15.30 Trkp - plenris eladsok

  A kreativits kora Vass Vilmos

  llnak-e mg a silk? - Problma vagy lehetsg az ifjsggy Eurpban?

  Salamon Eszter

  Vers mindenkinek Erds Virg

  15.30-15.40 sszefoglals, zrbeszd

  M

  M

 • 8

  SSZEBESZLNK II. Ifjsggyi Kongresszus

  GEnERciK - EGYMSRA UTALVAA trsadalom genercik szerinti vizsglata egyre gyakoribb (Mannheim utlete lnkl).Vannak marknsan formlt, gyors vltozsok tapasztalatval jellt fiatal genercik (pl. a 68-asok), a hippi-nemzedk stb. Hogy ma van-e ilyen s hol, arra nincs egyrtelm vlasz. De fiatalok vannak, s ma msok a problmik, mint 20 vagy 50 ve. A mai magyar fiataloknak minden kutats szerint objektve kevesebb az eslyk a j letre, a trsadalmi integrcira s egyni felemelkedsre, mint az elz 3-4 emberltnek. Az okok sszetettek globlisak s loklisak; demogrfiaiak, gazdasgiak, erklcsiek, politikaiak s gy tovbb. De egy valszn: a fiatalok esetben is a politika szmt. Nem csak a kormnyzat csinl politikt, hanem mi, a civil trsadalom is. A kzgyekben val rszvtel kzs dolgunk kellene, hogy legyen. Az idsebbek tapasztalatai, a fiatalabbak btorsga s lendlete (s taln kevesebb csaldi felelssge) kreatv egyttmkdst hozhatna ltre, els-sorban a fiatalok jobb eslyeirt. De a fiatalok tn mg az idsebbeknl is remnytelenebbek s passzvabbak. Ha lenne magyar ifjsgi trvny, n a finn ifjsgi trvny cljaival kezdenm, ami pp a fiatal generci mltba s jvbe begyazottsgrl szl, meg a kvetend rtkekrl: E trvny clja, (1) hogy megalapozza a fiatalok fejldst s fggetlensgt, elsegtse llampolgrsguk aktv gyakorlst, hatalommal ruhzza fel ket, javtsa felnvekedsi- s letkrlmnyeiket. (2) A cl megvalstsa a kzssgisgre, szolidaritsra, mltnyossgra s egyenlsgre, multikulturalizmusra s nemzetkzisgre, egszsges letmdra, az let s a krnyezet tiszteletre pl.

  Ferge Zsuzsa akadmikusSzociolgus, kzgazdsz. 1931-ben szletett Budapesten. 1953 s 1968 kztt a KSH munkatrsa, 1960-tl a Rtegzdskutat Osztly vezetje. 1968 s 1988 kztt MTA Szociolgiai Kutat Intzete, Trsadalompolitikai Osztly vezetje, tudomnyos fmunkatrs. 1988 s 1996 kztt az Etvs Lornd Tudomnyegyetem, Szociolgiai s Szocilpolitikai Intzet, Szocilpolitika Tan-szk vezetje, 1996-tl ugyanitt egyetemi tanr, 2001-tl Professor Emeritus. A kandidtusi cm (1968) s a nagydoktori cm (1982) utn 2002 ta a MTA rendes tagja. Tbb klfldi egyetemen tantott. 15 knyv, mintegy 300 tanul-mny szerzje. Tagja az Eurpa Akadminak, a European Academy of Yuste-nak, az Edinburgi-i Egyetem dszdoktora. 1995-ben Szchenyi-djat, 1996-ban Pro Urbe-djat, 2001-ben Hazm-djat, 2002-ben a Magyar Kztrsasgi rdemrend Kzpkeresztje kitn-tetst, 2007-ben Nagy Imre rdemrendet kapott. Szmos civil szervezet alaptja, tagja, vezetje volt. 2005 ta a gyerekszegnysg elleni munkban vesz rszt, f rdekldsi, kutatsi s tantsi terletei a trsadalmi struktra, trsadalmi egyenltlensgek, oktats-nevels, szocil- s trsadalompolitika, szegnysg, az tala-kuls trsadalmi hatsai.

 • 9

  SSZEBESZLNK II. Ifjsggyi Kongresszus

  TRSVOnALAKA kutatk egy rszt azrt rdekli az ifjsg, mert a fiatalokkal, mint letkoruk szerint lehatrolhat tr-sadalmi csoporttal foglalkoznak: oktatsszociolgusok, ifjsgkutatk. n nem tartozom e krbe. Engem (s remlem mg sokakat) is az rdekel a fiatalokban, hogy k miben s mennyire mskpp lik az letket, mennyiben msfajta trsadalmi jelensgeket produklnak, mint az idsebbek. E klnbsgekbl olykor arra is kvetkeztetnk, hogy merre tart a vilg, miben lesz ms a trsadalom, a trsadalmi struktra, ahhoz kpest, mint amilyen eddig volt.Bizonyos egyenltlensgi tnyezkben a vltozsok inkbb mennyisgi jellegek, ms krdsekben mintha j elvek, minsgben is j egyenltlensgek jnnnek ltre, ami olykor kasztosod vagy dezintegrcis sza-kadsok struktrakpz hatst vetti elre. gy pl. ma mr nemcsak mennyisgi krds az, hogy ki mennyit hasznlja az internetet vagy a kzssgi mdit, hanem minsgi is, s mg ennl is komolyabb j trsvonalak ltszdnak az oktatsban, munkavllalsban.

  Krmer Balzs habil PhD.1957-ben szletett, az Etvs Lornd Tudomnyegyetemen szerzett elbb matematika-fizika, majd szociolgia szakos diplomt, ksbb szociolgusknt kandittusi s habilitlt doktori fokozatot. 1982-ben kezdett dolgozni Ferge Zsuzsa osztlyn az Akadmia Szociolgiai Intzetben, ahol 1996-ig dolgozott kutatknt. A rendszervlts utn kormnyzati funkcikat vllalt, szocilpoli-tikai s foglalkoztatspolitikai httrintzmnyeket vezetett. Szmos nemzet-kzi szervezet szakmai bizottsgaiban s munkacsoportjaiban vett rszt, hazai s nemzetkzi projektekben dolgozott szakrtknt, projektmenedzserknt. 2004 ta a Debreceni Egyetem Szociolgia s Szocilpolitika Tanszkn egye-temi docens. Tbb knyve s szmos publikcija jelent meg, fkpp magyar nyelven, nhny angolul. A szocilis szakemberek s szervezetek civil erny-szervezetnek, a Szocilis Szakmai Szvetsgnek (3SZ) az elnke.

 • 10

  SSZEBESZLNK II. Ifjsggyi Kongresszus

  AKTiViTS-PASSZiViTSSokak szerint az aktv, nllan dntsek hozni kpes s akar, a kzgyekre reflektl llampolgrok nevel-se elssorban az iskola feladata. Ez a megkzelts szmos megvlaszoland krdst vet fel. Nem illzi-e az a vrakozs, hogy az iskola kpes formlni az ifjsg politikai attitdjeit s magatartst? Milyen az a pedaggiai praxis, amely aktv llampolgrokat nevel? Hogyan mkdik egy olyan iskola, amely a politikai szocializci terepl szolgl? Hogyan kormnyozzk azokat az oktatsi rendszereket, melyekben ez a cl jl szolglhat?

  Rad Pter1958-ban szletett. Egyetemi tanulmnyait az ELTE levltr-trtnelem szakn fejezte be 1983-ban. 1988-tl az Orszgos Idegen Nyelv Knyvtr Nemzetisgi Kutatcsoportjnak tudomnyos munkatrsa, 1990-tl a kutatcsoport vezet-je volt. 1994-1996 kztt a Mveldsi s Kzoktatsi Minisztrium Kisebbsgi Fosztlyt, majd a Civil Kapcsolatok Igazgatsgt vezette. 1998-2001 kztt az Open Society Institute Oktatspolitikai Intzetnek igazgathelyettese volt. Az intzet megsznse utn kt vig a szerb oktatsi miniszter tancsadjaknt dolgozott. 2003-2007 kztt az Oktatspolitikai Elemzsek Kzpontjt vezette. 2008 ta az Expanzi Humn Tancsad vezet tancsadja. Szkebb szakter-lete az oktatsi rendszerek elemzse, oktatspolitikai elemzs s tervezs, prog-ram- s kzpolitika rtkels. Nemzetkzi fejleszt szervezetek megbzsbl tancsadknt, szakrtknt s kpzknt dolgozott 18 dl-kelet eurpai, kelet-eurpai s kzp-zsiai orszgban. Kzel hetven tanulmnyt s knyvet publiklt magyarul, angolul s szmos ms eurpai nyelven.

 • 11

  SSZEBESZLNK II. Ifjsggyi Kongresszus

  LESZAKAdbAn?!Napjaink egyik legnagyobb problmja a kettszakad trsadalom. A mlyszegnysgben l fiatalok, csaldok helyzetben a rendszervlts ta nem trtnt lnyeges vltozs, st, az utbbi idben sokat romlott a hely-zetk. Az oktats elvesztette eslykiegyenlt hatst, a leszakad trsgek oktatsi intzmnyei eszkztele-nekk vltak a problmkkal szemben. Az egybknt sem sikeres oktats hatsait ma mr olyan problma-rendszer amortizlja, ami eslytelenn teszi az intzmnyeken belli megoldsokat. A csaldok genercikon trktett nyomorsga, tanult tehetetlensge, a falvak kzssgnek sztesse, a gazdasgi ellehetetlenls, a rossz megoldsi fkuszok mra oda vezettek, hogy a problma njrv vlt, a megoldstl pedig egyre tvolabb kerlnk. Ezen hatsok is okai, hogy az rintetteket hibztat, kirekeszt viszonyulsok egyre er-sebben kapnak teret. ltalnos megoldst nem ltni, csak helyi prblkozsok, kzdelmek vannak a tllsrt. Vajon merre lehet a kit?

  L. Ritk NraBerettyjfaluban szletett, ma is ott l. Eredetileg fldrajz-rajz szakos ta-nrknt dolgozott, majd ehhez grafikusmvszi tevkenysg is kapcsoldott. 1999-ben lpett ki az llami oktatsbl, s ltrehozta az Igazgyngy Alaptvnyt, amely 2000-tl egy alapfok mvszeti iskola mkdtetsbe kezdett. Az isko-la hamarosan nemzetkzi szinten jegyzett gyermek-kpzmvszeti mhelly vlt. Az alaptvny tevkenysge folyamatosan bvlt az eslyteremts fel, ma egy, a leszakad trsadalmi csoportok gyermekeit tmogat fejleszts prba-kve.

 • 12

  SSZEBESZLNK II. Ifjsggyi Kongresszus

  AZ ifJSGi SZAKMA hinYA

  Az ifjsgi szakma intzmnyi kereteinek s humn erforrs szksgleteinek ttekintse kerl napirendre, klns tekintettel azokra a feladatokra s feladat-elltsi helysznekre, ahol elementrisan megmutatkoznak a szakmai tjkozottsg, felkszltsg hinyossgai (ismeretek, mdszerek, kompetencik, szervezeti, intz-mnyi keretek hinyossgai).

  fORMLiS ifJSGSZAKMAi KPZS(EK) A tbb mint tz ve, folyamatosan vltoz intzmnyes s szakmai keretek kztt ltez formlis ifjsgszak-mai kpzsek ttekintse a feladat, felvillantva az egyes kpzsi formk (felsfok szakkpzs, modulris kp-zs, felsoktatsi szakkpzs) elnyeit s htrnyait. A mhely problmafelvetsben a legfontosabb krds, hogy a korbbi, a jelenlegi s a vrhat kpzsi struktra kpes-e eleget tenni az ifjsgi szakma elvrsainak.

  Horvth gnes PhD.Fiskolai tanr, a filozfiai tudomnyok kandidtusa, a Kecskemti Fiskola Ta-ntkpz Fiskolai Karn filozfit, etikt, ifjsgszakmai tantrgyakat, eurpai ismereteket oktat, az ifjsgsegt felsfok szakkpzs intzmnyi felelse. 2000 s 2007 kztt, valamint 2014-tl a Kecskemti Fiskola rektorhelyettese. 1994 ta tbb ifjsgszociolgiai vizsglat kzremkdje s vezetje, els-sorban a fiatalok llampolgri kultrjt, attitdjt, a fiskolsok letplyjt, munkaer-piaci eslyeinek felmrst clz kutatsokban. Tbb nemzetkzi projekt rsztvevje s intzmnyi koordintora, amelyek az interkulturlis ne-velssel, az eurpai llampolgrsg krdseivel foglalkoztak. Aktv rszese volt a ktszint kpzsnek megfelel felsoktatsi kpzsi programok kidolgozs-nak, unis trsfinanszrozs programok kutatsi projektjeinek.

  Krpti rpdMveldsi s felnttkpzsi menedzser, ifjsgi szakrt, jelenleg a Nem zeti Mveldsi Intzet szakmai igazgatja. Plyafutst a pcs v ra di m ve ldsi kzpontban kezdte, majd Pcsett s Baranya megyben volt ifjsgi referens. Szakmai irnytsval megyei ifjsgi szolgltat hlzatot alaktottak ki s ko-ordinltak az elmlt 10 vben. Szmos helyi, orszgos s nemzetkzi projekt fzdik a nevhez. Eurpai Unis plyzatok elksztsvel, rtkelsvel s megvalstsval is foglalkozott.

  M

  P

 • 13

  SSZEBESZLNK II. Ifjsggyi Kongresszus

  TMEnETi ifJKORA magyar fiatalok csupn negyedrl mondhat el, hogy letkora biztos kpet ad biolgiai, pszichs s trsadalmi rettsgrl. A fiatal korosztly mindennapjait a tanuls-munka s egzisztencilis kiltstalansg, az nllsods s szli fggs, valamint az let megannyi terletn tapasztalhat vlasztsi szabadsg s az ebbl ered bizonytalansg kettssge hatrozza meg. Az ifjkor nem csupn a felnttkorbl kr magnak rszt, egyttal a gyermekkor is egyre szkebb peridusra korltozdik. A fiatal korosztly egyre kevsb kezelhet egysgesknt, az letutak szertegazv vltak, mikzben kt markns tendencia rajzoldik ki az ifjsgi korszakvlts jelensgt tekintve. A modernitsban jellemz tmeneti ifjkor a fiatalok egy jelents rsznek maradt mig perspektvja s egyben korn determinlt jelene: a htrnyos helyzet, leszakad fiata-lok csoportjainak nem marad ms, mint a stabilits utni vgy. Szmukra az identitskpzst az egzisztencilis nehzsgek a gazdasgi tke relcijban hatrozzk meg.

  iSKOLAi ifJKOREzzel szemben a cselekvsi autonmijval lni tud fiatalok (posztadoleszcensek) szmra az iskolai let-szakasz a vlasztsokon alapul letplyt testesti meg, melyben a kulturlis tke s a szabadid vlnak meghatroz tnyezkk.

  Fazekas Anna1989-ben szletett Budapesten. 2014-ben vgzett szociolgia MA szakon. Je-lenleg szabadsz kutatknt tevkenykedik, korbban az Excenter Kutatkz-pont munkatrsa volt. A Magyar Ifjsg 2012 adatai nyomn az ifjsgi letmd szmos aspektust kutatta, melynek eredmnyeit tbb alkalommal publiklta. Fbb kutatsi terletei: ifjsgszociolgia, szabadid-szociolgia, mdiaszocio-lgia, szocilpszicholgia.

  Szkely Levente PhD.1979-ben szletett Kolozsvron. Tanulmnyait az Etvs Lornd Tudomny-egyetemen, valamint a Budapesti Corvinus Egyetemen vgezte, ahol 2014-ben vdte meg szociolgusi doktori rtekezst. A Kutatpont kutatsi igazgatja, a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartstudomnyi s Kommunikcielm-leti Intzet tudomnyos munkatrsa, a Magyar Ifjsg 2012 kutatsvezetje. Kutatsi terletei: mdiafogyaszts, j mdia, ifjsggy, oktatsgy, informcis trsadalom, pnzgyi kultra, stb.

  M

  P

 • 14

  SSZEBESZLNK II. Ifjsggyi Kongresszus

  fiATALOK S MiGRciAz elmlt vek sorn megnvekedett a klfldn tanulni, dolgozni vgy fiatalok szma. Szmos nemzet-kzi program segti el a fiatalok mobilitst, serkenti ket arra, hogy klfldi tapasztalatot, nyelvtudst szerezzenek. Az ifjsgkutatsok szerint a fiatalok a jvre vonatkozan borltbbak lettek, 2012-re a kiltstalansg tvette a leggetbb ifjsgi problma cmet. Vajon van-e sszefggs kiltstalansg rzete s a migrcis potencil kztt? Milyen szndkok vezrlik a kivndorolni vgy fiatalokat? Vajon az anyagi nehzsgek vagy a morlis vlsg miatt kltznek klfldre a magyar fiatalok? Vajon ezek a fiatalok vissza-trnek majd az anyaorszgba? A fiatalok a legmobilizlhatbb, a migrcira leginkbb hajlamos trsadalmi csoport. Mit is jelenet valjban a migrci? Felttlenl problma-e a migrci, vagy bizonyos elnykkel is jr(hat)? Kit neveznk migrnsnak? Ltezik-e migrcis hatr? Eurpn bell beszlhetnk-e migrcirl s vajon vannak-e olyan orszgok, ahol lehetsgknt tekintenek a migrnsokra?

  MObiLiTS, bEiLLESZKEdS, ViSSZAiLLESZKEdSLife is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving. mondja Albert Einstein. A mo-bilits mozgs, egyfajta kpessg a vltozs elrshez. A mobilits elrshez azonban meg kell szlessen a vltoztatni akars gondolata. Milyen vals lehetsgek rejlenek a mobilitsban? Megoldsknt vagy eszkz-knt tekintsnk a mobilitsra? A workshopon krbejrjuk a nemzetkzi mobilits, az integrci tmakrt, kitrve a kultrsokk, az identitskrzis s az out of the box elemekre.

  Holczer Mnika Trner, ifjsgsegt, magyar alapszakos blcssz. Tbb hazai s nemzetkzi mobilitst elsegt programban vett rszt facilittorknt, mentorknt, szer-vezknt. A hollandiai Don Bosco Ifjsgi Hzban vgzett egy ves nkntes szolglatot. Az Eurpai Ifjsgi Portl jsgrja.

  Oross Dniel PhD.Politolgus, szabad blcssz. Doktori fokozatt a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudomnyi Doktori Iskoljban szerezte. Az MTA Trsadalomtudom-nyi Kutatkzpont Politikatudomnyi Intzet tudomnyos segdmunkatrsa. Kutatsi terlete politikai szocializci, ifjsgi kzlet s ifjsgpolitika. Ango-lul, franciul, nmetl s olaszul beszl.

  M

  P

 • 15

  SSZEBESZLNK II. Ifjsggyi Kongresszus

  KZSSGi TEREK nLKLA szekcit az ifjsggyben rintett kt generci kpviselje moderlja. Az reg emlkezik mg az ifj-sg-kamaszvilg jl-rosszul szervezett valdi vagy lkzssgeire, a fiatal jzanul, realistn - pnik nlkl - tekint a fesztivlok ifjsgra. Bevezet dialgusuk utn a szekci rsztvevi tzik fel - a szekcive-zetk szndka szerint - megannyi tapasztalatukat egy kpzeletbeli koordintarendszerre, mely a stabil s proszocilis ifjsgi kzssgektl a (hangos vagy ppen csendes) generci tmeges jelenltig feszl.

  A POSZTMOdERniTS KZSSGi TEREiA tboroktl, a plzn t a kpernyig jutottunk. Van-e utpia, amely harmnit teremt a genercis lmny-vilgok kzt, s relis utakat knl egy kvetkez ifjsgi nemzedknek?

  Pekker Bernadettletnek els hsz vt csn, egy Pest megye dli rszn tallhat kzsgben tlttte, ltalnos- s kzpis kolit itt vgezte. Angol szakirnyon anglisztika alapszakos blcssz oklevelt a Kodolnyi Jnos Fiskoln 2011-ben, szakkp-zettsgt az ELTE angoltanr s jtk-, szabadid-szervez tanr mesterszako-kon 2015-ben szerezte. Mesterkpzse alatt rdekldse elssorban az ifjsgi szubkultrk, majd a reflektv gondolkods tmakrk fel irnyult. A 2014 novemberben rt A plza mint a XXI. szzad mveldsi hza? c. szakdolgoza-tt a Magyar Pedaggiai Trsasg kiadsra mltnak tlte.

  Trencsnyi Lszl habil PhD.Korelnknk 70 ves. lettja nem csupn a gyerekek civil mozgalmaival fo-ndott ssze (vezetett rst, ttrcsapatot, kistbort, nagytbort, orszgos szakbizottsgot, koordinlt ernyszervezetet), de kutatknt is mindennek metodikai s trtneti reflexija is foglalkoztatta. Tanulmnyai, knyvei je-lents rsze errl szl. Dolgozott ltalnos iskolban, az ttrkzpontban, akadmiai kutatcsoportban, orszgos httrintzmnyben (OPI-nak, OKI-nak neveztk), tantott tbb felsoktatsi intzmnyben, leginkbb a Miskolci Egyetem, illetve az ELTE Nevelstudomnyi Tanszkein. 1986-ban megvdte kandidtusi disszertcijt, a Debreceni Egyetemen habilitlt. Az ELTE szen-tusa nyugdjbavonulsa tiszteletre cmzetes egyetemi tanrr nevezte ki. Tbb szakfolyiratnak szerkesztsgi tagja. gyvezet elnke a 125 ves Magyar Pe-daggiai Trsasgnak, s ehhez kpest valban ifj.

  M

  P

 • 16

  SSZEBESZLNK II. Ifjsggyi Kongresszus

  VidKi fiATALOK S ELVndORLSA mhelyben azt trjuk fel, hogy mi az, ami miatt a fiatalok vidkrl is a lbukkal szavaznak, vagyis elvn-dorolnak falurl vrosba, vrosbl nagyvrosba, nagyvrosbl klfldre. A kzssg vagy az infrastruktra hinya? A humn vagy a fizikai tnyez a meghatroz? Az objektv vagy szubjektv elemek a dntek? A mhelybeszlgetsen feltrkpezzk, hogy a rsztvev szakemberek s/vagy laikusok milyen problmkkal, kihvsokkal tallkoznak mindennapjaik sorn.

  fiATALOK hELYbEnTARTSA-ViSSZATRSETaln soha nem volt ekkora aktualitsa a Gondolkodj globlisan, cselekedj loklisan eszmnek, amely mra a Cselekedj loklisan s kzsen ethoszval egszl ki. Mi kze van az nkntessgnek, a hagyomnyaink-nak, az egyn boldogsgnak, a beszlgetsnek, a trsadalmi tknek s az egyhzaknak a vidki boldogul-sunkhoz? Ilyen s hasonl krdsek mentn keressk kzsen a j megoldsokat, vlaszokat.

  Brcz LviaMveldsszervez, ifjsgi szakrt, coach, korbban pcsvradi ifjsgi referens. Ifjsgi kzssgfejleszt, tbbek kztt kezdemnyezje a telep-lsi Gyermek s Ifjsgi nkormnyzati Trsasg jralesztsnek. 2012-tl koordincis referens a Mobilits Ifjsgi Szolglatnl. 2013-tl a Nemzeti Agrrszaktancsadsi, Kpzsi s Vidkfejlesztsi Intzetnl (jelenleg Herman Ott Intzet) az IKSZT programirodban dolgozik, jelenleg osztlyvezet. Fel-adata az IKSZT-k szakmai tmogatsa, a program adminisztratv feladatainak koordinlsa.

  Eperjesi TamsJogsz, az ELTE Bib Istvn Szakkollgium egykori lakja, majd tanra. Dolgo-zott a Fldmvelsgyi Minisztriumban, 1997-tl az elmaradt vidki trsgek fejlesztsrt felels miniszteri biztos. 1998-2006 Hatvanban civil sznekben nkormnyzati kpvisel, trsadalmi megbzats alpolgrmester. 1997-2000 kztt elnke a Magyarorszgi Cignyokrt Kzalaptvny kuratriumnak. 2010-tl az unis vidkfejlesztsi program (MVP) orszgos koordinlst vgz VKSZI vidkfejlesztsi igazgatja, a Vidkfejlesztsi Minisztrium httr-intzmnyeknt 2011-ben NAKVI nven talakult intzet figazgat-helyette-se. 2015 jliustl a Herman Ott Intzet igazgatja, figazgat-helyettese. Mindezek mellett tbb civil szervezet tagja, a szeld trsgi egyttmkdst tmogat zldt (Greenway) mozgalom aktivistja, a roma fiatalokat segt Czinka Panna Npfiskola tmogatja.

  M

  P

 • 17

  SSZEBESZLNK II. Ifjsggyi Kongresszus

  M

  cSERLJnK PAnASZT!A mhelymunka sorn tbb krdsre is vlaszt prblunk tallni: mirt nehz manapsg az ifjsg aktivizlsa a civil letben, milyen akadlyai lehetnek annak, hogy hatkony ifjsgi munkt vgezznk? Lehetnek szerve-zeti, jogszablyi, finanszrozsi problmk az okok mgtt? Esetleg a fiatalok szkeptikusok? Megvizsgljuk s sszebeszlnk!

  RSZVTEL MindEn SZinTEn!A mhely arra keres vlaszokat, hogy milyen lehetsgei van a fiatal korosztlynak rszt venni a dntsho-zatali folyamatokban, hogy alakul ez a krds helyi s orszgos illetve, egyni s szervezeti szinten? Mennyire rvnyesl (rvnyesl-e) a rszvteli demokrcia a fiatalokat rint gyekben? Milyen gyek (s hogyan) tudjk megmozgatni az ifjsgi korosztlyt napjainkban? Megvizsgljuk, sszebeszlnk, megoldsokat s v-laszokat keresnk.

  Szeifer CsabaNpmvel, ifjsgi szakrt, informatikus knyvtros, korbban egyetemi tanrsegdknt tevkenykedett Pcsett, majd a kzmvelds s az ifjsgi szakma gyakorlati terepre lpett. 2009 ta szmos nemzetkzi mobilitst el-segt programban vett rszt szervezknt, lebonyoltknt, jelenleg is men-torknt tevkenykedik. Tbb ifjsggal foglalkoz civil szervezet nkntese. r-dekldsnek kzppontjban a leszakad trsgek kulturlis eslyegyenlsgi krdsei llnak.

  r Tibor1966-ban szletett Dunaszerdahelyen. ptszmrnk, eurpai ifjsgi prog-ramok menedzsere. Korbban a Dunaszerdahelyi Rgi Ifjsgi Tancsnak elnke, majd a Nagyszombatkerleti (Trnava) Ifjsgi Tancs, alelnke. 2014-tl a kerleti ifjsgi tancsok egyeslsnek orszgos elnke. 2016-tl a Nagy-szombati Vrosi Ifjsgi Tancs elnke.

  P

 • 18

  SSZEBESZLNK II. Ifjsggyi Kongresszus

  ELVESZETT GYEREKEK ORSZGA?Ma Magyarorszgon az ltalnos iskols tanulk 7-8%-a sajtos nevelsi igny. k azok, akik fogyatkossguk vagy tanulsi-, magatartsi zavaruk kvetkeztben klnleges bnsmdra szorul(n)nak. Hogy mi trtnik velk az ltalnos- s kzpiskolban, s tlnyom tbbsgk hogyan tnik el az oktatsbl, a munkaer- piacrl s hogyan vlik a trsadalom s az elltrendszer szmra lthatatlann, azt mutatjuk be esettanulm-nyok feldolgozsval s rtelmezsvel.

  nEM AdJUK fEL! - AZ inTEGRci TJAiA megoldskzpont megkzeltsben a problmakzpont workshopon megalkotott problmatrkpet hasznljuk kiindulpontknt. Olyan utakat s mdokat (szemlleti elemeket, konkrt eljrsokat, sikeres programokat) mutatunk be, amelyek a fogyatkkal l fiatalokat tmogatjk a bels, szemlyes, illetve a kls, egzisztencilis biztonsg elrsben. Mintegy 20 v tapasztalataival s sikereivel egytt a munka lehetsges s vals buktatiba is betekintnk.

  Dr. Fldes PetraTanr, mentlhigins szakember. Pedaggusknt a Zld Kakas Lceumban szer-zett tapasztalatot a tanulsi-, illetve magatartszavarral kzd fiatalok, s a velk foglalkoz szakemberek tmogatsban. Tanrkpz szakemberknt a Pannon Egyetemen s az Eszterhzy Kroly Fiskoln oktatott tanri kszsgfejleszt trgyakat s nevelsszociolgit. Jelenleg gygypedaggiai asszisztensek kpz-sben vezet gyakorlatorientlt foglalkozsokat. Alaptja s elnksgi tagja az Osztlyfnkk Orszgos Szakmai Egyesletnek.

  Leiner KrolyTant, gygypedaggus. A tbbsgi iskola els osztlytl a fogyatkkal l gyerekekkel foglalkoz specilis iskoln t az egyetemi hallgatkig tantotta v-gig a magyar kzoktatst. Zldbka tanr rknt kzel 20 ve vezeti a Zld Bka Barti Krt, amelyben a htvgi programokon komplex nevelsi folya-mat, tapasztalati tanuls segtsgvel sikerrel kszti fel tantvnyait az nll letvezetsre. Jelenleg az utols eslyt ad Szivrvny Baptista Gimnzium s Szakkzpiskola tanra, az Osztlyfnkk Orszgos Szakmai Egyesletnek elnksgi tagja.

  M

  P

 • 19

  SSZEBESZLNK II. Ifjsggyi Kongresszus

  A KREATiViTS KORAEgszen furcsa, hogy az iskolnak mg a kzpiskolnak is milyen csekly hatsa volt a kreatv emberek letre. Cskszentmihlyi Mihly ezen idzete, egyben az elads mottja, egy ngyves kutatsi program, va-lamint egy longitudinlis vizsglat egyik legmegrzbb gondolata. Hasonl drmai eredmnyt kapott Kyung Hee Kim, aki 300 000(!) Torrance-teszt eredmnyeit elemezve arra kvetkeztetsre jutott, hogy az Egyeslt llamokban 1990 ta a kreativits-index szignifiknsan cskken. Szerencsre, Cspe Valria szavaival lve: a vilg jra felfedezte a kreativitst. A kreatv ipar, az ptszet, a sporttudomny s a pszicholgia mell a pedaggia is igyekszik felzrkzni. Az elads a nevelstudomny ttova lpseit, legjabb kutatsi ered-mnyeit igyekszik bemutatni, klns tekintettel a pszichometriai s a szocio-kulturlis paradigmk sszeha-sonltsra vonatkozan. Az elads vgn a 4C titkra is fny derl s a bevezet gondolatok szomorsgt az alkotkpessg fejleszthetsgnek tekintetben nmi optimizmus vltja fel.

  Vass Vilmos habil PhD.Magyar-trtnelem-pedaggia vgzettsg habilitlt egyetemi docens, 34 ve tant a kz- s a felsoktatsban. Tbb hazai s nemzetkzi szervezet elnks-gi, szmos hazai s nemzetkzi folyirat szerkeszt bizottsgi, tancsad tes-tleti tagja. Jelenlegi munkahelye a Budapesti Metropolitan Egyetem s a Selye Jnos Egyetem Tanrkpz Kar v- s Tantkpz Tanszke. Kzel szzhsz magyar s idegen nyelv publikci szerzje.

 • 20

  SSZEBESZLNK II. Ifjsggyi Kongresszus

  llnAK-e mg A silK? - ProblmA vAgy lehetsg Az ifjsg-GY EURPbAn

  Az Eurpai Uni 2010-2018 kztti idszakra szl ifjsgi stratgija ambicizus clokat tztt ki, amelyek az ifjsggy s ms szakpolitikk egyttmkdsre plnek. Ez a megkzelts jval megelzte a 2015-ben hivatalba lpett Juncker-bizottsg elaprzott szakmai koordinci, az n. silk lebontsra vonatkoz tfog igazgatsi stratgijt. 2016-ban pp zajlik egy unis szint trsadalmi egyeztets arrl, milyen mrtkben sikerlt eddig megvalstani a 2018-ig kitztt clokat, hogy mkdik a szakpolitikk kztti egyttmkds. Az ifjsgpolitika kt f clkitzse a munkaer-piaci s oktatsi eslyek nvelse, valamint a fiatalok aktv rszvtelnek sztnzse. Az eladsban azt prbljuk meg krljrni, hogy: Mennyire kti meg az ifjsggy mozgstert a vltoz helyzetben a 2018-ig, ms krlmnyek kztt

  ltrehozott stratgia? Tud-e a rendszer rugalmasan alkalmazkodni az j kihvsokhoz, klnsen az ifjsgi korosztlyokat nagy-

  mrtkben rint migrcihoz (ebben nem csak a most Eurpba rkez menekltek, hanem pldul a Magyarorszgot tmegesen elhagy fiatalok gyt is belertve)?

  Sikerl-e koncentrlni tovbbra is a relevns clokra s sikerlt-e ehhez valban lebontani a silkat?

  Salamon EszterAz Eurpai Szlk Egyesletnek (EPA) elnke, az eurpai oktatsi civil szer-vezeteket tmrt Lifelong Learning Platform alelnke. Csaknem 30 ve foglalkozik a gyermeki jogok rvnyeslsnek krdseivel, gyermek- s ifj-sgggyel. Rendszeresen publikl kulturlis, gyermek s szli jogi, valamint oktatsi tmkban, de tbb, fknt civil- s ifjsgggyel foglalkoz knyv szer-zje vagy trsszerzje is. Szmos eladst tartott Eurpa-szerte oktatsi s ifjsgi esemnyeken. Aktv kzpiskols szl.

 • 21

  SSZEBESZLNK II. Ifjsggyi Kongresszus

  EZT iS EL A Kongresszus zrsaknt Erds Virg az Ezt is el (Magvet, 2013) cm versesktetbl olvas fel.

  Erds Virg1968-ban szletett Budapesten. Verset, przt, drmt, dal-szveget r. 1997-ben diplomzott az ELTE-n. Eddig 11 knyve jelent meg, legutbbi ktete: Ngyeshatos (Magvet, 2014). Majd fltucat kitntets birtokosa, 2010-ben Jzsef Attila-djat kapott.

  A reggel Ez a reggel szerintem egyelg furallat! Egsz korn kel s rgtnfelveri ahzat. Azzal kezdi a napot, hogymg n vganalszom nagy flvel pofozgatjapimaszul azarcom. S mire kint mr javban akemnytojstfzik egsz randa pofjvalodadrglzik. Felugrik az gyamra slehzza atakarm de ahhoz mr tilink, hogybehozza akakam! Ide-oda nyargalszik,csapkodja azajtt

  becsempszi apnak aklotyra asajtt itt is,ott is lb alatt van,ez is,az is kell neki nem csoda, hogy anyt szinterletbekergeti! Ahelyett, hogy kszldne,mereszti apopijt fltisztt-plcikvalpinglja apofijt elcsrja a szemceruzt,megrgja avgt bds-zokni-gombcokkaldoblja atvt egytl-egyig minden viccerettenten buta,mint pldul hogy bedugja azorrba avitamint

  nem rdemes hozz tlzottremnyeketfzni: azt se bnja, ha a nyakncsurog le amzli hogyha krik szeld szval:pphogy oda-sandt kr radni: lerugja albrl aszandit nincsen benne felelssg-rzs, brmilyfurcsa ott szalad, ni!, szjban akls kapukulcsa az se nagyon izgatja, hogymit szlnak adadusok ha hiba vrnak rnk azoviban azovisok elvonul a vackra, ottmordul mg egyprat mondom: ez a reggel ez egynagyon furallat.

 • 22

  SSZEBESZLNK II. Ifjsggyi Kongresszus

  A KOMROMi VR

  A komromi erdrendszer (Komransk pevnostn systm) rszei egyrszt a trtnelmi Komrom kt vra Szlovkiban, msrszt az ahhoz kapcsold erdk a Duna jobb oldaln, a mai magyarorszgi Kom-rom terletn. Mikor Napleon 1809-ben Bcset is elfoglalta, I. Ferenc csszr Komromban tallt menedket. Itt dnttte el, hogy Komromot a Birodalom legersebb katonai erdrendszerv kell kipteni. Az ptkezsek 1827 s 1839 kztt folytak, amelynek keretben korszerstettk a korbbi az reg- s jvrat, megkezdtk a vrost nyugatrl vd Ndor-vonal s a keleti irnybl vd Vg-vonal kiptst. Az pts folyamatt az 1848-49-es szabadsgharc esemnyei szaktottk meg. A vilgosi fegyverlettel utn a krlzrt Komrom egy hnapig mg ellenllt a tlernek, de vgl 1849. szeptember 27-n Klapka Gyrgy alrta a vr tadst s a vdk szabad elvonulst biztost megllapodst.A szabadsgharc leverse utn a megszll osztrk hadsereg jbl hozzkezdett a foly kt oldaln fekv vdmvek egyetlen erdrendszerr alaktshoz. Az 1850-ben elkezddtt ptsi munklatok 1877-ben befejezdtek, a Monostori Erd s az Igmndi Erd elkszltvel. A trtnelem fintora, hogy mire elkszlt a Monarchia legnagyobb erdvrosa, tulajdonkppen funkcitlann is vlt, mert a fenyegets immr keletrl jtt.A szlovkiai oldalon lv erdrendszer feljtst 1994-ben Europa Nostra-djjal ismertk el.

 • 23

  SSZEBESZLNK II. Ifjsggyi Kongresszus

  A PROGRAMOK hELYSZnEiA kongresszus Komromban-Rvkomromban (Komarno) kerl megrendezsre. A pleanris ls a Selye Jnos Egyetem Konferenciakzpontjban (Hradn 2, 945 01 Komrno) veszi kezdett. A szekcilsek helyszneirl helyben tjkozdhat.Szlls: Danubius s Sirly kollgiumok.

  Danubius Kollgium: Dunajsk Nbreie 12, 945 01 Komrno. Sirly Kollgium: Bratislavsk cesta 2, 945 01 Komrno.

  Sirly Kollgium

  Danubius Kollgium

  Selye Jnos Egyetem Konferenciakzpont

 • 24

  SSZEBESZLNK II. Ifjsggyi Kongresszus

  hA MindEn KTL SZAKAd

  TIZENEGY BCSBEN

  GYORSULS JELE KUTYAFAROK!

  MRFLD RVIDEN

  KZPEN RAD!

  1 STVEN

  RMBAN

  AFRIKAI NP-CSOPORT

  BELS HANG

  LOMBOS NVNY

  JZSEF ATTILA VERSE

  RMAI 500

  ... CARRERE

  NVEL

  PRATLAN KSA!

  2 NMET SZOR-ZKPZRMAI EZER

  LENDLET JELE

  PRATLAN NTA!

  TATA FELE!

  KLIUM VEGYJELE

  OSZTRK SCHILLING

  IZRAELITA RVIDEN

  ALASZKAI TELEPLS

  ROMN TELEPLS

  TATA FELE!

  TATA FELE!KOTORSZIK

  RMBAN T

  ..., A HANGYA

  VEGYJEL URN

  NVEL KOMROMI TELEPLS

 • A kongresszus ideje alatt ingyenes vezetknlkli internet-hozzfrst biztostunk:

  Hlzati nv (SSID): ujswifiFelhasznlnv: osszebeszelunk

  Jelsz: egymasrautalva

  LTJUK KET, HA ISKOLBAN VANNAK -

  de nem ltjuk ket, ha mellette vagy kvl;

  LTJUK KET, HA AKUT BETEGEK -

  de nem ltjuk ket, amikor az egszsgket kockztatjk;

  LTJUK KET, HA MUNKANLKLIEK LETTEK -

  de nem ltjuk, amikor munkavllalsi kpessgeik

  hinyban csdt mondanak;

  BEFOGADJUK KET, HA SEGTSGRE SZORULNAK

  S ERRL AZ ILLETKESEK JELZST KAPNAK -

  de nem trdnk velk, ha jelzs hinyban

  nem kerlnek kapcsolatba a rendszerrel, stb.

  (Nemzeti Ifjsgi Stratgia).

  www.ifjusagugy.hukongresszus@ifjusagugy.hu