Top Banner
Nr. 2 2015 Bladet til bestyrelser i andelsbolig- og ejerlejlighedsforeninger Giv os kvaliteten tilbage Hvem har et ansvar ved byggeri Beregning af andelskroneværdi Beboerskærme sparer penge
24

Privatboligen 0215 web

Jul 22, 2016

Download

Documents

Grafikeren.nu

Privatboligen nr. 2 - 2015, bladet til bestyrelser i andels- og ejerlejlighedsforeninger.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Privatboligen 0215 web

Nr. 2 2015

Bladet til bestyrelser i andelsbolig- og ejerlejlighedsforeninger

Giv os kvaliteten tilbage

Hvem har et ansvarved byggeri

Beregning af andelskroneværdi

Beboerskærme sparer penge

Page 2: Privatboligen 0215 web

Giv os kvaliteten tilbage 4

Vidste du - kontrolsystem for vandmålere 7

Hvem har et ansvar? 10

Beregning af andelskroneværdi 12

Få tilskud til energiforbedringer 14

Beboerskærme sparer varme 16

Spar penge / tjen penge 19

Servicenøglen 21

I dette nummer af PrivatBoligen

Se i øvrigt vores hjemmeside www.eurogp.dk, hvor I kan se hvilke områder, vi er jeres ideelle leverandør.

NB: Vi har også en afdeling på Sjælland (Gladsaxe)

Overskovvej 27 8362 HørningTlf. +45 86 51 21 16 Fax +45 32 12 21 16

[email protected] www.eurogp.dk

ContainervaskDørtelefonerIndgangspartier samt vinduer i aluminiumUnderjordiske affaldsøer og affaldsøer på jorden

Jysk firma men landsdækkendesom blandt andet tilbyder følgende:

Affaldsøer over og under jorden

Peter Maler A/S er blevet total entreprenør, og vi kan nu påtage os alle former for arbejde i Deres forening.

Garanti for godt håndværk

Ring til Peter Maler A/S 3810 3280www.peter-maler.dk

Murerarbejde•Tømrerarbejde•VVS-arbejde•Blikkenslagerarbejde•Malerarbejde•Elarbejder•Kloakarbejde•Gulvarbejde•Snedkerarbejde•Rådgivning•

Peter Maler A/S

Godthåbsvænget 14A, 2000 Frederiksberg, telefon 3810 3280

Forsikringsmæglere med speciale i forsikringsløsninger til store ejendomme, andels- og ejerforeninger

Forsikringsmæglerselskabetassurance partner a/s

Gl. Kongevej 160 · 1850 Frederiksberg CTlf. 33 25 20 10 · Fax 33 25 20 [email protected]

2 · Privatboligen

Page 3: Privatboligen 0215 web

Med en energirenovering kan der være mange penge at spare allerede fra første dag. Hos Merkur

Andelskasse kan lånet tilpasses besparelsen, så jeres udgifter ikke stiger i forbindelse med renoveringen, og

falder, når investeringerne er betalt.

Vi samarbejder med energiselskabet NRGi om at lave en professionel vurdering af, hvilke tiltag der bedst kan

betale sig, og vi hjælper jer gennem hele forløbet. Det gør det nemt og overskueligt at investere i en grønnere

fremtid med en lavere energiregning.

Merkur arbejder som pengeinstitut, for et samfund der kan bære langt ud i fremtiden både for mennesker og

natur. Som kunde bidrager du til den omstilling. Kontakt os og få en uforpligtende snak. Vi har afdelinger i Kø-

benhavn, Aarhus, Odense og Aalborg.

Ring til os på 70 27 27 06

Energibesparelse uden huslejestigning

KØBENHAVNVesterbrogade 40, 11620 København V

[email protected]

AALBORGBispensgade 16, 1

9000 [email protected]

ODENSEMageløs 12, 1 tv5000 Odense C

[email protected]

AARHUSSct. Clemens Torv 17, 1

8000 [email protected]

Lånet tilpasses besparelsen,

så huslejen ikke behøver at stige

i forbindelse med renoveringen.

Page 4: Privatboligen 0215 web

I mange byggesager bestem-mer ”øjeblikkets økonomi”, frem for den langsigtede øko-nomi. Derfor udføres der alt for meget ringe arbejde i alle led af kæden. Tilbuddene af-gøres i dag udelukkende på baggrund af “billigst muligt” -kriteriet, og entreprenørerne bruger mere tid på at presse priser hos leverandører og underentreprenører end på at finde de bedste løsninger for projektet. Alle byggeriets parter har et ansvar for at få fagligheden og kvaliteten til-bage!

I de senere år har flere og flere af mine opgaver som arkitekt drejet sig om at udrede byggesager, der er gået skævt. Altså sager, hvor

Af Ole Emborg, Emborg-Form, arkitekter maa.

kvaliteten tilbageOm at vælge kvalitet fremfor discount

Ovenstående fotos er begge fra arbejder udført uden rådgiver i hhv. 2006 og 2013, ingen af arbejderne har en levetid over 15 år

Besparelser går ud over kvaliteten Udviklingen er i mine øjne be-kymrende: Tendensen er, at byg-geprojekter planlægges, så alle arbejder skal foregå oveni hin-anden, for at spare udgifter til stillads og byggeplads. Det giver for eksempel ikke den fornødne tid til udtørring, skimmel kan udvikle sig uhæmmet og nyma-lede vinduer bliver støvede af arbejder, der udføres højere på stilladset.

Man ser også tit, at kommu-ner indgår rammeaftaler med store rådgivere og konsortier og

Det er eftervist utallige gange at det ikke kan svare sig at købe billigst, her en pjece fra Byggeskadefonden

anvender dem til alle opgaver, uanset om de reelt er bedst egnet til at løse den konkrete opgave. Gamle skoler sættes i stand af rådgivere som mest har erfaring med nybyggeri, og arbejdet ud-føres med detaljer som enhver fagmand kan se ikke er korrekte.

Overfladisk projektering gi-ver upræcise tilbud og større udgifter til tillægsarbejder Det virker som om, administra-torer og advokater efterhånden har fået det som den vigtigste opgave at sikre bygherren det billigste tilbud fra rådgiverne, i stedet for at finde og projektere den rigtige løsning. Det medfø-rer en overfladisk og standar-

Hvis ingen vil give lidt ekstra, får vi et fattigt miljø uden kvalitet. Hér fik vi lov til at udføre et væg-maleri i en opgang på en skole, hvilket betyder at der ikke ses grafi tti samme sted.

Pantheon i Rom, var heller ikke billig at opføre 120 e.Kr. men den giver den dag i dag en kvalitetsop-levelse til de besøgende

diseret projektering, hvor både udbudsmaterialet og tilbuddene bliver ukonkrete og upræcise. Når der så er indgået kontrakt med den billigste entreprenør, går “dansen” i gang. Entrepre-nøren forsøger at indhente det forsømte, så enhver ændring ifølge ham medfører merom-kostninger og tidsfristforlængel-ser. Bygherrer udviser ingen eller kun ringe forståelse for det, og forsøger i stigende grad at presse citronen og få mere end de reelt betaler for.

Det bør være sådan, at bygher-ren skal have arbejder for alle de penge han betaler, men at entre-prenøren også skal have penge for alle de arbejder, han leverer. Ofte får rådgiveren reduceret honorar for at forvalte bygge-sagen og derfor undlader flere rådgivere at føre egentligt eller tilstrækkeligt tilsyn, og forlader sig alene på, at den medvirkende entreprenør “holder sig i skin-det”, for at gøre sig håb om at bli-ve indbudt til at afgive pris også ved næste udbud. Det fungerer så længe uoverensstemmelsen er begrænset, men lige der under lurer fejl, sjusk og konflikter.

Ole Emborg

ejeren og rådgiveren eller den udførende part ikke har været enige om resultatet ved sagens afslutning. I nogle sager har bygherren fået udført arbejder uden at en rådgiver overhovedet har medvirket, blot for at spare penge. Fælles for de sager er, at det er den kortsigtede økonomi, der bestemmer. Men resultatet bliver uhyggeligt dårligt, når man prioriterer økonomi frem for kvalitet.

Giv os

4 · Privatboligen

Page 5: Privatboligen 0215 web

Vi kan sagtens udføre kvalitet med meget lang levetid, men det kræver viden hos rådgivere

og udførende

amt vilje hos bygherren.

Den viste kvist kan med alm. vedligehold sagtens holde de næste 70 år. Renovering • Ny- og ombygning • Byggestyring • Kalkulation

Klima & Energi • Gårdrenovering • Tilstandsvurdering

arkitekter maa.Carl Jacobsens Vej 16,

opg. 11, 3. sal, 2500 Valbytlf: 3630 1898

DS/EN ISO 9001:2008 BEC • Byggerating A

[email protected]

Hvis vi ikke passer på vores byg-ninger forsvinder den kvalitet vi kun har til låns og har ansvaret for at forvalte mens vi er her.

Discount betaler sig ikkeVi kæmper i disse år med føl-gerne af dårligt kvalitet byggeri udført i 60’erne og 70’erne med dårlige materialer. Nogle er end-da så ringe at vi sprænger hele boligblokke i luften, fordi det ikke kan svare sig at renovere dem! Det er dårlig økonomi og der er en direkte parallel til om vi handler discount eller vælger at give lidt ekstra for kvalitet.

Det er den langsigtede økonomi, der har reel betydning for byg-ningen og dens ejer. Det betyder noget, om et tag holder i 30 eller 70 år - og i særdeleshed betyder det noget om et tag, der bør holde i 70 år, bliver udført i en kvalitet, der lever op til den forventning.

Jeg har for eksempel netop be-sigtiget et tag, der er blevet ud-ført med yderste tagdækning af naturskifer med en levetid på op til 100 år. Tidligere blev skifer-tage tætnet med skiferkit, men uden undertag. I dag udføres de i stedet med undertag. Underta-get var i dette tilfælde udført så ringe, at det slet ikke tjener sit formål, og hele taget derfor re-elt bør lægges om. Hvordan kan det ske? Der er formentlig ikke blevet udarbejdet et projekt, der entydigt beskrev kravene til ud-førelsen, og de vanskelige knu-depunkter har i hvert fald ikke været tegnet. Undertaget er en-ten udført af ukvalificerede el-ler ligeglade håndværkere uden den fornødne ledelse, og der er enten overhovedet ikke ført til-syn, eller også har tilsynet været begrænset eller ukvalificeret. I dette og andre tilfælde bliver det meget dyrt sparede penge, hvis taget skal omlægges efter 20 eller 30 år i stedet for at holde i 100 år.

Dyr byfornyelse, men holdbare løsningerSidst, der i en længere periode

blev leveret god og blivende kvalitet var under den offentlige byfornyelse i bl.a. København, hvor projekterne blev gransket af både stadsarkitekt og byfornyel-sesselskab. Rådgiveren fik typisk 15 procent af byggesummen for sit arbejde og administrator fik 2,5 procent. Og jo! Byfornyelsen kostede, men kommer man i dag tilbage til en ejendom, der blev renoveret for over 20 år siden, så er der langt de fleste steder tale om løsninger, der fortsat står godt. Jeg har for nylig set ejendomme, som jeg var med til at byforny i 1993, hvor det ikke engang har været nødvendigt at male opgangene siden, og hvor badeværelserne også fremstår omtrent som da de blev udført.

Bygningsrenovering kræver erfaringAmbitionen for ethvert mellem-stort advokatfirmaeller admi-nistrationsforretning er i dag at have sin egen ejendomsafdeling, så man ikke lader denne indtje-ningsmulighed gå sin næse forbi. Men man mister uvildigheden, når de økonomiske interesser

Både i Ålborgs nye musikhus (herover) og i Hundertwassers bo-ligejendom i Wien har man ofret lidt ekstra på at give alle brugerne en ekstra oplevelse.

Privatboligen · 5

Page 6: Privatboligen 0215 web

blandes sammen og det kun er et spørgsmål om hvilken kasket man ifører sig til dagens opgaver. Man risikerer at tabe faglighe-den når man tror, at man med én ansat tekniker - hvad enten der er tale om ingeniør, arkitekt eller konstruktør - har en kompetent byggeteknisk afdeling.Bygningsrenovering et “gam-melmandsfag”, hvor man kun gennem personlig erfaring, fra løsning af mange sager, er i stand til at vælge den rigtige løsning på det problem man står over for, i stedet for bare at vælge den løs-ning, man kender.

Lad os få kvaliteten tilbage blandt alle parter!Mit ønske er, at vi kan få kvali-teten tilbage blandt alle de in-volverede parter. Advokater og administratorer skal igen have det som deres ansvar over for kunderne at sikre værdierne (ejendommen) bedst muligt. Det kan kun ske, hvis de udfører de rigtige arbejder i den bedste kva-litet,ikke ved at udføre alt billigst mu-ligt. Og det kan kun lade sig gøre, hvis rådgiveren får den fornødne tid til at arbejde samvittigheds-fuldt med opgaven. Hele værdi-kæden (bygning, ejer, admini-

strator, rådgiver, entreprenør og yngste lærling) bør understøtte, nære og kræve den gode kvalitet.Alle parter må forstå, at pris og kvalitet følges ad. De bygninger som vi i dag opfatter som kultur-arv ville aldrig være blevet op-ført eller have overlevet så længe, hvis vilkårene havde været som nu. Vi må også indse, at en stor del af de bygninger eller den renovering der udføres nu, slet ikke har den kvalitet og levetid som tidligere var standard.

Byggeriets aktører må arbejde aktivt for at få ejere og brugere til at forstå, at de kun har byg-ningen til låns - den skal holde længere end dem. Når man reno-verer en bygning skal princippet være, at det som renoveres ud-føres i en bedre kvalitet end den oprindelige! Kun på den måde kan man til stadighed sikre byg-

EJENDOMSSERVICE• Fejning af udearealer• Græsslåning og hækkeklipning• Beboerkontakt• Glatførebekæmpelse• Tilsyn• Rydningsopgaver• Vicevært/varmemesterservice

JAGTVEJ 113 H · 2200 KØBENHAVN N · TLF. 45 88 25 12 · [email protected]

RENGØRING• Vask af trapper• Hovedrengøringsopgaver• Rengøring af vaskerier• Vinduespolering• Rengøring af lejligheder• Polish behandling• Graffi tibekæmpelse

N o r d r e F a s a n v e j 4 3 • 2 0 0 0 F r e d e r i k s b e r g • M e d l e m a f F . R . I . • C e r t i f i c e r e t E n e r g i k o n s u l e n t f i r m a T l f : 3 5 3 6 4 5 0 0 • F a x : 3 5 3 6 4 5 7 0 • M a i l : f a l k o n @ f a l k o n . d k • W e b : w w w . f a l k o n . d k • C V R : 2 5 2 4 4 8 2 6

FALKON A/S RÅDGIVENDE INGENIØRER

30 års erfaring i rådgivning

Tilstandsrapport

Energimærkning

Byggeledelse

Drift og vedligehold

Projektering og tilsyn

Bygningskonstruktioner

Tekniske installationer

Bygningsrenovering

Nybyggeri

Fjernvarmeanlæg

Jordvarme

Kloak

Tagboliger

Altaner og tagterrasser

Altan- og karnaprenovering

DANSKSTØBEASFALT

Å

ApS

GÅRDE, P-DÆK

VEJE, PLADSER

ALTANER, TERRASSER

GULVE

SPECIEL MALING TILASFALT & BETON

NAVERVÆNGET 94000 ROSKILDE

46 75 61 11e-mail: [email protected]

www.danskstobeasfalt.dk

ningens samlede værdi.Vi må fastholde troen på, at alle mennesker har det bedst med at levere kvalitet, og det er vores ansvar at sikre dette igen bliver

Lad os få kvaliteten tilbage, så vi ikke behøver at rejse til New York eller Rom for at opleve “Flatiron” bygningen eller Trevi fontænen, men dagligt kan glæde os over den kvalitet der omgiver os.

muligt, ikke kun i særlige højt profilerede byggesager, men som standard ved alle arbejder og på alle sager.

6 · Privatboligen

Page 7: Privatboligen 0215 web

Hvorfor er individuelle vandmålere en god idé?Er der individuelle vandmålere i en ejendom sikrer det, at den

Vidste du… at ejendommens vandmålere skal indgå i et kontrolsystem for at overholde lovgivningen?

Det kan være omfattende selv at stå for overholdelse af kontrolsystemet for vandmålerne i ejendommen. Det er ejendommens ejer/bestyrelse, der har ansvaret for at fordele omkostningerne til vandforbruget efter gældende lovgivning.Kontrolsystemer med enten turnusudskiftning eller stikprøvekontrol er lovpligtige.

Af Teknik- og Servicechef Martin Posselt, Techem A/S

enkelte kun betaler for sit eget forbrug. Dermed mindsker man tvister, der kan opstå imellem beboerne omkring fordeling af

omkostningerne.Erfaringen viser tillige, at vand-

forbruget falder med op til 35 %, hvis der opsættes individuelle

vandmålere. Det er til gavn for alle at spare på vandforbruget.

Privatboligen · 7

Page 8: Privatboligen 0215 web

Hvorfor skal målerne turnusudskiftes?For at sikre korrekte måleresul-tater skal der ifølge lovgivningen hvert 6. år foretages enten en stikprøvekontrol med tilhøren-de vandkontrolmanualer eller udskiftning af de gamle målere i hele ejendommen, kaldet tur-nusudskiftning.

En vandmåler, der har været i brug i mange år, bliver slidt og smuds kan med tiden samle sig, så det forringer målerens nøjag-tighed.

Techem anbefaler turnusud-skiftning af den mekaniske vandmålerKontrol af vandmålere i drift

kan ske ved hjælp af turnusud-skiftning, hvor vandmålerne hvert 6. år bliver erstattet af nye. Techem’s radiobaserede vand-målere har en fordel, idet vand-målerens radiomodul kan gen-anvendes til den nye måler.

En mekanisk måler er mere dis-poneret for, at smuds kan samle sig i måleren, ligesom de meka-niske dele med tiden bliver slidt. Derfor anbefaler vi vores kunder med mekaniske vandmålere at udskifte målerne frem for en stik-prøvekontrol, der kan blive fordy-ret af en senere total udskiftning.

Vi har stor erfaring med at ved-ligeholde kontrolsystemerne i de ejendomme, vi servicerer.

KOrT Om TurnusuDsKIfTnInGEr• Turnusudskiftningen sikrer, at målerne lever op til lovens krav.• Turnusudskiftninger erstatter kravet om stikprøvekontrol og udarbejdelse af vandkontrolmanualer.• Mindsker risiko for tvister mellem udlejer og beboer.

8 · Privatboligen

Page 9: Privatboligen 0215 web

Hurtigt, sikkert og holdbart

Flere fordele med Aarsleff Strømpeforing til faldstammer

• Ingen nedbrydning • Lange ubrudte længder • Tåler spuling• Ens godstykkelse• Dansk produkt

• Mere end 30 år på markedet• 100 års levetid• 15 års garanti• Gennemtestet af Teknologisk Institut

Det kompakte design muliggør installation, hvor der er begrænset plads. Måleren lever op til fremtidens krav til registrering af forbrugsdata og energimåling i nybyggeri og ved udskiftning af målere.

11 års batterilevetid Fjernaflæsning via radio Fås i forskellige versioner

Minol A/S . Rådhus Allé 23 . 3650 Ølstykke . Tlf. 47 17 93 66 . [email protected] . www.minol.dk

Kim BrønnumSalgskonsulentTlf. 2047 [email protected]

Carsten HammerhøjSalgschefTlf. 2320 [email protected]

For yderligere oplysninger og løsningsforslag kontakt:

Ny ultralydsmåler med indbygget radio Måling af varme- og køleenergi

Privatboligen · 9

Page 10: Privatboligen 0215 web

At bygge er en meget stor opga-ve, og rollen som bygherre er al-tid forbundet med et meget stort ansvar og mange risici.

Man er bygherre, så snart man har håndværkere til sit parcelhus – rækkehus – villa – andelsbolig- og ejerforening eller privatejet etageejendom, erhvervsbygning m.m.

En bestyrelse er ganske almin-delige mennesker, der har sit arbejde om dagen, og varetager bestyrelsesarbejdet for de øvrige beboere i sin fritid, mange gange som ulønnet job, uden faglig vi-den om byggeriets vidtrækkende regelsæt.

Vedligeholdelse af alle eksiste-rende forhold på en bygning, det kan være, at kloakken skal renses jævnligt, at afløbene holdes fri for snavs, tagrender og nedløb.

Fyret skal passes og justeres, re-guleres for vinter – forår – som-mer og efterår.

Taget skal eftergås.Faldstammer istandsættes.Fugt i bygningen, i lejemålet,

ventilation i hvert rum.

Har bygherren – andelsboligforeningen – ejerforeningens bestyrelse

ET AnsVArEgon Christensen, B.K. Consult A/S

Fire ud af seks boligejere er be-kymrede for, om byggeaffald fra deres bygning indeholder farlige stoffer, som f.eks. PCB, asbest el-ler lignende.

Alligevel anmelder alt for få deres forventede byggeaffald til kommunen, når renovering og ombygning bliver udført.

Det er bygherren eller den på-gældende bestyrelses klare an-svar.

Bygherren har nogle juridiske forpligtigelser under et byggeri, og det er til enhver tid alene bygherrens ansvar, at disse over-holdes. Ansvaret omfatter både overholdelse af byggeloven, byg-ningsreglementet, arbejdsmil-jølovningen m.m.

Det praktiske arbejde med at opfylde bygherrens forpligtigelse kan helt eller delvist udføres af bygherrens udpegede rådgivere, der som regel er professionelt forsikret for denne opgave.

Bygherren skal ved ethvert bygge- og anlægsarbejde, hvor 2 eller flere arbejdsgivere forventes at være til stede samtidigt sikre, at

der udpeges en koordinator, som har de nødvendige kompetencer.

En koordinator for små bygge-pladser skal have en sagkyndig viden om og på bygge- og an-lægsområdet.

En koordinator for mellem-store byggepladser skal desuden have en viden om sikkerheds- og sundhedsmæssige forhold.

En koordinator for store byg-gepladser skal have udført en ar-bejdsmiljøuddannelse inden for bygge- og anlægssektoren.

Der skal afholdes sikkerheds-møder mindst hver 14. dag med fagentreprenører på pladsen.

Udarbejde en plan for sikkerhed og sundhed på byggepladsens indretning og drift samt anmelde byggepladsen til Arbejdstilsynet.

Bekendtgørelsen om bygher-rens forpligtelser nr. 11 7 af 5. fe-bruar 2013 skal overholdes.

Bekendtgørelsen omfatter bl.a. alt bygge- og anlægsarbejde.a. Arbejde, der udføres i for-

bindelse med opførelse og ændring af bygninger og kon-

struktioner, herunder monta-gearbejde.

b. Reparation og vedligeholdel-sesarbejder af enhver art.

c. Nedbrydning og demontering af enhver art.

Byggeri er en kompleks verden fyldt med helt specielle regler.

Selve planlægningen af et byg-geri undervurderes ofte, og er en hyppig årsag til fejl og fordyrelser. Jo bedre forberedelserne, inden man går i gang med byggeriet, jo nemmere og billigere bliver byg-geprocessen.

Planlægningen omfatter bl.a.:• atundersøge,omdererenlo-

kalplan for området eller sær-lige deklarationer for området eller for bygningen

• at søge information om byg-ningens byggeår – stilart og evt. arkitektur og bygningshi-storie.

• at undersøge, om der forefin-des eksisterende tegningsma-teriale.

Inden man påtænker at renovere

Mere end 45 års erfaring på følgende områder:•Bygherrerådgivning•Projekteringafvarmecentraler•Renoveringafvarmecentraler

•Fejlsøgningvedhjælpafdatalogning•Driftsoptimeringoganalyser•Projekteringogleveringafreguleringssystemer•Gennemførelseafenergistyring•Professionelttilsynmedogpasningaf varmecentraler,føringafdriftsjournaler.

10 · Privatboligen

Page 11: Privatboligen 0215 web

EjEndoms vEdligEholdElsE

• Vicevært / Varmemester• Ejendomsservice• Trappevask• Skadeservice• Vinduespolering• Grønne områder og fællesarealer• Vintervedligeholdelse

Lejrevej 2 · 2700 Brønshøj

38 89 01 55www.lundgruppen.dk

Udfører kvalitetsarbejde 365 dage om året

Ingeniør og arkitektB.K. Consult A/S har igennem mere end 45 år skabt værdi og viden til andelsboliger og ejerforeninger.

Som din og foreningens rådgiver identi� cerer vi dine problemer, så vi i fællesskab løser opgaverne med energi-renovering, vedligehold og forbedringer i eksisterende erhvervs- og boligejendomme.

Herlufholsmvej 37 • 2720 VanløseTlf. 3871 0455

www.bkconsult.dk

sin eller foreningens ejendom, bør man overveje at få udført en tilstands-/bygningsrapport over ejendommen.

Denne tilstands- eller bygnings-rapport omhandler alle relevante forhold på den relevante ejendom og beskriver bygningens tilstand på fællesarealerne, fundamenter, fugt m.m., og hvis ejeren eller be-styrelsen ønsker det, i alle ejen-dommens lejemål.

Derved opnår man en prioritet over, hvad der er mest påkrævet, det kan være klimaskærmen (tag – vinduer og facade) eller ind-vendigt i de enkelte lejligheder eller fællesarealerne, som kan være isolering af tagkonstruktio-nen, isolering af etageadskillelsen mellem stueetagen og kælderen, isolering af brystningerne bag radiatorerne eller lignende, ejen-dommens fælles elinstallationer, fælles varmeinstallationer m.m.

Der skal også være et energi-mærke på ejendommen, som skal vedhæftes hver gang, en lejlighed overdrages til anden andelshaver eller ejer.

Endvidere skal der efter regler-ne udarbejdes en flytterapport, når en andelshaver, lejer eller ejer flytter fra en lejlighed.

Det kan være, at man påtænker at forbedre ejendommen med al-

taner, elevator m.m.Der er mange forskellige love,

reglementer og bestemmelser, der er relevante inden for byg-geriet.

Bygherren er direkte ansvarlig for, at mange af disse love over-holdes, og bør derfor danne sig et overblik over, hvad det kan be-tyde for hans kommende byggeri.

Dette omhandler:Byggeloven - Reglement - Ar-bejdsmiljø - Deklaration og ser-vitutter - Planloven - Lokalplan m.m. - ABT93 - AB92 - 1-5 års eftersyn - Forsikring og garanti.

Derfor er det nødvendigt at rådføre sig med sin administrator eller den advokat, der er tilknyttet ejendommen.

Selve arbejdet på bygningen skal være tilrettelagt og undersøgt, endvidere skal det være grundigt beskrevet for hvert håndværksfag således, at håndværkerne kan gi-ve et rigtigt og bæredygtigt tilbud på det, som bygherren ønsker, så-

ledes at ekstraregninger for byg-geriet ikke opstår.

Ethvert byggearbejde bør være undergivet AB92 (almindelige betingelser for arbejder og leve-rancer i bygge- og anlægsvirk-somheder).

Dette omfatter almindelig ved-ligeholdelse i og udenfor bygnin-gen, udskiftning af taget – vindu-

erne – hoveddøre – kælderdøre – istandsættelse af hoved- og køk-kentrapperne – kælderen m.m. - nye altaner – etablering af eleva-torer.

Til enhver ejendom bør der være en rådgiver, som kan vejlede bygherren, en såkaldt bygherre-rådgiver, med en ansvarsforsik-ring på mellem 2,5 til 10 mill.

Privatboligen · 11

Page 12: Privatboligen 0215 web

Hvad er det økonomisk mest hensigtsmæssige valg af vurderingsprincip for vær-diansættelse af andelsejen-domme?Man kan som bekendt vælge mellem 3 principper, som be-skrives nedenfor, for opgørelse af ejendomsværdien og dermed beregning af andelskronen til den enkelte andelsbolig.

Grunden til valg af princip kan være mange, bl.a. kan alderen af foreningen, retfærdiggør et valg.

Mange foreninger vælger at be-nytte den offentlige vurdering, fordi denne allerede foreligger og ikke medfører yderligere omkost-ninger til en valuar. Dette valg kan dog vise sig ikke at være det bedste – og endda medføre for-ringede økonomiske muligheder for foreningen.

I sidste ende er det de A/B med-lemmer, der står overfor at sælge deres andel, der står med ”proble-

12 · Privatboligen

Beregning af andelskroneværdi når AB bruger valuarvurdering

skal det ske hver 18 måned eller hver 12 måned ?

met”. Foreninger der vælger den offentlige vurdering, accepterer denne som maksimalprisen. Den offentlige vurdering ligger of-test under markedsprisen og for, hvad ejendommen reelt er værd og indirekte handelsprisen som de enkelte andelsboliger kan sæl-ges til.

Da den offentlige vurdering of-tes er sat lavt, betyder det, at sæl-ger af en andelslejlighed bliver snydt for en gevinst, der matcher det generelle markedsniveau – el-ler måske at sælger går ud med et tab, fordi ejendommens (of-fentlige) vurdering er faldet siden købet. Disse forhold gør, at valget af det offentlige princip kan for-ringe en forenings økonomiske muligheder og skabe salgsmæs-sige forvridninger, både aktuelt og på sigt.

At vælge en valuarvurdering er at pleje og udnyttet for-eningens potentiale.Ved valg af valuarvurdering væl-ger man den mest præcise måde at værdisætte andelsboligforenin-gens ejendom på. En ejendoms-mægler og valuar er specialist i at vurdere ejendomme og ved brug af en valuar til værdiansættelse sikres, at der er taget højde for alle tænkelige forhold, der på-virker værdiansættelsen. Bl.a. ud fra et markedsmæssigt perspek-tiv ved sammenligning af prisni-veauet på tilsvarende ejendomme på markedet – herunder lokal-området, markedstendenser og

lovmæssige forhold, samt udbud og efterspørgsel. Valuraren tager højde for ejendommens økono-miske potentiale, og kan rådgive om hvilke områder der skal foku-seres på, for at sikre optimal "ved-ligeholdelse" af ejendomsværdien – og en bedre markedsværdi.

Ifølge andelsboliglovens § 5 kan en andelsboligforening i forbin-delse med opgørelse af andelskro-nens værdi (andel i foreningens formue) anvende tre forskellige principper til fastsættelse af vær-dien af ejendommen.Disse principper er:1 Anskaffelsesprisen2 Den kontante handelsværdi

som udlejningsejendom (be-nævnt som "valuarvurdering")

3 Den seneste ansatte offentlige ejendomsvurdering

Såfremt andelsboligforeningen anvender den kontante handels-værdi som udlejningsejendom, skal denne fastsættes af en ejen-domsmægler, der tillige er valuar, og vurderingen må ikke være mere end 18 måneder gammel.

I 2013 er indført en undtagel-sesregel - en karensperioden på 2 år - der "begrænser" anvendelse af valuarvurdering gældende for nye andelsboligforeninger, der dels er stiften ved erhvervelse af en udlejningsejendom, dels er stiftet efter 1. juli 2013, efter be-stemmelsens krafttræden.

Vurderingen er som nævnt til brug for foreningens ansættelse

Page 13: Privatboligen 0215 web

Af Hans Trebbien

af ejendommens værdi i årsregn-skabet og dermed indirekte til fastsættelse af de enkelte andels-lejligheders værdi. Vurderingen skal være lavet i overensstem-melse med reglerne i andelsbo-liglovens § 5, stk. 2, litra b. Det betyder, at ejendommen skal vurderes til den kontantpris, den vil kunne sælges til som udlej-ningsejendom, idet der tages udgangspunkt i, at den ikke har status som andelsboligforenings-ejendom og ikke har haft det. Det betyder også, at den ikke kan vur-deres som eksempelvis en ejer-lejlighedsejendom. Det betyder samtidig, at valuaren skal ind-henter alle relevante oplysninger om ejendommen, dvs. de samme oplysninger som man ville ind-hente, hvis ejendommen skulle sælges som udlejningsejendom

Bl.a. som følge af den monopol-stilling, valuarer har på at udfører vurderinger af andelsboligejen-dom efter andelsboliglovens § 5, stk. 2, litra b, er det derfor vigtigt, at vurderingerne hver gang bliver så rigtige som muligt.

18 måneders regelEfter bestemmelsen om tidsin-tervallet "18 måneder" fremgår af teksten i andelsboligloven § 5, stk.2 litra b, sidste punktum "Vurderingen må ikke være mere end 18 måneder gammel. Med tidsfristen på 18 måneder åbnes mulighed for, at generalforsam-lingen kan godkende den vur-derede handelsværdi for et år ad gangen.

De 18 måneder skal regnes fra det tidspunkt, hvor der indgås af-tale om overdragelse af andelen.

Tidsfristen blev indført under hensyntagen til, at vurderingen af handelsværdien typisk bliver foretaget i forbindelse med en regnskabsaflæggelse og danne grundlag for prisberegning i regnskabet, som skal være gæl-dende et år efter dens vedtagelse. De 18 måneder skulle give mulig-hed for, at andelsboligforeningen ved regnskabsårets udløb lader

ejendommen vurdere og så ind-arbejder vurderingen i regnska-bet som typisk forelægges (og vedtages) på generalforsamlin-gen ca. 6 måneder efter regn-skabsårets udløb.

Imidlertid har fortolkning - og anvendelse - af "18 måneders reg-len" vist sig at noget forskellig. Her skal nævnes eksempler:

1AB har kalenderår som regn-skabsår, og afholder, jfr. vedtæg-ter ordinær generalforsamling inden udgangen af juni måned.

I marts 2015 udarbejdes valu-arvurdering til brug for årsregn-skab 2014.

Vurderingen angiver handels-værdi pr. 31. december 2014.

Vurderingen er underskrevet 15. marts 2015.

AB vedtager 25. juni 2015 an-delskroneværdi på grundlag af valuarvurderingen.

Vurderingens udløbsdato er 18 måneder efter 15. marts 2015, altså 15. september 2016.

AB kan i regnskabsår for 2015 (31.12.2015), der vedtages af ge-neralforsamlingen i juni 2016 an-vende denne vurdering, men får

i den sidste 3 1/2 måned af 2016 et problem, såfremt der handles andele i den periode.

Her tilrådes det, at andelsbolig-foreningen i forbindelse med regnskabsaflæggelse for 2015 re-kvirerer ny valuarvurdering / re-vurdering, så der ikke opstår en forældelsesperiode i regnskabsår 2016.

2AB har regnskabsår 1. juli - 30. juni og afholder, jfr. vedtægter ordinær generalforsamling inden udgangen af oktober måned.

I august 2015 udarbejdes valu-arvurdering til brug for årsregn-skab 2014/15.

Vurderingen angiver handels-værdi pr. 30. juni 2015.

Vurderingen er underskrevet 15. august 2015.

AB vedtager 25. oktober 2015 andelskroneværdi på grundlag af valuarvurderingen.

Vurderingens udløbsdato er 18 måneder efter 15. august 2015, altså 15. februar 2017.

AB kan i regnskabsår for 2014/15 (30.06.2015), der ved-

tages af generalforsamlingen i oktober 2015 anvende denne vurdering, men får i 4 1/2 måned af 2016/17 regnskabsåret et pro-blem, såfremt der handles andele i den periode.

Her tilrådes det, at andelsbo-ligforeningen i forbindelse med regnskabsaflæggelse for 2015/16 rekvirerer ny valuarvurdering / revurdering, så der ikke opstår en forældelsesperiode i regnskabsår 2016/17.

Peder Skrams Gade 27DK-1054 København KTlf. + 45 33 14 07 38Fax + 45 33 14 08 [email protected]

Hans TrebbienStataut. ejendomsmægler og Valuar

Landsdækkende rådgivning ved valuarvurdering af andelsboligforeninger. Vurdering af andelskronen. Køb, salg & vurdering af fast ejendom

samt vurdering af forbedringer i de enkelte lejligheder. medlem af DE/Dansk Ejendomsmæglerforening.

Tilsluttet / Member

Dansk ejedomsmæglerforeningPeder Skrams Gade 27DK-1054 København KTlf. + 45 33 14 07 38Fax + 45 33 14 08 [email protected]

Hans TrebbienStataut. ejendomsmægler og Valuar

Landsdækkende rådgivning ved valuarvurdering af andelsboligforeninger. Vurdering af andelskronen. Køb, salg & vurdering af fast ejendom

samt vurdering af forbedringer i de enkelte lejligheder. medlem af DE/Dansk Ejendomsmæglerforening.

Tilsluttet / Member

Dansk ejedomsmæglerforening

Peder Skrams Gade 27DK-1054 København KTlf. +45 33 14 07 38Fax +45 33 14 08 [email protected]

Ejendomsmægler og Valuar

Landsdækkende rådgivning ved valuarvurdering af andelsboligforeninger, til brug for fastsættelse af andelskronen.

Vurdering af individuelle forbedringer i andelsboliger.

Rådgivning ved køb, salg og vurdering af fast ejendom.

Privatboligen · 13

Page 14: Privatboligen 0215 web

frederiksberg forsyning giver tilskud til energiforbed-ringer af din bolig. Tilbuddet gælder alle, også dig, der ikke bor på frederiksberg.

Går du og tænker på at bruge penge på energiforbedringer? Med vores nye onlineløsning er det nemt at søge om tilskud.

Eksempler kunne være:• ekstraisoleringafloft,murel-

ler rør• udskiftning af termoruder til

lavenergiruder• udskiftningafencirkulations-

pumpe til en ny sparepumpe (varme)

• ny belysning med lavt strøm-forbrug.

Forbedringerne gavner både din bolig, din pengepung og miljøet.

Det er vigtigt, at du ansøger, inden arbejdet går i gang, eller inden du køber materialer. Des-uden må du kun søge om tilskud hos ét energiselskab.

få tilskud til energiforbedringer!Af: Jacob Harbo, projektleder i Frederiksberg Forsyning

DET Er LET: Du ansøger på www.frb-forsyning.dk/tilskud - og ser tilskuds-

beløbet med det samme.

Vi godkender energiforbedringen og sender dig en mail med et link til sagen. Du tager et par fotos, inden du går i gang.

Arbejdet udføres af dig eller en håndværker. Herefter melder du arbejdet færdigt og uploader dokumentation, dvs. som mini-mum ordrebekræftelse og faktura fra håndværker – samt

fotos fra før og efter, som tydeligt viser, hvad der er lavet. Vi udbetaler tilskuddet, når vi har godkendt dokumentationen.

To eksempler på tilskudAlle besparelser udregnes efter Energistyrelsens retningslinjer i standardværdikataloget, som findes på svk.teknologisk.dk. Så du kan også relativt nemt selv lave beregningerne, om nødven-digt - se eksemplerne. Har du fx et loft, der skal isoleres, op-måler du blot det samlede areal, der skal isoleres og ganger med standardværdien i kWh/m2, jvf. Energistyrelsens standardkata-log, og derefter ganges med Fre-deriksberg Forsynings tilskuds-pris, der p.t. er 0,32 kr. pr. kWh.

Eksempel på isolering af loft

Isolering af 190 m2 uopvar-met loft med 250 mm mine-raluld, hvor der i forvejen er 100 mm isolering.

190 m2 x 21 kWh/m2 x 0,32 kr./kWh = 1.277 kr.

14 · Privatboligen

Page 15: Privatboligen 0215 web

Privatboligen · 15

FÅ TILSKUD TIL ENERGI-FORBEDRINGER!

Isolering Vinduer Varmeanlæg LED-belysning

Få tilskud - til gavn for komforten, energiregningen og miljøet.

Husk at ansøge, inden arbejdet går i gang.

Klik ind på:www.frb-forsyning.dk/tilskud

Er det interessant for mig?”For nogle virker 500 eller 1.000

kr. ikke af meget, men vi har fx udbetalt 26.000 kr. til en ejen-dom, der fik bygget en ny gavl på 247 m2, som skulle medvirke til at begrænse det forholdsvis store varmetab, og et 190 m2 stort tør-reloft blev også renoveret”, fortæl-ler Jacob Harbo, projektleder i Frederiksberg Forsyning.

”Ifølge ejeren bliver beboer-nes komfort nu betydeligt bedre, uden at det gør ondt på deres pengepung, og på den måde er vi med til at skabe både højere kom-fort, lavere udgifter til energi og et grønnere miljø til glæde for alle”, fortsætter han.

”Der er dog ofte tale om min-dre beløb, så man skal naturligvis tænke sig om, inden man søger, så det hele ikke går op i administra-tion. Og med vores nye onlineløs-ning, kan kunden med det samme se, hvad de kan forvente i tilskud”, slutter Jacob Harbo.

Hvis du har komplicerede projekter I de store komplicerede projekter skal en rådgiver typisk beskrive projektet og beregne energibe-sparelserne, evt. med leveran-dørtilbud, hvorefter tilbuddet sendes til [email protected] til godken-delse.

Baggrunden for tilskuddetFrederiksberg Forsyning er som alle andre forsyningsselskaber forpligtet til at fremme energibe-sparelser af det årlige varmesalg. Frederiksberg Forsyning skal fremme energibesparelser sva-rende til ca. 27 GWh i 2015.

Eksempel på udskiftning af ruder

Udskiftning af 30 m2 2-lags ter-moruder til lavenergiruder. 30 m2 x 70 kWh/m2 x 0,32 kr./kWh = 672 kr.

(Foto udlånt af LE Glas)Se flere eksempler på www.frb-forsyning.dk/tilskud

Du kan se mere på www.frb-forsyning.dk/tilskud

Page 16: Privatboligen 0215 web

Informationsskærme i lej-ligheder og opgange, med an-givelse af forbrug på el, vand og varme motiverer til besparelser

Flere forsøg er blevet udført i de sidste par år i en beboelsesejen-domme. Forsøget viser, at bebo-ere bruger mindre el, vand og varme end dem, som ikke har en skærm til rådighed. Det ses ved, at kontrolgruppen uden skærme har brugt mere.

sådan gjorde dePrivatBo administrerer 5000 lejligheder i København og på Frederiksberg. En af deres ejen-domme er boligkarreen Wil-kenbo på Frederiksberg. Her har 20 beboere og 5 opgange fået in-formationsskærme opsat. Skær-mene viser 3 skærmbilleder på skift. Skærmen i opgangen giver beboeren indtryk af forbruget for

Beboerskærme sparer varme

hele opgangen, mens skærmen i lejligheden viser det private for-brug. ”Det var med spænding, at vi søsatte pilotprojektet, som har kørt hele 2014. Hvad ville der ske, når vi tændte for skærmene? Hvilke forandringer i beboernes forbrugsmønstre ville vi kunne dokumentere,” fortæller Simon Nielsen, der er projektleder i Pri-vatBos tekniske afdeling. Han fortsætter: ”Projektgruppens hypotese var enkel: Når dit for-brug bliver målt og synliggjort for dig på en skærm, så falder det. Du slukker f.eks. hurtigere for det varme vand i bruseren om morgenen, hvis du ved, hvor meget vand du egentlig bruger.”

målere og farvede søjlerSkærmene i Wilkenbos lejlig-heder blev koblet til målerne på radiatorer, ved eltavler og på vandrør. Data herfra blev omsat til lagkagediagrammer, farvede

søjler og tal på beboernes skær-me. ”Beboerne fik via deres skærme et konkret indblik i de-res forbrug. De kunne følge med i forbruget dag for dag og måned for måned. Over tid viste det sig, at deres adfærd blev påvir-ket – særligt i forhold til el- og vandforbruget,” fortæller Simon Nielsen. Han uddyber: ”Når vi her, et år efter at pilotprojektet blev søsat, sammenligner vores resultater i Wilkenbo med en kontrolgruppe i ejendommen, er der ingen tvivl. Indsigt i forbrug medfører et lavere forbrug.”

forsøgskonklusionProjektets hypotese blev be-kræftet, men Simon Nielsen understreger også, at der stadig er udfordringer at tage fat i: ”Vi opfatter pilotprojektet som en succes. Resultaterne kom i hus,” siger han og tilføjer: ”Men vi tror også, at den viden vi har fået,

om hvordan man kan forbedre skærmbillederne, kan maksi-mere påvirkningsgraden af den enkelte beboer.” Løsningen i forsøget er ikke i første omgang mulig at rulle ud på markedet. Dertil har teknikken bag været for dyr. Det var dog heller en del af forsøgets målsætning.

nudging påvirker energiforbrugetAt anvende en skærm til at på-virke adfærden er et udtryk for det udbredte fænomen, ”nud-ging”. Kan man umærkeligt på-virke et menneske til en bestemt beslutning, så har man brugt nudging eller valgarkitektur med et dansk ord. Et berømt ek-sempel er aftegningen af en flue i pissoir, som sparer en masse rengøring, fordi mænd ubevidst sigter efter den.

Men forsøg på nudging kan hur-tigt få dørsalgskarakter, og så vækkes modstanden hos en del af modtagerne. Det mener Se-niorforsker Ole Michael Jensen, som fortæller, at,utallige under-søgelser viser, at kommunika-tion om fx sundhed, fødevarer og rygning vækker modstand eller måske direkte provokerer op mod 1/3 af målgruppen. I de tre forsøg, som er omtalt på disse sider, har man i flere tilfælde op-levet modstand mod den mere eller mindre direkte opfordring til at spare.

Af kommunikationskonsulent Bo Bjerre Hansen, Grundejernes Investeringsfond

Beboerne fik udleveret tablets af projektlederen, som også undervi-ste i brugen af den. Foto: Graves Simonsen

16 · Privatboligen

Page 17: Privatboligen 0215 web

Se i øvrigt vores hjemmeside www.eurogp.dk, hvor I kan se hvilke områder, vi er jeres ideelle leverandør.

NB: Vi har også en afdeling på Sjælland (Gladsaxe)

Overskovvej 27 8362 HørningTlf. +45 86 51 21 16 Fax +45 32 12 21 16

[email protected] www.eurogp.dk

ContainervaskDørtelefonerIndgangspartier samt vinduer i aluminiumUnderjordiske affaldsøer og affaldsøer på jorden

Jysk firma men landsdækkendesom blandt andet tilbyder følgende:

Dørtelefoner og overvågningssystemer

nemme løsningerDer findes andre former for nud-ging. Fx bliver der andre steder gjort forsøg med enhedskontak-ter ved døren, som slukker for alt, som kan tåle at blive slukket på en enhedskontakt, når man forlader lejligheden. Et sådan system gætter Ole Michael Jen-sen på, vil virke bedre over for beboere, som er allergiske over budskaber, som de opfatter som miljøfrelste og provokerende.

synliggør besparelsenDen største svaghed ved de gen-nemførte forsøg er, at beboere ikke ser besparelserne i kroner og øre. Det mener Ole Michael Jensen, som tror at tal i kilowatt timer er alt for abstrakte for de fleste mennesker. ”Der skal kro-ner og øre på. Se blot hvordan benzintankenes prisskilte påvir-ker bilisternes valg.” Det kræver dog, at energiselskaberne kan le-vere tal for meget kortere perio-der, måske ned til et døgn, lyder

det fra Ole Michael Jensen. Det formår de ikke endnu.

HerningI Herning har man på varmen opnået en besparelse på 35 % alene ved synliggørelse af for-bruget. Synliggørelse foregik ved udlevering af tablets, som viste forbrugsdata, men også udlevering af sparetips og besøg i forbindelse med forsøget. Den samlede konklusion er dog også her, at modellen virker, men er for dyr til at kunne udrulle nu og her. Projektleder bag forsø-get Morten Hove Andersen tror på, at vi får mere synliggørelse i fremtiden. ”Vi kan jo se, at der bliver stadigt mere fjernaf-læsning, og det vil gøre det bil-ligere,” fortæller Morten Hove Andersen.

forsøget i WilkenboProjektgruppen bag forsøget blev ledet af Bygherreforenin-gen.

Af kommunikationskonsulent Bo Bjerre Hansen, Grundejernes Investeringsfond

Privatboligen · 17

Page 18: Privatboligen 0215 web

18 · Privatboligen

Desuden har SBi og PrivatBo været med sammen med virk-somheden Techem, som har stået for hardware, software og installationer. Techem har bi-draget økonomisk. GI har givet udviklingsstøtte til projektet. Forsøget har givet ny viden, men har ikke haft til formål at skabe et produkt, som er tilgængeligt på markedet.

Vejle og KøbenhavnI et stort forsøg, støttet af Real-dania, med flere ejendomme, hvor man har udviklet og te-stet tre innovative koncepter til synliggørelse, har man måske knækket koden. ”Alle koncepter kan udrulles, og det er ikke for dyrt,” fortæller Christian Kier-kegaard fra Energi og Miljø. ”I et af koncepterne har vi monteret displays i entreen, så beboeren dagligt kan følge med i sit vand- og varmeforbrug. I for-søget rangerede man beboerne i en top 40 liste, og det ansporede til en konkur-rencestemning. Hvem kan spare mest? Skærmene, som vi har monteret i lejlig-hederne ligner dem, vi kender fra su-permarkedernes prisskilte. De er billige og driftsikre. En gen-nemprøvet løsning,” lyder det fra Christian Kierkegaard, som også fortæller om et andet kon-cept hvor informationen og syn-liggørelsen sker ved anvendelse af sms’er. ”Vi ved, at mange be-boere ikke har smartphone, og

derfor giver en app ikke mening for dem, så vi har valgt at sende sms’er med beskeder som; ’Vi

kan se, du bruger mere varme end sidste år’ eller ’Tillykke, du bruger mindre end sidste år’.

EU’s energieffekti-viserings direktiv siger, at der skal være mere fokus på synliggørelse af energiforbrug.Christian Kierkegaard, Energi og Miljø

Page 19: Privatboligen 0215 web

Til trods for, at affaldsforebyggelse har i mange år været en vigtig rettesnor for nationalt politik på affaldsområdet, har det desværre kun været begrænset erfaringer med at omsætte det til konkrete handlinger.

Med de nye tiltag i Europa, skal vi alle til at overveje hvordan vi sikre at vor affald ikke bare bliver brændt, når det i stedet for kan genanvendes og blive brugt igen.

sPAr PEnGE /TJEn PEnGEHJÆLP SAMFUNDETUDNYT RESURSERNE I GENBRUG

Fremtidig trend er anvende de gamle ting igen (genbrug), hvil-ket giver stor mening hvis vi vil passe på vort samfund.

De nye tiltag som Danmark specielt vil foretage handling om-kring er følgende faktioner: byggeaffald- anlægsaffald, elektro-nik, emballage, madspild, testikler.

Af Per Engelbrechtsen. Euro Group

Privatboligen · 19

Page 20: Privatboligen 0215 web

Ved at gøre en indsat i forbin-delse med sortering af de tidli-gere omtalte affaldsfaktioner,

vil man derigennem også opnå fremtidig renere samfund og mindre udnyttelse af jordens

knappe resurser og sidst men ikke mindst vil den enkelte spare økonomisk på renovationsafgif-ten

I denne forbindelse er der skabt et nyt firma. Euro Recycling som er en del af

firmaet Euro Group som gennem ca 20 år, har produceret og solgt forskellige affaldssystemer.

Euro Recycling primere op-gave er at hjælpe kommuner, firmaer at de får indsamlet for-skellige affalds faktioner og derefter sørger for at det bli-ver genanvendt således vi ikke brænder værdifuldt affalds fak-tioner af i vore fjernvarme anlæg.

Af affaldsfaktioner vi pt. har specialiseret os i er følgende:• Glas - er glas og flasker er fx

vin- og spiritusflasker, rengjor-te marmeladeglas, ketchupfla-sker og andet emballage af glas.

• Madspild / 0rganisk affald - er alt det affald der kommer fra planter og dyr.

• Pap – er pap, karton og bølge-pap til genanvendelse.

• Papir - er aviser, ugeblade, re-klamer og kontorpapir til gen-anvendelse.

• Plast fra husholdningen - er forskellige typer plast hård og blød plast - eksempelvis trans-portemballage, krympefolie, boblefilm samt plastdunke og plastflasker

• Plast fra industrien - er for-skellige typer plast hård og blød plast - eksempelvis trans-portemballage, krympefolie, boblefilm samt plastdunke og plastflasker.

• Småt metal – er metal affalds-ressourcer forekommer typisk i form af restprodukter fra hus-holdninger.

• Tekstil – er håndklæder, sen-getøj, sko, tøj m.m.

Af overskuddet doneres 25% til foreningen ”ensomme og enlige forsørgere i Danmark”, så vi er med til at skabe et bedre Dan-mark på følgende måder:

Genanvende affalds faktioner således det belaster vor samfund mindst muligt. Hjælpe ensomme og enlige forsørgere i Danmark, til at få mindre ensomhed og gla-dere tilværelse til denne gruppe.

Såfremt dette har givet nogle tanker til vor nye fremtidige ver-den høre vi gerne derom, eller deltager gerne i debat derom.

ENERGIRENOVERINGENERGIMÆRKER TILSTANDSVURDERINGER

HOLMSGAARD A/S RÅDGIVENDE INGENIØRER FRI T: 3297 0107 WWW.HOLMSGAARD.COM

20 · Privatboligen

Page 21: Privatboligen 0215 web

Blandet

Service nøglenAltaner

STØRST INDEN FOR ALTANER I EUROPA

HAR DU RÅDTIL AT LADE

VÆRE?

unitedreklam.se

ww

w.altan.dk

70 26 83 03

Vejen til dit liVs altan begynder her! Danmarks førende leverandør af altaner til ældre etageejendomme.

Fruergaard Larsen A/S Bygningsrådgivning

48 24 12 9870 26 12 98

Byggeteknisk rådgivning · Projektering og tilsynTilstandsrapporter · By og bygningsfornyelse Energimærkning af små og store ejendomme Renovering

Specielt for andelsboliger:Vurdering af andelsboliger ved salg

FruergaardLarsen A/SBygningsrådgivning

Slotsgade 21, 3400 Hillerød [email protected] www.fruergaard-larsen.dk

Specielt for andelsboliger:Vurdering af andelsboliger ved salg

Byggeteknisk rådgivning, projektering og tilsyn, 10 års vedligeholdelsesplaner, syn og skøn, bygningsanalyser og undersøgelser, fugt- og skimmelsvampeundersøgelser, termofotografering, ISO-Certificeret Energimærkningsfirma.

Slotsgade 21, 3400 Hillerø[email protected]

Fruergaard Larsen A/S Bygningsrådgivning

48 24 12 9870 26 12 98

Byggeteknisk rådgivning · Projektering og tilsynTilstandsrapporter · By og bygningsfornyelse Energimærkning af små og store ejendomme Renovering

Specielt for andelsboliger:Vurdering af andelsboliger ved salg

FruergaardLarsen A/SBygningsrådgivning

Slotsgade 21, 3400 Hillerød [email protected] www.fruergaard-larsen.dk

Fruergaard Larsen A/S Bygningsrådgivning

48 24 12 9870 26 12 98

Byggeteknisk rådgivning · Projektering og tilsynTilstandsrapporter · By og bygningsfornyelse Energimærkning af små og store ejendomme Renovering

Specielt for andelsboliger:Vurdering af andelsboliger ved salg

FruergaardLarsen A/SBygningsrådgivning

Slotsgade 21, 3400 Hillerød [email protected] www.fruergaard-larsen.dk

48 24 12 98Wismann Property Consult A/S

Valuarvurderinger du kan stole på!

Vores vurdering anfører altid reference på, hvad tilsvarende ejendomme senest er handlet til eller

udbydes til! Vi møder gerne på jeres GF!

Andelsboligforeninger tilbydes en gratis analyse: af mulighederne for bedre drift, finansiering og

værdiansættelse.

Læs mere på www.wismann-as.dk!

Wismann Property Consult A/SÅboulevard 1, st. · 1635 København V.

Tlf.: 4088 1998 · [email protected] · www.wismann-as.dk

Kontakt: Lars Wismann, cand. merc. statsaut. ejd. mgl. & valuar

Vores rådgivning er vel dokumenteret hos vores knapt 100 boligforeninger

og trofaste kunder.

Page 22: Privatboligen 0215 web

Elevatorer

ww

w.alevator.dk

70 70 20 18

Fra køkkentrappe til elevator? Danmarks første systemleverandør af elevatorer til ældre etageejendomme.

HusKat give os besked, hvis der er kommet ny formand i boligforeningen.

Du kan bruge formularen på www.privatboligen.dk

Page 23: Privatboligen 0215 web

Registreringsnr. (se bagside): __________________________

Foreningens navn:___________________________________

Ny formand:________________________________________

Adresse:___________________________________________

Postnr./By:_________________________________________

Telefon:____________________________________________

E-mail:____________________________________________

Modtager:

De Private BoligersInformationscenter ApsFyrresvinget 102840 Holte

POrTO

ARC

PRIVATBOLIGEN · 26. årgangUdkommer 4 gange årligt.Sendes til bestyrelser i private andelsbolig- og ejerlejlighedsforeninger m.fl.

Udgiver:De Private Boligers Informationscenter ApSFyrresvinget 10 · 2840 HolteTelefon: 33 22 98 88Telefax: 45 42 07 [email protected]

Redaktionen: Telefon: 33 22 98 88

Annonceekspedition:Telefon: 33 22 98 88

Forsideillustration: Henry Voss

Layout & tryk: Vestergaards Bogtrykkeri A/S

Redaktionen påtager sig intet an svar for manuskripter, fotografier og tegninger, som indsendes uopfordret.

De i bladet nævnte produktbeskrivelser, kvalitets- og firmabetegnelser er kun vejledende, og redaktionen påtager sig intet ansvar for eventuelle fejl, ligesom den heller ikke påtager sig ansvar for fejl i eventuelle produktinformationer, reklamer, an vis ninger m.v. Artikler og billeder fra bladet må ikke anvendes til reklame eller anden salgsvirksomhed uden Forlagets tilladelse. Eftertryk af artikler i uddrag er tilladt med kildeangivelse. Artikler, underskrevet af andre end redaktionen, behøver ikke nødvendigvis at dække bladets mening, og står for under-skrivernes egen opfattelse.

DEPIDe Private Boligers Informations center er bestyrelsens kontakt til kvalificeret rådgivning samt deres sikkerhed for god service og prisbillige tilbud. Telefon: 33 22 98 88

Medlem‑af

Dansk Fagpresse

HusK at udfylde mailadresse så i på den måde modtager vores nyhedsbrev.

Husk at give os besked, hvis der er kommet ny formand i boligforeningen på mail: [email protected] eller brug blanketten:Du kan også vælge at benytte formularen på www.privatboligen.dk

undertegnede forening har skiftet formand:

Page 24: Privatboligen 0215 web

Portalen Privatboligen.dk er blevet et godt supplement til at finde den rigtige leverandør, der kan hjælpe dig med rådgivning eller komme med et godt tilbud på netop din opgave.

På vores portal findes en en lang række funktioner, der blandt andet giver ad-gang til en omfattende artikeldatabase, så du vil kunne finde relevant data om lovstof, formularer, blanketter osv., sidst men ikke mindst er Privatboligen.dk stedet hvor boligforeninger deler viden og erfaring med hinanden og hjælper hinanden med at løse de problemer man støder på i hverdagen

Gå ind på energi-delen og læs om for-dele og ulemper ved alt lige fra fjern-varme til grøn energi.

Har du gode ideer til portalen, hører vi meget gerne fra dig

Danmarks portal til boligforeninger

www.privatboligen.dk

Magasinpost SMPID‑nr. 42461