Top Banner
PRINCIPIILE ETICE ÎN PRINCIPIILE ETICE ÎN CERCETAREA CERCETAREA PSIHOLOGICĂ PSIHOLOGICĂ Curs 5 Curs 5
22

PRINCIPII ETICE.Curs5-

Sep 13, 2015

Download

Documents

Livia Flori

curs fundamentele psihologiei
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
 • PRINCIPIILE ETICE N CERCETAREA PSIHOLOGICCurs 5

 • Asociaia psihologilor americani (APA)Asociaia psihologilor americani (APA) a stabilit o list de 10 principii etice care se refer la toate aspectele cercetrii psihologice. Aceste principii, dei sunt foarte ferm formulate, de multe ori sunt dificil de aplicat.

 • Decizia de a realiza o cercetare psihologic este la latitudinea psihologului, care trebuie s aib n vedere ct de mult contribuie cercetarea respectiv la dezvoltarea tiinei psihologice i la bunstarea omului. Odat luat decizia de a realiza o cercetare, psihologul ia n consideraie direciile posibile n care trebuiesc investite resursele i energiile de cercetare. Pe baza acestei consideraii, psihologul desfoar investigaia cu respect i preocupare pentru demnitatea i bunstarea persoanelor care particip la experiment.

 • 1n planificarea unui studiu, cercettorul are responsabilitatea s fac o evaluare atent a acceptabilitii sale etice. Dac valorile tiinifice sugereaz un compromis de la oricare dintre principii, cercettorul are obligaia s cear un sfat pe probleme etice i s observe garaniile stringente pentru a proteja drepturile participanilor umani.

 • 2Prima problem etic pe care trebuie s i-o pun cercettorul ntr-un studiu pe care i-l planific este dac un participant este supus unui risc mare sau minimal.

 • 3Cercettorul are ntotdeauna responsabilitatea s implementeze principiile etice n cercetarea sa. El este de asemenea responsabil de modul n care sunt tratai din punct de vedere etic participanii de ctre colaboratori, asisteni, studeni, sau orice alt persoan implicat n experiment.

 • 4Cu excepia cercetrilor cu risc minimal, experimentatorul stabilete un contract clar i corect cu participanii la experiment care clarific obligaiile i responsabilitile fiecruia. Experimentatorul are obligaia s onoreze toate promisiunile i angajamentele incluse n nelegerea respectiv. El i informeaz pe participani cu privire la toate aspectele cercetrii i este obligat s le rspund la toate ntrebrile. De asemenea, cercettorul trebuie s obin aprobarea subiecilor pentru comunicarea rezultatelor cercetrii i s-i asigure pe acetia de protecia bunstrii i demnitii lor personale.

 • 5Cerinele metodologice ale unui studiu pot include tinuirea unor aspecte sau nelarea subiecilor. nainte de a realiza un astfel de studiu, cercettorul are responsabilitatea s:determine dac utilizarea acestor tehnici este justificat de valoarea tiinific, educaional sau aplicativ a cercetrii;determine dac exist proceduri alternative care nu utilizeaz tinuirea sau nelarea;s se asigure c participanilor li se vor oferi explicaii suficiente ct mai curnd posibil.

 • 6Cercettorul respect libertatea individului de a refuza s participe sau de a se retrage din experiment n orice moment. Obligaia de a proteja libertatea implic atenie i consideraie atunci cnd experimentatorul este n poziie de autoritate sau are influen asupra participanilor. Aceast poziie de autoritate include situaiile n care participarea la cercetare este o cerin de angajare sau atunci cnd participantul este student, client sau angajat al experimentatorului.

 • 7Cercettorul protejeaz participantul de discomfortul fizic sau mental, de daunele i de pericolul care poate proveni din procedurile de cercetare. Dac exist riscul acestui gen de consecine, cercettorul informeaz participantul asupra acestui lucru.

 • Procedurile care pot produce daune importante i de durat participanilor nu se utilizeaz dect dac neutilizarea lor duce la un i mai mare risc i daune pentru acest sau dac subiecii sunt selecionai pe baz de voluntariat i sunt informai complet asupra acestor aspecte ale experimentului. De asemenea, ei vor fi informai asupra modalitii n care l poate contacta pe experimentator o perioad rezonabil de timp dup terminarea experimentului, pentru a cere informaii cu privire la eventualele urmri ale acestuia (stres, daune poteniale, alte preocupri).

 • 8Dup ce datele sunt culese experimentatorul i informeaz pe participani cu privire la natura studiului, nlturnd astfel toate teoriile eronate pe care acesta i le-a construit pe parcursul cercetrii. Dac valoarea tiinific sau uman a datelor implic pstrarea lor secret fa de participani, cercettorul are responsabilitatea s monitorizeze cercetarea i s se asigure c aceasta nu are consecine duntoare asupra participanilor.

 • 9Cnd procedurile de cercetare au efecte indezirabile asupra participanilor, cercettorul are responsabilitatea s identifice i s nlture sau s corecteze aceste consecine, inclusiv efectele pe termen lung.

 • 10Informaiile obinute despre un participant la cercetare sunt confideniale, cu excepia situaiei n care s-a ncheiat un acord anterior n acest sens. Atunci cnd exist posibilitatea ca alte persoane s aib acces la aceste informaii, aceast posibilitate, mpreun cu planurile de protecie, este explicat participantului ca parte a procedurii de a obine acordul de participare la experiment.

 • Dileme etice n cercetarea psihologic:

 • 1. Consimmntul n cunotin de cauz i nelareaUn cercettor care respect principiile etice i va informa subiecii nainte de nceperea experimentului asupra tuturor aspectelor care i pot influena dorina de a participa i care pot avea efecte duntoare.n majoritatea experimentelor psihologice participanii sunt informai n totalitate asupra a ceea ce li se va cere s fac pe parcursul experimentului i li se cere s-i dea consimmntul n cunotin de cauz.

 • Exist ns cazuri n care participanii sunt n mod intenionat informai eronat n privina naturii experimentului. Aceast strategie se utilizeaz de regul pentru a controla reactivitatea subiecilor. n astfel de situaii se poate ntmpla ca o persoan s nu doreasc s participe la un experiment deoarece nu aprob scopul acestuia. Cum ns el nu este informat corect asupra scopului, apare o problem etic. De aceea, APA recomand ca, pe ct posibil, acest gen de strategie s fie evitat. Cnd ns nu se poate face acest lucru, se cere s se furnizeze participanilor ct mai multe informaii posibile cu privire la scopul experimentului.

 • 2. Libertatea de a participa i de a prsi experimentulParticipanii trebuie s poat refuza participarea la experiment sau s li se ngduie s prseasc experimentul oricnd doresc. Problema major apare aici n jurul definiiei date unui participant care i d acordul de bun voie. Cel mai elocvent exemplu este cel al studenilor din anul I psihologie. Unii profesori le pot cere s participe ca subieci n experimente ca parte a programului de studiu. Alii le ofer credite pentru participarea la experimente. Important este cum percep acetia voluntariatul, dac ntr-adevr sunt convini c este la libera lor alegere dac s participe sau nu.Este foarte important ca subiecii s neleag i s fie convini c pot prsi oricnd experimentul.

 • 3. Protecia de daune

  APA a adugat o msur suplimentar de protecie a participanilor n experiment de eventualele daune ce le pot fi aduse de procedurile psihologice: posibilitatea ca acetia s contacteze cercettorul o perioad de timp dup ncheierea experimentului cu scopul de a pune ntrebri legate de efectele de lung durat. Chiar i o cercetare cu risc minim poate avea efecte ulterioare negative nedorite de experimentator. Spre exemplu, pot fi participani la un experiment ce vizeaz memoria care plng, trind profunde sentimente de ruine i frustrare. Aceste sentimente se pot prelungi n timp sub forma unei imagini de sine negative i a unor puternice resentimente fa de experimentator.

 • 4. ndeprtarea consecinelor duntoare

  Dac un participant sufer consecine pe termen lung n urma participrii la un experiment psihologic, cercettorul este responsabil pentru ndeprtarea acestor consecine duntoare. Este ns dificil s schimbm sentimentele negative ale unei persoane, s le aducem la forma lor iniial, explicndu-i doar c acest efect nu a fost intenionat. Acolo unde apar astfel de riscuri, ele trebuiesc minimalizate.

 • 5. Confidenialitatea

  Informaiile pe care cercettorul le obine de la i despre participanii la experiment sunt confideniale. Acest lucru nu este valabil doar n situaia n care s-a ncheiat un acord prin care participanii i ngduie cercettorului s fac publice informaiile respective.

 • i n cazul principiului confidenialitii cercettorul poate fi pus n faa unei dileme. S lum cazul experimentului descris la nceputul cursului (n care se studia cum este influenat capacitatea oamenilor de a-i reaminti informaiile de prezena sau absena sentimentelor depresive). Dac cercettorul constat c unul dintre studenii participani la experiment obine un scor foarte ridicat la depresie, el va trebui s ncalce principiul confidenialitii i s avertizeze consilierul colar asupra problemelor acestui student.