Top Banner
DAAN SCHIPPER portofolio 2013
48

Portfolio Daan Schipper 2013

Jul 06, 2015

Download

Design

daanschipper

My portfolio shows work made over the last 6 years. I use this to explain my attitude towards interior design as a job, while searching for one.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Portfolio Daan Schipper 2013

D A A N S C H I P P E R

portofolio 2013

Page 2: Portfolio Daan Schipper 2013
Page 3: Portfolio Daan Schipper 2013

Inleiding Surface

Vandaag ben ik 42 jaar en ik weet wat ik wil. Dat is niet altijd zo geweest. Vlak na mijn eindexamen aan de kunstacademie had ik geen idee. Door weinig meer dan toeval, lot of sterren kwam ik aan de eerste stap van mijn loopbaan te staan. Vanaf dat moment is elk bedrijf waarvoor ik heb gewerkt, mijn eigen bedrijf incluis, een totaal andere ervaring geweest dan die ervoor. Nu ik voor de vijfde keer zal gaan veranderen voelt dat gek genoeg als een zegen.

In deze portfolio maak ik de balans op van mijn loop-baan van de laatste jaren. Vergezeld van een kleine tekstuele uitleg toont het de diversiteit van mijn kunde en ervaring.

Today I am 42 years old and I’m am aware of what I want. Just after my graduation at art school I didn’t. with just little more than luck I got my first job and stepped into my carreer. From that moment, every company including my own, has brought me a totaly new experi-ence. Now, on the brink of entering my 5th period I can truly say this is a bliss.

In this portfolio I oversee the last years of my carreer. Acompanied by some small texts, it shares the diversity of my knowlegde and skills.

Page 4: Portfolio Daan Schipper 2013
Page 5: Portfolio Daan Schipper 2013

Inleiding

Inhoud

Atriumtrap voor Sophia Revalidatie

Wasbak voor Sophia Revalidatie

Liefdadigheidsstoel voor Dietiker/ AIT

Laboratorium voor Franciscus Ziekenhuis

Homeplate voor OV software

Kantoor voor de Belastingsdienst

Dakpaviljoen voor Dialyse Assen

Resort voor Sophia Revalidatie

Villa voor Hoflaan

Zeilcampus voor zeilcollege

Object

Interieur

Exterieur

Inhoud

Page 6: Portfolio Daan Schipper 2013

ObjectObject

Page 7: Portfolio Daan Schipper 2013

A t r i u m t r a p v o o r S o p h i a R e v a l i d a t i eA t r i u m s t a i r c a s e f o r S o p h i a R e v a l i d a t i e

Page 8: Portfolio Daan Schipper 2013

Ontwerp van een serie aan vrijhangende trappen in het atrium van Sophia Revalidatie op te leveren eind 2013Een van de grotere uitdagingen van de nieuwbouw van Sophia Revaliodatie was de combinatie van veel ver-schillende typen handicaps en het reizen van deze patienten door een gebouw. Niet alleen een heldere routing, maar ook een gedifferentieerd gangen beeld was bijzonder gewenst. Het gebouw is eigenlijk een grote revalidatie machine. De belangrijkste trap mocht daarmee een monumentaal karakter krijgen. Ik heb gekozen voor deze met een lint-achtige beweging vorm te geven zonder af te wijken van de bouw eisen en I.T.S. eisen (internationaal toegankelijkheid symbool). Ik ben hierbij de hoofdontwerper(MAS architec-tuur).

Page 9: Portfolio Daan Schipper 2013
Page 10: Portfolio Daan Schipper 2013

ObjectObject

Page 11: Portfolio Daan Schipper 2013

W a s b a k v o o r S o p h i a R e v a l i d a t i eS i n k f o r S o p h i a R e v a l i d a t i e

Page 12: Portfolio Daan Schipper 2013

Ontwerp wasbak voor mindervaliden (oplage van 110 stuks), oplevering eind 2013In samenwerking met Sophia Revalidatie en Botinger & Roi heb ik het plan geïnitieerd om een eigen wasbak voor revalidatie doeleinden te ontwikkelen. Door de manier van werken van B&R en de specifieke wensen was het financieel haalbaar om een mal te maken. Daarnaast verwacht b&r de bak later in dit marktsegment bre-der te kunnen uitrollen. De bak onderscheid zich vooral door de verfijnde vorm die met Himac te bereiken is. (MAS architectuur)

Page 13: Portfolio Daan Schipper 2013
Page 14: Portfolio Daan Schipper 2013

ObjectObject

Page 15: Portfolio Daan Schipper 2013

L i e f d a d i g h e i d s s t o e l v o o r D i e t i k e r / A I TC h a r i t y c h a i r f o r D i e t i k e r / A I T

Page 16: Portfolio Daan Schipper 2013

Ontwerp en uitvoering van een liefdadigheidsactie voor het Duitse tijdschrift AIT ingeleverd 2010Ait en Dietiker benaderden via locale agenturen 120 architectenbureau’s om mee te doen aan deze actie om een bestaande houten stoel te transformeren. Ik ontwierp een bekleding van rug en leuning die oogt als een stedebouwkundig plan van een sloppewijk. De kleur lichtblauw komt van het 3D schetsmateriaal schuim dat architecten graag gebruiken. De stoel is geveild ten goede van het Langa township bij Kaapstad (MAS architectuur)

Page 17: Portfolio Daan Schipper 2013
Page 18: Portfolio Daan Schipper 2013

InterieurInterior

Page 19: Portfolio Daan Schipper 2013

L a b o r a t o r i u m v o o r F r a n c i c u s z i e k e n h u i sL a b o r a t o r y f o r t h e F r a n c i s c u s h o s p i t a l

Page 20: Portfolio Daan Schipper 2013

Ontwerp van een medisch microbiologisch laboratorium aan het FZR te Roosendaal (1500 m2), opgeleverd 2012Elk ziekenhuis staat voor grote veranderingen in de gezondheidszorgbouw. Dit lab en het administratief-kantoor zijn gehuisvest in een nieuwe vleugel die is neergezet voor slechts tien jaar. De keuze voor de kleur roze komt doordat het grootste deel van de inrichting en de bouwmaterialen standaard saai grijs zijn. De blow-ups zijn foto’s van bacteria en schimmels genomen met een elektro microscoop. Mijn rol hierbij was hoofdontwerper interieur. het hele bouwteam was een ‘LEAN team’ waardoor het hele proces in de helft van de tijd is gerealisseerd. (MAS architectuur)

Page 21: Portfolio Daan Schipper 2013
Page 22: Portfolio Daan Schipper 2013

InterieurInterior

Page 23: Portfolio Daan Schipper 2013

T h u i s p l a a t v o o r O V S o f t w a r eH o m e p l a t e f o r O V S o f t w a r e

Page 24: Portfolio Daan Schipper 2013

Ontwerp en uitvoering van een satellietkantoor van een softwareontwikkelaar uit Oldenzaal (180m2), opgeleverd 2010De opdrachtgever/ eigenaar is lokaal, landelijk en internationaal operatief. Vooral aan de Nederlandse ministeries en grote internationals worden een flink aantal werknemers gedetacheerd. Het satellietkantoor in Den Haag staat dichter bij deze werknemers en vormt als ware het een thuisplaat (honkbal) in de zin dat er gewerkt en verbleven kan worden voor korte en lange perioden. Ik was hierbij hoofdontwerper (MAS architectuur).

Page 25: Portfolio Daan Schipper 2013
Page 26: Portfolio Daan Schipper 2013

InterieurInterior

Page 27: Portfolio Daan Schipper 2013

K a n t o o r v o o r d e B e l a s t i n g d i e n s tO f f i c e f o r t h e t a x a u t h o r i t y

Page 28: Portfolio Daan Schipper 2013

Ontwerp van het belastingkantoor voor oost Nederland via een PPS aanbesteding (7500 m2), opgeleverd 2011In samenwerking met Facilicom ontwierpen we als integraal team het gebouw, het interieur en groot deel van het meubilair. Basis idee was de gelaagde opzet van het architectonisch ontwerp en de wens flexibel te gaan werken. Het gebouw is uitgelegd op een nieuwe stramienmaat die tegemoet komt aan dat werkcon-cept. Grootste uitdaging was om alles aan deze kapstok te blijven hangen. Plezier van werken was voor mij het belangrijkste doel voor deze ambtenaren. Ik was ontwerper in het integrale team (MAS architec-tuur).

Page 29: Portfolio Daan Schipper 2013
Page 30: Portfolio Daan Schipper 2013

InterieurInterior

Page 31: Portfolio Daan Schipper 2013

D a k p a v i l j o e n v o o r D i a l y s e A s s e nR o o f p a v i l i o n f o r d i a l y s i s A s s e n

Page 32: Portfolio Daan Schipper 2013

Ontwerp en uitvoering van het Dialysecentrum van UMCG op het Wilhelmina gasthuis (300 m2), opgeleverd in 2007In de gezondheidszorg is oorzaak van heling sinds een paar jaar ook neergelegd bij de bouw en het interieur. Vaak beslaat dit echter alleen de openbare gebieden en niet de zware behandeldelen. Daar is de arts de enige heler. Bij dialyse patiënten ligt dat anders, zij zijn niet ziek en willen ook niet zo behandeld worden. Zij waren derhalve de aanleiding om dit dialyse centrum niet in te richten met allerlei standaard materiaal en kleur dat in het ziekenhuis gewoonlijk breed wordt tentoongesteld. Ik was hierbij hoofdontwerper (MAS archi-tectuur).

Page 33: Portfolio Daan Schipper 2013
Page 34: Portfolio Daan Schipper 2013

InterieurInterior

Page 35: Portfolio Daan Schipper 2013

R e s o r t v o o r S o p h i a R e v a l i d a t i eR e s o r t f o r S o p h i a R e h a b i l i t a t i o n

Page 36: Portfolio Daan Schipper 2013

Ontwerp en uitvoering nieuwbouw Revalidatiecentrum (20.000 m2), oplevering november 2013.Naast het volledige interieur met losse en vaste inrichting zat ik ook in het integraal architecto-nisch ontwerpteam. Het concept dat ik voor het interieur heb geschreven (resortgedachte), is ook voor de architectuur en het landschap maatgevend geweest. Tot en met de grafische huisstijl is het een door ons gecontroleerde opgave geweest. Deze gedachte voorziet in handvatten om tijdens het ontwerpen een niet klinische laag te leggen over zaken die van oorsprong wel zo ervaren worden. Hiermee wordt het een om-geving waar je tijdens je verblijf aangemoedigd wordt om aan je zelf te werken en niet anderen aan jou (MAS architectuur).

Page 37: Portfolio Daan Schipper 2013
Page 38: Portfolio Daan Schipper 2013

ExterieurExterior

Page 39: Portfolio Daan Schipper 2013

V i l l a v o o r d e H o f l a a nV i l l a f o r t h e H o f l a a n

Page 40: Portfolio Daan Schipper 2013

Ontwerp en uitvoering van een vrijstaande villa in een monumentale straat in Rotterdam (350 m2), opgeleverd 2012De opdrachtgever/ eigenaar wilde in een van de meest prestigieuze straten van Rotterdam wonen. Na sloop van het bestaande pand hebben we een passend doch eigentijds huis neergezet. Door nauwe samenwerking met de gemeentelijke diensten is het vergunningstraject vlekkeloos gegaan. Het ontwerp is op de klassie-ke spekband structuur gestoeld. Hierbij zijn we strenger geweest dan de ontwerpers in de vorige eeuwen. Tussen twee witte lagen zit in de voorgevel of glas of steen. Daardoor ontstaat er een moderner ogende villa. Mijn rol was architect van zowel het exterieur, het interieur en de tuin. (MAS architectuur)

Page 41: Portfolio Daan Schipper 2013
Page 42: Portfolio Daan Schipper 2013

ExterieurExterior

Page 43: Portfolio Daan Schipper 2013

z e i l c a m p u s v o o r z e i l c o l l e g es a i l c a m p u s f o r s a i l c o l l e g e

Page 44: Portfolio Daan Schipper 2013

Studie naar een uitbreiding van het zeilcollege op de bestaande locatie in Huizen (niet gerealiseerd).De opdrachtgever/ eigenaar wilde een tweede belangrijke haven in de gemeente Huizen aan het Gooimeer reali-seren, het is nu een uitwateringskanaaltje van een zeventicher jaren woonwijk. Wij hebben een studie gedaan naar de breedte van het programma om dit plan haalbaar te maken. Toevoegingen zijn: een verlengde pier met wedstrijdtoren, buitenbad en catamaran helling. Daarnaast hebben we op het land een botenloods, een zeilwin-kel met brugwachters ruimte, een restaurant en een woonhuis met atellier. Mijn rol was hoofdontwerper (MAS architectuur).

Page 45: Portfolio Daan Schipper 2013
Page 46: Portfolio Daan Schipper 2013
Page 47: Portfolio Daan Schipper 2013

Dankwoord Word of thanks

Graag wil ik mijn laatste werkgever bedanken voor het geven van zoveel ruimte voor zelfontplooiing. MAS Ar-chitectuur heeft mij in de jaren dat ik daar werkte nooit willen tegenhouden en opdrachtgevers altijd aangemoe-digd in mij te geloven. Ik ben ze daar oprecht dankbaar voor.

I would like to thank my last employer for the amount of space that was given for my selfdevelopment. MAS Architecture never obstructed me and encouraged all my clients to believe in me. I am sinserely thankfull for that.

Page 48: Portfolio Daan Schipper 2013

D A A N S C H I P P E R

portofolio 2013