Top Banner
Capitolul 1. Concepte de bază privind politica fiscală în Uniunea Europeană 1.1.Concepte de bază privind politica fiscală Extinderea Uniunii Europene este cea mai mare provocare a Europei la începutul secolului al XXI- lea, fiind şansă unică de a uni un continent şi de creştere a prestigiului acestuia în lume. Uniunea Europeana numara 27 state membre si aproape 500 milioane locuitori. In UE nu exista o majoritate, ci numai minoritati. In ciuda diferentelor dintre acestea, la baza intregii constructii europene a stat vointa de a lucra impreuna, pe baza unor interese comune. Acestea au condus la convingerea ca in unele domenii se pot obtine rezultate mult mai bune la nivel european decat la nivel national. Asa s-a ajuns la politici comune tuturor statelor membre, elaborate si adoptate de institutiile comunitare cu aplicabilitate pe intreg teritoriul Uniunii. De multe ori asfel de politici comune raspund si unui principiu fundamental al constructiei europene, acela al solidaritatii si coeziunii. Existenta politicilor comune confera unicitate Uniunii Europene, pentru ca demonstreaza acceptarea cedarii unei parti a suveranitatii statelor membre catre institutiile europene. Fiscalitatea este crucială pentru suveranitatea naţională, în lipsă resurselor financiare, guvernele nu ar putea să-şi conducă politicile. Ea este un instrument de reglare economică care poate fi folosit pentru a influienţa consumul, a încuraja economisirea 1
49

Politica Fiscala in Cadrul UE

Nov 16, 2015

Download

Documents

Natalia Midori

Politica Fiscala in Cadrul UE
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

Politica Fiscala in Cadrul UE

Capitolul 1. Concepte de baz privind politica fiscal n Uniunea European1.1.Concepte de baz privind politica fiscalExtinderea Uniunii Europene este cea mai mare provocare a Europei la nceputul secolului al XXI-lea, fiind ans unic de a uni un continent i de cretere a prestigiului acestuia n lume.

Uniunea Europeana numara 27 state membre si aproape500 milioane locuitori. In UE nu exista o majoritate, ci numai minoritati. In ciuda diferentelor dintre acestea, la baza intregii constructii europene a stat vointa de a lucra impreuna, pe baza unor interese comune. Acestea au condus la convingerea ca in unele domenii se pot obtine rezultate mult mai bune la nivel european decat la nivel national. Asa s-a ajuns la politici comune tuturor statelor membre, elaborate si adoptate de institutiile comunitare cu aplicabilitate pe intreg teritoriul Uniunii. De multe ori asfel de politici comune raspund si unui principiu fundamental al constructiei europene, acela al solidaritatii si coeziunii. Existenta politicilor comune confera unicitate Uniunii Europene, pentru ca demonstreaza acceptarea cedarii unei parti a suveranitatii statelor membre catre institutiile europene.

Fiscalitatea este crucial pentru suveranitatea naional, n lips resurselor financiare, guvernele nu ar putea s-i conduc politicile. Ea este un instrument de reglare economic care poate fi folosit pentru a influiena consumul, a ncuraja economisirea sau a direciona modul n care companiile sunt organizate. Politica fiscal este esenial n toate statele membre, iar aciunile unei ri pot avea impact asupra statelor vecine. n cadrul pieii unice a Uniunii Europene, statele membre trebuie s lucreze ca o echip, nu trebuie s existe ci diferite de abordare a politicii fiscale.

Crearea pieei interne unice a necesitat punerea n practic a unui sistem de impozitare a consumului ct mai neutru posibil, adoptndu-se astfel taxa unic pe valoarea adugat (TVA). O dat ce piaa intern a devenit o realitate, consumatorii au putut n sfrit s achiziioneze bunuri din orice stat membru i s le aduc n propria lor ar fr a fi nevoii s plteasc taxe vamale. ns diferenele de taxe asupra produselor au condus, n anumite cazuri, la crearea unor confuzii n mediul de afaceri, iar perturbarea procesului de producie i distribuie a avut repercursiuni sociale pe scar larg. Drept urmare, statele membre ale Uniunii Europene trebuie s adopte decizii comune n ceea ce privete adaptarea propriilor sisteme fiscale la nevoile sociale aflate n permanent schimbare de exemplu, creterea vrstei medii a populaiei este o provocare care se extinde dincolo de graniele naionale.Cu toate c politica fiscal european va avea noi prioriti n viitor, principale ei preocupri vor rmne aceleai: sincronizarea politicilor fiscale ale statelor membre- se dorete evitarea unui impact negativ al politici fiscale a unui stat membru asupra celorlalte i asigurarea suveranitii reale pentru cetenii UE i reprezentanii acestora, prin intermediul aciunilor comune. Crearea pieei unice, ct i finalizarea uniunii economice i monetare au condus, n ultima perioad, la noi iniiative comunitare n ceeea ce privete impozitele i taxele. Eliminarea restriciilor privind circulaia capitalului a provocat temeri n sensul c bazele de impozitare naionale ar putea fi erodate de competiia n materie fiscal, aceasta conducnd la o deplasare a sarcinii fiscale de la capital la fora de munc, cu consecine nefaste asupra forei de munc.

1.1.1.Obiectivele politicii fiscale ale Comunitii EuropenePe termen lung se urmrete prevenirea distorsionrii concurenei n interiorul pieei unice prin existena diferenelor dintre cotele impozitelor indirecte i dintre sistemele de impozitare propriu-zise. De asemenea, n domeniul impozitrii directe, unde cadrul legal se prezint sub forma acordurilor ntre statele membre, obiectivul principal al UE este acela de a elimina ambiguitile legislatice care permit evaziunea fiscal i evitarea dublei impuneri. Se urmrete totodat prevenirea efectelor negative ale concurenei fiscale cu referire, n special, la migrarea bazelor de impozitare naionale pe msur ce firmele i prsesc sediile iniiale din statele membre n cutarea unui regim fiscal mai favorabil n alte ri comunitare.

Prevederile Tratatului de la Maastricht cu privire la Uniunea Economic i Monetar dau o nou dimensiune politicii fiscale prin limitarea strict a posibilitilor guvernamentale de a finana cheltuielile publice prin mprumuturi. Pactul pentru Stabilitate i Dezvoltare prevede ca statele membre cu deficit bugetar de peste 3% s constituie depozite nepurttoare de dobnzi care se transform n amenzi nerambursabile n cazul n care nu se reuete reducerea deficitului. Meninerea bugetelor statelor membre ntr-un anumit echilibru de-a lungul ciclului economic constituie obiectivul general al Pactului. Drept urmare statele membre vor trebui s finaneze orice majorare a cheltuielilor publice prin creterea impozitelor - a veniturilor publice la nivelul ciclului economic.1.1.2.Bazele legale ale politicii fiscale europenePolitica fiscal este un atribut al suveranitii naionale i este parte important a politicii economice a unei ri, n aceast calitate ea participnd la finanarea cheltuielilor publice i la redistribuirea veniturilor.

n Uniunea European, responsabilitatea politicii fiscale revine, n principal, statelor membre care pot delega o parte din aceste competene nivelurilor regionale sau locale n funcie de structura constituional sau administrativ puterilor publice. n domeniul politicii fiscale, aciunea comunitar nu este dect subsidiar, UE avnd doar un rol complementar n ceea ce privete fiscalitatea i securitatea social. Scopul su nu este de a standardiza sistemul naional de taxe, impozite sau contribuii obligatorii, ci acela de a se asigura c sistemele sunt compatibile nu numai ntre ele ci i cu obiectivele stabilite n Tratatul Comunitii Europene: eliminarea taxelor vamale i a oricror altor msuri cu efect echivalent dintre statele membre, asigurnd astfel nedistorsionarea concurenei pe piaa comun; evitarea deficitelor guvernamentale excesive, nerespectarea acestei cerine presupunnd penalizari; se recomand semnarea unor tratate pentru evitarea dublei impuneri. De asemenea bugetul Comunitii trebuie s fie finanat n ntregime din resurse proprii, care depind de capacitataea contributiv a statelor membre. Aceste resurse proprii sunt formate din taxa pe valoarea adugat, taxa pe agricultur, pe consum etc.Uniunea European nu are puterea de a crea sau de a percepe taxe i impozite, iar msurile fiscale stabilite de ctre statele membre nu mpiedic libera circulaie a bunurilor, a serviciilor i a capitalului pe piaa unic i nu denatureaz competiia.

Procesul de armonizare i coordonare a impozitrii este lent datorit complexitii factorilor implicai, precum i a faptului c deciziile privind fiscalitatea cer unanimitate de voturi.

1.2.Tipuri de prelevri obligatorii Prelevrile obligatorii la bugetul European cuprind impozitele indirecte, impozitele directe i contribuiile pentru securitatea social.Impozitele indirecte sunt percepute pe producie i pe consum i nu rmn n sarcina celor care le achit (comercianii). Ele sunt suportate de ctre consumatorii finali, fiind incluse n preurile de vnzare ale bunurilor i serviciilor de exemplu taxa pe valoarea adugat sau accizele. De exemplu art.90 din Tratatul CE interzice orice discriminare n stabilirea nivelurilor impozitelor care, direct sau indirect, ar avantaja produsele naionale fa de produsele altor state membre. Art.93 din acelai tratat urmrete armonizarea impozitelor pe cifra de afaceri, a accizelor i a altor forme de impozite indirecte. TVA a dost prima tax armonizat n 1977, iar n 1992 a fost supus unor modificri pentru a ntruni cerinele pieei unice, mpreun cu accizele obligatorii, care au fost, de asemenea armonizate.Aceste progrese au fost nsoite de o aliniere parial a ratelor celor dou categorii de impozite indirecte i de aranjamentele pentru o cooperare mai strns ntre autoritile naionale.

Impozitele directe sunt suportate de ctre contribuabilul care le pltete i includ impozitul pe venit, impozitul pe profit, impozitul pe cifra de afaceri a societilor comerciale, impozitul pe avere i majoritatea impozitelor locale - pe cldiri, pe terenuri,etc.Spre deosebire de impozitele indirecte care afecteaz libera circulaie a mrfurilor i serviciilor i care, n consecin, necesit o mai mare armonizare i coordonare, impozitele directe sunt lsate la latitudinea statelor membre, n concordan cu principiul subsidiaritii. Cu toate acestea legea naional privind fiscalitatea trebuie s respecte cele patru liberti fundamentale: libera circulaie a bunurilor, a persoanelor, a serviciilor i a capitalului. Drept urmare situaia difer acolo unde impozitarea direct are impact asupra acestora i asupra dreptului de stabilire al cetenilor europeni sau al companiilor n diferite state membre. n domeniul impozitrii directe, Curtea de Justiie are responsabilitatea de a veghea la aplicarea articolelor Tratatului CE cu privire la libera circulaie a muncitorilor, la dreptul de stabilire a indivizilor ntr-o ar membr a Comunitii Europene i la libertatea de a furniza servicii.

Contribuiile pentru securitate social sunt prelevri obligatorii percepute de ctre organizaiile care se ocup de protecia social pentru a garanta celor asigurai un venit n caz de apariie a unor riscuri - boal, accident de munc, invaliditate, ajutor de somaj. Aceste contribuii sunt pltite de ctre salariai dar i de ctre angajatori. Aceste impozite sunt eseniale pentru modul de organizare a economiilor europene. Diferenele ntre statele membre n ceea ce privete volumul global al impozitelor i al contribuiilor privind securitatea social sunt determinate de modul n care majoritatea cheltuielilor privind educaia, pensile i sntatea sunt finanate fie din sectorul public, fie din sectorul privat. Acestea reprezint cea mai mare cotizaie n termini valorici - mai mult de 1.000 bilioane de euro n 2002, n procente nsemnnd aproximativ 15% din PIB-ul european.n ceea ce privete aceste cotizaii, nu exist planuri de armonizare a legislaiei. Contribuiile pentru securitatea social nu fac parte din sistemul fiscal, chiar daca ele reprezinta prelevari obligatorii conform legislatiei nationale. Totui s-a avut n vedere coordonarea sistemelor nationale de impozitare( Regulamentul nr 140/71) pentru a se asigura ca angajatii i angajatorii nu platesc de mai multe ori contribuiile sociale n micarea lor n spaiul european.1.3. Impactul politicii fiscale asupra altor politici europene

n ceea ce privete ocuparea forei de munc, conform direciilor impuse de ctre Comunitatea European, statele membre trebuie s-i revizuiasc sistemele de impozitare periodic, aceasta fiind o condiie a succesului politicilor active n domeniu. Astfel,n octombrie 1999, Consiliul Ecofon - Consiliul ministrilor de finane i economie, a aprobat Directiva 85/99 care ddea posibilitatea aplicrii, cu titlu experimental, a unei cote reduse de TVA pentru serviciile care presupun mult for de munc.

n ceea ce privete succesul Uniunii Economice i Monetare, statele membre sunt obligate s respecte disciplina bugetar i s-i ntreasc coordonarea politicilor economice, inclusiv n domeniul fiscal. Sistemele fiscale trebuie structurate astfel nct s promoveze: creterea economic, competitivitatea i ocuparea forei de munc i, n acelai timp, s produc suficiente resurse care vor finana bunstarea social. Folosirea fiscalitii pentru ndeplinirea obiectivelor mediului nconjurtor - aa-numitele taxe verzi sau eco-taxe: taxe pentru autovehicule i pentru infrastructura rutier, taxe pentru emisiile de dioxid de carbon, are un impact important n cadrul Comunitii Europene.

TVA i accizele sunt elemente importante n stabilirea preului cu amnuntul la tutun i alcool. Ca urmare, politicile privind sntatea i protecia consumatorilor, care au ca scop descurajarea utilizrii abuzive a acestor produse, trebuie s ia acest fapt n considerare atunci cnd stabilesc cotele de impozitare.De asemenea, modul n care impozitele i contribuiile privind securitatea social sunt structurate, pot influiena economia european i competitivitatea acesteia. n perioadele de austeritate bugetar, multe state membre i-au meninut investiiile n mijloacele de cercetare prin msuri fiscale favorabile activitilor de cercetare i dezvoltare tehnologic. Deciziile privind localizarea investiiilor, afacerilor, locurilor de munc i veniturilor sunt influienate de regimurile naionale de impozitare i de sistemele de bunstare social. Politica fiscal influieneaz astfel i concurena fiscal, agenii economici avnd tendina de a se orienta ctre rile cu un nivel redus al fiscalitii, determinnd o puternic concuren ntre statele membre.

Capitolul 2. Diversitatea sistemelor fiscale

2.1.Impozitele indirecten 1997, impozitelor indirecte reprezentau 13,8% din bugetul Uniunii Europene. Acestea au tendina de a rmne la acelai nivel n timp, dei exist variaii naionale ale valorii medii europene.

Una dintre primele msuri de armonizare a fiscalitii a fost enunat de Directiva 335/69 (amendata de Directiva 303/85) care a a introdus la nivelul Comunitii impozitele indirecte pe formarea de capital. Scopul acesteia era de a armoniza impozitele indirecte - drepturi de aport, impuse de ctre statele membre pe operaiunile de acumulare de capitaluri la societile de capital. Tranzaciile supuse legislaiei Comunitii includeau orice operaiuni care antrenau o cretere a patrimoniului societii.

Din anul 1986, statele membre au avut dreptul de a decide dac vor permite aplicarea obligaiei de a plti taxa pe capital la tranzaciile avute n vedere de ctre directive. Dac alegeau aceast modalitate, o singur rat a taxei, nu mai mare de 1%, trebuia aplicat tuturor tranzaciilor. Toate taxele, cu excepia celei pe capital, erau interzise. Urmrind introducerea acestor msuri, eforturile Comunitii s-au concentrat asupra a dou taxe importante: TVA i accizele.

2.1.1.Taxa pe valoarea adugatTVA a fost introdus n Comunitatea European n anul 1970 prin intermediul a dou directive care aveau ca scop nlocuirea taxelor de producie i de consum care erau aplicate n statele membre. Aceste dou taxe constituiau o barier n calea schimburilor n special pentru importurile i exporturile dintre statele membre, calcularea exact a sumei impozitelor incluse n preurile bunurilor i serviciilor fiind dificil.TVA are avantajul de a face vizibil coninutul fiscal al unui produs n fiecare stadiu al produciei sau al lanului de distribuie. Aceast taxa a fost aleas ca o metod de impozitare indirect pentru c evita efectul cumulativ altaxelor n cascad i asigura neutralitatea impozitrii att a comerului ntre statele membre, ct i a comerului dintre acestea i statele care nu fac parte din UE. Decizia adoptat n anul 1970 de a aloca bugetului comunitar o parte din ncasrile din TVA calculate pornind de la o baz unitar a pregtit terenul pentru armonizarea TVA. Taxa pe valoarea adugat este aplicat aceluiai gen de tranzacii n toate statele membre, avnd o baz comun de impozitare. S-a ncercat astfel eliminarea frontierelor fiscale. De asemenea, o soluie temporar, ce a permis eliminarea controalelor la frontierele fiscale, a fost combinarea taxei de provenien cu cu cea bazat pe destinaie. O libera circulaie n cadrul Comunitii nseamna ca schimburile dintre statele membre s nu mai poat fi tratate ca importuri sau exporturi.ncepnd din anul 1993, persoanele fizice puteau s cumpere bunuri sau servicii pentru folosul lor din alte state membre i erau taxate dup acelai sitem ca i rezidenii acelei ri. Existau ns dou excepii: achiziionarea de vehicule noi din alt stat membru i vnzrile comandate prin pot de ctre o companie cu sediul n alt stat membru. Existau totui distorsiuni ostentative tocmai datorit acestor sisteme intermediare de tranziie conform crora se pstrau n comun diferite regimuri de impozitare, mai precis legislaia Comunitii nu a fost aplicat uniform. Principalele caracteristici ale TVA-ului - taxa de consum direct proporional cu preul bunurilor i serviciilor:

Este o tax general, aplicat tuturor activitilor comerciale care implic producerea i distribuirea bunurilor i prestarea serviciilor. Este colectat n mod fracionar, pe fiecare stadiu al circuitului economic i este neutru n raport cu tipul de organizaie al acestui circuit;

Fiind suportat de consumatorul final, este considerat a fi taxa de consum; TVA este calculat ca un procent din pre permite astfel identificarea poverii fiscale aferente fiecrui stadiu al produciei i distribuiei;

Taxa este neutr, indiferent de numrul tranzaciilor care au loc.

Datorit evoluiilor structurale - tendina cu privire la privatizare, evoluia jurisprudenial, noile tehnologii informaionale s-a constatat nevoia de a actualiza legislaia privind TVA. Astfel, n 1996, Comisia European a propus o serie de msuri destinate rezolvrii problemelor aprute n acest domeniu. Noul regim TVA trebuia s ndeplineasc condiii precum: evitarea segmentrii pieei n tot attea spaii fiscale ct state membre; introducerea unui sistem simplu i modern; garantarea unui tratament de egalitate pentru toate operaiunile realizate n cadrul Comunitii; garantarea securitii i controlului taxrii n vederea meninerii nivelului ncasrilor fiscale provenind din TVA. Cea de a asea directiv, n prezent n vigoare, constituie partea principal a legislaiei n domeniul TVA, coninnd toate definiiile i principiile Comunitare. Acestea includ aplicarea unui impozit general necumulativ pe consum, perceput n toate stadiile produciei i distribuiei bunurilor i serviciilor. Aceasta implic un tratament fiscal egal pentru tranzaciile interne i externe (importuri).n prezent, cea mai redus cot standard de TVA din Europa este aplicat de Cipru i Luxemburg (15 %), urmate de Spania (16 %) i Marea Britanie (17,5 %). Cel mai ridicat nivel al TVA este practicat n Danemarca i Suedia (25 %), Finlanda i Polonia (22 %). Un numr de 26 state membre aplic cote reduse de TVA (cu excepia Danemarcei), pentru anumite produse, acestea situndu-se ntre 5 %, n Cehia, Estonia, Letonia, Ungaria sau Malta, i 17 % n Finlanda.

Romnia aplic, n prezent, o cot standard de TVA, de 19 %, i o cot redus, de 9 %, pentru medicamente, produse ortopedice, cri i manuale colare, pentru taxele de intrare la muzee, monumente istorice, expoziii etc.

2.1.2.Accizelen momentul n care a fost creat piaa unic, a fost introdus i un sistem comun de accize, mai precis la 1 ianuarie 1993. Acesta era aplicat celor trei categorii principale de produse: tutun prelucrat, buturi alcoolice i uleiuri minerale. Legislaia comunitar stabilete structura taxei care trebuie perceput, precum i un sistem de rate minime pentru fiecare grup de produse. Conform legislaiei Comunitare privind accizele, bunurile sunt supuse accizrii dac sunt produse n cadrul Comunitii sau sunt importate dintr-o ar ter. Totui, acciza se pltete numai Statului Membru n care bunurile sunt consumate, la ratele aplicabile n acel Stat Membru. Baza sistemului armonizat de accizare a bunurilor traficate ntre Statele Membre o reprezint depozitul de impozitare, unde bunurile supuse accizrii pot fi produse i depozitate n regim de suspendare a impozitului.

Principalele caracteristici ale accizelor

Accizele sunt taxe speciale percepute asupra unor produse de larg consum: tutun prelucrat, buturi alcoolice, uleiuri minerale. Nivelul accizelor este exprimat n suma pe unitate de produs, dei cteodat se mai folosete i ca procent asupra valorii produsului.

Nivelul accizelor difer de la un stat membru la altul i reprezint o surs important de venit anual.

Sistemul comunitar prevede reguli cu privire la structura armonizat a taxei - definirea produselor, unitile de msur, scutirile de la plata acesteia, nivelul taxei, circulaia produsului impozabil ntre statele membre. Este impozabil, de obicei, producia de bunuri sau importul n cadrul Comunitii. Totui, plata este n general suspendat pn cnd bunurile sunt declarate bune pentru consum - pot intra pe pia, acest lucru corespunznd unui stadiu avansat al lanului comercial. Aceast regul asigur ntotdeauna plata accizei n i pentru statele membre unde bunurile sunt consumate. Exist reguli flexibile pentru achiziiile ocaziionale. De exemplu, bunurile achiziionate pentru folosul personal nu au restricii cu privire la cantitate iar plata accizelor se realizeaz n statul de origine. n schimb, dac acestea sunt cumprate cu scopuri comerciale sau dac se comand prin pot, acciza trebuie pltit n ara destinatar.

n anul 1992, prin Conferina ONU cu privire la Mediul nconjurtor i Dezvoltarea Rio, s-a urmrit conceperea unei strategii globale n vederea reducerii efectului de ser, incluznd i utilizarea instrumentelor economice. S-a urmrit impunerea unei taxe armonizate pentru carbon i energie cu scopul stabilizrii emisiunilor de dioxid de carbon pe termen mediu n Comunitate.

n anul 1997 se elaboreaz o nou propunere care reflect preocuprile cu privire la mediul nconjurtor i la funcionarea corect a pieei interne. Ideea principal, ns, era de a extinde sistemul de accize pe produsele petroliere al Comunitii pentru a cuprinde gazele naturale, crbunele i electricitatea. n contra-pondere, propunerea viza ca impozitele asupra muncii s fie reduse pentru a se asigura c povara fiscal global nu va crete. Practic se urmrea ndeplinirea obiectivelor stabilite n cadrul Protocolului de la Kyoto din 1997 cu privire la schimbrile climatice.Experii Uniunii Europene urmresc, ca n viitor, s aplice aceeai acciz att pentru benzin ct i pentru motorin accizele pltite pentru aceti carburani fiind diferite n present. Se dorete astfel implumentarea unei taxe unice pe toat suprafaa Uniunii care are ca scop dispariia turismului pentru carburani. n momentul de fa, n special n sectorul transportului rutier, se practic acest tip de turism pentru carburani, prin care un transportator cumpr combustibil, spre exemplu, din Romnia, unde acciza este mai mic, pe care l consum n ri vest-europene, unde polueaz fr s plteasc.Astfel, benzina cu plumb va avea o acciz majorat cu 6,5%, aceasta urmnd s fie de 421 de euro la 1.000 de litri n loc de 395 de euro n prezent. Acciza la pcur va crete cu 36,8%, cea la gazul natural folosit n scop de carburant cu 30%, n timp ce acciza la electricitatea utilizat n scop necomercial va crete cu 33%. O nou acciz, n valoare de 0,17 euro pe gigajoule se va introduce pentru gazul natural folosit n scop comercial i necomercial. Singurele accize care vor fi micorate sunt cele la alcool pur produs n cantitate de maxim 10 hectolitri de micile gospodrii i cafea. Prima va scdea cu 27%, iar a doua cu 10%.Uniunea European a propus, de asemenea, majorarea accizei minime pe bere, buturile spirtoase i vin alcoolizat cu pn la 31 procente, preciznd c noua impozitare ar avea un impact minor asupra consumatorilor pentru c multe ri aplic deja taxe cu mult mai mari dect acciza minim. Pentru rile afectate, majorarea se va ncadra ntre mai puin de 0,01 euro pe litru la berea spaniol i 0,31 euro pentru o sticl de butur spirtoas vndut n Cipru. Ministrii de finane ai UE au cerut Comisiei s nnoiasc rata accizei, care este neschimbat din anul 1992.rile ar urma a trece la noile accize n anul 2008 pn n anul 2010. Guvernele sunt libere s stabileasc ratele de accizare peste acciza minim. Informatiile furnizate de UE n anul 2004 indic o mare diferen ntre accizele diverselor ri. Astfel, un litru de bere este accizat n Finlanda cu 1,42 euro(1,81 dolari) fa de echivalentul a doar 0,09 euro ( 0,11 dolari) n Letonia, Malta i Republica Ceh. n Suedia, un litru de alcool este accizat cu 15,50 euro (19,70 dolari) fa de 1,68 euro (2,14 dolari) n Cipru, acciza minim a UE fiind n acest caz de 1,54 euro (1,96 dolari).

n concluzie, Legislaia Comunitar n domeniul cooperarii administrative i a asistenei reciproce ofer instrumente pentru combaterea evaziunii fiscale i a ncercrilor de evitare a impunerii de-a lungul frontierelor Statelor Membre. Ea permite Statelor Membre s culeag informaii privind subiecii impozabili n alte State Membre prin schimb de informaii automat i la cerere. n sfarit, acquis-ul privind impozitarea direct se refer, n principal, la anumite aspecte ale impozitrii companiilor i a impozitului pe capital. Msurile n domeniul impozitrii companiilor sunt menite s faciliteze cooperarea administrativ dintre autoritile fiscale naionale i s elimine obstacolele din calea activitilor transfrontaliere ale ntreprinderilor. n linii mari, rile candidate au un regim al impozitrii indirecte apropiat de cel al UE, dei alinierea la acquis nu s-a facut nc complet pentru o serie de aspecte tehnice specifice (scutirile, nivelul ratelor, regularizarea etc.). Majoritatea rilor angajate n negocieri au prezentat Conferinei un calendar pentru alinierea complet att a TVA ct i a accizelor. Aceasta impune o monitorizare atent. n documentele de pozitie, majoritatea rilor au declarat c accept i c vor aplica principiile Codului de Conduit referitor la impozitarea companiilor. Comisia se afla n procesul analizrii legislaiei n domeniu a rilor candidate, n vederea identificrii practicilor cu potenial efect negativ, care nu respect Codul de Conduit.

2.2.Impozitele directen ceea ce privete taxarea direct, Statele Membre i-au luat msuri de prevenire a dublei impozitri. Politica fiscal se ocup de existena competivitii ntre Statele Membre pe piaa intern i ca aceasta nu este modificat de diferenele de ritm i sistem ale impozitrii directe. Msurile au fost adoptate pentru a preveni efectele adverse ale competitivitii fiscale n cazul n care companiile transfer bani n statele Uniunii Europene.

Astfel, Directiva Comunitii Economice Europene (CEE) 90/435 este aplicabil n fiecare stat membru pentru distribuirea profiturilor de la sediile centrale situate ntr-un stat membru ctre subsidiarele acestora aflate pe teritorul altui stat, precum i distribuirea profiturilor de la subsidiare ctre companiile mam - subsidiar = capital de minim 15%.

Termenul "sediu central" nseamn locaie fix de afaceri situat ntr-un Stat Membru n care: afacerea unei companii dintr-un alt Stat Membru este integral sau parial desfurat; profiturile constituie subiectul impozitelor n statele membre n care este situat, n virtutea unui tratat bilateral de impozit, sau n absena acestuia se aplic legile rii respective. Statutul de "companie mam" este atribuit cel puin unei companii dintr-un Stat Membru care deinea minim 20% din capitalul unei companii din alt stat ndeplinind aceleai condiii.

Acelai statut este de asemenea atribuit, sub aceleai condiii, unei companii dintr-un Stat Membru care deinea cel puin 20% din capitalul unei companii din acelai Stat, deinut n ntregime sau parial de un "sediu central" al fostei companii situate n alt Stat Membru. De la nceputul acestui an volumul capitalului minim deinut a sczut la 15 procente, iar din 1 ianuarie 2009 acesta va scdea la 10 procente. Statele Membre pot s nlocuiasc criteriul deinerii de capital prin dreptul de vot. Totodat, Statele Membre pot s nu aplice Directiva 90/435 pentru acele companii ale lor care nu dein capitaluri care s le permit s devin companii mam.

Drept urmare, impozitele directe reflect creterea general a impozitelor i contribuiilor obligatorii, chiar dac aceast cretere s-a datorat n primul rnd impozitului pe venitul persoanlor fizice i mai puin impozitului asupra societilor comerciale.

Pn acum nu a existat nici o armonizare sau coordonare a impozitelor directe n cadrul Comunitii. Rezultatele obinute nu reprezint dect rspunsuri pariale la situaii specifice de dubl impozitare i de activitate economic transfrontalier.

Pentru impozitul pe venit, statele membre au urmat o recomandare aprobat de ctre Comisii n 1993 n care erau propuse o serie de norme care permiteau diferenierea rezidenilor de nerezideni n scopuri fiscale.

Impactul impozitului pe societile pe aciuni asupra competitivitii a fost pentru prima dat studiat n anul 1962, n momentul n care companiile s-au ntlnit s discute bazele impozitrii i tratamentele fiscale cele mai favorabile. ncercrile de armonizare a impozitului asupra societilor, regulile de reportare a pierderilor i a bazelor de impozitare ale ntreprinderilor au euat. Cu toate aceastea, statele membre ale UE i-au dat seama c integrarea economic va necesita o cooperare mai bun n privina colectrii impozitelor. Directiva Consiliului nr. 799/77 a prevzut o asisten reciproc ntre autoritile fiscale naionale n domeniul impozitelor directe.

2.2.1.Reguli de impozitare

Pn la data intrrii n vigoare a unui sistem comun de impozitare a companiilor Statele Membre trebuie s respecte mai multe reguli. Acolo unde compania mama sau sediul ei central, prin dreptul asocierii companiei mam cu subsidiara ei, primete profitul distribuit, Statul companiei mam i Statul sediului ei central trebuie (excluznd situaia

n care o subsidiar este lichidat) s nu mai impoziteze astfel profiturile.

De asemenea, nu mai are dreptul s taxeze profiturile n timpul autorizrii companiei mam i sediului central s deduc din totalul de taxe acea fraciune a impozitului corporativ aplicat acelor profituri i pltit de subsidiar i orice sucursal (subiectul condiiilor de mai sus referitor la definirea i deinerea procentajului minim).Taxa trebuie s fie compensat de compania mam pentru a fi determinat n aa fel nct (inclusiv impozitul pltit de sucursalele subsidiarelor) s elimine n totalitate dubla impozitare. n acest fel, chiar i fr un sistem comun de dubl taxare, Directiva include n impozit deducerea tuturor taxelor pltite de subsidiarele, din State Membre diferite, din profitul companiilor mam. Statele Membre pstreaz opiunea ca orice cheltuieli cu privire la deinerea de capital i orice pierderi rezultnd din distribuirea profiturilor subsidiarelor s nu poat fi deduse din profiturile impozitate companiilor mam, potrivit informaiilor Comisiei Europene.

n domeniul taxrii companiilor, Uniunea European are dou scopuri: prevenirea competivitii fiscale duntoare dintre statele membre i sprijinirea principiului micrii libere de capital. Statele membre sunt limitate de un cod de conduit de prevenire prin ntreruperea taxelor care deformeaz pe nedrept deciziile investiionale.

2.2.2.Impozitarea grupurilor

n domeniul fiscalitii, principala problem pentru companiile care doresc s profite de pe urma pieei unice este dificultatea cooperrii transfrontaliere ntre companiile stabilite n cadrul Comunitii. n vederea nlturrii acestor obstacole, Consiliul a adoptat, n anul 1990 dou directive:

Directiva fuziunii (434/90) care viza reducerea msurilor fiscale care puteau stnjenii regruparea su restructurearea societilor;

Directiva societi mame-filiale (435/90) care anula dubla impunere a beneficiilor distribuite ntre societile unui stat i filialele lor dintr-un alt stat membru.

n acelai timp, statele membre au ncheiat o Convenie (436/90) bazat pe articolul 293 din Tratatul CE, care introducea o procedur de arbitraj pentru a evita dubla impozitare o dat cu ajustarea beneficiilor ntreprinderilor asociate din diferite state membre.

2.2.3.Impozitul asupra societilor comerciale

Diferenele de fiscalitate dintre statele membre pot influena deciziile de localizare a invesiilor companiilor i pot cauza denaturri ale competiiei. n anul 1990, Comisia a nsrcinat un comitet de experi independeni, prezidat de ctre fostul ministru olandez de finane Ommo Ruding, s examineze dac diferenele n impoziterea societilor au cauzat distorsiuni pe piaa unic cu scopul de a gsi modaliti de depire a acestor probleme. n ciuda unei anumite convergene ntre sistemele fiscale, datorit faptului c statele membre acionau individual, acestea nu puteau s-i dovedeasc eficiena n eliminarea distorsiunilor fiscale majore. Comitetul a fcut recomandari specifice pentru eliminarea dublei impozitri a fluxurilor de venituri transfrontaliere n vederea armonizrii celor trei componente ale impozitului asupra societilor comerciale: ratele, bazele de impozitare i sistemul administrativ de colectare.

n general, Comitetul sugera o apropiere a elementelor cheie ale sistemelor de impozitare asupra societilor. Aceste propuneri aveau n vedere anularea redevenelor, reglementarea preurilor de transfer, tratarea pierderilor n strinatate i instituirea unei reele de acorduri fiscale bilaterale. Consiliul a recunoscut necesitatea evitrii dublei impuneri i, n acelai timp, asigurarea unei taxri reale i prevenirea evaziunii fiscale.

Capitolul 3. Tendine n evoluia gradului de fiscalitate3.1.Tendinele fiscalitii n UE:

statele membre mobilizeaz pe cale fiscal o proporie important din PIB, respectiv 39,6% n 2005, cu 13% mai mult dect n SUA i Japonia. Aceast rat a fiscalitii este chiar mai mare dect n restul rilor non-europene (Noua Zeeland este singura ar al carei nivel al ratei fiscalitii depea 35% n anul 2005).

gradul de fiscalitate pe ansamblul UE a crescut de la 39,2% n 2004 la 39,6% n 2005; el este aproape de cel nregistrat n 1995 (39,7%) i mai mic dect cel din 1999 (41%)

pe fondul majorrii tuturor categoriilor de impozite, contribuiile sociale au avut cel mai mare aport n creterea gradului de fiscalitate, ceea ce reflect tensiunile existente n sistemele de asigurri sociale sub raportul echilibrului financiar.

La nivelul fiecrui stat membru, apar diferenieri semnificative n privina nivelului de fiscalitate i a structurii acestuia. Astfel, n 2005 el era de mai mic de 30% n Romnia (28%), Lituania (28,9%), Slovacia (29,3%) i mai mare de 50% n Suedia (51,3%) i Danemarca (50,3%).

Cele mai semnificative evoluii descendente n ceea ce privete gradul fiscalitii aparin Slovaciei i Estoniei. Astfel, nivelul fiscalitii Slovaciei a cobort de la 39,6% n 1995 la 29,3% n 2005, iar al Estoniei de la 37,9% la 30,9%. n sens invers, creterea fiscalitii s-a nregistrat n Cipru (de la 26,7% la 35,6%) i Malta (de la 27,3% la 35,3%).

3.2.Impactul Uniunii economice i monetare asupra politicilor fiscale ale statelor membreStabilitatea economic impune o corelare a politicilor economice, ndeosebi a politicilor monetare i fiscale. Introducerea monedei unice euro n 13 state membre - Austria, Belgia, Finlanda, Frana, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia i Spania i obligaia pentru celelalte 14 de a menine cursuri de schimb stabile fa de euro au creat o situaie inedit n cadrul UE: pe de o parte, s-a realizat uniunea monetar i, deci, o politic monetar comun elaborat la nivelul UE; pe de alt parte, politicile fiscale au rmas naionale. Prin urmare, datorit acestei asimetrii n elaborarea politicilor monetare i fiscale, exist riscul unor contradicii n definirea prioritilor, obiectivelor i a mijloacelor de aciune prevzute de politicile economice la nivelul UE i la cel al statelor membre. n consecin, unele state membre care genereaz deficite bugetare excesive sau niveluri ale datoriei publice care nu pot fi susinute pot pune n pericol stabilitatea euro prin tensiunile pe care le creeaz pe pieele financiare i presiunile inflaioniste n cadrul pieei unice.Pentru ca riscul tensiunilor inflaioniste s fie redus, iar obiectivul stabilitii economice n cadrul UE s fie ndeplinit de o manier durabil, UE folosete dou instrumente:

Pactul de stabilitate i cretere, inclusiv supravegherea disciplinei bugetare prin care statele membre sunt obligate s respecte reguli bugetare stricte cu privire la deficitul bugetar i la nivelul datoriei publice iar, n cazul n care le ncalc, s suporte penaliti impuse de ctre UE; coordonarea multilateral a politicilor economice, inclusiv a celor fiscale (i monitorizarea acestora) se aplic att statelor membre din zona euro, ct i statelor membre care nu sunt n zona euro dar particip la piaa unic i la noul mecanism al cursurilor de schimb.Pentru transpunerea n aciuni concrete a cerinelor pactului de stabilitate i cretere i ale supravegherii i coordonrii politicilor economice, statele membre au obligaia de a elabora i aplica programe de stabilitate sau dup caz, programe de convergen.3.3.Coordonarea politicilor fiscale

Modalitatea prin care UE influeneaz politicile fiscale ale statelor membre pentru ca acestea s contribuie la nfptuirea elurilor UE este coordonarea fiscal, respectiv asumarea de ctre statele member a unor poziii comune n raport cu anumite politici fiscale. Coordonarea fiscal se poate realize pe dou ci:

prin armonizare fiscal. n acest caz, UE adopt reglementri care devin aplicabile n toate rile membre.

prin identificarea obstacolelor n circulaia libera a produselor, serviciilor, forei de munc i capitalului, determinate de anumite prevederi i practice fiscale dintr-un stat membru sau altul, care se recomand a fi nlturate, precum i prin intensificarea cooperrii statelor membre n probleme fiscale ca, de pild, combaterea fraudei fiscale, prin schimb de informaii etc.

Coordonare fiscal se realizeaz cu respectarea celor dou principii ale integrrii europene:

a) principilul acceptrii politicilor fiscale naionale, n msura n care acestea nu au caracter discriminatoriu i nu contravin obiectivelor i politicilor UE;

b) principilul subsidiaritii relaii verticale ntre instituiile europene i guvernele naionale.

Din experiena UE, n coordonarea politicilor fiscale se desprind urmtoarele:

a) coordonarea politicilor fiscale n domeniul impozitelor este necesr i trebuie s in cont de natura impozitelor:

impozitele indirecte necesit un grad mai mare de armonizare deoarece sunt legate de circulaia liber a produselor i serviciilor;

impozitele directe mai ales impozitarea veniturilor marilor companii naionale i internaionale, dar i veniturile persoanelor cu activiti n mai multe ri (eliminarea dublei impuneri).

b) coordonarea fiscal n politicile privind alocarea resurselor bugetare nu este necesar, deoarece n rile membre UE se menine oricum disciplina bugetar pentru stabilitatea economiei i a monedei unice.

Exist ns dou excepii:

1. cheltuielile pentru bunurile publice (UE coordoneaz anumite proiecte cum sunt reelele de transport i comunicaii);

2. ajutorul acordat de stat ntreprinderilor se supune regulilor UE, deoarece poate influena concurena de pe piaa unic.

c) coordonarea fiscal n politicile de redistribuire a resurselor bugetare este limitat de nivelul fondurilor existente n bugetul UE.

Pentru a accelera coordonarea politicilor fiscale i aa foarte lente datorit votului unanim al statelor membre UE, ncearc folosirea unor mecanisme care s nlture barierele existente n circulaia pe piaa unic a produselor i serviciilor, a forei de munc i a capitalului. Aceste mecanisme, dei nu au caracter de lege, ar putea ajuta UE s-i ating obiectivele generale i ar viza:

presiunea exercitat de statele care au adoptat reforme fiscale;

extinderea indicaiilor date de Comisia European;

folosirea mecanismului de cooperare extins (introducerea de snciuni rilor membre ale UE care nu coopereaz).

Folosirea acestor mecanisme care nu au fora legii nu diminueaz efortul UE pentru armonizarea politicilor fiscale prin reglementri obligatorii cel puin n anumite probleme de impozite, mai precis acolo unde eficiena i funcionalitatea pieei unice sunt afectate. n acest sens, Comisia Economic promova propunerea ca, n domeniul politicilor fiscale, s se aplice regula majoritii calificate n adoptarea deciziilor. Propunerea este n continuare promovat cu toate c ea nu a fost acceptat de ctre Consiliul European de la Nisa, din anul 2000.

Exist opinii ale experilor care pe baza analizei efectelor globalizrii asupra veniturilor fiscale, ridic problema oportunitii unei instituii la nivel mondial, dedicat coordonrii i soluionrii problemelor fiscale de natur internaional, cum sunt cele de tipul Organizaiei Mondiale pentru Comer i Fondului Monetar Internaional.

Conform acestor opinii, pe msur ce se intensific globalizarea, unele ri ar putea fi tentate s exporte o parte din povara lor fiscal, reducnd n acest fel veniturile fiscale ale altor ri. Acest lucru este realizabil prin intensificarea competiiei fiscale pentru a capta ct mai mult din baza mondial de impozitare, respectiv prin atragerea de consumatori, capital real i venituri impozabile din alte ri. Aceste tendine ar putea fi favorizate de amplificarea fluxurilor internaionale de capital, de inovaiile financiare, de reglementarea pieelor financiare i de noile oportuniti create pentru evaziunea fiscal.

Capitolul 4. Noua abordare a politicii fiscale

Volumul i repartiia prelevrilor obligatorii

Impozitele obligatorii i contribuiile sociale s-au stabilizat dup ce au nregistrat o cretere ferm n decursul a ctorva ani, acestea ajungnd la valoare de 3000 miliarde de euro n 2002 (42,6% din bugetul UE). Ele sunt mprite aproape n mod egal ntre impozitele directe, impozitele indirecte i contribuiile la asigurrile sociale.

Alturi de aceast clasificare tradiional, merit s analizm repartiia prelevrilor obligatorii ntre consum i factorii principali de producie.

n Europa prelevrile obligatorii asupra muncii salariate reprezint cea mai mare parte. Taxele pe ali factori de producie sunt formate din impozite pe diferite forme de capital: taxa pe tranzacii, taxa pe veniturile mobiliare su impozitele pe avere. Ponderea acestora n total, n Europa, este mai scazut ns dect n S.U.A i Japonia.

Evoluia fiscalitii efective asupra diferitelor baze economice

Aa cum compoziia PIB pe categorii economice (precum consumul, munca i capitalul) variaz n timp, raportul fiscalitate/PIB nu poate fi folosit pentru fixarea impozitului efectiv asupra acestor factori economici. Calculul ratelor implicite de impozitare, definite ca raport ntre povara fiscal i contribuia fiecrei funcii economice n PIB, se face prin intermediul unui set de indicatori coereni i comparabili pe plan internaional, indicatori cu ajutorul crora pot fi msurate nivelurile efective de impozitare.

4.1. Mizele politicii fiscale n UE

A. O nou abordare

innd cont de schimbrile n structura sistemelor fiscale i de necesitatea finalizrii pieei unice, Comisia a propus n anul 1996 o nou abordare. O lucrare a Comisiei (Fiscalitatea n Uniunea European) sublinia necesitatea de a promova creterea economic i ocuparea forei de munc, de a stabiliza sistemele fiscale i de a finaliza construirea pieei unice. Acest lucru a fost primit n mod favorabil de ctre minitrii economiei i finanelor care s-au ntalnit la Verona (13 aprilie 1996). n esen, aceast abordare are la baz dou principii:

Buna funcionare a pieei unice

Diferenele existente n legea naional privind fiscalitatea rmn un obstacol serios n calea realizrii pieei unice, ntruct eventualele incompatibiliti limiteaz comerul i tind s divizeze piaa Uniunii Europene. Aceste anomalii conduc la o alocarea inadecvat a resurselor i la reducerea competitivitii internaionale a firmelor din interiorul Comunitii. Introducerea monedei euro, transparena mai ridicat a pieelor i competiia mai dur au fcut mai vizibile problemele create de barierele fiscale.

Stabilizarea veniturilor fiscale n statele membre i promovarea ocuprii

Voina statelor membre de a stabiliza ncasrile fiscale se confrunt cu un numr de probleme, precum: mbtrnirea populaiei, eroziunea gradat a anumitor baze fiscale i efectul advers al creterii impozitrii veniturilor obinute din munca asupra ocuprii. Situaia n sine este mult mai complicat datorit unei competiii fiscale duntoare ntre statele membre. ntr-un mediu n care capitalul este foarte mobil, iar munca este cu mult mai putin mobil, stabilitatea i creterea veniturilor fiscale totale au fost obinute cu preul alterrii structurii fiscalitii: presiunea fiscal efectiv a crescut pe baza impozitrii celei mai putin mobile:

pe de o parte, creterea cheltuielilor sociale a fost urmata n unele ri de creterea cheltuielilor cu munca, o parte semnificativ a proteciei sociale fiind finanat direct prin cotizaiile de asigurri sociale;

pe de alt parte, pierderile fiscale rezultate din eroziunea altor baze de impozitare mai mobile au putut fi parial compenste pe baza supraimpozitrii muncii.

B.Coordonarea politicilor fiscale

Comunicatul Comisiei dezbtut la Verona n 1996 a subliniat faptul c la nivel comunitar coordonarea fiscal era frnat de dou obstacole:

regula unanimitii pentru orice decizie privind fiscalitatea;

abordarea parial a problemelor legate de politica fiscal.

Comisia i statele membre au fost de accord c o abordare comun a fiscalitii ar permite evitarea unui abandon involuntar de suveranitate naional n profitul forelor pieei i au decis crearea unui grup la nivel nalt pentru a gsi ci de coordonare mai atent a politicilor fiscale naionale.

4.2. Rezultatele noii abordri

A. Pachetul fiscal din 1 decembrie 1997

Abordarea pragmatic a UE a fost formalizat ntr-un comunicat al Comisiei referitor la Pachetul de msuri pentru combaterea competiiei fiscale duntoare n UE. Pachetul fiscal aprobat de ctre Consiliul Ecofin la 1 decembrie 1997 const n:

un cod de conduita n domeniul fiscalitii ntreprinderilor;

mauri de nlturare a distorsiunilor aprute la impozitul pe veniturile din capital

msuri de eliminare a reinerilor la surs asupra plailor transfrontaliere de dobnzi i de redevene ntre ntreprinderi.

n plus, Comisia a elaborat liniile directoare pentru ajutoarele de stat cu caracter fiscal (stimulente fiscale) cu scopul de a analiza compatibilitatea acestor ajutoare cu piaa comun.

B. Codul de conduit n domeniul fiscalitii ntreprinderilor

Codul de conduit nu este un instrument legal obligatoriu. Acesta reprezint un angajament politic asumat de ctre statele membre pentru a se putea feri de competiia fiscal duntoare i include proceduri de evaluare i de urmrire. Aceste proceduri se aplic msurilor care au su pot avea un efect important asupra localizrii afacerilor n UE.

Sunt considerate ca fiind potenial duntoare msurile fiscale care stabilesc un nivel de impozitare efectiv net inferior nivelurilor normale aplicabile n statele membre avute n vedere.

n martie 1998 a fost nfiinat un grup format din reprezentani ai statelor membre i ai Comisiei pentru a discuta i evalua msurile fiscale care ar putea intra n cmpul de aplicare a codului.

C. Impozitarea veniturilor din economii

Veniturile din capital reprezint una dintre cele mai mobile baze fiscale, iar competiia fiscal este foarte crescut. Pentru ca piaa unic s funcioneze corespunztor, deciziile de investiii trebuie s se bazeze pe calitile intrinseci ale produselor oferite i nu pe oportunitile de evaziune fiscal.

n 1998 Comisia a fcut o propunere prin care stabilea un nivel minim de impozitare a veniturilor din economii. Aceast propunere avea la baz o serie de principii adoptate de ctre statele membre n 1997: principiul de coexisten i tehnica agentului pltitor. Statele membre puteau alege ntre regimul de informare asigurat de ctre alte state membre i cel al reinerii la surs a minim 20% propus de ctre comisie. Colectarea informaiilor ca i reinerea la surs erau efectuate de ctre agentul pltitor situat pe teritoriul Comunitii care asigura plata dobnzilor. Directiva propus se aplica dobnzilor vrste persoanelor fizice rezidente ntr-un stat membru din UE, altul dect cel n care dobnzile erau pltite.

D. Plata dobnzilor i a redevenelor

Sumele reinute la surs asupra dobnzilor i redevenelor ntre societile aceluiai

grup stabilite n diferite state membre creau dificulti n afaceri prin formalitile care necesitau foarte mult timp, prin apariia de pierderi mari de bani lichizi i, cteodat, prin existena dublei impozitri. n urma Consiliului Ecofin din decembrie 1997, Comisia a prezentat o propunere pentru o directiv a consiliului prin care sugera un regim de fiscalitate comun ce viza anularea reinerilor la surs.

Capitolul 5. Viitorul politicii fiscale

5.1. Reforma economic i structuralImpozitele i contribuiile de securitate social influeneaz puternic nclinaia spre economisire, consum, investiii i ocupare a forei de munc i, ca urmare, ele afecteaz funcionarea pieei bunurilor, serviciilor, capitalurilor i muncii. Reformele lansate de ctre Consiliul European de la Cardiff din iunie 1998 au fost iniiate pentru a evita ca diferenele dintre sistemele fiscale, care au devenit cu mult mai vizibile de la introducerea monedei euro, s nu afecteze schimburile printr-o fragmentare a pieei unice i s previn alocarea ineficient a resurselor.

Cu toate acestea, sistemele naionale, urmrind i alte scopuri dect simpla funcionare a pieei, trebuie judecate n lumina diferitelor criterii care vor varia ca importan de la un stat membru la altul. Doar o coordonare mai ntrit a politicilor fiscale naionale poate permite gsirea unui echilibru ntre diversitatea sistemelor fiscale i sociale i, pe de alt parte, exercitarea complet a libertilor de stabilire i de micare n UE.

5.2. Globalizarea economic i evoluia tehnologicOraul globalizat

Libera circulaie a capitalului i libertatea de furnizare a serviciilor financiare, combinate cu noile oportuniti oferite de ctre tehnologia informaional pot afecta competitivitatea economiei europene i pot face politicile fiscale naionale s fie i mai greu de coordonat.

Acordurile bilaterale ntre statele membre nu sunt suficiente pentru asigurarea coerenei sistemelor fiscale. Doar o abordare coordonat la nivelul Comunitii i urmrit la nivel internaional poate avea o oarecare eficacitate.

Obiectivul este de a garanta libera circulaie a capitalurilor, limitnd, ns, folosirea s n scopurile de evaziune fiscal. Planul de aciune pentru o pia financiar unic, prezentat de ctre Comisie n mai 1999, a rspuns la aceste probleme i, totodat, a ncurajat eforturile ntreprinse pentru realizarea unei mai bune coordonri fiscale n vederea nlturrii distorsiunilor de impozitare a produselor financiare transfrontaliere.

Comerul electronic

Dezvoltarea comerului electronic este o provocare pentru actualele sisteme fiscale. Tranzaciile online trebuie s se supun acelorai reguli de impozitare ca i tranzaciile tradiionale, astfel nct competiia s nu fie perturbat. Totui, regulile de impozitare nu trebuie s descurajeze dezvoltarea afacerilor prin Internet.

Aceste probleme au fost discutate de ctre organizaiile internaionale, precum Organizaia Mondial a Comerului i Organizaia pentru Cooperare i Dezvoltare Economic. Un comunicat al Comisiei a stabilit principiile de neutralitate a impozitrii comerului electronic fa de comerul tradiional. TVA se va aplica la locul consumului, iar transmisiile electronice vor fi taxate ca i serviciile. Comisia a discutat aceste subiecte cu statele membre i a ncercat s gseasc soluii corespunztoare pentru rezolvarea problemelor care ar putea necesita modificri legislative.

mbuntirea eficacitii administraiilor fiscale

Autoritile fiscale europene utilizeaz deja noua tehnologie pentru a-i eficientiza munca i relaiile cu contribuabilii. Urmtorul pas este de a permite contribuabililor s fac declaraii online. Aceasta nseamn stabilirea unor reguli armonizate pentru facturarea electronic i crearea unor reguli de acces a contribuabililor la bazele de date oficiale gestionate de ctre administraie.

5.3. Extinderea Uniunii EuropeneMembrii aspirani la UE trebuie s-i armonizeze ntreaga legislaie naional n conformitate cu cea a Comunitii i s se fereasc s introduca orice msur care ar fi incompatibil cu regulile europene n ceea ce privete impozitarea ntreprinderilor.

n acest scop, Comisia a pus la punct o strategie detaliat, incluznd att analiza i monitorizarea adaptrilor sistemelor fiscale i structurilor administrative ale acestor ri, ct i cooperarea n vederea formrii funcionarilor publici. Uniunea European pregtete autoritile viitoarelor state membre pentru noile responsbiliti pe care le vor avea. Astfel, prin programul Fiscalis se organizeaz activiti comune ntre administraiile statelor membre i administraiile rilor candidate.

5.4. Noile intrumente fiscalePentru a fi sigur c legislaia existent n domeniul politicii fiscale menine echilibrul cu schimbrile sociale i n interesul unei simplificri ct mai mari, Uniunea European a introdus noi intrumente fiscale care i vor permite s in pasul cu transformrile care vor avea loc n urmtorii ani:

crearea unui forum permanent pentru statele membre n scopul realizrii unui schimb de informaii despre taxele directe i pentru a menine o prezent activ n structurile internaionale;

stabilirea unui dialog cu cetenii i informarea acestora despre drepturile lor n celelalte ri ale UE;

asigurarea c sistemele fiscale naionale sunt compatibile cu obiectivele UE;

dezvoltarea industriei europene pentru a putea face fa concurenei pe plan internaional;

extinderea UE prin includerea de noi state membre;

lupta cu frauda i cu celelalte iregulariti.

Capitolul 6. Concluzii

Atragerea unor noi investiii este scopul oricrui stat n vederea obinerii unei economii prospere. Taxele impuse pe afacere joac un rol important n atragerea investitorilor. Astfel, potrivit unui studiu al Bncii Mondiale, n unele state membre ale Uniunii Europene (UE), impozitul pe profit este inexistent, iar taxa pe valoarea adugat (TVA ) oscileaz ntre 15 i 25%. Cea mai mare TVA se nregistreaz n Danemarca, Suedia i Ungaria.

Exist state n lume care nu percep afaceritilor impozit pe profitul comercial. n Uniunea European avem patru astfel de exemple: Cipru, Luxemburg, Malta i Republica Ceh. Statele UE cu un impozit pe profit mic sunt: Irlanda cu 12,5%, Lituania, Bulgaria i Letonia cu 15%. Trei state ale Uniunii Europene, Romnia, Estonia i Bulgaria, practic un impozit pe profit de 16%. Urmtoarele sunt Slovacia i Polonia care percep 19%, conform unui studiu al Bncii Mondiale. Un impozit pe profit de 25% este practicat de: Germania, Austria i Slovenia. Urmeaz Finlanda cu 26%, Portugalia cu 27,5%, iar Suedia i Danemarca practic un impozit pe profit de 28%. Aceeai tax este n Regatul Unit de 30%.Celelalte apte state membre au un impozit pe profit care depete 30%. Astfel, Olanda are 31,5%, Grecia 32% iar Italia 33%. Belgia percepe pe profit o tax de 33,9% iar Frana se situeaz pe locul 2 n topul rilor cu cel mai mare impozit pe profit. Pe primul loc n clasamentul rilor cu cea mai mare tax pe profit se afla Spania cu 35%. Una peste alta, se pare c statele dezvoltate economic practic o taxare mult mai mare a impozitului, dublat ns de condiii de facilizare a ajungerii companiilor la acest rezultat final. n ceea ce privete impozitarea profitului companiilor pe plaiurile mioritice, trebuie s mai mentionam faptul c, n afara cotei standard de 16%, codul fiscal prevede posibilitatea pentru microntreprinzatori de a opta pentru un impozit pe cifra de afaceri. Pentru 2007 acesta este de 2%, urmnd ca el s creasc n 2008 la 2,5% iar n 2009 la 3%.

Este de remarcat faptul c dintre cele 10 state foste comuniste, n prezent membre ale Uniunii Europene, nou se afla pe lista celor cu impozite pe profit mici, sub 20%. Situaia poate fi considerat un semnal pozitiv pentru investitorii care au aprut cu ntrziere n aceste ri, din cauza regimului politic practicat.

n ceea ce privete Romnia, impactul mediului fiscal se vede cel mai bine n atragerea investiiilor strine. De aceea i attea critici atrase asupra rii noastre pentru introducerea cotei unice de impozitare. Investiiile strine n Romnia au fost de asemenea stimulate de prezena cotei unice de impozitare de 16%, aplicat impozitului pe venit i celui pe profit. Valoarea investiiilor strine directe (ISD) atrase de Romnia n 2006 a fost cu 70% mai mare, comparativ cu aceeai perioad a anului precedent, depind uor 9 miliarde Euro, potrivit ARIS. Aceast sum cuprinde preluarea de ctre Erste Bank a 36,8% din aciunile BCR (2,2 miliarde euro). "Participaiile la capital" au fost principala metod component a investiiilor strine directe atrase de Romnia (circa 4 miliarde Euro reprezentnd 45,1% din volumul total de ISD), urmat de mprumuturi acordate de compania mam structurilor afiliate din Romnia (circa 3 miliarde Euro reprezentnd 33,3% din volumul total de ISD), i componenta "profit reinvestit" (aproape 2 miliarde de Euro, reprezentnd 21,5% din volumul total de ISD ).n prima lun a anului n curs, potrivit datelor ARIS, valoarea investiiilor strine directe atrase de Romnia a depit 390 milioane Euro, n scdere cu 43% comparativ cu aceeai perioad a anului 2006.Cea mai important component a investiiilor strine directe atrase de Romnia n luna ianuarie a fost "profit reinvestit" (191 milioane Euro reprezentnd 48,2% din volumul total de ISD), urmat de mprumuturi acordate de compania mam structurilor afiliate din Romnia (157 milioane Euro reprezentnd 39,6% din volumul total de ISD), i componenta "participaii la capital" (48 milioane Euro reprezentnd 12,1% din volumul total de ISD) .

Bulgaria i Ungaria sunt dou dintre rile vecine care au atuuri pentru atragerea investitorilor. Impozitul pe profit este un exemplu n acest sens. n Romnia valoarea lui este de 16%, n timp ce Bulgaria percepe un impozit pe profit de 15% iar cel al Ungariei este egal cu al nostru.

n ceea ce privete taxele impuse investitorilor, Romnia deine i ea un avantaj asupra principalelor contracandidate. Bulgaria practic o TVA de 20% iar Ungaria 25%, n timp ce n Romnia taxa pe valoarea adugat este de 19%. n concluzie, exist diferene majore n ceea ce privete eficiena i eficacitatea sistemului fiscal n rile n tranziie. n medie, guvernele central europene au fost mult mai eficiente n colectarea impozitelor, fa de majoritatea celor din sud-estul Europei. Foarte probabil, aceast performan s-a datorat unei administraii publice i unor instituii mai puternice. Cteva constrngeri fundamentale afecteaz ns sistemele fiscale din toate economiile aflate n tranziie.Motenirea unui tip de "stat al bunstrii" nseamn c muli ceteni sunt obinuii s primeasc o abunden de bunuri i servicii de la sistemul public, chiar i ntr-o perioad de constrngeri severe la nivel fiscal. Aceast situaie este amplificat de mecanismul prin care bunurile i serviciile "publice" (oferite de sectorul public) creaz o presiune asupra celor generate de sistemul privat, iar cheltuielile sectorului public produc o presiune fiscal mare asupra firmelor din sistemul privat. Fragilitatea instituiilor este reflectat n slaba lor capacitate de a colecta impozitele i de a aplica legi i regulamente. O substanial impozitare ascuns, privat, i face simit prezena n economiile n tranzitie - mita i taxa de protecie cresc costurile celor ce fac afaceri. Firmele ar fi poate dornice s-i plteasc impozitele ctre un stat care poate s impun uniform un set de legi, sau cel puin s-l impun mai bine. Cum s-ar putea iei ns din acest blocaj? Taxarea ascuns privat se combin cu tentaia firmelor de a scpa de plata impozitelor i de a opera n economia subteran. n ultimul rnd, dar de asemenea important, rile n tranziie difer mult n ceea ce privete capacitatea lor de a se mprumuta de pe pieele financiare internationale.rile membre OECD sunt caracterizate printr-un nivel mai ridicat al taxelor colectate, fa de rile n curs de dezvoltare. Chiar ntre statele OECD exist ns diferene. Unele state mediteraneene - Spania, Portugalia, Grecia - colecteaz mai puine impozite, n vreme ce sectorul "neoficial" din aceste ri este substanial mai mare. n vreme ce exist anumite indicaii n aceast privin, situaia trebuie ns privit cu atenie, de vreme ce exist diferene izbitoare chiar ntre rile care promoveaz cele mai bune politici n domeniu.

rile bogate au folosit o structur i un nivel de impozitare diferite n perioada n care se aflau pe o treapt inferioar a dezvoltrii lor economice. Care este implicaia acestei evidene pentru sugestia fcut de unii, cum ca statele n tranziie ar trebui s preia structura fiscal a statelor dezvoltate? i care sunt cele mai bune politici la care se face referire atunci cnd se emite aceast sugestie? Poate o economie s ard etapele intermediare numai prin imitarea instituiilor unei etape superioare? Cea mai bun politic este cea a cotei uniforme de impozitare? Este raional s ne uitm la experiena ctorva economii care au facut progrese remarcabile pe parcursul ultimelor decade? i n ce msur globalizarea i regulile sistemului economic internaional las unei economii libertatea de a utiliza instrumentele fiscale pentru accelerarea creterii economice.

Aceast provocare, cea a dezvoltrii, poate fi mai puin relevant pentru statele care ader la UE, chiar dac i acestea au de recuperat decalaje majore fa de Occident. Ea devine ns cu siguran de o importan vital n cazul Sud-Estului Europei. Experiena general i sfaturile oferite de instituiile financiare internaionale indic necesitatea unei neutraliti fiscale. Eficiena sistemelor fiscale naionale ar trebui s fie judecat n raport cu sistemul fiscal internaional. Se poate pune sub semnul ntrebrii eficiena luptei mpotriva evaziunii fiscale, n condiiile n care firmele i indivizii pot face apel la aa-numitul "paradis fiscal". De asemenea, lupta mpotriva evaziunii fiscale ar trebui privit n contextul combaterii splrii banilor, ca i a eforturilor de combatere a terorismului internaional.

Cele mai multe dintre statele sud-est europene i ajusteaz legislaiile la normele UE n ncercarea de a se altura Uniunii. Asistena financiar oferit de UE joac de asemenea un rol, pentru c poate finana deficitul fiscal i poate rezolva problemele reformelor fiscale. Pe de alt parte ns, beneficiile financiare ale asistentei trebuie privite n legatur cu impactul criteriilor de convergen asupra veniturilor fiscale, criterii care sunt n egal msur greu de atins i foarte relevante pentru statele candidate.

Statele sud-est europene trebuie s-i amelioreze eficiena fiscal pentru a crete veniturile bugetare. n acest caz, o revizuire a administraiei fiscale i o simplificare a sistemului fiscal sunt necesare. Simplificarea nu trebuie ns s se transforme ntr-un gen de fundamentalism. Statele membre ale UE utilizeaz principiul fiscalitii ne-distorsionare ntr-un mod flexibil. Sunt necesare regimuri fiscale prietenoase fa de investitori, indiferent de originea acestora. Acest obiectiv nu este ns n contradicie cu acordarea de faciliti pentru investitorii strini, atunci cand acetia au n vedere investiii "greenfield" (noi) care creaz locuri de munc, aduc tehnologii noi i au efecte pozitive ce se extind la nivelul ntregii economii. Aceste faciliti nu aduc prejudicii veniturilor bugetare, atunci cnd se refer ntr-adevr la investiii noi. Un mediu de afaceri prietenos atrage investiii directe strine, ns exist de asemenea constrngerea timpului. Un mediu de afaceri potrivit nu poate fi creat instantaneu, n vreme ce facilitile fiscale pot oferi un avantaj competitiv pentru guvernele care au mare nevoie de investiii strine.

Fiscalitatea redus i legislaia simplificat sunt elemente eseniale pentru dezvoltarea ntreprinderilor mici i mijlocii (IMM). Ideile bune i spiritul antreprenorial ns ar putea s nu fie suficiente atunci cnd este necesara finanarea din partea unor bnci care cer garanii ceva mai solide. Noile recomandri ale organismului internaional care reglementeaz criteriile de prudenialitate bancar (Bank for International Settlements) privitoare laprovizionarea mprumuturilor ar putea afecta IMM-urile n mod sever, n cazul n care bncile nu gsesc o modalitate "creativ" de a le finana. Pieele de capital funcioneaz slab n sud-estul Europei iar auto-finanarea nu este posibil, de cele mai multe ori. O posibil cale de a rezolva dificultile IMM-urilor este crearea unor instituii financiare specializate, care s rspund nevoilor acestora. Este un semnal pozitiv c BERD se afl printre susintorii nfiinrii n regiune a unor bnci specializate pe finanarea IMM-urilor.

Bibliografie:

Marius Profiroiu i Irina Popescu Politici europene, Ed. Economic, Bucureti, 2003

Th. Stolojan i R. Tatarcan - Integrarea i politica fiscal european, Sibiu, Editura Burg, 2002

http://europa.eu/scadplus/leg/en/lvb/l31057.htm

http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/gen_info/economic_analysis/tax_structures/Structures2007.pdf

http://ec.europa.eu/eurostat Profiroiu, Marius i Popescu, Irina Politici europene, Ed. Economic, Bucureti, 2003, pag. 121

Profiroiu, Marius i Popescu, Irina Politici europene, Ed. Economic, Bucureti, 2003, pag. 127

http://europa.eu/scadplus/leg/en/lvb/l31057.htm

http://europa.eu/scadplus/leg/en/lvb/l31057.htm

http://europa.eu/scadplus/leg/en/s10000.htm#DIRECTE

http://europa.eu/scadplus/leg/en/s10000.htm#DIRECTE

http://europa.eu/scadplus/leg/en/s10000.htm#DIRECTE

Profiroiu, Marius i Popescu, Irina Politici europene, Ed. Economic, Bucureti, 2003, pag. 135

http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/gen_info/economic_analysis/tax_structures/Structures2007.pdf

http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/gen_info/economic_analysis/tax_structures/Structures2007.pdf

http://ec.europa.eu/eurostat

Stolojan, Th., Tatarcan, R., Integrarea i politica fiscal european, Sibiu, Editura Burg, 2002

Stolojan, Th., Tatarcan, R., Integrarea i politica fiscal european, Sibiu, Editura Burg, 2002

Profiroiu, Marius i Popescu, Irina Politici europene, Ed. Economic, Bucureti, 2003, pag. 136

Profiroiu, Marius i Popescu, Irina Politici europene, Ed. Economic, Bucureti, 2003, pag. 136

Profiroiu, Marius i Popescu, Irina Politici europene, Ed. Economic, Bucureti, 2003, pag. 140

Profiroiu, Marius i Popescu, Irina Politici europene, Ed. Economic, Bucureti, 2003, pag. 141

Profiroiu, Marius i Popescu, Irina Politici europene, Ed. Economic, Bucureti, 2003, pag. 142

PAGE 1