Top Banner
1
24

Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

Mar 08, 2016

Download

Documents

Programme magazine for the 6th edition of the free open air film festival amsterdam.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

1

Page 2: Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

2

“LOIS DOLS DE JONG

ACTEERT DE STERREN VAN

DE HEMEL” - ELLE

3 SEPTEMBER IN DE BIOSCOOP

000sg3

Page 3: Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

3

Plukeen inspirerende nacht, en een film met een onverwachte wending, terwijl je achterover leunt in een strandstoel onder de Amsterdamse sterrenhemel. Droom weg in de zon of verbaas je over een spannend kunstproject, dat verstopt zit in een caravan. Heb een vurige discussie over die ene korte film, of dans met je buurman.

Pluk dezesde editie van het gratis openlucht filmfestival dat weer plaatsvindt op twee prachtige locaties in Amsterdam: Het Stenen Hoofd en het Timorplein bij Studio/K. Gedurende vijftien dagen vertoont Pluk de Nacht internationale films en documentaires die niet eerder in de Nederlandse bioscopen uitgebracht zijn.

Pluk de NachtStenen Hoofd: 6 t/m 15 augustus. Timorplein: 18 t/m 22 augustus. www.plukdenacht.nl

Page 4: Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

4

Jochem de Vries oVer Autumn BAll Beelden als

schilderijtjes

Iedereen beleeft een film op zijn eigen manier. Speciaal voor Pluk de Nacht werpen Nederlandse filmmakers hun blik op enkele films van dit jaar.

Fotografie: Bas Losekoot

Page 5: Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

5

“Je gaat nou eenmaal snel vergelij-ken”, vertelt filmmaker Jochem de Vries (29). Bij het zien van Autumn Ball, de openingsfilm van Pluk de Nacht, dacht hij direct aan Roy Andersson met You, the Living en aan Hundstage en Import Export van Ulrich Seidl. “Absurdistisch, zwart en droog. Heel knap”, vindt hij.

Hij noemt dit Estse debuut een vernieu-wende film uit de Russische cinema-hoek. De film raakte de jonge filmmaker door de sfeer. “Die straalt eenzaam-heid uit. De visie is heel modern, heel progressief. Autumn Ball gaat over een westerse maatschappij met alle proble-men van dien maar speelt zich af in een niet zo’n westers land. Door de setting zou je een heel ander verhaal verwach-ten, over concrete armoede misschien. De film gaat meer over psychologische armoede, over de dolende individuen en miscommunicatie.”

Jochem ziet raakvlakken met zijn eigen manier van film maken en raakte geïnspireerd door de beelden. “Regisseur Veiko Õunpuu vertelt heel veel in één shot en laat het beeld vertellen zodat het schilderijtjes worden. Ik laat ook veel over aan de kijker en ben niet zo van het plot. Ik houd van suggestie, van minima-lisme.” Toch denkt hij dat Autumn Ball nooit in Nederland gemaakt had kunnen worden. “Daar hadden ze waarschijnlijk geen geld voor gekregen van de fondsen. Er wordt bijvoorbeeld een regisseur in elkaar getimmerd. Daar krijg je vragen over denk ik. Wat is het motief van het personage om dat te doen? Waarom breng je dat zo in beeld?”

Hij vindt het wat cliché om te zeggen maar Jochem de Vries ziet film maken

niet als werk. “Het blijft een soort cow-boytje spelen, magie creëren, prachtig vind ik dat.” Nu is hij bezig met zijn eerste speelfilm, Cornea. Het wordt een psychologisch drama over een tragische man die een vreemde obsessie met zijn ex-vrouw heeft. “Ik ben een vrolijke jon-gen maar maak wel sombere films”, ver-telt Jochem, die zich steeds minder druk maakt om de realisatie van deze film. Het balletje is voor hem gaan rollen sinds zijn twaalf minuten durende film Missen in de competitie voor korte films in Can-nes draaide dit jaar. “Het was zoals ik al verwachtte, een gekkenhuis daar, ieder uur een interview. Die waardering is natuurlijk helemaal te gek.”

Maar ook Jochem is bij nul begonnen en maakte zijn eerste vijf filmpjes met eigen geld. “Toen ik op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht zat verkocht ik lege filmblikken aan producenten voor 300 euro. Alle producenten kochten er eentje

waardoor ik weer een film kon maken. Ik heb er wel bijna een jaar voor rond moeten fietsen”, vertelt hij lachend. Maar hij is ervan overtuigd dat

een goede film uiteindelijk zelf zijn werk doet. “Ik weet nog dat ik aan mijn produ-cent mailde dat we Missen misschien wel naar Cannes konden sturen. Wordt toch niet geselecteerd, schreef ik er nog onder.”

En zo ondervond de jonge filmmaker dat er van alles kan gebeuren als je film op een festival draait. “Ik krijg mailtjes van vage Franse sales-agents, aanbiedingen voor gave masterclasses.” In Cannes sprak hij even met Michael Haneke, zijn grote voorbeeld. “Ik had zijn laatste film nog niet gezien dus kon alleen maar zeggen ‘I really like your work’. Tsja, wat zeg je tegen zo’n man? Ik vertelde hem dat ik met een lange film bezig ben en hij liet me weten dat ik niet moet haasten. Haneke maakte zijn eerste lange film op zijn 48ste. Maar zo lang wil ik echt niet wachten.”Tekst: Veerle Snijders

Jochem de Vries oVer Autumn BAll Beelden als

schilderijtjes

interView

Film maken blijft een soort cowboytje spelen

Page 6: Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

6

Pluk de Nacht biedt meer dan alleen maar films in de openlucht. Bezoek www.plukdenacht.nl voor meer informatie en het online festivalkanaal Pluk TV.

DEBATTEN EN BIJEENkomSTENGeorGaniSeerd i.S.m. de nFTVmElk jaar zijn er op Pluk de Nacht een aantal speciale bijeenkomsten waarin dieper wordt in-gegaan op het programma. Deze bijeenkomsten worden gezamenlijk georganiseerd door Pluk de Nacht en de vereniging voor Nieuwe Film en Televisie Makers (NFTVM). Tijdens Pluk de Nacht zullen er o.a. bijeenkom-sten worden georganiseerd met de Amerikaan-se mediakunstenaar Ze Frank en de Franse webdocumentaireproducent Alexandre Brachet (Upian). Meer info binnenkort op www.plukdenacht.nl en www.nftvm.nl.

PIxELATIoN WoRkSHoP i.S.m. KLiK! amSTerdam animaTie FeSTiVaLDoe mee en maak je eigen pixelatie-anima-tie in de openlucht! Op zondag 9/8 en woens-dag 12/8 geven medewerkers van het KLIK! Animatiefestival een gratis animatiework-shop. De resultaten worden ‘s avonds na de hoofdfilm vertoond op het grote scherm. Het aantal plaatsen is beperkt, dus geef je z.s.m. op via [email protected]!

PLUk TV oP CCTVOp www.plukdenacht.nl/pluktv verzamelt Pluk de Nacht (samen met o.a. Kamer114) het hele jaar door korte films en internetvi-deo’s. Een selectie van de beste 100 video’s worden gedurende het festival in de open-lucht vertoond als onderdeel van CCTV, een caravan omgebouwd tot mobiele televisiezen-der. I.s.m. Devils Haircut Visuals.

QUIET NIgHT IN PRESENTS: THE BEST BRITISH ComEDY CLIPS YoU’VE NEVER SEEN.Quiet Night In is een van de beter bewaarde geheimen van Amsterdam. Met De Nieuwe Anita als thuisbasis, verzorgt dit collectief al geruime tijd speciale avonden voor fijnproe-vers van Britse comedy. Tijdens Pluk de Nacht begeeft Quiet Night In zich voor het eerst in de openlucht. Op zaterdag 8, dinsdag 11 en zaterdag 15 augustus zal na de hoofd-films een korte selectie comedy-fragmenten vertoond worden.

speciAle progrAmmA’s en Kunst op loKAtie

Page 7: Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

7

SHIP oF FooLS - INSTALLATIEShip of Fools verbeeldt het uitgeleefde backstage verblijf van een losgeslagen rockband op tournee. Waanzin en verwar-ring, creatie en destructie; rock ‘n roll religie volgens het kunstenaarscollectief Amerikan Teenager. Installatie gemaakt in opdracht van Pluk de Nacht. www.myspace.com/ame-rikanteenager. Amerikan Teenager bestaat uit Sebastiaan Schlicher, René Pinger, Paul Marchisio, Lucas Schlicher, Yvo van Gemert, Stefan Sterrenberg, Matthew F:16 en Vincent van Zelm.

SLoTFEEST22 auGuSTuS STudio KOp 22 augustus sluiten we de 6e editie van Pluk de Nacht af met een groot feest in alle zalen van Studio K. Terwijl in de clubzaal en de foyer diverse bands en dj-acts optreden, vindt in de filmzaal een non-stop filmnacht plaats. Verder zijn er installaties, de uitrei-king van de publieksprijs, een interactieve rookruimte en ander vertier. Kijk voor het actuele overzicht van de programmering van het slotfeest op www.plukdenacht.nl/slot-feest. Kaarten zijn vanaf 7 aug. verkrijgbaar op het Stenen Hoofd en bij Studio K.

VIDEo kUBUS - VERSCHILLENDE PRogRAmmA’SJorn Van ecK en conny TheuniSSen i.S.m. PLuK de nachT, WhoLPhin dVd, e.a.Een kubus van 2x2x2 meter bestaande uit vier videoschermen waarop verschillende foto- en videokunstwerken te zien zullen zijn.Als onderdeel van het found footage fotopro-ject Chris en Corrie (www.chrisencorrie.nl) reisde er afgelopen jaar een bijzondere kubus door Amsterdam. Tijdens Pluk de Nacht wordt de kubus op het Stenen Hoofd ge-plaatst, maar ditmaal met een dagelijks wis-selende programmering. Op het programma staan o.a. Sour Death Balls van Jessica Yu en The Room Before and After van Wholphin USA. Verder zal het oorspronkelijke foto-project Chris en Corrie van Jorn van Eck en Conny Theunissen opnieuw in de kubus te zien zijn. Met dank aan:

ZE FRANk RETRoSPECTIVE - INSTALLATIEWie onbekend is met het werk van Ze Frank kan op het Stenen Hoofd op verschillende schermen kijken naar o.a. de beste afleve-ringen van The Show, Ze’s nieuwste serie Hard Times, korte films en interactieve projecten. Hoogtepunt van het Ze Frank Retrospectief is het live optreden van Ze Frank op zondag 9 augustus.

Page 8: Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

8

mArJoleine BoonstrA oVer dArK dAys Wachten op de ratten

Iedereen beleeft een film op zijn eigen manier. Speciaal voor Pluk de Nacht werpen Nederlandse filmmakers hun blik op enkele films van dit jaar.

Fotografie: Bas Losekoot

Page 9: Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

9

“Ik ontdekte wel wat herkenningspun-ten”, vertelt documentairemaakster marjoleine Boonstra (49) na het zien van Dark Days, die Pluk de Nacht op 11 augustus vertoont. “De setting onder de grond is heel spannend en interes-sant. En filmisch is de documentaire fantastisch. Stiekem zat ik te wachten op de eerste beelden van de ratten, en die kwamen ook.”

“Het is wel moeilijk om op een ander niveau te komen, ik meende te zien dat de regisseur van Dark Days dat gevecht voerde.” Veel gesprekken in de documentaire gaan over crack. ‘Het was nóg mooier geweest als de mensen iets poëtischer waren of meer filosofisch. Ik had het bijvoorbeeld leuk gevonden als er een schrijver in voorkwam die daar onder de grond aan een boek werkte. Maar dat heb je niet voor het uitkiezen.”

“Mensen met verschillende interes-ses geven een nieuwe invalshoek. Het is mooi om die veelzijdigheid te laten zien”, vertelt ze. Voor haar film Haven, omzwervingen in de nacht (2005) filmde ze gedurende 23 nachten een aantal mensen die wonen of werken in de Amsterdamse haven. Allemaal lijken ze eenzaam en nogal melancholisch. Zelf vindt Marjoleine Haven iets minder geslaagd. “Metaforisch niet zo sterk. De mensen blijven eenlingen, het stapelt niet genoeg.”

Ze maakt films op locaties waar het leven op nul staat, omdat ze benieuwd is hoe mensen vanuit die anarchie kunnen overleven. En dat deed Marc Singer, de regisseur van Dark Days ook. Hij volgde twee jaar lang een aantal daklozen die in een New Yorkse metrotunnel onder de grond hun thuis hebben gezocht. “Zo mooi om te zien dat dezelfde regels onder de grond gelden als erboven.”

Ze vindt dat je tijdens je zoektocht naar het echte leven soms risico’s moet nemen. “Ik kan me voorstellen dat de regisseur van Dark Days trillende knieën had toen hij voor het eerst dat gat inkroop.’ Zelf doolde ze ‘s nachts rond door New Orleans. ‘Alle voordeuren stonden open in verband met het zoeken naar overle-venden, direct na de ramp. Je weet dat de kans bestaat dat je ook bij misdadigers terechtkomt. En dat gebeurde ook, heel onverwachts. Gelukkig had ik rugdek-king van de military police.”

Een duidelijk pakket van eisen is het startpunt voor de documentaires die ze maakt. Opvallend is dat ze altijd eerst be-denkt wat ze niet wil. ‘Toen ik besloot een documentaire te maken over een aantal dichters uit Cuba, Roemenië en Rusland, die gevangen zaten omdat ze een aan-klacht hadden ingediend tegen de Staat,

wist ik dat ik geen opsomming van gruwelijkheden wilde maken. Ik wilde de gevangenschap tastbaar maken. Zo kwam ik op het idee om alleen vragen te stellen over geuren, kleuren, geluid en fysiek contact.’

Ze nam ze mee naar een grot in Italië en heeft ze slechts gevraagd naar hun zin-tuiglijke waarnemingen. “Ik kwam dicht bij hun gevoel. Zo werd Bela Bela een heel persoonlijke documentaire met praktische tips over hoe zo’n situatie te overleven.” “Ik blijf altijd dicht bij de mensen”, bena-drukt ze. Maar ook al staan de verhalen van mensen centraal in haar films, het regisseursleven kan ook eenzaam zijn. “Er mag wel wat meer uitgewisseld worden tussen filmmakers. Ik ga niet zoveel naar festivals omdat ik er geen tijd voor heb, misschien doe ik er niet genoeg moeite voor.” Wel ging ze in een ver verleden filmacademies af, op zoek naar jonge filmmakers die met haar mee wilden naar een vluchtelingenkamp. “We hielpen met elkaars films, dat werd een prachtige serie. Dat soort initiatieven zouden er meer moeten zijn. Al leer je nog steeds het meest van je eigen films.”Tekst: Veerle Snijders

interView

Je leert het meest van je eigen films

Page 10: Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

OOGVERBLINDEND

RUTGER HAUERGEORGINA VERBAAN

in een film van CYRUS FRISCH

www.filmfreaks.nl

vanaf 27 augustus in de filmtheaters

oogverbl pluk.indd 1 16/7/09 12:20:23

feeling BOReD?

Watch

tVwww.filmbanktV.nl

Film uit alle windstreken

Aanbieding Knip uit en neem mee: 2de Tropentheater-filmkaartje gratis tegen inlevering van deze bon! Voor 1 filmvoorstelling naar keuze.

Linnaeusstraat 2 | Amsterdamwww.tropentheater.nl/film- Niet i.c.m. andere aanbiedingen. ✁

Page 11: Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

11

idfainternational documentary film festival amsterdam

19/29 nov ’09

Pluk de nacht vertoont in augustus twee documentaires die eerder te zien waren bij idfa: Dark Days (2000) van marc singer en Gaza/Sderot: Life in Spite of Everything (2008) van Khalil m. al muzayyen.

Het allernieuwste op documentairegebied is eind november bij IDFA te zien. Tijdens de 22e editie van het festival kunnen documentaireliefhebbers hun hart ophalen met een programma vol premières, klassiekers, retrospectieven, films die op andere festivals al furore hebben gemaakt en verrassende debuten. Aangrijpende, confronterende, inspirerende, schokkende, vreemde maar vaak ook humoristische verhalen uit de werkelijkheid beheersen tien dagen lang de zalen van Pathé Tuschinski en Pathé de Munt. Daarnaast zorgen talkshows en debatten voor verdieping en wordt er natuurlijk feest gevierd, iedere avond in Escape.

Word begunstiger van IDFA vanaf € 3,00 per maand en profiteer van de exclusieve voorverkoop voor begunstigers.

Kijk ook op www.idfa.nl

Page 12: Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

12

progrAmmA stenen hoofd 6/15 Augustus

maandag 10 Augustus

shotgun stories Jeff nichols | usA | 2007 | 92’Around the park william wegman | usA | 2007 | 8’John & Karen matthew walker | england | 2007 | 5’

de films beginnen bij het vallen van de duisternis tussen 21:30 en 22:00 uur.

donderdag 6 Augustus

Autumn Ball Veiko Öunpuu | estonia | 2007 | 123’rare exports Jalmari helander | finland | 2003 | 7’

Vrijdag 7 Augustus

sophiiiie! michael hofmann | germany | 2002 | 107’die Zeit heilt alle wunder cornelia cornelsen, florian giefer | germany | 2005 | 10’

Zaterdag 8 Augustus

louise-michel gustave Kervern, Benoît delépine | france | 2008 | 94’les doigts de pied laurent denis | Belgium | 2008 | 11’special na hoofdfilm: Quiet night in: a comic afterthought

donderdag 13 Augustus

morphia Alexei Balabanov | russia | 2008 | 102’rare exports Jalmari helander | finland | 2003 | 7’

dinsdag 11 Augustus

dark days marc singer | usA | 1999 | 84’the suffering of mr. Karpf – the Birthday lola randl | germany | 2009 | 9’special na hoofdfilm: Quiet night in: a comic afterthought

woensdag 12 Augustus

American shorts: Are you the favorite person of Anybody? miranda July | usA | 2005 | 4’ the crying game wholphin | usA | 2008 | 5’ high falls Andrew Zuckerman | usA | 2007 | 33’ the movie movie (An excerpt) errol morris | usA | 2002| 4’ the pity card Bob odenkirk | usA | 2006 | 13’ short term 12 destin daniel cretton | usA | 2008 | 22’ sour death Balls Jessica yu | usA | 1993 | 5’ special: pixelation workshop

Zondag 9 Augustus

Ze frank retrospectief: short films and projects from Ze frank special: pixelation workshop

Page 13: Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

13

progrAmmA timorplein - studio K 18/22 Augustus

dinsdag 18 Augustus

the higher force olaf de fleur Johannesson | iceland | 2008 | 80’the suffering of mr. Karpf – the Visit lola randl, rainer egger | germany | 2008 | 9’les doigts de pied laurent denis | Belgium | 2008 | 11’

de films beginnen bij het vallen van de duisternis tussen 21:30 en 22:00 uur.

Zaterdag 15 Augustus

Boogie radu muntean | romania | 2008 | 98’sunday mornings Jannicke låker | germany | 2007 | 9’special na hoofdfilm: Quiet night in: the outdoor edition

Zaterdag 22 Augustus

der Architekt ina weisse | germany | 2008 | 93’lies Jonas odell | sweden | 2008 | 13’special: filmnacht met o.a. Best of pluk tV / Quiet night in / Best of Ze frank / Best of wholphin

woensdag 19 Augustus

gaza/sderot Khalil al muzayyen, robby elmaliah | france, israel | 2008 | 40’doel leeft tom fassaert | the netherlands | 2006 | 34’

donderdag 20 Augustus

shotgun stories | Jeff nichols | usA | 2007 | 92’the suffering of mr. Karpf – morbus Bechterew | lola randl, rainer egger | germany | 2007 | 11’

Vrijdag 21 Augustus

American shorts: Are you the favorite person of Anybody? miranda July | usA | 2005 | 4’ the crying game wholphin | usA | 2008 | 5’ high falls Andrew Zuckerman | usA | 2007 | 33’ the movie movie (An excerpt) errol morris | usA | 2002| 4’ the pity card Bob odenkirk | usA | 2006 | 13’ short term 12 destin daniel cretton | usA | 2008 | 22’ sour death Balls Jessica yu | usA | 1993 | 5’ special: pixelation workshop

Vrijdag 14 Augustus

der Architekt ina weisse | germany | 2008 | 93’lies Jonas odell | sweden | 2008 | 13’

Page 14: Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

14

progrAmmA pluK de nAcht 2009 hoofdfilms

AmERICAN SHoRTS

Een avond lang louter korte films uit het land van onbegrensde mogelijkheden. Met o.a. Donald Trump die uitlegt waarom Citizen Kane een goede film is, een Joodse jongen die tegen beter weten in de holocaust aanwendt om een meisje het bed in te krijgen en een rijke echtgenote die per ongeluk de hond van haar man doodrijdt. Deze avond is onderdeel van een nieuw samen-werkingsverband tussen Pluk de Nacht en Wholphin DVD.

DER ARCHITEkTina Weisse | Germany | 2008 | 93’

Een architect en zijn disfunctionele gezin strandt, na de begrafenis van zijn moeder, letterlijk en figuurlijk in een dorpje in Oostenrijk. Het noodgedwongen samenzijn brengt verborgen leed, frustraties en geheimen aan de oppervlakte. De spanning wordt nog verhoogd door de aanwezigheid van de verzorgster van de overleden moeder, die een verleden deelt met de architect en niet van plan is zich geruisloos naar de achtergrond te laten dringen. De openbaring van het testa-ment leidt naar een dramatische ontknoping.

AUTUmN BALLVeiko Öunpuu | eSTonia | 2007 | 123’

Zware depressie en zwarte humor: de Oost-Europese cinema is springlevend. Zes bewoners van hetzelfde troosteloze sovjetflatgebouw kampen met existentiële leegte en relationele problemen. Een wereld van beton, staal en roest, geregeerd door alcohol, agressie, argwaan, angst en afgunst, terwijl op de achtergrond een vage brom van machines en stadsgeluiden de voortdurende dreiging van geweld oproept. Een vrouw die alleen naar huis loopt door een uitgestorven industriële vlakte. Een man die zijn vriendin naar de keel vliegt. Een portier die een schamel Michael Jackson-dansje doet. Welkom in Estland.Autumn Ball wordt in Nederland uitgebracht door mokum Filmdis-tributie en Pluk de Nacht en draait vanaf 29 oktober in de filmhuizen.

BoogIEradu Muntean | romania | 2008 | 98’

Deze bijdrage aan de Nieuwe Roemeense Cinema gaat nu eens niet over de verwarrende gevolgen van de revolutie van 1989. De generatie jonge filmmakers die begin deze eeuw op-eens de internationale filmwereld veroverde, is ouder gewor-den, heeft inmiddels kinderen en (ook) andere zorgen. Net als de jonge vader Boogie, die bij een uitje aan zee met zijn vrouw en kind twee puberale oude makkers ontmoet en een nacht lang op de vlucht slaat voor de verantwoordelijkheden van het ouderschap. Een realistisch verhaal, sterk geacteerd.

Page 15: Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

15

progrAmmA pluK de nAcht 2009 hoofdfilms

Meer inforMatie oVer de filMs en het prograMMa is te Vinden op WWW.plukdenacht.nl

DARk DAYSMarc singer | uSa | 1999 | 84’

Veelbekroond portret van het onvoorstelbare bestaan van dak- en thuislozen in de metrotunnels van New York. Documentaire gepresenteerd i.s.m. IDFA.

THE HIgHER FoRCEolaf de fleur johannesson | iceLand | 2008 | 80’

Een IJslandse gangsterfilm, dat is zoiets als een, eh, Polynesi-sche film-noir. Het kan, maar het ligt niet voor de hand. Het zijn dan ook gangsters van lik-me-vestje in The Higher Force, zelfs met Soprano Michael Imperioli in de gelederen. De laag-ste loser in de pikorde is onze held David, die liever schrijver was geweest. Hij wordt door niemand serieus genomen en het enige dat hem enig zelfvertrouwen verschaft is een oude kungfu-reeks: The Higher Force.

LIVE: gAZA/SDERoTkhalil al Muzayyen, roBBy elMaliah France, iSraëL | 2008 | 40’

Speciale live vertoning van Gaza/Sderot, een interactieve en veelbekroonde webdocumentaire over het leven op de grens tussen het Israelische stadje Sderot en Gaza in Palestina.Gepresenteerd i.s.m. IDFA.

LoUISE-mICHELGuSTaVe KerVern, BenoîT deLéPine | France | 2008 | 94’

Een komedie, maar een vreemde. Het gaat om Louise en Michel. Louise is onooglijk en banjert. Het banjert ook in haar hoofd. Stugge denkstappen, onverzettelijk, niet bijster snug-ger. Ze is ontslagen en wil haar oude baas laten vermoorden. Michel zegt dat hij huurmoordenaar is. En vandaar loopt het allemaal gierend uit de hand, in een reeks gewelddadige scènes, even lomp als subtiel. Het gewapende (maar ontwape-nende) duo zoekt het ondertussen steeds hogerop – want wie is de baas van een multinational?

Page 16: Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

16

progrAmmA pluK de nAcht 2009 hoofdfilms

moRPHIAalexei BalaBanoV | ruSSia | 2008 | 102’

Meesterlijk beeld van Rusland 1917, aan de vooravond van de revolutie, in een afgelegen ziekenhuis temidden van besneeuwde vlakten. Het lichamelijk verval van een aan morfine verslaafde dokter houdt gelijke tred met de ineenstorting van het oude bestel. Regisseur Aleksej Balabanov toont minder gruwelen dan in Cargo 200 (2007), maar bloed vloeit er genoeg tijdens de vroeg twintigste-eeuwse ziekenzorg. En dan hebben we het nog niet over de hongerige wolven, die achter de trojka aan jagen.

SHoTgUN SToRIESjeff nichols | uSa | 2007 | 92’

In het diepe zuiden van de Verenigde Staten leven twee families sinds jaar en dag in gewapende vrede met elkaar. Als de gezamenlijke vader van de twee gezinnen overlijdt, komt het tot een treffen op de begrafenis. Daarmee ont-vlamt een al jaren sudderende strijd tussen de halfbroers die, tegen de wil van sommigen, volledig uit de hand dreigt te lopen. Loom gefilmd tegen het troosteloze decor van het arme zuiden, waar mannen (meestal) nog mannen zijn en vrouwen verstandig.

SoPHIIIIE!Michael hofMann | Germany | 2002 | 107’

Een lange, zware nacht in Hamburg met de scherp van de tongriem gesneden Sophie, die zich met doodsverachting van het ene probleem in het andere stort. Soms komt ze aardige mannen tegen, meestal klootzakken. Ze is ner-gens bang voor, ook niet waar ze dat wel zou moeten zijn.De geweldige actrice Katharina Schüttler speelt de twin-tiger Sophie met meerdere lagen tegelijk: de uiterlijke, verleidelijke bravoure, de destructieve en manipulatieve jonge vrouw daaronder en, af en toe zichtbaar, de gebro-ken, vertwijfelde persoon die nog dieper schuilt.

ZE FRANk RETRoSPECTIVE

Eenmalige live voorstelling van Ze Frank, wereldberoemd webkunstenaar en hoofdgast van het festival. Inclusief korte films en hoogtepunten uit zijn bizarre oeuvre. Meer info op www.plukdenacht.nl/zefrank.

Page 17: Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

17

progrAmmA pluK de nAcht 2009 Korte filmsARoUND THE PARkWilliaM WegMan | uSa | 2007 | 8’

Een dagje in het Madison Square Garden ziet er heel anders uit wanneer fotograaf/kunstenaar William Wegman zijn Weimaraners meeneemt. Niet aan een lijn, maar in pak, t-shirt, jurk en uniform van de groenvoorziening. Ze staan in de rij bij de Shake Shack en schransen hamburgers aan een tafeltje. Net als alle andere mensen.

DoEL LEEFTtoM fassaert | The neTherLandS | 2006 | 34’ Het desolate polderdorpje Doel, gelegen naast de Antwerpse haven en in de schaduw van de kern-centrale Doel, wordt al decennia bedreigd door de expansie van de Antwerpse haven. De strijd lijkt definitief verloren, maar hele-maal zeker is dat toch nog niet. Documentaire van de Nederlandse filmmaker Tom Fassaert.

LES DoIgTS DE PIEDlaurent denis | BeLGium | 2008 | 11’

Een aardige oude man in een kale, saaie kamer in een verzorgings-huis verheugt zich op het aange-kondigde bezoek. Het is zakelijk bezoek, maar toch: bezoek. De oude man zegt niets, glimlacht wat, gedraagt zich alsof de aftake-ling al lichtjes is begonnen. Het is een ontvangst waarop zijn bezoek slecht is voorbereid.

JoHN & kARENMattheW Walker | enGLand | 2007 | 5’Na Bernie & Bingo in 2007, alweer een briljante animatie over de rela-tieperikelen van een goedzakkerige ijsbeer en een pinnige pinguin.Gepresenteerd i.s.m. KLIK! Amster-dam Animatie Festival.

DIE LEIDEN DES HERRN kARPFTHE BIRTHDAY | lola randl | Germany | 2009 | 9’ moRBUS BECHTEREW | lola randl, rainer egger | Germany | 2007 | 11’ THE VISIT | lola randl, rainer egger | Germany | 2008 | 9’

De slungelige Meneer Karpf heeft het klagen over kleine dingen tot levensstijl verheven. Gestrest loopt hij door zijn appartement, geobsedeerd door een pijntje, een afspraak, een telefoon die gaat. Welk T-shirt moet hij aan? Welk boek moet hij op bed leggen bij bezoek? Hij moet echt weer even gaan liggen. Onweerstaanbaar leuk (en niet irritant), omdat hij er zo gezellig over ouwehoert.

LIESjonas odell | SWeden | 2008 | 13’ Een animatiedocumentaire in drie korte hoofdstukken, waarin mensen vertellen over leugens die hun levens hebben bepaald, met animatiebeel-den in bijpassende stijlen. Van de zakelijke beschrijvingen door een handige oplichter, via de gêne van een liegend kind, naar het aangrij-pende verhaal van een vrouw die haar hele leven heeft gevuld met leugens en drugs en nog altijd niet goed weet wie ze is.

RARE ExPoRTS INC.jalMari helander | FinLand | 2003 | 7’

Een paar stoere jagers gaan in Lapland op jacht naar... ja, dat is de verrassing. In elk geval zijn ze, zoals de warme, dramatische voice-over zegt, ‘the very best’. Het voorspelt weinig goeds voor de Lapse diersoort waarop ze hun zinnen hebben gezet.

SUNDAY moRNINgSjannicke låker | Germany | 2007 | 9’

Een hommage aan alle single vrouwen in de wereld. Ontroerend, grappig en misschien net iets te herkenbaar voor sommigen.

DIE ZEIT HEILT ALLE WUNDERcornelia cornelsen, florian giefer | Germany | 2005 | 10’Een oud echtpaar, vijftig jaar getrouwd, kijkt opgewekt naar het leven, ook al hebben ze elkaar niet echt meer wat te zeggen. Zo gaat dat nu eenmaal. Es geht vorbei, es geht vorbei, zingen ze mee met het num-mer van popband Wir Sind Helden, die Zeit heilt alle Wunder.

Page 18: Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

Pranzo di Ferragosto(Mid-August Lunch)

EEN FILM VAN GIANNI DI GREGORIO

voor meer informatie over fi lmtheaters en vertoningstijden: www.cinemien.nl

Best First FilmDe Laurentiis

Award

Arca Cinema Giovani Award

Best Italian Film

London Film Festival

Best First FilmGianni diGregorio

Best First Time Director

David di Donatello Award

TE ZIEN VANAF 20 AUGUSTUS

EEN FILM VAN MARCO AMENTA

www.cinemien.nl

TE ZIEN VANAF 3 JULI

[EEN SICILIAANSE REBEL]

Page 19: Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

Vanaf september praten we in De Balie iedere eerste donderdag van de maand met acteurs, regisseurs, pers en bezoekers over alles wat Am-sterdam te wachten staat op het gebied van goede films.

Elke maand is er een voor-première van een bijzondere film: in september trappen we af met Last Conversation. Maar niet voordat Dirk van der Straaten regisseur Noud Heerkens en hoofdrolspeel-ster Johanna ter Steege aan de tand heeft gevoeld…

3 september, 20.00 uurDe Balie

€ 7,- (gratis met Cineville pas)

De Balie presenteert maandelijkse Cineville Talkshow

WINNERGRAND PRIX7th MARRAKECHFILM FESTIVAL

WINNERBEST DIRECTOR47th THESSALONIKIFILM FESTIVAL

WINNERBEST DIRECTOR9th BRATISLAVAFILM FESTIVAL

WINNERSPECIAL JURY PRIZE

EUROPEAN FILMFESTIVAL ESTORIL

WINNERSPECIAL JURY PRIZE

11th BLACK NIGHTSFILM FESTIVAL

WINNERBEST ESTONIAN FILM

ESTONIAN FILMCRITICS’ AWARD

AUTUMN BALLAUTUMN BALL is te zien vanaf 29 oktober in:

RIALTO - AmsterdamLUX - Nijmegen'T HOOGT - UtrechtCINERAMA - Rotterdam 

Mokum Filmdistributie & Pluk de Nacht

Page 20: Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

20

esther rots oVer Boogie steVig in het zadel

Fotografie: Bas Losekoot

Iedereen beleeft een film op zijn eigen manier. Speciaal voor Pluk de Nacht werpen Nederlandse filmmakers hun blik op enkele films van dit jaar.

Page 21: Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

21

‘What the fuck just happened?’ Vroeg filmmaakster Esther Rots (37) zich af na het zien van Boogie, de Roemeense generatiefilm die 15 augustus op Pluk de Nacht wordt vertoond. “Je blijft kijken en achteraf kun je niet zeggen waarom het zo’n goede film is. De film gaat over iets waar die niet over gaat. Dat wordt niet genoemd of beschreven. Iedereen moet hem echt gaan zien.”

Ze kan zich geen andere film herinne-ren die nergens over gaat. “En zó goed is”, roept ze. “Je ziet het licht of niet. De dialogen zijn bang on. En hoe dat hoertje in dat groepje wordt opgenomen, fantastisch.” De filmmaakster vindt het verrassend dat de film zich in Roemenië afspeelt. “De mensen hadden ook mijn Amsterdamse vrienden kunnen zijn, of Koreanen. Heel universeel.” De cinema-tografie bestempelt ze als niet bijzonder

mooi, afstandelijk en nietszeggend. “Pre-cies zoals de film. Maar het had ook niet anders gemogen, dan was het niet meer kloppend geweest.”

Esther ziet buiten de verbeelding weinig overeenkomsten met haar debuutfilm Kan door huid heen (2008). “Het is een heel ander soort verbeelding die je nodig hebt. Bij Kan door huid heen worden de vragen onder je neus geschoven. Boogie stelt helemaal geen vragen.” Ze noemt Kan door huid heen een echte debuut-film. “Dat merk je aan de rafelrand. Boogie is heel anders en geen debuut. De regisseur weet veel beter wat hij doet. Hij zit steviger in het zadel. Dat is zeker niet altijd een voordeel, sommige mensen zwakken vreselijk af. Hij niet.”

In Nederland bezochten zo’n 12.000 mensen haar eerste feature film. “Dat is zes keer meer dan ik had gehoopt. Ik ben verwend door de kritieken. Deze film is

goed geworden omdat we heel consequent iets hebben geprobeerd. Dat gaat goed of juist mis. Het is de goede kant op gehup-peld.” Ze sluit niet uit dat haar volgende film de andere kant opvalt. “Die wordt vast heel slecht”, zegt ze lachend.

Om dat te voorkomen hoopt ze van alles. Dat ze net zo onzeker blijft als toen. Net zo zoekend. “Ik hoop ook dat ik de lat wat hoger kan leggen. Maar ik merk dat ik moe ben”, zucht ze. “Het houdt niet op. De dag dat ik een hele dag alleen kan schrijven moet nog komen. Ik ben nog steeds niet in een gat gevallen, gebeurde dat maar.”

De buitenlandse première van Kan door Huid Heen was op het Internationaal filmfestival van Berlijn. “Ik had in Nederland al wat Q&A’s gedaan, daar werd af en toe om uitleg gevraagd. Als

ik antwoordde dat het aan jezelf is hoe je het interpre-teert, namen de mensen dat wel.” Maar in Berlijn was dat anders. In Duitsland wilden mensen van haar en van

hoofdrolspeelster Rifka Lodeizen weten wat zij ervan dachten. “Ik moest blijven vertellen dat ik dat niet wilde zeggen. ‘Als je het zelf bedenkt staat het dichter bij de waarheid’, riep ik steeds. Dat bleef ik herhalen, maar dat antwoord bleek niet afdoende.”

Wat volgde was een uitnodiging voor het New Directors festival in het MoMA en Lincoln center in New York. Met haar eerdere korte films heeft ze al veel festivals bezocht. “Voor Nederlandse filmmakers zijn festivals heel belangrijk, er wordt veel waarde gehecht aan buiten-landse erkenning.” Opvallend vindt ze dat de reacties per land enorm kunnen verschillen. Het ene land kan laaiend enthousiast zijn, het andere land niet. “Ik weet niet waar dat aan ligt en of dat cultureel bepaald is. Ik ken ook mensen die geen hol aan Boogie vinden terwijl ik de film juist meesterlijk vind.”Tekst: Veerle Snijders

interView

Ik hoop dat ik net zo onzeker blijf als toen

Page 22: Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

22

mET DANk AAN: Amerikan TeenagerBier & CoBredenoordCCACinema DelicatessenDaily ProductionsDe Blauwe DuimDecoriginalsDevils Haircut VisualsDienst Milieu en BouwtoezichtDuvelEpsonFilmcircusFilmlounge BerlijnFilmmuseumHer Jobse Culinaire Produkties

Het Stenen HoofdHoek ContainersHotel HeemraadHoofd CultuurJan en Riky de VochtJannicke Låker BerlijnKamer 114KLIK! Amsterdam Animatie FestivalKomet Film BerlijnKuukulgur Film TallinnLaurent DenisMokum FilmdistributieMostakoNFTVMPakt CultuurPizza Laboratory

PublishReverse Angle Production HamburgRooftop Cinema New YorkStudio KSubmarineSwedish Film InstituteSXSWTom FassaertUpian ParijsVodpodWholphin DVDWoodpecker Film HelsinkiWorld of Arthur Cox BristolXs2vision

pluK de nAcht wordt mogeliJK gemAAKt door

Page 23: Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

23

Pluk de Nacht 6th open Air Film Festival Amsterdam Leidsegracht 12 1016 CK Amsterdam Postbus 58344 1040 HH Amsterdam Nederland

tel: +31(0)206392170 tel: +31(0)644886266 (programmering) tel: +31(0)620450015 (marketing) tel: +31(0)642090690 (financiën) [email protected] www.plukdenacht.nl

ARTISTIEkE LEIDINg Caspar Sonnen [email protected] Jurriaan Esmeijer [email protected]

ZAkELIJkE LEIDINg Henne Verhoef [email protected]

oNDERSTEUNINg ZAkELIJkE EN ARTISTIEkE LEIDINg Mélanie de Vocht [email protected]

PUBLICITEIT Yaniv Wolf [email protected]

oNDERSTEUNINg PUBLICITEIT Lotte Niks

mARkETINg Jurriaan Esmeijer

SPoNSoRINg EN FoNDSENWERVINg Henne Verhoef

PRoDUCTIE Coördinatie productie Femke Bax Productie Falco Jordans Joop van Heeswijk Niels Popkema Richard Elenbaas Matthijs Cornelissen

CoöRDINATIE AANkLEDINg Richard Elenbaas

CoöRDINATIE HoRECA Petra Velthuis

CoöRDINATIE VRIJWILLIgERS Yvette Erkens

CoöRDINATIE PUBLIEkSPRIJS Henne Verhoef

PRogRAmmA Coördinatie programma Caspar Sonnen

PRogRAmmEURS Caspar Sonnen

Jurriaan Esmeijer Mélanie de Vocht

PRogRAmmA ADVISEURS Henne Verhoef Kees Driessen, Kamer 114

mET DANk AAN Ally Derks Brent Hoff Dan Nuxoll Emma Munthe Jane Balfour Joost Daamen Juliette Jansen Lisa ter Berg Lya Guerra Steve Green Martijn te Pas Nicole Bettonviel René Wolf Rieks Hadders Sara Hohner en vele anderen

BIJDRAgEN SPECIALE PRogRAmmA’S Debatprogramma - NFTVM Pixelation Workshops - KLIK! Am-sterdam Animatie Festival Ze Frank Retrospective - Ze Frank American Shorts - Wholphin DVD, Brent Hoff, Emily Doe Video Cube - Jorn van Eck, Conny Theunissen Amerikan Teenager -Sebastiaan Schlicher CCTV - Daan Dirk de Jonge, Didier Jansen (Devils Haircut Visuals) Quiet Night In - Steve Green

AV - TECHNIEk Coördinatie techniek Robbert Linnemann Ondersteuning coördinatie techniek Richard Elenbaas Techniek Harm Croockewit (Filmcircus) Selectronic Devils Haircut Visuals Matthijs Cornelissen

FILmTRANSPoRT Coördinatie filmtransport Mélanie de Vocht Ondersteuning filmtransport Erwin Verbruggen

PUBLICATIES Coördinatie catalogus Jurriaan Esmeijer Catalogus redactie Kees Driessen Nicole Santé Caspar Sonnen Veerle Snijders Bas Losekoot

oNTWERP EN PRoDUCTIE CATALogUS Gerald Zevenboom, Publish Sjoukje van Gool, Publish

ART DIRECTIoN DRUkWERk, WEBSITE EN CATALogUS Jurriaan Esmeijer

FESTIVAL TRAILER Jurriaan Esmeijer Diderik Evers

FILm- EN kUNST- BESCHRIJVINgEN WEBSITE Kees Driessen Nicole Santé Caspar Sonnen Sanderijn Loonen

DAILY PLUk Coördinatie Daily PlukVeerle Snijders Redactie Daily Pluk Anna van der Kruis Claartje van den Broek Loes Evers Veerle Snijders Eindredactie Dirk Verhoeven

mET BIJDRAgEN VAN Dirk van Pelt Eefke Verheij Jurriaan Esmeijer Kees van Unen Marco Ploeger Muriel van Peteghem Nieke Oosterhout Sarah Maso Swaan Levy Janssen

REALISATIE WEBSITE Constantijn van de Wetering, 1site1

HoRECA STENEN HooFD Pluk de Nacht Pizza Laboratory Her Jobse

STUDIo k Organisatie Alex Rutten Bram van der Laan Coen DijkstraCoördinatie productie Mira ter Braak Productie Mark Minkjan

BESTUUR STICHTINg PLUk DE NACHT Caspar Sonnen voorzitter Emilio Troncoso Larrain Henne Verhoef penningmeester Jurriaan Esmeijer secretaris

orgAnisAtie en medewerKers pluK de nAchtDe vrijwilligers creëren de unieke sfeer van het festival en iedereen heeft zijn of haar eigen reden om vrije tijd in het festival te stoppen. omdat ze bijvoorbeeld verschrikkelijk veel van film houden, het leuk vinden een zomers feest te creëren en graag creatief bezig willen. De samenkomst van zoveel mensen die niets anders nastreven dan plezier en gedreven worden door enthousiasme, maken Pluk de Nacht tot wat het geworden is. Iedereen ontzettend, onvoorstelbaar veel bedankt!

Page 24: Pluk de Nacht 6th OPEN AIR FILM FESTIVAL AMSTERDAM

24

Twee jaar geleden introduceerde Pluk de Nacht een bijzonder biertje in Amsterdam; extra blonde Vedett. Samen met het stevigere Duvel zijn deze biertjes van Brouwerij Duvel Moortgat weer gast op het festival.

Ook dit jaar kun je een persoonlijk biertje verkrijgen door op het festival terrein een Pluk de Nacht foto van jezelf te laten maken die vervolgens als etiket op de fles wordt geplakt. We hebben begrepen dat sommige bezoekers zelfs een eigen flesje Vedett thuis in de kast hebben staan…

De roemruchte Vedett caravan is weer niet te missen dit jaar. Met een biertje in je hand is er van alles te beleven. Terwijl je uitrust op de met pluche kussens bedekte bank gebeurt er van alles om je heen. Laat je verrassen door de video rendez-vous, de diverse installaties of voer een gesprek over de film die je zag, of net hebt gemist.