Top Banner
9

PERAKENDE SATIŞ VE PERAKENDECİ

Jun 19, 2015

Download

Business

Fatih APARI

Market pazarlamacılığı dersinde perakende satış ve perakendeci konusu ile ilgili hazırladığım sunum.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: PERAKENDE SATIŞ VE PERAKENDECİ
Page 2: PERAKENDE SATIŞ VE PERAKENDECİ

Perakendeci tarafından bir mal veya hizmet nihai tüketim veya kullanım için satılmışsa, yapılan bu satışa perakende satış denir. Perakende satışlar, genellikle perakendeciler tarafından yapılır. Ancak, işletme ihtiyaçlarında kullanılmamak üzere üreticiler ve toptancılar tarafından nihai tüketiciye yapılan satışlar da perakende satış olarak kabul edilir.

Page 3: PERAKENDE SATIŞ VE PERAKENDECİ

Satış esaslarının evrenselliğine rağmen, perakendeci mağazalarda satış eylemi, endüstriyel satışlardan farklıdır. Bu farkları belirtmeden önce perakende satış ile endüstriyel satışı açıklamak gerekir. Daha önce belirttiğimiz gibi perakende satış, nihai tüketiciye kişisel ve ailevi ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan satıştır. Endüstriyel satış ise başka mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan malların satışıdır. Endüstriyel mallara örnek olarak hammaddeler, yardımcı malzemeler, işletme malzemeleri verilebilir.

Page 4: PERAKENDE SATIŞ VE PERAKENDECİ

Perakende satış ile endüstriyel satış arasındaki farklar;•Perakende satışta, genellikle potansiyel alıcılar mağazaya gelir. Oysa endüstriyel satışta satıcı alıcıları dolaşır.•Perakende satışın en belirgin özelliği, malların küçük birimlerde satılmasıdır.•Nihai tüketiciler, endüstriyel satıcıların ziyaret ettikleri alıcılar kadar iyi bilgilendirilmemişlerdir.•Nihai tüketiciler satın alımlarda daha duygusaldırlar. Endüstriyel tüketiciler ise daha rasyoneldir.

Page 5: PERAKENDE SATIŞ VE PERAKENDECİ

İşletme ihtiyaçlarını değil, şahsi ve ailevi ihtiyaçların karşılanması amacıyla direk olarak tüketiciye mal ve hizmet satışları yapan kişi veya kuruluşlara perakendeci denir. Perakendeci, esnaf veya tacir olarak faaliyetlerini yerine getirebilir.

Perakendeciler bu şartları yerine getirebildikleri ölçüde başarılı olurlar.

Page 6: PERAKENDE SATIŞ VE PERAKENDECİ

Perakendecilerin küçük olduğu dönemde, güç üreticilerdeydi. En günlü üreticiler, ürünleri için istedikleri şartları ve raf alanını belirleyebiliyordu. Dev perakendecilerin baş göstermesi (hipermarketler, büyük mağazalar, kategori dışı perakendeciler) söz konusu gücü sonsuza dek değiştirdi. Artık perakendeciler, üreticilerin ürünlerini döktükleri çöplükler değil; aksine, perakendeciler, müşteri temsilcileri haline geldi. Perakendeciler, müşterilerini en çok memnun edecek malları satışa sunmayı tercih ettiler. Ve dev perakendeciler öyle büyük miktarlarda siparişler verdiler ki, en iyi şartları sunmaları için üreticileri bir biriyle yarıştırdılar. Toys’ R’Us gibi bir şirket, oyuncak pazarının o kadar önemli bir kısmına hükmetti ki, satışa sunabileceğini düşündüğü yeni oyuncakların tasarımına ve ambalajına bile iştirak etmekte diretti.

Page 7: PERAKENDE SATIŞ VE PERAKENDECİ

Üretici ile perakendeciler arasında değişen güç dengelerine rağmen sert pazar ortamında ayakta kalabilmek için yeni uygulamalar benimsemeleri gerekmektedir. Bunlar;1- Müşterilerinin kimler olduğunu öğrenmeye daha fazla zaman ayırmalılar. (Database Marketing)2- Perakendeciler, perakendeciliği, ağır ve sıkıcı bir iş olmaktan ziyade bir deneyim haline getirmeye yatırım yapmalıdırlar. Marka deneyimi, marka imajından daha çok değere sahiptir.3- Perakendeciler bir web sitesi açmalı ve müşterilerine irtibat ve diyalog için daha fazla bilgi ve fırsat sunmalıdır.

Page 8: PERAKENDE SATIŞ VE PERAKENDECİ

Türkiye, Avrupa’nın En Büyük 7’nci, Dünyanın 10’uncu Perakende PazarıCushman&Wakefield’in raporuna göre Türk perakende sektörü Avrupa’da 7’inci, dünyada ise 10’uncu büyüklükte. Deloitte’un yayınladığı Perakendenin Küresel Güçleri 2008 raporunda ise Türkiye gıda harcamalarında Avrupa’nın en büyük 5’inci, gıda dışı harcamalarda ise 8’inci büyük pazarı:

• 2007 yılCsonunda 179 olan AVM sayısı, Kasım 2008’de 225’e ulaştı.• Türkiye’de 2010’da 350 civarında AVM olacağı öngörülüyor.• Her bir AVM 1000-4000 arasında istihdam yaratıyor.• Kasım 2008’e kadar organize parakende toplam 17 milyon 500 bin metrekarelik hizmet alanına ulaştı.• Organize perakende de 400.000 kişi istihdam ediliyor.

Page 9: PERAKENDE SATIŞ VE PERAKENDECİ

“Gülümseyemiyorsanız, dükkan açmayın.”Çin Atasözü

HAZIRLAYAN;Fatih APARI

www.fatihapari.com