Top Banner
Ontslag kinderopvang: wijzigingen in het arbeidsrecht
12

Ontslag kinderopvang

Jun 25, 2015

Download

Law

Ontslag kinderopvang wijzigingen, wijzigingen in het arbeidsrecht
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Ontslag kinderopvang

Ontslag kinderopvang: wijzigingen in het arbeidsrecht

Page 2: Ontslag kinderopvang

Titel

Daar waar de managers en bestuurders van de kinderopvang zich primair willen bezighouden met de kinderen en hen een fijne dag in een veilige omgeving willen bezorgen, moeten zij zich onder meer buigen over de 169 pagina’s tellende CAO, de Arbocatalogus Kinderopvang, de wetgeving op het gebied van arbeidsrecht, en natuurlijk de Wet kinderopvang. De continue wijzigingen maken het er voor de kinderopvangmanagers niet makkelijker op. Zo wordt het arbeidsrecht binnenkort op vele punten gewijzigd. Welke wijzigingen zijn voor de kinderopvang van belang?

Page 3: Ontslag kinderopvang

Per 1 juli 2014 mag bij een dienstverband van maximaal 6 maanden geen proeftijd opgenomen worden. Ook bij cao mag hiervan niet worden afgeweken. In de huidige CAO Kinderopvang (artikel 3.1 lid 2) is een afwijkende proeftijd van twee maanden is opgenomen. Deze blijft tot de einddatum van de CAO (31 december 2014) van kracht. Wanneer er daarna toch een proeftijd wordt opgenomen voor de korte dienstverbanden, is deze nietig. Dit houdt in dat een werkgever (ook al is het met de werknemer overeengekomen) er toch geen gebruik van mag maken.

Page 4: Ontslag kinderopvang

Op dit moment hoeft de werkgever niets te melden voor einde contracttermijn. Het contract eindigt automatisch, zoals ook in artikel 3.6 lid 3 van de CAO Kinderopvang is vastgelegd. Dat gaat per 1 juli 2014 veranderen. Er komt een ‘aanzeggingsplicht’:

• De werkgever moet uiterlijk 1 maand voor het einde van het arbeidscontract voor      bepaalde tijd de werknemer schriftelijk informeren of hij wel/niet gaat      verlengen;

• Dit geldt  voor arbeidscontracten van langer dan 6 maanden;

• Indien werkgever wel wil verlengen moet hij ook aangeven onder welke voorwaarden hij dit wenst te doen.

Page 5: Ontslag kinderopvang

De sanctie op niet nakomen aanzeggingsverplichting is één maand salaris (door)betalen. Deze regel geldt niet voor contracten voor bepaalde tijd korter dan 6 maanden en ook niet indien de einddatum niet vaststaat (bijvoorbeeld bij projecten met een onzekere einddatum).

Page 6: Ontslag kinderopvang

Onder de huidige regelgeving is het toegestaan om verschillende contracten voor bepaalde tijd aan elkaar “te plakken” voordat er een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaat. Deze regels worden aangescherpt. Nu ontstaat (pas) een contract voor onbepaalde tijd bij het vierde aangegane contract of indien de arbeidsovereenkomst in totaal langer dan 36 maanden duurt, met dien verstande dat er tussen de contracten niet meer dan drie maanden mag zitten (anders begint de teller opnieuw te lopen). Men spreekt ook wel van de ”3 x3 x3”grens (maximaal 3 contracten met maximaal 3 maanden ertussen of maximaal drie jaar). Dit wordt per 1 juli 2014: “3x2x6

Page 7: Ontslag kinderopvang

Arbeidscontracten voor bepaalde tijd kunnen maximaal 3 maal worden verlengd binnen 24 maanden. Contracten die elkaar opvolgen binnen 6 maanden tellen mee voor de keten. Verleng je een derde keer of overschrijd je de termijn van 24 maanden is er automatisch sprake van een arbeidscontract voor onbepaalde tijd. Om het contract te beëindigen dient dan een ontslagprocedure te worden gevolgd. Bij CAO kan dit worden verlengd tot maximaal 6 contracten binnen 48 maanden. Dat is tot dusver niet in de CAO Kinderopvang opgenomen.

Page 8: Ontslag kinderopvang

Het ontslagrecht wordt per 1 juli 2015 gewijzigd. Deze wijziging houdt in dat de te volgen procedure afhankelijk wordt gesteld van de ontslagreden. Zo gaat u naar het UWV indien u een medewerker wenst te ontslaan wegens bedrijfseconomische reden naar UWV en wendt u zich tot de kantonrechter indien u ontbinding wenst op grond van een persoons- gerelateerde reden (disfunctioneren, een gerezen verschil van inzicht). Per 1 juli 2015 wordt de werkgever verplicht bij het beëindigen van een arbeidsovereenkomst met een duur van twee of meer jaar een transitievergoeding te betalen.

Page 9: Ontslag kinderopvang

Bij één of meer (ook tijdelijke) dienstverbanden van in totaal twee jaar of langer betaalt de werkgever bij ontslag een transitievergoeding van maximaal € 75.000,- of maximaal één jaarsalaris als dat hoger is. De transitievergoeding bedraagt over de eerste 10 dienstjaren één derde van een maandsalaris per dienstjaar en vanaf de jaren na het 10e dienstjaar een half maandsalaris per dienstjaar.

Page 10: Ontslag kinderopvang

Per 1 juli 2014 mag niet langer een concurrentiebeding worden opgenomen in een contract voor bepaalde tijd, tenzij de werkgever een plausibele motivering opneemt waaruit zijn zwaarwegende bedrijfsbelangen blijken bij dit concurrentiebeding. Nieuw zijn ook de uitzonderingen op het concurrentiebeding:

• Indien het einde van het dienstverband in ernstige mate aan handelen of nalaten van werkgever te wijten is, kan werkgever geen beroep meer doen op het concurrentiebeding;

• De rechter kán – op verzoek van werknemer – een vergoeding vaststellen voor de periode dat het concurrentiebeding geldt.

Page 11: Ontslag kinderopvang

Meer weten over dit onderwerp? Aarzel niet om contact op te nemen met [email protected] of bel 020-5210130 en vraag naar Marije Hendrikse. Ook kunt u natuurlijk onze website bezoeken.

Page 12: Ontslag kinderopvang

www.flib.nl