Top Banner
32

Műsorfüzet pdf formátumban

Feb 06, 2017

Download

Documents

dinhlien
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
 • Nyitvatarts:pntek, szombat, vasrnap: 10-19 rig

  Informci:Dr. Kovcs Pl Megyei Knyvtr s Kzssgi Tr standja

  A XVI. Gyri Knyvszalon szervezje:Dr. Kovcs Pl Megyei Knyvtr s Kzssgi Tr9023 Gyr, Herman Ott u. 22. Telefon: 96/516-670

  Fax: 96/418-942 e-mail: info@gyorikonyvtar.huwww.gyorikonyvtar.hu http://konyvszalon.gyoriszalon.hu

  A Knyvszalon helysznei:Gyri Nemzeti Sznhz

  9022 Gyr, Czuczor Gergely u. 7.Kzponti telefonszm: 96/520-600

  GPS koordintk: LAT: 47 41 13 56; LON: 17 38 05 02;

  Kisfaludy Kroly Knyvtr9021 Gyr, Baross Gbor u. 4.

  Telefon: 96/328-022

  Belpjegyes eladsaink:Szab Balzs bandja koncert pntek 19.00 (Nagysznpad): 1000 Ft

  Ghymes egyttes csaldi koncertje szombat 15.00 (Nagysznpad): 500 FtKortrsasjtk szombat 19.00 (Nagysznpad): 1500 Ft

  Budapest Br koncert vasrnap 19.00 (Nagysznpad): 2000 Ft

  Belpjegyek a Gyri Nemzeti Sznhz pnztrban vsrolhatk.

  A sznhz jegypnztrnak nyitvatartsa:keddtl pntekig 10.00-18.00-ig,

  illetve nagysznhzi eladsok eltt egy rval.A jegyeket kszpnzzel s bankkrtyval lehet fizetni.

  Jegypnztr: 96/520-611Szervezs: 96/520-613; 96/520-610; 96/520-612; szervezes@gyoriszinhaz.hu

  Internetes jegyvsrls: http://gyoriszinhaz.jegy.hu/

  Minden ms rendezvny ltogatsa djtalan, helyfoglals az rkezs sorrendjbenaz adott helyszn befogadkpessgnek mrtkig. A msorzetben

  kln megjellt eladsaink djmentes regisztrcis jeggyel ltogathatk,amelyek a Knyvszalon nyitvatartsi ideje alatt az informcis pultnl

  ignyelhetk az adott terem befogadkpessgnek erejig,ezen esetekben helyfoglals az rkezs sorrendjben.

  A Rv Sznhzi Trsulat Irina cm eladsra (pntek 10.00 Kisfaludy Terem)iskolai osztlyok elzetes bejelentkezst vrjuk!

  A msorvltoztats jogt fenntartjuk!

  A szerzk s a fellp mvszek a rendezvnyt kvetenaz rk Szalonjban dediklnak.

  XVI. Gyri Knyvszalon

 • Tisztelt Hlgyeim s Uraim!

  Immr tizenhatodszorra nylik meg az orszg egyik legnagyobb vidki

  knyvfesztivlja, a Gyri Knyvszalon. 2001-ben az els knyvszalon

  azzal a cllal jtt ltre, hogy npszerstse az olvasst s a kortrs magyar

  irodalmat, valamint minden generci szmra lmnyt nyjtson. A m-

  ra mr hagyomnny vlt hromnapos rendezvny hen tkrzi Gyr

  vrosnak mveldshez, irodalomhoz, elad-mvszethez val viszo-

  nyt, s e tekintetben pldaknt szolgl a tvolabb lk szmra is. Plda-

  knt s lehetsgknt, hiszen fesztivljainkra, jeles esemnyeinkre szves

  bartsggal invitlunk Mindenkit, s rmmel tlt el bennnket annak

  tapasztalsa, hogy ez meghallgatsra tall, gy Gyr kulturlis kisugr-

  zsa vrosunk, st megynk hatrain tlmutat jelensg.

  Ennek jegyben szeretettel kszntm a Gyri Knyvszalon ltogatit,

  a kiadkat, rkat, eladmvszeket, s kvnom, hogy felhtlenl lvez-

  zk a remek programokat s vrosunk vendgszeretett!

  Szp lmnyeket kvnok nknek a knyvek s Gyr varzslatos vil-

  gban!

  Borkai Zsoltpolgrmester

 • Ingyenes belpjeggyelltogathat eladsaink:

  pntek 19.30 (Kisfaludy Terem)

  szombat 11.00 (Nagysznpad)

  szombat 19.00 (Kisfaludy Terem)

  vasrnap 11.10 (Nagysznpad)

  vasrnap 15.00 (Nagysznpad)

  vasrnap 19.30 (Kisfaludy Terem)

  Berecz Andrs msora

  Az gigr paszuly a Kabca Bbsznhz eladsa

  Vidm borisszk Mik Istvn s zensztrsai

  A Rzerd laki Mhes Csaba s a Brass in the Five

  Kepes Andrs knyvbemutatja

  Vadon N Malek Andrea eladestje

  November 18., pntek 19.00Gyri Nemzeti Sznhz, Nagysznpad

  CsndkabtSzab Balzs Bandja rendhagy akusztikus koncert

  Szab Balzsnak mindig is szvgye volt a vers-megzensts mfajnak be- vagy inkbb vissza-emelse a magyar popzenbe. Els, 2004-ben megjelent lemeze is Faludy-mvek megzen-stse volt, de feldolgozott mr Pilinszky-, Szem-lr Ferenc, Weres Sndor-verseket is, s foglal-kozott olyan kortrs szerzk mveivel is, mint Grecs Krisztin. Ezekre az elmlt vekben sz-letett versmegzenstsekre most egy rendhagy est pl fel.

  Szab Balzs gitr, heged, nek, kavalHarangoz Sebestyn gitr, neklveti Mtys csell, nekAcsdy Soma basszusgitrFerencz Lszl dob

  Kzremkdik az Accord QuartetBelpjegy: 1000 Ft

  5

  November 19. szombat 15.00Gyri Nemzeti Sznhz, Nagysznpad

  Ghymes csaldi koncert

  Vlogats hrom vtized dalaibl A sajt hang, mely csak keveseknek jut ki, mely igazn az egynisg jellemzje!, a sajt hang, ami nyomon kvethet tucatnl is tbb CD-jkn, a sajt kortrs hang, mely kijelli a tovbbi mv-szi utat. Ez az, amire mindig szmthat a kzn-sg, ez az a bizonyossg, mely koncertjeikre el-vtelben eladja a jegyeket, s ez az a mvszi hitel, mely arany s platina lemezek sokasgt termeli. Ez az, mely az egyre bvl Eurpban biztosan jelzi az eredetet, olyan valami, mint a legjobb va-luta csak magyar!

  Szarka Gyula nek, bg, gitrSzarka Tams nek, heged, koboz, gitrKn Csaba szintetiztorJelasity Pter szaxofonok, fuvola, furulyaJsz Andrs altszaxofon Lau Jnos tsk, dobokHorvth Jnos szintetiztor, nagydobVarj Attila tsk, dobok

  Belpjegy: 500 Ft

  Szab Balzs

  Budapest Br

  Ghymes

  November 20., vasrnap 19.00Gyri Nemzeti Sznhz, Nagysznpad

  Budapest Br koncert

  Szvbemarkol s szvdert dalok cignyzenei feldolgozsa kitn zenszek s a magyar rock-zene kultikus nekeseinek varzslatos elad-sban. A 2007-ben eredetileg egyetlen lemezre szlet Budapest Br mra Magyarorszg egyik legnpszerbb koncertzenekara, fesztivlok s nagysznpadok rendszeres fellpje lett. A zene-kar vdjegyv vlt egyedi stlus gykerei a 1920-30-as vekbeli budapesti kvhzak vilgig nyl-nak vissza. Az ismert s kedvelt dalokat cigny-zenei alapokon, jazz, pop, rock, klezmer s sz-mos zenei mfaji elemmel tvzve rtelmezik jra ezzel megteremtve egy j zenei irnyzat, a gypsy lounge alapjait.

  A Budapest Br zenekar: Farkas Rbert heged, gitrFarkas Mihly cimbalomkrs Kroly harmonika, zongora Farkas Richrd bgKisvri Ferenc dob

  Kzremkd nekesek: Behumi Dri, Frenk, Keleti Andrs,Lovasi Andrs, Mez Misi

  Belpjegy: 2000 Ft

 • 6

  Dragomn Gyrgy (1973, Marosvsrhely) Jzsef Attila-djas r, mfordt.Csaldjval 1988-ban teleplt t Magyarorszgra. Tanulmnyait Szombathelyen, majd Budapesten vgezte (ELTE angol-filozfia szakon). A Holmiban, a Mozg Vilgban, a Jelenkorban, az let s Irodalomban, az Alldben, a Npszabadsgban s a Kriti-kban publikl. Mvei 32 nyelven jelentek meg; A fehr kirly cm knyve kt v alatt zajos vilgsiker lett. A regny Ameriktl j-Zlandig, Finnorszgtl Spanyol-orszgig szmos orszgban, szmos nyelven, rangos kiadk gondozsban jelent meg, 2016 nyarn pedig filmvltozata is elkszlt.

  Mvei: A pusztts knyve (regny, Balassi Kiad, 2002); A fehr kirly (regny, Magvet Kiad, 2005); Mglya (regny, Magvet Kiad, 2014); Oroszlnkrus (novellsktet, 2015)

  Vt egy kirly. Ennek a kirlynak vt egy szp felesge-harcostrsa, s kt fia, Gbor s Pl. Megjelentek novelli, filmkritiki, esszi. Regnyei kzl a msodiknak a si-kere risi: a stten szpsges knyvet harminckt orszg nyelvre fordtottk le, megfilmestettk, bemutatja a nyron Edinburghban vt. Teht ez a kirly eccer hajnalban megindult az tjra, a hatron tl lett, letben elszr Berettyjfaluban evett eperfagylaltot. gy megszerette, hogy szinte meghalt. A sok zetlen romn fagyi utn olyan megrz lmnye volt, hogy azta is keresi. Bl a konyhba, gyufaflt szed el, mondja, fz sttks-vrslen-css-papriks csirkt, finn lazaclevest, st parasztkenyeret.

  Szletett szeptemberben, anyaknyvileg Marosvsrhelyhez kttt, kereszteltk a srknyl lovag nevre. Az emlkek me-zejn knyvek, arcok villannak l, fvcs-vek, messze hord kves parittyk, nyilak, kivndorlsi papr, csomagok. Telik-mlik az id. Belenzett mltba, jvbe, s ment esmnt tovbb. Eljutott New Yorkba, nzett ki koppenhgai knyvtr ablakn, olvasott l svjci patins szlbirtokon, tapsoltk osztrk borvidken, a prgai metr szerviz-alagtjban, indin srdombok kztt, dl-koreai skanzenben.

  Megyen, megyen. Egyszer mi trtnik? Le-velet cmeznek neki Gyrbl, hogy alkoti djat kap. Ej, meggondolkozott, hogy hrl kapta ezt, mondta, alig vrja, hogy ksznje az nnepi tallkozst, az elismerst, meg-hatva szljon rla. N, ltod, futnak el, knljk tellel-itallal, beszlgetnek vele, keze rst adja, krdezgetik. ppeg itt van. Vendgnk az olvaskat ismer kirly, az eszmkkel, istenekkel s nmagval vias-kod Dragomn Gyrgy. Nyugtalan, rz-keny, ktelked. Adjon Isten neki egsz-sget! Vilgosan kitetszik: ez mi napig ott-honos e hazban, ha el nem utazott vala-hov.

  Tnkl Jzsef

  Alkoti Dj Dragomn Gyrgynek

  Vendgnk a kirly

 • 7

  Mesk az letfrl programsorozat kisebbeknek s nagyobbaknak

  Mese dleltt, mese dlutn...

  Helyszn: Kisfaludy Kroly Knyvtr, rendezvnyterem(9021 Gyr, Baross G. u. 4.)

  9.00Az erdkerlkAz Eurpa Koncert Szalonegytteszens gyerekmsoraA tz ves mkdst nnepl gyri egyt-tes egyik sikeres koncert-mesjben a Grimm-testvrek npszer mesje (A br-mai muzsikusok) nyomn csendlnek fel klasszikus, rk rvny zenemvek. Az eladk muzsiklsra s jtkra hvjk a kznsget. Az egyttes 2006-ban alakult Gyrben. A XIX-XX. szzad szrakoztat zenjnek koncertszer eladsai mellett az ifjsg zenei nevelsn fradozik. Kon-cert-mesiben a szalonzenei repertor klasz-szikus karakterzenivel ismerteti meg ifj hallgatsgt.Mvszeti vezet: Farkas rpd.

  11.00Harry Potter avagyjelen idej holnemvoltRendhagy irodalomra Lovsz AndrevalLovsz Andrea irodalomtrtnsz, kritikus, mesekutat a meseirodalom s a mesevilg birodalmba kalauzolja hallgatsgt, krbejrva a mese mfaji sajtossgait, antropolgiai jellegzetessgeit, s kortrs alkotk Mszly Mikls, Lzr Ervin, Csuks Istvn, Szab Magda, Szjj Ferenc, Bszrmnyi Gyula munkit is.

  15.00Mesbe sztt tnc, tncba sztt meseA Grmb Kompnia eladsa Tbb mint tz ve jrja az orszgot a Grmb Kompnia trsulata. Fellpseik interaktv, zens-tncos jtkok, amelyeket egy aktualitsbl, vagy szabadon vlasztott alaptmbl kerektenek mesv olyan sze-replkkel, akiket a kznsg soraibl v-laszt a mesemond. A trtnet valahogyan mindig a tnchoz kapcsoldik: ebben kap szerepet a npzenei ksret s a tncos, aki a tbbiekkel egytt a trtnet szereplje s egyben a tnc vezetje lesz.

  17.00Kztnk l irodalom c. rejtvnyzet eredmnyhirdetse

  17.10A Dzsungel KnnyeKrnyezettudatos Vsri KonzekvenciaA Kajrpci Vzirev eladsaEgyszer van, hol nem van mivel a mese jelen idben trtnik , van egyszer egy blcs emberisg, mely letrve a biztos pusztulsba vezet trl, elvette jobbik eszt, s megtanult harmniban lni a termszettel. Az evolci sorn legendss vlt problmamegold kpessgt vgre tnyleg problmk megoldsra kezdte el hasznlni, problmk generlsa helyett. Mivel a megoldand problmk jelents rszt sajt maga okozta, gy lnyegben nmagtl kellett megvdeni a krnyezett s sajt magt. Ehhez kellett m csak igazn nagy blcsessg!

  November 17., cstrtk

  Lovsz Andrea

  Kajrpci Vzirev

  EurpaKoncert

  Szalonegyttes

  GrmbKompnia

 • 8

  85 VES A MAGYAR HANGOSFILM konferencia

  9.00A konferencia megnyitjaKszntt mond Fekete Dvid,Gyr Megyei Jog Vros alpolgrmestere

  9.10Az 1931-1944 kztti magyar hangosfilm-gyrts mrfldkvei s aktualitsaiElad: Fekete Dvid egyetemi tanrsegd, Szchenyi Istvn Egyetem, Gyr

  9.40A magyar hangosfilmek kalandos sorsaElad: Kurutz Mrton kutat,Magyar Nemzeti Digitlis Archvum sFilmintzet, Budapest

  10.10A magyar hangosfilmkorszakplaktkultrjaElad: Varga Katalin mvszettrtnsz

  11.00A XVI. Gyri Knyvszalonnneplyes megnyitja

  A XVI. Gyri KnyvszalonAlkoti Djnak tadsaDjazott: Dragomn Gyrgy Jzsef Attila-djas r, mfordt

  A Kortrsasjtk cmmel megrendezett drma-r verseny meghirdetse, a meghvott szerzk bemutatsa

  12.00Az Orszgos Szchnyi Knyvtr Plakt- s Kisnyomtatvnytra, klns tekintet-tel a grafikai plaktgyjtemnyreElad: Kopcsay gnes knyvtros,Orszgos Szchnyi Knyvtr, Budapest

  12.30Mozaikok a gyri filmjtszs s mozik trtnetblElad: Nmn Kovcs va helyismereti knyvtros, Dr. Kovcs Pl Megyei Knyvtr s Kzssgi Tr, Gyr

  13.00KnyvbemutatA magyar hangosfilm plaktjai 1931-1944A ktetet bemutatja: Fekete Dvid szerkeszt

  November 18., pntek

  A magyar hangosfilm 85. szletsnapj-nak tiszteletre jelent meg e hinyptl ktet: korbban nem kszlt ilyen kalibe-r sszegzs az 1931-1944 kztti magyar hangosfilmek plaktjait illeten. E kzel msfl vtized kb. 360 filmet eredmnye-zett, ezek fennmaradt sznes hrnkeit mutatja be a monumentlis kpanyag melyhez az idszakot vizsgl tanulm-nyok szolgltatnak fontos informcikat.

  A magyar hangosfilm plaktjai1931-1944

  Szerkesztette: Fekete Dvid(Kiadja a Dr. Kovcs Pl

  Megyei Knyvtr s Kzssgi Tr saz Orszgos Szchnyi Knyvtr)

 • 9

  15.00Jocha Kroly:A llengs magyar vilgklasszisaiBeszlgettrs: Krpt ZsoltVendgek: Guczoghy Gyrgy, Magyar Zoltn,Rck Samu, Vigh LszlJocha Kroly ktete bemutatja a legered-mnyesebb magyar szer olimpiai bajnokait, emellett kiemelten foglalkozik a llengst vilgszinten forradalmast mester, Vigh Lszl lettrtnetvel is. A ktetben tant-vnyai, edztrsai, bartai s csaldtagjai vallanak az idn 75. letvt betlt edz-rl. A magyar tornasport nagy egynisgei mellett megszlal pldul Borkai Zsolt felfedez-edzje, Rck Samu; a Magyar Zoltnt felfedez Harmath Jzsef; Berki Krisztin mestere, Kovcs Istvn, vagy az Eurpa-bajnoki cmet nyert Guczoghy Gyrgy is.

  16.00PortrBeszlgets a XVI. Gyri Knyvszalon Alko-ti Djas szerzjvel, Dragomn GyrggyelBeszlgettrs: Szab T. AnnaTbb mint hsz ve lek Magyarorszgon, szlvrosomat, Marosvsrhelyt 1988-ban hagytam el, azta ktszer voltam Erdly-ben, napokig nem tudtam aludni a hon-vgytl, nem mentem tbbet, lassan megszoktam az ittltet, Budapest lett az otthonom. A kivndorls utn ngy vig Szombathelyen ltem, ott jrtam gimn-ziumba s ott ismertem meg a felesgemet, Szab T. Annt.rni tizenhrom vesen kezdtem, egy kpet lttam meg, olyan tisztn s plasztikusan, hogy gy reztem, le kell rnom. Azta is ezzel ksrletezem.

  19.00 Belpjegy: 1000 FtCsndkabt rendhagy akusztikus koncertA Szab Balzs Bandja koncertje Bvebb informcik az 5. oldalon

  November 18., pntek

  A Kortrsasjtk cmdrmar verseny meghirdetse

  A meghvott szerzk:

  Garaczi Lszl Pozsgai Zsolt Zaln Tibor

  Meghv

  Tisztelettel meghvjuk nt s bartaita XVI. Gyri Knyvszalon

  megnyitjra s az Alkoti Dj tadsra

  Gyri Nemzeti Sznhz2016. november 18., pntek 11.00

  nnepi kszntt mond saz Alkoti Djat tadja:

  Fekete Dvid,Gyr Megyei Jog Vros alpolgrmestere

  Djazott: Dragomn GyrgyJzsef Attila-djas r, mfordt

  (Leb Ferenc szobrszmvsz kisplasztikja)

  Az nnepi msorban kzremkdnek: Ds Lszl Kossuth- s Liszt Ferenc-djas

  eladmvsz, zeneszerz sDs Andrs jazz-zensz

  Dragomn Gyrgy Ds Lszl

 • November 19., szombat

  11.00 Ingyenes belpjeggyelAz gigr paszulyInteraktv mesejtk bbokkalA Kabca Bbsznhz eladsa Klasszikus magyar npmesk alapjn rt trtnet, amelyben Jancsi, az retlen s bi-zony nha mihaszna legny lusta kamasz-bl frfiv vlik. Ehhez azonban fel kell jutnia a rejtlyes paszuly tetejre, ott pedig le kell gyznie a Rettent rist. A feszes ritmus eladsban a sznszek kzvetle-nl a gyerekeket szltjk meg, de a felntt nzink is jl szrakozhatnak a ltvnyos kalandok sorn.

  r, dramaturg: Sznt ViktriaTervez: Bodnr EnikZeneszerz: goston BlaRendez: Bal JzsefJtsszk: Bandura Tibor, Benk Zsuzsanna,Szke Kavinszki Andrs

  15.00 Belpjegy: 500 FtGhymes csaldi koncert Bvebb informcik az 5. oldalon

  19.00 Belpjegy: 1500 FtKortrsasjtkA Gyri Nemzeti Sznhzdrmar versenye Bvebb informcik a 4. oldalon

  10

  KabcaBbsznhz

  Orszgos szpirodalmi plyzatot rt ki a Kisalld napilap szerkesztsge s a Tarandus Kiad. A Magyar Radr 2016 cm felhvsra tbb mint hromszz rs rkezett a mai Magyarorszgrl. Kzlk tvent novellt, elbeszlst vlogatott a szakrt zsri a hinyptl antolgiba.

  Minden otthonban fltett kincsnek szmt a csaldi fotalbum. A legjellemzbb, vi-dm s szomor, elgondolkodtat kpek gyjtemnye rlunk, letnk meghat-roz trtnseirl. A Magyar Radr 2016 antolgia Magyarorszg korkpalbuma. Keserdes, ironikus, olykor drmai, hsba vg, kegyetlenl szinte elbeszlsek arrl, hogy milyen trsadalomban lnk, milyen krdsek foglalkoztatnak minket. Benne vagyunk ebben a ktetben mind-annyian, magunkra ismerhetnk egy-egy szereplben.

  A kirk clja az volt, hogy legyen hiteles, irodalmi rtk, sokszn lenyomata en-nek az idszaknak, amelyben lnk. Az eredmny nmagrt beszl. Az orszg minden szegletbl rkez, kivl, lnyeg-lt s egyedi hangvtel rsokat vloga-tott a zsri a gyjtemnybe.

  November 20., vasrnap 14.00Gyri Nemzeti Sznhz, Nagysznpad

  Magyar Radr 2016rsok a mai Magyarorszgrl

 • November 20., vasrnap

  11

  11.00A Genercik Hzarajzplyzatnak eredmnyhirdetse

  11.10 Ingyenes belpjeggyelA Rzerd lakiMhes Csaba s a Brass in the FiveA Rzerd kzepn tallkozik hat man. Zenlnek, nekelnek, tncolnak, mkznak, kirndulnak, kertszkednek, egyszval: lik az erdei mank vidm lett. Kzben megszeldtenek egy medvt, s nem marad-hat el a csiga-tekns derbi sem.Zene, jtk, kacags. Az elads els sorban az vods s a kisiskols korakat clozza meg de eddig eltallt mindenkit.r, rendez: Mhes Csaba, Takcs Tibor s a trsulat

  Mhes Csaba pantomim, comedySimai Lszl trombitaMonoki Attila trombitaKoppnyi Bla harsonaSos Pter krtTakcs Tibor tuba

  14.00Magyar Radr 2016A Kisalld napilap s a Tarandus Kiadkzs novellaplyzatnak eredmnyhirdetseA programot csak 18 ven felli nzinknek ajnljuk! Bvebb informcik a 10. oldalon

  15.00 Ingyenes belpjeggyel Kepes Andrs:VilgkpBeszlgettrs: Werner Krisztina

  Mi vgre vagyunk a Fldn? Mirt szeret s mirt gyll az ember? Megrthetjk-e egymst valaha? Mi jn a hall utn? Mi a j s mi a rossz? Mit jelent a szabadsg? s a szerelem? A csald? Ezekre a krdsekre megannyi j vlaszt adhatunk, de csak az igazn j krdsek maradnak meg rkre. Ebben a knyvben letem, tallkozsaim, olvasmnyaim apr darabkibl prblom sszeilleszteni magamnak azt a llekvesz-tt, amin mint Afrika partjairl a fuldokl menekltek tvergdnk a 21. szzadba.

  16.00Vendgnk Lrincz L. Lszlavagy Leslie L. LawrenceBeszlgettrs: Simon Rbert Balzs

  Fiatal koromban mindent megadtam volna azrt, hogy kedvenc rimmal: Karl May-jal vagy Franz Kafkval tallkozhassak. Most, szerencsre, n vagyok abban a helyzetben, hogy sok-sok olvasm szeretne velem tall-kozni, feltenni nhny krdst, kicsit tb-bet tudni rlam, s azokrl az rdekes or-szgokrl, ahol jrtam...

  19.00 Belpjegy: 2000 FtBudapest Br koncert Bvebb informcik az 5. oldalon

  Lrincz L. Lszl

  Mhes Csaba sa Brass in the Five

 • 12

  13.00Berta Jnos:Hugo Hartung nyombanBeszlgettrs: Hmor Vilmos

  Berta Jnos tbb mint 30 ve vndorolt ki Nmetorszgba, s vlasztott hazjban ta-llkozott a szkkutasi Piroska-legendval, Hugo Hartung regnyvel (Gyakran gondo-lok Piroskra). A regny 1954-ben jelent meg, risi siker lett. A vilg szmos orsz-gban kiadtk, tbb milli pldnyban ta-llt gazdra. Rdijtk, tvsorozat kszlt belle. A sztori annyira felkeltette az rdek-ldst, hogy nejvel tra kelt, bejrta Szkkutast s krnykt...

  14.00Janits-Szab Virg:rmfzs; Lt meseBeszlgettrs: Bereznay Tams

  A szerz kzismert vrosi jgi, aki szerint a fzs, a tlals, a csald tpllsa tkletes t a bels harmnia meglshez. Szem-lyes hangvtel, rdekes s pikns szakcs-knyv j telekkel, gygyvekkel, sznek-kel, zekkel, energikkal, meglep tletek-kel s egyszer meditcis gyakorlatokkal.Mosolygs s fordulatos mese egy kislny-rl, aki nemcsak nz, hanem lt is. Olyan dolgokat lt s hall, amiket a htkzna-pokba beleszrklt emberek mr csak leg-feljebb sejtenek: a mank bolondozst a kertben, a fk beszlgetst s tnct, a fal mgtt rejtz mesevilg lakit...

  November 18., pntek

  10.00Csapody Kinga:Tes lettem!; Szuper napom lett!A kteteket bemutatja a szerzKt csaldi beszlgetknyv:Az egyik knyv a testvrr vls rmeirl szl, a nagytestvr fontossgt hangs-lyozva. A msik olyan krdseket vet fel pldul, mirt is j kiprblni j dolgokat, mirt nem kell flni mondjuk a fogorvostl, s mirt fontos szt fogadni. Kvnjuk, hogy legyen ez egy kis mentv az vods vek s a dackorszak vgtelennek tn nap-jaiban. A kzs olvass s Psztohy Panka gynyr illusztrciinak nzegetse kz-ben knnyebben indul el dialgus szl s gyermeke kztt.

  11.00Kalapos va:MasszaAz internetes zaklatsrlBeszlgettrs: Csapody Kinga

  Rber Patrik tk tlagos. Tizenngy mlt, egy hatosztlyos gimibe jr, normlis csald-ja van s nhny (kevsb) normlis bartja. Rber Patrik mgis elt az tlagtl. A csald-ja nem igazn rti meg, ahogy az osztly-trsai sem.Egy regny az online s offline megfleml-tsrl, egy kamasz legdzabb flelmeirl s arrl, hov vezet, ha a cybertrben telje-sen elvsz a kontroll. Olvasd el! s nem csak akkor, ha rintett vagy.A regnyt csak tizenngy ven fellieknek ajnljuk!

 • 17.00Glch Csaba:Gyns knyveBeszlgettrsak: Mark Ivn, Szarka Tams

  Glch Csaba 1959-ben szletett Tten. Hossz vekig tanrknt dolgozott, majd 1994 ta a Kisalld cm megyei napilap munkatrsa. Els versei 1975-ben jelentek meg. Fknt a nyolcvanas vektl kezd-den rendszeresen publikl a Mhely, a Tekintet, a Somogy, az j Forrs s az r-gus cm irodalmi folyiratokban. Az idei Knyvszalonon legjabb versesktett ve-heti kzbe az olvas.

  18.00Zaln Tibor:Kt sznpadi jtk(unferldi; Szsa i Szsa)Beszlgettrs: Juhsz Attila

  A ktet kt ltszlag nagyon klnbz da-rabjt sszekti a szerz mveire jellemz, keser nevetst kivlt remnyvesztettsg.

  Az unferldi Shaw Pygmalion c. mvnek jelenkorra vettett, elvadtott vltozata, melyben egy ltszmlepts miatt ll-sbl elbocstott franciatanrn utcalny-ny zllesztse a tt. A darab visszafel halad az idben, ezltal, azaz a szveg fo-lyamatos s lland visszagngyltse ltal az olvas is aktvan rszt vesz a tr-tnet konstrulsban.

  A Szsa i Szsa groteszk sznpadi jtk a szovjet csapatok kivonulsnak zrzavaros idszakrl.

  15.00Virgh Lszl:Ht n immr...Beszlgettrs: Szentmrtoni Szab Gza

  Amikor Hubay Miklstl megkrdeztem, hogy mit vlasszak elsknt, ha kiadsra kerlne sor eddigi kevs munkm eredm-nyeibl, mosolyogva gy vlaszolt: Kedves Laci, azt tancsolom, kezdd a mfordt-saiddal. Utna mr a verseidet knnyebben megbocstjk. A te korodban elsktetes kltnek lenni nem nagyon hls feladat. Megfogadtam tancst, s kt ktetnyi m-fordtsom utn most a nyjas olvas el trom egy ktetnyi sajt versemet.

  16.00Bark Judit:AntiizgulinBeszlgettrs: Krpt Zsolt

  A lmpalz lekzdst segt mdszer meg-szabadt a nyilvnos szereplstl val fle-lemtl; legyen sz vizsgrl, prezentci-rl, riportrl, llsinterjrl, vagy brmi-lyen, az egyn szmra tttel jr helyzet-rl. Bark Judit 20 vig a Duna Televzi szerkeszt-msorvezetje, kommunikci-s mentor, az Antiizgulin megalkotja.

  Glch Csaba

  13November 18., pntek

 • 10.00Antal Judit: Igazgyngy 3.t Afrika tetejreBeszlgettrs: Miklsyn Bertalanfy MriaA szerz a francia s a portugl (Camino) t utn jra nagy kalandba vgott: hogy fr-jvel egytt eljusson Afrika legmagasabb pontjra, a Kilimandzsr 5895 m magas cscsra. Csapatuk mg lthatott a cscson havat s jeget, ami egyes kutatk szerint a globlis felmelegeds kvetkeztben 2020-ig teljesen el fog tnni. Az tjuk clja most is az volt, hogy a kihvsok sorn jobban megismerjk magukat, egymst, s fejld-jenek.

  11.00Marcellus Mihly: A trnbitorlBeszlgettrs: Benk LszlA szerz j, Aeterna Roma cm regny-sorozatnak els ktete fordulatos let- s jellemrajz egy prttsben is tragikus sor-s, tehetsges hadvezrrl. A szles kr kutatmunkra tmaszkod regny h kr-nikja Marcus Aurelius uralkodsa e kevsb ismert, mgis nagy horderej mozzanat-nak.Avidius Cassius i. sz. 130-ban egy szr keresked fiaknt a hadseregben kzd el-rejutsrt. Egyre magasabbra jut a katonai rangltrn, mg vgl a keleti provincik teljhatalm ura lesz, st, Marcus Aurelius csszr hallhrt vve maga foglalja el a caesarok trnjt. Az istenek azonban ke-gyetlen jtkot znek a trnbitorlval, s a cscsrl mindig gyorsabb a buks, mint a felvezet t.

  14

  November 19., szombat

  12.00Hmor Vilmos: CsodacskBeszlgettrs: Svihk Oszkr

  Oflodor varzsl levele nyomn kt testvr, Pille s Pityk csodacskt tall. Aki a fej-re teszi, valra vlik a kvnsga. A testvrek vgyainak a csillagos g sem szabott ha-trt... E jsgmessknyv lapjain ht trt-net hsei kelnek letre. Mint ahny pttye van a katicabogrnak...

  13.00A Phoenix Polgri Trsuls programja:Ni irodalom s frfi irodalom?Versben, meseknyvben,ifjsgi regnyben, fordtsbanSzerz vendgek:Bolemant Lszl s Bolgr KatalinBeszlgettrs: Rcz Vince

  Mit is jelent nknt s frfiknt rni? Van-e klnbsg a stlus, a zsner, a tma, a fel-dolgozs mdja kztt? A szerzkkel Rcz Vince, a pozsonyi Ptria rdi riportere be-szlget, a knyveket pedig Bolemant Lilla, a pozsonyi Woman-press Phoenix kiad vezetje mutatja be.

  14.00Simon Erika: Igink des hatalmaBeszlgettrs: Kaiser Lszl

  Kltk, muzsikusok, tudsok, teolgiai ta-nrok, pspkk vlaszolnak Simon Erika krdseire huszonngy kzismert szemlyi-sg a ktet ngy ttelben. (Adamik Tams, Beer Mikls, Br Lszl, Csuks Istvn, Czi-gny Gyrgy, rdi Tams, Gmesi Gyrgy, Hmori Jzsef, Hardi Titusz, Kerk Imre, Kocsis Zoltn, Leb Ferenc, Lezsk Sndor, Medveczky dm, Pitti Katalin, Ritok Zsig-mond, Sajg Szabolcs, Sarbak Gbor, Szr-nyi Lszl, Szvork Katalin, Tarls Istvn, T-rk Jzsef, Vrszegi Asztrik, Vsry Tams.)

 • 15

  17.00Sedinszky Nra: Tkozl PrizsVrosnapl t ttelbenBeszlgettrs: Farkas Mnika

  Prizs. A szerz Velence utn most a francia fvrost jrja be a tle megszokott szem-lyessggel, hangulatokkal, zekkel s fsze-rekkel a Szajntl a Montparnasse-ig, Versailles-tl a Cit-szigetig. Mikzben t sznes, fordulatos nap lmnyein s kaland-jain keresztl tfog, alapos kpet kapunk a vrosrl, a szerz abban is segtsgnkre lesz, hogy Prizs szmtalan, a turista eltt rejtve marad szegletvel ismerkedhes-snk meg.

  18.00Szraz Mikls Gyrgy:Apm darabokbanBeszlgettrs: Ills Andrea

  A szerz megeleventi Trianont, a hbor-kat, a kommunizmus legembertelenebb veit, a brtnk vilgt s a Kdr-fle janus-arc diktatrt. Besgk s forradalmrok, rulv vagy hss sodrdott alakok, has-tncosnk s hith prtasszonyok, disszi-densek meg itthonmaradottak npestik be e klnleges hangulat vilgot.Szerelmes regny? Trtnelmi m? Km-trtnet? Dokumentumktet? Csaldre-gny? Egy nemzedk szembenzse a mlt-tal? Mindez egytt lebilincselen, ahogy azt mr Szraz Mikls Gyrgytl megszok-hattuk.

  15.00Darvasi Lszl:TaligsBeszlgettrs: Werner Krisztina

  Bcs, 1728. Egy Taligs nev ember jrja Eurpa orszgtjait. Nem lehet tudni, hon-nan jtt, merre tart, csak azt, hogy ton van: szavakkal s knyvekkel kereskedik, sza-val s fl. Darvasi Lszl legjabb regnye A knnymutatvnyosok legendja s a Virg-zablk testvrdarabja. A Taligs krimibe ill nyomozs a szegedi boszorknyperek-rl, ugyanakkor mgikus realista utazs az emberi llek kiismerhetetlen tjain. Megr-z s megejt ltoms a szorongsrl s a szenvedlyrl.

  16.00Czigny Gyrgy:Kilenc szimfniaBeszlgettrs: Horvth Jzsef

  A kilencedik vtizednek kzepn jr r, klt legjabb s rgi verseit valami bens rezonancia fzi ssze, egymsra zenei s atmoszferikus mdon utal darabjai dalla-mok, f- s mellktmk eleven folyama-tban rendezdtek szimfnia cm al, aho-gyan egykoron bartja, Weres Sndor is felmutatta verseit e formban.Miknt a szerz fogalmaz: a vers vgl elvont valsgban olyan, mint a zene: nem lehet megmondani, lefordtvn kznapi szavakra, hogy mirl szl. Van elmeslhet tartalma, de maga a vers zene mivoltban fogadhat csak be.

  November 19., szombat

 • November 20., vasrnap

  16

  10.00Jobbgyi Gbor:1956 s a megtorls fekete knyveBeszlgettrs: Jobbgyi Zsolt

  A 60. vfordul tiszteletre a Kairosz Kiad gondozsban jelent meg a ktet, amely az eddig napvilgot ltott knyvek kzl az egyik legteljesebb, leghitelesebb sszefog-lal munka az 1956-os magyarorszgi ese-mnyekrl: az elkszletekrl, a sortzek-rl, illetve a megtorlsrl s a koncepcis perekrl.Stt idszak trul fel elttnk ebben az ignyes, tartalmas s terjedelmes knyv-ben. Olyan idszak, amikor a politikai bossz elspri nemcsak a jogi garancikat, hanem a jzan szt is, teret engedve a vak gylletnek, a hatalom tobzdsnak.

  11.00Reisinger Attila:A Lajta menti forradalomBeszlgettrs: Glch Csaba

  1956. oktber 26-n szmos vidki vros-ban sortzek drdltek, sszesen tbb szz ldozatot s tbb ezer sebesltet kvetelve. Mosonmagyarvron az akkor zld vs-knt emlegetett hatrrk lttek a tmeg-be. A forradalom 60. vfordulja alkalm-bl megjelen, kt kisregnyt tartalmaz ktetben ngy ldozat nzpontjbl, hite-lesen ismerhetjk meg a sortz krlm-nyeit.

  12.00Szentirmai Mria: VesztesgBeszlgettrs: Dek AndreaKzremkdik: Nagy Sndor gitr

  A ktet novelli az lettel egytt jr hiny nvekedsrl, azok testi-lelki kvetkez-mnyeirl szlnak a pszicholgusok ked-venc szakszavnak, a feldolgozsnak a le-hetsgeirl vagy lehetetlensgrl.

  13.00Somogyi Ferenc: TigrislovaglsBeszlgettrs: Simonovics Attila

  A krnyezeti gondok sokasodsa, a kzs-sgek felbomlsa, az emberi pszich egyre gyakoribb zavarai, letnk keretfelttelei-nek rohamos talakulsa, mind-mind foko-zottan az ismeretlen jv fel irnytjk a gondolkod ember figyelmt. Jelen kte-tnk az ez lesz s az ez legyen vonatkoz-sokban is vllalkozott jvbeni forgat-knyvek lersra.

  14.00Kaiser Lszl:Elfradt sszes angyalunkBeszlgettrs: Bakonyi Istvn

  Kaiser Lszl verseinek egymsutnisg-bl egy lelkiismeret-breszt krds fogal-mazdik meg, amelyet mr Babits Mihly felvetett: Arra fogsz gondolni rvn, / ez a sok szpsg mind mire val? A klnbsg az, hogy korunk kltjnek csak emlkei-ben s vgyaiban bukkan fel a szpsg, inkbb vesztesgeit, csaldsait kti cso-korba. Mgis: van-e, lehet-e ms remnye az emberi szvre hallgatnak, mint a szeretet?

 • November 20., vasrnap 17

  17.00Szentmrtoni Jnos: SzomjsgBerta Zsolt: ReceptBeszlgettrs: Br Gergely

  Szentmrtoni Jnos kisregnye mlyllek-tani finomsg, szabadt valloms egy las-san kivrz hzassgrl. Kt emberrl, akik elbb gtek ki a msikban, minthogy sajt keresztjeikhez felnhettek volna. Mgis egy nagy tallkozs trtnete a knyv, s ezen nemcsak az egymssal, de a sajt magukkal val tallkozst is kell rteni.

  Berta Zsolt legjabb ktetben a novellit, elbeszlseit, sajt kifejezsvel lve zna-regnyeit gyjttte ssze, amelyek tbbnyi-re a mvszet, a frfi s n kapcsolatnak krdseit brzoljk, akr az skorban, akr a jvben jtszdnak.

  18.00Benk Lszl: IlonaZrnyi-trilgia 3. rszBeszlgettrs: Horvth FerencVendg: Gyry Attila (Lazi Knyvkiad)

  A Zrnyi-trilgia harmadik ktete zig-v-rig klasszikus letregny. Benk Lszl tudo-mnyos rtk dokumentumok alapjn mutatja be Zrnyi Ilona teljes lettrtne-tt, a tengermellki vektl Munkcs vdel-mn t a virgmezei utols napokig. A ktet negyven v trtnelmi esemnyeit leli fel, a fejedelemasszony szemlyes sorsn ke-resztl feleleventve a politikai s hadiese-mnyeket, a gyzelmeket s az elkvetett hibkat.

  15.00Prs Gza:Krzysztof Zanussi vilgaBeszlgettrs: Kucska Ferenc

  Krzysztof Zanussi a lengyel s az eurpai filmmvszet vilgszerte ismert s elismert szemlyisge. Filmjei a legegyetemesebb emberi tapasztalatokra plnek. Plyafut-sa sorn pontos metszeteket alkotott a hu-szadik szzad msodik felnek emberrl, ljen az Lengyelorszgban, Nyugat-Eur-pban vagy msutt. Mveiben benne van mindaz, ami velnk s bennnk trtnt. Nem a politika forgsznpadn, az utcn vagy a gyrakban, hanem a vlasztsaink-ban s a moh akarsainkban, a trekv-seinkben s a ttovasgainkban, a diadal-mas mosolyainkban s a buksainkban.

  16.00Rakovszky Zsuzsa:FortepanBeszlgettrs: Krpt Zsolt

  Rakovszky Zsuzsnak sok v elteltvel je-lent meg j versesktete. A Fortepan magjt a vilghln lv rgi fnykpekbl kiindu-l versek adjk. Egykorvolt trtnetek ele-venednek meg, rkkvalsgba dermedt alakok mozdulnak meg, nyelvet kap a ltezs megannyi titka. Vilga klnleges krfolyos, egymsbl nyl s mg inkbb egymsba zrd terekkel.

 • 18

  14.00Templomaink tegnap s maGyr-Moson-Sopron megyetemplomptszete 18972014Szerkeszt: Hartmann GergelyA beszlgets rsztvevi: Czigny Tams sdr. Fehrvry Jk

  A knyv a 2014-ben bemutatott, azonos cm killts ktnyelv katalgusa. Egy tanulmnnyal ksrve szinte minden, a 20. s 21. szzadban plt megyei templomot bemutatunk tbbszz sznes fnykppel, tervekkel, lersokkal. A trlathoz kszlt interjfilmeket DVD-mellkleten adjuk kzre. 15.00A science fiction s fantasylegjabb tehetsgei bemutatkozik a Galaktika magazint is kiad Metropolis Media ngy szerzje:Ronil Caine, Molnr Csaba,Michael Walden s Vkony KrisztinBeszlgettrs: Horvth Gbor

  2016 tavaszn j sorozatot indtott a Met-ropolis Media. A Start Knyvek szerzi te-hetsges, fknt ktettel eddig nem rendel-kez science fiction (s fantasy) rk.

  10.00IrinaA Rv Sznhzi Trsulat eladsaCsehov-novellk s Kiss Csaba mve alapjnCsehov novellk llnak ssze egy csokorr Kiss Csaba De mi lett a nvel? cm frfime-sjben, ami a RV SzNT eladsban gy-rzik tovbb.A mese Irinrl szl, a Nrl, aki elrhetet-len, a Nrl, aki megfoghatatlan, a Nrl, aki ott sincs s mintha soha nem is lett volna soha igazbl. Hrom frfi, nyolc tr-tnet s egy n.

  12.00Kortrs irodalmi vetlkedVezeti: Szvsn Vsrhelyi ZsuzsannaZsri: Pethn Nagy Csilla, Pterfy Gergely,St Csaba Andrs

  A kzpiskolsoknak szl vetlked tm-ja az idn Pterfy Gergely Kazinczy Ferenc lettrtnett feldolgoz regnye, A kit-mtt barbr. A szbeli dntn az rsbeli fordul legjobbjai mrik ssze tudsukat. A zsriben helyet foglal maga a szerz is.

  November 18., pntek

  Pterfy Gergely

  Rv Sznhzi Trsulat

 • 19

  18.00Jelen!Felolvassznhz s knyvbemutat Modertor: Dvid dm, a ktet szerkesztjeSznszek: Kszegi Mria, Brdi GergRsztvev szerzk: Kalapos va, Falussy Mric, Acsai Roland

  A Jelen! hinyptl vlogats fiatal magyar szerzk ifjsgi novellibl, amelyek a mai kamaszok letbl villantanak fel jelents, sorsfordt vagy pp banlis pillanatokat szintn s humorral.

  19.30 Ingyenes belpjeggyelBerecz Andrs mesl s nekelAz els dalokat desanymtl tanultam, aki hres kunhegyesi tncos lnyaknt sok ilyet tudott. Erdlyben, Moldvban, Felvid-ken, Somogyban, Nagykunsgban, Nyrsg-ben dalokat, mesket, trfkat gyjtgetek. letem klnfle vargabeti, hajtkanyar-szer fordulatai utn hajszolt embertr-saim rmt keresgl nekes, mesemond lettem. Kedves dalaim s mesim a hont keres s a nagyon szerelmes ember hallo-msai, ltomsai.

  16.00L. Stipkovits Erika:lelni s lre menni testvrekrl nem csak szlknek Beszlgettrs: D. Pusztai Andrea

  Mirt szeretnk mindig a legjobb lenni? Mirt reaglok sokszor gy, ahogyan nem is akarok? Mit tegyek, hogy a gyerekeim jobb testvrek legyenek? Tkletesnek vagy fekete brnynak szletnk? Igazak az egykkrl, ikrekrl, mozaiktestvrekrl elterjedt vlekedsek? Sokszor a szletsi sorrend, a testvrktds, a gyermekkori trtnsek adnak vlaszt e krdsekre. A hinyptl ktetben a szerz terpis esetei s a legjabb kutatsi eredmnyek alapjn mutatja be az egyik legmeghatro-zbb kapcsolatunk dinamikjt.

  17.00Szab T. Anna Lackfi Jnos s msok:Verslavina A n s a frfiBeszlgettrs: Csapody KingaLackfi Jnos s Szab T. Anna virtuozitsa szles krben volt ismert mr eddig is. Azonban most, a legnpszerbb kzssgi portlon olyan jtkba fogtak, ami lavina-knt sprt vgig a neten, s rntott mag-val ismert s mg kevsb ismert alkotkat. Ez a verslavina. Egy ajndkversbl kiin-dul, majd azt kinv improvizcis asszo-cicifolyam, ami szpen mutatja, hogyan is mkdik az alkots, kiben milyen vlasz szletik egy-egy szvegre.

  November 18., pntek

  Berecz Andrs

 • 20

  November 19., szombat

  10.00Knyvbemutat Egyhzmegyei Levltr

  Arat Gyrgy Nemes Gbor Vajk dm: Primus inter omnesTanulmnyok Bedy Vince szletsnek 150. vforduljraA ktetet bemutatja: Gecsnyi LajosBedy Vince egyhzi hivatalai mellett rend-kvli aktivitssal vett rszt Gyr kulturlis letben. Egyhzigazgatsi teendi sorn tereldtt figyelme trtnelmi, egyhztrt-neti krdsekre, ebbl bontakozott ki jelen-ts letmve, trtnetri tevkenysge.

  10.40Knyvbemutat Megyei Levltr

  Hegeds Zoltn Szab Zoltn:Gyr vrmegye nemesi kzgylsis trvnykezsi jegyzknyveinekregesztiVII. ktet (1691-1699)A ktetet bemutatja sa szerzkkel beszlget: Horvth Jzsef

  11.00Knyvbemutatk Vrosi Levltr

  Levltri forrsok Gyr Els Vilgh-bors veibl 1914-1916 I. ktete Gyri Tanulmnyok 2016/36A ktetet bemutatjk:Katona Csaba s Borbly TamsA beszlgets rsztvevi:Bana Jzsef s Horvth Jzsef

  Gyri Tanulmnyok 2016/37A Gyr vros ltal 1973-ban alaptott tudo-mnyos szemle tbb jdonsgot tartalmaz ktettel jelentkezik.Bemutatja: Bana Jzsef felels szerkesztVendgek: Horvth Jzsef,valamint tbben a szerzk kzl

  Trk Istvn, az 1956-os gyriforradalmi esemnyek mrtrja Gyri Tanulmnyok Fzetek 2016/18A ktetet bemutatjk:Nagy Rbert s Tatai Zsuzsanna szerzk,valamint Bki Lajos 1956-os forradalmrA beszlgets rsztvevi:Bana Jzsef s Horvth Jzsef 12.00Bende Tams: Horzsols versekBeszlgettrs: Szalai ZsoltBende Tams 1990-ben szletett Gyrtt, Budapesten l. Klt, kritikus, az Ambroo-zia folyirat szerkesztje. Horzsols cm ktete a Parnasszus Knyvek j Vizeken sorozatban jelent meg.

  Trk Istvn

 • November 19., szombat 21

  13.00KorkpekA Gyri Irodalmi AntolgiaknyvbemutatjaA program hziasszonya: Csky Anna klt, az alkotkzssg vezetjeVendgek: Glch Csaba, dr. Kdbcz Gbor, Dek ErnA mveket felolvassa: Cseke J. Szabolcs, Nagygbor Margit, Olasz ValriaKzremkdik: Tth Lszl vonsngyeseAz alkotkzssg 17. ktete az 1956-os forradalom s szabadsgharc 60. vfordul-ja eltt tiszteleg; szmos alkots foglalko-zik egyb szemlyes, valamint kzssgi sor-sot tkrz mlt- s jelenbeli lmnyekkel. A 30 lland alkot munki mell csatolt fejezetekben helyet kapnak neves hazai m-vszeti csoportok kpviselinek rsai is.

  14.00Dalol sorozat dalolvaBarsi Ern emlkknyvA beszlgets rsztvevi:Lanczendorfer Zsuzsanna, Takcs ZsoltA Magyar Kultra Kiad dr. Barsi Ern ta-nrnak, zenepedaggusnak, zenetrtnsz-nek s nprajzkutatnak llt emlket a knyvsorozattal. A Dalol Szigetkz, Dalo-l Rbakz s a Dalol Sokoralja npdalai-bl kaphatnak zeltt a hallgatk Lanczen-dorfer Zsuzsanna s a Harmnia Alapfok Mvszeti Iskola dikjainak tolmcsol-sban.

  15.00Benedek Szabolcs:A kvarcra ht dallamaBeszlgettrs: Horvth Sndor DomonkosA Focialista forradalom szerzjnek j re-gnye egyszerre korrajz s krimi. Mikzben lapjain megelevenedik a ks Kdr-kori Magyarorszg, a fhs azzal szembesl, hogy a biztosnak s rendthetetlennek ltsz vilg roppant trkeny

  16.00rk pillanatKisalld hangosknyv 3.Vlogats a XX. szzadmagyar kltszetblA hangosknyvet bemutatja: Glch Csaba Kzremkdnek a verses CD szerepli

  17.00Isten szalmaszlnBeszlgets a 80 ves Buda FerenccelKzremkdik: Buda dm nekmondBeszlgettrs: Ihsz AnnaAz Alld szvben, a Duna s a Tisza lelte tjon l klt novemberben 80. letvt tl-ti be. Azonosult a huszadik szzadi magyar trtnelemmel s ennek a mi szkebb ha-znknak a trtnelmvel. Vvdsokkal, ktelyekkel telve mgis a hitet s a remny-sget fogalmazza meg.

  19.00 Ingyenes belpjeggyelVidm borisszk borvirg kanttaKis Pl Istvn kltt Robert Burns Vidm koldusok cm kanttja ihlette mve megalkotsban, amelyet Mik Istvn ltott el zenvel. A Vidm borisszk a bor, a kltszet, a muzsika hzastsa, amolyan cuve.Szereplk: Mik Istvn, Rusz Miln,Suha Klmn, Gyri Pter, Szab Anik

  Mik Istvn sa vidm borisszk

  Buda Ferenc

 • 22

  13.00Boros Blint:letszlte igazmesimBeszlgettrs: Kunglin Baksa ZsuzsannaKzremkdnek: Bri Olga, Mller-Boros gnes,ifj. Boros Blint s Boros Tams

  A 85. vhez kzeled pedaggus-r leg-jabb knyvecskjben vgigkvethetjk a szerz lettjt: besenyszgi gykereit, Pusztakrtn tlt boldog perceit, gyer-mekkornak fltve rztt sznes kavicsait, a tanyasi iskola veit, a szolnoki gimnzium s kollgium lett, egyetemi tanulmnyait, tvenves gyri pedaggiai, iskolaigazga-ti, kzleti, publicisztikai tevkenysgt, a csaldjrt idt s fradsgot nem kml nyugdjas veit.

  14.00UgrlhzInteraktv GyerekRockKoncert,avagy zens idutazsLackfi Jnos gyermekverseirea Sajtkukacz-zenekar eladsbanHogy mi az ugrlhz? Persze: egy hz, amelyben ugrlni lehet. Ht ez a hz ppen egy knyv, s ebben a knyvben lehet ug-rlni. Belesuttyan az ember, s addig ugrl, amg ki nem pirosodik s meg nem izzad. Ugrl az egsz vilg, billeg a vrrom a mar-kunkban, tncolnak a rszeg muslick. Libeg-lobog tz s vz, remeg a ld s zizeg a leveg, dobog a vr, s a lnkben valami tamtam azt dobolja, hogy mi, kicsik s na-gyok, most mindannyian nagyon lnk!

  A zenekar tagjai: Benk Zsolt gitr,Molnr Gyrgy akusztikus gitr, nekVendgmvsz: Krsz Eszter nek, ukulele

  10.00Cseke J. Szabolcs:Megtagadt nemltBeszlgettrsak: Bakonyi Istvn s Kaiser LszlKzremkdik: Olasz Valria s P. Nagy Gabi

  A gyri klt j ktetnek mr a ketts tagads cme is utal a szerz sajtos alko-ti attitdjre: az emberi, mvszi vvd-sok erteljes, folyamatukban val kivett-sre. Szmra a korszersg hagyomny s jts alkot sszhangjt jelenti: rtkterem-t rtkmentst. Szembeszllst a nemltbe sllyeszt koreszmkkel, kros trendekkel. Gyri antolgis kisciklusok leporellja, modern hangvtel ltomsversek s a harmadvgs legjabb alkotsai hvjk az olvast intellektulis s rzelmi kalando-zsra.

  11.00D. Horvth Gyngyi:Prgai leporellBeszlgettrs: Wenczel ImreKzremkdik a Richter Jnos ZenemvszetiSzakkzpiskola vonsngyese

  Don Giovanni szolgja, Leporello krl-mnyesen hajtogatott paprjain szorgal-masan jegyzi urnak szerelmi kalandjait. A knyv szerzje is hasonlkppen rja le azokat a kalandokat, amelyeket kt ni sze-replje l t Prgban mindketten a maguk Don Juanjnak bvletben. Radsul egy olyan htvgn, amikor Mozart hres ope-rjnak, a Don Giovanninak modern bemu-tatjra kerl sor, az sbemutat legends helysznn. Regny, tiknyv s zenei ka-lauz tvzdik, pereg e leporell lapjain.

  November 20., vasrnap

 • 17.00Gyry Domonkos:ProfnBeszlgettrsak: Ferenczi Tams s Szvai Ilona

  A szerz lettrtneteibl sok minden kiderl: pldul az, hogy mesljk gyri, knyvtrat igazgat, egybknt pedig jrt-ban-keltben trtnjen az vonattal vagy autval megfigyel, mrlegel, azutn ler. Ez a mesl tele van emptival, rzkeny-sggel, megfigyelkpessggel. Na meg persze irnival is. Vagyis mindazokkal a tulajdonsgokkal s elengedhetetlen felt-telekkel, amelyek rv tesznek egy mes-lt. Dacra annak, hogy profnnak mondja magt, s olykor szndkoltan naivnak, netn idealistnak tnik...

  19.30 Ingyenes belpjeggyelKiss Judit gnes Fri Anna:Vadon NVilgzenei kortrs sanzonestMr maga a cm elrevetti azt a tnyt, hogy brmi hangozzon is el ebben az intenzv rban, kptelensg elfojtani, megzabolz-ni, levgni, meglni, mert ez a dolog jra kitr, lerzza a bklyt, visszan, feltmad nevezhetjk si ernek. A dalok kln-bz rdijtkok, szndarabok s musical-pardik rszletei, s gy sszefzve mgis egyetlen letutat rnak krl.

  Malek Andrea nekFri Anna zongora, nekLakatos Rbert brcsa, heged, nek

  Az eladst 18 ven felli nzinknek ajnljuk!

  15.00A Pro Pannonia Kiad kt knyvnek bemutatja

  Kamars Istvn:Embertan-erklcstan sztori; KtflekBeszlgettrs: Homor Tivadar

  Kamars Istvn OJD gyermekknyvek, regnyek, misztriumjtkok s utpik, vallsszociolgiai s szociogrfiai knyvek szerzje, az MTA doktora, a NAT Emberis-meret fejezetnek megfogalmazja, ember-erklcstan tanknyvek szerzje.

  16.00Templomok lzadsatven ve a pdiumon: Dinnys JzsefKzremkdik: Rsz Gyrgy gitr

  Az n letemben is eltelt tszr tz eszten-d. tven ve taposom az orszgt szlt, kapaszkodom fel vonatok lpcsin, szima-tolom autbuszok kipufoginak bzt, intek le autkat, hogy elvigyenek remnye-im beteljesedsnek helyszneire. Kaptam jt, rosszat, adtam, mit vittem magammal. Dalokat, verseket, anekdotkat, irodalom-trtnetet, j hrt s rossz hrt. Knltam s fogadtam a szves ltst. 1966 nyarn indul-tam. A 2016-os esztendben, hatvannyol-cadik esztends koromban betltm a nyil-vnossg eltt muzsikl, versel fl vsz-zadom.

  November 20., vasrnap 23

  Malek Andrea

  Rsz Gyrgy sDinnys Jzsef

 • 24

  16.00 rendezvnyteremSzabady Jnos Takcs Gza:Mnfcsanaki Helytrtneti Fzetek 2.Beszlgettrs: Sulyok Attiln

  Ngy helytrtneti tanulmnyt tartalmaz a Mnfcsanakrt Barti Kr civil szerveze-tnek kiadvnya. Forrsrtk tanulmny Takcs Gza munkja, amely a rgszeti satsok nyomn Mnfcsanak strtne-tt mutatja be. Szabady Jnos hrom tanul-mnya szintn helyi vonatkozs, tmi Csanak s temploma trtnete, Csanak s Mnf 1934. vi egyeslse s a Sokortj, benne Mnf s Csanak szlmvelsnek trtnetvel.

  16.00 muzelis gyjtemnySipos Sndor: Az utols magyar katonai lovagBeszlgettrs: Szalay Balzs

  Trtnelmnkben mindig fontos szerepet jtszottak kivl, pldamutat szemlyis-gek. Birodalompt nagyjaink, szentek, lo-vagkirlyok, lovagrendek, magyar katonai kivlsgok. Ezeket veszi sorra a knyv; a gyri leszrmazottakkal is rendelkez Osz-lnyi tbornok lettja, a doni harcok hsei pedig igazoljk: az utols nagy hborban is helytlltak az si kivl magyar katonai ernyek.

  15.00 rendezvnyteremBicz Zaln:A gyri ETO (1904-1945):emlkek s sikerekBeszlgettrs: Papp Gyz

  A gyri ETO mltjnak kutatsban els-sorban a korabeli helyi lapok szolgltak informcival. Az 1904-ben megalaktott klub els vtizedeiben a vagongyri Egyet-rts Dal- s Trsaskr tagozataknt szere-pelt, 1938-tl lett nll sportegylet. A leg-sikeresebb vben, 1937-ben feljutottak a legmagasabb osztlyba: a Nemzeti Bajnok-sgba is a gyri focistk. A rgi sportolk, vezetk, tisztsgviselk, vlasztmnyi tagok, szurkolk emlkre lltotta ssze a ktetet a gyri egyetem knyvtrosa.

  15.00 muzelis gyjtemnyCsktornyai Istvn:Assassin idvonalBeszlgettrs: Par Rbert

  Az assassin szekta mkdst taglal knyv a sita ismaelita nizri irnyzat vezetjnek, Aga Knnak vilgot behlz trekvseit lltja kzppontba. Az assassin mint foga-lom mr rgen gykeret vert a nyugati nyel-vekben (pl.: Kennedy assassination). A jelen-tse immr politikai gyilkos vagy brgyil-kos. A knyv elviszi az olvast a mess Indiba, Perzsiba ugyangy, mint a vilg tengereire s tjaira.

  November 18., pntek

  RuiszRebeka

  MehringerJzsef

  Scharek Bla

 • 18.00 muzelis gyjtemnySzcs Henriette:A hsg a kutyknak valBeszlgettrs: Csapody Kinga

  Adott egy n, aki elhatrozta, hogy boldog lesz. Mert az jt tesz az egszsgnek. K-lnben is annyiszor rfzott mr. Nincs szksge senkire, hogy eltartsa, ntr-vny s szabad. Sokat megtud a frfiakrl, de mg tbbet magrl. Meg arrl, hogy az let nem tndrmese. Ha jflkor elveszted a cipd, egyszeren rszeg vagy. Szcs Henriette hsben mindannyian benne va-gyunk egy kicsit, csak meg is teszi, amiket legtbben nem mernk.

  17.00 rendezvnyteremA Nmet nkormnyzat zens estje

  Kzremkdnek:Mehringer Jzsef harmonikaRuisz Rebeka nekScharek Bla s egyttese

  17.00 muzelis gyjtemnyRechnitzer Jnos: A terleti tke a vrosfejldsbenGyr-kdBeszlgettrs: Fekete Dvid

  A magyar modernizci egyik sikeres vrosnak, Gyrnek a fejldsi folyamatait dolgozza fel a szerz. Rszletesen kitr a rendszervltozs utni vrosfejldsi ten-dencikra, azok gazdasgi, trsadalmi s kulturlis sszeggseire, amiket a terleti tke elmlet mdszerei alapjn mutat be. A Gyr-kd megfejtse a monogrfia clja, azoknak az egyttes hatsrendszereknek a bemutatsa, amik ezt a vros sikeress teszik napjainkban.

  Helyszn:Kisfaludy Kroly Knyvtr(9021 Gyr, Baross G. u. 4.)

  25

  November 18., pntek

  Helyszn: (VOKE)Arany Jnos Mveldsi Hz(9021 Gyr, Rvai utca 5-10.)

  November 18., pntek 18.00

  Egytthat kpekMser Zoltn fotmvsz killtsaA killtst megnyitja: Flp Pter fotogrfusKzremkdik: Villnyi Pter gordonka

  A killts megtekinthet 2016. december 2-ig

  Mser Zoltn Balogh Rudolf-djas fotmvsz, nprajzkutat s r, a Magyar Mvszeti Akadmia tagja. Huszonht vig volt kollgiumi neveltanr a Zsmbki Tantkpz Fisko-ln, majd a Pzmny Pter Katolikus Egyetemen s a kolozs-vri Sapientia Egyetemen tantott. Bejrta s lefnykpezte Eu-rpa s a Krpt-medence tjait, nevezetes emlkeit. Kzismert portrsorozatainak sokasga. Az idn tlttte be hetvenedik vt, erre az alkalomra jelent meg a hetvenedik, rkez id lmok, kpek, knyvek cm ktete, amely az letm egszbe nyjt rszletes betekintst.

 • November 19., szombat

  26

  14.00 rendezvnyteremA Szchenyi Istvn Egyetem bemutatja: Nrai Mrta Reisinger Adrienn:Trsadalmi felelssgvllalss rszvtel A loklis s terletikzssgi folyamatokbanBeszlgettrs: Rechnitzer Jnos

  Napjaink trsadalmi, gazdasgi vltozsai, folyamatai, illetve azok kezelse felels trsadalmi ltet kvn meg nemcsak a vlla-latoktl, hanem a civil szervezetektl s az egynektl is. A ktet ez utbbiak nz-pontjbl mutatja be a trsadalmi felels-sgvllalst. A szkebb-tgabb kzssg je-lennek s jvjnek alaktsban val rszvtelnek s felels cselekvsnek f megvalsulsi szntere a helyi trsadalom, a telepls szintje. Ez a loklis kzssgi szerepvllals kpezi az alapjt a trsgi, regionlis, orszgos vagy akr a makro-regionlis bevondsnak.

  14.00 muzelis gyjtemnyLang Gyula:Hres trtnelmi tvonalakBeszlgettrs: Lang Anna

  A knyv kzeli s tvoli, ismert s kevsb ismert egzotikus tjakra kalauzolja az ol-vast; forr sivatagokba, havas hegycs-csok kz, kietlen kopr tjakra, vadnyu-gati sztyeppkre, kincsesbnyk mlyre vagy ppen ptszeti s kulturlis emlkek felfedezsre invitl. si civilizcik, rg-mlt idk hagyatkai kztt lpdelve meg-prblja mindenhol a korbbi eldk lp-teit kvetni, kln megemltve azok magyar vonatkozsait is.

  10.00 muzelis gyjtemnySzavak a mlybl Az r Alkotk Klubjnak antolgijaAz e-folyiratot bemutatja:Dittrich Panka szerkesztKzremkdik: Szokolay Zoltn

  Rsztvev alkotk: Farkas Ilona, Walter Ist-vn, tvs Nmeth Edit, Nagy Terz, Kraj-tsovits Katalin, Vnczkin Gmeindl Margit, Dittrich Panka, Halsz Istvn, tvs Dina

  11.00 muzelis gyjtemnyDittrich Panka: CsendemBeszlgettrs: Rozn Eszter

  Szlettem Gyrtt. 2004 ta hobbibl rok. Gyermekkori lmnyeim elbeszlsvel kezdtem, az akkori llami gondozott le-temet rktettem meg. Azta szlettek r-videbb novellk, trck, szatrk. Valamint a versrs is naponta az letem rszt jelen-ti. Szeretek alkotni, adni valamit magambl msoknak. Kedvtelsbl e-book kteteket szerkesztek. Ms hobbim a verses-zens videk ksztse.

  11.30 muzelis gyjtemnyRozn Eszter: AmandaBeszlgettrs: Csuti Borbla

  Rozn Eszter Amanda cm regnye a szerz els ktethez hasonlan korunk trsadalmi kihvsaival foglalkozik olvas-mnyos formban. A vratlan fordulatok-ban gazdag, magval ragad cselekmny vgig lekti olvasjt, szinte letehetetlenn tve a knyvet. Mfajt tekintve kriminek tnik, jelen vannak a krimire jellemz kellkek: gyilkossg, nyomozs; de mr az els oldalak utn kiderl, hogy az Amanda jval tbb annl; trsadalomkritika s gr-be tkr is egyben.

 • November 19., szombat 27

  Helyszn:Kisfaludy Kroly Knyvtr(9021 Gyr, Baross G. u. 4.) 16.00 rendezvnyterem

  Id. Hajba Ferenc:Napl a vagonbl Adalkok a Nmetorszgba elhurcolt magyar leventkrlA knyvrl s a korrl Szita Szabolcs trtnsszel beszlget Hajba Mt

  Az akkori magyar politikai s katonai veze-tk szmos vtke kztt a jv remny-nek, a magyar ifjsgnak nmet kzre ad-sa megbocsthatatlan bn volt olvashat-juk a knyv elszavban. Ids Hajba Feren-cet sokadmagval a hbor vge eltt ngy hnappal, nem egszen tizenht vesen hurcoltk el leventeknt Nmetorszgba. Marhavagonokban ltk t a bombzs bor-zalmait, heztek, gyalogoltak, tbben nem ltk meg a hbor vgt. A szerz naplt rt, az eredeti kziratot az Egyeslt llamok Holocaust Emlkmzeuma rzi. A knyv e napl alapjn szletett.

  16.00 muzelis gyjtemnySzvai Gza: MakmasztraBeszlgettrs: Szalai Zsolt

  A Makmasztra: egymssal akr tbb em-berlt tvolsgbl is rmel emberi le-tek vszzadnyi trtnetfolyam foglalata. Prhuzamosan fut vagy egymst keresz-tez letutak, egymsnak feszl szenve-dlyek, trtnetek, melyek egytt: trtne-lemm llnak ssze. A regny Budapesten s Erdly tjain jtszdik, az 1910-es vek-tl napjainkig.

  15.00 rendezvnyteremVgtelen plyatrben Jeles pedaggusokGyr-Moson-Sopron megyben 7. ktetA ktetet ajnlja: Horvth JzsefKzremkdik: az Emelj fel emlk! Alaptvnymvszeti csoportjaAz Emelj fel emlk! Alaptvny megynk-hez ktd, egykori legends pedaggusok-nak llt emlket antolgia-sorozatban. A knyv 21 jeles pedaggus lettjt, mun-kssgt, kzleti tevkenysgt, valamint a nevkhz ktd, ma is mkd helyi hagyomnyrendszert mutatja be.A jubileumi ktet egyben a Megyei Honis-mereti Munkacsoport 10 ves mkds-nek ttekintst is tartalmazza.

  15.00 muzelis gyjtemnyVollein Ferenc: TndrorszgA ktetet bemutatja: Szemes PterA kiadvny az ifj mindssze17 ves fes-tmvsz plyafutst mutatja be 67 sznes alkotsn keresztl. A kpkatalgust kor-trs kpzmvszeti s irodalmi alkotk tanulmnyai, tovbb a mvszi letplyt dokumentl sznes kpi anyag is gazda-gtja.

 • November 19., szombat28

  Helyszn:Kisfaludy Kroly Knyvtr(9021 Gyr, Baross G. u. 4.) 18.00 rendezvnyterem

  Szita Szabolcs:Gygythatatlan sebekMagyarok az auschwitz-birkenauilgervilgbanBeszlgettrs: Hajba Ferenc

  Szinte hihetetlen, hogy Szita Szabolcs kny-ve a magyar Auschwitzrl az els monog-rfia, amely magyar trtnsz tollbl errl a tmrl rdott rja Gyni Gbor, az MTA tagja a ktet elszavban. A szerz a nemzeti emlkezet javra trja elnk a fj ptolhatatlant ktete j tudomnyos eredmny.

  18.00 muzelis gyjtemnyBogr Erika:Vgtelen mezk vndoraTrtnetek, mesk idn-tren innen s tlrlBeszlgettrs: Kosz Fanni

  Nyolc emberi sors, melyen keresztl egy szomorks, fanyar, realista, de mg vlet-lenl sem cinikus, st a remnyt mindvgig magban hordoz letszemllet rajzoldik ki. Minden fhs n: intelligens s tudatos, esend s okos, naiv s gyermeki, kacr s jtkos, klnc s hagyomnytisztel, egye-nes s magabiztos, nyitott s termszetes.

  17.00 rendezvnyteremRtz Lszl Cs. Varga Istvn:Borkultra ketts tkrbenBeszlgettrs: Kaiser Lszl

  A borkultra az emberisg trtnetnek fontos rsze; megismertetsnek elsdle-ges clja a szlrl, a borrl s annak ksz-tsrl szl, az ltalnos mveltsghez kapcsold tuds tadsa. letnkben a bor-kultra jellem-, tudat- s viselkedsforml szereppel br. A bor s az irodalom tma-krrl szl sajtos versidzet- s borvi-rg-gyjtemny jtt ltre. Ennek ismere-tben a nemzet pozitv rzelmeitl a szak-ralitsig, fjdalmaitl az nazonossg krdsig, a mlthoz fzd, feldolgozatlan rzelmekig, problmkig velhet a bordalok rtelmezse.

  17.00 muzelis gyjtemnyA Pannon Tkr c. folyirat j kteteit mutatja be:

  Tth Imre: Exit versek; A kert novellkSzemes Pter: Itt s otthon kritikai rsokBeszlgettrsak: Kaj dm, Szalai Zsolt

  A Pannon Tkr 1995 ta Zala megye kul-turlis folyirata, mely indulstl kezdve hazai fruma a muravidki magyar iroda-lomnak-mvszetnek is. Szemes Pter a fo-lyirat szerkesztje, irodalomtrtnsz; 2008 s 2014 kztt megjelent vlogatott kritikai rsainak gyjtemnye az Itt s otthon ktet, melyben gyri alkotk munkival is foglalkozik a szerz. Tth Imre a Pannon Tkr online szerkesztje, klt, przar, idn tlttte be az 50-et. Ebbl az alkalom-bl egy novells (A kert) s egy verseskny-ve (Exit) is napvilgot ltott.

 • 29

  12.00 Kerekt man s az vszakokBbos zens jtk J. Kovcs Judittal, Acsai Rolanddal

  13.00 Jtszhz (Minden napra egy mese!)Lapozz velem! knyvjelz ksztse

  14.00-16.00 Jtszhz (Jank esete a paszullyal)gyessgi jtk spatulbl

  16.00 Garzs bagzs a sorozat legjabb kteteM. Kcsor Zoltn, a knyv rja mesl

  17.00Varzsdoboz! Mese s jtk Frank Katval

  November 20., vasrnap

  10.00Terka-mesk bbelads,kzmves foglalkozs Nmeth Lucval

  11.00Egy, kt...Jtk Blint Bettyvel s Balla Ricsivel

  12.00Kerekt Interaktv bbos foglalkozs Treky Zsuzsival

  13.00Kzs nekls a Belvrosi Betyrokkal

  14.00-16.00 JtszhzKatics, bks amba jtk ksztse

  16.00-18.00 Jtszhz (Szll a madr grl gra)Madrdsz ksztse filcanyagbl

  November 18., pntek

  10.00Pamacs s BurkusKassovitz Lszl meser, npi rmfarag jtkos, kutys mesje vodsoknak

  11.00Tsks Diszn Interaktv mesejtk Fzi Rozival

  12.00Pamacs, Burkus s a falkaKassovitz Lszl kutys mesje 1-2. osztlyo-soknak, jtkkal s talls krdsekkel

  13.00Egy, kt...Jtk Blint Bettyvel s Brsonyosi Dviddal

  14.00Magyar npmesk rmbe s rncba szedveJtkos beszlgets a magyar npmeskrl, npmesemondssal, Kassovitz Lszlval

  15.00 Jtszhz (Minden napra egy mese!)Lapozz velem! knyvjelz ksztse

  16.00-18.00 Jtszhz (gig r paszuly)Szalagos leporello ksztse

  November 19., szombat

  10.00Egy, kt...Jtk Blint Bettyvel s Balla Ricsivel

  11.00 Szivrvnybl vnkost az vszakokon tTthrpd Ferenc verses, zens msora

  Helyszn:Gyri Nemzeti Sznhz, aula

  A Megyei Knyvtr s a Genercik Hza ltal meghirdetettrajzplyzat alkotsai a Mesekucknl megtekinthetk!Eredmnyhirdets vasrnap 11 rakor a Nagysznpadon!

  TrekyZsuzsi

  Belvrosi Betyrok

  Acsai Roland sJ. Kovcs Judit

  KassovitzLszl

 • 30

  MHELY FOLYIRAT MSZAKI KIAD KONSEPT-H KIAD PALATINUS KIAD PETFI IRODALMI MZEUM PONT KIAD POZNAN (Lengyelorszg) PSKI KIAD SANTOS KFT. SAXUM KIAD SZIGET KIAD SCOLAR KIAD SINDELFINGEN (Nmetorszg) SZCHENYI ISTVN EGYETEM SZENT ISTVN TRSULAT TARANDUS KIAD TINTA KNYVKIAD TYPOTEX KIAD VROSI, MEGYEI, EGYHZMEGYEI K ZGYJTEMNYEK XANTE LIBRARIUM KFT.

  BOOOK KIAD CERKABELLA KNYVEK KFT. COLMAR (Franciaorszg) CSER KIAD GYRI SZERZK HAZNK KIAD HUNGAROVOX KIAD KLVIN KIAD MAGYAR BIBLIATRSULAT HARMAT KIAD KOSSUTH KIADI CSOPORT DR. KOVCS PL MEGYEI KNYVTR S KZSSGI TR KNYVES SZVETSG KNYVMOLYKPZ KIAD KUOPIO (Finnorszg) LAPCOM ZRT. LIBRI KIAD HELIKON KOLIBRI PARK KIAD DIAFILMGYRT LRA KNYV ZRT. KIADI CSOPORT MAGVET CORVINA ATHENAEUM GENERL PRESS MAN KNYVEK RZSAVLGYI MAGYAR KULTRA KIAD MAXIM KNYVKIAD MRA KIAD

  www.gyoriszalon.hu

  A kiadk a Knyvszalon idejn

  10-50 szzalkosrengedmnyt adnak.

 • A XVI. Gyri Knyvszalon tmogati s partnerei:

  F tmogat:

  Tmogatk:

  Mdiatmogat:

  XVI. Gyri KnyvszalonA Dr. Kovcs Pl Megyei Knyvtr s Kzssgi Tr

  ingyenes msorzete

  Felels kiad: dr. Horvth Sndor Domonkos igazgatMunkatrs: F. Sipos Bea

  Grafikai tervezs: Faggyas LszlCmlap: Kurcsis Lszl

  Nyomdai elkszts: krv stdiNyomtats: Palatia Nyomda s Kiad Kft.

  Felels vezet: Radek Jzsef igazgat

  Egyttmkd partnerek:

  RBAHOTEL

  CI T Y C E N T E R

 • Tallkozs Rendezvny MveldsKnyv Zene Film Digitalizci

  Informci Tanuls TudsSzakrtelem Sznvonal Elgedettsg

  Megyei Knyvtr, Gyr

  A kultra, az informci,a zene helye ez a Knyvszalon!

  Fo

  t: S

  zab

  Bl

  a