Top Banner
ISKOLATÖRTÉNET 1971-2006. „A világot nem a zsarnokok, nem a hatalmasok, hanem a gyerekek, a kicsinyek uralják!” ( Pilinszky János )
64

letölthető PDF formátumban.

Dec 31, 2016

Download

Documents

duongphuc
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
 • ISKOLATRTNET

  1971-2006.

  A vilgot nem a zsarnokok, nem a hatalmasok, hanem a gyerekek,

  a kicsinyek uraljk! ( Pilinszky Jnos )

 • Impresszum Akiknek a gyjtmunkibl mertettnk:

  Dr. brahm Imre Nyl kzsg nyelvkincse cm knyvbl, Kele Ildik igazgat, Jzsa Csabn tant. ifj. Markovszky Ern, Szcs Mihly tanr.

  Kiadta:

  Donator Pro Cultura et Stilus Vitae Alaptvny, Nyl. Felels szerkesztk:

  Gyrin Csendes Gyngyi, Jzsa Csabn.

  Nyomdai elksztst vgezte: Mricz Attila (attila@moricznet.hu).

  Lektorlta:

  Mricz Attiln Nyomdai munka:

  Palatia Nyomda s Kiad Kft. Gyr, Viza t 4.

  Aktulis informcik az iskola s a kzsg honlapjn:

  www.iskola.nyulnet.hu www.nyul.hu

 • Nyl kzsg trtnete

  3

  Nyl kzsg trtnete Nyl a sksg s a dombok, a lanks hegyoldalak kzsge, jelenleg 3963 lakos. A Bakony hegysg tvoli dombhajlatainak tvben fekszik, Gyrtl dlre, 14 kilomterre.

  A kzsg rsbeli feljegyzsek alapjn krlbell 940 ves mltra tekinthet vissza. Nevvel a Villa Nuul alakban mr a XI. szzadban I. Istvn 1037-i bakonybli alaptlevelben tallkozunk, 1086-ban pedig Nulu nven, szerepel. Terletnek tlnyom rsze a Gyri vr tartozka volt. Vrszolgk laktk, akik szlmvelssel foglalkoztak. A kzsg laki ksbb a Pannonhalmi Aptsg jobbgyai lettek.

  A XIII. szzad derekn a Trczi prpostsg, majd ksbb a gyri kptalan s a leveldi Karthauziak is kaptak itt fldeket. A telepls akkor mr hrom rszbl llt, Nagy-Nyl, Kis-Nyl, Kptalan-Nyl. A trk vilgban mindh-rom Nylnak kln ozmn fldesura volt, akik szemlykben gyakran vltoz-tak, s egyre magasabb adkat kveteltek. Nagy-Nyl fldesura Ali Csausz, majd vje Izlan.

  Kptalan-Nyl trk fldesura htszer vltozott. Kis-Nylon Hadai Saeban knozta a lakosokat, akik a sorozatos zaklatsok miatt el is hagytk a falujukat. A Rkczi-szabadsgharc idejn 1704-ben a hrom teleplst, valamint a vele szomszdos Nylhegy nev kiskzsget nmet s rc seregek puszttottk. En-nek emlkt rzi a telepls legrgebbi szobra a magas oszlopra lltott Mria a gyermekkel, amely a Szurdik aljnl tallhat, egy hatalmas gesztenyefa ol-talmban.

  A birtokviszonyok annyiban vltoztak ksbb, hogy a veszprmi s a szombathelyi pspksg is a fldesurak sorba lpett. Egyes egyhzi java-dalmak pedig vilgi nemes csaldok kezbe kerltek. 1848-ig Nyl hbres szinten folytatta mindennapi lett. Az 1848-as szabadsgharc utn a falu npe gyarapodni kezdett. 1869-ben a falunak 2875 lakosa volt. A falu npessge az 1873-as vben nagy vlsgba kerlt, ugyanis a kolera ttte fel a fejt a faluban is. Kzigazgatsilag mg a XIX. szzad msodik felben is az a rendkvli hely-zet alakult ki, hogy a hrom Nylhoz egy-egy hegykzsg tartozott, kln br-val s kzsgi elljrsggal.

  Az akkori pecsten a Nagi Nol Falv felirat szerepelt, bels krben szl, szlks s serleg. vszma nem szerepel rajta. 1884. oktber 19-n Nylfalu

 • Nyl kzsg trtnete

  4

  nven egyesltek kpviseltestleti hatrozat, illetve belgyminiszteri rendelet alapjn, a korbban klnll, de mr teljesen sszeplt s egymsra utalt te-leplsrszek. Kis-, Nagy- s Kptalan-Nyl egyesl Nylfaluv, Kis- s Nagy-Nylhegy pedig Nylheggy.

  A kzsgpolitikai gyeket a brk s az elljrsgok vgzik. Erds Jzsef szemlyben 1819-ben jegyzvel is tallkozunk. A kzsghza mr ekkor is, mint ksbb biztosan az 1990-es vig meglv egszsghz volt. 1940-ben jabb egyesls kvetkezett, a 24. 082/1939. III. b. szm miniszteri rendelet rtelmben a kt kzsgrsz visszakapta rgi, a feudlis szttagoltsg eltti k-zs nevt, Nyl-t.

  A szl mvelsben nagy szerepe volt a vincellreknek. Minden terlet sa-jt vincellrje kteles volt a tulajdonosnak s a hegybrnak jelenteni. Ezek sza-blyozsra emlkeztetnek a 1776 s 1823 kztti idkbl maradt hegykzsgi trvnyek.

  A megvsrolt szlterleteket 1888-ban az Amerikbl behurcolt filoxra teljesen tnkretette. A terletek 70-80 szzalka gy teljesen elpusztult. Az el-szegnyedett lakossg a szzadfordul utni vekben tmegvel vndorolt ki Amerikba. A falu eredeti egyszer kis temploma az 1760-as vek tjn porig gett. A falu j barokk stlus templomt Mria Terzia pttette Fellner Jakab ptsz tervei alapjn 1775-ben hzi pnztra terhre.

  A rmai katolikus templom A templom szentlye a f oltrral

 • Nyl kzsg trtnete

  5

  Mvszi rtkek freski, melyeket Dorfmeister Istvn festett 1876-ban. A nyli hegyben a Szurdik tetejn tallhat a Szent Dont-kpolna. Mrete cfolni ltszik azt a tnyt, hogy tbb rszletben plt.

  A Szent Dont-kpolna A kpolna belseje. Szentlye a szent pspkt brzol oltrkppel 1710-bl val. Ez valjban csak egy krmeneti stci volt, amit 1830-ban ptettek kpolnv, de a tornyot csak 1901-ben ptettk hozz. Ekkor hztak fl a toronyba kt kis harangot. Az egyiket a szombathelyi szeminrium, a msikat a kegyri uradalom brli, a Markovszky testvrek adomnyaknt. Szent Dontot, mint a szlk vdszent-jt tisztelik, a kpolnban nnepnapokon este van mise, de vente egyszer, az egsz telepls nagytemplomv lp el. Ilyenkor tartjk a szabadtri nnepi bcsi mist. A kzsg ezt tartja a telepls bcsjaknt.

  Az els vilghborban Nyl falu 300 katont adott, melybl 45 hsi hallt halt. Nylhegy falu pedig 400 katont adott a haznak, ebbl 70 halt hsi hallt. Neveiket a templom emlkmvre jegyeztk fel.

  A kzssg nvekedse mr a mlt szzad els felben flvetette a telep-lshlzat fejlesztst. Az elljrsg is szmolt ezzel, s gy tnt, hogy a tago-stskor szabadt is fl parcellkat a hegy aljn. 1896-ban megnyitotta a Vast sort, majd 1930-ban tengedte a Dzsa (akkor Szent Imre) telepet. A volt Markovszky-kert ugyan az 1840-es trkpen is hzhelyi fldknt szerepel, de kiosztsra a Pap-taggal egytt csak 1945-ben kerlt sor (Hunyadi, illetve Rkczi telep).

 • Nyl kzsg trtnete

  6

  Az lethez val kisebb-nagyobb javakat, cikkeket mindinkbb a kereskede-lembl kezdte beszerezni a korbban nellt s kisebb igny lakossg, gy fel kellett fejleszteni a kereskedelmi hlzatot. A kzsg affle szolgltathzat (a mai kzsghza helyn ll kereszthzat) bocstotta az iparosok s kereskedk rendelkezsre, de ebben az idben jelentek meg az els zsid boltok s kocs-mk is (Snenfeld-Samu s a Wgner csaldok). Az elbbi 1862-ben nylt.

  Ekkor mr a gazdk sem restelltk a kiskereskedi foglalatossgot, s kitelje-sedett a Hangya Szvetkezet zleti tevkenysge is, gy mr nyolc kisebb-nagyobb bolt llt a lakossg rendelkezsre.

  A kzlekeds s a hozz szksges utak szma, llapota s minsge csak igen lassan nvekedett, illetve javult. A veszprmi, trhet minsg kvest mell megplt a hasonl hegyaljai t is. A vast mr 1896 ta megvan, de l-loms csak 1942-ben plt hozz.

  Mindkt utat elssorban a Gyrbe val jrsra s ruszlltsra hasznltk. A vonatozssal a vltozs sokig csak annyit jelentett a piacozk letben, hogy a gyalogos t nagy rszt a szabadhegyi llomsig tettk meg vonaton, de onnan tovbbra is gyalog kellett mennik, mert gy olcsbb volt. A gpkocsi megjele-nsvel indult a tvolsgi buszforgalom is, de csak kevesen vettk ignybe a burkolatlan utak nagyon rossz llapota miatt. Feneketlen sr vagy bokig r por bortotta az utakat. Nem sok kzplet plt ebben az idben. Meg kell emlkeznnk az iskolaptsrl. 1878-ban egy majorsgi plet talaktsval lt-rejtt a falusi iskola.

  A Rmai Katolikus Szent Istvn elemi iskola

  (Az plet homlokzatn lv Szent Istvn-szobrot a Milleneumi-park ksztsekor a kzsghza oldalban kialaktott kegyeleti talapzatra helyeztk t.)

 • Nyl kzsg trtnete

  7

  Az 1900-as vek legelejn megplt a hegybeli, ksbb az albeli iskola. Sajnos mra mindkett rossz llapotba kerlt.

  A hegybeli iskola Az albeli iskola

  Az intzmnyes mveldsben az 1868-tl megvltozott helyzet npiskola prblta flvenni a lpst. A npiskolai trvny ktelezett az iskolba jrsra, s elrta az elsajttand tananyagot. A trvny s elfogadhat megvalsulsa k-ztt vtizedek teltek el, mert kezdetben az let nem kvnta az iskolzottsgot.

  Idvel azonban tantnak s szlnek is komolyan kellett vennie a kteles-sgt, mert a mindennapi letben szksg lett az alapismeretekre. Az jsg s a knyv megjelent a faluban is, lassanknt pedig megindultak az ifjak, ksbb pe-dig a lnyok is a kzpiskolk polgri, reliskola vagy gimnzium fel. A tovbbtanulk nagy hnyada megrekedt a kzpszinten. Tant, jegyz, hiva-talnok lett bellk. A fels iskolba kerl nhny ifj a papi, ritkbban a tan-ri, gyvdi, esetleg orvosi plya fel orientldott.

  Ksbb az otthonmaradknak is szerveztek tovbbkpzseket. Ezek ktkezi gyakorlat elsajttst cloztk: szabs, varrs, fzs, kosrfons. De voltak ig-nyesebb, magasabb szint tudst ad tanfolyamok is, pldul a tejellenri, az ezst s aranykalszos gazda tanfolyamok.

  sszetett feladatot lttak el az egyletek, biztostottk a mveldst, a nemes szrakozst, s keretei voltak a kzssgi letnek. Ilyenek voltak elszr a gaz-dakr legnyegylet, katolikus kr, 1920 utn pedig a KALOT, KALSZ s bi-zonyos szintig a leventemozgalmak.

  Gykeret eresztett a mkedvel mvszeti mozgalom is. A npsznjtszs bevonult a faluba mr a szzad elejn, s csakhamar kzkedveltt vlt.

 • Nyl kzsg trtnete

  8

  j sznfoltknt jelent meg a kt vilghbor kztt az nekkar, melyet Csicsay Benedek vezetett, s rvid id alatt magas sznvonalra emelt. A passzv mvelds is lehetv vlt a faluban. A kultrhz 1929-ben szintn majorsgi pletbl kerlt kialaktsra. A kultrhz megptsvel helyet kaptak az iskol-sok s felnttek sznieladsai s msoros estjei, valamint a faluz eladk produkcii. 1940-ben bekltztt az j szrakoztat zem, a mozi. A vastl-loms 1942-ben kerlt megptsre.

  A vzgyi gondokat a belterleten csak tneti kezelssel oldottk meg. A Szurdikon a vz flelmetes rombol munkjt csak lasstani tudtk a megptett kgtakkal. A szurdiki kanlist, pedig a falun vezettk keresztl, s ez idszako-san szennyes radattal lepte el a mlyebben fekv teleplsrszeket.

  A nyli Szurdik kpe a szurdiktetrl.

  Egszsges ivvizet csak a hegyben lehetett tallni. A falusi rossz llapotokon az elljrsg a kzsghza el frt kttal enyhtett.

  1948-ban bevezettk a faluba a villanyvilgtst. 1950-ben megalakult az I. szint TSz. 1954-re elkszlt a falut a heggyel sszekt t. 1956, a forrada-lom vben a falu is megrezte a vltozsokat.

  Nylon nem volt felkels, viszont kivndorlsok voltak. 1956 tavaszn a hegybe is bevezettk a villanyt, ez nagyon megknnytette az ott lakk lett, mert a vzvtelezst elsegt hidroforokat (rgi hzi vzellt berendezs) be lehe-tett zemelni. Orvos ts Ills szemlyben a kt vilghbor kztt kerlt el-szr a faluba, vdn pedig az egszsghzban kapott rendelt. Szlszn mr a 19. szzadban tevkenykedett a faluban, akit Sav nninek hvtak.

  1962-ben tadtk az j gygyszertrat. 1967-ben felplt az j sporttelep. A sportnak nagy tbora van most napjainkban is Nylon.

 • Nyl kzsg trtnete

  9

  Nyli knyvtr 1968-ban elkszlt az j knyvtr.

  Az j kzsgi knyvtr A knyvtr olvasterme

  A nyli iskolhoz s a falu mveldshez, az iskola trsadalmi szerepnek a megtlshez szervesen kapcsoldik a kzsgben lakk mveldsi ignye.

  Valjban ez a folyamat mr az 1900-as vektl megindult, de knyvtrrl ekkor mg nem beszlhetnk. Az olvaskr megalaptja Horvth Gyrgy kis-tant volt. A kr tagjai elszr az iskolban, ksbb egy brelt hzban kaptak helyet. Knyvllomnyuk igen szegnyes volt, ennek ellenre gyakran tartottak felolvassokat. Legkedveltebbek voltak Jkai s Grdonyi mvei. Az els vilg-hbor kezdetn a kr felbomlott.

  A hbor utn sokig nem mkdtt semmifle szervezet, a knyveket pe-dig elraktroztk. Az 1932-ben plt kultrhzban kezdett el mkdni az Ifj-sgi Kr, mely a felbomlott olvaskr knyvkszlett feljtotta. Ekkor mr knyvtros is volt Oroszlny Mikls szemlyben. A kr tagjai sznieladsokat is tartottak. A hbor ismt megszaktotta a kulturlis letet. A knyvtr 1952-ben szervezdtt 243 knyvvel s 12 olvasval. 1959-ben a Kzsgi Tancs pletben kapott helyet. 1968-ban megplt az j kzsgi knyvtr, mely mo-dern, tgas 150 ngyzetmter alapterleten helyezkedett el. Kln felntt s gyermekknyvtr llt az olvask rendelkezsre. Knyvtrosok Vrady Lszl, ksbb Bakonyi Istvn pedaggusok voltak.

  Ezek az vek jelentettk a nyli knyvtr fnykort. Ksznhette ezt mo-dern pletnek, a kor szellemnek s a klnfle olvas brigdmozgalmaknak. Nem jelentett akadlyt neves rk meghvsa sem, mert a megyei knyvtr fi-nanszrozta, st, szervezte ezeket az r-olvas tallkozkat.

 • Nyl kzsg trtnete

  10

  Vendgeink voltak:

  1969. Veres Pter Kossuth- djas r

  1971. Palotai Boris, Snta Ferenc rk

  1973. Zsoldos Vera illusztrtor

  1975. Nagy Katalin

  1976. Donszi Magda

  1977. Fehr Klra

  1978. Galgczi Erzsbet

  1979. Gazdag Erzsi, Jkai Anna

  1980. Baranyai Ferenc, Fenkel Judit

  1982. Berkesi Andrs

  1985. Deme Lszl nyelvsz s Dobai Pter r

  1986. Csk Gyula r

  1993. Csendes Bla klt, a falu szltte

  Bellovics Illsn a knyvtrban 2006-ban

  Tallkoz Donszi Magdval 1976. 04. 23.

 • Nyl kzsg trtnete

  11

  A kzsgfejlesztsi alapbl tmogattk a knyvllomny gyarapodst. Hrom v alatt a ktetek szma 2.162 pldnnyal nvekedett. 1974-ben mr 2.406 k-tetre rgott az llomny. 1984-ben kerlt a knyvtrba Bellovics Illsn, Teri nni. elszr a gyermekknyvtr vezetst vette t, majd 1987-ben az egsz

  knyvtr az irnytsa al kerlt. A knyvtr 1990-ben bezrt, llomnya kt vre raktrba kerlt. A helyre plt faluhzbl kiszorult. A kzsghza emele-tn kapott kt helyisget. 6 vig mkdtt itt, amikor a falu vezeti elhatroz-tk kikltztetst. Oka, hogy az plet statikailag nem felelt meg a knyvek slya okozta megterhelsnek.

  Ismt kltzni kellett, a rgi iskola pletbe, mely tgas s vilgos volt, de csak egyetlen nagyobb helyisggel rendelkezett. Ezt kellett berendezni gy, hogy minden korcsoport szmra megfelel legyen. A jelenlegi problma a helyhiny. Nem alkalmas rendezvnyek, r-olvas tallkozk itt trtn meg-tartsra sem. A konyha kltzsvel a knyvtr ismtelten kltzni knysze-rlt. Annl is inkbb, mert a jelenlegi plet mszaki llapota nem megfelel. A Sport utcai voda plete ad otthont a knyvtrnak. A sok hnyattats utn vgre a kor ignyeinek megfelel knyvtr kialaktsra nylik lehetsg.

  A knyvtr llomnya: 11.012 ktet, ebbl gyermek szpirodalom 4.500 db, ismeretterjeszt 2.400 db. A beiratkozott olvask szma 2006-ban 398 f, eb-bl gyermek 187 f. A knyvllomny gyaraptsra fordthat ves keret elri mr az 500.000 forintot.

  A jelenlegi knyvtrplet a rgi napkzi helyn mkdik

 • A nyli ltalnos iskola trtneti elzmnyei

  12

  Domonkos Istvn

  A nyli ltalnos iskola trtneti elzmnyei 1698-ban Kis-, Nagy- s Kptalan-Nyl llekszma 440 f volt. Iskolamesterrl is szlnak az rsok. Hamarosan megsznt az iskola, mert kevs tanul ltogatta.

  Iskolrl, tantsrl olvashatunk az 1719-es anyaknyvben. 1720-ban az is-kolamester Szili Jnos volt, utna pedig mr rendszeresen tallkozunk velk.

  Orszgos pldk szerint tants csak a 3-4 tli hnapban folyt, tantrgyak az olvass, rs, katekizmus s a szmols. Az iskola ekkor a rgi egszsghz mel-letti Sulyok-fle hzban kapott helyet. A tants-tanuls felttelei nem voltak mindig biztostottak. Az 1736-os rszki jegyzknyvbl rtesltnk, hogy a hegybeli lakosok nem vittk be az iskola ftshez szksges tzift. Azzal v-dekeztek, hogy nem jutott hely az iskolban gyermekeiknek. Igazsg szerint azonban vdekezsk alaptalannak bizonyult, mert lett volna mg hely, de pa-dok nem voltak.

  1748-ban a kzsg lakinak szma 846-ra nvekedett. Ismt volt iskolames-ter, Karvalics Jnosnak hvtk. Az iskolaszki jegyzknyv szerint a kzsgbeli-ek f foglalkozst is figyelembe vve a kvetkez hatrozatot hoztk: A szreti sznid az ltalnos szret megkezdstl szmtva 14 napig fog tartani

  Az 1900-as vek elejn kt iskola volt Nylon. Egyik a hegyben, a msik a faluban 2-2 osztllyal. A kzsg 500 gyermekt kellett volna befogadnia ennek a 4 tanteremnek. 1901-re felvetdtt egy harmadik tanterem ptsnek szksgessge, de ez csak 1912-ben valsult meg. Gyr vrmegye kirlyi tanfelgyeljnek, Ember Jnosnak 1909-ben rt levele is az ptkezs fontossgt bizonytotta: A tantermekben lv zsfoltsg mind egszsggyi, mind pedig pedaggiai okokbl mielbb megszntetend.

  A nylhegyi llami elemi iskola igazgatja is arrl rt a falusi rk. iskola igazgatjnak, hogy nem tudja fogadni a nylfalusi dikokat (20-30 ft), mert a hegyben is tl-zsfoltak a tantermek.

  1904-bl Domonkos Istvn helybeli plbnos rst olvashatjuk: az a drga iskola pedig ll resen, 4-5 hnapig. Ahol kzs legelk nincse-nek, a hatodik hnapba is beler az iskolk kongsa, mert valsgos letve-szedelem oktber eltt a nagyobbacska gyerekeket sszefogdosni. Egyetlen szegny embernek egyetlen kuli tehene ldozatul kvnja a kis parasztfi lelki

 • Nyli knyvtr

  13

  mveltsgt, mert az llat eszik, s etetni kell a h szakadtig. Hossz a tl, a bektst odzni kell, amg lehet. Ez gbekilt baj. Mindig fj, amikor ltom a kis falusi gyereket, aki a porban csak akkora, mint egy bbos pityermadr. Taln ez az els mellnykje van rajta, s a kis lajbizsebben madzagra ktve a bicska. Nem ismerek kis parasztfit e nlkl, de nem ismerek egyetlent, knyvvel a kezben. Ez a mlt, amely fj.

  Ezekben az idkben egyre inkbb nvekedett a vrosba bejr munksok sz-ma, hogy a csald anyagi helyzetn valamit lendtsen, s a megszerzett szakm-jval tudsval magnak is emberibb letet teremtsen. 1929-ben mr 3 iskola volt a kzsgben 8 tanteremmel s 3 tantval. A tanulk most is csak tlen l-togattk. A nagy rszk kora tavasszal summs munkra ment.

  Ezt bizonytja a Gyr-Moson-Pozsony kzigazgatsilag Egyenlre Egyes-tett Vrmegyk tanfelgyeljnek leirata a pusztai jrs fszolgabrjhoz.

  A tanfelgyel lerja, hogy a 61 tovbbkpz iskolba bert tanul kzl 46 volt igazolatlan mulaszt.

  Felkrem a Fszolgabr urat, hogy szveskedjk egyben a kzsgi elljrsgot felhvni arra, hogy llaptsa meg, hogy a tanktelesek kzl kik s hov szegdtek el hnapos munkra.

  Gyr, 1929. prilis 28. Dr. Boldizsr Dezs

  Vez. kir. tanfelgyel

  A kpen Lszl Jnos plbnos r, Fekete Pter kpln s a teljes kirlyi tanfelgyelsg.

  Kijttek Nylra megnzni, hogy a tant, Szilaj Gyula milyen szinten dolgozik.

 • A nyli ltalnos iskola trtneti elzmnyei

  14

  A lertakbl kitnik, hogy az 1930-as 40-es vekben a szegnysg fokozds-val az emberek mveltsgi sznvonala is alacsony volt.

  A szlk nem lttk be a rendszeres iskolbajrs fontossgt, vagy szks-gk volt a keresetre a csald eltartshoz. Sok gyermek a 6 elemit sem tudta be-fejezni. Ez rnyomta blyegt az egsz iskolarendszerre. Nmi megnyugvsra ad okot, hogy a 30-as vektl egy-kt szegnyparaszt vagy munks is megpr-blta a gyermekt Gyrben tanttatni. vente 5-6 tanul jrt polgri iskolba, 3-4 gimnziumba.

  A tovbbtanulk j rsze tant, jegyz, hivatalnok lett. A fels iskolba ke-rl nhny ifj a papi, gyvdi esetleg mrnki, orvosi plya fel orientldott.

  A dikok tovbbtanttatsnl jelents szerepe volt a falu plbnosnak, ta-ntjnak. A tehetsgesebb gyermekeket segtettk.

  Domonkos Istvn plbnos, r Csicsai Benedek kntortant Barty Modrovics Jnos tant Szilaj Gyula kistant

  1945 utn 3 iskola is mkdtt a kzsgben. A falusi katolikus s a hegybeli, va-lamint az albeli, llami iskola. Megindult a 8 osztlyos ltalnos iskolai oktats. A neve is jelzi, hogy nem elemi, hanem ltalnos mveltsget kell adni a tanulk-nak. Fokozatosan bevezetsre kerlt a korszerbb tantsi elveknek megfelel tanti vgzettsgek megszerzse. Als tagozatban tanti oklevl, felsbb oszt-lyokban pedig mr a szaktanri vgzettsg volt kvetelmny az oktat-nevel munkhoz. Ebben az idszakban igazgatk voltak:

  Vitz Kelevsz Gyz, 1959-ig Szigeti Istvn, 1959-1963-ig Both Katalin (Simon Frigyesn).

  A kzsg vezeti mr a 60-as vekben lttk, hogy gyermekeik iskolai k-rlmnyei mltatlanul szegnyesek. 3-4 helyen, sokszor zsfoltan folyt a ta-nts. 1967-ben hatrozott vlt az iskolapts ignye, majd 1969-ben elk-szltek a konkrt tervek.

 • Az j iskola szletse

  15

  Az j iskola szletse Megindult a mozgsts. A falu apraja-nagyja magnak rezte ezt az gyet. A Kisalfld cm napilap 1969 prilisi szma is foglalkozott a tmval. Nyli iskolaplda cmmel, Jzsa kroly igazgat nyilatkozatban elmondta, hogy je-lenleg hrom iskolban tantanak 16 tanulcsoporttal. Jogos volt teht a fa-lusiak vgya. A felsbb szervek 4 tanterem ptsre adtak lehetsget. Nyl kzsgnek legalbb 8 teremre lett volna szksge. A hinyz sszeget trsa-dalmi munkval teremtettk el.

  Rgi sportplya: Ide lmodtk az j iskolt

  A felajnls sszege 86.635 Ft s a munka rtke 100.000 Ft volt.

 • A nyli ltalnos iskola trtneti elzmnyei

  16

  Az avatnnep emlkalbumnak els lapja

  A kzssgi s iskolavezets a szlkhz fordult, hogy ki-ki anyagi lehetsgei szerint jruljon hozz az iskolaptshez. 80.000 forint jtt ssze, ugyanekkor megindult a trsadalmi munka szervezse. A szlk 1-10 napot vllaltak.

 • Az j iskola szletse

  17

  Jzsa Kroly az ptkezs elindtja s mene-dzsere. Minden az alapoknl kezddik.

  Megindult az ptkezs. Az alapozs s a lbazat teljes mrtkben trsadalmi munkval kszlt. A Pajts cm jsgban is megjelent egy cikk, mely a nyliak lelkes helytllst dicsrte. A kvetkezket rtk: A felvonulsi tren nyzsg-nek az emberek. Frge kez lnyok tglt rakodnak, balra csknyok zzzk a trmelket. Szemben lapttal rakodjk a homokot. A munksok csupa pehelys-ly bajnokok, vagyis gyerekek. Tants utn is megjelennek s krdezik hol, mit kell segteni.

  A falu vezeti tudtk, hogy bzhatnak a falu lakossgban s a felss tanulk helytllsban. Az elmlt idszak igazolta ket. A 6 milli forintos kltsgek-hez az albbiak szerint jrultak hozz: Trsadalmi munka 1,5 milli forint, a lakossg hozzjrulsa tglaje-gyekben 80 ezer forint.

 • A nyli ltalnos iskola trtneti elzmnyei

  18

  Az iskola felszerelsbe a Megyei Tancs 200 ezer forintot, a Megyei Ta-ncs 2, 4 milli forintot, a Kzsgi Tancs 1, 8 milli forintot biztostott.

  Az iskola kivitelezst s a munklatok szervezst a Nyli vegyesipari KTSZ vgezte. Ksznetnk s elismersnk minden kicsi s nagy nyli ember nevben a gondo-latot meglmod, a kivitelezst megszervez s a kltsgeket elteremt loklpatritknak: Jzsa Kroly igazgatnak s Szab Imre tancselnknek.

  Az avatnnepsg 1971. szeptember 1-jn volt.

 • Az j iskola szletse

  19

  Az els tanvnyit (1971.) s a diksereg

  549. sz. Hunyadi Jnos ttrcsapat zszlaja A karmester bcszik (1975.) s eltte az iskola jelkpes kulcsa

  Nhny mondat az avatn elhangzottakbl: j iskolt avatunk. Az j pletre tekintve esznkbe jut, jra gazdagabbak lettnk az oktat-nevel munka egy nagyszer mhelyvel. Iskolnk a megye legkorszerbb falusi isko-lja. Az ptk s a birtokbavevk is bszkk lehetnek erre a ltestmnyre. Iskolnk peda-ggusai oktatjk, nevelik a jv nemzedkt. Azon fradoznak, hogy a kisebbek, nagyob-bak egyarnt eligazodjanak a tudomny tvesztiben.

  Az egy helyre koncentrldott diksereg s nevelik igazi kzssgg ko-vcsoldtak. J hangulat tartalmas rendezvnyek, kulturlis- s sportese-mnyek sznhelye lett az j iskola. Lehetsg nylt az oktats korszersts-re. Beindult s sikerrel mkdtt als tagozaton a tantrgycsoportos okta-ts, amely napjainkban a fels tagozaton is eredmnyes. Az n. nvcsopor-tos oktats beindtsa is az nevhez fzdik, mely a ksbbi vek sorn kiteljesedett.

 • A nyli ltalnos iskola trtneti elzmnyei

  20

  Aki nagyot mer gondolni s kpes megvalstani, arra elbb-utbb felfigyel-nek. gy trtnt azutn, hogy a fiatal ambicizus igazgatnk jabb kihvst ka-pott az lettl. 1975. mjus 15-n tvette a Megyei Sporthivatal vezetst.

  1975-tl Farag Sndor vezette az intzmnyt. Ebben az idszakban szakmailag is nagyot fejldtt az intzmny 23 tanerje, az j oktatsi koncepcik minden nevelt tovbbkpzsre, szakmai tbblettudsra sztnztek. A tanrok is ta-nultak szerte az orszgban, komplex tanfolyamokat, msoddiplomt szereztek. Helyi program is volt bven, az alss s felss tanulk sok tanulmnyi s sportversenyen val rszvtele regbtette a nyliak hrt. Az igazgat urat 1982-ben felkrtk a Megyei Mveldsi Osztly munkatrsnak, gy is tvo-zott, Gyrbe kltztt.

  1982-1991-ig Szcs Alajos kapott igazgati megbzst. Az nevhez kapcsoldik a fvszenekar jjlesztse s menedzselse.

  1991-ben vgre sikerlt megszntetni a dlutni, az n. vltott tantst. Az als tagozat egy rsze a rgi iskola pletben kapott helyet. Beindult negyedik osztlyban a nmet nyelv oktatsa is.

  Vezetse alatt plt fel az iskolhoz csatolt korszer tornaterem, melynek megvalstsra az iskola ptsekor a szks anyagiak miatt nem nylt lehet-sg. Az iskola ptshez hasonlan, Szab Imre ta-ncselnk s Szcs Alajos igazgat krssel fordultak a szlkhz s a kzsg la-kosaihoz. Krtk az anyagi hozzjrulst s a trsadalmi munkt. Rszlet a levlbl: A Kzsgi Tancs nkntes kzsgfejlesztsi hozzjrulst kr a kzsg lakossgtl a tornaterem ptshez. A trsadalmi erfesztsekhez az nk megrt tmogatst krjk. A felhvs eredmnyes volt, a trsadalmi munka rtke 800 ezer forint, a felajn-lsok sszege 350 ezer forintot tett ki. Az ptkezs 1983 szn fejezdtt be. A gyri jrs els tornatermnek tadsa 1983. november 18-n volt. A szlk s a tanulk egyarnt rltek a 18 x 36 mteres sportltestmnynek.

 • Az j iskola szletse

  21

  A tornaterem tadsi nnepsge

  Szcs Alajos mondta az tvtelkor:

  A tornatermet rmmel tveszem. Olyan ltestmnnyel gazdagodtunk, amelyet keve-sen mondhatnak maguknak. Az ignyes testnevelsrk s a gyerekek sportolsi ig-nyn kvl a felntt lakossgnak is rendelkezsre ll. Szeretnnk, ha iskolnkbl mi-nl edzettebb fiatalok kerlnnek ki.

  Az impozns plet teljes kltsgvetse a kvetkez: Megyei Tancs: 2,5 milli Ft. Kzsgi Tancs: 1,8 milli Ft. Trsadalmi munka: 800 ezer Ft. Nyli TSZ: 400 ezer Ft. Orszgos Sporthivatal: 300 ezer Ft. Lakossgi hozzjruls: 300 ezer Ft. KTSZ: 200 ezer Ft. Hzgyr: 100 ezer Ft. sszesen: 6 milli 800 ezer Forint

  A tornaterem alkalmas megyei s terleti versenyek rendezsre. A tli idszakban itt tartjk edzseiket a helyi sportkr tagjai is. A faluban nkntes alapon m-kd kisplys labdarg csapatok, gynevezett reglegnyek tudjk sszemrni tudsukat, s kielgteni mozgsignyket. Estnknt megtallhat a plyn a segdmunks s az orvos egy csapatban. A megnvekedett lehetsgekkel az elvrsok is nttek a testnevels tantsval szemben.

  A rendszervlts utn 1992-1997-ig Balogh Ferenc llt az iskola ln. 1992 szep-tembertl harmadik osztlytl, az 1993/1994-es tanvtl oktatunk nmet, an-gol nyelvet a szlk vlasztsa alapjn. 1992 ta szmtstechnikai kpzst is

 • A nyli ltalnos iskola trtneti elzmnyei

  22

  kapnak tanulink a negyedik vfolyamtl kezdden. Ebben az idszakban ala-kult meg a rendszervltozs utn els zben az Iskolaszk.

  1997-2004-ig Koziczn Kele Ildik igazgatn vezette az intzmnyt. Tette ezt ak-kor, amikor bevezetsre kerlt a Nemzeti Alaptanterv, Kerettanterv, Helyi Pe-daggiai program, helyi tantervet kellett kszteni az intzmnyben. Beindtotta a Napsugr Zenemvszeti, a Grcia Mvszeti Iskolt. Az irnytsa alatt megalakult a majorette-csoport, amely szp sikereket rt el.

  Az nnepi szentmist Bausz Andrs helyi plbnos s Jelenits Istvn,

  Pilinszky gyntatpapja celebrlta. A Comenius I. minsgbiztostsi rendszert az irnytsval ptette ki a tan-testlet. Ebben az idszakban vette fel iskolnk Pilinszky Jnos klt nevt. Elkszlt a zszlnk s a Pilinszky feliratos iskolai plnk is. Ltrehozta a leg-kivlbb dikoknak adomnyozhat Pilinszky-plakettet. Igazgatsga alatt h-rom tanteremmel s j neveli szobval bvlt iskolnk. Bevezette a CED dif-ferencilt oktatst az als tagozaton.

  Az nek-zene oktats fejlesztse cljbl 2000 szeptembertl bevezetsre kerlt a zenei iskolai kpzs a Napsugr Zeneiskola keretein bell.

  Jelenleg Gyrin Csendes Gyngyi irnytsa alatt mkdik az intzmny. 1998 ta dolgozik az iskolban, 2000. augusztusig igazgathelyettes. 2004-tl megbzott, majd 2005-tl kinevezett igazgat. Irnytsa alatt trtnt a vizesblokkok, lt-zk teljes feljtsa, az j pletszrny ptse. Az iskola bels szptse is el-kezddtt. Az iskolaudvar rendezse elindult. Sikerlt egy fejlesztszobt kiala-ktani. Szaktantermekbe mdiaszekrnyek kerltek, amelyekkel a korszer okta-tshoz szksges feltteleket biztostotta.

 • Nvadnk

  23

  A Phare plyzattal megvalstott szakmai fejleszts, a LEXIA-program kidolgozsnak volt a szakmai menedzsere. Sikerlt ltrehozni a tanulsi nehz-sgekkel kzd tanulk szmra egy fejleszt oktatsi szoftvert. A Pilinszky-emlktbla elhelyezsre is sor kerlt, amelyre azon dikok kerlhetnek fel, akik Pilinszky-plakettet kapnak nyolc ven t nyjtott kitn tanulmnyi eredm-nykrt. A Comenius Minsgirnytsi program tovbbi alkalmazst, az isko-la eddigi hagyomnyainak polst is szvgynek tartja.

  Nvadnk Pilinszky Jnos 1921. november 27-n r-telmisgi csaldban szletett. Apja Pilinszky Jnos, anyja Baitz Veronika. 1939-ben rett-sgizett a budapesti piarista gimnziumban, jogot, majd magyar irodalmat s mvszet-trtnetet hallgatott, de nem fejezte be. 1944-ben katonnak vittk. 1945 februrj-ban Nyugatra vittk, gy kerlt a nmetor-szgi Harbach faluba. Ezen a helyen s n-hny koncentrcis tborban betegeskedve, szrny krlmnyek kztt lte t a hbort. Verseit a Magyarok s a Vlasz adta ki. E ktettel nyerte el 1947-ben a Baugmarten-djat. 1957-ben megrta hres verst az Aranymadr cmmel. 1977. november 1-jtl az j Ember cm hetilap munkatrsa volt. 1971-ben Jzsef Attila-djat kapott. Ren-geteget utazott. Bejrta Lengyelorszgot, Svjcot, Belgiumot, ltta jvidket, Bcset, Prizst, Londont, Rmt, st Amerikba is eljutott.

  Fontosabb mvei: Rekviem, A nap szletse, Tr s forma. Pilinszky ri s klti munkssga roppant vltozatos volt. rt verseket, przt, filmnovellt, klti oratriumot, verses mest, lrai sznmveket, esszt, kisprzt, publicisz-tikt. 1980-ban Kossuth-djat kapott.

  1981-ben hunyt el. Jnius 4-n hatalmas tmeg ksrte utols tjra Buda-pesten.

 • A nyli ltalnos iskola trtneti elzmnyei

  24

  Az j pletrsz: A 21. szzad iskolja Egy Phare-plyzat keretben iskolabvtsre majdnem 250.000 (kb. 60 milli forint) tmogatst nyert a Nyli nkormnyzat, amelybl 230 m2-nyi bvts plt. Az iskola informatikai felszerelse ebbl 15 milli forint rtk, aminek ismeretben mltn nevezhetjk mr iskolnkat a 21. szzad iskoljnak.

  2005 tavaszn kezddtek a munkk s nyron mr lltak a falak

  Az j rsz tadsa magas rang vendgek trsasgban Fotkillts az j eladban

  Az j eladterem mg kicsit resen A telehz modern szmtgpekkel vrja a falubelieket

 • A nyli iskolahlzat egysgesedse (1698-2006)

  25

  A nyli iskolahlzat egysgesedse (1698-2006) 1698. Volt iskola, de kis ltszma miatt hamarosan megsznt. (Barbacsy Mrton isk. mesterrel). 1719. Volt iskola az rsok szerint. 1720. A Sulyok-hzban (rgi egszsghz mellett) mkdtt az egyetlen iskola.

  Iskolamester: Szili Jnos, s csak a 3-4 tli hnap alatt volt oktats. 1748. Iskolamester: Karvalics Jnos. 1878. Megplt a falusi (Rmai Katolikus Szent Istvn Elemi ) iskola. 1900. Hegyi s falusi iskola:

  2-2 osztllyal, 4 tanteremben, 500 tanulval, a 3-4 tli hnap alatt mkdtt.

  1912. Megplt a 3. tanterem. 1929. Hrom iskola volt 8 tantval, mely a 3-4 tli hnap alatt mkdtt 8

  tanteremben. 1945. Falusi, hegybeli s albeli iskolk mkdtek, bevezettk a 8 ltalnost. 1949. Az iskolt llamostottk. 1967. Hrom iskola mkdtt 16 tanulcsoporttal.

  Az albeli s a hegybeli iskolban az als tagozaton sszevont osztly-ban tanultak.

  1967. Az albeli iskola megsznt, rvidesen a hegybeli iskola is. A falusi iskolban 4 tanteremben vltott tantssal tanult az als s a

  fels tagozat, emellett a kultrhz 2 helyisgben jrt 1-1 osztly.

  A kt szksgtanterem helyszne a rgi prthelyisg volt.

  1971. Megplt az j iskola: 12 tanteremmel, 16 tanulcsoporttal, a fels tagozat lland dleltti oktatsi renddel, az als tagozat vltott (de. s du.) rendben tanult.

 • A nyli ltalnos iskola trtneti elzmnyei

  26

  1982. Dikok birtokba vehettk az j tornatermet. 1991. janur 1-jtl 4 alss osztly a rgi falusi iskolba kltztt, gy megsznt

  a dlutnos oktats. 1998-tl napjainkig csak egy pletben folyik a tants. 3 tanteremmel bvlt az iskola,

  j neveli s iskolatitkrsg kapott helyett, megtrtnt az ablakok cserje. 2002. A tornaterembe energiatakarkos lmpatestek kerltek. 2003. Az intzmny villamoshlzatnak korszerstsvel folytatdott a fel-

  jts-sorozat. 2004. A 33 ves vizesblokk teljes feljtsval zrult a sorozat. 2005 Az ltzk feljtsa kvetkezett. 2006 j szrnnyal bvlt az iskola (230 m2), melyben informatikai termek,

  nyelvi labor, eladterem s a telehz kapott helyet. Ezeket a beruhzsokat, feljtsokat az iskola a fenntart nkormnyzat tmogatsval tudta megvalstani, amit ezton is szeretnnk megksznni.

  Pedaggusok s dikok ltszmnak alakulsa 1945-2006.

  421 428473 476

  539 540

  402373 371

  409467

  411379

  350307

  276 256 267 267 260 253 268 268 276 277 276 237

  9 16 16 22 22 22 20 23 23 26 28 28 26 26 28 27 22 24 21 25 23 23 23 23 23 24 240

  100

  200

  300

  400

  500

  600

  1945

  1948

  1950

  1955

  1960

  1965

  1970

  1971

  1975

  1980

  1985

  1990

  1991

  1992

  1993

  1994

  1995

  1996

  1997

  1998

  1999

  2000

  2001

  2002

  2003

  2004

  2005

  v

  F

  Dikok Tanrok Az iskola napjainkban szolgltat intzmnny vlt. A tanuli ltszm cskkense nem az iskolai kpzs minsgi romlshoz kthet. A rendszervlts eltt az lta-lnos iskolai tanulmnyok vgzse helyhez kttt volt, vagyis a szlk bejelentett lakhelye szerinti oktatsi intzmnyben volt kteles a tanul jrni.

  A rendszervltozs utni vektl szabad iskolavlaszts van, amit a szlk ki is hasznlnak. Egyfajta sttusszimblum lett a gyereket vrosi iskolba jratni. Sajnos a szletsek szma is hozzjrul iskolnk gyerekltszmnak apads-hoz. A kvetkez tblzat is ezt igazolja.

  Szletsi adatok alakulsa a kzsgben 1995-tl v 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 f 37 32 30 28 29 24 26 43 40 30 68

  Megjegyzs: az adatokat a Polgrmesteri Hivatal szolgltatta

 • Igazgatk s helyetteseik

  27

  Igazgatk s helyetteseik

  v Igazgatk Helyettesek -1916-ig Farkas Mtys

  1918-1946. Csicsay Benedek

  Vitz Kelevz Gyz

  1948-1959. Szigeti Istvn

  1959-1963. Simon Frigyesn

  1963-1974. Jzsa Kroly Banyr Bla

  1975. Banyr Bla mb. Szcs Alajos

  1975-1982. Farag Sndor Banyr Bla

  Kbor Mihlyn

  1982-1991. Szcs Alajos Kbor Mihlyn

  Gl Dezsn

  1991-1992. Rkosi Ptern mb. Horvth Gyrgy

  1992-1997. Balogh Ferenc Rkosi Ptern

  1997-2000. Kele Ildik Jzsn Szekr Mrta

  2000-2004. 06. 17. Koziczn Kele Ildik Gyrin Csendes Gyngyi

  2004. 06. 18. - 2005. 06. 30. Gyrin Csendes Gyngyi mb. Koziczn Kele Ildik

  2005. 07. 01. - Gyrin Csendes Gyngyi Kriston Pl

  A trz tantestlet az ifikkel

 • A nyli ltalnos iskola trtneti elzmnyei

  28

  Rgmlt idktl a nyli nebulk oktati voltak: (abc sorrend helyett a kronolgit kvetve)

  Farkas Mtys Csicsay Benedek Vitz Kelevz Gyz Szilaj Gyula Barthy Modrovics Jnos Praudik Tivadar Meller Alz Bakonyi Antal Szab Terz Jezs Klmn Jezs Klmnn Kollr Izabella Muray Etelka Farkas Istvn Limpek Gyrgy Glauder Andor Vrosi Andorn Bnyai Mria ( Mici nni ) Sipcz Istvn

  Barabs Gyz Dr. Balogh Zoltnn Balogh va Szigeti Istvn Szigeti Istvnn Barlavics Ern Vask Emma Petrnyi Gzn Csebk Magdolna Csapkay Istvn brahm Imre Nmeth Zoltn Szphegyi Joln Piukovics Miklsn Gtai Dezsn Wernern Csords va Barkaszi Andrsn Dvidhzy Ferencn (Szalky Zsuzsa) Kiss Miklsn

  Rgi idk oktati a hegyi iskola udvarn

 • Iskolnkban tant pedaggusok nvsora 1971-2006.

  29

  Iskolnkban tant pedaggusok nvsora 1971-2006. 1. brahm Csaba 2. Baky Csaba 3. Bakonyi Istvn 4. Balogh Ferenc 5. Banyr Bla+ 6. Banyr Bln 7. Baranyain Dombi Vilma 8. Brdosi Mikls 9. Bellovics Illsn 10. Bksi Mrta 11. Bkssy Krisztina 12. Borbly Erzsbet 13. Both Jzsef+ 14. Both Jzsefn 15. Bozzay Ilona 16. Bukics Ern 17. Bukicsn Sajben Mnika 18. Bza Henrietta 19. Bkki Sndor 20. Csapn Nebehaj Renta 21. Csiba Bln 22. Csign Mt Zsuzsa 23. Csig Sndor kn. 24. Csizmadia Ferencn 25. Gyrin Csendes Gyngyi 26. Dczi Adl 27. Egrin Szrdi Margit 28. Eskdtn Major Mria 29. rsek Zoltn 30. rsek Zoltnn 31. Farag Sndor 32. Farag Sndorn+ 33. Gal Dezsn 34. Galn Kuti Gabriella

  35. Gellr Ferenc 36. Germn Istvnn 37. Gbern Gombs Mrta 38. Gombs Pter 39. Gombosn Szalontai Zsuzsa 40. Hargitai Gusztv+ 41. Horvth Gyrgy 42. Horvth Gyrgyn 43. Horvth Imrn 44. Hornykn Vnyi Gabriella 45. Jakab Imrn 46. Jfejn Ppai Margit 47. Jzsa Csabn 48. Jzsa Kroly 49. Jzsn Szekr Mrta 50. Kllain Balzs Edit 51. Kemnyn Csorba Mria+ 52. Kilcskn Hcz Zsuzsa 53. Kiss Auguszta 54. Kiss Sndorn+ 55. Kbor Mihlyn 56. Koncz Ingrid 57. Kollern Nmeth Zsuzsa 58. Korpos Ildik 59. Koszonits Jzsef+ 60. Kozicz Lszl 61. Koziczn Kele Ildik 62. Koziczn Takcs Mariann 63. Kriston Pl 64. Kriston Pln 65. Lszl Balzs 66. Lengyeln Fenyvesi Mrta 67. Lvi-Funk Alexandra 68. Matisn Kertsz Judit

 • A nyli ltalnos iskola trtneti elzmnyei

  30

  69. Mecsri Gbor 70. Mikln Szab Gabriella 71. Molnr Jnos 72. Nagy gnes 73. Nagyn Nnai Anik 74. Nagyn Venesz Judit 75. Nmeth Antaln 76. Nmeth Katalin 77. Nmeth Marietta 78. Nmeth Ottn 79. Nmethn Domonkos Piroska 80. Nmetin Mszros Julianna 81. Ondi Mrta 82. Orossn Pohrnik Joln 83. Orszg Lszln 84. vri Gyrgyn 85. Pder Emese 86. Psztori Ernn 87. Pintrn Kirly Erzsbet 88. Pintrn Szigony Judit 89. Pohrnikn Nagy Zsuzsa 90. Rczn Vczi Gertrd 91. Rkosi Ptern 92. Rucskn Krdi Anett 93. Sasvri Gyula 94. Schauer Jzsefn 95. Schreiner Adl 96. Simon Frigyesn 97. Svnyes Tivadarn

  98. Szakl Jnos 99. Szalrn Oszk Mariann 100. Szemetin Babics Lvia 101. Szkessy Katalin 102. Szigeti Krisztina 103. Szab Gborn 104. Szab Ildik 105. Szakcs Jzsefn 106. Szcs Alajos 107. Szcs Alajosn 108. Szcs Dezsn 109. Szcs Lszln 110. Teke Andrsn+ 111. Tth va 112. Tvri Katalin 113. Turner Zoltn 114. T Edit 115. Unger Szabina 116. Dr.Vargn Rti Edit 117. Varga Jnosn 118. Varga Magdolna 119. Vrady Lszl+ 120. Vrady Lszln 121. Verdesn brahm Zsuzsa 122. Vrs Lajosn 123. Zalkn Rajos Anik 124. Wenczel Imre 125. Winklern Palotai Ajncska

  Hitoktatk 1. Szuchentrunk Mihly esperes r 2. Bausz Andrs plbnos r 3. Boda Zsuzsa

  4. Lszl Balzs

  5. Szab Margit

  6. Kriston Pl

  7. Kriston Pln

 • Neveltestlet 2005/2006. tanvben

  31

  Neveltestlet 2005/2006. tanvben

  NVSOR Mit tant / Kpzettsg Megjegyzs 1. Bellovics Illsn sajtos nevelsi igny

  tanulkat tant gygypedaggiai asszisztens

  kzsgi knyvtros

  2. Bksi Mrta magyar-nmet-orosz 3. Bza Henrietta als nmet kzpfok 4. Csign Mt

  Zsuzsanna als trtnelem, logopdia

  humn munkakzssg- vezet

  5. Csizmadia Ferencn

  als szorobn

  6. Funk Alexandra als alss DK-vezet 7. Gombs Pter matematika, testnevels

  informatika Iskolai Sportkr vezetje tanknyvfelels Minsgi csoport tagja

  8. Gyrin Csendes Gyngyi

  minsgbiztostsi kpzs

  igazgat

  9. Horvthn S. Adl napkzi nmet szaktant 10. Jfejn Ppai

  Margit matematika, fizika, kmia

  11. Jzsa Csabn als, rajz spec. kollgium alss munkakzssg vezet Minsgi csoport vezet

  12. Kllain Balzs Edit angol nyelv ifjsgvdelmi felels 13. Kiss Auguszta als francia spec. kollgium

  minsgi csoport tagja 14. Kozicz Lszl matematika, fizika,

  informatika szakvizsga, kzoktatsi vezet

  edz matematika csoport vezet

  15. Kriston Pl fldrajz, testnevels

  igazgathelyettes hitoktat

 • A nyli ltalnos iskola trtneti elzmnyei

  32

  NVSOR Mit tant / Kpzettsg Megjegyzs 16. Molnr Jnos biolgia, technika felss munkakzssgi

  vezet, edz 17. Ondi Mrta fldrajz, testnevels

  napkzis

  18. Orossn Pohrnik Joln

  als, magyar trtnelem, mveldsi terlet

  felss DK-vezet

  19. Pohrnikn Nagy Zsuzsa

  als fejlesztpedaggus .

  20. Rucskn Krdi Anett

  tant, tanr rajz, technika, napkzi

  21. Szcs Lszln als, tant knyvtros 22. Verdesn brahm

  Zsuzsa als, tant

  23. Winklern Palotai Ajna

  nek, magyar, kzoktatsvezet, szakvizsga

  raad

  Mricz Attila informatikus rendszergazda

  Tantestlet s iskolai dolgozk 2006-ban

 • Mit knl ma az iskolnk?

  33

  Mit knl ma az iskolnk? Kiscsoportos oktatatst, egyni bnsmdot, eszkzhasznlat tuds megalapozst, Szemlyisgfejleszt, gyermekkzpont oktatst, Fejlesztpedaggusok segtsgvel felzrkztats biztostst, Tehetsggondozst, Kiemelt feladatknt az egszsges letmdra s a krnyezetegszsgre val nevelst, Napkzielltst, menzt, dlutni foglalkozsokon egyni tanulst, CED differencilt oktatst, hogy mindenki a kpessgnek megfelel temben fejldhessen, Sportolsi lehetsgeket (foci, kzilabda, kosrlabda, sakk, tmegsport, karate), Szorobnoktatst szakkr keretben, Els osztly msodik flvtl idegennyelv-oktatst (vlasztsi lehetsg angol vagy nmet nyelvbl), Als tagozat 4. vfolyamtl informatikai oktatst, Mvszeti nevels terletn tncoktatst (majorette, nptnc, moderntnc), kpzmvszeti

  s drmapedaggiai ismereteket, (az oktatsrl hivatalos bizonytvnyt kapnak a tanulk), Zeneoktatst: az els vben elkpzknt, a msodik vfolyamtl szolfzsoktatst,

  hangszervlaszts zongora, furulya vagy heged (a kpzsrl bizonytvnyt kap a tanul), Tanulmnyi kirndulsokat, erdei iskolk szervezst, Egyni bnsmdot a sajtos nevelsi igny tanulk rszre, Az iskola hagyomnyinak polst, Npszoksok, npi rtkek kzvettst. Az emberisg kzs problmira irnyul megolds, a kzs tkeress hatja t prog-ramjainkat. Partnerkzpont iskolt mkdtetnk a minsgbiztosts kapcsn. Kap-csolattarts krdveken keresztl, nylt napok alkalmval, fogadrkon, szli rte-kezleteken, csaldltogatsokon trtnik. Tanrn kvli tevkenysgek (szakkreink)

  Matematikai s magyar nyelv irodalom fejleszt Idegennyelv-fejleszt Krnyezetvdelmi Szorobn nekkar Rajz, nprajz Sport: futball, kzilabda, kosrlabda, tmegsport Informatikai szakkr Sajtos nevelsi igny tanulk szakszer foglalkoztatsa a LEXIA programmal.

  Mvszeti oktats Zeneiskola (zongora, heged, furulya) Tnc (majorette, moderntnc, nptnc) Kzmves

 • A nyli ltalnos iskola trtneti elzmnyei

  34

  Az intzmny trgyi felttelei Az iskolai oktats jelenleg egy pletben folyik. A falu kzpontjban fekv, eszttikus krnyezetben plt, parkostott, patins plet minden irnybl jl megkzelthet.

  Az iskola fbejrata s homlokzata Hrom bejrattal rendelkezik. Az iskolaplet llaga kzepesnek mondhat, megvsra a fenntart nkormnyzatnak s az iskola vezetsnek is nagy gondot kell fordtania. 1998-ban megkezddtt az plet ablakcserje, ami kt nyr alatt be is fejezdtt. A gyermekek tkeztetse az j tteremben trtnik. Oda ksrik t a napkzis nevelk a gyerekeket. Mivel az ebdeltets nem az is-kola terletn folyik, ezrt nagyon fontos a gyerekek biztonsgnak a megte-remtse, menzagyeletes nevel alkalmazsval, hiszen az ebdlben nemcsak a napkzisek, hanem a menzs gyerekek is jelen vannak.

  Az tkezs a kzs nkormnyzati-vodai tteremben trtnik

 • Iskola ltal szervezett programok a falu letben

  35

  A tornacsarnok s a fplet kztti thidalrsz tettr beptsvel szp, tgas, modern helyre kltztt az iskola adminisztrcis irodja, az igazgati s a tanri szoba. A pedaggusok knyelmt a tanribl nyl konyha fokozza. Ezek mellet egy irattr is helyet kapott, ami a technikai eszkzk s iratok biz-tonsgos trolst teszi lehetv.

  Nagy elrelpst jelentett az iskolai let szervezsnek megknnytsben, hogy a szolglati laksban kap helyet a 2006/2007-es tanvtl a lny s a fi technika s a rajz tantrgy tantsa.

  A tornacsarnok feljtsa is megtrtnt. A msodik testnevels szertr s a testnevel tanri szoba ltrehozsa mellet, sajt zuhanyzflkt is szereltek be az edzk s a testnevelk higinikus munkavgzsnek rdekben. A tornate-rem ablakainak s falainak vdelmre felhelyezett hl cserje is megtrtnt. Itt kapott elhelyezst az egszsggyi szoba is.

  A tornatermi ltzk bvtse kapcsn a lnyltzbe kln zuhanyz ke-rlt kialaktsra. Az ltzk teljes feljtsa 2005 nyarra fejezdtt be. A tor-nacsarnok villamoshlzatnak feljtst, a vilgttestek energiatakarkosra val cserjt 2003-ban sikerlt megvalstani. 2004 nyarn az plet vizes-blokkjait jtottuk fel az nkormnyzat tmogatsval.

  Az iskola szmtgpparkja 1997-re elrte a mennyisgileg szksges llapo-tot. Egy gpnl kt tanul tud ismerkedni az informatika alapjaival. A 2005/2006-os II. flvtl a Phare 21. szzad iskolja Nylon plyzatbl a legmodernebb, legkorszerbb informatika termet s nyelvi labort sikerlt megval-stanunk. A rgi szmtgpek szaktantermekben nyertek elhelyezst, gy korszer oktatstechnikai eszkzkkel, szoftverekkel tudtuk felszerelni a termeket.

  A beszerzsek alapjt a fenntart nkormnyzat kpviseltestlete ltal el-fogadott, eszkzfejlesztsi terv kpezi, ami 5 v alatt hivatott megoldani a kor-szer oktats szmra nlklzhetetlen eszkzpark kialaktst.

  Iskola ltal szervezett programok a falu letben A Pilinszky Jnos ltalnos Iskola letben a november minden vben az egyik legfontosabb nnep ideje. Ez az iskola nvadjnak szletsnapja.

  A faluban minden nnepsgen rendszeresen bemutatja tudst az iskola ltal ltrehozott Nyli Majorette-csoport.

  1997-ben alakultak. vente nagyszabs glamsorral nnepelnek. F t-mogatjuk a Nyli nkormnyzat s a mindenkori iskolavezets.

 • A nyli ltalnos iskola trtneti elzmnyei

  36

  A Pilinszky-emlknapok nneplyes megnyitja utn 2 napos vetlke-ds zajlik a Gyr s krnyke iskolinak rszvtelvel.

  A kvetkez versenyeket hirdetjk meg vente: - szpkiejtsverseny, - egszsges letmd cmet visel vetlked, - rajzversenyen helyben alkotnak a tanulk, - szavalverseny 1-8. osztlyig, - sportverseny (foci, asztalitenisz). Pilinszky-napok rendezvnysorozata hagyomnyosan az adventi vsr-

  ral r vget. A versenyre rkez nevelket s a versenyz dikokat vendgl ltjuk,

  amelyhez a Szlk Kzssge nagy ldozatvllalssal jrul hozz. A rendezvny anyagi fedezett plyzati forrsbl teremti el az iskola.

  Nptnccsoportunk rendszeresen szerepel a falusi s iskolai rendezvnyeken. A csoportot Bn Csabn vezeti.

  A nptnccsoport fellp a Nyli Hsvt 2006. vi rendezvnyn

  A Majorette-csoportok Nylon az els majorette-csoport 1997 novemberben alakult. A kezdemnyezs a polgrmes-ter, Sos Lajos s az akkori kpviseltestlet tlete volt. vek ta rleldtt a helyi majorette-csoport megalaktsnak gondolata, mgnem az 1997-ben megvlasztott iskolaigazgat, Kele Il-dik is csatlakozott a kezdemnyezshez. krte fel az iskolban nptncot oktat Bn Csabnt, hogy legyen a megalaktsra vr csoport vezetje. Az alapt tagok 17-en voltak, letkoruk 11-14 v.

  Kele Ildik tovbbra sem hagyta magra sem a csoportot, sem vezetjt. Brmilyen kicsi si-kert nagyra rtkelt, s gy trtnt, hogy a csoportot az 1998. mrcius 15-i, els nyilvnos bemu-

 • A Majorette-csoportok

  37

  tatkozsa utn benevezte az I. Sokor Folklrfesztivlra. Nem is tudtk mit keresnek ott, s mris megnyertk a fesztivl egyb kategrijt. A fesztivl utn sok teleplsen megfordultak, hvtk a lnyokat gyermeknapi, falunapi, iskolai s egyb rendezvnyekre. Mr a Sokor Feszti-vlon felfigyelt a csoportra Dr. Medgyasszay Lszl, orszggylsi kpvisel, aki azta is egyik f tmogatjuk.

  2001. szeptemberben jabb csoport alakult 6-10 vesekbl, hiszen mind tbben akartk a nagyokat kvetni. St, megtart er is lett a majorette a Pilinszky Jnos ltalnos Iskola sz-mra, hiszen olyan gyerekek is akadtak, akiket azrt rattak a nyli iskolba, ill. azrt nem vittek el innen, mert a majorette-csoport tagjai voltak, vagy szerettek volna lenni a jvben.

  A 2002/2003-as tanvtl j korszak kezddtt a Nyli Majorette-csoport letben. Vezet-jket, Bn Csabnt tncpedaggusknt alkalmazta a Grcia Mvszeti Intzet, a majorettesek pedig a mvszeti iskola dikjai lettek. A Nyli Majorette-csoport Nyli Grcia Majorette n-ven folytatta mkdst. jabb csoport alakult 11 fvel, 6-8 ves gyerekekbl. Most mr a ver-senyeken megszokott korosztlyok szerint mini, cadett, junior s senior klnbztettk meg egymst a csoportok.

  2004-ben az Orszgos Majorette Versenyrl harmadik alkalommal hoztk el az amatr majorette s twirling-alap majorette vndorkupjt is, melyek gy vgleg Nylon maradtak. 2005. mrcius 1-jn a csoportvezet s a szlk megalaktottk a Nyli Sporttwirling s Majorette Egyesletet, s azta mg szervezettebben mkdnek a csoportok.

  2006-ban tdik alkalommal vettek rszt Gyuln, a Nemzetkzi Tzoltzenekari s Majorette Fesztivlon, melyrl a Senior csoport a Legritmikusabb eladsmdrt, az Orio-nok pedig akik elszr jutottak el a Fesztivlra , a Lendlet s Fiatalsg megjelentsrt kaptak klndjat. Bn Csabnt a Majorette nevel munkjrt rszestette klndjban a zsri, Szab Bettinnak pedig tambur munkjt rtkeltk klndjjal.

  Jelenleg az egyesletnek 70 majorettes tagja van, a 6 vestl a 22 ves lnyokig t korosz-tlyban s csoportban dolgoznak, versenyeznek. Az egyesletet tmogatja a nyli nkormnyzat s a megyei nkormnyzat (plyzat tjn), Dr. Medgyasszay Lszl s tbb nyli vllalkoz is. Az egyeslet honlapja : www.nyul i -majorette .hu

  A Senior csoport s az Orion csoport 2005-ben

 • A nyli ltalnos iskola trtneti elzmnyei

  38

  A nyli felntt nekkar Az nnepek s az nnepi szentmisk sznvonalnak emelsvel az iskolai rendez-vnyek szerepljeknt is rendszeresen hallatta hangjt. A Nyli Katolikus Kr ve-gyes kart 1925-ben alaptotta Csicsay Benedek kntortant. Lszl Jnos plbnos misi voltak az elsk, ahol fellptek.

  A Csicsay Benedek vezette krus s az utd Csicsay-krus A szles repertorba ppgy belefrtek a fonnekek, munkadalok, mint a tbbszlam nagy karnekek. Csicsay tanr r 1946-ig vezeti az nekkart. Ut-na Koszonits Jzsef kntortant vette t ezt a feladatot. A rendszervlts utn a megmaradt tagok krsre felkarolta gyket az akkori plbnos, Szuchentrunk Mihly. Ebben az idszakban vette fel az nekkar Csicsay Benedek nevt. Ksbb brahm Imre karnagy vette t a krus irnytst. Sajnos 2006-ban utnptls hinya miatt az nekkar befejezte ldsos tevkenysgt.

  Iskolnk mai krusa

 • Sportlet az iskolban

  39

  A falu fejldse s az iskola kapcsoldsa Szerencsre a teleplsen mindig ltek olyan emberek, akik a kzssgbl ki-tnve a falu fejldst szem eltt tartva gazdagtottk a falut a trgyi felttelek megteremtsvel vagy szellemi irnymutatst adva. Az oktats fejldsnek a teleplsen nem mindig kedvezett az itt lk trsadalmi, anyagi helyzete.

  A faluban mindig voltak olyan emberek, akik meglttk azt a tnyt, hogy a fejlds az iskolzottsg, mveltsg emelsvel rhet el a legjobban. Az itt lk is nyitottak voltak j ismeretek befogadsra. Az iskola neveltestlete fo-gkony az j dolgokra, ezrt knnyebben felel meg az j kihvsoknak.

  Anyagi, technikai felszereltsg tern elmondhat, hogy az iskola megfelel a vele szemben tmasztott kvetelmnyeknek. Az iskolaplet llaga jelentsen javult, de a fenntart nkormnyzat s az iskola vezetse ezutn is minden tle telhett megtesz annak rdekben, hogy a fejleszts mellett az jabb feljt-sokra is kerljn a szks anyagiakbl. Ebben partnerek a falu polgrai is. Mr sokszor bizonytottk, hogy az sszefogs eredmnyre vezet.

  Falunk dinamikusan fejldik. Szerencsre egyre tbb fiatal rak itt fszket. gy tnik, a gyermekvllalsi kedv is fellendlben van, ami iskolnk mkd-snek legfontosabb felttele. Clunk Iskolnk, falunk gyermekmegtart erejnek nvelse. Neveltestletnk fiatal, dinamikus, kreatv. Kszek vagyunk nevel-oktat munknkban az lland megjulsra, az eurpai normknak megfelel sznvonal oktatsra

  Szolgltat iskolaknt szeretnnk tovbbra is partnerkzpont, egszsges szellem iskolt mkdtetni, ahonnan ntevkeny, cljaikrt harcolni tud, r-tkmegrz, jl felkszlt fiatalokat bocsthatunk tjukra.

  Sportlet az iskolban A legnpszerbb sportgnak, a labdargsnak az iskolban is rengeteg gyermek hdol. Az intzmny nevelmunkjt, a gyereklabdargs tmogatst a GlitMcDonalds FC Orszgos Diksport Egyeslet dszoklevl tadsval ismerte el 2006-ban. E szervezethez 1992 ta tartozunk. Ennek s a Mlna-Kupknak k-sznheten trgyi feltteleink jelentsen javultak, 2002-tl a Glitban krzeti kzpontknt mkdnk. Rendezvnyeinkre a krnykbelieken tl Budapestrl s az orszg ms rszeibl is jnnek. Bszkk lehetnk az orszgos elismers-re, ami tovbbi munkra sarkall.

 • A nyli ltalnos iskola trtneti elzmnyei

  40

  A legfrissebb siker a legkisebb csapatunk a pesti Npligetben hsz csapatbl megszerzett msodik helyezse a Glit FC orszgos tanvzr gljn.

  Tornabemutat veken t sikeres rendezvny volt a MLNA-KUPA a sportplyn Rendezte s szponzorlta a HORKER Kft.

  Gellr Ferenc nagysiker kzilabdsaival

  Nylon is van utnptls a fociban

 • Volt egyszer egy ttrcsapat

  41

  Iskola szervezetei rgen s ma Volt egyszer egy ttrcsapat A rendszervltozssal lezrult egy rdekes korszak iskolnkban. A dikok sza-badids tevkenysgt ezt megelzen a hierarchikusan felptett ttrmozga-lom szervezte. Az 1-4. osztlyosok kisdobosknt, az 5-8. osztlyosok ttr-knt ltk napjaikat. A mozgalom vltozatos, kiterjedt, sznes programokkal tette izgalmass a szabadidt.

  Kszl a papriks krumpli Az akadlyverseny utols llomsn a gyztes rs

  Sakkszimultn a kultrhzban s sakkverseny Kozicz Lszl tanr r vezetsvel ma

  Szcs Ciprin s felesge hossz veken t vezette a sakk-szakosztlyt. A ver-senyeken a nyli csapat sikert sikerre halmozott.

 • Iskola szervezetei rgen s ma

  42

  Tborok, szellemi, kulturlis vetlkedk, sportversenyek mozgattk meg a di-kokat. A trsadalmi munkkra szvesen vllalkoztak. A mozgalom kis kzss-gei: az rsk, rajok szreteltek, vasat, paprt gyjtttek. Sokat segtettek az isko-la, majd a tornaterem ptsben, illetve a politechnikai kertben vkzben s nyron egyarnt. Kzlk nagy szmban tboroztak Brennbergbnyn, Bala-tonszrszn, Csillebrcen vagy Znkn. A kisdobos s ttr egyenruha egys-ges megjelenst adott az iskolai nneplyeken, rendezvnyeken megjelent di-koknak s vezetiknek.

  A tncoslb nyolcadikosok zrnneplyn mindig sokan voltak.

  A fik az anyukjukat, a lnyok az apukjukat vittk elsknt tncba.

  ttrrelikvik a killtson

 • Volt egyszer egy ttrcsapat

  43

  Hagyomnyosan venknt kszntttk az desanykat

  Szret utni pihen, 1983. oktber, 7-8. osztlyok Megrkezett a siserehad a szlbe

  Ifivezetk jelentse Baky Csaba csapatvezetnek

 • Iskola szervezetei rgen s ma

  44

  Diknkormnyzat Az ttrcsapat szerveztevkenysgt 1990-tl felvltotta a Diknkormnyzat. A dikok egyre jobban rszesei lettek szabadids tevkenysgk megtervezs-nek. A kreatv pedaggus vezetk korban kzel llnak a tanulkhoz, lendletk s tleteik rendre tallkoznak a gyerekek elkpzelseivel.

  A megvalstson mr kzsen munklkodnak. Rendezvnyeket, vltozatos versenyeket, kirndulsokat szerveznek, amelyben dikjainknak lehetsgk van gyakorolni az nkormnyzatisgot. vente ismtld programok:

  farsangi vigassgok egszsgmegrz versenyek sznhz- s moziltogatsok hasznosanyag-gyjtsek tisztasgi- s sportversenyek gyereknapi jtszhzak adventkszntk hsvtvrk jeles napokhoz fzd programok

  Szavalverseny a Pilinszky-napon

  Adventi vsr

 • Hagyomnyok az iskolnkban

  45

  A katasztrfavdelmisek tjkoztatja Kszlnek a finomsgok a 2004-es fzversenyen

  A vidm szretek hagyomnyt rz csapat

  Karcsony a llek nnepe A rendr bcsi a rajzverseny gyztesnek adja t a djat

 • Iskola szervezetei rgen s ma

  46

  Hagyomnyok az iskolnkban Minden sszel Budapestre kirndulunk. venknt a fvros egy-egy szele-

  tvel ismerkednek a tanulk. A trtnelmi vfordulkat sznvonalas msorral nnepeljk:

  Oktber 6., Oktber 23., Mrcius 15. Az rzelmi nevels kiemelt szerephez jut:

  Mikuls, adventksznt, karcsony, anyk napja A kulturlis igny felkeltse, fokozsa s kielgtse rdekben trtn te-

  vkenysgek, rendezvnyek: Tanulmnyi versenyeken val rszvtel, Pilinszky-napok rendezvnyei, Kapcsolatok ms iskolkkal (Ekecs, Balatonkenese), A Grcia Mvszeti Iskola s a Napsugr Zeneiskola tevkenysge, rtkmegrz munka: jeles napok, npszoksok megismertetse, megje-

  lentse, trekvs a trgyi rtkek megrzsre, a mlt rtkeinek bemu-tatsa s megszerettetse tanrkon s szabadids tevkenysgek sorn.

  Krnyezetegszsg-nevels: Egszsghnap regionlis lemd-vetlked, Nevels a sport szeretetre versenyeken val rszvtellel, sportnapokkal, Glit-McDonalds FC tevkenysge.

  Fontosnak tartjuk, hogy gykereinket megrizve tartozzunk Eurphoz.

 • Hagyomnyok az iskolnkban

  47

  A mrcius 15-i nnepsg eladi s a kznsge

  Alss farsang egyni s csoportos felvonulkkal

  Felss farsang vidm eladsokkal

 • Iskola szervezetei rgen s ma

  48

  Madarak fk napja vetlked 2006.

  Budapesti kirnduls 2005-ben

  Paprgyjts

 • Hagyomnyok az iskolnkban

  49

  Ballags a hegyen 1958-ban (8.b)

  Ballags az j iskolban

  Ballags az ttrk sorfala kztt

 • Iskola szervezetei rgen s ma

  50

  Ballags 2005.

  Ballags 2006.

 • Iskolnkat segt szervezetek

  51

  Iskolnkat segt szervezetek Szlk Kzssge

  Szli Kzssgek elnkei: Sri Sndorn Nmeth Gyrgyn Horvth Norbertn Pkozdi Istvnn Bellovics Illsn

  SzM vezetsg: Nmethn Forisek Erika Srin Dombi Csilla Gulysn Vczi Anik Stefka Rbertn Nmeth Rbertn

  Iskolaszk: A rendszervltozs utni vben megalakult az els Iskolaszk Tagjai:

  Horvthn Czippn Ibolya Nmeth Zoltnn Vrady Lszl Szcs Mihly Bakonyi Istvn Lengyel Istvn Jzsa Csabn

  Ksbbiekben tagok voltak mg:

  Btri Irn Balogh Krolyn Jfej Attila Sos Lajos Gombs Pter Lengyel Istvn Jzsn Szekr Mrta Jzsa Csaba Kele Ildik Pkozdi Istvn

  Az Iskolaszk tagjai ma:

  Pohrnik Jnosn Szeiber Lszl Bellovics Illsn Kozicz Lszl Csizmadia Ferencn Sos Lajos

  A Mi Iskolnkrt Alaptvny Alapti: Jzsa Zsolt Bed Zoltn Pter Drapn Andrs Bn Csabn Btri Irn

  Kuratriumi tagok voltak.

  Kele Ildik Gyrin Csendes Gyngyi Bed Zoltn Pter Srin Dombi Csilla Nmethn Forisek Erika

  Jelenleg Kuratriumi tagok:

  Gyrin Csendes Gyngyi Bed Zoltn Pter Jzsa Csabn Stefka Rbertn Srin Dombi Csilla

 • Iskola szervezetei rgen s ma

  52

  Az alaptvny kzhaszn cl szerinti tevkenysge - az iskola felszerelsi s berendezsi trgyainak bvtse, - az iskola krnyezetnek karbantartsa, - a tanulk kulturlis letnek fejlesztse, msorok szervezse, vendgl-

  ts finanszrozsa, - tanulk szabadids tevkenysgnek szervezse, tmogatsa, - az iskolai lehetsgek bvtse, versenyek szervezse, lebonyoltsa, - a Pilinszky-napok regionlis megszervezse, tmogatsa, - a tanulk ves munkjuk alapjn trtn jutalmazsa, - a tanulk tboroztatsnak tmogatsa, - az iskola ltal benyjtand szakmai plyzatokhoz ner biztostsa, - kiadvnyok ksztse.

  Ekecsi Arany Jnos Alapiskola Tallkozs az ekecsi kollgkkal Pilinszky-napon

  Fvszenekar trtnete

  Hargitay Gusztv alaptotta 1964-ben az els fvszenekart. Kranzl Henrik

 • Fvszenekar trtnete

  53

  Az lsakk eladshoz korh jelmezbe ltztt Hargitay Gusztv vezetsvel zenekar, a dszletkszt Guszti bcsival. mg a bakonyi trn is fjtk. Mkdtt 1964-1976-ig. Sznetel a zenekar 1976-1986-ig, majd 1986-1988-ig Freier Jzsef karnagy irnytsval folytatdott a munka.

  Freier Jzsef karnagy diriglja a lnyokkal kibvlt zenekart

  1988-1991. Kranzl Henrik irnytotta a zenekart. 1991-1993. brahm Csaba iskolnk pedaggusa diriglta az egyttest. 1993-1994. Rfi Gyula szvgye volt egybetartani a zenl fiatalokat. 1995-2003. Hauszknecht Csaba veznyelt. 2004-tl Szpszab Krisztin irnytja fvsainkat.

 • Iskola szervezetei rgen s ma

  54

  Dokumentumrszletek Emlkeztet riportok: Iskolakpeny A 60-as vekben jrtam iskolba. Akkor taln nem tartottam j tletnek a ktelez iskolakpenyt, de ma mr ltom milyen olcs s egyszer volt akkor reggel felltzni. Igaz a fehr gallrt, ami cserlhet volt, nem sz-vesen vasaltam K.N. Egyenruha Nem kellett gondolkodni mit vegyek fel az vzrra. Rakott szoknya, tt-ring, a kk ksbb a piros nyakken-d kerlt nyakunkra. Megktni nem mindig sikerlt SZ.B. Hitoktats A hitoktats kzel 50 vig az iskola falain bell folyt, majd a templom sekrestyjben folytatdott. A rend-szervltst kveten lehetsg nylt arra, hogy a hitoktats az rarendbe beptve ismt az iskolban folyjon. Az akkori iskola vezetje felvette a kapcsolatot Szuchentruk Mihly espe-res rral SZ A. Majorette Bszkk vagyunk a majorettes l-nyokra. Versenyekrl megszmllha-tatlan kupt, rmet hoznak el, melyek mr alig frnek el Bn Csabn nap-palijban s az iskolban. Ksznjk Ancsa nninek a felksztst, a sok szp eredmnyt Egy szl

  Sakkozs Nincs nagyobb rm, mint a fiatalo-kat tantani sakkozsra beszli Szcs Ciprinn a sportkr fradhatatlan szakosztlyvezetje. 1959 ta rend-szeresen nevelnk sakkozkat. Heten-te kt alkalommal edzs van az esz- presszban, ott rtkes djakrt verse-nyezhetnek a nyli lakosok. Kisalfld Mi a titok nyitja? Egyszer. A falu sszefogott, dolgos kezek szzai mar-koltk meg a szerszmnyelet, s nem krtek rte brt. Sri Sndorn az SZM elnke 15.000 trsadalmi mun-kart tud kimutatni. Gyermeknk 1972. mjus A legszorgalmasabb brigd a Fecske rs. Kztk is a leggyesebb Bene Ica. Tants utn feltnt egy rs. Sztnztek s dologhoz lttak. Estefe-l veszik a napljukat, s elballagnak a fnksgre: A pallk al hordtunk ezer tglt. Tessk igazolni! Pajts jsg 1969. a mindentud nyilvntarts mris bi-zonyt: 1969. nov. 7-n 117 f nne-pelt, dolgozott az iskolaptsnl Torma Gyz jsgr cikkbl 1969. 04. 17. Kisalfld A Megyei Tancs engedlyvel tgla-jegyet bocstottunk ki, amelyet 50, 100, 200 forintos rtkben a lakossg megvsrolhat. Jzsa Kroly

 • Iskolnk tanuli voltak

  55

  Iskolnk tanuli voltak

  Nyl, 1981. 4.B. osztly

  A hegyen Karcsonykor

  nekkarosok 1982/83-ban 4.a. osztly

 • Iskola szervezetei rgen s ma

  56

  1971/72 1972/73 8.a.

  Osztlyfnk: + Hargitai Gusztv brahm Gyrgy Bed Lszl Bellovics Etelka Brzsei Csaba Csomai Ilona Farkas va Farkas Mria Flp Kroly Karsai Gyrgyi Kllai Erzsbet Kllai Gyula Kocsis Andrs Markovics Mria Nagy gnes Nagy Sndor Nmeth Klra Novk Zsuzsanna Par Marianna Salamon Mria Sri Ibolya Sulyok Gabriella Szemethy Andrs Szcs Mrta Tth Ilona

  8.b. Osztlyfnk: Both Jzsef cs Zsuzsanna Gombos Mrta Horgny Valria Horvth va Ik Erzsbet Kapusi Gyngyi Kllai Irn Kllai Tibor Kring Aranka Kiss Sndor Lipth Frigyes Nagy Zsuzsanna Nnai Gizella Anik Nmeth Marianna Ppai Gyngyi Sebestyn Lszl Schliffer Ferenc Szab Hilda Szab Mria Szab Mrta Szcs Zsuzsanna Takcs Erna Trestyn Katalin Violka Kroly

  8.a. Osztlyfnk: Vrady Lszl rpsi Erzsbet rpsi Ilona Banyr Zsuzsa Csendes Endre Csollny Veronika Halsz Lszl Horgny Mrta Horvth Valria Horvth Zsuzsanna Jakatics Gyngyi Jzsa Jen + Kamocsai Sndor Kerekes Csaba Kovcs Klra Lendvai Gyula Markovics va Nagy Mria Nmeth Attila Par Ern Pintr Mria Smercska Ferenc Szakatics Ferenc Szalontai Erzsbet Takcs Vilma + Trk Antal Turcsa Mrta Varga Antal Violka Kroly

  8.b. Osztlyfnk: Szcs Alajos Bardczi Erzsbet Bed Tams Bellovri Szilvia rsek Nndor Gunyh Tibor Horvth Kroly Kllai Edit Kirly Ern Kovcs Lszl Lakcsik Lvia Nagy Gyngyi Nagy Jnos Par Ildik Petrovicz Hilda Sulyok Imre Sulyok Tams Strucz Csilla Szemethy Kroly Tth Terz T Andrs Varga Erzsbet Varga Erzsbet Varga Jzsef Vczi Sndor Zsenk Antal Zsenk Jnos

  1973/74 1974/75 8.a.

  Osztlyfnk: Banyr Bln Bellovics Marianna Domonkos Kroly Farkas Ildik Horvth va Horvth Istvn Kring Imre Kiss Ildik Kovcs Ilona Lendvay Ern Nmeth Ildik Nmeth Lszl Novk Frigyes Petrovicz Jzsef Pintr Tivadar Pohrnik Jnos Samu Erika Schmidt Anna Szakatics Csaba Szcs Terz Nra Trestyn Marianna Zotter Sndor

  8.b. Osztlyfnk: Kbor Mihlyn Bn Mihly Bellavri Gyrgy Borbly Erzsbet Csendes Ibolya Dvodi Ferenc Dnes Beatrix Flp Filomna Horgny Anna Jzsa gnes Karika Erika Maracsk Mria Nagy Zita Nmeth Irn Nmeth Zoltn + Ppai Istvn Sri Ferenc Sulyok Ferenc Szab Istvn Takcs Pter T Rozlia Vczi Katalin

  8.a. Osztlyfnk: + Kemny Istvnn Bellovics Alice Csendes Anik Csendes Gyngyi Farkas Lszl Germn Beta Horvth Andrs Horvth Lszl Ik Lszl Jzsa Csaba Jzsa Melinda + Kerekes Tibor Kocsis Istvn Kovcs Irn Liliom Irn Pajter Gyrgy Sri Sndor Szab Edit Szemethy Attila Wellmann Pter

  8.b. Osztlyfnk: Vrady Lszl Bedk Tnde Csatajszki Edit Csepi Margit Eklics Ott Hardi Tams Kllai va Kiss Katalin Judit Kovcs Zsuzsanna Kvri Julianna Lipcsei Erzsbet Nmeth Zoltn Novk Csaba Ppai Attila Schmidt Lszl Sulyok Olga Takcs Zoltn Trestyn Gyrgy Vass Melinda

 • Iskolnk tanuli voltak

  57

  1975/76 1976/77 8.a.

  Osztlyfnk: rsek Zoltn Both Lszl Brczki va Fks Istvn Grcs Klra Gyurkovics Marianna Handli Ildik Horvth Tams Jank Ildik Jzsa Zsolt Karika Lszl Lendvai Zoltn Nagy Attila Petrovics Tibor Raff Mrta Ress Mria Simon Katalin Sulyok Bla Takcs Zoltn Trestyn Istvn Vczi Istvn Vczi Zsuzsanna

  8.b. Osztlyfnk: Bakonyi Istvn Farkas Katalin Flp Olivr Flp Tams Gunyh Gertrd Gombos Jen Lszl Gyre Mria Krisztina Hegeds Attila Horvth Klra Jcsik Tams Kapusi Csaba Kapusi Lszl Kllai Mrta Mez Jzsef Nagy Attila Nagy Terz Novk Erika Szemenyei Erika Takcs Zoltn Tibold Csaba Trestyn Erika Varga Irn Varga Mria Varga Zoltn Varga Zoltn

  8.a. Osztlyfnk: Nmeth Ottn Brczi Emke Gunyh Andrs Gunyh Angla Hadar va Harangoz Lilla Hardi Tams Horvth Judit Kllai Ilona Maracsk Katalin Nmeth Csaba Nmeth Margit Olh Lajos Pter Ppai Csaba Ress Jzsef Sipk Jzsef Schwarz Sndor Takcs Tibor Tth Andrea Tth Lszl

  8.b. Osztlyfnk: Kiss Sndorn Bn Csaba Both Erzsbet Csollny Szilvia Dvodi Pter Horvth Jzsef Horvth Lszl Jzsa Hedvig Kllai Szilvia Erika Kovcs Marianna Mrtity Szilrd Nmeth Rozlia Salamon Lajos Simon Frigyes Smegi Imre Szkely Attila Szcs Mria Tirner Attila Tth Jnos Trestyn Gyula Violka Mrta

  1977/78 1978/79 8.a.

  Osztlyfnk: Szcs Alajos Dernyi Attila Domonkos Anik Germn Ervin Gunyh Pter Jzsa Judit Juhsz Budai Jnos Kllai Tams Kring Bla Knya Csaba Maracsk Mariann + Nmedi Rbert Nmedi Tnde Nmeth Tibor Par Zsuzsanna Porcz Rbert Somogyi Andrea Somogyi Mria Sulyok Erzsbet Szcs Ilona Szcs Mrta Turcsa Jzsef Varga Tams

  8.b. Osztlyfnk: Banyr Bln Babos Beatrix Bed Zoltn Pter Borbly Istvn Csizmadia Zsolt Dernyi Beta Domonkos Jen Fks Annamria Gunyh Pter Horgny Beatrix Kemny Istvn Ksa Istvn Kovcs Istvn Nmeth Csaba Nndor Pertrovics Ildik + Popovics Sndor Prm Lszl Sarmon Jzsef Sipk Zsuzsanna Szakcs Gabriella Takcs Anik

  8.a. Osztlyfnk: Kbor Mihlyn Brzsei Ceclia Csizmadia Judit Dnes Zsolt Farkas Gyz Fut Gabriella Gombos va Gombos Sndor Gulys Imre Gulyh va Kovcs Tams Knya Melinda Kring Erzsbet + Lendvai Ferenc Maracsk Csaba Nmeth Katalin Pulai Gabriella Sipk Bla Sebestyn Attila Schmidt Gbor Szab Zsuzsanna Tibold Ferenc

  8.b. Osztlyfnk: Nmeth Ottn Baracskai Jzsef Harangoz Dniel Hirdi Zita Horvth Gyrgy Kapusi Erika Karika Csaba Kllai Tivadar Kovcs Erzsbet Kovcs Ildik Kovcs Imre Mark va Molnr Lajos Nmeth Dont Nmeth Terz Raff Zsuzsanna Rosta Gyngyi Samu Mria Sulyok Zoltn Strucz Pter Szemeti Lajos Szcs Erika Takcs Ildik Takcs Zsolt T Ferenc Vczi Gertrd

 • Iskola szervezetei rgen s ma

  58

  1979/80 1980/81 8.a.

  Osztlyfnk: Bakonyi Istvn Bognr Klra Buczk Bla Cukn Lubica Esztergomi Barnabs Gunyh Tibor Gyre Alajos Horvth Zsolt Jzsa Gyz Jzsa Judit Karika Lajos Lipcsei Lszl Nmedi va Par Ern Ress Katalin Sri Gizella Sulyok Gertrd Sulyok Rozlia Szab Attila Szab Marianna Szalai Gyula Szalai Tams Szaniszl Istvn Takcs Ferenc Vavrik Gyrgy

  8.b. Osztlyfnk: Szcs Alajosn Both Mria Gabriella Csendes Klmn Handli Attila Horvth Tams Juhsz Budai Mria Kllai Imre Kring Csilla Lauer Krisztina Madarsz Nndor Molnr Lszl Mondovics Imre Pr Lvia Pntek Zsuzsanna Pohrnik Erika Sipk Ildik Sipos Ildik Sturcz Gizella Sulyok Gyz Szab Lajos Varga Erika Vczi va Zsenk Gyrgy

  8.a. Osztlyfnk: Kiss Sndorn Csendes Zsuzsanna Csendes Ferenc Dvid Edit Domonkos Erika Gunyh Zoltn Gombos Lszl Gyetvai Csaba Juhsz Budai Erzsbet Karika Anik Karika Pter Kerekes Melinda Kovcs Margit Kovcs va Kovcs Kroly Kczin Jnos Knya Lszl Kllai Istvn Kocsis Ildik Molnr Mrta Mik Jzsef Nmeth Marianna Pintr Zuzsanna Sarmon Ildik Stefka gnes Turcsa Imre Tth va Zsebedics Imre

  8.b. Osztlyfnk: Szcs Alajos brahm Csaba Brczi Valria Bedk Csilla Berki Ildik Gunyh Attila Hcz Katalin + Hirdi Jnos Horgny Andrs Horgny Attila Jakatics Judit Klmn Erzsbet Kovcs Kroly Kozicz Lszl Nmeth Marianna Olh Csaba Par Dezs Popovics Ibolya Sipk Terzia Sos Pter Stehenits Zoltn Szab Ferenc Szab Mnika Szalontai Attila Szcs Edit Tth Anasztzia Varga Szilvia Vrs Krisztina

  1981/82 1982/83 8.a.

  Osztlyfnk: Banyr Bln brahm Zsuzsanna Babos Attila Baranyai Attila Borbly Joln Esztergomi Lszl Farkas Hedvig Fut Zsuzsanna Gunyh Imre Gunyh Tams Handli Jzsef Harangoz Ildik Jzsa Tams Kllai Csaba Kring Ibolya Kocsis Tibor Kovcs Gbor Molnr Zoltn Nagy Zsolt Nmeth Mrta Rosta Zsuzsanna Salamon Judit Sulyok Szilvia T Marianna Vczi Katalin

  8.b. Osztlyfnk: Nmeth Ottn Bakonyi Zsolt Istvn Balogh Ildik Benszki Andrea Bognr Andrs Domonkos Olga Egri Mrta Farkasdi Lszl Gombos Gyula Handli Edit Horvth Mrta Klmn Mria Lung Lszl Mez Veronika Mondovics Rbert Nagy Zsuzsanna Nzr va Sri Istvn Smegi Pter Szakcs Erzsbet Varga Andrea Varga Edit Viglidn Csilla Violka Zsuzsanna

  8.a. Osztlyfnk: Kbor Mihlyn brahm Tmea Borbly Istvn Csendes Mrta Dvodi Csaba Dernyi Anik Farkas Mria Zsuzsa Fekete Lszl Gyurkovics Emma Handli Tams Horvth Pter Lipcsei Katalin Maracsk Lszl Molnr Jlianna Nagy Gabriella Pej Krisztina Petrovicz Istvn Porcz Tnde Sri Natlia Sri Zsolt Schwger Szabolcs Szab Ferenc Szab Hajnalka Tth Rbert Vczi Anik Vrs Aliz

  8.b. Osztlyfnk: Ppai Margit brahm Marianna cs Anik Babos Ilona Csendes Pter Csepi Erzsbet l Andrea Farkas Tnde Horvth Zsuzsanna Kiss Olivr Ksa Ildik Kbl Jnos Andrs Novk Katalin Novk Pter Par Sndor Pintr Attila Popovics Zsuzsanna + Ribr Jnos Sebestyn Ferenc Szab Attila Szab Marianna Szalai Zsolt Szaniszl Irn Szatmri Zsolt Szcs Irn Torma Lszl Tth Ervin

  1983/84 1984/85

 • Iskolnk tanuli voltak

  59

  8.a. Osztlyfnk: Bakonyi Istvn Baranyai Csaba Csendes Andrea Fazekas Jzsef Fekete Tmea Gombos Krisztina Harangoz Istvn Horvth Erika Kllai Lszl Kirly Zoltn Kiss Andrea Kczin Lilla Kocsis Marianna Nmeth Annamria Nmeth Marietta sz Andrea Par Gizella Pintr Zoltn Prm Edit Sarmon gota Schwarcz Zsolt Sulyok Anetta Mnika Szemenyei Szilrd Szemethy Mnika Vas Attila

  8.b. Osztlyfnk: Szcs Alajosn rpsi Andrea Bn Zsolt Farag Laura Farkas Gyngyi Lung Jzsef Navratyil Istvn Par Katalin Par Tmea Pej Ferenc Pintr Mria Pczik Imre Sipk Zoltn Sipk Zsolt Sipos Ferenc Sos Annamria Sulyok Krisztina Szab Marianna Szab Tams Szalai Jzsef Szalontai Ibolya Tth Sndor Vczi Ern

  8.a. Osztlyfnk: Nmeth Ottn brahm Balzs cs Gyula Borbly Pter Csizmadia va Farag Klra Farkas Pter Fekete Andrea Hajmsi Rbert Horvth Zsolt Kllai Imre Nzr Krisztina Pntek Zsolt Pintr Attila Pintr Gyngyi Pintr Hajnalka Rosta Lszl Szab Beta Szakonyi Szilrd Takcs va Varga Rbert Vlint Imre

  8.b. Osztlyfnk: Orszg Lszln Csendes Tams Dvid Zsolt l Istvn Grcs Tnde Handli Anita Handli Ildik Horvth Ervin Juhsz Imre Kllai Attila Ksa Judit Nagy Istvn Pczik Irn Sarmon Klmn Sri Anita Simon Lvia Somogyi Ildik Stefka Rbert Szab Kroly Szab Zoltn Tth Zsuzsanna Viglidn Gyrgy

  1985/86 1986/87 8.a.

  Osztlyfnk: Banyr Bln brahm Istvn brahm Marianna rpsi Gyngyi Bakonyi Pter Tams Baracskai Lajos Bedk Zoltn Gbor Buczk Rbert Farkasdi Anik Fazekas Zsuzsanna Horvth Csaba Horvth Szilvia Kllai Aranka Kocsis Attila Kozicz Katalin vri Erika Ppai Lszl Prokaj Zsolt Rojk Zoltn Sebestyn Tams Sebestyn Zsolt Szab Pter Szab Tams Tatai Kroly Tth Hajnalka Tth Imre Trestyn Elemr Varga Renta Imelda Varga Zoltn Vavrik Katalin Vczi Csaba Osztlyfnk: Rkosi Ptern Kertsz Andrea

  8.b. Osztlyfnk: Nmeth Ottn Baranyai Lszl Beke Valria Csendes Tams lis Vilmos Farkas va + Farkas Istvn Flp Istvn Gmesi Mrta Gombos Zoltn Hardi Szilvia Horvth Krisztina Horvth Pter Horvth Tivadar Kllai Zsolt Kertsz Tihamr Kirly Edina Kovcs Pter Lung Mria Markovszky Ern Molnr Pter Molnr Zoltn Par Hajnalka Pillr Zsolt Porcz Lornt Saru Csaba Somogyi Jzsef Szab Sndor Szalontai Konrd Turcsa Terz Vczi Tnde Kovcs Imre Tretyn Lszl

  8.a. Osztlyfnk: Nagyn Nnai Anik Bejczi kos Berki Mria Farkas Istvn Flp Edina Flp Imre Gmesi Krisztina Hajdufi Zoltn Hajmsi Richrd Horvth Beta Horvth Henriett Kllai Zoltn Pintr Anita Prjner Beatrix Raff Gbor Sri Hajnalka Sri Tams Somogyi Mikls Szab Anita Szab Ildik Szab Tnde Szalai Csaba Torma Pter Vlint Istvn

  8.b. Osztlyfnk: Ppai Margit cs Szabolcs Bellovics Emil Csendes Szilvia Csizmadia Tnde Farkas Tibor Gal Lszl Herczeg Katalin Jzsa Mnika Kllai va Kirly Olivr Kovcs Lvia Nmeth rpd Palakovics Lszl Polgr Tibor Sri kos Dont Sebestyn Rita Sulyok Gyngyi Szab Jnos Szemenyei Pter Varga Mria Varga Szilvia Vczi Jzsef Osztlyfnk: Rkosi Ptern Egri Zsolt Ppai Pter

 • Iskola szervezetei rgen s ma

  60

  1987/88 1988/89 8.a.

  Osztlyfnk: Bakonyi Istvn Baracskai Jzsef Czigler Kinga Czizmadia Klra Csollny Terz Dnes Lszl Handli Pter Harangoz Edina Horvth va Horvth Hedvig Horvth Zsolt Kiss Erika Kiss Tnde Markotics Gbor Nagy Lajos Par Bernadett Pter Attila Pintr Attila Pintr Zoltn Raff Tams Ress Lszl Szab Pter Szalai Anita Szalontai Klementina Szemenyei Eleonra Trestyn Szabolcs Varga Zsuzsanna Varsics Beta

  8.b. Osztlyfnk: Banyr Bln Antalovics Balzs Dnes Ferenc lis Zsolt Grz Szilvia Gunyh Zsolt Horvth Bla Kirly Mrta Kiss Balzs Kiss Jusztina Kovcs Jnos Lvi Beatrix Markovszky Terz Molnr Szilvia Nagy Attila Nagy Mnika Nzr Katalin Par Ferenc Pr Rbert Pintr Anita Simon Tnde Sipk Andrea Sturm Gbor Szab Brigitta Szalontai Mnika Szemenyei Szilvia Tth Gbor

  8.a. Osztlyfnk: Orszg Lszln Andorka Mnika Boczor Terzia Csendes Ildik Csiszr Zsolt Csizmadia Jzsef Dnes Krisztina Farkas Anita Farkas Mnika Francia Sndor Gombos Lilla Horvth Henrietta Kllai Adrienn Lung Andrea Lvi Pter Nmeth Lszl sz Veronika Pter Renta Sebestyn Imre Somogyi Andrea Somogyi Ferenc Somogyi Renta Szab gnes Szab Imre Szalontai Zoltn Torda Tams jvri Imre Visi Mria

  8.b. Osztlyfnk: Szcs Alajosn Anghelyi Imre brahm Ferenc Csendes Ildik Csendes Imre Csendes Tnde Csndes Vilmos Domjn Jnos Gombos Zsolt Kllai Tams Kirly Krisztina Kiss Vilmos Kulcsr Zoltn Lvi Krisztin Mondovics Gbor Nagy Krisztina Nmeth gnes Palakovics Melinda Rosta Anita Sri Balzs Sebestyn Szabolcs Simon Piroska Solymosi Marianna Szab Csilla Szab Katalin Szalontai Katalin Szcs Balzs Tischler Rita Varga Henrietta Vlint Nra

  1989/90 1990/91 8.a.

  Osztlyfnk: Banyr Bln Andorka Szilvia Baracskai Henriette Berkes Katalin Csiszr Pter Csomai Henrietta Farkas Antal Farkas Mria Friedmann Melinda Flp Tibor Hangyl Balzs Harangoz Csaba Hrics va Kiss Attila Kovcs Andrs Kovcs Katalin Madarsz Szabolcs Nmeth Krisztina Ppai Szabolcs Pintr Pter Ribr Krisztin Simon Renta Szab Attila Szab Tmea Szalontai Csaba Szalontai Roland Tth Ildik Varga Annamria Varga Rita Varsics Andrea

  8.b. Osztlyfnk: Nmeth Ottn Bejczi Krisztin Csendes Zoltn Ferencz Virg Gal Tnde Gombos Mnika Jzsa Gbor Jzsa Tivadar Lendvai Szabolcs Lvi Rudolf Mark Krisztina Nzr Lszl Nmeth Tams Pintr Lvia Rab Gbor Sulyok Gabriella Stefanovics Balzs Stecina Krisztin Szab Gbor Szalai Andrea Szalontai Zsuzsa Szcs Richard Tankovics Bernadett Tth Ferenc Tth Sndor

  Osztlyfnk: Rkosi Ptern Csndes Anita Ers Gyrgy

  8.a. Osztlyfnk: Horvth Gyrgy Antalovics Gabriella Boczor Lszl Bognr Barbara Borbly Sndor Csendes Jzsef Csendes Tmea Csizmadia Viktor Farkas Nomi Fks Gbor Fridrik Richard Friedmann Tmea Flp Lszl Flp Pter Flp Tnde Handli Rita Hangyl Judit Horvth Csaba Horvth Norbert Jnoki Annamria Kllai Bla Kernya Mria Judit Kovcs Bla Madarsz Krisztin Nmeth Hajnalka Pdr Zsigmond Radnti Brigitta Somogyi Tams Sturm Attila Szab Gbor Szab Szilvia Szalontai Tnde

  8.b. Osztlyfnk: Lengyeln Fenyvesi Mrta Anghelyi Judit Bognr Veronika Bujdos Anita Csizmadia gnes Csndes Zoltn lis Kornlia Francia Rbert Gunyh Gbor Gunyh Kroly Hegeds Kolos Hegeds Valria Hentz Istvn Horvth Istvn Kovcs Gyngyi Kulcsr Gbor Markotics Judit Mszros rpd Nagy Melinda Nmeth Gbor Olh Ramna Par Orsolya Ppai Judit Pr Szilvia Sulyok Melinda Szab Balzs Szab Gyz Szab Viktor Szalai Sndor Szalontai Melinda Trestyn Pter

 • Iskolnk tanuli voltak

  61

  1991/92 1992/93 8.a.

  Osztlyfnk: Bakonyi Istvn Anghelyi Lszl cs Bernadett Bene Anita Bozsoky Rbert Bdei Edina Csepi Kroly Csepi Terzia Flp Istvn Gbriel Renta Gmesi Attila Hangyl Jnos Horvth Hajnalka Kllai Eszter Kllai Rbert Kbor Edit Ksa Balzs Kovcs Anita Kovcs Norbert Kozri Szilrd Madarsz Sndor Nmeth va vri Anik Pintr Gbor Pintr Zsuzsanna Sarmon Attila Saru Gbor Sturm Andrea Szab Gbor Trk Zsuzsanna Osztlyfnk: Rkosi Ptern Csepi Pter, Kllai Lszl Lendvai Eszter

  8.b. Osztlyfnk: Vczi Gertrd Baracskai Pter Csendes Attila Dvid Szabolcs Ferencz Piroska Ferenczi Krisztina Flp Gbor Flp Natlia Jger Tmea Kapusi Pter Kring Szilvia Kiss Edit Lendvai Orsolya Magyari Virg Nmeth Balzs dor Anita Ppai Bernadett Pr Ivn Pohlmller Ferenc Polgr Szilrd Rosta Andrs Schreiner Csaba Somogyi Marianna Szab Zsolt Szcs Kinga Tth Csaba Tth Gbor Vczi Judit Varga Krisztin Varga Mrta

  8.a. Osztlyfnk: Kozicz Lszl brahm Lvia Berkes Ilona Borbly Pter Bujdos Krisztin Burkus Tmea Csepi Szabolcs Csiba Eszter Eklics Krisztina Farkas Gbor Gmesi Balzs Hangyl Istvn Harangoz Anasztzia Hrics Anik Ihsz Richrd Jzsa Szabolcs Kllai Andrea Kovcs Tmea Lvi Istvn Majoros Jnos Molnr Hajnalka Nmeth Eszter Pdr Szabolcs Pintr Andrea Rfi Imre Schreiner Adl Sebestyn Krisztin Solymosi Gbor Varga Roland Varsics Lszl Varsics Nndor

  8.b. Osztlyfnk: Szcs Alajosn brahm Balzs Bed Zoltn Bellovics Pter Benke Pl Csnki Norbert Csendes Kroly Domjn Krisztin Fridrik Sebestyn Jzsa Renta Kllai Tmea Kring Pter Kiss Henrietta Kovcs Jzsef Lvi Anik Manga Gynygi Mankczi Tams Mszros Anita Nmeth Andrs Nmeth Anik Orosz Andrea Pulai Zsolt Stefanovits Szilvia Suba Tams Szab Andrea Szab Csaba Tankovics Szabolcs Tth Edina Varga Lrinc Violka Ildik Vulcz Elvira

  1993/94 1994/95 8.a.

  Osztlyfnk: Nmeth Ottn Bogr Attila Csendes Lszl Csendes Marianna Csizmadia Eszter Csomai Zsanett Eklics Eszter Farkas Beatrix Flp Balzs Harangoz Attila Horvth Attila Horvth Mrta Ihsz Bernadett Kllai Pter Kllai tams Kernya lszl Kovcs Erika Pintr Tnde Pulai Tams Sri Attila Sri Ildik Sebestyn Balzs Suba Bea Sulyok Eszter Szab Pter Szcs Balzs Varga Tams Violka Rbert

  8.b. Osztlyfnk: Szcs Alajosn Anghelyi Csaba Bakonyi Katalin Btri Ferenc Bellovics Gbor Dernyi Veronika Domonkos Gbor lis Tmea Hentz Balzs Jzsa Kroly Kapusi Beatrix Kiss Klmn Kocsis Zsolt Lengyel Tmea Madarsz Zsanett Nagy Judit Pekker Szabina Sri Tams Schall Krisztina Sebestyn Melinda Simon Dra Sulyok Gbor Szab Ildik Szalai Krisztina Tams Krisztina Tth Zoltn jvri Csaba Varga Tams

  8.a. Osztlyfnk: Koziczn Takcs Mariann Borbly Lszl Bdei Rita Gregosits Zoltn Hangyl Zsuzsanna Horvth Zsuzsanna Jzsa Kroly Jzsa Veronika Kllai Gbor Leopold Ildik Lung Balzs Mszros Edina Novk Eszter Pintr Zsolt Ricza Zsolt Szab Attila Szab Veronika Szcs Szabolcs Varga Pter Varsits Tivadar Vulcz Zoltn

  8.b. Osztlyfnk: Szcs Alajos rpsi Anita Brczki Pter Farkas Szab Andrs Heczeg Lajos Horvth Enik Jzsa Attila Kllai Gbor Kllai Szilveszter Kovcs Jzsef Krajczr Csaba Nmeth Gergely Olh Zlia Pekker Szabolcs Pohrnik Joln Sebestyn Lszl Simon Marianna Szalai Mria Venesz Judit Violka Anik Violka Balzs

 • Iskola szervezetei rgen s ma

  62

  1995/96 1996/97 8.a.

  Osztlyfnk: Nmeth Ottn brahm Elvira cs Tibor Baracskai Renta Btri Viktor Csomai Nikolett Domonkos Lszl Fekete Judit Kocsis Eszter Kocsis Rita Magyari Szabolcs Manga Richrd Mszros Krisztin Srvri Zoltn Solymosi Gergely Szab Andrs Szalontai Richrd Vczi Tams

  8.b.

  Osztlyfnk: Bakonyi Istvn Borbly Anita Domonkos Lszl Kalapos Henrietta Kalapos Zoltn Kiss Roland Pohrnik Jnos Sri Eszter Sebestyn Gergely Sulyok Zsolt jvri Zsolt Vczi Katalin

  8.a.

  Osztlyfnk: Jfejn Ppai Margit Csendes Szabolcs Gregosits Andrea Jakatics Hajnalka Kamondi Adrienn Kapusi Bertalan Ksa Mikls Kovcs Mria Lakner Krisztin Lengyel Lajos Majoros Zsuzsanna Novk Csaba Pintr Katalin Szalai Renta Szalai Rita Tth Hajnalka Virg Eszter

  8.b.

  Osztlyfnk: Kozicz Lszl Anghelyi Gbor Bn Szilrd Horvth Nikolett Jeck Aranka Jo Balzs Kovcs Zoltn Nagy Katalin Srkzi Mrta Somogyi Nikolett Szllsi Annamria Varga Annamria Varga Mnika Varsits Gbor

  1997/98

  1998/99

  8.a.

  Osztlyfnk: Molnr Jnos Borbly Tmea Gmesi Nikolett Horvth Erik Kllai jzsef Krajczr Szabina Leopold Adrienn Nmeth Judit Sri Balzs Szab Erzsbet Szab Zoltn Szemeti Krisztina Varga Andrea Varga Zsolt

  8.b.

  Osztlyfnk: Szcs Alajosn rpsi Attila Bognr Ivett Dezs Attila Dnes Barbara Halsz Viktria Kllai Renta Kiss Gbor Kovcs Klaudia Mj Edina Molnr Attila Nagy Gergely Nagy Pter Nagy Sndor Pkozdi Roland Sri Ibolya Szakatics Alajos Violka Melinda

  8.a.

  Osztlyfnk: Bakonyi Istvn Berkes Istvn Bognr Andrs Bognr Balzs Dobrdi Adrin Dualszky Imre Gmesi Mnika Jzsa Zsolt Karika Krisztin Kring Jzsef Nagy Mrta Novk va Sri Gbor Takcs Hajnalka Vgh Jzsef Csaba

  8.b.

  Osztlyfnk: Kozicz Lszl Bcskai Zsfia Csikr Andrea Domonkos Balzs Eklics dm Fekete Gbor Kovcs Ildik Lakner Szilrd Nagy Alz Orosz Mnika Sebestyn Lilla Szalai Gyrgy Szemeti Attila Szllsi Lszl Varga Bla Trestyn dm Zsenk va

 • Iskolnk tanuli voltak

  63

  1999/2000 2000/2001 8.a.

  Osztlyfnk: Szcs Alajosn Bodor Andrea Brczki Rbert Eklics Tams Fekete Gbor Gzner Zsolt Horvth Dra Horvth Nikolett Horvth Zsfia Karika Richrd Kllai Andrs Lakos Gza Lengyel Istvn Rgi Nikolett Somogyi Tams Sulyok Mnika Violka Eszter

  8.b. Osztlyfnk: Kozicz Lszl Anghelyi Pter Berki jnos Farkas Adrienn Kirly Gyrgy Kovcs Pter Mszros Mnika Nmeth Erika Nmeth Viktor Pintr Mria Srkzi Csaba Solymosi Judit Szcs Ferenc Tischler Klmn

  8.a. Osztlyfnk: Jfejn Ppai Margit Benke Kinga Csikr Pter Gunyh Andrea Jakatics Adrienn Karika Csaba Nagy kos Nmeth Lszl Petrovicz Adrienn Szab Pter Szakatics Katalin Szirmai Barbara Takcs Zsolt Trestyn Gyrgy

  8.b. Osztlyfnk: Lszl Balzs brahm Viola cs Tams Bn kos Csiszr Kitti Csizmadia Pter Flp Olvia Kiss Zoltn Kocsis Hajnalka Kovcs Dvid Kovcs Renta Mj Nikolett Molnr Eszter Nagy Gbor Pkozdi Ramna Pintr Imre Varga Anita Varga Ferenc Zsenk Eszter

  2001/2002 2002/2003

  8.o.

  Osztlyfnk: Molnr Jnos Balogh Viktria Farkas Richrd Gunyh Roland Hindrich Veronika Horvth Mrk Horvth Melinda Horvth Pter Kamocsai Sndor Kemny Melinda Koreny Gbor Lakos Renta Lucz Melinda Mark Lszl

  Mecsri Mrton Molnr Bla Nagy Zsanett Nmeth kos Nmeth Viktria Porcz Gbor Szab Gbor Szllsi Tnde Vlint Szilrd Virg Zsolt Zsdely Attila Kotek Zsolt Szipcs Erika

  8.o.

  Osztlyfnk: Bebesin Snta Andrea Besenyei Sndor Czumpf dm Csanda Orsolya Csiszr Szabina Csizmadia Mikls Dambean Georgina Dnes Adrienn Gunyh Szilvia Handl Balzs Hatos Tams Horvth Endre Gergely Horvth Krisztina Kapusi Ren Kovcs Balzs

  Kovcs Tams Mecsri Pter Molnr Krisztina Nagy Imre Nmeth Edina Nmeth Tamara Papp dm Rgi Bernadett Schliffer Tams Somogyi Zsuzsanna Turczi Fruzsina Varga Petra Vecsei Barnabs Lendvai Zoltn

 • Iskola szervezetei rgen s ma

  64

  2003/2004 2004/2005 8.a.

  Osztlyfnk: Kozicz Lszl Bognr Jnos Borota Edgr Czumpf Adl Gunyh Judit Karika Istvn Karika Renta Kemny Lajos Kerk Alexandra Kerk Barbara Kovcs Richrd Ludvn Dvid Stehenits Dvid Szeder dm

  8.b. Osztlyfnk: Rucskn Krdi Anett Anghelyi dm brahm Edina Bed Andrs Domonkos va Eklics Borbla Gunyh Tams Horvth Eszter Hutflesz Pter Par Szilrd Pintr Anik Pintr Katalin Schmied Rbert Schwarcz Andrs Tischler Zoltn Trestyn Erik Ungvrszki Dvid Varsics Attila Rittenbacher Szilvia

  8.a. Osztlyfnk: Gombs Pter Bed Pter Bellovics Blint Ferencz Antnia Funk Attila Gmesi Krisztin Horvth Anna Jfej Anik Jfej Anita Kllai Zsolt Lszl Beatrix Mszros Norbert Nmeth Zsanett Orszg Dvid Petrovicz Bernadett Preiner Zoltn Sipk dm Szab Balzs Szalai Mrk Tks rpd Turczi Szabolcs Vecsei Roland

  8.b. Osztlyfnk:Csign Mt Zsuzsanna Balogh Alex Bene Katalin Darvas Bernadett Faminger Erzsbet Gombs Gynygvr Handl Renta Kvs Tams Kiss Szilveszter Kovcs Gbor Lencz Pter Mark Krisztin Mondovics Szandra Petrovicz Mrk Prm Annabella Sulyok Dvid Szalontai Attila Szemenyei Genovva Tankovics Dvid Varga kos

  2005/2006 8.o.

  Osztlyfnk: Molnr Jnos Dobos dm Domonkos Gerg Flp Henrik Horgny Eszter Horvth Viktor Hutflesz Krisztin Kocsis Ibolya Kovcs Kroly Lszl Rita Ledniczky Gbor Lehner Balzs Pillr Tams Preiner Zsfia Sri Klaudia Schall Dina Szalontai Attila Tokos Bianka Vlint Petra Varsics Balzs Vitrius Mrk Vrs Torma Csaba

  Amit tapasztalsz, rzesz s tanulsz, vmillikra lesz

  tulajdonod Madch Imre