Top Banner
Psáno vprostřed prosince. Slušelo by se bilancovat uplynulý rok 2014, ale protože ještě nemáme dostupná sta- tistická data za ukončený kalendářní rok, dovolte mi jen krátce nadhodit. Nejdůležitějším krokem, který knihovna udělala v uplynulém roce, byl upgrade automatizovaného knihovnické- ho systému, který se nyní jmenuje Verbis. Zároveň s tímto programem změnila svůj webový katalog na stránkách knihovny. Nový katalog má název Portaro a dlužno říci, že po dlouhých letech mají uživatelé v rukou funkční (až na občasné výpadky) a moderní vyhledávací software. Laik by se asi zeptal: : “A co všechno to umí?“ Takže: čtenář může po přihlášení nahlížet do svého čtenářského konta, kde vidí všechny dokumenty, které si v knihovně vypůj- čil. Prostřednictvím konta si může také prodloužit výpůjční dobu dokumentů (pokud nejsou rezervovány pro ji- ného čtenáře, nejsou knihovnou upomínány či nemá-li propadlou registraci.) Další důležitou funkcí je možnost rezervace, popřípadě objednání, dokumentů. Jaký je rozdíl mezi rezervací a objednávkou? Rezervace je na doku- menty aktuálně vypůjčené, zatímco objednávat si můžete i dokumenty volné. Knihovníci Vám je připraví a vy si je pouze vyzvednete. A samozřejmě máte přehled o svých platbách, popřípadě dlužných částkách. Avšak po přihlášení do čtenářského konta můžete také ke knihám, které jste četli, psát komentáře či vlastní názo- ry. Tím se dostáváme k další důležité funkcionalitě a tou je sdílení obsahu. Katalog je propojen na sociální sítě Fa- cebook, Twitter či Google+ a respektuje normu Web 2.0, jíž mimo jiné charakterizuje tvorba obsahu webu uživatelem, sdílení a znovuvyužití informací. Proto se nebojte, vyzkoušejte se do katalogu přihlásit. Stránka je notoricky známá. WéWéWé knir cézet. Věřím, že jste se s námi nenudili v roce 2014 a nebude se nudit ani napřesrok. Čtenářům zdar! Nazdar! Pavel Zajíc Bezručova 519, tel 571 654 747, mobil: 777 750 455 půjčovna, 776 466 982 čítárna e-mail: [email protected], http://www.knir.cz, http://www.facebook.com/knir.cz Otevřeno: Po, pá: 8.00 – 18.00, út – čt: 12.00 – 17.00, so 8.00 - 11.30 Ledňáček a lednička rubrika ŠPEKY Z REGÁLŮ
6

Leden v knihovně 2015

Apr 06, 2016

Download

Documents

Ohlédnutí za setkáním s Ditou Krausovou - osvětimskou knihovnicí, lednové akce, tipy na čtení i poslech. To vše v pravidelném zpravodaji.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Leden v knihovně 2015

Psáno vprostřed prosince. Slušelo by se bilancovat uplynulý rok 2014, ale protože ještě nemáme dostupná sta-tistická data za ukončený kalendářní rok, dovolte mi jen krátce nadhodit.Nejdůležitějším krokem, který knihovna udělala v uplynulém roce, byl upgrade automatizovaného knihovnické-ho systému, který se nyní jmenuje Verbis. Zároveň s tímto programem změnila svůj webový katalog na stránkáchknihovny. Nový katalog má název Portaro a dlužno říci, že po dlouhých letech mají uživatelé v rukou funkční (ažna občasné výpadky) a moderní vyhledávací software. Laik by se asi zeptal: : “A co všechno to umí?“ Takže: čtenářmůže po přihlášení nahlížet do svého čtenářského konta, kde vidí všechny dokumenty, které si v knihovně vypůj-čil. Prostřednictvím konta si může také prodloužit výpůjční dobu dokumentů (pokud nejsou rezervovány pro ji-ného čtenáře, nejsou knihovnou upomínány či nemá-li propadlou registraci.) Další důležitou funkcí je možnostrezervace, popřípadě objednání, dokumentů. Jaký je rozdíl mezi rezervací a objednávkou? Rezervace je na doku-menty aktuálně vypůjčené, zatímco objednávat si můžete i dokumenty volné. Knihovníci Vám je připraví a vy si jepouze vyzvednete. A samozřejmě máte přehled o svých platbách, popřípadě dlužných částkách.Avšak po přihlášení do čtenářského konta můžete také ke knihám, které jste četli, psát komentáře či vlastní názo-ry. Tím se dostáváme k další důležité funkcionalitě a tou je sdílení obsahu. Katalog je propojen na sociální sítě Fa-cebook, Twitter či Google+ a respektuje normu Web 2.0, jíž mimo jiné charakterizuje tvorba obsahu webuuživatelem, sdílení a znovuvyužití informací. Proto se nebojte, vyzkoušejte se do katalogu přihlásit. Stránka jenotoricky známá. WéWéWé knir cézet.Věřím, že jste se s námi nenudili v roce 2014 a nebude se nudit ani napřesrok. Čtenářům zdar! Nazdar!

Pavel Zajíc

Bezručova 519, tel 571 654 747, mobil: 777 750 455 půjčovna, 776 466 982 čítárnae-mail: [email protected], http://www.knir.cz, http://www.facebook.com/knir.czOtevřeno: Po, pá: 8.00 – 18.00, út – čt: 12.00 – 17.00, so 8.00 - 11.30

Ledňáček a lednička

rubrika ŠPEKY Z REGÁLŮ

Page 2: Leden v knihovně 2015

ProgramPondělí 5. ledna od 16.00 hod. – podkrovíMĚSTO V MÉ PAMĚTIOhlédnutí za uplynulým rokem ve videoklipechViléma Nekuži, Pavla Hona a ve fotografiích MirkyBaštánové.

Středa 7. ledna od 15.00 hod. – Domov seniorůČTENÍ SLUŠÍ KAŽDÉMUČtení z vítězných prací literární soutěže pro dětiO poklad strýca Juráša.Nejen pro klienty domova seniorů, otevřeno takéveřejnosti.

Čtvrtek 8. ledna od 17.30 hod. – podkrovíROŽNOV – MĚSTO DŘEVĚNÉBeseda s autorem nejnovějšíhosvazku edice Rožnovské malétisky PhDr. Jiřím Langrem, CSc.Renomovaný etnograf přiblížíslovem i obrazem vývoj místnístavební tradice, kterou mimojiné v moderní době zpopula-rizovala píseň o Rožnovu -dřevěném městečku.

Pátek 16. ledna od 17.00 hod. – podkrovíVERNISÁŽVýstav mladých výtvarnic Mariannach a MichaelyKachtíkové.

Středa 21. ledna od 17.30 hod. – podkrovíROK A JEHO RYTMUSCyklus besed s Martou Stoklasovou o působeníenergií na naše tělo a mysl v průběhu roku.

Pondělí 26. ledna od 15.00 hod. – podkrovíO POKLAD STRÝCA JURÁŠASlavnostní vyhodnocení městského kola dětskéliterární soutěže letos na téma Byl jednou jedenpokrok.

Špeky z regálůV  tomto příběhu pro malé čtenářehusa Líza zjistí, že na vánočnímstromě chybí hvězda, vydá sena dlouhou cestu, aby z  oblohyuloupla jednu zářící hvězdu. Je jíjedno, jak dlouhé bude její putování,ona se nevzdá! A na konci knížky če-

ká na ni i na její kamarády ze statku překvapení. PetrHoráček je výtvarník a autor velmi úspěšné série dět-ských knih. Jeho knihy byly přeloženy do několikajazyků. V  oddělení pro děti najdete ještě knihy: HusaLíza, Papuchalk Petr a Nový domeček pro myšku.Horáček, P. Husa Líza a vánoční hvězda. Praha: Portál,2013.

Ilona Kroupová

Kniha kratochvilná a přesto zají-mavá. Autoři Ivan Wernish a PetrHruška doplnili více než sto letstaré fotografie o  krátké texty,kterými se pokusili vyslovit pří-běh, který možná fotografie za-chycují. Možná však nikoliv. Je

na čtenáři – divákovi, aby se zastavil a spočinul okem.Krása starých fotografií a pokus doříci, k tomu doslovavybízejí. Je to vlastně jakási hra, stejně jako Story Cu-bes. Hodíte kostkami a podle obrázků, které vámpadnou, vyprávíte příběh. A  pak je tu ještě jedna věc,která mne u této knihy napadla – vědomí vlastní smr-telnosti. Než, …je to na Tobě, potenciální čtenáři.HRUŠKA, P. a I. WERNISCH. Byl jednou jeden svět.Praha: Torst, 2009.

Pavel Zajíc

Letošní podzim zasypal mediální trhnovými tituly tištěných časopisů.Nejprve začal vycházet měsíčníkReportér (k půjčení v čítárně), pak Ba-bišova Mafra nasadila týdeník Téma(v knihovně nenajdete) a od listopaduvychází každý pátek týdeník Echo,který jsme do knihovny předplatili.

Stejně jako Reportér vzniklo i  Echo jako reakce naoligarchizaci českých médií. Chce být nezávislé a zod-povědné pouze svým čtenářům, nikoliv majitelům.Echo přináší delší články pro přemýšlivé čtenáře zej-ména o  české i  světové politice, ekonomice, věděa změnách ve společnosti. Nejen čtenáři týdeníku Re-spektu by si ho neměli nechat ujít.Týdeník Echo. Praha: Echo Media, 2014- .

Alena Srovnalová

Page 3: Leden v knihovně 2015

ProgramÚterý 27. ledna od 17.30 hod. - podkrovíNECHTE KNIHY PROMLUVITCyklus pravidelných setkávání s literaturou a ná-ruživými čtenáři zahájí PhDr. Oldřich Kramoliš,CSc. úvahou nad knihami a četbou.Knihovna připravila na rok 2015 nový literárnícyklus. V průběhu roku nám své oblíbené knihya spisovatele představí známí milovníci knih.

Dětské odděleníOd 5. do 30. lednaCO SE DĚLO V PRAVĚKUVědomostní soutěž.Vyhodnocení proběhne 5.2. v 15.00 hod.

NA KUS ŘEČI S LOVCI MAMUTŮProgram pro školní družiny. Termínpo dohodě s knihovnicí Ilonou Kroupovou.

VýstavyOd 9. ledna do 28. února – podkrovíSLYŠET TANEC ZPÍVAJÍCÍHO KVĚTU HVĚZDYVýstava obrazů Mariannach.

Od 9. ledna do 28. února – chodbyHOROTAJCyklus skic Michaely Kachtíkové z italských hor.

Špeky z regálůObdobí kolem zimního slunovratu jezvláštní, rána jsou temná, slunečnípaprsky se objevují jen na chvíli.Možná přemýšlíte, co přinese novýrok. I  když si to mnozí nechávajípro sebe, v posledních letech se roztr-hl pytel  s  všemožnými kurzy z  oblastikomunikace – absolvují je vedoucí

pracovníci, manažeři, podnikatelé, politici, prostěkdekdo… Vydáním této knihy zpřístupňuje lektorkaGloria Beck některé „zakázané“ manipulativní tech-niky všem. Informuje o  nich, přestože eticky ne-závadná není ani jedna z  nich. V  knize jich naleznetecelkem třicet, od těch jemnějších jako technika asocia-cí, autority, drbů a intrik až po ty opravdu hrubě neko-rektní (technika hypnózy, závislosti, zkázy). Pokudse  s  takovými metodami seznámíte, nebude snadnéudělat z vás jejich oběť. Příjemné čtení? Moc ne, spíševelmi užitečné.Beck, G. Zakázaná rétorika. Praha: Grada, 2007.

Olga Švecová

Autorka detektivek Lee Harrisová při-vádí ke čtenářům další sérii detek-tivních příběhů  s  hlavní ženskouhrdinkou detektivem Jane Bauerovou.Spolu se svými dvěma kolegy pracujena oddělení, kde se řeší staré případy.Tentokrát řeší případ vyhladovění bra-tra vlivné ženy, který byl před osmi le-ty uzavřen jako sebevražda.

Mravenčím pátráním detektiv Bauerová skládá po-stupně mozaiku, do které zapadají další vraždya dokonce i nedávná, na první pohled náhodná, vraž-da v  parku. Lee Harrisová mistrně stupňuje napětía vyrukuje  s  neočekávaným rozuzlením. Skvělá odde-chová literatura i  do kabelky.Harris, L. Vražda v Alphabet City. Praha: Motto, 2014.

Ivana ZemanováÚtlá kniha přináší svědectví mladéhočeského chirurga , který pracuje  s  Lé-kaři bez hranic, z  afrického Kongaa z  Haiti, kam odletěl  s  dalšími lékařiihned po ničivém zemětřesení. Drama-tické líčení náročných operací v africkédžungli a v  haitských ruinách se stří-dá s popisem exotických krajin a živo-ta jejich obyvatel, s líčením některých

krvavých událostí nedávné doby.Trachta, J. Tichý dech. V Praze: Paseka, 2013.

Blanka Solanská

obr. Cipriano (deviantart.com)

Page 4: Leden v knihovně 2015

Dojmy z večera 

s osvětimskou knihovnicí"Tolik už toho člověk přečetl i  viděl zfil-mováno s tématem holokaustu a stejně se mi dě-lala husí kůže," řekl mi mladý muž sedící vedlemne. "Kolik síly jste musela v  sobě mít, že jstedokázala něco takového přežít," slyšeli jsmeuznání jiné posluchačky. Jisté je, že žen, asi si-lnějších od přírody, přežívalo víc než mužů. "A coby se stalo, kdyby jste si odpárala tu žlutouhvězdu," zajímá se 16letý hoch. A malá asi 10letáholčička se ptá, jak dokázaly přežít v  posledníchdnech před osvobozením koncentračního tábora,když prchající esesáci tábor zavřeli, nechali je bezjakéhokoli, byť i  bídného, jídla a co horšího za-stavili i vodu. Byli deset dní bez vody. Pro množstvímrtvých všude na zemi nebylo kam šlápnout. Jenněkteré ženy objevily za latrínami kapající potrubía ty kapičky mnohé z nich zachránily. Tak přežilatehdy dívka Dita, nyní 85-letá paní Dita Krausová,která se přijela podělit o  příběh svého životado rožnovské knihovny až z Izraele. Její příběh in-spiroval španělského autora Antonia G. Iturbeho,jehož kniha se posléze stala světovým bestsele-rem. Nejen o této knize byla večer řeč, také o kni-hách  s  obdobnou tématikou židovského údělumanžela paní Dity Oty B. Krause.

Jarmila Mikulášková

Špeky z regálůSkleněný zámek je skvělá, čtivá kniha! Líbila se všemmým známým, kterým jsem ji doporučila nebo darova-la. Jsou to autobiografické vzpomínky na dětství au-torky, které prožila v  60. a 70. letech 20. stoletína mnoha místech USA. Rodina se čtyřmi dětmi bydle-la v karavanu, pod stanem, v autě, rozpadlé barabizněv poušti. Potýkali se s nedostatkem jídla, peněz, se špí-nou, matčinou leností a otcovým opilstvím, ale přestožili pohromadě a měli se rádi. Matka se věnovalamalování a psaní, odmítala však převzít odpovědnostza svoji rodinu. Otec byl charismatický snílek, kterýve střízlivém stavu rozvíjel fantazii svých dětí a učil jefyzice a geologii. Především jak nemít před ničímstrach. No, bylo to strhující čtení.

Walls, J. Skleněný zámek. Praha: Columbus, 2008.Blanka Solanská

obr. nika-books.blogspot.cz

V našem fondu najdete:

Page 5: Leden v knihovně 2015

CeDírnaVážná hudba zůstává často stranou zájmu posluchačů. A  co teprve skladby, které vzniklyve dvacátém století. Pokud nejsou jména autorů natolik známá jako Janáček či Martinů,málokomu něco říkají. A to je škoda, myslím si. Dnes bych rád upozornil na jedno CD, kteréprávě splňuje všechny zmíněné atributy. Nese název Risonanza (rezonance či ozvěna) a jsouna něm zastoupeny skladby tří českých skladatelů Jana Hanuše, Petra Ebena a Pavla Haase.V podání tria Kateřina Englichová (harfa), Vilém Veverka (hoboj), Ivo Kahánek (piano) jsouvšechny komorní skladby velmi působivé. Možná, že ve Vás budou vyvolávat nostalgii či

smutek, ale i tyto pocity jaksi k životu patří. Vše podstatné o nahrávce, autorech a interpretech se dočtete v bo-hatém bookletu.Přeskočme k dalšímu cédéčku, což je Prší déšť. Na tomto albu se setkali jazzman Emil Vik-lický, cimbalistka Zuzana Lapčíková a primáš Hradišťanu Jiří Pavlica. Toto trio pak doplňujíFrantišek Uhlíř na kontrabas a Josef Vejvoda na bicí. Je možné, že upozorňovat na tuto na-hrávku je nošením sov do Athén, ale nedá mi to. Moravské lidovky, které se jazzově rozvíjejía ukazují možné cesty, jak se dá hrát si s lidovými motivy a to nepitomým, nekýčovitým způ-sobem. Nahrávka pochází z roku 1994, čili letos oslavila dvacetiny a prokázala svoji nadča-sovost (tedy aspoň u mne). Dejte ji šanci, pokud ji neznáte a znáte-li ji, zkuste se k ní vrátit.Stojí to za to.

V podobném duchu se nese cd Slovenské balady, na kterém slovenská písničkářka ZuzanaHomolová interpretuje slovenské lidové balady. Zvukové podklady a doprovod jsou dílemVlasty Redla. Příběhy plné tísnivé atmosféry a tragických konců. Pozadí této nahrávky roz-kryjí poznámky Ladislava Snopka a Evy Krekovičové v bookletu, který obsahuje také textyvšech balad. Příběhy lásky tragické, krvavé, nenaplněné. V hlavní roli je hlas Zuzany Homo-lové, který velmi citlivě, instinktivně doplňují různé zvuky z  dílny Vlasty Redla. A  že jdeo zvuky doopravdy zajímavé? Posuďte – hraje smyčcem na špice od kola, různé sklenice, gu-

mu ze spoďárů, mandolínu, kytaru, klávesy. A celek? Velmi silná nahrávka.Pavel Zajíc

Page 6: Leden v knihovně 2015

Měsíční zpravodaj Městské knihovny Rožnov pod Radhoštěm, příspěvkové organizace. Náklad 100 kusůa elektronická distribuce. Uzávěrka únorového čísla: 21. ledna 2015.