Top Banner
PERCUMA 31 Oktober - 7 November 2014, 7 - 14 Muharram 1436 www.selangorkini.net Selangor Kini Gambar oleh Asrie Sapfie Atasi masalah sampah, jalan rosak dalam tiga bulan muka 4 muka 2 & 3 Tabung RM20 juta pulih projek terbengkalai Dato’ Menteri Besar turun padang ke Sabak Bernam OLEH NAZLI IBRAHIM SUBANG JAYA - Kerajaan Se- langor bertekad menyelesaikan masalah sampah dan kerosakan jalan di negeri ini dalam tempoh tiga bulan. Dato’ Menteri Besar, Moha- med Azmin Ali berkata, perun- tukan tambahan RM20 juta di- lulus bagi memastikan matlamat itu dicapai. “Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di Selangor dalam tiga bu- lan ini sampah mesti dibersihkan di seluruh kawasan PBT. “Peruntukan tambahan da- lam bulan ini sahaja, lebih RM20 juta kita luluskan untuk ang- kat sampah dan tutup semua lubang,” katanya ketika berucap pada Himpunan Rakyat Hakim Negara di Stadium 3K, 28 Okto- ber lalu. Mohamed Azmin berkata, rakyat kebanyakan mahu hak mereka sebagai pembayar cukai terjamin, bukannya lambakan projek besar dari kerajaan. Beliau berkata, jumlah 49 pe- ratus bagi perbelanjaan pemba- ngunan dalam Belanjawaan Se- langor 2015 adalah tertinggi yang pernah dicatat di negeri ini. “Selangor buat kali pertama, kita isytihar belanja mengurus turun ke tahap 51 peratus dan be- lanja pembangunan ditingkatkan 49 peratus. “Langkah pertama, potong ga- ji Menteri Besar, Exco, Speaker dan Timbalan Speaker,” katanya. Beliau berkata, ia dapat di- lakukan berikutan simpanan ri- zab tinggi yang dimiliki Selangor dan patut dikembalikan kepada rakyat. “Tidak ada maknanya rizab besar atas kertas tetapi jalan masih berlubang, sampah tak di- angkat,” katanya. Mohamed Azmin berkata, perbelanjaan pembangunan tinggi mampu memberi kesan positif dalam menjana ekonomi rakyat Selangor. Beliau tidak mahu mengikut acuan Bajet Persekutuan yang hanya memperuntuk 18 peratus untuk pembangunan sedangkan 82 peratus untuk pengurusan. “Ini bukan perbelanjaan ber- hemah tetapi perbelanjaan tidak bertanggungjawab,” katanya. Peruntukan tambahan dalam bulan ini sahaja, lebih RM20 juta kita luluskan untuk angkat sampah dan tutup semua lubang MOHAMED AZMIN Dato’ Menteri Besar Belanjawan pembangunan rakyat tertinggi dalam sejarah Puisi protes lantang di Himpunan Budayawan muka 13 Seni Utama Utama muka 6 Peruntukan RM6.7 juta urus sampah pukal MPK Utama TURUN BENDANG... Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali mengambil kesempatan mencuba mesin penyembur baja sewaktu melawat bendang padi side B di Sekinchan. Turut serta dalam lawatan itu, Exco Kerajaan Negeri, Zaidy Abdul Talib, Elizabeth Wong, Ean Yong serta Adun Sekinchan, Ng Suee Lim
16

lan · PDF fileNegara di Stadium 3K, 28 Okto-ber lalu. Mohamed Azmin berkata, ... geri menubuhkan Jawatankuasa Pemulihan Projek Terbengkalai (JPPT) untuk membantu pemaju

Feb 05, 2018

Download

Documents

phamquynh
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
 • PERCUMA 31 Oktober - 7 November 2014, 7 - 14 Muharram 1436 www.selangorkini.net

  Selangor Kini

  Gam

  bar

  ole

  h A

  srie

  Sap

  fie

  Atasi masalah sampah, jalan rosak dalam tiga bulan

  muka 4muka 2 & 3

  Tabung RM20 juta pulih projek terbengkalai

  Dato Menteri Besar turun padang ke Sabak Bernam

  Oleh NAZLI IBRAHIM

  SUBANG JAYA - Kerajaan Se-langor bertekad menyelesaikan masalah sampah dan kerosakan jalan di negeri ini dalam tempoh tiga bulan.

  Dato Menteri Besar, Moha-med Azmin Ali berkata, perun-tukan tambahan RM20 juta di-lulus bagi memastikan matlamat itu dicapai.

  Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di Selangor dalam tiga bu-lan ini sampah mesti dibersihkan di seluruh kawasan PBT.

  Peruntukan tambahan da-lam bulan ini sahaja, lebih RM20 juta kita luluskan untuk ang-kat sampah dan tutup semua lubang, katanya ketika berucap pada Himpunan Rakyat Hakim Negara di Stadium 3K, 28 Okto-ber lalu.

  Mohamed Azmin berkata, rakyat kebanyakan mahu hak mereka sebagai pembayar cukai terjamin, bukannya lambakan projek besar dari kerajaan.

  Beliau berkata, jumlah 49 pe-ratus bagi perbelanjaan pemba-ngunan dalam Belanjawaan Se-

  langor 2015 adalah tertinggi yang pernah dicatat di negeri ini.

  Selangor buat kali pertama, kita isytihar belanja mengurus turun ke tahap 51 peratus dan be-lanja pembangunan ditingkatkan 49 peratus.

  Langkah pertama, potong ga-ji Menteri Besar, Exco, Speaker dan Timbalan Speaker, katanya.

  Beliau berkata, ia dapat di-lakukan berikutan simpanan ri-zab tinggi yang dimiliki Selangor dan patut dikembalikan kepada rakyat.

  Tidak ada maknanya rizab

  besar atas kertas tetapi jalan masih berlubang, sampah tak di-angkat, katanya.

  Mohamed Azmin berkata, perbelanjaan pembangunan tinggi mampu memberi kesan positif dalam menjana ekonomi rakyat Selangor.

  Beliau tidak mahu mengikut acuan Bajet Persekutuan yang hanya memperuntuk 18 peratus untuk pembangunan sedangkan 82 peratus untuk pengurusan.

  Ini bukan perbelanjaan ber-hemah tetapi perbelanjaan tidak bertanggungjawab, katanya.

  Peruntukan tambahan dalam bulan ini sahaja, lebih RM20 juta kita luluskan untuk angkat sampah dan tutup semua lubangMOHAMED AZMINDato Menteri Besar

  Belanjawan pembangunan rakyat tertinggi dalam sejarah

  Puisi protes lantang diHimpunan Budayawan

  muka 13

  SeniUtamaUtama

  muka 6

  Peruntukan RM6.7 juta urus sampah pukal MPK

  Utama

  TURUN BENDANG... Dato Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali mengambil kesempatan mencuba mesin penyembur baja sewaktu melawat bendang padi side B di Sekinchan. Turut serta dalam lawatan itu, Exco Kerajaan Negeri, Zaidy Abdul Talib, Elizabeth Wong, Ean Yong serta Adun Sekinchan, Ng Suee Lim

 • 2 Selangorkini 31 Oktober - 7 November 2014 Utama

  KETUA PENGARANG: Fazallah Pit PENGARANG BERITA: Hafiizh Mokhtar

  PENGARANG BERITA: Nurul Farina NazlanPENOLONG PENGARANG Mohd Ezli Mashut PEMBANTU PENGARANG: Rusidah Salim

  WARTAWAN: Afeeqa Afeera: afeeqa_afeera@yahoo.com, Hafizan Taib: hafiztaib@yahoo.com, Naeem Raffi: naeemraffi85@gmail.com,

  Afix Redzuan : afixredzuan@gmail.com, Lizawati Madfa : lizalyn84@gmail.com, Norhayati Umor: chayunkyatt@gmail.com, Nazli Ibrahim : nazliibrahim@gmail.com,

  Norfarahidayu Baharudin : ayu_tvs@yahoo.com JURUGAMBAR: Raheemie Arifin, Shuaib Ayob & Asri Sapfie

  GRAFIK & REKA LETAK: Unit Grafik CCSBAras 2, Carlton Holiday Hotel & Suites, No 1, Persiaran, Akuatik 13/43,

  Seksyen 13, 40100, Shah Alam, Selangor Tel : 03-5523 4856 Faks : 03-5523 5856 Emel: newsselangorkini@gmail.com

  Selangor KiniSIDANG PENGARANG

  Peruntukan RM600,000 atasi banjir di PPRT Desa Kasih

  Oleh AFIX REDZUAN

  SABAK BERNAM - Kera-jaan Selangor meluluskan peruntukan RM600,000 ke-pada Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Sabak Bernam bagi menyelesaikan masalah banjir di Kampung PPRT Desa Kasih di sini.

  Dato Menteri Besar, Mo-hamed Azmin Ali berkata, peruntukan itu bagi menge-lakkan banjir berulang.

  Punca sistem perparitan sedia ada menyumbang ke-pada kenaikan air.

  Kos penyelenggaraan me-nyusun semula sistem pen-gairan berjumlah RM600,000 termasuk kerja mengalirkan air ke kunci air berhampiran dengan jarak 3 kilometer.

  JPS dan majlis daerah akan selesaikan kerja cepat. Saya akan pantau secara peribadi, katanya selepas mendengar taklimat Jurutera JPS, Herman Tawil mengenai langkah penyelesaian banjir.

  Digelar Jokowi Malaysia, JokominSHAH ALAM - Jika di Indo-nesia ada Joko Widodo atau Jokowi selaku Presiden repub-lik itu, di Malaysia ada Dato Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali yang digelar Jokowi Malaysia atau Jokomin.

  Mereka memiliki imej san-tai dan gemar berpakaian bi-asa serta gemar turun padang mendekati rakyat.

  Gelaran itu dizahir dalam media sosial yang mengang-

  gap Mohamed Azmin menin-ggalkan imej elit kepada mer-akyat dan perlu diteruskan.

  Kalau di Indonesia ada Jokowi, di Malaysia ada Jo-komin, tulis Pisau Karat di-twitternya.

  Mohamed Azmin mengakui program turun padang setiap minggu diinspirasi dari Jokowi yang majoritinya bersama rakyat berbanding di pejabat, akan diaplikasi dalam corak

  pentadbirannya di Selangor.Saya kenal Bapak Jokowi

  dan pernah mengunjunginya tahun lalu, Jokowi kata ke-pada saya: Azmin, masa saya hanya 20 peratus di pejabat, selebihnya di lapangan bersa-ma rakyat.

  Ya, saya mahu tiru cara dia. Kerana itu, saya komited untuk sentiasa bersama rakyat dan mendengar keluhan hati mereka, katanya.

  Berdasarkan taklimat itu, JPS mencadangkan supaya parit utama yang menjadi sa-luran ke kunci air, didalam-kan.

  Selain itu, halangan dalam parit seperti pipe culvert dibuang dan tiga pam berge-rak perlu disediakan bagi melancarkan aliran air.

  Mohamed Azmin turut menyerahkan sumbangan RM450 sekeluarga kepada 22 mangsa banjir pada 8 Okto-ber lalu yang menenggelam-kan kampung itu selama em-pat hari.

  Tinjauan Selangor Kini mendapati kawasan perparitan yang dikelilingi ladang kelapa sawit masih ditakungi air.

  Atas: Mohamed Azmin bertanyakan sesuatu kepada pelajar SRA Masjid Nurul AlaniahKanan: Sebahagian daripada kakitangan awam memenuhi Dewan Sri Bernam, Sungai Besar

  Dibawa meninjau sistem perparitan yang terdapat di PPRT Desa Kasih, Teluk Pulai

 • 3Selangorkini 31 Oktober - 7 November 2014Utama

  Jeti Bagan Sekinchan diwarta tanah rizab awamSEKINCHAN - Kerajaan Se-langor mempertimbang untuk mewarta tanah di Jeti Bagan Sekinchan sebagai tanah ri-zab awam serta pajakan bagi membolehkan pemilik jeti meneruskan kegiatan perika-nan.

  Ini kerana beberapa jeti di kawasan itu tiada kebenaran berikutan kawasan rizab itu dimiliki Lembaga Urus Air Se-langor (Luas) yang kemudian

  memberi notis perobohan."Saya cadangkan tanah itu

  diwarta sebagai rizab awam. Di bawah Kanun Tanah Neg-ara, Kerajaan Negeri akan ke-luar pajakan kepada persatuan nelayan untuk uruskan jeti.

  Kalau dipersetujui, ia akan dibawa ke mesyuarat Exco untuk kelulusan, kata Dato Menteri Besar, Mohamed Az-min Ali.

  Berbanding permohonan

  TOL yang perlu diperbaharui setiap tahun, beliau berkata pemajakan membolehkannya dibuat untuk tempoh panjang seterusnya menjamin penda-patan nelayan.

  Untuk rekod, ada 1,350 jeti nelayan di negeri ini dengan 56 daripadanya terletak di sini.

  Mohamed Azmin juga mahu kawasan itu disusun semula memandangkan keadaan se-masa jeti yang tidak teratur se-

  lain berdekatan dengan Pantai Redang.

  Beliau juga memberi jami-nan untuk menyediakan pe-nempatan semula pusat pe-ngumpulan ikan di tanah rizab yang sudah dikenal pasti.

  Katanya, Pejabat Tanah akan kemukakan laporan un-tuk dipertimbang oleh Kera-jaan Negeri termasuk menye-lesaikan masalah kunci air di kawasan setempat.

  Sabak Bernam bakal kawasan pertanian termajuSABAK BERNAM - Dato Men-teri Besar, Mohamed Azmin Ali yakin daerah ini bakal muncul sebagai kawasan pertanian yang maju dan memberi pendapatan besar kepada negara.

  Meskipun dilihat agak terke-belakang dan terpinggir, beliau percaya melalui strategi proaktif Kerajaan Negeri, ia mampu di-laksanakan.

  Walaupun daerah pertanian, tidak semestinya wataknya terke-belakang. Ini cabaran kepada pimpinan negeri

  Tukar corak pemikiran, saya yakin boleh jadi macam Se-kinchan yang muncul sebagai daerah pertanian padi yang besar untuk negara, katanya.

  Mengambil contoh Jepun yang memiliki daerah pertanian dan memberi sumbangan ke-pada negara itu, beliau yakin Sa-bak Bernam mampu melakukan-nyanya khususnya Sekinchan.

  Bercakap pada Majlis Himpu-nan Bulanan Bersama Penjawat Awam Negeri Selangor di Dewan Sabak Bernam, beliau berkata, dasar pentadbiran baru mengu-tamakan pembangunan rakyat.

  MB rasai pengalaman sembur baja padi di SekinchanSABAK BERNAM - Dato Men-teri Besar, Mohamed Azmin Ali mengadakan lawatan kerja ke daerah ini bersama pimpi-nan Kerajaan Selangor.

  Lawatan dimulakan di Maj-lis Perhimpunan Bulanan ber-sama penjawat awam di De- wan Seri Bernam, kemudi-an ke Kampung PPRT Desa Kasih yang dilanda banjir 8 Oktober lalu.

  Beliau mendengar takli-mat Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Sabak Bernam dan meluluskan peruntukan penstrukturan semula sistem pengairan kampung itu.

  Beliau juga ke jeti ne-layan Bagan Sekinchan dan mendapati nelayan berdepan masalah status pembinaan

  jeti perikanan di tanah milik Lembaga Urus Air Selangor (Luas) dan tempat pengum-pulan ikan.

  Kemudian, Mohamed Azmin melawat bendang padi side B di Sekinchan dan merasai send-iri pengalaman menggunakan mesin penyembur baja.

  Beliau bersolat Jumaat di Masjid Nurul Alaniah, Se-kinchan selain beramah mes-ra bersama kariah dan men-injau Sekolah Rendah Agama Harmoni Sekinchan.

  Ketika bermesra dengan murid, saya terkenan